کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه تصمیمات ارزی بانک مرکزی بر رشد شاخص بورس اثر گذار بود، گفت: به دنبال اتفاقات رخداده در بازار ارز زمینه ورود پولهای بلوکهشده به سمت بازار سرمایه فراهم شد که شاهد افزایش چشمگیر حجم تقاضا در بازار سهام بودیم.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از ایرنا، حمیدرضا جیهانی درباره تاثیر تصمیم ارزی بانک مرکزی بر رشد شاخص بورس، اظهار کرد: بر اساس ابلاغیه اخیر بانک مرکزی دارندگان و عرضهکنندگان نرخ ارز میتوانند ارز حاصل از صادرات را به متقاضیان با نرخ توافقی بفروشند که این موضوع بر روند معاملات بازار سرمایه اثر مثبت دارد و باعث افزایش سودآوری شرکتهای بازار سرمایه خواهد شد.
وی افزود: این تصمیمات و دریافت مصوبه و اختیارات بانک مرکزی از سران قوا میتواند زمینهساز روندی برای بازگشت ارز صادرکننده بدون محدودیت به کشور در قالب اسکناس باشد.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: در هفتههای اخیر افزایش فاصله بین قیمت دلار در سامانه سنا و نیما با بازار آزاد منجر به خودداری ورود ارز صادرکنندگان به داخل کشور شد.
اقدام بانک مرکزی باعث کاهش قیمت ارز شد
جیهانی خاطرنشان کرد: با توجه به چنین مسالهای اما باز هم شاهد وجود تقاضا در بازار بودیم؛ بنابراین ابلاغیه بانک مرکزی منجر به ورود ارز حاصل از صادرات صادرکنندگانی به بازار ارز شد که اقدام به احتکار کرده بودند و این امر در کوتاهترین زمان ممکن سبب روند نزولی قیمت ارز در بازار شد.
وی با بیان اینکه از سوی دیگر شاهد وجود حجم نقدینگی مشخص در اقتصاد کشور هستیم، گفت: حجم نقدینگی موجود در کشور تحت تاثیر سیاستگذاریهای دولت و ایجاد جذابیت برای سرمایهگذاران به سمت بازارهای مالی سوق پیدا میکند.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: در چند وقت گذشته اتفاقاتی مانند ممنوعیت خریدوفروش دلار توسط نهادهایی غیر از نهادهای پولی، مدیریت حساب افراد بیکار و مجوز ورود اسکناس ارز بدون محدودیت به کشور باعث جهتدهی درست نقدینگی در اقتصاد کشور شده است.
جیهانی معتقد است که با توجه به چنین مسایلی افراد دیگر نسبت به سرمایهگذاری در بازارهای سفته بازانِ مانند ارز، سکه و طلا خودداری میکنند.
وی گفت: از سوی دیگر وضع قانون مالیات در آینده نزدیک، منجر به این خواهد شد تا بازاری با شفافیتهای اقتصادی برای سرمایهگذاری در اختیار سرمایهگذاران قرار بگیرد.
افزایش چشمگیر حجم تقاضا در بازار سهام
این فعال بورس ادامه داد: چنین مسایلی منجر به از بین رفتن محبوبیت بازار ارز برای سرمایهگذاری شده و امیدواریم طی روزهای آینده قیمت ارز روند کاهشی بیشتری به خود بگیرد.
جیهانی خاطرنشان کرد: تحت تاثیر چنین اتفاقی، پولهای بلوکهشده در کارگزاریها و حسابهای بانکی از روز گذشته به سمت بازار سرمایه روانه شد و شاهد افزایش چشمگیر حجم تقاضا در بازار سهام بودیم.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: از سوی دیگر در چند روز گذشته نوسان در معاملات بازار سهام نمایان بود که این امر باعث شد تا بازار خود را آماده برای صعود دوباره کند.
وی تاکید کرد: امیدواریم طی روزهای آینده شاهد تداوم روند صعودی شاخص بورس و رشد بیشتر بازار سرمایه باشیم.
رئیس کمیسیون داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی، گفت: اگر تاکنون نظام تامین مالی صحیح در بازار سرمایه و رونق تولید در کشور ما شکل نگرفته، به دلیل مشکل پرداخت یارانه به واردات و در نتیجه آن نابودی بهرهوری تولید، ناشی از رانت و انحصار بوده است. تبدیل ارز ترجیحی به یارانه نقدی آغاز ایجاد شفافیت اقتصادی و رشد تولید در صنایع مختلف از جمله صنعت کشاورزی خواهد بود.
محمدصالح جوکار در گفتوگو با پایگاه خبری بازار سرمایه(سنا)، گفت: یکی از تصمیمات مهمی که دولت سیزدهم گرفت، اصلاح ارز ترجیحی بود. به طوری که یارانه از ابتدای زنجیره به انتهای آن منتقل شد و به صورت مستقیم در اختیار مصرف کننده قرار گرفت. پیش از این ساختار عرضه کالاهای اساسی کشور به صورت همزمان در حوزههای تأمین و توزیع با مشکل رو به رو بود.
وی ادامه داد: واقعیت این است که ارز ترجیحی در اختیار واردکنندگان خاصی قرار میگرفت که اقشار آسیب پذیر که اصلیترین جامعه هدف این حمایت بودند بهرهای از آن نمیبردند. ایضا در شبکه توزیع نیز با مشکلاتی مواجه بودیم و بخشی از یارانه هدر میرفت. در یک کلان تصویر میتوان گفت این یارانه آنچنان که باید و شاید نفعی برای مصرف کننده و تولید کننده نداشت.
رئیس کمیسیون داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: با توجه به تمامی این مشکلات، این تصمیم دولت شایسته تقدیر است. با اصلاح ارز ترجیحی و تبدیل آن به یارانه نقدی یا کالایی، میزان اصابت یارانه دولت به جامعه هدف افزایش پیدا کرد. از نظر من، پایههای اساسی سلامت اقتصادی همین مسائل است. اگر رانت و فساد نباشد، اقتصاد ما سالم خواهد شد. اگر اقتصاد ناسالمی داریم، به خاطر همین فضای رانت و فساد است. پایان ارز ترجیحی تا حد زیادی این مشکل را برطرف خواهد کرد.
شروع رونق صنایع تولیدی با پایان ارز ترجیحی
جوکار، در خصوص تأثیر اصلاح ارز ترجیحی بر بازار سرمایه، افزود: اگر تا کنون نظام تامین مالی صحیحی در بازار سرمایه شکل نگرفته، ناشی از پرداخت یارانهای بوده که به واردکنندگان انجام میشده است. این روش حمایتی که در آن انحصار و رانت حرف اول را میزدند منجر به کاهش بهرهوری بنگاهها و صنایع تولیدی کشور شده بودند. صنایعی که اغلب در بورس نیز فعال هستند.
وی افزود: تا مادامی که افرادی بتوانند با در اختیار داشتن اطلاعات و امتیازات ویژهای مانند ارز ترجیحی در اقتصاد کشورمان وجود داشته باشند، تصور اینکه صنایع بتوانند در یک فضای رقابتی و سالم با یک دیگر رقابت و رشد کنند دور از دسترس به نظر میآید. پایان بخشیدن به ارز ترجیحی را باید گام بلندی در راستای کاهش رانت و حرکت به سمت اقتصاد شفاف قلمداد کرد؛ البته این روند رقابتپذیر کردن اقتصاد باید در تصمیمات بعدی دولت نیز ادامه داشته باشد.
خبر مرتبط
نظرسنجی از کارشناسان اقتصادی درباره اثر ساماندهی ارز ترجیحی بر بازار سرمایه
این نماینده مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: نباید فراموش کنیم که بازار سرمایه در فضایی شفاف و اقتصاد رقابتی توان رشد و جذب نقدینگی را دارد. هرگونه شک و تردیدی درباره آینده اقتصاد و صنایع باعث تمایل سرمایهگذاران به بازارهای موازی بورس که غالبا غیر مولد هستند، میشود.
جوکار در پایان خاطر نشان کرد: گام دولت در اصلاح ارز ترجیحی به مرور زمان باعث رونق صنایع و به ویژه صنایع بورسی خواهد شد. این اتفاق برای صنعت کشاورزی امری بدیهی است.
هفته گذشته با تعلیق عرضه خودرو در بورسکالا از سوی وزارت صمت، این خبر به یکی از سوژههای داغ بازار سرمایه و خودرو تبدیل شد و اظهارنظرهای مختلفی هم در این زمینه مطرح شد. «کالاخبر» فارغ و بهدور از حواشیهایی همچون تذکر سازمان بازرسی کل کشور به وزارت صمت درباره سامانه یکپارچه یا بررسی پشتوانه قانونی وزارت صمت در حق تعلیق عرضه خودرو در بورسکالا، به بررسی اهمیت عرضه خودرو با ظرفیت و بسترسازی بورسکالا میپردازد.
به گزارش «کالاخبر»، بورسهای کالایی بهعنوان بستر انجام معاملات، همواره امکان شفافسازی معاملات و تامین نیاز و رضایت طرفهای معاملات با بهرهگیری از سازوکار عرضه و تقاضا را فراهم میآورند؛ این بدیهیترین و ابتداییترین اصل کارکردی بورسهای کالایی است. در واقع، عرضه کالا یا محصول در بستر بورسهای کالایی به معنای امکان شفافیت، رصد و نظارت بر معاملات است. فعالان و تولیدکنندگان خودرو نیز از این منظر به معاملات خودرو در بورسکالا مینگرند و به دنبال امکان شفافیت، رصد و نظارت معاملات در هر محصول و کالایی هستند. با این رویکرد، هم سیاستگذار میتواند سیاستهای صحیح و کارآیی را برای بهبود وضعیت به کار ببندد و هم تصویر صحیح و روشنی از وضعیت فعلی بازارها در اختیار سرمایهگذار قرار گیرد. سازوکار عرضه و تقاضا در بورسکالا طی عمر ۱۵ساله این بازار نشان داده است که میتواند یکی از مطمئنترین و کارآمدترین راهکارها برای شفافیت و بهبود بازارهای کالایی باشد؛ چرا که این بستر شفافساز در کوتاهمدت به دنبال تامین منافع تولیدکننده خواهد بود و در میانمدت و بلندمدت هم رضایت مصرفکننده نهایی را به دنبال دارد.
البته سازوکار مزبور تنها در صورتی میتواند کارآمد تلقی شود که از دخالتها و سیاستگذاریهای بیمورد بهدور بوده و تنها بر مبنای عرضه و تقاضا باشد؛ در اینصورت سیاستگذار میتواند در سمت عرضه و تقاضا به تعادلبخشی بازارها نیز کمک کند. بورسکالا برای عرضه خودرو بر مبنای همین استدلالها و تنها در راستای کمک به سیاستگذاریهای بهتر و نقش دماسنجی اقتصاد، مبادرت به عرضه خودروهایی کرد که از قیمتگذاری شورای رقابت مستثنی بودند و این در حالی است که با وجود پذیرش یکی از محصولهای پرتیراژ یکی از خودروسازان معروف، بهواسطه اهمیت و درک شرایط فعلی سیاستگذار و احترام به قانون، مبادرت به عرضه خودروهای بخش خصوصی کرد. با وجود اینکه عرضه خودرو در بورسکالا میتوانست با شفافیت در معاملات، بسترهای رانتزا را از بین ببرد، اما این سیاست فعلا مسکوت مانده است و باید در انتظار رأی شورای عالی بورس در خصوص ابهام حقوقی مصوبه شورای عالی سران قوا در زمینه امکان عرضه خودرو در بورسکالا باشیم.
در کنار بررسی ظرفیت بورسکالا برای یاریرساندن به سیاستگذاری در صنعت خودرو، باید توجه کرد که روش فعلی فروش خودرو در کشور که براساس سیستم قرعهکشی جاری است، معضلاتی مانند ادامه روند قیمتگذاری دستوری، فاصله فاحش قیمت کارخانه و بازار و در ادامه توزیع رانت، عدمشفافیت صحیح از روند معاملات پس از فروش اولیه خودرو به متقاضیان، نبود زیرساختهای فنی مناسب، عدمدسترسی به اطلاعات و دادههای دقیق و در آخر، ادامه شرایط سخت تولیدکنندگان و اثرات آن بر سودآوری سهامداران خودرویی را بهدنبال دارد که همه این موارد، اهمیت بهرهگیری از سازوکار شفاف و رقابتی برای معاملات خودرو را دوچندان میکند.
هراس از رشد بیشتر تورم جهانی و احتمال افزایش نرخ بهره در آمریکا و اروپا در هفته جاری در کنار شیوع جدید کووید-۱۹ در چین موجب ایجاد روند کوتاهمدت کاهشی در بازار نفت شد و دوشنبه آن را حدود ۲ دلار بر بشکه پایین آورد. با این حال، تقریبا همه تحلیلهای بلندمدت از این بازار نشان از قوی ماندن قیمت دارند. خاویر بلاس، تحلیلگر بلومبرگ در گزارشی به مقایسه شوک فعلی نفت با شوک سال ۲۰۰۸ پرداخته و میگوید تاکنون این دو بسیار شبیه به هم بودهاند، اما جایی نمودارها از هم جدا میشوند؛ به این معنا که روند صعودی در شوک فعلی طولانیتر خواهد بود.
وقفه در تورم بازار نفت
قیمت طلای سیاه پس از رسیدن به ۱۴۷دلار بر بشکه و رکوردشکنی تاریخی در جولای ۲۰۰۸، در پایان آن سال به زیر ۴۰ دلار رسید. اما این بار متفاوت است، چراکه پیشبینیها از رشد یک تا ۵/ ۲میلیونبشکهای تقاضای روزانه نفت در سال میلادی آینده دارد؛ وضعیت عرضه بهخصوص با توجه به جنگ روسیه خوب نیست؛ ظرفیت مازاد تولید بسیار کم است و انبارهای نفتی نیز در سطوح پایینی هستند. بر این اساس، بلاس میگوید شوک نفتی در سال ۲۰۲۳ نیز ادامه خواهد یافت.
هراس بازار از تورم و رکود
اعلام رشد تورم در آمریکا طی هفته گذشته موجب انتظار از رشد نرخ بهره بانکی در این کشور شد. این به معنای تقویت شاخص دلار است که کامودیتیها از جمله نفت با آن معامله میشوند و گرانی آن نسبت به دیگر ارزها به ضرر خریدارهایی خواهد بود که ارزهای دیگری در دست دارند. گفته میشود فدرال رزرو آمریکا در جلسه چهارشنبه این هفته رشد ۵/ ۰درصدی نرخ بهره را تصویب خواهد کرد که مانع دیگری برای قیمت نفت خواهد بود. حتی برخی رشد ۷۵/ ۰درصدی هم پیشبینی میکنند که بیش از سناریوی قبلی بر قیمت کامودیتیها اثر منفی خواهد داشت.
علاوه بر این، افزایشهای پیدرپی نرخ بهره در آمریکا و اروپا خطر فرو بردن اقتصاد به رکود را هم دارد که در این صورت نیز تقاضای نفت کاهش خواهد یافت و سیگنالی نزولی برای قیمتهاست. بازار نفت در روز آغازین هفته بهدلیل این نگرانیها و همینطور شیوع مجدد کووید-۱۹ در پکن که امیدها برای بازگشت سریع تقاضای سوخت را نقش بر آب کرد، افت نسبتا سنگینی را تجربه کرد. بر این اساس، بهای برنت ساعت ۱۶:۴۰ به وقت تهران، با ۸/ ۱دلار افت معادل ۱۴۸/ ۱درصد به ۲۱/ ۱۲۰دلار بر بشکه رسید. وست تگزاس اینترمدییت هم با تقریبا همین حجم افت، ۷۵/ ۱۱۸دلار بر بشکه معامله میشد.
مقامات چینی یکشنبه از گسترش «وحشیانه» ویروس کرونا در پایتخت این کشور خبر دادند و اعلام کردند میخواهند تا چهارشنبه بهصورت گسترده اقدام به انجام تستهای کووید در پکن کنند. نگرانیها در مورد افزایشهای بیشتر نرخ بهره پس از آنکه دادههای تورم آمریکا در روز جمعه نشان از رشد آن داشت، بر بازارهای مالی جهان فشار وارد کرد. استفن اینز از مدیریت دارایی SPI در یک یادداشت گفت: «دلار قویتر و هراس از رکود تورمی نشان داد که عوامل صعودی بازار را خنثی میکند.» او ادامه داد: «چین همچنان ریسک نزولی قابلتوجهی است، اما بیشتر (تحلیلگران) بهرغم پتانسیل قرنطینه جدید در هفتههای پیشرو و اینکه تقاضای فعلی از وضعیت نرمال فاصله دارد، عادی شدن تدریجی تقاضا در چین را عامل مثبت قوی برای بازار میبینند.» هر دو شاخص مهم بازار نفت هفته گذشته بیش از یک درصد افزایش یافتند زیرا تقاضا در آمریکا تقویت شد.
چرا قیمت نفت در بلندمدت صعودی خواهد بود؟
ممکن است وال استریت مرتبا در مورد رکود در سال آینده حرف بزند، اما در بازار انرژی داستان متفاوت است. بسیاری از بازرگانان، سیاستگذاران و تحلیلگران تقاضای نفت را در سال ۲۰۲۳ افزایشی میبینند و معتقدند عرضه برای رساندن خود به تقاضا در تقلا خواهد بود. به گزارش بلومبرگ به قلم خاویر بلاس، مقامات غربی در خلوت نگران این هستند که بهای برنت از حدود ۱۲۰دلار فعلی بهزودی به ۱۵۰دلار بر بشکه برسد. برخی میترسند نفت بیشتر هم بالا رود و بعضی حتی فکر میکنند تا پایان سال قیمت نفت به ۱۷۵ و ۱۸۰دلار بر بشکه خواهد رسید که تقاضای فشردهشده پساکرونایی و تحریمهای اروپا علیه روسیه از عوامل اصلی آن خواهند بود. شوک، امسال پایان نمییابد. همزمان با هراسهای گسترده از یک جهش قیمت نفت در تابستان امسال، توفانی دیگر در افق در حال شکلگیری است: شوک نفتی در سال ۲۰۲۲ پایان نخواهد یافت. تقریبا قطعی است که شوک به سال آینده نیز تسری مییابد.
درحالیکه بسیاری از افراد منتظر پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی از وضعیت نفت در سال ۲۰۲۳ هستند که چهارشنبه منتشر میشود، مراکز تجارت کالایی، شرکتهای نفتی، کشورهای اوپکی و مصرفکنندگان پیش از این ارقام خود را اعلام کردهاند. اجماع این نظرها برای تقاضای نفت در ۲۰۲۳ بین رشد یکمیلیون بشکه در روز تا ۵/ ۲میلیون بشکه تفاوت دارد. آژانس گفته احتمالا تقاضا در سال ۲۰۲۲، ۸/ ۱میلیون بشکه رشد کند و به ۱۰۰میلیون بشکه در روز برسد. بهطور معمول هر رشد بالای یک میلیون بشکه در روز در تقاضای سالانه نفت کاملا قوی محسوب میشود. وضعیت سمت عرضه هم چندان بهتر نیست. معاملهگران نفت انتظار دارند در بهترین حالت روسیه با کاهش ۱۰درصدی نسبت به عرضه پیش از جنگ، به سطح تولید ۱۰میلیونبشکهای خود ادامه دهد. اما برخی معتقدند تولید این کشور ممکن است یک یا ۵/ ۱میلیون بشکه دیگر هم ریزش کند. محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک نیز هفته گذشته گفت که به غیر از دو سه کشور، بقیه اعضای این سازمان به حداکثر تولید رسیدهاند. اوپکپلاس که سال را با ظرفیت مازاد تولید خوبی آغاز کرده بود، حالا به مرز اتمام آن نزدیک میشود.
نتیجه این میشود که انبارهای نفتی برای سومین سال متوالی در ۲۰۲۳ کاهش خواهد یافت. تا اینجای سال، دولتهای غربی تاثیر عرضه کاهنده را با آزادسازی نفت از ذخایر استراتژیک التیام دادهاند. بدون اقدام دیگری، آزادسازیهای اضطراری تا نوامبر پایان میپذیرند و بزرگترین سپر بازار برداشته میشود. ظرفیت مازاد تولید در بخش پالایشی هم در عمل تمام شده است. اختلاف قیمت نفت و فرآورده (crack spread) که از سال ۱۹۸۵ تا ۲۰۲۱ به طور متوسط ۵/ ۱۰دلار بوده است، هفته گذشته به رکورد تاریخی نزدیک به ۶۱دلار رسید. از آنجایی که پالایشگاههای جدید کمی در ۱۸ ماه آینده وارد مدار میشوند، حاشیه سودهای بسیار بالا ممکن است تا پایان سال و در سال جدید باقی بمانند.
واگرایی شوک نفتی فعلی از سال ۲۰۰۸
چشمانداز سال ۲۰۲۳ با علامت سوالهای بزرگی همراه است و بیشتر آنها به تصمیمات دولتها مربوط است. هرکدام از آنها میتواند عرضه و تقاضا را در بین یک تا ۵/ ۱میلیون بشکه تغییر دهند که برای حرکت قابلملاحظه قیمتها کافی است. مهمترین آنها طول دوره تحریم نفت روسیه است که خود به جنگ در اوکراین پیوند خورده است. دیگر نقاط ابهام شامل سیاست کووید-صفر چین، تحریمهای غربی علیه ایران و ونزوئلا و آزادسازی نفت از ذخایر استراتژیک است. شوکهای نفتی معمولا با اوجهای قیمتی به یاد سپرده میشوند. اما این فقط نیمی از مساله است؛ نیمه دیگر طول دوره شوک است. اینجاست که پیشبینی سال ۲۰۲۳ بیشترین اهمیت را پیدا میکند. آخرین جهش قیمت نفت کوتاه بود. پس از افزایش قیمت نفت در کل سال ۲۰۰۷ و اوایل سال ۲۰۰۸، رالی قیمتی در ماه مه این سال سریعتر شد و بهای آن به بالای
۱۲۰ دلار بر بشکه رسید. در جولای قیمت نفت به ۵/ ۱۴۷دلار بر بشکه بهعنوان سطح اوج تاریخی رسید، اما اوایل سپتامبر بهای نفت به زیر ۱۰۰ دلار ریزش کرد. برنت پایان سال ۲۰۰۸ با قیمت پایین ۴۰دلار معامله میشد. تاکنون رالی قیمت نفت سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱ کاملا شبیه روند سالهای ۲۰۰۸-۲۰۰۷ بوده است. بهطرز ترسناکی نمودارهای آنها با هم منطبق است. اما این تفکر که قیمت نفت همان راه ۱۴ سال پیش را خواهد رفت، اشتباه است. قیمت نفت قرار نیست سقوط کند. بهتر است مقایسه با دوره ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ صورت گیرد؛ یعنی دورهای که قیمت نفت هرگز رکورد سال ۲۰۰۸ را به خود ندید، اما بدون وقفه برای بیش از ۴۰ ماه بالای سطح ۱۰۰دلاری باقی ماند. برنت در سال جاری متوسطی برابر با ۱۰۳دلار داشته که بالاتر از متوسط ۵/ ۹۸دلار سال ۲۰۰۸ بوده است. در شش ماه آینده نیز ممکن است قیمتهای بالاتری ببیند. با این حال، نکته مهمتر اینکه قیمتهای بالا تا کی باقی میمانند. فعلا، پایانی برای آن در افق دیده نمیشود.
قیمت بیتکوین روز گذشته حمایت ۲۵ هزار دلار را از دست داد و تا ساعت ۱۴ روز دوشنبه به وقت تهران وارد کانال ۲۳ هزار دلار شد. به نظر میرسد روند نزولی بیتکوین همچنان ادامه داشته باشد. افزایش تورم موجب شده سرمایهها دوباره به سمت اوراق قرضه دولت ایالاتمتحده حرکت کرده و بازارهای ریسکی جذابیت خود را برای معاملهگران بازارهای جهانی از دست بدهند. از سوی دیگر، احتمال افزایش نرخ بهره، باعث کوچ سرمایهها از بازارهای دارایی خواهد شد. در این روزها، شرایط در بازار سهام آمریکا نیز جالب نبوده و این دسته از داراییها نیز هفته گذشته را با فشار فروشندگان در روز جمعه به پایان رساندند.
مهمترین عامل رشد داراییهای ریسکی در سال 2020 و 2021 پول چاپ شده توسط دولتها در پی همهگیری ویروس کرونا برای جلوگیری از رکود اقتصادی بود. ماه مارس سال 2020، بیتکوین پس از یک ریزش شدید از 9 هزار دلار تا 3700 دلار، رشد قیمتی خود را آغاز کرد. از ماه مارس سال 2020 تا نوامبر سال 2021، بیتکوین با رشد بیش از هزار درصدی به کانال 69 هزار دلار رسید.
شرایط در دیگر بازارهای ریسکی مانند بازار سهام نیز به همین شکل بود. بازار سهام صعود خود را از ماه مارس 2020 آغاز کرده و این روند تا ژانویه سال 2020 ادامه داشت. طی این مدت شاخص داوجونز حدود 100 درصد و شاخص STOXX 50 حدود 90 درصد رشد داشتند. روند صعودی در بازار سهام ژاپن اندکی زودتر از بازار سهام دیگر کشورهای صنعتی بزرگ در ماه سپتامبر 2021 به پایان رسید و طی این مدت رشد 88 درصدی را تجربه کرد.
این در حالی است که طی همین مدت مشابه، بازار داراییهای امن مانند طلا به نسبت بازار داراییهای امن رشد چشمگیری نداشتند. برای مثال طی مدت مشابه بررسی شده، طلا تنها 40 درصد رشد قیمتی را تجربه کرده بود. با نزدیک شدن به انتهای سال 2021، زمزمههای آغاز سیاستهای ضد تورمی میان سیاستگذاران و تحلیلگران افزایش یافت. تورم ناشی از چاپ پول دولتها در دوران پاندمی کرونا موجب شده بود که ترس از کنترل خارج شدن آن بیشتر شود. عاملی که اهمیت این نکته را افزایش میداد، بهبود شرایط سلامت و اقتصاد بود. بازگشت بخش عظیمی از نیروی کار به بازار و پسانداز بالای خانوارها میتوانست تقاضا را بهطور چشمگیری افزایش دهد درحالی که زنجیره تامین نتوانسته بود بهطور کامل بهبود یابد.
نخستین بازار جهانی که تحت تاثیر اخبار گرفت، بازار رمزارزها بود. بیتکوین در اوج خوشبینی معاملهگران برای شکست مقاومت 70 هزار دلار، از کانال 69 هزار دلاری سقوط خود را آغاز کرده و روند نزولی آن همچنان ادامه دارد. طی این مدت این رمزارز حدود 64 درصد از ارزش خود را از دست داده است. شرایط دیگر رمزارزهای بازار نیز مشابه بیتکوین بوده است. اتر، کوین شبکه بلاکچین اتریوم و دومین رمزارز بزرگ بازار که از مارس 2020 تا نوامبر 2021 حدود 4700 درصد رشد کرده بود، اکنون 75 درصد از ارزش خود را از دست داده است.
شرایط بازارهای سهام نیز مانند بازار رمزارزها بود. شاخص داوجونز 15 درصد، STOXX 50 حدود 20درصد و NIKKIE 225 ژاپن هم حدود 12 درصد از ارزش خود را از زمان سقف تاریخی خود تاکنون از دست دادهاند. اما در همین مدت بازار داراییهای امن بازدهی مناسبتری داشتهاند هرچند چندان چشمگیر نبوده است. برای مثال طلا از نوامبر سال 2021 تاکنون حدود 7 درصد رشد داشته است. البته این فلز ارزشمند زمانی که در ماه مارس به کانال 2 هزار دلار رسیده بود، بازدهی 17 درصدی را ثبت کرده بود. در همین مدت نرخ بهره اوراق بدهی دولت ایالاتمتحده با سررسید دو ساله از 39/ 0 درصد به سقف تاریخی 14 ساله خود یعنی رقم 3/ 19 درصد رسید. اوراق 10 ساله نیز رکورد خوبی ثبت کرده و بهره آنها از 5/ 1 درصد به 24/ 3 درصد رسیده است که تقریبا سقف چهارساله این دارایی محسوب میشود.
شرایط بازار نشان میدهد که فعلا فشار فروش در داراییهای ریسکی ادامهدار خواهد بود و تا زمانی که تورم بهطور کامل توسط دولتها کنترل نشود، گسیل سرمایه به سمت داراییهای امن ادامهدار خواهد بود.
نرخ شاخص بازار ارز از سقف قیمتی ۳۳ هزار و ۱۵۰ تومانی بازگشت و به رقم ۳۲ هزار و ۹۵۰ تومان رسید. پس از نوسانات قابل توجه نرخ دلار آزاد طی ۲ هفته گذشته، دیروز نرخ این ارز شاهد اصلاح بود و به پلههای پایانی کانال ۳۲ هزار تومانی بازگشت. برخی از کارشناسان ارزی بازار بر این باورند که این بازگشت قیمتی دلار میتواند ناشی از واکنش بازار به سخنان روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی باشد. علی صالحآبادی دیروز در نشستی با گروهی از صرافان نسبت به ذخایر ارزی کشور اظهار امیدواری و اذعان کرد که با توجه به افزایش قیمت نفت و سطح فروش فرآوردههای نفتی و پتروشیمی کشور، منابع ارزی کشور در بهترین وضع تاریخ خود قرار دارد. از سوی دیگر در این جلسه سیاستهای جدید ارزی مطرح شد که طی آن صادرکنندگان میتوانند داراییهای ارزی خود را با قیمت توافقی به صرافیها عرضه کنند.
دیروز دوشنبه 23 خرداد ماه، نرخ دلار آزاد در بازار تهران شاهد کاهش بود. پس از افزایش چشمگیر نرخ این ارز در معاملات روزهای ابتدایی هفته جاری و رسیدن به قله تاریخی 33 هزار و 150 تومان، روز گذشته نرخ این ارز به کانال 32 هزار تومانی بازگشت. در معاملات ابتدایی روز دوشنبه هر برگ اسکناس دلار آزاد با 10 تومان کاهش نسبت به نرخ روز یکشنبه در رقم 33 هزار و 140تومان فعالیت خود را آغاز کرد. پس از گذشت چند ساعت از معاملات بازار در روز گذشته این نرخ شاهد کاهش و رسیدن به مرز 2کانال 32 و 33 هزار تومانی بود. در ساعات پس از ظهر دوشنبه بود که نرخ اسکناس آمریکایی پس از حضوری یک روزه در کانال بالاتر به پله نهایی کانال 32 هزار تومانی بازگشت و تا انتهای روز در این پله به نوسان پرداخت. به عقیده بسیاری از فعالان ارزی این توقف در روند افزایشی نرخ شاخص ارزی میتواند ناشی از سیاستهای جدید ارزی نهادهای بازارساز باشد. علی صالحآبادی، رئیس کل بانک مرکزی روز گذشته در جلسه خود با تعدادی از صرافان بازار تهران ضمن اشاره بر افزایش سطح درآمدهای نفتی و پتروشیمی کشور گفت: توجه به وضعیت خوبی که در حوزه درآمدهای ارزی کشور چه به لحاظ حواله و چه اسکناس داریم، میتوانیم تعادل خوبی را در بازار ایجاد کنیم. صالحآبادی در این زمینه ادامه داد: هیچ موقع در تاریخ بانک مرکزی این میزان از اسکناس را که الان در بانک داریم، نداشتیم. به هر نحوی که بازار تقاضای واقعی داشته باشد، آمادگی پوشش آن را داریم.
از سوی دیگر طبق سیاستهای جدید این نهاد بازارساز، صادرکنندگان و دارندگان اسکناسهای خارجی میتوانند با قیمت توافقی داراییهای ارزی خود را در صرافیها به فروش برسانند تا با افزایش حجم اسکناس در صرافیها بخشی از حجم تقاضای موجود در بازار تامین شود. به عقیده کارشناسان بازار تهران در صورت ورود اسکناسهای مذکور به چرخه بازار، نرخ ارز در معاملات آزاد میتواند شاهد کاهش نسبی باشد.
واکنش سکه به تعدیل قیمت دلار
روز گذشته سکه طلا طرح جدید نیز در بازار تهران روندی مانند روند قیمت دلار را در پیش گرفت. هر قطعه از این فلز گرانبها که در راستای نوسانات قیمت ارز به کانال قیمتی 16 میلیون تومانی وارد شده بود، روز گذشته به سطوح قیمتی کانال پایینتر بازگشت. در نهایت قیمت هر قطعه سکه طلا ضرب امامی در معاملات عصر روز گذشته با حدود 420هزار تومان کاهش در رقم 15میلیون و 970هزار تومان معامله شد. از جمله نکات قابل توجه بازار سکه و طلا در روز گذشته میتوان به افزایش چشمگیر نرخ حباب ربع سکه اشاره کرد. به اختلاف میان ارزش ذاتی سکه با نرخهای معامله شده در بازار، حباب قیمتی این کالا میگویند. طبق محاسبات نرخ حباب هر قطعه ربع سکه بهار آزادی به محدوده قیمتی 2 میلیون و 470 تا 2 میلیون و 520 هزار تومان رسید.
روز گذشته دلار از قله قیمتی خود بازگشت و یک روند کاهشی محتاطانه را آغاز کرد. همسو با کاهش قیمت دلار، قیمت سکه نیز افت کرد. برخی از فعالان بازار ارز معتقدند احتمال دارد که عرضه دلار در روزهای آتی، افزایش یابد. اخیرا بانک مرکزی مجوز خرید ارز از صادرکنندگان با نرخ توافقی را به صرافیها اعطا کرده است. روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی با صادرکنندگان پتروشیمی، درخصوص راهکارهای بازگشت ارز، جلسه برگزار کرد. برخی از فعالان اظهار کردند که صادرکنندگان برای فروش ارز در صف قرار گرفتهاند.
عقبنشینی دلار از قله قیمتی
روز گذشته بانک مرکزی میزبان شرکتهای پتروشیمی بود. بر اساس گفتههای رئیس کل بانک مرکزی، علی صالحآبادی اصلیترین محورهای جلسه مذکور آن است صادرکنندگان اجازه این را داشته باشند که ارز خود را بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار عرضه کنند. اجرای این تصمیم میتواند مشکلات اسکناس ارز در بازار را کاهش دهد و عرضه ارز را افزایش دهد. تجربیات گذشته نشان داده است که معمولا پس از برگزاری اینگونه جلسات، عرضه ارز در بازار بیشتر شده است. بنابراین احتمالا عرضه ارز در روزهای آینده تقویت خواهد شد.
جلسه بانک مرکزی با فعالان اقتصادی
در روزهای گذشته بخشنامهای مبنی بر امکان فروش ارز صادرکنندگان به صرافیها منتشر شد. بر اساس این بخشنامه، بانک مرکزی به صرافیها اجازه میداد که اسکناس ارز صادرکنندگان را با نرخ توافقی، خریداری کنند و سپس به متقاضیان ارز بدون محدودیت بفروشند. این بخشنامه پس از جلسه رئیس کل بانک مرکزی با صرافان و وعده افزایش عرضه ارز در بازار منتشر شد. این به آن معنا است که پس از این صادرکنندگان امکان آن را خواهند داشت که بدون نیاز به مجوز، اسکناس ارز خود به صرافیها بفروشند و صرافیها نیز با این اسکناسها به تقاضای موجود در بازار پاسخ دهند. پس از جلسه با صرافان و انتشار بخشنامه مذکور، در روز گذشته نیز بانک مرکزی میزبان صادرکنندگان محصولات پتروشیمی بود. مساله اصلی برای برگزاری چنین جلساتی آن است که بانک مرکزی در حال ایجاد مشوقهایی برای صادرکنندگان است. این مشوقها برای آن است که صادرکنندگان در زمان کوتاهی ارز خود را وارد بازار کنند.
دلیل این اقدامات آن است که به احتمال زیاد یکی از دلایل نوسانات نرخ ارز در روزهای گذشته کمبود اسکناس ارز در بازر بوده است؛ زیرا در روزهای گذشته بازار ارز نیما و متشکل نوسانات کمتری داشته و دارای روند با ثباتی بودهاند. تجربه نشان داده است که معمولا پس از برگزاری اینگونه جلسات عرضه ارز در بازار بیشتر شده است. بنابراین یکی از پرسشهایی که وجود دارد آن است که مشوقهای ایجاد شده برای صادرکنندگان تا چه حدی میتواند مشکلات اسکناس ارز در بازار را حل کند و آبی بر آتش نوسانات نرخ ارز در روزهای اخیر باشد؟ احمد لواسانی، رئیس سابق کانون صرافان در اینباره معتقد است که ارز حاصل از صادرات میتواند موجب کاهش قیمت ارز در بازار شود. او روز گذشته در اینباره گفت: بررسی روند بازار نشان میدهد عرضه ارز بر تقاضای آن پیشی گرفته است و در ساعتهای آینده نتایج بهتری در این زمینه خواهیم داشت.
پتانسیل ایجاد تعادل در بازار ارز
رئیس کل بانک مرکزی پس از جلسه با صرافان در روزهای گذشته به افزایش قیمت نفت اشاره کرد. او در اینباره گفت: خوشبختانه بهدلیل بالا رفتن قیمت نفت، فرآوردهها، پتروشیمیها و فولادیها در بازارهای جهانی قیمت نیز بالا رفته و صادرات غیرنفتی ما بیشتر شده است. بنابراین حجم صادرات بیشتر شده و این نکته حجم عرضه ارز را در بازار حواله نسبت به گذشته بیشتر و مطلوبتر کرده است. یک روز پس از این سخنان، بانک مرکزی جلسه ویژهای ارزی با صادرکنندگان پتروشیمی ترتیب داد. در این جلسه صالح آبادی به همکاریهای خوبی که بین بانک مرکزی و صرافیها و مجموعههای ارزی صورت گرفته است اشاره کرد و گفت: دیروز تصمیمات خوبی هم گرفته شد که یکی از آنها این بود که اجازه دهیم تا صادرکنندگان ارز را براساس مکانیزم عرضه و تقاضا عرضه کنند که از امروز اجرایی شد. تمام فعالان ارزی که در جلسه دیروز هم حضور داشتند بر این تصمیم اتفاق نظر داشتند. او همچنین درباره پتانسیل پتروشیمیها در ایجاد تعادل در بازر ارز گفت: صنعت پتروشیمی بهعنوان دارندگان ارز در بازار، عرضه های خوبی داشتند و همواره توانستند تعادل خوبی در بازار ایجاد کنند. این صنعت به عنوان گروه پیشرو در بازار ارز و سامانه نیما نقش موثری در تعادل بازار داشته که از آنها تشکر میکنیم. او در این زمینه افزود: قطعا حضور پتروشیمیها در بازار میتواند به تعادل بیشتر بازار ارز کمک کند.
امید بر ارز پتروشیمیها
رئیس کل بانک مرکزی در جلسه روز گذشته با شرکتهای پتروشیمی با بیان اینکه پتروشیمیها جزو بهترین و مهمترین صادرکنندگان غیرنفتی کشور به شمار میروند، گفت: حجم فروش و ارزش صادرات صنعت پتروشیمی کشور نسبت به گذشته افزایش قابل توجهی داشته و پتروشیمیها بهعنوان دارندگان ارز غیرنفتی عرضههای خوبی در سامانه نیما داشتهاند و نقش آنها بهعنوان پیشرو در ایجاد تعادل در بازار ارز غیرقابل انکار و موثر است. علاوه بر آن درباره توان شرکتهای پتروشیمی برای ایجاد تعادل در بازار ارز گفت: قطعا حضور شرکتهای پتروشیمی در بازار ارز به ایجاد تعادل کمک میکند و بانک مرکزی نیز حمایتها و اقدامات لازم را در این خصوص انجام خواهد داد. او همچنین تاکید کرد: بانک مرکزی حمایت از صنعت و تولید بهویژه پتروشیمی را در دستور کار دارد و اگر مشکل تولید را حل کنیم، قطعا به نفع اقتصاد کشور است.
استقبال پتروشیمیها از فروش ارز
بر اساس گزارش بانک مرکزی شرکتهای پتروشیمی از پیشنهاد بانک مرکزی استقبال کردهاند. احمد مهدوی، دبیرکل انجمن صنفی صنعت پتروشیمی با اشاره به اینکه پتروشیمی صنعت پیشرو و مزیت اصلی کشور است، گفت: شرکتهای پتروشیمی از ابتدای سال ۳میلیارد و ۲۷۰میلیون دلار در سامانه نیما عرضه داشتهاند و پیشبینی میشود امسال در مجموع حداقل ۱۵میلیارد دلار ارز توسط پتروشیمیها به کشور وارد شود. مهدوی نیز در این جلسه به افزایش صادرات محصولات پتروشیمی اشاره کرد و گفت: خوشبختانه چشمانداز صنعت پتروشیمی در کشور روشن است و رشد قابل توجه ارزآوری این صنعت صرفا بهدلیل افزایش نرخهای جهانی نبوده، بلکه هم میزان تولید و هم میزان صادرات محصولات پتروشمی افزایش قابل توجهی داشته و این روند افزایشی امسال با ورود واحدهای جدید به مدار تولید تداوم خواهد داشت.
کشف قیمت ارز بر اساس عرضه و تقاضا
به صورت کلی میتوان گفت جلسه بانک مرکزی با شرکتهای پتروشیمی دارای فضای مثبتی بوده است. دبیرکل انجمن صنفی صنعت پتروشیمی با اشاره به هماهنگی خوب میان بانک مرکزی و شرکتهای پتروشیمی بیان کرد: در حال حاضر هیچ واردکنندهای معطل ارز نیست و در بسیاری مواقع شرکتهای پتروشیمی خریداری برای ارز خود ندارند و در صف منتظر میمانند تا ارزشان را بفروشند. او همچنین با اشاره به تلاش برای کاهش موانع ادامه داد: تصمیمات روز گذشته بانک مرکزی درخصوص عرضه ارز توسط صرافیها و صادرکنندگان یک گام رو به جلو بود و باید کاری کنیم تا موانع کمتر شوند و صادرکنندگان راحتتر ارزهای خود را به بازار عرضه کنند. او در نهایت با ابراز امیدواری برای کشف قیمت ارز بر اساس عرضه و تقاضا گفت: امیدواریم با نگاه جدید بانک مرکزی به حوزه واردات و صادرات در راستای کشف قیمت ارز بر اساس عرضه و تقاضا به زودی شاهد آثار مثبت باشیم و بازار به تعادل مناسبی برسد. مهدوی معتقد است حرکت بانک مرکزی در راستای اجازه فروش ارز توسط صادرکنندگان به صرافیها یک قدم و به جلو بوده است و باید تدبیری اتخاذ شود که ارز به راحتی وارد کشور شود.
تصمیم جدید بانک مرکزی در راستای کنترل بازار ارز را میتوان یکی از دلایل صعود روز گذشته بورس تهران دانست. این نهاد به صرافیها اجازه داد ارز اسکناس صادرکنندگان را با نرخ توافقی، خریداری و به متقاضیان ارز بدون محدودیت به فروش برسانند. فاصله دلار در بازار آزاد با دلار نیمایی را میتوان بهعنوان یک مانع در مسیر رشد بازار درنظر گرفت. طبیعتا در فضایی که ارز صادراتی شرکتهای بورسی ۳۰درصد پایینتر از بازار تسعیر شود، این نوع سرمایهگذاری در حقیقت با کاهش جذابیت مواجه میشود و سایر سرمایهگذاریها بهطور نسبی افزایش جذابیت پیدا میکنند که این مهم میتواند نقدینگی را به سمت سرمایهگذاری غیر از سهام سوق دهد. نخستین سیگنال مثبت دریافتی توانست در جامعه سهامداری کشور به ایجاد امیدواری مبنیبر افزایش نرخ نیما منجر شود. با توجه به اینکه سایر بازارهای مالی از رشد مطلوبی طی چند وقت گذشته برخوردار بودند و بازار سرمایه از این مسیر افزایشی اصطلاحا عقب مانده بود، دستورالعمل جدید بانک مرکزی در حقیقت میتواند بهعنوان انگیزهای در نظر گرفته شود که پول از سایر بازارها به سمت بازار سهام تغییر مسیر دهد.
احتمالا در کوتاهمدت (چند روز) بورس میتواند افزایشی باشد اما تداوم مسیر صعودی بازار منوط بر تغییرات قیمت دلار نیما است تا به اتکای چنین اتفاقی بازار بتواند رشد پیدا کند. تصمیم جدید بانک مرکزی بیشتر در شرکتهای کوچکتر بازار سرمایه تاثیرگذار بوده چراکه این دستورالعمل بیشتر مرتبط با اسکناس ارزی است، بنابراین شرکتهای بزرگتر که در واقع گیرنده اسکناس نیستند حوالههای ارزی دارند که در بازار متشکل ارزی بر مبنای نرخ نیما اسکناس خود را عرضه میکنند. منتها شرکتهای کوچکتر که ارز صادراتی بهصورت اسکناس دریافت میکنند میتوانند از انتفاع بیشتری برخوردار شوند. کلیت بازار از این مهم تاثیرپذیر نیست زیرا شرکتهای تاثیرگذار غالبا شرکتهای بزرگی هستند که ارز صادراتی آنها بهصورت حواله بوده و اسکناس نیست. در صورتیکه سیاست بانک مرکزی به نوعی باشد که در راستای کاهش شکاف ایجادشده بین ارز بازار آزاد و نیما گام بردارد، در چنین شرایطی سیگنال مثبت برای شرکتهای بزرگتر و بهعبارتی کلیت بازار مبنیبر پر شدن گپ قیمتی ارسال میشود، بنابراین ارزانفروشی که بازار متشکل ارزی نسبت به بازار آزاد وجود داشت متوقف خواهد شد و یک پتانسیل مهم برای رشد قیمت سهام ایجاد میشود. نرخ دلار و انتظارات تورمی افزایشی است و در نقطه مقابل بازارهای جهانی عمدتا در شیب نزول قرار گرفتهاند، بنابراین اینکه بورس در محاسبات خود به کدامیک از پارامترهای مذکور وزن بیشتری خواهد داد، موضوعی است که نمیتوان در اینخصوص قضاوتی داشت. در روزهای یکشنبه و دوشنبه بازار سهام متناسب با خوشبینی نسبی ایجادشده مثبت شد. سیگنال ۲ روزه خیلی معتبر نیست. در کوتاهمدت بهخصوص در محیط اقتصادی کشور که محیطی متلاطم است سیگنالهای چند روزه تحتتاثیر هیجانات ایجاد شده اصطلاحا شکل میگیرد، بههمیندلیل نمیتوان اعتبار بالایی برای رشد اخیر بازار سهام قائل بود. در سایر بازارها نیز وضعیت مشابهی حاکم است. سکه در روز شنبه صف خرید بود و هیچ عرضهکنندهای در بازار وجود نداشت اما روز یکشنبه سکه با رنج منفی به فروش رسید. چرایی این موضوع بهوجود هیجان در ۲ روز معاملاتی ابتدای هفته برمیگردد. در بازارهای جهانی نیز فردا (چهارشنبه) نشست فدرالرزرو آمریکا را خواهیم داشت که سیاستهای انقباضی این نهاد میتواند بهعنوان اهرم فشاری در بازار سهام کشور در نظر گرفته شود. تورم (۶/ ۸درصدی) آمریکا از سال۱۹۸۱ تاکنون بیسابقه بوده است، پس از انتشار این آمار سریعا بازارهای جهانی سهام واکنش نشان دادند و منفی شدند، در واقع این انتظار ایجاد شد که فدرالرزرو به سمت افزایش هرچه بیشتر نرخ بهره حرکت کند. افزایش این پارامتر هم در ادامه به کاهش قیمت کامودیتیها منتهی میشود. این موضوع میتواند بهعنوان یک عامل فشار در بازار سهام ایران درنظر گرفته شود چراکه تغییرات قیمت کامودیتیها برای بازار سهام کشور که حدود ۶۰تا ۷۰درصد آن کامودیتیمحور هستند مهم ارزیابی میشود؛ منتها بدینگونه نیست که فقط یک عامل بتواند بازار را وادار به حرکت کند. ممکن است از سویی کامودیتیها در بازار سهام فشار ایجاد کنند و در مقابل نرخ ارز افزایش پیدا کرده و بهعنوان عامل مثبت ایفای نقش کند. باید دید که مجموع عوامل، بازار را میتوانند به کدام سمت حرکت دهند. در صورتیکه اثر خالص کامودیتیها را در نظر بگیریم با فشار عرضه در بازار روبهرو هستیم که در طول ۲ تا ۳ هفته اخیر با افت قیمت فولاد و برخی از محصولات پتروشیمی، انعکاس آن در قیمت سهام مرتبط مشاهده شد. سرمایهگذاران در فضای بلاتکلیفی با توجه به رویدادهای اخیر در حوزه سیاست خارجی و اقتصاد قرار گرفتهاند. برخی معتقدند ورق مذاکرات در دقیقه ۹۰ برمیگردد و توافق ایجاد میشود و برخی دیگر هم با کاهش امیدواری همراهند. چیزی که از کلیت رفتار بازارها میتوان برداشت کرد این موضوع بوده که امیدواری در راستای حصول توافق برجام کمتر شده است. در چنین فضایی بهنظر میرسد اولویت رشد و بازدهی در داراییهایی همانند طلا و دلار باشد. در فازهای بعدی به داراییهای بعدی اعم از مسکن نیز خواهد رسید. بازار سهام نیز رشد پیدا میکند منتها نکته مهم چنین شرایطی این است که بتوان از داراییها بازدهی واقعی و یا بازدهیهای دلاری گرفت. بازدهی اسمی را تقریبا تمام داراییها ایجاد خواهند کرد، منتها موضوع حائزاهمیت این است که سرمایهگذاری به سمتی حرکت کند تا بتواند بازدهی واقعی و یا بازدهی دلاری ایجاد کند. در صورتیکه فضا تحریمی باشد و توافقی حاصل نشود، برای کلیت بازار مقداری مشکل خواهد بود که بتواند بازدهی واقعی و دلاری ایجاد کند. احتمالا برخی از گروهها و سهمهای خاص بتوانند بازدهی دلاری ایجاد کنند.
دلار درگیر تورم بوده و ارزش واقعی اسکناس آمریکایی نیز در حال کاهش است. شرکتی که تولیدکننده کامودیتی بوده و قیمت دلاری دارد، اگر فرض کنیم قیمت کامودیتی کاهش چندانی نداشته باشد این مهم استثنایی بوده که میتواند بازدهی دلاری ایجاد کند.
در حالت کلی و در فضای تحریمی ممکن است شرکتها دچار مشکل تولید شوند و ریسک دارایی مالی در چنین فضایی بهطور کلی افزایش پیدا کند. در چنین شرایطی شاید بازار سهام نتواند بازار برندهای در نظر گرفته شود.
در صورتیکه بخواهیم بازار سرمایه را آنالیز کنیم باید از جهات و زوایای مختلفی به آن نگاه کنیم. تحلیلهای یکجانبه که از وضعیت بازار سرمایه میشود، اصولا ثابت کرده که همراه با خطاهای زیادی است، بنابراین اینکه بیاییم صرفا بازار سرمایه را از یک جهت نگاه کنیم طبیعتا اسیر هیجانات و گاهی عدمثبات تصمیمگیری خواهیم شد، اما در مقابل زمانی که از زوایای مختلف به بازار سهام نگاه کنیم، میتوانیم برای خود چشمانداز میانمدتتری را ترسیم کنیم و این روش مطمئنا میتواند تصمیمات منطقیتری را برای ما رقم بزند، از اینرو باید به سهامداران تاکید کرد که زوایای مختلف بازار را بررسی کرده و سپس تصمیمگیری کنند.
اما در شرایط فعلی که دلار و سکه در حال رشد هستند، بازار سرمایه نیز مطمئنا از این رشد تاثیر خواهد گرفت. بررسی سنوات گذشته ثابت میکند زمانی که دلار، سکه و طلا رشد خوبی را تجربه کردند، بازار سرمایه هم با یک فاصله زمانی این رشد را تجربه کرده است. گاهی این زمان دیرتر یا زودتر بوده اما هیچگاه خلاف آن اتفاق نیفتاده است. بهعبارت دیگر اگر شرایط عادی را برای کشور در نظر بگیریم، انتظار است با رشدی که در نرخ دلار و سکه رخ داده، ارزش سهام شرکتها نیز رشد داشته باشند. ممکن است برخی از سهامداران نگران باشند که چرا در بازار دلار یا سکه سرمایهگذاری نکردهاند و اگر در آن بازار بودند، اکنون افزایش سرمایه بیشتری نصیبشان میشد اما باید به آنان اطمینان داد که بازار سرمایه از این رشد جا نمیماند و ارزش سهام شرکتها هم رشد خواهد کرد، بنابراین بازار سرمایه این فاصله زمانی را جبران میکند و نباید نگران عدمرشد سهام بود، مگر اینکه اتفاقات خاصی در کشور بیفتد که نشانههایی از وقوع اتفاق خاصی دیده نمیشود.
پیشنهاد به سرمایهگذاران و سهامداران بازار سرمایه این است که چشمانداز صنعت، گروه و سهامی را که در آن سرمایهگذاری کردهاند، بیشتر بررسی و ریسکهای پیشرو و پتانسیلهای آن سهم را بررسی کنند و در صورتیکه به این نتیجه رسیدند چشمانداز مثبتی در آن سهم وجود دارد اسیر هیجانات کوتاهمدت بازار؛ چه مثبت و چه منفی نشوند. نوسانگیری فرآیندی در بازار است که برخی افراد با دید کوتاهمدت به آن اقدام میکنند اما نوسانگیری تبحر خاصی میخواهد و اگر افراد این تبحر را نداشته باشند، بهتر است حداقل از رفتار هیجانی فاصله بگیرند و به سمت تصمیمات منطقیتر، چه در زمان فروش و چه در زمان خرید و چه در زمان سهامداری روی بیاورند. بازار در کوتاهمدت شاید اصلاحاتی داشته باشد که البته بخشی از این اصلاحات انجامشده ولی با توجه به اینکه رشد دلار را شاهد هستیم و دلار از سقف خودش هم رد شده، همچنین سکه نیز از سقف قیمتی خود رد شده، بهنظر میرسد در میانمدت بعد از گذر از دوره اصلاح، شاخصکل هم رشد خوبی را تجربه کند.
بیشترین رشد روزانه شاخص کل بورس در ۶ماه اخیر رقم خورد و دماسنج اصلی تالار شیشهای، روز دوشنبه با افزایش ارتفاع بیش از ۵/ ۲درصدی همراه شد. حقیقیها نیز پس از دوری ۱۰روزه، با بازار سهام آشتی کردند و خالص خرید مثبتی را رقم زدند. به نظر میرسد به دنبال تقویت انتظارات تورمی، سرمایهگذاران زمینه را برای کسب سود اسمی در تالار شیشهای فراهم میبینند. بهویژه آنکه با تصمیم جدید بانک مرکزی احتمال رشد دلار نیمایی و کاهش شکاف آن با نرخهای غیررسمی افزایش یافته است.
رشد قابلتوجه قیمتها در بازار سهام سبب شد تا در روز گذشته نماگر اصلی بورس با جهش 55/ 2درصدی به استقبال تورم انتظاری در بازار یادشده برود. این میزان رشد روزانه دماسنج اصلی تالار شیشهای از یک دیماه سالگذشته تاکنون بیسابقه بوده است. همین امر باعث شد تا در روز گذشته افزایش قابلتوجه خالص خرید حقیقی که یک سنجه مهم برای ارزیابی انتظارات عمومی نسبت به آینده بورس است به میزان 224میلیاردتومان مثبت شود. حقیقیها 10روز بود که حضور فعالی در زمین خرید سهام نداشتند.
بهنظر میرسد سرمایهگذاران حالا انتظار دارند تا زمینه برای کسب سود اسمی در بورس تهران فراهم شود. به ویژه آنکه با تصمیم جدید بانک مرکزی احتمال رشد دلار نیمایی افزایش یافته است. هر چند هنوز بخشی از نگاه سرمایهگذاران بورسی به جلسه پیشروی فدرالرزرو دوخته شده تا ببینند تصمیمسازان پولی آمریکا تا چه میزان نرخ بهره را افزایش میدهند، چراکه تمامی اینها در شرایطی رخ داده که با خودنمایی هرچه بیشتر انتظارات تورمی در داخل کشور احتمال افزایش نرخ بهره در اقتصاد جهانی و کاهش قیمت کامودیتیها خودنمایی میکند؛ عاملی که بدونشک باید آن را در وضعیت کنونی مدنظر قرار داد و به انتظار وزنکشی آن در تالار شیشهای بورس تهران در ماههای آتی نشست.
خیز متغیرها در بازار سهام
بازار سهام در روز دوشنبه معاملاتی کاملا متفاوت را پشتسر گذاشت. در این روز فعالان بازار یادشده بهرغم تمامی روزهای منفی که اخیرا پشتسر گذاشته بودند، قافیه بدبینی را به انتظارات تورمی رو به رشد در جامعه باختند و سعی کردند تا با افزایش تقاضا در نمادهای مستعد بازار مسیر نزولی روزهای گذشته را که با افت جدی ارزش معاملات خرد مواجه شده بود، تغییر دهند.
در همین راستا افزایش 55/ 2درصدی میانگین وزنی قیمتها در بورس تهران حکایت از آن دارد که نهتنها سرمایهگذاران یادشده در نیل به این هدف موفق بودهاند بلکه توانستهاند با گذر از سد بدبینی شکلگرفته پیرامون وضعیت بورس در هفتههای اخیر، راه قیمتها را برای صعود به سطوح بالاتر هموار کنند. همین امر سبب شد تا در خلال معاملات روز گذشته افزایش تمایل سرمایهگذاران خرد برای ورود به چرخه معاملات ارزش معاملات خرد سهام را بار دیگر افزایش دهد و تنها در بورس به محدوده 3780 میلیاردتومان برساند که از چهارم خردادماه تاکنون بیسابقه بوده است. مقایسه این رقم با ارقام به ثبترسیده در بورس طی دو هفته گذشته حکایت از آن دارد که این سنجه مهم بورسی در روز گذشته رشدی قابلتوجه را به ثبت رسانده و در شرایطی که تا همین چند روز قبل برای نرفتن به کانال هزار میلیاردتومانی دست و پا میزد راه خود را برای نزدیک شدن به کانالهای بالاتر هموار کند.
طبیعتا با بررسی چنین ارقامی میتوان فهمید که تحرکات بورس در بیست و سومین روز از خردادماه آنقدر پویا بوده که بتوان آن را بهعنوان یک سیگنال مهم از سوی بازار سهام به سرمایهگذاران تلقی کرد. در همین راستا روز گذشته افزایش تقاضا در بازار یادشده سبب شد تا رشد 39هزار واحدی شاخصکل در بورس نماگر یادشده را به محدوده یکمیلیون و 571هزار واحدی برساند. این رشد 55/ 2درصدی که از یکم دیماه 1400 تاکنون بیسابقه بوده است، در حالی رقم خورد که در همین روز نماگر هموزن نتوانست پیشروی خود را آنطور که در روزهای کمنوسانتر بازار روی میدهد با تغییرات قیمت در نماگر اصلی بازار وفق دهد، از اینرو پایان معاملات روز دوشنبه مقارن بود با صعود 84/ 1درصدی شاخص یادشده در بازار سهام. تمامی اینها را میتوان مهمترین خبرهای روز گذشته برای بازار سهام دانست؛ مضاف برآنکه در این روز خالص خرید حقیقی برای دهمین روز پیاپی در محدوده منفی نماند و سهامداران خرد مالکیت سهامی به ارزش 224 میلیاردتومان را از حقوقیها بازپس گرفتند.
انتظارات تورمی به پیش
بررسیها حکایت از آن دارد که بورس با افزایش نگرانیها نسبت به آینده انتظارات تورمی بار دیگر تصمیم گرفته تا توجه خود را از شرایط نهچندان رضایتبخش وضعیت بنیادی شرکتها به سمت عواملی معطوف کند که در سالهای گذشته همواره توانستهاند به کمک بازارهای دارایی در ایران بیایند. یکی از مهمترین این عوامل انتظارات تورمی است که حتی در بسیاری از مواقع خود را از تورم موثرتر نشان داده و سبب شده تا در کشاکش شرایط نامطلوب اقتصاد ایران و در کنار ریسکهای متعدد سیستماتیک بهویژه دخالتهای گاه و بیگاه مسوولان در اقتصاد، شاهد پرواز قیمتها باشیم. با این حال نمایانشدن تاثیر این متغیر بر اقتصاد کشور به این معنا نیست که بازهم قرار است بازارها رشدی هیجانی به مانند آنچه که در سالهای اخیر روی داده را به نظاره بنشینند، در واقع بررسی شرایط مختلف بهویژه تمایل هرچند ضعیف بانک مرکزی به مهار تورم را میتوان در وضعیت کنونی به فالنیک گرفت. اقتصاد ایران در شرایطی هماکنون به استقبال انتظارات تورمی رفته است که نتیجه نوسان قیمتها در این وضعیت احتمالا قرابت بیشتری با شرایط واقعی تورم در ماههای آتی خواهد داشت تا وضعیتی که در نیمه نخست سال99 در بازار سهام روی داد. در آن سال هم حرکت تقریبا پیوسته قیمتها که به مدت دو سال و نیم به طول انجامیده بود در کنار فاصله زمانی قابلتوجهی که بورس با آخرین ناکامی تورمی خود در سال92 داشت بسیاری را به این باور رسانده بود که تکرار تاریخ در شرایط کنونی امری نامحتمل است؛ این در حالی است که رکود سنگین بورس در نیمه دوم سال99 و تقریبا تمامی سال1400 خط بطلان مهمی بر آن باور کشید و نشان داد که فعالیت و مهمتر از آن تداوم فعالیت در بازارهای پرریسکی نظیر بورس نیازمند احتیاط بیشتر است.
بررسیها حکایت از آن دارد که با جا افتادن هرچه بیشتر کارآیی روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در اذهان عمومی میتوان به کاهش ریسک سرمایهگذاری برای مردم عادی خوشبین بود. اگرچه همین عامل نیز تا حد زیادی محدود به ریسکهای بازار و متاثر از دخالتهای مسوولان دولتی در سازوکار قیمتها است، با این حال نمیتوان این مهم را نیز نادیده گرفت که افزایش نفود روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم میتواند پختگی معاملات در بازار سهام را کاهش دهد و از بروز هیجانات مضر در خلال معاملات بکاهد. این عامل بهخصوص در کشور ما که جهشهای گاه و بیگاه تورمی گریبان بازارهای دارایی بهخصوص بازار سرمایه را میگیرد از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه افزایش سهام سرمایهگذاران نهادی در معاملات بازار سهام به سبب آنکه این موسسات بهره بیشتری از دانش مالی و تجربیات معاملاتی نسبت به سرمایهگذاران خرد دارند، میتواند از غلبه هیجان بر بازار یادشده بکاهد. طبیعتا در چنین شرایطی میتوان نگاه به مراتب مثبتتری به آثار تورم در بازار سرمایه داشت. آنهم در شرایطی نظیر وضعیت کنونی که طبل تورم در بازارهای ارز و سکه بهصدا درآمده و طبق معمول بیاعتمادی نسبت به گفتههای مقامات دولتی با سرعت زیادی بر طبل انتظارات تورمی در سطح جامعه و عموم مردم میکوبد.
پنجره بسته برجام
در بررسی وضعیت کنونی بورس و اینکه چرا تحرک قیمتها در روز دوشنبه تا این حد از تصورها فراتر رفت، یک نکته بسیار خودنمایی میکند. بازار سهام در شرایطی جهش خود به سمت تورم انتظاری را شدت بخشیده که مهمترین عامل کاهشدهنده انتظارات تورمی در ایران هماکنون رو به خاموشی گذاشته است.
مذاکرات برجامی در شرایطی بار دیگر به لیست متغیرهای تحلیلی بورس اضافه شده بود که با روی کارآمدن دولت جو بایدن در آمریکا و شعارهای ضدترامپی او انتظار میرفت دولت اهل مذاکره بهسرعت توافق را با کشور ترککننده برجام حاصل کند.
در آن دوره اما بهرغم خوشبینی بالای اذهان عمومی و رسانهها هفتهها یکی پس از دیگری گذشت و گفتوگوهایی که گفته میشد در مراحل پایانی است، مسکوت ماند تا بر اساس تصورات آن برهه،امکان حصول آن به دولت بعدی انتقال پیدا کند.
مشکل اما این بود که اساسا با گذر زمان توافق هرچه بیشتر از دسترس خارج شد تا جایی که حالا گفته میشد امکان تشدید تنشها پیرامون وضعیت آن بیشتر از دستیابی به یک مصالحه است.
همین امر سبب شده تا انتظارات تورمی دوباره به جان بازارها بیفتد و ترس از آبشدن هرچه بیشتر پول ملی مردم را به سمت بازارهای دارایی رهنمون کند، در واقع با نگاهی دقیقتر میتوان دریافت که با سقفشکنی بازار ارز در قیمت تاریخی دلار و صعود سکه به محدودهای نزدیک 16میلیونتومان اصلا بعید نبود که این روزها بورس را در وضعیتی مشابه آنچه که در روزهای گذشته رخ داده است، ببینیم.
نگاه بورس به آن سوی مرزها
درخصوص اینکه در شرایط ترس از تورم، بازارها به کدام سو میروند تاکنون بسیار نوشتهایم. نحوه کارکرد انتظارات تورمی در بسیاری از شرایط به حدی نسبت به ظرفیت خود بازارها و اقتصاد (در چارچوب عقلایی) متفاوت است که میتواند بهراحتی قیمت یک دارایی را در برخی از شرایط تا چندبرابر بهای واقعی آن افزایش دهد.
در حالحاضر اما به همان دلایلی که گفته شد نمیتوان انتظار داشت تا صرفا افزایش انتظارات در سطح جامعه بتواند شرایطی همگون با سال99 را رقم بزند. مخصوصا حالا که شرایط حاکم بر اقتصاد جهانی راه را برای به چالشکشیدن انتظارات تورمی در داخل کشور و بهخصوص بورس فراهم کرده است.
البته پرداختن به این مساله به آن معنی نیست که بازار سهام با خطری جدی روبهرو است، بلکه صرفا از این جهت به این مساله پرداخته میشود که دریابیم وضعیت فعلی صرفا به واسطه تشدید تورم به این معنا نیست که ابر صعود سالهای اخیر مجددا تکرار خواهد شد. داستان از این قرار است که اینبار تورم نه فقط در ایران بلکه در اقتصادهای بزرگ دنیا به جان بازارها افتاده است.
تصمیمگیران پولی در این اقتصادها در مواجهه با این شرایط بنا به همان اصولی که حتی کشورهایی نظیر روسیه برای مقابله با شوک تورم اقدام به افزایش نرخ بهره میکنند که بنا بر اصول موضوعه اقتصاد کاهش ارزش دارایی را بهدنبال دارد. در ایران اما ما به مانند بسیاری از مسائل دیگر سعی میکنیم علم اقتصاد را دور بزنیم و راهی میانبر که بنا به تجربه، همواره بهسوی سراب میرسد تا مقصد را، در پیش بگیریم.
همین امر سبب میشود تا بدانیم اگرچه امکان تورم و افزایش قابلتوجه آن در داخل منتفی نیست اما در خارج افزایش سنگین نرخهای بهره که حتی میتواند بهره زیر یکدرصد ایالاتمتحده را تا پایان سالجاری میلادی به 3درصد نیز برساند مسائل دور از انتظاری نیستند.
همین امر میتواند در شرایطی که همه در داخل خود را با بهای احتمالی ارز در بازار و تطبیق احتمالی سامانه نیما با آن آماده میکنند تا حدی به بروز نوسانهای دور از انتظار دامن بزند؛ چراکه بورسکالاپایه ایران در نهایت رشد سود اسمی شرکتها را از دو عامل بازارهای جهانی و تغییرات قیمت ارز در داخل حاصل میکند.
حال باید صبر کرد و دید در شرایط به محاق رفتن مذاکرات اتمی و پیچیدهشدن فضای سیاست خارجی؛ دو روند معکوس در داخل و خارج برای کامودیتی، اقتصاد ایران بهعنوان اتمسفر زیست بورس چه واکنشی به این مقوله نشان خواهد داد و در نتیجه مواجهه خبرها با انتظارات عمومی کدام یک بر دیگری خواهد چربید.
دانش سرمایه ارکا برای همراهان خود اخبار های بازار سرمایه را به صورت رایگان ارائه میدهد. مطالب بیشتر
بدون دیدگاه