فروش شبصیر در مرداد 1640 ، و نرخ فروش ۶۷۶,۷۵۲ ریال بوده است .
در تیر نیز فروش 1922 ریال و نرخ فروش ۶۶۸,۵۹۴ ریال بوده است .

اما سهم در شهریور با یک جهش فروش روبرو شد و 2668 میلیارد ریال فروش داشت و نرخ ۶۵۵,۴۲۴ ریال شده است .

فروش سهم در 6 ماهه ودر مجموع به 11439 میلیارد ریال رسیده در حالی که در مدت مشابه به 5090 میلیارد ریال بوده است .

جمپیلن گزارش شهریور ماه خود را منتشر کرد و مطابق با آن، مجموع فروش 6 ماهه شرکت مبلغ 4260 میلیارد تومان می باشد.

همچنین مقایسه فروش فصلی در نماد جمپیلن نشان میدهد که این شرکت در 3 ماهه دوم مبلغ  2264 میلیارد تومان فروش داشته است.

این بدان معنی است که فروش شرکت در تابستان نسبت به بهار رشد فصلی 13 درصدی را داشته است.

ذوب در شش ماهه 1،065 هزار تن تولید داشته که در شهریور تولید 181 هزار تنی را ثبت کرده است.

فـروش شش ماهه ذوب برابر با 1،040 تن با میانگین ماهانه 173 هزار تن است که در شهریور توانست فـروش 171 هزار تنی داشته باشد.

مبلغ فـروش این فولادساز در نیمه اول سال برابر با 16،038 میلیارد تومان است که میانگین ماهانهای برابر با 2،673 میلیارد تومان داشت. ذوب فـروش 2،872 و 2،947 میلیارد تومانی را به ترتیب برای مرداد و شهریور ماه گزارش کرد.

نرخ فـروش تیرآهن نسبت به ماه گذشته رشد 4 درصدی داشته و به 152،059 ریال/کیلو رسیده و نرخ فـروش شمش با 2 درصد افزایش نسبت به ماه گذشته برابر 148،294 ریال/کیلو است.

کویر خرداد 11641 میلیارد ریال فروش داشت و نرخ  به ۱۳۱,۰۴۵ ریال رسیده است . 

در تیر به نظر قطعی برق موثر بود و 7893 میلیارد ریال فروش زد و نرخ  ۱۷۱,۶۱۷ ریال بود .

مرداد هم 6642 میلیارد ریال و نرخ  ۱۸۸,۶۵۳ ریال بود  .

در شهریور این عدد  با  برگشت اندک 7504 میلیارد ریال شد و نرخ هم ۱۸۳,۸۳۸ ریال است .  

در گزارش سهم رشد نرخ را داشتیم اما افت میزان فروش باعث شد که سهم نتواند فروش خوبی را محقق کند . 

اما در مجموع فروش سهم خوب بوده و در  6 ماهه فروش به 53719   میلیارد ریال رسیده است در حالی که در مدت مشابه 29057  میلیاد ریال بود . 

 

فروش شیران  در شهریور 3611 میلیارد ریال بود و نرخ فروش به ۴۰۰,۳۹۷,۱۹۶ ریال رسید . 

در مرداد 2848 میلیارد ریال فروش داشت نرخ فروش ۴۰۲,۰۵۵,۳۰۴ ریال است .

 در تیر با  فروش 4087 میلیارد ریالی مواجه بوده و نرخ ۳۸۱,۷۶۹,۷۱۷  ریال است .

در مجموع 6 ماهه به عدد فروش 38770   میلیارد ریالی رسیده است مدت مشابه این عدد 16848   میلیارد ریال بود . 

شرکت ایران خودرو دیزل در اطلاعیه‌‌ای از فروش ۱۷۵ دستگاه اتوبوس درون‌شهری دیزل به شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه خبر داد و اعلام کرد بهای هر دستگاه اتوبوس با احتساب مالیات ارزش افزوده ۴۱هزار ‌میلیون ریال بوده و بهای کل ۱۷۵ دستگاه معادل ۷.۱۷۵.۰۶۱‌میلیون ریال خواهد بود که طی سه مرحله توسط خریدار پرداخت می‌شود. بر اساس این اطلاعیه‌‌ زمان تحویل محصولات مطابق قرارداد تعداد ۹۰ دستگاه پایان شهریورماه و تعداد ۸۵ دستگاه در پایان مهر ماه ۱۴۰۰ خواهد بود.

 

چاماث پالی‌هاپی‌تیا، مدیرعامل شرکت سوشال کپیتال، معتقد است بیت کوین «عملاً جایگزین طلا شده است و ارزش بازار آن هم به رشد خود ادامه خواهد داد.» پالی‌هاپی‌تیا اوایل امسال پیش‌بینی کرده بود بهای بیت کوین تا پنج سال دیگر به ۲۰۰,۰۰۰ دلار برسد. بهای بیت کوین هم اینک در ناحیه ۴۸,۰۰۰ دلار قرار دارد و ارزش بازار آن بالغ بر ۹۰۵ میلیارد دلار است.

مبنای دستورالعمل‌ نرخ خوراک شرکت‌های پالایشگاهی، حاشیه سود منطقی برای آنهاست؛ بنابراین با این دستورالعمل، شرکت‎های پالایشگاهی سود منطقی کسب خواهند کرد.

معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) مبنای محاسبه قیمت خوراک شرکت‌های پالایشگاهی طی سال‌های گذشته را تشریح و اظهار کرد: تا سال 1399، قیمت نفت خام در نشریه بین‌المللی پلتس و قیمت در کشورهای خلیج‌فارس، مبنای قیمت‌گذاری خوراک پالایشگاه‌ها بود و بر اساس آن، دستورالعمل مربوطه تدوین و نرخ خوراک پالایشگاه‌ها تعیین می‌شد.

هوشنگ فلاحتیان با بیان اینکه در سال گذشته بنا بر درخواست شرکت‌های پالایشگاهی، مبنای محاسبه نرخ خوراک تغییر کرد؛ گفت: قیمت خوراک در دستورالعمل سال 1399، براساس نرخ صادراتی نفت خام و میعانات تدوین و ابلاغ شد.

وی ادامه داد: با توجه به شرایط تحریم‌های جهانی و مشکلات موجود در تعیین قیمت‌های صادراتی در مقاطعی، تعیین دقیق قیمت‌های صادراتی نفت خام و میعانات در زمان مناسب و به‌موقع امکان‌پذیر نبود. در نتیجه، این موضوع با اعتراض سازمان بورس و شرکت‌های پالایشگاهی مواجه شد. بنابراین، در سال 1400 مبنای تعیین قیمت خوراک، همان قیمت نفت خام منتشر شده در نشریه‌ بین‌المللی پلتس و فوب خلیج‌فارس قرار گرفت و براین اساس، مصوبه جدید تنظیم و به‌تازگی ابلاغ شد.

معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت خاطرنشان کرد: با ابلاغ این دستورالعمل، تهیه و انتشار صورت‌های مالی دوره‌ای شرکت‌های پالایشگاهی به موقع صورت می‌پذیرد و پس از آن، تلاش می‌شود در کوتاه‌ترین زمان ممکن، نرخ خوراک‌ اعلام شود تا مشکلی در انتشار صورت‌های مالی شرکت‌های پالایشگاهی پیش نیاید.

وی با اشاره به اینکه در دستورالعمل یاد شده، توجه ویژه‌ای به حاشیه سود منطقی شرکت‎های پالایشگاهی شده است، تصریح کرد: در این ابلاغیه سعی شده قیمت‌ها به گونه‌ای تنظیم شود تا حاشیه سود مناسبی را برای شرکت‌های پالایشگاهی به ویژه آن دسته از شرکت‎هایی که کیفیت محصولات آنها مطلوب‌تر است به همراه داشته باشد.

فلاحتیان به فرمول‌های این ابلاغیه اشاره و اذعان کرد: این فرمول‌ها و دستورالعمل‌ها به‌گونه‌ای برای پالایشگاه‌ها در نظر گرفته شده است که شرکت‎های پالایشگاهی سود منطقی کسب کند.

وی با اشاره به اقدامات وزارت نفت در ارتباط با تعیین قیمت منطقی خوراک، همچنین حمایت از سهامداران شرکت‌های پالایشی، تاکید کرد: رویکرد وزارت نفت، حمایت از سهامداران و تقویت بورس است تا شرکت‌های پالایشگاهی به عنوان یک بنگاه اقتصادی قوی در بازار حضور داشته باشند و به‌مثابه تکیه‌گاهی برای سهامداران آنها تلقی شوند.

معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت با ابراز تاسف از تاخیر در ابلاغ نرخ خوراک پالایشگاه‌ها، عنوان کرد: تغییر رویه محاسبه نرخ خوراک پالایشگاه‌ها از صادرات قیمت نفت خام و میعانات به قیمت نشریه‌ بین‌المللی پلتس و فوب خلیج‌فارس، دلیل اصلی این تاخیر بوده و وزارت نفت در این مورد کوتاهی نکرده است.

وی در انتهای گفت‌وگوی خود با «سنا»، اظهار امیدواری کرد: از این پس در کوتاه‌ترین زمان، نرخ خوراک اعلام می‌شود تا فعالیت‎‌های شرکت‌های پالایشگاهی در بازار سرمایه با چالش مواجه نشود.

 

امروز رینگ بین‌المللی بورس انرژی میزبان انواع محصولات هیدروکربوری و پالایشی است.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، امروز دوشنبه ۱۲ مهر ماه کالاهای متانول پتروشیمی زاگرس، متانول، نیتروژن مایع و اکسیژن مایع شرکت متانول کاوه، متانول پتروشیمی شیراز، برش سنگین پتروشیمی جم، سی اس او و برش سنگین پالایش نفت شازند، MTBE و گاز مایع صنعتی شرکت پتروشیمی بندر امام، نیتروژن مایع شرکت فجر انرژی خلیج فارس، آیزوفید، آیزوریسایکل، حلال ۴۰۴، بلندینگ نفتا حلال ۴۱۰ و نفتای سنگین تصفیه نشده پالایش نفت شیراز، سوخت کوره سبک ، نیتروژن مایع و برش سنگین پتروشیمی تبریز، بلندینگ نفتا حلال ۴۱۰، نفتای سنگین تصفیه نشده شرکت پالایش نفت شیراز، حلال ۵۰۲، حلال ۵۰۳، نرمان بوتان و نرمال هگزان شرکت پالایش نفت اصفهان در رینگ داخلی و میعانات گازی مجتمع گاز پارس جنوبی، نفتای کامل پالایش نفت لاوان و برش هیدروکربن های ۵ کربنه و بالاتر (C۷-C۹) پتروشیمی تبریز در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران عرضه خواهد شد.

دیروز نیز کالاهای حلال ۴۰۲ و حلال ۴۱۰ پالایش نفت اصفهان، آیزوریسایکل پالایش نفت تبریز، حلال ۴۰۲ و نفتای سبک پالایش نفت تهران، آیزوریسایکل و حلال ۴۰۲ پالایش نفت بندرعباس و اکستراکت سنگین DAE۴۰ در رینگ داخلی و هیدروکربن سبک حاصل از برش دوم میعانات گازی پارس جنوبی شرکت پتروپالایش نیک یزد در رینگ بین الملل در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.

طی معاملات روز یکشنبه بیش از ۱۴ هزار و ۱۷۲ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۱۹۴۵ میلیارد و ۳۶۳ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.

نفت در آغاز معاملات روز دوشنبه در آستانه نشست سیاست تامین اوپک پلاس سقوط کرد، این در حالی است که در این نشست ممکن است تصمیم گرفته شود که آیا افزایش دوباره قیمت‌ها می‌توانند با بهبودی کامل جهان از همه‌گیری کووید -۱۹ ادامه یابد یا خیر.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از سی ان بی سی، در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، قیمت هر بشکه نفت برنت با ۲۴ سنت معادل ۰.۳ درصد کاهش به ۷۹.۰۴ دلار در هر بشکه رسید. این در حالی است که طی هفته گذشته، قیمت نفت برنت  ۱.۵ درصد افزایش یافت که چهارمین افزایش هفتگی متوالی آن بود.

همچنین در این روز، نفت آمریکا پس از افزایش در شش هفته گذشته، با ۲۷ سنت معادل ۰.۴ درصد کاهش به ۷۵ دلار و ۶۱ سنت رسید.

قیمت نفت برنت در معاملات امروز شنبه ساعت ۹:۰۰ به وقت تهران، با کاهش ۰.۰۸ درصدی در هر بشکه، ۷۹ دلار و ۲۲ سنت معامله شد.

قیمت نفت خام آمریکا (وست تگزاس اینترمدیت) نیز تا لحظه تنظیم گزارش، کاهش ۰.۰۹ درصدی را به ثبت رساند و در هر بشکه، ۷۵ دلار و ۸۱ سنت معامله شد.

طلا نیز تا لحظه تنظیم گزارش، افزایش ۰.۱۷ درصدی را تجربه کرد و هر اونس طلا به قیمت یک هزار و ۷۶۱ دلار و ۴۰ سنت معامله شد.

