اخبار روز

برای کپی کردن لینک پست کلیک کنید
در گفتگوی تجارت‌نیوز با یک کارشناس مطرح شد:
نقش تصمیمات دولت در ریزش شاخص / دولت در سال ۹۹ چه بر سر بورس آورد؟
نقش تصمیمات دولت در ریزش شاخص / دولت در سال ۹۹ چه بر سر بورس آورد؟
بسیاری از کارشناسان عقیده دارند نقش تصمیمات دولت در رشد و افت شاخص بازار سرمایه در سال ۹۹ بسیار زیاد بود. اما دولت در سال ۹۹ چه بر سر بورس آورد؟

yektanet.com
به گزارش تجارت‌نیوز، به جرات می‌توان گفت سال ۹۹ عجیب‌ترین سال معاملات بورس اوراق بهادار تا به امروز بود که قطعا این خاطره تلخ به این زودی‌ها از ذهن مردم پاک نمی‌شود. اگرچه مقصر نهایی زیان در بازار سهام خود سرمایه‌گذار است اما تصمیمات دولت در رابطه با بورس چه بود؟

مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با تجارت‌نیوز در رابطه با کارهای دولت در سال ۹۹ گفت: سال ۹۹ پر بود از سورپرایزهای ناخواسته که با وضع و لغو قوانین درست و اشتباه توسط نهادهای مرتبط و نامرتبط با بازار سرمایه همراه بود. دولتی که می‌توانست با تمرکز بر مالیات و درآمدهایی که در حیطه مسئولیت و حق خودش بود از بازار پررونق بورس استفاده کند به سهم خودش قانع نشد و با دخالت‌های مستقیم و غیرمستقیم بر بازار سهام تاثیر منفی گذاشت.

به گفته این کارشناس ابزارهایی مانند اوراق تبعی و اوراق بدهی که در صورت نهادینه شدن اعتماد سهامداران به بورس می‌توانست اقبال خوبی داشته باشد دیگر در بازار سهام کارایی نداشت. از طرفی مقامات ناظر و مسئولان سیاست‌گذار اگر صرفا بر عرضه‌های اولیه و حیطه مسئولیت خود تمرکز کرده بودند می‌توانستند مشکل تزریق نقدینگی و سرمایه را در بخش‌های مولد اقتصادی تا حدی حل کنند اما به جای تمرکز بر این مسئله به مسائل جانبی توجه بیشتری کردند و همین موضوع هم آن‌ها را از هدف اصلی خود دور کرد و اعتماد مردم را از بین برد.

این کارشناس در ادامه گفت: در سال ۹۹ شاهد تقابل وزرا بر سر سهم‌های مختلف از جمله سهام عدالت، سهام دارا و پالایش بودیم و از طرفی اظهار نظرهای غیرکارشناسانه در رابطه با نحوه تزریق سرمایه و نحوه حمایت دولت از بازار سرمایه اثر مخربی بر بازار سهام برجای گذاشت. همچنین نرخ گذاری‌های دستوری مختلف از جمله فولاد، برق و خوراک پالایشی‌ها و تعرفه‌های مختلف، بازار سرمایه را خدشه‌دار کرد.

او با اشاره به جو هیجانی نیمه اول سال گفت: در نیمه اول سال ۹۹ شاهد صف خرید سنگین برای سهام شرکت‌هایی بودیم که مشمول ماده ۱۴۱ قانون شده بودند و در پایان سال شاهد صف فروش در نمادهایی بودیم که با عملکردی فوق‌العاده در سال ۹۹ همراه و سودهای زیادی ساخته بودند. در پایان سال ۹۹ نماد برخی شرکت‌ها که سودآور بودند حدود ۸۰ درصد ریزش قیمت را تجربه کرده و این اتفاق در حالی افتاد که در بازارهای موازی هیچ گونه ریزشی از این جنس نداشتیم و همین موضوع باعث شد شاهد به وجود آمدن ظن دستکاری و اعتراض همگانی بر عملکرد دولت باشیم.

این کارشناس در رابطه با اتفاق عجیبی که در سال ۹۹ افتاد گفت: اتفاق عجیب دیگر در سال ۹۹ ظهور استادنماهایی بود که حتی اسم نمادها را به درستی بلد نبودند و این افراد غالبا سخنران انگیزشی، مدیران منابع انسانی و مربیان کسب و کار بودند و به سمت آموزش سرمایه‌گذاری در بورس و کانال‌های سیگنال فروشی جذب شدند و جالب اینجاست که ما حتی یک کانال سیگنال فروشی توسط قدیمی‌ها و سرمایه‌گذاران حرفه‌ای شاهد نبودیم.

محبی در پایان گفت: سال ۹۹ سال خوبی برای بازار سهام نبود و تجربه تلخی محسوب می‌شود که برای همیشه در ذهن مردم باقی می‌ماند و بازگشت اعتماد به بازار سهام بعد از تجربه تلخ بسیار زمانبر است.

اخبار روز

به گزارش اقتصادنیوز، هفته پایانی سال ۱۳۹۹ برای بورس هفته ای پر از ابهام بود. هفته ای که شاید کمتر کسی فکر می‌کرد روند نزولی به اتمام برسد و کماکان نیز خوش بینی در اهالی بازار دیده نمی شود‌.سال ۱۳۹۹، سالی مملو از آموزش و تجارب پر غرامت، چه تلخ و شیرین بود. نیمه اولی پر هیجان، پاییز پر اضطراب و زمستانی مایوس کننده.

با وجود آنکه نرخ بازدهی بورس شاخص کل سهام با ثبت رشد ۱۵۵ درصدی صدرنشین بازارهای دارایی شد اما سقوط شاخص از قله تاریخی در نیمه تابستان بسیاری از تازه واردگان بازار را دچار زیان کرده بود. در سالی که صدور کدهای بورسی و ورود پول نیز رکورد شکست بازار در حالی سال را به پایان برد که بحران اعتماد فصل مشترک دیدگاه اکثر کارشناسان بود. با وجود اینکه شاخص در آخر سال بالاترین رقم از 22 دی ماه بود اما سهامداران نگران سال 1400 هستند.

برخی تصور می کنند به دلیل این بحران اعتماد بورس نمی تواند از روند نزول خارج شود اما گروهی دیگر تصور می کنند کاهش سطح توقع از کسب سودهای رویایی در بورس و دوری از خرید و فروش‌های مکرر به قصد کسب سود کوتاه‌مدت می‌تواند آغازی باشد برای تعیین استراتژی در سال 1400. در این چارچوب بورس سود دارد اما نه به اندازه ای که برخی زیان دیدگان تصور می کنند. در این نظر خواهی 5 دیدگاه درباره بورس 1400 مرور شده است با این توضیح که دیدگاه آقایان سوری، ایمانی راد و ملکی از سالنامه تجارت فردا وام گرفته شده است.

ورودی بورس کم می شود؟
داود سوری: با وجود عملکردی که دولت در بازار سرمایه داشته است اعتماد به بازار کاسته شده و پیش بینی می شود تقاضای کمتری برای ورود به بازار سهام وجود داشته باشد این کاهش استقبال در حالی است که خیلی متغیرها به نفع بازار سرمایه در حال حرکت است. اما به دلیل محدودیت بودن گزینه های سرمایه گذاری در ایران خانوارها امکان دیگر نیز برای پس انداز و سرمایه گذاری ندارند بنابراین فکر می‌کنم به همین ترتیبی که سال قبل نقدینگی و پس‌اندازهای مردم توزیع شد، مجددا بین همین دارایی‌ها توزیع شود. اما به دلیل عملکرد دولت سهم بورس کمتر از سال قبل باشد.

دو محرک قوی بورس 1400
مرتضی ایمانی راد:اثرگذاری تورم و ارز بر ارزش سهام در حال تبدیل به یک فرهنگ عمومی است. از این رو به نظر می‌رسد که تورم و دلار کماکان دو محرک قوی بورس خواهند بود و رشد اقتصادی نمی‌تواند این بازار را تکان داده و به جلو ببرد.

حالا با این تفاسیر و با توجه به اینکه نرخ دلار خیلی آرام بالا خواهد رفت و یک تورم نسبتا بالا حول‌وحوش 30 درصد یا بالاتر از آن را تجربه خواهیم کرد، بنابراین در حد تورم می‌توان انتظار داشت که شاخص بازار سهام بالا برود (منظورم شاخص کل است) و بنابراین اگر در نظر بگیرید که 30، 40 درصد بالا برود، بورس تهران در همین مقیاس‌ها می‌تواند افزایش پیدا کند.

تعدیل شاخص بورس در 1400
مهدی سلطان آبادی: برای پیش بینی بورس باید در کنار تحلیل های کیفی به ابزارهای کمی نیز توجه کرد ابزارهایی که می تواند در کنار اتکا به روند تاریخی به متغیرهای اثر گذار بر بازار سهام نیز توجه داشته باشد. یکی از متغیرهایی که اثر کارشناسان بر روی آن تاکید دارند نرخ تورم است. برای اثر تورم می توان یک نسبت تعریف کرد. که صورت آن عدد شاخص کل بورس باشد و در مخرج آن شاخص قیمت مصرف کننده قرار گیرد. از تقسیم این دو شاخص عددی حاصل می شود که خروجی آن تصویری تورم زدایی شده از شاخص کل بورس است.این نسبت در یک بازه زمانی بلندمدت به خوبی همگرایی و واگرایی شاخص کل بورس از شاخص قیمت مصرف کننده را نشان می دهد.در بررسی که از سال 1383 تا کنون انجام شده روند تاریخی نشان می دهد نسبت تعریف شده تا خرداد 98 از عدد 500 بالاتر نرفته است؛ یعنی در تمامی این سال ها عددی که از تقسیم شاخص کل بر شاخص قیمت به دست آمده زیر 500 قرار داشته است.به زبان ساده تر وقتی از شاخص کل بورس تهران تورم زدایی می شود در یک دهه و نیم گذشته عدد حاصل شده هیچ گاه بالاتر از 500 نبوده است.

نکته دیگر درباره روند حرکت شاخص کل با نسبت تعریف شده است. این روند نشان می دهد شاخص کل از سال 83 که نقطه آغاز بررسی است تا حدود سال 90 با نسبت مورد بحث همگرا بوده است اما همگرایی از سال 90 به هم خورده و سقف 500 نیز در سال قبل شکسته شده است. در اقتصاد ایران انتظارات تورمی همواره بالا بوده و در دهه نیز کشور دو بار طمع تحریم ها را تجربه کرده است اما تا سال قبل نسبت تعریف شده از روند تاریخی خود فاصله نگرفته است جزء سال قبل. با این حساب می توان گفت تعدیل شاخص تا بازگشت آن به روند تاریخی وجود دارد.

شاخص زیر یک میلیون نمی رود
بهروز ملکی: یکی از پرسش های که پیش روی سهامداران قرار دارد آینده شاخص کل است اگر در سال قبل سقف شاخص محل سئوال بود امسال کف شاخص محل سئوال است و این نکته که آیا شاخص زیر یک میلیون می رود؟ از دیدگاه من در سال 1400 احتمال کمی برای تنزل شاخص به زیر یک میلیون واحد وجود دارد. اما درخصوص سقف ممکن است در صورت اعمال برخی دوپینگ‌ها، افزایش قابل‌توجهی را تجربه کند. نرخ دلار نیز بسته به اینکه چه اتفاقاتی برای FATF و برجام و انتخابات ایران می‌افتد می‌تواند نوسان کند.

تعدیل شاخص ادامه دار است
رضا خسروی:نسبت قیمت به درآمد یکی از متغیرهای کماکان مهم در بازار است وقتی این نسبت در بازار با قیمت دلار 25 هزار تومان حدود 6 است اگر قیمت دلار پایین تر بیاید به دلیل وابستگی 70 درصد شرکت های داخل بورس به نرخ ارز این نسبت نیز باید پایین آید. زیرا نمی توان انتظار داشت قیمت دلار نزولی باشد و درآمدهای شرکت های متاثر از این نرخ افزایشی باشد. از این دید تصور می کنم شاخص بورس در سال 1400 بر پایه متغیرهای بنیادی امکان صعود ندارد مگر اینکه وضعیت حاکم بر اقتصاد ایران مشابه نیمه اول سال گذشته شود. در این حالت شاید کمی برگشت شاخص وجود داشته باشد اما نه به اندازه سال قبل.

اخبار روز

فروش سصوفی در اذر ۳۶۷ میلیارد ریال بود اما در دی افت کرد و ۲۳۶ میلیارد ریال فروش ثبت کرد . فروش سهم در بهمن ۲۹۷ میلیارد ریال بود و اسفند با یک رشد خوب ۴۵۲ میلیارد ریال داشت . 
فروش سهم در ۱۲ ماهه ۴۵۴۶ میلیارد ریال بوده که در مدت مشابه قبل این عدد ۲۷۳۰ میلیارد ریال بوده است . 

 

اخبار روز

شرکت همکاران سیستم که طی دو ماه گذشته مجوز افزایش سرمایه 35 درصدی از محل سود انباشته را اخذ و پس از برگزاری مجمع فوق العاده آن را به ثبت رسانده از برنامه افزایش سرمایه 528 درصدی از دو محل خبر داد و با رشد 5.9 درصدی قیمت و صف خرید روبرو شد.

براین اساس، “سیستم” در نظر دارد سرمایه فعلی را از 170 میلیارد تومان به 1.06 هزار میلیارد تومان برساند. تامین مالی این شرکت بورسی از دو محل سود انباشته و تجدید ارزیابی دارایی ها اعمال خواهد شد تا قادر به اصلاح ساختار مالی و تامین مالی طبق طرح های توسعه ای شود.

اخبار روز

سهرمز نتوانست خیلی بهتر از سال گذشته عمل کند  و در اسقند  ۳۶۶ میلیارد ریال فروش داشت . سهم در بهمن با افت فروش روبرو شد و ۳۵۰ میلیارد ریال فروش داشت . 
اما فروش شرکت در دی ۸۲۵ میلیارد ریال بود و در اذر نیز ۶۰۹ میلیارد ریال است که تفاوت در افت فروش شرکت کاملا مشهود است . 

اخبار روز

فروش دزهراوی در دی و بهمن و اسفند افت کرد . سهم در  اسفند ۲۵۵ ، در بهمن ۴۰۹ و در دی ۴۵۵ میلیارد ریال فروش راثبت کرد در حالی که در اذر ۶۷۷ و ابان ۶۰۴ میلیارد ریال فروش داشته است . 

 جمع فروش ۱۲ ماهه سهم به ۵۰۲۲ میلیارد ریال رسید کهدر مدت مشابه این عدد ۳۵۰۸ میلیارد ریال بوده است . 

اخبار روز

غدام ئر اسفندماه سال ۹۹، معادل ۴۲,۲۳۷ میلیون ریال از محصولات خود را به فروش رسانده که نسبت به دوره یک‌ماهه مشابه ماه قبل ۳۶ درصد افزایش داشته است .  سهم طی عملکرد ۳ ماهه سال مالی منتهی به پایان آذرماه سال ۱۴۰۰ مبلغ ۱۰۸,۲۳۲ میلیون ریال درآمد فروش داشته که نسبت به مدت مشابه ماه قبل ۸۶ درصد رشد داشته است.

شرکت در اسفندماه سال ۹۹، میزان فروش محصولات را طی این دوره برابر با ۵۷۴ تن اعلام کرده که نسبت به ماه گذشته ۲۸ درصد رشد را تجربه کرده و همچنین در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نیز با کاهش ۵۰ درصد مواجه بوده است.

در اسفندماه سال ۹۹ بیشترین میزان فروش را بخش دان مرغ با ۴۹۹ تن فروش به خود اختصاص داده که درصد زیادی از فروش این شرکت را در اختیار گرفته است.

در اختیار داشتن نیروی انسانی افزایش هزینه‌های حمل و نقل عدم امکان برنامه ریزی در تهیه مواد اولیه و کمکی افزایش قیمت جهانی نهاد‌ها و مشکلات نظیر واردات مواد اولیه تخصیص ارز و سایر مشکلات بهداشتی در محیط کار باعث بالا رفتن هزینه‌های عملیاتی و غیرعملیاتی و همچنین کند شدن روند کاری این شرکت شده است.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما