پیش‌بینی می‌شود که چین به‌زودی به بزرگ‌ترین اقتصاد جهان تبدیل شود. به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری فرانسه، بنیاد صلح کارنگی در گزارشی پیش‌بینی کرد که اقتصاد چین تا سال۲۰۳۵ جای آمریکا را به‌عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد جهان بگیرد و اندازه اقتصاد این کشور در آن سال، دو برابر اندازه فعلی باشد. کارنگی با پیش‌بینی رشد اقتصادی بالای ۱۰درصد برای چین در سال جاری اعلام کرد: بر مبنای شاخص قدرت خرید، اکنون اقتصاد چین حدود نصف اندازه اقتصاد آمریکا است.
چین به لطف توسعه سریع اقتصادی خود در سال‌های اخیر موفق شده است خود را به‌عنوان ابرقدرت نوظهور در جهان معرفی کند و در استراتژی این کشور برای تبدیل‌شدن به برترین کشور جهان، اقتصاد جایگاه بسیار مهمی خواهد داشت. بسیاری از نهادها، موسسات و شرکت‌های خارجی در سال‌های اخیر حضور خود را در چین گسترش داده‌اند و حتی احتمال دارد که شهرهای پکن و شانگهای به قطب‌های مالی و اقتصادی جدید جهان تبدیل شوند.  آلبرت کایدل، اقتصاددان بنیاد کارنگی، با بیان اینکه رشد اقتصادی چین در سال‌های پیش رو پایدار خواهد بود، بازار بزرگ داخلی و افزایش تقاضای خارجی برای واردات محصولات چینی را موتور محرک رشد اقتصادی این کشور دانست. به گفته کایدل، حجم تولید ناخالص داخلی چین تا سال۲۰۵۰ به حدود ۸۲تریلیون دلار خواهد رسید که تقریبا دو برابر تولید ناخالص داخلی آمریکا در آن سال خواهد بود و رقمی حدود ۴۴تریلیون دلار برآورد می‌شود.

به گفته کارنگی، آمریکا در سال‌های آینده نفوذ اقتصادی و مالی خود را روی اروپا حفظ خواهد کرد، اما در برخی مناطق دیگر نظیر شرق آسیا و آفریقا، شاهد سنگین‌شدن کفه به نفع چین خواهیم بود. چین در حال حاضر شریک نخست تجاری بسیاری از این کشورها است و این مساله در آینده هم ادامه خواهد داشت. سطح استاندارد زندگی در آمریکا در آینده بهتر از چین خواهد بود و انتظار می‌رود کیفیت زندگی شهروندان آمریکایی در سال۲۰۵۰ حدود ۳۰درصد بهتر از شهروندان چینی باشد.

 

خیلی بعید است که دوستدار ارزهای دیجیتا‌ل باشید و از توییت‌های ایلان ماسک و تا‌ثیر آنها در دنیای ارزهای دیجیتا‌ل اطلاعی نداشته باشید. البته این‌طور که به‌نظر می‌رسد ایلان ماسک به‌طور کلی به توییتر علاقه‌مند است و این فقط محدود به ارزهای دیجیتا‌ل نیست. او به رشته‌توییت‌هایش درمورد مسائل مختلف معروف است و اصولا یکی از کاربران فعال توییتر است.
اما در این مورد به‌خصوص توییت‌های او تا‌ثیری بر بازار گذاشته که شاید برای خیلی‌ها غیر‌قابل‌تصور بود. بسیاری از افراد رشد قیمت دوج‌کوین را از پایه و اساس مدیون ایلان ماسک و حمایت‌های او از این ارز دیجیتا‌ل می‌دانند. البته حق هم دارند، چراکه دوج‌کوین سال‌ها پیش و صرفا برای شوخی متولد شده بود و هیچ ویژگی‌ خاصی نداشت. حتی توسعه‌دهندگان دوج‌کوین نیز این پروژه را رها کرده بودند، تا‌ اینکه ایلان ماسک شروع به حمایت از آن در توییتر کرد و توجه افراد زیادی از سراسر جهان را به آن جلب کرد. با وجود اینکه خود او در مواقعی اشاره کرده که توییت‌های او در مورد دوج‌کوین شوخی است و نباید جدی گرفته شود، اما حمایت او از این ارز دیجیتا‌ل آن‌قدر واضح است که به هیچ شکلی نمی‌توان آن را انکار کرد.

البته ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود. مساله مهم‌تر این است که ایلان ماسک، این میلیاردر آمریکایی، با توییت‌های خود حتی قیمت بیت‌کوین را هم تغییر می‌دهد. اینکه یک شخص بتواند تنها با توییت‌های خود، دارایی چنین قدرتمندی را تحت‌تا‌ثیر قرار دهد، در نوع خود جای تا‌مل دارد. به گزارش ارز دیجیتا‌ل، در یک کلام، اتفاقات مرتبط با توییت‌های ایلان ماسک و تا‌ثیر آنها بر قیمت ارزهای دیجیتا‌ل باعث نگرانی خیلی‌ها شده، سوال‌های جدیدی را در جامعه ارزهای دیجیتا‌ل ایجاد کرده و موضوعاتی را مطرح کرده که پیش از این درمورد آنها فکر نشده بود. مت لوین یکی از ستون‌نویس‌های وب‌سایت بلومبرگ (Bloomberg) که سابقه کار در شرکت‌های مالی بزرگی نظیر گلدمن ساکس را در کارنامه خود دارد، در مقاله‌ای همین موضوع را بررسی کرده و برخی از توییت‌های معروف ایلان ماسک را به‌همراه تا‌ثیری که بر قیمت دو ارز بیت‌کوین و دوج‌کوین داشته‌اند در این مقاله گردآوری کرده است. ادامه مقاله را از زبان مت لوین می‌خوانید.

ایلان ماسک؛ جادوگر عصر مدرن
از زمانی که ماسک شروع به توییت‌کردن درمورد بیت‌کوین و دوج‌کوین کرد و با این کار خود باعث افزایش و کاهش قیمت آنها شد، عکس‌العمل‌های مختلفی را از افراد مختلف شاهد بودیم. برخی از آنها انتقادهای شدیدی به این اتفاق داشتند که قابل‌درک بود. بالاخره ما همیشه می‌گوییم ارزهای دیجیتا‌ل، دارایی‌های غیرمتمرکزی هستند که هیچ‌کس آنها را کنترل نمی‌کند؛ اما این اتفاق به ‌نوعی این ادعا را نقض کرد. خیلی از افراد می‌گفتند: «این چه دارایی غیرمتمرکزی است که یک شخص و آن هم با یک توییت، می‌تواند قیمت آن را کنترل کند؟» برخی دیگر اما چنین اتفاقاتی را طبیعی می‌دانستند و معتقد بودند هر بازار آزادی، چنین تبعاتی را هم خواهد داشت. در طرف دیگر طرفداران دوج‌کوین (موسوم به ارتش دوج‌کوین) را داشتیم که خیلی از افزایش قیمت دوج‌کوین در پی توییت‌های ایلان ماسک ناراضی به‌نظر نمی‌رسیدند. اما به‌تا‌زگی قضیه از این حرف‌ها فراتر رفته و انتقادهای جدی‌تری مبنی بر «دستکاری عامدانه ایلان ماسک در بازار ارزهای دیجیتا‌ل» مطرح شده است. حتی برخی خواستا‌ر ورود کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) به ماجرا و تحقیق درباره این اقدامات ماسک شده‌اند.

ایلان ماسک با این توانایی خود انگار رویای داشتن چراغ جادو (و برآورده‌شدن‌ آرزوها تنها با یک حرکت) را به حقیقت تبدیل کرده است. هرچه بیشتر به اتفاقات عجیبی که در دنیای ما می‌افتد فکر می‌کنیم و آنها را تحلیل می‌کنیم، بیشتر به این نتیجه می‌رسیم که داستا‌ن‌های قدیمی ما افسانه نیستند و واقعا امکان‌پذیرند.

تصور کنید که چند سال پیش چنین داستا‌نی را برای وارن بافت یا جی‌پی مورگان تعریف می‌کردیم:

در آینده‌ای نزدیک دو دارایی به وجود خواهند آمد که دقیقا مانند سهام معمولی می‌توان آنها را معامله کرد؛ با این تفاوت که ۲۴ ساعت روز و هفت  روز هفته قابل‌معامله هستند و مانند سهام‌های دیگر تحت‌نظارت نهادهای امنیتی آمریکا نیستند. یکی از این دو دارایی حجم بازاری حدود یک  تریلیون دلار دارد و حجم بازار دیگری (با این حال که کوچک‌تر است) معادل ۶۵ میلیارد دلار است. نقدشوندگی آنها بسیار بالاست و ارزش معاملات روزانه آنها به میلیاردها دلار می‌رسد؛ بنابراین در هر زمانی که بخواهید، می‌توانید به‌راحتی آنها را به پول نقد تبدیل کنید. از همه اینها گذشته، می‌توانید در عرض چند ساعت و با کوچک‌ترین اقدام خود، قیمت آنها را بالا و پایین ببرید و سپس با خرید یا فروش در زمان مناسب، سود میلیاردی کنید. کافی است فقط با یک اشاره دستور پامپ یا دامپ را برای آنها صادر کنید. جالب‌تر آن است که شما و تنها شما، توانایی انجام چنین کاری را دارید.

به‌نظر شما ممکن بود وارن بافت و جی‌پی مورگان این داستا‌ن را باور کنند؟ اما خب می‌بینیم که پس از گذشت چند سال، چنین چیزی ممکن شده است. توییت‌های مداوم ایلان؛ ابزاری برای سرگرمی یا راهی برای افزایش سود؟

خیلی از افراد معتقدند که دومین فرد ثروتمند جهان و مدیرعامل شرکت‌های تسلا و اسپیس‌ایکس و نورالینک، نیازی ندارد که برای کسب سود و «پول درآوردن» به چنین کارهایی روی بیاورد و بسیاری از آنها حتی فکرکردن به چنین ایده‌ای را مسخره و خنده‌دار می‌دانند.

بسیار خب، من هم قصد ندارم بدبینانه به ماجرا نگاه کنم و فکر نمی‌کنم که ایلان از این قدرت جادویی برای کسب سود استفاده می‌کند؛ اما تحت هر شرایطی، قابل‌انکار نیست که او توانایی‌های زیر را دارد:  او قطعا این قدرت را دارد که هر وقت که بخواهد، قیمت بیت‌کوین و دوج‌کوین را جابه‌جا کند. او قطعا از این قدرت به‌دفعات زیاد و بدون الگوی مشخصی استفاده خواهد کرد (به‌بیان دیگر، او جابه‌جاکردن قیمت ارزهای دیجیتا‌ل را متوقف نمی‌کند).

او قطعا پول کافی برای خرید مقدار زیادی بیت‌کوین و دوج‌کوین قبل از بالابردن قیمت آنها را دارد.

اگر او بتواند یک ارز دیجیتا‌ل را خریداری کند، قیمت آن را بالا ببرد و سپس آن را بفروشد، حتی نیازی به افشای آن هم ندارد (شرکت‌هایی مانند تسلا موظفند در صورت خریداری ارزهای دیجیتا‌ل، آن را در گزارش مالی خود بیان کنند؛ اما خب این گزارش مالی هر سه‌ ماه یک‌ بار ارائه می‌شود و اگر در طول این سه ماه ارز دیجیتا‌ل موردنظر فروخته شود، دیگر نیازی به گزارش آن نیست. تا‌زه این در صورتی است که تصور کنیم شرکت تسلا این بیت‌کوین‌ها یا دوج‌کوین‌ها را خریداری کند، نه خود ایلان ماسک).

مقرراتی که برای نظارت بر معاملات بیت‌کوین و دوج‌کوین وجود دارد به‌اندازه بازار سهام سختگیرانه نیست.

اگر همه این موارد را در کنار هم قرار دهیم، می‌بینیم که ایلان ماسک واقعا می‌تواند هرکاری که بخواهد را انجام دهد و هر تصمیمی که داشته باشد را اجرایی کند. حالا شرایط از دو حال خارج نیست: یا او از این امکان برای کسب سود استفاده می‌کند، که در این صورت می‌تواند پرسودترین معامله‌های تا‌ریخ را انجام دهد و در کنار آن، به یک ترول اینترنتی تبدیل شود؛ یا چنین کاری نمی‌کند و تنها برای سرگرمی قیمت ارزهای دیجیتا‌ل را بالا و پایین می‌کند، که در این صورت می‌توان گفت او مظهر یک ترول اینترنتی واقعی است و با تمام وجود به ایده ترول‌ها وفادار است.

 

انگلستان، فعالیت بزرگ‌ترین صرافی ارزهای دیجیتال دنیا را تا زمان اخذ مجوزهای لازم ممنوع اعلام کرد. به نظر می‌رسد که این آرایش جدید، در ادامه صف‌بندی حکومت‌ها با رمزارزهای غیردولتی باشد. علاوه بر این، نهاد ناظر مالی در این کشور، به شهروندان خود توصیه کرد که درباره وعده‌های صرافی‌ها و دیگر نهادها برای عایدی بالای سرمایه‌گذاری در رمزارزها هوشیار باشند.

فعالیت بزرگ‌ترین صرافی ارزهای دیجیتال دنیا، بایننس به دلیل عدم اخذ مجوزهای لازم در انگلستان ممنوع شد. ژاپن و انگلیس طی سه روز گذشته طی هشدارهایی به بایننس، دستور به اخذ مجوزهای لازم دادند. بیت‌کوین اما نسبت به این اخبار واکنش چندانی نشان نداد و روند صعودی خود را تا کانال ۳۵ هزاردلاری ادامه داد.

بیت‌کوین، مصون از اخبار بد صرافی‌ها

براساس اعلام مرجع راهبردی امور مالی انگلستان، بزرگ‌ترین صرافی دنیا، بایننس (Binance) تا زمان اخذ مجوزهای لازم، اجازه فعالیت در این کشور را ندارد. به گزارش کوین‌دسک، در اطلاعیه‌‌ مرجع راهبردی امور مالی انگلیس (FCA) مطرح شد که شرکت بایننس و تمامی شرکت‌های تابعه آن حق انجام هیچ‌‌گونه فعالیت قانون‌گذاری‌شده‌ای را بدون تاییدیه این نهاد مالی ندارند،‌ با این حال‌ این شرکت همچنان در حال ارائه خدمات در این کشور است. چندی پیش نیز‌ آژانس خدمات مالی ژاپن (FSA) به این شرکت به دلیل فعالیت بدون مجوز هشدار رسمی داد. سازمان FSA، اصلی‌ترین نهاد قانون‌گذاری مالی در کشور ژاپن است. این سازمان در سندی که به‌تازگی منتشر کرده است، به چانگ پنگ‌ژائو، بنیان‌گذار و مدیرعامل صرافی بایننس، به‌دلیل «مشارکت در کسب‌و‌کار تبادل دارایی‌های دیجیتال، بدون داشتن مجوز رسمی» هشدار داده است. این در حالی است که صرافی بایننس در سال ۲۰۲۰ اعلام کرده بود که ارائه خدمات به مشتریان ژاپنی خود را متوقف خواهد کرد اما همچنان در حال ارائه خدمات در این کشور است. با انتشار این اخبار انتظار می‌رفت تا موج نزولی رمزارزها تشدید شود و بیت‌کوین به مصاف حمایت مهم ۳۰ هزاردلاری حرکت کند‌ اما برخلاف انتظارات بیت‌کوین با رشدی ۵ درصدی در روز دوشنبه به کانال ۳۵ هزاردلاری بازگشت. حمایت چندباره بیت‌کوین در محدوده‌ ۳۰ هزاردلاری، این قیمت را به سطح حمایتی روانی و فنی مهمی تبدیل کرده‌است. تحلیل‌های فنی نیز نشان‌دهنده شکستن مقاومت دینامیک بیت‌کوین هستند و در صورت ادامه روند صعودی، بیت‌کوین می‌تواند تا ۴۰ هزاردلار نیز پیش‌روی کند و در غیر این‌صورت باید دوباره منتظر محدوده ۳۰ هزاردلاری باشد. اخباری هم از سمت چین به گوش می‌رسد.  طبق گزارش یک خبرگزاری محلی در چین، اولین صرافی بیت‌کوین در چین به نام BTCChina با فروش سهام خود به یک شرکت ناشناس در دبی، از چین خارج شد. این اتفاق در پی محدودیت‌گذاری‌های شدید دولت چین در قبال معاملات ارزهای دیجیتالی و استخراج آنها است.

طلای جهانی در ثبات نسبی

طلا در اوایل صبح روز دوشنبه افزایشی شد. فلز زرد با رشدی ۷ دلاری در ابتدای هفته، مقاومت هزار و ۷۸۶ دلاری را لمس کرد و برگشت. این تغییر نسبی روند ریزش در بازار طلا می‌تواند به دلیل هضم سیگنال‌های فدرال‌رزرو ایالات‌متحده در مورد سیاست پولی انقباضی و اطلاعات تورمی باشد. فلز زرد در ادامه روز با بازگشت به کانال هزار و ۷۷۰ دلاری، قیمت خود را ۴/ ۵ دلار پایین‌تر از ابتدای روز دید. اما در ادامه توانست به کانال هزار و ۷۸۰ دلاری بازگردد. اعلام برنامه سیاست پولی فدرال‌رزرو برای افزایش نرخ بهره، موجب شد تا بازارهای جهانی، در سراشیبی قرار بگیرند‌ اما با گذشت تقریبا سه هفته از انتشار اخبار، بازار به‌نوعی توانست این اتفاقات را هضم کرده و با غلبه شکننده گاوها روند نزولی را کمی ضعیف کند. این تعدیل انتظارات نسبت به تورم نیز در حال رخ‌دادن‌ است. کایل روددا، تحلیلگر IG Market به رویترز گفت: «فدرال‌رزرو هنوز طبق جدول زمانی در زمینه کاهش سیاست‌های پولی عمل نمی‌کند.» «از یک طرف، ما باید به فکر عادی‌سازی سیاست باشیم، اما از طرف دیگر، بسیاری از سخنرانان فدرال پیشنهاد می‌کنند که تورم موقت خواهد بود.»  از طرفی سرمایه‌گذاران همچنان مراقب مذاکرات قرارداد دو‌جانبه رئیس‌جمهور ایالات‌متحده، جو بایدن، در مورد زیرساخت‌های ایالات‌متحده هستند که طی هشت سال ۲/ ۱ تریلیون دلار ارزش دارد. دلار آمریکا نیز روز دوشنبه تقریبا ثابت بود و نوسان کمی را تجربه کرد؛ زیرا بازارهای جهانی هفته را با احتیاط آغاز کردند. شاخص ارزش دلار در روز دوشنبه ۹/ ۹۰ واحد بود که نوسانی ۰۵/ ۰ درصدی داشت. برخی از تحلیلگران، عدم‌تحرک در معاملات آسیایی و ثبات نسبی شاخص دلار را‌ به دلیل افزایش وخامت پاندمی کووید-۱۹ در منطقه می‌دانند.

 

در سومین روز هفته، دلار به آستانه مرز ۲۵هزار تومانی رسید و سقف قیمت خود در ۷۰ روز اخیر را تجربه کرد.روز دوشنبه اسکناس آمریکایی توانست ۴۰۰ تومان افزایش قیمت را تجربه کند و به محدوده ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان برسد.
عامل غیر بازاری رشد دلار 
به گفته فعالان در افزایش قیمت دلار هم عوامل سیاسی نقش داشتند و هم عوامل اقتصادی. گروهی از بازیگران ارزی عنوان می‌کردند، حمله آمریکا به برخی گروه‌های عراقی و عدم‌تمدید تفاهم‌نامه با آژانس انرژی اتمی با جوسازی برخی معامله‌گران روبه‌رو شد. این دسته از معامله‌گران با تکیه بر چنین اخباری سعی می‌کردند، چنین تصوری را در بازار برجسته کنند که امکان لغو تحریم‌ها و احیای توافق هسته‌ای دشوار شده است. جدا از عوامل سیاسی، دیروز نرخ حواله درهم نیز صعودی شد و انتظارات افزایشی بازیگران ارزی را تحت‌تاثیر قرار داد.

افزایش قیمت دلار موجب شد که سکه امامی نیز از لحاظ قیمت تحریک شود و در مسیر افزایشی قرار بگیرد. سکه دیروز ۱۶۰ هزار تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۱۰ میلیون و ۶۹۰ هزار تومان رسید. این افزایش در شرایطی به ثبت رسید که بهای اونس طلا در بازارهای جهانی تا ساعت ۴ بعدازظهر در جهت نزولی قرار داشت.

تاثیر انتظارات مذاکراتی بر بازار دلار
افراد زیادی در ماه‌های اخیر تمایل خود به خرید ارز را از دست داده بودند، چرا که تصور می‌کردند، با تغییر دولت در آمریکا، امکان دستیابی دوباره به توافق هسته‌ای وجود دارد. با این حال، در روزهای اخیر مجموع اخبار سیاسی به گونه‌ای بوده که انتظار برای احیای برجام را کاهش داده است. چنین مساله‌ای از نگاه برخی فعالان موجب شده خریدهای احتیاطی در بازار ارز بیشتر شود و قیمت دلار به سوی سطوح بالاتر حرکت کند. به عنوان مثال، اسکناس آمریکایی طی همین ۳ روز اخیر، حدود ۷۰۰ تومان رشد قیمت را به ثبت رسانده است که نشان از افزایش تقاضا دارد.

بسیاری از فعالان عنوان می‌کنند که سطح عرضه ارز در روزهای اخیر کاهش پیدا نکرده است، در نتیجه رشد قیمت دلار را تنها می‌توان از زاویه دید افزایش تقاضا توضیح داد. با این حال، با توجه به اینکه جنس تقاضای فعلی بازار هیجانی است، هر گونه خبر مثبتی می‌تواند دلار را در جهت نزولی قرار دهد.

اثرات درهمی بر بازار دلار
جدا از اخبار سیاسی اثرگذار بر انتظارات، روز گذشته نرخ حواله درهم نیز در مسیر افزایشی قرار گرفت و این عامل نیز زمینه‌ساز افزایش خریدها در بازار ارز داخلی شد. به گفته فعالان، رشد تقاضای حواله‌ای یکی از مهم‌ترین عواملی بوده که انتظارات صعودی را در بازار ارز تقویت کرده است. دیروز نرخ حواله درهم حدود ساعت ۴ بعدازظهر در محدوده ۶ هزار و ۸۰۰ تومان قرار گرفت که بیش از ۱۰۰ تومان افزایش را نسبت به‌روز یکشنبه نشان می‌داد. با نرخ حواله ۶ هزار و ۸۰۰ تومان، ارزش دلار در بازار داخلی می‌توانست به حدود ۲۴ هزار و ۹۵۰ تومان برسد.

هماهنگی سکه با دلار
معامله‌گران سکه در روزهای اخیر سعی می‌کنند خود را با نوسانات قیمت دلار هماهنگ کنند. دیروز نیز با افزایش قیمت اسکناس آمریکایی، سکه‌بازان نیز در موقعیت خرید قرار گرفتند و قیمت این فلز گرانبها را به نزدیک محدوده ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بردند. در صورتی که روند صعودی دلار متوقف نشود، سکه امامی توانایی فتح سطح مقاومتی ۱۰ میلیون و ۸۰۰هزار تومان را خواهد داشت. فلز گرانبهای داخلی برای اینکه در مسیر نزولی قرار بگیرد، نیاز دارد از حمایت ۱۰ میلیون و ۵۰۰هزار تومانی عقب‌نشینی کند.

به گفته فعالان، افزایش قیمت سکه از یکشنبه شب آغاز شد. قیمت سکه یکشنبه شب توانست سطح ۱۰ میلیون و۵۰۰ هزارتومانی را به دست بیاورد و این عامل انتظارات افزایشی بازار را تقویت کرد. این اتفاق در حالی رخ داد که یکشنبه عصر قیمت سکه تا کانال ۱۰میلیون و۴۰۰هزار تومان نزول کرده بود. برگشت فلز گرانبهای داخلی به بالای سطح ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی، ریسک‌پذیری را در بازار سکه افزایش داد.

 

حمید مرتضی کوشکی،‌ کارشناس بازار سرمایه: اگر شرکتی خارج از بازار سرمایه فعالیت کند، هیچ کس ایرادی به نحوه هدررفت منابع آن وارد نمی‌آورد؛ چرا که کار شفاف نیست؛ در حالی‌که اگر شرکت‌های بیشتری عضو بازار سرمایه شوند، حتما شفافیت بر بدنه اقتصاد ایران حاکم خواهد شد؛ پس اولین گام و تلاش دولت جدید باید این باشد که شرکت‌های بیشتری را به سمت بورس هدایت کند. دومین اتفاق این است که بازار سرمایه از نظر تعدد نمادها گسترش می‌یابد و هنگامی که پول جدید به این بازار پمپاژ می‌شود، دیگر حباب شکل نخواهد گرفت.

پیمان حدادی، کارشناس بازار سرمایه: سهامداران برای کسب بازدهی معقول در بورس باید استراتژی خرید و نگهداری را جایگزین استراتژی نوسان‌گیری در معاملات بورس کنند و سهامی را انتخاب کنند که جزو سهام اصلی بازار هستند و از میزان نقدشوندگی بالایی برخوردارند. سهامداران برای سرمایه‌گذاری در این بازار باید گزارش ماهانه شرکت‌ها و صورت‌های مالی فصلی را با دقت زیادی مدنظر قرار دهند، اکنون و با توجه به وضعیت فعلی بازار وزن تحلیل در بازار بیشتر می‌شود به همین دلیل سهامداران باید سهامی را که از پتانسیل خوبی برای سرمایه‌گذاری برخوردارند انتخاب کنند.

مصوبه شورای عالی بورس مبنی بر مجوز خرید و فروش سهام برای کارکنان کارگزاری‌ها ابلاغ شد. بر این اساس شرکت‌های کارگزاری فاقد مجوز کارگزار/ معامله‌گری صرفا مجازند از طریق سایر شرکت‌های کارگزاری و با رعایت دستورالعمل الزامات کفایت سرمایه و سایر قوانین و مقررات مرتبط، اوراق بهادار به‌نام را معامله کنند. همچنین اعضای حقیقی و نمایندگان اشخاص حقوقی عضو هیات‌مدیره شرکت‌های کارگزاری، مدیر/ مدیرعامل و کارکنان شرکت‌های کارگزاری و همسر و افراد تحت تکفل آنان با رعایت قوانین و مقررات و با رعایت بند ج این مصوبه و اصول و قواعد انصاف معاملاتی از قبیل اجتناب از معامله با اطلاعات نهانی، اجتناب از موارد تعارض منفعت و اجتناب از پیش‌دستی در انجام معاملات با استفاده از اطلاعات مشتریان، مجاز به انجام معاملات اوراق بهادار به‌نام خود هستند. تسنیم

با سبزپوش شدن شاخص کل بورس و اطمینان یافتن از ادامه‌دار بودن این روند، شاهد بازگشت سیگنال‌فروشان و گروهی که بورس‌بازان فضای مجازی به آنان «عساتید کراوات‌پوش» می‌گویند، هستیم. گروهی که با نزول شاخص در یک سال گذشته از سیگنا‌ل‌فروشی در بازار سرمایه به سیگنال‌فروشی در بازار رمز‌ارزها کوچ کرده بودند. در روزهای گذشته که بازار سرمایه در مدار صعودی قرار گرفته و اکثر کارشناسان نیز این روند رو به رشد را ادامه‌دار‌(هرچند همراه با نوسان) تحلیل‌ می‌‌کنند، کانال‌های سیگنال‌فروشان نیز دوباره فعال شده و این مساله از دید فعالان بورسی فضای مجازی نیز دور نمانده است.
یکی از این کاربران در توییت خود نوشته است: «کم کم عساتیدی که با شروع اصلاح به سفر رفته بودن دارند برمی‌گردند که دوباره اشتراک‌های VIP رو تمدید کنند.» امیر در ادامه این توییت نوشت:‌ «در حال حاضر گرگ‌های وال‌استریت دارن میگن؛ ما که گفتیم ارزهای دیجیتال قابل اعتماد نیست و در فلان قیمت ریزش داره و حبابه.» کاربری به نام «احسان» هم با تایید آنان نوشت: «طرف تو‌ اوج بورس هر شب لایو داشت الان ۶ ماهه فقط کریپتو و دوباره با پررویی برگشته میگه من پیش‌بینی کرده بودم.» کاربر دیگری با نوشتن این مطلب که «کانال وی‌آی‌پی کریپتو رو می‌بندد و فعالیت را در کانال وی‌آی‌پی بورس از سر می‌گیرد» به بازگشت «عساتید کراوات‌پوش» واکنش نشان داد.

شوخی با شاخص
دیروز به جز این توییت‌ها که حول محور بازگشت سیگنال‌فروشان و هشدار نسبت به حضور دوباره آنان بود، برخی کاربران هم درباره اینکه شاخص در روند صعودی، برعکس زمان ریزش، کند حرکت می‌کند نوشتند. یکی از این کاربران نوشت: «شاخص تو ریزش محل به حمایت‌هایش نمی‌گذاشت حالا تو برگشت دونه دونه و ریز به ریز همه مقاومت‌ها رو رعایت می‌کنه!» این نوشته سرآغاز شوخی سایر کاربران با روند صعودی شاخص شد. مثلا کاربری به نام «مرضی» نوشت: «اون غرور مال شاخص ۸ میلیونی بود الان که دید از این خبرا نیست می‌آد با همه سلام و علیک می‌کنه.»‌ کاربر دیگری ادامه داد: «به مقصد فکر نمی‌کنه از مسیر لذت می‌بره.»

در میان همه این توییت‌‌ها‌، مهدیه کردی، یکی از خبرنگاران حوزه بازار سرمایه تعطیلات تابستانی نمایندگان مجلس را یادآور شد و نسبت به اینکه در این دوران بازار از اظهارنظرهای سیاسی در امان است، ابراز رضایت کرد:‌ «به نظرم یکی از دلایل مثبت این روزها ، واکنش بازار به کاهش یکی از ریسک‌های موجود بود‌. اهالی محترم مجلس دو هفته تعطیلات تابستانی دارند و بازار سرمایه، دو هفته‌ای از ریسک اظهار نظر و دلسوزی و طرح‌های عجیب و غریب بزرگواران در امان خواهد بود!» یکی از دنبال‌کننده‌های او اما نظر دیگر و قابل‌توجهی داشت: «مجلس هم نباشه یک ارگان رسمی دیگه فضای بازار سرمایه ایران رو متشنج می‌کنه.»

همه نگاه‌ها به سمت بازار سهام است و سرمایه‌گذاران بازارهای رقیب خیز جدی برای ورود به بازاری برداشته‌اند که پس از گذر ۱۰ ماهه، حالا یک ماهی است که روندی متعادل و رو به صعود را تجربه می‌کند. از آخرین روزهای خرداد بود که ورق معاملات بازار سهام برگشت و حالا شاخص‌کل با افزایش ارتفاع بیش از ۱۳درصدی از کف اخیر ثبت شده در ۳خرداد، به یک‌میلیون و ۲۴۳ هزار واحد بازگشته است.
گریز از تله سیگنال‌فروشان بورسی
هر‌چند برخی از پایان اصلاح قیمت‌ها خبر می‌دهند اما در آن سوی بازار، برخی تحلیلگران نسبت به آغاز فعالیت سیگنال‌فروشان همزمان با رونق ابراز نگرانی می‌کنند. سال گذشته بسیاری ازسهامداران غیرحرفه‌ای با قرار گرفتن در تله سیگنال‌فروشان دارایی خود را از دست دادند. سرمایه‌گذاران خرد که عمدتا از اطلاعات کمی برخوردار بودند، با ورود به فضای مجازی و کانال‌های غیر‌مجاز اقدام به خرید سهام شرکت‌هایی کردند که از پتانسیل بنیادی لازم برخوردار نبودند و در نهایت با ضرر و زیانی جدی از بازار خارج شدند. تکرار این اتفاق پیامدهای منفی برای بورس به دنبال خواهد داشت از این‌رو فعالان بازار نسبت به این موضوع هشدار می‌دهند.

حرکت منفعت‌طلبانه شبه‌کارشناسان
بازار سرمایه دوران جدیدی را تجربه می‌کند. بورس بعد از دو سال وارد مرحله تازه‌ای از رونق شده به‌طوری که شواهد نشان می‌دهد سوت پایان اصلاح قیمت سهام به صدا درآمده است. سال ۹۹ یکی از پرمخاطره‌ترین سال‌های فعالان بورسی بود. سالی‌که بخش عمده‌ای از سهامداران با ضرر و زیان ۷۰ درصدی از بازار دست‌خالی برگشتند. اما به‌نظر می‌رسد ۱۴۰۰ سال متفاوتی برای بازار بورس خواهد بود.» فردین آقابزرگی، کارشناس بازارسرمایه با بیان این مطلب وضعیت مطلوبی را برای سهامداران ترسیم می‌کند و می‌گوید: سرمایه‌گذاران نسبت به سال قبل محتاطانه‌تر عمل خواهند کرد. همان‌طور که در روزهای اخیر مشاهده کردیم بعد از چند روز که بازار بر مدارمثبت حرکت کرد، سهامداران عمده و نهادهای مالی بزرگ بلافاصله اقدام به فروش سهام کردند. بازارسازهای‌ حرفه‌ای که به بازار مسلط هستند. اما با توجه به اینکه بازار سهام، سهامدار خرد و نابلد را نیز در خود جای داده ممکن است با تداوم رشد قیمت‌ها و تحریک‌پذیری سرمایه‌گذاران برای ورود به بورس، پای سیگنال‌فروشان به بازار باز شود. پول حقیقی که از سال ۹۸ توسط گروه دوم (کسانی که تجربه کافی در داد و ستد در تالارهای شیشه‌ای را ندارند) وارد بازار شده، یکی از عواملی مهم در جولان سیگنال‌فروشان بوده است.

وی اظهار می‌کند: سیاستگذار برای متعادل نگه‌داشتن معاملات باید به‌طور مداوم در مورد نحوه فعالیت و عملکرد سیگنال‌فروشان به افرادی که بر بازار مسلط نیستند به‌صورت غیر‌قهری و غیرسلبی اطلاع‌رسانی کند. به گفته این کارشناس، مشورت سرمایه‌گذاران با مبادی و مجاری دارای صلاحیت تا حد زیادی بساط سیگنال‌فروشان را از بازار جمع می‌کند و در صورت تداوم رشد قیمت سهام، سرمایه‌گذاران با مشکلات کمتری در این خصوص مواجه می‌شوند. همانطور که سازمان بورس در مورد شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری نوع ۲ اقداماتی انجام داد، در همین راستا نیز پیشنهاد می‌شود به‌جای وعده و وعید جهت جبران ضرر زیان‌دیدگان به سهامداران در مورد سرمایه‌گذاری از طریق مبادی مجاز از جمله خرید غیر‌مستقیم یونیت صندوق‌های سرمایه‌گذاری و بهره‌مندی از شرکت‌های سبدگردانی و سبد اختصاصی مشاوره دهند. در غیر ‌این‌صورت اتفاقی که سال گذشته رخ داد باز‌هم تکرار می‌شود. سرمایه‌گذاران با ورود به فضای‌مجازی و کانال‌های غیر‌مجاز اقدام به خرید سهام شرکت‌هایی می‌کنند‌ که از پتانسیل بنیادی لازم برخوردار نیستند.

وی ضمن هشدار نسبت به سوءاستفاده سیگنال‌فروشان از وضعیت مثبت بازار تاکید می‌کند: این افراد از نقدینگی سرمایه‌گذاران برای سمت و سو دادن به افزایش قیمت برخی از سهم‌ها استفاده می‌کنند. اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی سرمایه‌گذاران تنها راه مطمئن برای جلوگیری از فعالیت منفعت‌طلبانه سیگنال‌فروشان است.

ادامه ریزش قیمت برخی سهام
فردین آقابزرگی در ادامه با اشاره به آغاز فصلی جدید در بازار سرمایه بیان می‌کند: در حال‌حاضر بازار سهام با دودسته شرکت سر و کار دارد. گواه این مدعا وضعیت شاخص‌کل و شاخص هم‌وزن است. همانطور که می‌بینیم بازار به‌طور یک‌دست از شر ریزش قیمت، خلاص نشده و سهام حدود ۱۵۰ شرکت در دام گره معاملاتی و حجم مبنا گرفتارند که اجازه اصلاح مناسب را به این دسته از شرکت‌ها که عمدتا از ارزش بازار پایینی برخوردارند، نداده است. با این اوصاف باید گفت اصلاح قیمت سهام این دسته از شرکت‌ها ادامه دارد.

ضرورت تدوین قوانین جدید
بازار روزهای نوسانی را می‌گذراند و بعید است در هفته‌های پیش‌رو این بازار پرحاشیه روزهای شارپی ابتدایی سال ۹۹ را تجربه کند اما همین شرایط رو به تعادل می‌تواند سرمایه‌گذاران بیشتری را روانه بورس کند. کارشناسان در این‌خصوص هشدارهایی را می‌دهند و برخی از آنها معتقدند در صورتی‌که شرایط مثبت بازار ادامه داشته باشد، سرمایه‌گذاران باید با احتیاط بیشتری وارد این وادی شوند. در همین رابطه حسن برادران‌هاشمی، تحلیلگر بورس می‌گوید: با وجود اینکه بازار با شیبی ملایم و نوسانی، حرکتی رو به جلو را آغاز کرده، سیگنال‌فروشان نیز دست به‌کار شده‌اند. نوسانات بازار همچنان ادامه دارد اما همانطور که پیش‌بینی می‌شد سیگنال‌فروشان از هفته‌های قبل کار خود را آغاز کرده‌اند‌.

گرچه تا رسیدن شاخص به مرز یک‌میلیون‌و‌۵۰۰‌هزار واحد سرمایه‌گذاران با احتیاط بیشتری اقدام به خرید سهام خواهند کرد اما نباید از این موضوع غافل ماند که سیگنال‌فروشان همیشه در بازار وجود دارند و از کنار شاخص یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی نیز به‌راحتی عبور نخواهند کرد مگر اینکه سازمان بورس با تدوین قوانین جدید جلوی فعالیت آنها را بگیرد.

وی اظهار می‌کند: سال گذشته صفحات مجازی بسیاری از سیگنال‌فروشان بسته شد، در همین راستا بارها تاکید کرده‌ام که این روند نیز در سال‌جاری باید اتفاق بیفتد. سرمایه‌گذارانی که به دلیل شرایط نزولی و رکودی بازارهای رقیب وارد بورس می‌شوند باید از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری با سرمایه‌ای مازاد، سهام بنیادی بخرند، در غیر‌این‌صورت با سقوط در دام سیگنال‌فروشان دارایی خود را از دست می‌دهند. به گفته این کارشناس، بورس همانند تمام بازارهای سرمایه‌گذاری قواعد خاصی دارد و سرمایه‌گذاران برای ورود به این بازار باید از اطلاعات کافی برخوردار باشند‌. وی بیان می‌کند: متاسفانه کسانی‌که وارد بازار سهام می‌شوند به دنبال سوددهی در بازه زمانی یک تا ۳ ماهه هستند، این در حالی است که بهترین بازدهی سرمایه‌گذاری سهام حدود ۶ ماه تا یک سال است. برادران‌هاشمی در پاسخ به اینکه آیا شرایط بازار به مرحله‌ای می‌رسد که شاهد حضور گسترده سرمایه‌گذاران در بورس باشیم، توضیح می‌دهد: سهامداران یک‌بار دیگر شانس خود را در این بازار امتحان و برای انتقام گرفتن از اتفاقات سال گذشته قطعا سرمایه‌شان را دوباره وارد بورس می‌کنند. سهامدارانی آماتور که ممکن است در موج ۳ الیوت که بلندترین و صعودی‌ترین موج قیمت است وارد بازار شوند اما با توجه به اینکه هم اکنون در موج اول هستیم، بعید به‌نظر می‌رسد در این مقطع شاهد ورود ناگهانی سرمایه‌گذاران غیر‌حرفه‌ای به تالارهای شیشه‌ای باشیم.

با رشد ۴۲/ ۰درصدی شاخص کل بورس تهران در معاملات روز دوشنبه، ۸ روز متوالی است که شاهد صعود میانگین وزنی قیمت‌ها در تالار شیشه‌ای هستیم. در این میان طی روزهای اخیر شک و تردید در معاملات این بازار احساس می‌شود و سرمایه‌گذاران با این سوال مواجه هستند که آیا مانعی بر سر راه رشد آهسته و پیوسته قیمت‌ها در بازار سهام وجود دارد؟
پنج فاکتور احتیاط در بورس
هر چند هشت روز متوالی است که شاخص سهام در مسیر صعودی حرکت می‌کند و این نماگر از کف ثبت شده در ۳ خرداد، ۵/ ۱۳درصد فاصله گرفته است اما طی روزهای اخیر شک و تردید در معاملات این بازار احساس می‌شود. فضایی که سبب شد طی دو روز کاری گذشته، شاهد افزایش نسبی فشار فروش در ابتدای معاملات باشیم. روز گذشته نیز شاخص کل پس از افت صبحگاهی، مجددا به مدار صعودی بازگشت و در پایان با ثبت رشد ۴۲/ ۰ درصدی به یک میلیون و ۲۴۳ هزار واحد رسید. کارشناسان بورسی بارها در این خصوص هشدار داده‌اند که سرمایه‌گذاران با ذوق‌زدگی مجددا سرمایه‌های خود را به خطر نینداخته و با احتیاط و تحلیل بیشتری وارد بازاری شوند که اصلاح آن ۱۰ ماه به درازا کشیده بود. در حال حاضر به نظر می‌رسد عواملی همچون توقف نسبی صعود قیمت‌ها در بازارهای جهانی، کمرنگ بودن انتظارات افزایشی در بازار ارز، نامشخص بودن تیم اقتصادی دولت سیزدهم و خط مشی آن درخصوص بازارها، ابهامات پیش‌روی مذاکرات احیای برجام و همچنین عدم ورود جریان قوی پول‌های حقیقی به بازار مواردی هستند که لازم است مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار گیرند. در شرایط فعلی و حتی در صورت تداوم صعود قیمت‌ها، بعید است همانند دوره صعودی سال گذشته شاهد رشد دسته‌جمعی قیمت‌ها باشیم.

بر مدار آرامش
چند وقتی است که بازار سهام برخلاف ماه‌های گذشته با امیدواری بیشتری نسبت به قبل معاملات خود را پی گرفته است. در حالی که تا همین چند هفته پیش ارزش معاملات هر روز کمتر و کمتر می‌شد و افق روشنی پیش روی کاسته شدن از فشار عرضه در صف‌های فروش وجود نداشت، حالا نه تنها حجم این صف‌ها از کلیت دادوستدهای بازار سهام کاسته شده که در بسیاری از نمادها نیز کم و بیش شاهد شکل‌گیری صف‌های خرید بوده‌ایم، همین امر سبب شده تا با نزدیک شدن به فصل مجامع و کاسته شدن از ریسک‌های سیاسی مشرف بر کلیت اقتصاد کشور، بورس و فرابورس روزهای بهتری را نسبت به قبل تجربه کنند و به تبع همین امر اقبال سرمایه‌گذاران خرد نسبت به این بازار در مقایسه با روزهای رکودی بیشتر شود.

در حالی که تا همین چند وقت قبل شاخص بورس تهران هر روز سطح دیگری را از دست می‌داد و در کانال یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد پایین‌تر می‌رفت؛ حتی برای مدتی به کانال یک میلیون واحدی نیز چنگ زد، حالا پس از گذر مدتی کوتاه این نماگر نه تنها از دست و پا زدن در پله یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی فراتر رفته بلکه با شکستن مقاومت تکنیکال به گمان بسیاری از کارشناسان و فعالان حقیقی و حقوقی بازار سرمایه منتظر فتح سطوح بالاتر است.

طبیعتا چنین رویکردی طی روزهای اخیر توانسته خود را در اعداد و ارقام به ثبت رسیده در این بازار نشان دهد و در حالی که ارزش معاملات خرد تا همین چندی قبل به زحمت به حدود ۲ هزار میلیارد تومان می‌رسید طی روزهای اخیر از ۵ هزار میلیارد تومان نیز فراتر رفته است. در این میان اگر چه دست به دست شدن سهام نتوانسته به شکلی پایدار خالص خرید حقیقی را مثبت کند با این حال مقایسه به ثبت رسیده در بازار سهام به خوبی نشان از آن دارد که در بسیاری از روزهای معاملاتی اخیر حقوقی‌ها نسبت به ماه‌های قبل خیلی کمتر از قبل اقدام به خرید سهام از اشخاص یاد شده کرده‌اند.

در همین راستا روز گذشته پیشی گرفتن تقاضا از عرضه سبب شد نسبت خالص خرید حقیقی در بورس از ۱۶۱ میلیارد تومان فراتر برود. بر این اساس معاملات روز دوشنبه اگرچه با رشد اندک شاخص بازار یاد شده (۴۲/ ۰درصد) به پایان رسید اما سمت و سوی تقاضا در تمامی نمادها یکدست نبود. بررسی معاملات سرمایه‌گذاران خرد بازار سهام حکایت از آن دارد که این اشخاص در روز گذشته بیشتر سرمایه وارده به بازار را به خرید نماد «شستا» از گروه چند‌رشته صنعتی اختصاص داده‌اند و اگر سطح تقاضا در این گروه تا سطح ۹۷ میلیارد تومان افزایش نمی‌یافت، خالص خرید حقوقی از ۵۷ میلیارد تومان فراتر نمی‌رفت.

دلایل خوش‌بینی بازار
اما چرا بازار سهام تا این حد نسبت به روزهای پیش رو به یکباره خوش‌بین شده است و در حالی که تا همین چندی قبل بسیاری از مردم مصرانه تلاش می‌کردند سهام خود را بفروشند، بازار سرمایه برای همین افراد نیز جذاب شده است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت همان‌طور که در بسیاری از گزارش‌های قبل مورد بررسی قرار گرفت، رشد قابل‌توجه قیمت‌ها در بازارهای جهانی، آن هم در حالی که قیمت بسیاری از سهام ازجمله نمادهای دلاری در بورس تهران کاهش می‌یافت، سبب شد تا استعداد رشد قیمت سهام پس از یک ریزش سهمگین که از نیمه دوم سال ۹۹ به بعد شکل گرفت، رفته رفته در بازار سرمایه فراهم شود. این مهم در حالی روی داد که افت قابل‌توجه قیمت دلار از میانه کانال ۳۲ هزار تومانی تا محدوده ۲۲هزار تومان دیگر تداوم نیافت و آنچه با روی کار آمدن بایدن در کاخ سفید به عنوان کاهش ریسک‌های سیاسی در ایران ارزیابی می‌شد با افتادن مذاکرات اتمی به دام پیچیدگی و اختلاف توانست بر رشد قیمت ارز نیز اثر بگذارد.

تمامی اینها در حالی روی داد که در طول ۱۰ ماه اخیر ازدیاد تغییرات قوانین و دستورالعمل‌ها هم در اقتصاد و هم در بازار سرمایه دست به دست واهمه‌های ایجاد‌شده از قیمت‌گذاری دستوری داد و توانست تاثیر منفی بر رویکرد سرمایه‌گذاری فعالان بازار سهام داشته باشد. این در حالی است که از ابتدای سال جاری تصمیمات غلطی همچون دامنه نوسان نامتقارن اصلاح شد و در حالی که وضعیت بازار همچنان نشان از ناامیدی مردم داشت سیاستگذار میزان دخالت خود در بازار سرمایه را کاهش داد. پس از آن نیز با روشن شدن حاصل انتخابات ریاست‌جمهوری از نا‌اطمینانی فعالان بازار سرمایه نسبت به آینده این بخش از اقتصاد کشور کاسته شد. در رویارویی با فصل مجامع و افتادن در مسیر تقسیم سود شرکت‌ها به‌طور سنتی که خوش‌بینی فعالان بازار را در پی دارد زمینه‌های رشد قیمت در بستر یاد شده فراهم و تشدید شد. دقیقا به همین دلیل بود که منفی‌ترین بهار بازار سرمایه که عقبگرد ۶/ ۱۰ درصدی میانگین قیمت‌ها در بورس را حاصل کرده بود، در روزهای پایانی خود به تدریج تغییر جهت داد. در واقع تغییر رویکرد به بازار سهام به افزایش تقاضا در این بازار انجامید. هم‌اکنون با این تغییرات فضای ناامیدانه معاملات سهام نیز جای خود را به افزایش تحلیل‌های خوش‌بینانه داده و پیگیری روند صعودی بازار گمانه‌زنی‌ها در مورد صعود قیمت‌ها را داغ کرده است.

آن روی سکه شانس
تمامی این خوش‌بینی‌ها و تغییرات رخ داده طی یک ماه اخیر این سوال را برانگیخته است که آیا رشد قیمت‌ها در بازار سرمایه مانعی بر سر راه خود دارد؟ آیا پس از فصل مجامع نیز بازار به همین شکل آهسته و پیوسته به رشد خود ادامه خواهد داد؟ آیا برای تداوم روند صعودی یا تشدید آن در هفته‌های پیش رو عوامل منفی را می‌توان متصور بود؟

شاید بتوان جواب سوالاتی از این دست را این‌گونه داد. طبیعتا در هر بازاری که عوامل مثبت تقویت می‌شود عوامل منفی نیز حضور دارند که یا از اثر آنها کاسته شده یا از سوی بازار نادیده گرفته می‌شوند. برای مثال در همین یک سال گذشته که بورس تهران فراز و نشیب قابل‌توجهی را در بحث عرضه و تقاضای سهام شاهد بود، مهم‌ترین عامل رشد پرشتاب و سقوط غیرمنتظره قیمت‌ها در همین عوامل منفی نهفته بود که به سبب خوش‌بینی زیاد مردم و کارشناسان به چشم هیچ کس نمی‌آمد.

در شرایط کنونی اما اوضاع مانند سال ۹۹ بد نیست. در این مدت اگرچه عواملی منفی در اقتصاد جهانی یا فضای داخلی وجود داشته است، با این حال هیچ عاملی آن‌قدر مخرب نبوده که بتوان افزایش بهای سهام آن هم به شکل فعلی را ناشی از تقاضای هیجانی در بازار مربوطه دانست. اما مساله اینجاست که در همین بازار نیز عوامل منفی وجود دارد که نادیده گرفتن آنها می‌تواند منجر به ضرر و زیان فعالان بازار سهام شود.

نخست آنکه حضور فعالان بازار سهام مانند گذشته در این بازار نیست و عدم اعتماد به ساز و کار سهام پس از یک ریزش بیش از ۵۰ درصدی در نماگر اصلی بورس، قدرت ریسک‌پذیری آنها را کاهش داده است. از سویی دیگر اگرچه رخوت بازارهای موازی از جذابیت رقبای سهام کاسته است با این وجود مشخص نبودن آینده اقتصاد کشور و ناپایداری گمانه‌زنی‌ها درخصوص تیم آینده دولت سیزدهم سبب شده تا تمایل به خرید سهام آنچنان که باید در این مقطع از فعالیت بازار سرمایه افزایش پیدا نکند.

در حال حاضر بسیاری از فعالان بازار بر این باور هستند که در صورت تداوم تورم در دولت بعدی راه بازار سهام برای تداوم صعود تورمی هموار خواهد شد. این مساله به آن معناست که بازار سرمایه در چهارسال پیش‌رو نیز به سمتی خواهد رفت که به موجب آن غالب روندهای صعودی شکل گرفته در سهام یا ناشی از تقاضای سفته‌بازانه خواهد بود یا به سبب تغییر در قیمت ارز شکل می‌گیرد. همین امر سبب شده تا دست‌کم در بین فعالان اقتصادی تیم اقتصادی سید ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس‌جمهور بعدی از اهمیت زیادی برخوردار باشد.

نکته قابل‌توجه دیگر این است که قیمت دلار به عنوان یکی از مهم‌ترین فاکتورهای شکل‌دهنده به قیمت سهام در طی سال‌های اخیر اثر روانی بالایی در میان فعالان بازار سرمایه پیدا کرده و همین اثر روانی باعث شده تا چگونگی تحولات آن نقشی عمده در تحلیل قیمت سهام داشته باشد. این عامل در حال حاضر اگر چه توانسته با تثبیت در کانال ۲۴ هزار تومان از انتظارات منفی موجود در بازار سهام بکاهد اما در صورتی که در همین سطح تثبیت شود ممکن است توجیه‌پذیری رشد قیمت سهام در این بازار را کم کند.

در میان تمامی این عوامل اگر بخواهیم به نکته مهم دیگری اشاره کنیم حتما باید به این نکته توجه داشته باشیم که وزن قیمت‌های جهانی در تحلیل قیمت سهام از اهمیت بسیاری برخوردار است. از آنجا که بخش عمده‌ای از ارزش بازار سهام (بیش از ۶۰ درصد) مربوط به شرکت‌های کامودیتی‌محور است، تاثیر قیمت‌های جهانی بر بازار سهام بالاست. همین امر سبب می‌شود تا به طور سنتی چشم تحلیلگران داخلی به بازارهای جهانی کالاهای اساسی باشد و از داده‌های به دست آمده از این بازار به شدت استفاده کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که هم‌اکنون به دلیل رشد قابل‌توجه قیمت این دارایی‌ها، چند وقتی است که رشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی نیز متوقف شده که می‌تواند سبب کاهش شتاب رشد سودآوری شرکت‌های بورسی شود.

اما پنجمین عامل که در این مسیر می‌تواند بازار سرمایه را تهدید کند، ابهامات مربوط به روند مذاکرات احیای برجام است که می‌تواند با محدود کردن تعامل با اقتصاد جهانی، انتظارات تورمی را تقویت کند و هزینه‌های مبادله را نیز همچنان در سطحی بالا نگه دارد. طبیعتا به ثمر نرسیدن این مذاکرات که هم‌اکنون سیگنال‌های به مانع خوردن آن نیز از سوی طرفین برجام به گوش می‌رسد، می‌تواند با سلب عواید ناشی از برداشته شدن تحریم بر آینده شرکت‌ها و همچنین درآمدزایی آنها اثر منفی بگذارد. از این رو به نظر می‌رسد سرمایه‌گذاران باید با در نظر گرفتن تمامی ریسک‌‌های موجود (چه مثبت و چه منفی) اقدام به چینش پرتفوی سرمایه‌گذاری خود کنند و از ذوق‌زدگی پرهیز کرده و نگذارند مجددا پای شبه کارشناسان به تصمیمات آنها باز شود.

به گفته یک تحلیل‌گر ارشد بازار سرمایه، اطلاعات پیش بینی سود یا زیان ناشران بورسی یک ضرورت برای تصمیم‌گیری سهامداران است که به افزایش قدرت پیش‌بینی ارزش سهام ناشران از سوی سرمایه‌گذاران منتهی می شود.

همایون دارابی، مدیرعامل سبدگردان داریوش  در گفت‌وگو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، درخصوص مصوبه اخیر سازمان بورس در راستای اعلام EPS شرکت‌ها اظهار داشت: شرکت های ثبت شده نزد سازمان موظف هستند اطلاعات میان دوره ای و سالیانه خود را برای اطلاع سهامداران منتشر کنند و با گسترش شمار سهامداران بازار سرمایه نیاز به ارائه اطلاعات پیش بینی سود یا زیان ناشران بورسی، به عنوان یک ضرورت برای تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران تلقی می شود.

این تحلیل‌گر بازار سرمایه ادامه داد: از آنجا ارایه اطلاعات گزارش تفسیری مدیریت از قابلیت اتکای بالایی برخوردار است، ارائه گزارش پیش‌بینی سود یا زیان شرکت‌ها، قدرت پیش‌بینی ارزش سهام ناشران را از سوی سرمایه‌گذاران افزایش می‌دهد.

به گفته مدیرعامل سبدگردان داریوش، رویکرد شرکت ها در اعلام سود، رویکردی محافظه کارانه است و اعلام محافظه‌کارانه اقدام بسیار خوبی است، به ویژه در شرایط پرتلاطم و تحت تحریمی که ما در آن قرار داریم.

وی با اشاره به اینکه این مصوبه تا چه میزان به بازگشت شفافیت و اعتماد سهامداران به بازار کمک خواهد کرد، خاطرنشان کرد: در حقیقت، این موضوع گام خوبی برای شفاف‌سازی بیشتر بازار است و بازار از شفافیت لازم برخوردار است، اما باید در نظر گرفت که فراز و فرود در ذات بازار سرمایه نهفته است و موضوعات خارج از بازار سرمایه همچون قیمت دلار، نرخ سود بین بانکی، قیمت‌گذاری دستوری بر بازار تاثیر می‌گذارد؛ همانگونه که در مرداد ماه سال گذشته شاهد این موضوع بودیم.

دارابی خاطر نشان کرد: اعلام گزارش‌های پیش بینی سود نباید موجب شود جایگاه شرکت‌های مشاور سرمایه گذاری فراموش شود و این شرکت‌ها می بایست از طریق دریافت کمک و کسب تکالیف قانونی مورد حمایت قرار گیرند تا بتوان بستر مناسبی را برای ارایه اطلاعات شفاف تر در بازار فراهم کرد.

وی گفت: در حال حاضر در بازار کلیه اطلاعات شرکتها با سطح اتکا خوبی وجود دارد، اما در فرایند تبدیل اطلاعات به تحلیل، ضعف‌هایی در بازار موجود است که امید می رود تقویت شرکتهای مشاوره، صدور مجوز شرکتهای مشاوره نوع اول و دوم و افزایش شمار شرکتهای پردازش اطلاعات بتواند خلاهای موجود را کمتر کند.

مدیرعامل سبدگردان داریوش اهمیت توسعه و تقویت جایگاه نهادهای مالی در بازار سرمایه و ارائه خدمات بهتر به سرمایه گذاران در بازار سرمایه را مدنظر قرار داد و اذعان داشت: سازمان بورس تصمیمات خوبی برای بازار گرفته است و در این خصوص می‌توان به تصویب مجوز تأسیس و فعالیت شرکت کارگزاری، تصویب نسخه اولیه اساسنامه و امیدنامه «صندوق‌های سرمایه ‌گذاری اهرمی» و دستورالعمل نحوه صدور مجوز عرضه عمومی شرکت پروژه (سهامی عام) در شرف تأسیس اشاره کرد.

 

مدتی است که عرضه محصولات معدنی مانند سنگ آهن، کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی در بورس کالای ایران آغاز شده است تا سبد عرضه محصولات زنجیره تولید فولاد در بورس تکمیل شود. در این زمینه غلامرضا شافعی وزیر اسبق صنایع و معادن ایران معتقد است که سازوکار بورس کالا، بازار کالای کشور را در مسیر یک ساختار جهانی یعنی کشف قیمت‌ها براساس عرضه و تقاضا قرار داده است که این رویه به سود تولید کشور و سهامداران شرکت‌های تولیدی خواهد بود.

غلامرضا شافعی در گفت و گو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) با اشاره به ساختار بورسی عرضه محصولات مختلف از جمله مواد معدنی در جهان، گفت: در دنیا نیز برای آن دسته از محصولاتی که قابلیت عرضه در بورس های کالایی دارند، فرآیند عرضه و معامله دنبال می‌شود. در بازارهای معتبر جهانی، این کالاها در قالب‌های متعددی به فروش می‌رسند و در این زمینه شرکت‌ها رتبه‌بندی دارند؛ البته در بورس‌های کالایی  اغلب قراردادهای مشتقه مورد توجه قرار دارد.
وزیر اسبق صنایع و معادن ایران افزود: شفافیت و رقابت، دو اصلی است که بورس‌های کالایی جهان به بازار یک محصول هدیه می‌دهند. اینکه حالا در کشور ما نیز عرضه محصولات معدنی و در مجموع عرضه زنجیره فولاد در بورس کالا کلید خورده است را باید به فال نیک گرفت و امیدوار بود که با اجرای آن، شفافیت و رقابت پس از محصولات فولادی این بار به سراغ صنایع معدنی کشور بیاید تا کل زنجیره تولید زیر چتر شفافیت بورس کالا مبادله شوند. براین اساس، شاید بتوان گفت که بورس کالا اکنون ایران را در مسیر ساختار جهانی در عرضه و معامله محصولات فولادی و معدنی قرار داده است که باید نهایت بهره را از این ظرفیت برد.


افزایش سود سهامداران و عرضه بورسی کالاها
وی در خصوص همکاری لازم میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان محصولات معدنی در بورس کالا نیز گفت: همکاری در این حوزه نیز مانند ورود سایر محصولات در بورس کالا رقم خواهد خورد. در این میان باید مقررات و ساختارها به نوعی اجرایی شود که تولیدکنندگان فولاد و معدن کشور پا در مسیر توسعه فعالیت در بازار سرمایه بگذارند.
به گفته شافعی، موضوع مهم این است که ایجاد رقابت در بازار و کشف قیمت از طریق مکانیسم بورس کالا به نفع همه است و شفافیت و رقابت به توسعه این صنایع نیز کمک و سود سهامداران این شرکت‌ها را نیز بیشتر می‌کند. این ساختار شفاف می‌تواند به آزادسازی قیمت‌ها منجر شود به طوری که قیمت عرضه داخلی قابلیت رقابت با قیمت‌های جهانی داشته باشد و همه این موارد در انتها به توسعه زنجیره ارزش محصولات منجر می شود.
وزیر اسبق صنایع و معادن ایران در پاسخ به این پرسش که آیا ورود محصولات معدنی به بورس کالا می تواند بر سرعت شکوفایی و توسعه بیشتر صنعت فولاد منتهی شود، گفت: اگر مشوق‌ها و نظارت‌ها در بورس کالا و به دور از دخالت های دستوری عملیاتی شود، بله می توان امیدوار به آغاز موج جدیدی از توسعه صنعت فولاد باشیم. در واقع هر چه بتوانیم در مسیر اقتصاد روشن‌تر و شفاف‌تر گام برداریم، یک قدم به شکوفایی نزدیک‌تر و چندین قدم از رانت و فساد دورتر می‌شویم.
وی در ادامه تاکید کرد:  باید حتما به سمت مکانیزم‌های بازار و تعیین قیمت‌ها در یک فضای رقابتی نزدیک به شرایط جهانی حرکت کنیم و در این مسیر نباید در روند معاملات بورس کالا دخالت های دولتی و دستوری را شاهد باشیم. قانون‌گذار تنها باید قوانین مشوق و بازدارنده را طراحی کند و بازار را به تقابل عرضه و تقاضا بسپارد تا کشف قیمت‌ها در فضای رقابتی و به دور از رانت و فساد رقم بخورد.
شافعی در پایان اظهار داشت: باید توجه کنیم که همواره رقابت و شفافیت، پویایی به دنبال دارد. ضمن آنکه ما باید به سمت برنامه‌های توسعه‌ای ۱۴۰۴ حرکت کنیم و این موضوع یعنی ورود کل زنجیره تولید فولاد در بورس کالا و فروش محصولات در رقابت و شفافیت هم در حوزه فروش داخلی و هم صادراتی به نفع کل حلقه های زنجیره از جمله فولادسازان و معادن خواهد بود.

 

در شروع معاملات بازار سرمایه شاخص کل بورس با صعود 6 هزار واحدی در ارتفاع یک میلیون و 249 هزار واحد قرار گرفت.

به گزارش اقتصادنیوز ، در شروع معاملات بازار سرمایه  شاخص کل  بورس  سبزپوش شد و با صعود 6 هزار واحدی در ارتفاع یک میلیون و  249 هزار واحد قرار گرفت. شاخص کل هم وزن نیز با رشد 994 واحدی 383 هزار و 243 واحد را ثبت کرد.

اثرگذارترین نمادها بر شاخص

نمادهای ومعادن، فولاد و فملی بیش‌ترین تأثیر مثبت و نمادهای شستا، برکت و سیتا  بیشترین اثر منفی را بر روند حرکت شاخص گذاشته‌اند.

وضعیت نمادها در آغاز معاملات

شستا که با افت بیش از 1 درصدی معاملات را آغاز کرده بود هم‌اکنون با نوسان مثبت حوالی صفر تابلو رو به رو شده و حجم معاملات آن از 23 میلیون سهم عبور کرده است.

 فولاد با قیمت 1073 تومان و فملی با قیمت 1239 تومان با افزایش بیش از 1 درصدی به مدار مثبت برگشته‌اند.

نفتی ها امروز  متعادل و مثبت داد و ستد می شوند.

در این میان شپنا، ونفت و شاوان منفی و متعادل اند. شتران، شبریز، شبهرن، شنفت و شسپا مثبت و متعادل معامله می‌شوند.

 ومعادن با قیمت 964 تومان در حداکثر روزانه قرار دارد و با حجم معامله 60 میلیونی صدرنشین تاثیرگذاری مثبت بر شاخص کل است.

 شفن در فروردین ۴۸۰۲ میلیارد ریال فروش داشته است و نرخ فروش صادراتی ۷۰,۶۵۰,۶۴۱ ریال است .
در اردیبهشت ۵۸۳۷ میلیارد ریال فروش و نرخ ۶۸,۵۴۰,۰۹۰ ریال بوده است .
در خرداد فروش با رشد به ۷۷۷۵ میلیارد ریال رسید و نرخ ۶۷,۶۳۸,۷۱۱ ریال بود .
۳ماهه سهم ۱۸۳۵۳ میلیارد ریال فروش داشته است و در مدت مشابه ۶۲۰۵ میلیارد ریال بوده است .

شرایط خوبی کگل دارد و در فروش سهم در ۳ ماهه ۱۲۹۹۹۷ میلیارد ریال بوده است .
کگل در فروردین ۳۵۴۶۳ میلیارد ریال فروش داشت و نرخ فروردین هم ۲۷,۷۳۹,۸۹۶ ریال بود .
فروش سهم در اردیبهشت ۴۱۵۸۷ میلیارد ریال بوده و نرخ فروش با رشد ۳۱,۶۶۹,۴۵۵ ریال بوده است .
در خرداد به فروش ۴۴۳۹۳ میلیارد ریال رسیده و نرخ ۳۵,۱۴۹,۲۷۷ ریال شده است .

شپدیس در خرداد ۱۵۳۹۸ میلیارد ریال فروش داشته و با نرخ ۵۸,۰۲۹,۰۵۵ ریال صادر کرده است .
در اردیبهشت فروش سهم ۱۴۶۸۵ میلیارد ریال ونرخ فروش ۶۰,۵۶۰,۷۰۳ ریال بوده است .
در فروردین ۱۷۸۵۰ میلیارد ریال فروش داشت و نرخ فروش ۶۸,۷۴۳,۶۰۸ ریال بوده است .
جمع فرش ۹ ماهه به ۱۳۶۷۴۰ میلیارد ریال رسیده که در مدت مشابه قبل ۵۰۱۵۴ میلیارد ریال بود .

کرمانشا فروش خوبی داشت و در فروردین ۱۳۹۷ میلیارد ریال فروش داشت و فروش سهم در اردیبهشت ۲۸۲۸ میلیارد ریال و خرداد ۵۰۶۱ میلیارد ریال بوده است .
سهم در ۳ ماهه ۹۲۸۷ میلیارد ریال شده است مدت مشابه سال قبل ۴۰۵۴ میلیارد ریال بوده است .
در اردیبهشت با نرخ۴۹,۴۲۲,۹۰۹ ریال است و در خرداد با نرخ ۵۷,۰۱۳,۵۲۵ ریال فروخته است .

دو شرکت نفت سپاهان و آلومراد مجوز افزایش سرمایه 493 و 304 درصدی را از سازمان بورس گرفتند و آماده برگزاری مجمع فوق العاده شدند.

براین اساس، “شسپا” سرمایه فعلی را از 950 میلیارد تومان به 5.6 هزار میلیارد تومان می رساند. تامین مالی این شرکت بورسی از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها و صرف اجرای مفاد ماده 14 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی می شود.

همپنین سرمایه فعلی “فمراد” از 4.9 به 20 میلیارد تومان می رسد. تامین مالی این شرکت بورسی از محل سود انباشته و برای اصلاح ساختار مالی و تأمین سرمایه در گردش مورد نیاز صرف می شود.

رندال کارلس، نایب رئیس و سرپرست هیئت رئیسه فدرال رزور در مجمع سالانه انجمن بانکداران یوتا اظهار داشت که احتمال بسیار کمی وجود دارد که ارزهای خارجی، چه به صورت فیات و چه به صورت دیجیتال، نقش دلار در اقتصاد جهانی را به چالش بکشند. وی از اندازه اقتصاد آمریکا، روابط تجاری با سایر کشورها و سیاست‌های پولی معتبر این کشور به عنوان دلایلی یاد کرده است که به خطر انداختن سلطه دلار را حتی برای ارزهای دیجیتال بانک مرکزی هم غیرممکن می‌کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما