دنیای‌اقتصاد : «نرخ ارز ممکن است به زیر ۲۰ هزار تومان نیز برسد و من فکر می‌کنم حتما تعدیل خواهد شد.» این بخش از صحبت‌های رئیس کل بانک مرکزی در بازار ارز مورد توجه قرار گرفت و موجب شد برخی از معامله‌گران اقدام به فروش دلار کنند؛ در نتیجه این اتفاق، اسکناس آمریکایی ۴۰۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۲۴ هزار و ۱۰۰ تومان رسید. مسوولان اقتصادی و سیاسی در هفته‌های اخیر بارها وعده دلار زیر ۲۰ هزار تومان را داده‌اند. با این حال، قیمت در کمترین حالت تا کانال ۲۱ هزار تومانی پایین رفته است. در صورتی که قیمت دلار طی ماه‌های آتی به زیر ۲۰هزار تومان نرود، ولی مقامات همچنان بر افت بیشتر قیمت تاکید کنند، ممکن است بازار واکنش معکوسی را از خود نشان دهد.
سیگنال موقت همتی به دلار 
در واقع اعتبار بازارساز در صورتی که وعده‌ای دهد و آن وعده محقق نشود، دچار خدشه خواهد شد. البته رئیس کل بانک مرکزی در زمان دلار ۳۰ هزار تومانی،‌ در مورد سرمایه‌گذاری در بازار ارز هشدار داد و افت قیمت این ارز در آذر و دی ماه تا حدی اعتماد به سیاست‌گذار را بالا برد. با این حال، حداقل در یک ماه اخیر دلار به وعده‌های کاهش تا زیر ۲۰ هزار تومان، واکنشی نشان نداده است. رئیس کل بانک مرکزی و رئیس‌جمهور افت قیمت دلار به زیر ۲۰ هزار تومان را تا حدی وابسته به دسترسی منابع بلوکه شده ارزی دانسته‌اند؛  افت قیمت دلار در روز دوشنبه موجب شد در بازار سکه نیز بازیگران در موقعیت فروش قرار بگیرند. دیروز سکه ۱۵۰هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و با خروج از کانال ۱۱ میلیونی به بهای ۱۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید. وضعیت سکه در روزهای اخیر پرنوسان بوده و بین دو کانال ۱۰ و ۱۱ میلیون تومان در نوسان بوده است. سکه تا زمانی که در یکی از این کانال‌ها به ثبات نرسد، با خرید و فروش‌های سنگین رو به رو نخواهد شد. افت قیمت سکه در روز دوشنبه در شرایطی رخ داد که اونس طلا تا ساعت ۴ بعدازظهر در بازارهای جهانی عمدتا روند صعودی داشت. با این حال، به نظر می‌رسد برای سکه‌بازان نوسان کاهشی دلار اهمیت بیشتری نسبت به افزایش بهای اونس طلا داشت.  در مورد دلیل افت قیمت دلار در روز دوشنبه جدا از صحبت‌های رئیس کل بانک مرکزی، می‌توان به عوامل دیگری نیز اشاره کرد. گروهی افت نرخ حواله درهم را به‌عنوان یک متغیر کاهنده مطرح می‌کردند. این در حالی بود که برخی دیگر باور داشتند، بازار تصمیم گرفته بود، پیش از آغاز صحبت‌های بایدن و اعلام سیاست‌های خارجی در دوران او در زمینه خرید ارز احتیاط کند و حتی به استقبال کاهش قیمت‌ها برود.  عده‌ای از فعالان نیز کاهش قیمت دلار را ناشی از سودگیری معامله‌گران می‌دانستند؛ به گفته آنها، دلار پس از حدود ۱۵ درصد افزایش طی دو هفته اخیر نیاز به یک اصلاح قیمتی داشت. در روزهای اخیر سرعت رشد دلار در کانال ۲۴ هزار تومان نیز کمی کند شد تا برخی از معامله‌گران از احتمال اشباع خریدها در بازار سخن بگویند. سفته‌بازان در روزهای اخیر فعالیت خود را کاهش دادند. آنها تصور می‌کنند در زمانه‌ای که سایه مذاکرات بر سر بازار وجود دارد، بهتر است خریدهای سنگین را صورت ندهند. هر لحظه ممکن است خبری منتشر شود و جهت قیمت‌ها را عوض کند. البته تحلیلگران فنی باور دارند تا زمانی که قیمت دلار بالای ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومان قرار دارد، شانس رشد قیمت بیشتر است. در واقع آنچه دلار را در مسیر ریسک کاهشی قرار می‌دهد، از دست دادن حمایت ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومانی است.

 

دنیای‌اقتصاد-محمد تقی‌پور : نقره در معاملات اولین روز بازار جهانی، برای لحظاتی از مرز ۳۰دلاری عبور کرد تا بالاترین ارزش خود در هفت سال اخیر را ثبت کند. یکی از دلایل اصلی داغ شدن بازار نقره پدیده جدید «اتحاد معامله‌گران خرد» در شبکه‌ اجتماعی «ردیت» بود. علاوه‌بر این، کاهش نرخ مالیات بر واردات طلا و نقره در هند نیز به این موضوع دامن زد.
روز گذشته قیمت نقره برای اولین بار پس از ماه فوریه سال ۲۰۱۳ توانست از مرز ۳۰ دلاری عبور کند؛ نقره در ماه‌های اخیر عملکرد خوبی داشته است و در حالی ماه دسامبر را در قیمت ۶/ ۲۲ دلار آغاز کرده بود که طی دو ماه ۳۲ درصد افزایش قیمت داشته است. همچنین قیمت آتی نقره نیز به دلیل هجوم سفته‌بازان به این بازار جهشی ۱۲ درصدی طی یک روز را تجربه کرد. همچنین جهش یک‌باره قیمت آتی نقره نیز بالاترین جهش قیمتی آتی این فلز از سال ۲۰۱۳ است. همچنین افزایش قیمت نقره سبب شد تا سهام‌های مرتبط با این فلز نیز رشد ارزش را تجربه کند؛ به‌عنوان مثال ارزش سهام معدن Coeur Mining در مجموع دو روز آخر هفته گذشته در حدود ۹/ ۱۶ درصد افزایش یافته است. از نظر تحلیلگران افزایش تقاضای نقره مربوط به معامله‌گران موجود در تالار گفت‌وگوی WallStreetBets در شبکه اجتماعی ردیت است که در هفته گذشته با افزایش قیمت سهام‌های شرکت‌های مختلف از جمله GameStop بسیار سر و صدا کرده است. از سوی دیگر با توجه به اینکه نرخ برابری طلا در برابر نقره به یکی از پایین‌ترین سطوح خود در سال‌های اخیر رسیده است، تحلیلگران شانس زیادی برای تداوم طولانی‌‌مدت نقره قائل نیستند.

آغاز عصری جدید در بازارها؟
افزایش قیمت نقره در روزهای اخیر از سوی دیگر نظر آن دسته از سرمایه‌گذارانی را که بیت‌کوین را جانشین فلزات سنتی می‌دانستند جلب کرده است. در حال حاضر سرمایه‌گذاران بر این باورند که افزایش قیمت نقره در روزهای اخیر می‌تواند موجب به وجود آمدن موجی صعودی در بازار طلا در کوتاه مدت نیز شود.  خبرها حکایت از آن دارد که معامله‌گران خرد یکشنبه‌شب چند مبحث فعال درباره بازار نقره داشته‌اند و سپس پس از آن عبارت silversqueeze نیز در توییتر به یکی از ترندها تبدیل شد. در هفته‌های اخیر نفوذ و ابراز قدرت سرمایه‌گذاران و معامله‌گران خردی که در شبکه‌های اجتماعی به‌صورت متحد بازارها را دستخوش تحولات عمده‌ای می‌کنند، سبب به وجود آمدن بحث‌های زیادی درباره آغاز عصری جدید در بازارهای مالی شده است؛ عصری که در آن سرمایه‌گذاران خرد دیگر طعمه‌های ساده برای شرکت‌های بزرگ نیستند و به کمک شبکه‌های اجتماعی می‌توانند اتحادی قدرتمند را تشکیل دهند. در پدیده روزهای اخیر سرمایه‌گذاران خرد با جلوگیری از فروش سهام، شرکت‌هایی را که برای پوشش فروش استقراضی خود به دنبال خرید سهام‌ها بوده‌اند را دچار زیان بزرگی کرده‌اند. به‌عنوان مثال صندوق پوشش ریسک Melvin Capital که دست به فروش استقراضی سهام شرکت GameStop زده در ماه ژانویه با ضرری ۵۳ درصدی مواجه شده بود.

هیجان نقره چه زمانی تمام می‌شود؟
تحلیلگران روز گذشته از عامل دیگری که می‌تواند در بلند‌مدت سبب صعود قیمت طلا و نقره شود نیز سخن گفتند؛ مقامات هندی تصمیم گرفتند که مالیات واردات طلا و نقره را به ۵/ ۷ درصد کاهش دهند که از نظر کارشناسان تاثیر بیشتری در بلند‌مدت نسبت به عواملی همچون هیجان در شبکه‌های اجتماعی دارد.

البته کارشناسان بر این باورند که در افق میان‌مدت افزایش قابل توجه قیمت، می‌تواند به ضرر نقره تمام شود به این دلیل که احتمالا ضربه محکمی به تقاضای فیزیکی این فلز وارد می‌کند. البته در نقطه مقابل این افزایش قیمت می‌تواند سبب شود که از این پس سرمایه‌گذاران به نقره نیز مانند طلا به چشم مقصدی برای سرمایه‌گذاری نگاه کنند. همچنین داده‌های مربوط به بزرگ‌ترین صندوق قابل معامله در بورس با پشتوانه نقره حکایت از آن دارد که دارایی‌های نقره این صندوق از روز پنج‌شنبه تا جمعه رشد قابل توجهی داشته است.

طلا مانع نقره می‌شود
محاسبه نرخ برابری نقره و طلا سبب شده است تا برخی از تحلیلگران ادعا کنند که احتمالا طلا مانعی بر سر راه نقره شود و به همین دلیل احتمالا رالی صعودی نقره خیلی به طول نخواهد انجامید. در حال حاضر با یک اونس طلا می‌توان ۵/ ۶۳ اونس نقره را خریداری کرد در حالی که در تاریخ ۲۵ ژانویه یعنی هفت روز پیش این نرخ برابری برابر با ۳/ ۷۳ بود. با توجه به اینکه نرخ برابری طلا و نقره اکنون در یکی از پایین‌ترین سطوح خود در طول تاریخ قرار گرفته است، احتمالا نقره مجال زیادی برای عرض اندام بیشتر نخواهد داشت.

دنیای‌اقتصاد : رئیس‌کل بانک مرکزی از تعدیل نرخ ارز و رسیدن به نرخ تورم هدف در سال آینده خبر داد. همتی با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به تشریح آخرین وضعیت بازار پول و ارز کشور پرداخت و با بیان اینکه فضای بازار سرمایه و ارز متاثر از فعل و انفعالات سیاسی است، گفت: اگر به منابع ارزی دسترسی پیدا کنیم، قدرت بازارسازی بانک مرکزی افزایش خواهد یافت. همتی در بخش دیگری از صحبت‌های خود، بالا بردن نرخ سود سپرده در شرایط فعلی اقتصاد ایران را مسبب ایجاد ناترازی بیشتر در بانک‌ها دانست و از احتمال پایین آمدن نرخ سود خبر داد.
دلیل اصلی  رشد نقدینگی
رئیس‌کل بانک مرکزی در گفت‌و‌گوی خبری از نگرانی‌هایش درباره رشد نقدینگی گفت و راه‌حل را عملکرد منطقی دانست. همتی درمورد کنترل رشد نقدینگی در ایران گفت: درحالی‌که یکسری از کشورهای اروپایی رشد نقدینگی ۴ برابری را تجربه کرده‌اند، ایران نه تنها دچار رشدهای انفجاری نشده، بلکه بانک مرکزی توانسته تا حدی رشد نقدینگی را مدیریت کند. رئیس‌کل بانک مرکزی عمده مشکلات تورم و نقدینگی را مربوط به ساختار بودجه‌ای و تحریم‌های اعمال شده بر ایران دانست. او همچنین درباره دسترسی کشور به منابع ارزی خاطرنشان کرد که در صورت دسترسی به منابع ارزی مسدودشده در خارج از کشور شرایط اقتصادی بهتر خواهد شد.

نرخ ارز تعدیل می‌شود
رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به لزوم هدفمندی دخالت بانکی مرکزی در بازار گفت: من به سرکوب نرخ معتقد نیستم؛ ولی مفهوم این نیست که نرخ بالا بماند و حتما تعدیل می‌شود. او در ادامه متغیرهای کلان اقتصادی را تاثیرگذار بر یکدیگر دانست و توضیح داد: با توجه به روند نزولی شتاب تورم در دو ماه اخیر، امیدوارم با تعدیل نرخ ارز و شرایط سیاسی در سال آینده بتوانیم به تورم هدف نزدیک شویم و در آن شرایط بهتر می‌توان درباره نرخ ارز تصمیم گیری کرد.

همتی با اشاره به هدف گذاری نرخ تورم ۲۰ تا ۲۲ درصد برای بهار ۱۴۰۰ گفت: این پیش‌بینی براساس پیش فرض نرخ ۱۷ هزار تومانی ارز نیمایی بود. این گفته رئیس کل بانک مرکزی  در حالی است که  تورم متوسط اقتصاد ایران در حال حاضر بیش از ۳۳ درصد ثبت شده است. همتی در ادامه اظهار نظر خود به دلایل بالا بودن نرخ تورم نیز پرداخت و گفت: به دلایلی از جمله فشار بر درآمدهای دولت و کاهش شدید قیمت نفت و همچنین بیماری کرونا، شوکی در بازار ارز ایجاد شد که انتظارات را بالا برد. همتی در ادامه برای تعدیل نرخ ارز ابراز امیدواری کرد. همتی در ادامه یکی از ارکان هدف‌گذاری تورمی را پایبندی بانک مرکزی به برخی مسائل دانست. او یکی از این مسائل را رساندن نرخ سود بین بانکی به حدود ۱۸ تا ۵/ ۱۸ درصد عنوان کرد.

نرخ سود بین بانکی ۱۸ تا ۵/ ۱۸ درصد
براساس اطلاعات ارائه‌شده توسط رئیس‌کل بانک مرکزی نرخ سود بین بانکی از ۱۳ خردادماه تا مردادماه سال جاری افزایش داشته و در همان زمان سهام رشد ۱۰۰درصدی را ثبت کرده است. همتی از تصمیم مصمم بانک مرکزی با توجه به عملیات بازار باز برای رساندن نرخ بازار بین بانکی به نرخ کریدور (۱۴درصد کف و ۲۲درصد سقف) خبر داد.  همچنین همتی توضیح داد که خرید و فروش اوراق خزانه از سوی بانک مرکزی شامل عملیات بازار باز می‌شود و زمانی که نرخ بین بانکی بالا می‌رود، بانک مرکزی اقدام به خرید اوراق می‌کند. او در ادامه گفت: اکنون بانک مرکزی ورود می‌کند و در روزهای آینده بازار بین بانکی را به ۱۸ تا ۵/ ۱۸ درصد خواهیم رساند.

افزایش سود سپرده اشتباه است
رئیس‌کل بانک مرکزی در این گفت‌و‌گوی خبری افزایش نرخ سود سپرده در شرایط فعلی را نادرست اعلام کرد. این استاد اقتصاد بالا بردن نرخ سود سپرده در شرایط فعلی اقتصاد ایران را مسبب ایجاد ناترازی بیشتر در بانک‌ها دانست. همچنین او تورم مزمن کنونی را ناشی از شوک ارزی و انتظارات تورمی و بی‌ارتباط با سود بانکی دانست.  او ادامه داد: نرخ سود بانکی هنوز همان ۱۶درصد است. نرخ گواهی سپرده هم همان ۱۸درصد باقی مانده است.

امکان نرخ ارز پایین‌تر از ۲۰ هزار تومان
رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه تمام تلاش ما در بانک مرکزی تعدیل نرخ ارز است، درباره شرایط بازار ارز و متاثر بودن آن از انتظارات سیاسی گفت: من فکر می‌کنم تصورات اشتباه است و انتظارات حتما تعدیل می‌شود و نرخ ارز ممکن است به زیر ۲۰ هزار تومان برسد.

همتی درباره وضعیت درآمدهای ارزی و سفر به عمان تاکید کرد: درآمدهای ارزی را در شرایط تحریم اعلام نمی‌کنیم. وضع خوب است. سفر به عمان هم خوب بود و در بین آنان اراده قوی دیدم. عمان به ما در شرایط تحریم کمک زیادی کرده و از منابع خود در این کشور بهره بردیم. از این پس هم شرایطی برقرار می‌شود که روابط مالی و تجاری دو کشور گسترش پیدا خواهد کرد.  رئیس‌کل بانک مرکزی در مورد موفقیت بانک مرکزی برای تهیه کالاهای اساسی توضیح داد: امسال نیز بخشی از نیازهای دولت را از ذخایر بانک مرکزی تامین کردیم. خیلی‌ها می‌گفتند شما بازار را با پول ریختن و ارز می‌توانید تعدیل کنید، چنانچه دست به این کار می‌زدیم دیگر توانایی تهیه کالای اساسی و دارو نداشتیم.

حذف ارز ۴۲۰۰ با تدبیر
رئیس‌کل بانک مرکزی توضیح داد: با ارز تک نرخی موافق هستم؛ ولی باید این کار را با تدبیر انجام دهیم و شوک قیمتی به جامعه وارد نکنیم. زمانی اختلاف قیمت کم بود، انجام این کار بهتر صورت می‌گرفت. انتقاد ما این بود که مجلس اعلام می‌کند از ابتدای سال آینده این کار انجام خواهد شد، پیغام آن هم کمیاب شدن روغن است.  او گفت: ما نمی‌توانیم مسائل و زندگی روزمره مردم را در شرایط بازار آزاد قرار دهیم. رئیس‌کل بانک مرکزی در ادامه تاکید کرد: باید آثار تورمی دلار ۴۲۰۰ تومانی را در جامعه در نظر بگیریم، بعد ببینیم مبلغ جبرانی برای این مابه‌التفاوت، کافی است یا خیر. شما فکر می‌کنید مثلا نرخ دلار برای مرغ و تخم‌مرغ و روغن تغییر کند، اثری القایی بر سایر کالاها ندارد؟ درحالی‌که این تغییر نرخ اثر خواهد داشت. در نتیجه نظر بنده این است که اگر قرار است با حذف ارز ۴۲۰۰، مبلغ ۴۰هزار تومان به مردم بدهیم، به گونه‌ای نباشد که مجبور شویم، ۸۰ هزار تومان به هزینه آنها اضافه کنیم.

دنیای‌اقتصاد- طیبه مرادی : معاملات صندوق‌های طلا و گواهی سپرده سکه در کنار قراردادهای آتی محصولات کشاورزی حکایت از جریان کاهشی قیمت‌ها در روزهای اخیر دارد. این امر به‌وضوح منعکس‌کننده ذهنیت کاهشی است که در بین معامله‌گران این بازار پدیدار شده است. بیم و امید از جریان کاهشی در بازار ارز از جمله عواملی است که با تاثیر مضاعف بر ابزارهای مالی بورس‌کالا به جهت‌دهی انتظارات تورمی معامله‌گران آن منتهی شده است.
آرامش ابزارهای طلایی در بورس‌کالا
 رهگیری نوسان بهای ارز با وجود جرقه‌های افزایشی در برخی از برهه‌های زمانی، حکایت از انعکاس جریان کاهشی در ابزارهای مالی دارد، از این‌رو اختلاف بهای NAV ابطال و قیمت‌های پایانی صندوق‌های طلا؛ سعی در یکسان‌سازی خود با تکانه‌های قیمتی در بازار ارز دارد.

  دو ابزار طلایی بورس‌کالا با جهت‌گیری کاهشی
این روزها انتظارات تورمی در آینه ابزارهای مالی طلایی که در بستر بورس‌کالا مورد دادوستد قرار می‌گیرد، حکایت از جریان کاهشی دارد. به‌عبارت دقیق‌تر از ابتدای هفته‌جاری تا لحظه تنظیم این گزارش رصد جریان معاملاتی صندوق‌های طلا که با پشتوانه گواهی سپرده سکه طلا طراحی شده‌اند، در نرخ‌هایی نسبتا پایین‌تر از بهای NAV ابطال خود در نوسان هستند. همین امر گواه خوبی از پیش‌بینی انتظارات معامله‌گران این بازار از آینده بهای ارز در بازارهای داخلی است چرا‌که این ابزارهای مالی در اصلی‌ترین کاربرد خود به شکل اوراقی سرمایه‌ای مورد دادوستد قرار می‌گیرند و تجربه ثابت کرده، هنگامی که انتظارات فعالان بازار از آینده بازارهای موازی با بازار طلا همچون بازار ارز یا سایر کالاها افزایشی باشد، قیمت‌های پایانی واحدهای هر چهار صندوق طلای فعال در بورس‌کالا در سقفی بالاتر از NAV ابطال آن به پرواز در‌می‌آید زیرا پیش‌بینی‌ از آینده قیمت‌ها، جریانی مثبت است که حتی با وجود اینکه تعریف دقیقی از واژه NAV ابطال را می‌دانند باز‌هم اقدام به خرید، در سطوحی بالاتر از آن می‌کنند. به‌همین نسبت در وضعیتی که شرایط اقتصادی حکایت از بروز جریان نزولی در بازارها دارد یا سیگنالی از رشد قیمت‌ها حداقل در کوتاه‌مدت از بازارهای گوناگون مخابره نشود، معامله‌گران این بازار در جایگاه نظاره‌گر ظاهر شده و سعی می‌کنند جوانب احتیاط را رعایت کنند. بنابراین خریدهای خود را در نرخ‌هایی پایین‌تر از NAV ابطال انجام می‌دهند.

چندی است که نوسان بهای ارز در بازارهای داخلی روندی کاهشی به خود گرفته است. البته این درحالی است که در مقاطعی از زمان بهای ارز با جرقه‌های افزایشی اندکی همراه شد که تاکنون چندان قدرتمند نبوده و پتانسیل کافی برای بازگشت به نرخ‌های افزایشی بی‌سابقه روزهای اوج خود را ندارد. شواهد معاملاتی در بازارهای ابزارهای مالی به‌وضوح نشان می‌دهد که انتظارات موجود در بازار هنوز به روزهای اوج خود نرسیده است، آن‌هم در شرایطی که انتظارات تورمی معامله‌گران در بازار گواهی‌سپرده و صندوق‌های طلا حتی در بازه‌ای از زمان و در اوج بهای تاریخی ارز، نزدیک به ۱۰درصد بالاتر از ارقام نجومی ثبت‌شده را هم نشان داده بود. بنابراین رهگیری انتظارات در شرایط فعلی هنوز از یک تعادل انتظاری به‌صورت انتزاعی در ذهنیت معامله‌گران برخوردار است.

  لیدر انتظارات تورمی ابزارهای مالی
نوسان بهای ارز عاملی دو‌جانبه در بازار ابزارهای مالی به‌شمار می‌رود‌ چرا‌که هم می‌تواند به‌عنوان ریشه انتظارات تورمی معامله‌گران در نظر گرفته شود و هم می‌تواند بر قیمت این ابزارهای مالی تاثیر مستقیم داشته باشد‌ چراکه بهای طلا تحت‌تاثیر دو عامل اصلی انس جهانی طلا و نرخ ارز در بازار داخلی تعیین می‌شود. اینکه نوسان بهای ارز چه سمت و سویی به خود بگیرد، می‌تواند جهت انتظارات معامله‌گران این بازار را مشخص کند. از طرف دیگر بخش عمده دارایی پایه این صندوق‌ها، گواهی سپرده سکه طلا است که با تغییر نرخ ارز به‌طور مستقیم بر قیمت این گواهی منعکس‌شده و سبب تغییر در بهای NAV ابطال صندوق‌های طلا می‌شود، بنابراین علاوه بر اینکه می‌توان ردپای تکانه‌های بهای ارز را در تعیین نرخ ابزارهای مالی طلایی مشاهده کرد، فاکتور لازم برای پیش‌بینی بهای ارز در آینه انتظارات تورمی اهالی بازارهای گواهی‌سپرده و صندوق‌های طلا را نیز در بر دارد.

بررسی نوسان بهای اونس طلا در بازارهای جهانی، تحرک جدی و قدرتمندی را نشان نمی‌دهد. روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش هر اونس طلا با قیمت یک‌هزار و ۸۶۲ دلار مورد دادوستد قرار گرفت که تغییرات هفتگی آن رشد محدود۵۱/ ۰درصدی را نشان می‌دهد. این نوسان محدود حکایت از آن دارد که سکاندار انتظارات تورمی در بازار ابزارهای مالی طلایی نوسانات کاهشی بهای ارز است و نقش قیمت جهانی اونس طلا در جهت‌گیری این ابزارها تا حد زیادی محدود شده است.

  دادوستد ابزارهای طلایی به‌دور از صف‌های خرید و فروش
رصد انتظارات تورمی در ابزارهای مالی سکه طلا در بورس‌کالا، از ابتدای هفته تاکنون حکایت از جریان کاهشی دارد که به‌طور متوسط در بازه منفی ۳ تا ۵/ ۳‌درصد نوسان می‌کند. این مطلب از ذهنیت کاهشی در بین معامله‌گران این بازار خبر می‌دهد زیرا بهای دلار کشف‌شده حاصل از انتظارات تورمی صندوق‌های طلایی بورس‌کالا، رقمی پایین‌تر از نرخ فعلی آن در بازار آزاد را نشان می‌دهد. از طرف دیگر بازار ابزارهای مالی بورس‌کالا، صف‌های خرید یا فروش چندانی را در دادوستدهای اوراق طلایی به خود ندیده است. همچنین در بازار گواهی سپرده سکه طلا از ابتدای هفته نیز شاهد اختلاف بهای منفی با نرخ سکه طلا در بازار فیزیکی بوده‌ایم. این درحالی است که به‌خاطر ویژگی‌های فنی اوراق گواهی سپرده سکه طلا انتظار داریم که قیمت گواهی سپرده در بورس‌کالا از نرخ‌های موجود در بازار آزاد به میزان یک تا دو درصد بالاتر باشد.

  انتظارات کاهشی در سه روز پیاپی
سه روز پیاپی پیش‌نگر انتظارات تورمی در بورس‌کالا، قرابت بالایی میان جریان کاهشی بهای ارز در بازار آزاد و انتظارات معامله‌گران را ترسیم کرد. این انتظارات هنوز هم به‌طور متوسط به میزان ۶۷/ ۲درصد کاهشی است و تطابق قابل‌قبولی از رفتار معامله‌گران با رخدادهای موجود در بازارهای موازی همچون بازار ارز دارد. اگرچه این پیش‌بینی‌ها تنها بر مبنای ابزارهای طلایی قابل‌معامله در بورس‌کالا استخراج شده است و برای مخابره دقیق‌تر این پیش‌بینی‌ها نیازمند بسط آن به سایر عوامل اثرگذار بر شکل‌گیری انتظارات تورمی افراد جامعه هستیم.از ابتدای هفته تاکنون فاصله قیمت پایانی واحدهای صندوق‌های طلای قابل‌معامله در بورس‌کالا با بهای NAV ابطال آن، اختلافی منفی پیدا کرده است. اما بررسی این فاصله قیمتی نشان می‌دهد که با کاهش بهای ارز در بازار آزاد تعدیل شده و آرام‌تر می‌شود‌ به‌طوری که در روز دوشنبه و در لحظه تنظیم این گزارش، متوسط این فاصله قیمتی عدد منفی ۷۶/ ۲‌درصدی را برای انتظارات تورمی به‌ثبت رساند. این درحالی است که اوراق سپرده سکه طلا در ۴ نماد فعال گواهی سپرده بورس‌کالا، به‌طور متوسط ۸۱/ ۰ درصد نسبت به بهای سکه فیزیکی در بازار آزاد، بالاتر مورد دادوستد قرار گرفت. این امر را باید در کنار اختلاف قیمت یک تا دو درصدی بهای گواهی سپرده در نظر گرفت که برمبنای آن طبیعی است بهای سکه بورسی با تفاوت اندکی از قیمت فیزیکی آن در بازار آزاد نوسان کند؛ آن هم تنها به دلیل ویژگی‌های ذاتی این اوراق‌ که این اختلاف مثبت نرخ قابل‌توجیه خواهد بود. بنابراین با لحاظ کردن این میزان اختلاف قیمت‌ در دو بازار آزاد و بورس‌کالا، می‌توان جریان کاهشی در بازار گواهی سپرده سکه طلا را نیز مشاهده کرد. در نهایت پیش‌نگر انتظارات تورمی که ریشه در ابزارهای طلایی بورس‌کالا دارد، ترسیم‌کننده جریانی کاهشی است که به‌وضوح در نرخ‌های پایانی و NAV ابطال و همچنین قیمت اوراق گواهی سپرده و سکه فیزیکی بازار آزاد خودنمایی می‌کند.

دنیای اقتصاد : به‌رغم افت ۱/ ۲ درصدی، سهام عدالت در مرز کانال ۹ میلیون تومانی باقی ماند. ارزش سهام عدالت (۵۰۰ هزار تومانی) در جریان داد و ستد‌های روز گذشته بازار سهام ۱۹۶ هزار تومان افت را تجربه کرد. بر این اساس ارزش این پرتفو به ۹ میلیون و ۳۵ هزار تومان رسید. در روز گذشته عمده نماد‌های این سبد افت قیمت را تجربه کردند. نماد‌های دانا، فارس، ‌خودرو، شبریز، شتران، ورنا، شگویا، فملی و شبندر از جمله نمادی‌های سرخ این سبد بود که بیش از ۳ درصد افت قیمت داشتند و در مقابل نماد‌های حکشتی، حپترو و وپست از معدود نماد‌هایی بودند که بیش از ۳ درصد رشد کردند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما