شرکت فولاد خوزستان در آذر ۴۵۰۰‌میلیارد تومان فروش ثبت کرد که نشان از رشد ۶‌درصدی نسبت به فروش ۴۲۵۰‌میلیارد تومانی ثبت شده در مهر دارد و رکورد فروش شرکت محسوب می‌شود. همچنین فروش آذر ماه ۵۶‌درصد بالاتر از میانگین فروش ماهانه امسال شرکت است.

«فخوز» بیش از ۳۰۰‌هزار تن از محصولات خود را در آبان فروخته بود که این مقدار در آذر به نزدیک ۴۰۰‌هزار تن رسید. در این مدت تولید اسلب شرکت ۱۰‌درصد افت کرده و تولید بلوم و بیلت ۴‌درصد رشد داشته است.

شرکت از ابتدای سال مالی تاکنون ۳۳ همت فروش داشته و نسبت به فروش نزدیک به ۲۱‌هزار میلیارد تومانی در مدت مشابه سال قبل، ۵۸‌درصد رشد داشته است. البته مقدار فروش شرکت در این مدت ۲۰‌درصد افت داشته و به حدود ۴۵/ ۲ میلیون تن رسیده است.

شرکت شیمیایی سینا که به دلیل بررسی وضعیت اطلاعاتی تا ششم دی تعلیق شده از افزایش 5 ساله عمر مفید برآوردی ماشین آلات و تجهیزات و اثر بر عملکرد سال مالی جاری و آینده خبر داد.

براین اساس، حسن افشار پور مدیرعامل “شسینا” پیرو شایعه منتشره در فضای مجازی مبنی بر افزایش عمر مفید برآوردی ماشین آلات و تجهیزات اعلام کرد: در مورد مدارک و مستندات ، هیات کارشناسی کانون کارشناسان دادگستری استان فارس طی نامه 4 دی برآورد طول عمر دارایی ها را 20 سال اعلام کرده اند .

همچنین آثار مالی تغییر عمر مفید دارایی ها از 15 به 20 سال در عملکرد سال مالی منتهی به اسفند سال جاری بالغ بر 1.3 میلیارد تومان و در سنوات آتی 5.2 میلیارد تومان است .

دارویی و بهداشتی لقمان در آذر ۲۶‌میلیارد تومان فروش ثبت کرد که نسبت به ماه قبل ۲۸‌درصد و نسبت به میانگین درآمد ماهانه ۸ ماه ابتدای سال، ۴۱‌درصد بیشتر بوده است. «دلقما» در آذر ماه حدود ۵۳‌میلیون عدد محصول مختلف فروخته که نسبت به ماه قبل ۱۳‌درصد بیشتر بوده است.

شرکت از ابتدای سال مالی تاکنون حدود ۱۷۵‌میلیارد تومان درآمد داشته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۶‌درصد رشد داشته است.

براین اساس، “فزرین” در نظر دارد سرمایه فعلی را از 108 به 200 میلیارد تومان برساند. تامین مالی این شرکت فرابورسی از محل سود انباشته اعمال خواهد شد تا صرف تأمین منابع مالی مورد نیاز جهت احداث و بهره برداری از پروژه معدن طبس، مشارکت در افزایش سرمایه شرکت گسترش صنایع روی ایرانیان و تامین سرمایه در گردش شود.

شرکت دوده صنعتی پارس در آذر ماه حدود ۱/ ۹۴ میلیارد تومان فروش به ثبت رسانده است، رقمی که نسبت به آبان ۶۲‌درصد رشد داشته است.

مقدار تولید دوده و فروش آن در آذر به ترتیب برابر با ۳۰۰۰ و ۳۵۸۸ تن بوده که مقدار تولید یک‌درصد کاهش اما مقدار فروش ۶۴‌درصد نسبت به آبان رشد داشته است.

شرکت در سال ۹۹ و ۹۸ به طور متوسط هرماه ۲۱۱۲ و ۲۱۸۷ تن دوده تولید داشت. در مهر و آبان هم تولید خوب ۳۰۳۳ و ۳۰۲۰ تن را گزارش کرد و همان‌طور که گفته شد این شرکت در آذر با تولید ۳۰۰۰ تن انواع گرید دوده عملکرد خوبی داشته است.

نرخ فروش دوده در آذر ماه به طور میانگین حدود ۲/ ۲۶ میلیون تومان بوده که حدود یک‌درصد نسبت به آبان ماه کاهش داشته است.

مجموع فروش شرکت از ابتدای سال مالی تاکنون به رقمی بالغ بر ۶۰۷‌میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال مالی قبل ۱۵۴‌درصد‌ رشد را نشان می‌دهد.

از ۸ دسامبر (۱۷ آذر)، اقتصاد استیبل کوین‌ها، تنها در ۱۷ روز، ۳.۵۹ درصد رشد کرد؛ چراکه ارزش‌گذاری‌های متعدد بازار استیبل کوین‌ها، باعث شد توکن‌های باپشتوانه ارز فیات بیشتری در این ماه منتشر شود. ۵۵.۴ میلیارد دلار از حجم تجارت ۹۲.۱ میلیاردی ارزهای دیجیتال در روز شنبه، مربوط به استیبل کوین‌ها بود. به‌طور کلی، اقتصاد ۱۶۷ میلیارد دلاری استیبل کوین‌ها، ۶.۶۸ درصد از کل بازار ۲.۴۹ میلیارد دلاری ارزهای دیجیتال را تشکیل می‌دهد.

 

دوج کوین برای اولین بار در تاریخ خود یک نقشه راه منتشر کرده است. بر اساس این طرح جدید قرار است ویتالیک بوترین به توسعه‌دهندگان این پروژه برای حرکت به سمت سازوکار اثبات سهام کمک کند.

به گزارش کوین دسک، بنیاد دوج کوین، نهادی غیرانتفاعی که هدف آن حمایت از توسعه این میم کوین است، اولین نقشه راه خود را به همراه جزئیات پروژه‌های جدید منتشر کرده است.

در نقشه راه جدید دوج کوین، راه‌اندازی ۸ پروژه از جمله لیب دوج کوین (LibDogecoin) و کیف پول گیگا والت (GigaWallet) مورد بررسی قرار گرفته است. این اولین نقشه راهی است که بنیاد دوج کوین در تاریخ ۸ ساله خود منتشر کرده است.

در ماه اوت (مرداد)، این بنیاد بیانیه‌ای را امضا کرد که در آن اهداف ارز دیجیتال دوج کوین شرح داده شده بود. طرفداران این ارز دیجیتالِ الهام‌گرفته از سگ شیبا اینو هم اجازه داشتند این بیانیه را امضا کنند و از این طریق بازخوردها و انتظارات خود را نسبت به پروژه اعلام کردند.

بنیاد دوج کوین به حضور افراد مشهوری مانند ویتالیک بوترین، هم‌بنیان‌گذار اتریوم، در جمع اعضای هیئت‌مدیره و مشاوران خود افتخار می‌کند.

این بنیاد در نقشه راه خود گفته است که با همکاری ویتالیک بوترین روی راه‌اندازی یک طرح منحصر‌به‌فرد برای دوج کوین، جهت ارائه یک نسخه مبتنی بر اثبات سهام با مشارکت و سهام‌گذاری جامعه این ارز دیجیتال کار می‌کند. این طرح نه‌تنها به سرمایه‌گذاران بزرگ، بلکه به همه این امکان را می‌دهد تا در ازای کمک‌های خود برای ادامه فعالیت شبکه، پاداش دریافت کنند.

بنیاد دوج کوین همچنین گفته است که دوستان تأثیرگذار و گروه رو به رشدی از افراد را در کنار خود دارد که برای مشارکت در توسعه این پروژه‌های متن‌باز (Open-Source) آماده می‌شوند.

در ماه فوریه (بهمن ۹۹)، ایلان ماسک در توییتی گفت که دوج کوین می‌تواند ارز آینده کره زمین باشد. مشارکت ماسک کمک کرد تا این میم کوین در کنار دیگر ارزهای دیجیتال و به‌گفته خودش، به ماه برود.

دوج کوین در سال ۲۰۱۳ به‌عنوان یک شوخی کار خود را شروع کرد و بر اساس داده‌های کوین مارکت کپ، اکنون از نظر ارزش بازار در جایگاه دوازدهم قرار دارد.

در ماه ژوییه (تیر)، جکسون پالمر (Jackson Palmer)، هم‌بنیان‌گذار دوج کوین، گفته بود که به فضای ارز دیجیتال باز نخواهد گشت؛ چراکه معتقد است این فناوری ذاتاً راست‌گرا و به نفع سرمایه‌داران است. او گفته بود ارزهای دیجیتال در اصل برای افزایش ثروت طرفداران این نگرش ساخته شده‌اند و با معرفی روش‌هایی برای اجتناب از پرداخت مالیات، کاهش نظارت دستگاه‌های قانون‌گذار و ایجاد یک کمیابی ساختگی، در جهت منافع این گروه به کار گرفته می‌شوند.

دوج کوین اکنون با قیمتی حدود ۰.۱۸۸ دلار معامله می‌شود و طی ۲۴ ساعت گذشته ۲.۶۶ درصد رشد داشته است.

به طور قطع اگر سایر محدودیت‌ها نیز همانند مصوبه تغییر قانون توقف نمادها پس از نوسان ۲۰ درصدی (مثبت و منفی) و همچنین توقف به علت نوسان منفی ۵۰ درصدی به برگزاری کنفرانس تغییر یابند شاهد رشد خوبی در گردش معاملات در بازار سهام خواهیم بود.

علی حیدری کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، در خصوص مصوبه تغییر قانون توقف نمادها پس از نوسان ۲۰ درصدی (مثبت و منفی) و همچنین توقف به علت نوسان منفی ۵۰ درصدی به برگزاری کنفرانس ،اظهار کرد: سازمان بورس با تصویب این مصوبه سعی در کاستن محدودیت های معاملاتی دارد زیرا اکنون عمق معاملات به نسبت گذشته بیشتر شده که وجود برخی محدودیت‌ها مانع از ادامه رشد و شکوفایی بازار می‌شود.

او افزود: به طور قطع اگر سایر محدودیت‌های دست و پاگیر نیز همانند مصوبه اخیر تغییر یابد و رویه‌ها شفاف‌تر و معین شوند شاهد رشد خوبی در گردش معاملات در بازار سهام خواهیم بود.

این فعال بازار سرمایه بیان کرد: اصلاح قوانین مربوط به توقف مکرر نمادها قطعاً اقدام مناسبی در جهت افزایش نقدشوندگی بازار خواهد بود، اما در همین راستا لازم است، فرآیند بازگشایی نمادها نیز کاملاً شفاف‌تر شود تا در این بین نیز شاهد اعمال رفتارهای سلیقه‌ای نباشیم.

حیدری در مورد نحوه برگزاری کنفرانس برای نمادهایی که با رشد ۵۰ درصدی و افت ۳۰ درصدی مواجه می شوند، تصریح کرد: در مورد برگزاری کنفراس‌ها باید به یک نکته اشاره شود آن هم این است که در بسیاری از کنفرانس‌ها هیچ گونه سوالی از سوی شرکت‌های تحلیلی دارای مجوز مطرح نمی‌شود که این مسئله با توجه به ضریب نفوذ بورس در جامعه و سطح حرفه‌ای نهادهای مالی بازار سرمایه، مناسب نیست.

او بیان کرد: شاید لازم باشد سازمان اجازه دهد تا همه‌ی افراد حقیقی که دارای مدرک حرفه‌ای “تحلیلگری” هستند بتوانند سوالات خود را از طریق سامانه تدان در زمان برگزاری کنفرانس‌ها مطرح کنند.

این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: امید می‌رود با اجرای این روش ضمن مطرح شدن سوالات تحلیلی و حرفه‌ای، تمام ابهامات نمادها رفع شوند و افزایش شفافیت نمادها پس از برگزاری کنفرانس رقم خورد.

حیدری در پایان گفت: این دست از مصوبات نشان از عزم جدی هیأت مدیره سازمان در راستای ارتقا کارامدی بازار سرمایه دارد اما برای بازگشت اعتماد از دست رفته سهامداران این مصوبات کافی نیستند و بازار سهام نیازمند اقدامات جدی در جهت رفع ابهامات اقتصاد و بودجه اقتصادی کشور و پرهیز مقامات سیاسی کشور از اظهارنظر پی در پی در حوزه بازارسرمایه است.

 

امروز یکشنبه ۵ دی‌ماه، بورس انرژی ایران میزبان انواع محصولات نفتی و پتروپالایشی است.

به گزارش پایگاه خبری بازاررمایه (سنا)؛ طی روز جاری «بلندینگ نفتا» و «نفتای سبک» شرکت پالایش نفت بندر عباس، «حلال ۵۰۲» و «حلال ۵۰۳» شرکت پتروشیمی بیستون، «زغال‌سنگ» شرکت زغال‌سنگ پروده طبس، «سی‌اس‌او» شرکت پالایش نفت شازند، «میعانات گازی (S-۵۰۰)» شرکت پالایش گاز خانگیران و «نفتای سبک» شرکت پالایش نفت آبادان در رینگ داخلی و همچنین «حلال ۴۰۲» شرکت پالایش نفت اصفهان و «رافینت۲» شرکت پتروشیمی شیمی بافت در رینگ بین‌الملل بورس انرژی ایران عرضه می‌شود.

در معاملات دیروز بورس انرژی نیز «آیزوریسایکل» و «حلال ۴۰۲» شرکت پالایش نفت تبریز، «روغن سنگین قطرانی» شرکت پالایش قطران ذغال‌سنگ و «سی‌او» شرکت پالایش نفت آبادان در رینگ داخلی دادوستد شده‌ است.

بورس انرژی ایران امروز میزبان معامله دو هزار و ۷۹۵ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش ۳۸۲ میلیارد و ۱۸۱ میلیون و ۶۶۰ هزار ریال در بازار فیزیکی بوده‌ است.

مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس‌کالا در گفت‌وگو با شبکه خبر سیما، جزئیات نحوه خرید آنلاین سیمان از بورس‌کالای ایران را تشریح کرد. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، جواد فلاح در خصوص شرایط خرید سیمان از بورس کالا گفت: در این مدل گواهی سپرده کالایی سیمان، شرکت‌های سیمانی را به عنوان انبار بورس کالا پذیرش کرده‌‌‌ایم. اکنون ۲۶شرکت سیمانی انبارشان در بورس‌کالا پذیرش شده و همچنان در حال پذیرش ۱۴انبار دیگر هستیم. او ادامه داد: در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه هر هفته سیمان در تابلوی بورس کالا عرضه می‌شود و افراد می‌توانند با همان کد سهامداری خرید کنند. خریدار می‌تواند با پرداخت مبلغی به کارگزار وارد معامله شود. البته سیمانی که از بورس می‌توان خریداری کرد، حداقل باید ۱۰ تن باشد و اگر تقاضای خرید کمتر باشد، امکان خرید از این بازار وجود ندارد.
فلاح اظهار کرد: ۱۰تن برای سیمان عدد بزرگی نیست و برای یک پروژه مسکونی خرید ۱۰تن محموله سنگینی محسوب نمی‌شود. البته ما در بورس کالا علاقه‌‌‌مند به میزان کمتر هم بودیم، اما مدل بارگیری و بسته‌بندی شرکت‌های سیمانی به شکلی است که نازل‌‌‌هایی که کیسه سیمان بر آن قرار می‌گیرد و کیسه از روی نقاله روی ماشین حمل‌ونقل می‌شود، امکان بارگیری کمتر از ۱۰تن ممکن نیست. او ادامه داد: به این ترتیب هر فردی که کد سهامداری داشته باشد، می‌تواند خرید داشته باشد. افراد با مراجعه به کارگزاری می‌توانند کد را دریافت و به صورت آنلاین اقدام به خرید کنند.  فلاح گفت: حداکثر در جلسه معاملاتی افراد می‌توانند ۱۰۰تن سیمان خریداری کنند. این سیمان از نوع تیپ۲ و در کیسه‌‌‌های ۵۰کیلویی است.

او درباره شرایط تحویل این محصولات نیز بیان کرد: مشتری بعد از دادن سفارش و خرید باید با کارگزار خود تماس بگیرد و اطلاعات مربوط به حمل را به کارگزار خود ارائه دهد و شرکت کارگزار خریدار اطلاعات را به شرکت کارگزار فروشنده منتقل می‌کند و او نیز به شرکت سیمانی انتقال می‌دهد. معاملات از ۹آذر در حال انجام است و تاکنون ۱۶جلسه معاملاتی انجام شده و حدود ‌هزار خریدار هم به این روش سیمان خریداری کرده‌‌‌اند.

 

 

شاخص احساسات مصرف‌کننده آمریکا که هر ماه توسط دانشگاه میشیگان منتشر می‌شود، در ماه دسامبر افزایش داشته است. این شاخص نشان‌دهنده انتظارات مردم از آینده است. شاخص احساسات مصرف‌کننده عوامل مختلفی را در بر می‌گیرد که به سه دسته اصلی سلامتی مالی شخصی، انتظارات اقتصادی در کوتاه‌مدت و انتظارات اقتصادی در بلندمدت تقسیم می‌شوند. اکنون شاخص این ماه با حدود سه درصد افزایش از ۴/ ۶۷ به ۶/ ۷۰ رسیده است.
تغییر انتظارات تورمی؟
شاخص احساسات مصرف‌کننده
۷۰ درصد GDP در آمریکا در دسته مخارج مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد. این موضوع نشان می‌دهد که روحیات و نظرات مصرف‌کننده می‌تواند تاثیر بسزایی در اقتصاد آمریکا داشته باشد. در نتیجه این نگرش، دانشگاه میشیگان شاخصی را ابداع کرده که به کمک آن انتظارات مصرف‌کنندگان را در خصوص آینده اقتصادی کشور می‌سنجد. چنانچه افراد انتظارات بهتری نسبت به آینده داشته باشند، خرید بیشتری خواهند داشت که در نتیجه به سلامت اقتصادی و افزایش GDP کمک خواهد کرد. اما چنانچه افراد از شرایط آینده اطمینان نداشته باشند، میل به پس‌انداز در آنها افزایش یافته و در نتیجه خریدهای آنان کاهش خواهد یافت. انتظارات بد اقتصادی تقاضا برای کالاها و خدمات را کاهش می‌دهد و این موضوع سرمایه‌گذاری شرکتی، بازار سهام و فرصت‌های شغلی را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. احساسات بسیار مثبت نیز برای اقتصاد مضر خواهد بود. با افزایش انتظارات مثبت نسبت به آینده، مصرف کالاها و خدمات به‌شدت افزایش می‌یابد. افزایش مصرف تقاضا برای کالاها را افزایش خواهد داد و درنتیجه در مدتی کوتاه، تورم مهارنشدنی به وجود می‌آید. در این شرایط دولت‌ها برای مهار تورم، نرخ بهره را افزایش خواهند داد. افزایش نرخ بهره هزینه وام‌گیری را هم برای اشخاص و هم برای شرکت‌ها هزینه‌برتر خواهد کرد و از آنجا که افزایش نرخ بهره پول ملی را نیز تقویت می‌کند و افزایش ارزش پول ملی موجب کاهش صادرات می‌شود که در نتیجه رشد اقتصادی کاهش خواهد یافت و تورم کنترل می‌شود. در کنار شاخص احساسات مصرف‌کننده که توسط دانشگاه میشیگان ارائه می‌شود، موسسه CB نیز شاخص مشابهی را با نام شاخص اعتماد مصرف‌کننده منتشر می‌کند. از آنجا‌ که شاخص احساسات مصرف‌کننده به تغییر‌ انتظارات حساس‌تر است، سرمایه‌گذاران عمدتا از این شاخص برای تصمیم‌گیری استفاده می‌کنند چراکه به شکل دقیق‌تری انتظارات افراد و تغییرات مصرفی آنها را نشان می‌دهد در نتیجه می‌تواند برای یافتن فرصت‌های سرمایه‌گذاری و زمان خرید و فروش دقیق‌تر به سرمایه‌گذاران کمک بسزایی داشته باشد.

تغییرات این شاخص در ماه دسامبر
شاخص احساسات مصرف‌کننده در ماه دسامبر با ۲/ ۳ واحد درصد افزایش از ۴/ ۶۷ درصد به ۶/ ۷۰ درصد رسیده است. این درحالی است که پیش‌بینی‌ها نشان می‌داد این عدد احتمالا ۲/ ۰ درصد کمتر یعنی ۴/ ۷۰ درصد باشد. بر اساس داده‌های این شاخص، انتظارات تورمی مصرف‌کنندگان در آمریکا برای سال آینده کاهش داشته و از ۹/ ۴ درصد به ۸/ ۴ درصد رسیده است. در همین حین، انتظارات تورمی پنج‌ساله نیز به همین میزان و از ۳ درصد به ۹/ ۲ درصد کاهش یافته است. در حالی که انتظارات تورمی کاهش داشته است، انتظارات دستمزدی افزایش یافته است. پایین‌ترین سطح ثلث درآمدی جمعیت انتظار دارند که در سال آینده دستمزدها افزایش یابد. این موضوع احتمالا یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی باشد که در کنار اُمیکرون موجب شده است تا عرضه نیروی کار در آمریکا کاهش یابد.

در معاملات روز گذشته بازار ارز، ترکیب کاهش حجم معاملات بازار ارز و خبر سفر پیش روی رئیس‌جمهور به مسکو توانست بازار ارز را تحت فشار فروش قرار دهد. از نگاه فعالان، این سفر برای فعالان بازار ارز مهم بوده و معتقدند در راستای تسریع لغو تحریم‌ها صورت گرفته است. علاوه بر این از فردا مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای ۱+۴ آغاز خواهد شد و نتایج این دور می‌تواند تا حد قابل توجهی، میزان حصول یک توافق را نمایان سازد. اگرچه برخی از افراد خوش‌بین معتقدند حصول یک توافق دور از انتظار نیست، اما برخی دیگر از افراد اختلاف‌نظرهای موجود را مانع حصول یک توافق در کوتاه‌مدت می‌دانند. این رویدادهای خبری، در هفته جاری باعث خواهد شد که احتمالا حرکت دلار متمایز از هفته گذشته باشد. اسکناس آمریکایی که در هفته گذشته با روند افزایشی و شکست مقاومت روانی ۳۰ هزار و ۲۰۰ تومانی به کار خود پایان داده بود، در ابتدای هفته جاری با عقب‌نشینی به کانال ۲۹ هزار تومانی بازگشت. در نوسانات قیمتی هفته گذشته، با تلاش‌هایی که برخی از معامله‌گران بازار ارز برای بالا بردن قیمت دلار‌ انجام دادند، دلار شاهد رشد قیمت بود. اما افزایش قیمت دلار، با استقبال بازار روبه‌رو نشد و باعث شد فعالان از حجم معاملات خود کاسته و همچنان گوش به زنگ اخبار وین باشند.
برداشت دلار از سفر رئیسی
در روز‌های پنج‌شنبه و جمعه هفته گذشته و با انتشار خبری مبنی بر سفر قریب‌الوقوع رئیس دولت به شهر مسکو، پیش‌بینی‌ها از قیمت ارز وارد فاز جدیدی شد. این سفر رئیسی از دیدگاه تحلیلگران، یک معنای مهم داشت؛ اینکه ایران برای یک توافق کاملا جدی است و به دنبال این است که در زمین بازی بیشترین تلاش را در جهت عملی‌سازی لغو تحریم‌ها انجام دهد.

در روز شنبه با وجود اعدادی که در معاملات پشت خطی روز قبل از آن مطرح می‌شد قیمت دلار با کاهشی ۱۰۰ تومانی و در رقم ۳۰ هزار تومان کار خود را شروع کرد. در این میان اخبار جدید منتشر شده پیرامون مذاکرات هسته‌ای توانست نقش بسزایی در بیشتر شدن تعداد فروشندگان و در نتیجه کاهش قیمت دلار تا رقم ۲۹ هزار و ۹۵۰ تومان داشته باشد. این کاهش قیمت ۱۵۰ تومانی شاید در نگاه اول و با توجه به نوسانات هفته‌های اخیر آن‌چنان تعجب‌برانگیز به نظر نیاید، اما از نظر تحلیلگران بازار ارز شکستن کف حمایتی ۳۰ هزار تومانی اگر با اخبار جدید و مثبتی از مذاکرات برجام در روز‌های آینده همراه شود می‌تواند آغازگر ریزش جدیدی در قیمت بازار ارز باشد. برخلاف هفته گذشته، معامله‌گران با روند نزولی همسو شده و با اختلاف قیمت‌ ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومانی با نرخ نقدی روز شنبه برای روز‌های آتی سخن گفتند. روند بازار به نحوی است که معاملات پشت خطی در روز گذشته، قیمت‌های پایین‌تری نسبت به معاملات نقدی داشتند، موضوعی که نشان می‌دهد آینده کوتاه‌مدت بازار کاهشی است. حال باید دید بازار‌ساز که به دنبال کاهش نوسان قیمت در بازار ارز است، تا چه حد از این کاهش قیمت حمایت کرده و چه سیاستی را در دستور کار خود قرار می‌دهد.

سکه از دلار جا نماند
سکه هم که در هفته گذشته خیزش‌های بی‌نتیجه‌ای برای شکستن سقف ۱۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی داشت، در ابتدای هفته جاری و در روز شنبه با کاهش قیمت‌ ۱۲۰ هزار تومانی به حوالی ۱۳ میلیون و ۵۰ هزار تومان رسید. این در حالی است که قیمت هر اونس طلای جهانی نه تنها کاهش نداشته بلکه در مقایسه با روز‌های گذشته رو به افزایش بوده و در روز شنبه و تا لحظه نوشتن این گزارش در بازار‌های جهانی با رقمی معادل ۱۸۱۰ دلار معامله شده است. این روند کاهشی قیمت سکه و بی‌توجهی آن به ارزش جهانی طلا می‌تواند نمایانگر جهت‌پذیری قیمت سکه از دلار در بازار ایران باشد.

فرهنگ قراگوزلو/ کارشناس بازار سرمایه
نرخ‌گذاری دستوری یکی از پایه‌‌‌ای‌ترین معضلات و عامل ناکارایی در کشور است و تاثیرات مخربی را طی این سال‌ها بر تعیین قیمت بهینه و منصفانه فروش شرکت‌ها، همین‌طور عدم‌تخصیص درست و بهینه منابع داشته است.
از گاز و برق و آب گرفته تا سایر کالاهای خصوصی مثل محصولات فولادی و پتروشیمی و… که قاعدتا دولت‌ها نباید در مکانیزم بازار آن دخالت کنند و صرفا وظیفه دولت ایجاد ساختار معاملاتی منصفانه بین عرضه‌کننده و تقاضا‌کننده است. برخلاف کالاهای عمومی (مثل حداقل آموزش، حداقل بهداشت، امنیت و… ) که دولت‌ها به دلیل وجود منافع اجتماعی نهایی (social marginal benefit) بیشتر، نسبت به هزینه نهایی آنها وظیفه دخالت یا حتی قیمت‌گذاری را دارند، در مورد کالاهای خصوصی نباید در قیمت‌گذاری آن دخالت کنند چون در این نوع کالاها به تعداد تقاضا‌کنندگان و عرضه‌کنندگان انتظارات مختلفی وجود دارد و نقطه تعادلی عرضه و تقاضا، نقطه بهینه‌ای است (معادل ماکزیمم یا مینیمم نسبی ریاضیات) که با فاصله گرفتن از آن باعث ناترازی و عدم‌تخصیص بهینه منابع می‌شویم. عدم‌تخصیص بهینه منابع به این معنی است که مثلا برق یا آبی که ارزش واقعی خلاف ارزش قیمت‌گذاری دستوری آن دارد صرف تولید و مصرف کالاهایی می‌شود که خلق ارزش کمتری نسبت به زمانی که به قیمت واقعی فروخته می‌شود خواهند داشت و در نهایت باعث کاهش رشد اقتصادی کشور و کاهش رفاه مصرف‌کننده می‌شود. نقطه تعادلی عرضه و تقاضا در مکانیزم بازار و فاصله آن با بهای تمام شده، تعیین‌کننده خلق ارزش و سود اقتصادی به‌صورت طبیعی بر اساس انتظارات مصرف‌کنندگان در تولید آن کالاست. در صورتی‌که سود اقتصادی و ارزش افزوده (value added) در تولید کالایی به‌طور طبیعی بدون دخالت‌های دولت وجود داشته باشد، امکان اجرای طرح‌های بیشتر در آن حوزه به دلیل خالص ارزش فعلی بزرگ‌تر از صفر (NPV>۰ یا IRR>WACC) و افزایش تولید در آن صنعت منطبق بر نیاز واقعی مصرف‌کنندگان وجود خواهد داشت. با افزایش تولید و ایجاد فضای رقابتی، به‌طور طبیعی قیمت‌ها کنترل و در بلندمدت بیشترین نفع به عموم مردم می‌رسد. کاهش قیمت‌ها از روش ایجاد فضای رقابت و مقدار تولید فراوان، روش پایدارتر کنترل قیمت‌ها در مقایسه با قیمت‌گذاری دستوری با هدف افزایش رفاه مصرف‌کننده است چراکه در این روش کنترل قیمت‌ها بر اساس مکانیزم فراوانی کالاست و در صورت افزایش تقاضا دوباره به دلیل وجود سود اقتصادی اجرای طرح جدید توجیه پیدا کرده و مازاد تقاضای جدید منجر به تولید جدید می‌شود. در این چرخه در صورت گذر از دوران بلوغ تولید کالا و ورود به دوران افول (به دلیل عدم‌برآورده کردن نیاز متقاضی) کالای مزبور به مرور حذف می‌شود. با قیمت‌گذاری دستوری (در اینجا سقف قیمت) توسط دولت، سازمان حمایت از مصرف کننده، ستاد تنظیم بازار، مجلس یا هر نهاد دیگری، چرخه طبیعی اقتصادی کالا از حالت بهینه خارج شده و منجر به تولید کمتر، مصرف غیر‌بهینه، تقاضای سفته‌بازانه، کاهش رفاه مصرف‌کننده و در بلندمدت افزایش قیمت ساختاری کالا می‌شود. دیدگاه اقتصادی عدم‌قیمت‌گذاری دستوری و تعیین قیمت بر اساس مکانیزم بازار حتی منطبق بر ماده ۱۹۰ قانون مدنی و قواعد فقهی و شرعی حاکم بر معاملات است. یکی از شروط اساسی صحت معاملات، قصد و رضای طرفین معامله است و این مورد صرفا در سایه مکانیزم بازار که محل تلاقی انتظارات عرضه‌کنندگان و تقاضا‌کنندگان است محقق می‌شود. متاسفانه در کشور به دلایل مختلف نرخ فروش محصولات شرکت‌های بورسی از فولاد گرفته تا خودرو و محصولات پتروشیمی و… به دلایل واهی مختلف محل ورود نهادهای مختلف در قیمت‌گذاری آنها بوده است. با رفع معضل مزبور گام مهمی در جهت رفع بزرگ‌ترین مانع موجود بر سر مقدار تولید کشور، افزایش رفاه عموم مردم، همچنین بهبود پایدار اوضاع سرمایه‌گذاران و افزایش امنیت سرمایه‌گذاری برداشته خواهد شد.

خوراک پتروشیمی‌‌‌ها شامل مایع و گاز است و هر یک قیمت‌های تقریبا منصفانه و با فرمول‌های مشخص و تقریبا بلندمدت نسبت به قیمت‌های جهانی دارند. در صورتی که نرخ گاز متان را که به عنوان خوراک بعضی از پتروشیمی‌ها، سوخت پتروشیمی‌ها، یوتیلیتی‌ها و صنایع شامل فولاد و… مورد استفاده قرار می‌گیرد، در نظر بگیریم، باید گفت با توجه به تغییرات اخیر به لحاظ تغییرات اقلیمی، قیمت‌گذاری کربن تولیدی هر کشور و مصرف بیشتر گاز به جای زغال‌سنگ (به دلیل تولید حدودا نصف کربن به ازای یک واحد تولید انرژی)، ساختار قیمت جهانی آن متفاوت از گذشته شده است. ساختار متفاوت جدید قیمتی گاز بر نرخ داخلی فرمول گاز خوراک تاثیر مهمی گذاشته است. فرمول نرخ گاز خوراک تشکیل شده از ۵۰درصد نرخ داخلی مصرفی و ۵۰درصد میانگین چهار هاب بین‌المللی که دو تای آن در اروپاست. دو هاب اروپایی (هلند TTF و انگلیس NBP) با توجه به اینکه جزو هاب‌های مصرف‌کننده در دنیا هستند (برخلاف هنری هاب آمریکا و آلبرتا کانادا)، علاوه بر مسائل زیست محیطی، به صورت مقطعی با سرمای شدید زمستان و درگیری سیاسی با روسیه نیز مواجه هستند و همین امر در کنار هزینه بالای حمل گاز به عنوان کالای untradable (کالاهایی که معمولا محلی بوده و به سختی مورد صادرات و واردات قرار می‌‌‌گیرند) به سقف‌های تاریخی نرخ۱۴۰ سنت (در مقایسه با ۱۳سنت هنری‌هاب) رسیده است که لزوم بازنگری فرمول نرخ داخلی خوراک شرکت‌ها را دو چندان کرده است. اهمیت موضوع از آنجا ناشی می‌شود که شرکت‌های پتروشیمی و صنعتی ما در کشوری هستند که به لحاظ تولید گاز بعد از آمریکا و روسیه سومین کشور و به لحاظ مصرف بعد از همین کشورها و چین جایگاه چهارم را دارند.

معاملات بورس در نخستین روز کاری هفته در حالی به پایان رسید که شاخص کل بورس تهران توانست با ثبت رشد ۹۵/ ۱‌درصد به محدوده یک‌میلیون و ۳۸۵‌هزار واحد صعود کند. جدال جدی میان خریداران و فروشندگان سبب شد ارزش معاملات خرد سهام نیز به بیشترین مقدار طی یک ماه اخیر برسد، با این حال شاهد خروج سرمایه‌‌‌های حقیقی از گردونه معاملات سهام بودیم. دلیل این واکنش منفی سهامداران خرد چه بود؟
برخلاف سنتی دیرینه، روز گذشته در حالی که شاخص کل بورس تهران با رشد ۹۵/ ۱‌درصد همراه شد و نماگر هم‌‌‌وزن نیز ۱۶/ ۱‌درصد افزایش ارتفاع داد، اما شاهد خروج سهامداران حقیقی از گردونه معاملات سهام بودیم. به این ترتیب روز شنبه در مجموع سهامی به ارزش ۲۳۴‌میلیارد و ۸۰۷‌میلیون تومان از سبد سهامداران خرد به پرتفوی حقوقی‌‌‌ها منتقل شد. این جابه‌‌‌جایی در حالی رقم خورد که در آخرین روز کاری هفته گذشته که شاخص کل بورس تهران رشد بیش از ۲‌درصدی را تجربه کرده بود، حقیقی‌‌‌ها نیز پس از غیبتی ۲۱ روزه در زمین خرید سهام حاضر شده بودند و این امید تقویت شده بود که در روزهای بعد نیز شاهد تقویت تقاضا از سوی این دسته از معامله‌‌‌گران هستیم. اما چنین اتفاقی رخ نداد. به نظر می‌رسد فعال شدن موج جدیدی از شناسایی سود پس از ثبت یک هفته طلایی در کارنامه بازار سهام و در کنار آن هراس از سه عامل مقاومت تکنیکال پیش‌‌‌روی شاخص کل، افزایش نرخ بهره بین‌‌‌بانکی پس از عقب‌‌‌نشینی سه هفته‌‌‌ای و نوسان دلار حول مرز ۳۰‌هزار تومان، سبب شد تا شاهد افزایش عرضه‌‌‌ها با وجود رشد میانگین قیمت سهام باشیم. این جدال جدی میان خریداران و فروشندگان ارزش معاملات خرد سهام را نیز صعودی کرد و با رسیدن این متغیر به ۲۹۱۴‌میلیارد تومان، بیشترین ارزش دادوستدها از یک آذرماه رقم خورد.

   شناسایی سود پس از رشد ۷‌ درصدی
پس از خبرسازی مصوبات حمایتی دولت و بندهای ۱۰گانه آن، در روز پایانی هفته گذشته، شاخص‌‌‌های بورسی در مسیر رشد پرشتابی قرار گرفتند که در معاملات روز گذشته نیز ادامه یافت. به این ترتیب پس از ثبت رشد بیش از ۵‌درصدی در هفته‌‌‌ای که گذشت، روز گذشته نیز شاخص کل بورس تهران ۹۵/ ۱‌درصد افزایش ارتفاع داد و فاصله خود را با ابرکانال ۴/ ۱‌میلیون واحد را به یک‌درصد کاهش داد. به این ترتیب در ۴ روز کاری اخیر، شاهد رشد ۳/ ۷‌درصدی میانگین قیمت سهام بودیم و طبیعتا چنین رشدی پس از افت‌‌‌های متوالی رخ داده در هفته‌‌‌های گذشته، انگیزه‌‌‌ای برای شناسایی سود و فروش در اختیار سهامداران حقیقی قرار می‌دهد.

   ترس از مقاومت تکنیکال شاخص
پس از رشد قیمت سهام و شاخص کل در دادوستدهای روز چهارشنبه، تحلیل‌‌‌های مختلفی از وضعیت تکنیکال این نماگر منتشر شد. تحلیل‌‌‌هایی که اذعان داشتند هرچند شاخص کل توانسته از حمایت مستحکم خود در حوالی یک ‌میلیون و ۲۸۰ هزار واحدی برگشت مناسبی بزند و مقاومت مهمی را در محدوده یک‌میلیون و ۳۴۰‌هزار واحد پشت سر بگذارد اما احتمالا مقاومت دیگری در محدوده یک‌میلیون و ۳۸۰‌هزار واحدی این نماگر را هدف قرار داده است. تحلیلگران تکنیکی پیش‌بینی کرده بودند که احتمالا روز شنبه شاخص کل با برخورد به خط کیجنسن (میانگین متحرک ۵۲ روزه) کمی با عرضه مواجه شود و پس از پول‌بکی کوتاه به مقاومت یک‌میلیون و ۳۴۰‌هزار واحدی دوباره به صعود خود ادامه دهد و به سقف کانال برسد. از این رو به نظر می‌رسد بخشی از فشار فروش‌های رخ داده در دادوستدهای روز گذشته بورس تهران، هراس از این مقاومت بوده و سهامداران ترجیح داده‌‌‌اند با شناسایی سود، در انتظار مشخص شدن وضعیت این نماگر شوند.

   نگاه به سود بین‌‌‌بانکی
روز گذشته بانک مرکزی آمار مربوط به نرخ بهره بین‌‌‌بانکی را بر روی سایت به‌روزرسانی کرد. آماری که نشان داد این نرخ پس از کاهش سه هفته‌‌‌ای مجددا افزایشی شده و به ۰۸/ ۲۱ ‌درصد رسیده است. سقف نرخ بهره بین‌‌‌بانکی در یک سال گذشته مربوط به هفته نخست آذرماه است که به ۰۹/ ۲۱‌درصد رسیده بود. در بازار بدهی نیز نرخ سود اوراق خزانه اسلامی از ۲۵‌درصد فراتر رفته تا بورس‌‌‌بازان که به طور سنتی همواره نگاه به این نرخ‌های بدون ریسک دارند، کمی نگران شده و در موقعیت فروش قرار گیرند.

   دلار زیر مرز ۳۰‌ هزار تومان
بهای دلار آزاد روز گذشته به سطوح کمتر از ۳۰‌هزار تومان نزول کرد تا سهامدارانی که همیشه نیم‌نگاهی به معاملات اسکناس آمریکایی دارند و از تاثیر بسزای آن در سودسازی شرکت‌های بزرگ کامودیتی‌‌‌محور سخن می‌‌‌گویند نیز به نقد کردن سهام خود در این دسته از صنایع بورسی روی بیاورند. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد روز گذشته پس از بانکی‌‌‌ها که رتبه نخست خروج سرمایه‌‌‌های خرد را در اختیار داشتند، بیشترین خالص فروش حقیقی‌‌‌ها در ۴ گروه کامودیتی‌‌‌محور فلزات اساسی، فرآورده‌‌‌های نفتی، محصولات شیمیایی و چندرشته‌‌‌ای صنعتی رقم خورد.

   توقف سهم بعد از نوسان ۲۰ و ۵۰‌  درصدی  لغو  شد
جمعه بود که هیات مدیره جدید سازمان بورس در مصوبه‌‌‌ای جدید توقف نماد‌‌‌های بازار سرمایه پس از نوسان ۲۰‌درصدی (مثبت و منفی) و همچنین توقف به علت نوسان منفی ۵۰‌درصدی را به طور کامل لغو و اعلام کرد از این پس صرفا توقف و برگزاری کنفرانس پس از رشد ۵۰‌درصدی و افت ۳۰‌درصدی اعمال خواهد شد.

 

یوسف امین‏‏‏‏‏‏‌داور
کارشناس بازار سرمایه
خزان بازار سرمایه در اولین روزهای زمستان در حالی رنگ سبز به خود گرفته است که بورس شرایط نامطلوبی دارد و برای بازگشتن به وضعیت پایدار باموانع بسیاری دست و پنجه نرم می‌کند. با این حال از اواخر هفته گذشته و به‌دنبال انتشار برخی اخبارمثبت از جمله مصوبه ۱۰ بندی دولت در راستای حمایت از بازار سرمایه و تغییر برخی سیاست‌های اقتصادی مرتبط با بودجه سال آینده از سوی دولت، بورس اندکی از رکود خارج شد. بازار سرمایه پس از چندین هفته ناامیدکننده چرخشی مثبت از خود به نمایش گذاشته به‌طوری که شاخص‌کل بورس روزگذشته یک‌بار دیگر چراغ‌سبز خود را به سرمایه‌گذاران نشان داد و این نماگر با ۲۶ هزار و ۵۰۰ هزار واحد رشد در کانال یک‌میلیون و۳۸۵ هزار واحد ایستاد.
فرانرفتن ارزش معاملات روزانه از ۳‌‌‌‌‌‌‌هزار میلیارد تومان با وجود کاسته شدن از صف‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های فروش در اکثر نمادها این سیگنال را مخابره می‌کند که بازار تا شرایط ایده‌آل فاصله زیادی دارد. در روزهای اخیر که از سرخوپوشی تابلوهای معاملاتی کاسته‌شده، بسیاری از سرمایه‌گذاران همچنان از ورود به این بازار خودداری می‌کنند. از سوی دیگر نیز برخی معامله‌گران با ابراز نگرانی نسبت به برخی سیاستگذاری‌های اقتصادی و حتی سیاسی، ریسک‌پذیری کمتری در انجام داد و ستدها از خود نشان می‌دهند. این وضعیت دلایل متفاوتی دارد و تداوم آن چشم‌انداز روشنی برای سرمایه‌گذاران ترسیم نمی‌کند، از این‌رو نمی‌توان با استناد به روند روزهای اخیر بازار برای زمستان، روزهای داغی را پیش‌بینی کرد. در یک سال و نیم گذشته بارها بازار سرمایه نسبت به اتفاقات اقتصادی و سیاسی واکنش منفی نشان داده و سرمایه‌گذاران را غافلگیر کرده است. این موضوع از آن جهت اهمیت می‌یابد که ابهامات بسیاری در مسائل مربوط با برجام وجود دارد. موضوعاتی که بازارهای سرمایه‌گذاری تحت‌تاثیر آن واکنش‌های متفاوتی نشان خواهند داد. فضای مبهم در برخی سیاستگذاری‌ها تبعات مختلفی بر بازار می‌گذارد، با این اوصاف به‌نظر می‌رسد حتی اثربخشی اقدامات دولت در راستای بهبود وضعیت بازارسرمایه نیز می‌تواند موقتی باشد. بر همین اساس به‌طور قطعی نمی‌توان نسبت به خروج بورس از رکود امیدوار بود، مگر اینکه در روزهای آینده اتفاقات جدیدی در حوزه سیاست خارجی کشور رخ دهد که تغییرات جدی در فضای سیاسی و اقتصادی نمایان شود. واقعیت امر این است که در فضای مذاکرات هسته‌ای این موضوع که مذاکرات در روزهای نزدیک به جمع‌‌‌‌‌‌‌بندی نرسد محتمل‌تر از انجام آن در این مدت است، بنابراین شرایط مبهم بر همه بازارها به‌خصوص بورس همچنان حاکم خواهد بود، بنابراین انتظار رشد زیاد وجود ندارد. با فاکتور‌گرفتن از تبعات نتایج مذاکرات هسته‌ای کشور و با در‌نظرگرفتن عملی‌شدن اقدامات حمایتی اخیر دولت شاید بتوان شاخص را در محدوده یک‌میلیون و ۶۰۰ هزار واحد نیز تصور کرد؛ عددی که با توجه به شرایط کشور به سختی می‌توان فراتر از آن را تصور کرد. همه این احتمالات در حالی است که قیمت اکثر سهام ارزان است و شکست بیشتر از آن‌‌‌‌‌‌‌ هیچ توجیهی ندارد.

پاییز۱۴۰۰ نه‌‌‌‌‌‌‌‌تنها کم‌بارتر از سال‌های گذشته بود و خبری از باران‌‌‌‌های پاییزی نبود، برای بازار سرمایه هم دستاوردی نداشت. گرچه ابتدای فصل سهامداران روزهای سبز بورس را می‌‌‌‌دیدند و وضعیت بازار کمی بهبود یافته بود اما هرچه از نیمه دوم پاییز می‌‌‌‌گذشت، ریزش‌‌‌‌ها در بازار شتاب بیشتری می‌گرفت و روزهای سرخ‌‌‌‌پوشی شاخص بیشتر از روزهای مثبت آن می‌شد. بلاتکلیفی دولت در روند قیمت‌گذاری خودرو و در شوک‌‌‌‌های لایحه بودجه سال آینده به صنایع و شرکت‌های بورسی، سبب شد تا شاخص سهام آذرماه را با افت حدود ۵‌درصدی پشت‌سر بگذارد و از رقبای خود در کسب بازدهی عقب بماند.
هواشناسی بورس در زمستان 1400
این ورق اما با بسته ۱۰‌بندی دولت برای حمایت از بازار سهام برگشت و در روزهای آخر آذر رشد بازار شروع شد، به‌طوری که بازار دو روز نخست کاری از فصل زمستان را با رشد حدود ۷۰ هزار واحدی به پایان رساند. کارشناسان و فعالان بازار سرمایه پیش‌‌‌‌بینی می‌کنند که زمستان فصل رونق بورس در سال۱۴۰۰ خواهد بود. هرچند به اعتقاد آنان سایه ابهامات همچنان بر سر بازار وجود دارد اما حجم معاملات در این فصل بهتر خواهد بود.

افزایش حجم تقاضا در بهمن
احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه: در هفته‌‌‌‌‌‌‌‌های اخیر یعنی نیمه دوم پاییز بازار ریزش‌‌‌‌های پرشتابی را تجربه کرد. این ریزش‌‌‌‌ها در پی رفتار تصمیم‌گیران و سیاستگذاران بود که باعث شد ابهامات در بازار افزایش پیدا کند، تا جایی‌که فرمان ۱۰‌ماده‌‌‌‌‌‌‌‌ای را شاهد بودیم و وزیر اقتصاد با این فرمان بخشی از ابهامات را تعیین‌تکلیف کردند.

این مصوبات که شامل ۱۰‌بند می‌شد، نگرانی سرمایه‌‌‌‌گذاران در برخی از زمینه را رفع کرد و تا حدی تکلیف روشن شد، با این حال شاهد بودیم که این بسته حمایتی هم نتواست به اندازه کافی اعتماد سرمایه‌‌‌‌گذاران و سهامداران را جلب کند.

مهم‌ترین دلیل آن هم این است که وعده‌‌‌‌ها، قول‌‌‌‌ها و مصوبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی که برای حمایت از بازار سرمایه وجود داشته در روند اجرا یا با کندی زیادی مواجه بوده یا بعضا خیلی زود تغییر کرده و به دلیل عدم‌هماهنگی‌‌‌‌‌هایی که وجود داشته اجرایش متوقف شده یا به تاخیر افتاده است که یکی از نمونه‌‌‌‌های این دست از مصوبه‌‌‌‌ها درباره قیمت‌گذاری خودرو بود که با آن وضعیت مواجه شد و بازار را تحت‌‌‌‌تاثیر قرار داد، بنابراین تکرار چنین اتفاق‌‌‌‌‌هایی باعث شده که سرمایه‌‌‌‌گذاران با خود تصور کنند نباید به این مصوبات یا این دست اظهارنظرها خوش‌‌‌‌بین باشند، روی آنها حساب کنند و بهتر است که منتظر عملیاتی‌شدن این مصوبات باشند تا سرمایه‌‌‌‌گذاری با ریسک کمتری انجام دهند.

البته درست است که روزهای اول زمستان تحت‌‌‌‌تاثیر مصوبه جدید دولت یعنی همان بسته حمایتی ۱۰ بندی قرار گرفت و ریزش‌‌‌‌ها متوقف و بازار با اقبال مواجه شده است اما به‌نظر می‌رسد سایه نگرانی‌‌‌‌ها همچنان بر سر بازار وجود دارد و چنانچه اخبار ضدونقیضی در روزهای آینده به بازار مخابره شود، می‌تواند انگیزه سرمایه‌‌‌‌گذاران را برای خرید سهام شرکت‌ها در قیمت‌های رشدیافته چند روز اخیر کاهش دهد. طبیعتا اگر با افزایش عرضه‌‌‌‌ها مواجه شویم مجددا روند نوسانی بازار که در چند‌ماه اخیر تجربه کردیم، تکرارپذیر خواهد شد.

البته باید در نظر داشت که هرچه جلوتر می‌‌‌‌رویم اثرات دلار نیما ۲۴ هزار تومانی و عملکرد فروش شرکت‌ها با شرایط جدید و قیمت‌های رشدیافته در صورت‌های مالی شرکت‌ها هم نمود بیشتری پیدا می‌کند و فعالان بازار شاید برای فروش سهام شرکت‌هایشان در هر قیمتی مقاومت بیشتری نشان دهند و تمایل به عرضه کاهش پیدا کند؛ به‌خصوص اینکه جذابیت در بازارهای دیگر به دلیل چشم‌‌‌‌اندازی که وجود دارد، بیشتر نخواهد بود.

نکته‌‌‌‌ای که وجود دارد این است که بازار به‌صورت سنتی اغلب در زمستان تحت‌‌‌‌تاثیر گزارش‌‌‌‌های ۹ ماهه که معمولا در اوخر دی‌ماه به بازار مخابره می‌شود، قرار می‌گیرد.انتظار است که این گزارش‌ها امسال گزارش‌‌‌‌های خوبی باشند و بتوانند قیمت فعلی سهام شرکت‌ها را خیلی خوب توجیه کنند و از پتانسیل‌‌‌‌های آنها حکایت داشته باشند، بنابراین انتظار است که این گزارش‌ها محرک خوبی برای بازار در بهمن‌ماه باشند و شاید بتوانند بازار را در بهمن‌ماه به ایام مناسبی برای معامله تبدیل کنند و شاهد افزایش حجم معاملات و ارزش معاملات و شاخص‌‌‌‌ها باشیم. به‌جز این موضوع اگر سال‌های قبل را مرور کنیم، به واسطه رفتارهای تاریخی و مناسبتی، بهمن ماه، ‌ماه بهتری برای بازار سرمایه بوده و خیلی مواقع این رفتار بازار تکرار شده است.

از سوی دیگر در نیمه دوم اسفند‌ماه افزایش عرضه‌‌‌‌ ناشی از نیاز به نقدینگی برخی شرکت‌ها جهت تامین هزینه‌‌‌‌های پایان سال، تسویه‌حساب برخی از کار‌گزاری‌‌‌‌ها؛ شناسایی سود یا اصلاحات در پرتفوی خود را داریم. این فاکتورها باعث می‌شوند که نیمه دوم و اسفند‌‌‌‌‌ماه به ماه‌‌‌‌های پرعرضه‌‌‌‌‌‌‌‌تر و بعضا کم‌بازده‌‌‌‌تر تبدیل شوند که البته فرصت‌های خرید خوبی در اسفند‌ماه برای سرمایه‌‌‌‌گذارانی که با دیدگاه بلندمدت یا فصل مجامع سهام را خریداری می‌کنند به‌وجود می‌‌‌‌آید. البته هنوز ابهاماتی در بازار وجود دارد که برخی از آنها مانند نهایی‌شدن لایحه بودجه می‌تواند برداشته شود و به کمک بازار بیاید و یک‌سری از نگرانی‌‌‌‌ها را برطرف کند که برطرف‌شدن این نگرانی‌‌‌‌ها می‌تواند اثر مثبتی روی بازار بگذارد و باعث رشد آن شود.

افزایش حجم معاملات در زمستان
پیمان حدادی، کارشناس بازار سرمایه: در شرایط فعلی و با توجه به ابهاماتی که وجود دارد پیش‌‌‌‌بینی هفته آینده بازار دشوار است؛ چه برسد به یک فصل، چون عواملی بسیاری در تعیین مسیر بورس دخیل هستند که باید تکلیف آنها مشخص شود. یکی از این مسائل لایحه بودجه سال آینده است که ممکن است مجلس تغییرات زیادی در آن ایجاد کند. از سوی دیگر مساله مذاکرات هسته‌‌‌‌ای و اینکه چه اتفاقی می‌‌‌‌افتد نیز اثرگذار خواهد بود و نتیجه مذاکرات بر اینکه بازار سرمایه در فصل زمستان چه روندی داشته باشد اثر دارد. به همین دلیل سخت است که وضعیت بازار را برای یک فصل پیش‌‌‌‌بینی کنیم ولی موضوعی که می‌توان با قطعیت گفت این است که وضعیت بازار در فصل زمستان از پاییز امسال بهتر خواهد بود، یعنی هم حجم معاملات و هم قیمت‌ها در فصل زمستان رشد خواهد داشت.

بازار پتانسیل قابل‌‌‌‌توجهی برای رشد در فصل زمستان دارد
بهروز شهدایی، کارشناس بازار سرمایه: اکنون سهامداران در فضای پر از ابهام در حال معامله هستند. این فضای پر از ابهام هم شامل بحث‌های سیاسی داخلی است، هم مسائل سیاسی و بین‌‌‌‌المللی است و هم موضوع‌‌‌‌‌هایی است که متاسفانه هر سال دور‌‌‌‌ه‌‌‌‌ای در قالب لایحه بودجه بر بازار سایه می‌‌‌‌افکند و می‌تواند تنشی در بازار ایجاد کند. پیش‌‌‌‌بینی اینکه ما در زمستان وضعیت بازار چگونه خواهد بود، سخت است و باید تکلیف ابهامات و پارامتر‌هایی که مطرح شد روشن شود، اما اگر این پارامترها را حذف کنیم و بازار را به‌صورت انتزاعی نگاه کنیم، می‌توان گفت که بازار باید در زمستان رشد کند.

با توجه به وضعیت تورمی که شاهد آن هستیم، حتی اگر بازار بخواهد خود را متناسب با تورم تعدیل و اصلاح کند (نه رشد و توسعه در شرکت‌ها) یک پتانسیل عجیب در درون بازار برای رشد وجود دارد، اما اینکه این پتانسیل چطور بتواند به منصه‌ظهور برسد، لازم است که پارامترهای جانبی بیاید و سیگنال مناسب را به آن بدهد. اکنون با توجه به ساختار بودجه‌‌‌‌ای که چیده شده و نیاز دولت به تامین‌مالی از بازار بدهی از یک‌سو و از سوی دیگر ابهامی که همچنان درباره مذاکرات هسته‌‌‌‌ای و نتیجه آن وجود دارد (که با توجه به شروع سال جدید میلادی می‌تواند موقتا متوقف شود) می‌تواند به‌عنوان ترمز برای بازار تلقی شود، در غیر این‌صورت بازار پتانسیل خوبی برای رشد دارد. اینکه تکلیف بازار روشن نمی‌شود و برخی از پارامترهای اقتصادی برای بازار مشخص نیست کار را خراب می‌کند و جلوی رشد بازار را می‌گیرد. مثلا هر سال شاهد دستکاری نرخ گاز هستیم یا نرخ بهره را هر سال بالا و پایین می‌کنند! صبح قانون می‌‌‌‌گذارند که فولاد صادر شود یا سنگ‌آهن صادر نشود، بعدازظهر لغو می‌کنند، فلان محصول مشمول مالیات شود و الی‌‌‌‌آخر. همه اینها بازار را سرگردان می‌کند و سرمایه‌‌‌‌گذار را فراری می‌دهد. یک الگو بگذارند و بر اساس آن الگو عمل کنند. بازار خودش سواد دارد و حساب می‌کند. اینکه هر روز یک خبر و یک تصمیم گرفته شود ابهامات بازار را افزایش می‌دهد. اینکه سرمایه‌‌‌‌گذار نمی‌‌‌‌داند فردا قرار است چه اتفاق بیفتد بسیار آسیب‌‌‌‌زاست. مثلا یک روز آقای وزیر یک حرف ‌‌‌‌می‌زند و بازار کلا منفی می‌شود، روز بعد مجلس تصمیم دیگر می‌گیرد و روند بازار تغییر می‌کند و مثبت می‌شود. بازار وقتی ثبات نداشته باشد، تصمیم‌گیری سخت می‌شود. زمانی بود که گفته می‌شد ارز جزو بازارهای ریسکی است ولی واقعیت این است که اکنون بازار سرمایه از بازارهای فارکس و کیرپتو ریسک بیشتری دارد. این ریسک است که بازار را می‌‌‌‌‌‌‌‌ترساند. اینکه می‌‌‌‌گوییم ما از بازار سرمایه حمایت می‌کنیم، بورس در اولویت دولت است یا سه روزه وضعیت بورس را بهبود می‌دهیم از اساس غلط است. سرمایه‌‌‌‌گذاران هیچ‌کدام از اینها را نمی‌‌‌‌خواهند؛ آنها فقط می‌خواهند که تکلیف مسائلی که در حیطه اختیارات مسوولان است مشخص شود. در این صورت بازار خودش شعور دارد و می‌‌‌‌داند چه کند. اکنون بازار سرمایه در ذات خود پتانسیل رشدهای بسیار قابل‌توجهی دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما