یکی از بایدهای بازار سرمایه تسلط بر تحلیل تکنیکال است، که مهمترین ابزار تحلیل تکنیکال خطوط روند و روندشناسی است. تحلیل گری که به خوبی بتواند مسیر حرکت روند را شناسایی کند قطعا برنده است، چراکه در واقع تغییر قیمت هاست که مسیر صعودی و نزولی در خط روند را شکل می دهد و مسیر بعدی خط روند قیمت های جدید را پیش روی تریدر قرار می دهد. در واقع انتظارات فعالان بازار سرمایه را با توجه به گذشته قیمت ها تعیین میکند.
حال اینکه اصلا روند چیست و بر چه نوع است ، موضوعی است که در این مقاله بدان پرداخته ایم. هرچند آموزشگاه آرکا در قالب پکیج های آموزش بورس در شیراز ، به خوبی نحوه ی شناسایی روندها و کسب سود از تشخیص صحیح حرکت بعدی قیمت را آموزش داده است.
گرچه اصطلاح روند و روندشناسی تقریبا برای همه افراد فعال در بازار بورس و سرمایه آشناست ولی آیا همه ارزش آن را درک کرده اند؟
جهت تشریح بیشتر اهمیت این موضوع ابتدا توضیح می دهیم که روند چیست و چگونه شکل میگیرد.
روند چگونه شکل میگیرد؟
اساس تشکیل روندها حرکت قیمت ها است. زمانیکه قیمت در یک جهت مشخص حرکت می کند، مسیر حرکتی را برای خود ایجاد کرده است به این مسیر اصطلاحا روند گفته می شود؛ خواه روند رو به بالا باشد یا روند روبه پایین و حتی خنثی.
انواع خطوط روند کاربردی در تحلیل تکنیکال
روندهایی که در اثر نوسانات قیمتی شکل می گیرد خود مهمترین ابزار در تحلیل تکنیکال است و تریدر های حرفه ای با استفاده از تحلیل همین روندهاست که اقدام به خرید مینمایند.
انواع روند که در تغییرات قیمتی با آن مواجه می شویم در سه حالت کلی اتفاق می افتد:
- خط روند رو به بالا ( روند صعودی)
- خط روند رو به پایین ( روند نزولی)
- روند خنثی
حال سوال اینجاست که چگونه به کمک خطوط روند اقدام به خرید و فروش سهام نماییم؟
در پاسخ به این سوال خوب است که نواع روند را بررسی نماییم، تا در نهایت بدانیم چگونه می توان در جهت روند حرکت کرد و به سوددهی رسید.
خط روند صعودی ( روبه بالا)
در یک تعریف ساده خط روند صعودی ، خطی است که شیب آن مثبت است. در بازار سرمایه گفته می شود، وقتی با خط روند صعودی مواجه هستیم که سقف بالاتر از سقف و کف پایین تر از کف باشد.
شاید برای شما سوال پیش آید که منظور از این تعریف چیست.
پاسخ؛ قیمت در روند حرکت خود بصورت مدون، در یک دوره افزایشی نیست و در این مسیر ، در برخی روزها و یا ساعت های معامله گری دچار کاهش می شود و دوباره افزایش و … ، به عبارتی حرکت زیک زاک مانندی به سمت بالا در پیش می گیرد و طبق نمودار زیر قیمت های کف و سقفی را ایجاد می کند. در این حالت اگر قیمت سقف جدید از قیمت سقف قبلی و قیمت کف جدید از کف قبلی بالاتر باشد، اصطلاحا روند صعودی شکل گرفته است.
نمونه از روند صعودی در تصویر پایین میتونید ببینید
در بازار مثبت روند صعودی زمان مناسبی برای خرید است که تحلیل گران با در نظر گرفتن عواملی چون حجم معاملات ، تعداد برخورد قیمت با خط روند و مدت زمان تداوم خط روند اعتبار آن را می سنجند و تصمیم به خرید می گیرند.
خط روند نزولی ( رو به پایین )
روند نزولی زمانی اتفاق می افتد که عرضه بیشتر از تقاضا باشد و در دوره ای از فعالیت بازار شاهد کاهش قیمت سهم باشیم. هرچند ممکن است در این بین افزایشی هم در قیمت رخ دهد اما در مسیر حرکت روند نزولی سقف پایین تر از سقف و کف پایین تر از کف خواهد بود.
خط روند نزولی نقش مقاومت را ایفا می کند و تا زمانیکه قیمت موفق به عبور از این خط نشود نباید انتظار تغییر روند و افزایش قیمت را داشت . چراکه قدرت فروشنده بیشتر از خریدار است. بهترین تصمیم در این حالت کناره گرفتن از خرید است تا زمانیکه خط روند شکسته شود و فرصت مناسب در کف قیمتی شکار شود.
نمونه از روند نزولی در تصویر پایین میتونید ببینید
خط روند خنثی
در زمانیکه خط روند خنثی شکل گرفته است قیمت سهم بین دو خط قیمتی در نوسان است. هرچند صعود و نزول هایی در کوتاه مدت اتفاق می افتد ولی در مجموع قدرت خریدار و فروشنده برابر است. معامله گرانی که به دید نوسانی وارد بازار می شوند، روند خنثی را در تحلیل ها و استراتژی های خود وارد می کنند.
حال که با نواع روند آشنا شدیم آیا صرفا با دانستن و دیدن خط روند می توان تصمیم گیری کرد و اقدام به خرید نمود؟
قطعا پاسخ خیر است. جهت پاسخ به این سوال لازم می داریم اهمیت رسم صحیح خطوط روند ، نقاط قوت و ضعف و اعتبار خطوط روند را بررسی کنیم.
رسم صحیح خطوط روند
ترسیم صحیح خط روند بسیار حائز اهمیت است. جهت رسم آن نباید بر اساس انتظار، ذهنیات و تعصب رفتار کرد، چراکه ممکن است معامله گر را به اشتباه و رسم اجباری خطر روند سوق دهد. زین رو بهتر است تعصب را کنار گذاشت و واضح ترین حمایت ها و مقاومت هایی که به چشم می خورد را لحاظ کرد.
عوامل موثر در اعتبار خط روند در معاملات بورسی
همانگونه که بیان شد تشخیص صحیح خط روند مساله مهمی است که هر معامله گر در معاملات بورسی خود بدان نیاز دارد. بدین جهت لازم و ضروری است که بدانیم خط روند رسم شده تا چه میزان اعتبار دارد تا بتوان تصمیم بهینه را اتخاذ کرد.
در این قسمت مهمترین عوامل موثر در اعتبار خط روند را معرفی می کنیم.
1_ شیب خط روند:
شیب خط روند نباید تند باشد چراکه احتمال شکست روند بالا رفته و ممکن است تغییر جهت دهد. بطور معقول شیب 45 درجه را بعنوان شیب معتبر و منطقی در تحلیل ها منظور میکنند.
2_ تعداد دفعاتی که نمودار قیمت با خط روند برخورد میکند:
خط روندی معتبر است که نمودار قیمت دفعات بیشتری با آن برخورد و آن را لمس کرده است. تحلیل گران بورسی به دنبال خط روندهایی هستند که بیشترین برخورد را با نمودار قیمت داشته است.
3_ کندل های ایجاد شده در روز معاملاتی ( اندازه تغییر قیمت سهم در روز معاملاتی ):
قیمت سهم در روز معاملاتی با افزایش و کاهش رو به روست، هرچه فاصله قیمت باز و بسته شدن بیشتر باشد به عبارتی کندل های بلندتری شکل گیرد، احتمال شکست روند نزولی ( صعودی ) بیشتر خواهد بود.
4_ بازه زمانی که سهم بررسی می شود:
بازه زمانی که سهم مورد بررسی قرار می گیرد از عوامل مهم در اعتبار خط روند است. اینکه سهم در چه بازه زمانی روند صعود و یا نزول را در پیش گرفته است تاثیر مستقیمی در تصمیم معامله گر خواهد داشت. قطعا روندهایی که در بازه زمانی طولانی تر (بلندمدت ) ایجاد شده است اعتبار بیشتری دارد.
سخن آخر
در این مقاله با روندها و اهمیت آنها آشنا شدیم حال سوال اینجاست که چگونه به کمک خطوط روند به معامله و خرید و فروش سهم بپردازیم؟
خط روند مهمترین ابزار تحلیل تکنیکال است، با تشخیص دقیق و به موقع میتوان موقعیت یک روند را شکار کرد. تریدرهای حرفه ای در کمین شکار یک روند مینشینند و می دانند که الگوها و روند ها هیچگاه دروغ نمی گویند. ولی حتما لازمه ی این امر شناخت شکل های مختلف آن است تا در هنگام شکل گیری روند و الگو، چشم سریع آن را تشخیص دهد.
بدون دیدگاه