قیمت  طلا، امروز تحت تاثیر شاخص دلار قرار گرفت؛ شاخص دلار ۰.۱ درصد افزایش یافت و از پایین‌ترین سطح خود از ۲۹ سپتامبر گذشته تا کنون افزایش یافت.

نقره نیز با افزایش ۰.۴۶ درصدی به ۲۲ دلار ۶۴ سنت رسید.

مس با افزایش ۰.۴۲ درصدی مواجه شد و ۴ هزار و ۲۰۶ دلار قیمت خورد.

 

توسعه شرکت‌های سبدگردانی در بازارسرمایه به افزایش عمق و توسعه بازار کمک می‌کند. تشکیل کانون سبدگردانان نیز اقدامی در همین راستا است.

عضو هیات مدیره سبدگردان «رایا سهم»، در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) با بیان مطلب فوق گفت: کارشناسان شرکت‌های سبدگردانی تیم حرفه‌ای هستند که از تجربه و تخصص لازم در بازارسرمایه برخوردارند. در نظر داشته باشید که بازارسرمایه، بازاری حرفه‌ای است که افراد غیرمتخصص نمی توانند در آن سود مناسب کسب کنند.

علیرضا شاهسون افزود: شرکت‌های سبدگردانی، سهام را براساس تحلیل خرید و فروش می کنند، این کار سبب می شود بازار با نوسانات کمتری مواجه شود. از طرف دیگر عملکرد این نهاد مالی متخصص، سبب می شود ضرر و زیان های سنگین که بیشتر سرمایه گذاران با آن در سال گذشته رو به رو شدند کاهش پیدا کند.  

وی با اشاره به تاثیر فعالیت شرکت‌های سبدگردانی بر توسعه سرمایه گذاری غیرمستقیم، افزود: شرکت های سبدگردانی برای افرادی که فرصت بررسی و تجربه در خصوص سهم‌ها برای سرمایه گذاری را ندارند نیز گزینه مناسبی برای سرمایه‌گذاری محسوب می شود.

عضو هیات مدیره سبدگردان «رایا سهم»، تصریح کرد: در حال حاضر سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص تاسیس شرکت‌های سبدگردانی انحصارزدایی کرده است، این اقدام به توسعه این نهاد و نیز رشد بازار کمک زیادی می‌کند. پیش از این، تاسیس این نهاد مالی با دشواری‌هایی رو به رو بود که اکنون تسهیل شده است.

شاهسون با مثبت خواندن تأسیس کانون شرکت‌های سبدگردانی، اظهار کرد: کانون سبدگردانان می‌تواند به سبدگردان‌ها کمک کند تا این نهاد در بازار توسعه بیشتری پیدا کند و سرمایه‌گذاران بتوانند از خدمات این نهاد مالی به نحو مطلوب‌تری در بازار سرمایه استفاده کنند.

وی افزود: ایجاد این کانون می تواند در استفاده از افکار و ایده‌های مدیران سبدگردانی یاری‌رسان باشد تا از این طریق نظرات و طرح خواسته‌های فعالان این حوزه به نحو مطلوبی به نهادهای بالادستی منتقل شود.

شاهسون به سهامداران توصیه کرد برای کاهش ریسک سرمایه‌گذاری از طریق نهادهای تخصصی بازارسرمایه مانند سبدگردان‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری اقدام به سرمایه‌گذاری کنند.

 وی گفت: بهتر است برای سرمایه‌گذاری مناسب‌تر، نگاه بلند مدت داشته و به دنبال نوسانات کوتاه مدت نباشیم، زیرا رویکرد کوتاه مدت در بازارسرمایه به ضررو زیان منتهی می‌شود.

 

 

قیمت اوراق تسهیلات خرید مسکن بانک مسکن (تسه) افزایش یافت. قیمت این اوراق که تا قبل از افزایش رسمی‌ وام مسکن به ۴۸۰میلیون تومان و در آخرین روزهای تابستان به طور میانگین ۶۰ هزار تومان رقم خورده بود. در اولین روزهای پاییزی افزایشی شد و این رقم به ۶۷هزار تومان افزایش یافت.
افزایش هزینه خرید اوراق بانک مسکن
به این ترتیب هر ۵۰۰هزار تومان برگ اوراق حق تقدم تسهیلات خرید مسکن ۷هزار تومان افزایش قیمت داشته است. هزینه ۲۴‌میلیونی برای ۲۰۰‌میلیون تومان وام زوجین در گذشته به حدود ۲۷‌میلیون تومان برای ۴۰۰میلیون تومان سقف جدید وام مسکن افزایش یافته است. این در حالی است که طبق گفته مدیر امور طرح و برنامه بانک مسکن، تسهیلات حساب‌های انفرادی و زوجین از محل اوراق، به ۲۸۰ و ۴۸۰میلیون تومان افزایش یافته است. به این ترتیب با موافقت و ابلاغ بانک مرکزی، سقف تسهیلات از محل اوراق برای حساب‌های انفرادی و زوجین افزایش یافته است.

 درگذشته  سقف‌های تسهیلاتی از محل اوراق برای زوجین در تهران ۲۰۰ و برای حساب انفرادی ۱۰۰‌میلیون تومان بود.

 اما ‌اکنون ارائه تسهیلات برای حساب‌های انفرادی تهرانی‌ها از محل اوراق ۲۰۰‌میلیون تومان و برای زوجین ۴۰۰‌میلیون تومان است که به این میزان تسهیلات جعاله که هم‌اکنون ۸۰‌میلیون تومان است، افزوده خواهد شد. پیش‌تر تسهیلات جعاله ۴‌میلیون تومان بود که برای همین رقم نیز اوراق خریداری می‌شد.

نرخ سود تسهیلات از محل اوراق و جعاله ۵/ ۱۷ درصد است. بازپرداخت جعاله ۵ ساله و معادل ۶۰ ماه و بازپرداخت تسهیلات نیز حداکثر ۱۲ ساله معادل ۱۴۴ ماه است. ملک در رهن بانک قرار می‌گیرد و تسهیلات‌گیرنده باید مدارکی ارائه کند که نشان‌دهنده توانایی پرداخت اقساط باشد.

به گفته مرادی برای مراکز استان‌ها و شهرهای بالای ۲۰۰هزار نفر جمعیت میزان تسهیلات انفرادی که معادل ۸۰‌میلیون تومان بود به ۱۶۰‌میلیون تومان و برای حساب‌های ۱۶۰‌میلیون تومانی زوجین به ۳۲۰‌میلیون تومان رسیده است.

در سایر شهرها نیز تسهیلات ۶۰‌میلیون تومانی حساب‌های انفرادی به ۱۲۰‌میلیون تومان و تسهیلات ۱۲۰‌میلیون تومانی زوجین به ۲۴۰‌میلیون تومان افزایش یافته است. تسهیلات جعاله همزمان با تسهیلات مسکن اختصاص می‌یابد که سقف آن از ۴۰‌میلیون تومان به ۸۰‌میلیون تومان رسیده است. به این ترتیب برای دریافت این اوراق نیز باید ۵میلیون و۳۶۰ هزار تومان هزینه تامین اوراق پرداخت شود.

در عین حال رئیس اداره کل روابط عمومی ‌بانک مسکن از ابلاغ  مصوبه شورای پول و اعتبار درباره افزایش سقف تسهیلات خرید و ساخت مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم، به تمامی ‌شعب بانک مسکن در سراسر کشور خبر داد. به گفته مهدی احمدی این تصمیم با پیشنهاد بانک مسکن به اجرا درآمده و هدف آن اثربخشی سبد تسهیلات بانک مسکن در تحرک و رونق‌زایی بخش مسکن و ساختمان و همچنین کمک به خانه‌دار شدن همه افراد از جمله خانوارهای فاقد مسکن است. از آنجا که قیمت مسکن در سال‌های اخیر در همه شهرهای کشور افزایش داشت، تسهیلات جدید خرید و ساخت مسکن می‌تواند قدرت مالی متقاضیان خرید خانه را به صورت نسبی تقویت کند.

احمدی درباره سقف‌های جدید تسهیلات خرید و ساخت مسکن گفته این تسهیلات با خرید اوراق گواهی حق تقدم به عنوان امتیاز تسهیلات، قابل دریافت و استفاده است. در صورت درخواست اخذ تسهیلات به صورت زوجین، زن و شوهر هر یک می‌توانند به طور مجزا از سقف تسهیلات مذکور برای خرید یا ساخت یک واحد مسکونی به صورت مشترک استفاده کنند.

سقف جدید تسهیلات اوراق مسکن برای واحدهای مسکونی با حداکثر قدمت ۲۵ سال ساخت، قابل استفاده است. در واحدهای مسکونی با عمر بنای ۲۵ تا ۳۰ سال ساخت، سقف تسهیلات در تهران، مراکز استان‌ها و شهرهای بالای ۲۰۰هزار نفر جمعیت و همچنین سایر مناطق شهری به ترتیب ۱۶۰‌میلیون تومان،‌ ۱۲۰‌میلیون تومان و ۸۰‌میلیون تومان تعیین شده است. همچنین متقاضیانی که بخواهند به صورت زوجین از این تسهیلات استفاده کنند، سقف تسهیلات برایشان دو برابر این ارقام خواهد شد. احمدی اظهار امیدواری کرد، تسهیلات ساخت و خرید مسکن از محل اوراق بتواند تحرک نسبی در بازار مسکن در مسیر رونق به‌وجود بیاورد. این پیش‌بینی از آنجا مطرح است که در شهرهای کوچک و متوسط کشور، با توجه به سطح قیمت مسکن، قدرت پوشش تسهیلات جدید مناسب ارزیابی می‌شود.

اقساط وام ۴۰۰‌میلیون تومانی خرید مسکن برای تهرانی‌ها در بازپرداخت به‌روش ساده ماهانه ۶‌میلیون و ۶۶۱ هزار تومان است. کل بازپرداخت این وام در ماه ۱۲ سال دوازدهم بالغ بر ۹۵۹‌میلیون و ۲۶۲هزار تومان خواهد بود، به‌عبارت دیگر سود این وام ۵۵۹‌میلیون و ۲۶۲ هزار تومان خواهد بود.

اقساط وام ۸۰‌میلیون تومانی تعمیر در بازپرداخت ۵ساله با نرخ سود ۵/ ۱۷درصد ماهانه حدود ۲‌میلیون تومان است. سود این وام حدود ۴۰‌میلیون و کل بازپرداخت آن ۱۲۰‌میلیون تومان خواهد بود.

در واقع یک متقاضی وام مسکن از محل اوراق حق تقدم در تهران باید ماهانه ۸‌میلیون و ۶۶۱هزار تومان قسط پرداخت کند. مجموع بازپرداخت وام ۴۸۰‌میلیون تومانی بالغ بر یک‌میلیارد و ۸۰‌میلیون تومان و کل سود وام ۶۰۰‌میلیون تومان خواهد بود.

مبلغ اقساط وام ۳۲۰‌میلیون تومانی ماهانه ۵‌میلیون و ۳۲۹ هزار تومان، کل بازپرداخت ۷۶۷‌میلیون تومان و سود این وام ۴۴۷‌میلیون تومان است.

همچنین قسط ماهانه وام ۲۴۰‌میلیون تومانی از محل اوراق حق تقدم حدود ۴‌میلیون تومان، سود ۳۳۵‌میلیون تومان و کل بازپرداخت ۵۷۵‌میلیون تومان خواهد بود.

 

 

در حال حاضر ۳۰درصد فولاد و ۷۰درصد ورق کشور در فولاد مبارکه تولید می‌شود از این رو باید افزایش سرمایه در راستای تعریف و تکمیل طرح‌های توسعه این شرکت صورت بگیرد.

وجیه‌الله جعفری، رئیس هیات عامل ایمیدرو در مراسم معارفه مدیر عامل فولادمبارکه با تاکید بر اجرای طرح‌های توسعه‌ای و زیرساختی در فولاد مبارکه گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت و ایمیدرو در تامین مواد اولیه از فولاد مبارکه حمایت می‌کنند.

وی افزود: شرکت فولاد مبارکه در ادامه برنامه‌های توسعه‌ای، باید برنامه‌های جدی‌تری را در بخش زیرساخت با مشارکت بخش خصوصی دنبال کند و در این راه پشتیبانی از بخش تخصصی زیربناها را در دستور کار قرار دهد.

جعفری تصریح کرد: فولاد مبارکه می‌تواند توسعه‌های جانبی برای ایجاد ارزش افزوده در زنجیره فولاد را با هدایت نقدینگی به این بخش تسریع بخشد تا بیش از پیش شاهد توسعه‌یافتگی این مجموعه اثرگذار باشیم.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت آغاز به کار دولت سیزدهم را فرصتی برای تحولات جدید در این مجموعه فولادساز خواند و تصریح کرد: انتظار حاکمیت و ایمیدرو از مبارکه، توسعه از طریق همکاری و همدلی، استفاده از توان تخصصی کارکنان و توجه به رفاه نیروی انسانی است.

جعفری ضمن اشاره به جایگاه ویژه مبارکه در صنعت فولاد کشور گفت:  ثبت رکوردهای منحصر به فرد در بخش تولید و فروش فولاد مبارکه، حاکی از این است که توسعه در این مجموعه ادامه دارد.

رئیس هیات‌عامل ایمیدرو افزود: افزایش سرمایه، تکمیل طرح‌های توسعه و تعریف طرح‌های جدید استراتژی‌هایی خواهد بود که توسعه را در این شرکت به همراه خواهد داشت.

وی با بیان اینکه در کشور نیازمند اکتشافات جدید در عمق هستیم، ادامه داد: با وضع موجود اگر ذخایر معدنی به سرمایه‌گذاری تبدیل شود، به صورت قابل‌ملاحظه‌ای شاهد ارزش افزوده خواهیم بود.

جعفری افزود: در حال حاضر سهم ارزش افزوده معدن و صنایع معدنی ۳۰درصد بخش صنعت و اشتغال آن ۲۶درصد است.

 هدف‌گذاری سرمایه‌گذاری ۳۵میلیارد دلاری
وی افزود: ایمیدرو و شرکت‌های وابسته و تابعه تا پایان سال گذشته ۵/ ۲۳میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در بخش معدن و صنایع معدنی به ثبت رساندند که تا پایان سال ۱۴۰۴ حدود ۱۲میلیارد دلار به این رقم افزوده خواهد شد.

 برنامه افتتاح ۲ میلیارد دلار طرح برای سال ۱۴۰۰
جعفری تصریح کرد: سال گذشته نیز نزدیک به ۵/ ۳میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در این حوزه به ثمر رسید و امسال حدود ۲میلیارد دلار طرح در بخش معدن و صنایع معدنی افتتاح خواهد شد.

 توسعه مداوم کمّی، کیفی و متوازن را در دستور کار خود داریم
محمدیاسر طیب‌نیا مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه توسعه مداوم کمی، کیفی و متوازن را در دستور کار خود خواهیم داشت، گفت: متعهد هستیم که با تکیه بر سرمایه‌های انسانی گروه فولاد مبارکه و ایجاد توسعه، انگیزه و امید به آینده محیطی بانشاط ایجاد کنیم و زمینه‌ساز تجلی همه ظرفیت‌ها باشیم.

وی در این مراسم افزود: از تمامی ‌کسانی که پیش از این عهده‌دار سکانداری فولاد مبارکه بودند و هرکدام گام‌های موثری در پیشبرد اهداف این بنگاه صنعتی برداشتند تقدیر می‌کنم.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: افتخار من این است که با ۲۱ سال خدمت در صنعت فولاد و سابقه ۵ ساله در این مجتمع عظیم صنعتی، در این دانشگاه، در کنار شما عزیزان مشغول خدمت بوده و خواهم بود.

طیب‌نیا تصریح کرد: فولاد مبارکه را سنگر خدمت بی‌منت به نظام می‌دانم و اعتقاد دارم همچنان که قدرت تسلیحاتی و موشکی، یک عامل بازدارنده برای جمهوری اسلامی‌ است، قدرت اقتصادی و توان کشورمان در صنعت نیز یک قدرت بی‌بدیل بازدارنده است و به‌طور قطع فولاد مبارکه در این راستا نقش ویژه‌ای در کشور ما داشته و همچنان می‌تواند داشته باشد.

وی ادامه داد: شرکت فولاد مبارکه باید پرچم‌دار توسعه، رشد صنعتی و اقتصادی در کشور باشد، چراکه توان رسیدن به این جایگاه را دارد؛ ما باید موتور محرکه و یکی از پایه‌های اقتصادی کشور باشیم و برای دستیابی به این جایگاه، قطعا رکوردزنی در تولید لازم است، اما کافی نیست.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه افزود: توسعه مداوم کمی، کیفی و متوازن و همچنین حفظ سهم فولاد مبارکه و افزایش اثر آن در اقتصاد ملی و صنعت فولاد را در دستور کار خود خواهیم داشت، کما اینکه در گذشته نیز این رویه وجود داشته، امروزه زنجیره فولاد با عدم توازن‌هایی مواجه است.

 فولاد مبارکه برای رفع مشکلات زیرساختی به حمایت دولت نیاز دارد
وی تصریح کرد: شرکت فولاد مبارکه با عدم توازن‌ها، مشکلات حوزه‌های زیرساختی آب، برق و گاز و همچنین تامین مواد اولیه مواجه است که گاه تولید را با مشکل مواجه می‌کند و در صورتی فولاد مبارکه توانایی رفع این مشکلات را خواهد داشت که از حمایت دولت برخوردار باشد.

طیب‌نیا تاکید کرد: چنانچه مشکلات پیش روی شرکت فولاد مبارکه برای تولید برطرف شود، معضلات زنجیره فولاد نیز در کشور برطرف خواهد شد؛ اگر بخواهیم به جایگاه واقعی خود در اقتصاد کشور دست یابیم، نباید از ساختار سازمانی منسجم، مبتنی بر الگوهای متعالی غافل شویم.

وی با بیان اینکه فولاد مبارکه همواره بر تقویت دانش و سرمایه‌های انسانی متعهد و متخصص تاکید داشته و در این زمینه الگوی دیگر صنایع بوده است، خاطرنشان کرد : کارگران و کارکنان شرکت فولاد مبارکه، سرمایه‌های ما هستند و قطعا سرمایه‌گذاری ویژه‌ای در این حوزه خواهیم داشت.

 دوری از حواشی برای دستیابی به اهداف فولاد مبارکه
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه یادآور شد: برای دستیابی به اهداف خود در فولاد مبارکه باید درصدد حفظ خوشنامی‌ و دوری از حواشی به عنوان بنگاه نمونه در تراز جمهوری اسلامی ‌باشیم؛ در تداوم برنامه‌ها و استراتژی‌های گذشته شرکت فولاد مبارکه، برای اصلاح ساختار شرکت‌داری و ضرورت برخی از پایدارسازی‌ها و وحدت ‌رویه‌ها برنامه داریم.

وی ادامه داد: در مسیر جدید شرکت فولاد مبارکه، نیازمند استفاده از تجربه پیشکسوتان عرصه صنعت و فولاد هستیم و قطعا به این مهم اهتمام خواهیم داشت، چراکه نیروی جوانان در کنار تجربه پیشکسوتان و بزرگان فولاد یاری‌رسان ما در این مسیر خواهد بود.

طیب‌نیا با بیان اینکه همه کارکنان در گروه فولاد مبارکه باید در حرکت به سوی پیشرفت نقش ایفا کنند، تصریح کرد: ما موظفیم بستری فراهم کنیم که همه سطوح بتوانند در این توسعه‌ها، رویکردها و برنامه‌ها، خودشان را سهیم بدانند و ایفای نقش کنند.

 ضرورت درک صحیح جایگاه فولاد مبارکه در اقتصاد کشور و زنجیره فولاد
وی افزود: هر یک از ما در هر جایگاهی که هستیم اگر بخواهیم سازمانی متعالی، متحول و پیشرفته داشته و همچنان شاهد رکوردزنی‌ها باشیم، باید تصور کنیم که در همان سطح سازمانی که هستیم و هر وظیفه‌ای که به ما واگذار شده، در مرکز دنیا قرار داریم. مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه گفت: شرکت فولادمبارکه در حال حاضر شرایط مناسبی دارد و من معتقدم این یک شانس محسوب نمی‌شود و فقط جزو الطاف الهی به گروه فولادمبارکه است.

وی خاطرنشان کرد: این نکته که وزیر صمت، دستیار ویژه خود را در سمت ریاست هیات‌مدیره شرکت فولاد مبارکه مامور کرده‌اند، نشان از درک صحیح ایشان از جایگاه فولاد مبارکه در اقتصاد کشور و زنجیره فولاد دارد و نشان می‌دهد در این زمان اگر فولاد مبارکه جهت‌گیری درستی داشته باشد و شرکت‌های زیرمجموعه خود را در جهت اهداف ملی بسیج کند، می‌توان گام‌های بزرگی برداشت که خوشبختانه این مساله به درستی درک شده است.

 باید با ایجاد توسعه و امید به آینده زمینه‌ساز تجلی همه ظرفیت‌ها باشیم
طیب‌نیا با بیان اینکه به آینده‌ای روشن برای مجموعه بزرگ فولاد مبارکه امیدوار هستم، اذعان کرد: با نیت خالص، حمایت‌های همگان و استعانت از خداوند متعال، مشکلات را پشت سر خواهیم گذاشت؛ وظیفه خود می‌دانیم با تکیه بر سرمایه‌های انسانی مجموعه فولاد مبارکه و ایجاد توسعه، انگیزه و امید به آینده محیطی بانشاط ایجاد کنیم و زمینه‌ساز تجلی همه ظرفیت‌ها باشیم.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه تاکید کرد: متعهد هستم امانتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی، شرکت و سهامداران باشم و در راستای تحقق انتظارات میلیون‌ها سهامدار فولاد مبارکه از همه ظرفیت‌های موجود کشور تا آنجا که ممکن است، استفاده کنم.

 طرح‌های توسعه‌ فولاد مبارکه ضامن تامین مواد اولیه صنایع پایین‌دست
علی نبوی رئیس هیات‌مدیره شرکت فولاد مبارکه و دستیار ویژه وزیر صمت نیز در این مراسم با بیان اینکه طرح‌های توسعه‌ای زیادی برای فولاد مبارکه مطرح شده است، گفت: امیدواریم موانعی که در مسیر پیشرفت فولاد مبارکه است برطرف شود تا این بنگاه بزرگ صنعتی به ظرفیت بالاتری از تولید برسد و در نتیجه آن دغدغه تامین مواد اولیه بسیاری از صنایع پایین‌دستی نیز برطرف شود.

وی افزود: طیب‌نیا به عنوان یک مدیر جوان انقلابی برای مدیریت شرکت فولاد مبارکه انتخاب شده، فولاد مبارکه برای وزارت صمت دارای اهمیت زیادی است و از این رو وزیر صمت نیز گزینه‌های بسیاری را برای مدیریت این شرکت بررسی کردند و تلاش کردیم انتخاب‌مان از درون این مجموعه صنعتی باشد که این اتفاق نیز رخ داد.

رئیس هیات‌مدیره شرکت فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: امیدواریم موانعی که در مسیر پیشرفت فولاد مبارکه است برطرف شود تا به ظرفیت بالاتری از تولید برسیم و در نتیجه آن دغدغه تامین مواد اولیه بسیاری از صنایع پایین‌دستی نیز برطرف شود.

 ممنوعیت واردات لوازم خانگی، اهمیت فولاد مبارکه را پررنگ‌تر می‌کند
وی تصریح کرد: تامین مواد اولیه برای لوازم خانگی که ممنوعیت واردات بر آن حاکم شده است، باید مورد توجه قرار گیرد تا بتوانیم بازار را کنترل کرده و با تولید محصولات داخلی، نیاز کشور را تامین کنیم؛ پس در ابتدا باید ورق مورد نیاز این صنایع را که فولاد مبارکه تولید می‌کند در اختیار داشته باشیم؛ البته دو طرح توسعه‌ای نیز برای فولاد مبارکه وجود دارد که امیدواریم خروجی آنها هرچه زودتر به بازار عرضه شود.

نبوی افزود: با انتخاب طیب‌نیا سعی کردیم به نوعی از عزیزان فعال در شرکت فولاد مبارکه قدردانی کرده و نشان دهیم زحمات و تلاش‌های افراد فعال در داخل مجموعه‌های صنعتی دیده می‌شود.

دستیار ویژه وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان خاطرنشان کرد: طرح‌های توسعه‌ای زیادی برای فولاد مبارکه مطرح شده که امیدواریم با قوت بیشتری این طرح‌ها به سرانجام برسد و شاهد افزایش ظرفیت، افزایش اشتغال و تولید باشیم؛ بنده نیز به عنوان نماینده وزارت صمت در هیات‌مدیره شرکت فولاد مبارکه از این اقدامات حمایت می‌کنم.

 فولادمبارکه به‌رغم همه مشکلات توانست میزان تولید خود را حفظ کند
پروین صالحی، نماینده مردم  شهرستان مبارکه در مجلس شورای اسلامی ‌نیز در مراسم معارفه مدیرعامل فولادمبارکه گفت: شرکت فولادمبارکه به‌‌رغم همه مشکلات پیش رو توانست میزان تولید خود را در حد مطلوب حفظ کند.

وی افزود: طرح فولاد مبارکه به عنوان دستاورد نظام مقدس جمهوری اسلامی ‌در سال ۶۲ یعنی بعد از انقلاب اسلامی ‌کلید خورد و در سال ۷۲ فعالیت خود را آغاز کرد؛ این صنعت بزرگ طی سال‌های گذشته خوش درخشید و به نقطه اوج خود در کشور رسید.

صالحی تصریح کرد: از طیب‌نیا به عنوان یک مدیر جوان و پرانرژی انتظار داریم سکان فولاد مبارکه را با قوت در دست گیرند و در تراز نظام جمهوری اسلامی ‌حرکت کنند که درس عبرتی برای دشمنان خارجی ما باشد.

مراسم معارفه مدیرعامل فولادمبارکه با حضور وجیه‌الله جعفری معاون وزیر صمت و رئیس هیات‌عامل ایمیدرو، علی نبوی دستیار ویژه وزیر صمت و رئیس هیات‌مدیره شرکت فولاد مبارکه، پروین صالحی نماینده مردم شریف شهرستان مبارکه در مجلس شورای اسلامی، معاونان و مدیران گروه فولادمبارکه در محل سالن اجتماعات مرکز تحقیقات شرکت برگزار شد.

با تصویب هیات‌مدیره شرکت فولاد مبارکه، محمدیاسر طیب‌نیا به عنوان مدیرعامل جدید این شرکت منصوب شد. از جمله سوابق طیب‌نیا می‌توان به عضویت در هیات‌مدیره شرکت‌های فولاد مبارکه، ذوب‌آهن، گل‌گهر و چادرملو و همچنین قائم‌مقام شرکت ذوب‌آهن اصفهان، معاون خرید و معاون امور معادن شرکت فولادمبارکه اشاره کرد. طیب‌نیا در اسفند سال ۱۳۹۹ به نمایندگی از ایمیدرو به عنوان عضو جدید هیات‌مدیره شرکت فولادمبارکه اصفهان معرفی شده بود. پیش از این حمیدرضا عظیمیان از ۱۴ مهر ۱۳۹۷ به عنوان مدیرعامل این شرکت فعالیت داشته است. محمدیاسر طیب‌نیا سابقه ۲۰ سال خدمت در صنعت فولاد داشته و از مدیران بنام این حوزه به شمار می‌رود.

 

 

شرکت‌های پرداخت الکترونیک در چند سال اخیر با رشد بالایی روبه‌رو بوده‌اند، اما توسعه عاملی می‌شود تا برای آن بودجه‌های خاص از سود شرکت در نظر گرفته شود و همین امر نیازمند صبر بیشتر سهامداران است.
مشکلات خاص یک شرکت پرداخت الکترونیک
در کل سهامداران شرکت‌های پرداخت الکترونیک به خوبی یاد گرفته‌اند که به دلیل توسعه نوآوری‌های روز حوزه پرداخت یا خرید دستگاه‌های پوز مدرن، هر ساله منتظر سود قابل توجهی نباشند. چرا که عمده سود این شرکت‌ها صرف توسعه حوزه خود می‌شود تا در آینده درآمد بیشتری نصیب خود کنند و از رقبا عقب نمانند.

برای برخی شرکت‌های پرداخت الکترونیک اما توزیع سود بالا تجربه تلخی شد و باعث شد تا نتوانند در کورس رقابت بمانند و بازار خود را حفظ کنند یا ارتقا بخشند. حوزه پرداخت الکترونیک به دلیل سرعتی که در ارائه نوآوری دارد همواره جزو سخت‌ترین صنایع به شمار می‌آید و به روز نشدن بازیگران آن به مرگ شرکت منجر خواهد شد.

اما در کنار رقابت، به دلیل تعامل داشتن این شرکت‌ها با صنایع متفاوت و ارائه راهکارهای گوناگون، شرکت‌های پرداخت الکترونیک در تنگناهای گوناگون گرفتار شدند. این مشکلات گریبان بزرگ‌ترین بازیگران این صنعت را نیز گرفته و مخاطبان این شرکت‌ها را دچار سردرگمی‌ کرده است.

 آپ و پرداخت جریمه
آسان پرداخت که روزگاری پیشتاز ارائه خدمات مبتکرانه و نو بود،‌ این روزها با سختی‌های کم‌سابقه مواجه شده است. گویا همه چیز دست به دست هم داده است تا این استارت‌آپ قدیمی ‌را به چالش بکشد.

چندی پیش بود که سردار کمال‌ هادیانفر، رئیس پلیس راهور ناجا در گفت‌وگویی اعلام کرد پرداخت قبض جریمه راهنمایی و رانندگی از طریق اپلیکیشن‌ها مورد تایید این نهاد نیست. او در گفت‌وگوی خود، نام «آپ» را آورد و از مردم خواست به جای استفاده از اپلیکیشن‌هایی مانند آن، درگاه‌های رسمی ‌برای پرداخت قبض را به کار بگیرند.

او این را اعلام کرد که چنین اپلیکیشن‌هایی، مبالغ جریمه را در حساب بانکی خود نگه می‌دارند و از این محل سود دریافت می‌کنند، در حالی که باید به محض دریافت مبلغ، آن را به حساب خزانه واریز کنند.

 آپ و مشکلات فروش بیمه
اما این نخستین مشکلی نبود که «آپ» با آن مواجه شد. چندی پیش از آن، «آپ» که یکی از پیشتازان فروش موبایلی بیمه بود، سرویس‌دهی خود در این بخش را به حالت تعلیق درآورد. دوم تیر ماه سال جاری و در پی اعلام اسامی ‌۱۷ کارگزاری بر‌خط دارای مجوز یا در حال دریافت مجوز از سوی بیمه مرکزی که نام «آسان پرداخت پرشین» در آن نبود، این اپلیکیشن سرویس «آسان بیمه» خود را متوقف کرد،‌ چرا که بیمه مرکزی هرگونه همکاری شرکت‌های بیمه با استارت‌آپ‌های بدون مجوز را خلاف مقررات اعلام کرده بود.

این سرویس تا ۱۰ مهرماه نیز همچنان مسدود است و به کاربران نوید این را می‌دهد که «آسان بیمه به زودی با تجربه بهتر و رابط کاربری جدید در دسترس قرار می‌گیرد».

 آپ و فروش بلیت هواپیما
تازه‌ترین محدودیت برای این اپلیکیشن نیز از سوی سازمان هواپیمایی کشوری ایجاد شده است. حسن خوشخو، مدیرکل دفتر نظارت بر فرودگاه‌ها، شرکت‌ها و موسسات هوانوردی در نامه‌ای به رئیس دادسرای فرهنگ و رسانه و نیز پلیس فتا، درخواست مسدود کردن نرم‌افزارهای غیرمجازی را ارائه کرده که به فروش بلیت هوایی به صورت غیرمجاز اقدام می‌کنند.

روابط عمومی سازمان هواپیمایی کشوری نیز اعلام کرد؛ فعالیت فروش بلیت هواپیما توسط نرم افزارهای آپ، روبیکا، تاپ و اسنپ تریپ غیرمجاز است.

سازمان هواپیمایی کشوری همچنین در نامه‌ای به دادسرای فرهنگ و رسانه و پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ناجا، ضمن معرفی سایت‌ها و اپلیکیشن‌های غیر مجاز فروش بلیت هوایی، مسدودسازی نرم افزارهای آپ، روبیکا، تاپ و اسنپ تریپ که به صورت غیر مجاز اقدام به فروش بلیت هواپیما کرده اند، را خواستار شد.

در ردیف نخست این درخواست ممنوعیت،‌ نام اپلیکیشن آسان پرداخت دیده می‌شود. این در حالی است که گویا کاربران همچنان امکان استفاده از این خدمت را دارند و به عبارت دیگر، آسان پرداخت محدودیتی در این خدمت ایجاد نکرده است.

به نظر می‌رسد در چنین شرایطی، آسان پرداخت که مبالغ زیادی برای کمپین تشویق مردم به خرید بلیت هواپیما و پرداخت قبض از طریق این اپلیکیشن هزینه کرده بود،‌ اکنون با چالش نظارت توسط نهادهای بالادستی مواجه شده است. چالشی که می‌تواند این استارت‌آپ را با روزگاری سخت رو به رو کند.

 آسان‌پرداخت و اختلافات با یک اپراتور
مشکلات آسان پرداخت به همین موارد منتهی نمی‌شود. این شرکت PSP در برهه‌ای مشکلاتی با یکی از اپراتورهای موبایلی کشور داشت و اختلافات تا جایی پیش رفت که امکان قطع عرضه و فروش محصولات آن اپراتور در پلت‌فرم آسان پرداخت محتمل شد. به تمام این مشکلات نیز در آخرین جلسه مجمع آن توسط مسوولان این شرکت اشاره شد. این در حالی است که در چند سال اخیر برخی رقبای این شرکت با رشد قابل توجهی روبه‌رو بودند.

 بیانیه شرکت آسان پرداخت
در همین رابطه و به دلیل مواردی که در رسانه‌ها مطرح شده، آسان پرداخت بیانیه‌ای نیز ارائه داده است که در ادامه می‌خوانید:

در چند روز اخیر ابهاماتی در مورد مجوز فروش بلیت پرواز از اپلیکیشن آپ در رسانه‌های عمومی ‌مطرح شده است. در همین راستا روابط عمومی‌ آسان پرداخت پرشین اعلام می‌کند، در حال حاضر شرکت آسان پرداخت پرشین با اخذ تاییدیه از سازمان هواپیمایی کشوری و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مالک شرکت خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی هلیدا  سیر است که این آژانس دارای مجوزهای بند الف، ب و فروش آنلاین است.

همچنین بر اساس دستورالعمل نظارت بر تاسیس و فعالیت دفاتر خدمات الکترونیکی و دستورالعمل نظارت بر فعالیت و کسب و کارهای اینترنتی مصوب ۲۲/ ۵/ ۱۳۹۲ کمیته نظارت بر کسب و کارهای اینترنتی مرکز توسعه تجارت الکتریکی، شرکت خدمات مسافرتی و جهانگردی موفق به اخذ مجوز بند الف شده است که اپلیکیشن آپ نیز بر اساس همین مجوز اقدام به فروش بلیت هواپیما می‌کند.

افزون بر این، شرکت آسان پرداخت پرشین با شرکت آرا‌جهان نوین گستر اطلس تحت عنوان تجاری «اسنپ تریپ» که مالکیت شرکت خدمات زیارتی و مسافرتی هوایی و جهانگردی «دلیجان پرواز» و دارای مجوز بند الف است، در حال همکاری است.

در این راستا کلیه مراتب حقوقی و قانونی در خصوص فروش بلیت هواپیما رعایت شده است و همچنان از رسانه‌ها انتظار می‌رود ضمن رعایت اخلاق رسانه‌ای، اصالت محتوا را قبل از انتشار مدنظر قرار دهند و بدیهی‌ است با توجه به خدشه‌دار شدن برند تجاری آپ، با منتشرکنندگان این اخبار و کسانی که با اهداف خاص اقدام به بازنشر این خبر کرده‌اند به اتهام نشر اکاذیب اقدام قضایی صورت خواهد گرفت. دنیای اقتصاد

 

طلای سیاه در ماه سپتامبر با رشد محسوس قیمت همراه شد؛ جایی که نفت برنت صعود ۵۷/ ۷درصدی را تجربه کرد و رشد ماهانه نفت‌خام آمریکا نیز ۵۳/ ۹درصد برآورد شد. اختلال شدید عرضه در آمریکا به‌دلیل وقوع توفان‌، بحران جهانی انرژی، تثبیت یا کاهش موارد ابتلا به کرونا در کشورهای مختلف و تسهیل محدودیت‌های کرونایی که به افزایش تقاضای سوخت انجامید، روند افزایشی قیمت نفت را تا آنجا پیش برد که برنت در اواخر این ماه از ۸۰ دلار بر بشکه هم عبور کرد و به نزدیکی رکورد سه‌ساله رسید.
ماه شیرین بازار طلا‌ی سیاه
چهار هفته افزایشی برای قیمت برنت و ۶هفته متوالی صعودی برای نفت‌خام آمریکا موجب شد این شاخص‌های بازار نفت در‌ماه گذشته (سپتامبر) عملکرد بسیار مثبتی از خود به‌جای بگذارند. در واقع، برنت ۵۷/ ۷‌درصد و وست‌تگزاس اینترمدییت ۵۳/ ۹درصد در این‌ماه رشد قیمتی تجربه کردند که عواملی مانند اختلال شدید عرضه در آمریکا به دلیل وقوع توفان آیدا و همینطور نیکولاس، بحران جهانی انرژی به‌خصوص برای گاز که تولید برق را با مشکل رو‌به‌رو کرده و البته تثبیت یا کاهش موارد ابتلا به کرونا در کشورهای مختلف و تسهیل محدودیت‌های کرونایی که به افزایش تقاضای سوخت انجامید، روند افزایشی نفت را تا آنجا پیش برد که برنت سه‌شنبه گذشته از ۸۰ دلار بر بشکه هم عبور کرد و به نزدیکی رکورد سه‌ساله رسید. با این حال، رشد بیش از حد قیمت نفت از منظر برخی کارشناسان خطر تخریب تقاضا به دلیل تورم بالا را به‌همراه دارد. علاوه بر این، اوپک و متحدانش که امروز (دوشنبه) در جلسه‌ای ‌مجازی به بررسی بازار و چگونگی افزایش عرضه می‌پردازند، باید انتخاب کنند مانند آنچه قبلا توافق کرده بودند، همچنان ماهانه ۴۰۰هزار بشکه در روز به تولید خود اضافه کنند یا به رقمی بالاتر برسند.

جولین‌لی، تحلیلگر بلومبرگ در گزارشی استدلال کرده که این گروه باید در این جلسه از انعطاف‌پذیری مورد تاکیدش استفاده کند و تولید خود را برای ‌ماه نوامبر بیش از عدد مورد توافق قبلی افزایش دهد چراکه طبق گزارش کارشناسان خود اوپک‌ که هفته گذشته منتشر شد، روند تخلیه موجودی انبارهای نفتی در دو‌ماه آینده به روند خود ادامه خواهد داد.

بهترین ‌ماه نفت از ژوئن
در ماهی که گذشت بهای نفت‌خام آمریکا رشدی ۵/ ۶دلاری معادل ۵۳/ ۹‌درصد را تجربه کرد که بهترین ‌ماه از ژوئن به‌حساب می‌آید. با چنین افزایشی بهای این نفت در پایان ‌ماه سپتامبر با سطح ۷۵ دلار و ۳ سنت بسته شد. هر چند در روز جمعه هم روند صعودی خود را ادامه داد و به ۸۸/ ۷۵ دلار بر بشکه رسید. وست‌تگزاس اینترمدییت ۶هفته متوالی است که در حال صعود به سطوح بالاتر است.

در همین حال، شاخص جهانی برنت هم توانست ۵/ ۵دلار در هر بشکه معادل ۵۷/ ۷‌درصد در همین بازه زمانی بالا رود و به ۵۲/ ۷۸دلار برسد. برنت در روز جمعه با قیمت ۲۸/ ۷۹دلار در هر بشکه بسته شد و به این ترتیب، برای چهارمین هفته پیاپی رشد کرد. برنت در هفته گذشته به ارقام قابل‌توجهی دست یافت. در معاملات لحظه‌ای سه‌شنبه گذشته این شاخص به قیمت ۸۰ دلار و ۷۵ سنت برای اولین‌بار از اکتبر ۲۰۱۸ یعنی نزدیک به سه سال پیش رسید؛ قیمتی که فقط تحلیلگران و موسساتی که به ‌خوش‌بینی مشهور هستند مانند گلدمن‌ساکس به وقوع آن امیدوار بودند.

یکی از مهم‌ترین عوامل رشد قیمت‌ها به‌خصوص برای وست‌تگزاس اینترمدییت، کمبود تولید نفت در خلیج‌مکزیک آمریکا بود که به‌واسطه وقوع توفان آیدا رخ داد. بلافاصله پس از این توفان، توفانی دیگر به‌نام نیکولاس هم به این کشور رسید اما تاثیری مانند آیدا بر عرضه نداشت. اختلال در عرضه نفت آمریکا باعث شد در پایان ‌ماه سپتامبر در مجموع ۳۲ میلیون بشکه از تولید نفت این منطقه کاسته شود. اختلالی که با وجود ریکاوری بخشی از آن، همچنان ادامه دارد و گفته می‌شود تا چند هفته آینده هم روزانه ۳۰۰ هزار بشکه به همین دلیل نفت کمتری در آمریکا تولید خواهد شد. علاوه‌بر این، بحران جهانی انرژی هم برای نفت پرسود بوده است. کمبود عرضه گاز در میانه رشد شدید مصرف پس از تسهیل محدودیت‌های کرونایی و اقبال به این سوخت برای همسویی با اهداف محیط‌زیستی و جلوگیری از گرمایش جهانی، قیمت آن را به رکورد تاریخی رسانده و همزمان تولید برق را به‌خصوص در اروپا با مشکل مواجه کرده است.

در چنین شرایطی که قیمت گاز معادل نفت بشکه‌ای حدودا ۱۹۰ دلار است، به‌صرفه است که برای تولید برق به سوخت مایع و همینطور زغال‌سنگ روی آورد؛ هرچند نقض اهداف محیط‌زیستی است که به‌خاطر آن مصرف گاز افزایش یافته بود. تولید گاز اروپا در کشورهای نروژ، هلند و انگلیس هم کاهش قابل‌توجهی پیدا کرده و عرضه روسیه به اروپا هم افزایش چندانی برای رسیدگی به مشکل نداشته است.

مورد دیگر تثبیت یا کاهش موارد ابتلا به کرونا در جهان به استثنای کشورهایی مانند آمریکا و روسیه است که خوش‌بینی نسبت به بازگشت به روند عادی را بهبود بخشیده و نفت را در ‌ماه گذشته حمایت کرده است. در این شرایط گلدمن‌ساکس از نفت ۹۰ دلاری تا پایان سال سخن گفته و بانک آمریکا هم ۱۰۰ دلاری شدن نفت را برای مقطعی پیش‌بینی کرده است. گفته می‌شود برخی معامله‌گران آپشن در بازارهای آتی حتی روی نفت ۲۰۰ دلاری هم شرط بسته‌اند. بر اساس تخمین سیتی‌گروپ، عرضه نفت در ۶ماه آینده احتمالا ۵/ ۱میلیون بشکه در روز کمتر از تقاضا باشد که چنین کسری می‌تواند در صورت رشد بیشتر قیمت گاز طبیعی و شیفت به سوخت‌های نفتی بالاتر هم برود. در حالی که فصل سرد در راه است و کمبود گاز در اروپا وجود دارد و تصویر تقاضا امیدوار کنند به‌نظر می‌رسد، برخی متخصصان این حوزه هشدار می‌دهند که اگر قیمت نفت بیش از این افزایش یابد، احتمال تخریب تقاضا وجود دارد. مورگان‌استنلی در یادداشتی گفته در صورتی‌که قیمت نفت (خام آمریکا) به ۸۰ دلار بر بشکه برسد، تخریب تقاضا اتفاق خواهد افتاد.

اوپک‌پلاس با عرضه نفت چه‌ می‌کند؟
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش در گروه اوپک‌پلاس که در مجموع ۲۳کشور تولیدکننده هستند، توانسته‌اند از آوریل سال ۲۰۲۰ که قیمت نفت آمریکا به زیر صفر هم رسید، این بازار را به سمت بالا و همینطور تخلیه مازاد موجودی‌های جهانی هدایت کنند. این ائتلاف به رهبری عربستان و روسیه امروز دوشنبه در جلسه‌ای‌ مجازی گردهم می‌آیند تا در مورد وضعیت بازار و تولید در‌ماه نوامبر گفت‌و‌گو کنند، چراکه تولید‌ماه فعلی (اکتبر) پیش از این تنظیم شده و تغییری نخواهد داشت.

زمزمه‌های زیادی در مورد نتیجه این جلسه به‌گوش می‌رسد که گاه متناقض هم هستند. برخی منابع به خبر‌گزاری رویترز گفته‌اند که این گروه در حال بررسی گزینه افزایش بیش از ۴۰۰هزار بشکه روزانه‌ای بوده که پیش از این مورد توافق قرار گرفت. سناریوی کلی اوپک‌پلاس افزایش این مقدار تولید در هر‌ماه تا پایان کاهش تولید بیش از ۵ میلیون بشکه‌ای است اما با جلسات ماهانه سعی می‌کند خود را با شرایط موجود وفق دهد.

یکی از منابع آگاه از افزایش ۸۰۰ هزار بشکه‌ای برای ‌ماه نوامبر سخن گفته است. با این حال، بیشتر منابع سناریوی محتمل‌تر را پایبندی به افزایش ۴/ ۰میلیون بشکه‌ای برای این‌ ماه می‌دانند.

به گزارش «ایسنا» نظرسنجی ماهانه رویترز نشان داد تولید نفت اوپک در سپتامبر به بالاترین میزان از آوریل سال ۲۰۲۰ رسیده است. طبق نظرسنجی رویترز، اوپک ۳۱/ ۲۷میلیون بشکه در روز نفت در سپتامبر تولید کرد که ۴۲۰ هزار بشکه در روز نسبت به آمار بازبینی شده تولید این گروه در آگوست افزایش داشت. تولید اوپک از ژوئن سال ۲۰۲۰ هر ‌ماه به‌جز فوریه افزایش داشته است.

نیاز به افزایش عرضه نفت
جولین لی از بلومبرگ معتقد است اوپک‌پلاس باید از اختیاری که سیاست انعطاف‌پذیر مدیریت بازار نفت به آن می‌دهد استفاده کند و تولید خود را بیش از گذشته افزایش دهد؛ در غیر این‌صورت، چنین استراتژی که شامل جلسات ماهانه و بررسی مداوم بازار است، به‌درد نخواهد خورد.

به گفته او، اوپک‌پلاس همچنان رویکرد منعطف خود برای موازنه بازار جهانی نفت را در بوق و کرنا می‌کند. حالا که قیمت برنت برای مقطعی از ۸۰دلار بر بشکه هم گذشته، این انعطاف‌پذیری باید شامل افزایش میزان نفتی باشد که برنامه دارند برای ماه‌های آینده به بازار پمپاژ کنند.

لی به تحلیل کارشناسان خود اوپک استناد می‌کند که در گزارش هفته قبل گفته بودند که موجودی انبارهای جهانی نفت طی دو‌ ماه آینده هم کاهشی خواهد بود، هرچند پس از آن در اوایل سال ۲۰۲۲ روند معکوس خواهد شد.

این کارشناس خبره ادامه می‌دهد که وزرای اوپک‌پلاس می‌توانند به این خاطر که به نمودار نگاه می‌کنند و نتیجه‌گیری می‌کنند مازاد عرضه در سال آینده نگرانی بزرگ‌تری نسبت به کمبود مورد انتظار در اکتبر و نوامبر خواهد بود، مورد بخشایش قرار گیرند‌ اما از منظر او برخی ارقام مورد اشاره در گزارش اخیر اوپک عجیب به‌نظر می‌رسند.

به گفته او، تولید خارج از اوپک‌پلاس در این گزارش عجیب است چراکه رشد تولید این کشورها ۷۰۰هزار بشکه در روز بین آگوست و سپتامبر آورده شده، اما در حالی که تولید آمریکا به دلیل توفان آیدا به‌شدت کاهش یافته، این رشد تولید از کجا آمده است؟ آمریکا در‌ماه سپتامبر ۵۵۰ هزار بشکه در روز تولید نفت کمتری داشت و پیش‌بینی می‌شود در هفته‌های آینده هم حدود ۳۰۰ هزار بشکه روزانه کاهش تولید نسبت به قبل از توفان داشته باشد.

علاوه بر این، این پیش‌بینی در مورد تولید اوپک‌پلاس هم به‌نظر زیادی خوش‌بینانه است. این در حالی است که بسیاری از این کشورها ناتوان از افزایش تولید به‌اندازه مورد توافق گروه بوده‌اند.

لی معتقد است بخشی از ارقام تولید سپتامبر صرفا سطحی بوده‌اند که کشورهای عضو باید به آن می‌رسیده‌اند و نه آنچه اتفاق افتاده و در گزارش‌های بعدی شاهد ویرایش نزولی آنها خواهیم بود.

نکته دیگر مورد بحث جولین‌لی، میزان موجودی‌ها است که طبق این گزارش در کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه (OECD) در آگوست بیش از ۲۰ میلیون بشکه کاهش یافته است. این به معنای ایستادن این موجودی‌ها در سطح ۱۳۱ میلیون بشکه کمتر از متوسط سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ است. رسیدن به متوسط پنج‌ساله چیزی بود که اوپک‌پلاس همیشه اعلام کرده مورد هدفش است.

به گفته لی، انعاف‌پذیری اوپک‌پلاس باید در هر دو جهت کار کند (هم برای کاهش تولید و هم افزایش آن) و این گروه باید هم به قدرت گرفتن بازار و هم ضعف آن پاسخ بدهد. برای افزایش عرضه ‌ماه فعلی دیر است اما می‌توان تولید نوامبر را بیشتر از توافق پیشین بالا برد.

شرایط در بازار ارز تغییر کرده است. در حالی که در هفته اول مهرماه، اوضاع به کام خریداران بود و قیمت دلار نزدیک به ۳ درصد افزایش را تجربه کرد، در دو روز ابتدایی هفته جاری، فروشندگان بازار قدرت‌نمایی کرده‌اند. دلار که در روز اول هفته ۲۵۰ تومان افت قیمت را به ثبت رسانده بود، روز یکشنبه ۱۳۰ تومان کاهش دیگر را تجربه کرد و ساعت ۳ بعدازظهر روز دوم هفته در محدوده ۲۸ هزار و ۲۰ تومان به کار خود پایان داد.
سیگنال بازارساز به نوسان‌گیران دلار
افت محدود دلار در بازار آزاد در شرایطی رخ داد که صرافی‌های بانکی ۳۰۰ تومان، نرخ فروش اسکناس آمریکایی را پایین آوردند. دیروز ساعت ۳ بعدازظهر قیمت فروش دلار بر تابلوی صرافی‌های بانک ۲۷هزار و ۵۵۰ تومان بود که حدود ۱/ ۱ درصد کمتر از روز ابتدایی هفته بود.

به باور برخی تحلیل‌گران، افت سنگین‌تر دلار در بازار صرافی‌های بانکی نسبت به بازار آزاد نشان‌گر آن است که بازارساز به دنبال هدایت اسکناس آمریکایی به سوی محدوده‌های پایین‌تر است. بازارساز گویا تصمیم ندارد کانال ۲۸ هزار تومانی را به رسمیت بشناسد و تلاش می‌کند که قیمت اسکناس آمریکایی به همان کانال ۲۷ هزار تومانی بازگردد. به باور برخی معامله‌گران، تصور بازارساز این است که تقاضای احتیاطی در کانال ۲۸ هزار تومانی فعال می‌شود، به همین دلیل قصد دارد که اجازه ماندگاری قیمت در کانال یاد شده را ندهد. گفته می‌شود، اگر بازارساز بتواند قیمت دلار را در کانال ۲۷ هزار تومان تثبیت کند، به تدریج، امیدهای صعودی‌های بازار کمرنگ‌تر خواهد شد.

در این میان، دسته‌ای از فعالان عنوان می‌کنند که معامله‌گران بزرگ به دلیل مداخله بازارساز به طور موقت از بازار خارج شده‌اند. از نگاه آنها معامله‌گران بزرگ به دنبال خرید در سطوح قیمتی پایین‌تر هستند. در چنین شرایطی بازارساز باید به گونه‌ای قیمت دلار را هدایت کند که با حملات سفته‌بازانه مواجه نشود. عده‌ای از فعالان نیز نگران هستند که بازارساز با پایین بردن بیشتر قیمت دلار صرافی‌های بانکی زمینه‌ساز ورود تقاضای آربیتراژی به بازار شود.

به عنوان مثال، در صورتی که فاصله بین قیمت دلار آزاد و صرافی‌های بانکی به حدود هزار تومان برسد، افراد زیادی برای خرید از صرافی‌های بانکی وارد بازار خواهند شد. آنها به ازای هر کارت ملی می‌توانند ۲هزار و ۲۰۰ دلار دریافت کنند که با توجه به اختلاف هزار تومانی، می‌تواند حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان سود را نصیب آنها کند.  با این حال، عده زیادی از فعالان باور دارند که بازارساز اجازه ورود تقاضای آربیتراژی را به بازار نخواهد داد. از نگاه آنها بازارساز به دنبال کاهش آرام و کم نوسان دلار است. در این سناریو، احتمال دارد که بازارساز به دنبال بردن دلار به دامنه نوسان پیشین باشد. دلار در بیشتر شهریورماه در کانال ۲۷ هزار تومانی نوسان‌ کرد و مدت زیادی زیر محدوده ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان به سر برد.

 

 

اتریوم چند روز پیش توانست مقاومت کلیدی ۳هزار دلاری را پشت سر بگذارد. اکنون معیارهای کلیدی وجود دارد که نشان می‌دهد اتریوم می‌تواند در ماه‌های آینده قیمت خود را به ۶ هزار دلار برساند.
به گزارش ارز دیجیتال، اتریوم می‌تواند در ماه‌های آینده قیمت خود را دو برابر کند و این پتانسیل صعودی به لطف تلاقی شاخص‌های حمایتی تکنیکال و فاندامنتال به وجود آمده است.

قیمت اتریوم روز جمعه بیش از ۹ درصد افزایش یافت و برای نخستین بار در ۱۰ روز گذشته توانست خود را به نزدیکی ۳۳۳۰ دلار برساند. این حرکت صعودی هم‌زمان با جهش قیمت دیگر ارزهای مطرح بازار، از جمله بیت‌کوین شکل‌ گرفت. در جمعه‌ای که گذشت بیت‌کوین رشدی ۵/ ۹ درصدی را تجربه کرد و توانست برای نخستین بار در ۱۰ روز گذشته از ۴۸ هزار دلار عبور کند.

همبستگی اتریوم و بیت‌کوین در برابر تورم آمریکا
جهش روز جمعه بازار ارزهای دیجیتال در حالی اتفاق افتاد که وزارت بازرگانی ایالات متحده گزارشی را درباره «هزینه‌های مصرف‌کننده» منتشر کرد. هزینه‌های مصرف‌کننده به طور کلی به مبلغ تمام‌شده‌ای اشاره دارد که افراد و خانوارها برای استفاده از کالا و خدمات می‌پردازند.

این گزارش نشان می‌دهد شاخص هزینه مصرف شخصی (PCE)‌ که از آن با عنوان معیار ترجیحی بانک مرکزی آمریکا برای نرخ تورم یاد می‌شود، در ماه اوت (مرداد) رشدی ۳/ ۰ درصدی داشته و در مقایسه با سال گذشته ۶/ ۳ درصد افزایش یافته است. با توجه به این داده‌ها می‌توان گفت که نرخ تورم محوری آمریکا به بالاترین سطح خود در ۳۰ سال گذشته رسیده است.

معامله‌گران کوتاه‌مدت تمایل دارند بیت‌کوین را به عنوان سپری در برابر تورم معرفی کنند و این موضوع واکنش بازار بیت‌کوین به افزایش هزینه‌های مصرف‌کننده در آمریکا را توجیه می‌کند.‌داده‌های وب‌سایت کریپتو واچ (CryptoWatch) نشان می‌دهد که همبستگی بین عملکرد قیمتی اتریوم و بیت‌کوین در ۳۰ روز گذشته ۸۹ درصد بوده است و این یعنی اتریوم تقریبا پابه‌پای بیت‌کوین پیش‌ رفته است.

دانشگاه میشیگان‌ بین ۲۵ اوت (۳ شهریور) تا ۲۷ سپتامبر (۵ مهر) نظرسنجی‌ای را برگزار کرد که نشان می‌دهد پیش‌بینی بلندمدت مصرف‌کنندگان آمریکایی برای نرخ تورم به ۳ درصد رسیده است. گفتنی است که این رقم بالاترین نرخ در یک دهه گذشته است.

نتایج این نظرسنجی برخلاف نظرات جروم پاول‌، رئیس بانک مرکزی آمریکا است. او که افزایش نرخ تورم ماهانه را گذرا توصیف کرده است، در نشست اخیر سنا اعلام کرد هزینه‌های مصرف‌کنندگان آمریکایی که اخیرا افزایش یافته، ممکن است حداقل تا سال آینده دست‌نخورده باقی بماند.

در نتیجه می‌توان گفت که افزایش فشار تورم می‌تواند دلیلی برای خریداران باشد تا برای مقابله با تورم در بیت‌کوین سرمایه‌گذاری کنند. مایکل سیلور، مدیرعامل مایکرواستراتژی، هم اخیرا به شرکت‌های بزرگ پیشنهاد کرده است که نقدینگی موجود در خزانه خود را به بیت‌کوین تبدیل کنند.

مایکرواستراتژی اکنون حدود ۵/ ۰ درصد از حجم در گردش بیت‌کوین را در اختیار دارد که با در نظر گرفتن قیمت‌های فعلی ارزشی حدود ۶ میلیارد دلار دارد.

اصل عرضه و تقاضا
به‌روزرسانی شبکه اتریوم در ۵ اوت (۱۴ مرداد) چشم‌اندازی صعودی به بازار این ارز دیجیتال داده و این چشم‌انداز صعودی وابسته به اصل عرضه و تقاضا است.

هاردفورک لندن یک طرح بهبودی جدید را با عنوان «EIP-۱۵۵۹» به شبکه اتریوم اضافه کرده است که در آن بخشی از کارمزدهای شبکه به عنوان کارمزد پایه در نظر گرفته شده و سوزانده می‌شود. داده‌های تازه نشان می‌دهد که تاکنون ۴۱۰,۴۰۴ اتریوم، معادل ۳۲/ ۱ میلیارد دلار، برای همیشه از چرخه شبکه خارج شده است.

اتریوم اکنون در حال آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم برای انتقال سازوکار اجماع خود از اثبات کار به اثبات سهام است. به همین خاطر یک استخر سهام‌گذاری راه‌اندازی کرده است که به کاربران اجازه می‌دهد برای مدت مشخصی ۳۲ واحد اتریوم در قراردادهای هوشمند اثبات سهام قفل کنند و با دریافت پاداش، موجودی اتریوم خود را افزایش دهند.

حجم اتریوم‌های سهام‌گذاری شده در قراردادهای هوشمند نسخه دوم اتریوم تاکنون از حدود ۱۱,۵۰۰ واحد در نوامبر ۲۰۲۰ (آبان ۹۹) به ۸۲/ ۷ میلیون واحد رسیده است. گفته می‌شود که ۸۲/ ۷ میلیون اتریوم سهام‌گذاری‌شده موقتا از چرخه شبکه این ارز دیجیتال خارج شده‌اند.

از طرف‌ دیگر، موجودی اتریوم صرافی‌های ارز دیجیتال به پایین‌ترین سطح تاریخ خود رسیده است. داده‌های وب‌سایت تحلیلی کریپتو کوانت‌ نشان می‌دهد که در حال حاضر تنها ۱/ ۱۸ میلیون اتریوم در صرافی‌ها قرار دارد و این در حالی است که موجودی اتریوم سال گذشته پلت‌فرم‌های معاملاتی ۷۳/ ۲۳ میلیون واحد بوده است.

کاهش موجودی اتریوم صرافی‌های ارز دیجیتال نشان می‌دهد معامله‌گران احتمالا ترجیح می‌دهند به‌جای آنکه اتریوم‌های خود را بفروشند آنها را نزد خود نگه دارند. از آنجا‌ که ممکن است سرمایه‌گذاران جدید در ادامه با کاهش عرضه مواجه شوند، اتریوم این شانس را دارد که ارزشمندتر از گذشته شود.

لارک دیویس‌، تحلیل‌گر مطرح بازار ارزهای دیجیتال، گفته است: با اجرای طرح EIP-۱۵۵۹ عرضه کل اتریوم احتمالا در ۱۲۰ میلیون واحد به اوج خود می‌رسد و در ادامه کمتر و کمتر و کمتر می‌شود. در همین حال تقاضا افزایش می‌یابد و مطمئنا این یعنی [قیمت] بالاتر می‌رود.

الگوی فنجان و دسته
کاهش عرضه و به‌دنبال آن افزایش تقاضا به عنوان پشتوانه‌ای برای قیمت اتریوم عمل می‌کند. شکل‌گیری الگوی فنجان و دسته در نماهای بلندمدت بازار اتریوم هم نشان از جهش صعودی قیمت دارد.

فنجان و دسته یک الگوی صعودی است که از یک بخش گرد (فنجان) و یک کانال نزولی (دسته) تشکیل شده است. هدف این الگو معمولا به‌اندازه فاصله بین کف و سقف فنجان است، به این معنی که قیمت با خروج از کانال نزولی به اندازه ارتفاع فنجان افزایش می‌یابد.

با توجه به اینکه مقاومت این الگوی در نزدیکی سطح ۴ هزار دلار قرار گرفته است، شکسته‌شدن این سطح می‌تواند قیمت اتریوم را به ۶ هزار دلار برساند که تقریبا دو برابر قیمت فعلی است.

هزینه‌های مصرف‌کننده ایالات متحده در ماه آگوست افزایش یافت. این نشان می‌دهد که تنور تورم در ماه آگوست همچنان داغ مانده است. این گزارش که با تاخیر در ابتدای ماه اکتبر منتشر شد، نشان از کاهش رشد اقتصادی در سه ماه سوم دارد. هزینه‌های مصرف‌کننده که بیش از دو‌سوم فعالیت‌های اقتصادی ایالات متحده را تشکیل می‌دهد، در ماه آگوست ۸/ ۰ درصد افزایش یافت. این در حالی است که در گزارش قبلی هزینه‌های مصرف‌کننده عنوان شد که در ماه جولای ۳/ ۰ درصد افزایش مشاهده خواهد شد، اما بعد از تعدیل قیمت‌ها این شاخص به منفی ۱/ ۰ رسید. با این حال ماه جولای برای اقتصاد آمریکا یکی از داغ‌ترین تورم‌ها را همراه داشت. همچنین انتظارات ناشی از بحران انرژی در اروپا می‌تواند بر رفتار سرمایه‌گذاران آثار تورمی داشته باشد. همه این موارد زمزمه‌ها را برای یک دوره هر چند کوتاه از رکود تورمی افزایش داده است. از طرفی پیش‌بینی‌ها نیز از روند پیش‌رو برای طلا، نسبتا صعودی است. با رسیدن گزارش هزینه‌های مصرف‌کننده و افزایش انتظارات تورمی، فعالان بازار انتظار دارند طلای جهانی بار دیگر صعودی هرچند اندک را آغاز کند. طبق نظرسنجی‌ای که سایت کیتکو در همین راستا انجام داده است، نیمی از تحلیل‌گران وال‌استریت که در این نظرسنجی شرکت کردند، هفته پیش‌رو را برای طلا صعودی پیش‌بینی کردند.
 سیگنال رکود تورمی
هزینه‌های مصرف‌کننده ایالات‌متحده در ماه آگوست افزایش یافت، اما مخارج متناسب با تورم ضعیف‌تر از آن چیزی بود که در ماه قبل تصور می‌شد. در پی این اتفاق و افزایش موارد ابتلا به کووید-۱۹، رشد اقتصادی ایالات‌متحده در سه ماه سوم سال جاری میلادی کند شده است. گزارش وزارت بازرگانی در روز جمعه که نشان می‌داد تورم در ماه آگوست همچنان داغ است، حتی اگر هزینه مصرف‌کننده در سپتامبر بیشتر شود، خطر افت شدید عملکرد اقتصاد و کاهش هزینه‌های مصرف‌کننده در سه ماه سوم را افزایش می‌دهد. تیم کوئینلان، اقتصاددان ارشد Wells Fargo در کارولینای شمالی می‌گوید: ‌هزینه‌های مصرف‌کننده در سه ماه‌ سوم تنها با سود کمی همراه است. اگر موارد کووید همچنان رو به کاهش باشد و احساسات مثبت شود، فرصت برای پایان محکم‌تر این سال پرآشوب وجود دارد. ‌

هزینه‌های مصرف‌کننده که بیش از دو‌سوم فعالیت‌های اقتصادی ایالات‌متحده را تشکیل می‌دهند، در ماه آگوست ۸/ ۰ درصد افزایش یافت. در حالی که اقتصاددانان نظرسنجی رویترز پیش‌بینی کرده بودند که هزینه مصرف‌کننده در ماه آگوست ۶/ ۰ درصد افزایش یابد. داده‌های تعدیل شده ماه جولای نیز نشان می‌دهند که هزینه‌ها به جای افزایش ۳/ ۰ درصدی که قبلا گزارش شده بود، ۱/ ۰ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که ایالات‌متحده در این ماه و ماه ژوئن با تورمی ۴/ ۵ درصدی بیشترین تورم را از بحران ۲۰۰۸ تجربه کرد. مصرف با افزایش ۲/ ۱ درصدی خرید کالا افزایش یافت که نشان‌دهنده افزایش هزینه‌های مواد غذایی و لوازم خانگی و اقلام تفریحی بود که کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل وسایل نقلیه موتوری را جبران کرد. از طرفی کمبود جهانی نیمه‌هادی‌ها باعث کاهش تولید خودروها شده است که منجر به تشدید این وضع شده است.

 پیش‌بینی‌ها از نخستین هفته کاری طلا در اکتبر
بازگشت طلا به پایین‌ترین سطح خود در دو ماه گذشته باعث ایجاد خوش‌بینی در بازار شده است. طلا در آخرین زمان معاملاتی خود در هفته گذشته توانست به کانال هزار و ۷۶۰ دلاری بازگردد. این تصویر این خوش‌بینی در بازار است. نیمی از تحلیل‌گران وال‌استریت و همچنین کمتر از نیمی از معامله‌گران شخصی که در نظرسنجی سایت کیتکو شرکت کردند، معتقد بودند که طی هفته جاری طلا روندی را در پی خواهد داشت. اگرچه در آینده نزدیک احساسات صعودی در بازار افزایش می‌یابد، برخی از تحلیل‌گران خاطرنشان می‌کنند که بازار هنوز با موانع اساسی افزایش نرخ بهره، روند صعودی دلار آمریکا و بی‌میلی عمومی در بین سرمایه‌گذاران عمومی روبه‌رو است. اما به هر حال فعالان بازار اونس جهانی باید منتظر گزارش اشتغال و سپس تورم ایالات‌متحده در ماه سپتامبر باشند تا چراغ‌های لازم را برای روشن کردن مسیر طلا به دست بیاورند.

 

بازهم داستان کشف دستگاه‌های استخراج رمزارز در شرکت بورس، موضوعی بود که جمع بورسی‌ها و اقتصادی‌ها در دو روز گذشته به آن پرداختند. همچنین اطلاعیه شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ مبنی بر تایید این ماجرا و کشف ۸۲ دستگاه ماینر در این شرکت بار دیگر این بحث را در جمع توییتری بورسی‌ها داغ کرده بود. چگونگی ورود این دستگاه‌ها به شرکت بورس، تکذیب تیم حراست وقتی این موضوع رسانه‌ای شد، تکذیب مدیرعامل این شرکت و تمام انکارها در یکی دو روز رسانه‌ای شدن این خبر از جمله بحث‌هایی بود که بار دیگر کنایه‌ها، شوخی‌ها و انتقادهایی را روانه شرکت بورس کرد.
در همین رابطه عباس عبدی در صفحه شخصی خود با انتشار توییتی انتقادی در بخشی از آن نوشت: «تعجب این است که اگر این کار پنهانی نبوده چرا اعلام نکردند؟ و بعد از افشا استعفا دادند؟» در کنار این موضوع، کاربرانی هم به تخلفات دیگر نهادها و سازمان‌ها که به چشم نمی‌آید و رسانه‌ای نمی‌شود، می‌پرداختند و خب مثل همیشه هم عده‌ای از کاربران از دولت سیزدهم تقاضا می‌کردند که به‌صورت شفاف و جدی با این تخلفات برخورد کند و مردم را در جریان اقدامات خود در این حوزه قرار بدهد. موضوع دیگری که کم و بیش توجه جمع توییتری بورسی‌ها را به خود جلب کرده بود نامه محمدعلی دهقان‌دهنوی، رئیس سازمان بورس به وزیر اقتصاد دولت سیزدهم بود که در آن خواستار بررسی مجدد موضوع قیمت‌‌گذاری دستوری صنعت خودرو و ساخت قطعات در شورای رقابت و خروج این محصولات از شمول قیمت‌‌گذاری توسط این شورا بود.

از دیگر موضوعاتی که در این جمع مورد توجه قرار گرفته بود و درباره آن صحبت می‌شد، ایجاد کمپینی برای جمع‌آوری امضا و نگارش نامه اعتراضی در رابطه با معاملات الگوریتمی بود. برخی از فعالان حوزه بورس با ایجاد کمپینی درصدد هستند تا با جلب‌توجه افکار عمومی از جمله سهامداران بتوانند صدای خود را به گوش نماینده‌های مجلس شورای اسلامی و دیگر نهادها برسانند تا شاید نگاهی به دغدغه آنها داشته باشند. در متن این کمپین آمده است که در ماده دوم قانون بورس و اوراق بهادار آمده است که سازمان بورس با هدف ساماندهی، حفظ و توسعه بازار شفاف و منصفانه اوراق بهادار تشکیل می‌شود. الگوریتم به دلیل اینکه در دسترس عموم و اشخاص حقیقی قرار ندارد منصفانه نیست و انحصار الگوریتم شرایط نابرابری در معاملات ایجاد می‌کند. اینکه یک عده بتوانند از ابزاری استفاده کنند که در اختیار بقیه نیست نوعی رانت محسوب می‌شود. فعالیت الگوریتم‌ها در بازار یا باید متوقف شود یا اینکه در اختیار عموم قرار گیرد.»  در همین رابطه هم بهروز حق‌شناس، مشاور و تحلیلگر بازارهای مالی در توییتر خود با بازنشر این کمپین برای جمع‌آوری امضا، نوشت: «متاسفانه معاملات الگوریتمی بلای جان این روزهای بازار ماست که فقط یک عده محدود به آن دسترسی دارند و با استفاده از این ابزار نابرابر به‌شدت به بازار ضربه می‌زنند.»  این کمپین تا حدودی توجه سهامداران خرد که در شبکه اجتماعی توییتر حضور دارند را به خود جلب کرد. آنها البته به‌صورت تخصصی به این موضوع اشاره نکردند اما در نوشته‌هایشان به این مساله پرداختند که با هر اقدامی که باعث جهت‌دهی به بازار شود و با سرمایه سهامداران بازی کند، باید برخورد شود.

یکی دیگر از موضوعاتی که توجه فعالان حوزه بورس را در توییتر به خود جلب کرده بود، صحبت‌های محسن عربزاده، رئیس اداره امور نهادهای مالی بود. او در گفت‌وگویی بیان کرده است که «دستورالعمل تاسیس و فعالیت مشاور سرمایه‌‌گذاری نوع دوم» در راستای ساماندهی فعالان حوزه مشاوره سرمایه‌‌گذاری در فضای‌مجازی طراحی شده است. این دستورالعمل از طریق تسهیل در میزان سرمایه شرکت، فرآیند تاسیس، حداقل شرایط لازم موسسان و فرآیند ثبت و فعالیت، شرایط لازم جهت دریافت مجوز تاسیس شرکت مشاور سرمایه‌گذاری نوع دوم را تسهیل و تسریع کرده است، به‌طوری‌که سرمایه این شرکت‌ها ۵۰ میلیون تومان درنظر ‌گرفته شده و علاوه بر آن فرایند ارائه مجوز نیز کوتاه‌تر شده است؛ با این وجود تلاش شده تا الزامات و نظارت مناسب در انجام این موضوع به‌طور کامل رعایت شود.»

در همین رابطه سیاوش وکیلی، فعال حوزه بورس در توییتر خود با بازنشر این گفت‌وگو نوشت: «دستورالعمل و اساسنامه پیشنهادی تشکیل شرکت‌های سرمایه‌گذاری نوع دوم که ناظر به ساماندهی فعالیت فعالان بازار سرمایه در شبکه‌های اجتماعی است توسط سازمان بورس ابلاغ شد و علاقه‌مندان با تاسیس شرکت با شرایط آسان می‌توانند در این حوزه فعالیت کنند.» اما افزایش شاخص بورس در روزهایی که منطقه پرتنش است و همچنین چند وقتی است که مذاکرات بین‌المللی برجام در ابهام قرار گرفته است، باعث شد که تا حدودی توجه کاربران بورسی به این مساله جلب شود. توییت این کاربران عادی در رابطه با افزایش شاخص در چنین شرایطی باعث شد که برخی از فعالان حوزه بورس به این مساله در نوشته‌هایشان بپردازند که درست است که تنش‌ها در کوتاه‌مدت روی بورس تاثیرگذار نیست اما بهتر است سهامداران خرد با عقلانیت و به دور از هیجان در بورس حضور داشته باشند. آنها همچنین به این مساله می‌پرداختند که در حال‌حاضر بورس بهترین بازار سرمایه برای افرادی است که به سرمایه‌گذاری علاقه‌مند هستند اما باید از رفتارهای هیجانی دوری کنند و به سامانه کدال و روند معاملات سهم‌هایی که قصد خریداری آنها را دارند، توجه کنند.

میثم فدایی

مدیریت نظارت برنهادهای مالی

مشاور سرمایه‌گذاری نوع دوم با تسهیل در میزان سرمایه، فرآیند تاسیس، ویژگی‌های موسسان و فرآیند ثبت و فعالیت ابلاغ شد. این نوع نهاد مالی درصدد مجوزدار کردن حوزه مشاوره سرمایه‌گذاری در فضای‌مجازی در بازار سرمایه خواهد بود.

پیام الیاس کردی

کارشناس حوزه بورس

یکبار برای همیشه بیاییم این محاسبه شاخص‌کل را درست کنیم. هم حساب و کتاب خودش اشتباه است و هم دید درستی به سیاستگذار نمی‌دهد ! یکی فکر می‌کند چون مثبت است، همه چی خوب است و در اخبار هم اعلام می‌شود شاخص‌کل مثبت بوده است، پس مشکلی نیست. اما این در حالی است که کلیت بازار اوضاع خوبی ندارد.

 

اخبار و شایعات معمولا تاثیر زیادی بر تصمیماتی که می‌گیریم، دارند. این موضوع درباره بازارهای سرمایه‌گذاری نیز صدق می‌کند. اگر همزمان با شروع معاملات سری به شبکه‌های اجتماعی زده باشید، خبرهای پرمخاطبی را مشاهده می‌کنید که برخی موثق هستند و برخی دیگر از شایعات نشأت می‌گیرند. دنبال کردن این اخبار به معاملات احساسی در بازارها دامن می‌زند.
سرمایه‌‌گذاری احساسی در بورس
زهرا رحیمی: اطلاعات جامع و فوری نقشی اساسی در تجزیه و تحلیل قیمت سهام دارد. دسترسی به اطلاعات جامع دشوار است اما این روزها سرمایه‌گذاران با چک‌کردن دقیقه به دقیقه و لحظه به لحظه بازار سهام می‌خواهند اطلاعات فوری را در اختیار داشته باشند. اطلاعاتی که این روزها بیش از هر جایی در فضای‌مجازی و شبکه‌های اجتماعی دست به‌دست می‌شوند و سهامداران بیش از هر زمان دیگری در این شبکه‌ها در جست‌وجوی وضعیت سهام خود هستند. شرایطی که موجب‌شده در بیش از یک‌سال اخیر، بورس تهران وضعیت پرنوسانی را تجربه کند و گاه این نوسانات ارتباطی با وضعیت بنیادی بازار نداشته و تنها بر محور اخبار و شایعات بعضا تاییدنشده حرکت کند.

درهم‌تنیدگی بازارها با شایعات
رویدادهایی مانند ازدست‌ رفتن تقریبا ۱۳۶میلیارد دلار ارزش بازار سهام آمریکا در عرض سه دقیقه در سال ۲۰۱۳ به دلیل یک توییت جعلی از حساب کاربری هک‌شده Associated Press در توییتر نشان‌دهنده درهم تنیدگی بین رسانه‌های اجتماعی و بازار سهام است. سرمایه‌گذاران در بازار سهام از این جهت که بخشی از دارایی خود را به بازار سهام منتقل کرده‌اند، به‌طور قابل‌توجهی‌انگیزه دارند و از این‌رو طبیعی است که سرمایه‌گذاران احساسات قوی در مورد عملکرد سهام خود داشته باشند. به این دلیل که این فقط پول آنها نیست که در یک بازار سرمایه‌‌گذاری شده است، بلکه پیامدهای این سرمایه‌‌گذاری در زندگی فردی و خانوادگی آنها نیز مدنظر است. این موضوع باعث می‌شود که افراد این روزها در شبکه‌های اجتماعی به دنبال اخبار و نظرات دیگران در مورد سهام موجود در پرتفوی خود باشند. دنبال کردن لحظه به لحظه شبکه‌های اجتماعی کاری است که با شروع معاملات، بیشتر افراد درگیر در بازار انجام می‌دهند. از آنجا که احساسات از طریق اجتماع توزیع می‌شود، با رشد و توسعه شبکه‌های اجتماعی کنترل و مدیریت آن بسیار دشوار شده است و گاهی برای افراد غیرحرفه‌ای‌تر بازار این تنها احساسات است که پرتفوی سهام را مدیریت می‌کند.

حالت روحی افراد معمولا تاثیر زیادی بر تصمیماتی که می‌گیرند، دارد. این موضوع در مورد بازارهای سرمایه‌‌گذاری نیز صدق می‌کند. اگر همزمان با شروع معاملات سری به کانال‌های تلگرامی و دیگر شبکه‌های اجتماعی زده باشید، اخبار لحظه به‌لحظه از تحولات شرکت‌ها، اخبار سیاسی، اقتصادی و بالا و پایین شدن سهام را می‌توانید ببینید که به‌سرعت پخش می‌شوند. به‌طور کلی دنبال‌کردن فضاهایی از این دست، احساسات سرمایه‌گذار را دخالت می‌دهد و این موضوع تصمیمات سرمایه‌‌گذار را دستخوش تغییرات می‌کند و در مواردی شبیه آنچه در مورد هک‌شدن توییتر Associated Press گفته شد، آسیب‌های زیان‌باری به‌همراه می‌آورد.

این احساسات که بسیار متغیر هستند، می‌توانند موجب کاهش حجم معاملات، تشدید نوسان سهام و ایجاد حباب در بازار شوند.

وقتی احساسات تصمیم می‌گیرند
احساساتی چون رضایت، اعتماد، شادی و غیره جزو احساساتی هستند که در بازه‌هایی رشد شارپی بازار سهام را موجب می‌شوند. برای افراد تحت‌تاثیر این احساسات در برهه‌هایی مهم نیست که یک خبر مثبت چه‌ اندازه در واقعیت اثرگذار است. گاهی حتی منبع خبر را نادیده می‌گیرند و تنها بر نکات مثبت تکیه می‌کنند. این‌گونه موارد در وضعیت صعودی بازار بیشتر قابل‌توجه است. در بازار منفی اما این احساسات بد هستند که بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرند. وقتی بازار منفی است مهم نیست یک خبر مثبت تا چه‌ اندازه برای بازار سهام مهم است، بیشتر افراد آن را نادیده می‌گیرند. ترس، نگرانی، خشم و… در زمان‌های نزولی بازار، سهامداران را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند. می‌توان گفت احساسات منفی اثر‌گذاری بیشتری در بازار دارند چرا‌که این احساسات هم بیشتر شناخته شده‌اند و هم اینکه به‌طور کل احساسات منفی بیشتر مورد توجه هستند. این موضوع البته مختص به بازار سهام نیست. از دیدگاه تکاملی نیز، احساسات منفی برای بقا تعیین‌کننده‌تر است و همچنین اخبار منفی بسیار سریع‌تر از اخبار مثبت پخش می‌شود و توجه بیشتری را نیز جلب می‌کند. در بیشتر تحقیقاتی که در سال‌های اخیر انجام شده است، فرضیه واکنش بیشتر نسبت به اخبار منفی در مقایسه با اخبار مثبت بارها تایید شده است. ترس عبارت است از تفسیر رویدادها که به‌صورت بالقوه خطرناک یا تهدیدکننده است (آسیب جسمی، از دست دادن، رد یا شکست) که در شرایط ناآشنا و غیرقابل پیش‌بینی شکل می‌گیرد. زیرمجموعه‌های وحشت، در مورد ترس به‌طور خاص و اضطراب به‌عنوان پاسخ عمومی کلی هر دو شکل تجربه کلیدی عدم‌قطعیت را به اشتراک می‌گذارند، جایی که فردی احساس می‌کند نسبت به رویدادهای بالقوه منفی آسیب‌پذیر و درمانده است، تصمیم به فرار می‌گیرد. در مورد خاص بازار سهام احساس ترس منجر به تشدید صفوف عرضه و فروش می‌شود. خشم ناشی از تداخل در اجرای برنامه‌ها یا دستیابی به اهداف است (به‌عنوان مثال، با کاهش برنامه قدرت فرد، نقض انتظارات، ناامید‌کننده یا قطع فعالیت‌های هدفمند). معمولا این دخالت‌ها نامشروع و برخلاف آنچه باید باشد، تلقی می‌شود. شاید نارضایتی و خشم سرمایه‌گذاران در مقاطعی در سال گذشته نسبت به برخی تصمیمات مقام ناظر را بتوان در این گروه دسته‌بندی کرد. جایی که هر روز یک بخشنامه جدید در مورد قیمت‌‌گذاری یا دامنه نوسان و حجم مبنا عصبانیت و نارضایتی سهامداران را به‌دنبال داشت. برخی از بازار خارج شدند و برخی دیگر هنوز در حسرت سرمایه‌های ازدست‌رفته خود هستند. افسردگی به یک رویداد (منفی) اشاره دارد و مفهوم مخالف خوشبختی را تشکیل می‌دهد. با توجه به اینکه این رویداد ناگوار قبلا اتفاق افتاده است، تلاش برای فرار بی‌فایده است، بنابراین احتمالا فرد غمگین فعالیت خود را کاهش می‌دهد، کناره‌گیری نشان می‌دهد، تسلیم می‌شود و از تلاش برای بهبود شرایط خودداری می‌کند. دچار شدن به احساسات و انتقال آن اجتنا‌ب‌ناپذیر است، با این حال باید توجه داشت که در صورت عدم‌کنترل‌ احساسات می‌توانند سرمایه‌گذاران را وادار به اقدامات غیرمنطقی یا تصمیمات عجولانه کنند. امری که ممکن است به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای بر عملکرد سبد سهام آنها و به‌طور کلی تجربه سرمایه‌‌گذاری آنها اثرگذار باشد. این می‌تواند به یک چرخه معیوب از کنش و واکنش‌ها تبدیل شود. در مورد سقوط بازار سهام در بیشتر از ۹۰ سال قبل در آمریکا (۱۹۲۹) فیشر، اقتصاددان آمریکایی معتقد بود که اصلی‌ترین دلیل افول بازار وحشت‌زده بودن سهامداران بود. موضوعی که نشان می‌دهد چه‌اندازه احساسات می‌تواند روند معاملات سهام را تحت‌تاثیر قرار دهد.

ردپای احساسات متغیر در بورس تهران
احساسات متغیر در دو سال گذشته در بورس تهران نیز کاملا مشهود است. از ابتدای سال گذشته بورس تحت‌تاثیر خوش‌بینی بیش از حد و البته تبلیغ دولت در صدر اخبار در شبکه‌های ‌مجازی و رسانه‌ها و حتی محافل خانوادگی قرار گرفت. افرادی که در بورس سرمایه‌‌گذاری کرده بودند، تورم را پشت‌سرگذاشته بودند و احساس شادی و رضایت در این افراد به‌حدی بود که برخی خانه و اموال خود را فروختند و وارد بازار شدند و این احساس را از طریق شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذاشتند‌، به‌طوری که در چشم برهم زدنی شاید نیمی از جمعیت کشور به‌طور مستقیم و غیرمستقیم با بورس درگیر شده بودند.

نتیجه آن نیز اصلاح طولانی‌مدت سهام بود. به‌خاطر می‌آورم وقتی از یکی از آشنایان دلیل خرید سهام خاصی را پرسیدم، در پاسخ گفت فرق چندانی ندارند و فعلا تمامی سهام خوب است، چون دولت از مردم برای حضور در بورس دعوت کرده است و خیلی بعید است که بخواهد پشت مردم را خالی کند. این اعتماد بی‌چون و چرا به بازار در آن زمان نیز مثالی از وجود قابل‌توجه احساسات شدید در بازار بود.

پس از ریزش بورس، دنبال کردن روند بازار نشان از این دارد که مسیر بورس نیز بسیار تحت‌تاثیر این احساسات قرار داشت. در اولین روز پس از انتخابات آمریکا در شرایطی که دونالد ترامپ برنده میدان تخمین زده می‌شد، بورس تهران با یک تقاضای قابل‌توجه تماما سبزپوش بود. به یک‌باره و با مشخص شدن نتایج انتخابات و پیروزی بایدن بورس تهران به ناگهان ریزش کرد. البته که هر تغییر در عرصه سیاسی و اقتصادی در صحنه داخلی و بین‌المللی تاثیر خاصی بر بازارهای مالی و به‌ویژه بازار سهام به‌عنوان بازاری که ریسک بیشتری نیاز دارد، می‌گذارد. با این حال هدف نگارنده تاکید بر آن دسته از رفتارهایی است که در قالب احساس بسیاری از واقعیات را پشت‌سر می‌گذارد و در برهه‌هایی کنترل کامل بازار را در دست می‌گیرد. چرا‌که نه پیروزی ترامپ وضعیت سرمایه‌‌گذاری در بورس را تضمین می‌کرد و نه قرار بود پیروزی بایدن یک‌شبه نرخ دلار را به زیر ۱۰هزار تومان برساند که صفوف عرضه در بازار به آن شکل تشکیل شده بود. در شرایط کنونی نیز ردپای این احساسات کاملا هویدا است. سهامداران با کوچک‌ترین خبر در صف خرید و فروش قرار می‌گیرند و در همین خرید و فروش‌های متوالی نه‌تنها از سرمایه خود محافظت نمی‌کنند که پرتفوی خود را در معرض زیان قرار می‌دهند. بسیاری چشم به آینده توافق هسته‌ای دوخته‌اند. این احساسات جمعی روزی که احتمال رفع تحریم را بالا ارزیابی کند، نزول بازار سهام و آن هنگام که راه برای توافق هسته‌ای را دشوار بداند، شکل‌گیری صفوف تقاضا را رقم خواهد زد. در شرایط مبهم این روزها نقش این احساسات متغیر و تاثیر آن بر بازار سهام بیش از قبل به چشم می‌خورد.

نجات خود از دست خود
بسیار مشخص است که دوری از این احساسات بسیار دشوار است. در شرایطی که هر فرد با دانش کم یا حتی زیاد بورسی با یک گوشی تلفن و یک صفحه در فضای‌مجازی به رسانه تبدیل می‌شود و صدها نفر او را دنبال می‌کنند، به سختی می‌توان احساسات را کنترل کرد. در ادبیات بازار سهام موارد متعددی برای کنترل کردن این موارد مطرح می‌شود. روش‌هایی چون داشتن چندین پلن برای سرمایه‌‌گذاری، کسب دانش، مشورت با افراد متخصص، داشتن صبر و نگاه بلندمدت راهکار‌هایی است که برای کنترل احساسات در بازار مطرح می‌شوند. وقتی این به این موارد توجه شود و سهامدار استراتژی و پلن‌های ‌ویژه‌ای برای خود تعیین کند به‌طور حتم می‌تواند احساسات خود را بیشتر مدیریت کند اما نکته مهم دیگری نیز وجود دارد و آن تشخیص زمانی است که احساسات بازار را به پیش می‌برند.

باید توجه داشت ناواردترین سهامداران هم سرمایه‌‌گذاری خوب و موفق‌ترین آنها نیز سرمایه‌‌گذاری بد هم داشته‌اند. مهم این است که زمان تصمیم‌گیری متوجه باشیم که چه عاملی موجب‌شده تصمیم خاصی بگیریم. کنترل احساسات هنگام معامله بسیار مهم است. این امر یک بخش از معمای ساختن یک معامله‌گر موفق است. احساسات به هر ترتیب و در هر شرایطی وجود دارند. مساله این نیست که چه احساسی خوب و چه احساسی بد است؛ مساله این است که بدانیم که در چه برهه و زمانی این احساسات هستند که معاملات را پیش می‌برند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما