بازار سهام در سومین روز معاملاتی هفته شاهد رشد ۲۴/ ۰ درصدی شاخص کل بورس بود تا پس از یک روز استراحت هرچند کم‌‌‌مقدار به مسیر صعودی بازگردد. چرخش سهام طی دادوستدهای این روز را می‌توان نتیجه همراهی سه عامل تداوم حمایت‌‌‌های کلامی از بازار سهام و سهامداران، رشد نرخ دلار و داغ شدن معاملات در سهام خودرویی قلمداد کرد. دیروز جلسه وزیر اقتصاد با روسای بانک مرکزی و سازمان بورس با تاکید بر لزوم ایجاد یک کمیته برای هماهنگی تصمیمات پایان یافت. انتظار می‌رود که چنین تصمیمی در صورتی که با نتایجی ملموس همراه باشد راه را برای بهبود عملکرد بازار سرمایه و انجام حمایت بنیادین و پایدار از فعالان بازار فراهم کند. در این روز همچنین ورود دلار به کانال ۲۸هزار تومان و اقبال بورس‌‌‌بازان به سهام خودرویی از جمله عواملی بود که توانست بر ذهنیت فعالان بازار سهام اثر مثبت بگذارد و راه را برای پیشروی نسبی قیمت‌ها در این بازار هموار کند.
پیشروی بورس با سه محرک
  استراحت کوتاه قیمت‌ها
بازار سهام روز گذشته را با رشد اندک شاخص بورس به پایان برد. در این روز میانگین وزنی قیمت‌ها که در طول یک هفته گذشته بازده قابل‌توجهی را به ثبت رسانده بود، پس از فرودی اندک در روز یکشنبه، به مسیر صعودی بازگشت. این بازگشت قیمت‌ها تنها شاخص کل را دربرنگرفت و دیگر نماگرها همچون شاخص هم‌‌‌وزن و آیفکس نیز روز سبزی را پشت سر گذاشتند. شاخص کل هموزن نیز که در بسیاری از روزها روندی واگرا نسبت به نماگر اصلی نشان می‌‌‌داد، دیروز با افزایش به کار خود خاتمه داد. البته این افزایش ۰۶/ ۰ درصدی به حدی نبود که بتوان آن را به منزله یک اتفاق مهم در شاخص یاد شده دانست، با این وجود این نکته که نمادهای کوچک بازار همچنان در جهت حرکت بزرگ‌تر‌ها قدم برمی‌دارند را می‌توان اتفاقی مناسب برای وضعیت فعلی بازار سهام تلقی کرد. در روزهای هفته اول آبان ماه شاهد بودیم که افت بیشتر نماگر هموزن در همسویی با بزرگ شدن صف‌‌‌های فروش به نوعی حکایت از نامناسب بودن وضعیت بازار در شرایط فعلی داشت.

به هر روی رشد شاخص بورس در روز گذشته مانع خروج پول حقیقی‌‌‌ها از بازار نشد. در روزی که افزایش تقاضا در نمادهای خودرویی توانست ورود ۳۰‌میلیارد تومانی پول حقیقی را به گروه خودرو و ساخت قطعات رقم بزند و این صنعت را به رکورددار جذب حقیقی‌‌‌ها در بورس تبدیل کند، در مجموع شاهد ثبت ۱۶۵‌میلیارد تومانی نسبت خالص خرید حقوقی‌‌‌ها بودیم. این مساله احتمالا ناشی از آن است که در شرایط رکودی هفته‌های اخیر سرمایه‌گذاران خرد از افق سود کوتاه‌مدت‌تری برخوردار شده و با رضایت دادن به بازده‌های پایین، سهام خود را نقد می‌کنند. به هر روی دلیل هر چه که باشد در یک نگاه کلان‌تر اوضاع بازار سرمایه رو بهبودی گذاشته است.

  همگرایی نهادی
در روز گذشته طی جلسه‌ای که با حضور اعضای هیات‌مدیره سازمان بورس، رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد دارایی تشکیل شد، مقرر شد به منظور ارتقای سطح همکاری بازار پول و بازار سرمایه شاهد شکل‌گیری یک کمیته با حضور تصمیم‌سازان هر دو نهاد اقتصادی باشیم. اینطور که از خلال صحبت‌‌‌های رئیس کل بانک مرکزی می‌توان فهمید پس از مدت‌‌‌ها نیت بر این است تا هماهنگی میان منافع و اهداف این دو بخش از اقتصاد با جدیت و دقت بیشتری صورت بگیرد. در همین چند هفته اخیر بود که «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی با عنوان «نسخه برد-برد بانک و بورس» ضمن بررسی راهکارهای ارائه حمایت واقعی از بازار سرمایه، خاطرنشان کرد که نه فقط در شرایط خطیر اقتصاد بلکه در هر شرایطی می‌توان از طریق تعامل سازنده میان بازار پول و بازار سرمایه شرایطی برد – برد برای هر دو بازار و در نهایت اقتصاد کشور فراهم آورد. این در حالی است که طی سال‌های اخیر جایگاه بازار سرمایه در تصمیمات اقتصادی چندان مناسب نبود و در مواقعی حتی به نحوی عمل شده که شائبه رقابت میان این دو بازار تقویت شده است.

بر اساس آنچه گفته شد، در شرایط کنونی مقرر شده با ایجاد یک کمیته، هماهنگی‌‌‌های لازم در این زمینه انجام شود. بر اساس گفته‌های اخیر رئیس کل؛ «تشکیل کمیته مشترک بانک مرکزی و سازمان بورس اوراق بهادار به توسعه همکاری‌های مشترک بازارهای پولی و مالی، ثبات در بازارها و ایجاد ظرفیت‌ها جدید کمک می‌کند چراکه بازار پول و سرمایه نه رقیب، بلکه مکمل یکدیگرند.» به نظر می‌رسد که ایجاد چنین ‌سازوکاری را می‌توان به نوعی پاسخ به خواسته فعالان بازار سرمایه در سال گذشته از مسوولان اقتصادی کشور دانست. در سال ۹۹ با شدت گرفتن ریزش شاخص و تضاد منافعی که میان عملکرد سرمایه‌گذاران خرد در بازار سهام با عملکرد بانک مرکزی در بازار پول مشهود شد، تقاضا برای شورایی تحت عنوان شورای ثبات مالی میانی ذی‌نفعان بازار افزایش یافت. این در حالی است که به گفته بسیاری از کارشناسان حتی اگر قرار باشد چنین نهادی شکل نگیرد باز هم می‌توان به نحوی عمل کرد که نیازهای موجود در این زمینه مرتفع شود. با این حال باید تشکیل یک کمیته برای رفع و رجوع مشکلات موجود را به فال نیک گرفت و امیدوار بود که این نهاد تازه‌تاسیس سرنوشتی مشابه سایر کمیته‌ها و کارگروه‌‌‌های تشکیل شده در سال‌های قبل نداشته باشد. حال باید صبر کرد و دید که آیا می‌توان امید داشت که با نزدیک‌تر شدن این دو بازار، ابزارهای ارزی نیز در بازار سرمایه رونق بگیرد و زمینه برای تامین مالی شرکت‌ها نیز از بازار بدهی از گذشته فراهم‌تر باشد یا خیر؟

  ادامه حمایت‌‌‌های کلامی از بورس
خاندوزی به جز این جلسه در روز گذشته جلسه دیگری نیز با فراکسیون زنان مجلس داشت که در آن به حمایت از سرمایه‌گذاران خرد تاکید کرده بود. از سویی دیگر در همین روز مطرح شد که رئیس‌جمهور با اعتراض به عملکرد خاندوزی در خصوص مساله بورس وی را مورد شماتت قرار داده است. این خبر اگرچه بعدا تکذیب شد اما می‌توان همین شایعه و سرعت پخش شدن آن را در میان فعالان بازار سرمایه به این حساب گذاشت که این سرمایه‌گذاران عزم رئیسی را برای حمایت از بازار جزم دانسته‌اند. همچنین نشان می‌دهد که اهمیت بازار برای رئیس‌جمهور در دید مردم عادی به حدی هست که شایعه یاد شده و این انتقاد تند را باور کنند.  اعتراضات به عملکرد بدنه اقتصادی دولت در مواجهه با بازار سرمایه پس از آن بالا گرفت که انتخاب سید احسان خاندوزی که تا پیش از روی کار آمدن در وزارت اقتصاد نقدهای فراوانی به مدیریت و عملکرد بازار سرمایه داشت، دستاورد محسوسی را نظیر بازار سرمایه نکرد. این در حالی است که تاکنون بیشتر جهت‌‌‌گیری‌ها به حمایت کلامی محدود بوده است. به هر روی در دیدی کلان‌تر این روزها همه طالب حمایت از بازار سرمایه هستند. اما آیا می‌توان هر حمایتی را درست دانست؟

طبیعتا خیر. در حاضر بورس مشکلات عدیده‌ای دارد که برخی از آنها جزو ماهیت بازار سهام هستند. برای مثال در هفته‌های اخیر گفته شد که دولت در بازار سرمایه اوراق نفروخته تا از این رهگذر آسیبی متوجه بازار سهام نشود. این در حالی است که اگر هر کشوری مانند ایران نیازمند تامین مالی آن هم در نهادی نظیر دولت بود، با اثرپذیری از دوقطبی نادرست اوراق یا حمایت از بورس، فروش اوراق را متوقف نمی‌کرد. این در حالی است که در کشور ما بیشتر از آنکه حمایت واقعی نظیر اصلاح ساختارها و افزایش نقدشوندگی و کاهش دخالت‌‌‌های دولتی در دستور کار قرار بگیرد، راضی کردن فعالان یک بازار در دستور کار قرار گرفته است. چنین رویکردی در شرایطی اتخاذ شده است که در صورت بهبود فرآیندها و قوانین در بازار سهام امکان کسب سود حتی با وجود فروش سنگین اوراق و متعادل کردن نرخ بهره نیز وجود داشت. برای مثال اگر کارکردهای فروش استقراضی را در بازار داشتیم هیچ‌گاه شاهد عصبی شدن فعالان بازار به دلیل کاهش قیمت دارایی‌‌‌ها نبودیم چراکه چنین عاملی می‌تواند امکان کسب سود از بازار آن هم در روند نزولی را برای مردم فراهم کند. مضاف بر اینکه جای خالی ابزارهای پوشش ریسک نظیر مشتقه در این بازار به حدی حس می‌شود که گویی سیاستگذار به کلی از یاد برده که بازاری نظیر سهام در همه کشورهای جهان بازاری مشابه خرده‌فروشی نیست که فقط معاملات نقد داشته باشد و فعالان آن هیچ مجالی برای تطابق خود با شرایط نداشته باشند. تمامی این‌‌‌ها به کنار، اگر در زمان ثبات نسبی بازار، حجم مبنا و دامنه نوسان را نداشتیم شاید هیچ‌گاه ترس از نقد نشدن سهام و شکست بازارگردانی نیز گریبان بازار را حداقل به شکل فعلی نمی‌‌‌گرفت. از این رو انتظار می‌رود که در شرایط کنونی که سرمایه بسیاری از مردم با ریسک‌های زیادی روبه‌رو است بازار حداقل راه خود را برای تخصیص درست قیمت‌ها پیدا کند و از بسنده کردن به حرف‌درمانی‌‌‌ها و سخنرانی‌‌‌ها بپرهیزد.

