نوسانات قیمت دلار در ۴ هفته اخیر حالت رفت و برگشتی پیدا کرده است. از یکسو خبرهای مربوط به احتمال آزادسازی منابع ارزی بلوکهشده و لغو تحریمها، تعداد فروشندگان را در بازار بیشتر کرد و از سوی دیگر، اخبار مربوط به کاهش احتمال احیای برجام، قدرت خریداران را در بازار افزایش داد و دلار را بهسوی سطوح بالاتر برد.
دلار در هفتههای اخیر روند قیمتی رفت و برگشتی داشته است؛ در مقاطعی رو به سوی قیمتهای بالاتر حرکت کرده و در زمانهایی به سمت سطوح پایینتر رفته است. شواهد نشان میدهد که بازار حرکات خود را بر اساس متغیری به نام «برجام» تنظیم کرده است. هر زمان معاملهگران امیدوار شدند که قرار است در روابط ایران و آمریکا گشایشهایی رخ دهد، فروشهای ارزی خود را افزایش دادند و هر زمان از این اتفاق ناامید شدند،بیشتر در موقعیت خرید قرار گرفتند.یکی از آخرین دفعاتی که بازیگران ارزی خریدار شدند، روز شنبه بود. روز شنبه اسکناس آمریکایی ۲۶۰ تومان رشد را به ثبت رساند و با عبور از مرز ۲۴ هزار تومانی، به بهای ۲۴ هزار و ۲۰۰ تومان رسید. به گفته فعالان، بایدن در اولین سخنرانی خود اشارهای به برجام و لغو تحریمهای ایران نکرد و این موضوع موجب شد که بازار با تردید بیشتری نسبت به گشایشهای آینده مواجه شود. نوسانات شدید رفت و برگشتی موجب شده است که فعالان اقتصادی سختی زیادی برای تنظیم برنامههای خود داشته باشند. در واقع بازار روند مشخصی نداشته و در برخی زمانها کاهش قیمت را جدی گرفته و در زمانهای دیگر، افزایش قیمت را با قدرت در پیش گرفته است. بهعنوان مثال، در آخرین روزهای دی ماه، دلار تا کانال ۲۱ هزار تومانی نیز پایین رفت. ولی با آغاز بهمن ماه روند افزایشی شد و اسکناس آمریکایی تلاش کرد که به مرز ۲۵ هزارتومان برسد. به نظر تحلیلگران، قبل از آغاز به کار بایدن، چنین انتظاری در بازار شکل گرفته بود که در دوران ریاست جمهوری او فشار حداکثری خاتمه خواهد یافت و به دنبال آن با لغو تحریم ها، برجام احیا خواهد شد. با این حال، از آغاز دوران این سیاست مدار، صحبت خاصی مبنی بر اعطای امتیازی به ایران مطرح نشده و همین مساله موجب شده است که کمی انتظارات افزایشی تقویت شوند. با این حال، نشانههای مثبتی نیز از پایان روند فشار حداکثری رویت شده است، امری که موجب شده کمی سفته بازان از بازار دور شوند و حتی در شرایطی که قیمت دلار افزایشی شده است، شاهد شوکهای قیمتی نبوده ایم.
ترک فشار حداکثری
در روزهای اخیر خبرهایی منتشر شده است که خبر از ترک خوردن نظام فشار حداکثری میدهد. در یکی از این موارد، گفته شد که بدهی ایران به سازمان ملل از منبع پولی پرداخت خواهد شد که در کره جنوبی بلوکه شده است. افزون بر این، عنوان شده که کوواکس بیش از ۴ میلیون دوز واکسن آسترازنکا به ایران خواهد داد. این موضوع نشان میدهد که درباره جابهجایی پول با ایران نیز همکاریهایی صورت گرفته است.مذاکرات ایران با کشورهای همسایه مانند عراق و عمان برای دریافت پولهای بلوکه شده ادامه دارد و در هفتههای اخیر، رایزنیهای زیادی با مقامات کرهای نیز صورت گرفته است. مجموع این عوامل و اخبار نشان میدهد که فشار حداکثری رو به تقلیل است. با این حال، هنوز موضع شفافی از سوی آمریکا در مورد برجام اتخاذ نشده و این مساله موجب شده است که بازار نسبت به لغو تحریمها تردید کند. معاملهگران روز پنجشنبه از اینکه بایدن درباره ایران سخن نگفت، دلگرم شدند و خریدهای خود را افزایش دادند. در بازار سکه نیز معاملهگران با تکیه بر دلار خریدهای خود را بالا آوردند و توانستند فلز گرانبهای داخلی را به کانال ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی ببرند. در روزهای اخیر سکه بیشتر از اونس طلا، به روند بهای دلار دقت کرده است.
قیمت دلار در صرافی ملی از آغاز این هفته تغییر چندانی نداشته است اما قیمت آن در بازار شاهد افزایش جزئی بوده است. با این حال کارشناسان معتقدند که دلار در شیب کاهشی قرار دارد.
کلوز دلار در کانال هیجانی 24300 تومان یعنی دلار خود را با برجام تنظیم کرده با استقرار بایدن، صحبت خاصی مبنی بر اعطای امتیازی به ایران مطرح نشده لذا فضا دلار افزایشی شد.
نشانههای مثبت اندک از پایان فشار حداکثری رویت شده است که در نتیجه آن برخی از سفته بازان از بازار دور شدند و با اینکه دلار افزایشی شده، شاهد شوک های قیمتی نبوده ایم.
وقتی اعلام می گردد از طریق کوواکس واکسن آسترازنکا به ایران خواهد آمد یعنی اینکه درباره جابجایی پول با ایران همکاری هایی صورت گرفته و این روند خود کاهشی است ولی جو هیجانی حاکم بر بازار این را نمی گوید.
اخبار مربوط به احتمال آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده و لغو تحریم ها، تعداد فروشندگان را بیشتر کرد، ولی اخبار کاهش احتمال احیای برجام، قدرت خریداران را افزایش داد و دلار را افزایشی کرد.
با اینحال کماکان دلار در محدوده 23800 تا 24200 تومان حبس گردیده و هر جرقه ای میتواند روند بازار را تغییر دهد. همچنین باید توجه داشت که در حال حاضر تنها ترین حامی فعلی دلار، حواله درهم می باشد.
در حال حاضر هر دلار در صرافی ملی 23750 تومان می باشد و همچنان در زیر سطح 23800 تومان باقی مانده است. هر دلار در بازار آزاد نیز در محدوده 24250 تومان قرار دارد.
منبع: سایت طلا
دنیای اقتصاد : گزارش بازار کار آمریکا در ماه ژانویه با اینکه حکایت از افزایش تعداد شغل و کاهش نرخ بیکاری داشت، اما تکانه لازم برای امیدواری در فضای اقتصادی را ایجاد نکرد. همچنین تجدید ارزیابی تعداد شغلهای از دست رفته در ماه دسامبر نیز حکایت از آن دارد که برخلاف اعلام اولیه ۱۴۰ هزار شغل از دست رفته، اقتصاد آمریکا در آخرین ماه ریاستجمهوری دونالد ترامپ در حدود ۲۲۷ هزار شغل را از دست داده است. گزارش تجدیدنظر شده ماه نوامبر نیز حکایت از افزایش بسیار کمتری از گزارش اولیه دارد.
تاکید بایدن بر حمایت فوری از اقتصاد
مجموع این آمارها سبب شد تا جو بایدن رئیسجمهور آمریکا و تیم اقتصادی او بر موضع مشترکی تاکید کنند: اقتصاد آمریکا اکنون نیازمند تزریق پول برای ادامه روند ریکاوری خود است. جو بایدن در این مورد گفت اگر اقتصاد آمریکا با سرعت کنونی به ریکاوری خود ادامه دهد ۱۰ سال زمان نیاز است که بزرگترین اقتصاد جهان به حالت اشتغال کامل بازگردد و از نمایندگان کنگره خواست تا راه تصویب و اجرای بسته محرک مالی هزار و ۹۰۰ میلیارد دلاری پیشنهادیاش را هموار کنند. بایدن پس از جلسه با تیم اقتصادی خود به خبرنگاران گفت: اقتصاد ما اکنون در بحران است و برخی در کنگره فکر میکنند ما اقدامات کافی را انجام دادهایم و برخی دیگر نیز اقدامات کوچک در ادامه را باور دارند، اما این چیزی نیست که من در اقتصاد کشور میبینم.
خروج از بازار کار
پس از سقوط تعداد شاغلان جدید در بازار کار آمریکا در ماه دسامبر، گزارش ماه ژانویه نشان میدهد که مجددا این شاخص به محدوده مثبت بازگشته و در اولین ماه سالجاری میلادی ۴۹ هزار شغل جدید به بازار کار آمریکا افزوده شده است. همچنین این گزارش حاکی از آن است که نرخ بیکاری آمریکا به ۳/ ۶ درصد کاهش پیدا کرده است. این در حالی است که بسیاری از اقتصاددانان عملکرد بهتری از اقتصاد آمریکا انتظار داشتند؛ به عنوان مثال کارشناسان سیتیگروپ پیشبینی کرده بودند ۲۵۰ هزار شغل جدید در بازار کار آمریکا ایجاد شود. البته عملکرد ضعیفتر از انتظار اقتصاد آمریکا در ماه ژانویه تاثیر منفی بر بازارها نداشت تا سهام آمریکا و بازدهی اوراق قرضه دولتی مسیری افزایشی داشته باشند. همچنین جزئیات دیگر این گزارش نشان میدهد تعداد کارگران دلسرد و همچنین تعداد افرادی که به دلیل وضعیت اقتصادی شغل پاره وقت دارند از ۷/ ۱۱ درصد در ماه دسامبر به ۱/ ۱۱ درصد در ماه ژانویه کاهش پیدا کرده است. رابرت فریک اقتصاددان در Navy Federal Credit Union در مورد گزارش روز گذشته گفت با اینکه پس از سقوط ماه دسامبر در ماه گذشته وضعیت کمی بهتر شد، اما این بهبود آنقدری نیست که باعث امیدواری زیاد شود. همچنین این اقتصاددان در ادامه افزود که کاهش چشمگیر نرخ بیکاری نیز نمیتواند مایه آرامش باشد زیرا سهم اصلی آن مربوط به خروج زیاد افراد از بازار کار است. گزارش ماه ژانویه نشان میدهد که حدود ۴۰۶ هزار نفر بازار کار را ترک کردهاند تا مقدار نرخ مشارکت به ۴/ ۶۱ درصد برسد.
ضرر شدید رستورانها و هتلها
وضعیت بیکاری در آمریکا برای ادامه سال ۲۰۲۱ چالشبرانگیز است؛ هنوز بیش از ۱۰ میلیون نفر در این کشور بیکارند که حدود ۳/ ۴ میلیون نفر آنها بیشتر از یک سال است که از کار بیکار شدهاند؛ این آمار با وجود کاهش ۶۰۶ هزار نفری بیکاران در ماه ژانویه است. کمپانیهای آمریکایی در ماه مارس و آوریل تعداد مشاغل خود را برای مبارزه با ضررهای ناشی از پاندمی کرونا کاهش دادند و تاکنون اکثر این بخشها در سطحی پایینتر از قبل پاندمی باقی مانده است. بخش پذیرایی و رستورانها طی دوره پاندمی کرونا به دلیل وضع محدودیتهای دولت بر این صنایع، بیشترین آسیب را دید.
شرکت تامین سرمایه امین عنوان کرده است برنامه افزایش سرمایه از مبلغ ۷ هزار میلیارد ریال به ۱۱ هزار میلیارد ریال دارد.
بر اساس این گزارش، افزایش سرمایه “امین” از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی، آورده نقدی با سلب حق تقدم از سهامداران فعلی خواهد بود.
در گزارش فعالیت ماهانه منتهی به دیماه سال جاری (سال مالی “سپ” پایان آذرماه است)شرکت درآمد شناساییشده خود را طی این دوره بالغبر ۲.۲۴۸ میلیارد ریال به ثبت رسانده، همچنین “سپ” در ۳ ماهه منتهی به دیماه سال جاری میزان درآمدی برابر با ۶.۶۶۰ میلیارد ریال را از خود بر جای گذاشته است.
بر پایه این گزارش، میزان درآمد شناساییشده پرداخت الکترونیک سامان کیش در دیماه سال جاری، نسبت ماه گذشته با ۴ درصد افزایش درآمد مواجه بوده، در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نیز میزان درآمد “سپ” رشد ۲۸ درصدی را مشاهده کرده است.
شرکت پرداخت الکترونیک سامان کیش در دیماه سال جاری، بیشترین میزان فروش (ارائه خدمات) را از بخش «درآمد حاصل از سایر کارمزد POS» با ۱.۱۶۳ میلیارد ریال به خود اختصاص داده، این میزان درآمد نسبت به ماه گذشته کمتر از یک درصد رشد داشته، همچنین در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته ۷ درصد افزایش درآمد به ثبت رسانده است.
شرکت سیمان سفید نی ریز که نماد با وجود ظن، دستکاری بازار یا استفاده از اطلاعات نهانی در معاملات جهت بررسی بیشتر حداکثر تا 25 بهمن متوقف شده از عدم موافقت سازمان بورس با افزایش سرمایه 130 درصدی از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی با ذکر دلیل خبر داد.
براین اساس، داود اکبری مدیرعامل “سنیر” اعلام کرد: به پیوست نامه 18 بهمن سازمان بورس درخصوص عدم موافقت افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران با استفاده از حق تقدم مشمولیت این شرکت طبق ماده یک قانون افزایش سرمایه بر اساس افزایش با صرف سهام و سلب حق تقدم اعلام می شود.
میثم طهماسب زاده بائی مدیر اداره نظارت و انتشار و ثبت اوراق بهادار سرمایه سازمان بورس طی نامهای به مدیرعامل شرکت سیمان سفید نی ریز اعلام کرد: بازگشت به درخواست صدور مجوز افزایش سرمایه این شرکت از 10 به 23 میلیارد تومان معادل 130 درصد از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی به منظور خرید دارایی ثابت جهت حفظ توازن تولید و کسب حداقل سرمایه بازار دوم بورس با توجه به ترکیب سهامداری و ترکیب اعضای هیات مدیره، شرکت مشمول مفاد یک قانون افزایش سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران و فرابورس از طریق صرف سهام با سلب حق تقدم مصوبه ۲۹ مرداد سال جاری مجلس و تبصره ماده یک قانون مذکور است و با درخواست موافقت نشد.
بدون دیدگاه