نوسان بهای نفت در سقف ۳ ساله خود سیگنال مثبت بسیار مهمی برای بسیاری از بازارهای کالایی است که در روزهای اخیر در حال خودنمایی بوده اگرچه تکانه‌های مثبت و منفی بسیاری را در غالب بازارها شاهد هستیم. پس از رشد نرخ‌های بزرگ هفته‌های قبل یک فاز تعدیل نرخ در بازارها خودنمایی کرد که بازار محصولات کشاورزی اثرات بزرگ‌تری از این تعدیل قیمت‌ها را متحمل شد.
فلزات نیز وارد یک فاز نزولی جدید شدند تا جایی که فولاد و مس هر دو از پیک‌های قیمتی خود عقب‌نشینی کردند. اما مس به سادگی سطح قیمتی ۱۰ هزار دلاری را از دست داد و هم‌اکنون پایین‌تر از این قیمت در حال نوسان است. شمش فولاد ۷۲۵ دلاری را نه تنها از دست داد بلکه روند نزولی آن هنوز هم ادامه دارد. آلومینیوم هم سقف ۲۵۰۰ دلاری را به سادگی از دست داد ولی هنوز شرایط مطلوبی دارد و نزدیک به ۲ هزار و ۴۲۰ دلار در حال نوسان است. این در حالی است که پایین‌ترین رقم ثبت شده برای این فلز در هفته‌های اخیر ۲ هزار و ۳۴۰ دلار بوده که به سرعت از آن فاصله گرفت. هنوز می‌توان گفت که امیدواری به افزایش بهای آلومینیوم در بازارهای جهانی وجود دارد. نکته قابل‌توجه آنکه موجودی انبارهای آلومینیوم در ماه‌های اخیر کاهشی بوده و همین داده سیگنالی حمایتی از این بازار بوده است.

شاید نوسان بهای مس جالب‌تر از بازارهای دیگر باشد گویی مس خود را به یک کف قیمتی نزدیک کرده است. اینکه مس در سطوحی نزدیک به 9850 تا بالای 9900 دلار در هر تن نوسان می‌کند یک داده جذاب به شمار رفته آن‌هم در وضعیتی که موجودی انبارهای آن در بورس فلزات لندن به ثبات نسبی دست پیدا کرده ولی در بازار نیویورک در حال کاهش است. از سوی دیگر، قیمت‌های سلف 3 ماه این فلز به نسبت بالاتر از قیمت‌های نقدی نرخ‌گذاری می‌شود، بنابراین مس هم خود را برای بهبود قیمتی آماده می‌کند.

با توجه به موارد فوق این احتمال را باید در نظر گرفت که بازارهای کالایی در جهان هنوز هم مستعد یک فاز افزایش قیمت جدید هستند، ولی در همه بازارها اوضاع به یک گونه نیست. اینکه هنوز در یک روند صعودی قیمت‌ها قرار داریم ادعایی است که طرفداران بسیاری دارد ولی مورد انتقاد برخی نیز هست. شاید بزرگ‌ترین منتقد اوضاع قیمتی فعلی دولت چین باشد که نرخ‌های موجود را گران دانسته و خود را بی‌میل به افت نرخ نشان نمی‌دهد. اینکه نفت به تازگی وارد یک فاز افزایشی جدید شده ولی فلزات همچون فولاد تعدیل نرخ داشته‌اند خود نشان می‌دهد که بازارها در حال تخلیه حباب‌های قیمتی هستند یعنی بازارهای متفاوت خود را با سایر قیمت‌ها همسان‌سازی کرده تا خود را به یک متوسط نسبی نزدیک کنند. این مطلب چیزی از یک عقبگرد برای رشد قیمت‌هایی جدید کم ندارد به شرطی که زیرساخت‌های مورد نیاز آن فراهم باشد. در آینده به این بحث بیشتر خواهیم پرداخت.

۱۳‌هزار تومانی شدن شمش فولاد و معامله میلگرد در کانال قیمتی ۱۵ هزار تومان اتفاقاتی بود که برای اولین مرتبه در رینگ معاملاتی بورس‌کالای ایران و بازار آزاد تهران رقم خورد. در حالی بهای شمش و محصولات طویل فولادی در بازار داخل در مسیر صعود قیمتی قرار گرفته‌اند که محصولات مشابه در بازارهای جهانی از سکه افتاده‌اند و ریزش‌های قابل‌ملاحظه‌ای را ظرف روزهای اخیر تجربه می‌کنند.

 با این وجود اثربخشی سیگنال‌های افزایشی بازار داخل بسیار قوی‌تر از سیگنال‌های کاهشی جهانی بوده به گونه‌ای که این هفته نیز رکوردی جدید برای معاملات شمش فولاد در بورس‌کالا و مقاطع طویل فولادی در بازار آزاد به ثبت رسید. دو سیگنال بازگشت مجدد نرخ ارز به کانال 24 هزار تومان که از هفته گذشته آغاز شد، همچنین برآورد کاهش تولید به دلیل کمبود آب و برق در ماه‌های آینده و البته نزدیک‌شدن به روزهای پایانی دولت فعلی مهم‌ترین دلایل اوج‌گیری قیمت‌ها در بازار داخل ظرف هفته‌های اخیر بوده است.

 رکوردشکنی قیمتی فولاد داخلی همزمان با سقوط نرخ‌های جهانی
رشد مستمر بهای پایه شمش فولاد در رینگ معاملاتی بورس‌کالای ایران برای پنجمین هفته متوالی ادامه داشت و فولادسازان محصول خود را دیروز (سه‌شنبه 18 خرداد ماه) با نرخی در کانال 13 هزار تومان در رینگ معاملاتی بورس‌کالا عرضه کردند. اگرچه رشد مستمر قیمت‌ها به موضوعی تکراری در این بازار بدل شده اما این اولین مرتبه در تاریخ دادوستدهای این بازار بود که شمش به کانال 13 هزار تومانی پا گذاشت. درحالی بهای شمش فولاد در بازار داخل در مسیر مستمر و شتابان رشد قیمتی قرار گرفته که فولاد در بسیاری از بازارهای دنیا از رونق افتاده و این روزها در مسیر کاهش نرخ قدم برمی‌دارد. به‌عنوان مثال قیمت بیلت فولادی صادراتی دریای‌سیاه که تا چند هفته قبل مبنای تعیین نرخ شمش فولاد در بازار داخل بود از 725 دلار در یازدهم ماه مه به 653 دلار به ازای هر تن در روز اول ژوئن رسید و به این ترتیب این محصول ظرف مدت حدود 20 روز افتی 10 درصدی را تجربه کرد. اما در همین بازه زمانی (‌21 اردیبهشت تا 18 خرداد) بهای پایه شمش فولاد در رینگ معاملاتی بورس‌کالای ایران افزایشی 7/ 13درصدی داشته است. 

هم‌راستا با از سکه‌افتادن بازار فولاد در نقاط مختلف دنیا از مشتریان فولاد ایران در بازارهای صادراتی نیز کاسته شده که این موضوع به خوبی خود را در افت نرخ شمش فولاد صادراتی کشور نشان داده است. براساس گزارش متال‌بولتن‌بیلت صادراتی ایران فوب خلیج‌فارس در روز اول ژوئن در بازه 625 تا 635 دلار به ازای هر تن مورد دادوستد قرار گرفت؛ این در حالی بود که این محصول در یازدهم ماه مه در محدوده قیمتی 660 تا 695 دلار به ازای هر تن مورد معامله قرار می‌گرفت. به این ترتیب این محصول در این بازه زمانی (21 اردیبهشت تا 11 خرداد ماه‌) در حداقل نرخ کاهشی 3/ 5درصدی و حداکثر افتی 6/ 8درصدی داشته است. 

با توجه به میانگین نرخ فروش شمش فولاد در معاملات هفته قبل در بورس‌کالا که برابر 12 هزار و 900 تومان در نظر گرفته شده بود؛ فولادسازان اجازه داشتند محصول خود را در بازه قیمتی 13 هزار و 300 تومان تا 12 هزار و 500 تومان به رینگ معاملاتی بورس‌کالا بیاورند. البته اغلب عرضه‌کنندگان محصول خود را در نرخی نزدیک به سقف قیمتی تعیین‌شده به رینگ آوردند و به این ترتیب رکورد نرخ پایه شمش فولاد در این بازار شکسته شد. افزایش قابل‌ملاحظه قیمت پایه شمش فولاد در این بازار به عقب‌نشینی نسبی متقاضیان از خرید منجر شد. 

در معاملات دیروز، فولادسازان برابر 10 هزار و 800 تن شمش فولاد را به رینگ معاملاتی بورس‌کالا آوردند، نرخ پایه‌ تمامی این عرضه‌ها در کانال 13 هزار تومان ثبت شد و در نهایت نیز به معامله حدود 50هزار تن محصول از این بازار انجامید. این رقم کمترین میزان شمش فولاد معامله‌شده هفتگی در این بازار پس از هفته اول بهمن بود. میانگین قیمت معامله شمش فولاد از این بازار در فروش‌های دیروز به 13 هزار و 300 تومان رسید، بنابراین با ادامه رویه فعلی در تعیین قیمت پایه انتظار می‌رود که نرخ پایه برای فروش‌های هفته بعد در بازه قیمتی 12 هزار و 900 تا 13 هزار و 700 تومان انجام شود و مجددا شاهد رکوردشکنی قیمت در این بازار باشیم. 

 میلگرد 15 هزار تومانی شد
اعلام قیمت پایه شمش فولاد در روز دوشنبه 17 خرداد باعث شد تا نرخ مقاطع طویل فولادی در بازار آزاد رکوردهای جدید قیمتی را به ثبت برساند و برای اولین مرتبه بهای میلگرد در بازار آزاد تهران به کانال 15‌هزار تومانی وارد شود. قیمت پایه شمش فولاد در عرضه‌های دیروز با احتساب مالیات ارزش‌افزوده و کارمزد ارکان بورس به 14 هزار و 500 تومان می‌رسید؛ پیام این رشد بهای پایه شمش فولاد برای بازار 15 هزار تومانی‌شدن میلگرد بود. در عین حال با توجه به افزایش هزینه‌های تولید و احتمال کمبود آب و برق ظرف ماه‌های آینده برخی از فعالان بازار احتمال کاهش تولید شمش و مقاطع فولادی را در ماه‌های پیش‌رو را مطرح می‌کنند و از همین‌رو با وجود رکوردشکنی قیمت‌ بر میزان خرید در این بازار افزوده شده است.

بهای پایه میلگرد برای عرضه امروز (چهارشنبه 19 خرداد) برابر 13 هزارو 960 تومان اعلام شد که با مالیات ارزش افزوده و کارمزد ارکان بورس این نرخ به 15 هزار و 200 تومان می‌رسد. گفت‌وگوی «دنیای‌اقتصاد» با فعالان بازار آزاد تهران از بازگشت رونق به این بازار حکایت دارد؛ این رونق ناشی از افزایش تقاضای سرمایه‌ای در این بازار است. افزایش نرخ ارز آزاد و برآورد سرایت این رشد قیمتی در بهای ارز نیمایی و در نتیجه افزایش قیمت‌های پایه برای هفته‌های بعد یکی از موضوعاتی است که به رونق در بازار آزاد تهران منجر شده است. در عین حال نزدیکی به روزهای پایانی دولت دوازدهم بر التهابات این بازار افزوده و زمینه‌ساز رشد قیمتی بدون هیچ نظارتی را فراهم کرده است. برآورد کاهش تولید محصولات فولادی در ماه‌های آینده با توجه به بحران آب و برق در کشور موضوع دیگری است که افراد را به خرید پیش از موعد از این بازار سوق می‌دهد. 

در کنار موارد بیان‌شده در شرایطی که بسیاری از بازارها به دلایل مختلف از جمله سردرگمی نسبت به آینده در رکود به‌سر می‌برند، رونق نسبی در این بازار باعث شده تا سرمایه‌های سرگردان راهی این بازار شوند که این موضوع به تثبیت نرخ‌ها در کانال جدید قیمتی کمک می‌کند. 

همانگونه که گفته شد، رینگ دیروز شمش فولاد در بورس‌کالا رونق چندانی نداشت؛ اما با توجه به فاصله حدود 400 تومانی میان بهای پایه شمش و میلگرد برای عرضه امروز انتظار می‌رود که خریداران استقبال نسبتا خوبی از عرضه‌های مقاطع طویل فولادی در رینگ امروز داشته باشند. بازگشت رونق به معاملات بازار آزاد، موضوع دیگری است که احتمال استقبال خریداران از رینگ امروز را تقویت می‌کند. 

 

دبیرکل اوپک در چشم‌اندازی خوش‌بینانه پیش‌بینی کرد ذخیره‌سازی‌های نفت خام همچنان روندی کاهشی خواهد داشت. به گزارش خبرگزاری رویترز، محمد سانوسی بارکیندو در نشست بین‌المللی نفت نیجریه که به‌صورت مجازی برگزار شد، اعلام کرد ذخیره‌سازی‌های نفت خام کشورهای توسعه‌یافته در ماه آوریل ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه کاهش یافت و ۱۶۰ میلیون بشکه کمتر از مدت مشابه پارسال بود. وی افزود: انتظار داریم ذخیره‌سازی‌ها در ماه‌های آینده بیشتر کاهش یابند. دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) تصریح کرد: بازار نفت واکنش مثبتی نسبت به تصمیم‌های ما، از جمله تسهیل کاهش تولید از ماه مه، نشان داده است. بارکیندو با اشاره به اینکه واکسیناسیون کرونا و محرک‌های مالی گسترده به چشم‌انداز خوش‌بینانه اقتصاد جهان کمک کرده است، گفت: دسترسی نابرابر به واکسن کرونا در جهان، تورم بالا و ادامه شیوع ویروس کرونا، همچنان تقاضای نفت را تهدید می‌کنند. وی تاکید کرد که پایبندی ائتلاف اوپک و متحدانش (اوپک‌پلاس) به توافق کاهش تولید در ماه آوریل ۱۱۴ درصد بوده است. دبیرکل اوپک با تاکید بر اینکه اوپک منکر تغییرات آب‌وهوایی نیست، افزود: اقتصاد جهان همچنان به نفت نیاز دارد. بارکیندو گفت: ما کشورهای عضو را به ادامه سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و در کنار آن تامین نیاز جهان به هیدروکربن‌ها تشویق می‌کنیم.

 

احمد فاضلی، معاون بانک صادرات ایران در پاسخ به اظهارات سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری اسلامی ایران در رسانه ملی مبنی بر خروج ۹۴۰۰ میلیارد تومان از بورس توسط بانک صادرات ایران، ضمن تکذیب این مطلب گفت: موضوع فوق از اساس کذب است و در سال گذشته تا پایان اردیبهشت‌ماه سال‌جاری بانک صادرات ایران و شرکت‌های تابعه آن نه تنها هیچ پولی را از بازار سهام خارج نکرده‌اند، بلکه در روند خرید و فروش و برای رونق‌بخشی به بازار سرمایه و همچنین کمک به تامین مالی عمومی به طور خالص بیش از ۲۸۸ هزار میلیارد ریال هم برای رونق بورس و بازارگردانی سهام پرداخته‌اند؛ به گونه‌ای که ۱۰۸ هزار میلیارد ریال آن مستقیما در بازار سرمایه و مابقی آن شامل ۶۰ هزار میلیارد ریال نقد و ۱۲۰ هزار میلیارد ریال از محل مطالبات از دولت به خرید سهام شرکت‌های بورسی اختصاص یافته است.

 

ادامه رشد شاخص بورس، تجمع دوباره مال‌باختگان رمزارزها مقابل ساختمان دادسرای جرائم اقتصادی، سقوط قیمت بیت کوین، ورود یک عرضه اولیه در بورس و … از جمله موضوعاتی بودند که دیروز در شبکه‌های اجتماعی فعالان حوزه بورس و سهامداران درباره آنها ‌نوشتند. در ادامه نگاهی داشته‌ایم به چند موضوع داغ‌تر و پربحث‌تر در شبکه‌های اجتماعی.
هر از گاهی یکی از مسوولان دولت نسبت به ترکش‌های پرتاب شده از سمت برخی از نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری به دولت دوازدهم پاسخ می‌دهد. در روزهای گذشته یکی از نامزدها ادعا کرده بود دولت دوازدهم رقم زیادی از بورس خارج کرده است. دیروز اما فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد دولت حسن روحانی در صحبت‌هایی، اعلام کرد بسیاری از مواردی که ازسوی نامزدها مطرح می‌شود درست نیست از جمله اینکه گفته شده دولت ۳۰۰ هزار میلیارد تومان از بورس برای بودجه تامین مالی کرده که از اساس اشکال دارد و چنین چیزی نیست. این صحبت‌های دژپسند و ادعای نامزد انتخابات، دیروز در شبکه اجتماعی توییتر دست به دست می‌شد و خیلی از کاربران درباره این جدال‌ها مطالبی منتشر می‌کردند. یکی از نکات مطرح شده توسط کاربران توییتر فارسی که بیشتر از دیگر تحلیل‌ها و نظرات در رابطه با این موضوع مورد توجه قرار گرفت و لایک‌ها و ریتوییت‌های زیادی به خود اختصاص داد این بود که برخی از کاربران درباره این مساله نوشته بودند که در این فضایی که بیشتر رنگ و بوی تخریب دارد، مردم هاج و واج به تماشای آنچه برایشان اتفاق افتاده است نشسته‌اند. برخی دیگر هم درباره این مساله ‌نوشتند که در ادامه مناظره‌ها و تبلیغات انتخابات، سهامداران خرد بیشتر از هر کس دیگری به ابعاد آنچه برای سرمایه‌هایشان در بورس اتفاق افتاده است، پی خواهند برد. در میان این صحبت‌ها، صفحه‌های رسانه‌های فارسی‌زبان خارجی یا برخی از صفحه‌های بی‌نام و نشان با بازنشر فیلم صحبت‌های برخی از نامزدهای انتخابات در اینستاگرام و توییتر که درباره بورس صحبت کرده بودند، ادعای بیان حقایق داشتند. آنها سعی می‌کردند توجه مخاطبان عام را به‌خصوص در اینستاگرام به این صحبت‌ها جلب کنند که دعوت مردم به بورس یک سیاست از پیش تعیین‌شده بوده است و در نوشته‌ها یا زیرنویس فیلم‌هایشان در تلاش بودند تا حس سوءاستفاده از سرمایه‌های مردم را به مخاطبان القا کنند. اما فضای اظهارنظرهای نامزدهای انتخابات و درگیری‌های لفظی درباره بورس، صدای برخی از چهره‌های بورسی را هم درآورد. دیروز رضا امامی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «به جای خوراک‌های انحرافی و دزدگیری و سرگرمی مردمی که سهامدار شده‌اند چرا از کلیدواژه‌هایی مثل تامین سرمایه در گردش شرکت‌ها یا تعیین تکلیف خوراک پتروشیمی و پالایشگاه و حقوق دولتی معادن و بلاتکلیف گذاشتن حقوق عادی بازار سرمایه در مجلس حرفی به میان نمی‌آید؟ بورس بازار سیاست نیست.» اینکه بورس باید به دور از فضای سیاسی باشد، صحبت امروز و دیروز نیست اما این روزها توسط چهره‌های زیادی به آن پرداخته می‌شود که نباید بورس وارد رقابت‌های سیاسی و جناحی شود و تا همین امروز هم ضررهای زیادی به واسطه این دخالت‌ها به بازار و سهامداران زده شده است. اما در فضای توییتر فارسی و به‌خصوص در میان فعالان حوزه اقتصاد و بورس وضعیت تند و تا حدودی انتقادی بود. انتقاد از آنچه نامزدها مطرح می‌کنند، از آنچه این فعالان اقتصادی و بورسی در گذشته بیان کرده بودند و کسی به آنها اهمیت نداده بود و چیزهایی از این دست اما در برخی از گروه‌های تلگرام کمی فضا معتدل‌تر بود. برای مثال در یکی از گروه‌های تلگرام به موضوع بورس و مسائلی که توسط نامزدهای انتخابات مطرح شده از این جهت نگاه می‌شد که نامزدهای انتخابات انگار به این نتیجه رسیده‌اند که با استفاده از موضوع بورس می‌توانند عملکرد دولت را زیر سوال ببرند و آن را در گوشه رینگ قرار بدهند و از طرف دیگر هم می‌توانند توجه مردمی را که در بورس سرمایه‌گذاری کرده‌اند و از عملکرد دولت در این حوزه ناراضی هستند به خود جلب کنند. این موضوع که در گروه تلگرامی‌ای شامل چهره‌های سیاسی و اقتصادی درباره آن صحبت می‌شد، موضوعی بود که در گذشته هم برخی از فعالان حوزه بورس به آن پرداخته بودند که بورس در انتخابات تبدیل به ابزاری برای زیر سوال بردن عملکرد دولت، جلب نظر مردم و کسب رای می‌شود.

معاملات بورسی روز سه‌شنبه اگرچه با افزایش تقاضا در کلیات بازار به ویژه نمادهای بانکی و خودرویی آغاز شد اما از میانه معاملات به بعد جدال سنگین میان خریداران و فروشندگان منجر به عقب‌نشینی خریداران و در نهایت نماگرها از سقف روزانه شد. با توجه به اینکه عامل مهمی برای شدت گرفتن عرضه‌ها مطرح نبود، بسیاری بر این باورند که شناسایی سود توسط سهامداران پس از چند روز رشد متوالی بسیار محتمل است. بر این اساس شاخص کل بورس گرچه حدود ۷ هزار واحد از سقف روزانه تنزل یافت، اما در نهایت با رشد ۲۹/ ۰ درصدی (۳/ ۳ هزار واحدی) سبزپوش ماند و به عدد یک میلیون و ۱۶۰ هزار واحد رسید. در این بین سه نماد «وبملت»، «خودرو» و «فولاد» بیشترین سهم را در سبزپوش ماندن شاخص کل بورس داشتند.
عرضه‌ها در سهام کوچک‌تر گرچه موفق به هدایت شاخص کل هموزن به محدوده منفی نشد، اما این نماگر بورسی از سقف روزانه پایین‌تر آمد و تنها به رشد ۰۳/ ۰ درصدی (۱۱۵ واحدی) بسنده کرد. در فرابورس اما قدرت‌نمایی فروشندگان، خریداران را مغلوب کرد و این امر نماگر اصلی این بازار را به محدوده منفی کشاند. بر این اساس شاخص کل فرابورس با افت ۳۴/ ۰ درصدی (۶۰ واحدی) معاملات دیروز را در سطح ۶۶۰/ ۱۷ واحد پایان داد. در این بازار سه نماد «غصینو»، «آریا» و «دماوند» با اثر در مجموع ۶۰ واحدی، بیشترین اثر را در سرخ‌پوش شدن این نماگر فرابورسی داشتند. همان‌طور که ذکر شد سهام خودرویی و بانکی روز گذشته بسیار مورد توجه خریداران قرار داشت. به نظر افزایش نرخ خودرو و چشم‌انداز مثبت به آینده مذاکرات برجامی محرکی برای رشد نمادهای این دو گروه بودند. از طرفی فلزات اساسی به دنبال سرخ‌پوشی فلزات در بازارهای جهانی روز خوبی را سپری نکردند و عمده نمادهای این گروه در محدوده منفی معامله شدند.

جهش دادوستد سهام بورسی
ارزش معاملات خرد دیروز رشد ۳۴ درصدی نسبت به روز معاملاتی قبل آن داشت، به طوری که در جریان دادوستدهای خرد بورسی سهامی به ارزش ۳۵۸۹ میلیارد تومان (رشد ۲۲ درصدی نسبت به روز قبل) و در معاملات خرد فرابورسی ارزش معاملات ۱۲۶۶ تومان (رشد ۷۵ درصدی نسبت به روز قبل) بود. نماد بورسی «خودرو» با ارزش ۲۰۷ میلیارد تومانی و «فزرین» فرابورسی با ارزش ۷۳ میلیارد تومان در صدر معاملات خرد بورس و فرابورس قرار داشتند. در مجموع معاملات (با در نظر گرفتن صندوق‌ها) دو ETF بورسی «دارایکم» و «پالایش» بیشترین ارزش دادوستدهای کل را در اختیار گرفتند. این در حالی بود که در معاملات فرابورسی صندوق اعتماد آفرین پارسیان در صدر دادوستدهای کل قرار داشت. روز گذشته گرچه شاهد شدت گرفتن عرضه‌ها در ساعات پایانی معاملات بودیم، اما از ارزش صف فروش‌ها به ویژه در نمادهای بورسی تا حدود زیادی کاسته شده و تحرکات مثبتی از سوی سهامداران خرد دیده شد. از طرفی ارزش معاملات روند افزایشی به خود گرفت. با فرض ثبات و تداوم رشد ارزش دادوستدها، مشارکت سهامداران خرد و رشد نقدشوندگی، در روزهای آتی بازار سهام به مرور روند متعادل‌تری به خود خواهد گرفت. هرچند بسیاری معتقدند بازگشت بورس به مدار صعودی آن هم پس از ۱۰ ماه افت شدید (بیشترین و طولانی‌ترین میزان رکود در تاریخ بورس ایران) به یکباره امکان‌پذیر نخواهد بود و بر اساس تجربیات تاریخی بورس پس از هر دوره نزول بازار روند خنثی به خود خواهد گرفت.

حقوقی‌ها بار دیگر به میدان آمدند
روز سه‌شنبه پس از دو روز متوالی که حقیقی‌ها عنان معاملات را در دست داشتند، بار دیگر حقوقی‌ها مالکیت‌های سهام را از آن خود کردند. هرچند سهامداران خرد نیز تحرکات مثبتی از خود نشان دادند؛ اما باید توجه داشت بازگشت اعتماد به بورس به تدریج رقم خواهد خورد و همین میزان تحرکات با فرض رشد تدریجی تا حدودی امیدوارکننده خواهد بود. بر این اساس در جریان دادوستدهای دیروز ۱۶۲ میلیارد تومان از سبد سهامی حقیقی‌ها به پرتفوی حقوقی‌ها منتقل شد. سهامداران عمده به خرید سهام از دو گروه «فلزات اساسی و خودرو» گرایش بیشتری داشتند. در مقابل حقیقی‌ها خریدهای سنگین از نمادهای گروه «بانک» داشتند.

بورس سه‌شنبه از دریچه آمار
در روزی که شاخص کل بورس تهران رشد ۲۹/ ۰ درصدی همراه شد، از ۳۰۹ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۱۲۸ سهم (۴/ ۴۱ درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۵۴ سهم (۵۰ درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۱۹ نماد (۶ درصد) صف خریدی به ارزش ۶۸ میلیارد تومان تشکیل دادند. اما در مقابل شاهد شکل‌گیری صف فروش در ۹۵ نماد بورسی (۳۱ درصد) به ارزش ۱۲۳۹ میلیارد تومان بودیم.  در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس افت ۳۴/ ۰ درصدی را ثبت کرد، ۱۲۹ نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۳۹ سهم (۲/ ۳۰ درصد) مثبت و ۸۵ سهم (۶۶ درصد) منفی بود. در این بازار ۱۰ نماد (۸ درصد) صف خریدی به ارزش ۶/ ۸۷ میلیارد تومان تشکیل دادند اما ۵۸ نماد (۴۵ درصد) نیز با صف فروشی به ارزش ۷۷۳ میلیارد تومان مواجه شدند.

 

معاملات این روزهای بازار سهام با چرخشی متفاوت نسبت به هفته‌های گذشته انجام می‌شود. نماگر اصلی بورس تهران در حالی ۱۸ روز سپری شده از خرداد را با رشد ۵/ ۰ درصدی پشت سر گذاشته و به محدوده یک‌میلیون و ۱۶۰ هزار واحد بازگشته که همچنان سرمایه‌گذاران از پایدار بودن رشد قیمت‌ها مطمئن نیستند. برخی کارشناسان معتقدند بازار سرمایه با همه فراز و فرود‌هایی که از سر گذرانده توانسته در این مقطع با پشت سر گذاشتن ریسک انتخابات، در مسیر متعادل شدن گام بردارد.
عبور سهام از خزان؟
از سوی دیگر برخی، اخبار منتشر شده دیگر حول محور سیاست داخلی و خارجی کشور و نرخ دلار را عاملی در به تعویق افتادن روند تعادلی بازار ذکر می‌کنند اما با توجه به اینکه در این بین شاهد کمتر شدن اخبار ضد و نقیص نوسانات بهای ارز هستیم به نظر می‌رسد معامله‌گران تردیدهای خود را کنار گذاشته و رغبت بیشتری برای سرمایه‌گذاری در بازار سهام دارند. رشد بازار در روزهای اخیر اگرچه می‌تواند نویدگر روزهای امیدوارکننده‌ای باشد اما واقعیت این است که بازار سرمایه همچنان با ابهاماتی همچون نرخ ارز و نرخ بهره دست و پنجه نرم می‌کند، از این رو به تعادل رسیدن بازار به منزله ورود به فاز صعود نیست. بر این نکته کارشناسان تاکید فراوان دارند و شواهد موجود نشان می‌دهد با توجه به ارزندگی بی‌سابقه قیمت سهام، بازار روند معقولی در پیش گرفته به طوری که بی‌تفاوت نسبت به وعده‌های حمایتی برخی کاندیداهای ریاست جمهوری حتی می‌تواند خیز صعودی بردارد. چرخش قدرت از سوی خریداران حقیقی به سمت فروشندگان بر درستی این ادعا اذعان دارد و از آنجا که اصلاح قیمت در سطح عمومی بیشتر سهام صورت گرفته شاید بتوان به بازگشت روزهای امیدوارکننده این بازار امیدوار بود.

حرکت در مدار تعادلی
فردین آقابزرگی: بازار سرمایه در روزهای اخیر شرایط متفاوتی را نسبت به ماه‌های اخیر می‌گذراند. افت سطح عمومی قیمت سهام و حرکت شاخص بر مدار نزولی از اواسط سال گذشته باعث شده تا وضعیت بازار سهام دستخوش تغییرات عمده‌ای شود. گرچه ریسک‌های مترصد بر بازار از جمله نوسان نرخ ارز، ابهامات نرخ بهره بانکی، ناهماهنگی اقتصادی میان مسوولان و سیاستگذاران، تفکرات اقتصادی متنوع و رونمایی از ابهامات و پرسش‌های فعالان بازار به حداقل ممکن رسیده و روند عرضه و تقاضا را با تغییراتی روبه‌رو کرده اما واقعیت این است که کاهش نرخ قیمت سهام به گونه‌ای پیش رفته که هم اکنون آن دسته از سهامی که اصلاح قیمت را تجربه نکردند می‌توانند بازگشایی شده و پس از اندکی اصلاح قیمت به گردونه معاملات بازگردند. با توجه به شرایط موجود به نظر می‌رسد این روند تداوم یابد و اصلاح قیمت در سطح عمومی همه سهام انجام شود.

چرخش قدرت خریداران به سمت فروشندگان یکی از نکات مهم اتفاقات اخیر بازار بورس است که به طور چشمگیری با افزایش مواجه شده است. قدرت خرید به فروش حقیقی‌ها چهار به یک شده و این در حالی است که در ماه‌های گذشته این نسبت یک به هفت برآورد شده بود. بر اساس افزایش ورود پول حقیقی به بازار در این روزها می‌توانیم شاهد ورود آهسته منابع بیشتر از سوی حقیقی‌ها باشیم. تداوم این روند به معنای رشد شارپی شاخص نخواهد بود. بازار سرمایه همچنان با ابهاماتی همچون نرخ ارز و نرخ بهره دست و پنجه نرم می‌کند از این رو به تعادل رسیدن بازار به منزله ورود به فاز صعود نیست.

شواهد حاکی از آن است که بازار در مدار تعادلی قرار دارد در حالی که حجم معاملات همچنان پایین است. کمرنگ شدن معاملات اوراق در کنار افزایش نسبی حجم معاملات نسبت به چند ماه گذشته به‌‌خوبی نشان می‌دهد بازار در حال ‌گذار از روند منفی است. نابسامانی وضعیت، افت و نوسان بازارهای موازی نیز تاثیر مثبتی بر روند فعلی بازار خواهد داشت.

بازار سرمایه بی‌نیاز از وعده‌های نامزدها
بهروز شهدایی: در حال حاضر قیمت برخی از سهام به پایین‌ترین قیمت P/ E تاریخی خود رسیده است اما چرا بازار با توجه به چنین شرایطی به تعادل نمی‌رسد؛ دلایل متفاوتی دارد. تزریق ترس به دل سهامداران توسط برخی سیاستگذاران که همچنان نیز ادامه دارد باعث شده سرمایه‌گذاران نسبت به ورود مجدد به بورس تردیدهای بسیاری داشته باشند. قیمت سهام در ارزنده‌ترین حالت ممکن قرار دارد اما با توجه به اینکه عقل جمعی در بازار حکمفرماست، ترس جمعی و استرس ناشی از ریزش قیمت‌ها توسط سهامداران جدید، نمی‌گذارد بازار

به راحتی به تعادل برسد. معاملات روز گذشته بازار نشان داد بازار، چراغ سبز خود را به رشد نشان داده اما برخی همچنان با تردید در این بازار گیر کرده‌اند و تمایل به خروج از بورس دارند در حالی که بازار در نقطه‌ای قرار دارد که می‌تواند خیز صعود بردارد.

برخی مسوولان دلیل روند مثبت معاملات این روزهای بازار را وعده و وعیدهای کاندیداهای انتخاباتی عنوان می‌کنند، این در حالی است که طی مناظرات هیچ اظهارنظر تاثیرگذاری بر روند معاملات نشنیدیم. حتی تزریق معادل ریالی ۵۰‌ میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی به بازار هم نتوانست مشکل بورس را حل و فصل کند. از این رو اگر بازار در مسیر تعادلی گام برمی‌دارد نه تنها ربطی به وعده‌های حمایتی نامزدها ندارد حتی این اظهارات می‌تواند وضعیت بازار را بدتر کند. بورس زمانی به تعادل واقعی دست پیدا می‌کند که سیاستمداران درمورد این بازار اظهارنظر نکنند چه برسد به زمانی که بخواهند انگیزه ایجاد کنند و وعده وعید دهند. بازار سرمایه راه خود را پیدا می‌کند و نسبت به این اظهارنظرها واکنش مثبتی نشان نمی‌دهد. در همین راستا توصیه ما به سیاستمداران این است که به فکر معیشت مردم باشند و دست از سر بازار سهام بردارند.

بی اعتنایی بورس به اظهارات حمایتی
حمید میرمعینی: ۵۰ درصد نمادها به قیمت ارزنده رسیده‌اند اما در این‌که آیا شرایطی که بازار در چند روز گذشته طی کرده می‌تواند تداوم داشته باشد ابهامات بسیاری وجود دارد. با نزدیک شدن به روزهای پایانی خرداد، انتخابات ریاست جمهوری و احتمالات موجود در مورد کاندیداهای نهایی بازار با معضلی به نام ریسک انتخابات مواجه نخواهد بود. این شرایط کم‌کم به مثبت شدن روند بازار می‌انجامد و می‌تواند پیش‌زمینه رشد شاخص کل را فراهم کند. بیش از نیمی از سهام بازار در شرایط تعادلی به‌سر می‌برند و اخبار مثبت سیاسی نیز می‌تواند شرایط فعلی را بهبود بخشد.

بازار سهام تحت‌تاثیر اخبار گوناگون واکنش‌های متفاوتی نشان می‌دهد. از این رو هرگونه اتفاق غیر‌مترقبه با وجود این‌که قیمت سهام به ارزندگی رسیده می‌تواند وضعیت متفاوتی را رقم بزند. از این رو نمی‌توان شرایط فعلی را شرایطی پایدار دانست. نوسان در ذات بازار سرمایه است و ممکن است بازار در روزهای آینده وارد فاز نزولی شود اما بسیار واضح است که روند کنونی معاملات بورس تا پایان خرداد بدون توجه به مناظرات و وعده‌های حمایتی کاندیداها ادامه یابد.

بازار سرمایه نسبت به وعده‌های غیر‌عملی برخی کاندیداها هوشمندانه عمل خواهد کرد و نوسانات احتمالی این بازار هیچ ربطی به اظهارات انتخاباتی نخواهد داشت.

بورس در مسیر تعادلی گام برمی‌دارد. وضعیت بازارهای موازی نیز چنگی به دل نمی‌زند و سرمایه‌گذاران بورسی گزینه بهتری برای سرمایه‌گذاری نخواهند داشت. رکود معاملات در بازارهای مسکن، طلا، سکه، خودرو و رمزارزها نیز می‌تواند زمینه ورود منابع بیشتری به بازار سهام را فراهم کند.

از این رو تا تعیین‌تکلیف کامل تیم اقتصادی دولت جدید، بازار سرمایه بدون توجه به حواشی سیاسی فعلی در مسیر متعادل شدن همراه با نوسانات منفی جزئی حرکت خواهد کرد.

امروز ۱۰ ماه از شروع ریزش بازار سهام از قله دو میلیونی می‌گذرد. در این مدت فرازونشیب‌های زیادی پیش روی سهامداران قرار گرفت و ۴۴ درصد از ارتفاع شاخص کل کاسته شد. روند معاملات روزهای اخیر اما حکایت از آن دارد که می‌توان به رشد قیمت‌ها در ماه‌های پیش‌رو امیدوار بود. امیدواری یادشده تا حد زیادی تحت تاثیر عواملی همچون نرخ دلار و نتیجه مذاکرات قرار دارد.

بازار سهام در هفته‌های اخیر نشانه‌هایی از بهبود را نمایان کرده است. انتظار می‌رود که در صورت تداوم عواملی نظیر افزایش خالص خرید حقیقی، خروج پول حقیقی از صندوق‌ها و افزایش ارزش معاملات خرد در کنار نزدیک بودن فصل مجامع بتوانیم در کوتاه‌مدت شاهد روندی متعادل در بازار سهام باشیم که تداوم آن به عواملی نظیر نرخ بهره و تغییرات آن در آینده، کاهش یا افزایش ریسک‌های سیاسی و انتظارات تورمی و ثبات قیمت دلار ارتباط دارد. با این حال تسری این نگاه خوش‌بینانه در بلندمدت نیازمند مسائل گوناگونی است که از آن جمله می‌توان به کنترل تورم و نحوه تعامل با جهان اشاره کرد.

مرگ پولی یک رویا

تغییر مسیر کاهشی بازار سهام ده‌ماهه شد. در این ۱۰ ماه که یکی از بدترین و ناخوشایند‌ترین موارد افت قیمت در بازار سهام رقم ‌خورد، بورس نیز مانند سایر بازارها می‌رفت تا در مواجهه با تغییر متغیرهای کلان اقتصاد دوره‌ای از تعدیل را پشت سر بگذارد. با این حال این تعدیل آنچنان که در سایر بازارها روی داد در بورس پیش نرفت. ماه‌های مداوم افزایش قیمت، آن هم به طور بی‌وقفه در نیمه نخست سال ۹۹ سبب شده بود تا انباشته شدن رشد تورمی قیمت‌ها بر رونق سال‌های ۹۷ و ۹۸ در عمل موج بزرگ صعودی را در بازار سهام رقم بزند. این در حالی بود که سایر بازارها مانند بازار ارز، مسکن و سکه در طول این مدت، هم به دلیل جذابیت بیشتر بورس و هم به دلیل عیان بودن نحوه اثرپذیری از تغییرات سیاسی و اقتصادی، نوسان کمتری را تجربه کرده بودند. همین امر در کنار آمادگی بازار سهام برای جذب سرمایه‌های اندک وضعیتی را پدید آورد تا این بازار نهایتا در دوری تقویت‌شونده قرار گیرد. حاصل این تقویت بی‌وقفه شاخص کل تا محدوده ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد بود که نهایتا ریزشی شدید‌تر را در پی داشت. از آن زمان تاکنون در بسیاری از نمادها به‌ویژه نمادهای کوچک بازار قیمت سهام حتی تا ۷۰ درصد نیز افت کرده است. این وضعیت به گفته بسیاری از کارشناسان بازارهای مالی امری طبیعی است و حتی قبل از واژگونی روند صعودی در بازار سهام نیز می‌شد حدس زد که تب تند رونق تورمی بورس نهایتا با عرق سرد رکود همراه خواهد شد.  اما خود همین رکود نیز مانند هر رویداد دیگری در بازار سهام امری ایستا نبوده و آرایش دیگری از عرضه و تقاضا را در پی خواهد داشت. این نکته دقیقا موضوع بحث گزارش فعلی است. بررسی تحولات بازار سرمایه در ماه‌های اخیر حکایت از آن دارد که سیل فراگیر عرضه در اکثریت نمادها که جرقه آن با اختلاف دو وزیر اقتصاد و نفت بر سر عرضه «دارا دوم» یا آنطور که بعدا نام گرفت «پالایش یکم» زده شد، آغاز شد؛ آغازی که کم‌کم با عرضه آبشاری سهام عدالت و مداخلات بی‌مورد بر سر راه تخصیص آزادانه قیمت‌ها شدت گرفت. با این حال آن‌طور که در ماه‌های اخیر به نظر می‌آمد این رویه نیز چندان پایدار نماند. در شرایطی که نزول چندماهه قیمت سهام در بازار مربوطه جریان داشت، در بازارهای جهانی رقیق شدن ارزهای قدرتمند به سود قیمت کامودیتی تمام شد. به موازات همین رویداد انتظارات تورمی به دلیل انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا کاهش یافت و همین متغیر در ادامه با بازگشت طرفین برجام به پشت میز مذاکره بیش از گذشته در مسیر کاهش قرار گرفت. بنابراین منطقی نبود که ریزش قیمت سهام به طور بی وقفه ادامه پیدا کند. همین‌طور هم شد. در طول ماه‌های اخیر حجم بالایی از پول وارد شده به بورس طی یک ماه نخست سال ۹۹ توانست از چرخه معاملات خارج شود و اگرچه همچنان ضعف تقاضا مشهود بود، طرف عرضه با کاهش قدرت فروشندگان و فرسایش صف‌های فروش تا حدودی نشانه‌های ضعف را در خود نمایان کرد. از همین جا بود که رفته رفته در یک ماه گذشته خالص خرید حقیقی که به طور مداوم در محدوده منفی نوسان می‌کرد به تدریج  مثبت شد. در هفته‌های گذشته هم افزایش نسبی ارزش معاملات خرد و هم رشد عامل یاد شده در کنار خروج پول حقیقی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله این شائبه را تقویت کرده که بازار سهام مجدد می‌تواند انتظاری معقول برای افزایش قیمت‌ها داشته باشد، چراکه به جز عوامل یادشده، هم عامل تورم پیش روی بازار قرار خواهد گرفت و هم احتمال گشایش برجامی و کاهش تحریم‌ها به طور جدی وجود دارد. مشکل اصلی اینجاست که تمامی عوامل پیش رو به‌علاوه مشخص نبودن عامل نرخ بهره می‌تواند شرایط گوناگونی را برای فعالان بازار سهام رقم بزند.

معمای بهره

قیمت پول یا آن‌طور که در فرهنگ روزمره مصطلح‌تر است نرخ بهره، یکی از متغیرهای مهمی است که در طول یک سال گذشته هم اثر واقعی و هم اثر روانی بالایی بر بازار سرمایه ذی‌نفعان آن داشته است. این عامل اگر در شرایطی که چشم‌انداز تورمی بالا است کاهش پیدا کند، نبود رقیب جدی برای بازارهای سرمایه‌پذیر قیمت دارایی را تا رسیدن به تعادل با میزان بهره افزایش می‌دهد و در صورتی که انتظارات تورمی کاهشی باشد، افت متعادل آن عاملی خواهد بود که بازارها را در محدوده ثبات حفظ می‌کند. اینطور که به نظر می‌آید عامل یاد‌شده یکی از بازیگران اصلی در ماه‌های پیش رو خواهد بود که کاهش یا افزایش آن می‌تواند طیف وسیعی از احتمالات را پیش روی بورس قرار دهد. در حال‌حاضر شنیده‌ها حکایت از آن دارد که در بازار بین بانکی میزان این سنجه مهم اقتصادی به محدوده ۵/ ۱۸درصد رسیده است. این در حالی است که سقف دالان نرخ سود ۲۲ درصد بوده و تجربه کاهش این نرخ تا محدوده ۱۵ درصد نیز توانسته نیمه نخست سال ۹۹ را به نیمه رشد تورمی بازار سرمایه با بازده ۳۰۰ درصد بدل کند. اینکه چرا در آن زمان این اتفاق افتاد مساله مورد توجه در نگارش این گزارش نیست‌ اما پایداری نرخ بهره در سطح فعلی مساله‌ای است که می‌تواند برای بازار سهام بسیار حائز‌اهمیت باشد. اگر فرض را براین بگذاریم که کاهش ثبات نرخ بهره بین بانکی در سطح فعلی امری محتمل است که به سبب انتظارات سیاستگذار پولی درخصوص افت آتی تورم شکل خواهد گرفت، می‌توان انتظار داشت که بازار سرمایه از قبل این رویداد بسته به قیمت سهام در نمادهای مختلف منتفع شود. این احتمال از این جهت قابل اعتنا است که قرار گرفتن قیمت سهام در محدوده فعلی نسبت قیمت به سود آینده‌نگر را به محدوده ۸/ ۶واحد کاهش داده است. با توجه به آنکه نرخ سود رسمی در بازار پول هم‌اکنون نسبت P/ E سود بانکی را در محدوده ۶ واحد قرار داده از این رو با اتکا به اینکه درحال حاضر تمامی سهام دارای P/ E آینده‌نگر زیر این محدوده شانس جدی افزایش قیمت دارند امری بدیهی خواهد بود. افزون بر این اگر کاهش نرخ بهره بین بانکی تداوم یافته و به سطوح پایین‌تر برود، این مساله تمامی سهام موجود در بازار را به تناسب این رویداد ارزنده خواهد کرد چراکه انتظار می‌رود با تداوم این مسیر نرخ سود بانکی نیز کاهش یابد و به‌دنبال آن  P/ E منطقی برای بورس افزایش پیدا کند. مضاف بر آنکه اگر متغیر بهره حتی بدون کاهش تورم انتظاری، افت کرده باشد باز رشد قیمت سهام امری محتمل است. البته این مساله منافی صحت این نکته نیست که مهار تورمی با کنترل هدفمند نرخ بهره ارتباط تنگاتنگ دارد، اما قیمت سهام نیز عاملی است که به هر ترتیب از این مساله اثرخواهد گرفت.

چهار مسیر محتمل

اما از عامل بهره که بگذریم، چهار مسیر اصلی را می‌توان برای بازار سهام در نظر گرفت:

نخست؛ تعادل کوتاه‌مدت: قرار گرفتن تمامی عوامل بنیادی مربوط به بازارهای جهانی در کنار نرخ ۲۴ هزار تومانی دلار در حال‌حاضر شرایطی را پدید آورده که نزدیک‌شدن به فصل مجامع در شرایط فعلی زمینه را برای رشد قیمت‌ها در بورس فراهم کرده است. این نکته از این جهت قابل بررسی است که اولا میزان صفوف فروش در روزهای اخیر به شکل قابل‌ملاحظه‌ای کم شده و همان‌طور که گفته شده جریان پول نیز از جانب صندوق‌های سرمایه‌گذاری منفی است. این عامل در کنار کاهش خالص خرید حقوقی و افت قابل‌توجه قیمت همه شرایط لازم به‌خصوص مولفه‌های روانی را در جهت تعادل قیمت‌ها، قرار گرفتن در روندی خنثی و حتی افزایش نسبی قیمت در نمادهایی که در مجمع می‌توانند سود خوبی تقسیم کنند تقویت کرده است.

دوم؛ خنثی بلندمدت: فارغ از تحولات کوتاه‌مدت بازار سهام را شاید بتوان بیش از هر چیز تحت‌تاثیر دو عامل ریسک‌های سیاسی و بودجه تورمی دانست. همانطور که می‌دانیم دو عامل روانی مهم در حال‌حاضر وجود دارد که می‌تواند کلیت اقتصاد ایران را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. در صورتی که توافق به بازگشت آمریکا در برجام نهایی شود این انتظار وجود خواهد داشت که بازار سرمایه به دلیل بهره‌مندی از منافع آتی و بلندمدت این توافق بتواند با افزایش درآمد‌زایی شرکت‌ها مواجه شود. این مساله اگرچه در بلندمدت امری مبارک برای اقتصاد کشور است اما به سبب آنکه از تورم انتظاری می‌کاهد می‌تواند در کوتاه‌مدت اثر منفی بر بازار سرمایه داشته باشد. این در حالی است که کسری بودجه سال ۱۴۰۰ که به گفته کارشناسان از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان فرا‌تر می‌رود، عاملی است که در صورت مهار‌نشدن می‌تواند هر نوع افت احتمالی قیمت‌های نسبی بر اساس ریال را منتفی کند. بنا بر این در این مورد اگر وضعیت به گونه‌ای پیش برود که از قبل وقوع هر دو این‌ها جهش خاصی در اقتصاد کشور مشاهده نشود می‌توان انتظار داشت که بازار سرمایه با روندی خنثی و کم‌نوسان والبته نبود رونق معاملاتی یک‌دست در این بازار روبه‌رو باشد.

سوم؛ مثبت بلندمدت: در این حالت کاهش ریسک‌های سیاسی در صورت توافق، به کاهش تورم انتظاری خواهد انجامید که این مساله در کنار مهار سیاست‌های تورمی می‌تواند بازار سهام را به بهشت سرمایه‌گذاران بنیادی تبدیل کند. در این حالت اگرچه کلیت بازار مانند سیل تورمی ۹۹ با افزایش قیمت روبه‌رو نخواهد شد اما کاهش هزینه‌های مبادله در کنار هموار‌شدن مسیر برای واردات کالاهای سرمایه‌ای می‌تواند شرایط را برای سرمایه‌گذاری بلندمدت بهبود بخشد و با بلند شدن افق دید مردم به بورس در عمل از معایب نگاه سفته‌بازانه افراطی در بازار سهام بکاهد.

چهارم منفی بلندمدت: اما بدترین حالت زمانی است که نه مذاکرات با قدرت‌های جهانی به ثمر برسد و نه سیاست‌های ضدتورمی بتواند جای تورم موجود را در کشور بگیرد. در این حال بالا بودن هزینه مبادله در کنار رشد انتظارات تورمی و بیشتر شدن ریسک‌های سیاسی اگرچه می‌تواند شرایط رشد برای کل بازار سهام را فراهم کند اما طبیعتا سودی که از قبل این فرآیند به جیب سرمایه‌گذاران خواهد رفت صرفا سودی ریالی خواهد بود که فاقد ارزش اقتصادی است و بدون آنکه به ثروت مردم بیفزاید صرفا با ایجاد توهم تورمی بر روند غیر‌مولد سفته‌بازی در بازار سهام خواهد افزود.

 

قراردادهای آتی تابلوی بورس کالا در حالی مورد معامله قرار می‌گیرد که از میان ۱۱ قرارداد فعال خروج ۳نماد از این بازار به زودی اتفاق می‌افتد. نقره،زیره و پسته سه محصولی هستند که در نزدیک‌ترین تاریخ سررسید خود به ترتیب ۱۸، ۲۳ و ۲۵ خرداد از تابلوی آتی بورس کالا خارج می‌شوند. روند خروج موقعیت‌های باز این ۳ نماد، به وضوح نزدیک شدن به زمان تحویل این سه قرارداد را نشان می‌دهد. با وجود خروج این ۳ نماد از بازار آتی بورس کالا، در جریان معاملات هفته گذشته میزان ورود موقعیت‌های باز برای مجموع قراردادهای فعال رشد ۴ درصدی را به ثبت رساند.

نقره خرداد ماه که با نماد SILKH00 در تابلوی آتی بورس کالا معامله می‌شد، روز گذشته یعنی 18 خردادماه از تابلوی آتی خارج شد. طبق معادله نرخ تسویه نقره در روز سررسید، به ازای هر گرم نقره جهانی 89/ 0 دلار و میانگین خرید و فروش دلار سنا، 23 هزار و 255 تومان (در لحظه تنظیم این گزارش)، قیمت تسویه 20 هزار و 697 تومانی به‌دست می‌آید. نمایه بورس کالا تا ساعت 13:59 روز گذشته، خروج (آفست) 698 موقعیت باز و افت 44 درصدی آن را نشان می‌دهد.

در شرایطی که بهای ارز نوسان افزایشی تا مرز 24 هزار تومان را به خود دید و به نظر می‌رسد این روزها دلار سعی دارد با مقاومت نسبی این کانال قیمتی را حفظ کند، برای مدت کوتاهی جذابیت موقعیت خرید در سررسیدهای نقره را افزایش داد. زیرا در زمان رشد قیمت‌ها، از وجوه تضمین دارندگان موقعیت فروش کاسته شده و به حساب افراد دارای موقعیت خرید واریز انجام می‌شود. به این ترتیب پس از آنکه برای مدت زیادی قراردادهای نقره با نرخی پایین‌تر از قیمت واقعی خود معامله می‌شدند و تحرک قیمتی چندانی در این بازار دیده نمی‌شد، با رشد یکباره بهای آزاد ارز به نرخ 24 هزار تومانی، نوسان مثبت قیمت در عموم قراردادهای آتی دیده شد و حتی برخی از روزها شاهد صف خرید به ویژه برای سررسیدهای نقره بودیم. رشد قیمت تسویه نقره همگام با رشد بهای ارز به سطحی رسید که دارندگان موقعیت خرید سررسیدهای آتی نقره سودی بیش از 100 درصدی را تجربه کردند. اینکه طبق فرمول نرخ تسویه قراردادهای آتی نقره، قیمت هر گرم نقره در زمان سررسید برابر با حاصل‌ضرب نقره جهانی در میانگین خرید و فروش دلار سنا در نظر گرفته شده است، معامله‌گران این بازار را به نوسان بهای ارز و قیمت نقره جهانی به شدت حساس کرده است. اگرچه می‌پذیریم ذات ورود به بازار آتی واکنش سریع دارندگان موقعیت تعهدی خرید و فروش است، تا حتی‌الامکان از مارجین کال شدن(نیاز به پرداخت وجه برای حفظ موقعیت تعهدی) اجتناب کنند.

هفته گذشته با وجود اما و اگرهای مربوط به تکانه‌های بهای آزاد ارز و نزدیک بودن خروج سه سررسید خردادماه، به میزان 107 هزار و 387 قرارداد در این بازار مورد دادوستد قرار گرفت که ارزشی بالغ بر 199 میلیارد تومان داشت. در زمان نزدیک شدن به تاریخ تحویل قراردادهای آتی، سفته بازانی که بدون دارایی پایه اقدام به معامله کردند، سعی دارند تا با آفست کردن موقعیت خرید یا فروش خود از بازار خارج شوند تا متحمل جریمه نکول از قرارداد نشوند و تنها افرادی در بازار باقی می‌مانند که تولیدکننده یا صادرکننده محصول باشند و قصد دادوستد کالای مورد نظر خود را از این بستر معاملاتی داشته باشند. این افراد که در چارچوب هجرها ( پوشش ریسک ) یا آربیتراژگران به منظور کاهش ریسک ناشی از نوسان قیمت، اقدام به خرید یا فروش محصول می‌کنند، در تاریخ تحویل قراردادهای آتی همچنان در بازار مانده و تا 15 دقیقه پس از اتمام جلسه معاملاتی آخرین روز دادوستد مهلت دارند تا آمادگی تحویل خود را اعلام کنند.

در جریان معاملات هفته گذشته به میزان 637 هزار و 810 تعهد همزمان خرید و فروش، برای 11 قرارداد فعال تابلوی آتی بورس کالا باز شد که رشد 4 درصدی نسبت به هفته ماقبل داشت. تازه‌ترین سررسیدی که در این بازار فعال شده است، مربوط به نقره مهرماه است که معاملات آن با نماد SILME00، از دوازدهم خرداد سال جاری آغاز شده است و در روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش با نرخ نهایی 22 هزار و 710 تومان مورد دادوستد قرار گرفت.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از انتشار صورت‌های مالی تصویب شده سال ۹۹ سازمان بورس و اوراق بهادار برای مشاهده عموم خبر داد و گفت : در راستای ارتقای شفافیت، صورت های مالی تصویب شده سال گذشته سازمان بورس و اوراق بهادار برای نخستین بار ؛ برای مشاهده عموم مردم و فعالان بازار منتشر خواهد شد.

محمد علی دهقان دهنوی دراین‌باره به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: موضوع جلسه دیروز شورای عالی بورس، برگزاری مجمع سالانه سازمان بورس و اوراق بهادار بود که طی آن، گزارش هیات مدیره سازمان بورس به شورای عالی بورس و همچنین گزارش حسابرس قانونی سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه شد.
وی خاطرنشان کرد: از نکات برجسته این جلسه این بود که گزارش حسابرسی سازمان بورس و اوراق بهادار، هیچ بند حسابرسی نداشت و به‌اصطلاح پاک بود. این گزارش‌ها به نحو مطلوب ارزیابی‌شده و مورد تائید قرار گرفت و نهایتاً پس از ارائه، اعضای شورای عالی بورس ضمن تقدیر و تشکر از سازمان بورس به سبب مطلوب بودن گزارش ارائه‌شده، صورت‌های مالی را تصویب کردند.
وی یکی دیگر از نکات مثبت گزارش ارائه‌شده را واریز بخش عمده درآمدهای سازمان بورس و شرکت‌های تابعه آن به صندوق تثبیت بازار دانست و گفت: از نکات مهم این گزارش این بود که در سال 99، به دنبال توسعه فعالیت در بازار و افزایش معاملات، درآمد سازمان از محل کارمزدها ،قابل‌توجهی بود که در حدود 90 درصد از این درآمد به‌صورت داوطلبانه توسط سازمان بورس به‌حساب صندوق تثبیت بازار واریزشده و در راستای حمایت از بازار به کار گرفته شده است.
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت سپرده‌گذاری و مدیریت فناوری و رایان بورس نیز که به‌عنوان شرکت‌های زیرمجموعه سازمان بورس از محل کارمزدها درآمد کسب می‌کنند، به سهم خودشان، بخش قابل‌توجهی از درآمدشان را به صندوق تثبیت و توسعه بازار واریز کرده‌اند که این منابع نیز برای حمایت از بازار به کار گرفته شده است.
به گفته دهقان دهنوی علاوه بر منابع واریزی به صندوق تثبیت، سود سنوات گذشته صندوق نیز از سوی سازمان بورس دریافت نشده و در جهت حمایت از بازار و صرف حمایت از بازار شده است.

گام مهم سازمان بورس در مسیر ارتقا شفافیت


رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار انتشار عمومی این گزارش‌ها را به عنوان یک تصمیم مهم از سوی سازمان بورس به منظور شفافیت اعلام کرد و گفت: همان‌طور که پیش‌ازاین تصمیم گرفته بودم، در راستای ارتقای شفافیت، صورت‌های مالی سازمان برای نخستین بار برای عموم مردم و فعالان بازار منتشر خواهد شد. بدین ترتیب در چند روز آینده صورت‌های سازمان برای اولین بار منتشر خواهد شد و از این طریق فعالان بازار، نهادهای مالی، اشخاص حقیقی و حقوقی می‌توانند گزارش سازمان عملکرد آن را مشاهده کنند. با این اقدام، سازمان بورس و اوراق بهادار نیز مانند هر نهاد عمومی دیگری که باید اصل شفافیت را رعایت کند، عملکرد مالی‌اش در عملکرد دید و قضاوت عموم مردم قرار خواهد گرفت و در این ساختار بر میزان شفافیت بازار سرمایه افزوده خواهد شد.
وی با تأکید بر این نکته که سازمان بورس به‌عنوان یک‌ نهاد عمومی غیردولتی هیچ الزامی برای انتشار این صورت‌های مالی ندارد افزود: اما با توجه به‌ضرورت افزایش شفافیت در بازار سرمایه این تصمیم توسط سازمان بورس و اوراق بهادار اتخاذ شد ضمن اینکه، این موضوع همواره یکی از خواسته‌های فعالان بازار سرمایه بود به‌طوری‌که در سال‌های گذشته همواره بر روی انتشار صورت‌های مالی سازمان بورس تأکید داشتند اما بنا به دلایلی انجام‌نشده بود. خوشبختانه ما امسال برای اولین بار این کار را انجام خواهیم داد.
وی در پایان در پاسخ به این سؤال که آیا در کنار گزارش سالانه، گزارش‌های سه‌ماهه و شش‌ماهه سازمان نیز منتشر خواهد شد گفت: فعلاً گزارش حسابرسی شده و تصویب‌شده سالانه منتشر می‌شود و ان‌شاءالله در آینده سعی می‌کنیم گزارش‌های فصلی و غیره را نیز منتشر کنیم. هدف نهایی این است که همانند شرکت‌هایی که تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار قرار دارند، سازمان نیز مانند آن‌ها این گزارش‌ها را منتشر کند.

افت شاخص کل 8824  واحد  و افت شاخص هم وزن 3202 واحد  و نمودار روزانه هر دو نزولی 

بزرگان بازار متعادل و کوچکترها اغلب منفی و صف فروش 

ارزش معاملات خرد حدود 4000  میلیارد تومان

تعداد صف های خرید 53 نماد با ارزش 120 میلیارد و تعداد صف های فروش 254 نماد با ارزش 3516 میلیارد

خروج پول حقیقی حدود 400 میلیارد تومان

ورود پول به صندوق های درامد ثابت حدود 85 میلیارد تومان

تعداد نمادهای مثبت 119 و تعداد نمادهای منفی 488

در صورت شکست خط روند نزولی میتوان خرید گرفت

حد ضرر را می توان EMA55 قرار داد

تایم فریم:m30

استراتژی:مووینگ اورج

حد ضرر و تارگت:در متن

ریسک به ریوارد:ارزنده

بازه سرمایه گذاری: کوتاه مدت

آتی نقره

در روند نزولی است

اما برایند عوامل صعودی است در نتیجه امروز معامله نمی کنم!

تایم فریم:m30

استراتژی:مووینگ اورج

حد ضرر و تارگت:در متن

ریسک به ریوارد:ارزنده

بازه سرمایه گزاری:کوتاه مدت

 

 

 

بیت کوین

در حال برگشت به سطح پایینی مثلث است

احتمال پولبک و افت بیشتر وجود دارد 

همچنان از خرید پرهیز کنید

تام فریم:D1

استراتژی:سطوح

حد ضرر و تارگت:در متن

ریسک به ریوارد:ارزنده

بازه سرمایه گزاری:کوتاه مدت

سکه

MA نیز رشد سکه را تایید کرد

برای ورود میان مدتی و بلند مدتی میتوان اقدام کرد

تایم فریم:D1

استراتژی:مووینگ اورج

حد ضرر و تارگت:در متن

ریسک به ریوارد:ارزنده

بازه سرمایه گزاری: میان مدت

 

شاخص هم وزن

بار دیگر به باند حمایتی میرسد

منتظر واکنش به این کف در هفته آتی خواهم بود
همچنان برای ورود سنگین زود است

تایم فریم:D1

استراتژی:سطوح

حد ضرر و تارگت:در متن

ریسک به ریوارد:ارزنده

بازه سرمایه گزاری:کوتاه مدت

نکته آموزشی

 

ابزارباند بولینگر

 

این از سه خط تشکیل شده است که خط وسط که همان میانگین متحرک 20 روزه است و دو خط بالا و پایین که انحراف معیار حول مبدا هستند

 

نحوه کار با این ابزار به این صورت است که هرگاه که قیمت خط وسط باند بولینگر را رو به بالا قطع کنید (بالا تر از خط وسط باند قرار بگیرد) سیگنال خرید صادر شده است و  برعکس هرگاه خط رو به پایین قطع شود سیگنال فروش صادرشده است

 

خط بالا و پایین محدوده نوسان احتمالی را به ما نشان می دهد و قیمت تمایل دارد پس از صدور سیگنال خرید به لبه ی بالایی باند بچسبد و با آن حرکت کند و بر عکس پس از صدور سیگنال فروش به لبه ی پایینی باند بچسبد و با آن حرکت کند

 

در دیدگاه کوتاه مدتی تایم فریم تحلیل خود را روی روزانه قرار میدهیم و برای تحلیل میان مدتی تایم فریم تحلیل خود را روی هفتگی قرار میدهیم

 

مثال : کاربرد باند بولینگر در بررسی بیت کوین امروز

 بیت کوین سیگنال فروش دارد

 

 

مثال : کاربرد باند بولینگر در بررسی آتی نقره امروز

نقره سیگنال فروش  دارد

 

 

مثال : کاربرد باند بولینگر در بررسی سکه طلا امروز

سیگنال سکه خرید  است

 

 

مثال : کاربرد  BB در بررسی دلار امروز

سیگنال دلار  خرید  است

 

تایم فریم:….

استراتژی:….

حد ضرر و تارگت:…

ریسک به ریوارد:…

بازه سرمایه گزاری:….

پتوشیمی نوری با نماد نوری در تایم روزانه حدود یک سال است در ناحیه رنج بلندمدتی قرار دارد و بجای اصلاح قیمتی بیشتر تمایل به اصلاح زمانی داشته است.مهمترین حمایت سهم محدوده 4500 تا 4800 و مقاومت های سهم 6600 و 7500 است.

اگر قصد ورود به سهم را دارید با توجه به قرارگیری زیر مقاومت 6600 فعلا مناسب نیست.حرکت اصلی صعودی سهم با شکست محدوده 7500 شروع خواهد شد با اهداف 10000 و 12000

تایم فریم:روزانه

استراتژی:تکنیکال کلاسیک

حد ضرر و تارگت:…

ریسک به ریوارد:…

بازه سرمایه گزاری:…

از زمانی که بیت کوین در سقف قیمتی بود هشدارهای نزول قیمت با پست های متعدد خدمتتان عرض شد تا پست قبلی که در تایم 4ساعته قیمت الگوی مثلث متقارن نزولی زد و تکمیل هم شد.حالا در تایم روزانه آخرین سنگر قیمت برای عدم سقوط ،خط روند صعودیست اما با توجه به تکمیل الگوی نزولی کار برای بیت کوین بسیار سخت است و فعلا هم علامت صعود خاصی رویت نشده است.

مادامی که بیت کوین زیر خط روند نزولی rsi است همچنان میل به نزول بیشتر است و در صورتی می توانیم رشدی برای قیمت متصور شویم که خط روند نزولی rsi شکسته شود.

در صورت از دست دادن خط روند صعودی سقوط تا محدوده 19 تا 22هزار محتمل است.

تایم فریم:روزانه

استراتژی:تکنیکال کلاسیک و rsi و fibo

حد ضرر و تارگت:…

ریسک به ریوارد:…

بازه سرمایه گزاری:….

نقره مرداد در تایم یک ساعته در حال تشکیل کنج صعودیست همینطور در حال رسیدن به حمایت خط روند صعودیست.الگو زمانی کامل می شود و می توان به خرید فکر کرد که ضلع بالای الگو شکسته شود یعنی قیمت حدودا 21900.فعلا بهترین گزینه صبر است.

تایم فریم:یک ساعته

استراتژی:الگوها

حد ضرر و تارگت:…

ریسک به ریوارد:…

بازه سرمایه گزاری:…

 

زعفران شهریور در تایم یک ساعته در حال رنج زدن بین نواحی حمایتی و مقاومتیست و مناسب گرفتن پوزیشن نیست.در صورتی که خط قرمز رنگی که قیمت چند بار به آن برخورد داشته به بالا شکسته شود می توان گرفتن پوزیشن خرید را بررسی نمود.

تایم فریم:یک ساعته

استراتژی:تکنیکال کلاسیک

حد ضرر و تارگت:…

ریسک به ریوارد:…

بازه سرمایه گزاری:…

شاخص گروه شیمیایی هم به خط روند نزولی خودش رسیده است اما شکست صحیحی اتفاق نیافتاده از این گروه ولی بار ها اشاره جهت سرمایه گذاری از این گروه و معرفی سهم در گذشته انجام شده است با این حال به خط روند رسم شده هم دقت شود در صورت شکست آن می توان برای خرید مجدد سهام های پتروشیمی و سرمایه گذاری برای سبد سهام پرداخت

تایم فریم:D روزانه

استراتژی:خط روند

حد ضرر و تارگت:واچ لیست

ریسک به ریوارد:دارد

بازه سرمایه گزاری:کوتاه مدت

خوب بالاخره ثرود باز شد

این نماد در تابلو خودش اعداد و ارقام خوبی را نشان میدهد

برای ورود نیاز به برخی حالات خاص از ورود پول هست

این نماد را در چک لیست قرار خواهم داد

موفق باشید

تایم فریم:روزانه

استراتژی : تابلو

حد ضرر و تارگت:…

ریسک به ریوارد:دارد ، به شرط گفته شده

بازه سرمایه گزاری:کوتاه مدت

یکی از مواردی که این روزها شاهد آن هستیم پیشخور کردن سریع اتفاقات بازار است منفی های بزرگی که تایید شدند همراه با آتش سوزی ها البته به این موارد ما کاری نداریم قصه ما در همان نمودار خلاصه می شود به شاخص مواد غذایی این روزها دقت شود با توجه به واگرایی در کفی که این گروه در macd  دارد و همین واگرایی را در حجم معاملات بعضی نماد های غذایی هم مشاهده شده است می تواند اتفاقات آینده را پیشخور کند به شیب رسم شده دقت شود در صورت شکست آن می توان از این گروه یک نماد که از لحاظ بنیادی شرایط خوبی داشته باشد انتخاب کرد برای سرمایه گذاری

تایم فریم:D روزانه

استراتژی:واگرایی – حمایت و مقاومت

حد ضرر و تارگت:دارد

ریسک به ریوارد:دارد

بازه سرمایه گزاری: کوتاه مدت

پیشنهاد سهم جهت نوسان گیری سهم غصینو که بعد از مدت ها قفل در صف فروش قرار داشت امروز با حجم معاملات 6 برابری نسبت به میانگین حجم ماه و معامله در قیمت منفی 1.54 تابلو مناسب برای یک پله ورود با حد ضرر 47100 ریال

تایم فریم:D روزانه

استراتژی:تابلو خوانی

حد ضرر و تارگت: دارد

ریسک به ریوارد: دارد

بازه سرمایه گزاری:نوسان گیری

نقره جهانی به TP خود رسید 

تحلیل قبل 

برای ورود جدید صبر میکنم تا تکلیف مشخص شود

احتمالا گام حرکتی بلندی نداشته باشد و بازار رنج شود

موفق باشید

تایم فریم:h1

استراتژی:حمایت و مقاومت

حد ضرر و تارگت:…

ریسک به ریوارد:دارد ، به شرط گفته شده

بازه سرمایه گزاری:نوسانی

در بررسی سکه طرح جدید مطابق تحلیل قبل :

سکه به محدوده مقاومتی اشاره شده برخورد داشته است و واکنش به آن وسپس افت  احتمال رسیدن برای حمایت های مهم اشاره شده برای خرید جدید ذکر شده است دقت شود می توان اگر دیدگاه بلند مدت دارید پله پله روی حمایت های ذکر شده خریداری کنید اگر که دیدگاه کوتاه مدت دارید می توان منتظر واکنش قیمت و یا سیگنال خرید متناسب با عوامل خارجی ماند ویا داخلی ماند 

تایم فریم:D روزانه

استراتژی:حمایت و مقاومت

حد ضرر و تارگت:دارد

ریسک به ریوارد:دارد

بازه سرمایه گزاری:کوتاه مدت

مطابق روز های گذشته از حجم معاملات بازار و ارزش بازار خوبی شاهد بودیم همچنان خروج پول از صندوق های درآمد ثابت شاهد هستیم و کاهش نرخ بهره که روز گذشته در مورد آن صحبت شد از لحاظ تکنیکال هم یک معضلی که این روز ها در نمودار شاخص کل وجود دارد با توجه به همه این موارد به هر جای نمودار دقت شود شما شاهد یک مقاومت و یک دست انداز برای بازار هستید خوب طبیعی هم هست همه ی این مقاومت دقیقا نقاطی هستند که افزاد نوسان گیر یا گاها کسانی که در ضرر بودند میخواهند خارج شوند جهت به روز رسانی هم مقاومت مهم شاخص کل 1200000 واحد پس از شکست صحیح خط روند نزولی است حمایت مهم آن هم محدوده واکنش داده 1140000 واحد

تایم فریم:D روزانه

استراتژی:خط روند – حمایت و مقاومت

حد ضرر و تارگت:دارد

ریسک به ریوارد:دارد

بازه سرمایه گزاری:کوتاه مدت

خط قرمز رسم که که از چیکو اسپن کمک گرفته است حکم حمایت یا مقامت را دارد

باید دید کندل ها چه چیزی را رقم خواهند زد

درصورت تعیین تکلیف برای هر طرف حرکت TP ها مشخص شده است

موفق باشید

تایم فریم:5 دقیقه

استراتژی:ایچی موکو + حمایت مقاومت

حد ضرر و تارگت:….

ریسک به ریوارد:دارد ، به شرط گفته شده

بازه سرمایه گزاری:نوسانی

 

در تحلیل قبل گفته شد که اگر قیمت از مقاومت اول عبور کند به سطح بعد خواهد رسید

دیدیم که قیمت Tp اول را به راحتی گرفته است و چون دیدگاه ما نوسانی است قابل قبول میباشد

تایم فریم:15 دقیقه

استراتژی:حمایت و مقاومت

حد ضرر و تارگت:….

ریسک به ریوارد:دارد ، به شرط گفته شده

بازه سرمایه گزاری:نوسانی

 

اتریوم بنظر میرسد کف دوقلویی ساخته است که انتظار داریم تا TP هایی که علامت گذاری شده است رشد کند

حد ضرر فراموش نشود

تایم فریم:15 دقیقه

استراتژی:دو قلو کف

حد ضرر و تارگت:..

ریسک به ریوارد:دارد ، به شرط گفته شده

بازه سرمایه گزاری:نوسانی

روز گذشته همان طور که پیش بینی کرده بودیم بازار پس از چند روز رشد متوالی با فشار عرضه ها همراه شد و بیشتر نماد های دارای صف خرید مانند خودرویی ها و بانکی ها ، صف خرید شان جمع شد .
به نظر با توجه به اینکه بازار چند روزی مثبت بوده به یکی دو روز استراحت نیاز دارد که دیروز و امروز می تواند این پروسه تکمیل شود . به نظر بهترین و محتمل ترین حالت برای بازار امروز این است که بازار شروعی پر عرضه و منفی داشته باشد اما از وسطای تایم معاملات قدرت تقاضا و حمایت ها به خصوص در گروه های مهم مانند خودرویی ، بانکی و پالایشی افزایش پیدا کند و باعث شود جو بازار به سمت مثبت تغییر کند که در صورت وقوع این اتفاق سیگنال خوبی برای هفته آینده است .
البته امروز چهارشنبه است و دو روز تعطیل را داریم اما بازار چند هفته ای است که در چهارشنبه ها دارد بهتر عمل می کند .
در گروه ها و در خودرویی ها دیروز انتظار داشتیم که صف خرید خودرویی ها جمع شود و دیدیم که چطور در یک جدال سخت صف خرید 500 میلیونی خودرو عرضه شد . واقعا درگیری شدیدی بین خریداران و فروشندگان شکل گرفت و فشار فروش در بازار روی این گروه تاثیر داشت . دیروز بر خلاف قبل که خودرویی ها روی بازار تاثیر داشتند ، این فشار فروش در بازار بود که باعث افزایش عرضه ها در خودرویی ها شد . نکته مهم دیگر در دو نماد مهم گروه یعنی خودرو و خساپا کنترل عرضه ها توسط بازارگردان و حقوقی های این دو سهم بود که به نظر جر نقاط قوت گروه خودرویی و کل بازار بود . در مجموع با توجه به دید نوسانی نسبت به این گروه در صورت ادامه عرضه ها و منفی شدن خودرو می تواند برای نوسان گیری جالب باشد .
در بانکی ها هم بعد از مدت ها شرایط بهتری پیدا کردند . در ملت بعد از آن جریان نرخ تسعیر ارز و افتی که داشت سهم در بازار گردانی دچار مشکل شده بود اما چند روزی است که سهم به خوبی مدیریت می شود و توانسته تاثیر خوبی روی سایر بانکی ها داشته باشد .
در پالایشی ها هم قرار بود این هفته گزارش های اصلاحی 12 ماهه برسد اما هنوز این اتفاق نیافتاده است . در این گروه سهم لیدر آن یعنی شپنا بالاخره دیروز منفی شد . به نظر امروز منفی شدن و سپس حجم خوردن و مثبت شدن شپنا می تواند هم به گروه و هم به بازار کمک زیادی کند . البته ادامه رشد گروه در گرو مشخص شدن صورت های مالی و جریان سودآوری شرکت های گروه است .

تایم فریم:…

استراتژی:…

حد ضرر و تارگت:…

ریسک به ریوارد:…

بازه سرمایه گزاری:…

نسبت حجم به میانگین 10 روزه و 30 روزه

تایم فریم:روزانه

استراتژی:…

حد ضرر و تارگت:…

ریسک به ریوارد:…

بازه سرمایه گزاری:…

 

قیمت روی سطح حمایتی و در محدوده ی اشباع ار اس ای حمایت شده است ، بنظر می رسد با توجه به ارایش کندلی شکل گرفته بتوان انتظار رشد تا محدوده 4000 تومانی را داشت .

تایم فریم :روزانه

استراتژی:سطوح حمایت مقاومت

حد ضرر و تارگت:مشخص شده در تصویر

ریسک به ریوارد:ارزنده

بازه سرمایه گزاری:کوتاه مدت

محدوده مشخص با توجه اصلاح زیگزاگ سهم می تواند انتهای موج 5 از c باشد ، هدف قمیت محدوده ی 390 در میان مدت می باشد حمایت و مقاومت ها در تصویر مشخص شده است ، واگرایی های متوالی در مکدی نیز قابل توجه می باشد .

تایم فریم:روزانه

استراتژی:سطوح حمایت مقاومت – الیوت

حد ضرر و تارگت:مشخص شده در تصویر

ریسک به ریوارد:ارزنده در صورت ورود مناسب

بازه سرمایه گزاری:کوتاه مدت/ میان مدت

نقره آتی تحویل مرداد ۱۴۰۰ در تایم فریم یک ساعته در حال تشکیل الگوی کنج صعودی ادامه دهنده می باشد درصورتیکه قیمت به تواند بالایی الگو را شکسته و تثبیت نماید برای ورود ارزنده خواهد شد حد ضرر برگشت قیمت به داخل الگو و حد سودهای در نظر گرفته شده مقاومت ۲۲۸۰۰و ۲۳۲۰۰ می‌باشد

تایم فریم:یک ساعته

استراتژی:الگو

حد ضرر و تارگت:در متن ذکر شده

ریسک به ریوارد:ارزنده در محدوده اعلام شده

بازه سرمایه گزاری:نوسان گیری

 

 

 

زعفران نگین تحویل شهریور ۱۴۰۰ در تایم فریم ۱۵ دقیقه با رسیدن به محدوده حمایت قبلی به نظر می رسد که بتواند در همین ناحیه تشکیل پیووت حفره داده و صعودی شود میتوان در همین محدوده خرید باز گرفت با حد ضرر تثبیت قیمت زیر سطح حمایتی و قیمت ۱۳۷۵۰ و حد سود ۱۴۰۰۰ تومان

تایم فریم:15 دقیقه

استراتژی:حمایت مقاومت

حد ضرر و تارگت:در متن ذکر شده

ریسک به ریوارد:ارزنده در محدوده اعلام شده

بازه سرمایه گزاری:نوسان گیری

زرین معدن آسیا با نماد بورسی فزرین بازار اول فرابورس از گروه فلزات اساسی حجم معاملات روز گذشته نزدیک به ۱۴ برابر میانگین حجم ماه رقم خورد و با توجه به فاصله قیمت آخرین معامله از پایانی و استقبال بازار از این سهم در محدوده حمایت قبلی احتمال تشکیل بیوت حفره وجود دارد ورود در همین ناحیه با حد ضرر تثبیت قیمت زیر ۱۶۰۰ کم ریسک و ارزنده می باشد حد سود های در نظر گرفته شده مقاومتهای ۲۰۰۰ تومان و ۲۶۰۰ و ۳۲۰۰ می‌باشد

تایم فریم:روزانه

استراتژی:حمایت مقاومت

حد ضرر و تارگت:در متن ذکر شده

ریسک به ریوارد:ارزنده در محدوده اعلام شده

بازه سرمایه گزاری:نوسان گیری و کوتاه مدت و میان مدت

آسان پرداخت پرشین با نماد بورسی آب واقع در بازار دوم بورس از گروه رایانه می باشد حجم معاملات روز گذشته نزدیک به شش برابر حجم ماه رقم خورد و با توجه به بسته شدن قیمت در صف خرید و استقبال از این سهم در محدوده حمایت قبلی در تایم فریم هفتگی احتمال برگشت قیمت از همین ناحیه زیاد است ورود با حد ضرر تثبیت قیمت زیر ۱۴۰۰ کم ریسک و ارزنده می باشد حد سود های در نظر گرفته شده مقاومتهای ۱۹۰۰و ۲۶۰۰ می باشد

تایم فریم:هفتگی

استراتژی:حمایت مقاومت

حد ضرر و تارگت:در متن ذکر شده

ریسک به ریوارد:ارزنده در محدوده اعلام شده

بازه سرمایه گزاری:نوسان گیری و کوتاه مدت و میان مدت

 

شاخص کل امروز با افت 8823 واحدی به رقم 1151841 واحد رسید .
شاخص کل هم وزن با افت 3202 واحدی به رقم 380747 واحد رسید .
فملی ، وفولاد و شستا بیشترین تاثیر منفی بر شاخص کل داشتند .

امروز مانند روز قبل شاهد زد و خورد شدیدی بین خریداران و فروشندگان اما در قیمت های منفی بودیم . فشار فروش نوسان گیران پس از چند روز مثبت خوردن کار را برای امروز سخت کرد و باعث شد یک روز منفی رقم بخورد .
اگر بخواهیم بر اساس روز های قبل بازار را مورد ارزیابی قرار بدهیم درست به مانند قبل بعد از چند روز مثبت یا بهتر است بگوییم ۳ روز مثبت دوباره فشار عرضه امان بازار را گرفت و منفی های امروز چندان اتفاق عجیبی نبود . به نظر بازار تا مدتی در مسیر رفت و برگشت بین مثبت و منفی ها در گیر باشد . همچنان بحث برجام و بحث انتخابات البته مهمتر برجام روی بازار موثر است و دست دست کردن بازار و بازی در قیمت های فعلی اتفاقی عادی است .
به نظر در هفته آینده نیز شاهد ادامه نوسانات باشیم و اگر اتفاقی نیافتد بازار در یک حالت نوسانی و تمایل بیشتر به سمت مثبت حرکت کند تا شرایط پیرامون بازار شفاف تر شود .

در گروه ها …
در نمادهای خودرویی که این روز ها زیاد به آنها می پردازیم شاهد فشار فروش و عرضه و متعادل شدن روند خودرویی ها بودیم . امروز سرعتگیر ها در خودرویی ها فعال شدند و البته با توجه به حضور زیاد نوسان گیران این موضوع قابل پیش بینی بود .

در سایپا فشار عرضه ها را شاهد بودیم سهمی که اصلاح بالایی داشته است اما عرضه های امروز نشان داد همچنان دید نوسانگیری در سهم غالب است . سهمی که حمایت قیمتی ۱۶۰ تومانی داشته و با مقاومت ۱۸۰ تومانی رو به رو می باشد .

در ایران خودرو هم شاهد روند مثبتی هستیم . سهم مقاومت قوی در سطوح ۲۰۰ تومان دارد اگر این سطوح شکسته شود موج صعودی قوی در سهم ایجاد خواهد شد به همین دلیل روزهای اتی برای سهم بسیار مهم ارزیابی می شود .

عرضه ها در زامیاد هم افزایشی شد و سهم را منفی کرد . البته گزارش اردیبهشت ماه شرکت جهش تولید و فروش را نشان می دهد اما سهم لیدر های خودرو و خساپا را ندارد .

در بانک ها هم چند روز است که خوب معامله می شوند . گروهی که وضعیت خوبی داشته و با دید میان مدت اوضاع خوبی دارند و گزارشات ۱۲ ماهه کمک زیادی به رشد ادامه دار این گروه خواهد کرد .

در بانک تجارت سهم با عضه های شدیدی روبه رو شد . سهم درگیر با سطوح ۲۲۰ تومان است و باید بتواند خود را در بالای آن تثبیت کند و در صورت موفقیت می تواند تا سطوح 250 تومانی رشد کند . در سهم شایعات خوبی از سود ۴۰ تومانی شنیده می شود .

در وبملت هم گفتیم که حقوقی های سهم کم کم دارند بهتر می شوند . هفته های قبل عملکردشان بسیار ضعیف بود و حالا دارند خودشان را جمع می کنند . طبق معمول سهم گزارش خوبی داده است . وبملت تراز خوبی در اردیبهشت داشته است ۳۶۱۰۳ میلیاردریال سود تسهیلات اعطایی و ۲۵۱۶۱ میلیارد ریال سود پرداختی به سپرده ها تراز ۲ ماهه ۲۸۴۳۶ میلیارد ریال مثبت است .

در پتروشیمی ها امروز عرضه های سنگینی را شاهد بودیم و این عرضه ها سبب منفی شدن این گروه شد . گروهی که وضعیت بنیادی خوبی داشته و در صورت اصلاح می توانند در کانون توجهات قرار بگیرند .

رشد قیمت های جهانی اوره و افزایش نرخ های فروش سبب شده تا شپدیس در قیمت های بالای ۱۰ هزار تومان روند نوسانی داشته باشد و اصلاح زیادی را نبیند . سهمی که شایعات سود ۱۸۰۰ تومانی دارد که با این نرخ های فروش همخوانی دارد .

شیراز را هم زیرنظر بگیرید . شیراز با اعلام سود ۱۲ماهه کمی بیشتر مورد توجه است شیراز در ۱۲ماهه تلفیقی ۶۰۸۱ ریال و در سود اصلی ۶۰۷۲ ریال بوده است سهم پیش ازاین گفته بود پیش بینی می شود سود هر سهم این شرکت تا پایان سال مالی منتهی به ۳۰ اسفند۱۳۹۹ مبلغ ۶،۲۷۴ ریال باشد این سود شیراز یعنی سال ۱۴۰۰ میتواند ۱۰۰۰ تومانی باشد و این به معنی ان است که قیمت های ۵۰۰۰ تومان می تواند کف سهم باشد .

جم پیلن به قیمت های ۶۵۰۰ تومانی برسد برای خرید مناسب است . شنیده می شود امسال سود سازی بالایی در محدوده ۱۵۰۰ الی ۱۸۰۰ تومان دارد گزارشات ماهانه خبر از جهش فروش داده که این جهش های فروش صورت های مالی ۳ ماهه خوبی در پی خواهد داشت .

تایم فریم:…..

استراتژی:….

حد ضرر و تارگت:…

ریسک یه ریوارد:…

بازه سرمایه گزاری:…

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما