دنیایاقتصاد : قیمت طلا روز گذشته پس از پشتسر گذاشتن روزهای نزولی متوالی در سه هفته اخیر، روز مثبتی را پشتسر گذاشت. در حالی که فلز زرد در ابتدای روز گذشته در پایینترین حد خود از آوریل ۲۰۲۰ تاکنون بود، با توجه به تصحیح تکنیکال نرخ سود اوراق قرضه و شاخص دلار آمریکا، قیمت طلا با افزایش بیش از یک درصدی به بالای مرز ۱۷۰۰ دلاری بازگشت. با اینکه طلا در روز گذشته جهش قابل توجهی داشت، اما هنوز هم بازدهی این پناهگاه امن دارایی در ماه مارس در محدوده منفی قرار دارد.
مهلت نرخ سود به صعود طلا
نرخ بهره اوراق قرضه آمریکا با سررسید ۱۰ ساله نیز در حالی که به مرز ۶/ ۱ درصدی رسیده بود، تا میانه روز گذشته با افت ۴ درصدی مواجه شد. با وجود این نرخ بازدهی این اوراق در سومین ماه از سال جاری میلادی هنوز بیش از ۸ درصد است و پیشبینی میشود روند صعودی سود اوراق ادامه داشته باشد. در راستای عقبنشینی موقتی سود اوراق قرضه، روند صعودی ارزش دلار آمریکا نیز قطع شد و راه برای صعود طلا در بازار جهانی هموارتر شد. شاخص دلار آمریکا نیز درحالیکه سال ۲۰۲۱ را در کانال ۸۹ واحدی آغاز کرده بود، اکنون در نزدیکی ارزش ۹۲ واحدی قرار دارد. با اینکه طلا میتواند در کوتاهمدت از عقبنشینی نرخ بهره اوراق و شاخص دلار سود کسب کند، اما از لحاظ بنیادی با توجه به بهبود چشمانداز اقتصادی بهدلیل پیشروی واکسیناسیون و کاهش تعداد بیماران کرونایی چشمانداز طلا در بازه زمانی میانمدت نزولی است.
فروکش جذابیت طلا
بهدلیل تغییر شرایط اقتصاد جهانی و بهبود چشمانداز آن، آمارها نشان میدهد ذخایر بزرگترین صندوق قابل معامله با پشتوانه طلا به پایینترین حد خود از ماه آوریل ۲۰۲۰ تاکنون رسیده است. خروج سرمایه از صندوقها با پشتوانه طلا شاهد خوبی برای کاهش علاقه سرمایهگذاران به طلا است. با بهبود چشمانداز اقتصادی و کاهش نااطمینانیها میل به ریسکپذیری در سرمایهگذاران افزایش خواهد یافت و سرمایهها از بازارهای امن مانند طلا خارج خواهد شد.
چشم بازار به بانکهای مرکزی
از سوی دیگر بسیاری در بازارها منتظرند تا زمان تغییر جهت سیاستهای بانکهای مرکزی مشخص شود. البته در حال حاضر فعلا مقامات بانکهای مرکزی سیگنالی مبنی بر اتمام سیاستهای انبساطی به بازارها مخابره نکردهاند. جرومی پاول، سکاندار فدرال رزرو اعلام کرده است سیاستهای پولی کنونی بانک مرکزی آمریکا متناسب با شرایط اقتصاد است. گمانهزنیهای مختلفی درباره زمان افزایش نرخ بهره هدف فدرال رزرو در میان تحلیلگران وجود دارد. افزایش نرخ بهره با افزایش هزینه فرصت نگهداری طلا، باز هم از تقاضای این فلز ارزشمند خواهد کاست. از سوی دیگر در آستانه نشست بانک مرکزی اروپا نیز، سیاستگذاران این نهاد تصمیمگیر در ناحیه یورو درباره افزایش خرید اوراق و سرکوب نرخ بهره هنوز به تصمیم مشخصی نرسیدهاند. این اختلاف این سیگنال را به بازارها مخابره میکند که سیاستگذارانی وجود دارند که چشمانداز اقتصادی را آن قدر مناسب میدانند که دیگر نیازی به کمک بانکهای مرکزی ندارد.
جهش قیمتی بیتکوین
روز گذشته علاوهبر طلا، طلای دیجیتال هم رشد چشمگیری داشت و تا میانه روز با صعود ۷ درصدی وارد کانال ۵۴ هزار دلاری شد. کاهش سود اوراق قرضه روز گذشته یکی از عواملی بود که سبب افزایش علاقه سرمایهگذاران به رمزارزها شد. علاوهبر این تحلیلگران بازار رمز ارزها تصویب بسته حمایتی جو بایدن را به سود بیتکوین تلقی میکنند. با اجرای بسته عظیم جدید و افزایش تزریق نقدینگی به بازارها، ارزش دلار کاهش پیدا میکند و تورم روندی افزایشی خواهد داشت. یکی از دلایل افزایش ارزش بیتکوین در سال گذشته تغییر نگاه سرمایهگذاران به این بازار بهعنوان مقصدی برای حفظ ارزش دارایی سرمایهگذاران بود. در صورتی که تورم بیش از انتظارات فدرال رزرو افزایش پیدا کند، هم طلا و هم بیتکوین از آن سود خواهند برد.
دنیایاقتصاد : در چهارمین روز هفته، دلار نهتنها نتوانست از مرز ۲۵ هزار تومانی عبور کند، بلکه با افت قیمت به سوی سطح ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومانی حرکت کرد. ساعت ۳ بعدازظهر سهشنبه، اسکناس آمریکایی در بازار آزاد با قیمت ۲۴ هزار و ۵۱۰ تومان به فروش میرفت که ۳۹۰ تومان کمتر از قیمت بسته شده روز دوشنبه بود. گفته میشد که پس از ساعت ۴ بعدازظهر قیمتهای پایینتری نیز در بازار ارز به ثبت رسید. در صورتی که دلار زیر سطح ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومانی تثبیت شود، احتمال افت قیمت آن تا محدوده ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومانی وجود خواهد داشت.
به گفته فعالان، معاملهگران فردایی زمانی که مشاهده کردند بازارساز در برابر ورود دلار به کانال ۲۵ هزار تومانی مقاومت میکند، فروشهای خود را افزایش دادند و در نتیجه قیمت را پایین بردند. به گفته یکی از بازیگران باتجربه بازار، سطح عرضه ارز به اندازهای بود که معاملهگران حس میکردند، بازارساز در حال فروش ارز در بازار است. در نتیجه معاملهگران تصمیم گرفتند ریسک خرید را به جان نخرند و بیگدار به آب نزنند. برخی فعالان اعتقاد داشتند، ممکن است بازارساز بخواهد قیمت انتهای سال را در سطوح پایینی قرار دهد و به همین منظور میزان عرضه ارز خود را افزایش داده باشد.
افت دلار و نقش نفت و درهم
در حالی که عدهای از معاملهگران بر نقش بازارساز در افت قیمت اشاره میکردند، گروه دیگری باور داشتند، افت قیمت دلار متاثر از تغییر انتظارات و ذهنیت معاملهگران بوده است. از نگاه آنها، نرخ حواله درهم در روز سهشنبه توان خاصی برای افزایش قیمت از خود نشان نداد تا معاملهگران بازار داخلی فروشنده شوند. از سوی دیگر، رشد قیمت نفت در بازارهای جهانی و شنیدههایی که حکایت از افزایش خرید نفت ایران میدهد، انتظارات کاهشی را در بازار بیشتر کرد. گفته میشود بهدلیل انتظارات برای بهبود اقتصاد جهانی پس از تصویب لایحه بسته محرک ۹/ ۱ تریلیون دلاری توسط سنای آمریکا و همچنین احتمال افت موجودی نفت خام در ایالاتمتحده، قیمت نفت سیر صعودی گرفته است. در کنار این، خبرگزاری رویترز اخیرا گزارش داده است که از زمان روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا، چین واردات نفت از ایران را افزایش داده است. بر اساس این گزارش گفته میشود که هند هم قرار است خرید نفت از ایران را از سر بگیرد. تاثیر فروش نفت بر روی قیمت دلار به اندازهای زیاد است که اخیرا از قول یکی از مقامهای بانک مرکزی عنوان شده بود با فروش ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت در روز، قیمت دلار توان افت تا مرز ۱۵ هزار تومانی را خواهد داشت. البته همزمان از سوی همان مقام نقل شده بود که بدون فروش نفت، قیمت دلار توان ورود به کانال ۳۰ هزار تومانی را خواهد داشت.
بیمحلی سکه به اونس
در روزی که قیمت دلار در مسیر کاهشی قرار گرفت، سکه بازان نیز تمایل زیادی به قرار گرفتن در موقعیت خرید نداشتند. روز سهشنبه به اندازهای فروشها در بازار سکه بالا رفت که فلز گرانبهای داخلی ۶۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۰ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان رسید. این کاهش در حالی رقم خورد که بهای طلا در بازارهای جهانی افزایشی شده بود و مرز هزار و ۷۰۰ دلاری شکسته شد. با این حال، به نظر میرسد در روزهای اخیر نوسانات دلار برای بازیگران بازار سکه از اهمیت بیشتری نسبت به معاملات اونس طلا برخوردار است.
بدون دیدگاه