در دومین روز هفته، سکه و دلار در دو مسیر متفاوت حرکت کردند. در ابتدای روز یکشنبه، دلار دچار افت قیمت شد، ولی در نزدیکی محدوده ۲۳ هزار و ۵۰۰ تومانی مورد حمایت خریداران واقع شد و پس از آن، توانست خود را به بالای محدوده ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومان برساند. ساعت ۳ بعدازظهر دیروز، اسکناس آمریکایی در بازار با قیمت ۲۳ هزار و ۸۳۰ تومان مورد معامله قرار گرفت که افزایشی ۳۰تومانی را نسبت به روز شنبه نشان میداد.
به گفته فعالان، بازار پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری به صورت هیجانی در مسیر نزولی قرار گرفت، ولی از روز یکشنبه به فضای طبیعی بازگشت و دیگر خبری از فروشندگان زیادی در بازار نبود. به گفته فعالان، معاملهگران در شرایط کنونی بیشتر در انتظار مشخص شدن نتایج مذاکرات هستهای هستند. برخی معاملهگران با توجه به صحبتهای مقامهای ایران مبنی بر در دسترس بودن توافق، سعی میکنند با احتیاط اقدام به خرید و فروش کنند. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه اخیرا عنوان کرده بود امکان رسیدن به توافق هستهای تا کمتر از یک ماه دیگر وجود دارد.
خطر برگشت سفتهبازان دلار
به گفته برخی فعالان، در صورتی که تا یک ماه آینده توافقی صورت نگیرد، دلار دچار رشد کوتاهمدت خواهد شد. در واقع از نگاه آنها، پس از استقرار دولت بعد، مدت زمانی برای تعیین وزرا به طول خواهد انجامید و احتمالا دولت جدید نیز برای انجام مذاکرات نیاز به مدت زمانی مشخص خواهد داشت. به این ترتیب، مذاکرات تا انتهای شهریور نیز شرایط دشواری برای رسیدن به یک توافق خواهد داشت و این عامل میتواند، دیدگاههای معاملهگران کوتاهمدت را تحتتاثیر قرار دهد.
حمایت بلندمدت قیمت دلار
گروهی از فعالان باور دارند، واردکنندگان خریدهای خود را به بعد از انتخابات موکول کرده بودند. با ورود تقاضای این عده، احتمال رشد قیمت دلار وجود خواهد داشت. این در حالی است که شماری از معاملهگران همچنان باور دارند، هر چقدر احتمال لغو تحریمها بیشتر شود، میزان فروشها در بازار بیشتر خواهد شد و قیمت دلار در یک سرازیری بار دیگر به سوی حمایت ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومانی حرکت خواهد کرد. دلار در سالجاری یک بار به حمایت ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومانی برخورد کرد ولی پس از آن توانست با سرعت قابلتوجهی در مسیر صعودی قرار بگیرد.
سکه مخالف دلار حرکت کرد
برخلاف افزایش قیمت دلار، سکه در مسیر نزولی قرار گرفت و با از دست دادن کانال ۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان به قیمت ۱۰ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسید. این قیمت ۵۰هزار تومان پایینتر از روز شنبه بود و موجب شد بازار به حمایت حساس ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی نزدیک شود. تحلیلگران فنی باور دارند در صورتی که سکه حمایت ۱۰ میلیون و۲۰۰ هزار تومانی را از دست بدهد، شرایط نزول تا محدوده ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان فراهم خواهد شد. به گفته فعالان، اگر امروز بهای طلای جهانی به زیر حمایت هزار و ۷۵۰ دلاری برود، نزول سکه تندتر خواهد شد و احتمال از دست رفتن مرز ۱۰ میلیون تومانی بسیار بالا خواهد رفت.
ارزش ذاتی سکه دیروز زیر مرز ۱۰ میلیون تومان قرار داشت. بررسیها نشان میدهد در صورتی که قیمت دلار به بالای مرز ۲۴ هزار تومانی بازگردد، ارزش ذاتی سکه نیز بیشتر از ۱۰ میلیون تومان خواهد شد. افزایش ارزش ذاتی سکه، تمایل خریداران را برای برگشت به بازار بیشتر خواهد کرد و ممکن است زمینهساز افزایش معنادار قیمت فلز گرانبهای داخلی شود. به گفته برخی فعالان، تا زمانی که ارزش ذاتی سکه زیر مرز ۱۰ میلیون تومانی قرار دارد، احتمال افزایش فعالیت فروشندگان و افت بیشتر نرخ بازاری سکه وجود خواهد داشت.
همچنین به اعتقاد شماری از معاملهگران، در صورتی که دلار طی روزهای بعدی افزایش خاصی را تجربه نکند، سطح فروشها در بازار سکه به شکل قابلتوجهی بالا خواهد رفت.
مس در بورس فلزات لندن در هفته اخیر (منتهی به ۱۸ ژوئن) بیشترین سقوط قیمتی ظرف یک هفته را پس از همهگیری ویروس کووید-۱۹ در دنیا تجربه کرد؛ به گونهای که این فلز در این بازه زمانی روز جمعه ۱۱ ژوئن تا روز جمعه هفتهگذشته۱۸ ژوئن ۹ درصد از ارزش خود را از دست داد و با قیمت ۹ هزار و ۲۰۶ دلار به ازای هر تن به فروش رفت.مس در سال جاری میلادی با رکوردشکنیهای قیمتی متعددی روبهرو شد و در ماه مه نیز نرخ فروش این فلز سرخ به ۱۰ هزار و ۷۲۴ دلار به ازای هر تن رسید که این رقم رکورد تاریخی فروش آن بود. اوجگیری بهای مس از فاکتورهای متعددی از جمله افزایش تورم جهانی، برآورد افزایش تقاضا برای آن در میان و بلندمدت و محدودیتهای عرضه مس معدنی از سوی بزرگترین تولیدکنندگان فلز سرخ سیگنال میگرفت. البته در این میان برخی تحلیلگران نیز اوجگیری مس را فراتر از پتانسیل سیگنالهای اثرگذار ارزیابی کرده و نسبت به سقوط یکباره بهای این فلز هشدار دادند. با این وجود حرکت بخش قابلتوجهی از کشورهای دنیا به سمت گسترش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و جایگاه مس در جایگزینی این انرژیها با سوختهای فسیلی از این رشد قیمتی حمایت کرد.
در این میان بسیاری از موسسات بینالمللی نیز رشد بهای مس تا رقم ۱۳ هزار دلار و حتی ۱۵ هزار دلار را ظرف یک تا ۲ سال آینده برآورد کرده و دور از انتظار نمیدانستند. در چنین شرایطی دولت چین به اعمال سیاستهای کنترل قیمتی روی محصولات صنایع معدنی در این کشور مبادرت ورزید که این موضوع همچون سرعتگیری در مسیر رشد بهای جهانی مس عمل کرد. اثرگذاری این موضوع در ریزش قیمتی مس در بازارهای جهانی ظرف روزهای پایانی ماه مه و روزهای ابتدایی ژوئن دیده شد، اما همچنان این فلز سرخ به اوجگیری قیمت تمایل داشت و در مرز ۱۰ هزار دلاری نوسان داشت. در این شرایط دادههای اقتصاد جهانی نیز از رشد بهای مس حمایت میکرد. روند مثبت واکسیناسیون کرونا در دنیا زمینه افزایش تقاضا برای فلزات پایه را فراهم کرده بود. بلومبرگ در روز جمعه دو هفته گذشته برابر ۱۱ ژوئن خبر داد که برای نخستین بار پس از شیوع پاندمی کووید-۱۹ در دنیا تعداد مسافران هوایی آمریکا از مرز ۲ میلیون نفر گذشت؛ این رقم برابر ۷۴ درصد تعداد مسافران این کشور در همین روز در سال ۲۰۱۹ بود. اگرچه همچنان سایه کرونا بر دنیا حاکم است اما افزایش میزان حملونقل در ایالات متحده بیانگر حرکت مستمر اقتصادهای دنیا به سمت شرایط طبیعی خود بوده و بر روند نوسان بازارهای مختلف اثرگذار میشود. با این وجود بازار فلزات پایه فرصت بهرهگیری از این خبر را پیدا نکرد؛ با برگزاری جلسه فدرال رزرو در روز ۱۵ و ۱۶ ژوئن و تصمیم بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا برای کاهش سیاست انبساط پولی خود که به کاهش نرخ تورم در ایالات متحده و بالطبع دنیا منجر میشود، اغلب بازارهای مالی و کالایی دنیا ظرف ۲ روز پایانی هفته قبل با سقوط قیمتی روبهرو شدند. انتشار این خبر باعث شد بهای مس در بورس فلزات لندن به کمترین نرخ ظرف ۲ ماه اخیر برسد. در این شرایط اوجگیری مجدد بهای این فلز نیاز به پارامتری مهم و قویتر از تعدیل تورم جهانی دارد.
قیمت پایه برای عموم محصولات پلیمری و شیمیایی بورس کالا سبزپوش شد. به طوری که در اکثر گریدهای این گروه از محصولات افزایش قیمت پایه خودنمایی میکند. میانگین هفتگی بهای نیمایی ارز اگرچه افزایشی بود و رشد ۳۱/ ۱ درصدی خود را بر قیمتهای پایه ۳۰ خرداد سالجاری منعکس کرد، اما بهای جهانی پتروشیمیاییها، هنوز هم ترکیبی از افزایش و کاهش را نشان میدهد. به طوری که نرخ جهانی برای بخش عمده محصولات پلیمری یا ثابت بوده یا با کاهش همراه بود. در حالی که نرخ جهانی برای اکثریت محصولات شیمیایی افزایشی بود. از این رو بازیگر اصلی تعیین نرخ پایه پلیمرها را میتوان قیمت مبنای دلار و صعودی شدن آن در نظر گرفت که با قیمت ۲۰ هزار و ۵۹۳ تومانی، عموم محصولات پلیمری بورس کالا را با رشد قیمت پایه همراه کرد. در بازار شیمیاییها تغییرات قیمت پایه بیشتر از رشد ۳۱/ ۱ درصدی قیمت مبنای دلار ارزیابی میشود که مربوط به صعود قیمت جهانی این گروه از محصولات است.
بازه تغییرات قیمت پایه در بین محصولات پلیمری سقف 2/ 4 درصدی را نشان میدهد که مربوط به سنگین اکستروژن بوده که رشد همزمان هر دو متغیر کشف نرخ پایه را به خود دید؛ یعنی علاوه بر رشد بهای نیمایی ارز، به میزان 30 تا 34 دلار افزایش نرخ جهانی را نسبت به قیمتهای دو هفته ماقبل تجربه کرده است. پلیاتیلن ترفتالات گرید بطری، رشد محدود 2 تا 3 دلاری قیمت جهانی را داشته و برای قیمتهای پایه این هفته با افزایش 57/ 1 درصدی همراه شد. گروه پلیوینیل کلرایدها (PVC) از جمله محصولات پلیمری بودند که در نرخ جهانی خود بدون تغییر ماندند.
صعود بهای نفت و نفتا
بهای هر بشکه نفت خام برنت، در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته به 73 دلار و 29 سنت رسید که رشد 29/ 0 درصدی روزانه را نشان میدهد. این روزها بهای نفت روند صعودی به خود گرفته که با عبور از مرز 70 دلاری رکوردهای قیمتی دو سال گذشته خود را ثبت میکند. تا جایی که در روز چهارشنبه هفته گذشته با عبور از مرز 74 دلاری و نزدیک شدن به سطح 75 دلاری به ازای هر بشکه، توانست رکورد رشد قیمت خود را از نوامبر 2019 تاکنون رقم بزند. اینکه صعود بهای نفت در میانمدت بر قیمت تمام شده محصولات پتروشیمیایی اثرگذار است امری بدیهی بوده که انتظار میرود با کاهش فاصله میان قیمت تمام شده این محصولات و نرخ معامله آنها که اکنون در سطوح بالایی نوسان میکند، اثر خود را بر قیمتهای جهانی منعکس کند.
طبق گزارشهای گلدمن ساکس، انتظار برای افزایش تقاضا محتمل ارزیابی شده که این رشد تقاضا میتواند محرک جدی قیمت نفت خام تا 80 دلار به ازای هر بشکه باشد. عامل اصلی افزایش بهای نفت خام برنت، کاهش عرضه در نتیجه کاهش تولید کشورهای تولیدکننده نفت و رشد تقاضا بوده است. قیمت نفت با توجه به نگرانی از افزایش عرضه ایران، مدتی در محدوده 60 تا 70 دلار در نوسان بود اما با عدمابراز نگرانی دبیر اوپک در رابطه با عرضه ایران، قیمت نفت از محدوده 70 دلار عبور کرد. همچنین ذخایر نفت آمریکا در هفته گذشته در حالی که انتظار افت 1/ 2 میلیون بشکهای وجود داشت، با افت 4/ 7 میلیون بشکهای مواجه شد. اوپک انتظار دارد که تولید نفت آمریکا در سالجاری افزایش حدود 200 هزار بشکه در روز ثبت کند.
نفتا به عنوان فرآورده به دست آمده از فرآیند تصفیه نفت خام، همسو با بهای نفت روند افزایشی به خود گرفته است. به طوری که با دستیابی به قیمت 624 هزار و 89 سنت در معاملات 18 ژوئن، رکورد قیمتی بیسابقه خود را از اکتبر 2018 به ثبت رساند. از آنجا که نفتا به عنوان اصلیترین خوراک مایع شرکتهای پتروشیمی به شمار میرود، رشد بهای آن انتظار افزایش قیمت تمام شده محصولات پتروشیمیایی را به دنبال خواهد داشت که در میانمدت اتفاق میافتد.
صعود حجم معاملات پلیمرها
ثمره معاملات هفته گذشته مواد اولیه پلیمری در تالار فیزیکی بورس کالا رشد بیش از 32 درصدی حجم معاملات بود. اینکه در هفته ماقبل آن، میزان دادوستد مواد اولیه پلیمری افت شدیدی را تجربه کرد، شوک محسوسی را به بازار تزریق کرد. اما با کاهشی شدن قیمتهای پایه، آن هم با اهرم افت قیمت جهانی محصولات پتروشیمیایی، اهالی بازار سطوح قیمتی را قابل قبول تلقی کرده و سعی کردند باقی مانده سهمیه ماهانه خود را خرید کنند. از این رو حجم تقاضایی که به این بازار طی هفته گذشته وارد شد به میزان 83 هزار و 814 تن ارزیابی میشود که به نسبت هفته ماقبل، رشدی بالغ بر 38 درصد را تجربه کرد. صعود حجم معاملات مواد اولیه پلیمری در هفته گذشته از مسیر رشد تقاضا قابل رهگیری است؛ زیرا حجم عرضه پلیمرهای بورس کالا نسبتا ثابت بوده و در مقایسه با هفته ماقبل خود، تغییر چندانی نداشته است. به عبارت دقیقتر به میزان 98 هزار و 778 تن از انواع محصولات پلیمری در تالار فیزیکی بورس کالا عرضه شد که نزدیک به 65 درصد از این میزان عرضه مورد معامله متقاضیان بازار قرار گرفت. در نهایت تقابل عرضه و تقاضا، حجم معاملات به سطح 63 هزار و 828 تنی رسید که اندکی بیش از متوسط حجم دادوستدهای سال گذشته ارزیابی میشود. از آنجا که در جریان معاملات بازار ارز طی هفته گذشته نوسان نرخ به گونهای بود که متوسط روزانه بهای نیمایی دلار مسیر صعودی را در پیش گرفت، فرضیه مثبت شدن تغییرات قیمت مبنای دلار در معامله کشف نرخ پایه قوت گرفت. از این رو خرید باقی مانده سهمیه ماهانه در هفته گذشته منطقی ارزیابی شد و شاهد رشد میزان تقاضای مواد اولیه پلیمری بودیم. اما نکتهای که در اینجا مطرح است مربوط به روند کاهشی است که قیمتهای جهانی در پیش گرفتهاند که با توجه به تداوم این کاهش برای بهای پلیمرها در اقصی نقاط دنیا، در حالی که قیمت نفت به قلههای تاریخی خود در 2 سال گذشته رسیده است، پیچیدگیهای این بازار را افزایش میدهد.
هفته گذشته معاملات محصولات شیمیایی بورس کالا در حالی به پایان رسید که دادههای حیاتی این بازار، روند کاهشی آرامی را به ثبت رساندند. به طوری که سه داده مهم معاملاتی، یعنی میزان عرضه، تقاضا و حجم معاملات افت محدودی را تجربه کردند. عرضه مواد اولیه شیمیایی با ترکیبی از کاهش و افزایش قیمت پایه در بورس کالا انجام شد و در جریان معاملات متقاضیان این بازار رقابت قیمتی شدیدی دیده نشد. به عبارت دقیقتر عموم محصولات شیمیایی با قیمت پایه خود معامله شده و بیشترین رقابت قیمتی این بازار، مربوط به یکی از عرضههای زایلین مخلوط بود که 32/ 15 درصد بالاتر از نرخ پایه خود معامله شد. بنابراین در هفته گذشته در تالار فیزیکی بورس کالا به میزان 43 هزار و 534 تن مواد اولیه شیمیایی عرضه شد که 6/ 6 درصد کاهش را نسبت به هفته ماقبل آن نشان میدهد و کمترین مقدار از هفته منتهی به 20 فروردین تاکنون به شمار میرود. در مقابل این میزان عرضه، تقاضایی به اندازه 32 هزار و 897 تن شکل گرفت که با افت 5/ 1 درصدی، کمترین مقدار طی 4 هفته گذشته تاکنون ارزیابی میشود. در نهایت 30 هزار و 767 تن از انواع مواد اولیه شیمیایی در بورس کالا مورد دادوستد قرار گرفت که کاهش 17/ 2 درصدی را ثبت کرده و حکایت از معامله 71 درصد عرضههای هفته گذشته را دارد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه عرضه خودرو در بورس کارشناسیشده نیست، گفت: تحریم باعث شده است که واردات خودرو متوقف شود؛ بنابراین بازار رقابتی نیست. علیرضا رزمحسینی درباره عرضه خودرو در بورس کالا بیان کرد: این طرح در مجلس شورای اسلامی مطرح شده است و در کمیسیون صنایع مجلس روی جزئیات آن کار میشود، اما اجرای آن هنوز قطعی نیست. وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این پرسش که آیا با اجرای طرح عرضه خودرو در بورس کالا موافق است، گفت: خیر، با اجرای طرح عرضه خودرو در بورس کالا موافق نیستم؛ زیرا اجرای این طرح کار کارشناسیشدهای نیست.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه وزارت صمت برای متعادلسازی قیمت خودرو، پیشنهادی بهتر از عرضه خودرو در بورس دارد، گفت: همکاری خوبی بین وزارت صنعت، معدن و تجارت و کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی وجود دارد؛ بنابراین وزارت صمت برای قیمتگذاری خودروها طرحی به مجلس ارائه داده که کمیسیون اقتصادی مجلس هم با آن طرح موافقت کرده است. در انتظار فرصتی برای اجرای این طرح هستیم و امیدواریم با اجرای آن قیمتها بهتر شود. وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: در این طرح خودروها به دو گروه خودروهای عمومی و غیرعمومی (مثلا خودرویی مانند دناپلاس که مشابه دارد و علاوه بر کمپانی خارجی، مشابه آن را شرکت داخلی نیز تولید میکند) تقسیم میشوند. وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در مورد جزئیات این طرح با شورای رقابت گفتوگو کرده و در تعامل با مجلس هستیم و امیدواریم اجرای آن روی قیمتها تاثیرگذار باشد. وی با بیان اینکه برای حل مشکلات قیمتگذاری خودرو باید در کنار تولید داخلی، واردات معقول انجام شود، گفت: در این صورت فضا رقابتی میشود، تولید افزایش مییابد و قیمتها کاهش مییابد. رزمحسینی با بیان اینکه قیمتگذاری دستوری تولید را افزایش نمیدهد، گفت: ظرفیت تولید خودرو در ایران بالغ بر ۲میلیون خودرو است و با این میزان تولید میتوان کاملا نیاز داخل را تامین کرد. وی اظهار کرد: شرایط تحریم باعث شده است که واردات خودرو قطع شود، بنابراین بازار خودرو رقابتی نیست. وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این پرسش که آیا واردات خودرو آزاد خواهد شد، گفت: طبق برنامه بودجه امسال واردات خودرو ممنوع است، البته در این مورد باید منتظر سیاستهای دولت بعدی و تصمیمات آنها بمانیم.
بهای نفت خام با بهبود اقتصاد در جهان و افزایش تقاضا به شکل سرسامآوری رشد کرده است و در حال حاضر سمت تقاضا در حال پیشی گرفتن از سمت عرضه در بازار است. شرایط کنونی بازار نفت نشان میدهد برای آسیب ندیدن روند بهبود اقتصاد جهان، اوپک و متحدانش باید با کنار نهادن سیاست تولیدی محتاطانه خود، بشکههای نفت بیشتری راهی بازار کنند.
مازاد تقاضا در بازار نفت
بازار جهانی نفت خام به سرعت از دوران عرضه بیش از نیاز بازار در اوج بیماری همهگیر کووید به مرحلهای رسیده که ممکن است در ماههای آتی کمبود عرضه بر بازار حکمرانی کند. جولین لی، ستوننویس و تحلیلگر نفتی در خبرگزاری بلومبرگ با انتشار یادداشتی گفته است تولیدکنندگانی که در وضعیت نابسامان اقتصادهای داخلی خود و اقتصاد جهانی توانستند بازار نفت را تا حد زیادی مدیریت کنند، حالا باید این نقش را در دوران بهبود تقاضا و بازیابی اقتصادی نیز ایفا کنند. وی در این یادداشت با اشاره به زمینههای شکل گیری توافق اوپک پلاس در نتیجه کاهش تقاضا، حالا باید این گروه در برابر کاهش عرضه دست به عمل بزند. البته لی در تحلیل خود به مشکلاتی که منجر به کاهش عرضه شدهاند نیز اشاره کرده و عدم سرمایهگذاریهای جدید برای افزایش تولید در کشورها و همچنین عدم تمایل صنعت شیل آمریکا برای بازیابی عرضه را از دیگر زمینههای بروز کمبود عرضه عنوان کرده است. وی همچنین معتقد است که اعضای اوپک پلاس بر خلاف اعداد و ارقام رسمی تنها امکان ۵/ ۴ میلیون افزایش عرضه را دارند و در چنین شرایطی که با کنترل نسبی بیماری کووید تقاضا برای نفت خام افزایش یافته، اوپک پلاس به رهبری عربستان و روسیه بار دیگر باید با کنترل عرضه، مانع از آسیب ناشی از افزایش قیمت نفت به اقتصاد جهان شود.
مدیریت موفق عرضه در دوران کاهش تقاضا
کشورهای تولید کننده نفت حاضر در توافق اوپک پلاس به رهبری عربستان و روسیه کار شگفتانگیزی در مدیریت زنجیره تامین نفت در جهان انجام دادند و حالا بازار جهانی نفت خام از بزرگترین فروپاشی تقاضا در تاریخ، دوباره سر بلند کرده است. این کشورها در آغاز کار شروع متزلزلی داشتند، چرا که به جای کاهش عرضه در آوریل ۲۰۲۰ که تقاضا در بازار سقوط کرده بود؛ تولیدکنندگان وارد جنگ عرضه شدند و با صحنه گردانی عربستان و روسیه بازار بدون تقاضا را غرق در بشکههای نفت خام خود کردند. در نهایت اما این کشورها حاضر به همکاری مجدد شدند و پس از چند روز توانستند توافقی برای کاهش تولید ایجاد کنند. در چنین شرایطی با وعدههای مبهمی که دونالد ترامپ درباره جبران عدم مشارکت مکزیک توسط تولیدکنندگان آمریکایی داد، اوپک پلاس اعلام کرد که کاهش تولید روزانه برابر با ۱۰ میلیون بشکه خواهد داشت. اوپک پلاس در بیشتر موارد توانست به آنچه مورد توافق بوده کاملا پایبند باشد و حتی بدون در نظر گرفتن دو کاهش تولید اضافه عربستان، پایبندی ۱۰۰ درصدی به توافق حاصل شود. البته مثل همیشه در این توافق هم برخی کشورها کاملا به تعهداتشان پایبند نبودند. روسیه، بیش از دیگران از سهمیه خود تخطی میکرد. عراق، نیجریه و امارات نیز دست به چنین کاری زدند، اما برخلاف روسیه آنها بابت این مساله تحت فشار قرار گرفتند و حتی در نهایت راضی شدند تخطی خود از سهمیههای اوپک پلاس را جبران کنند. عربستان سعودی نیز برای تسریع روند ایجاد تعادل در بازار دو بار به صورت یکجانبه و داوطلبانه کاهش تولید اضافهای را اجرا کرد. این روند نشان از موفقیت اوپک و متحدانش در مدیریت بازار نفت دارد.
بهبود تقاضا و پیشی گرفتن آن از عرضه
جولین لی معتقد است در این شرایط تقاضا به معنای واقعی کلمه در مسیر بهبود قرار دارد و ترافیک بزرگراهها در آمریکا، چین و بخشهای وسیعی از اروپا به سطح پیش از همهگیری بازگشته یا از آن هم فراتر رفته است. ترافیک هوایی داخلی و منطقهای نیز در حال بهبود است. تعداد مسافرانی که در ایالات متحده از گیت فرودگاه عبور کردهاند، برای نخستین بار از مارس ۲۰۲۰ و ابتدای همهگیری تاکنون از مرز ۲ میلیون نفر گذشته و طی ماه گذشته ترافیک هوایی اروپا نیز به میزان یک سوم افزایش پیدا کرده است. هر چند کماکان نقطه ضعفی در این بخش وجود دارد که آن هم مربوط به پروازهای با مسافت طولانی است که به دلیل محدودیتهای تردد بین کشورها کماکان با مشکلات زیادی روبهرو است.تحلیلگر بلومبرگ میگوید از آنجا که داستان بازار نفت از تقاضای در حال کاهش به بازیابی و بهبود تقاضا تغییر پیدا کرده، حالا سمت عرضه از تقاضا جا مانده است. وی معتقد است بخشی از این ماجرا به دلیل آن است که تولیدکنندگان اوپک پلاس میخواهند ذخایر انبارهای نفتی خود را تخلیه کنند و به شکلی عمدی کمتر از نیاز مصرفکنندگان تولید میکنند تا بتوانند موجودی اضافه ذخایری که در ابتدای همهگیری پر شده بود را کاهش دهند. بخشی از این امر هم ممکن است به دلیل عدم سرمایهگذاری شرکتهای نفتی در تولید جدید باشد. لی بر این باور است که این امر هنوز مشکلی جدی نیست، اما پتانسیل تبدیل شدن به مشکلی حاد را دارد.برخی از شرکتها به دلیل فشار سهامداران خود یا به خاطر اجرای مدل کسبوکاری محیطزیستیتر و دستیابی به بازدهی و سود بیشتری از سهام خود، میلی به سرمایهگذاری جدید در بخش تولید ندارند. بعضی از این شرکتها نیز در نتیجه افت شدید قیمت نفت در سال ۲۰۲۰، ضربات مهلکی را متحمل شده و مجبور به کاهش بودجههای خود شدند.
کلید حل مساله در دست اوپک پلاس؟
ستوننویس بلومبرگ اظهار کرد که کشورهای اوپک پلاس توانایی افزایش سریع تولید را دارند، هر چند ممکن است به اندازهای که ما فکر میکنیم نباشد. چرا که تنها چند کشور از مجموع اعضای اوپک پلاس ظرفیت تولید اضافهای دارند و احتمالا دو رهبر اصلی اوپک پلاس هم کمتر از آنچه در توافق ذکر شده، امکان افزایش تولید دارند. لی میگوید دلیل این امر، اعداد در نظر گرفته شده برای روسیه و عربستان است که به صورتی تقریبا دلبخواهی در هنگام حصول توافق برای هر دو کشور ۱۱ میلیون بشکه در روز در نظر گرفته شده است. این امر به روسیه اجازه داد تا ادعا کند بیش از کاهش تولید واقعی خود، عرضه را کاهش داده است و در چنین شرایطی بتواند نفت خام بیشتری پمپاژ کند. در مورد عربستان هم این رقم بیشتر از حجم تولید تاریخی این کشور است و تنها در جنگ قیمتی که با روسیه داشت از این سطح عبور کرد. در میان سایر کشورهای عضو نیز اعضایی مانند آنگولا، با توقف سرمایهگذاریها با کاهش ظرفیت تولید مواجه شدهاند. جولین لی در نهایت اعتقاد دارد ظرفیت افزایش تولید واقعی اوپک پلاس نه ۸/ ۵ میلیون بشکه ادعا شده در آمارها که حدود ۵/ ۴ میلیون بشکه است.صنعت شیل در آمریکا هم ترجیح داده است که با افزایش قیمتها، فعالیت خود را چندان افزایش ندهد. به عبارتی دیگر میتوان گفت در مقیاسی که به اندازه کافی بزرگ و تاثیرگذار باشد، دست به افزایش تولید نزده است. میزان تولید شیل طی یک سال گذشته همواره در حدود ۱۱ میلیون بشکه بوده و بهرغم آنکه تعداد دکلهای حفاری از ماه آگوست تاکنون دو برابر شده است، اما تغییر چشمگیری مشاهده نمیشود.
در شرایطی که اعضای اوپک پلاس طی ماههای گذشته میزان عرضه خود را افزایش دادهاند، اما پس از ماه جولای تا پایان زمان این توافق در ماه مه سال آتی برنامهای برای افزایش عرضه ندارد. ستوننویس بلومبرگ بر این باور است که این امر باید تغییر کند و گروه باید در جلسه ماه جولای برای جلوگیری از افزایش قیمت نفت جلوگیری کند، چرا که این امر میتواند به روند بهبود اقتصادی لطمه وارد کند.
شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان هفته گذشته عنوان کرد وظیفه دارد تا با کمک دیگران اطمینان حاصل کند که ابرچرخه جدیدی در قیمت نفت اتفاق نخواهد افتاد. جولین در پایان یادداشت خود میگوید که شاهزاده عبدالعزیز برای این کار مجبور خواهد بود، همانطور که کاهش تولید نفت را مدیریت کرد، حالا باید افزایش و بازگشت جریان نفت خام را مدیریت کند و رفتار محتاطانه کنونی اوپک پلاس را کنار بگذارد.
بعد از تعیین تکلیف نتیجه انتخابات ریاستجمهوری، گمانهزنیها درباره رویکرد دولت سیزدهم به بورس در فضای مجازی شدت گرفته است. کاربران زیادی در صفحههای خود و در بحثهایی به این مساله میپردازند که تکلیف سازمان بورس، وزارت اقتصاد و سیاست اقتصادی دولت در قبال بازار سرمایه به چه سمتی میرود. افرادی درباره این مساله مینوشتند که ابراهیم رئیسی در دوره تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری آنطور که انتظار میرفت و پیشبینی میشد به صورت مستقیم درباره بازار سرمایه صحبت نکرد.
البته در بحثهایی که در قسمت نظرات این نوشتهها پیش میآمد، کاربرانی بودند که معتقد بودند دیگر نامزدهای این دوره از انتخابات نیز صحبت چندانی درباره بازار سرمایه نکردند. مسالهای که این دسته از کاربران مطرح میکردند درباره پیشبینیهایشان در هفتههای پیش از شروع انتخابات ریاستجمهوری بود که گفته بودند بازار سرمایه و به طور خاص بورس و سهامداران یکی از موضوعات اصلی و جذاب سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری میشود. اما دیروز باز هم به موضوع اولین دیدار انتخاباتی رئیس دولت منتخب که با اعضای اتاق بازرگانی بود پرداخته شد. مسالهای که در روزهای گذشته و در همین ستون به آن پرداختیم.
در همین رابطه یکی از موضوعات اصلی که کاربران فعال در حوزه بورس و دیگر سهامداران خرد فعال در شبکه اجتماعی توییتر درباره آن مینوشتند بازنشر صحبتهای ابراهیم رئیسی درباره بورس بود که گفته بود، نرخگذاری و دامنه نوسان را نمیتوان دستوری اداره کرد، بلکه باید سازوکارهایی برای آن ایجاد کرد. یا یکی دیگر از صحبتهای رئیسجمهور منتخب که در شبکه اجتماعی توییتر و در خلال این بحثها بازنشر داده میشد، درباره تزریق ۲۰۰ میلیون دلاری به بازار سرمایه بود که رئیسی مطرح کرده بود آن را با جدیت پیگیری میکنند. این مسائل و صحبت درباره آن و گمانهزنیها از جمله موضوعاتی بود که دیروز در فضای توییتر مخاطبان زیادی را به خود جلب کرده بود. اما با گذشت دو روز از اعلام نتایج انتخابات، فضای توییتر فارسی همچنان حول محور اخبار انتخابات و بحثهای پیرامون آن است. در چنین شرایطی هشتگ بورس نتوانسته است مثل گذشته مخاطبان زیادی را به خود جلب کند و خیلی از کاربران درباره موضوعات دیگری مینویسند و بورسیها هم یا در این فضا قرار میگیرند یا سکوت پیشه کردهاند. دیروز هشتگهای مرتبط با انتخابات در اوج ترندهای شبکهاجتماعی توییتر بود که بیشترین آن تا ساعت ۱۵ ظهر دیروز با بیشتر از ۴۵ هزار نفر در صدر جدول هشتگهای ترند قرار داشت و بعد از آن هم دو هشتگ مرتبط با پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری بود که بیش از ۱۲ هزار نفر از کاربران این شبکهاجتماعی با استفاده از آن مطالبی را در این شبکهاجتماعی منتشر میکردند. اما هشتگ بورس و بازار سرمایه جایی در ۱۵ هشتگ داغ فضای توییتر فارسی نداشت و مجموعه توییتهای منتشر شده با استفاده از هشتگ بورس به هزار نفر هم نمیرسید.
انتخابات پایان یافت و دولت جدید در دو ماه آینده سکان اقتصاد کشور را در دست میگیرد. اقتصادی تحریمزده که دلالی و سفتهبازی در آن رشد بسیاری کرده و دولت نیز برای جبران کسریبودجه خود به هر ریسمانی چنگ زده است. در این میان تجربههای درست و غلط در دو بازار مهم پول و سرمایه کشور نیز افق جدیدی را پیشروی سیاستگذاران اقتصادی قرار داده است. اکنون بازیگر اصلی سیاسی و اقتصادی ۴ سال آینده کشور مشخص شده است و چنانچه بخواهیم فضای اقتصادی کشور بار دیگر به صحنه آزمون و خطاهای بسیار تبدیل نشود باید با نگاه به گذشته طرحی برای فردا ترسیم کنیم. طرحی که در آن دو بازار پول و سرمایه بهعنوان نقشآفرینان اصلی اقتصاد کشور در مسیر درست خود قرار گرفته باشند و از کجروی و افت و خیزهای بی دلیل مصون بمانند.
راهنمای بورسی برای دولت سیزدهم
مهدی سوری، یکی از کارشناسان بازار سرمایه در توصیه به دولت آینده و سیاستگذار ارشد بانک مرکزی درخصوص عوامل تعادلساز بازارها از جمله بازار سرمایه گفت: دولت آینده و رئیس آینده بانک مرکزی باید در راستای اصلاح روال گذشته ابعاد بازار سرمایه، نقش مهم آن در اقتصاد و سطحی از دغدغه که این بازارها در جامعه ایجاد میکند را بهخوبی بشناسند.وی با اشاره به رویکرد غیرکارشناسانه دولت دوازدهم در برخورد با بازار سرمایه افزود: سطحیترین نگاه به بازار سرمایه از سوی دولت این است که تنها به منظور تامین مالی و جبران کسریبودجه خود به آن توجه کند. این نگاه بهطور قطع نیازمند تغییر است و چنانچه دولت از بازار سرمایه پول خارج و مشکلات جاری خود را بهصورت موقتی حل کند، از پتانسیل و ظرفیت بسیار بزرگتری چشمپوشی کرده است؛ درست مثل اینکه فردی سر یک غاز تخم طلا را بریده و گوشت آن را خورده باشد!
سوری رونق بازار سرمایه را پشتوانه حرکت دولتها توصیف و خاطرنشان کرد: چنانچه بتوانیم یک بازار سرمایه پویا داشته باشیم که بتواند تامین مالی شرکتها و تولید را انجام دهد، دیگر نیاز نیست دولت بانکها را وادار به اعطای وام و تسهیلات به تولیدکنندگان و طرحهای زودبازده کند. این کار به غیر از هدررفت منابع نتیجه دیگری ندارد و همواره موجب تورم نیز شده است. در صورتی که پویایی بازار سرمایه میتواند نقدینگی مورد نیاز شرکتها را تامین کند و همین رشد تولید شرکتها نیز میتواند سبب کنترل تورم شود. وی یادآور شد: اگر دولت به نقش موثر بازار سرمایه بهخوبی واقف باشد بسیاری از هزینههای خود را به نحو درست به بازار سرمایه میسپارد و در صورت بروز بحران در این بازار حتی از آن حمایت نیز میکند.
کاهش تورم؛ دستاورد بورس پویا
سوری کاهش نگاه سفتهبازانه به بازارهای موازی را دستاورد یک بازار سرمایه پویا ارزیابی کرد و گفت: پویایی بازار سرمایه سبب کاهش نگاه سفتهبازانه به بازارهای ارز، سکه و کالاهایی همچون مسکن و خودرو که ماهیتا مصرفی هستند، میشود و جریان نقدینگی جامعه به جای سفتهبازی از کانال بازار سرمایه به سمت تولید میرود.
وی با اشاره به افزایش ضریب نفوذ بازار سرمایه در کشور افزود: چنانچه اعتماد خدشهدار شده مردم در بورس ترمیم شود و سرمایهها به این بازار بازگردد، وامدهی و وامگیری بلندمدت از بانکها به بازار سرمایه منتقل شود. در این صورت تولید نقدینگی نیز توسط بانکها صورت نمیگیرد و همین مساله میتواند به بهبود بزرگترین مشکل اقتصاد کشور یعنی تورم کمک کند، بنابراین لازم است تا دولتها در این زمینه آموزش ببینند و سیاستهای صحیحی را نسبت به این بازار اتخاذ کنند.
بورس سالم در اقتصاد سالم میروید
کارشناس بازار سرمایه ایجاد فضای اقتصادی سالم را لازمه شکلگیری بورس متعادل و سالم دانست و گفت: بزرگترین مشکلی که اقتصاد کشور ما با آن مواجه است مساله تورم و سپس قیمتگذاریهای دستوری برای ارز یا کالاهای چند نرخی در اقتصاد است. این مساله سبب ارزشمندشدن امضاها و بروز رانت و فساد میشود. از سوی دیگر قیمتگذاری دستوری سبب رونق دلالی و افزایش سود آن نسبت به تولید نیز میشود. همین موضوع باعث میشود که اگر بهجای ۵ سال ۵۰ سال نیز شعار حمایت از تولید بدهیم تاثیری بر تولید ما نداشته باشد چون تولید بهصرفه نیست و پول به جایی میرود که صرفه اقتصادی داشته باشد.
وی یادآور شد: چند نرخیکردن و قیمتگذاری دستوری مهمترین عامل جلوگیری از بهرهوری و شکوفا شدن تولید است و چنانچه این بندها را از پای اقتصاد و تولید باز کنیم، تولید رشد میکند و رشد تولید سبب سودسازی و بهرهمندی سهامداران بازار سرمایه از سرمایهگذاری صحیح میشود.
رونق دلالی؛آفت تولید
این کارشناس بازار سرمایه رونق دلالی را عامل کاهش رغبت سرمایهگذاران در تولید عنوان کرد و گفت: متاسفانه در کشور ما سود دلالی از سود تولید بیشتر است، همچنین سود تورمی نیز از سود کسبوکارها بیشتر است؛ همین موضوع باعث میشود که از یکطرف تمایل به سرمایهگذاری در کسبوکارها در حداقل قرار بگیرد و از طرف دیگر نتوانیم نرخ بهرهای متناسب با نرخ تورم در کشور داشته باشیم. اگر بخواهیم نرخ بهره را متناسب با تورم افزایش دهیم به کسبوکارها لطمه میزنیم، چون کسبوکارها به اندازه تورم سود نمیبرند. بخش زیادی از سود نبردن کسبوکارها به دلیل مشکلات تولید است و بخش دیگر نیز به دلیل مساله قیمتگذاری دستوری است. وی قوانین و مقررات را نیز نیازمند اصلاح دانست و افزود: مدل قوانین و مقررات و قیمتگذاریهای ما در نهادههای تولید باید به سمتی برود که بهرهوری تقویت شود. در اقتصادی که نرخ سوخت پتروشیمیها از نرخ خوراک آنها ارزانتر است به این معنی است که سوزاندن گاز و هدردادن آن به صرفهتر از تبدیل آن به یک کالا با ارزشافزوده بالا است. در این شرایط برگزاری سمینار و شعاردادن درباره بهرهوری بیاثر خواهد بود. چنانچه این مساله و همه قوانین و مقررات ضدتولید در کشور اصلاح شود، اقتصاد پویا میشود. همچنین معضل بیکاری و تورم نیز حل میشود و اگر کسی سودی از بازار سرمایه ببرد سود تورمی نخواهد بود، بلکه در اثر بهبود عملکرد شرکتها است.
تکلیف بانک مرکزی با نرخ بهره
سوری عدماستقلال بانک مرکزی را برای اقتصاد آسیبزننده توصیف کرد و گفت: مادامی که بانک مرکزی زیر نظر دولت است مشکلات اقتصادی روزافزون خواهد بود؛ از آنجا که دولتها دارای نگاه کوتاهمدت و به دنبال حل مشکلات خود با پول هستند، دست در جیب بانک مرکزی و بانکها خواهند برد و در مقابل بانکها نیز با تولید نقدینگی و ایجاد تورم این پول را از جیب مردم بیرون خواهند کشید. بنابراین قدم اول مساله استقلال بانک مرکزی است و دوم مساله نرخ بهره است. وی در ادامه با اشاره به دستکاری نرخ بهره یادآور شد: مادامی که سود کسبوکارها در اغلب موارد از نرخ تورم کمتر است و اقتصاد پویایی نداریم، دستکاری نرخ بهره منجر به نابودی تولید میشود.
بازار سهام در روز یکشنبه که دومین روز روشنشدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری بود، رویکرد متعادلتری داشت و متناسب با کاهش قیمت دلار از روند رو به رشد تقاضا در این بازار کاسته شد. دیروز ورود خودرو به بورس کالا در هالهای از ابهام قرار گرفت و سبب شد عرضهها در صنعت یادشده بهشدت افزایش یابد؛ این در حالی است که پیش از این، بازار در مورد ورود خودرو به بورس کالا و رهایی آن از مضرات قیمتگذاری دستوری خاطرجمع شده بود.
دو سیگنال کاهشی به بورس
دیروز بازار سهام شاهد افت هیجانات ناشی از انتخاب رئیسجمهور جدید بود. در این روز بهرغم شروع خوب معاملات سهام در بورس و فرابورس، بازار یادشده رفتهرفته با کاهش تقاضا همراه شد و به همین دلیل شاخص کل هموزن در نهایت به سطحی زیر آنچه روز شنبه به ثبت رسیده بود، عقبنشینی کرد. البته شاخص کل برخلاف شاخص هموزن به رشد خود ادامه داد و در نهایت با فرارسیدن زمان پایان معاملات به سطح یکمیلیون و ۱۶۳هزار واحد رسید.
چنین کارنامهای از عملکرد نماگرهای سهام در حالی به ثبت رسید که در ابتدای دادوستدهای دیروز وجود تقاضای مناسب در سهام توانست موجب رشد دماسنج اصلی بازار سرمایه تا محدوده یکمیلیون و ۱۶۹هزار واحد شود. البته پس از گذشته حدود ۴۰دقیقه از شروع معاملات این سطوح به فروشندگان سهام واگذار شد. اینطور که به نظر میآید، جنبوجوش به وجود آمده از نتایج انتخابات ریاستجمهوری بهتدریج در حال از میان رفتن است و کاهش قیمت دلار در بازار آزاد بیش از گذشته خود را در قیمت سهام نشان میدهد.
خودنمایی عامل دلار
«دنیایاقتصاد» در گزارشهای قبلی خود به این نکته اشاره کرده بود که کاهش عدم اطمینان به آینده میتواند در نهایت به افت قیمت دلار منتهی شود. این مساله از آن رو برای فعالان بازار اهمیت دارد که حصول تغییر بااهمیت در بهای ارزهای خارجی منجر به تعدیل سود ریالی شرکتهای صادراتمحور میشود. تحولات بازار ارز طی دو روز اخیر بهخوبی نشان میدهد که این بازار در این مدت با عقبگرد ۷/ ۲ درصدی از محدوده ۲۳هزار و ۸۳۰تومان نقاط پایینتری را اختیار نکرده، اما همچنان دستخوش افزایش عرضه است. این امر سبب خواهد شد تا بازار سهام نیز در روزهای پیش رو با توجه به تغییرات عمدهای که در طول ماههای قبل رخ داده، در مواجهه با عامل دلار دستبهعصاتر عمل کند. شاید بتوان این احتیاط را تا حدودی به مشخصنبودن رویکرد سیاست خارجی دولت بعدی و نامشخصبودن مذاکرات برجام در دوره جاری ارتباط داد. دولت سیزدهم در حالی تا مردادماه برای جایگزینشدن با دولت تدبیر و امید فرصت دارد که هنوز تا مشخصشدن وزرای پیشنهادی آن، بهخصوص در پستهای وزارت امور خارجه و اقتصاد، راهی طولانی مانده است. تمامی این عوامل میتواند فعالان بازار سرمایه بهخصوص سرمایهگذاران خرد را برای تصمیمگیری در مورد آینده بازار محتاط نگاه دارد. چنین احتمالی از آن جهت اهمیت دارد که آینده بورس را در چهارسویی تازه قرار میدهد. در صورتی که تا قبل از روی کار آمدن دولت جدید شاهد بهثمررسیدن مذاکرات برجامی باشیم، این احتمال وجود دارد که افزایش عرضه در بازار ارز به کاهش قیمت سهام در بازار سرمایه منتهی شود و در صورتی که تیر مذاکرات یادشده تا آن زمان به سنگ بخورد، انتظارات تورمی بیش از پیش در جهت رشد قیمت ارز تقویت خواهد شد.
از طرف دیگر گمانهزنیها در مورد وزرای دولت بعدی و رویکرد سیاست خارجی آن هم در صورتی که مطابق انتظارات عمومی نباشد با افزایش ریسک انتظاری به احتمال رشد قیمت ارز دامن خواهد زد. برآیند این مسائل سبب میشود که ارائه چشمانداز روشن از قیمت دلار برای یک ماه پیش رو سخت باشد. از این رو باید حداقل صبر کرد و دید که آخرین قدم از سری قدمهای برداشتهشده برای احیای برجام چه حاصلی خواهد داشت. آنطور که سید عباس عراقچی، سرپرست تیم مذاکرهکنندگان در وین به رسانهها گفته، فاصله ایران با توافق نزدیک است و به نظر میآید در روزهای پایانی دولت حسن روحانی برجام احیا خواهد شد. بر اساس آنچه وزیر امور خارجه در فضای مجازی منتشر کرده است، «در مجمع دیپلماسی آنتالیا بر ضرورت این اصلاحات شناختی تاکید شد: ۱. در دیپلماسی بحث اعتماد نیست، بلکه بحث احترام به منافع همتایان است، ۲. این ایالات متحده بود که زیر برجام زد و حالا هم برعهده ایالات متحده است که آن را درست کند، ۳. خارجیها دیر یا زود منطقه ما را ترک میکنند. باید خودمان آن را به دست بگیریم. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به روند فعلی مذاکرات وین برای احیای برجام گفت که احتمالا تا قبل از پایان کار دولت حسن روحانی، توافق حاصل خواهد شد.»
بهانههای رانتساز
بورس تهران حتی با فرض منتفیبودن ریسکهای ناشی از نوسان نرخ ارز مشکلات دیگری دارد. بازار سرمایه دهههای اخیر را در شرایطی پشت سر گذاشته که قیمتگذاری دستوری با گذر زمان نهتنها از اقتصاد کشور رخت برنبسته، بلکه هر روز سایه خود را بر بخشهای مختلفی از آن گسترده کرده و سبب شده تا منافع بخشی از مردم همواره از جیب سایرین تامین شود. شاید شما نیز در نگاه اول با این تعبیر مخالف نباشید و تاختن به مردم، آن هم در این شرایط ناگوار اقتصادی را امری ناپسند ارزیابی کنید، اما با بررسی آنچه در طول دهههای قبل اتفاق افتاده، بدونشک نمیتوان از این نکته چشمپوشی کرد که سیاستهای پوپولیستی اتخاذشده در اقتصاد کشور با شیبی فزاینده به همین مردم آسیب زده و در حالی که گفته میشد با کنترل قیمتها فساد کمتر و آسایش مردم بیشتر میشود، در عمل راهی برعکس پیموده شد. ضمن آنکه با آزادسازی قیمتها نه فقط تولیدکنندگان، بلکه مصرفکنندگان نیز منتفع خواهند شد. دقیقا به همین دلیل است که میگوییم در طول این سالها منافع بخشی از مردم از جیب سایرین تامین شده است. در شرایطی که قیمتهای نسبی در اقتصاد زیر فشار تورمی ناگزیر به افزایش است، تقریبا در تمامی دولتهای گذشته مسوولان اقتصادی با فرافکنی و نپذیرفتن مشکلات راه آسانتر را انتخاب کردهاند. همین امر سبب شده تا در هر دوره شخصی از فعالان موجود در یک بازار به رسانهها معرفی و سپس به دلیل اخلال در بازار یا دلایل واهی از همین جنس به عنوان مجرم به دستگاه قضایی معرفی شود.
این در حالی است که در طول همین مدت واقعیت تغییری نکرده و اقتصاد همان راهی را پیموده که در تمامی کشورهای جهان و در طول تاریخ رفته است. اینکه چرا مسوولان اقتصادی کشور در طول چند دهه در تلاش بودهاند تا به جای اتخاذ تصمیم درست، راهحل آسان اما غلط را برگزینند، موضوع این بحث نیست، اما چیزی که مشخص است و نمیتوان تاثیر قابلتوجه آن را بر بازار سرمایه نادیده گرفت این است که اصرار بر قیمتگذاری دستوری و بازارسازی آن هم به این شیوه تنها سبب میشود تا به اسم حمایت از مصرفکننده، بازار سیاه جای خود را به بازار قانونی و آزاد بدهد و ثانیا با منع تولید کننده به کشف قیمت آزادانه هم سر سرمایهگذاران در این بازار بیکلاه بماند و شرکت زیان بسازد و هم عدمالنفع مصرفکننده حقیقی به جیب سوداگران برود.
دقیقا عواملی از این دست است که سبب شده تا تمامی کشورها به جز تعدادی معدود از مدتها قبل قیمتگذاری را به دست نامرئی بازار بسپارند. تا خرد جمعی ذینفعان بازارها در طرف عرضه و تقاضا برای قیمتها تصمیم بگیرند. تجربه سالهای گذشته ایران اما نشان میدهد که تقریبا از قیمت خیار گرفته تا آهنآلات و پروفیل و شاید از همه جنجالیتر خودرو در این اقتصاد وکیل و وصی داشتهاند و همین امر سبب شده رانت و فساد تقریبا در جای جای این بازارها وجود داشته باشد؛ عاملی که هماکنون بسیاری امید دارند تا در دولت بعدی شاهد برچیده شدن آن از بازارهای یاد شده باشند.
خودروییها قربانی نگاه دستوری
روز گذشته نیز یکی از مسائلی که توانست بر سر راه رشد شاخص کل مانع ایجاد کند همین قیمت گذاری دستوری بود. تقریبا در ساعات ابتدایی معاملات خبر رسید که وزارت صمت با قیمت گذاری خودرو در بورس کالا موافق نیست و زمینه برای ورود این محصولات به بازار یاد شده فراهم نشده است. این در حالی بود که از مدتها قبل امیدواری به رهایی این صنعت از بند دخالت دستوری سبب شده بود تا بازار سرمایه شاهد افزایش نسبی تقاضا در نمادهای گروه یاد شده باشد. البته باید به خاطر داشت که به جز این مهم، خودروییها از برداشته شدن تحریمها نیز نفع خواهند برد. با این حال تا به این جای کار اگر بخواهیم مشکلات این صنعت را بنا بر اهمیت آن مورد توجه قرار دهیم، نگاه دستوری به اقتصاد را میتوان تاکنون مهمترین دلیل عقب ماندن خودروسازان از سودسازی عنوان کرد. مطابق با آنچه که در روز شنبه گروه خودروی روزنامه «دنیایاقتصاد» منتشر کرده است «زیان انباشته خودروسازی به ۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده که با رشد ۵/ ۱۷ درصدی نسبت به گزارش ۹ماهه آنها روبهرو بوده است. طبق آمار، کل بهای تمامشده تولید خودروسازان در سال گذشته، حدود ۱۱۰ هزار میلیارد تومان بوده، حال آنکه از محل فروش محصولات تولیدی، حدود ۹۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان نصیب تولیدکنندگان شده است.» به گفته کارشناسان یکی از مهمترین مشکلات این صنعت در حال حاضر پایین بودن قیمت قانونی فروش است که سود واقعی تولید خودرو را به جیب فعالان بازار غیر رسمی سرازیر کرده است.
همگام با بازیگران
پس از آنکه روز شنبه به دنبال هیجان معاملهگران از اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری شاهد مثبت شدن خالص خرید سهامداران حقیقی پس از ثبت ۷ روز منفی بودیم، روز گذشته مجددا جابهجایی سهام به سمت پرتفوی سهامداران عمده بود. به این ترتیب روز گذشته در مجموع سهامی به ارزش حدودی ۳۶۴ میلیارد تومان از سبد سهام حقیقیها به پرتفوی معاملهگران عمده بورس تهران منتقل شد. در این روز هر چند سهامداران خرد در سمت فروش فعالتر بودند اما در زمین خرید نیز خودی نشان دادند. در این راستا همزمان با افزایش ۳۲ درصدی ارزش فروش این دسته از بازیگران سهام اما ارزش خریدهای ثبت شده توسط حقیقیها نیز با رشد ۱۵ درصدی همراه شد. با وجود این خریدهای بالای ثبت شده از سوی سهامداران عمده در کنار افت میزان فروش آنها ثبت شد تا برآیند جابهجاییها به سمت حقوقیهای بازار باشد.
سهامداران خرد طی دادوستدهای روز یکشنبه حضوری فعال در سمت خرید سهام زیرمجموعه دو گروه محصولات شیمیایی و شرکتهای چندرشتهای صنعتی داشتند؛ به طوری که خالص خرید بازیگران حقیقی در پتروشیمیها حدود ۶۳ میلیارد تومان برآورد شد و در صنعت چند رشتهای صنعتی نیز شاهد جابهجایی سهامی به ارزش ۹ میلیارد و ۸۱۰ میلیون تومان از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام معاملهگران خرد بورس تهران بودیم. در میان پالایشیها نماد معاملاتی شرکت پتروشیمی نوری بود که در صدر لیست خرید حقیقیها قرار گرفت. این سهم به تنهایی با خالص خرید ۷۴ میلیارد و ۳۴۰ میلیون تومانی سهامداران خرد همراه شد. پس از این نیز «شستا» به عنوان لیدر گروه شرکتهای چندرشتهای جابهجایی ۱۵ میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومانی را در مسیر حقوقی به حقیقی ثبت کرد. شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی پس از انتشار خبر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی از روز شنبه با صف خرید همراه شد. محمد رضوانیفر، مدیرعامل شستا در مجمع عمومی فوقالعاده شرکت که در تاریخ ۲۶ اسفندماه برگزار شده بود درخصوص افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها گفته بود که تا دو هفته دیگر گزارشهای آن نهایی خواهد شد.
در آنسوی بازار گروه فرآوردههای نفتی که چند روزی با اثرپذیری از کاهش نرخ نفت تحویلی از سوی شرکت پالایش و پخش در راس توجهات بازار قرار داشتند، روز گذشته بیشترین خروج نقدینگی حقیقی را در میان دیگر صنایع بورسی تجربه کردند. به این ترتیب طی دادوستدهای روز یکشنبه بورس تهران، در این گروه شاهد جابهجایی سهامی به ارزش ۱۶۴میلیارد و ۱۵۵ میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودیم. این روند در میان فلزیها نیز مشاهده شد تا پس از عقبگرد قیمت جهانی فلزات در هفتهای که گذشت، شاهد افزایش فشار فروش در این گروه کامودیتیمحور باشیم. در این راستا روز گذشته حقیقیها خالص فروش ۷۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومانی در گروه فلزات اساسی ثبت کردند. برآیند خرید و فروش حقیقی منفی بوده با این حال فروش نسبت به دیروز ۳۲ درصد و خرید برای همین مدت ۱۵ درصد افزایش پیدا کرده. حقوقیها ۴۱ درصدبیشتر خریدند و فروش را کاهش دادهاند. از این رو نمیتوان گفت که حقیقیها در حال فرار کردن از بازار سهام هستند.
بورس یکشنبه از دریچه آمار
ارزش معاملات خرد بورس تهران روز گذشته رشد قابلتوجهی داشت؛ بهطوریکه به بیشترین میزان خود از تاریخ ۹ خرداد رسید. بر این اساس در جریان دادوستدهای خرد بورسی سهامی به ارزش ۳۶۷۰میلیارد تومان و در معاملات خرد فرابورسی ۸۱۷میلیارد تومان میان سهامداران جابهجا شد. «شپنا» بورسی و «فرابورس» فرابورسی در صدر دادوستدهای خرد قرار داشتند. در روزی که شاخص کل بورس تهران رشد ۱۵/ ۰درصدی همراه شد، از ۳۱۲ نماد معاملهشده، قیمت پایانی ۱۰۲ سهم (۳۳درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۷۸ سهم (۵۷درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۱۸ نماد (۶درصد) صف خریدی به ارزش ۲۳۵میلیارد تومان تشکیل دادند. اما در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش در ۸۵ نماد بورسی (۲۷درصد) به ارزش ۹۹۹ میلیارد تومان بودیم. در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس افت ۱۷/ ۰درصدی را ثبت کرد، ۱۳۰ نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۳۳ سهم (۲۵درصد) مثبت و ۹۴ سهم (۷۲درصد) منفی بود. در این بازار ۸ نماد (۶درصد) صف خریدی به ارزش ۳۴ میلیارد تومان تشکیل دادند؛ اما ۵۵ نماد (۴۲درصد) نیز با صف فروشی به ارزش ۵۰۸ میلیارد تومان مواجه شدند.
بازار پایه نیز دیروز میزبان دادوستد ۹۶ نماد بود. در این میان ۲۸ سهم (۲۹درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد دادوستد ۵۵ سهم (۵۷درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۱۷ نماد (۱۸درصد) صف خریدی به ارزش ۸/ ۱۹ میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۵۱ نماد (۵۳درصد) با ارزشی بالغ بر ۸۱۳ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.
بانک اقتصاد نوین در سال گذشته مبلغ ۲۳ هزار و ۵۱۳ میلیارد و ۸۵۹ میلیون ریال سود خالص کسب کرد و بر این اساس مبلغ ۷۷۳ ریال سود به ازای هر سهم خود اختصاص داد که نسبت به دوره مشابه در سال گذشته از افزایش ۳ هزار و ۷۶۵ درصدی برخوردار است.
یادآوری میشود “ونوین” در دوره ۱۲ ماهه سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ (حسابرسی شده)، سود هر سهم را مبلغ ۲۰ ریال و سود خالص را ۶۰۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال قید کرده است.
همچنین بانک اقتصاد نوین در گزارش تلفیقی خود در دوره یک ساله منتهی به ۳۰ اسفند ۱۳۹۹ سود هر سهم را با افزایش ۲ هزار و ۴۲۳ درصدی نسبت به سال گذشته مبلغ ۸۵۸ ریال و سود خالص را ۲۶ هزار و ۱۰۴ میلیارد و ۷۱۶ میلیون ریال اعلام کرده است.
وصندوق صورتهای مالی ۱۲ ماهه دوره مالی منتهی به ۳۰ اسفند ۱۳۹۹ را به صورت حسابرسی نشده منتشر کرد و مبلغ ۵۵ هزار و ۴۷۱ میلیارد و ۸۹۸ میلیون ریال سود خالص کسب کرد و بر این اساس مبلغ ۲ هزار و ۵۵ ریال سود به ازای هر سهم خود اختصاص داد که نسبت به دوره مشابه در سال گذشته از افزایش ۹۹ درصدی برخوردار است.
این شرکت بورسی سود انباشته پایان دوره را با افزایش ۱۰۱ درصدی نسبت به دوره مشابه گذشته، مبلغ ۵۹ هزار و ۸۸۸ میلیارد و ۳۵ میلیون ریال اعلام کرده است.
یادآوری میشود “وصندوق” در دوره ۱۲ ماهه سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ (حسابرسی شده)، سود هر سهم را مبلغ یک هزار و ۳۳ ریال و سود خالص را ۲۷ هزار و ۸۹۵ میلیارد و ۱۵۵ میلیون ریال قید کرده است.
همچنین براساس این گزارش، ارزش بازار شرکت سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کشوری در دوره یاد شده، با افزایش ۳۶۷ هزار و ۵۷۰ میلیارد و ۵۲۴ میلیون ریال به ۵۴۹ هزار و ۹۲۱ میلیارد و ۷۲۱ میلیون ریال رسید. بهای تمام شده این شرکت نیز با افزایش ۲۵ هزار و ۶۴۳ میلیارد و ۸۳۶ میلیون ریال معادل ۴۴ هزار و ۴۳۵ میلیارد و ۶۲ میلیون ریال محاسبه شد.
ششمین عرضه اولیه امسال با نام محصولات کاغذی لطیف و با نماد معاملاتی «لطیف۱» در روز دوم تیر ۱۴۰۰ در بازار فرابورس انجام میشود.
تعداد سهام قابل عرضه این شرکت ۲۶ میلیون برگه سهم است و سهمیه هر کد بورسی ۵۰ سهم است همچنین دامنه قیمتی هر سهم از ۳۰۰۰ تا ۳۲۵۰ تومان است و حداکثر نقدینگی مورد نیاز برای گرفتن این عرضه اولیه ۱۶۲ هزار تومان است.
در صورتی که میزان مشارکت ۲.۵ میلیون نفر باشد، برآورد میشود به هر نفر حداکثر ۱۱ سهم برسد که ۳۶ هزار تومان نقدینگی نیاز خواهد داشت.
طی هفته گذشته طلا حرکت نزولی شدیدی را تجربه کرده و قیمت آن کاهش چشمگیری پیدا کرد. سؤال اساسی سرمایه گذاران اینجاست که حرکت نزولی قیمت طلا تا کجا ادامه خواهد یافت؟
مهم ترین عامل ریزش قیمت طلا طی هفته گذشته را می توان بیانیه فدرال رزرو مبنی بر افزایش نرخ بهره و همچنین چاپ کمتر پول دانست که قیمت طلا را بیش از صد دلار در یک هفته کاهش داد.
با تصمیم جدید بانک فدرال ایالات متحده آمریکا ارزش دلار تقویت شده و فلزات گرانبها و به خصوص طلا که به شکل سنتی با دلار رابطه معکوس دارد، یک سقوط شدید را تجربه کردند.
برخی از کارشناسان پیش بینی می کنند که طلا همچنان فضای سقوط داشته و قیمت آن می تواند کاهش بیشتری را تجربه کند. عده ای دیگر از کارشناسان نیز معتقدند طلا بار دیگر به کف قیمت خود خورده و برای دیگر رشد خواهد کرد.
هم اکنون هر اونس طلای جهانی در نقطه 1765 دلار قرار داشته و تحلیل تکنیکال طلا نشان می دهد که قیمت طلا در همین سطح فعلی آن دارای حمایت می باشد.
ردیاب همگرایی فنی نشان می دهد که طلا در نقطه 1766 دلار از حمایت بسیار خوبی برخوردار است. پایین تر از آن حمایت بعدی قیمت طلا در نقطه 1751 دلار خواهد بود.
در بالای نمودار طلا در نقطه 1781 دلار مقاومت قابل توجهی در مقابل خود داشته و در صورتی که بتواند حرکت پایداری در بالای این سطح نشان دهد با مقاومت بعدی خود در نقطه 1790 دلار مواجه خواهد شد.
مدیریت توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران با صدور اطلاعیه ای از گشایش انبارها و نمادهای معاملاتی زیره سبز درجه یک در بورس کالا جهت انجام معاملات گواهی سپرده کالایی خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از کالاخبر؛ براساس این اطلاعیه که مخاطب آن کلیه کارگزاران و فعالان بازار گواهی سپرده کالایی است، از امروز شنبه ۲۹ خرداد ماه انبارهای محصول زیره سبز پذیرش شده در بورس کالا شامل انبارهای شرکت کیمیا بذر تربت حیدریه، اتحادیه تعاونی های روستایی خراسان رضوی و شرکت تعاونی مینو بذر گلستان فعال شده و آماده پذیرش محصول مشتریان است.
زمان گشایش نمادهای معاملاتی گواهی سپرده کالایی مربوط به این انبارها شامل زیره سبز۰۱۰۳ کیمیابذر (زیر۰۱۰۳پ۰۱)، زیره سبز۰۱۰۳دانش (زیر۰۱۰۳پ۰۲) و زیره سبز۰۱۰۳ شرکت مینو بذر (زیر۰۱۰۳پ۰۴) نیز از روز سه شنبه اول تیر ماه خواهد بود.
گفتنی است، اطلاعات مربوط به سفارش ها و قیمت های معاملاتی در بخش بورس کالا قسمت گواهی سپرده در سایت http://www.tsetmc.com برای عموم قابل مشاهده است.
لازم به ذکر است محصول تحویلی به انبارها باید تولید سال ۱۴۰۰ بوده و انبارها محصول تولیدی سال های گذشته را پذیرش نمی کنند.
هر گواهی سپرده کالایی نیز معادل یک کیلوگرم زیره بوده و برای تحویل گرفتن کالا از انبار حداقل ۲۵ کیلوگرم معادل ۲۵ گواهی سپرده کالایی لازم است.
حداکثر زمان نگهداری کالا تا تاریخ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ تعیین شده و تاریخ انقضای اعتبار گواهی سپرده کالایی و آخرین روز معاملاتی نمادهای ایجاد شده ۲۵ خرداد ماه سال آتی است و پس از آن معاملات نمادها برای فرآیند تحویل و تسویه حساب با انبار متوقف خواهد شد.
رییس هیات مدیره بورس تهران گفت: با توجه به نوسان شدید بازار و اصلاح شاخص بورس در چند ماه گذشته، امروز همه میدانند که شفافترین سرپناه برای نقدینگی و تأمین مالی بازار سرمایه است، به طور حتم دولت آینده نیز به این موضوع توجه خواهد کرد.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از ایرنا، از انتخابات ریاست جمهوری به عنوان مهمترین شاخص تاثیرگذار بر بازار سهام یاد میشود که در هفتههای اخیر، باعث ابهام و سردرگمی سهامداران شده بود، اما با مشخص شدن نتیجه انتخابات از روز شنبه، شاهد واکنش مثبت سهامداران به انتخابات بودیم به طوری که شاخص بورس، روندی صعودی در پیش گرفت؛ البته فعالان بازار سرمایه معتقد هستند که مشخص شدن برنامه ها و تیم اقتصادی رییس جمهوری منتخب، می تواند روند حرکت معاملات بورس را شفافتر کرده و ابهامات را برطرف کند.
بازار تحت تاثیر انتخابات ریاست جمهوری
«امیر تقی خان تجریشی» امروز (یکشنبه) به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایران و تاثیر آن بر معاملات بورس اشاره کرد و افزود: بازار از سال گذشته روند اصلاحی در پیش گرفت اما بعد از فراز و نشیب هایی که معاملات این بازار تجربه کرد، از سه ماه گذشته اقدامات زیادی برای بهبود وضعیت بورس و بازگشت رشد به معاملات این بازار در دستور کار قرار گرفت.
وی خاطرنشان کرد: با وجود تلاشهای مثبت انجام شده برای ثبات بازار و بازگشت آرامش به سرمایه گذاران، بازار با تردیدهایی برای ورود دوباره سرمایه های مردم به این بازار مواجه شد، یکی از این تردیدها مربوط به تعیین تکلیف انتخابات ریاست جمهوری بود که روند معاملات این بازار را تحت تاثیر خود قرار داد.
تجریشی به انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرد و گفت: بازار نگران نتیجه انتخابات بود، این امر موجب شد تا سرمایه گذاران در انتظار مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری باشند و روند بازار در هاله ای از ابهام قرار بگیرد.
وی اظهار داشت: با برگزاری انتخابات و با توجه به حضور و مشارکت گسترده مردم در روز جمعه، سایه تردید در این بازار مرتفع شد و روز گذشته شاهد واکنش مثبت بازار به نتیجه انتخابات و سبز پوشی شاخص بورس بودیم که امیدواریم این روند در بازار ادامهدار باشد.
به گفته رییس هیات مدیره شرکت بورس تهران، با توجه به اینکه در وضعیت فعلی تهدید خاصی این بازار را تهدید نمی کند؛ بنابراین سرمایه گذاران باید نسبت به این موضوع واقف باشند که با توجه به وضعیت شرکتها و قیمتهای موجود، بازار سهام در مقایسه با سایر بازارها می تواند بازدهی مطلوب تری را در اختیار آنها قرار دهد.
وی به دیگر ابهام موجود در بازار که تا حدودی روند معاملات بازار را تحت تاثیر خود قرار داده است، اشاره کرد و اظهار داشت: نکته دیگر بحث مذاکرات برجامی است که به نتیجه رسیدن هر چه زودتر آن میتواند ابهام فعلی بازار را در کوتاه مدت رفع کند و روند معاملات را بهبود ببخشد.
تجریشی به محورهای فعالیت رییس جمهور منتتخب مردم اشاره کرد و افزود: از جمله محورهای اصلی برنامه رییس جمهور منتخب، مساله بورس برای بهبود معاملات بوده است که نشانههای اولیه این موضوع را در حضور و بازدید وی از بورس تهران مشاهده کردیم.
رییس هیات مدیره شرکت بورس تهران گفت: انتظار این است که دولت آتی عملکرد مثبتی را از خود در حوزه بازار سرمایه نشان دهد، اما انتظار همه فعالان بازار و آحاد سرمایه گذاران این است که بعد از انتخاب و استقرار کابینه، به این بازار به عنوان یک اولویت توجه شود و با اتخاذ تصمیمات منطقی، ضمن ورود سرمایه های مردم به این بازار مانع از ضرر و زیان احتمالی سهامداران شوند.
وی اظهار داشت: تصمیمات عملیاتی که در این خصوص گرفته می شود باعث تحت تاثیر قرار گرفتن انتظارات بلند مدت از معاملات بورس می شود و بر اساس آن میتوان آینده بلند مدت این بازار را مورد پیشبینی قرار داد.
تجریشی به دیگر اقدام تاثیرگذار در بهبود روند معاملات بورس اشاره و تاکید کرد: نکته دیگر نیز تصمیم به حذف قیمتگذاری دستوری است که تصمیم قطعی برای اجرای آن در ادامه دولت فعلی و قرار گرفتن آن در اولویت اقدامات دولت آتی می تواند اثر بسیار مهمی را بر روند بازار بگذارد.
رییس هیات مدیره شرکت بورس تهران اظهار داشت: اکنون که در فصل مجامع قرار داریم خوشبختانه عملکرد بسیاری از شرکتها از نظر سودآوری و تولید در جایگاه خوبی قرار داد و می تواند به لحاظ سودآوری روزهای روشنی را برای این شرکتها رقم بزند.
وی افزود: تدوام این امر منوط به برنامه اقتصادی دولت آتی در خصوص توجه به تولید، نرخ ارز و همچنین چگونگی تأمین مالی دولت است، گرچه حرکت در این مسیر باید در محدوده بودجه مصوب سال ۱۴۰۰ باشد.
تجریشی با بیان اینکه با توجه به نوسان بازار و اصلاح شاخص بورس در چند وقت گذشته، امروز همه می دانند که شفافترین سرپناه برای نقدینگی و تأمین مالی بازار سرمایه است، گفت: به طور حتم دولت آتی نیز به این امر توجه خواهد کرد و امیدواریم اثر آن را تا پایان سال در روند معاملات بازار مشاهده کنیم.
شرکت بیت مین (Bitmain) دستگاه ماینر جدید و پرچمدار لایت کوین را عرضه کرد. این ماینر تقریباً ۲۰ برابر قدرتمندتر از ماینر پرچمدار قبلی بیت مین برای استخراج لایت کوین است.
به گزارش دیکریپت، شرکت چینی بیت مین که یکی از غولهای تولید دستگاههای استخراج بیت کوین است، در نمایشگاه چنگدو (Chengdu) از ماینر جدید خود برای استخراج لایت کوین و دوج کوین رونمایی کرد.
کالین وو (Colin Wu) که یک روزنامهنگار حوزه بلاک چین است، جزئیاتی از این رونمایی و اطلاعاتی درمورد این دستگاه جدید را در توییتر خود منتشر کرده است. طبق گزارشات کالین وو، این دستگاه که Antminer L۷ نام دارد، هش ریتی معادل ۹۵۰۰ مگاهش بر ثانیه دارد و توان مصرفی آن معادل ۳,۴۲۵ وات است؛ یعنی چیزی حدود ۱۹ برابر بیشتر از دستگاه +L3 (ماینر +L3 پرچمدار پیشین بیت مین برای استخراج لایت کوین است و هنوز در آمازون بهعنوان قدرتمندترین ماینر لایت کوین با هش ریت ۵۰۴ مگاهش بر ثانیه تبلیغ میشود).
براساس گزارشها، این ماینر با قیمت ۱۰۰,۰۰۰ یوان (حدود ۱۵,۰۰۰ دلار) به فروش میرسد. البته شرکت بیت مین اعلام کرده که ۱۳٪ تخفیف برای خریداران خارج از کشور قائل میشود. انتظار میرود که اولین نسخه این ماینرها تا نوامبر سال جاری (آبان ۱۴۰۰) عرضه شوند.
ماینرها برای کسب بیشترین سود ممکن از روند صعودی ارزهای دیجیتال در سال جاری، غالب موجودی چیپهای گرافیکی و CPUهای جهان را به خود اختصاص دادند. تنها ماینر فهرستشده در وبسایت بیت مین، دستگاه S۱۹j است که آن هم به فروش رفته است. سایر محصولات با برچسب «بهزودی» در این وبسایت فهرست شده است.
اما این قضیه فقط مربوط به بیت مین نیست. حتی شرکتهای بازیهای کامپیوتری نیز در تلاش بودند تا به چیپهای جدید انویدیا دست پیدا کنند، چرا که تجربه نشان داده کارتهای گرافیک قدرتمندی چون RTX ۳۰۷۰ ،GeForce RTX ۳۰۸۰ و RTX ۳۰۶۰ Ti که مخصوص بازیهای کامپیوتری هستند، در استخراج ارزهای دیجیتال بهویژه اتریوم بسیار کارآمد عمل میکنند.
در همین راستا، انویدیا در ماه مه (اردیبهشت) اعلام کرد که هش ریت این کارتهای گرافیک را کاهش میدهد. این شرکت سپس ماینر اتریوم منحصربهفرد خود را با نام «پردازشگر استخراج ارز دیجیتال» (Crypto Mining Processor) معرفی کرد. اواخر ماه گذشته، کوارتز (Quartz) گزارش داد که کمبود چیپهای انویدیا در سطح جهان، باعث افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت آنها شده است.
در حالی که بازار ارزهای دیجیتال با نوسان بیگانه نیست و نوسان قیمت این ارزها علیالخصوص در روزهای اخیر باعث نگرانی خیلی از افراد شده، اما تب تقاضا برای سختافزارهای جدید استخراج نشان میدهد که حداقل صنعت استخراج ارزهای دیجیتال قرار نیست به این زودی از بین برود.
پلنبی، تحلیلگر معروفی که با نام مستعار در رسانههای اجتماعی حضور دارد، مدعی شده که بیت کوین در سال ۲۰۲۱ میتواند تا سطح قیمتی ۴۵۰,۰۰۰ دلار پیشرفت کند. او ضمن ارائه این پیشبینی از آینده بیت کوین، گفته است که در بدترین سناریو ممکن هم بهای این ارز دیجیتال به ۱۳۵,۰۰۰ دلار خواهد رسید. پلن بی، بهخاطر خلق مدل انباشت به جریان بیت کوین شهرت دارد و با پیشبینیهایش بارها توانسته توجهات زیادی را به خود جلب کند. وی در هفتههای اخیر بارها از ۲۸۸,۰۰۰ دلاری شدن بیت کوین سخن گفته بود. ارز دیجیتال
نیل کاشکاری، رئیس فدرال رزرو مینیاپولیس، در واکنش به یک نظرسنجی درباره دوج کوین، این ارز دیجیتال را یک طرح پانزی توصیف کرد. کاشکاری پیش از این هم به انتقاد از حوزه ارزهای دیجیتال پرداخته بود. او سال گذشته میلادی گفته بود داراییهای دیجیتالی مثل بیت کوین فاقد ویژگیهای اصلی یک ارز پایدار هستند. وی همچنین از اقدامات کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا برای جلوگیری از عرضههای اولیه سکه تقدیر کرده بود.
ودی دوره مالی منتهی به ۳۰ اسفند ۱۳۹۹ را به صورت حسابرسی نشده منتشر کرد و مبلغ ۱۱ هزار و ۸۰۸ میلیارد و ۱۶۱ میلیون ریال سود خالص کسب کرد و بر این اساس مبلغ ۴ هزار و ۷۲۳ ریال سود به ازای هر سهم خود اختصاص داد که نسبت به دوره مشابه در سال گذشته از افزایش ۱۸۰ درصدی برخوردار است.
یادآوری میشود “ودی” در دوره ۱۲ ماهه سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ (حسابرسی شده)، سود هر سهم را مبلغ یک هزار و ۶۸۹ ریال و سود خالص را ۴ هزار و ۲۲۲ میلیارد و ۵۲۲ میلیون ریال قید کرده است.
پتروشیمی فن آوران از برنامه افزایش سرمایه سنگین 4110 درصدی از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی خبر داد.
براین اساس، “شفن” در نظر دارد سرمایه فعلی را از 95 میلیارد تومان به 4 هزار میلیارد تومان برساند. تامین مالی این شرکت بورسی در صورت موافقت سازمان بورس از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی اعمال خواهد شد تا قادر به تامین منابع مالی و جبران سرمایه گذاری های انجام شده شود.
دهقان دهنوی اظهار داشت: کسانی که سهام خود را میفروشند، برای مدت موقتی پول خود را به صندوق با درآمد ثابت منتقل میکنند تا موقعیت بهتری برای خرید سهام پیدا کنند و رقمی که در حال حاضر در این صندوق وجود دارد حدود 300 هزار میلیارد تومان است اما اینکه چقدر از این رقم تبدیل به سهام شود به طور مستقیم به شرایط بازار سرمایه بستگی دارد.
به گزارش اقتصادنیوز ، محمدعلی دهقان دهنوی در گفتوگو با ایلنا درباره میزان پولهای پارک شده در بازار سرمایه و احتمال تبدیل آن به سهام اظهار داشت: باید توجه داشته باشیم که پول پارک شده یک واژه بسیار عمومی است و پول میتواند در محلهای مختلفی منتظر ورود به بازار سرمایه باشد.
وی ادامه داد: در حال حاضر عمده پولها در دو محل تمرکز دارد و بخش قابل توجهی از پولهای پارک شده، مانده حساب سهامداران در نزد کارگزاریها است که این پولها نزدیکترین پول برای تبدیل شدن به سهام هستند و همواره یک مانده قابل توجهی در این حسابها وجود دارد که البته به دلیل سیال بودن آن قابل تخمین نیست.
رییس سازمانبورس و اوراق بهادار افزود: همچنین بخش قابل توجه دیگری از این پولها، در صندوقهای با درآمد ثابت پارک شده است.
دهقان دهنوی با بیان اینکه پولهای حاضر در صندوق با درآمدهای ثابت هم بسته به شرایط میتواند قالب سهام وارد بازار سرمایه شود، اظهار داشت: کسانی که سهام خود را میفروشند، برای مدت موقتی پول خود را به صندوق با درآمد ثابت منتقل میکنند تا موقعیت بهتری برای خرید سهام پیدا کنند و رقمی که در حال حاضر در این صندوق وجود دارد حدود 300 هزار میلیارد تومان است اما اینکه چقدر از این رقم تبدیل به سهام شود به طور مستقیم به شرایط بازار سرمایه بستگی دارد.
وی گفت: البته باید توجه داشته باشیم، پولهایی که نزد حسابهای مردم در قالب پس انداز وجود دارد، آنها هم به نوعی پول پارک شده محسوب میشود و در مجموع سپردهگذاریهای کشور به چند هزار هزار میلیارد تومان میرسد که میتواند به سهام تبدیل و در هر زمان به بازار سرمایه منتقل شوند.
بدون دیدگاه