دنیایاقتصاد : معاملات قراردادهای آتی نقره در واپسین روزهای سال جاری در بورس کالای ایران بهصورت آزمایشی آغاز به کار کرد؛ اندازه هر قرارداد آتی نقره تعریف شده برای معامله در این بازار ۱۰۰ گرم با سررسید تحویل در فروردین سال ۱۴۰۰ است و فعالان بازار استقبال خوبی از این قراردادها در روزهای ابتدایی داشتند.
نقره در تالار نقرهای
در حالی که ظرف هفتههای اخیر نقره وارد فاز افزایشی در بازارهای جهانی شده و سرمایهگذاران استقبال گستردهای از این فلز گرانبها داشتند بهگونهای که نوسانات رو به رشد نقره از طلا نیز پیشی گرفته و جای خالی معاملات این فلز گرانبها ( طلا ) در معاملات پیوسته بورس کالای ایران بیش از گذشته خودنمایی میکرد که خوشبختانه شاهد تعریف قراردادهای آتی روی این فلز ظرف هفتههای گذشته بودیم تا به این ترتیب بازاری رسمی در کشور برای تعیین نرخ این فلز گرانبها شکل گیرد. هرچند که عدم تعریف گواهی سپرده کالایی روی این فلز میزان کارکرد این قراردادهای آتی را تا حدی تحتالشعاع قرار داده است؛ البته مسوولان بورس کالای کشور بر این باورند که با توجه به تعیین نرخ نقره در بازار جهانی و وجود بازاری سیال و قوی برای آن در داخل کشور عدم تعریف گواهی سپرده کالایی روی این فلز نمیتواند خللی در معاملات این فلز گرانبها به وجود آورد؛ در عین حال بورس کالای کشور تعریف گواهی سپرده کالایی نقره را با جدیت دنبال میکند. مبنای قیمت بازار آتی نقره، بهای جهانی این محصول بود، بنابراین دغدغهای درباره کشف قیمت آن وجود نداشته است.
با توجه به مصارف نقره در بازار داخل انتظار میرود که متقاضیان این قراردادها تولیدکنندگان زیورآلات و سایر صنایعدستی نقرهای و مصرفکنندگان صنعتی و آزمایشگاهی این فلز و البته سرمایهگذارانی باشند که باهدف حفظ ارزش نقدینگی خود وارد این معاملات میشوند. همچنین خزانه یکی از بانکها برای تحویل قراردادهای آتی، در نظر گرفته شده که تمامی موارد مربوط به آن از سوی بورس کالا اعلام میشود. برای تبیین جنبههای گوناگون این قراردادها «دنیایاقتصاد» گفتوگویی با علیرضا ناصرپور معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران داشت؛ وی در این گزارش اهداف اصلی و فرعی شکلگیری این بازار را شرح داد.
در ابتدای این گفتوگو علیرضا ناصرپور درخصوص اهداف راهاندازی معاملات آتی نقره در بورس کالای کشور به «دنیایاقتصاد» گفت: راهاندازی معاملات آتی روی هر کالایی از جمله نقره یک هدف اصلی و یک هدف جانبی را دنبال میکند. هدف اصلی راهاندازی این نوع قراردادها به منظور پوشش ریسک فعالان بازار است و هدف فرعی نیز کشف قیمت محصولات در بازاری پیوسته و شفاف است. وی ادامه داد: سالانه مقادیر قابلتوجهی نقره در ایران مصرف میشود؛ بخشی از نقره مورد تقاضا در بازار داخل به مصرف تولید زیورآلات و صنایع دستی رسیده و بخش دیگر به مصارف آزمایشگاهی و صنعتی میرسد. با وجود حجم قابلتوجه معاملات در این حوزه، اما بازاری رسمی و شفاف برای معامله این محصول تا به حال وجود نداشته و بخش قابلتوجهی از این نقره از طریق مبادی غیررسمی و غیرشفاف مورد معامله قرار میگرفته که طبیعتا این موضوع باعث میشد تا کشف نرخ قابل اتکایی برای این نوع معاملات در بازار آزاد کشور وجود نداشته باشد.
ناصرپور گفت: اما با راهاندازی معاملات آتی نقره در بورس کالای ایران امکان پوشش ریسک معاملات این محصول با نوسانات نرخ در بازاری شفاف برای فعالان این بازار که عمدتا از صنف تولیدکنندگان طلا، نقره و جواهر و سایر متقاضیان صنعتی و آزمایشگاهی است فراهم میشود.
وی افزود: فلز نقره بسیار به نوسانات نرخ جهانی حساس بوده و همانگونه که میدانید این فلز گرانبها ظرف ماههای اخیر نوسانات قابل توجهی را در بازارهای جهانی تجربه کرده و برآورد میشود که این نوسانات ادامهدار نیز باشد، در عین حال سایر مولفههای داخلی تاثیرگذار بر بهای نقره نیز نوسانات متعددی دارند و بنابراین شکلگیری بازاری رسمی و پیوسته برای تعیین قیمت این فلز کمکی مناسب برای پوشش ریسک معاملات این بخش است.
این مقام مسوول درخصوص تعریف و معامله نقره در بازار فیزیکی بورس کالای کشور گفت: در گذشته نقره در بازار فیزیکی بورس کالای ایران پذیرش شده و عرضههایی نیز در این بازار انجام شد هرچند که به معامله منجر نشده است. میزان تولید نقره در ایران بسیار محدود بوده و عمده نقره مصرفی در بازار داخل از مبادی رسمی و غیررسمی وارد کشور میشود؛ بنابراین گسترش معاملات این بخش در بازار فیزیکی چندان میسر نیست؛ چرا که عموما بازار فیزیکی برای کالاهای تولیدی در بازار داخل امکان گسترش دارد.
وی در ادامه به تعریف قراردادهای معامله آتی نقره در بورس کالای کشور اشاره کرد و گفت: ظرف هفتههای اخیر با پیگیریهای انجام شده از سوی بورس کالا قراردادهای آتی نقره برای معامله در بورس کالای کشور تعریف و معاملات آن در هفته گذشته (روز سهشنبه ۱۲ اسفند ماه) آغاز شد. سالها از راهاندازی معاملات آتی در بورس کالای ایران میگذرد و به این ترتیب تقریبا ساختار این نوع معاملات برای بسیاری از فعالان بازار شفاف و روشن بوده و بعید بهنظر میرسد که ابهامی در زمینه معاملات این محصول در بورس کالای کشور وجود داشته باشد. قراردادهای آتی بازاری با رقابت کامل هستند و تعداد زیادی عرضهکننده وخریدار در بازار وجود دارد و همین موضوع باعث افزایش استقبال از این نوع معاملات نسبت به معاملات بازار فیزیکی میشود. در واقع تمامی مصرفکنندگان نقره و هر فردی که قصد سرمایهگذاری در این بازار را دارد میتواند وارد این بازار شده و نسبت به خرید و در ادامه فروش این قراردادها اقدام کند.
محلی برای جذب نقدینگی
ناصرپور افزود: درواقع این بازار محل جذب نقدینگی سرگردان جامعه است؛ البته این موضوع جزو اهداف و مزایای جانبی شکلگیری این نوع معاملات به شمار میرود.
مدیر توسعه بازار مشتقه بورس کالای ایران درخصوص راهاندازی قراردادهای آتی بدون تعریف گواهی سپرده کالایی برای این محصول گفت: بسته به نوع محصول تعریف همزمان گواهی سپرده کالایی و قرارداد آتی میتواند الزامی باشد یا خیر. درخصوص کالایی مانند نقره که بازار جهانی قوی دارد و نرخ آن در بازار جهانی تعیین میشود و در بازار داخل نیز بازاری قوی و سیال دارد، عدمتعریف همزمان این دو معامله محل نگرانی و چالش نیست.
بنابراین این موضوع بسته به نوع دارایی متفاوت است و در کالایی همچون نقره لزومی برای تعریف همزمان این دو معامله یا آغاز این نوع معاملات با گواهی سپرده کالایی وجود ندارد.
وی افزود: البته بورس کالای ایران در حال رایزنی با چند بانک برای تعریف معاملات گواهی سپرده کالایی نقره نیز هست که در صورت فراهم شدن زیرساختهای انبارداری بانکها، امکان راهاندازی معاملات گواهی سپرده کالایی نقره نیز فراهم شود. اولین و مهمترین بخش برای راهاندازی گواهی سپرده کالایی، داشتن یک انبار و خزانه مناسب برای هر محصولی است که قصد راهاندازی آن وجود دارد.
مدیر توسعه بازار مشتقه بورس کالای ایران درخصوص استاندارد نقره مورد معامله در این قرارداد گفت: استاندارد کالا بهصورت ساچمه(گرانول) مطابق استاندارد ۹۹۹ است، اما در آینده بنا به خواست متقاضیان تحویل محصول این امکان وجود دارد که بر روی همین معاملات امکان تحویل با عیارهای دیگری نیز تعریف شود به این ترتیب که با کسری مبلغی مشخص به جای این نقره، محصولی با استاندارد کمتر مانند ۹۹۲ تحویل خریدار داده شود.
دنیایاقتصاد : در آخرین روز هفته، دلار به کانال ۲۴ هزار تومانی ریزش کرد. روز پنجشنبه، اسکناس آمریکایی ۳۳۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۲۴ هزار و ۹۷۰ تومان رسید. این اتفاق درحالی رخ داد که دلار ۵ روز کاری در کانال ۲۵ هزار تومان زندانی شده بود.
به گفته فعالان، اخبار متفاوتی در انتهای هفته به بازار رسید و این موضوع موجب شد که سمت و سوی انتظارات معاملهگران بازار تغییر کند. ظهر پنجشنبه شبکه خبری الجزیره خبر داد که کشورهای اروپایی عضو برجام از ارائه قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی عقبنشینی کردهاند. والاستریتژورنال نیز عنوان کرده بود، شورای حکام قصد ندارد قطعنامهای علیه ایران صادر کند. چنین خبری موجب شد که اتمسفر جدیدی بر بازار ارز حکمفرما شود و انتظار برای برگشت قیمت دلار به کانال ۲۶ هزار تومانی کاهش پیدا کند. در آن زمان، معاملهگران عنوان کردند عقبنشینی اروپاییها به احتمال زیاد با هماهنگی آمریکا صورت گرفته است. برداشت معاملهگران این بود که آمریکا به ایران سیگنالی ارسال کرده است که بهدنبال افزایش تنشها نیست و قصد دارد با ایران به گفتوگو بنشیند. روز جمعه اخبار دیگری منتشر شد که نشان از احتمال کاهش تنشها میداد. بهعنوان مثال، سیدحمید حسینی عضو هیاتمدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در صفحه توییتر خود نوشت: «منابع موثقی در عراق از موافقت آمریکا با آزادسازی منابع ایران در بانک تجارت عراق خبر میدهند و اعلام کردهاند که چند تراکنش نیز انجام شده است.» در کنار این، برخی از معاملهگران در کانالهای اطلاعرسانی خود، خبری را به نقل از رویترز منتشر کردند که یک دیپلمات فرانسوی عنوان کرده است، تلاشها بر این است که همه طرفها قبل از شروع تعطیلات نوروز در ایران، دور میز جمع شوند. به نظر میرسد بازار این بار منتظر خواهد بود که قبل از عید، مذاکرات برجامی آغاز شود. ایران قبل تر عنوان کرده بود که بدون رفع تحریم ها، مذاکرهای را نخواهد پذیرفت. پایین رفتن دلار از مرز ۲۵ هزار تومانی موجب شد که این ارز طی هفته گذشته حدود ۵/ ۱ درصد ارزش خود را از دست دهد. همچنین رئیسکل بانکمرکزی از افت قیمت دلار در سامانه نیما به کانال ۲۲ هزار تومانی خبر داد که میتواند انتظارات نزولی در بازار ارز را بیشتر کند. به احتمال زیاد دلار امروز را کاهشی آغاز خواهد کرد، ولی برای ثبت افت سنگین، اسکناس آمریکایی نیاز دارد که سطح حمایتی ۲۴ هزار و۵۰۰ تومانی را از دست بدهد. در تاریخ چهارم اسفندماه، دلار در سطح یاد شده مورد حمایت قرار گرفته بود.
فشار طلا به سکه
قیمت طلای جهانی در سرازیری قرار گرفته است؛ مسالهای که ارزش سکه در بازار داخلی را تحت فشار قرار داده است. روز پنجشنبه فلز گرانبهای داخلی ۲۸۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۰ میلیون و ۶۷۰ هزار تومان رسید. با افت انتهای هفته، میزان بازدهی سکه امامی در هفته گذشته به منفی ۶ درصد رسید. در واقع سقوط اونس درهفته گذشته موجب شد که قیمت سکه افت بسیار بیشتری را در مقایسه با دلار تجربه کند. به گفته فعالان، سکه با از دست دادن سطح ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی در مسیر نزولی قرار گرفته است و در صورتی که به بالای این سطح بازنگردد، افت بیشتری را تجربه خواهد کرد.
مدیرعامل صرافی کراکن پیشبینی کرد قیمت بیتکوین تا ۱۰ سال آینده به یک میلیون دلار هم برسد. به گزارش «ایسنا» به نقل از بلومبرگ، جسی پاول- مدیرعامل صرافی کراکن- با اشاره به اینکه ارزهای ملی به شکل فعلی خود نشان دادهاند که دارای ضعفهای زیادی هستند، پیشبینی کرد بیتکوین روزی به ارز غالب در مبادلات جهانی تبدیل شود.
وی افزود: بهنظرم چیزی که از طرفداران بیتکوین میشنوید این خواهد بود که بیتکوین تا ماه خواهد رفت، تا مریخ خواهد رفت و در نهایت هم به ارز غالب جهانی تبدیل خواهد شد. اشاره پاول به این گفته ایلان ماسک، بنیانگذار تسلا است که گفته بود دوجکوین تا ماه خواهد رفت. به گفته پاول، در کوتاهمدت مردم شاهد این هستند که ارزش بیتکوین در حال پیشیگرفتن از طلا است در نتیجه در۱۰ سال آینده امکان رسیدن بیتکوین به قیمت یکمیلیون دلار هم وجود دارد. اگرچه قیمت بیتکوین در آخرین دور معاملات به زیر ۵۰ هزار دلار کاهش یافته اما ارزش آن طی یکسال اخیر بیش از ۷۰درصد افزایش یافته است. گری گنزلر- گزینه پیشنهادی بایدن برای ریاست کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا- گفته است بازار ارزهای دیجیتالی مکان ایدهآلی برای انجام امور مجرمانه هستند و دخالت در این بازارها یک چالش اساسی برای دولت محسوب میشود.
درآمد ماهانه شرکت در بهمن ماه امسال ۴/ ۴۰۳ میلیارد تومان بوده که نسبت به دی ماه ۹۹ رشد ۵درصدی داشته است. مقایسه فروش شرکت در بهمن ماه ۹۹ با ماه مشابه در سال ۹۸ نشان میدهد میزان درآمد شرکت ۱۲۷ درصد افزایش یافته است.
درآمد بهمن ماه شرکت ۵۰ درصد بیشتر از متوسط فروش سال ۹۹ بوده و تمامی فروش شرکت از طریق فروش داخلی بوده است.
شرکت از ابتدای سال مالی تا انتهای بهمن ماه ۹۹ در مجموع مبلغ ۲۹۶۱ میلیارد فروش داشته که نسبت به فروش شرکت در مدت مشابه سال۹۸ رشد ۹۴ درصدی داشته است.
درآمد ماهیانه شرکت پارس خودرو در بهمن ماه امسال ۷۶۴ میلیارد تومان بوده است که نسبت به دی ماه ۹۹ افزایش ۲۰ درصد داشته است.
مقایسه فروش این شرکت در بهمن ماه ۹۹ با ماه مشابه در سال ۹۸ نشان می دهد میزان درآمد شرکت ۲۷۷ درصد افزایش یافته است و درآمد بهمن ماه شرکت پارس خودرو ۱۴۶ درصد بیشتر از متوسط فروش سال ۹۹ بوده و همگی از طریق فروش داخلی بوده است.
شرکت پارس خودرو از ابتدای سال مالی تا انتهای بهمن ماه ۹۹ در مجموع مبلغ ۳۳۹۸ میلیارد فروش داشته است که نسبت به فروش شرکت در مدت مشابه سال۹۸ افزایش ۳۰۹ درصد داشته است.
بدون دیدگاه