وزیر امور مالی و اقتصاد دیجیتال استرالیا با بیان اینکه بازار ارزهای دیجیتالی دارای نواقص و ریسک‌های زیادی برای معامله‌گران است، گفت: با این حال دولت مشکلی با افرادی که در بازار ارزهای دیجیتالی سرمایه‌گذاری می‌کنند، ندارد.
به گزارش «ایسنا» به نقل از کوین دسک، در حالی که برخی از دولت‌ها در حال مقابله با رمزارزها هستند، استرالیا به جمع کشورهایی می‌پیوندد که برخورد سختگیرانه با آنها را مناسب نمی‌دانند و استفاده از ظرفیت‌های آنها را بیشتر به نفع اقتصاد ارزیابی می‌کنند. جین هوم، وزیر امور مالی و اقتصاد دیجیتال استرالیا با بیان اینکه بازار ارزهای دیجیتالی دارای نواقص و ریسک‌های زیادی برای معامله‌گران است، افزود: با این حال دولت مشکلی با افرادی که در بازار ارزهای دیجیتالی سرمایه‌گذاری می‌کنند، ندارد.

به گفته هوم، هر معامله‌گری که به سمت سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتالی می‌رود باید بداند که آنها یک دارایی پرریسک هستند و نوسان قیمتی شدیدی دارند. وی که در کنفرانس انجمن مشاوران مالی استرالیا حضور یافته بود، به بحث ضرورت قانون‌گذاری ارزهای دیجیتالی اشاره کرد و گفت: مثل هر طبقه دارایی دیگر، ارزهای دیجیتالی هم مشمول حوزه قانون‌گذاری هستند و باید بازار آنها را به چارچوب قانونی هدایت کرد. هویت مشتریان باید معلوم باشد و مساله مالیاتی هم دیگر چیزی است که باید حل و فصل شود. این مقام استرالیایی با اشاره به سخنان منتقدان مبنی‌بر حبابی بودن ارزهای دیجیتالی نیز گفت: آنها یک دارایی هستند و در آینده اهمیت بیشتری در نظام مالی استرالیا و جهان خواهند داشت.

 

در دومین روزهفته، بازار ارز تحت‌تاثیر اخبار متناقضی بود؛ از یک سو، رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: آژانس بین‌المللی حق دسترسی به دوربین‌های سازمان انرژی اتمی را ندارد و از سوی دیگر، رئیس‌جمهور عنوان کرد، «ما به مذاکرات تا توافق نهایی ادامه خواهیم داد». برخی معامله‌گران سعی داشتند با جوسازی پیرامون خبر اول، ارزش دلار را در مسیر صعودی قرار دهند؛ این در حالی بود که دسته دیگری با تکیه بر صحبت رئیس‌جمهور و اظهارات اخیر نماینده روسیه سعی داشتند، جریان قیمت را کاهشی نگه دارند. از نماینده ارشد روسیه در مذاکرات وین نقل شده که ایران آماده است، تا حدی غنی‌سازی خود را کاهش دهد.


معامله‌گران باور دارند ایران تنها در صورتی دست به این اقدام خواهد زد که تحریم‌ها به شکل قابل توجهی برداشته شوند. در مجموع می‌ توان گفت که روز یکشنبه فضای دو قطبی در بازار شکل گرفته بود و بازار به راحتی نمی توانست مسیر خود را پیدا کند. اخبار متناقضی که از آینده برجام به گوش می‌رسید، معامله‌گران را در حالت تردید قرار داد. در روزی که فضای بازار دو قطبی بود، دلار توانست با 90 تومان افزایش به بهای 22 هزار و 990 تومان برسد. سکه امامی نیز با تکیه بر رشد قیمت اسکناس آمریکایی توانست از کانال 9 میلیون تومانی خارج شود و به مرز 10 میلیونی پا بگذارد. در سومین روز هفته، فلز گرانبهای داخلی 90 هزار تومان رشد را به ثبت رساند و به بهای 10 میلیون و 80 هزار تومان رسید. در کنار عامل افزایشی دلار، سکه بازان امیدوار هستند که در هفته جاری، اونس طلا به افزایش خود ادامه دهد.

صف در برابر صرافی‌های دلار
فعالان عنوان کردند که دیروز صف‌های خرید به بازار بازگشتند و موجب شد که برخی از صرافی‌ها شلوغ شوند. برخی از معامله‌گران عنوان می‌کردند که علت ایجاد صف تقاضا، فاصله قیمتی بود که بین صرافی‌های بانکی و بازار آزاد وجود داشت. روز گذشته، صرافی‌های بانکی قیمت فروش دلار را 22 هزار و 400 تومان تعیین کردند که فاصله 600 تومانی با قیمت بازار آزاد داشت. این فاصله موجب می‌شد که هر فرد به ازای خرید 2 هزار دلار، بالای یک میلیون و 200 هزار تومان سود کند.

روند نزولی در بازار دلار
روند بازار ارز در ماه‌های گذشته با کاهش همراه بوده به گونه‌ای که بررسی تغییرات نرخ دلار در سه ماه گذشته، بیانگر عقب‌نشینی گام به گام دلار است. به گزارش «ایبنا» با کاهش انتظارات تورمی در ماه‌های گذشته و حضور پُرقدرت بازارساز، شاخص ارزی تعدیل معناداری داشته است. تغییرات نرخ ارز از اواخر بهمن سال گذشته تا پایان اردیبهشت سال‌جاری، عقبگرد سه کاناله دلار آمریکا را نشان می‌دهد. به‌گونه‌ای که هر اسکناس دلار آمریکا در پایان بهمن سال گذشته ۲۵۱۷۰ تومان قیمت گذاری شده بود و در اسفند با کاهش به کانال بیست و سه هزار تومان و در نهایت در ایستگاه پایانی سال گذشته، بهای اسکناس آمریکایی در صرافی‌های بانکی و مجاز سطح کشور به رقم ۲۳۹۶۰ تومان رسید. در ادامه با شروع سال جدید، به‌رغم تلاش سفته‌بازان و نوسان‌گیران برای صعودی کردن بهای دلار، بازارساز توانست با حضور پُرقدرت، نیازهای واقعی ارزی متقاضیان را تامین کند و در نهایت تداوم روند کاهشی نرخ ارز به‌ویژه دلار را به ثبت رساند. بر این اساس نرخ فروش هر اسکناس دلار آمریکا در پایان فروردین‌ماه سال‌جاری، ۲۳۳۶۹ تومان ارزش‌گذاری شد. تداوم کاهش پلکانی دلار در هفته‌های گذشته، سرانجام به افت بهای دلار آمریکا به کانال بیست و دو هزار تومانی منجر شد و نرخ فروش دلار آمریکا در آخرین روز اردیبهشت امسال، به رقم 22هزارو299 تومان کاهش یافت.

ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت تسلا موتورز‌ که با توییت‌ها خود توانست هدایت روانی بازار را به‌نوعی در دست بگیرد، طی توییتی از رقابت میان رمزارزها و پول کاغذی یاد کرد و گفت که رقابت واقعی میان این دو برقرار است. ماسک در ادامه این توییت حمایت خود را نسبت به رمزارزها در این نبرد اعلام کرد. امید بر این است که آینده بازار رمزارزها درخشان باشد. در همین راستا آیکه کروگر، اقتصاددان و بنیانگذار شرکت مدیریت دارایی Aike Capital در صفحه توییترش چند عکس از صفحات گزارش جدید بانک گلدمن‌ساکس منتشر کرده که نشانگر ارزیابی مجدد دیدگاه این بانک وال‌استریتی درباره ارزهای دیجیتال است.
در این گزارش که تحت‌عنوان «کریپتو: کلاس جدید دارایی؟» تهیه شده، طی روزهای آینده در وب‌سایت گلدمن‌ساکس منتشر خواهد شد.  در این گزارش با مایک نووگراتز، مدیرعامل گلکسی دیجیتال و مایکل سوننشین، مدیرعامل گری اسکیل گفت‌وگو شده‌است که هر دو آنها به‌عنوان چهره‌های شناخته‌شده مدافع ارزهای دیجیتال، مطابق انتظار، سرسختانه از بیت‌کوین دفاع کرده‌اند. در این گزارش همچنین با مدیران مالی، اقتصاددانان و کارشناسان نیز گفت‌وگو شده است.

نوریل روبینی، اقتصاددان و استاد دانشگاه نیویورک به‌عنوان یکی از مخالفان سرسخت بیت‌کوین آن را بی‌ارتباط با مبانی اقتصادی خواند و معتقد است که بیت‌کوین نمی‌تواند یک کلاس دارایی یا منبع ذخیره ارزش به‌حساب بیاید.

او همچنین تردیدهایی درباره تمایل اکثر نهادها به قرار‌گرفتن در معرض نوسانات بیت‌کوین مطرح کرده است. در همین راستا جی‌پی‌مورگان اعلام کرد ارزش واقعی بیت‌کوین بر اساس نسبت نوسان بین بیت‌کوین و طلا ۳۵ هزار دلار است. در شرایطی‌که سقوط سنگین بیت‌کوین، قیمت این ارز دیجیتال را تا محدوده ۳۰ هزار دلار هم به پایین کشید، تحلیلگران بانک جی‌پی‌مورگان می‌گویند سرمایه‌گذاران نهادی برای نخستین‌بار در ۶ ماه گذشته مشغول تبدیل بیت‌کوین‌های خود به طلا هستند. این در حالی است که در بازارهای آتی بیت‌کوین در حال مشاهده خروج سرمایه هستند ولی صندوق‌های قابل‌معامله طلا در حال جذب سرمایه بوده‌اند.

ابرقدرت‌ها، رقابت حتی در رمزارزها
رمزارزها در طول تاریخ خود بسیار بی‌ثبات بوده‌اند. بیت‌کوین در سال ۲۰۱۱، ۹۴ درصد سقوط کرد و بین اواخر سال ۲۰۱۷ و پایان سال ۲۰۱۸، ۸۲‌درصد کاهش یافت و باعث عقب‌نشینی بسیاری از سرمایه‌گذاران شد.

برای جلوگیری از زیان سرمایه‌گذاران وزارت خزانه‌داری ایالات‌متحده روز پنج‌شنبه خواستار قوانین جدیدی شد که نیاز به انتقال رمزارزهای بزرگ به سرویس درآمد داخلی است. فدرال‌رزرو گفت ارزهای رمزنگاری شده ثبات مالی را به‌خطر می‌اندازند. بوریس شلوسبرگ، استراتژیست و تحلیلگر شرکت مدیریت دارایی بی‌کی (BK Asset Management) معتقد است که کنترل شدیدی که دولت چین بر یوآن دیجیتال اعمال می‌کند، می‌تواند تقاضا برای ارزهای دیجیتال را افزایش دهد. این تحلیلگر می‌گوید که یوآن دیجیتال قابل برنامه‌ریزی و قابل‌پیگیری است و همین مساله تسلط بزرگی بر اقتصاد را برای دولت ایجاد می‌کند.

او می‌گوید در چنین شرایطی که چین می‌خواهد تسلط کاملی بر ثروت و نحوه هزینه‌کرد آن توسط افراد داشته باشد، تقاضا برای ارزهای دیجیتال افزایش می‌یابد. او استدلال می‌کند با وجود نوسانات بازار ارزهای دیجیتال، کارآفرینان و مصرف‌کنندگان چینی ترجیح‌ می‌دهند دارایی‌ها و سرمایه خود را به ارز دیجیتال تبدیل کنند و این امر تقاضا در بازار کریپتو را افزایش می‌دهد. از طرفی آمریکا و اروپا در استخراج بیت‌کوین در حال پیشی‌گرفتن از چین هستند.

ژیانگ ژوئر، اپراتور استخر استخراج لبیت چین، می‌گوید سختگیری‌های اخیر دولت این کشور در قبال استخراج ارزهای دیجیتال، احتمالا باعث می‌شود ماینرها به آمریکا و اروپا نقل‌مکان کنند. ژیانگ گفت بسیاری از ماینرهای محلی بر این باور بودند که راه‌اندازی واحد استخراج در دیگر کشورها پرهزینه خواهد بود ولی اطلاعیه جدید دولت نظر بسیاری از آنها را تغییر داده‌است. چین در هفته گذشته چند بیانیه درباره ارزهای دیجیتال منتشر کرد که آثاری منفی را برای بازار به‌همراه داشت. ممنوعیت انجام معامله در بازار مشتقات و اعمال محدودیت بر فعالیت‌های استخراج دو مورد مهم آن است.

 

محمدابراهیم آقابابایی، مدیرعامل صندوق تثبیت بازار سرمایه گفت: طبق مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، اعلام شده از تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ تا سه هفته دیگر به بانک مرکزی فرصت داده می‌شود تا ۲۰۰ میلیون دلار بفروشد و معادل ریالی آن را به حساب صندوق تثبیت واریز کند. بنابراین مطابق اعلام معاون بانک مرکزی انتظار داریم در دو هفته آینده ۳۵۰۰ میلیارد تومان دیگر به صندوق واریز شود. این ارقامی که واریز می‌شود در ابعاد امروز بازار سرمایه بسیار ناچیز است و نمی‌توان انتظار داشت آثار آن را در صعود شاخص دید. در آذر سال گذشته هزار میلیارد تومان واریز شده که در چهار ماه این هزار میلیارد تومان را ۸ بار خرید و فروش کردیم و به ۸ برابر رسانده‌ایم اما این ارقام نسبت به وسعت بازار بسیار ناچیز است

شاخص کل بورس تهران روز یکشنبه ۸/ ۱درصد دیگر افت کرد تا فاصله این نماگر تا سقوط به ابرکانال ۱/ ۱میلیون واحد به کمتر از ۷/ ۰درصد برسد. مرزی که درصورت شکسته‌شدن می‌تواند موج جدیدی از فشار فروش‌ را در این بازار ایجاد کند. درحالی‌که بیش از یک هفته از تزریق منابع به صندوق تثبیت بازار سرمایه گذشته، اثری در تغییر روند بازار ایجاد نشده است. از نگاه کارشناسان، این سیاست علاوه‌ بر اینکه نتوانسته است هدف خود را محقق کند، باعث اختلال روند بازار سرمایه و افزایش تورم خواهد شد.
مرز جدید ترس در بورس تهران
با پایان معاملات روز یکشنبه شاخص کل بورس به محدوده یک میلیون و ۱۰۷ هزار واحد رسید. نزدیک شدن بازار سهام به این سطح روانی مهم حکایت از آن دارد که در صورت حمایت نشدن از تقاضا در بازار سهام طی روزهای آتی، ممکن است شاهد شدت گرفتن عرضه و در نهایت افت شاخص به محدوده یک میلیون و ۲۰ تا ۹۱۵ هزار واحدی باشیم. این‌طور که به نظر می‌آید بازار سرمایه مجددا نیازمند اقدام فوری سیاستگذار بورسی است تا با تامین نقدشوندگی بازار سرمایه و بهره بردن از روش‌هایی مانند دامنه نوسان پویا، راه را برای به تعادل رسیدن بازار سهام هموار کند. البته بهره بردن از این شرایط در وهله نخست نیازمند حذف نگاه مدیریتی و دستوری به شاخص کل است تا از این رهگذر نقدشوندگی به عنوان یکی از مهم‌ترین وجوه کارآیی بازار تامین شود. در صورتی که توجه به موقع به این عوامل نشود، شاید حتی استفاده از تدابیر ممکن در سطوح فعلی نیز بعدا از کارآیی لازم برخوردار نباشد. یک ریزش سنگین دیگر در بورس تهران به ثبت رسید. پایان معاملات روز یکشنبه با افت ۸/ ۱ درصدی شاخص بورس همراه شد. در این روز نماگر اصلی بازار به میزان ۲۰ هزار واحد افت کرد تا این سنجه مهم بازار سرمایه با قرار گرفتن در سطح یک میلیون و ۱۰۷ هزار واحدی تنها ۷ هزار واحد با سطح روانی مهم یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد فاصله داشته باشد. این طور که به نظر می‌رسد بورس حالا پس از گذر از ۱۰ ماه رکود بی‌سابقه و صف‌های سنگین فروش به نقطه‌ای رسیده که نه تنها بیم ریزش بیشتر قیمت‌ها در آن کم نشده بلکه با توجه به حجم بالای خریداران حقیقی در نیمه نخست سال ۹۹، در حال افزایش یافتن است.

روزهای گذشته اما به مراتب روزهای سخت‌تری برای بازار سرمایه بوده است. بازگشت دامنه نوسان متقارن ۵ درصدی، اگرچه وضعیت نقدشوندگی بازار سرمایه را نسبت به گذشته بهبود بخشیده اما بی‌اثر شدن تمامی متغیرهای خوب در کنار بی‌توجهی بازار به هر عاملی که بر ارزندگی سهام می‌افزاید، شرایطی را پدید آورده که در آن هر سهامداری هم اگر مجاب به فروش دارایی خود در این بازار نشده باشد بدون شک به آن فکر کرده است. مشکل از اینجا ناشی می‌شود که طولانی شدن دوره ریزش بازار که در عمل خواب سرمایه را با آب رفتن آن توامان کرده، بر انگیزه فعالان بازار برای فروش و انتقال دارایی خود به سمت بازارهای دیگر افزوده است. همین امر سبب شده تا توجه به اعداد رُند که در بازارهای مالی امری مسبوق به سابقه است خود برای بازار سرمایه در روزهای جاری به یک تهدید بدل شود.

همچنان ضعیف
بررسی روند وقایع طی روزهای اخیر به خوبی نشان می‌دهد وضعیت تقاضا در بازار سرمایه اصلا رضایت‌بخش نیست. روز یکشنبه معاملات بورس تهران در حالی خاتمه یافت که ارزش معاملات خرد به محدوده ۱۵۵۵ رسیده بود. در این روز همچنین ارزش خالص خرید حقوقی‌ها مانند روزهای گذشته مثبت بود که سبب شد ۴۹۰ میلیارد تومان دیگر از مجموع پول سرمایه‌گذاران حقیقی از بازار خارج شود. همان‌طور که در گزارش‌های پیشین نیز اشاره شد در حال حاضر هم کم بودن ارزش معاملات و هم بالا رفتن میانگین خالص خرید حقوقی نسبت به هفته‌های گذشته شرایطی را پدید آورده که به واسطه آن نتوان به برون‌رفت بورس از بحران کنونی دل خوش کرد. مقایسه ارزش معاملات خرد با ارزش معاملات در حال حاضر حکایت از آن دارد که تنها نیمی از ارزش کل معاملات بورس به سرمایه‌گذاران حقیقی اختصاص دارد. این در حالی است که در روزهای پر رونق‌تر بورس به طور تاریخی شاهد سهم‌گیری بیشتر سرمایه‌گذاران حقیقی از  ارزش معاملات هستیم.

اما از این عامل که بگذریم دیگر نکته قابل‌توجه این روزها توجه مجدد سرمایه‌گذاران به برخی گروه‌های کوچک بازار سرمایه است. همان طور که در روزهای گذشته شاهد بودیم برخی گروه‌ها مانند نساجی و لوازم برقی از جمله معدود بخش‌های بازار بودند که پول حقیقی به آنها وارد شد. این در حالی است که طی همین مدت از بسیاری از نمادهای بازار سهام پول خارج شده است.

مقایسه رقم ۴۹۰ میلیارد تومانی خالص فروش حقیقی نسبت به عملکرد ۸۰۰ میلیارد تومانی آن در روز شنبه حکایت از آن دارد که خروج پول سرمایه‌گذاران حقیقی در روز گذشته ۳۱۰‌میلیارد تومان کمتر از نخستین روز هفته بود، با این حال این کاهش ۷۵/ ۳۸ درصدی بیش از آنکه ناشی از بهبود چشم‌انداز بازار سرمایه باشد، رویدادی است که به سبب اشباع عرضه در بورس روی داده است. ملاحظه صفوف فروش در این روز به خوبی نشان می‌دهد اگر برای عرضه روز یکشنبه تقاضایی مناسب وجود داشت، احتمالا شاهد ثبت ارقامی به مراتب بیشتر از آنچه در روز شنبه به ثبت رسید بودیم.

به هر روی، حال و روز معاملات در بورس یکشنبه نشان می‌دهد قیمت آخرین معامله ۹۱ درصد از نمادها در این روز محدوده منفی را نشانه گرفته‌اند. اما در نامعادله صفوف خرید و فروش در این روز قرعه اشباع تقاضا در قیمت‌های مجاز روزانه به نام هفت نماد افتاد و در مقابل ۲۰۰ نماد بورسی شاهد شکل‌گیری صف فروش بودند. این اتفاق باعث شد ارزش صف‌های خرید ۴/ ۱۱ میلیارد تومان و صف‌های فروش ۲۴۲۳ میلیارد تومان باشد که نسبت به روز قبل از آن اندکی بهبود نشان می‌دهد.

رخوت تکنیکال
 اما فارغ از اعداد و ارقام مندرج در کارنامه بازار سهام بررسی تحولات رخ داده روی نمودار قیمت نیز نشان می‌دهد ترس از شکست سطح روانی یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی ابدا واهمه‌ای بی‌جا نیست. وزن‌کشی عرضه و تقاضا روی نمودار شاخص کل به وضوح نشان می‌دهد میل به فروش به طور میانگین در روزهای گذشته از تقاضای سهام بیشتر است. این گفته که از آمار و ارقام موجود در سابقه تاریخی بورس نیز قابل بررسی است حکایت از شدت گرفتن فروش در روزهای اخیر دارد و به وضوح نشان می‌دهد اگر در روزهای آتی جریان تقاضا در بازار سهام تقویت نشود، دوئل عرضه و تقاضا در این بازار در نهایت به نفع فروشندگان پایان خواهد یافت. در صورتی که این امر محقق شود به احتمال زیاد فشار فروش در بیشتر نمادهای بازار یاد شده شاخص آن را به سمت محدوده یک میلیون و ۵۰ هزار واحد می‌رساند که بر اساس حمایت استاتیک شکل گرفته در بازه زمانی اردیبهشت سال گذشته قابل بررسی است. این سطح نخستین امید بازار به آرام گرفتن قیمت‌ها است.

آن‌طور که بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه می‌گویند، در صورتی که سطح روانی مذکور از دست برود خود به مانعی بر سر راه برخاستن بازار از خاکستر رکود تبدیل خواهد شد. این مساله سبب خواهد شد تا بازار محدوده ۹۱۵ هزار واحدی را برای حمایت شدن پیش روی خود داشته باشد. بر اساس آنچه بسیاری از کارشناسان می‌گویند بازار در بسیاری از صنایع به‌خصوص گروه‌هایی که از درآمد دلاری برخوردارند همین حالا هم آنقدر ارزندگی دارد که افت قیمت سهام در روزهای پیش رو امری معقول به نظر نرسد با وجود این چیزی که سبب شده در این شرایط انتظار افت بیشتر قیمت‌ها مطرح باشد ناکامی حاصل از حضور در بازار سرمایه است که عرضه سنگین سهام در بازار را به دنبال داشته است. به همین دلیل در حال حاضر سرمایه‌گذاران با تجربه و تحلیلگران بازار چندان انتظار ندارند که اشباع فروش موجود شاخص را از کانال ۹۰۰ هزار واحد پایین‌تر براند؛ اگرچه اتفاقات رخ داده در بازار نیز طی روزهای اخیر به شکلی نیست که بتوان با اطمینان کامل از آینده سخن گفت.

آیا راهی هست؟
کنار هم گذاشتن تمامی قطعات پازل یاد‌شده، این سوال را پیش می‌آورد که آیا راهی برای برون‌رفت از این حالت وجود دارد؟ هنگام به کارگیری دامنه نوسان نامتقارن بارها گفته شد که اشباع فروش موجود در بازار سرمایه حدفاصل ۲۵ بهمن تا ۲۵ اردیبهشت تا حد زیادی تحت تاثیر محدودیت قیمت‌ها در بازه قیمت مجاز روی داده است. مساله اینجاست که با طولانی شدن ریزش قیمت‌ها در بازار سهام حالا دامنه نوسان متقارن ۵ درصدی نیز نشان داده که به تنهایی راه به جایی نخواهد برد و بهتر است در شرایط کنونی دامنه نوسان پویا در بازار سرمایه به کار گرفته شود.

سابقه اخبار منتشر شده در بورس از زمان سکانداری شاپور محمدی تا محمدعلی دهقان‌دهنوی نشان می‌دهد، دامنه نوسان پویا هیچ گاه به طور رسمی از دستور کار خارج نشده و از سال ۹۶ تاکنون همواره از سوی مدیران سازمان بورس و ارکان تابعه نیم‌نگاهی به سمت آن بوده است. در این روش که در مقابل دامنه نوسان ایستا (شیوه فعلی) قرار دارد، دامنه مجاز تغییرات قیمت متناسب با حجم معاملات و شرایط حاکم بر قیمت هر سهم تعیین شده و ممکن است حد مجاز قیمت در برخی روزها نسبت به روزهای دیگر کاملا متفاوت باشد. این روش می‌تواند از شکل‌گیری صف‌های خرید و فروش که هیجان در معاملات را به دنبال دارد بکاهد و در کنار باز شدن گره معاملاتی و تغییرات کارآمد آن وضعیت بازار سرمایه را به حالتی متعادل باز گرداند.

البته این روش در شرایطی جواب خواهد داد که بازار سرمایه و تصمیم‌گیران کلان آن دست از کنترل شاخص بورس بردارند و سعی کنند برای بازتر شدن شرایط در بورس دست به اقدامات ناخوشایند اما مفید بزنند. روز گذشته در حالی خاتمه یافت که نماد «وبملت» بازگشایی نشد. این در حالی بود که قرار بود نماد یاد شده در روز یکشنبه بنا بر پیام ناظر به جمع نمادهای مورد معامله بازگردد. مطابق با آنچه در این اطلاعیه درخصوص چرایی بازگشایی نشدن نماد بانک ملت قید شده است؛ «نماد معاملاتی بانک ملت (وبملت) به علت ورود سفارش فروش با حجم‌های نامتعارف از سوی برخی سهامداران حقوقی و ‌همچنین ورود سفارش فروش با قیمت‌های نامتعارف از جمله یک ریال که باعث کشف قیمت نامناسب می‌گردید، بازگشایی نشد.» آن‌طور که از متن این پیام برمی‌آید و بسیاری از فعالان بازار می‌گویند دلیل این بازگشایی نشدن جلوگیری از افت شاخص بوده است.

 

 

در کنار پرداختن به مسائل روز در گعده فعالان بورسی در توییتر خبرهایی مثل شایعه‌های بلوکه شدن دارایی‌ها در حوزه رمز ارز، افت قیمت صندوق‌های معاملاتی دولتی پالایش و دارا یکم، احتمال انتشار ۱۲۵ هزار میلیارد اوراق مالی اسلامی از هفته آینده و… از جمله مسائلی بود که توجه‌ها را به خود جلب کرده بود. اما در کنار این موضوع‌ها ریزش شاخص بورس، وضعیت این روزهای سهامداران خرد شده است.
آنها دیگر امیدی به بهبود اوضاع ندارند چرا که خرداد را هم با ریزش شاخص بورس شروع کردند و این مساله برایشان یک اتفاق عادی شده است. کاربرانی در توییتر و در چنین فضایی به این مساله می‌پردازند که با حجم بدهی دولت به بانک مرکزی، نباید به مردم قول معجزه زود هنگام را داد. مطرح شدن این موضوعات در فضای توییتر فارسی مانند جرقه است و آتش آن گاهی تا اینستاگرام و تلگرام هم زبانه می‌کشد. در این حال کاربران عادی و سهامداران خرد تازه آشنا شده با توییتر با عصبانیت و انتقادهای تند و تیز از آنچه بر آنها گذشته است می‌نویسند. در این شرایط برخی از فعالان حوزه اقتصاد هم سعی می‌کردند به این مساله بپردازند که سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی ریسک دارد و سهامداران باید تحمل ریسک و شرایط را داشته باشند و البته با عقل و منطق پیش بروند و اسیر احساسات و هیجان‌ها نشوند.

در همین رابطه دیروز سیامک قاسمی در صفحه شخصی خود نوشت: «یک روز ارز و طلا، یک روز بورس، یک روز رمزارز! اصلاح و ریزش و ترکیدن حباب‌ها یک بخش جدایی‌ناپذیر از همه بازارهای مالی بوده و خواهد بود و برای رهایی از زیان‌های سنگین، فقط باید به دامان عقل و اصول بدیهی همانند نظریه مدرن پرتفولیو یا سبد دارایی پناه برد!» بازهم مثل همیشه کاربرانی به صحبت‌ها و وعده‌های مسوولان در حوزه بورس در نوشته‌هایشان رجوع می‌کنند و با سند و مدرک سعی می‌کنند توجه دیگر کاربران را به عدم تحقق وعده‌ها و شعارهای داده شده در حوزه بورس جلب کنند. یکی از این وعده‌ها صحبت‌های رئیس دولت دوازدهم در ۲۹ اردیبهشت‌ماه بود که بیان کرده بود «بازار سرمایه را ما به اوج رسانده‌ایم.» کاربرانی هم با بازنشر این صحبت‌ها که به تازگی مطرح شده و همزمان با افت شاخص و صف‌های فروش بوده است، به این مساله می‌پرداختند که شاید منظور رئیس دولت اوج ریزش بوده است که هر روز ادامه‌دار بوده و هست. یکی از توییت‌هایی هم که در این رابطه مورد توجه قرار گرفته بود، بازنشر فیلم همین اظهارنظرهای حسن روحانی بود و بعد از آن سیر نزولی شاخص بورس نوشته شده بود؛ چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت: بورس ۱۸ هزار واحد ریزش کرد. شنبه ۱ خرداد: بورس ۲۷ هزار واحد ریزش کرد. یکشنبه ۲ خرداد: بورس ۲۰ هزار واحد ریزش کرد. در چنین وضعیتی که ریزش شاخص بورس به صورت دومینووار و بدون توجه به تزریق پول به این حوزه و مسائل سیاسی و بین‌المللی ادامه‌دار است، برخی از فعالان اقتصادی در نوشته‌های خود به این موضوع می‌پردازند که بهتر است برخی از افرادی که در شورای عالی بورس حضور دارند و مخالف این وضعیت هستند و کاری را نمی‌توانند به نفع بازار پیش ببرند یا جلوی دخالت‌ها را نمی‌توانند بگیرند استعفا دهند تا ‌تر و خشک با هم نسوزند در این آشفته بازار. موضوع دیگری هم که مطرح می‌شود از این قرار است که با چنین شرایطی که سهامداران بورس با آن دست به گریبان هستند، بورس و بهبود وضعیت آن از چالش‌های رئیس دولت آینده است که به سختی می‌تواند اعتماد دوباره مردم به این حوزه را بازگرداند.

یازده سال پیش در چنین روزی، فردی برای خرید دو پیتزا ۱۰ هزار واحد بیت‌کوین پرداخت کرد. ارزش این بیت‌کوین‌ها امروز بیش از ۳۶۰ میلیون دلار، معادل بیش از ۸,۸۰۰ میلیارد تومان است. همه‌ساله طرفداران بیت‌کوین این روز را به‌عنوان «روز پیتزا» (Pizza Day) جشن می‌گیرند. به گزارش ارز دیجیتال،‌ روز ۱۸ می‌۲۰۱۰، لازلو هانیچ یکی از کاربران انجمن بیت‌کوین‌تاک، انجمن اینترنتی جامعه بیت‌کوین، با ایجاد یک موضوع (تاپیک) اعلام کرد حاضر است برای دو پیتزای خانگی ۱۰ هزار واحد بیت‌کوین پرداخت کند.
او در پست خود نوشت: برای دو تا پیتزا ۱۰ هزار بیت‌کوین پرداخت می‌کنم. میشه گفت شاید دو تا پیتزای بزرگ که بتونم برای فردام هم نگه دارم. پیتزای پس‌مونده رو که بتونم ازش آروم‌آروم بخورم دوست دارم. می‌تونید خودتون برام پیتزا درست کنید و بیارید یا برام سفارش بدید تا بیارن دم خونم، اما هدفم اینه که پولشو با بیت‌کوین پرداخت کنم. نمی‌خوام خودم درست کنم یا سفارش بدم. یه جورایی مثل هتل که درخواست میز صبحونه می‌کنی و اونا برات میارن و تو حالشو می‌‌بری! دوس دارم روی پیتزام پیاز، فلفل، سس، قارچ، گوجه فرنگی، پپرونی و از اینجور چیزا باشه. یه چیز استاندارد و معمولی؛ نه اینکه چاشنیای عجیب و غریب بهش اضافه شده باشه. پیتزاهای پنیری معمولی هم دوست دارم که درست کردنش خیلی سخت و هزینه‌بر نیست. اگر علاقه‌مند هستید، بهم خبر بدید تا معامله رو انجام بدیم. با تشکر لازلو. پرداخت ۱۰ هزار بیت‌کوین برای دو پیتزای بزرگ؛ رقمی که امروز با آن می‌شود ده‌ها شعبه پیتزافروشی بزرگ و مجلل راه‌اندازی کرد. با این حال، آن زمان لازلو متهم شد به اینکه می‌خواهد با کلک، پیتزای مجانی به‌ دست بیاورد، چراکه آن زمان ارزش ۱۰ هزار واحد بیت‌کوین فقط ۴۰ دلار بود. همان روز یکی از کاربران در پاسخ به لازلو نوشت: ۱۰ هزار تا … واقعا کمه …این بیت‌کوین‌ها رو می‌تونید در سایت www.bitcoinmarket.com [اولین صرافی بیت‌کوین] با قیمت ۴۱ دلار بفروشید. در گرفتن پیتزای مفتی موفق باشی. زمانی که لازلو آن پست را منتشر کرد، هر واحد بیت‌کوین حدود ۰۰۴/ ۰ دلار (حدود ۷۰ تومان) قیمت داشت. اکنون با توجه به داده‌های وب‌سایت ارزدیجیتال با فرض قیمت ۳۶ هزار دلاری بیت‌کوین، داشتن ده‌هزار بیت‌کوین، یعنی یک ثروت ۳۶۰ میلیون دلاری؛ رویایی که زمانی فقط ۴۱ دلار هزینه‌اش بود. چند روزی طول کشید تا لازلو بتواند کسی را پیدا کند که حاضر باشد در ازای چیزی که ریشه و آینده خیلی مشخصی ندارد، دو پیتزا بدهد. در نهایت در روز ۲۲ می‌۲۰۱۰، لازلو توانست با پرداخت ده‌هزار واحد بیت‌کوین به فردی با نام مستعار جرسوس که در یک محله زندگی می‌کردند، دو پیتزای بزرگ بخرد. بعدا مشخص شد که اسم واقعی جرسوس، جرمی استردیونت بوده است. فقط چند ماه بعد در نوامبر ۲۰۱۰، ارزش بیت‌کوین‌ها به ۲,۶۰۰ دلار رسید. در سال ۲۰۱۱، ۱۰ هزار بیت‌کوین حدود ۱۸ هزار دلار ارزش پیدا کرد و هر از چند گاهی کاربران بیت‌کوین‌تاک، قیمت این بیت‌کوین‌ها را به‌روز می‌کردند؛ اما حتی خوش‌بین‌ترین طرفداران بیت‌کوین هم فکر نمی‌کردند که ۴۱ دلار بیت‌کوین روزی بیش از ۳۰۰ میلیون دلار ارزش داشته باشد.

بازار سهام به هیچ صراطی مستقیم نیست. ریزش‌های پی در پی شاخص در حالی وارد سومین ماه ۱۴۰۰ شده که صنایع بزرگ با پتانسیل‌های مناسب بنیادی با بیشترین فروش حقیقی مواجه هستند. قرمز پوشی در همه سهم‌ها موج می‌زند، در حالی که کمتر کسی فکرش را می‌کرد در این مقطع با روند نزولی معاملات روبه‌رو باشیم. شاخص کل بورس روز یکشنبه بیش از ۲۰ هزار واحد افت داشت و در نهایت این شاخص به رقم یک میلیون و ۱۰۷ هزار واحد رسید. در حال حاضر ذهنیتی که میان فعالان بازار وجود دارد این است که در صورت شکسته شدن محدوده حمایتی مهم ۱/ ۱ میلیون واحد، موج جدیدی از فشار فروش را شاهد خواهیم بود.
سرنوشت بورس در محدوده حساس
درخصوص به وجود آمدن چنین شرایطی دلایل مهمی مطرح می‌شود. به هر حال فضایی در این بازار ایجاد شده که حتی خبر اختصاص یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار، رفع ممنوعیت نهادهای مالی بازار سرمایه برای استفاده از تسهیلات بانکی و اعطای اقامت ۵ ساله برای سرمایه‌گذاران خارجی برای خرید سهام و خبرهای مثبت دیگر نیز نتوانست از صف‌نشینی سهامداران بکاهد. به گفته کارشناسان نجات بازار سرمایه از طریق بازار پول و متولی این بازار میسر می‌شود. در غیر این صورت سیاستگذار بورسی با هیچ ترفندی نمی‌تواند مسیر منفی معاملات را تغییر دهد.

نجات بورس از مسیر بازار پول
تحلیلگران بازار سهام با توجه به وضعیت سایر بازار‌ها اذعان می‌کنند که بورس همچنان جای مناسبی برای سرمایه‌گذاری است اما اگر محدوده حمایتی شاخص تغییر کند قرمزپوشی شاخص نیز دنباله‌دار خواهد شد.

فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سهام در همین رابطه می‌گوید: بررسی تکنیکال وضعیت شاخص نشان می‌دهد در شرایطی که نظام عرضه و تقاضا به صورت یکپارچه همراه با عمقی وسیع به تک تک سهام و صنایع سرایت کند، سقوط شاخص و از دست دادن کف‌های حمایتی قبلی قطعی است اما با توجه به اینکه در حال حاضر ۵۰ درصد از معاملات روزانه سهام با ارشاد، برنامه‌ریزی و در فضای کنترلی توسط سازمان بورس و بازارسازان انجام می‌شود، شاید بازار با ریزش شدید شبیه آنچه در تابستان ۹۹ مشاهده کردیم مواجه نشود. از سوی دیگر گزارش عملکرد شرکت‌ها نسبت به دوره مشابه سال قبل و اصلاح شدید قیمت سهام در ۱۰ ماه اخیر نوید این را می‌دهد که شاخص بیشتر از این فرو نریزد.

وی با بیان اینکه شاخص تا زمانی در محدوده فعلی با نوسان اندک همراه است که قیمت دلار افت نکند، اظهار می کند: ریزش قیمت دلار به زیر ۲۰ هزار تومان وضعیت بازار سرمایه را وارد فاز جدیدی از ریزش قیمت می‌کند.

این کارشناس به راهکارهای بازگشت بازار اشاره می‌کند و می‌گوید: ثبات قیمت ارز مهم‌ترین متغیر اثر گذار بر بازار محسوب می‌شود و تا وقتی که در این مورد اقداماتی انجام نشود بازار به تعادل نمی‌رسد. وقتی دولت از دلار ۱۵ هزار تومانی صحبت می‌کند و اظهارات ضدونقیضی در مورد نرخ سود بانکی از سوی مسوولان عنوان می‌شود، فعالان بورسی نیز ترجیح می‌دهند از بازار خارج شوند. نجات بازار سرمایه از طریق بازار پول و متولی این بازار میسر می‌شود. در غیر این صورت سیاستگذار بورسی با هیچ ترفندی نمی‌تواند مسیر منفی معاملات را تغییر دهد. اصلاح طولانی‌مدت قیمت سهام برای سرمایه‌گذار این بازار زجرآور است و موجی از یاس و ناامیدی در میان سهامداران به وجود آورده است. گرچه این وضعیت نمی‌تواند تا ابد ادامه‌دار باشد وکسانی که با قیمت‌های فعلی وارد بورس می‌شوند در بلندمدت برندگان بازار خواهند بود.

وی با انتقاد از بسته حمایتی سازمان بورس خاطر نشان می‌کند: بسته حمایتی در صورتی در بازار تحولات مثبت ایجاد می‌کند که صورت مساله مشکل نداشته باشد. وعده‌های سیاستگذار مبنی بر تغییر دامنه نوسان متقارن و اختصاص منابع صندوق توسعه ملی در حالی با واکنش منفی سهامداران مواجه شده که سرمایه‌گذاران تمایلی برای خرید سهام ندارند. متولیان بازار دست به هر اقدامی زدند مشکلات بازار بیشتر شد و سرمایه‌گذاران بیشتری راه خروج را پیش گرفتند.

احتمال ریزش‌های بیشتر؟
اگر دماسنج بازار سرمایه، کف شاخص در محدوده یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد را بشکند، حمایت مهم را از دست می‌دهد. با فعال شدن حد ضررها بازار با فشار فروش جدیدی مواجه می‌شود و ممکن است نوسانات منفی تداوم یابد. پیمان حدادی، تحلیلگر بورس با بیان این مطلب اظهار می‌کند: همان‌طور که در روز‌های شنبه و یکشنبه مشاهده کردیم بازار با فشار فروش مضاعفی دست به گریبان بود. طی ماه‌های اخیر شاخص، حمایت‌های مهمی را از دست داده و با توجه به شرایط فعلی بعید نیست حرکت شاخص بر مدار نزولی ادامه داشته باشد.

وی در پاسخ به این سوال که چگونه می‌توان جلوی ریزش بازارسهام را گرفت، توضیح می‌دهد: بررسی وضعیت بازار نشان می‌دهد سیاستگذار در حال حاضر نمی‌تواند جلوی حرکت نزولی شاخص را سد کند. بازار سرمایه با ابهامات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کند. فعالان اقتصادی تا زمان انتخابات ریاست‌جمهوری و تعیین تکلیف تیم اقتصادی دولت جدید نمی‌توانند برنامه مدونی برای سرمایه‌گذاری در بازارهای مختلف انجام دهند. بلاتکلیفی در فضای سیاسی جامعه احتمالا موج جدیدی از ریزش قیمت در همه بازار‌ها را به دنبال خواهد داشت و بازار سهام نیز از این قضیه مستثنی نیست. وی با بیان اینکه دستکاری در تابلوی معاملات، وضعیت داد و ستد‌ها را پیچیده‌تر کرده است، می‌گوید: بخشی از دستکاری‌های تابلوی معاملات نیز رنگ و بوی سیاسی به خود گرفته از این‌رو تا سرانجام انتخابات مشخص نشود، بازار به تعادل نمی‌رسد و با نوسانات منفی همراه است.

درگیر و دار ریسک‌های جدید
این کارشناس با اشاره به واکنش منفی سهامداران نسبت به متغیرهای اقتصادی مثبت، خاطرنشان می‌کند: برخی از سهم‌های کوچک بازار همچنان از قیمت بالایی برخوردارند و قاعدتا این دسته از سهم‌ها از اخبار مثبت تاثیر‌پذیری مثبت ندارند اما این وضعیت در سهم‌های بزرگ هم وجود دارد. گرچه سهام بزرگ به برخی اتفاقات و اخبار به صورت مقطعی واکنش مثبت نشان می‌دهند، اما فشار فروش در سهم‌های کوچک، سهام بزرگ را دچار دردسر کرده و این دسته از سهام نیز به پای سهام کوچک می‌سوزند. وی در ادامه بیان می‌کند: در دو هفته اخیر بازار با ریسکی جدید مواجه شده است. گزارش شرکت‌های بورسی که از بانک ملت آغاز و به پالایشی‌ها رسید. ریسکی جدید که نه تنها با واقعیت موجود همخوانی ندارد حتی فاصله زیادی با انتظارات بازار دارد. به گفته پیمان حدادی، تزریق یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه آن هم به صورت مرحله‌ای دردی از بازار درمان نمی‌کند. یک درصد از منابع این صندوق حدود ۴ هزارمیلیارد تومان است این در حالی است که بازار طی بازه زمانی ۳ ماهه با بیش از ۵ هزار میلیارد تومان صف فروش دست به گریبان است. بر همین اساس حتی اگر همه آن یک درصد نیز یکجا به صندوق تثبیت بازار تزریق می‌شد تغییری در روند نوسانات منفی شاخص ایجاد نمی‌کرد.

شاخص کل تالار شیشه‌ای ۸/ ۱ درصد دیگر افت کرد و حالا تنها ۷/ ۰ درصد تا از دست دادن مرز حساس یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد فاصله دارد. دیگر متغیرهای بازار نیز چنگی به دل نمی‌زنند.
تخته گاز سهام در مسیر کاهش
ارزش معاملات خرد بورس تهران که مدت‌هاست به شدت کاهش یافته و به میانگین سال ۹۸ رسیده، حالا چند روزی است که به صورت متوالی زیر ۲هزار میلیارد تومان است. در این میان افزایش ترس و ناامیدی سهامداران سبب سنگین شدن صف‌های فروش و خروج سرمایه‌های خرد از بازار سهام شده است. دیروز نیز با وجود نقدشوندگی نامناسب بازار، باز هم شاهد ثبت خالص فروش ۴۹۰ میلیارد تومان نقدینگی از سوی سهامداران حقیقی بودیم.

در این میان گرچه کلید راهگشای بازار سهام در دستان سیاستگذاران است اما تعلل آنان برای گره‌گشایی از مشکلات و بحران این روزهای بازار سهام جای سوال دارد؟ مگر نه اینکه بهانه تعلل آنان در حذف دامنه نوسان؛ به عنوان تک عاملی برای بازگشت بورس به تعادل، حفظ منفعت سهامداران و جلوگیری از افت بیشتر بازار است، پس چرا همچنان شاهد افت بیش از پیش نماگرها و آب شدن سرمایه سهامداران هستیم؟ شاید بهتر باشد برای یک بار هم که شده به دور از هر گونه مداخله و حمایت دستوری به بورس فرصت بازیابی بدهیم، تا شاهد شکوفایی آن باشیم، آن وقت است که اعتماد و سرمایه‌های مولد مجددا به آن بازگردانده خواهد شد.

به هر روی در جریان دادوستدهای روز یکشنبه طبق یک روند تکراری شاهد ریزش نماگرها آن هم با قوت بیشتر بودیم. شاخص کل بورس معاملات دیروز را با افت ۸/ ۱ درصدی (۴/ ۲۰ هزار واحدی) پایان داد و کف قبلی را پایین‌تر کشاند. شاخص کل هموزن نیز یک درصد عقب‌تر نشست. در فرابورس نیز شاهد روند بهتری نبودیم و از ارتفاع نماگر اصلی این بازار ۹/ ۰ درصد کاسته شد.

از جمله موارد عجیبی که در معاملات روز یکشنبه شاهد آن بودیم، عدم بازگشایی نماد بانک ملت (وبملت) آن هم پس از اعلام بازگشایی نماد بود. در حالی که نکته عجیبی در روند معاملات این نماد ایجاد نشد، ناظر بازار مجددا نماد را به حالت ممنوع- متوقف بازگرداند.

در این خصوص برخی عنوان کردند ترس سیاستگذار درخصوص از دست رفتن مرز یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد دلیل عدم بازگشایی «وبملت» بوده است.

به هر روی پس از ساعت معاملاتی ناظر بازار در پیامی عنوان کرد: «نماد معاملاتی بانک ملت (وبملت) به علت ورود سفارش فروش با حجم های نامتعارف از سوی برخی سهامداران و ‌همچنین ورود سفارش فروش با قیمت های نامتعارف از جمله یک ریال که باعث کشف قیمت نامناسب می‌شد، بازگشایی نشد. لازم به ذکر است ایستگاه معاملاتی آن دسته از مشتریانی که نسبت به ورود سفارش فروش با قیمت‌های نامتعارف در نماد فوق اقدام کردند مسدود شد.»

ناامیدی حقیقی‌های بورس
روز یکشنبه میزان فروش حقیقی‌ها به نسبت روز قبل کاهش داشت که البته این امر به واسطه ناتوانی آنان در فروش به دلیل رکود در معاملات و حجم صف‌های فروش رقم خورد. سهامداران عمده نیز خالص خرید ۴۹۰ میلیارد تومانی را رقم زدند.

در این روز گروه دستگاه‌های برقی و منسوجات تنها صنایعی بودند که در لیست خرید حقیقی‌ها قرار گرفتند که البته تنها شاهد خالص خرید ۴۷۲ میلیون تومانی این دسته از معامله‌گران بودند.

در آن سوی بازار اما پالایشی‌ها شاهد خروج ۱۲۸ میلیارد و ۵۹۵ میلیون تومانی سهامداران خرد بودند و پس از آن بیشترین خالص فروش حقیقی به دو صنعت بانک و فلزات اساسی جمعا به میزان ۱۰۴ میلیارد و ۶۳۱ میلیون تومان اختصاص پیدا کرد.

بورس یکشنبه از دریچه آمار
در روزی که شاخص کل بورس تهران با افت ۸/ ۱ درصدی همراه شد، از ۲۸۷ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۱۷ سهم (۹/ ۵ درصد) مثبت بود و در مقابل ۲۱۶ سهم (۲/ ۷۵ درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۷ نماد (۴/ ۲ درصد) صف خریدی به ارزش ۴/ ۱۱ میلیارد تومان تشکیل دادند. اما در مقابل شاهد شکل‌گیری صف فروش در ۲۰۰ نماد بورسی (۶/ ۶۹ درصد) به ارزش ۲۴۲۳ میلیارد تومان بودیم.

در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس افت ۹/ ۰ درصدی را ثبت کرد، ۱۱۴ نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۶ سهم (۲/ ۵ درصد) مثبت و ۸۹ سهم (۷۸ درصد) منفی بود. در این بازار ۵ نماد (۳/ ۴ درصد) صف خریدی به ارزش ۱۵۷ میلیارد تومان تشکیل دادند اما ۹۰ نماد (۷۹ درصد) نیز با صف فروشی به ارزش ۱۳۹۴ میلیارد تومان مواجه شدند.

بازار پایه نیز روز گذشته میزبان دادوستد ۸۸ نماد بود. در این میان ۹ سهم (۲/ ۱۰ درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد دادوستد ۶۰ سهم (۶۸ درصد) در محدوده منفی بودیم.

در این بازار نیز ۸ نماد (۹ درصد) صف خریدی به ارزش ۲۳ میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۶۷ نماد (۷۶ درصد) با ارزشی بالغ بر ۹۴۲ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.

 

قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمیایی برای معاملات هفته ابتدایی خردادماه در حالی اعلام شدند که هر دو اهرم اصلی تعیین نرخ پایه یعنی قیمت مبنای دلار و نرخ جهانی، کاهشی بودند.
صعود بهای ارز در بازار ارز طی هفته گذشته، دوام چندانی نداشت و نهایتا در روزهای پایانی هفته مجددا وارد مسیر نزولی شد که ثمره این نوسان‌های مکرر طی هفته گذشته در سامانه نیما به میزان 41/ 1 درصد افت نرخ نسبت به هفته ماقبل بود.  کاهشی بودن میانگین هفتگی بهای نیمایی ارز به‌رغم افزایش آن در برخی از روزهای هفته گذشته، حکایت از مخابره سیگنال حمایتی از بازار دارد. از طرفی بررسی قیمت گرید به گرید محصولات پلیمری و شیمیایی نیز جرقه‌های محدود افزایش قیمت جهانی را نشان می‌دهد. به اعتقاد برخی از کارشناسان بازار، ریزش قیمت‌های جهانی به زودی متوقف می‌شود و کاهش بیشتر از این مقدار را تجربه نخواهد کرد. فرآیند این موارد فرضیه کاسته شدن از شتاب افت قیمت‌های پایه را تقویت می‌کند. بنابراین این انتظار وجود دارد که پس از افت سنگین هفته‌های اخیر و شتاب متعادل کاهش نرخ پایه در هفته جاری، روند نزولی قیمت‌های پایه به کف خود رسیده و شاید به زودی شاهد تغییر فاز قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمیایی باشیم.  با چشم‌پوشی از چند محصول شیمیایی، سایر محصولات گروه پلیمری و شیمیایی با نرخ پایه کاهشی در هفته جاری عرضه خواهند شد. میانگین هفتگی بهای نیمایی دلار در معادله کشف نرخ پایه به میزان 20 هزار و 487 تومان در نظر گرفته شد که افت 292 تومانی نسبت به قیمت‌های اعلامی 26 اردیبهشت را نشان می‌دهد.

 سیگنال نزولی قیمت‌های جهانی به بازار داخلی
قیمت‌ها در بازارهای جهانی تمایلی به رشد جدی ندارد و به روند کاهشی آرام خود ادامه می‌دهد. قیمت هر بشکه نفت خام برنت در پایان معاملات روز جمعه، 66 دلار و 73 سنت بود که طی هفته گذشته نوسان منفی 88/ 2 درصدی را تجربه کرده است. این در حالی است که فرآیند افت و خیزهای بهای نفت به وضوح حکایت از عدم‌تمایل آن برای تحرک شدید قیمتی دارد. زیرا در ماه گذشته تنها به میزان 03/ 2 درصد افزایش قیمت داشته است.  نفتا نیز به تبعیت از معاملات نفت خام، نوسان محدود قیمتی را در پیش گرفته است و نوسان جدی در قیمت این محصول دیده نمی‌شود. به طوری که در پایان معاملات روز 21 ماه مه، کاهش 58/ 0 درصدی را تجربه کرده و به قیمت 586 دلار و 21 سنت رسید.  این روزها که نوسان قیمت در عموم بازارهای کالایی به شکل زیگزاگی صورت می‌گیرد، فرضیه عدم‌تمایل قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمیایی به رشد جدی نرخ محتمل ارزیابی می‌شود. بنابراین در صورت ادامه این شرایط، سکاندار اصلی تعیین نرخ پایه، میانگین هفتگی بهای نیمایی ارز خواهد بود و زیربنای ذهنیت متقاضیان مبتنی بر نوسانات بهای ارز در بازار آزاد تعیین می‌شود. از این رو داده‌های حیاتی معاملات در تالار فیزیکی محصولات پتروشیمیایی بورس کالا، همسو با افت و خیزهای نرخ آزاد ارز، نوسان خواهند کرد.

 حجم معاملات پلیمرها از متوسط سال گذشته عبور کرد
حجم معاملات مواد اولیه پلیمری و شیمیایی طی هفته گذشته درحالی افزایش یافت که سیگنال قدرتمند رشد بهای ارز در بازار آزاد محرک اصلی آن به شمار می‌رود. اما جریان افزایشی بهای ارز برای مدت کوتاهی ادامه یافت، سپس در پایان هفته شاهد افت نرخ دلار در بازار آزاد به کانال 22 هزار تومان بودیم. چندی است که متقاضیان خرید از بورس کالا، سفارش‌های خود را در پایین‌ترین سطح ممکن ثبت می‌کنند تا کاهش قیمت‌ها به پیش‌بینی‌های ذهنی‌شان نزدیک شود. این امر سبب افت جدی موجودی انبارها شده است که در کنار جرقه‌های افزایشی بهای ارز، ترس از رشد مجدد قیمت‌های پایه برای هفته جاری را در بین متقاضیان ایجاد کرد. از این رو سعی کردند تا بخش زیادی از سهمیه خود را در هفته گذشته خرید کنند. از این رو میزان تقاضای مواد اولیه پتروشیمیایی که طی هفته گذشته به بورس کالا وارد شد افزایش چشمگیری داشت. همچنین این احتمال نیز وجود دارد که هفته گذشته جرقه‌های بهای ارز در بازار آزاد تنها فضای تنفسی مقطعی، برای رشد حجم معاملات ایجاد کرده که با افت دوباره آن و تداوم شرایط فعلی، هشداری برای آغاز رکود در معاملات بورس کالا باشد.  به دنبال ورود تقاضای هیجانی خرید مواد اولیه پلیمری در تالار فیزیکی بورس کالا، رقابت‌های قیمتی چند ده درصدی در این بازار خودنمایی کرد. صدرنشین رقابت‌های قیمتی معاملات هفته گذشته مربوط به گروه پلی اتیلن ترفتالات گرید بطری است که از سوی متقاضیان این محصول به میزان 31 تا 57 درصد بیش از قیمت پایه تحت رقابت قیمتی قرار گرفتند. شاید شروع فصل گرما و تقاضا برای بطری‌های نوشیدنی و آب معدنی از جمله دلایلی باشد که برای چند هفته متوالی رقابت بر سر خرید این محصول را ایجاد کرده است.  معاملات محصولات پتروشیمیایی بورس کالا در هر دو گروه پلیمری و شیمیایی با افزایش قابل قبولی همراه شد که هم از مسیر رشد عرضه و ورود تقاضای افزایشی به بورس کالا، حجم معاملات صعود محسوسی را به ثبت رساند. به عبارت دقیق‌تر، 95 هزار و 338 تن از انواع محصولات پلیمری در بورس کالا طی هفته گذشته عرضه شد که رشد نزدیک به 4 درصدی داشت اما نکته قابل‌توجه معاملات هفته گذشته مربوط به افزایش چشمگیر تقاضا و عبور از مرز یکصد هزار تنی بود. به طوری که به میزان 105 هزار و 62 تن تقاضا در برابر عرضه‌های هفته گذشته به ثبت رسید که نسبت به هفته ماقبل رشد 52 درصدی داشت. این میزان از حجم تقاضا را می‌توان بیشترین میزان تقاضا از هفته منتهی به 8 اسفند سال گذشته و بالاترین تقاضای به ثبت رسیده در سال‌جاری به شمار آورد. سرانجام تقابل عرضه و تقاضای افزایشی هفته گذشته رشد حجم دادوستد پلیمرها به 77 هزار و 7365 تن بود که افزایش 48 درصدی داشت. این میزان حجم معاملات نه تنها بیشترین مقدار طی 11 هفته گذشته به شمار می‌رود، بلکه از متوسط حجم معاملات سال گذشته نیز فراتر رفته و موجب معامله بیش از 81 درصد از عرضه محصولات پلیمری طی هفته گذشته شده است. محمدعلی طباطبایی، کارشناس بازار محصولات شیمیایی به «دنیای‌اقتصاد» گفت: روند بازار محصولات شیمیایی تحت تاثیر دو اهرم نرخ ارز نیمایی و نرخ‌های جهانی در هفته جاری با افت قیمت همراه شدند. این روند می‌تواند در هفته‌های آینده تعدیل شود زیرا فضای کافی برای افت بیشتر نرخ دلار نیمایی در میانگین هفتگی با توجه به رشد روزانه آن دیده نمی‌شود. از طرفی بازار‌های جهانی در انتظار بهبود گسترده سطح تقاضا در آستانه رشد بها قرار گرفته است. هرچند که مقاومت بازار چین به جهت تعدیل بازار به عنوان یک سرعت‌گیر عمل می‌کند. همچنین در درازمدت بازگشت رونق به بازار پیش‌بینی می‌شود اما در بازارهای داخلی رکود ادامه خواهد یافت انتظار می‌رود که به زودی به سطح تقاضای حداکثری نرسیم. چون اهالی بازار همچنان چشم انتظار اخبار مثبت از مذاکرات و احتیاط در خرید در تمام جهان هستند.

 

قطعی شدن پذیرش چند واحد سیمانی برای عرضه محصول خود در رینگ معاملاتی بورس کالا باعث شده این روزها توجهی مجدد به معضل تکراری قیمت‌گذاری دستوری بشود که سال‌هاست گریبان‌ این بخش از تولیدکنندگان کشور را گرفته است. قیمت‌گذاری دستوری رویه‌ای متداول در کشور برای کنترل بهای محصولات مختلف است که به کرات ناکارآیی، فسادزا بودن، اثرات تضعیفی آن بر بدنه تولید و درنهایت نیز بی‌نتیجه ماندن اجرای این رویه در کنترل تورم قیمتی کالاها تجربه شده است. در این شرایط پذیرش مجدد واحدهای سیمانی در بازار فیزیکی بورس کالا و حمایت تمام قد بازار سرمایه از خروج معاملات این بخش از نرخ‌گذاری دستوری بارقه‌های امیدی مبنی بر تغییر قوانین حاکم در تعیین قیمت فروش سیمان را به وجود آورده است.
میزان ظرفیت اسمی تولید سیمان در کشور فراتر از تقاضای داخلی و صادراتی برای این محصول بوده و به شکل کلی طی سال‌های گذشته بخشی از ظرفیت این صنعت به دلیل نداشتن تقاضا بی‌استفاده مانده اما مسوولان همچنان بر نرخ‌گذاری دستوری برای این صنعت تاکید ویژه دارند. اما از آنجا که ظرف سال‌های اخیر بسیاری از محصولات صنعتی از شمول نرخ‌گذاری دستوری خارج شده و در حال حاضر در رینگ معاملاتی بورس کالای ایران بر مبنای قیمت‌های جهانی، بهای پایه آنها مشخص می‌شود و در ادامه براساس مکانیزم عرضه و تقاضا قیمت نهایی برای آنها تعیین می‌شود، امید می‌رود که پذیرش سیمان در بازار فیزیکی بورس کالا سرآغازی بر اتمام نرخ‌گذاری دستوری در این صنعت نیز باشد. در روزهای ابتدایی خرداد ماه بورس کالای ایران در اطلاعیه‌ای خبر از پذیرش محصول سیمان چند مجموعه برای عرضه در رینگ فیزیکی این بازار داد. با توجه به آنکه براساس ماده ۱۸قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید مصوب سال ۸۴، دولت مکلف شده تا کالای پذیرفته شده در بورس را از نظام قیمت‌گذاری خارج کند؛ انتظار می‌رود که به استناد این ماده قانونی محدودیت قیمتی برای فروش سیمان عرضه شده در این بازار نیز وجود نداشته باشد. به این ترتیب بورس کالا بتواند بستری شفاف برای کشف واقعی قیمت این محصول براساس نظام عرضه و تقاضا را اجرایی کند.

با این وجود تجربه قبلی ورود سیمان به بورس کالا و اعمال محدودیت‌های قیمتی در این بازار برای فروش این محصول از سوی سازمان‌های ناظر که البته مغایر با ماده ۱۸ قانون توسعه ابزارها بود، باعث شده همچنان تردید‌هایی نسبت به اعمال نظر درخصوص تعیین سقف رقابت برای فروش این محصول میان تولیدکنندگان این بخش وجود داشته باشد.

البته با توجه به هشدارهای مکرر کارشناسان درخصوص معایب قیمت‌گذاری دستوری، نمایان شدن ناکارآیی این روش و فسادزا بودن آن و همچنین تضعیف هر چه بیشتر تولیدکنندگان با اعمال محدودیت‌های نرخ‌گذاری، تغییر این رویه نادرست نیز محتمل است. در این شرایط حمایت همه‌جانبه بازار سرمایه از خروج سیمان از قیمت‌گذاری دستوری بر امید تولیدکنندگان این بخش برای تغییر افزوده است.

به گزارش اقتصادنیوز ، برای پیش بینیبورس امروز – ‌دوشنبه 3 خرداد- به روند بازار سهام در روز گذشته نگاه می‌کنیم. در روز یکشنبه شاخص کل بورس 20 هزار و 420 واحد نزول کرد و به رقم یک میلیون و 107 هزار واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن نیز 3 هزار و 953 واحد پائین آمد و در رقم 388 هزار و 201 واحد ایستاد. همچنین شاخص کل فرابورس 172 واحد ریزش کرد و به رقم 17 هزار و 503 واحد رسید.

در پایان معاملات ‌روز یکشنبه، 23 نماد رشد قیمت و 319 نماد کاهش قیمت داشتند، به عبارت دیگر، 5 درصد بازار رشد قیمت داشتند و 78 درصد بازار افت قیمت داشتند.

بیشترین افزایش قیمت

روز یکشنبه در بورس شرکت‌های ایران مرینوس (نمرینو)، سرمایه گذاری توسعه صنایع سیمان (سیدکو) و لیزینگ رایان سایپا (ولساپا) بیشترین افزایش قیمت را ثبت کردند. در فرابورس نیز شرکت‌های سیمان ساوه (ساوه)، سرمایه گذاری سبحان (وسبحان) و پتروشیمی تندگویان (شگویا) بیشترین افزایش قیمت را داشتند.

بیشترین کاهش قیمت

در بورس نمادهای ولملت (شرکت واسپاری ملت)، سهگمت (سیمان هگمتان) و کمنگنز (معادن منگنز ایران) در روز یکشنبه بیشترین کاهش قیمت بازار را داشتند و در معاملات فرابورس شرکت توکا رنگ فولاد سپاهان (شتوکا)، پگاه گلپایگان (غگلپا) و فولاد هرمزگان (هرمز) بیشترین کاهش قیمت را داشتند.

عرضه و تقاضای بازار

عرضه و تقاضای بورس در انتهای معاملات روز یکشنبه، علامتی کارآمد برای پیش بینی عرضه و تقاضای بازار سهام در روز دوشنبه است. در پایان معاملات روز یکشنبه بازار با مازاد عرضه 3 هزار و 273 میلیارد تومانی بسته شد.

کاهش ارزش صف‌های بازار

در پایان معاملات یکشنبه 288 نماد صف فروش و 12 نماد صف خرید داشتند. ارزش صف‌های خرید نسبت به پایان روز گشته 11 درصد کاهش یافت و در رقم 153 میلیارد تومان ایستاد. ارزش صف‌های فروش نیز 14 درصد اکاهش یافت و 3 هزار و 426 میلیارد تومان شد.

بیشترین تقاضاها

در روز یکشنبه شرکت تولید و توسعه سرب و روی ایرانیان (با نماد معاملاتی فتوسا) با صف‌ خرید 110 میلیارد تومانی در صدر جدول تقاضای بازار قرار گرفت.

پس از فتوسا، شرکت گسترش صنایع روی ایرانیان (با نماد معاملاتی فگستر)  و سیدکو (سرمایه‌گذاری توسعه صنایع سیمان) بیشترین صف خرید را داشت.  

بیشترین عرضه‌ها

روز گذشته بیشترین صف فروش نیز به سمگا (سرمایه گذاری میراث فرهنگی) تعلق داشت که در پایان معاملات صف فروش 1656 میلیارد تومانی داشت. پس از سمگا، غصینو (صنعتی مینو) و خزر  (فنرسازی زر) بیشترین صف فروش را داشتند.

پیش بینی بورس امروز

روز گذشته شاخص کل‌ بورس برای ششمین روز پیاپی نزول کرد و در آستانه سقوط از کانال 1.1 میلیونی قرار گرفت. علاوه بر این بازار سهام در روز یکشنبه 3 علامت منفی مهم داشت که نشان از وضعیت نزولی بازار دارند.

علامت اول کاهش نقدشوندگی بازار است. دیروز ارزش معاملات کاهش یافت و بازار با رکود نسبی مواجه بود. ارزش معاملات کل بازار سهام به رقم 5 هزار و 749 میلیارد تومان رسید که نسبت به روز ‌‌شنبه 28 درصد کاهش یافته است. ارزش معاملات خرد نیز با افت 10 درصدی نسبت به روز گذشته به رقم 2 هزار و 314 میلیارد تومان رسید.

نکته بعدی معاملات دیروز تداوم صف‌نشینی در سمت عرضه و  مازاد عرضه در پایان معاملات 3 هزار و 273 بود. صف‌هایی که به معاملات امروز نیز سرریز خواهد کرد. 

محمودرضا الهی فرد معتقد است با ورود محصولات به بورس کالا، میزان شفافیت و کشف قیمت واقعی محصولات افزایش می‌کند و در نتیجه با افزایش رقابت و میزان فروش شاهد رشد سهام شرکت‌های وارد شده به بورس کالا ازجمله شرکت‌های معدنی و سیمانی خواهیم بود.

مدیر عامل کارگزاری سی ولکس در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، خروج محصولات از قیمت‌گذاری دستوری را اقدامی در جهت افزایش شفافیت در بازارهای کالایی دانست و گفت: این اقدام بعد از مدت ها تکاپو و تلاش بالاخره عملی شده است؛ به طوریکه به تازگی شاهد پذیرش های هفتگی زیادی به خصوص در حوزه شرکت های حوزه مواد معدنی و سیمانی در بورس کالا هستیم.

الهی فرد اضافه کرد: در نظر داشته باشید که ورود شرکت‌های معدنی بزرگ مانند گل گهر، اقدامی در جهت ورود دیگر شرکت‌ها به این بازار برای استفاده از مزایای عرضه محصولاتشان در بورس کالاست تا در این شرایط شرکت ها به شیوه‌ای شفاف و با استفاده از کشف نرخ های منطقی ناشی از تقابل عرضه و تقاضا، از مزایای حضور در این بازار، بهره‌مند شوند.

وی توضیح داد: ممکن است شرکت ها گاهی در خارج از بورس هم شرایط فروش مناسبی داشته باشند، اما آگاهی از وجود شفافیت قیمتی و حتی میزان فروش برای سرمایه گذاران و سهامداران این شرکت ها با حضورشان در بورس کالا، نکته مثبتی است که باید در نظر داشته باشید؛ زیرا در غیر این صورت ممکن است سهامداران از جریان اطلاعات و سود و زیان شرکت ها به موقع و در لحظه مطلع نشوند. بنابراین این اقدام، بر بهبود شرایط سهام شرکت ها در بورس اوراق بهادار و شفافیت و همچنین عادلانه بودن بازار نیز اثرگذاری مطلوبی دارد.

مدیر عامل کارگزاری سی ولکس تاکید کرد: همانطور که در بالا اشاره شد، ورود به بورس کالا برای فعالان بازار، چه در سمت عرضه و چه در سمت خرید سبب افزایش شفافیت می شود، این موضوع بر افزایش تعداد مشتریان و در نتیجه میزان فروش تاثیر مثبت دارد، زیرا در چنین شرایطی با داشتن اطلاعات بیشتر و دقیقتر از محصولات و قیمت های آنها، خریداران می توانند با اطمینان بیشتری به خرید محصولات مورد نظرشان اقدام کنند. در چنین شرایطی و با تعدد مشتریان، رقابت بهتری را در این زمینه شاهد خواهیم بود و در نتیجه قیمت های بهتری کشف می شوند.

مدیریت پیگیری تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص پیامک ارسال شده مبنی بر محدودسازی برخی کارگزاری ها در بازه زمانی سه روز، توضیحاتی را منتشر کرد.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، با توجه به سوء تفاهم ایجاد شده در مورد علت محدود کردن برخی کارگزاری ها از معاملات اوراق بهادار؛ به استحضار اهالی بازار سرمایه می رساند که منشا محدودیت های اعمال شده بر معاملات کارگزاری ارسال کننده پیامک، پرونده های تخلفاتی و اجرای آرای محکومیت های انضباطی صادر علیه نهاد مالی مذکور در مرجع رسیدگی به تخلفات بازار سرمایه است، و ارتباطی به شرایط بازار ندارد.
مدیریت پیگیری تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار در روشنگری چرایی محدود سازی برخی کارگزاری ها در بازه زمانی سه روز، دو نکته را به استحضار می رساند:
الف) منشا ارسال پیامک به کارگزاری های یاد شده، دستگاه اجرای احکام انضباطی و مرجع رسیدگی به پرونده های تخلفاتی بوده و هیچگونه ارتباطی با تصمیم نهاد ناظر و شرایط بازار نداشته و ندارد.
ب) شایسته است اشخاص حقیقی، حقوقی و کارگزاری ها در صورت احراز تخلفات در پیشگاه قانون تمکین کرده و از طرح مباحث انحرافی، حاشیه‌سازی و تشویش اذهان عمومی بپرهیزند.

مجتبی شهبازی معتقد است، با نگاهی به نسبت‌های مالی و تحلیل‌های بنیادیِ صنایعی که در کشور ما مزیت نسبی دارند به راحتی به ارزندگی سهام شرکت ها پی میبریم.

مدیر معاملات کارگزاری بانک پاسارگاد در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، با اشاره به فضای کنونی بازارسرمایه اظهار کرد: عقلانی‌ترین افراد فعال در بازار در این مواقع، کسانی هستند که سهام شرکت‌هایی که به ارزندگی آنها اعتقاد دارند را می‌خرند یا از فروش آنها به دلیل ورود بازار به یک دوره هیجانی خودداری می‌کنند. در واقع، آنها ارزش واقعی این شرکت‌ها را می‌دانند و قادر به شناسایی یک معامله خوب (با قیمت پایین تر از ارزش واقعی) هستند.

وی تصریح کرد: همه افراد فعال در بورس علاقمندند یک گوی بلورین داشته باشند که به آنها بگوید چه زمانی وارد و چه زمانی از بازار خارج شوند، اما چنین گوی جادویی وجود ندارد؛ بنابراین بهترین کاری که یک خریدار سهام می‌تواند انجام دهد نترسیدن از کف و سقف قیمت‌ها و تمرکز بر فرمول شخصیِ سرمایه گذار است؛ براین اساس، تلاش برای پیشگویی زمان ورود و خروج از بازار عین نابخردی است.

درگیری سیاستمداران ناآگاه با بازارسرمایه، اقدامی مخرب

این کارشناس بازارسرمایه، درگیری سیاستمداران با نوسانات طبیعی بازار و به دنبال مقصر گشتن را اولین و بزرگترین گام اشتباه در این حوزه دانست و افزود: بازار سرمایه در تمام دنیا دچار نوسان می شود و در این موضوع در تمام بازارهای مالی بین المللی اتفاقی طبیعی است، ولی باید گفت تاکنون هرگز شاهد مداخله جدی سیاست مداران در این حوزه نبوده‌ایم.

نامزدهای انتخاباتی برنامه اقتصادی خود را تشریح کنند

شهبازی تاکید کرد: به نظر من، شعارهای مرتبط با بازار سرمایه قطعا در انتخابات ریاست جمهوری این دوره پر رنگ خواهد بود. دلیل آن هم درگیری نسبت بالایی از مردم با بازار سرمایه طی دو سال اخیر است. به کاندیداهای ریاست جمهوری توصیه می‌شود از اظهار نظرهای غیرکارشناسانه در مورد بازار سرمایه دوری کنند، زیرا اعتماد بازار سرمایه هم اکنون خدشه‌دار شده است و بر همین اساس به نظر من، بهتر است کاندیداها با ارایه دقیق برنامه های اقتصادی خود موجب شفافیت اذهان عمومی نسبت به برنامه های اقتصادیشان شوند.

تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران امروز دوشنبه ۳ خرداد ماه میزبان عرضه انواع مس است به طوریکه یک هزار و ۳۹۰ تن مس مفتول، ۸۰ تن مس کاتد و ۴۰ تن سیم و مفتول مسی روی تابلوی معاملات می رود.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از کالاخبر؛ امروز همچنین ۴۰ تن مفتول آلومینیوم نیز در تالار مذکور عرضه می شود.

تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز روز دوشنبه میزبان عرضه ۱۵ هزار تن گوگرد و ۲ هزار و ۴۰۰ تن الکیل بنزن است.

تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران در این روز عرضه ۸۵ هزار و ۷۰۶ تن مواد پلیمری، گوگرد، وکیوم باتوم، قیر، روغن پایه و لوب کات را تجربه می کند.

شایان ذکگر است، امروز بازار فرعی بورس کالای ایران نیز شاهد عرضه ۴۰ تن پروفیل آلومینیوم است.

 

روند ریزشی بازار برای دومین هفته متوالی ادامه پبدا کرد و کندل هفتگی بیت کوین و اتریوم در کنار سایر ارزهای دیجیتال باز هم رنگ قرمز به خود گرفت. بهای بیت کوین نسبت به هفته قبل ۲۹.۷ درصد کاهش یافت و به محدوده ۳۳,۳۲۰ دلار رسید. اتریوم هم در مقایسه با هفته گذشته ۴۴.۲ درصد افت کرد و قیمت ۱۷۲۸ را هم ثبت نمود. تغییرات اخیر در احساسات بازار این گمانه‌زنی را به همراه داشته که روند صعودی بازار به اتمام رسیده و دوران نزولی آن شروع شده است. توییت‌های ضد بیت کوینی ایلان ماسک و اعمال محدودیت بر فعالیت‌های استخراج در چین را می‌توان از عوامل مهم روند اخیر بازار برشمرد.

شرکت ارتباطات سیار ایران که پیشنهاد افزایش سرمایه 188 درصدی داده بود، توانست مجوز افزایش سرمایه 147 درصدی را از سازمان بورس بگیرد و آماده برگزاری مجمع فوق العاده شود.

به این ترتیب “همراه” سرمایه اسمی فعلی را از 1.92 به 4.7 هزار میلیارد تومان می رساند. تامین مالی این شرکت بورسی از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها و برای اصلاح ساختار مالی صرف می شود.

پالایشگاه لاوان که در جریان معاملات یکشنبه با افت 3.7 درصدی قیمت سهام و صف فروش روبرو بوده درباره میانگین نرخ خرید نفت خام و میعانات گازی، مقدار فروش فراورده های اصلی، مقادیر صادرات نفت کوره تحویلی و میانگین نرخ تسعیر ارز توضیح داد.

براین اساس، محمدعلی اخباری مدیرعامل “شاوان” عطف به انتشار صورت های مالی حسابرسی نشده سال مالی منتهی به اسفند ۹۹ اعلام کرد: میانگین نرخ خرید نفت خام ۳۴.۰۹ دلار و میعانات گازی ۲۷.۲۵ دلار در هر بشکه است.

مقدار فروش فراورده های اصلی بر اساس آخرین گزارش تسهیم فروش ۱۲ ماهه، اعلامی از سوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است.

نرخ های خرید نفت خام و فروش فرآورده های اصلی بر اساس صورت حساب های ۹ ماهه ارسالی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی است. همچنین نرخ های سه ماهه پایانی برابر نرخ آذر ماه لحاظ و محاسبه شده است.

مقادیر صادرات نفت کوره تحویلی به امور بین الملل وزارت نفت در شش ماه دوم سال ۹۹ تاکنون به این شرکت اعلام نشده و برای محاسبه مقادیر مذکور از نرخ صورتحساب ارسالی شرکت ملی پالایش و پخش و سه ماهه پایانی بر اساس نرخ آذر ماه لحاظ شده است.

میانگین نرخ تسعیر ارز ۲۰۶۹۷۵ ریال است. با توجه به سابقه تهیه گزارش دوره های گذشته، امکان تغییر مبانی به دلیل تغییر نرخ های اعلام شده و تغییر گزارش نهایی وجود دارد. به محض دریافت اطلاعات جدید موضوع به اطلاع سهامداران خواهد رسید.

شرکت کاشی الوند موفق شد در سال مالی 99 حدود 72 میلیارد تومان ،معادل 180 تومان به ازای هر سهم، سود خالص کسب کند که نسبت به دوره مشابه قبل حدود 190% رشد نشان می‌دهد.

درآمد فروش شرکت نیز با حدود 80% افزایش به 358 میلیارد تومان رسید. حاشیه سود ناخالص شرکت طی این دوره با افزایشی 5 درصدی نسبت به دوره مشابه پیشین به 25% رسید.

 

پارتا در 12ماهه به سود 2013 ریالی رسیده و البته توضیحاتی را داده است
۱-افزایش درآمد غیر عملیاتی سال ۱۳۹۹ ناشی از فروش بخشی از ۸% سهام شرکت فرعی(لاستیک یزد ) به مبلغ ۱،۸۵۵،۱۵۷ میلیون ریال و سود سپرده بانکی(سپرده نمودن بخشی از وجه فروش) است. توضیح اینکه سود سهام شرکت های فرعی یزد و کربن مربوط به سال ۱۳۹۹ درتاریخ تصویب صورت تقسیم سود در مجمع سالیانه در حساب ها ثبت می شود.

۲-افزایش سایر درآمد ها در سال ۱۳۹۹ عمدتا ناشی از افزایش نرخ فروش ضایعات است.

۳-افزایش هزینه مالی ناشی از افزایش تسهیلات مالی دریافتی است.

غمهرا در 12ماهه به سود 8807 ریالی رسیده است .
سهم در9ماهه به سود 5575 ریالی به ازای هر سهم رسیده بود .
12ماهه سود عملیاتی 918 و سود خالص 824 میلیارد ریال است و پیشرفت خوبی برای 3 ماهه چهارم بوده است .
9ماهه به سود عملیاتی 502 میلیارد ریال و سود خالص 521 میلیارد ریال است .
در 6 ماهه به سود 3765 ریالی رسیده که حدود ۱۶ میلیارد تومان از این سود ناشی از سرمایه گذاری شرکت کامیار است.

در مجموع سهم 299 میلیارد ریال سود عملیاتی و 352 میلیارد ریال سود خالص دارد .

این شرکت در سال مالی ۹۹ حدود ۵ هزار و ۹۹۴ میلیارد تومان (معادل ۶،۳۱۰ تومان به ازای هر سهم ) سود خالص شناسایی کرده که نسبت به سال گذشته ۲۷۳ درصد رشد داشته است.

فروش شرکت در سال ۹۹ به ۵ هزار و ۵۲۱ میلیارد تومان رسیده است که نسبت به سال گذشته ۸۹ درصد افزایس داشته است.

حاشیه سود ناخالص شرکت در فصل زمستان با حدود ۷ درصد افزایش نسبت به فصل گذشته به ۵۹ درصد رسیده است.

شرکت در فصل زمستان حدود ۱ هزار و ۳۷۴ میلیارد تومان زیان غیر عملیاتی عمدتا ناشی از زیان حاصل از فروش سرمایه گذاری در سهام شناسایی کرده است.

این شرکت در این فصل حدود ۵۴۱ میلیارد تومان معادل ۵۷۰ تومان به ازای هر سهم زیان ساخته که بدترین عملکرد فصلی شرکت محسوب می شود.

کرمانشا در سال مالی ۹۹ حدود ۱ هزار و ۲۴۳ میلیارد تومان (معادل ۳۵۲ تومان به ازای هر سهم) سود خالص شناسایی کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸۰ درصد رشد داشته است.

فروش شرکت در سال ۹۹ به ۲ هزار و ۴۰۱ میلیارد تومان رسیده است که نسبت به سال گذشته ۷۱ درصد رشد داشته است.

حاشیه سود ناخالص شرکت در فصل زمستان با حدود ۹ درصد کاهش نسبت به فصل گذشته به ۵۸ درصد رسیده است.

این شرکت در این فصل حدود ۳۱۴ میلیارد تومان معادل ۸۹ تومان به ازای هر سهم سود ساخته که نسبت به فصل گذشته حدود ۳.۶ درصد رشد را تجربه کرده است.

کاوه در سال مالی ۹۹ حدود ۳ هزار و ۲۰۱ میلیارد تومان (معادل ۲۱۳ تومان به ازای هر سهم ) سود خالص شناسایی کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۲۹ درصد رشد داشته است.

فروش شرکت در سال ۹۹ به ۱۳ هزار و ۳۱۸ میلیارد تومان رسیده است که نسبت به سال گذشته ۱۵۰ درصد رشد داشته است.

حاشیه سود ناخالص شرکت در فصل زمستان با حدود ۱۳ درصد کاهش نسبت به فصل گذشته به ۲۰ درصد رسیده است.

این شرکت در این فصل یعنی زمستان حدود ۶۹۸ میلیارد تومان معادل ۴۶ تومان به ازای هر سهم سود ساخته که ۴۶ درصد افت نسبت به فصل ثبل از آن داشته است.

قیمت سهم ۱،۹۱۵ تومان است و در سال گذشته ۵۹ درصد رشد داشته است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما