پس از دو روز افت شاخص کل بورس، سومین روز هفته با رشد نماگر اصلی تالار شیشهای دنبال شد و بازگشایی مثبت بازار جهانی سبب شد تا شرکتهای کامودیتیمحور با تحریک نسبی تقاضا همراه شوند. با این حال افزایش تردید برای حضور در گردونه معاملات سهام و البته دست نگه داشتن فعالان بورسی سبب شده است تا فضایی کمرمق را شاهد باشیم. جایی که بدون وجود اثری از صفهای سنگین فروش، ارزش معاملات خرد پس از ۴ ماه مجددا به سطوح کمتر از ۳هزار میلیارد تومان نزول کرد.
دم و بازدم بورس تهران
شاخصکل در پایان معاملات روز گذشته اندکی مثبت شد. رشد ۱۳/ ۰ درصدی حاصل شده در این روز توانست نماگر اصلی بازار سهام را به محدوده یک میلیون و ۴۵۷ هزار واحد برساند.چنین رویدادی اگرچه باتوجه به بازگشایی مثبت بازار جهانی کمی طبیعی بود اما همچنان دلار سیگنال منفی به بازار ارسال میکند. در حالحاضر بهنظر میرسد این نوسانهای کوچک برای مدتی ادامه داشته باشد. ضمن آنکه شواهد موجود از روند نزولی ارزش معاملات خرد سهام و خالص خرید منفی حقیقیها حکایت از بیشترشدن تردید سرمایهگذاران نسبت به گذشته دارد. بر این اساس بیراه نیست اگر بگوییم که بازار سهام در شرف خواب معاملاتی قرار گرفته است. در چنین شرایطی با وجود افت ارزش معاملات خرد، خبری از تشکیل صفهای سنگین در دو سمت خرید و فروش سهام نیست؛ رویدادی که از نبود هیجان و رویکردی از پیشتعیینشده برای خرید و فروش سهام و دستنگهداشتن سرمایهگذاران تا زمانی دیگر حکایت میکند.
حواشی نماگر بورسی
روز گذشته بورس تهران پس از دو روز کاهش بالاخره به مدار صعود بازگشت و در حالی که رشد ۱۸۰۰ واحدی آن برای فعالان بازار سهام دستکمی از افت نداشت، توانست با ثبت ۱۳/ ۰درصد افزایش روز دوشنبه را به پایان برساند. در این روز دماسنج بازار سهام به سطح یکمیلیون و ۴۵۷ هزار واحد رسید و توانست ارزش بازار را نیز با اندکی تغییر به ۵ هزار و ۸۵۶ هزار میلیارد تومان برساند. آنطور که بررسی تحرکات قیمت سهام در این روز نشان میدهد بازار سهام همچنان تحتتاثیر جوی قرار دارد که جرقه آن همزمان با زمزمههای بازگشت طرفین به میز مذاکره احیای برجام زده شد.
نگاهی دقیقتر به رشد شاخص بورس نشان از آن دارد که این بازار از آن زمان به بعد (یعنی دقیقا روز هفتم شهریورماه) سمت و سویی کجدار و مریز به خود گرفته است و در حالی که نوسانهای متعددی را پشت سرگذاشته، هیچگاه نتوانسته از لحاظ ارزش معاملات یا سطح شاخص به آن محدوده قبلی برسد. بر این اساس روز گذشته نیز نماگر اصلی بورس در شرایطی کار خود را در محدوده یادشده خاتمه داد که در ابتدای دادوستدهای این روز بیشتر از سطح یادشده صعود کرده بود. بر این اساس معاملات این روز در شرایطی در پله یکمیلیون و ۴۵۵ هزار واحدی شاخصکل شروع شد که رفتهرفته و تا حوالی ساعت ۱۱ صبح تا سطح یکمیلیون و ۴۶۱هزار واحد به پیش رفت. بعد از این ساعت بود که رفتهرفته قدرت عرضه بر تقاضا غلبه کرد تا شاهد افت حدود ۳۵۰۰ واحدی (از سقف روزانه) و عقبگرد این نماگر تا محدوده یکمیلیون و ۴۵۷ هزار واحدی باشیم. بهنظر میآید که بخشی از این افت ناشی از تضعیف دلار در بازار آزاد بوده است، مخصوصا آنکه آغاز بهکار بازارهای جهانی در این روز مثبت بوده و بنابراین دستکم فعلا تهدیدی از جانب قیمت کامودیتیها متوجه بازار سهام نمیشود. معاملات روز دوشنبه در شرایطی خاتمه یافته است که نماد معاملاتی «فارس» بیشترین اثر منفی را بر شاخص گذاشت و در صدر نمادهای موثر بر دماسنج اصلی بورس اثر گذاشت. این در حالی است که سایر نمادهای موثر بر شاخص نظیر «شپدیس»، «فملی» و «نوری» سبزپوش بودند. این عملکرد در شرایطی به ثبت رسیده که شاخص هموزن به مراتب وضعیت بدتری را پشتسر گذاشته است، بهطوری که نهتنها نتوانسته هماهنگ با تحولات ابتدای معاملات به رشد خود ادامه دهد بلکه در حدود ۲۲/ ۰درصد از ارتفاع خود را هم نسبت به روز گذشته از دست داده است. این مساله حکایت از آن دارد که همانند روزهای قبل وضعیت تقاضا در نمادهای کوچکتر همچنان بدتر از نمادهای بزرگ بازار است. این در حالی است که نمادهای شاخصساز اصولا ارتباط بیشتری با قیمت دلار و در نهایت فریزشدن انتظارات تورمی مرتبط با احتمال احیای برجام دارند. بر این اساس بیراه نیست اگر بگوییم که به مانند بیشتر ادوار حیات بازار سهام در سالهای گذشته نوعی از همراهی و همبستگی در میان نمادهای بازار حاکم شده است که بیشتر آن هم به نوعی با احتمال احیای برجام تفسیر شده است.
محتاط و در انتظار
فراتر از تحرکات روز گذشته نماگرهای بورسی اما یک مساله مهم دیگر وجود دارد که کمتر موردتوجه سرمایهگذاران خرد قرار گرفته است. بررسی اعداد و ارقام به ثبت رسیده طی روز گذشته نشان از آن دارد که بهرغم نوساناندک شاخصهای بورس و فرابورس آنچه که زیر پوست قیمتها رخ داده، بهخوبی نحوه احتیاط بازار و رویکرد آن به عدماطمینان فعلی را نشان میدهد. این عدماطمینان هم چیزی نیست جز آینده برجام؛ برجامی که بهثمر نشستن مذاکرات آن بهزعم فعالان خرد بازار دو رو بیشتر ندارد: در این دیدگاه یا مذاکرات به ثمر مینشیند و رشد قیمت دلار را به مانند سالهای دولت نخست روحانی به محاق میبرد یا ناکام خواهد شد و با داغتر کردن تنور تورم، بورس را در چرخه دیگری از صعود تورمی قرار میدهد. اینکه آیا این دیدگاه ساده بهاندازه کافی احتمال وقوع دارد یا نه یا اینکه تمامی احتمالات را در خود لحاظ میکند یا خیر؛ امری است که موضوع بحث این گزارش نیست. با این حال تجربه تمامی بازارهای مالی دنیا و عملکرد نزدیک به ۶ دههای بازار سهام کشور بهخوبی نشان میدهد که وزنی سنگین در سمت و سوی بازار خواهد داشت، چراکه در هر صورت مواجهه قیمتها با واقعیت بسیار دیرتر از روبهرو شدن آنها با انتظارت رخ میدهد. اما نشانههای احتیاط بازار را میتوان در کاهش پیوسته ارزش معاملات خرد دانست. روز گذشته این معیار اندازهگیری اشتیاق سرمایهگذاران حقیقی مجددا در بازار سهام کاهش یافت و به حدود ۲ هزار و ۷۹۴میلیارد تومان رسید. ثبت چنین رقمی از ۲۹خرداد سالجاری بیسابقه است و حکایت از آن دارد که بورس تهران روندی منفی را در معاملات خرد پیگرفته است. همانطور که در گزارش روز گذشته نیز اشاره شد این احتمال وجود دارد که با شکستهشدن روند صعودی ارزش معاملات خرد شاهد افت آن تا محدوده ۱۲۰۰میلیارد تومان یعنی رکورد کاهش ۱۵ فروردینماه نیز باشیم. از سویی دیگر حجم اندک صفهای خرید و فروش نیز حاکی از آن است که در بازار هیجان محسوسی برای فروش سهام وجود ندارد و آن چه که هماکنون جای خود را به واهمه روزهای نخست بهار امسال داده، نه ترس و هیجان فروش بلکه صرفا احساس نیاز به احتیاط بیشتر است. در روزی که شاخصکل بورس تهران با رشد ۱۳/ ۰درصدی همراه شد، از ۳۴۳ نماد معاملهشده، قیمت پایانی ۱۲۷ سهم (۳۷درصد) مثبت بود و در مقابل ۲۰۸ سهم (۶۱ درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این روز ۱۹نماد (۶ درصد) صف خریدی به ارزش ۷۱ میلیارد تومان تشکیل دادند، اما در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش در ۲۵ نماد بورسی (۷درصد) به ارزش ۷۳میلیارد تومان بودیم.
طبیعت بازارها
آیا تمامی نوسانهای اخیر بازار مرهون اخبار برجامی یا افت و خیز دلار است؟ میتوان با اطمینان جواب خیر به این سوال داد. دلیل آن هم این است که تجربه تمامی بازارهای مالی دنیا حکایت از آن دارد که به هر ترتیب قیمتها در بازارها نوسان میکنند و در تمامی روندهای صعودی قدرتمند بازارها نهایتا تغییر جهت میدهند. این اتفاقی است که دقیقا در ماههای اخیر افتاده است. شاخص بورس به مانند توپی که از ارتفاعی رها شده باشد پس از برگشت از سطح ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی بارها با سمت و سویی منفی نوسان کرده و خود را یکبار به محدوده یکمیلیون و ۹۵ هزار واحدی رسانده است، از اینرو اصلا بعید نیست که در هفتهها و ماههای پیشرو نیز قیمتها نوسانی باشند و به سطوح پایینتری افت کنند. مضاف بر این نمیتوان توقع داشت که صرفا به دلیل معطلماندن برجام و احتمال بالای بروز تورم بیشتر شاهد صعودیشدن قیمتها باشیم، چراکه در این میان عوامل بسیاری نظیر قیمتگذاری دستوری و ریسکهای سیاسی دیگری وجود دارند که راه خود را در جهت منفی یا مثبت به بازارها پیدا میکنند. قرار گرفتن این عامل در کنار احتیاط فعالان بازار سهام در شرایط فعلی میتواند وضعیتی را ایجاد کند که در آن مسیر پیسروی بازار بیش از پیش مبهم باشد و حتی روبهرو شدن با اخبار گوناگون اثرات مختلفی بر قیمتها بگذارد، از اینرو باید صبر کرد و دید که دم و بازدم فعلی قیمتها در بازار سرمایه به چه نحوی پی گرفته خواهد شد و آیا شرایط کلان حاکم بر اقتصاد کشور با توجه به منویات احتمالی بانک مرکزی و سیاست نرخ بهره به سمتی پیش خواهد رفت که قیمتها را در بازار سرمایه تضعیف یا تقویت کند.
شاخص بورس یک روز ریزش دارد و روز دیگر رشد، در این وضعیت سهامداران خرد در روزهای گذشته گلایه کرده بودند و آن را بازی دولت با سهامداران میخواندند یا معتقد بودند که اشتباه کردهاند در این بازار سرمایه، سرمایهگذاری کردهاند. در چنین فضایی بار دیگر دیروز چند کارشناس و فعال حوزه بورس در توییتهایشان به این مساله پرداختند که بهترین کار برای سهامداران خرد که تخصصی در این حوزه ندارند، اما به سرمایهگذاری در بورس علاقه دارند، سرمایهگذاری از طریق روشهای غیرمستقیم است. نکتهای که آنها بارها و بارها و در ریزشها و رویشهای بورس به سهامداران در توییتر یا اینستاگرام گوشزد کردهاند. دیروز در همین رابطه محمد عبدزاده، مدرس دانشگاه در توییتر خود نوشت: «ضروری است که همه در بورس سرمایهگذاری کنند، ولی اصلا نیاز نیست این همه آدم مستقیم درگیر این نوع سرمایهگذاری باشند و کار و زندگی و روانشان را درگیر کنند… تحقیق کنید و از وعده سودهای فانتزی فاصله بگیرید و غیرمستقیم در بورس سرمایهگذاری کنید و تشریف ببرید سر کار اصلی و تخصصی خودتان.» برخی دیگر از فعالان حوزه بورس و کارشناسان هم صندوقها و روشهایی را به سهامداران خرد در توییتهایشان برای سرمایهگذاری غیرمستقیم در این بازار سرمایه توصیه کردند، اما صحبت از چرایی وضعیت بورس که در این حالت است هم از دیگر موضوعاتی بود که در جمع توییتری بورسیها درباره آن صحبت میشد. یکی از افرادی که به این موضوع در توییتر خود پرداخت، عباسعلی حقانینسب، تحلیلگر حوزه مالی و اقتصادی بود.
او در توییت خود نوشت: «از مهمترین موانع اصلی رشد بازار سرمایه در شرایط فعلی بهرغم وضعیت خوب بازارهای جهانی، بازارگردانی غلط، نوسانگیری تکنیکالی و کوتاهمدتنگری خارج از دامنه ارزش ذاتی سهام شرکتها است.»
حقانینسب در پایان توییت خود اضافه کرد: «حاکمیت کوتاهمدتنگرانه در بازار سرمایه.» حالا که صحبت از حاکمیت و حکمرانی شد، بد نیست به توییت مهدی رباطی، رئیس هیاتمدیره کارگزاری بورس بیمه ایران هم اشاره کنیم که دیروز در صفحه توییتر خود اینطور نوشت: «حکمرانی خوب فقط گرفتن تصمیمات درست نیست، بلکه پرهیز مداوم از اشتباهات، بسیار مهمتر از گرفتن تصمیمات درستی است که با چرخههای باطل تصمیمگیری همواره خنثی میشوند.» در رابطه با وضعیت بازار در روز گذشته هم مهدی افضلیان، مدرس و تحلیلگر حوزه بورس در کانال تلگرامی خود به چند نکته اشاره کرد و نوشت: «رسیدن ارزش معاملات خرد بازار به کمترین عدد نسبت به چندماه گذشته، خروج نقدینگی حقیقی از بازار، ورود نقدینگی به صندوق درآمد ثابت» و در نهایت نوشت که «تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل.»
در فضای کلی توییتر فارسی کاربران دیروز در حال نوشتن از کندی سرعت اینترنت و عدمدسترسی راحت به فیلترشکنها بودند. دیروز همچنین اولین جلسه کمیسیون طرح صیانت در مجلس شورای اسلامی برگزار شده بود و خیلی از کاربران با انتقاد از برگزاری این جلسه، انتقاداتی را به مجلس و نمایندههای حاضر در این کمیسیون در نوشتههای خود مطرح میکردند. کاربران همچنین به کمپینی اشاره میکردند که در آن بیش از یک میلیون نفر علیه این طرح اعتراض کرده و امضای خود را ثبت کردهاند و همچنین ۳۰۰ استارتآپ کوچک و بزرگ به همراه سمنها مخالف اجراییشدن آن هستند. آنها به این مساله میپرداختند که با این وجود، نمایندههای مجلس بازهم دنبال اجراییشدن این طرح هستند. یکی دیگر از نکاتی که در روزهای گذشته شایعه آن بر سر زبانها افتاده است و حتی واکنش وزیر ارتباطات دولت سیزدهم را در پی داشته است، ماجرای فیلترشدن شبکه اجتماعی اینستاگرام است. ماجرا از این قرار است که چند روزی میشود که برخی از صفحههای اینستاگرام در استوریها یا پستهای خود به دنبالکنندههایشان هشدار میدهند که بهزودی اینستاگرام فیلتر میشود و روشهای جدیدی برای دسترسی به این شبکهاجتماعی را با آنها درمیان میگذارند.
در برخی از کانالهای تلگرام هم زمزمههای فیلترشدن این شبکهاجتماعی که جزو برنامههای محبوب کاربران ایرانی است، مطرح شده و افرادی که درباره این موضوع مینویسند؛ به این مساله در بحثها اشاره میکردند که کسبوکارهای زیادی از بابت اجراییشدن فیلتر این شبکهاجتماعی ضربه میخورند که معضلات اجتماعی و اعتراضهایی را در پی دارد. با این حال صحبتهایی از وزیر ارتباطات دولت ابراهیم رئیسی، در شبکههای اجتماعی و پیامرسان تلگرام دستبهدست میشد که در آن بیان کرده بود؛ فیلترشدن این شبکهاجتماعی دست وزارت ارتباطات نیست و دیگر نهادها در اجراییشدن یا نشدن آن دخیل هستند؛ که همین موضوع بازهم انتقادهایی را علیه وزیر ارتباطات و دولت سیزدهم در پی داشت.
در کل فضای توییتر فارسی و دیگر شبکههای اجتماعی برخلاف دو هفته پیش که به واسطه واکسیناسیون گسترده آرام بود و کمتر انتقادی در سیاست داخلی متوجه دولت سیزدهم بود، تغییر کرده است و دیگر واکسیناسیون و در دسترس بودن آن از ذهنها خارج شده است و کاربران مسائل دیگری را مدنظر خود قرار دادهاند که هر روز به لیست آنها اضافه میشود. یک روز گرانی و تورم است و روز دیگر ریزش شاخص و گره مذاکرات برجام و روز بعد طرح صیانت که کاربران آن را طرح محدودیت دسترسی شهروندان به اینترنت میخوانند، اما در جمع سهامداران خرد چه در توییتر و چه در تلگرام، آنها شخص ابراهیم رئیسی را مسوول وضعیت بورس میخوانند.
به اعتقاد آنها رئیس دولت که در زمان انتخابات تمرکز ویژهای روی بورس داشت، حالا هیچ صحبتی درباره این بازار سرمایه نمیکند و توجهی آنطور که باید و شاید حتی در صحبتهایش به این بازار و وضعیت سهامداران ندارد. این دسته از کاربران حالا بدون هیچ ابایی با انتقادهای تند و تیز در گروههای تلگرامی به رئیس دولت سیزدهم خرده میگیرند که چرا برخلاف وعدههایش تاکنون توجهی به بورس و وضعیت سهامداران خرد نشان نداده است. در توییتر اما سهامداران خرد با بازنشر صحبتهای ابراهیم رئیسی در خردادماه سالجاری مبنی بر اینکه «نباید مشکلات را پشتگوشانداخت بلکه باید در دل مشکلات رفت، راهحلها را پیدا کرد و با کمک همه کسانی که میتوانند نقشآفرین باشند، وضعیت را بهسرعت اصلاح کرد.» یا «بازار بورس و مسائل آن مثل نرخگذاری و دامنه نوسان را نمیتوان دستوری اداره کرد بلکه باید سازوکارهایی برای آن ایجاد شود.» درباره این موضوع مینوشتند که خوب است، رئیس دولت وعدههای خود را فراموش نکند و راه رئیس دولتهای گذشته را در فراموشی وعدهها و بیخیالی نسبت به وضعیت مردم نرود. آنها همچنین درباره این موضوع مینوشتند که اگر وضع به این ترتیب ادامه داشته باشد، بعید نیست که بار دیگر تجمعهای اعتراضی در جلوی ساختمان بورس یا مجلس شورای اسلامی از سوی سهامداران شکل بگیرد.
مجیدرضا حریری
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین
بیست سال پیش حجم نقدینگی کشور ۳۲۵۰۰میلیارد تومان بوده و اینروزها هر۱۰ روز همین مقدار به نقدینگی کشور افزوده میشود. اگر هرچه زودتر تصمیمات مهم اقتصادی گرفته نشود تورم تا پایان سال به نقاط خطرناکی میرسد.
براساس دستورالعمل افشای اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار، استفاده از الگوریتم تنها برای عملیات بازارگردانی مجاز است و شرکتهای نرمافزاری حق افشای اطلاعات عمق سفارشها به درگاههای آنلاین بهجز آنلاین گروهی را ندارند. مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس با اشاره به شائبهای پیرامون استفاده از الگوریتم توسط معاملهگران عادی اظهار کرد: افرادی که از الگوریتم در معاملات خود استفاده میکنند، به عمق سفارشهای بازار دسترسی ندارند و دسترسی به عمق سفارشهای بازار برای کاربران سامانههای برخط مجاز و قانونی نیست. روحالله دهقان با اشاره به دو مدل نمایش سفارشها در بازار گفت: در مدل نخست، تنها ۵ مظنه برتر نمایش داده میشود که سایتها و کاربران آنلاین به آن دسترسی دارند. دیگری، نمایش عمق سفارشها است که امکان مشاهده تمام سفارشهای موجود در صف خرید یا فروش را میسر میکند. وی ادامه داد: مشاهده عمق سفارشها تنها برای معاملهگرانی که در کارگزاریها مشغول به فعالیت هستند، مجاز است.
به بیانی دیگر، افرادی که برای خودشان سهم خرید و فروش میکنند که همان کاربران آنلاین عادی هستند، براساس دستورالعمل افشای اطلاعات، حق دسترسی به این اطلاعات را ندارند. به گفته مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس، تا پیش از سال ۱۳۹۵، دسترسی به عمق سفارشها در اختیار افراد قرار نداشت و تنها معاملهگران کارگزاریها از طریق ایستگاههای نامک میتوانستد به عمق سفارشها دسترسی داشته باشند. از اواخر این سال، با دستور سازمان بورس و اوراق بهادار و بهمنظور گسترش ایستگاههای برخط گروهی (آنلاین گروهی) مقرر شد پیامهای عمق سفارشها برای توسعه سامانههای برخط گروهی، در اختیار شرکتهای نرمافزاری (OMS) قرار بگیرد تا معاملهگرانی که از برخط گروهی استفاده میکنند، بتوانند عمق سفارشها را مشاهده کنند. وی افزود: از آنجا که این اطلاعات برای شرکتهای نرمافزاری ارسال میشود، از نظر فنی این امکان وجود دارد تا دسترسی به عمق سفارشها در اختیار نهادهایی بهجز برخط گروهی قرار بگیرد ولی براساس دستورالعمل افشای اطلاعات، شرکتهای نرمافزاری حق افشای عمق سفارشها به درگاهی جز برخط گروهی را ندارند. دهقان تاکید کرد: اگر این کار انجام شود، تخلف است و این تخلف از طریق بخش فناوری اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار و مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه (مکنا) قابلبررسی است و شرکتهایی که دست به افشای غیرمجاز اطلاعات میزنند، قابل شناسایی هستند. همچنین اگر شرکت نرمافزاری از این اطلاعات بهجز در آنلاین گروهی استفاده کند، این موضوع هم قابل ردیابی و پیگیری است.
در روزهای اخیر، نوسانگیران دلار تا حدی از افزایش قیمت این ارز ناامید شدهاند. با این حال، آنها سعی میکنند با جوسازی در وقتهای اضافه، قیمت اسکناس آمریکایی را تحت تاثیر قرار دهند. به عنوان مثال، دلار در روز یکشنبه روند نزولی داشت، ولی به محض پایان ساعت کاری صرافیهای بانکی، نوسانگیران در معاملات پشت خطی، خریدهای خود را بالا بردند و توانستند ارزش دلار را تا ۲۷ هزار و ۶۰۰ تومان بالا ببرند. این در حالی بود که در بعدازظهر همان روز، اسکناس آمریکایی تا محدوده ۲۷ هزار و ۴۰۰ تومان کاهش یافته بود.
باخت نوسانگیران دلار در وقت اضافه
به گفته فعالان، نوسانگیران از آنجا که حس کردند در وقت عادی بازار نمیتوانند قیمت را در جهت افزایشی قرار دهند، در وقتهای اضافه، در موقعیت خرید قرار گرفتند. با وجود این مداخله، با بازگشایی بازار در روز دوشنبه، فشار فروش بیشتر شد و اینبار قیمت دلار حتی محدوده حمایتی ۲۷ هزار و ۴۰۰ تومان را از دست داد. ساعت ۳ بعدازظهر دیروز اسکناس آمریکایی در محدوده ۲۷هزار و ۳۷۰ تومان قرار گرفت که ۱۱۰ تومان کمتر از روز یکشنبه بود. به گفته فعالان، در حالی که نوسانگیران سعی میکردند چنین تصوری را برجسته کنند که مذاکرات هستهای به زودی آغاز نخواهد شد و در صورت شروع، با دشواریهای زیادی روبهرو خواهد بود، معاملهگران کاهشی در روز دوشنبه به اظهارات وزیر امور خارجه ایران توجه کردند. امیرعبداللهیان عنوان کرده است که تصمیم داریم به مذاکرات برگردیم و به طور فشرده در حال بررسی نتایج مذاکرات وین هستیم.
دستهای از فعالان، اعتقاد دارند که افزایش قیمت بعدازظهر روز یکشنبه تنها فرصتی را برای فروش در اختیار معاملهگران بزرگ قرار داد. از نگاه این گروه، هر بالایی در بازار ارز در شرایط کنونی، فرصتی برای فروش است و در شرایطی که احتمال شروع مذاکرات هستهای وجود دارد، نگهداری اسکناس آمریکایی ریسک بالایی به همراه خواهد داشت.
البته چنانکه گفته شد بازیگران افزایشی با نگاه گروه یاد شده موافق نیستند. از نظر آنها، مذاکرات ایران و غرب به آسانی آغاز نخواهد شد و در صورت شروع، دشواریهای زیادی برای رسیدن به یک نتیجه مشخص خواهد داشت.
بازیگران افزایشی اعتقاد دارند که نشانههایی مبنی بر تغییر انتظارات نیز در فضای بازار ارز دیروز مشاهده شده است. به عنوان مثال، آنها به کاهش سرعت نزول اشاره میکردند. دلار که در ۲ روز ابتدایی هفته در هر روز، حدود ۲۰۰ تومان از ارزش خود را از دست داده بود، دیروز به افت حدودا ۱۰۰ تومانی اکتفا کرد. کاهش سرعت نزول دلار نشاندهنده آن است که فروشندگان در بازار کمتر حضور پیدا کردهاند یا اینکه حداقل برخی معاملهگران در برابر افت قیمت، مقاومت بیشتری را از خود نشان دادهاند. با وجود این صحبتها، برخی معاملهگران باور دارند در صورتی که تا سه هفته آتی، خبر رسمی از شروع مذاکرات منتشر نشود، خریداران به بازار ارز بازخواهند گشت.
در این میان، تحلیلگران فنی اعتقاد دارند که نسبت به شرایط سیاسی آینده اطمینانی وجود ندارد و بیشتر باید به روند قیمتها دقت کرد. از نگاه آنها، تا زمانی که دلار در بازار ارز زیر محدوده ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومانی قرار دارد، امکان نزول قیمت این ارز تا محدوده ۲۶ هزار و ۸۰۰ تومان وجود دارد. نوسانگیران کوتاهمدت حتی به محدوده ۲۷ هزار و ۱۰۰ تومانی دقت زیادی دارند و منتظر شکسته شدن آن هستند.
در این میان، برخی فعالان اعتقاد دارند که خریداران میان مدت در صورتی به بازار بازخواهند گشت که اسکناس آمریکایی به بالای محدوده ۲۷ هزار و ۷۵۰ تومان نفوذ کند.
روز گذشته افت قیمت دلار موجب شد سکه امامی نیز برای چهارمین روز متوالی در جهت کاهشی حرکت کند. سکه دیروز ۵۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و در محدوده ۱۱ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان قرار گرفت. روز دوشنبه فلز گرانبهای داخلی از بازارهای جهانی نیز سیگنال افزایشی نگرفت و همین عامل موجب شد از محدوده ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی فاصله بیشتری بگیرد.
بانک سرمایهگذاری گلدمنساکس پیشبینی خود از رشد اقتصاد آمریکا در سال جاری و سال آینده میلادی را بهدلیل ادامه تاثیر بحران کرونا بر هزینهکرد مردم پایین آورده است. بهگزارش رویترز، بانک سرمایهگذاری گلدمنساکس هدف رشد اقتصاد آمریکا در ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ را به ترتیب تا ۶/ ۵درصد و ۴درصد پایین آورده است.
این بانک اعلام کرد انتظار میرود کمکهای مالی تا پایان سال آینده میلادی کاهش یابد و روند بهبود هزینهکرد مصرفکنندگان کندتر از پیشبینیهای قبلی باشد. گلدمنساکس قبلا ۷/ ۵درصد رشد تولید ناخالص داخلی را در ۲۰۲۱ و ۴/ ۴درصد رشد را در ۲۰۲۲ پیشبینی کرده بود. این بانک سرمایهگذاری دلیل کاهش پیشبینی خود از رشد اقتصاد آمریکا را ادامه تاثیر همهگیری کرونا بر هزینهکرد مصرفکنندگان و همچنین حل نشدن مشکل کمبود عرضه ریزتراشهها تا پایان نیمه اول ۲۰۲۲ اعلام کرد. گلدمن همچنین انتظار دارد هزینهها در برخی خدمات و کالاهای فاسد شدنی و ناپایا همچنان پایینتر از سطح قبلاز بحران کرونا باقی بماند؛ مخصوصا اگر تغییر به سمت اعمال دورکاریها باعث هزینه پایینتر نیروی کار شود.
اونس جهانی با شروع مجدد معاملات روند نزولی خود را از سر گرفت. بعد از گزارش ضعیف اشتغال آمریکا در ماه سپتامبر که طلا در روز جمعه نوسانی ۲۰ دلاری کرد و تا هزار و ۷۸۰ دلار پیش رفت، با افزایش بازدهی اوراق خزانهداری و افزایش ارزش دلار در انتهای روز مجددا به کانال آغازین خود بازگشت. با شروع مجدد معاملات اونس در روز دوشنبه، روند صعودی دلار و بازدهی اوراق خزانهداری ادامه یافت و موجب شد طلا در مسیر نزول قرار بگیرد.
روند نزولی طلا با تعدیل انتظارات
این در حالی است که بسیاری از فعالان بازار طلا انتظار هفتهای صعودی را برای این فلز گرانبها داشتند. همچنین برخلاف انتظارات به نظر میرسد که فدرال رزرو همچنان به دنبال اجراییکردن برنامه کاهش حمایتها است. این در حالی است که جروم پاول، رئیس فدرال رزرو عملیاتی شدن این برنامه را منوط به نزدیک شدن به اشتغال کامل اقتصاد خوانده بود.
بزرگترین ارز دنیای دیجیتال نیز بعد از چند روز حفظ روند قیمتی ثابت در روز دوشنبه توانست رشد خود را از سر بگیرد و با رسیدن به قیمت ۵۷ هزار دلار، بالاترین قیمت را در ۵ ماه گذشته به ثبت برساند. سایر آلتکوینها اما هنوز مسیر خود را مشخص نکردند. اما شواهد تاریخی بیان میکنند که بعد از رشد بیتکوین با فاصله زمانی اندکی، آلتکوینها نیز از مسیر بیتکوین پیروی میکنند. از همین رو تحلیلگران انتظار دارند که اتریوم نیز به زودی روند صعودی خود را آغاز کند. اما رشد بزرگترین رمزارز بازار، باعث شد ارزش کل بازار ارزهای دیجیتالی بار دیگر به ۲ تریلیون و ۳۰۰ میلیارد دلار برسد.
عزم دلار و اوراق برای طلا
طلا صبح دوشنبه کاهشی شد؛ زیرا انتظار میرود فدرال رزرو ایالات متحده با وجود دادههای ناامیدکننده در آخرین گزارش مشاغل، برنامه کاهش حمایتها و خرید اوراق خود را آغاز کند. معاملات آتی طلا در روز دوشنبه از هزار و ۷۵۵ دلار آغاز شد اما نوسانات نزولی را تجربه کرد. این در حالی است که در آخرین نظرسنجی سایت تحلیلی کیتکو، هر دو گروه تحلیلگران والاستریت و تحلیلگران شخصی غیرحرفهای، در این هفته منتظر رشد ارزش طلا بودند. اما با تعدیل احساسات ناشی از گزارش اشتغال ایالات متحده در ماه سپتامبر و بهبود شاخص دلار و افزایش بازدهی اوراق خزانهداری، طلا مسیر خلاف انتظارات را در پیش گرفت. شاخص دلار آمریکا در روز دوشنبه تا مرز ۳/ ۹۴ واحد پیشروی کرد، اما در ادامه روز کمی از ارزش خود را در برابر سبدی از ۶ ارز مهم دیگر از دست داد. بازدهی اوراق خزانهداری ایالات متحده نیز روز گذشته افزایشی شد و اوراق ۱۰ ساله با رشد ۴ واحد مبنا (هر واحد مبنا برابر با ۰۱/ ۰ درصد) به ۶۱/ ۱ درصد رسید. این میزان در یک سال گذشته بیسابقه است. در صورتی که طلا همین روند را در پیش بگیرد کانالهای هزار و ۷۵۰ دلار و هزار و ۷۲۰ دلار را به عنوان نواحی حمایتی آن باید در نظر گرفت. اما در صورتی که طلا براساس انتظارات فعالان بازار رفتار کند و بتواند در ادامه هفته مسیر صعودی خود را پیدا کند، با مقاومت سنگین هزار و ۸۰۰ دلار روبهرو خواهد شد.
پایان روند ثابت کوتاه بیتکوین؟
پادشاه رمزارزها به قیمت ۵ ماه پیش بازگشت. بیتکوین که سقف تاریخی ۶۳ هزار دلاری را برای خود ثبت کرده است، اکنون دوباره در مسیر حرکت به سمت این سقف قرار گرفته است. بیتکوین در روز دوشنبه توانست بعد از ۵ ماه دوباره به مرز ۵۷ هزار دلاری بازگردد تا سرمایهگذاران را نسبت به ادامه صعود این رمزارز امیدوار کند. بسیاری از شرکتها و سرمایهگذاران نیز در این مدت اعلام کردهاند که در زمان ریزش بازار میزان قابلتوجهی از رمزارزها را در سبد دارایی خود جای دادهاند. اما قطار آلتکوینها هنوز راه نیفتاده است. بررسیهای تاریخی در بازار نشان میدهند که معمولا ارزهای دیجیتال با کمی تاخیر روند صعودی بیتکوین را تکرار میکنند. تحلیلگران انتظار دارند که در صورت ثبات در روند فعلی بیتکوین، سایر رمزارزها نیز به زودی رشد خود را آغاز کنند.
شاخص های نفتی در معاملات روز دوشنبه بیش از ۲درصد افزایش یافتند و دستاورد قیمتی چند هفته ای و رکورد خود را بهبود بخشیدند. این رشد به واسطه عدمبروز نشانهای از رفع درگیری اقتصادهای بزرگ با بحران انرژی اتفاق افتاد و در همین حال، فعالیتهای اقتصادی افزایش یافته و تولید تامین کنندگان بزرگ محدود است.
ساعت ۱۴ به وقت تهران بهای نفت برنت با ۲۶/ ۲درصد افزایش معادل یک دلار و ۸۶ سنت در هر بشکه به ۲۵/ ۸۴دلار رسید. نفتخام آمریکا همزمان ۷۷/ ۲درصد معادل ۲ دلار و ۲۰ سنت بالا رفت و به ۸۱ دلار و ۵۵ سنت ارتقا یافت. در ساعات قبل این شاخصها حتی به سطوح اندکی بالاتر هم رسیده بودند که رکورد سه ساله و هفتساله به ترتیب برنت و وستتگزاس اینترمدییت بهبود پیدا کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز، قیمتها همزمان با اینکه واکسیناسیون جمعیت بیشتری را از قرنطینه خارج میکند و احیای فعالیتهای اقتصادی را حمایت میکند، اتفاق افتاد. برنت پنج هفته متوالی و وستتگزاس هفت هفته پیاپی در مدار صعودی قرار داشته اند. قیمتهای زغالسنگ و گاز هم به شدت افزایش یافته که جذابیت نفت را بهعنوان سوختی برای تولید برق بیشتر و این بازار را پررونقتر می کند. در هند برخی ایالت ها قطعی برق را به دلیل کمبود زغالسنگ تجربه میکنند و دولت چین هم به شرکتهای معدنی دستور داده تولید زغالسنگ را همزمان با افزایش قیمت برق بالا ببرند. بحران انرژی در حال درنوردیدن جهان است و چشم انداز زمستانی سخت در نیمکرهشمالی به علت افزایش تقاضای گرمایش را محتمل تر می کند. جیووانی استونوو، تحلیلگر UBS دراینباره میگوید: «اخبار هفته گذشته مبنی بر اینکه وزارت انرژی قصد فروش ذخایر استراتژیک را در حالحاضر ندارد موجب شد بازار نفت پررونق باقی بماند و از قیمتها حمایت شود.» در این میان، شرکتهای حفاری در آمریکا از فرصت افزایش قیمتها استفاده کرده و تعداد دکل های حفاری فعال نفت را ۵ دستگاه طی هفته گذشته افزایش دادند که به این ترتیب، تعداد کل دکل ها شامل دکل های گازی برای پنجمین هفته پیاپی افزایش یافت. سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش که با نام «اوپک پلاس» شناخته میشوند، در جلسه هفته گذشته تصمیم گرفتند تولید خود را برای ماه نوامبر مانند ماههای گذشته ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند. این تصمیم برخلاف فشارهای کشورهایی مانند آمریکا و هند برای افزایش عرضه بیش از این میزان که قبلا توافق شده بود اتفاق افتاد که نشان از نگرانی این ائتلاف درباره تضعیف تقاضا در آینده و رضایت از کسب درآمد بالا با قیمتهای فعلی دارد. منابعی به رویترز گفته بودند در این جلسه گزینه افزایش ۸۰۰ هزار بشکه در روز برای ماه میلادی آینده هم به بحث گذاشته شده بود اما در نهایت این گروه تصمیم به ادامه راه قبلی خود گرفت. تاماس وارگا، تحلیلگر بازار نفت در کارگزاری PVM Oil Associates در مورد وضعیت بازار اظهار کرد: «موجودیهای تخلیه شونده، انضباط (تولید) اوپک و کمبود انرژی فعلی حمایت قوی قیمتی برای نفت در سهماه آینده فراهم میکند.»
پس از افت و خیزهای بسیار، معاملهگران صندوقهای طلای بورس کالا دادوستد خود را به سمت تخلیه حباب قیمتی سوق دادند تا ریسک ناشی از نوسان شدید نرخ را در شرایط نامعلوم فعلی به حداقل برسانند.
تا حد زیادی انتظارات تورمی موجود در بازار صندوقهای طلا متعادل شده، اما جهتگیری کلی آن به سمت کاهش نرخ است که در کنار جریان غالب بازار گواهی سپرده سکه طلا، سیگنال مضاعف کاهشی را از سوی ابزارهای طلایی بورس کالا مخابره میکند.
متعادل شدن انتظارات در صندوقهای طلا
روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش، واحدهای 5صندوق طلایی قابل معامله در بورس کالا به گونهای معامله شدند که فاصله دو نرخ پایانی و بهای ابطال این واحدها به یکدیگر بسیار نزدیک شده بود، به طوری که متوسط فاصله این دو نرخ به رقم منفی 03/ 0درصد رسید. اصلیترین دلیل این رویداد را در ناتوانی صعود بهای ارز به سطوح بالای قیمتی میتوان جستوجو کرد؛ چرا که پیش از این با تداوم روند افزایشی بهای ارز در معاملات بازار آزاد، شاهد بازگشت ذهنیت افزایشی به معاملات صندوقهای طلایی بورس کالا بودیم که مدتها در محدوده منفی نوسان میکرد. اما با انتشار خبرهایی مبنی بر شروع احتمالی مذاکرات هستهای، فروشندگان در بازار ارز در موقعیت قویتری ظاهر شدند و بهای آزاد دلار از کانال قیمتی 28هزار تومانی عقبنشینی کرد. این عقبگرد بهای آزاد دلار تا جایی ادامه یافت که در برخی از ساعات روزهای گذشته، حتی از سطح 27هزار و 500تومان نیز کمتر شد. به گفته تحلیلگران تکنیکال، چنانچه نزول بهای دلار از سطح 27هزار و 500تومان ادامه یابد و در این نرخ برای چند روز متوالی تثبیت شود، این احتمال وجود دارد که حتی ریزش نرخ تا کانال 26هزار تومانی نیز ادامه یابد. البته وقوع همه این موارد در صورتی احتمال دارد که تا چند روز آینده به صورت رسمی بازگشت به مذاکرات اعلام شود؛ چرا که تجربه ثابت کرده است، معاملهگران نسبت به خبرهای اینچنینی مدت زیادی واکنش نشان نمیدهند و ممکن است بار دیگر خریداران ارز در بازار، قدرت را در دست بگیرند و شاهد صعود مجدد بهای ارز به نرخهای بالاتر از بهای فعلی باشیم. از آنجا که علاوه بر نرخ ارز، بهای هر اونس طلا، دیگر متغیر اصلی اثرگذار بر معاملات واحدهای صندوق طلا به شمار میرود، لازم است نوسان بهای این فلز گرانبها در بازارهای جهانی را نیز مورد توجه قرار دهیم؛ اگرچه طبق عرف معاملات صندوقهای طلا، اهالی این بازار نسبت به تکانههای بهای ارز بسیار بیشتر از تغییر قیمت اونس طلا واکنش نشان میدهند. این روزها که اونس طلا در محدودهای خنثی نوسانهای محدودی را به ثبت میرساند، این مطلب بیش از پیش تایید میشود و جریانساز اصلی بازار ابزارهای طلایی بورس کالا تکانههای ارز در بازار داخلی به شمار میرود.
طلای جهانی به نوسان محدود خود ادامه داد
در معاملات روز گذشته هر اونس طلا کمی افت داشت و به محدوده 1754دلار در لحظه تنظیم این گزارش رسید. این در حالی است که طی هفته گذشته نوسان بهای اونس طلا کاهشی بود و به میزان منفی 26/ 2درصد به ثبت رسید. این انتظار وجود دارد که بهرغم گزارش ناامیدکننده بازار کار آمریکا، فدرالرزرو شروع به کاهش محرکهای پولی خود کند. همچنین حقوق و دستمزد غیرکشاورزی ایالاتمتحده در ماه سپتامبر تا حدی افزایش داشت که بسیار کمتر از انتظارات بازار بود؛ آن هم در شرایطی که نرخ بیکاری به پایینترین سطح طی 18ماه گذشته رسیده و میزان افزایش دستمزد روند صعودی به خود گرفته است. اما در سایر نقاط دنیا، با کاسته شدن از سرعت نرخ رشد جهانی به دلیل بحران انرژی اخیر و تهدید طولانیمدت ناشی از پاندمی ویروس کرونا تا حد زیادی از طلا به عنوان دارایی امن همچنان حمایت میشود. بررسیها نشان میدهد، علاوه بر کاهش فاصله دو نرخ پایانی و ابطال واحدهای صندوق طلای بورس کالا، قیمت پایانی معاملات نیز پس از عقبگرد بهای ارز، روند کاهشی را در پیش گرفته است. این موضوع بهوضوح از ترس معاملهگران از ریزش نرخ حکایت دارد که سعی دارند با تعدیل انتظارات تورمی خود که برای مدت کوتاهی مثبت شده بود، همسو با جریان فعلی بازار، موقعیت خود را حفظ کنند. همانطور که آمارهای معاملات نشان میدهد، جریان کلی دادوستد واحدهای صندوقهای طلای بورس کالا روندی آرام را در پیش گرفته است و ردپایی از ورود و خروج محسوس نقدینگی به این بازار دیده نمیشود. این مطلب از دورنمای مبهم این بازار حکایت دارد که بهشدت نسبت به تغییرات بازار ارز حساس شده است، از این رو تا زمانی که ثبات بر شاخصهای کلان اقتصادی حاکم نشده باشد، نمیتوان انتظار داشت که حرکت جدی از سوی معاملهگران این بازار رویت شود.
گواهی سپرده سکه زیر قیمت بازار
در جریان معاملات گواهی سپرده سکه طلا در روز گذشته، شاهد تداوم دادوستد این اوراق با بهایی پایینتر از نرخ سکه فیزیکی در بازار آزاد بودیم. متوسط این فاصله برای هر 5نماد فعال گواهی سکه در بورس کالا در لحظه تنظیم این گزارش، به میزان منفی 19/ 1درصد ارزیابی شد که بهوضوح حفظ ذهنیت کاهشی بودن قیمتها را در بین اهالی این بازار نشان میدهد. از نیمه شهریورماه سالجاری تاکنون، حتی در زمانهایی که برای مدت کوتاهی ذهنیت غالب در سایر ابزارهای مالی-کالایی بورس کالا افزایشی شد، در بازار گواهی سپرده سکه همچنان جریان غالب بازار کاهشی بود، به طوری که متوسط فاصله نرخ پایانی اوراق سپرده سکه با قیمت سکه فیزیکی بازار آزاد در محدوده منفی باقی ماند. از این رو اگر بخواهیم انتظارات موجود در بازار گواهی سپرده را به عنوان بخش عمده دارایی پایه واحدهای صندوق طلا در نرخ ابطال این بازار لحاظ کنیم، به رقم منفی 23/ 1درصد خواهیم رسید. این مطلب به این معنی است که برایند انتظارات تورمی در دادوستد ابزارهای طلایی بورس کالا منفی است؛ چرا که اهالی این بازار با توجه به سیگنالهای مخابرهشده اخیر به بازارهای مالی-کالایی، افت نرخها را محتمل ارزیابی میکنند.
حفظ کانال 27هزار تومانی بهای انتظاری دلار
اگر بخواهیم بر مبنای انتظارات موجود در معاملات واحدهای صندوق طلا به پیشبینی بهای انتظاری دلار در بازار آزاد بپردازیم، حفظ کانال 27هزار تومانی حداقل در کوتاهمدت بدیهی است. همچنین اگر جریان غالب موجود در بازار گواهی سپرده سکه طلا را در کنار انتظارات اهالی بازار صندوقهای طلایی قرار دهیم، آنگاه میزان انتظارات تورمی به رقم منفی 23/ 1درصد کاهش مییابد و بهای انتظاری آزاد دلار نیز به سطح 27هزار و 152تومان خواهد رسید. البته همه این پیشبینیها تنها بر مبنای دادههای استخراجشده از معاملات ابزارهای طلایی بورس کالاست و برای پیشبینی دقیقتر نیازمند بررسی همه متغیرهای اثرگذار بر بازار ارز هستیم تا بتوانیم تمامی جنبههای این بازار را در کنار پیچیدگیهای معاملاتی آن لحاظ کنیم.
شاید در شرایط فعلی، فرضیه به کف رسیدن بهای آزاد دلار در سطح 27هزار تومان صحیح باشد که در صورت حفظ شرایط فعلی، معاملهگران این نرخ را منطقی میدانند و سعی دارند دادوستد خود را مبتنی بر آن مدیریت کنند. اما نکته قابلتوجه مربوط به اثرات متغیرهای سیاسی و اقتصادی در کنار یکدیگر است که انعکاس آن در معاملات بازارهای ارز و سکه بهسرعت پدیدار میشود. از این رو، معاملات ابزارهای طلایی بورس کالا میتواند آینهای برای پیشبینی بهای انتظاری ارز و سکه به شمار برود، اما رابطه این بازارها به شکل رابطه علت و معلولی است؛ به این معنی که همانطور که تکانههای قیمتی در دو بازار سکه و ارز بر این ابزارها منعکس میشود، از تغییر جریان معاملات واحدهای صندوق طلا و گواهی سپرده سکه نیز میتوان به تحرکات زیرپوستی در این دو بازار پی برد.
عزم دولت برای فراهم کردن مسکن ارزان برای مردم باعث شده است تا مجددا مساله قیمت مصالح ساختمانی مورد توجه قرار گیرد. با توجه به سهم قابلتوجه نرخ سیمان و فولاد در هزینه ساخت هر واحد مسکونی، رسیدن به بهترین روش برای تعیین قیمت این محصولات مورد توجه مسوولان، کارشناسان و حتی عموم مردم قرار گرفته است. چند سالی است که تعیین قیمت محصولات فولادی در کشور به بورس کالا سپرده شده و ظرف ماههای اخیر، سیمان نیز راهی این بازار شده است تا قیمت آن در بازاری شفاف و به دور از هرگونه نرخگذاری دستوری تعیین شود.
رئیسجمهور در نخستین جلسه شورای عالی مسکن دولت سیزدهم اعلام کرد: باید دسترسی به مصالح ساختمانی آسان شود، وزارت صمت باید با سازوکارهایی این دسترسی را از طریق بورس فراهم کند. دولت نمیخواهد وارد ساخت مسکن شود، بلکه باید به مردم الگو دهد تا مردم در این خصوص میدانداری کنند؛ یعنی دولت باید به مردم الگو دهد تا مسکنسازان و شرکتهایی که حاضرند، وارد میدان شوند و دولت به آنها تسهیلات دهد.
بورس کالا میتواند زمینه فروش محصولات ساختمانی و بهخصوص سیمان و محصولات فولادی را از طریق بازاری شفاف و رقابتی فراهم کند. در این میان عدهای مخالف این نحوه فروش مصالح ساختمانی هستند و استفاده از این بازار شفاف برای فروش محصولات ساختمانی را عامل گرانی عنوان میکنند. این افراد به دنبال تعیین نرخ این محصولات به شکل دستوری هستند و کاهش قیمت تمامشده مسکن را دلیل تمایلشان به بازگشت تعیین قیمت به نرخگذاری دستوری عنوان میکنند. این در حالی است که بارها به تجربه اثبات شده، اجرای سیاست نرخگذاری دستوری در کنترل قیمتها موثر نیست و تنها به توزیع رانت و تضعیف تولیدکنندگان میانجامد. تضعیف تولیدکنندگان با اعمال فشار بر قیمت محصولات باعث میشود که بدنه هر صنعتی تحلیل رود و در بلندمدت شاهد افول سرمایهگذاری در آن بخش باشیم که این موضوع در نهایت به زیان مصرفکننده تمام خواهد شد. با توجه به شرایط صنعت سیمان در کشور که میزان ظرفیت ایجادشده در آن فراتر از تقاضای داخلی و صادراتی است، تعیین قیمت در بازاری شفاف و رقابتی همچون بورس کالا و بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا و به دور از هر گونه دستور میتواند به کشف نرخ واقعی و منصفانه قیمتی در این محصول منجر شود که همزمان سود تولیدکننده و مصرفکننده نهایی را به همراه دارد.
به گزارش کالا خبر، در فصل سوم قانون جهش تولید مسکن با عنوان «تامین مصالح ساختمانی» و در ماده «۱۳» آن آمده است که وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است به منظور پوشش خطرپذیری (ریسک) ساخت مسکن، امکان پیشخرید و سایر ابزارهای پوشش خطرپذیری خرید مصالح ساختمانی (صرفا فولاد و سیمان) را در بورس کالا فراهم کند. در تبصره «یک» ماده «۱۳» عنوان شده که وزارتخانههای راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت مکلفند آییننامه مربوط به تامین مصالح ساختمانی (فولاد و سیمان) را برای طرحهای مسکن حمایتی (با حذف واسطهها) تهیه کنند و به تصویب هیاتوزیران برسانند. در تبصره «۲» این ماده نیز آمده که وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است، امکان خرید مصالح ساختمانی از بورس را برای سازندگان مسکن حمایتی با معرفی وزارت راه و شهرسازی فراهم کند.
سه اَپلیکیشن «سیگنال»، «اسنپ» و « آپ»، میتوانند دسترسی متقاضیان و سرمایهگذارانِ صندوقهای بورسی را به راحتی در کل کشور پوشش دهند.
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) با بیان مطلب فوق گفت: بعد از ابلاغ دستورالعمل سرمایهگذاری برخط در صندوقهای سرمایهگذاری، سه اَپلیکیشن بزرگ «سیگنال»، «اسنپ» و « آپ»، برای صدور و ابطال صندوقهای سرمایه گذاری فعالیت می کنند. با راهاندازی این سه اَپ بزرگ، در کنار اَپلیکیشن های اختصاصی بازارسرمایه مانند «آی بی شاپ»، «لوتوس آی بی» میتوان مدعی شد همه مردم میتوانند از این امکان بهرهمند شوند.
میثم فدایی یکی از مهمترین مشکلات بازارسرمایه را کمبود شعب فیزیکی نهادهای مالی در کل کشور عنوان کرد و گفت: در حال حاضر سه اَپ اخیر در اغلب گوشی های مردم وجود دارد؛ نبود دسترسی آسان به سرمایهگذاری در این صندوقها شاید یکی از عواملی بود که سرمایه گذاری مستقیم را با مشکلاتی مواجه کرده بود.
«سیگنال» نخستین اپلیکیشن بازارسرمایه
وی افزود: نخستین اَپلیکیشن در این خصوص که از خانواده بازارسرمایه نیز بود، «سیگنال» نام دارد که به شرکت پردازش اطلاعات مالی پارت تعلق دارد. این اَپلیکیشن حدود ۷ میلیون نفر استفاده کننده تخصصی دارد و در حال حاضر صدور و ابطال ۹ صندوق سرمایه گذاری را انجام می دهد و تا این لحظه توانسته است حدود ۱۰۰ میلیارد تومان برای صندوق ها منابع مالی جذب کند.
«اسنپ»، نخستین اَپ خارج از بازارسرمایه
فدایی، «اسنپ» را دومین اَپلیکیشنی دانست که در این حوزه وارد شده است و توضیح داد: این اَپلیکیشن به طور سوپر اَپ فعالیت دارد. در حال حاضر بیش از ۴۰ میلیون نفر به این اَپلیکیشن دسترسی دارند. سرمایهگذارانی که سجامی هستند، می توانند با استفاده از این اَپ صدور و ابطال یونیتهای صندوق سرمایه گذاری خود را انجام دهند. این اَپ، نخستین اَپلیکیشنی است که خارج از گروه بازارسرمایه به این حوزه وارد شده است.
سوپر اَپلیکیشن یا سوپر اَپ، اَپلیکیشنی است که تعداد زیادی سرویس را یکجا و زیر یک چتر به کاربر ارائه میدهد. این سرویسها معمولاً شامل پیامرسان، خدمات پرداخت موبایلی، VOD، شبکه اجتماعی و… میشود. سوپر اَپ تمام نیازهای کاربران را متمرکز و یکجا پاسخ میدهد. چنین اَپلیکیشنی سرویسهای متعددی از شبکههای اجتماعی گرفته تا تجارت الکترونیک و تحویل غذا را در خود جای میدهد.
وی بیان کرد: اَپلیکیشن «آپ»، سومین اَپلیکیشین موجود در این حوزه است که مراحل نهایی آن در حال انجام بوده و میتوان گفت بیشتر از خانواده بازار پول به حساب می آید. همانطور که میدانید این اَپ بزرگترین اَپلیکیشن در حوزه پرداخت به شمار می آید. براین اساس به زودی صندوق های بازارسرمایه را بر روی پلتفرم آپ نیز خواهیم داشت.
اپلیکیشنهای استارتاپی وارد شدند
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: چند اَپلیکیشن استارتاپی از جمله اَپ های «مانو» و «بلوط» نیز در این حوزه وارد شده اند. این اَپ ها با ایدههای خاصی وارد این حوزه شده و توانستهاند با موضوع مدیریت ثروت، واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری را به فروش برسانند.
فدایی تصریح کرد: با وجود دستورالعمل اخیر و حضور اَپ های موجود در این حوزه، امیدواریم سال آینده با ثمرات این اتفاق شاهد توسعه خوبی در حوزه صندوق ها باشیم.
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان این گفتگو خبر داد: صندوق املاک نیز در هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار مصوب شده و تا یک ماه آینده شروع به فعالیت خواهد کرد.
انتشار اوراق بدهی دولتی در پنج ماهه ابتدایی سال جاری با کاهش ۷.۸ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته به ۳۳۳.۷ هزار میلیارد ریال رسید.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی نشان میدهد، در دوره پنج ماهه منتهی به امرداد ۱۴۰۰، مجموع اوراق بدهی منتشر شده مبلغ ۳۳۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال بوده که در مقایسه با ماه گذشته از افزایش ۷۲.۲ درصدی حکایت دارد.
مجموع اوراق بدهی منتشر شده در پنج ماه نخست سال جاری به رقم ۷۰۲ هزار میلیارد ریال رسیده است که نسبت به پنج ماه نخست سال گذشته که ۷۶۱ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال بوده از کاهش ۷.۸ درصدی برخوردار است.
براساس این گزارش، در امردادماه ۱۴۰۰، اوراق بدهی دولتی با ۱۶۱.۴ درصد رشد نسبت به تیرماه، ۳۲۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال بوده است. این در حالی است که اوراق بدهی دولتی منتشر شده در پنج ماه ابتدایی سال جاری با کاهش ۱۲.۱ درصدی نسبت به پنج ماهه ۱۳۹۹، به رقم ۵۷۹ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال رسیده است.
در امردادماه ۱۴۰۰، اوراق بدهی شهرداری منتشر نشده است. انتشار اوراق بدهی شهرداری در پنج ماهه ابتدایی سال جاری با بیش از ۱۰۰ افزایش نسبت به پنج ماهه نخست سال گذشته، به رقم ۶۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال رسیده است.
همچنین در دوره پنج ماهه ابتدایی سال جاری، اوراق بدهی شرکتی با کاهش ۱۹.۳درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته به ۷ هزار میلیارد ریال رسید. اتنشار این اوراق در امرداد ۱۴۰۰ نسبت به ماه گذشته که ۷ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال بوده است، کاهش ۹.۱ درصدی را نشان میدهد.
بررسی وضعیت سودآوری شرکتها نشان میدهد که در نیمه اول سال ۱۴۰۰ میزان سود محققشده شرکتها به رقم ۴۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده است که در نوع خود یک رکورد بیسابقه محسوب میشود و تقریبا معادل دو برابر سود محققشده شرکتها در کل سال ۱۳۹۹ است.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، محاسبه ارزش دلاری سود محقق شده شرکتها در نیمه اول سال ۱۴۰۰ نشان میدهد که شرکتها تقریبا ۱۵ میلیارد دلار سود داشتهاند و این رقم یک میلیارد دلار بیشتر از رکورد قبلی در نیمه اول سال ۱۳۹۳ است. لازم به ذکر است که طی یک دهه اخیر به طور متوسط حدود ۳۱ درصد از سود شرکتها در نیمه دوم سال محقق شده است و در صورت تداوم این روند در سال جاری، مجموع سود شرکتها در پایان سال ۱۴۰۰ به ارقام قابل ملاحظهای بالغ خواهد شد.
در کنار افزایش میزان سود در نیمه اول سال ۱۴۰۰، تداوم روند کاهشی نسبت تقسیم سود نیز اتفاق مهم دیگری بوده که رخ داده است. نسبت تقسیم سود در نیمه اول سال ۱۴۰۰ تنها معادل ۵۲ درصد بوده که کمترین میزان طی سالهای اخیر است و به این ترتیب شرکتها اقدام به نگهداری و عدم توزیع حدود ۱۹۸ هزار میلیارد تومان از سود خود کردهاند. این موضوع به معنای دسترسی شرکتها به حجم قابل ملاحظهای از منابع ارزان قیمت برای اموری نظیر تامین سرمایه در گردش است. لازم به ذکر است که در سال ۱۳۹۹ شرکتها تنها حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان از سود خود را توزیع نکرده و نزد خود نگاه داشته بودند.
با توجه به موارد ذکر شده و براساس برخی فروض در رابطه با چشمانداز قیمت جهانی کالاها و نرخ ارز، در یک برآورد اولیه میتوان انتظار داشت که در سال جاری میزان سود محققشده شرکتها به حدود ۴۸۰ هزار میلیارد تومان بالغ شود. برای سال آینده نیز در صورت پایداری سطوح فعلی قیمتهای جهانی، میزان سود شرکتها میتواند به ۷۵۰ هزار میلیارد تومان بالغ شد. البته محدودیت شرکتها در دسترسی به حاملهای انرژی و وضع موانع صادراتی، دو چالش مهمی هستند که میتوانند مانع از تحقق این سطح از سودآوری برای شرکتهای بورسی شوند.
امروز انواع محصولات هیدروکربوری در بورس انرژی عرضه میشود.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)؛ امروز سه شنبه ۲۰ مهر ماه کالاهای هیدروکربن سنگین، ریفورمیت و رافینیت پتروشیمی بوعلی سینا، نیتروژن مایع شرکت فجر انرژی خلیج فارس، برش سنگین پتروشیمی جم، قطران ذوب آهن اصفهان، اکسیژن مایع شرکت متانول کاوه، اکستراکت سنگین DAE۴۰ و اکستراکت سبک DAE۱۰ شرکت نفت ایرانول و نفتای سبک پالایش نفت آبادان در رینگ داخلی و نفتای میانی شرکت نفت ستاره خلیج فارس، هیدروکربن سبک حاصل از برش دوم میعانات گازی پارس جنوبی شرکت پتروپالایش نیک یزد، گاز مایع مجتمع گاز پارس جنوبی، برش هیدروکربن های ۵ کربنه و بالاتر (C۷-C۹)، رافینت شرکت پتروشیمی نوری، هیدروکربن سنگین، ریفورمیت و رافینیت پتروشیمی بوعلی سینا در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران عرضه خواهد شد.
دیروز نیز کالاهای حلال ۴۰۲، سوخت کوره سبک، برش سنگین، نیتروژن مایع و پنتان پتروشیمی تبریز، متانول پتروشیمی زاگرس، آیزوریسایکل، نرمان بوتان و حلال ۵۰۳ پالایش نفت اصفهان، متانول پتروشیمی شیراز، حلال ۴۰۶ پالایش نفت اصفهان و نیتروژن مایع و متانول شرکت متانول کاوه، برش سنگین شرکت پتروشیمی امیرکبیر، نفتای سبک پالایش نفت آبادان و میعانات گازی مجتمع گاز پارس جنوبی در رینگ داخلی بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.
طی معاملات روز گذشته بیش از ۴۴ هزار و ۷۶ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۴ هزار و ۷۲۳ میلیارد و ۳۲۱ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.
ویجی بویاپاتی، تحلیلگر و نویسنده معروف، به دو شباهت اصلی میان وضعیت بازارهای سهماهه چهارم سال ۲۰۱۷ و سهماهه چهارم سال ۲۰۲۱ اشاره کرد. در روز ۱۱ اکتبر (۱۹ مهر)، این نویسنده در حساب توییتر خود نوشت: «آلت کوینها نسبت به بیت کوین در حال ریزش هستند و بیت کوین نسبت به دلار در حال رشد است. دقیقا شبیه سهماهه چهارم سال ۲۰۱۷ که بیت کوین یک رشد انفجاری یا پارابولیک (سهمیوار) را رقم زد.» چهار سال پیش، در سهماهه آخر سال ۲۰۱۷، بهای بیت کوین در نتیجه یک رشد انفجاری به ۲۰,۰۰۰ دلار رسیده بود.
شرکت فروشگاههای زنجیرهای افق کوروش روز گذشته طی اطلاعیهای در کدال اعلام کرد که پیرو شایعه منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر افزایش سرمایه شرکت به استحضار میرساند پیشنهاد هیاتمدیره جهت افزایش سرمایه شرکت از مبلغ ۳۰۰میلیارد تومان به ۱۵۰۰میلیارد تومان از محل تجدید ارزیابی داراییهای ثابت (بر اساس ارزیابی انجام شد توسط کارشناسان شرکت) در مورخ ۰۷/ ۱۱/ ۹۹ در سامانه کدال انتشار یافت. اما با توجه به ضوابط سازمان بورس مبنی بر ارزیابی داراییهای ثابت توسط کارشناسان رسمی دادگستری معرفی شده از سوی سازمان و همچنین پراکندگی داراییهای در سطح ۳۰ استان، این موضوع در حال انجام است. بدیهی است در صورت وقوع هرگونه رویداد بااهمیت، مراتب مطابق مفاد ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان افشا میشود.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس در گزارش فعالیت ماهانه خود منتهی به شهریورماه سال جاری، مجموع سرمایهگذاریهای خود در بخشهای «پذیرفتهشده در بورس» و «خارج از بورس» را مبلغی بالغبر ۲۴۸،۹۲۵ میلیارد ریال به ثبت رسانده که این مبلغ در مقایسه با سال گذشته ۱۰ درصد افزایش را در پی داشته است.
“فارس” در شهریورماه سال ۱۴۰۰ عمدهترین میزان سرمایهگذاری را در حوزه «خارج از بورس» با مبلغ ۱۸۶،۰۰۲ میلیارد ریال به همراه داشته که بیشترین سهم را در این بخش «واسطهگریهای مالی و پولی» با ۹۶،۳۰۳ میلیارد ریال به نام خود ثبت کرده و جایگاه بعدی را نیز بخش «مواد و محصولات شیمیایی» با ۸۷،۸۴۲ میلیارد ریال از آن خودکرده، همچنین بخش سرمایهگذاری خارج از بورس نسبت به سال گذشته ۷ درصد افزایش را مشاهده کرده است.
“فارس” طی این دوره و در بخش «پذیرفتهشده در بورس» میزان سرمایهگذاری خود را مبلغی بالغبر ۶۲،۹۲۳ میلیارد ریال گزارش کرده که ارزش بازار این سرمایهگذاری برابر با ۲،۴۵۸،۱۳۹ میلیارد ریال ثبتشده، بیشترین میزان سرمایهگذاری در بورس متعلق به بخش «محصولات شیمیایی» با سرمایهگذاری ۵۶،۹۳۵ میلیارد ریالی بوده و در ادامه نیز شاهد رشد ۲۰ درصدی سرمایهگذاری در بخش پذیرفتهشده در بورس هستیم.
شرکت کارخانهها کابلسازی ایران طی اطلاعیهای در کدال از انعقاد قرارداد مهم فروش کابلهای فشار ضعیف قدرت وکنترل سربی و مسلح بابت پروژه طرح توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی CTEP به مبلغ ۱۱میلیون و ۴۷۴هزار و ۸۴۶ یورو خبر داد. همچنین نحوه تسویه ۲۵درصد از کل مبلغ قرارداد در ازای یک فقره ضمانتنامه بانکی پیشپرداخت، ۲۵درصد از کل مبلغ قرارداد به عنوان میان پرداخت پس از بازرسی اولیه و در ازای صورتجلسه بازرسی مواد اولیه در ازای یک فقره ضمانتنامه بانکی میان پرداخت به میزان مبلغ میان پرداخت. ۵درصد مبلغ قرارداد پس از انجام تایپ تست یک نمونه کابل، ۴۰درصد از مبلغ هر محموله پس از تست نهایی و بازرسی و تایید بازرس شخص ثالث و پس از تحویل هر محموله در سایت پروژه CTEP و با ارائه صورت حساب ارزی و ۵درصد از مبلغ قرارداد پس از تحویل کتابچه فنی و تاییدیه خریدار اعلام شده است. همچنین تاریخ موثر اجرای قرارداد ۱۲/ ۰۷/ ۱۴۰۰ تعیین شده است.
شغدیر در شهریورماه مجموع درآمدهای عملیاتی طی دوره یکماهه را برابر با ۳،۸۴۰ میلیارد ریال اعلام کرده و از ابتدای سال مالی تا انتهای شهریورماه نیز مقدار درآمد حاصلشده طی این دوره را مبلغی بالغبر ۱۷،۳۰۴ میلیارد ریال بوده است.
پتروشیمی غدیر در شهریورماه درآمدهای شناساییشده خود را از فروش محصولات در بازارهای داخلی و صادراتی گزارش کرده که بیشترین مقدار درآمد در بازار داخلی با ۲،۲۲۴ میلیارد ریال بهدستآمده و مابقی درآمد متعلق به بازار صادراتی با ۱،۶۱۵ میلیارد ریال بوده است.
درآمدی که شرکت در شهریورماه سال جاری به دست آورده نسبت به مردادماه کاهش ۷ درصد روبهرو بوده و در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نیز ۱۰۸ درصد رشد را مشاهده کرد.
همانطور که گفته شد پتروشیمی غدیر طی دوره یکماهه منتهی به شهریورماه عمدهترین درآمد حاصلشده را در بازار داخلی داشته و بیشترین درآمد شناساییشده در بازار داخلی متعلق به محصول «PVC» با ۲،۲۲۴ میلیارد ریال بوده است.
شرکت واسپاری گسترش تجارت و سرمایه ایرانیان آگهی مزایده فروش املاک مازاد خود را در سامانه کدال منتشر کرد. بر این اساس شرکت اعلام کرد که در راستای اجرای مصوبات مورخ ۲۷/ ۰۶/ ۱۴۰۰ هیاتمدیره شرکت واسپاری گسترش تجارت و سرمایه ایرانیان (سهامی عام) در خصوص فروش املاک مازاد، مقرر شد املاک واقع در شهرستان فومن و شهرستان ماهدشت استان البرز پس از اخذ نظریه کارشناسی رسمی دادگستری، از طریق برگزاری مزایده عمومی به فروش برسد.
بدون دیدگاه