گره معاملاتی به وضعیتی اطلاق می گردد که نماد یک سهم به مدت طولانی در وضعیت ضعیف معامله قرار می گیرد. یعنی سهم ممکن است صف خرید و صف فروش باشد ولی حجم معاملات ناچیز است. و حتی به 5%  حجم مبنا هم نمی رسد. حال اینکه تحت چه شرایطی نماد یک سهم مشمول گره معاماتی می شود و به چه صورت این گره رفع می شود ، در این مقاله بدان پرداخته خواهد شد. این مقاله دستاوردی از تحقیقات کارشناسان آموزش بورس در شیراز است که در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم.

observations

گره معاملاتی در بورس چیست و چگونه بوجود می آید؟

گاهی پیش آمده است که نماد سهمی با مشکل معامله نشدن مواجه می شود، بدین صورت که طی چند روز متمادی در صف خرید و یا صف فروش قفل می شود در حالیکه معامله در آن به میزان بسیار اندکی صورت می گیرد. در این شرایط به علت قانون حجم مبنا که برای سهم ها در نظر نظر گرفته شده است  و حجم معامله حتی 5 درصد حجم مبنا را هم پر نمی کند ، بنابراین قیمت پایانی سهم تغییر چندانی نمی کند.

 این مساله باعث می شود قیمت سهم طی مدتی چندان تغییر نکند و روند سهم به شدت کند شود. در این وضعیت گویند که سهم دچار گره معاملاتی شده است و سازمان بورس برای حل مشکل قانونی را وضع کرده است به نام رفع گره معاملاتی.

قوانین گره معاملاتی

در چه صورت می توان گفت که نماد یک سهم مشمول گره معاملاتی شده است؟

1_ نماد معاملاتی با وجود اینکه از صف خرید و یا صف فروش برخوردار است ولی به این دلیل که قیمت طرف تقاضا با  قیمت طرف عرضه تقارن ندارد ، معامله ای صورت نمی گیرد و یا اینکه متوسط حجم معاملات روزانه کمتر از 5% حجم مبنا است و این اتفاق به مدت حداقل 5 روز معاملاتی پی در پی تکرار شود.

2_ طی 5 روز معاملاتی پی در پی ، همه ی معاملات در قیمت سقف دامنه ی نوسان روزانه صورت گیرد.

3_ طی 5 جلسه معاملاتی پی در پی ، همه معاملات در قیمت کف دامنه نوسان روزانه صورت گیرد.

چگونه گره معاملاتی رفع می شود ؟

رفع گره معاملاتی چگونه به روان شدن روند معاملات سهم یک شرکت کمک می کند؟

نمادهای بورسی که شامل گره معاملاتی شده اند و به مدت 5 روز متوالی در صف فروش و یا صف خرید قفل اند ، بنابر  اعلام سازمان بورس در روز ششم ، با دامنه نوسان دو برابری در مرحله ی پیشگشایش بازگشایی می شود (دامنه ی نوسان دو برابر دامنه نوسان روزانه قیمتی سهم خواهد بود ). و پس از کشف قیمت بدون توجه به حجم مبنا ، نماد سهم در دامنه نوسان روزانه قیمت ، نسبت به این قیمت کشف شده و به صورت حراج پیوسته معامله می شود.

اگر موضوع برایتان روشن نیست به مثال زیر توجه کنید :

فرض کنید نماد سهم A از بازار بورس در دامنه نوسان 5 درصدی معامله می شود. ولی سهم ناگاه به مشکل عدم معامله شدن و به عبارتی گره معاملاتی دچار می شود. و به مدت 5 روز متوالی در صف فروش قفل می شود. فرضا قمت سهم در پایان روز پنجم 40000 ریال است ، جهت اجرای قانون رفع گره معاملاتی در پیشگایش روز ششم سهم با دامنه نوسان 10 درصدی باز می شود. در مدت زمان پیشگشایش قیمت کشف شده سهم 36500 ریال خواهد بود و معاملات سهم با دامنه نوسان 5 درصدی نسبت به قیمت 36500 ریال ادامه پیدا می کند.

هدف از قانون رفع گره معاملاتی چیست؟

قانون رفع گره معاملاتی سهام ، از سال 1389 توسط هیئت مدیره سازمان بورس بنا نهاده شد. هدف از این قانون روان کردن صف خرید  و یا صف فروش برای نمادی است که چند روز پشت سر هم در صف خرید و فروش قفل شده است و معامله چندانی صورت نمیگیرد ، با اجرای این قانون روند کند معاملات حل خواهد شد

چگونه مطلع شویم چه نمادهایی مشمول رفع گره معاملاتی شده اند ؟

نمادهایی که بنا بر تشخیص سازمان بورس دچار گره معاملاتی شده اند در لیستی توسط این سازمان تهیه می شود و نهایتا تا یک روز قبل از اینکه بخواهند قانون رفع گره معاملاتی در مورد آنها اعمال کنند ، از طریق پیام ناظر بازار در سایت www.Tsetmc.com و یا در سامانه معاملات اعلام می گردد.

کلام آخر در قالب توصیه

در اکثر مواقع سهام شرکت هایی دچار گره معاملاتی می شوند که نقد شوندگی پایینی دارند و معمولا اندازه این شرکت ها کوچک است. بنابراین بهتر است سهام شرکت هایی را خریداری کنید که نقدشوندگی سهام آنها بالاست ، تا هر زمان که تمایل به فروش سهم خود را داشتید بتوانید آن را به فروش برسانید. و از سویی سهم روان با سرعت بیشتری رشد خواهد کرد و با صف خرید مثلا 5 روزه، قیمت به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت و حاشیه ی سود خوبی را به ارمغان می آورد.

Creation process

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *