صعود بیسابقه حجم دادوستد مواد اولیه پلیمری در هفته گذشته در حالی رقم خورد که رکورد تاریخی خود را پس از گذشت ۵ فصل به ثبت رساند. رشد ۵۰ درصدی حجم معاملات پلیمرها از مسیر رشد تقاضا در بورس کالا قابل رهگیری است که میتوان مهمترین دلیل آن را به کف رسیدن بهای پایه محصولات پتروشیمیایی از نظر متقاضیان دانست. تکانههای افزایش نرخ ارز در کنار صعود بهای نفت خام در بازارهای جهانی، فرضیه به پایان رسیدن جریان کاهشی قیمتهای پایه را تصدیق میکند.
سوخت قیمتی بازار پلیمرها
دو متغیر اصلی معادله کشف نرخ پایه یعنی قیمت مبنای دلار و قیمتهای جهانی سیگنال رسمی رشد نرخ را مخابره میکند. از این رو ذهنیت غالب بازیگران، افزایشی شدن نرخ در بازار محصولات پتروشیمیایی را در حالی پیشبینی میکند که بهای دلار نیمایی پس از آنکه به کف ۲۰ هزار تومانی خود رسید، وارد مسیر صعودی شد و بهای آزاد ارز نیز با حفظ کانال ۲۴ هزار تومانی، از سیر صعودی نیما حمایت کرد. عبور قیمت نفت خام از مرز ۷۶ دلاری در بازارهای جهانی، دیگر سیگنال افزایشی به این بازار است که نشاندهنده به کف رسیدن قیمتهای پایه است. اگرچه هنوز هم تحرک قدرتمندی در قیمت جهانی محصولات پتروشیمیایی دیده نمیشود، اما انتظار داریم از شتاب افت قیمتها در بازارهای جهانی کاسته شود.
رشد ۴۹ درصدی تقاضای پلیمرها
دادههای معاملاتی محصولات پتروشیمیایی به ویژه پلیمرها در هفته گذشته رکوردهای اخیر خود را در حالی جابه جا کرد که محرک اصلی آن تکانههای افزایشی بهای آزاد ارز بود. اینکه اهالی این بازار کف قیمتهای پایه را نرخهای هفته گذشته در نظر گرفتند، به عنوان عامل اصلی ورود پرقدرت تقاضا به بورس کالا به شمار میرود. به طوری که هفته گذشته به میزان ۱۲۴ هزار و ۳۸۳ تن تقاضا برای خرید پلیمرها به بورس کالا راه یافت که در مقایسه با هفته ماقبل آن رشدی نزدیک به ۴۹ درصدی را به ثبت رساند. این میزان از تقاضا بیشترین مقدار از هفته منتهی به اول اسفند سال ۹۹ تاکنون است.
هفته گذشته عوامل زیادی دست به دست هم داد تا فضا برای رشد بیسابقه حجم معاملات فراهم شود. پایین بودن شدید موجودی انبارها دیگر عاملی است که همچون شتابدهنده برای خرید حداکثری متقاضیان عمل کرد و موجب شد با اولین سیگنال رشد نرخ، شاهد هجوم خریداران باشیم. عجیب آنکه علاوه بر مواد اولیه پرتقاضا و جذاب، کالاهای رایجی همچون پلی اتیلنها با افزایش حجم معاملات و بعضا رقابت همراه شدند. این سیگنال اما نشاندهنده آن است که برخی از خوشبینیها به بهبود فروش داخلی و صادرات محصولات نهایی و مصنوعات پلیمری منتهی شده است. میزان عرضه محصولات پلیمری برای هفته گذشته نیز به میزان محدود ۴ درصد، صعودی شد و به ۱۰۲ هزار و ۹۶۸ تن رسید. این میزان از حجم عرضه که بیشترین مقدار از هفته منتهی به ۱۴ خرداد تاکنون است، اگرچه رشد قابلتوجهی نداشت اما در کنار صعود برجسته تقاضا، توانست زیرساخت لازم برای رشد حجم معاملات را فراهم کند. به طوری که به میزان ۹۱ هزار و ۲۵۸تن از انواع مواد اولیه پلیمری در هفته گذشته در بورس کالا مورد دادوستد قرار گرفت که نه تنها در سال جاری بیسابقه بود، بلکه بیشترین حجم معاملات هفتگی از اسفند سال ۹۸ تاکنون است. تقابل عرضه و تقاضا سبب معامله بیش از ۸۸درصد از عرضههای افزایشی هفته گذشته شد که خوشبینی به بازگشت رونق به این بازار را دوچندان میکند.
رشد بیسابقه دادههای حیاتی معاملات پلیمرها، اثر پذیرفتن از دادههای اقتصاد کلان همچون رشد پایه پولی و تاثیرپذیری از اثرات کسری بودجه را نشان میدهد که چنین رخدادی در یک بازار تخصصی همچون پلیمرها عجیب به نظر میرسد که نشان میدهد اثرپذیری دادههای اقتصاد خرد از اقتصاد کلان بیش از گذشته است. بنابراین مدیریت بازار با توجه به احتمال تغییر فاز انتظارات دشوارتر از قبل شده است. رشد چشمگیر حجم معاملات، میتواند به احتمال آغاز یک دوره رونق پس از نزدیک به ۶ ماه رکود در بازار پلیمرها منجر شود. اگرچه از هم اکنون نمیتوان اظهار نظر قطعی داشت. احتمال تغییر فاز بازار را میتوان از رفتار خریداران هفته گذشته دریافت. آن هم در وضعیتی که ذهنیت به کف قیمت رسیدن پلیمرها موجب شده تا کسانی که با موجودی بالای انبارها با قیمت تمام شده بسیار بالا از ماههای گذشته روبهرو هستند، برای کاهش متوسط قیمت اقدام به خرید کنند.
ابلاغیه نحوه محاسبه قیمت شمش بلوم و مقاطع طویل فولادی در بورس کالا منتشر شد که بر این اساس قیمتهای پایه با در نظر گرفتن بازه مثبت و منفی ۳درصد قیمت کشف شده هفته قبل با توجه به دو فاکتور به نسبت (درصد) معامله به عرضه همچنین نسبت عملکرد هر عرضهکننده در مقایسه با سایر عرضهکنندگان تعیین خواهد شد. در این ابلاغیه حداقل عرضه قابل قبول، کف عرضه تعیین شده است. این مصوبه ذهنیت تعدیل قیمتها را در بین اهالی بازار در بر داشته است.
چشمانتظاری برای افت نرخ فولاد
مصوبه پیشین بورس کالا در تعیین قیمت پایه شمش و محصولات فولادی اگرچه وابستگی بهای عرضه این محصولات به نرخ ارز و قیمتهای جهانی را تعدیل کرد اما فضا برای افت نرخ به نسبت کاهش قیمتهای جهانی را محدود ساخت اگرچه رشد بهای نیمایی ارز هم داده دیگری بود که بر این بازار اثرگذار شد. هماکنون شاهد هستیم که بورس کالا ابلاغیه نحوه تعیین قیمت پایه خود را بازبینی کرده که اخذ چنین روندی جای امیدواری دارد. با توجه به ابلاغ دستورالعمل جدید و عدم امکان رهگیری نتایج آن، اظهار نظر دقیقتر در این خصوص پس از اجرای این مصوبه امکانپذیر است. در این شرایط انتظار میرود در صورت مشخص شدن ایرادات احتمالی، بورس کالا بلافاصله و به سرعت درصدد رفع آن برآید. چرا که هر تعللی میتواند به زیان بخشی از تولیدکنندگان یا صادرکنندگان کشور بینجامد.
تعمیق رکود با افت تقاضا
ظرف هفتههای اخیر رینگ معاملاتی شمش و مقاطع طویل فولادی بورس کالا با کاهش محسوس خرید شمش و مقاطع طویل فولادی روبهرو بود؛ این رکود در حالی بر این بازار سایه افکنده که بهار و تابستان زمان سنتی اوجگیری تقاضا در این بازار به شمار میرود. در این میان افزایش مستمر و رکوردشکنی پیدرپی قیمت پایه عرضه شمش و مقاطع طویل فولادی که ظرف هفتههای اخیر رقم خورد یکی از دلایل تعمیق رکود در این بازار بود. ظرف هفتههای گذشته بورس کالا نحوه تعیین قیمت پایه شمش و محصولات فولادی را تغییر داد و براساس ابلاغیه جدید، عرضهکنندگان این فرصت را پیدا کردند تا محصولات خود را در بازه قیمتی مثبت و منفی ۳ درصد میانگین نرخ معامله هفته قبل به بورس کالا بیاورند. از آنجا که مطابق مصوبه وزارت صمت، تولیدکنندگان شمش و مقاطع طویل فولادی میتوانند محصول فروش نرفته خود را صادر کنند و در شرایط کنونی نیز بازارهای صادراتی شمش و محصولات فولادی رونق دارد؛ فولادسازان شمش و نوردکاران در این مدت از رشد بهای پایه و عدم استقبال خریداران داخلی استقبال کردند چرا که به این ترتیب فرصت صادرات پیدا میکردند.
وقوع چنین رویهای باعث شد تا بورس کالا درصدد اصلاح ابلاغیه قبلی خود درخصوص نحوه تعیین قیمت پایه شمش و مقاطع طویل فولادی برآید. به این ترتیب از این پس تولیدکنندگانی که محصول آنها در رینگ معاملاتی بورس کالا فروش نرفته باشد، برای عرضههای بعد باید از نرخ پایه خود تا ۳ درصد بکاهند. اگرچه در وهله اول اصلاح ابلاغیه قبلی به این شکل چالشهای هفتههای اخیر درخصوص رکوردشکنی مستمر قیمتها در عین نبود مشتری را مرتفع میکند اما ایراداتی نیز متوجه آن است. به هر ترتیب روند ایجاد شده در بورس کالا و تلاش در جهت اصلاح ابلاغیهها امری درست است. اما انتظار میرود که این ابلاغیه جدید ظرف بازه زمانی کوتاهی مورد پایش قرار گیرد و در صورت مشخص شدن ایرادات آن بلافاصله نسبت به رفع باگهای (خطا)احتمالی اقدام شود.
مقدار فروش ،تعیینکننده بازه قیمت عرضه
ابلاغیه قبلی درخصوص بازه قیمتی مثبت و منفی ۳ درصد و جلوگیری از عبور قیمت از سقف جهانی قابل اجراست اما اقدام جدید این است که به منظور جلوگیری از استفاده ابزاری برخی شرکتها از عرضههای نمادین در جهت بهرهمندی صرف از رشد قیمتها (۳+)، مقدار محصول معامله شده شرکتها و همچنین مقدار معامله شده شرکت به نسبت کل محصول معامله شده در بورس در تعیین بازه قیمتی هر شرکت ملاک عمل قرار میگیرد. بازه قیمتی شرکتی که معامله کاملی در بورس داشته میتواند مثبت سه باشد اما در مقابل شرکتی که محصولش مورد معامله قرار نگرفته باید در بازه منفی اقدام به عرضه محصولش کند.
در بخش دیگری از این ابلاغیه آمده است که اگر محصول شرکتی مورد معامله قرار نگیرد باید در هفته بعد با نرخ پایینتری محصولش را روی تابلو ببرد؛ این تصمیم از آن جهت مهم است که بخشی از محصول شرکتها خارج از بورس معامله میشود و کاهش نرخ محصول شرکتها در بورس در قیمتهای خارج از بورس آنها نیز اثرگذار است.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: تولید مجتمعهای پتروشیمی در سه ماه نخست امسال با افزایش ۷درصدی نسبت به دوره مشابه پارسال به ۳/ ۱۶ میلیون تن رسید.
به گزارش شرکت ملی صنایع پتروشیمی، سیدجلال میرهاشمی اعلام کرد: با اقدامهای انجامشده و تامین پایدار خوراک در سال ۱۴۰۰ تولید انواع محصول در مجتمعهای پتروشیمی افزایش یافته و ضمن تامین حداکثری بازارهای داخلی، برنامه صادرات نیز محقق شده است.
وی با تاکید بر اینکه صنعت پتروشیمی ایران از صنایع مادر و از مهمترین ارکان توسعه و موتور محرک بخشهای گوناگون اقتصاد کشور است، گفت: رویکرد شرکت ملی صنایع پتروشیمی تکمیل زنجیره تولید، ایجاد تنوع در محصولات، تامین خوراک صنایع داخلی و ارتقای ارزش سبد محصولات تولیدی در این صنعت است.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه بر اساس برنامهریزیهای انجامشده، رشد و جهش تولید صنعت پتروشیمی ایران هدفگذاری شده است، گفت: تمامی شرایط و زیرساختها برای تحقق جهش تولید در صنعت پتروشیمی ایران فراهم شده است و افزون بر راهاندازی و بهرهبرداری طرحهای جدید، با اقدامهای انجامشده امسال نیز از ظرفیتهای خالی تولید بعضی مجتمعهای موجود استفاده میشود.
دومین روز هفته، زمانی برای اصلاح قیمت دلار بود. دلار که روز شنبه تا محدوده ۲۴ هزار و ۵۵۰ تومان پیشروی کرده بود، روز یکشنبه ۱۵۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۲۴ هزار و ۴۰۰ تومان رسید. به گفته فعالان، افت قیمت دلار تحتتاثیر سه عامل قرار داشت. از نگاه آنها اولین عامل افزایش عرضه بازارساز ارزی و دومین عامل، سودگیری برخی معاملهگران از خریدهای پیشین بود. عامل سومی که قیمت دلار را تحت فشار نزولی قرار داد، کاهش تقاضای حوالهای و افت نرخ حواله درهم بود.
افت قیمت دلار در دومین روز هفته موجب شد که سکه امامی نیز در مسیر نزولی قرار بگیرد؛ سکه امامی روز یکشنبه ۵۰هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۰ میلیون و ۵۳۰ هزار تومان رسید. با وجود افت قیمت روز یکشنبه، حفظ سطح ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی موجب شد که انتظارات افزایشی در بازار فعال باقی بماند. تحلیلگران فنی باور دارند، فلز گرانبهای داخلی برای اینکه وارد دوران جدید نزولی شود، نیاز دارد که سطح ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی را از دست بدهد.
عرضه دلار بالای ۲۴ هزار تومان
به گفته فعالان، یکی از مهمترین عواملی که زمینهساز افت قیمت دلار در روز یکشنبه شد، عرضه بازارساز ارزی بود. دیروز صرافیهای بانکی قیمت فروش دلار خود را ۲۴ هزار و ۱۰۰ تومان تعیین کردند که تغییری نسبت بهروز شنبه نداشت. عرضه دلار دولتی با قیمتی مشابه روز شنبه، در شرایطی که بهای این ارز در بازار آزاد نزولی شده بود، زمینهساز کاهش ورود تقاضای کاذب به بازار شد. گفته میشود که در روزهای اخیر معاملهگران تمایل بیشتری پیدا کرده بودند که از فاصله قیمتی بازار آزاد و صرافیهای بانکی کسب سود کنند و برخی از آنها سعی کرده بودند که از کارت ملی افراد عادی برای خرید ارز دولتی استفاده کنند. گفته میشد که تحتتاثیر بالا رفتن تمایل معاملهگران برای خرید ارز از صرافیها، نرخ کرایه کارت ملی برای دلار سهمیهای، با افزایش ۳۰ درصدی، از ۳۰۰ به ۴۰۰ هزار تومان رسید. کرایه کارت ملی در بازار برای خرید دلار سهمیهای دارنده کارت ملی استفاده میشود. بازارساز برای از بین بردن چنین تقاضایی، نیاز داشت که دلار را نزدیک به قیمت بازار آزاد عرضه کند. معاملهگران در صورتی که فاصله بین قیمت دلار بازار آزاد و صرافیهای بانکی کاهش پیدا کند، نمیتوانند اقدام به اجاره کارت ملی افراد عادی کنند.
کاهش تقاضای حوالهای
به باور حاضران در بازار، یکی دیگر از عواملی که زمینهساز افت قیمت دلار شد، کاهش تقاضای حوالهای بود. نشانه افت تقاضای حوالهای، پایین آمدن نرخ حواله درهم بود. دیروز حواله درهم از کانال ۶هزار و ۷۰۰ تومان به زیر کشیده شد و وارد کانال ۶ هزار و ۶۰۰ تومانی شد. نرخ حواله درهم و دلار در بازار داخلی با یکدیگر رابطه مستقیم دارند و به طور سنتی، کاهش یکی منجر به افت دیگری میشود. در کنار این، روز شنبه دلار به یکباره بالای ۴۰۰ تومان رشد را تجربه کرد. از نگاه فعالان، این رشد موجب شد که برخی از معاملهگران تصمیم بگیرند که از خریدهای قبلی خود تا حدی کسب سود کنند. اگر در روز جاری، دلار به بالای سطح ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومانی بازگردد، ممکن است بار دیگر خریداران با قدرت وارد بازار شوند. با این حال، تا زمانی که دلار زیر ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان است، احتمال افت قیمت تا محدوده ۲۴ هزار و ۲۰۰تومان وجود دارد.
به گفته فعالان، عامل تعیینکننده برای قیمت دلار، رفتار درهم در روزهای آتی است. در صورتی که حواله درهم به بالای محدوده ۶ هزار و ۷۰۰تومانی برگردد، افزایشیهای بازار ارز داخلی نیز فعالتر خواهند شد.
ایالاتمتحده آمریکا امروزه دارای ۱۲ بانک مرکزی ناحیهای است که بازوهای سیستم بانکی این کشور بهشمار میروند و به مجموع آنها «فدرالرزرو» گفته میشود، اما فدرالرزرو چیست و چگونه کار میکند؟
از «فدرالرزرو» آمریکا چه میدانیم؟
به گزارش «ایبِنا»، شاید تاکنون عنوان فدرالرزرو را که برای بانک مرکزی ایالاتمتحده استفاده میشود، شنیده و از خود پرسیده باشید که سیستم بانکی ایالاتمتحده چگونه کار میکند. در این گزارش به این پرسش پاسخ داده شده که مدل بانک مرکزی در ایالاتمتحده و نحوه تاثیرگذاری آن بر سیاستهای پولی و مالی این کشور به چه شکلی است.
فدرالرزرو یا فد به معنی «ذخیره فدرال» بانک مرکزی ایالاتمتحده آمریکاست که در سال ۱۹۱۳ با هدف نظارت بر عملیات بانکی در این کشور تاسیس شد. این بانک با تصویب لایحه فدرالرزرو در سال ۱۹۱۳ در پاسخ به رشته بحرانهای مالیای تشکیل شد که نیاز به کنترل مرکزی سیستم پولی را نشان داد.
نظام فدرالرزرو به ۱۲ بانک مرکزی ناحیهای تقسیم شده که بازوهای عملیاتی سیستم بانک مرکزی محسوب میشوند. هر ناحیهای دارای یک بانک مرکزی (فدرالرزرو) است. برخی از این بانکها در سایر شهرهای حوزه فعالیت خود، شعبههایی نیز دارند. هر یک از این بانکها علاوهبر اینکه وظایفی را برای سیستم بانک مرکزی، بهعنوان یک کل انجام میدهد، برای بانکهای موجود در ناحیه خود نیز بهعنوان موسسه سپردهپذیر عمل میکند.
سه بانک فدرالرزرو بزرگ، بر اساس معیار داراییهای کل، به ترتیب عبارتند از: بانک مرکزی نیویورک، شیکاگو و سانفرانسیسکو.
این سه بانک روی هم بیش از ۵۰ درصد از داراییهای کل نظام فدرالرزرو را تشکیل میدهند. از آنجا که بسیاری از بزرگترین بانکهای ایالاتمتحده آمریکا و بانکهای بینالمللی در نیویورک واقع شدهاند، به همین دلیل بانک مرکزی نیویورک، بهطور معمول مهمترین بانک فدرالرزرو محسوب میشود.
کمیته بازار باز فدرالرزرو سیاستهای پولی را تعیین میکند. این کمیته متشکل از ۱۲ عضو است که ۷ تن از آنها برای مدت ۱۴ سال توسط رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا منصوب میشوند. به این ترتیب که هر دو سال و در ژانویه یکی از این اعضا که دورهاش به پایان رسیده جای خود را به کسی میدهد که به پیشنهاد رئیسجمهور و تایید سنا انتخاب میشود.
پنج عضو دیگر شامل رئیس فدرالرزرو نیویورک (که عملیات بازار باز در آنجا انجام میگیرد) و چهار رئیس فدرالرزروهای منطقهای دیگر هستند که به صورت دورهای از میان ۱۱ فدرالرزرو منطقهای باقیمانده انتخاب میشوند.
سقوط بازار طلا بعد از دو ماه پررونق در این بازار، سرمایهگذاران بازار جهانی فلز زرد را با نگرانیهایی مواجه کرد. عامل اصلی آن نیز برنامه افزایش نرخ بهره ایالاتمتحده و انتظارات افزایش عرضه در بازارهای جهانی بود. اما روند بانکهای مرکزی در مبادلات طلا نشان میدهد بعد از سال ۲۰۰۸ بانکهای مرکزی علاقه خود را نسبت به فلز زرد حفظ کردهاند. در همین راستا پیشبینی میشود مانند سال گذشته، در سال ۲۰۲۱ نیز بانکهای مرکزی خریدار خالص طلا باشند. این میتواند در تحلیل روند بلندمدت طلا بسیار موثر باشد.
بانکهای مرکزی، پشتیبان فلز زرد
در چند هفته گذشته، قیمت طلا دچار افت شده است. فلز زرد بعد از لمس کف قیمتی هزار و ۶۷۰ دلاری در سالجاری میلادی در انتهای ماه مارس، در اوایل ماه می توانست روند صعودی را در پیش بگیرد و نزدیک به هزار و ۹۲۰ دلار معامله شود. در ماه ژوئن اما با مشخصشدن برنامه فدرالرزرو مبنیبر کاهش نرخ بهره روند کاهشی خود را شروع کرد و تا سطح حمایتی هزار و ۷۶۰ دلاری نیز رسید. طلا در آخرین روز معاملات در هفته گذشته در ابتدای روز جمعه توانست تا هزار و ۷۹۰ دلار نیز بالا برود، اما در پایان روز به کانال هزار و ۷۷۰ دلاری بازگشت. سرمایهگذاران باید نگاه بلندمدت داشته باشند و به آنچه در کوتاهمدت اتفاق میافتد توجه خاصی نکنند. با نگاه به دادههای کوتاهمدت، قیمت طلا ممکن است کمی بیشتر سقوط کند. با این حال، هرچه قیمت فلز زرد پایین بیاید، فرصت خرید بهتر میشود. اما چرا معاملهگران و سرمایهگذاران باید نسبت به طلا خوشبین باشند؟ سرمایهگذاران باید نگران زمانی باشند که بانکهای مرکزی نسبت به طلا بدبین شوند و شروع به خارج کردن ذخایر خود کنند. اما در حال حاضر بانکهای مرکزی و خریداران بزرگ، هنوز در بازار در حال فعالیت هستند. در سه ماه اول ۲۰۲۱، بانکهای مرکزی ۵/۹۵ تن طلا خریداری و آن را ذخیره کردند. سال گذشته نیز آنها بهطور خالص، خریداران طلا بودند. سال ۲۰۲۱ یکی از چالشبرانگیزترین سالها برای بانکهای مرکزی از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۸ بود. حتی در آن زمان بانکهای مرکزی طلاهای خود را نفروختند. با بازنگری در اتفاقات گذشته خواهید دید که بانکهای مرکزی از سال ۲۰۱۰ خریداران طلا بودهاند. تحلیلگران و کارشناسان بازار نیز معتقدند بانکهای مرکزی خرید طلا را در ماههای آینده ادامه میدهند. موسسات مالی که وجه نقد دلاری زیادی دارند نیز برای متنوعسازی داراییهای خود، فلزات گرانبها را خریداری میکنند. شورای جهانی طلا (WGC)، بهطور سالانه از همه بانکهای مرکزی درباره برنامه آنها برای ذخایر طلا میپرسد. اینکه برنامه خرید بیشتر دارند یا فروش ذخایر یا حفظ همین ذخایر. در جدیدترین نظرسنجی شورای جهانی طلا، حدود ۲۱ درصد از پاسخدهندگان گفتهاند در ۱۲ ماه آینده طلای بیشتری میخرند. بر این اساس، سرمایهگذاران همچنان در مورد طلا صعودی هستند و معتقدند بانکهای مرکزی مقدار بیشتری از آن را خریداری میکنند و قیمتها را بهطور قابلتوجهی افزایش میدهند. در صورت ادامه خرید بانکهای مرکزی، سرمایهگذاران بازار جهانی باید این فلز گرانبها را دنبال کنند.
تتر، چالشی برای ثبات سیستم مالی
یک مقام ارشد فدرال رزرو استیبلکوین تتر (Tether) را خطری برای ثبات مالی سیستم خواند. روز جمعه اریک روزنگرن، رئیس فدرال رزرو بوستون، این رمزارز را در میان «چالشهای ثبات مالی» بانک مرکزی ایالاتمتحده نام برد. او گفت: «در طول همهگیری، طیف داراییهای تتر بسیار گسترده شده است.» «من فکر میکنم ما باید بهطور گستردهتری در مورد آنچه میتواند بازارهای اعتباری کوتاهمدت را مختل کند، فکر کنیم و مطمئنا رمزارزهای ثابت میتوانند یکی از این عوامل باشند.» تتر نقشی اساسی در لولهکشی بازار ارزهای دیجیتالی یک تریلیون دلاری دارد. معاملهگران برای استفاده سریع از فرصتهای آربیتراژ، برای جابهجایی سریع ارزش دلار بین صرافیها از آن استفاده میکنند. بهرغم شک و تردیدهای طولانیمدت در مورد امور مالی تتر، این رمزارز تقریبا در کل تاریخ خود با یک دلار معامله شده است و با وجود ظهور استیبلکوینهای جدید با سابقه پاکتر، تتر همچنان بزرگترین استیبلکوین بازار رمزارزها است.
شناسایی مزارع استخراج رمزارزها، طرح مجلس شورای اسلامی برای محدود کردن دسترسی شهروندان به شبکههای اجتماعی فیلتر شده، تعطیلی بازارهای جهانی و ثابت ماندن نرخ ارزها، سقوط ارزش رمزارزها، صف خرید میلیونی شستا، برخورد با سالمندان در صف تزریق واکسن و… از جمله موضوعات اصلی بود که دیروز و تا زمان تنظیم این گزارش در توییتر فارسی و گعده بورسیها درباره آن صحبت میشد.اما در گیرودار بحثهای واکسیناسیون و خبرهای روز که حتی صدای کاربران گعده توییتری بورسیها را هم درآورده است، نمایندههای مجلس شورای اسلامی دیروز درباره وضعیت بورس و سهامداران صحبت کردند. صحبتهایی که بازتابهایی هم در شبکهاجتماعی توییتر داشت.
یکی از این صحبتها، نطق سیدمحمد پاکمهر، نماینده مجلس بود که خطاب به دولت دوازدهم و با انتقاد از وضعیت معیشت و گرانی و تورم و… از دولت خواسته بود از فرصت خدمت تا آخرین لحظه که امانت الهی است صیانت کند. او در صحبتهایش به وضعیت بورس هم اشاره کرده بود و خواستار توجه به این حوزه شده بود. کاربران اما بیتوجه به انتقادهای این نماینده مجلس، به خود این نماینده و دیگر نمایندههایی که این روزها از بورس صحبت میکنند، انتقاد کرده بودند. آنها به این مساله در نوشتههایشان میپرداختند که نمایندههای مجلس در هفتههای پایانی مسوولیت دولت دوازدهم تازه یادشان افتاده است که نه تنها وضعیت معیشت و تورم بد است، بلکه وضعیت بورس هم نابسامان است. جنبه دیگر گلایه آنها از نمایندهها از این جهت بود که در هفتههای پایانی هر دولتی، هرکسی که از راه میرسد چوب را بر میدارد و چند ضربهای به دولت میزند تا بعدها انتقادها و گلایهها را از سر خود باز کند. در این میان اما انتقادها گاهی به قدری زیاد و تند و تیز میشد که یکی از علتهای آن را میشد در عصبانیت کاربران از طرح مجلس شورای اسلامی برای محدود کردن دسترسی کاربران به شبکههای اجتماعی فیلتر شده دانست. این روزها کاربران زیادی و همانطور که اشاره شد حتی کاربران توییتر بورسی هم نسبت به این طرح معترض هستند و از آن گلایه میکنند. از دیگر نمایندههایی که دیروز درباره بورس صحبت کرد، محسن علیزاده بود. او در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «عملکرد حقوقی های بازار سرمایه در دوران گذار زیر ذرهبین خادمان ملت خواهد بود. عرضه های غیرقابل توجیه و صلاحیت حرفهای مدیران در دولت خدمتگذار حتما مورد سنجش قرار میگیرد.» این نوشته هم با استقبال کاربران شبکهاجتماعی توییتر روبهرو نشد و هرچه که در قسمت نظرات و بازنشر نوشته علیزاده بود، انتقاد بود. بیشترین انتقادی که توسط کاربران توییتر نسبت به نوشته این نماینده مجلس مطرح میشد، دخالتها و دستورهای مسوولان در بازار سرمایه بود. به اعتقاد آنها تا وقتی که چنین دستورها و دخالتهایی با هدف دیده شدن و سرزبانها افتادن، در فضای اقتصادی کشور وجود داشته باشد، بازار سرمایه و به طور خاص بورس، روز خوشی را به خود نمیبینند.
بدبینی به سبز پوشی بورس
در جهت همین انتقادها، آن دسته از افرادی که روزهای سبزپوش و رشد شاخص بورس را که این روزها شاهدش هستیم و در روزهای گذشته در همین ستون به آن پرداخته بودیم که معتقدند این رشد و سبزپوشی مقطعی است و نباید به آن دلخوش کرد، در صفحههای خود در توییتر اینطور خطاب به دیگر کاربران و سهامداران خرد مینوشتند که برای همین دخالتها و سیاستهای دستوری و پلیسی است که معتقدند نباید به این روزها دلخوش کرد و گول خورد، بلکه باید دید شرایط از مرداد به بعد و روی کار آمدن رسمی دولت سیزدهم به چه سمتوسویی میرود.با شروع انجام واکسیناسیون شهروندان با واکسن ساخت داخل کشور، یکی از موضوعاتی که در توییتر بورسیها به آن پرداخته میشد، ارزش سهم برکت در بورس بود. در همین رابطه محمدرضا قاسمی از فعالان حوزه بورس از اولین افرادی بود که در صفحه خود به این موضوع پرداخت. او با اشاره به روند افزایش قیمت سهام برکت، نوشت: «از ارزندگی ۴۸۰۰ تومانی تا بازدهی ۶۰درصد در خرداد و همزمان با شروع تولید انبوه».
هشتگهای داغ و پرکاربرد دیروز هم تا ساعت ۱۶ بعدازظهر به ترتیب با موضوع واکسن ایرانی، واکسیناسیون و تعویق کنکور سراسری بود. در این میان هشتگ بورس و بازار سرمایه در شروع به کار بازار در صبح توانستند حدود دو هزار مخاطب را به خود جلب کنند و با گذشت روز و انتشار خبرهای روز در شبکههای اجتماعی از تعداد کاربرانی که از این هشتگها استفاده میکردند کاسته شد و در بعدازظهر یعنی ساعت ۱۵، حدود ۵۰۰ نفر با استفاده از هشتگ بورس، توییتهایی در صفحههای خود منتشر میکردند.
وحید هلالات
تحلیلگر بازار سرمایه
بسیاری در مواجهه با پستهای مقایسهای ما درخصوص بهترین p.e forward پیام میدادند که این تحلیلها بیفایده است وقتی بازار تماما نزولی است اما حالا اگر دو نماد اول تمام ۲۵گروه بررسی شده را با شاخص کل و بازدهی مجموع نمادها مقایسه کنیم، خواهیم دید بازدهی دو نماد منتخب، بسیار بهتر است.
آنوش رحام
تحلیلگر امور بازرگانی و تجارت
بورس کالا به چکش مزایدات فولادسازان تبدیل شده است. در حالیکه رسالت بورس کشف و تعدیل قیمت به نفع کل زنجیره است.
سبزپوش بودن شاخص کل بورس و ورود پول به بازار سرمایه که از اواخر خرداد ماه شروع شده همچنان ادامه دارد و دیروز نیز شاخص اصلی بازار گرچه نسبت به روزهای قبل رشد آرامتری را تجربه کرد، اما در نهایت با رشد ۴/ ۰ درصدی روی عدد یک میلیون و ۲۳۸ هزار واحد ایستاد. با این حال کارشناسان و فعالان بازار سهام این رشد شاخص و روند رو به رشد آن را همچنان با دیده تردید مینگرند و با قطعیت از شروع فصل جدید بازار سخن نمیگویند. آنان معتقدند بازار در روزهای آینده ممکن است شاهد نوسانات منفی هم باشد، بنابراین نمیتوان اکنون با اطمینان گفت که بورس روند مثبت خود را آغاز کرده است. این دسته از کارشناسان در همین حال بر مثبت بودن آینده بازار طی یک سال آینده تاکید دارند و به همین دلیل به سهامداران توصیه میکنند با تجربه از اشتباههای گذشته از هیجان دوری کنند و با احتیاط و دانش کافی وارد معاملات شوند.
با احتیاط معامله کنید
سهامداران با بازار حرکت کنند
حمید میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه: اتفاقهای متعددی منجر به مثبت شدن بازار در روزهای اخیر آن هم به صورت متوالی شده است. مثبت بودن گزارشهای شرکتها، انتظار بازگشت تورم به اقتصاد و از سوی دیگر بعد از ریزش ۹ ماهه اخیر، بسیاری از سهمها به نقاط جذابی رسیدهاند. با وجود همه این عوامل پیشبینی میشد که بازار روند رو به رشد را آغاز کند و روند بازار در روزهای اخیر هم نشان میدهد پیشبینیها اشتباه نبوده است. با این حال به نظر نمیرسد هنوز فصل جدید بازار شروع شده باشد. یعنی هنوز زود است که بگوییم روند رو به رشد پایدار است، بدون اینکه بازده منفی داشته باشد، شروع شده است. احتمالا ظرف یکی، دو روز آینده ما شاهد نوسان منفی در بازار خواهیم بود. زمانی فصل جدید در بازار سرمایه آغاز خواهد شد که تکلیف برجام، نرخ ارز و ترکیب دولت جدید مشخص شود و آن زمان میتوان بهتر درباره فصل آینده بازار سرمایه یا تعیین جهت بازار صحبت کرد. ولی آنچه باعث شده اکنون بازار روند رو به رشدی را تجربه کند چند دلیل دارد. یکی اینکه تکلیف انتخابات ریاستجمهوری مشخص شده و به تبع آن درباره آینده اقتصادی-سیاسی گمانهزنیهایی شده است. بر اساس این گمانهزنیها موضوع برجام پیچیدهتر و دشوارتر میشود و نرخ ارز هم بالا میرود. از سوی دیگر سیر تحولات سبب شده است که انتظار بازگشت تورم به اقتصاد شکل بگیرد و همچنین بعد از ریزش ۹ ماهه اخیر، بسیاری از سهمها به نقاط جذابی برای خرید رسیدهاند. مجموعه این عوامل اثر خود را بر بازار سرمایه گذاشتهاند و بازار دوباره روند صعودی را آرامتر از قبل شروع کرده است. بعد از تعیین تکلیف برجام و نرخ ارز و متغیرهای کلان اقتصادی میتوان دقیقتر درباره فصل جدید بازار صحبت کرد. اما در همین وضعیت بهترین استراتژی برای سهامداران حرکت با بازار است. عمده کسانی که اکنون در این وضعیت وارد بازار میشوند، نگاه نوسانگیری به بازار دارند. بنابراین اگر قابلیت این کار را دارند از آن استفاده کنند و وارد بازار شوند وگرنه تا تعیین تکلیف موضوعاتی که بر آن تاکید شد باید دست نگه دارند و دست به معامله نزنند. البته بازار برای معامله روی برخی سهمها به صورت میانمدت یا حتی بلندمدت وضعیت خوبی دارد اما معاملهگران باید درست انتخاب کنند. اکنون سهمهایی که دلار محور هستند همچنان جذابیت خرید و سرمایهگذاری دارند ولی این احتمال هم وجود دارد اصلاح کوتاهمدت داشته باشند و مقدار بازدهی کمتری بدهند، ولی سرمایهگذاران میتوانند در بلندمدت بازدهی مناسبی از همین سهمها داشته باشند.
لزوم اختصاص منابع غیرضرور
سپهر کشاورز، کارشناس بازار سرمایه: ثبات قیمت ارز، روند توافقات برجام که امیدواریهایی به رفع تحریمها به وجود آورده، رکود سایر بازارها، کاهش قدرت خرید مردم مخصوصا در تقاضا برای مسکن (چه خرید و چه اجاره) که ناشی از کاهش درآمدها نسبت به افزایش هزینههاست و همچنین ریسک نهفتهای که برای سپردهگذاری در بانکها وجود دارد (چرا که صاحبان سرمایه نگرانی این مساله را دارند که در درازمدت دچار چالشهای تورمی شوند) باعث شده که اکنون بورس بهترین جا برای ورود جریان نقدینگی باشد. اگر این جریان مدیریت درست شود میتوان گفت که بازار میتواند روند رو به رشد خود را ادامه دهد. چرا که اگر برجام به نتیجه برسد و تحریمها لغو شود شرکتها هم وضعیت بهتری در آینده خواهند داشت و اتفاقهای خوبی برای شرکتها در بعد تجارت بینالملل میافتد. این اتفاق میتواند شامل واردات تکنولوژی، فناوری و تجهیزات سختافزار و نرمافزار و همچنین بازگشت منابع مالیشان باشد. به نظر میرسد بعد از افت ۷۰ درصدی که در یک سال اخیر در بازار داشتیم دیگر ریزشی برای بورس نمیتوان تصور کرد. از سوی دیگر بحران سیاسی و خارجی هم نداریم و تحریمها هم رو به حلوفصل شدن است، سایر بازارها هم مانند بازار طلا، دلار و مسکن که رقیبهای بازار سرمایه هستند هم اشباع شدهاند بنابراین به نظر میرسد که باید در آینده، بورس با ثباتتر و رو به مثبتی داشته باشیم. اما آنچه در این وضعیت اهمیت دارد این است که سهامداران باید توجه کنند که اشتباهات گذشته خود را تکرار نکنند و با احتیاط و آگاهی دست به معامله بزنند. سهامداران باید همیشه مدیریت ریسک انجام دهند و پرتفویشان را متنوع کنند و همچنین مهمتر از همه از هیجانات دوری کنند. آنچه مسلم است نباید در کوتاهمدت فروش سهام داشته باشند و اگر منابعی دارند که غیرضروری است توصیه میکنیم که به بورس بیاورند. با گذشت یک دوره سه ماهه که دولت جابهجا و ارکان اقتصادی و سیاسی دولت مشخص شوند میتوان درباره تغییرات متغیرهای کلان اقتصادی صحبت کرد. البته باید همین جا متذکر شد که چیزی برای بدتر شدن وضعیت فعلی وجود ندارد و هرچه اتفاق بیفتد خوب خواهد بود. توصیه میکنم مردم اگر میخواهند در بازار سرمایه سرمایهگذاری کنند سهام شرکتهای بنیادی را بخرند. این شرکتها با در نظر گرفتن نقدشوندگی سهام و حجم معاملات آنان در کل روزهای سال در مقایسه با سپرده بانکی و حتی دیگر سرمایهگذاریها گزینه مناسبتری برای سرمایهگذاری هستند.
کسانی که در یک سال گذشته در بازار سرمایه دچار ضرر و زیان شدند هم میتوانند با اقدامات درست و مناسب ضرر خود را جبران کنند و حتی سود هم به دست آورند. به این دسته از سهامداران توصیه میکنم با تامین یکسری منابع جدید به خرید سهام بپردازند تا قیمت تمامشده خود را پایین بیاورند. آنان باید از تجربه بدی که داشتند به نحو احسن استفاده کنند و با دید بهتر و با استفاده از نظرات کارشناسی از طریق ورود به منابع جدید قیمت تمامشده پرتفوی خود را پایین بیاورند. الان در کف بازار بهترین زمان برای خرید سهام است. آنان میتوانند با تامین سرمایه برای خرید سهام جدید و کاهش قیمت پرتفوی خود اقدام کنند تا در آینده نزدیک که بازار خوبی پیشبینی میشود بتوانند هم زیان گذشته را جبران کنند و هم از کنار آن سودی ببرند.
سهامداران به فراز و فرود قیمتها عادت کنند
بهروز شهدایی، کارشناس بازار سرمایه: از آخرین روزهای خردادماه معاملات بازار سرمایه رنگ و بوی دیگری به خود گرفت. با ورود به اولین ماه از فصل تابستان شاخص کل بازار سرمایه نیز با حفظ روند مثبت اخیر موج جدیدی از امیدواری در میان سرمایهگذاران به راه انداخته است. گرچه براساس پیشبینیها بازار سرمایه از یک ماه قبل باید تغییر مسیر میداد اما این روند با توجه به شرایط ویژه سیاسی کشور و عوامل تاثیرگذار دیگر به تعویق افتاد. تحلیلگران بازار وضعیت بورس را به دو گونه ترسیم میکنند. به اعتقاد بنیادگراها شرکتها سودهای مطلوبی شناسایی کردند و چشمانداز بلندمدت و کوتاهمدت این دسته از شرکتهای بورسی نویدبخش بازگشت رونق است. اما تکنیکالیستها موضع متفاوتی نسبت به آینده بازار سهام دارند.آنها معتقدند شرایط بازار تحت تاثیر نتایج مذاکرات بینالمللی ایران و شرایط سیاسی کشور و در نهایت قیمت دلار تعیین میشود، از این رو بهترین زمان برای نوسان گرفتن از بازار سرمایه است. اما در آن سوی بازار، ورود پول حقیقی به بازار بر بازگشت تعادل تاکید میکند. بررسی معاملات چند روز اخیر نشان میدهد که ورود پول حقیقی به جریان داد و ستدها مهمترین سیگنال به برگشت بازار است. در این میان برخی سرمایهگذاران نسبت به شرایط مقطعی بازار ابراز نگرانی میکنند و بر این باورند که ممکن است روند مثبت این روزها تداوم نیابد. این در حالی است که به نظر میرسد بازار با ابرنوسانهای ماههای قبل مواجه نشود. بررسی قیمتهای جهانی برخی فلزات و حتی چشمانداز بلندمدت قیمت نفت و دلار نشان میدهد که تغییر و تحولات بازار به سمت روند منفی نمیرود. اگرچه روند صعودی پرقدرتی را نمیتوان برای وضعیت فعلی پیشبینی کرد اما آنچه واضح است حرکت بازار بر مدار تعادلی ادامه خواهد یافت. بورس ۱۴۰۰ تفاوتهای بسیاری با بورس ۹۹ خواهد داشت. ورود هیجانی سرمایهگذاران بدون آگاهی از نحوه سرمایهگذاری در بازار سهام همانطور که مشاهده کردیم وضعیت نامطلوبی را برای بازار رقم زد. افزایش قیمت و ریزش قیمت سهام دو پیامد منفی از ورود هیجانی سرمایهگذارانی بود که به دعوت دولتمردان سرمایهشان را وارد این بازار کردند. ضرر ۷۰ درصدی برخی سهامداران تجربهای برای سرمایهگذاران خرد است تا بدون پشتوانه وارد بورس نشوند و تجربه ناکامی این دسته از سهامداران مانع ورود پولهای هیجانی به تالارهای شیشهای میشود. بازار سهام به نظر میرسد به روند تعادلی بازگشته است اما این به معنای این نیست که یک نماد در یک ماه کاری هر روز مثبت شود. فرآیند کلی بازار مثبت پیشبینی میشود. نوسان جزئی از معاملات است و سهامداران باید به فراز و فرود قیمت سهام عادت کنند. قیمت برخی از سهام تا ۷۰ درصد سقوط کرده اما در صورتهای مالی شرکتها بر جریان نقدی آتی تاکید شده است. این پدیده مهمترین سیگنال از ادامه تداوم رشد صعودی قیمت سهام همراه با نوسانات اندک است.
هفتمین رشد متوالی شاخص سهام نیز رقم خورد و این نماگر این روزها در حال جبران عقبنشینیهای سالجاری است. در این میان تجربه تلخ سهامداران در ۱۰ماه گذشته سبب شده است تا با هر موج افزایشی، فروشندگان در بازار نمایان شوند. در این میان روزهای اخیر شاهد افزایش اقبال به سهامی بودیم که در آستانه تجدید ارزیابی داراییهای خود قرار دارند. موضوعی که در سالهای گذشته نیز تجربه شده است و دیروز نیز بخش عمده رشد شاخص کل و خالص خرید حقیقی را به خود اختصاص داد.
مسعود کریمی: شاخصکل بورس تهران طی معاملات روز یکشنبه بعد از یک رفت و برگشت در نهایت با رشد حدود ۴/ ۰ درصدی همراه شد و به محدوده یکمیلیون و ۲۳۸ هزار واحد رسید. بنابر این آنگونه که انتظار میرفت این روزها شاهد شناسایی سود از سوی معاملهگران پس از هر رشد قیمتی هستیم. بهنظر میرسد با توجه به تجربه تلخ سهامداران در ۱۰ ماه گذشته ناشی از سقوط قیمتها و درگیر شدن در صفهای فروش، هر نوع موج افزایشی در بازار با خودنمایی فروشندگان توام میشود. موضوعی که میتواند از شتاب آهنگ رشد بازار بکاهد. با این حال پس از حدود یک ساعت، قیمتها مجددا تغییر مسیر دادند که برآیند آن افزایش ۴/ ۰ درصدی ارتفاع دماسنج تالار شیشهای بود. این رشد قیمتی اما عمدتا ناشی از نگاه سرمایهگذاران به شرکتهایی بود که زمزمه افزایش سرمایه از مسیر تجدید ارزیابی داراییهای خود را سر دادهاند، از اینرو رشد بیش از ۴۷۰۰ واحدی شاخصکل بورس تهران در روز یکشنبه در حالی رقم خورد که ۳۷۰۰ واحد آن مربوط به معاملات شرکتهای زیرمجموعه تامیناجتماعی بود. رشدی که از مصاحبه روز شنبه مدیرعامل «شستا» درخصوص رقم خوردن بزرگترین افزایش سرمایه از سوی «شستا» در تاریخ بورس نشات میگرفت. محمد رضوانیفر، مدیرعامل شستا در اینباره گفته بود: «ما یک افزایش سرمایه ۱۲۰۰ درصدی از محل تجدید ارزیابی داراییها را در دستور کار داریم که رکورد افزایش سرمایه را خواهد شکست.» بر اساس شنیدهها به نظر میرسد تمام شرکتهای هلدینگ زیرمجموعه «شستا» شامل «تاپیکو»، «تاصیکو»، «تیپیکو»، «صبا» و «سیتا» در حال انجام مقدمات افزایش سرمایه هستند.
بازی مالی در تالار شیشهای
اینگونه که بهنظر میرسد موضوع داغ این روزهای تالار شیشهای فقط یک بازی مالی است که تنها بر مبنای رشد تورمی دارایی شرکتها (حجم زیادی از دارایی شرکتها در ملک و زمین است) رقم خورده است و تاثیری بر سودآوری این بنگاههای اقتصادی نخواهد داشت اما بازهم شاهد نقدکردن سهام و تزریق منابع مالی به این قبیل از شرکتها عمدتا از سوی سهامداران خرد هستیم.
بهطور کلی این اتفاق ناشی از ایجاد تغییرات بنیادی در روند حرکتی شرکتها نخواهد بود اما از لحاظ روانی سبب افزایش جذابیت این شرکتها میشود. برخی معتقدند افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی باعث نزدیکشدن ارزش روز داراییها به قیمت واقعی آنها میشود بهطوریکه اگر ارزش اسمی هر سهم ۱۰۰ تومان باشد، با افزایش سرمایه از تجدیدارزیابی دارایی و افت قیمت سهم به کمتر از ۱۰۰ تومان پتانسیل رشد قیمت وجود خواهد داشت. درست است که برای بسیاری از معاملهگران همین استدلال برای خرید سهام کافی است اما در واقع در چنین تحلیلی به کارآیی شرکت هیچ توجهی نشده است و تنها داراییها در مرکز تمرکز قرار گرفتهاند.
در این میان تجربه شیرین کسب سود از شرکتهایی با وضعیت مشابه در سالهای اخیر سبب شده تا بازهم احتمال تکرار این مهم وجود داشته باشد. در سالهای ۹۷ و ۹۸ بود که شاهد اینگونه افزایش سرمایه در شرکتهایی بودیم که عموما در معرض ورشکستگی قرار داشتند. بر اساس قانون امکان افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها برای شرکتهای زیانده و مشمول اصل ۱۴۱ قانون تجارت فراهم است. بر این اساس شرکتهایی که زیان انباشته آنها سبب از بین رفتن نیمی از سرمایه شود، باید با برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده درخصوص ادامه بقا یا انحلال شرکت تصمیمگیری شود. از آنجا که اغلب این شرکتها از نظر عملیاتی چشمانداز بهبود سودآوری بهمنظور جبران زیان انباشته را ندارند، از تنها راهکار موجود یعنی افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی استفاده میکنند. در آن سالها که چندان دور نیز نیستند، شرکتهایی با این مشخصات چنان مورد اقبال سرمایهگذاران قرار گرفته و با رشد قیمتی همراه میشدند که گویا هیچ مشکلی از منظر مالی نداشته و روی ریل سودزایی قرار گرفتهاند.
البته روی صحبت این گزارش شرکتهایی نیست که طی روزهای اخیر به این بهانه مورد اقبال واقع شدهاند بلکه نفس افزایش جذابیت سهام تنها با نگاه به افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی است. ممکن است شرکتی با دارا بودن تمام معیارهای بنیادی مناسب با انتشار اخباری از این دست موردتوجه قرار گیرد و شرکتی دیگر بدون داشتن پتانسیل بهاصطلاح داغ شود و سودهای قابلتوجهی نیز از آن سهامداران خود کند. در برخی مواقع نیز اینگونه افزایش قیمت شرکتهای بزرگ و البته اثرگذار در روند شاخصکل به سایر شرکتهای بورسی و فرابورسی تسری پیدا میکند بهطوریکه معاملهگران در دام جامه سبز رنگ نماگر اصلی میافتند و روز به روز تزریق منابع مالی خود را در شرکتهای فاقدارزش به لحاظ فاندامنتالی تداوم میبخشند.
ورود پول حقیقی به نمادهای خاص
با مروری بر آمار و ارقام، خالص تغییر مالکیت روز یکشنبه ۱۰۰ میلیارد تومان برآورد میشود که بیشترین سهم از این رقم به دو نماد معاملاتی «شستا» و «تاپیکو» اختصاص پیدا کرد. نمادهایی که بر اساس آنچه پیشتر ذکر شد دیروز در اولویت نخست سهامداران خرد برای خرید قرار گرفتند و در مجموع حدود ۱۵۰ میلیارد تومان نقدینگی خرد را جذب کردند بهطوری که در صورت کسر این دو نماد از معاملات روز گذشته، تغییر مالکیت سهام بورسی به سمت معاملهگران حقوقی تغییر میکرد.
روایت آماری بورس یکشنبه
با توجه به اینکه شاخصکل در نخستین روز کاری هفته از سد مقاومت تکنیکال یکمیلیون و ۲۳۰ هزار واحدی به واسطه تزریق جریان نقدینگی تازهنفس بهراحتی عبور کرد، بنابراین کمی تعلل در پیرامون محدوده تکنیکالی فعلی به بهانههای متفاوت میتواند امری منطقی و عقلایی ارزیابی شود. در دومین روز کاری هفتهجاری ارزش معاملات خرد بورس تهران به رقم ۵۶۳۳ میلیارد تومانی رسید و ارزش معاملات خرد فرابورس نیز توانست رقم ۱۲۸۷ میلیارد تومانی را بهخود اختصاص دهد. در بازار روز گذشته عمده خالص خرید حقیقیها در گروههایی نظیر محصولات شیمیایی، غذایی بهجز قند، چند رشتهای صنعتی و سیمان به ثبت رسید. در نقطه مقابل نیز بانکها، فرآوردههای نفتی و فلزات اساسی در صدر فهرست بیشترین خالص خرید حقوقیها قرار گرفتند.
دسانکو فروردین را با فروش ۲۱۳ میلیارد ریالی اغاز کرد و فروش سهم در اردیبهشت ۴۰۳ میلیارد ریال و در خرداد ۵۳۴ میلیارد ریال بود .
روند رو به رشد فروش سهم باعث شده که سهم در ۳ماهه ۱۱۵۱ میلیارد ریال فروش داشته باشد که در مدت مشابه سال قبل این عدد ۴۷۷ میلیارد ریال بود .
سخوز در فروردین با فروش ۶۴۶ میلیارد ریالی مواجه بود .
در اردیبهشت به فروش اردیبهشت ۹۶۷ میلیارد ریالی رسیده است و خرداد ۷۶۶ میلیارد ریال بوده است و در خرداد کمی افت داشت .
اما سهم در ۳ماهه به فروش ۲۳۸۰ میلیارد ریال رسیده که در مدت مشابه ۱۰۱۹میلیارد ریال بود.
به نظر فملی ۳ ماهه خوبی را در پیش دارد و میتواند حرکت خوبی را اغا نماید . فروش فملی در فروردین ۱۴۰۱ میلیارد تومان بود و در اردیبهشت ماه ۵۵۳۸۰میلیارد ریال فروش داشته است خرداد رکورد شکست و ۶۵۸۰۰ میلیارد ریال فروش داشت .
جمع فروش سه ماهه به ۱۳۵۱۸۹ میلیارد ریال رسیده است .
فملی در خرداد با صادرات ۹۴۰۰ تنی به نرخ ۲,۴۹۷,۹۳۲,۴۷۶ و فروش داخل ۱۵,۵۴۱ تنی جمعا به فروش ۶۵۸۰۰ میلیارد ریالی رسیده است کل ۲ ماهه قبل ۶۹۳۸۸ میلیارد ریال بود .
به نظر سهم قابلیت تحقق سود ۴۵۰ ریالی را در ۳ ماهه دارد .
لکس موسکوفسکی، مدیر ارشد سرمایهگذاری موسکوفسکی کپیتال (Moskovski Capital) در توییتر خود جزئیاتی از فروش سنگین روز جمعه را به اشتراک گذاشت. او به استناد نمودار و دادههای گلسنود، خبر از فروش گسترده بیت کوین توسط سرمایهگذاران، همزمان با کاهش قیمت روز جمعه داد. او در توییت خود نوشت: «در روز جمعه بیشترین میزان سود/زیان خالص در تمام دورانها به ثبت رسید. زیان خالص روز جمعه برابر بود با ۳ میلیارد و ۴۵۰ میلیون دلار. بازار حتی مارس ۲۰۲۰ هم تا این اندازه خونین نشده بود.»
بیت کوین برای ریکاردو سالیناس پلیئگو، سومین مرد ثروتمند مکزیک، قطعاً «طلای جدید» محسوب میشود. ریکاردو سالیناس پلیئگو در توییتی، ادعاهای خود مبنی بر این مسئله را تأیید کرد که وی بیت کوین را به عنوان یک سرمایه گذاری به جای ارزهای فیات یا طلا پیشنهاد میدهد.
سالیناس در پاسخ به توییتی از مایکل سایلور، مدیرعامل مایکرواستراتژی نوشته است: «بیت کوین طلای جدید است و جابجا کردن آن نیز بسیار راحتتر از این است که شمشهای طلا را در جیب بگذارید. البته میدانم که طرفداران طلا به خاطر این حرفها به من حمله خواهند کرد.»
طبق اعلام مرجع راهبردی امور مالی انگلستان، صرافی بایننس اجازه فعالیت در این کشور را ندارد. این نهاد ادامه فعالیت بایننس در انگلستان را منوط به اخذ مجوزهای لازم دانسته است.
به گزارش کوین دسک، مرجع راهبردی امور مالی انگلستان (FCA) در اطلاعیهای با نامبردن از شرکت بایننس مارکتز (Binance Markets Limited) اعلام کرد که این شرکت حق انجام هیچگونه فعالیت قانونگذاریشدهای را بدون تأییدیه این نهاد ندارد. شایان ذکر است که ارائه خدماتی نظیر معاملات آتی و اختیار معامله بیت کوین در انگلستان قانونگذاریشده تلقی میشود.
مرجع راهبردی امور مالی انگلستان در ادامه عنوان کرد که هیچ شرکت تابعه دیگری از گروه شرکتهای بایننس مجوز فعالیت در انگلستان را ندارد و نهادهای قانونگذار این کشور هم هیچگونه مجوزی برای فعالیت این شرکتها صادر نکردهاند.
علیرغم نداشتن مجوز، FCA مدعی است که بایننس در حال حاضر در انگلستان خدمات ارائه میکند.
پس از انتشار اطلاعیه مرجع راهبردی امور مالی انگلستان، بایننس در رشته توییتی اعلام کرد که این موضوع هیچ تأثیری روی فعالیتهاو خدمات و ارتباط با مشتریان بایننس نمیگذارد.
این در حالی است که روز جمعه هم نهاد قانونگذار در حوزه مالی ژاپن به بایننس نسبت به فعالیت در این کشور هشدار داده بود.
علیرضا پاک فطرت عضو کمیسیون عمران مجلس می گوید اگر از طرح پیش فروش متری مسکن در بورس کالای ایران حمایت شود، مسیری مطمئن در جهت رشد تولید مسکن مهیا می شود که می توان با در نظر گرفتن تسهیلاتی، جوانان و حتی نوجوانان را به سمت پیش خرید مسکن برای آینده ترغیب کرد؛ با اجرای این طرح به نوعی پس انداز جوانان به مسکن تبدیل می شود و این روش می تواند با استقبال بالایی از سوی جامعه مواجه شود.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه و به نقل از کالاخبر، ورود مسکن به بورس کالا با هدف تامین پایدار بخش مسکن از مدتها پیش مطرح بود تا در نهایت در ۲۹ مرداد سال گذشته تابلوی املاک و مستغلات بورس کالای ایران با عرضه ملک شرکت عمران شهر جدید پردیس آغاز شد و در ادامه بانک اقتصاد نوین و وزارت دفاع نیز املاک خود را از طریق بورس کالا به حراج گذاشته و فروختند. امسال نیز از بورس کالا خبر می رسد که آستان قدس رضوی و شرکت عمران شهر جدید هشتگرد تعدادی از املاک خود را برای عرضه بر تابلوی املاک و مستغلات پذیرش کرده اند. کاربرد اصلی این تابلو، جایگزینی شیوه سنتی و زمانبر مزایده املاک نهادهای مختلف با حراج الکترونیک است تا دارندگان املاک از بستر بورس کالا استفاده کرده و در کوتاه ترین زمان و به شیوه ای شفاف و عادلانه املاک خود را به فروش برسانند.
اما ظرفیت مهم دیگر بورس کالا، مهیا کردن زمینه تامین مالی برای ساخت مسکن است که بورس کالا سال گذشته پیشنهاد انتشار اوراق سلف موازی استاندارد برای تامین مالی ساخت مسکن را مطرح کرد که این طرح با عنوان پیش فروش متری مسکن شهرت یافت. در این طرح سازنده درخواست انتشار اوراق برای تامین مالی ساخت مسکن در پروژهای مشخص را میدهد و افراد میتوانند اوراق منتشر شده را بهازای هر مترمربع خریداری کنند. سازنده با پول فروش اوراق نسبت به ساخت مجتمع موردنظر اقدام کرده و خریداران اوراق نیز به میزان اوراق خود صاحب میزان مشخصی از ملک در پروژه تعیین شده میشوند.
به عبارت ساده تر با آغاز به کار این روش بخشی از نقدینگی سرگردان جامعه جمعآوری شده و به بخش واقعی تولید روانه میشود، به این ترتیب از سویی سایر بازارها از اثرات تورمی این نقدینگی سرگردان در امان خواهند بود و از طرف دیگر با تقویت سمت عرضه انتظار میرود که گشایشی در بازار مسکن در کشور به وجود آید.
طرحی جذاب برای جوانان
عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت و گو با «کالاخبر» اظهار داشت: خرید مسکن همواره برای مردم جذاب است و اگر طرحی جذاب برای هدایت منابع به این بازار معرفی شود، قطعا با استقبال جامعه مواجه می شود. از این رو بحث عرضه مسکن در بورس کالا و بکارگیری از ابزارهای مالی در راستای پیش فروش متری مسکن می تواند بسیار کارآمد و مطلوب باشد که این طرح، حمایت، نظارت و سیاستگذاری های صحیح را از سوی متولیان امر می طلبد.
علیرضا پاک فطرت افزود: به نظر می رسد طرح پیش فروش متری مسکن در قالب انتشار اوراق سلف موازی استاندارد، طرحی در جهت پاسخگویی به نیاز روز سرمایه گذاران و مردم باشد که حتی با سرمایه های خرد نیز امکان سرمایه گذاری در بازار و تولید مسکن را فراهم می کند؛ در این میان بورس کالا با هماهنگی وزارت راه یا سایر نهادهای متولی باید زیرساختی را فراهم کند تا سرمایه گذاران با اطمینان کامل به سرمایه گذاری در حوزه مسکن بپردازند.
پیوند بازار سرمایه و مسکن
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه بورس کالا به عنوان یکی از ارکان بازار سرمایه و بستری که روزانه میزبان عرضه های گسترده کالاهاست، سازوکاری قابل اعتماد برای عرضه مسکن است، اظهار داشت: پیشنهاد می کنم با معرفی مناسب طرح پیش فروش متری مسکن در جامعه، امکان مشارکت نوجوانان و جوانان در طرح مسکن بورسی فراهم شود که یکی از راه های تقویت بخش تولید و عرضه مسکن نیز می تواند همین حوزه یعنی پیوند بازار سرمایه و بازار مسکن باشد.
این عضو کمیسیون عمران مجلس در پایان با تاکید بر اینکه یکی از معضلات فعلی بازار مسکن کشور، نبود شفافیت در آمارها و روندهای معاملاتی است، گفت: بورس کالا در صورت حمایت متولیان بخش مسکن می تواند به مرجعی در حوزه مسکن و درج قیمت های عادلانه مبدل شود و از سوی دیگر، بستری امن برای سرمایه گذاری در تولید مسکن را عملیاتی کند که امیدواریم به زودی شاهد کلید خوردن این طرح ها با همکاری بازار سرمایه و مسکن باشیم.
به گفته عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، بازار بیش از هر چیزی نیاز به اعتماد داشت البته اعتماد از جنس شفافیت و رئیس سازمان بورس جسارت و جرأت این را داشت که برای نخستین بار یکبار برای همیشه زمینه شفافیت را برای ایجاد این اعتماد رقم زند.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، محسن علیزاده عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس در چهارمین میز صنعت سازمان بورس و اوراق بهادار حاضر شد و گفت: دکتر دهقان دهنوی در اوج نارضایتی ها مسؤولیت حضور در سازمان بورس را قبول کردند.
وی ادامه داد: حضور دکتر دهقان در اوج نارضایتی ها با تدبیر و درایت ایشان شرایط حال را رقم زده است تا هم اکنون شاهد آرامش در بازار باشیم.
این نماینده مجلس با اشاره به شرایط مطلوب بازار طی روزهای اخیر تصریح کرد: بازار بیش از هر چیزی نیاز به اعتماد داشت، البته اعتماد از جنس شفافیت و رئیس سازمان بورس جسارت و جرأت این را داشت که برای نخستین بار یکبار برای همیشه زمینه شفافیت را برای ایجاد این اعتماد رقم زند.
علیزاده با اعلام آمادگی برای کمک به صنایع بورسی خاطرنشان کرد: تمام توان مجلس کمک به صنایع برای رشد و ارتقا بازار سرمایه است.
بدون شک افزایش دانش فعالان بازار روزهای بهتری را برای فعالان بازار رقم خواهد زد و برای این منظور بایستی وزن تحلیل را ارتقا داده و نگاه ویژه به گزارش های مالی شود.
حدادی کارشناس بازارسرمایه با بیان این مطلب که طی روزها و هفته های گذشته ابهامات مهمی از بازار سرمایه برداشته شده است، عنوان داشت: شاید یکی ازمهمترین ابهامات بحث انتخابات ریاست جمهوری بوده که با مشخص شدن نتیجه انتخابات، بازار سرمایه به دنبال اجرایی شدن وعده های رییس دولت جدید است.
وی با اشاره به اینکه بازار به دنبال صورت های مالی سه ماهه حرکت می کند، افزود: خوشبختانه این روزها شاهد خروج بازار سرمایه از شرایط هیجانی منفی و حرکت آن به سمت تعادل پایدارهستیم به طوریکه از دید بنیادی، قیمت ها در سطح خوبی قراردارد و گزارش های قابل قبولی ارائه می شود.
حدادی با توضیح اینکه روزهای منفی و اصلاح برای بازار پیش بینی می شود، اظهار داشت: تعداد زیادی از فعالان بازار دچار ضرر و زیان شدند، اما توانستند دانش خود را افزایش دهند. بر این اساس برگشت روزهای هیجانی و منفی را دور از ذهن می دانم.
این فعال بازار سرمایه تصریح کرد: با توجه به اینکه نگاه سیاسی به بازار سرمایه کمتر شده است، افزایش دانش فعالان بازار روزهای بهتری را برای فعالان بازار رقم خواهد زد و برای این منظور بایستی وزن تحلیل را ارتقا داده و نگاه ویژه به گزارش های مالی داشته باشیم.
وی برحساسیت بیشتر درعملکردها و اقدامات تاکید کرد و گفت: بازار سرمایه نیازمند بررسی بیشتر مولفه های اقتصادی است تا از نقدینگی و تورم جلوگیری به عمل آید.
حدادای در ادامه صحبت های خود با بیان اینکه در ماه های آینده بازار سرمایه نوسان خواهد داشت، گفت: طی ماه های آینده نوسان وجود خواهد داشت اما بیشتر نوسان سمت و سوی مثبت را در پیش خواهد گرفت اما تا مشخص شدن تیم اقتصادی دولت جدید مشخص نیست چه اقداماتی در راستای کنترل تورم و کسری بودجه صورت خواهد گرفت.
وی در بخش پایانی گفتگو با سنا درباره جبران ضرر و زیان سهامداران افزود: با توجه به ضررو زیانی که ماه های گذشته متوجه سهامداران شده بود، پیش بینی می شود با صبر و حوصله، سهام های خوبی را انتخاب کنند تا کم کم ضرر آنها جبران شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: با انتشار اوراق، اسناد و صورت های مالی، شفافیت به بازار سرمایه برگشته و اعتماد از دست رفته سهامداران خرد زنده شد.
محسن علیزاده با اشاره به برگزاری چهارمین نشست میز صنعت بازار سرمایه با موضوع بررسی مشکلات و مسائل صنعت بیمه و ارائه راهکارهای اساسی، گفت: میز مشترک صنعت بیمه و بازار سرمایه شروع فعالیتی نو در بازار سرمایه است و بازار به آن بیش از پیش نیاز دارد.
وی با بیان اینکه این اولین نشستی بود که دو بازار مالی به شکل بنیادی گرد هم آمده بودند تا مسائل خود را مطرح کنند، افزود: در این جلسه مقرر شد ابعاد کامل و دقیق تر همکاری این دو صنعت بحث و بررسی شود و مجلس شورای اسلامی به ویژه کمیسیون اقتصادی نیز در همین راستا و در جهت بهبود بازار سرمایه و صنعت بیمه قول همکاری داد.
عضو کمیسیون اقتصادی به نیاز اساسی این دو صنعت اشاره کرد و بیان داشت: در صورت اصلاح قوانین و یا تدوین قوانین جدید با قید فوریت ، مجلس شورای اسلامی اقدامات اساسی را انجام خواهد داد.
علیزاده با اشاره به نگرانی هایی که اهالی بازار س مایه به ویژه سهامداران خرد طی یک سال اخیر داشتند، گفت: متاسفانه عدم شفافیت در بازار بر این نگرانی ها دامن زد که خوشبختانه با حضور دهقان رییس سازمان و انتشار اوراق و اسناد و صورت های مالی، شفافیت های لازم ایجاد و اعتماد به بازار سرمایه برگشت.
عضو ناظر شورای عالی بورس خاطر نشان کرد: امیدواریم شرکت ها به تبعیت از این که که ناظر عالی بازار سرمایه انجام داد، شفافیت را در انتشار اوراق مالی جهت اعتماد سازی برگردانند چرا که لازمه بازار تزریق اعتماد است تا سهامداران را به سوی خود جذب کند.
بدون دیدگاه