دنیایاقتصاد : دلار دیگر سرزمین حاصلخیز نوسانگیری نیست. شدت نوسانات اسکناس آمریکایی در روزهای اخیر بسیار کاهش یافته و قیمت نیز بیشتر رو به سوی اعداد پایینتر داشته است. دیروز نیز در ادامه روند کم نوسان و کاهشی، اسکناس آمریکایی ۷۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۲۴ هزار و ۵۸۰ تومان رسید.
دیدگاههای متفاوت تحلیلگران
فعالان بازار ارز، دیدگاههای متفاوتی درباره کاهش علاقه معاملهگران به دلار دارند. گروهی از فعالان باور دارند، بازارساز اجازه نخواهد که معاملهگران، دلار را به بالای مرز ۲۵ هزار تومانی ببرند. به گفته آنها حداقل سه بار در اسفندماه، معاملهگران دلار را به سوی مرز ۲۵ هزار تومانی تکان دادند ولی موفق به شکستن مرز یاد شده نشدند.
گروهی از فعالان باور دارند، بازارساز در آستانه مرز ۲۵ هزار تومانی میزان عرضه ارز خود را بالاتر میبرد. در چنین شرایطی میتوان گفت یکی از دلایلی که موجب میشود معاملهگران اقدام به خرید ارز نکنند، هراس از بازارساز است. در کنار این، معاملهگران در هفتههای اخیر نشانه صعودی خاصی را نیز مشاهده نکردهاند که با تکیه به آن، خریدهای ارزی خود را بالاتر ببرند. بهعنوان مثال در بازار حواله درهم، هیچ نشانهای از رشد قیمتها مشاهده نشد و حتی در مقاطعی ارز کشور همسایه در برابر ریال تضعیف شد. دیروز حتی درهم به زیر خط ۶ هزار و ۸۰۰ تومانی رفت و این مساله تا حدی موجب شد که معاملهگران بازار داخلی فروشندهتر شوند. معاملهگران بازار داخلی دقت زیادی به نرخ حواله درهم دارند و به سرعت سعی میکنند با نوسانات درهمی خود را تطبیق دهند. آنها تصور میکنند زمانی که تقاضا در بخش حوالهای افت میکند، بازار جان زیادی برای رشد ندارد، در نتیجه در خریدهای نقدی نیز بسیار محتاطانه عمل میکنند.
ابهامات سیاسی ترمز دلار میشود
عامل دیگری که موجب شده میزان خریدهای ارزی سفتهبازان کمی کاهش پیدا کند، ابهامات سیاسی است. سفتهبازان تصور میکنند که ممکن است در دوران تعطیلات نوروزی گشایش سیاسی یا اقتصادی خاصی حاصل شود که منجر به افت شدید قیمتها شود. به نظر میرسد آنها تمایل ندارند پیش از تعطیلات نوروز خریدی صورت دهند که منجر به غافلگیری آنها شود. البته به صورت سنتی، چنین انتظاری در بازار وجود داشت که در دوران تعطیلات نوروزی، کمی قیمت دلار افزایش پیدا کند. بهعنوان مثال، نوروز ۹۷، قیمت دلار در تعطیلات از کانال ۴ هزار تومانی خود را جدا کرد و وارد کانال ۵ هزار تومانی شد. به نظر میرسد امسال هراس از گشایشهای اقتصادی موجب شده که سفتهبازان کمی محتاطتر رفتار کنند. با این حال، اگر قیمت دلار زمانی به بالای مرز ۲۵ هزار تومانی قدم بگذارد، به سرعت جهت انتظارات تغییر خواهد کرد. اگر سفتهبازان از افزایش قیمت ناامید شوند، خود به خود شروع به ترک بازار میکنند. آنها سعی میکنند به سوی بازاری بروند که احتمال جابهجایی شدید قیمتها در آن بیشتر باشد.
افزایش اقبالها به سکه
درحالیکه دیروز در بازار ارز خبری از خریداران نبود، در بازار سکه برخی معاملهگران موقعیت خرید گرفته بودند و در برابر افت فلز گرانبهای داخلی مقاومت میکردند. تحتتاثیر مقاومت آنها، سکه امامی ۳۰ هزار تومان رشد کرد و به بهای ۱۰ میلیون و ۷۳۰ هزار تومان رسید. به گفته آنها، یکی از عواملی که زمینهساز مقاومت سکهبازان میشد، ماندن اونس طلا نزدیک محدوده هزار و ۷۳۰ دلاری تا ساعت ۳ بعدازظهر بود. برخی معاملهگران بازار داخلی باور دارند که بهای طلای جهانی در هفته جاری افزایش پیدا خواهد کرد. با تکیه بر همین باور، آنها خریدهای سکه خود را بیشتر کردهاند. البته سکهبازان اعتقاد دارند که دلار نیز در محدوده ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان مورد حمایت قرار خواهد گرفت.
سهام عدالت به بالاترین رقم در ۶۹ روز گذشته رسید. با نزدیک شدن به پایان سال این سهم پله به پله کانالهای از دست رفته پیشین خود را بازپس میگیرد. در حال حاضر قیمت این سهم به بالاترین رقم از ۱۶ دی رسیده است. روز گذشته ارزش هر برگ سهام عدالت ۵۰۰ هزار تومانی به ۹ میلیون و ۸۴۷ هزار تومان رسید؛ قله جدیدی که مناطق پایین دستش یک دامنه تقریبا ۷۰ روزه را دربر میگیرد. پس از آنکه سهام اجتماعی موسوم به عدالت داشت به رویای گرم ۲۰ میلیون تومانی در اواسط مرداد نزدیک میشد، واقعیت بازار روندی معکوس گرفت و بهای این سهام به قعر ۷ میلیون تومان هم نزدیک شد. از ۱۶ دی به این سو دیگر کسی ارزش بالای ۹ میلیون و ۸۰۰ هزاری از سهام عدالت ندید، تا اینکه روز گذشته این سهم با رشد ۳/ ۱ درصد رشد (معادل ۱۳۳ هزار تومان) به ۹ میلیون و ۸۴۷ هزار تومان رسید.
دنیایاقتصاد-راضیه احقاقی : قرارداد آتی نقره به عنوان جدیدترین ابزار مشتقه بورس کالا در روزهای ابتدایی فعالیت خود تحتالشعاع نوسانات قیمتهای جهانی قرار گرفت، با این وجود معاملهگران استقبال نسبتا خوبی از این قرارداد تازهتاسیس داشتند. البته از سکهافتادن قراردادهای آتی نقره ظرف روزهای پایانی سال موضوعی است که از سویی از افت محسوس بهای جهانی این فلز و از طرف دیگر از نوسان نرخ ارز داخلی ظرف این روزها نشات میگیرد؛ در عینحال نزدیکی به روزهای پایانی سال نیز مزید بر علت شده تا از رونق این بازار کاسته شود. در این شرایط تغییر در نوسانات قیمتی نقره در بازارهای جهانی یا نرخ ارز در داخل میتواند به سرعت ورق را در این بازار برگرداند؛ اتفاقیکه در روز ابتدایی هفته پایانی سال یعنی شنبه ۲۳اسفند ماه رخ داد و این بازار را با افزایش تقاضای خرید و رشد قیمتی روبهرو کرد.
سیر حرکتی قرارداد آتی نقره
اولین قراردادهای آتی نقره در بورسکالای ایران از نیمه اسفند ماه آغاز بهکار کرد؛ با وجود نزدیکی به روزهای پایانی سال و جدیدبودن قرارداد آتی نقره اما سرمایهگذاران استقبال مناسبی از این معاملات تازهتاسیس داشتند. هرچند بررسی این معاملات از روند نزولی قیمت تسویه آن حکایت دارد. هر قرارداد آتی نقره (معادل ۱۰۰گرم) در روز سهشنبه ۱۲اسفند با نرخ ۲۱ هزار و ۴۰۰ تومان تسویه شد، در روزهای بعد این قیمت تسویه وارد فاز نزولی شد بهگونهای که نرخ آن در روز چهارشنبه ۲۰ اسفند ماه به ۱۹هزار و ۵۰۰ تومان رسید. به این ترتیب ظرف مدت تقریبا یک هفته بهای تسویه هر قرارداد آتی نقره کاهشی ۸/ ۸ درصدی داشت. البته این روند نزولی بهای هر قرارداد آتی نقره در روزهای هفته پایانی سال ادامه نیافت و بازگشت اقبال به این بازار باعث شد تا در روز ابتدایی هفته مجددا بهای قرارداد آتی نقره افزایشی شود، هرچند این روند رو به رشد در روز یکشنبه ۲۴ اسفند ادامه نیافت اما با این وجود همچنان بهای هر قرارداد نقره در این روز نیز نسبت به بهای معامله هر قرارداد در آخرین روز از معاملات هفته قبل یعنی چهارشنبه ۲۰اسفند افزایشی ۵/ ۰ درصدی داشت. با توجه به آنکه بهای قراردادهای آتی نقره در بازار مشتقه بورسکالا از قیمتهای جهانی نقره تبعیت میکند، سیر حرکت قیمتی در این بازار به شکل مستقیم متاثر از دو فاکتور اصلی نرخ ارز، بهای جهانی نقره و برآوردها حاکی از سیر حرکت این دو پارامتر خواهد بود.
سرعت گیرهای فلز گرانبهای تازهوارد
در روز بازگشایی نماد نقره در بازار مشتقه بورسکالا، هر اونس نقره در بازارهای جهانی بهایی برابر ۷/ ۲۶ دلار داشت، در ادامه بهای این فلز گرانبها برخلاف روند حرکتی خود در هفتههای قبل وارد مسیر کاهشی شد و حتی به کانال ۲۵ دلار به ازای هر اونس نیز سقوط کرد؛ بازگشت به این کانال قیمتی در حالی رخ داد که این فلز در روزهای پایانی ماه فوریه در کانال ۲۷ دلاری نوسان داشت و به این ترتیب این فلز گرانبها ظرف مدت اندکی افت محسوسی را در بازارهای جهانی تجربه کرد. کاهش بهای نقره در بازارهای جهانی ظرف هفتههای اخیر سیگنالی قدرتمند برای افت بهای قراردادهای آتی نقره در بورسکالا نیز بود. سیالیت بالا یکی از ویژگیهای بازار فلزات گرانبها از جمله نقره بوده و این ویژگی باعث میشود تا بهای این فلز به سرعت به نوسانات نرخ جهانی و نرخ ارز در بازار داخل واکنش نشان دهد.
البته پس از روز ۸ مارس (۱۸ اسفند) مجددا نقره وارد فاز افزایشی شد، در نهایت نیز این فلز در روز ۱۰مارس (۲۰ اسفند) مجدد به کانال ۲۶دلار بازگشت، هرچند این کانال قیمتی برای آن چندان دوامی نداشت و در روزهای بعد مجدد ااین فلز گرانبها به کانال ۲۵ دلار به ازای هر اونس بازگشت و در آخرین روز از معاملات هفته قبل یعنی جمعه ۱۲ مارس با قیمت ۹/ ۲۵دلار به ازای هر اونس معامله شد؛ با این وجود بهای جهانی نقره در روز ۱۲ مارس رشد هفتگی ۷/ ۲درصدی داشت که این موضوع سیگنالی مثبت برای معاملات آتی نقره در بازار داخل در روزهای آغازین معاملات هفتهجاری بود.
نرخ ارز فاکتور مهم دیگر اثرگذار بر قیمت قراردادهای آتی نقره در بورسکالا بهشمار میرود.میانگین قیمت موزون اسکناس (دلار آمریکا) در روز ۱۲ اسفند (اولین روز آغاز بهکار اولین قرارداد آتی نقره) برابر ۲۴ هزار و ۲۳۱ تومان بود؛ نرخ ارز در روزهای بعد عموما روند کاهشی هرچند با شتابی بسیار اندک داشت به گونهای که میانگین قیمت موزون اسکناس (دلار آمریکا) در روز چهارشنبه ۲۰ اسفند به ۲۳ هزار و ۸۳۸ تومان رسید. به این ترتیب بهای قراردادهای آتی نقره ظرف روزهای ابتدایی پس از بازگشایی از محل افت نرخ ارز نیز تضعیف شد. هر چند نرخ ارز در روزهای ابتدایی هفتهجاری اندکی رشد داشت بهگونهای که این نرخ در روز شنبه ۲۳ اسفند ماه به ۲۳هزار و ۹۰۴ تومان رسید و همین موضوع در کنار مثبت شدن بهای جهانی نقره توانست تحرکی جدید به قراردادهای آتی نقره در بورسکالا بدهد به گونهای که بازار مشتقه بورسکالا در روز شنبه ۲۳ اسفند ماه با افزایش حجم و ارزش معاملات نقره روبهرو شد. حجم معاملات قرارداد آتی نقره در روز شنبه ۲۳ اسفند نسبت به معاملات روز چهارشنبه۲۰اسفند رشدی ۳۸ درصدی و ارزش ریالی معاملات نیز افزایشی۴۰درصدی داشت و به رقم ۹/ ۵۲میلیارد ریال رسید.
سیگنالهای افزایشی در بلند مدت
در حالی نقره ظرف هفتههای اخیر در حال نوسان در کانال قیمتی ۲۵ دلار است که این فلز در روزهای ابتدایی فوریه ۲۰۲۱ سابقه اوجگیری یکباره و صعود به کانال قیمتی ۲۸ دلاری را نیز داشت. با توجه به آنکه این صعود یکباره به دلیل هجوم سرمایهگذاران خرد به این بازار بهوجود آمد، ریزش یکباره آن نیز دور از ذهن نبود. با این وجود به عقیده بسیاری از تحلیلگران، سال ۲۰۲۱ زمان مناسبی برای فلز نقره خواهد بود و این فلز گرانبها با استقبال سرمایهگذاران روبهرو خواهد شد. برآورد میشود که میزان تقاضا برای نقره در دنیا امسال به بیشترین میزان خود ظرف ۸ سال گذشته برسد که همین موضوع نیز میتواند عاملی مهم در جهت تقویت قیمتی این بازار باشد. به شکل سنتی عموما طلا پیشقراول بازار فلزات گرانبها بوده و نوسانات قیمتی در نقره و پلاتین نیز از طلا تبعیت میکند اما به نظر میرسد که این روند سنتی تا حدی تغییر کرده؛ نمونه این موضوع ظرف هفتههای قبل در بازارهای جهانی نمود پیدا کرد و طلا از نقره جا ماند بهگونهای که سرعت رشد بهای نقره از سرعت نوسان قیمتی طلا جلو افتاد. از آنجاکه خبری از فاکتورهای شتابدهنده قیمت در پلاتین و نقره در بازار طلا نیست، همین موضوع باعث شده تا این فلزات رشدی فراتر از طلا را تجربه کنند.
نقره و پلاتین جایگاهی ویژه در آینده اقتصادی دنیا دارند؛ در واقع پیشبینی افزایش تقاضای صنعتی برای این دو فلز، باعث افزایش استقبال سرمایهگذاران از آنها شده است. توجه دولتهای بزرگ به دور شدن از سوختهای فسیلی به سمت انرژیهای پاک یکی از دلایلی است که این بازار را با رشد تقاضا روبهرو میکند. با گسترش صفحات خورشیدی و خودروهای الکتریکی تقاضای مصرفی برای نقره افزایش پیدا میکند. به این ترتیب برآورد میشود که نقره در سالجاری و البته سالهای بعد با افزایش تقاضای مصرفی روبهرو شود که این موضوع سیگنالی قدرتمند برای رشد قیمت این فلز گرانبها در بازارهای جهانی در میان و بلندمدت بهشمار میرود.
در این میان نباید از نوسانات شاخص دلار بر بهای نقره در بازارهای جهانی نیز غافل شد. افت این شاخص میتواند قیمت تمامی کامودیتیها از جمله نقره را افزایشی کند. این شاخص در نیمه دوم ماه فوریه در کانال ۹۰ واحدی نوسان داشت، اما در روزهای ابتدایی ماه مارس وارد کانال ۹۱ واحدی شد و حتی در ۸ مارس به ۳۱/ ۹۲ واحد نیز رسید که همین موضوع نیز یکی از مهمترین دلایل افت فلزات گرانبها ظرف روزهای ابتدایی ماه مارس بود. در این میان انتشار خبر موافقت مجلس سنا با بسته حمایتی ۹/ ۱تریلیون دلاری دولت ایالاتمتحده آمریکا برای مقابله با تبعات اقتصادی حاصل از شیوع ویروسکرونا توانست مجدد این شاخص را وارد مسیر کاهشی کند که این موضوع نیز سیگنالی محرک برای اغلب کامودیتیها از جمله نقره در بازارهای جهانی بود. البته با توجه به تضعیف قابلتوجه دو ارز یورو و ین ژاپن ظرف هفته گذشته، افت ارزش شاخص دلار چندان ادامهدار نشد و این شاخص پس از ۱۱ مارس مجدد وارد فاز افزایشی شد که این موضوع سیگنالی منفی برای بازارهای کالایی بهشمار میرود. بنابراین برای برآورد دقیقتر نسبت به آینده بازار نقره باید منتظر بود تا نحوه تخصیص بسته حمایتی دولت جو بایدن بر اقتصاد این کشور و شاخص دلار نمایان شود.
موسی احمدی تحلیلگر بازارهای مالی، ابتکارات اخیر سازمان بورس از جمله عرضه اوراق اختیار فروش تبعی حامی ۱۴۰۱ را در بهبود روند بازار سرمایه اثر گذار دانست.
احمدی در گفت و گو با پایگاه خبری بازار سرمایه(سنا)، با اشاره به عرضه اوراق اختیار فروش تبعی که از دیروز با هدف حمایت از سهامداران خرد آغاز شد، اظهار داشت: تجدیدنظر در رفتار بازارگردانها، تعیین مقررات انضباطی برای برخورد با تخلفات اشخاص حقوقی و حقیقی ، تعیین تکلیف درخصوص ایجاد دامنه نوسان نامتقارن، و الزام صندوقها به افزایش نصاب سرمایهگذاری در سهام از دیگر تصمیماتی است که در راستای بهبود شرایط بازار اخذ شده و لازم است با همراهی صاحبنظران و فعالان بازار گامهایی آیندهنگر برداشته شود.
این تحلیلگر بازارهای مالی ادامه داد: حرکتهای آغاز شده در مسیر اندیشهورزی و استفاده از نظرات صاحبنظران و فعالان بازار میتواند روندهای موجود در بازار را بهبود دهد. همچنین با نگاهی به بازارهای موازی نیز متوجه میشویم مقررات مالیاتی در بحث نقل و انتقال معاملات مسکن و خودرو در جهت کاهش انگیزه سفتهبازی در این بازارها در حال اعمال است که میتواند تأثیراتی را بر گرایش نقدینگی به این بازار داشته باشد.
وی افزود: نگاهی به بازار سرمایه نشان میدهد که این بازار در سال گذشته شاهد نوسانات زیادی بود که به نوبۀ خود بسیاری از سرمایهگذاری ها را متأثر کرد. به همین جهت بیشواکنشی سرمایهگذاران به این نوسانات نیز مزید بر علت شد تا شاهد تشدید این روند در میانۀ تابستان باشیم ؛ روندی که تا پایان سال نیز آثار خود را به همراه گذاشت.
احمدی اظهار داشت: بازار سرمایه سال ۱۳۹۹ را با فراز و نشیبهای فراوانی که به نوبۀ خود مثالزدنی بود پشت سرگذاشت. سکان رهبری این بازار در سال گذشته با نرخ تغییرات بالایی روبرو بود و به نظر میرسید که سیاستگذاران بر این باور بودهاند که نیاز به تغییرات مدیریتی در این سازمان ضروری است.
وی افزود: شاید زیرساختها و بدنه سازمان بورس، آمادۀ این حجم تغییراتی که در دو سال گذشته با آن مواجه بود نبوده و ابزارها و نهادهای مالیِ موجود، انتظاراتی را در که در حال حاضر از آنها وجود دارد پاسخگو نبودند. لذا در صورتی که تعاریف جدیدی از پذیرش منابع نقدینگی در بازار ایجاد شود، به تناسب حضور انبوه مردم و سرمایهگذاران در این بازار لازم است ابزارها، سازوکارها، زیرساختها و فرهنگسازی لازم برای پاسخگویی به این نیازها دیده شود.
احمدی خاطرنشان کرد: ایجاد و فعالیت نهادها و ابزارهای مالی در بازار سرمایه و نقشآفرینی کامل و اثربخش آنها مقولهای است که فقط و فقط با آشنایی ناشران و شرکتها، تنظیم و اجرای مؤثر و کامل قوانین و مقررات اجرایی و نظارتی و همچنین ایجاد سازوکارهای یک بازار کارا میتواند مفید باشد.
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: ضعف سرمایهگذاری مبتنی بر تحلیل و فرهنگسازی قوی و عدم سازوکارهای تحلیلی مناسب برای اقشار مختلف جامعه که بتواند نیاز سرمایهگذاران را تأمین کند، بیش از پیش نمایان شد.
وی افزود: اغلب سرمایهگذاران ، مشتاقِ آن دسته از شیوههای سرمایهگذاری بودند که مانند دو سال گذشته بورس، بازدههای آنچنانی را برای آنها در کوتاه مدت تصویر کند و تجارب شکل گرفته در این میان، همین انتظارات را در بقیۀ آحاد سرمایهگذاران جدیدالورود نیز ایجاد کرده بود که با ورود به بازار، روند کاهشی آن را دیدند و لذا به دنبال راه فراری در جلوگیری از ذوب سرمایهشان میگشتند.
احمدی خاطرنشان کرد: در این میان اخبار مختلفی که در بازار در زمینۀ عرضه صندوق پالایش، عرضه خرد سهام عدالت، ارائه شیوهنامه جدید عرضه زنجیره فولاد توسط وزارت صمت و ایجاد ریسک مداخله در قیمتگذاری به همراه اخبار انتخابات آمریکا و تغییر در انتظارات ارزی و تورمی با انتخاب بایدن و بحث بازگشت به برجام، بررسی بودجه ۱۴۰۰ و حواشی مربوط به آن مطرح بود، در صدر اخباری بودند که به عنوان دلایل و محرکهای تشدید وضعیت بیان شدند.
این تحلیلگر بازارهای مالی در ادامه اظهار داشت: اینکه هر یک از این اخبار تا چه میزان و به چه نحوی بر بازارها تأثیر گذار بوده و از چه منابع اطلاعاتی نشأت گرفته، از جمله مواردی است که نیازمند تحلیل و پردازش توسط مراکز تحلیل و ارائۀ برآوردهای ناشی از آن به جامعۀ سرمایهگذاران است.
احمدی همچنین با اشاره به تغییرات اخیر مدیریتی در سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: نگاهی به تغییرات رخ داده در صدر مدیریت سازمان بورس و اوراق بهادار و توجه به برنامه های رئیس جدید سازمان بورس و تغییرات صورت گرفته در بدنه مدیران آن، بیانگر جهتگیری های تازه و شکلگیری روند بهبود و رو به رشد برای بازار سرمایه است.
وی در عین حال افزود: با توجه به برهۀ زمانی حاضر که با نوعی ابهامات در خصوص اخبار داخلی و بازارهای جهانی از جمله ارزیابی امکان آزادسازی دلارهای بلوکه شده کشور و انتخابات ریاست جمهوری پیشِ رو و میزان بهبود وضعیت اقتصاد جهانی در نتیجه ریشهکن شدن بیماری کرونا مواجهیم، میبایست ریسکهای مختلف در مسیر را نیز در نظر گرفت.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار: دامنه نوسان نامتقارن به منظور کنترل فضای نااطمینانی و فرصت تحلیل به سهامداران مصوب شد. این تصمیم موقت، برای شرایط موقت گرفته شده است.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در برنامه گفت و گوی ویژه خبری، با بیان اینکه شاخص متاثر از همه شرکت های فعال در بازار سرمایه تغییر می کند، ابراز داشت: سرمایه گذاران بر اساس ارزندگی سهام، اقدام به خرید و فروش می کنند و انتخاب ها بر روند شاخص اثرگذار است.
دکتر محمدعلی دهقان دهنوی تصریح کرد: در بازار سرمایه مکانیسم عرضه و تقاضا حاکم است و سازمان بورس بر معاملات نظارت دارد تا بازار شفاف بوده و جریان اطلاعات از سمت شرکت ها به سمت سهام داران برقرار باشد.
سخنگوی شورای عالی بورس با اشاره به دامنه نامتقارن، ابراز داشت: من به شخصه معتقد به بازشدن دامنه نوسان هستم. کارایی بازار حکم می کند که اگر برداشتی در خصوص یک سهم یا بازار وجود دارد، اثر خود را به صورت فوری بگذارد.
وی با تاکید بر اینکه این تصمیم زمانی کارایی دارد که بازار در شرایط متعادل باشد، گفت: در زمان اتخاذ تصمیم دامنه نوسان نامتقارن، متغیرهای کلان اقتصادی و تحولات سیاسی پیش رو، فضای نااطمینانی ایجاد کرده بود. در چنین فضا، قدرت تصمیم گیری کاهش می یابد و سهام داران نیازمند زمان بیشتری برای تحلیل بودند.
فایده دامنه نامتقارن، بیش از هزینه آن بود
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به بررسی هزینه و فایده این تصمیم پرداخت و ابراز داشت: ایجاد فضای آرامش، فرصت تحلیل، جو آرام بازار سرمایه و رفع نگرانی از سهام دارانی که به روند منفی بازار نگاه می کنند، از مزایای این تصمیم به شمار می رود. اما در مقابل، نقدشوندگی بازار کاهش یافت که برای رفع این مساله، نصاب صندوق های درآمد ثابت تغییر کرد. هم اکنون حداقل نصاب این صندوق ها ۱۰ و حداکثر ۱۵ درصد است. در کنار این موضوع، بازارگردانی به شکل مسولیت پذیری ناشر نسبت به بازار مدنظر قرار گرفت و به طور گسترده در حال انجام است. البته دستورالعمل بازارگردانی هم اکنون درحال بازنگری هست.
دکتر دهقان دهنوی با اشاره به اینکه دامنه نوسان نامتقارن، فردا در جلسه شورای عالی بورس بررسی می شود و از ابتدا قرار بود این تصمیم ماهانه مورد بررسی قرار بگیرد، ادامه داد: برای شرایط موقت تصمیم موقت میگیریم. این روزها، فضای اقتصادی به سمت روشنی پیش رفته و شرایط اقتصادی از غبارآلودگی خارج شده است.
وی خاطرنشان کرد: به هر حال، تغییرات متعدد خودش هزینه و فایده دارد. البته چشم انداز نهایی، حذف دامنه نوسان یا بازشدن آن است. در این بین هم پیشنهاد سازمان بورس این است که دامنه به شکل فعلی باقی بماند تا بسته نهایی را طراحی و ارایه کنیم. البته تصمیم نهایی توسط شورای عالی بورس گرفته می شود.
فلسفه سهام دارای نگاه بلندمدت و سرمایه گذاری غیرمستقیم است
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، فلسفه سهام داری را نگاه بلند مدت و روش غیرمستقیم عنوان کرد و گفت: به سرمایه گذاران توصیه می کنم که اگر قصد ورود به بازار دارند، نسبت به سهامی که انتخاب می کنند، آگاه باشند. البته این موارد بستگی به منابع سرمایه گذار است صندوق های سرمایه گذاری بهترین انتخاب برای گروهی است که حجم نقدینگی پایینی دارند. باید روش های سرمایه گذاری غیرمستقیم و بلندمدت ترویج شوند. برخی از صندوق های سرمایه گذاری در طی ۱۰ سال بین ۵۰ تا ۷۰ درصد بازدهی نصیب سرمایه گذاران خود کرده اند.
دستورالعمل کارگزاری ها بازنگری می شود
وی با تاکید بر اینکه به منظور مقررات زدایی، موضوع مجوز کارگزاری ها مورد بازنگری قرار گرفته است، ابراز داشت: طی روزهای اخیر، مجوز یک تامین مالی و هفت سبدگردان صادر شد و از این پس صدور مجوزها سرعت خواهد گرفت .
رمز ارز قانونی است، اما استفاده از آن غیرقانونی است
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: رمز ارز ها در کشور قانون دارد. خرید و فروش رمز ارزها یا ماینینگ در کشور قانونی است اما استفاده از آن در خرید و فروش غیر قانونی است. از دستگاه های نظارتی نیز می خواهیم تا به این موضوع رسیدگی کنند.
اظهارنظرهای غیرتخصصی به بازار آسیب می زند
رییس سازمان بورس تصریح کرد: در سال جاری تلاطم زیادی در بازار سرمایه داشتیم. بخشی از این صعود و نزول ناشی از متغیرهای کلان از جمله جهش ارزی بوده است. اما بخش دیگر ناشی از عوامل غیراقتصادی از جمله اظهارنظرهای غیرتخصصی بودند که باید با آنها مقابله کنیم. علاوه بر این موارد، راجع به قانون گذاری و مقررات زدایی هم باید ثبات داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه بورس بازاری تخصصی و مبتنی بر دانش است، خاطرنشان کرد: نهاد ناظر بازار سرمایه درخواست می کند، کسانی در خصوص بازارسرمایه اظهار نظر کنند که از تخصص و دانش کافی مالی برخوردار باشند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: پیشبینی های سود هر سهم بر اساس تفسیر، تحلیل و سناریو در اختیار سهامداران قرار می گیرد نه صرفا اعلام یک عدد.
وی به یکی از قوانین بازار سرمایه اشاره و خاطرنشان کرد: از ناشر می خواهیم که یک سال، قیمت به زیر عرضه اولیه نرسد. نقش دولت درمورد بازار سرمایه نقشی دوگانه است. بر اساس اطلاعات امروز نمی توان در خصوص تصمیمات دیروز اظهار نظر کرد. در خصوص عرضه صندوق پالایش یکم در برهه خود، هدف دولت مردمی سازی اقتصاد بوده، خریداران برای سهام وجود داشته و متقاضیان زیاد وجود داشت. باید در نظر داشته باشید پس از آن شرایط اقتصادی تغییر کرده است و در کنار ETF های دولتی، قیمت بقیه سهام نیز افت داشته اند. در عین حال مطالبه گری ما از دولت به قوت خود باقی است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار بیان کرد: گاهی اوقات دستگاه های اجرایی دولت، اقدام به عرضه دارایی های خود میکند و در این شرایط دولت هم ناشر است. بنابراین، همان مطالبات از ناشران، از دولت هم وجود دارد.
بورس، پیشتاز سایر بازارها در بازدهی
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: پس اندازهای مردمی به انواع مختلفی مانند پول در بانک نگهداری می شود و با وجود نداشتن ریسک، در معرض کاهش ارزش پول قرار دارد. از میان بازارهای ارز، مسکن، طلا و سهام ، سرمایه گذاری در بازارسهام، به نفع اقتصاد کشور است و سابقه هم نشان می دهد که بازارسرمایه بازدهی بالاتری نسبت به سایر بازارهای داشته است.
وی با تاکید بر اینکه بازارسرمایه آینه اقتصاد است، خاطرنشان کرد: تغییرات اقتصاد در این بازار نمایان می شود و هم اکنون رشد اقتصادی مثبت شده است و انتظار می رود جریان اطلاعات به سمت مردم حرکت کند.
سخنگوی سازمان بورس ادامه داد: طی 9 ماهه سال جاری، سود شرکت های بورسی سه برابر دوره مشابه شده است و امری مثبت به شمار می رود.
دکتر دهقان دهنوی با بیان اینکه پیش بینی سود شرکت ها به منظور ارایه اطلاعات قابل اتکا به سرمایه گذاران منتشر خواهد شد، ابراز داشت: این اطلاعات نباید عاملی برای گمراه کردن سرمایه گذاران باشد، بلکه باید بر اساس تحلیل، تفسیر، سناریو منتشر شود تا به شفافیت بازار و قدرت تصمیم گیری کمک کند.
برنامه های سازمان بورس برای سهام عدالت
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه فروش سهام عدالت متناسب با شرایط بازار انجام خواهد شد، تصریح کرد: به علاوه روش های غیرمستقیم دیگری نیز مورد بررسی قرار می گیرند تا سهام داران بتوانند به صورت غیرمستقیم سهام داری خود را ادامه دهند و دغدغه ای نسبت به سهم خود نداشته باشند.
وی در خصوص موارد طرح شده در خصوص تقابل سهام داران حقیقی و حقوقی گفت: تقسیم بندی حقیقی و حقوقی درست نیست. در میان سهام داران حقیقی ها و حقوقی افرادی هستند که تخلفاتی مرتکب شده اند، وظیفه سازمان بورس نیز، برخورد با آن است. چنانچه سهام دار حقوقی منافع سهامدار خرد را رعایت نکند، با آن برخورد می شود.
دکتر دهقان دهنوی خاطرنشان کرد: سهام داران حقیقی و حقوقی هم اکنون مکمل یکدیگر در بازار هستند و شرایط به گونه ای است که بخش عمده ای از معاملات توسط سهام داران حقیقی انجام می گیرد.
وی در پایان تاکید کرد: بازار سرمایه این روزها به آرامش نیاز دارد و همه باید در کنار هم برای توسعه این بازار به نفع اقتصاد گام برداریم و روزهای پررونق دیگری را شاهد باشیم.
بدون دیدگاه