  نگاه بورس‌‌‌بازان به فردوسی
در بازار داخلی ارز روز گذشته دلار توانست بار دیگر راه خود را به کانال ۲۸‌هزار تومانی باز کند. همان‌طور که در گزارش‌های قبلی نیز اشاره شد این عامل اگرچه تاثیر مستقیم و سریعی بر صورت‌های مالی شرکت‌ها ندارد اما به دلیل سابقه تورمی بازار سهام می‌تواند همواره بر تصمیمات بازار سهام و فعالان آن اثر جدی بگذارد. گفتنی است در صورت‌های مالی شرکت‌ها نرخ دلار نیمایی که قیمتی حدود ۲۳‌هزار تومان دارد، تسعیر می‌‌‌شوند.

  یک دهه امیدواری خودرویی‌‌‌ها
در میان تمامی صنایع فعال در بازار سرمایه، صنعتی که توانست بیش از سایرین جلب توجه کند، صنعت خودرو بود. این صنعت که طی سال‌های گذشته همواره با مشکلات ناشی از قیمت‌گذاری دستوری و در نتیجه زیان انباشته‌های سنگین روبه‌رو بوده هیچ گاه نتوانسته به شکلی پایدار شاهد سودآوری مداوم در صورت‌های مالی خود باشد. با این وجود در حال حاضر به سبب امید به تغییر فرمول قیمت‌گذاری محصولات تولید شده این گروه به‌خصوص در نمادهای خودرو‌سازی موردتوجه بازار قرار گرفته است. در سال‌های اخیر شاهد بودیم که امیدواری به حصول توافق اتمی سبب شد تا نمادهای این گروه با رونقی کم‌سابقه روبه‌رو شوند. البته این رونق تداوم نیافت و در سال‌های قبل از شروع رشد شتابان قیمت ارز جای خود را به رکودی سنگین داد. آن‌طور که به نظر می‌‌‌آید حالا نیز نوعی از خوش‌بینی به معاملات سهام در این گروه سایه افکنده که با توجه به مشخص نبودن نحوه قیمت‌گذاری‌‌‌ها اتکا به آن نیازمند احتیاط بیشتری است.

 

روز گذشته خبرهای تاییدنشده از تذکر جدی رئیس‌‌جمهور به وزیر اقتصاد درباره وضعیت بازار سهام در فضای ‌مجازی منتشر شد. خبری که البته در ادامه از سوی مدیرکل روابط‌عمومی وزارت اقتصاد تکذیب شد، با این‌حال همین شنیده‌ها کافی بود که از هر گوشه و کناری اظهاراتی درباره وضعیت بورس و سهامداران و وظیفه‌‌سازی برای دولت و وزرا در جهت حمایت از بازار سهام و به اصلاح «رنگ سبز شاخص‌کل» مطرح شود، اما آیا حمایت از این بازار و سهامداران آن لازم است؟ اگر نیاز به حمایت باشد چگونه باید از آن حمایت کرد؟ این‌‌ها سوالاتی است که البته پیشتر در گزارش‌‌های «دنیای‌اقتصاد» مورد بررسی قرار گرفته‌‌اند و با وجود لزوم بر تکرار مدل صحیح حمایت از بورس و سهامدار، اما در این گزارش نمی‌‌گنجد، اما شرایط یک سال اخیر سهامداران سبب شده تا نمایندگان مجلس نیز پیگیر حقوق سهامداران باشند.
رونق بورس از مسیر بهبود زیرساخت‏‌ها
«نمایندگان نسبت به وضعیت بورس با دولت مماشات نمی‌کنند»؛ این جمله را غلامرضا مرحبا، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به گلایه سهامداران می‌دهد. او این شائبه را که مطالبه‌‌گری نمایندگان مجلس یازدهم نسبت به بورس در دولت سیدابراهیم رئیسی کمرنگ شده است، رد می‌کند و تاکید دارد دغدغه مردم و مشکلات آنان از جمله معضل بازار سرمایه دغدغه نمایندگان مجلس نیز هست و در این زمینه هیچ مماشاتی نمی‌کنند. مرحبا اما در ادامه سخنانش معتقد است دولت سیزدهم تازه مسوولیت را برعهده گرفته و باید به آنان فرصت داد تا برنامه‌های خود را اجرا کنند.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید می‌‌کند: «من به‌عنوان یکی از نمایندگان مجلس قول می‌‌دهم که مماشاتی در کار نباشد و اتفاقا انتظار ما از دولت انقلابی خیلی بیشتر است چون مردم از دولت انقلابی انتظار دارند که خوب کار کند و مشکلات آنان را برطرف کند.» سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین تاکید می‌کند «نباید برای شاخص‌‌ها کاری کرد و به‌اصطلاح «شاخص‌‌سازی» انجام داد ولی باید زیربنا‌‌ها و ساختارها را بهبود بخشید و توسعه داد تا بازار سرمایه به محلی امن و مطمئن برای سرمایه‌گذاری تبدیل شود.»

برخی اخبار حاکی از این بود که وزیر اقتصاد و امور دارایی و همچنین رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار امروز برای پاسخ به سوال نمایندگان در صحن علنی مجلس حاضر می‌‌شوند!
من اطلاعی در این‌باره ندارم اما اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه جلسه‌‌ بورسی داشتند و در این جلسه هم آقای خاندوزی و همچنین آقای عشقی حضور داشتند و پاسخگوی سوالات نمایندگان بودند، اما اینکه امروز مجلس چنین جلسه‌‌ای دارد از آن بی‌‌اطلاعم!

در جلسه‌‌ای که روز یکشنبه با آقای خاندوزی و رئیس سازمان بورس داشتید چه صحبت‌‌‌هایی مطرح شد؟
ابتدا در حضور وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس گزارشی از وضعیت کنونی بازار سرمایه خوانده شد. این گزارش از سوی کمیسیون اقتصادی تهیه شده بود و آقای علیزاده که نماینده ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای‌عالی بورس هستند، آن را تهیه کردند. در این گزارش به محورهای مختلفی از باید‌‌ها و نبایدهای بورس اشاره شده بود. بعد از قرائت این گزارش آقای خاندوزی مختصر صحبتی داشتند و سپس آقای عشقی صحبت‌‌‌هایی کردند. محور این صحبت‌‌ها هم درباره برنامه‌های آنان برای بهبود وضعیت بازار سرمایه بود. از جمله اینکه آقای عشقی درباره عرضه اولیه‌‌هایی که در راه است، صحبت کردند. همچنین درباره شرکت‌های دانش‌‌بنیان که وارد بورس شده‌‌اند و قرار است وارد شوند. علاوه‌بر این درباره موضوع مهم شفافیت در بازار سرمایه توضیح دادند وتاکید داشتند که شفافیت در اسناد شرکت‌ها را به نتیجه رسانده‌‌‌‌اند. درباره دعاوی که برخی از شرکت‌ها و موسسات دارند نیز صحبت کردند که بر اساس صحبت‌‌های ایشان این دعاوی باید در سامانه کدال ثبت شوند که بتوان از آنها استفاده کرد. در مجموع اینها مواردی است که در جلسه روز یکشنبه کمیسیون اقتصادی با رئیس سازمان بورس و وزیر اقتصاد مطرح شد.

در هفته‌های گذشته که بازار در حال ریزش و صدای سهامداران بلند شده بود، چند نفر از نمایندگان مجلس مصاحبه‌‌هایی در انتقاد به عملکرد وزیر اقتصاد در این حوزه داشتند و حتی برخی از آنها توییت‌‌‌هایی تندی هم نوشتند. این نمایندگان دوران نمایندگی آقای خاندوزی را به ایشان یادآور شده بودند و تاکید داشتند ایشان که به عملکرد دولت آقای روحانی در حوزه بورس انتقاد داشت، اکنون که خودش مسوولیت برعهده گرفته همان راه را می‌‌رود! آیا این انتقادها در جلسه روز یکشنبه هم مطرح شد؟
نه به این صورت انتقادی مطرح نشد. جلسه روز یکشنبه کمیسیون اقتصادی مجلس با وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس؛ یک جلسه کارشناسی و تخصصی بود. در این‌گونه جلسات ادبیاتی که استفاده می‌شود فرق دارد و معمولا ادبیات نمایندگان با توییت‌‌ها یا مصاحبه‌های انفرادی و شخصی که دارند متفاوت است، اما در کل ما نمایندگان مجلس صریح هستیم و مستقیما حرف‌‌های خود را می‌‌زنیم و با کسی هم تعارف نداریم. در جلسه کمیسیون اقتصادی با آقایان خاندوزی و عشقی هم وضعیت همین بود و درباره دغدغه‌‌هایی که مردم دارند، صحبت کردیم. درباره اینکه وضعیت بورس باید بهتر شود و باید سرمایه‌های مردم حفظ شود. در همه‌جای دنیا بورس محل بسیار خوبی برای سرمایه‌گذاری و تامین مالی شرکت‌‌‌هاست و ما علاقه داریم این اتفاق در بازار سرمایه ما نیز بیفتد و به یک محل امن و مطمئن برای سرمایه‌گذاری تبدیل شود و هر چیزی که مخل این مساله باشد مورد اعتراض است. ما هم به رئیس سازمان بورس انتقاداتی داشتیم و هم به وزیر محترم که این اعتراض‌‌ها بیشتر در قالب مطالبه‌‌گری بود که وضعیت بورس بهبود باید یابد و شرایط باید در کوتاه‌‌ترین زمان ممکن به حالت طبیعی برگردد.

پاسخ آنها به این انتقادات چه بود؟
آنها از برنامه‌های خود گفتند و اینکه اکنون چه کار‌هایی برای بهبود وضعیت بورس شده است. همان‌طور که گفتم درباره شفافیت در بازار سرمایه و دعاوی و شرکت‌های پالایشی صحبت‌‌‌هایی کردند. همچنین گفتند که مذاکراتی با بانک مرکزی داشتند تا تامین مالی شرکت‌ها صورت گیرد. همچنین صحبت‌‌‌هایی درباره واریز سجامی سود سهم‌‌ها شد که مبلغ خوب و چشمگیری است و شبکه بانکی باید همراهی داشته باشد. موارد این‌چنینی مطرح شد اما نباید برای شاخص‌‌ها کاری کرد و به اصطلاح «شاخص‌سازی» انجام داد ولی باید زیربنا‌‌ها و ساختارها را بهبود بخشید و توسعه داد تا بازار سرمایه به محلی امن و مطمئن برای سرمایه‌گذاری تبدیل شود. بحث بسیار مهم دیگری که در این جلسه مطرح شد درباره سیستم نظارت بورس بود که تاکید شد این سیستم نظارتی باید مکانیزه شود و دخالت انسان در آن به حداقل برسد تا مشکلاتی که قبلا با آنها روبه‌رو بودیم برطرف شود. همچنین گفته شد که باید در سیستم سخت‌افزاری و نرم‌‌افزاری نظارت بورس بازنگری‌‌های اساسی صورت گیرد.

سوالی که در این مدت در اذهان عمومی شکل گرفته این است که به نظرشان می‌رسد مطالبه‌‌گری که مجلس نسبت به بورس از دولت سیزدهم دارد، با مطالبه‌‌گری که از دولت حسن روحانی داشت، فرق می‌‌کند! آنان معتقدند مجلس در این زمینه با دولت آقای رئیسی مماشات کرده و آنچنان که قبلا پیگیر وضعیت بازار سرمایه بود، نیست!
خیر این را اصلا نمی‌‌‌‌پذیرم و اصلا چنین باوری درست نیست. ما در راه منافع مردم و وظایفی که برایمان تعریف شده حرکت می‌کنیم و در این راه هیچ مماشاتی نمی‌کنیم ولی نکته‌‌ای که وجود دارد این است که دولت آقای رئیسی تازه سرکار آمده است و باید به آنان فرصت داد.

دولت سیزدهم دو ‌ماه است که سر کار آمده و وزرا هنوز ترکیب معاونان خود را تکمیل نکرده‌‌اند و هنوز خیلی‌‌ کارها دارند که باید انجام دهند، بنابراین حداقل باید ۵ تا ۶‌ماه به آنان فرصت داد که این فرصت یک فرصت منطقی است که باید به مدیران، وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها داد که بتوانند برنامه‌‌ریزی و برنامه‌های خود را اجرا کنند. مجلس هم نظارت و رصد می‌کند و هرجا که لازم باشد ورود خواهد کرد. من به‌عنوان یکی از نمایندگان مجلس قول می‌‌دهم که مماشاتی در کار نباشد و اتفاقا انتظار ما از دولت انقلابی خیلی بیشتر است چون مردم هم اعتماد کردند و هم از دولت انقلابی انتظار دارند که خوب کار کند و مشکلات آنان را برطرف کند. ما هم انتظارمان به همان اندازه بالاست و تلاش می‌کنیم به این مهم دست پیدا کنیم و حتما هم همینطور خواهد بود؛ بنابراین موردی که در سوال شما وجود داشت اصلا تایید نمی‌شود و مجلس مماشات نمی‌‌کند.

جمع‌‌بندی جلسه دیروز مجلس چه بود؟ آیا دولت وعده‌‌ای برای بهبود وضعیت بازار داد و برای وعده‌هایش بازه زمانی مشخص کرد؟
بازه زمانی که مشخص نکرد ولی یک‌سری جمع‌‌بندی‌‌‌هایی شد؛ من‌جمله اینکه قرار شد کمیته‌های مشترکی بین دولت و مجلس برای پیشبرد اهداف تشکیل شود.

این پیشنهاد از طرف دولت مطرح شد یا مجلس؟
پیشنهاد کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بود و دولت هم از این پیشنهاد استقبال کرد که کمیسیون‌‌های مشترکی بین دو طرف تشکیل شود. ما معمولا در زمینه‌های مختلف این کار را انجام می‌دهیم که کارها بهتر پیش برود.

چه کمیسیون‌‌‌هایی قرار است تشکیل شود؟
یکی از این کمیسیون‌‌های مشترک، کمیسیونی برای اصلاح قانون بازار سرمایه است که بنا شد این کمیته تشکیل شود که با جمع‌‌بندی نظرات دو طرف طرحی که وارد صحن علنی مجلس می‌شود، کامل و جامع باشد و مجموع نظرات هر دو طرف در آن گنجانده شده باشد که قانون کامل‌‌تری داشته باشیم.

این طرح مدت‌‌هاست از سوی نمایندگان مجلس یازدهم کلید خورده است و در زمان دولت قبل بود…
بله اما این طرح هنوز در مجلس به تصویب نرسیده است

یعنی هنوز در کمیسیون اقتصادی هم به تصویب نرسیده است؟
خیر در کمیسیون است و هنوز به صحن نرسیده است.

خیلی زمان می‌برد که این طرح چکش‌‌کاری شود و برای بررسی به صحن ارجاع شود؟ چون اصلاح قانون بازار سرمایه یکی از مطالبات مهم اهالی بازار سرمایه از نمایندگان مجلس بود.
کارهای آن در حال انجام است ولی نمی‌‌توان برای زمان بررسی آن در صحن علنی مجلس زمان دقیق تعیین کرد.

خبری دیروز در رسانه‌ها منتشر شد که رئیس دولت به دلیل وضعیت بازار سرمایه و گلایه سهامداران به وزیراموراقتصادی و دارایی تذکر جدی دادند و برای حل این معضل زمان تعیین کرده‌‌اند. شما هم این خبر را شنیدید؟
من هم این خبر را شنیدم. حالا اسمش را تذکر یا هر چیزی بگذاریم؛ رئیس‌‌جمهور محترم از وزیر اقتصاد خواسته‌‌اند که هرچه سریع‌تر و به‌صورت ویژه به وضعیت بازار سرمایه رسیدگی کنند. من هم این خبر را شنیدم و امیدوارم که وزیر هم پیگیری کنند و مشکل مردم حل شود.

فردین آقابزرگی
کارشناس بازار سرمایه
با وجود رشد شاخص‌کل بازارسرمایه، صنایع بیشترین تلاطم و نوسان را پشت‌سر گذاشته‌اند. نارضایتی‌های بورسی سال۹۹ به‌انحای مختلف شاخص‌کل و شاخص هموزن را تحت‌تاثیر قرار داده به گونه‌ای که تصویر واقعی فضای معاملات پنهان است. در حالی نوسان شدید با بورس عجین شده که برای این مدعا چند دلیل مهم را می‌توان عنوان کرد.
حدود دوماه قبل نماد‌هایی که بسته شده بودند پس از بازگشایی با قیمت‌های بسیار پایین معامله شدند. این روند حرکت رو به جلو بازار را خنثی کرد و تاثیر منفی بر آن داشت. از سوی دیگر همان‌طور که بارها به آن اشاره شده بازار سرمایه از کمبود نقدینگی رنج می‌برد. حقوقی‌های بزرگ و نهادهای بزرگ غیردولتی از جمله بانک‌ها، صندوق‌های بازنشستگی یا اشخاص وابسته به دولت همگی در ‌ماه‌های گذشته رغبت چندانی نسبت به خرید سهام نشان ندادند. موضوع مهمی که به دلیل کمبود بودجه و منابع دولتی دراولویت برنامه‌های سیاستگذاران قرارنگرفت. در چنین فضایی سرمایه‌گذاران بر اثر جو ایجاد شده روانی منفی ارجحیتی برای ورود به بازار سرمایه ندارند، به همین دلیل قیمت سهام دائما در حال نوسان است. در این میان حقوقی‌ها نیز رغبت چندانی برای انجام داد و ستدهای بورسی ندارند.

 در حال‌حاضر نیز که چند روزی می‌شود بازار رنگ سبز را به خود دیده است اگر شاخص‌کل همراه با شاخص هموزن صعودی شود، امکان بازگشت بازار به وضعیت تعادلی وجود دارد، درغیر این‌صورت با کوچک‌ترین اتفاقی در بازارهای بین‌المللی شاهد افت و خیز شدید قیمت سهام خواهیم بود.واقعیت امر این است که P/ Eفوروارد بسیاری از شرکت‌های کالایی از جمله پتروشیمی، فلزی، پالایشی و معدنی به زیر ۴ رسیده بود که تحت‌تاثیر حواشی مختلف این موضوع را مشاهده کردیم.

حرکت بازار بر لبه تیغ ادامه دارد و کوچک‌ترین لغزشی از سوی شاخص وضعیت را می‌تواند بحرانی کند. در حال‌حاضر چشم سرمایه‌گذاران خرد به نحوه معاملات حقوقی‌هاست. در این مرحله که بازار در روزهای حساسی قرار دارد نحوه خرید و فروش حقوقی می‌تواند مسیر احتمالی داد و ستدها را مشخص کند. بررسیP/ Eبسیاری از سهام نشان می‌دهد بخش بزرگی از نمادهای موجود در بازار به کف قیمت رسیده و در وضعیت مناسبی برای خرید به‌سر می‌برند. درعین حال اگر بازار از سیاست‌های حمایتی بنیادی برخوردار شود می‌تواند به‌راحتی به روند صعودی ادامه دهد. این موضوع از رشد گروه‌های پالایشی و خودرویی‌ها کاملا مشهود است.

برهمین اساس و با توجه به اینکه بازار در وضعیت قرمز قرار ندارد می‌توان به بهبود این وضعیت بازار امیدوار بود. روند بازار از هفته گذشته از اتفاقات نسبتا مثبتی حکایت می‌کند در همین راستا باید ذکر کرد که در روزهای آینده نیز ممکن است بازار با افت و خیز‌هایی همراه شود که جای نگرانی ندارد و این روند می‌تواند موقتی باشد.

 با توجه به حاکمیت جو روانی منفی بر بازار به‌نظر می‌رسد سرمایه‌گذاران ریسک حضور در این بازار را نپذیرند و این در حالی است که بازار به‌زودی به روند تعادلی بازمی‌گردد. در عین حال با توجه به تجربه تلخ سرمایه‌گذاران بورسی در سال‌۹۹ پیشنهاد می‌شود سهامداران از اقدامات عجولانه نسبت به خرید سهام خودداری کنند.

