یکی از فاکتورهای مهم تأثیرگذار در رفتار معامله گران بازار بورس، تغییرات و سمت و سوی حرکت شاخص است. اینکه شاخص چیست و چند نوع است و کدم یک مهمتر است ، مبحثی است که در اینجا بدان پرداخته میشود.
مطالبی که آموزشگاه آرکا در این بخش از سلسله مباحث آموزش بورس در شیراز گنجانده است را به دقت مطالعه نمایید تا بدانید شاخص بورس به چه کار می آید و چگونه بر اساس آن میتوان سرمایه گذاری کرد.
شاخص بورس چیست و به چه معنی است؟
شاخص در واقع یک معیار برای سنجش و ارزیابی است. در بازار بورس که با رفتار خریدار و فروشنده روبرو هستیم ، از تحرکات و برخورد عرضه و تقاضا اتفاقاتی در بازار رخ می دهد که توسط شاخص بورس به خوبی میتوان به سنجش و ارزیابی پرداخت.
تحلیل گران و معامله گران بازار بورس و سرمایه، انواع شاخص های بورسی را بعنوان ابزاری کاربردی در تحلیل ها و تصمیم گیری های خود به کار میبرند. چراکه بر این امر واقف هستند که وضعیت بازار بورس به خوبی از روی شاخص قابل استنباط است؛ چه وضعیت گذشته، چه حال و چه اتفاقاتی که قرار است در دوره پیش رو اتفاق افتد
بهتر است بدانید شاخص به تغییرات وضعیت تنها یک صنعت اطلاق نمیشود بلکه وضعیت تمامی صنایع فعال در بورس را بصورت گروهی میسنجد.
در تحلیل بازار به کدام یک از انواع شاخص بورسی نیاز خواهیم داشت؟
برای اینکه بدنیم برای انجام تحلیل و خرید و فروش سهام ، کدام نوع شاخص بورس را باید مد نظر داشته باشیم و ملاک تحلیل قرار دهیم ، لازم است با انواع نمودار شاخص بورس و عوامل تأثیرگذار بر هر یک آشنا شویم.
شاخص کل بورس یا TEDPIX
شاخص کل بورس مهمترین و پرکاربردترین شاخصی است که فعالان بازار سرمایه از آن استفاده می کنند. در واقع چیزی که به طور عموم میشنویم اینکه شاخص رشد کرد ، مثبت شد ، اصلاح شاخص و امثال آن، در واقع منظور همان شاخص کل است. و اطلاعاتی شامل سطح عمومی قیمت سهام و سود سهام شرکته های پذیرفته شده در بورس را در بر دارد.
در این نوع شاخص بورسی نمادهای فعال بازار سرمایه با وزن های متفاوتی تأثیرگذار هستند. به فرض مثال نمادی مانند فارس تاثیر بیشتری نسبت به نماد ولشرق بر شاخص خواهد گذاشت، چراکه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در مقیاس بزرگتری نسبت به ولشرق بوده و تعداد سهام بیشتری در بازار بورس داراست. در واقع هرچه سرمایه شرکتها بیشتر باشد شاخص کل را بیشتر تحت تاثیر خواهد گذاشت.
در یک جمله کلی میتوان گفت شاخص کل به طور میانگین بازدهی ای که در طول یک دوره مشخص در بازار بورس اتفاق افتاده است را نشان میدهد.
شاخص کل هم وزن در بورس
یکی دیگر از شاخص هایی که در بازار بورس با آن سروکار داریم شاخص کل هم وزن است. همانگونه که از نام آن پیداست وزن همه شرکت های فعال در بازار بورس یکسان است، یعنی همه نمادها تأثیر یکسانی بر تغییرات شاخص هم وزن خواهند گذاشت و مانند شاخص کل نیست که شرکت های بزرگ قدرت تغییر بیشتری بر روی آن داشته باشند.
بسیای از تحلیل گران، شاخص هم وزن را ملاک تصمیم گیری و تحلیل های خود قرار میدهند. بپردازیم به دلیل رفتار این دسته از افراد ؛
از آنجاییکه در شاخص هم وزن تمام شرکت های فعال بورسی ( چه شرکت های بزرگ و چه کوچک ) به یک اندازه تاثیر گذارند بنابراین معیار بهتری برای سنجش سهم های کوچک است، چه بسا شرکت های بزرگ ( مثلا فارس ، فولاد ، شستا و … ) در روند اصلاحی قرار گرفته باشند و بخاطر تاثیر زیادی که بر روی شاخص کل می گذارند، شاخص کل هم منفی باشد ولی در این برهه از زمان بسیاری از سهم های کوچک رو به رشد و مثبت و حتی صف خرید باشندکه نتیجه آن صعود شاخص هم وزن است. بنابراین بسیاری از تحلیل گران موقعیت شاخص هم وزن را در تحلیل های خود وارد میکنند.
شاخص قیمت یا TEPIX چیست؟
شاخص قیمت از دیگر شاخص های کاربردی در بازار بورس است که از خیلی جهات همانند شاخص کل میباشد. در این شاخص تغییرات سطح عمومی قیمت سهام شرکت ها موثر است و همانند شاخص کل، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار بسته به اندازه بزرگی و کوچکی شان ، شاخص قیمت را تحت تاثیر قرار میدهند.
تفاوتی که این شاخص با شاخص کل دارد در این است که سود پرداختی سالیانه شرکتهای بورسی در آن لحاظ نشده است.
شاخص 50 شرکت فعال تر بورسی
منظور از شرکت های فعال بورس، شرکتهایی است که میزان نقدشوندگی سهام آنها بالاست. یعنی نمادها به گونه ای هستند که خرید و فروش سهم در آنها سریعتر و روانتر است، بنابراین زمانیکه کلیت بازار منفی است و بسیاری از سهمها صف فروش هستند، سهام شرکت های فعال راحتتر نقد میشوند .
شاخص 50 شرکت فعالتر ، لیستی از تغییرات عمومی قیمت در پنجاه شرکتی که سهام آنها قدرت نقدشوندگی بیشتری دارد را نشان میدهد. که لیست آنها هر سه ماه یکبار معرفی میگردد.
شاخص 30 شرکت بزرگ در بازار بورس
30 شرکت در بازار بورس اوراق بهادار فعال هستند که از جهت ارزش روز بازاری از سایر شرکتها بزرگتر هستند. ارزش روز بازاری شرکت های بورسی از طریق حاصلضرب تعداد کل سهام شرکت در آخرین قیمت پایانی سهام شرکتها محاسبه میشود؛
ارزش روز شرکت = تعداد کل سهام شرکت * آخرین قیمت پایانی سهام شرکت
جالب است بدانید این شرکت ها شاید تنها 10 درصد از کل شرکت های فعال بازار سرمایه را به خود اختصاص دهند اما از نظر ارزش بازاری به قدری بزرگ هستند که به جرات میتوان گفت بیش از 70 درصد از ارزش بازار بورس را از آن خود کرده اند.
اگر بخواهید بدانید که چه شرکتهایی شاخص کل را دچار تغییر صعودی ( و یا نزولی ) کرده اند به سراغ لیست این 30 شرکت بروید.
از چه طریق شاخص های بورس را بررسی کنیم؟
به منظور بررسی شاخص های بازار بورس اوراق بهادار تهران به آدرس سایت WWW.TSETMC.IR مراجعه کرده و طبق تصویر زیر میتوانید تغییرات انواع شاخص را رصد کنید:
سوالات مهم و پر تکرار شاخص کل در بازار بورس و سرمایه
- از طریق شاخص کل چگونه بفهمیم چه زمانی برای خرید سهم مناسب است؟
- آیا شاخص کل معیار سنجش امید به بازار است؟
- چه عواملی باعث تغییر شاخص کل میشود؟
- آیا صرفا با تکیه بر شاخص میتوان به معامله گری پرداخت؟
- نوسانات اعداد شاخص های بازار بورس و افزایش و کاهش اعداد آن بیانگر چه چیزی است؟
- دلیل اهمیت شاخص چیست؟
سخن آخر
شاخص های بورسی هر کدام معیاری برای سنجش وضعیت کلی بازار و روند عمومی قیمت سهام شرکت های فعال بورسی است. لازم و ضروری است بدانید ، صرفا با تکیه بر تحلیل شاخص نمیتوان به معامله در بازار پرداخت بلکه لازم است علاوه بر تحلیل شاخص ها ( علی الخصوص شاخص کل و شاخص هم وزن ) ، وضعیت شرکت از لحاظ تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال بررسی گردد تا بهترین تصمیم که منتج به سودآوری شود اتخاذ گردد.
بدون دیدگاه