 

روابط عمومی بانک مرکزی: در جلسه مشترک وزیر امور اقتصادی و دارایی با رئیس کل بانک مرکزی و رئیس و اعضای هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، مقرر شد کمیته‌‌‌ای به منظور هماهنگی سیاستگذاری‌‌‌ها و تصمیمات در بازار پول و سرمایه تشکیل شود.
بازار پول و سرمایه مکمل یکدیگرند
رئیس کل بانک مرکزی در این نشست گفت: تشکیل کمیته مشترک بانک مرکزی و سازمان بورس اوراق بهادار به توسعه همکاری‌های مشترک بازارهای پولی و مالی، ثبات در بازارها و ایجاد ظرفیت‌ها جدید کمک می‌کند چراکه بازار پول و سرمایه نه رقیب، بلکه مکمل یکدیگرند.  علی صالح‌آبادی هماهنگی در اتخاذ سیاست‌های بازار پول و سرمایه را یک ضرورت دانست و افزود: سیاست‌های پولی بانک مرکزی با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و در نهایت در شورای پول و اعتبار جمع‌‌‌بندی می‌شود و در این مسیر نگاه جامعی به بازارهای مختلف کشور به‌ویژه بازار سرمایه وجود دارد. وی افزود: نباید این نگاه حاکم باشد که بازار سرمایه و پول رقیب یکدیگرند و زبان مشترکی ندارند و امروز خوشبختانه در این خصوص، بین ارکان اقتصادی کابینه دولت به‌ویژه وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی اتفاق نظر وجود دارد. رئیس کل بانک مرکزی همچنین به ضرورت ایجاد شورای ثبات مالی اشاره کرد و گفت: با ایجاد این شورا، می‌توان هماهنگی بین اجزای مختلف بازار مالی، به‌ویژه بازار پول و سرمایه در کشور را ارتقا داد و شرایط کنونی، زمان بسیار مناسبی برای تاسیس شورای ثبات مالی و ارتقای این همکاری‌هاست.  صالح‌آبادی با بیان اینکه بازار سرمایه، یک بازار تخصصی است، تاکید کرد: بازار سرمایه باید به دور از سیاست‌زدگی و در یک فضای پیش‌بینی‌پذیر و مبتنی بر رویکردهای تخصصی، مسیر رو به رشد خود را ادامه دهد.

  گفت‌وگوی نهادهای سیاستگذار می‌تواند مفید باشد
وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در ادامه این نشست، گفت‌وگو بین نهادهای سیاستگذار اقتصادی را بسیار امیدوارکننده دانست و گفت: این امر می‌تواند به نتایج مطلوبی ختم شود و در صورت استمرار، معنای بسیار روشنی برای فعالان اقتصادی و بازار خواهد داشت. در پس سیاست‌های اقتصادی هماهنگی‌‌‌های لازم وجود دارد و استمرار آن بسیار مهم و مطلوب است.  احسان خاندوزی تصریح کرد: تا تعیین‌تکلیف قانونی شورای ثبات، می‌توان از ظرفیت کمیته بند «ک» -کمیته مدیریت تبعات احتمالی انتشار اوراق مالی اسلامی در بازارهای پول و سرمایه کشور- استفاده کرد و سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در این جلسات حضور داشته باشد؛ چراکه حضور نهاد بازار سرمایه در کنار سازمان برنامه‌وبودجه، بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی در این قبیل تصمیمات موثر خواهد بود.

وی ادامه داد: حضور بانک مرکزی و نیز کمیته‌‌‌های مشترکی از این دست کمک می‌کند چشم‌‌‌انداز متغیرهای کلیدی که فعالان اقتصادی با نگاه به آن تصمیمات را تنظیم خواهند کرد، شفاف‌تر شود.  خاندوزی تصریح کرد: اگر کمیته مشترک به صورت هفتگی و مستمر تشکیل جلسه دهد، مسائل کوچک می‌تواند به سرعت برطرف شود و مبنایی برای گفت‌‌‌وگو، افزایش تفاهم و همکاری‌‌‌ها با سایر بخش‌‌‌های واقعی و تولید اقتصاد باشد و نیز با افزایش گستره این همکاری‌‌‌ها سایر وزارتخانه‌‌‌ها نیز در این همکاری‌‌‌ها گنجانده شوند.

  ثبات، کلیدی‌ترین نکته در بازار سرمایه است
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در این نشست، ثبات را کلیدی‌ترین مؤلفه در بازار سرمایه دانست و گفت: مهم‌ترین عاملی که به نگرانی‌ها در بازار سرمایه دامن می‌‌‌زند، بی‌ثباتی است و البته این در حالی است که متغیرهای کلان بازار سرمایه در شرایط مطلوبی هستند. با این وجود امیدوارم با حضور دکتر صالح آبادی در کسوت ریاست کلی بانک مرکزی زبان مشترک بین هر دو بازار بهبود یابد.

مجید عشقی در خصوص شرایط بازار سرمایه گفت: در حال حاضر ارزش بازار سرمایه حدود ۸۰۰۰‌ هزار میلیارد تومان است و کوچک‌ترین تغییری در آن حائز بسیار اهمیت و در حوزه بسیار گسترده، اثرگذار خواهد بود. وی در همین راستا، تشکیل شورای ثبات مالی را یک ضرورت دانست و گفت: در حال حاضر، خلأ چنین شورایی، به وضوح احساس می‌شود.  رئیس سازمان بورس با اشاره به ضرورت پیش‌بینی‌پذیر بودن بازار، به اثرگذاری مستقیم سیاست‌های پولی بر بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: موضوعاتی همچون نرخ ارز و نرخ تسعیر، نرخ سود بین بانکی و انتشار اوراق دولت، از جمله موضوعات حائز اهمیت برای بازار سرمایه است.  عشقی یادآور شد: در حال حاضر حجم و تنوع بازار سرمایه به‌گونه‌ای است که در تمام حوزه‌ها فعال است و فکر می‌‌‌کنم هیچ تصمیمی در دولت اتخاذ نمی‌شود، مگر اینکه با بازار سرمایه مرتبط باشد و امیدوارم تشکیل مشترک بین بانک مرکزی و سازمان بورس دراین‌باره راهگشا باشند.

 

بورس تهران حالا حدود یک هفته است که روی آرامش به خود گرفته و هر چند هرازگاهی نوسانی در مسیر نزولی را تجربه می‌کند اما سهامداران نسبت به گذشته اندکی رضایت دارند. رضایت معامله‌‌‌گران اما تنها از رشد قیمت‌ها و روند صعودی بازار است و دیگر متغیرهای بورسی چنگی به دل نمی‌‌‌زنند. ارزش معاملات خرد سهام هم در سطوح نازلی قرار دارد و تقاضای حقیقی قدرتمندی نیز در بازار شکل نگرفته است.
در این میان «دنیای‌اقتصاد» با یک نظرسنجی از فعالان بورسی چند سوال را به پرسش گذاشت. یکی از این سوالات علت اصلی ریزش قیمت سهام در ماه‌‌‌های گذشته بود. این سوال با مشارکت حدود ۳هزار نفر از فعالان بورسی همراه شد. ۳۴‌درصد از پاسخ‌‌‌دهندگان «سیاست‌های نادرست اقتصادی» را مهم‌ترین دلیل نزولی شدن قیمت سهام می‌‌‌دانستند و ۲۴‌درصد نیز از «ترس سهامداران از تداوم ریزش و افزایش زیان» سخن گفتند. در تعریف سیاست‌های نادرست اقتصادی به موارد بسیاری می‌تواند اشاره کرد. از سیاستگذاری‌‌‌هایی که مستقیما با بورس و سهامداران در ارتباط هستند تا موارد بیرونی که خواه ناخواه بر روند بازار سهام اثرمی‌‌‌گذارند. در خصوص سیاست‌های داخلی می‌توان به عدم‌حل و فصل ماجرای دامنه نوسان و حجم مبنا و دیگر قوانین محدودکننده‌‌‌ای اشاره کرد که بارها تبعات آن بر روند بازار سهام مشاهده شده و با وجود وعده‌‌‌های چندباره برای حذف یا حداقل افزایش معقول آن اما تا امروز در زمینه اجرا چیزی مشاهده نشده‌‌‌ است. در خصوص سیاست‌های بیرون از بازار نیز شاید مهم‌ترین عامل اثرگذار بر بازار همین قیمت‌گذاری دستوری است که بسیاری از صنایعی که اتفاقا بورسی نیز هستند را درگیر خود کرده و تبعات حاصل از آن نه‌تنها بنگاه‌‌‌های تولیدی را با زیانی فزاینده روبه‌رو کرده بلکه گریبان مصرف‌کنندگان را نیز گرفته است و به نظر می‌رسد تا زمان رفع کامل آن نمی‌توان چشم‌‌‌انداز روشنی برای اقتصاد و تولید کشور و در ادامه بازار سرمایه متصور بود. «عدم‌حمایت» دیگر گزینه‌‌‌ای بود که رای ۱۵‌درصدی آورد و پس از آن گزینه «نااطمینانی‌‌‌های سیاسی» ۱۳‌درصد آرا را به خود اختصاص داد. در اینکه باید از بازار سهام و سهامداران آن حمایت شود جای بحث وجود ندارد اما نوع حمایت است که باید مورد توجه قرار گیرد؛ «حمایت بنیادی» یا «حمایت با هدف سبز نگه داشتن بی‌چون و چرای شاخص کل».

از این رو «دنیای‌اقتصاد» در سوال دیگری از سهامداران پرسید به اعتقاد آنها بهترین نوع حمایت از بورس که می‌تواند به رونق پایدار این بازار بینجامد، کدام است؟ این سوال با مشارکت ۲۶۵۱ نفر روبه‌رو شد. بیشترین رای به این سوال که امکان پاسخ چندگانه داشت، به گزینه «عدم‌دخالت در روند بازار» با ۵۰‌درصد آرا اختصاص پیدا کرد. عدم‌دخالت در روند بازار را به چند شکل می‌توان تعریف کرد اما نمونه واضح آن «دامنه نوسان»، «حجم مبنا»، «قیمت‌گذاری دستوری» و «البته اعمال سلیقه‌‌‌ای قوانین» در بازار سهام است که به نظر می‌رسد به دغدغه جدی فعالان این بازار تبدیل شده است. شاید به همین دلیل است که بورس‌‌‌بازان پس از آن به ترتیب به دو گزینه «رفع قیمت‌گذاری دستوری» با ۴۱‌درصد و «حذف دامنه نوسان یا افزایش آن» با ۲۷‌درصد رای دادند. «پرهیز از اعمال خلق‌‌‌الساعه قوانین» نیز ۲۱‌درصد آرا را در اختیار گرفت. این قوانین خلق‌‌‌الساعه که به قانون‌گذاری یک شبه سیاستگذار نیز معروف است، بارها گریبان بازار و بورس‌‌‌بازان را گرفته است، قوانینی که البته عموما پایه کارشناسی نیز ندارند.

معاملات روز دوشنبه بورس تهران در حالی پایان یافت که شاخص کل با رشد ۲۴/ ۰ درصدی و نماگر هم‌‌‌وزن با افزایش ۰۶/ ۰ درصدی همراه شدند. در این میان نگاهی به عملکرد صنایع بورسی حکایت از رشد ۱۶ گروه در مقابل عقب‌‌‌نشینی میانگین قیمت‌‌‌ سهام در ۲۲ صنعت دارد.
گروه خدمات فنی و مهندسی با ثبت رشد ۱/ ۴ درصدی سبزترین صنعت معاملات روز گذشته بورس تهران بود. پس از آن خودرویی‌‌‌ها گوی سبقت را از رقبای خود ربودند. این صنعت با لیدری نماد شرکت ایران‌‌‌خودرو در ۵ روز کاری گذشته پرتقاضا ظاهر شده و حتی برخی از زیرمجموعه‌‌‌های آن هر روز با صف‌‌‌های خرید طولانی همراه می‌شوند. این اقبال از زمانی آغاز شد که بر تغییر فرمول قیمت‌گذاری دستوری خودرو برای خروج این شرکت‌ها از زیان تاکید شد. از سوی دیگر چشم‌‌‌انداز مذاکرات هسته‌‌‌ای و تعیین تاریخ برای آن از دیگر عواملی است که سهامداران را نسبت به آینده این صنعت که شاید بیشترین درگیری را با تحریم‌های اقتصادی داشته، خوش‌بین کرده است. استخراج سایر معادن با رشد ۴/ ۲ درصدی، استخراج زغال‌سنگ با رشد ۴/ ۱ درصدی و مخابرات با رشد یک‌درصدی دیگر گروه‌‌‌هایی بودند که با افزایش بیش از یک‌درصدی شاخص صنعت خود طی دادوستدهای روز دوشنبه بورس تهران همراه شدند.

در آن سوی بازار اما گروه‌‌‌های کوچک ریالی بودند که در قعر جدول بازدهی روزانه صنایع بورسی جای گرفتند. در این خصوص می‌توان به گروه ساخت دستگاه‌ها و وسایل ارتباطی با افت ۷/ ۴ درصدی، گروه محصولات چوبی با افت ۷/ ۳ درصدی و گروه لاستیک و پلاستیک با افت ۱/ ۲ درصدی اشاره کرد.

در میان بزرگان کامودیتی‌‌‌محور، گروه محصولات شیمیایی با رشد ۹/ ۰ درصدی همراه شد و پس از آن معدنی‌‌‌ها رشدی نزدیک به صفر را تجربه کردند. دیگر صنایع دلاری بورس تهران اما روز دوشنبه سرخ‌‌‌پوش بودند. در این خصوص می‌توان به عقب‌‌‌نشینی ۸/ ۰ درصدی میانگین قیمت سهام زیرمجموعه‌‌‌های گروه فرآورده‌‌‌های نفتی، افت ۲/ ۰ درصدی شرکت‌های چندرشته‌‌‌ای صنعتی و افت ۱/ ۰ درصدی فلزی‌ها اشاره کرد. این صنایع در مجموع سهمی ۶۹‌درصدی از ارزش کل بورس تهران را در اختیار دارند.

 

روز دوشنبه، اسکناس آمریکایی وارد کانال ۲۸ هزار تومانی شد. دلار آخرین بار در ۱۲ مهرماه در کانال ۲۸ هزار تومانی نوسان کرده بود. به باور شماری از فعالان، اظهارات جدید برخی مقامات ایرانی و آمریکایی زمینه‌ساز افزایش خریدها در بازار ارز شد. نتیجه بالا رفتن تقاضا در بازار رشد ۲۲۰ تومانی دلار و رسیدن به قیمت ۲۸ هزار و ۱۰۰ تومان بود. سکه امامی نیز در واکنش به افزایش قیمت دلار، توانست به بالای محدوده ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان نفوذ کند. ساعت ۳ بعدازظهر دیروز، فلز گران‌بهای داخلی ۱۲ میلیون و ۲۲۰ هزار تومان قیمت خورد که ۶۰ هزار تومان بیشتر از روز یکشنبه بود. افزایش قیمت سکه در شرایطی رقم خورد که بهای اونس طلا در بازارهای جهانی تا ساعت ۳ بعدازظهر، افزایش خاصی را به ثبت نرسانده بود و پشت خط هزار و ۸۲۰ دلار نوسان می‌کرد. با توجه به ثبات نسبی اونس طلا می‌توان گفت که محرک اصلی سکه‌بازان در روز دوشنبه، رشد قیمت دلار بوده است. هر اونس طلای جهانی تا ساعت ۲۰ دیروز به‌وقت تهران به ۱۸۲۳دلار رسید.
ورود دلار به کانال جدید
اخبار اثرگذار در بازار ارز
مشاور امنیت ملی کاخ سفید مدعی شده است، آمریکا بر ‌خلاف ایران آماده مذاکره درباره توافق هسته‌ای است. به گزارش خبرگزاری تسنیم، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه با شبکه خبری سی‌ان‌ان مدعی شد: آمریکا آماده بازگشت به مذاکرات درباره برجام است، اما تهران هنوز اراده‌ای برای انجام این کار از خود نشان نداده است. وی گفت: اعلام کرده‌ایم که اگر ایران آماده بازگشت به اجرای توافق باشد، به توافق برمی‌گردیم.

این اظهارات مشاور امنیت کاخ سفید موجب شد انتظار معامله‌گران ارزی نسبت به آینده مذاکرات تحت تاثیر قرار بگیرد. از نگاه آنها، صحبت آمریکایی‌ها ممکن است به این معنا باشد که قصد ایران برای مذاکرات را جدی نگرفته‌اند و منتظر سیگنال آشکارتری هستند. عده‌ای نیز عنوان می‌کردند چنین اظهاراتی می‌تواند نشان‌دهنده آن باشد که آمریکا به دنبال مذاکره نیست، ولی تمایل دارد که مسوولیت این موضوع را نیز نپذیرد. در کنار این، روز دوشنبه اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در بازار جدی گرفته شد. سعید خطیب‌زاده از آمریکا خواست «تضمین بدهد که هیچ دولتی در ایالات‌متحده مجددا جهان و حقوق بین‌الملل را به سخره نخواهد گرفت و این شرایط را تکرار نخواهد کرد». گفته می‌شود که در دور قبلی مذاکرات، ‌آمریکا این درخواست را نپذیرفته بود. به‌طور کلی اظهارنظرهای روزهای اخیر شرایط مذاکرات و احتمال به سرانجام رسیدن آن و لغو تحریم‌ها را در ذهن برخی معامله‌گران غیرقابل تصور کرده است. با این حال، به‌طور طبیعی قبل از شروع هر مذاکراتی، دو طرف به فکر گرفتن بیشترین امتیاز هستند. همین موضوع موجب شده است که برخی از معامله‌گران همچنان تمایل زیادی برای حضور در بازار نداشته باشند. آنها تماشاچی وقایع معاملاتی هستند و تصمیم قطعی برای خرید یا فروش ارز ندارند. عده‌ای از معامله‌گران نیز سعی می‌کنند بر اساس جوسازی پیرامون اخبار نوسان‌گیری کنند. به عنوان مثال، آنها در روزهای گذشته پیرامون نامه ۱۷ نماینده جمهوری‌خواه فضای هیجانی ایجاد کردند. گفته می‌شود که ۱۷ نماینده جمهوری‌خواه خواستار توقف مذاکرات هسته‌ای با ایران شده بودند. با این حال، در بازار ارز به گونه‌ای خبر را منتشر کردند که گویا جمهوری‌خواهان به‌طور کلی خواستار این اقدام شده‌اند.

در این میان، روند افزایشی روزهای اخیر نیز موجب شده است که معامله‌گران جدیدی از هراس افزایش بیشتر قیمت‌ها وارد بازار شوند. تحلیل‌گران فنی باور دارند در صورتی که اسکناس آمریکایی از محدوده ۲۸ هزار و ۳۰۰ تومان عبور کند، حتی تقاضای بیشتری نیز وارد بازار ارز خواهد شد. در مورد بازار سکه گفته می‌شود که تثبیت بالای محدوده ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، جسارت معامله‌گران برای قرار گرفتن در موقعیت خرید را بالا می‌برد.

دومین ارز دیجیتال دنیا، اتریوم، با رشدی ۴ درصدی در روز دوشنبه رکورد جدیدی را به ثبت رساند. اتریوم توانست در این ریل صعودی تا ۴ هزار و ۷۰۰ دلار پیشروی کند. بیت‌کوین نیز با رشدی ۷ درصدی تا ۶۶ هزار و ۲۵۰ دلار صعود کرد تا در فاصله کمی با رکورد ۶۷ هزار دلاری خود قرار بگیرد. دلیل روند ایجاد شده به‌طور کامل مشخص نیست، اما برخی از تحلیل‌گران معتقدند این رشدها در میان هیجانات مداوم پیرامون حوزه امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) به وجود آمده است. چرا که بسیاری از پلت‌فرم‌های فعال در این حوزه در بستر اتریوم فعالیت می‌کنند و رشدهای اخیر بعضی از این توکن‌ها مانند اولانچ (Avalanche) زمینه را برای رشد اتریوم فراهم کرد. در معاملات جهانی فلز زرد نیز بعد از اینکه طلا توانسته بود در روز جمعه تا هزار و ۸۲۰ دلار صعود کند، در صبح روز دوشنبه وارد فاز نزولی شد و ۷ دلار از ارزش خود را از دست داد. این در حالی بود که شاخص دلار آمریکا روندی نزولی را در پیش گرفته بود. اما از طرف دیگر بازده اوراق خزانه‌داری در حال بهبود بود. به نظر می‌رسد در این نبرد زور افزایش بازدهی اوراق به کاهش شاخص دلار برتری یافته و منجر به افت ارزش طلا شد.
رمزارز دوم در قله جدید
  تداوم صعود در بازار
آغاز هفته میلادی برای فعالان بازار ارزهای دیجیتال، همراه با اخبار خوبی بود. اتریوم که دومین ارز بزرگ بازار است و به عنوان رقیب اصلی بیت‌کوین برای دریافت رتبه یک ارزهای دیجیتال شناخته می‌شود، در روز دوشنبه با رشدی بیش از ۳ درصد توانست رکوردی جدید را برای خود به ثبت برساند. در همین حال، بیت‌کوین با ۷ درصد افزایش به قیمت ۶۶ هزار و ۲۵۰ دلار رسید و به رکورد ۶۶ هزار و ۹۰۰ دلار که در اواخر اکتبر ثبت شد، نزدیک‌تر شد. دلیل این حرکت مشخص نبود. ارزهای دیجیتال با نوسانات قیمتی بی‌ثبات خود شناخته می‌شوند و حرکت‌های تا ۲۰ درصد بالاتر یا پایین‌تر نسبتا رایج است. این موضوع در بحبوحه هیجان فزاینده درباره امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)، روند جدیدی در بازار ارزهای دیجیتال که به دنبال ایجاد برنامه‌های مالی مانند وام دادن و تجارت بر روی بلاک‌چین است، رخ می‌دهد. اتریوم یک بازیکن کلیدی در بازار است. برخی از بزرگ‌ترین خدمات امور مالی غیرمتمرکز، از جمله صرافی غیرمتمرکز یونی‌سوآپ و پلت‌فرم وام‌دهی اولانچ، در شبکه اتریوم اجرا می‌شوند. با این حال، امور مالی غیرمتمرکز اخیرا توجه رگولاتورها را به خود جلب کرده‌اند و کارشناسان هشدار داده‌اند که سرکوب می‌تواند قریب‌الوقوع باشد.

اتریوم همچنین ستون فقرات بسیاری از توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) است. توکن‌های غیرقابل تعویض مانند رسیدهای دیجیتالی هستند که سابقه مالکیت اقلام کمیاب مانند هنرهای دیجیتالی را حفظ می‌کنند. آنها در سال جاری شاهد رونق فعالیت بودند و یک توکن غیرقابل تعویض در حراج کریستی با رکورد ۶۹ میلیون دلار به فروش رفت. با این حال، اتریوم در برابر برخی رقابت‌های شدید قرار دارد. توکن‌های رقیب مانند سولانا و کاردانو امسال افزایش قیمت قابل‌توجهی داشته‌اند. از طرف دیگر اتریوم در حال ارتقای بزرگی است که سرمایه‌گذاران امیدوارند این شبکه را سریع‌تر و سازگارتر با محیط‌زیست کند. بیت‌کوین و سایر ارزهای دیجیتال اخیرا به دلیل افزایش مصرف انرژی مورد انتقاد قرار گرفته‌اند. این موارد خوش‌بینی فعالان در بازار ارزهای دیجیتال را نسبت به اتریوم بیشتر کرده است تا جایی که برخی معتقدند اتریوم می‌تواند تا مدتی دیگر جایگاه نخست را در میان ارزهای دیجیتال کسب کند.

  طلا به عقب رانده ‌شد
با وجود افت شاخص دلار آمریکا در برابر سبدی از ۶ ارز بزرگ دیگر، طلا در آغاز معاملات در هفته جدید نزولی شد و ۵ دلار از ارزش خود را از دست داد. به نظر می‌رسد زور افزایش ۳ صدم درصدی بازدهی اوراق خزانه‌داری ۱۰ ساله ایالات‌متحده بر زور افت شاخص دلار چربیده و موجب شد طلا برای دقایقی تا هزار و ۸۱۲ دلار نیز افت کند. اما در ادامه روز توانست با جبران بخشی از این ضرر تا زمان تهیه این گزارش با قیمت هزار و ۸۱۶ دلار معامله شود.

 

انتظارات منفی در جریان معاملات ابزارهای طلایی بورس‌کالا در حالی تعمیق یافته که هر دو متغیر اثرگذار بر این بازار، یعنی تکانه‌‌‌های ارز و بهای اونس جهانی طلا، توام با هم روند صعودی به خود گرفته‌‌‌اند.

بر مبنای ذهنیت غالب دو بازار گواهی سپرده سکه و واحدهای صندوق طلای بورس‌کالا، اهالی بازار سعی دارند قیمت پایانی معاملات خود را از نرخ‌های ابطال این اوراق پایین‌‌‌تر نگه دارند، اما شاهد رشد بهای این اوراق با شیب آرام هستیم که از ابتدای هفته تا روز گذشته، چهره هر دو بازار را سبزپوش کرده است.

  همگرایی دو بازار گواهی و صندوق در محدوده منفی
جهت‌‌‌گیری ذهنیت اهالی بازار ابزارهای طلایی بورس‌کالا به سمت انتظارات منفی، آن هم در حالی که دو سیگنال افزایشی به این بازار مخابره می‌شود، به این معنی است که هنوز اهالی بازار عبور بهای دلار از مرز 28‌هزار تومان را باور نکرده‌اند و در انتظار مخابره سیگنال‌‌‌های قطعی‌‌‌تری از جریان بازار ارز هستند. به این ترتیب، در جریان معاملات روز گذشته، شاهد بازگشت انتظارات به محدوده منفی بودیم که به دلیل پایین بودن قیمت پایانی واحدهای صندوق طلا نسبت به بهای ابطال، متوسط فاصله این دو داده حیاتی برای هر 5صندوق طلای قابل معامله در بورس‌کالا به منفی 37/ 0‌درصد رسید. این در حالی است که روز یکشنبه انتظارات در محدوده مثبت اندکی تقویت شد و به 41/ 0‌درصد رسید. به این ترتیب، شاهد حرکت رفت و برگشتی انتظارات تورمی در بازار صندوق‌های طلا هستیم که با فاصله یک‌روز از محدوده مثبت به منفی تغییر فاز داده است. نوسان مثبت و منفی انتظارات سریع اتفاق می‌‌‌افتد، اما به گونه‌‌‌ای است که نسبت به کلیت بازار، عمق قابل‌توجهی ندارد. بنابراین اهالی بازار سعی دارند نرخ معاملات خود را نزدیک به قیمت ابطال نگه دارند تا از زیان ناشی از تغییر شدید قیمت‌ها در امان باشند. در حال حاضر، با توجه به کاهش 37/ 0درصدی انتظارات تورمی، بهای انتظاری دلار در نزدیکی کانال 28‌هزار تومانی برآورد می‌شود.

در بازار گواهی سپرده سکه طلا فاصله نرخ این اوراق با قیمت‌های بنیادین به میزان 2‌درصد منفی بوده که نسبت به روزهای معاملاتی ماقبل، روند افزایشی به خود گرفته است. نکته قابل‌توجه رشد بهای این اوراق است که حتی در برخی از نمادهای گواهی سپرده در برخی از ساعات روز گذشته، از مرز 12میلیون تومان عبور کرد (با احتساب 100واحد). بنابراین در بازار گواهی سپرده سکه نیز این انتظارات منفی به شکلی برجسته‌‌‌تر نمایان است که با وجود رشد بهای این اوراق، هنوز فاصله معنا‌‌‌داری با قیمت سکه فیزیکی در بازار دارد. رشد بهای گواهی سپرده سکه طلا از آنجا که بخش زیادی از دارایی پایه صندوق‌های طلا را تشکیل می‌دهد، به افزایش بهای ابطال واحدهای صندوق طلا منجر شده است. اگر اثر انتظارات موجود در بازار گواهی سپرده سکه را در کنار صندوق‌های طلا قرار دهیم، به رقم منفی 43/ 2درصد خواهیم رسید که از تعمیق ذهنیت منفی در هر دو بازار حکایت دارد. در این شرایط، اگر بخواهیم به پیش‌بینی بهای انتظاری دلار بپردازیم، نرخ 27‌هزار و 445تومانی برای اسکناس آمریکایی به دست می‌‌‌آید. از آنجا که برای مدت زیادی بازار سطح 27‌هزار تومانی برای دلار را منطقی ارزیابی کرد و به نوعی این قیمت را کف بهای دلار دانست، صعود به کانال 28‌هزار تومانی و تثبیت در این قیمت، نیازمند داده‌‌‌های قدرتمندتری است.

  بی‌‌‌توجهی معامله‌‌‌گران به سیگنال‌‌‌های رسمی
تکانه‌‌‌های افزایشی اخیر در بازار اسکناس آمریکایی زمینه‌‌‌ساز تداوم سبزپوشی بازار ابزارهای طلایی شد تا از ابتدای هفته تا روز گذشته، جریان معاملات دو بازار گواهی سپرده سکه و واحدهای صندوق طلای بورس‌کالا با رشد قیمت پایانی همراه شود. البته در کنار رشد بهای ارز، دیگر تغذیه‌کننده جریان افزایشی این بازار، اونس جهانی طلاست که مدتی است زمزمه‌‌‌های روند صعودی آن به گوش می‌‌‌رسد.  قیمت طلا پس از افزایش تقریبا 2درصدی در هفته گذشته، روز دوشنبه با نرخ 1814دلار به ازای هر اونس معامله شد. این افزایش در بهای فلز زرد به دلیل کاهش بازده اوراق قرضه جهانی بود که به شمش‌‌‌های طلای بدون بهره فرصت افزایش بها داد. پس از اینکه فدرال‌رزرو بحث‌‌‌های خاصی را در مورد پیش‌بینی‌‌‌های سال آینده مطرح کرد و زمان افزایش نرخ بهره را به تعویق انداخت، بازدهی معیار 10ساله ایالات‌متحده برای اولین بار در بیش از یک ماه گذشته به زیر 5/ 1درصد رسید.

در این خصوص، کریستین لاگارد عنوان کرد که بانک مرکزی اروپا «بعید» است نرخ‌ها را سال آینده افزایش دهد. این امر باعث می‌شود تا بازده اوراق قرضه اروپا به‌شدت پایین‌‌‌تر باشد. بازده اوراق قرضه بریتانیا نیز پس از اقدام غیرمنتظره بانک انگلستان برای حفظ نرخ‌ها در سطوح فعلی، شاهد کاهش شدید بود. طلا همچنین با انتشار اخباری مبنی بر تصویب لایحه زیرساختی یک‌تریلیون دلاری از سوی کنگره آمریکا در روز جمعه مورد حمایت قرار گرفت، در حالی که بازارها منتظر آمار تورم ایالات‌متحده هستند که اواخر این هفته منتشر می‌شود.

طبق تحلیل‌‌‌های تکنیکال، اونس جهانی طلا در حال حاضر در محدوده مقاومتی سقف کانال قرار گرفته که شکست این مقاومت می‌تواند تارگت‌‌‌های بالاتری همچون 1833دلار را فعال کند؛ اما در صورت افت بهای اونس جهانی طلا از محدوده قیمتی فعلی، با حمایت 1791دلار مواجه است.  به این ترتیب، دو منشأ اصلی انتظارات در این دو بازار، یعنی اونس جهانی طلا و نوسان بهای دلار، چهره افزایشی به خود گرفتند که به‌رغم منفی شدن انتظارات تورمی در این دو بازار سبب رشد نرخ پایانی و قیمت ابطال این اوراق مالی-کالایی شده‌‌‌اند.

شواهد موجود در بازار ارز نشان می‌دهد که جو افزایشی در معاملات این بازار تقویت شده است که از ابتدای هفته جاری تا روز گذشته صعود بهای ارز را رقم زد. به گفته فعالان این بازار، نگرانی نسبت به آینده مذاکرات هسته‌‌‌ای و لغو تحریم‌‌‌ها از مهم‌ترین عواملی هستند که زمینه افزایش خریدها و رشد تقاضا در این بازار را فراهم کرده‌‌‌اند.

اگرچه برای مدت زمان زیادی از ابتدای پاییز تاکنون، بهای ارز، تکانه‌‌‌های محدودی را در کانال 27‌هزار تومان به ثبت رساند، اما تحرکات زیرپوستی موجود در این بازار از بالا رفتن سطح تقاضای خرید حکایت دارد که در صورت تداوم آن، احتمال رشد بیشتر بهای ارز محتمل ارزیابی می‌شود. معامله‌‌‌گران بازار ابزارهای طلایی بورس‌کالا سطح قیمت‌های معاملات خود را به‌نسبت افزایش داده‌‌‌اند، اما هنوز هم فاصله دو نرخ ابطال و پایانی معاملات آنها در محدوده منفی قرار گرفته که به‌وضوح ‌‌‌عدم‌قطعیت، گمانه‌‌‌زنی‌‌‌های افزایشی در بازار ارز را نیز محتمل می‌‌‌داند. بنابراین هنوز زود است که بخواهیم درباره دورنمای ذهنیت غالب در بین معامله‌‌‌گران دو بازار گواهی سپرده و صندوق‌های طلای بورس‌کالا قضاوت کنیم؛ چرا که با توجه به جریان افزایشی موجود در بازار ارز، آن هم در شرایطی که هنوز این روند تثبیت نشده، انعکاس آن بر سایر بازارهای موازی با اما و اگرهای زیادی همراه است.

 

بحران انرژی در دو اقتصاد کلیدی آسیا، یعنی چین و هند که به کمبود انرژی و رشد قیمتی منجر شده بود، رو به کاهش گذاشته است؛ هرچند شروع زمستان و احتمال سردی هوا می‌تواند به چالش‌‌‌های جدیدی در این بخش منجر شود. زغال‌‌‌سنگ حرارتی، منبع اصلی تامین انرژی در چین و هند است.
در پی فشار دولت چین و هند بر معادن زغال‌سنگ داخلی خود و رشد تولید تا حدی از تب و تاب بهای زغال‌سنگ در بازارهای جهانی کشورها کاسته شد؛ اما با توجه به شروع زمستان پیش از موعد در چین و احتمال بروز پدیده آب‌‌‌وهوایی لنینا در کشورهای آسیای شرقی که به سرمایی کم‌‌‌سابقه منجر می‌شود، احتمال بروز بحران جدید در بخش انرژی وجود دارد. کاهش بهای زغال‌‌‌سنگ حرارتی در چین به افت نرخ محصولات صنعتی در چین منجر شده است.

افت ۵۰درصدی بهای زغال‌‌‌سنگ حرارتی
در حال حاضر، تنها چند استان معدود در چین همچنان با قطعی برق به دلیل کسری عرضه زغال‌سنگ روبه‌رو هستند، این در حالی است که در هفته‌‌‌های قبل، ۲۰استان چین با مشکل تامین برق روبه‌رو بودند. در عین حال، افزایش تولید زغال‌سنگ حرارتی در چین باعث شده‌است تا قیمت برق در این کشور نیز در سراشیبی کاهش نرخ قرار گیرد. کاهش عرضه زغال‌‌‌سنگ به رکوردشکنی تاریخی بهای این محصول رسید که این موضوع، سود شرکت‌های معدنی از جمله گلینکور و China Shenhua Energy را ظرف هفته‌‌‌های اخیر به‌شدت افزایش داد. اما طی این مدت، این نرخ سقوط کرده و از سود این شرکت‌ها کاسته شده است. زغال‌سنگ حرارتی با کیفیت بالا در بنادر استرالیا ظرف یک‌ماه اخیر بیش از ۳۰‌درصد کاهش نرخ داشته است. در عین حال، بهای زغال‌سنگ حرارتی در معاملات آتی چین از زمان رکوردشکنی قیمتی تاریخی تا اواسط اکتبر تقریبا ۵۰‌درصد از ارزش خود را از دست داده است. چرخش در تامین انرژی کشورهای آسیایی با محوریت چین و هند به دنبال مداخلات ناگهانی دولت رقم خورده است. دولت‌‌‌های چین و هند، معادن این کشورها را برای تسریع تولید زغال‌سنگ تحت فشار قرار داده‌‌‌اند. مقامات پکن همچنین اقدام به کاهش قیمت سوخت در این کشور با حذف برخی نرخ‌های ثابت برای برق، محدود کردن صادرات سوخت و افزایش خرید گاز و گازوئیل از خارج از کشور کرده‌‌‌اند. میزان تولید روزانه زغال‌‌‌سنگ چین در هفته‌‌‌های اخیر بیش از یک‌میلیون تن افزایش یافته و به ۶۷/ ۱۱میلیون تن در روز رسیده است. دولت چین، رسیدن به تولید روزانه ۱۲میلیون تن زغال‌‌‌سنگ در روز را دنبال می‌کند که احتمالا این موضوع محقق می‌شود.

رشد ۵۵‌درصدی زغال‌‌‌سنگ حرارتی هند
روز سه‌شنبه، ذخایر زغال‌سنگ در نیروگاه‌های هند از ۲/ ۷میلیون تن در ماه گذشته به ۲/ ۱۱میلیون تن افزایش یافت. مصرف‌کنندگان عمده صنعتی نیز که ظرف هفته‌‌‌های قبل منابع زغال‌سنگ را به دلیل اولویت‌دادن مقامات به نیروگاه‌ها محدود کرده بودند، شاهد بهبود شرایط هستند.

ذخایر زغال‌‌‌سنگ در نیروگاه‌‌‌های هند روز سه‌‌‌شنبه از ۲/ ۷میلیون تن به ۲/ ۱۱میلیون تن در ماه گذشته رسید. در این شرایط، وضعیت برای صنایعی که پیش از این با محدودیت در تامین انرژی به دلیل اولویت‌داشتن تامین برق خانگی روبه‌رو بودند، بهبود پیدا کرده است. سونیل دوگال، مدیر اجرایی ودانتا گفت که نیروگاه‌‌‌های تولید فلزات ودانتا هفته گذشته برای تولید برق برای ۴ تا ۵ روز ذخیره زغال‌‌‌سنگ داشتند که در مقایسه با عرضه یک‌روزه در اوج بحران، به مراتب بهتر بود.

شروع باران‌‌‌های موسمی در هند باعث شد تا تولید معادن زغال‌‌‌سنگ این کشور کاهش یابد، در عین حال از میزان تولید معدنی زغال‌‌‌سنگ چین به دلیل اعمال قوانین سختگیرانه ایمنی در معادن این کشور کاسته شد و مجموع این موارد بازارها را با کاهش تولید و عرضه روبه‌رو کرد. پرالهاد جوشی، وزیر زغال‌سنگ هند، از معادن دولتی زغال‌‌‌سنگ این کشور درخواست کرده است تا با افزایش تولید، اطمینان حاصل کند که ذخایر سوخت در نیروگاه‌‌‌ها تا پایان این‌ماه به طور متوسط به ۱۸روز خواهد رسید، این در حالی است که ظرف روزهای اخیر و با تحقق برنامه‌‌‌های افزایش تولید، میزان موجودی سوخت در نیروگاه‌‌‌های این کشور به ۶روز افزایش داشته است.

سرمای بی‌‌‌سابقه، تعادل عرضه و تقاضا را بر هم می‌‌‌زند
افزایش تولید زغال‌‌‌سنگ حرارتی از کمبود این محصول در بازارهای آسیای شرقی کاسته و زمینه تعدیل نرخ را در این بازارها فراهم کرده است، اما احتمال بروز سرمای کم‌‌‌سابقه در کشورهای آسیای شرقی می‌تواند به اوج‌‌‌گیری مجدد تقاضا و رشد قیمتی در بازارها منجر شود. پدیده آب‌‌‌وهوایی لنینا در حال بروز است. اداره هواشناسی کشورهای آسیای شرقی شامل چین، کره‌جنوبی، هند و ژاپن نسبت به بروز این پدیده هشدار داده و اداره هواشناسی چین از احتمال کاهش ۱۰درجه‌‌‌ای هوا خبر داده است همچنین انتظار می‌رود مناطق مرکزی و شرقی چین در ژانویه و فوریه نسبت به سال قبل سردتر باشند؛ این موضوع می‌تواند به رشد تقاضا برای انرژی به‌‌‌منظور ذخیره‌‌‌سازی آن بینجامد.

لطف‌الله سیاهکلی و علی‌اکبر کریمی از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس معتقدند، با کنار گذاشتن رویکرد قیمت‌گذاری دستوری در بدنه دولت و همچنین حذف برخی دخالت‌ها در روند بازارها، سرعت توسعه بورس‌کالا افزایش می‌یابد و به تبع آن شفافیت و کشف عادلانه قیمت کالاها در کشورمان محقق می‌شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفت‌وگو با کالاخبر، با اعلام اینکه دولت سیزدهم به توسعه ساختار بورس‌کالا به‌عنوان محور مبادلات کالایی کشور اعتقاد ویژه‌ای دارد، اظهار کرد: در جلسه با وزیر اقتصاد نیز محورهای ایجاد ثبات بازار سرمایه و بهبود فرآیندهای معاملاتی در حوزه کالا و سهام مورد بررسی قرار گرفت تا اگر نیازی به کمک مجلس باشد، اقدامات لازم انجام شود.

سیاهکلی با اشاره به اینکه ماهیت معاملات سهام و کالا در بازار سرمایه کاملا صحیح و اصولی است، اما شاید نیاز به برخی اصلاحات به منظور بهبود روندها وجود داشته باشد، گفت: در معاملات بورس‌کالا تلاش بر این است که دیگر دخالتی در روند معاملات ایجاد نشود تا بازاری کاملا رقابتی بر اساس رسالت این بورس شکل بگیرد. همچنین حذف قیمت‌گذاری دستوری به طور کلی به تقویت بورس‌کالا و رشد شفافیت اقتصادی منجر می‌شود که این موضوع در دستور کار دولت است.

وی گفت: معتقدم قیمت دستوری مانع توسعه اقتصادی و موفقیت در مسیر شفاف‌سازی مبادلات از مسیر بورس‌کالا می‌شود، از این رو نظام بازار و عرضه و تقاضا باید قیمت کالاها را کشف کند تا امکان رصد و سیاستگذاری صحیح فراهم شود و انگیزه تولید کاهش نیابد.  دیگر عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اظهار کرد: امیدواریم وعده‌های دولتمردان جدید برای ساماندهی بازار کالای کشور با محوریت بورس‌کالا به‌زودی محقق شود.

علی‌اکبر کریمی افزود: یکی از ماموریت‌های اصلی بورس کالا، ایجاد شفافیت و رقابت در میان تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان است، اما در چند سال اخیر به دلیل برخی دخالت‌های بیرونی، بعضا رقابت در بازار کالا را مخدوش کردیم که خوشبختانه رویکرد دولت جدید بازگرداندن رقابت به مبادلات کالایی است.  وی تصریح کرد: از توقعات فعالان اقتصادی و صنعت از وزیر اقتصاد، حمایت از توسعه بازارهای رسمی کالایی مانند بورس‌کالا به منظور آرامش خاطر فعالان بازار است؛ به طوری که معاملات بورس‌کالا بدون دخالت‌های دستوری دنبال شود تا تولیدکنندگان امکان برنامه‌ریزی دقیق در روند تولید و فروش کالای خود را پیدا کنند.

 

وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: حمایت و کمک به سرمایه‌گذاران خرد و مردمی که قدرت ریسک ندارند، وظیفه دولت در بازار سرمایه است.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از وزارت امور اقتصادی و دارایی، احسان خاندوزی در نشست با اعضای فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: بازار سرمایه از تصمیمات و اتفاقات صنعتی، معدنی، ارزی، انرژی و بسیار تأثیر پذیر است و عملاً تمام وزرای کابینه دولت در شکل گیری وضعیت آن دخیل هستند و اینگونه نیست که وزارت اقتصاد به تنهایی بتواند بازار بورس را کنترل کند. وظیفه ما در درجه اول، در بازار سرمایه، کمک به مردمی است که قدرت ریسک ندارند. ما باید آنها را حمایت کنیم و نگذاریم در معرض شوک قرار گیرند. بنابراین موظفیم طوری روند را  پایش کنیم که تصمیماتی از سوی این دستگاه‌ها اتخاذ نشود  که تأثیر منفی روی بورس بگذارد.

وزیر اقتصاد تصریح کرد: مسایل و مشکلاتی چون بالا بودن نرخ تورم، نوسانات بازار سرمایه، وضعیت کالاهای اساسی مثل گندم، جو، لبنیات و … مربوط به تصمیماتی است که در دولت قبل گرفته شده و حتی در بودجه سال ۱۴۰۰ گنجانده شده است.

وی با بیان اینکه در شرایط تغییر دولت و تیم مدیریتی کشور بروز مسایل این‌چنینی گریز ناپذیر است، گفت: در حال حاضر همه هنر دولت جدید این است که سعی کند ریل قبلی اقتصاد را تغییر دهد و برای این کار از یکسو به نمایندگان مطالبه‌گر مجلس به منظور تحت فشار گذاشتن مسئولان جدید برای سرعت بخشی به امور و از سوی دیگر اقناع مردم برای پیشه کردن صبر، دست کم تا چند ماه آینده تا به نتیجه رسیدن برنامه‌های دولت نیاز است.

خاندوزی یادآوری کرد: در ابتدای سال ۱۳۹۹ انحرافی در کشور رخ داد و چند میلیون نفر افراد ریسک گریز، تحت تأثیر جو حاکم، وارد بازار سرمایه شدند و نتیجه آن را هم دیدیم.

 

امروز انواع کالاهای شیمیایی و هیدروکربوری در در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران عرضه می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، امروز سه شنبه ۱۸ آبان ماه کالاهای نفت سفید شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، هیدروکربن سنگین، ریفورمیت و رافینیت پتروشیمی بوعلی سینا، نفتای سنگین پالایش نفت تهران، نیتروژن مایع شرکت فجر انرژی خلیج فارس، حلال ۴۰۴، ریفورمیت، آیزوفید، آیزوریسایکل و حلال ۴۰۲ پالایش نفت تبریز، متانول پتروشیمی فن آوران، سی او پالایش نفت آبادان، برش سنگین و گاز مایع صنعتی پتروشیمی بندر امام و آیزوریسایکل پالایش نفت بندرعباس در رینگ داخلی و رافینت شرکت پتروشیمی نوری، هیدروکربن سنگین، ریفورمیت و رافینیت پتروشیمی بوعلی سینا، رافینت ۲ شرکت پتروشیمی شیمی بافت در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران عرضه خواهد شد.

دیروز نیز کالاهای متانول پتروشیمی زاگرس، نیتروژن مایع شرکت صنایع طبی آرکا شیمی سورنا، متانول پتروشیمی شیراز، برش سنگین شرکت پتروشیمی امیرکبیر، بلندینگ نفتا و حلال ۴۰۲ پالایش نفت بندرعباس، برش سنگین و نیتروژن مایع پتروشیمی تبریز، برش سنگین پتروشیمی جم در رینگ داخلی و برش هیدروکربن های ۵ کربنه و بالاتر (C۷-C۹) پتروشیمی تبریز و رافینت پتروشیمی بیستون در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.

طی معاملات روز گذشته بیش از ۱۴ هزار و ۶۱۶ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از یک هزار و ۹۸۹ میلیارد و ۱۳۶ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.

گروه پتروشیمی سرمایه‌گذاری ایرانیان (پترول) با توجه به مجوز افزایش سرمایه خود و بر اساس تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده افزایش سرمایه ۱۸۰ درصدی داد.

این شرکت سرمایه خود را از مبلغ ۲٫۵ هزار میلیارد تومان به‌ مبلغ هفت هزار میلیارد تومان افزایش داد و در مرجع ثبت شرکت‌ها به ثبت رساند.

در پایان معاملات امروز، نماد شرکت های قند پیرانشهر و قند تربت حیدریه برای برگزاری مجمع سالانه، مارگارین، فولاد سپید فراب کویر برای مجمع فوق العاده، شمالشرق شاهرود برای مجمع عادی بطور فوق العاده، متوقف می شود.

براین اساس، “قپیرا، قتربت” برای تصویب صورت های مالی، “غمارگ، کویر” برای افزایش سرمایه 1033 و 93 درصدی از دو محل سود انباشته و تجدید ارزیابی، “کشرق” برای انتخاب اعضای هیات مدیره، پنج شنبه و شنبه هفته جاری و آینده تصمیم گیری می کنند.

 

بهای بیت کوین با عبور از ۶۷,۰۰۰ دلار اوج جدیدی را ثبت کرد و به ناحیه قیمتی جدید وارد شد. این مسئله باعث خوشحالی کاربران حوزه ارزهای دیجیتال در توییتر شد و اعتماد بسیاری از آنان به پلن‌بی، خالق مدل انباشت به جریان قیمت بیت کوین، احیا شد. این فرد به دلیل ارائه پیش‌بینی‌ها نسبتاً دقیق درباره قیمت کلوز ماهانه بیت کوین از محبوبیت شدیدی برخوردار است. بر طبق مدل انباشت به جریان قیمت بیت کوین در انتهای نوامبر از مرز ۹۸,۰۰۰ دلار عبور می‌کند و تا پایان سال میلادی به ۱۳۵,۰۰۰ دلار می‌رسد.

افق کوروش در مهرماه سال جاری مجموع درآمد عملیاتی ثبت‌شده طی دوره یک‌ماهه را مبلغی بالغ‌بر ۱۹،۰۹۴ میلیارد ریال گزارش کرده و از ابتدای سال مالی تا انتهای مهرماه نیز میزان درآمد‌های حاصل شده را برابر با ۱۲۴،۶۴۰ میلیارد ریال اعلام کرد.

میزان سرمایه ثبت‌شده این شرکت برابر با ۳ هزار میلیارد ریال گزارش‌شده، مجموع درآمد‌های شناسایی‌شده این شرکت طی این مدت ۷ ماهه از فروش محصولات در بازار داخلی به‌دست‌آمده است.

فروشگاه افق کوروش در مهرماه با افزایش درآمد ۴۲ درصدی نسبت به دوره مشابه در سال گذشته مواجه بوده و در مقایسه با درآمد‌های به‌دست‌آمده از ابتدای سال مالی تا انتهای مهرماه در سال گذشته ۶۵ درصدی رشد را به همراه داشت.

تمام درآمد به‌دست‌آمده فروشگاه زنجیره‌ای افق کوروش در مهرماه از بازار داخلی بوده و عمده‌ترین درآمد به‌دست‌آمده از بخش «خوراکی‌ها» با ۸،۳۹۹ میلیارد ریال بوده و این درآمد حاصل‌شده از فروش ۵۷ میلیون عدد خوراکی بوده و نرخ فروش آن نیز حدود ۱۴۶ هزار ریال اعلام‌شده که نسبت به ماه گذشته ۳ درصد کاهش و نسبت به میانگین ۶ ماهه گذشته ۹ درصد افزایش‌یافته است.

فرآورده‌های غذایی و قند چهارمحال در مهر ماه ۱۴۰۰، مبلغ ۷/ ۷۲ میلیارد تومان درآمد داشته که تمام آن مربوط به فروش داخلی شرکت است. درآمد شرکت در این دوره نسبت به ماه قبل ۵۱‌درصد و نسبت به میانگین ماه‌های قبل ۱۰۶‌درصد افزایش داشته است. همچنین شرکت نسبت به دوره یک ماهه مشابه سال قبل ۷۵‌درصد افزایش درآمد داشته است.

بر اساس آمارها، این شرکت از ابتدای سال مالی تا پایان مهر امسال ۷/ ۲۸۳ میلیارد تومان درآمد کسب کرده است؛ رقمی که نسبت به دوره مشابه سال قبل (برابر با ۷/ ۱۷۷میلیارد تومان) به میزان ۵۹‌درصد افزایش یافته است.

پیش از شروع معاملات بازار سهام در چهارمین روز کاری هفته ، نماد شرکت های داروسازی‌ زهراوی‌ ، سرمایه گذاری صبا تامین و سنگ آهن گهر زمین به دلیل اعلام رویدادی مهم و رایان هم افزا به علت نوسان بیش از 20 درصدی قیمت سهام برای یک ساعت بسته شد.

همچنین 5 شرکت حمل و نقل بین المللی خلیج فارس برای یک روز به همراه سیمان مجد خواف، کشت و صنعت جوین، نگین گردشگری ایرانیان و سرمایه گذاری چشم انداز توسعه شمال برای دو روز کاری از تابلو معاملات خارج شدند .

علاوه بر این برای شرکت تازه وارد شیمیایی کیمیاگران امروز ، محدودیت حجمی 100 هزار سهمی تعیین شده که از فردا چهارشنبه اعمال می شود .

میانگین تولید ماهانه کحافظ در سال‌های ۹۸ و ۹۹، به ترتیب ۲۷۷,۲۳۷ و ۳۶۲,۵۴۶ مترمربع کاشی گزارش شد که این رقم در ۶ ماهه‌‌ سال‌جاری به ۳۸۸,۷۴۰ مترمربع رسید.

بر اساس گزارش ماهانه تولید «کحافظ» در مهرماه ۳۵۷,۹۷۰ مترمربع بوده است. اما در حوزه فروش، شرکت در مهرماه ۳۷۴,۸۱۱ مترمربع عرضه محصول داشته؛ رقمی که نسبت به شهریور ۷/ ۸ درصد کاهش فروش را نشان می‌دهد.

فروش شهریور، ۴۱۰,۸۷۵ مترمربع بوده و متوسط فروش ۵ ماه ابتدایی سال، ۳۶۴,۴۳۹ مترمربع گزارش شده است. از نظر ارزش فروش شرکت در مهرماه، ۱/ ۳۸ میلیارد تومان از محل فروش محصولات خود درآمد کسب کرده است، در حالی که متوسط فروش ماهانه‌‌ بهار و تابستان به ترتیب، ۲۷ و ۳۷‌میلیارد تومان بوده است. بیشترین نرخ فروش از ابتدای سال، در این ماه به ثبت رسیده است. نرخ فروش در مهرماه، ۱۰۱,۸۷۶ تومان و در شهریور، ۹۳,۴۸۴ تومان گزارش شده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما