بورس به حرکت در مسیر صعودی ادامه میدهد و حالا شاخص کل، پردامنهترین رالی صعودی در یک سال اخیر را رقم زده و بیش از ۴۰درصد از آخرین کف ثبتشده در سومین روز خردادماه فاصله گرفته است. هرچند هنوز سهامداران خاطره تلخ سقوط و تخلیه حباب سال ۹۹ را فراموش نکردهاند، اما بهنظر میرسد شاهد بازگشت آرام سرمایههای فراری به این بازار هستیم. در این میان برخی از کارشناسان از فتح مجدد قله دومیلیونی پیش از پایان سال ۱۴۰۰ سخن میگویند و برخی دیگر موانع و چالشهایی بر سر تداوم این مسیر حداقل در کوتاهمدت میبینند. در این میان بررسی عوامل اثرگذار بر بازار نشان میدهد هرچند در حال حاضر قیمت سهمها در بورس تهران از ارزش ذاتی خود منحرف نشدهاند، اما چالشهای مهمی بر سر امکان تداوم رشد، پیش روی سهامداران خواهد بود. در چنین شرایطی استراتژی سرمایهگذاری فعال و رصد فرصتها بر اساس تحولات بنیادی، رمز موفقیت در ماههای باقیمانده از سال جاری خواهد بود.
شروین شهریاری: در حالی که شاخص بازار سهام از کف روز سوم خردادماه حدود 5/ 41 درصد بالا آمده و پردامنهترین رالی صعودی یک سال اخیر را بهنمایش گذاشته است، سهامداران هنوز خاطره سقوط بازار پس ازترکیدن حباب سال گذشته و کاهش بیش از 47 درصدی این متغیر از اوج 19 مردادماه 99 را از یاد نبردهاند. اکنون، برخی از کارشناسان از امکان لمس دوباره سقف شاخص دو میلیونی تا پیش از پایان سال سخن میگویند و گروه دیگری رشد اخیر را موجب ایجاد تطابق نسبی قیمت با ارزش ذاتی در اکثر سهام ارزیابی کرده و تداوم این مسیر را در کوتاهمدت با چالش ارزیابی میکنند. برای داوری بین این دو دیدگاه، باید بهعوامل بنیادی رجوع کرد تا مشخص شود از منظر آنها سناریوهای پیشروی بورس تهران چگونه است. بدین منظور عوامل مورد اشاره در چهار دسته بررسی شده است.
قیمتهای جهانی
حدود دوسوم از وزن ارزش بازار شرکتهای بورسی مربوط بهصنایعی است که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم از رشد نرخ ارز و قیمتهای جهانی کالا منتفع میشوند. در سالجاری، قیمت سهام بخش مهمی از شرکتهای پتروشیمی، معدنی و فلزی، از سقف سال گذشته عبور کرده و بازدهی مناسبی را نصیب سرمایهگذاران ساخته است. یکی از شاخصهای مناسب برای ارزیابی میانگین رفتار قیمتی مواد خام بر اساس نرخ تحویل روز شاخص موسوم به «بلومبرگ کامودیتی اسپات» (Bloomberg Commodity Spot Index) است. ترکیب مواد موجود در شاخص مزبور هر چند تطابق دقیق با وزن کامودیتیهای موثر بر شرکتهای بورس تهران ندارد اما بهمنظور سنجش اوضاع بازار کالا راهگشاست و میتواند نشانههای پیشیاب از رشد یا افت احتمالی را برای سهامداران شرکتهای ایرانی آشکار سازد. نمودار شماره یک نشان میدهد که شاخص مزبور از کف ابتدای سال گذشته، (مقارن با آغاز شیوع پردامنه کرونا)، تا قبل از افت 5 درصدی اخیر، حدود 80درصد رشد داشته است. در حالحاضر، با نزدیکشدن رقم شاخص بهمحدوده 500 واحد نشانههای اولیه از ضعف و تمایل بهکاهش قیمتی پدیدار شده است. اهمیت سطح 500 واحدی در این است که نهتنها بالاترین رقم شاخص در کل تاریخ بهشمار میرود، بلکه دوبار یکی در سال 2008 و یکبار در سال 2011 مانع از رشد بیشتر شده است. فارغ از وضعیت نمودار، از منظر بنیادی نیز فشارهای تورمی اخیر و قوت بازار اشتغال در غرب بهطور کلی و در ایالاتمتحده بهطور خاص، بانکهای مرکزی را بهعقبنشینی از سیاستهای جسورانه انبساط پولی متمایل کرده است. در مهمترین نمونه، بر اساس پیمایشهای موجود، اکثریت تحلیلگران در والاستریت اکنون انتظار دارند تا برنامه کاهش خرید اوراق بدهی توسط فدرالرزرو تا قبل از پایان سال میلادی آغاز و تا اواسط سال آینده خاتمه یابد. اقدام مزبور، در صورت تحقق، یکی از مهمترین موتورهای پیشران تورم کالایی در جهان را تضعیف خواهد کرد. تلفیق این موضوع با برخورد شاخصکالایی بلومبرگ بهمقاومت تاریخی این احتمال را تقویت میکند که بالاترین نرخهای کامودیتی در سیکل کنونی بهلحاظ زمانی پشتسر ما قرار گرفته باشد و از اینجا بهبعد، مسیر پُر نوسان با اصلاحات مقطعی پیشروی بازارها باشد.
سیاستهای پولی
رشد نقدینگی 25 درصدی و تورم 20درصدی میانگین در سال حکایت آشنایی برای اقتصاد در ایران در سه دهه گذشته بوده است. با این حال، برخی نشانهها در دو سال اخیر حکایت از فاصله گرفتن این دو متغیر مهم از سطوح تاریخی دارد.
در همین راستا، نرخ رشد دوازده ماهه پایه پولی در پایان تیرماه با یک رکوردشکنی بهمرز 43 درصد رسیده (نمودار شماره 2) و رشد نقدینگی هم در آستانه ورود بهکانال 40درصدی است (نمودار شماره 3).
اشاره بهاین نکته حائزاهمیت است که کسریبودجه دولت کماکان مهمترین عامل رشد پایه پولی و نقدینگی بهشمار میرود؛ بهنحوی که در بهار سالجاری بیش از 55هزار میلیارد تومان از کسری بودجه از محل استقراض از بانک مرکزی تامین شده است. برآورد میشود که کسری امسال در محدوده 400 هزار میلیارد تومان باشد که اگر بنا بر استقراض آن از بانک مرکزی باشد، با توجه بهضریب فزاینده 7 واحدی تبدیل پایه پولی بهنقدینگی، بهراحتی رشد نقدینگی را بهکانال بالای 50 درصد سوق داده و شرایط بیسابقهای را از این منظر و پیامدهای تورمی آن رقم خواهد زد. نکته جالب این است که در شرایط تورم و رشد پایه پولی بالای 40 درصد، کماکان فروش اوراق دولتی با عدمانعطاف در نرخگذاری و زمان سررسید مواجه است که منجر به سوقیافتن بهروش پرهزینه استقراض از بانک مرکزی شده است. در هر صورت، ادامه این روند بهوضوح تهدید بیثباتی در شرایط کلان اقتصادی کشور را بهدنبال دارد، از اینرو رییسجمهور جدید یکی از رئوس کلان برنامه خود را توقف رشد پایه پولی قرار داده که البته در کوتاهمدت نیازمند تامین منابع لازم برای بودجه دولت از محل فروش نفت یا اوراق بدهی است.
نرخ ارز
قیمت معادل دلار در برابر ریال در سامانه نیما کماکان در کانال 22 هزار تومان قرار دارد و تفاوت معناداری با میانگین سال گذشته نشان نمیدهد. با این حال، قیمت آزاد ارز اخیرا رو بهافزایش گذاشته و تا مرز کانال 28 هزار تومانی پیشروی کرده است. با وجود آنکه شرکتهای بورسی عمدتا بهنرخهای نیمایی برای مبادلات خود اتکا دارند، روند نرخ آزاد معمولا تعیینکننده رفتار بعدی قیمت در سامانه مزبور بوده است. تشدید انتظارات تورمی از یکسو در کنار توسل دولت بهروش پرهزینه جبران کسری بودجه از محل پول پرقدرت باعث شده تا تجربه تثبیت کوتاهمدت ارزش ریال در زمستان و بهار گذشته با چالش مواجه شود و نرخ آزاد از ابتدای تابستان 1400 تاکنون، حدود 10 درصد رشد کند. این در حالی است که بر اساس تراز تجاری، وضعیت مبادلات غیرنفتی کشور در تعادل نسبی قرار دارد و با احتساب فروش نفت، شرایط نامطلوب تلقی نمیشود. از اینرو شاید ابزارهای تحلیلی که بیشتر فضای روانی متقاضیان و عرضهکنندگان ارز را در نظر میگیرد برای بررسی شرایط مناسبتر باشد. یکی از این ابزارها، نسبت کل نقدینگی بهدلار است که در مقاطع مختلف، بیانگر توان رشد یا افت بیشتر ارزش پول ملی با توجه بهکل قدرت خرید ریال نسبت بهقیمت دلار است.
همانطور که در نمودار شماره 4 مشخص است، هماکنون رقم مزبور در سطوح پایین (کمتر از 150میلیارد دلار) قرار دارد و از میانگین تاریخی (محدوده 200 میلیارد دلار) هم فاصله معناداری دارد. با این حال، فاصله تا کف تاریخی (100 میلیارد دلار) نیز حدود 30 درصد است که نمایانگر امکان افت بیشتر ارزش ریال در صورت غلبه فضای هیجانی و تشدید انتظارات تورمی ولو بهصورت موقت است. با فرض اقدامات پیشگیرانه از سوی سیاستگذاران جدید دولت و اشارات وزیر اقتصاد مبنی بر لزوم مهار انتظارات تورمی در کوتاهمدت و اتخاذ اقدامات عملیاتی لازم برای مهار کسریبودجه، انتظار تثبیت نقدینگی دلاری و حرکت بهسمت میانگین دور از انتظار نیست که در صورت تحقق، بهمعنای توقف روند تضعیف اخیر ریال و تثبیت آن در کوتاهمدت خواهد بود.
ارزشگذاری سهام
متوسط نسبت قیمت بر درآمد سهام در بورس تهران در بلندمدت در محدوده 7 واحد قرار دارد. با این حال، در مقاطعی که انتظار افت ارزش ریال وجود دارد یا انتظارات تورمی بالا میگیرد، خرید سهام بهویژه در صنایع کالایی، بهعنوان یک دارایی که بازدهی غیرریالی کمابیش ثابت دارد، توجیهپذیر میشود. در چنین فضایی، نرخ سهام کالایی بهعنوان دارایی واجد بازه دلاری رو بهافزایش میگذارد و سرمایهگذاران حاضر میشوند تا در ازای نسبت سود کمتر نسبت بهمتوسط تاریخی، قیمتهای بالاتری برای خرید سهام پرداخت کنند. همین رویکرد در سال گذشته منجر به جهش نسبت قیمت بر درآمد (P/ E) بهکانال بیش از 30 واحدی شد. تحولات بعدی بهویژه در حوزه سیاسی، فرضیه تداوم کاهش پرشتاب نرخ ارز را تضعیف کرد و با ایجاد چشمانداز تثبیت ارزش ریال، انتظارات در بازار سهام بهنحو قابلتوجهی تعدیل شد. در دوماه اخیر اما این روند متوقف شده و نشانههای مجدد از رشد ارزشگذاری سهام بهدلیل عدماطمینان از چشمانداز ارزش ریال دیده میشود.
نمودار شماره 5 نشان میدهد که هر چند در حالحاضر نسبت مورد بحث بر اساس سودآوری ۱۲ماه گذشته شرکتها بالاتر از میانگین است، اما با فرض تحقق دلار 25 هزار تومانی در سامانه نیما و تثبیت نرخ جهانی کالا در محدوده جاری، نسبت P/ E متوسط بورس در صورت عدمتغییر قیمت سهام، بهدلیل رشد مخرج کسر (سودآوری شرکتها) تا یکسال آینده بهسمت میانگین میل خواهد کرد. با عنایت بهموارد مطرح شده در بخشهای قبلی مبنی بر امکان مهار کسریبودجه از محلی غیر از منابع بانک مرکزی و نیز تثبیت نسبی ارز، احتمال رشد مجدد نسبتهای P/ E در فضای کنترل انتظارات تورمی کمرنگ است.
جمعبندی: با عنایت بهتحلیل ارائهشده در چارچوب عوامل چهارگانه فوق، میتوان گفت هرچند وضعیت کنونی قیمتهای سهام در بورس تهران از ارزشهای ذاتی انحراف مهمی نیافته اما چالشهای مهمی بر سر امکان تداوم رشد بهویژه با عنایت بهشتاب افزایش اخیر در ارزش سهام شرکتهای بزرگ و کالامحور پیشرو خواهد بود. در این میان، عدماجرای سیاستهای ثباتبخش فوری در حوزه پولی و ارزی، با شعلهور کردن بیشتر آتش انتظارات تورمی و ایجاد بیثباتی در اقتصاد کلان، میتواند تنور بازارهای دارایی را کماکان داغ نگاه دارد و حتی زمینهساز رفتارهای هیجانی خریداران، مشابه ماههای اولیه سال گذشته، در بورس شود. در این میان، هرگونه تحول مثبت در حوزه مذاکرات هستهای و آثار آن در بخش ورود سرمایه یا افزایش تقاضای مصرفی، عوامل دیگری هستند که میتوانند عملکرد برخی صنایع و شرکتها را بسته بهمسیر تحولات تحتتاثیر قرار دهند. بهاینترتیب، استراتژی سرمایهگذاری فعال و رصد فرصتها بر اساس تحولات بنیادی، رمز فعالیت موفق در بورس درماههای باقیمانده از آخرین سال قرن حاضر خواهد بود.
بورس تهران هفتهای دیگر را پشت سر گذاشت؛ هفتهای که یک روز معاملاتی کمتر داشت و وارد آخرین ماه از تابستان شد؛ فصلی که تا به اینجای کار برای سهامداران با گرمای معاملاتی همراه بوده و رشد حدود ۳۳ درصدی برای شاخص کل بازار سهام به ارمغان آورده است. به این ترتیب شاخص کل بورس تهران در هفته منتهی به ۳ شهریور با رشد ۳۵/ ۳ درصدی همراه و به میانه کانال ۵/ ۱ میلیون واحد وارد شد. شاخص کل هموزن به عنوان نماینده گروههای کوچکتر بازار سهام نیز با ثبت بیشترین رشد هفتگی از ابتدای دی ۹۹ معادل ۵۵/ ۶ درصد افزایش ارتفاع داد. فارغ از تمامی رکوردهای ثبت شده در این هفته، بازگشت سهامداران خرد به زمین خرید بورس تهران در نوع خود راضیکننده بود. در این راستا معاملات هفته گذشته بورس تهران در حالی به پایان رسید که حقیقیها با ثبت خالص خرید ۷/ ۱۴۷ میلیارد تومانی پس از ۳ هفته دوری مجددا وارد گردونه معاملات شدند. از رفتار بازیگران خرد همواره میتوان به عنوان متغیری برای تشخیص روند بازار استفاده کرد. به نظر میرسد با برطرف شدن ابهامات مربوط به اعضای کابینه اقتصادی دولت سیزدهم در هفته جاری، سهامداران مطمئنتر از گذشته در گردونه معاملات بازار سهام حاضر شوند و تصمیمی بدون تردید بگیرند.
بازار سهام در انتظار پولهای تازه
Untitled-1
همگام با بازیگران صنایع
در هفتهای که سهامداران خرد در مجموع خالص خرید 147 میلیارد و 713 میلیون تومانی را رقم زدند، گروه محصولات شیمیایی شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 136 میلیارد و 55 میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بود. پس از آن نوبت به خودروییها رسید. این گروه در مجموع هفته منتهی به 3 شهریور، با خالص خرید 110 میلیارد و 834 میلیون تومانی حقیقیها همراه شد. این رقم در شرکتهای زیرمجموعه صنعت قندوشکر به 85 میلیارد و 531 میلیون تومان رسید. به نظر میرسد سخنان اخیر اعضای کابینه دولت جدید در جلسههای تاییدصلاحیت در مجلس شورای اسلامی در خصوص مبارزه با رانت و فساد و لزوم حذف قیمتگذاری دستوری اثر خود را بر تصمیمگیری سرمایهگذاران نیز گذاشته است؛ جایی که شاهد اقبال معاملهگران به گروههایی بودیم که طی سالهای گذشته بیشترین آسیب را از سیاستهای مربوط به قیمتگذاری دستوری پذیرا بودهاند. در مجموع هفته گذشته در میان صنایع فعال بورسی، 29 گروه مورد توجه سهامداران خرد واقع شد و در مقابل شاهد خروج این دسته از بازیگران بورسی از 9 صنعت بودیم.
در این راستا فلزیها در اولویت نخست سهامداران خرد برای خروج قرار گرفتند. این گروه در هفتهای که گذشت شاهد انتقال سهامی به ارزش 195 میلیارد و 992 میلیون تومان از سبد سهام حقیقیها به پرتفوی معاملهگران عمده بورس تهران بودند. پس از آن نوبت به پالایشیها رسید تا در لیست فروش حقیقیها قرار بگیرند. به این ترتیب هفته گذشته زیرمجموعههای گروه فرآوردههای نفتی با خالص فروش 117 میلیارد و 879 میلیون تومانی سهامداران خرد مواجه شدند. به نظر میرسد رشد خوب گروههای کالایی در هفتههای اخیر سبب شده تا سهامداران حقیقی که عمدتا ریسکگریز هستند، به شناسایی سود در گروههای مذکور پرداخته و ترجیح دهند تا شانس خود را در صنایعی امتحان کنند که میپندارند از رشد اخیر جاماندهاند و باید همسو با شرکتهای دلاری در مسیر رشد قیمت گام بردارند. دو گروه بانک و سیمان نیز هفته گذشته مجموعا با خالص فروش 139 میلیارد و 753 میلیون تومانی از جانب سهامداران خرد مواجه شدند.
نگاهی به روزهای هفته گذشته
یکشنبه: با بازگشایی تالار شیشهای پس از تعطیلات کرونایی 6 روزه، برخلاف انتظارات شاهد رشد نماگرهای سهام بودیم. روز یکشنبه شاخص کل با صعود 04/ 1 درصدی همراه شد و به پیشروی در ابرکانال 5/ 1 میلیون واحد ادامه داد. این مهم در حالی رقم خورد که تحلیلگران نموداری بر این اعتقاد بودند پس از ورود شاخص کل به این محدوده شاهد حرکتهای نوسانی و حتی احتمال بازگشت به ابرکانال 4/ 1 میلیونی برای چند روز خواهیم بود اما افزایش تقاضا در قیمتهایی که از نظر سرمایهگذاران با توجه به شرایط کلان اقتصادی و ریسکهای پیرامونی ارزنده است سبب شد تا رشد قیمت سهمها نیز ادامه یابد.
در این شرایط تالار شیشهای شاهد انتقال سهامی به ارزش 2 میلیارد و 516 میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بود تا بازیگران خرد هر چند کممقدار اما در زمین خرید سهام خودی نشان دهند. در این روز 23 گروه از صنایع فعال بورسی با خالص خرید مثبت سهامداران خرد همراه شدند. در صدر این لیست خودروییها قرار داشت که شاهد جابهجایی 114 میلیارد و 242 میلیون تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی بود. دو لیدر این گروه یعنی «خساپا» و «خودرو» با گرمترین استقبال از سوی سهامداران خرد همراه شدند. پالایشیها نیز با محوریت «شتران» در این روز خالص خرید 36 میلیارد و 463 میلیون تومانی از سوی سهامداران خرد را تجربه کردند. در آن سوی بازار اما دیگر گروههای کامودیتیمحور شرایط متفاوتی را تجربه کردند. در این راستا گروه فلزات اساسی در صدر لیست فروش حقیقی قرار گرفت و شاهد خروج 118 میلیارد و 49 میلیون تومانی سهامداران خرد بود. حقیقیها روز یکشنبه زیرمجموعههای پتروشیمی را نیز در لیست فروش خود قرار دادند تا این گروه شاهد انتقال 24 میلیارد و 94 میلیون تومانی در مسیر حقیقی به حقوقی باشد.
دوشنبه: در میانه هفته گذشته نماگر اصلی تالار شیشهای پس از فراز و فرود چندباره، رنگ سبز خود را حفظ کرد و 02/ 0 درصد افزایش ارتفاع داد. در این روز اما افزایش اقبال به سهام گروههای با ارزش بازار پایینتر، نماگر هموزن را با رشد 9/ 0 درصدی همراه کرد. این رشد میانگین وزنی قیمتها اما نتوانست سبب ورود سرمایههای حقیقی به گردونه معاملات سهام شود. به این ترتیب روز دوشنبه شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 103 میلیارد و 697 میلیون تومان از سبد سهام حقیقیها به پرتفوی معاملهگران عمده بورس تهران بودیم با این حال از نظر تعدادی، بیشترین صنایع بورسی با خالص خرید حقیقی همراه شدند. جایی که در مقابل ورود سرمایههای خرد به 22 صنعت، 15 گروه با حمایت حقوقی همراه شدند. در این روز داروییها در صدر لیست خرید سهامداران خرد قرار گرفتند. این گروه روز دوشنبه شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 22 میلیارد و 861 میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بود. پس از آن نیز دیگر صنایع ریالی بودند که مورد توجه حقیقیها قرار گرفتند. در این خصوص میتوان به گروه ماشینآلات با خالص ورود حدود 16 میلیارد تومانی حقیقیها اشاره کرد. پس از آن کانیهای غیرفلزی شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 14 میلیارد و 795 میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بود. در آن سوی بازار اما چهار گروه فرآوردههای نفتی، فلزات اساسی، بانک و خودرو با بیشترین خروج سهامداران حقیقی مواجه شدند.
سهشنبه: در این روز روند صعودی شاخص کل شدت گرفت و به 8/ 1درصد رسید. همسو با این فضای صعودی رشد کوچکترها نیز با سرعت بیشتری دنبال شد و شاخص هموزن با ثبت رکوردی 9 ماهه به رشد 5/ 2 درصدی دست یافت. به این ترتیب شاهد بازگشت حقیقیها به زمین خرید بودیم. در این راستا روز سهشنبه این دسته از بازیگران بورس تهران خالص خرید 190 میلیارد و 370 میلیون تومانی را رقم زدند که بیشترین میزان ورود سرمایههای حقیقی از 9 مردادماه بود. در این روز حقیقیها 24 صنعت را در لیست خرید خود جای دادند. در صدر آنها گروههای فلزات اساسی و بانکها خودنمایی میکردند. این 2 گروه در مجموع روز سهشنبه شاهد ثبت خالص خرید 66 میلیارد و 427 میلیون تومانی حقیقیها بودند. در مقابل بیشترین خروج سرمایههای خرد از زیرمجموعههای سیمانی به میزان 17 میلیارد و 704 میلیون تومان رقم خورد و پس از آن در میان خودروییها شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 12 میلیارد و 164 میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودیم.
چهارشنبه: در پایان هفته گذشته شاخص 43/ 0 درصد دیگر رشد کرد و پس از 10 ماه به میانه ابرکانال 5/ 1 میلیون واحد بازگشت. در این روز نیز شاهد سبقت سهام ریالی از دلاریها بودیم. همزمان ورود سهامداران خرد نیز ادامه یافت اما خالص خرید این دسته از بازیگران سهام به 58 میلیارد و 524 میلیون تومان محدود شد. در این روز در مقابل ثبت خالص خرید مثبت حقیقیها در 19 صنعت، 18 گروه خروج سهامداران خرد را تجربه کردند. روز چهارشنبه گروه محصولات شیمیایی با محوریت نماد «پارسان» مورد توجه سهامداران خرد واقع شدند تا مجموع خالص خرید حقیقیها در این گروه 151 میلیارد و 710 میلیون تومان برآورد شود. قندیها نیز وارد لیست خرید حقیقی شدند و روز چهارشنبه شاهد ورود 90 میلیارد و 562 میلیون تومان نقدینگی خرد به شرکتهای زیرمجموعه خود بود. حقیقیها در این روز سهام بانکی خود را به فروش رساندند تا شاهد جابهجایی سهامی (در گروه بانکی) به ارزش 76 میلیارد و 747 میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی باشیم. سه گروه کامودیتیمحور فلزات اساسی، فرآوردههای نفتی و کانههای فلزی نیز در شرایط مشابه در مجموع با خالص فروش 132 میلیارد و 528 میلیون تومانی حقیقیها مواجه شدند.
تحولات افغانستان، کابینه سیزدهم و سفر رئیسجمهور به همراه جمعی از وزرای دولت به استان خوزستان، واکسیناسیون، کرونا و در راس این موضوع آمار بالای مرگ و میر و صحبتهای وزیر بهداشت دولت سیزدهم مبنی بر اینکه «کرونا به شکل بمب و موشک است که باید با ماسک و فاصله اجتماعی رعایت شود و هر واکسنی که موجود باشد باید مورد استفاده قرار گیرد» از موضوعاتی بود که کاربران توییتر فارسی در آخرهفته گذشته درباره آنها نوشتند. از دیگر سوژههای فضای توییتر فارسی در آخرهفتهای که گذشت، بحث بر سر برنامهها و مسیر پیش روی دولت سیزدهم بعد از تشکیل کابینه به طور رسمی بود.
برخی کاربران در رابطه با مسیر پیش رو و نحوه مدیریت دولت سیزدهم مینوشتند. اما و اگر در این رابطه زیاد بود که دولتمردان در رابطه با مشکلات چه مواضعی میگیرند و عملکردشان چگونه است. فضا، اما فقط فضای انتقاد نبود. چون بودند افرادی که برای دولت سیزدهم آرزوی پیشرفت در مسیر پیش رو و عملکرد مناسب داشتند. برای مثال جمشید انصاری، رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور در دولت دوازدهم، در صفحه توییتر خود مطلبی نوشت که حسامالدین آشنا هم آن را بازنشر کرد. انصاری نوشته بود: «برای دولت جدید در تحقق اهداف و برنامههای خود و حل مشکلات کشور و کاستن از سختیهای زندگی و آلام مردم آرزوی توفیق دارم و امیدوارم خدمتگزاران مردم در این دولت عملکرد و دستاوردهای بهتری برای میهن اسلامی و ملت بزرگ ایران داشته باشند.» رضا کاشف هم با بازنشر توییت هفته پیش خود با این سوژه همراهی کرد؛ «دولت رئیسی وارث مجموعه اقتصادی در مرز فروپاشی است. تحریمها کمر اقتصاد ایران را خم کرده. دولت و مجلس نباید وعدههای غیرواقعی کوتاهمدت بدهند. کنترل و مدیریت انتظارات جامعه، سیاستگذاری غیرعجولانه و پرهیز از اقدامات ضربتی باید یکی از مهمترین اولویتهای جناح پیروز انتخابات باشد.» مجتبی یوسفی از نمایندههای مجلس شورای اسلامی هم در صفحه خود با مطرح کردن این موضوع که مجلسیها با تایید حداکثری کابینه سیزدهم «قدمی بزرگ برای ریلگذاری دولت جدید» برداشتند تا کار وزارتخانهها بدون تاخیر شروع شود، نوشت: «رسیدگی فوری به مشکلات معیشتی مردم، آرامش و کنترل بازار باید اولویت اول دولت باشد.» در گوشه و کنار این موضوع، آینده بورس هم از جمله سوژههایی بود که برخی از کاربران به آن میپرداختند. آنهایی که درباره این مساله مینوشتند به این موضوع اشاره میکردند که بورس در روزهای آینده همراه با واکنشهایی نسبت به مدیران و وزرای جدید خواهد بود. این دسته از افراد به این مساله میپرداختند که بعید نیست به زودی سهامداران با سیاستها و دستورهای وزرا وارد یک فضای جدید شوند. نگاهها در این حوزه، کم و بیش نگاههایی بدبینانه بود و آنهایی هم که از بهبود روند بازار سرمایه مینوشتند، خیلی از سمت دیگر کاربران مورد توجه قرار نمیگرفتند چون با توجه به خبرهای روز و آنچه در دیگر حوزهها میگذرد، فضای شبکه اجتماعی توییتر، فضایی انتقادی و بدبینانه نسبت به دولت سیزدهم شده است. اما در همین رابطه مهدی رباطی، رئیس هیاتمدیره کارگزاری بورس بیمه ایران در صفحه توییتر خود با طرح این پرسش که سال آینده در همین زمان شاخص بورس و دلار در چه جایگاهی قرار دارند، نوشت: «اگر توافق حاصل شود، بورس برنده است با لیدری بانک و خودرو، اگر نه شتاب تورم مستدام، دلار صعودی و شاخص در سطوح بالا خواهد بود با لیدری دلاریها.» رباطی در انتهای این توییت نوشته بود: «اقتصاد اکنون از فضای سیاستگذاری اقتصادی خارج است.» حسین صبوری کارخانه، پژوهشگر اقتصادی هم درباره آینده دلار در صفحه خود نوشت: «در افق دو ماهه، دلار نه تنها افزایشی نخواهد بود بلکه احتمال افت نیز وجود دارد. شرایط پس از آن، به سیاستهای بانک مرکزی، سازمان برنامه و وزارت اقتصاد در مورد کسری بودجه و وضعیت مذاکرات وین یا طبق شنیدهها، حضور جدی چینیها در ایران، وابسته است.»
سارا علیاری
مدیر روابط عمومی سازمان بورس
سازمان بورس برنامهای برای فروش خرد سهام عدالت در دست اجرا ندارد و تنها عرضههای بلوکی سهام عدالت به روال گذشته انجام میشود.
حمیدرضا فاروقی
کارشناس بازار سرمایه
همانطور که میدانیم وضعیت بازار سرمایه به وضعیت نرخ ارز و میزان تغییرات آن بستگی دارد. اکنون نیز جایگاه نرخ ارز است که وضعیت بازار سهام را تحتتاثیر خود قرار داده است. همانطور که شاهد هستیم نرخ ارز در روزهای افزایش پیدا کرده و بالا رفته که بخشی از این افزایش قیمت متاثر از عوامل اقتصادی است. در ماههای اخیر ما رشد نقدینگی داشتیم که این اتفاق نیز یکی از عواملی است که منجر به بالا رفتن قیمت دلار شده است. از سوی دیگر موضوع مذاکرات احیای برجام نیز موثر بوده چون انتظار میرفت و پیشبینی میشد که مذاکرات خیلی سریعتر به نتیجه برسد؛ حتی پیشبینی میشد که مذاکرات در دولت قبل یعنی دولت آقای روحانی به نتیجه برسد که این موضوع مسکوت ماند و سرنوشت آن به دولت جدید و تیم مذاکرهکننده آقای رئیسی موکول شده است. همین ایجاد وقفه در مذاکرات نیز یکی دیگر از عوامل افزایش نرخ دلار است.
اکنون برای سرمایهگذاران، سرنوشت مذاکرات و اینکه برجام احیا میشود یا نه، در هالهای از ابهام قرار دارد و پیشبینی بر این است که شروع دور جدید این مذاکرات و به نتیجه رسیدن آن احتمالا زمانبر باشد یعنی از آن چیزی که قبلا پیشبینی میشد طولانیتر خواهد شد.
از سوی دیگر همچنان رشد نقدینگی و خلق پول ادامهدار است. به عبارت دیگر هر ماه میبینیم که خلق پول میشود و این عاملی است که به بیارزش شدن ریال کمک میکند. همه این عوامل دستبهدست هم میدهند و شرایطی را برای رشد قیمت و به تبع آن رشد بازار سرمایه فراهم میکنند.
به خصوص اینکه اکنون سرمایهگذاران و تحلیلگران با توجه به شرایط بنیادی و اقتصادی کشور برای نرخ دلار رقمهای بالاتری متصور هستند. در وضعیت فعلی p/ e سهمها یعنی نسبت قیمت آنها به سودشان بین ۵ تا ۷ است. این در حالی است که سال گذشته در زمانی که بازار به سقف تاریخی خود رسید p/ e برخی سهام ۱۴ و ۱۵ و حتی در برخی از سهمها تا ۳۵ و۴۰ هم رشد کرده بود! اما اکنون p/ e سهمها در نقطه معقول و مطلوبی قرار دارد و از سوی دیگر افت بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها فرصتی را ایجاد کرده که بورس استارتی برای رشد رو به بالا بزند. این رشد ادامهدار خواهد بود.
حداقل تا رویکردهای کابینه و تیم اقتصادی آقای رئیسی تعیین شود، این رشد ادامهدار خواهد بود. بعد از آن رویکرد دولت نسبت به بازار سرمایه بسیار مهم است و تکلیف بازار را مشخص میکند که دولت جدید چه تصمیمی برای بازار دارد. شاید دولت یک جایی رشد بازار را متوقف و کند کند اما در شرایط فعلی و با توجه به اطلاعات و وضع موجود فعلا در یکی، دو ماه آینده این رشد شاخص کل بورس ادامهدار خواهد بود.
معاملات هفته گذشته بورس تهران با رشد ۳۵ /۳ درصدی شاخصکل بهپایان رسید تا بازدهی بازار سهام برای دهمین هفته متوالی مثبت باشد. همگام با این روند ارزش معاملات سهام در آخرین روز معاملاتی هفته افزایش قابلتوجهی را تجربه کرد. صفوف خرید نیز در مقابل عرضه سهام قدرتنمایی میکرد. این موارد نشان میدهد همچنان چشمانداز معاملات سهام مثبت است. نتایج نظرسنجی «دنیایاقتصاد» نیز در راستای تایید فضای خوشبینی در تالار شیشهای است، بهطوریکه غالب سهامداران شرکتکننده در نظرسنجی روند معاملات سهام در هفتهجاری را صعودی ارزیابی کردهاند. کارشناسان حاضر در این نظرسنجی نیز غالبا در انتظار تداوم رشد عمومی قیمت سهام هستند. با این حال بهنظر میرسد فضای خوشبینانهتری در بین سهامداران وجود دارد. بهرغم تداوم انتظارات مثبت از روند آتی سهام، نکته قابلتوجه در برهه کنونی روی کار آمدن دولت جدید است. با گرفتن رای اعتماد وزیران در هفته گذشته کمکم رویکرد دولت جدید در قبال اقتصاد و روابط بینالملل مشخص میشود. این دو عامل بیشترین تاثیر را در روند معاملات سهام بهجا خواهند گذاشت. از اینرو میتوان هفتهجاری را شروع یک دوران جدید دانست که هرگونه تغییر و تحول در آن مسیر حرکت بورس را مشخص خواهد کرد.
کارشناسان چه میگویند؟
صعودی: ۵۷درصد کارشناسان حاضر در نظر سنجی «دنیایاقتصاد» روند بازار سهام در هفته جاری را صعودی پیشبینی کردهاند. این کارشناسان معتقدند، بازار بازهم با حمایت برخی عوامل بنیادی رشد را تجربه خواهد کرد. نرخ ارز موضوعی است که همچنان میتواند زمینه رونق بورس را حداقل در کوتاهمدت فراهم کند. فاصله قابلتوجه ارزش دلاری بورس از سقف خود در سال گذشته تاکنون بهحرکت قیمت سهام در مسیر صعودی کمک خواهد کرد. همچنین اثر سطوح قابلتوجه قیمت کالاها در بازارهای جهانی فارغ از روند چند روز اخیر را در بورس کالامحور تهران نباید از نظر پنهان داشت. موضوعاتی که محرک افزایش تقاضا در سهام گروه کالایی و صادراتی خواهند بود. تحتتاثیر این عوامل شاخص سهام در مسیر صعودی قرار خواهد گرفت. همچنین از منظر تکنیکال عبور شاخص از سطح یک میلیون و ۵۰۰هزار واحدی امیدها بهافزایش تقاضای سهام را افزایش داده است. تیم اقتصادی و روابط بینالملل دولت نیز در هفته گذشته و با گرفتن رایاعتماد وزیران معرفی شده مشخص شد و یکی از ابهامات هفتههای گذشته رفع شده است. از نگاه برخی از این تحلیلگران احتمال بهنتیجه رسیدن مذاکرات هستهای در کوتاهمدت اندک ارزیابی میشود و این امر با افزایش نرخ دلار عامل حرکت بورس در مسیر صعودی خواهد بود؛ با این حال گروهی معتقدند که رسیدن بهیک مسیر دیپلماتیک در دسترس است و فضای خوشبینی پس از آن ضامن حرکت شاخص در مسیر صعودی خواهد بود.
کمنوسان: ۲۹ درصد کارشناسان حاضر در نظرسنجی میگویند بررسی عوامل اثرگذار نویددهنده تداوم رشد شاخصبورس است. عواملی همچون افزایش نرخ ارز و پیشبینیها از احتمال تداوم رشد آن، افزایش نرخ فروش صنایع و همچنین سطوح قابلتوجه قیمت کالاها در بازارهای جهانی مواردی هستند که میتوانند زمینهساز رشد شاخص سهام شوند، با این حال موانع رشد قیمتها در بورس تهران را نباید از نظر پنهان داشت. سرانجام مذاکرات هستهای و ابهامات در مورد رویکرد دولت جدید نسبت به آن، موضوعی است که مانع از افزایش تقاضای سهامداران خواهد شد. بر این اساس بهنظر میرسد بهرغم اینکه سهامداران در فضای کنونی در برخی نقاط بازار فعال باشند، کلیت بازار روند کمنوسانی را تجربه خواهد کرد.
نزولی: ۱۱ درصد کارشناسان شرکتکننده در نظرسنجی، روند معاملات سهام در دومین هفته شهریورماه را نزولی ارزیابی کردهاند. این دسته از تحلیلگران بر شناسایی سود توسط سهامداران پس از رشد اخیر قیمتها تاکید کردهاند. از سوی دیگر ابهامات در تحولات سیاسی و اقتصادی در مورد مذاکرات هستهای و اثر آن بر نرخ ارز بهمهمترین عامل پیشران بورس در هفتههای اخیر نیز منجر بهتضعیف تقاضای سهام تا مشخصتر شدن رویکرد دولت جدید خواهد شد. بر همین اساس احتمالا بازار با یک بازبینی در سهام روبهرو شود که احتمال اصلاح قیمتها را حداقل در کوتاهمدت افزایش میدهد.
بورس هفته از نگاه سهامداران
صعودی: ۶۴ درصد سهامداران حاضر در نظرسنجی «دنیایاقتصاد» روند قیمت سهام را صعودی عنوان کردهاند. این سهامداران همچون کارشناسان با خوشبینی نسبت بهافزایش نرخ ارز و حمایت عوامل بنیادی از سهام بهویژه در بخش کالایی و صادراتمحور جهانی، روند شاخص بورس در هفته جاری را صعودی ارزیابی کردهاند. بهاعتقاد این سهامداران رشد اخیر قیمت سهام در کنار حمایت عواملی همچون نرخ ارز ۲۷ هزار تومانی هنوز پتانسیل تحریک تقاضا در بورس را دارد و حتی میتواند موجب انتقال پولهای جدید بهبازار سهام شود. بر همین اساس پیشبینی میشود بازار در هفته جاری در مسیر صعودی حرکت کند.
کمنوسان: ۲۶ درصد سهامداران شرکتکننده در نظرسنجی روند قیمتها طی معاملات این هفته را کمنوسان پیشبینی کردهاند. این سهامداران میگویند معمولا پس از یک دوره رشد قیمتها احتیاط بر سر معاملات سایه میافکند تا بازار عامل اطمینانبخش دیگری برای شناسایی جهت حرکت خود بیابد. در فضای کنونی هنوز ابهامات در زمینه سیاسی و اقتصادی وجود دارد و هنوز نمیتوان از این محرک سخن گفت. این امر در نهایت روند کمنوسانی برای بورس تهران رقم خواهد زد.
نزولی:۱۰درصد سهامداران برای روند نماگر اصلی سهام روند نزولی را پیشبینی کردهاند. بهاعتقاد این سهامداران بهدلیل اینکه در ۱۰ هفته اخیر بورس با بازدهی قابلتوجهی مواجه شده است، ریسک فشار فروش از سوی سهامداران تحتتاثیر شناسایی سود بالا ارزیابی میشود، از اینرو احتمالا شاخص سهام در هفته جاری در مسیر نزولی حرکت کند.
دلار در اولین واکنش به کابینه جدید از مسیر افزایشی خارج شد. روز پنجشنبه دلار نه تنها نتوانست از سد کانال ۲۸هزار تومانی عبور کند که به سوی محدوده ۲۷هزار و ۸۰۰ تومانی حرکت کرد. برخی معاملهگران احتمال میدهند که در ابتدای آغاز به کار دولت جدید، میزان عرضه ارز افزایش پیدا کند؛ در نتیجه ترجیح دادند، کمی از خریدهای قبلی خود کسب سود کنند.
پس از اینکه اکثریت وزرای مورد نظر رئیسی در روز چهارشنبه رای اعتماد گرفتند، بازار ارز و سکه در روز پنجشنبه در مسیر کاهشی حرکت کرد. روز پنجشنبه دلار نه تنها توان عبور از مرز ۲۸ هزار تومانی را از خود نشان نداد که تا محدوده ۲۷ هزار و ۸۸۰ تومان پایین رفت. افت قیمت دلار موجب شد در بازار سکه نیز فروشها افزایش پیدا کند و فلز گرانبهای داخلی از کانال ۱۲ میلیون تومانی خارج شود و تا محدوده ۱۱ میلیون و ۹۶۰ هزار تومان افت کند. این قیمت ۲۴۵ هزار تومان کمتر از روز پنجم هفته بود. به گفته برخی فعالان، نوسانگیران در فاصله انتقال دولت و انتخاب وزرا، سعی کردند با جوسازی پیرامون اخبار مختلف، میزان خریدهای ارزی را افزایش دهند. با انتخاب کابینه جدید و عبور از دوران گذار، برخی فعالان انتظار دارند که فعالیت نوسانگیران کاهش پیدا کند. افزون بر این، برخی معاملهگران هراس دارند که دولت جدید در آغاز به کار خود سعی کند میزان عرضه ارز را افزایش دهد و زمینهساز نزول قیمتی بازار شود.
سیگنال صرافیهای بانکی به بازار
روز پنجشنبه قیمت فروش دلار صرافیهای بانکی بالا رفت و این موضوع در بازار معمولا به معنای احتمال افزایش عرضه بازارساز تلقی میشود. در آخرین روز هفته، صرافیهای بانکی نرخ فروش دلار را ۶۰۰ تومان افزایش دادند و به ۲۷ هزار و ۶۵۰ تومان رساندند. به گفته فعالان، زمانی که بازارساز نرخ خود را به قیمت دلار بازار آزاد نزدیک میکند، به معنای آن است که قصد دارد از قیمتهای بالا عرضه خود را کلید بزند و نوسانگیران را دچار ضرر کند. به گفته فعالان زمانی که قیمت صرافیهای بانکی افزایش پیدا میکند، تقاضای کاذب نیز از بازار خارج میشود. در واقع کسانی که در روزهای قبل به امید خرید ارز ارزان به بازار مراجعه کرده بودند، در روز پنجشنبه تمایلی برای فعالیت در بازار نداشتند، چرا که نمیتوانستند از فاصله قیمت بازارساز و بازار آزاد کسب سود کنند. جدا از این برخلاف سایر روزهای هفته در روز پنجشنبه روند قیمت دلار نزولی شده بود و احتمال قرار گرفتن در موقعیت ضرر باعث میشد تمایل معاملهگران برای خرید کمتر شود.
علامت درهم به دلار
دیگر علامت کاهشی که روز پنجشنبه بر بازار اثر گذاشت، برگشت حواله درهم به زیر مرز ۷ هزار و ۶۰۰ تومانی بود. روز پنجشنبه درهم در معاملات حوالهای تا محدوده ۷ هزار و ۵۸۰ تومان افت کرد و در بازار نقدی نیز در مقاطعی در حجم خرد در محدوده ۷ هزار و ۵۹۰ تومان معامله شد. به باور اکثر فعالان بازار، بین قیمت حواله درهم و بازار آزاد دلار رابطه مستقیمی وجود دارد و افت یکی منجر به کاهش دیگری میشود.
رفتار افزایشی در بازار پشت خطی
با اینکه قیمت دلار در معاملات روز پنجشنبه عمدتا میل به سوی محدودههای پایینتر داشت، در روز جمعه و در بازار معاملات پشت خطی، خریداران دست بالاتر را به دست آوردند. این مساله میتواند روند قیمت دلار در ابتدای روز جاری را تحت تاثیر قرار دهد. در واقع احتمال دارد که در ابتدای روز جاری، اسکناس آمریکایی در مسیر صعودی قرار بگیرد و پس از آن، باید دید که عرضه بازارساز در چه سطحی خواهد بود. در صورتی که بازارساز عرضه خود را افزایش دهد، قیمت دلار بار دیگر سیر نزولی خواهد گرفت.
بسیاری از معاملهگران باور دارند که کانال ۲۸ هزار تومانی برای بازارساز اهمیت زیادی دارد و به راحتی اجازه شکست آن را نخواهد داد. در صورتی که دلار از کانال ۲۸ هزار تومانی عبور کند، ممکن است خریداران جدیدی وارد بازار شوند و نوسانات بیشتری را به بازار تحمیل کنند.
رمزارزها فاز اصلاحی گرفتند. بعد از رشد تند رمزارزها و رسیدن بیتکوین به مرز ۵۰ هزار دلار طی چند روز، بازار رمزارزها وارد فاز اصلاحی شد و بخشی از ارزش خود را از دست داد. بیتکوین طی معاملات دو روز گذشته ۳ درصد افت کرد و در مرز ۴۷هزار دلار معامله شد. عرضه نهنگهای بازار و همچنین انتظار استخراجکنندگان برای رسیدن به قیمت مناسب جهت عرضه بیشتر، منجر به از دست رفتن کانال صعودی یک ماهه بیتکوین شد که زمزمههای اصلاح بیشتر را در بازار افزایش میدهد.
در پی این اتفاق سایر رمزارزها نیز با از دست دادن بخشی از ارزش خود، از روند بیتکوین پیروی کردند. اونس جهانی نیز در انتظار نتایج و اخبار منتشرشده از نشست جکسون هول، رفتاری محتاطانه داشت. طلا با وجود اینکه تنها رشدی ۲۴/ ۰ درصدی را در روزهای آخر هفته داشت، اما نوسانات نسبتا زیادی را تجربه کرد و در بین قیمتهای هزار و ۷۸۰ دلار و هزار و ۸۱۰ دلار نوسان کرد.
کاهش احساسات صعودی در بازار
تعدیل احساسات صعودی در بازار رمزارزها، منجر به کاهش ارزش بیشتر رمزارزها شد. حرکت بیتکوین به بالای کانال ۵۰هزار دلاری دوام چندانی نداشت و تنها بعد از ۱۲ ساعت حضور در این قیمت، روند کاهشی خود را از دست داد. در میانه هفته، بزرگترین ارز دنیای دیجیتال، بعد از دست دادن این کانال تا ۴۷ هزار دلار افت کرد اما با رسیدن دادههای شاخص مدیران خرید که چندان جذاب نبودند، دوباره به کانال ۴۹ هزار دلاری بازگشت. در روز پنجشنبه اما در میان انتظارات برای نشست جکسون هول که سران بانکهای مرکزی دنیا در آن حضور دارند، بیتکوین نزولی شد و این بار کانال صعودی را که در یک ماهه گذشته در آن قرار داشت، از دست داد. در پی این اتفاق بیتکوین ۵/ ۳ درصد از ارزش خود را از دست داد و به زیر ۴۷هزار دلار رسید. روز جمعه اما تقریبا روندی ثابت را پشتسر گذاشت و تا بعدازظهر روز جمعه رشدی ۷/ ۰ درصدی را ثبت کرد. از دست دادن کانال صعودی برای بیتکوین و همچنین عرضه نهنگهای بازار میتواند سیگنالی برای اصلاح بیشتر بازار طی روزهای آتی باشد.
در پی این ریزش، آلتکوینها نیز وارد فاز اصلاحی شدند. اتریوم، دومین رمزارز بزرگ بازار، روز پنجشنبه با ۳ درصد کاهش به کانال ۳ هزار و ۱۰۰ دلاری رسید و در روز جمعه نیز مانند بیتکوین رشدی اندک و ۲/ ۰ درصدی را پشتسر گذاشت. رمزارز کاردانو که اخیرا در جایگاه سومین رمزارز بزرگ بازار قرار گرفته است، رشدی ۸/ ۱ درصدی را ثبت کرد و تا بعدازظهر روز جمعه در حوالی قیمت ۶۲/ ۲ دلار معامله شد. در پی این اصلاح، ارزش کل بازار بار دیگر در محدوده ۲ تریلیون دلار قرار گرفت.
نوسان ۲۰ دلاری اونس جهانی
طلای جهانی در انتظار نشست جکسون هول بخشی از ضررهای آخر هفته خود را جبران کرد. سرمایهگذاران روز جمعه منتظر نشست سالانه جکسون هول هستند، جایی که جروم پاول، رئیس فدرال رزرو ممکن است اعلام کند که بانک مرکزی خرید ماهانه خزانهداری و اوراق بهادار با وام مسکن را کاهش دهد که میتواند بر قیمت شمش تاثیر بگذارد. یک تحلیلگر بازار در تینکمارکت در همین راستا گفت: طلا تا ۲۴ ساعت آینده محدود خواهد ماند و تا زمانی که خبری از این نشست منتشر شود، در محدوده هزار و ۷۷۵ دلار و هزار و ۸۱۰ دلار در نوسان خواهد بود. همین اتفاق در روز جمعه رخ داد و فلز زرد تا هزار و ۸۱۰ دلار در هر اونس پیش رفت، اما در ساعت ۲۰ روز جمعه به وقت تهران به هزار و ۸۰۷ دلار معامله شد. ادامه روند بستگی به واکنش دلار و بازده اوراق قرضه به نشست دارد. شاخص دلار در آخر هفته روند نزولی این هفته خود را ادامه داد و در محدوده ۹۳ واحد ارزشگذاری شد. بازدهی اوراق قرضه خزانهداری ۱۰ ساله نیز در انتهای هفته افزایشی شد و به ۳۷/ ۱ درصد رسید. در صورتی که در نشست جکسون هول، خبری از تسریع برنامه کاهش سرعت خرید اوراق قرضه نشود و شاخص دلار و بازده اوراق قرضه روند صعودی خود را حفظ کنند، سرمایهگذاران طلا میتوانند در هفته آینده برای رشدهای بیشتر امیدوار باشند.
بازار مسکن در کشور ظرف یک سال و نیم اخیر با تورمی افسارگسیخته روبهرو بوده است؛ تورمی که از سویی به نارضایتی بخش زیادی از آحاد جامعه منجر میشود و هر روز آرزوی خرید مسکن برای آنها دست نیافتنیتر میشود و از طرف دیگر، رکود ساختوساز را در کشور به همراه دارد که زمینهساز رکود در بازار مصرف سایر صنایع وابسته به این بخش است و در نهایت میتواند به تهدیدی جدی برای تولید و اشتغال در این حوزهها تبدیل شود.
کمک بورس کالا به کاهش تورم مسکن
در چنین شرایطی استفاده از ابزارهای مالی بورس کالا میتواند به کمک بازار مسکن بیاید. طرحهایی همچون فروش متری مسکن در قالب اوراق سلف استاندارد، تشکیل صندوق زمین و ساختمان و راهاندازی صندوق املاک و مستغلات از جمله پیشنهادهای بورس کالا برای کمک به بازار مسکن در کشور است. اجرایی شدن طرح فروش متری مسکن در قالب اوراق سلف استاندارد و راهاندازی صندوق زمین و ساختمان به افزایش عرضه مسکن منجر شده و به این ترتیب زمینه تعادل قیمتی در این بازار را فراهم میکند. در عین حال اجرای چنین طرحهایی باعث میشود که سرمایههای خرد افراد با جذب در این بخش از اثرات تورمی اقتصاد در امان بماند و ارزش این سرمایهها متناسب با رشد نرخ تورم بخش مسکن حفظ شود که این موضوع نیز قدمی مهم در جلب رضایت عمومی خواهد بود. راهاندازی صندوقهای املاک و مستغلات، ابزار دیگری است که بورس کالا در اختیار افرادی میگذارد که تمایل دارند، در بخش مسکن سرمایهگذاری کنند. این روش با جمعآوری سرمایههای خرد، این امکان را به وجود میآورد تا املاک و مستغلات سازمانهای دولتی که به دلیل بالا بودن ارزش بهراحتی قابل فروش نیستند، به بخش خصوصی واگذار شوند. به این ترتیب، از سویی زمینه برای واگذاری املاک دولتی فراهم شده و از طرف دیگر، زمینه سرمایهگذاری در بخش املاک برای آحاد جامعه با حداقل سرمایه فراهم میشود که این موضوع با جمعآوری نقدینگی سرگردان جامعه، کمکی به رفع چالشهای تورمی است. برای بررسی بیشتر مزایای طرحهای بورس کالا در بخش املاک، گفتوگویی با جواد فلاح، مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران انجام دادهایم. وی ابراز امیدواری کرد که سه طرح پیشنهادی، یعنی فروش متری مسکن، راهاندازی صندوق زمین و ساختمان و صندوق املاک و مستغلات در نیمه دوم امسال راهاندازی شوند.
فروش متری مسکن در چه مرحلهای قرار دارد؟
مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران در توضیح وضعیت طرح پیشفروش متری مسکن به «دنیایاقتصاد» گفت: مدل پیشفروش متری مسکن در قالب اوراق سلف استاندارد با همکاری وزارت راه و شهرسازی، زمستان سال گذشته طراحی و پیشنویس دستورالعمل آن نیز تهیه شد. اما از آنجا که تمامی ابزارهای بازار سرمایه کشور باید به تایید کمیته فقهی سازمان بورس اوراق بهادار برسد، این مدل و پیشنویس آن به کمیته فقهی سازمان بورس ارجاع شد. پس از برگزاری چند جلسه در این کمیته و بررسی آن، چارچوب کلی به تایید کمیته فقهی رسید. در ادامه پیشنویس دستورالعمل در هیاتمدیره بورس کالا تصویب و به سازمان بورس پیشنهاد داده شد. سازمان بورس دارای کمیته تدوین مقررات بوده که بررسی این دستورالعمل بر عهده آن گذاشته شد و خوشبختانه ظرف روزهای اخیر این دستورالعمل به تایید کمیته تدوین مقررات سازمان بورس رسید.
فلاح در ادامه افزود: در حال حاضر باید این دستورالعمل به تصویب هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار برسد. پس از تصویب، این دستورالعمل از سوی سازمان بورس به بورس کالا ابلاغ میشود، بهاینترتیب امکان راهاندازی این ابزار در بازار سرمایه به وجود میآید. در ادامه در چارچوب این ابزار، پروژه مشخص ساختوساز در بورس پذیرش شده و براساس آن اوراق سلف استاندارد منتشر میشود. بهاینترتیب، سازنده با فروش این اوراق سلف اقدام به پیشفروش پروژه کرده و منابع مالی مورد نیاز برای ساخت آن را تامین میکند.
مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران اظهار کرد: با این روش امکان پیشفروش یک متر مربع و حتی کمتر از آن به وجود میآید. خریدار این اوراق، یک متر مربع مشاع یا متراژ بیشتری از پروژه را خریداری کرده و در سررسید کسانی که به میزان متراژ یک واحد ساختمانی، اوراق داشته باشند، میتوانند یکی از واحدهای موجود در پروژه را انتخاب کنند. البته ساختمان دارایی غیرهمگنی است، طبیعتا بهای هر مترمربع از واحدهای مختلف یک پروژه متفاوت است. در این روش نرخ هر متر مربع در زمان انتشار اوراق برابر ارزانترین قیمت هر مترمربع ساختمان مورد نظر تعیین میشود، اما ضرایب مربوط به اختلاف قیمت واحدهای مختلف با قیمت واحد پایه کاملا در امیدنامه مشخص شده است.
فلاح درباره مزایای طرح پیشفروش متری مسکن گفت: اولین مزیت این مدل نسبت به روش پیشفروش مسکن که در حال حاضر در خارج از بورس رواج دارد، میزان اطمینان آن است. در پیشفروشهای خارج از بورس شاید اطمینان کامل نسبت به فروشنده وجود نداشته باشد و خریدار مطمئن نباشد که فروشنده تعهد خود را در سررسید ایفا میکند یا خیر. احقاق حقوق خریدار نیز در پیشفروشهای خارج از سازوکار بورس به صرف هزینه و زمان بسیاری نیاز دارد. در صورت بروز مشکل، خریدار باید به دادگاه مراجعه و پروسههای طولانیمدتی را طی کند. اما در بازار سرمایه با توجه به تضامین اخذشده از فروشنده، این اطمینان به خریداران داده میشود که تعهدات فروشنده بهموقع ایفا شود. اگر فروشنده تعهدات خود را ایفا نکند نیز خریدار میتواند خسارت دریافت کند. در سازوکار بورس میزان خسارت و چگونگی پرداخت آن از پیش تعیین شده و شفاف است.
مزیت دیگر این روش، امکان پیشخرید یک مترمربع است؛ برخلاف پیشخریدهای خارج از بورس که متقاضی لازم است حتما یک واحد کامل را پیشخرید کند. به این ترتیب، روش یادشده این امکان را فراهم میکند که سرمایههای خرد آحاد جامعه وارد این بخش شود.
وی ادامه داد: مزیت بعدی فروش متری مسکن در قالب اوراق سلف استاندارد، تعریف بازار ثانویه بر روی آن است. در پیشخریدهای معمول که در بازار رواج دارد، فردی که واحدی را پیشخرید کرده عموما پیش از اتمام ساختوساز بهسادگی امکان فروش ملک پیشخریدشده را ندارد و پیدا کردن مشتری در حین تکمیل پروژه ساختمانی دشوار است و حتی قیمت مناسبی نیز پیشنهاد داده نمیشود، اما در بازار سرمایه اینگونه نیست و بازار ثانویه برای این اوراق تعریف میشود. حتی این امکان وجود دارد که منتشرکننده اوراق روی آن بازارگردان معرفی کند که این موضوع باعث میشود، نقدشوندگی این اوراق به مراتب بالاتر برود.
صندوقهای حوزه املاک در نیمه دوم سال به بازار میآیند
مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران در توضیح صندوقهای حوزه املاک در بازار سرمایه گفت: دو نوع صندوق در حوزه املاک در بازار سرمایه کشور معرفی شدهاند: صندوق زمین و ساختمان و صندوق املاک و مستغلات.
در صندوق زمین و ساختمان روش کار اینگونه است که پول از عموم مردم جمعآوری شده و به این ترتیب سرمایه مورد نیاز برای ساخت یک پروژه ساختمانی تامین میشود. پس از اتمام کار نیز ساختمان مربوطه واگذار شده و عواید حاصل از فروش متعلق به کسانی است که سهامدار صندوق زمین و ساختمان مربوطه بودهاند. اما در صندوقهای سرمایهگذاری در املاک و مستغلات، سرمایه جمعآوریشده صرف خرید واحدهای ساختمانی موجود و آماده بهرهبرداری شده که این واحدها میتوانند مسکونی، تجاری یا اداری باشند؛ این واحدها اجاره داده میشوند و افرادی که در این صندوقها سرمایهگذاری کردهاند، از عواید اجاره این واحدها بهرهمند میشوند. افزایش قیمت ملک و اجاره واحدها و دیگر منافع حاصل از آنها، عایدی افرادی است که روی این صندوقها سرمایهگذاری کردهاند. فلاح گفت: در بازار سرمایه کشور در گذشته صندوق زمین و ساختمان وجود داشت، اما با استقبال زیادی مواجه نشد و پس از چند مورد محدود دیگر صندوق جدیدی به بازار معرفی نشد. موانعی بر سر راه توسعه این صندوقها وجود داشت که درحال حاضر سازمان بورس و اوراق بهادار درصدد رفع این موانع برآمده تا مسیر برای راهاندازی صندوقهای زمین و ساختمان هموارتر شود. در عین حال، سازمان بورس با جدیت راهاندازی و آغاز به کار صندوقهای املاک و مستغلات را در بورس کالا دنبال میکند. وی افزود: برآورد میشود که پروژه فروش متری مسکن در قالب اوراق سلف استاندارد و صندوقهای سرمایهگذاری در حوزه املاک و مستغلات در نیمه دوم امسال راهاندازی شوند.
واقعیسازی نرخ املاک با افزایش عرضه
فلاح درباره تاثیر این پروژهها بر قیمتها در بازار مسکن گفت: صندوقهای زمین و ساختمان و اوراق سلف استاندارد به تولید و افزایش عرضه مسکن کمک میکنند. این افزایش عرضه میتواند زمینه تعدیل نرخ مسکن، واقعی شدن بهای مسکن و جلوگیری از ایجاد حباب قیمتی در این بخش را فراهم سازد. بخشی از مشکل فعلی مسکن در کشور کمبود عرضه نسبت به تقاضا است که زمینه رشد قیمتی در این بازار را فراهم میکند که با فعالیت صندوقهای زمین و ساختمان و انتشار اوراق سلف استاندارد این چالشها برطرف میشود.
وی افزود: صندوقهای املاک و مستغلات در واگذاری املاک دولتی به بخش خصوصی موثرند. بخش زیادی از املاک و مستغلات در اختیار نهادهای دولتی است که بهرهگیری از صندوقهای املاک و مستغلات میتواند واگذاری آنها به بخش خصوصی را تسهیل کند. این موضوع با درآمدزایی برای دولت به جبران کسری بودجه دولت کمک کرده و از این منظر بر بخش واقعی اقتصاد کشور نیز اثرگذار خواهد بود.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: ضمن رد خبر منتشر شده مبنی بر آغاز فروش سهام عدالت از روز شنبه ۶ شهریور اعلام میگردد که این موضوع با توجه به شرایط حاکم بر بازار و به صورت بلوکی انجام خواهد شد.
متقاضیان فروش سهام عدالت بخوانند
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار با رد خبر منتشره مبنی بر آغاز فروش سهام عدالت از شنبه اعلام کرد که این موضوع با توجه به شرایط حاکم بر بازار به صورت بلوکی انجام میشود.
سید مهدی پارچینی اعلام کرد: همانگونه که طی مصاحبه قبلی عنوان شد در طی مدت اخیر با ارائه گزارشهای جذاب توسط شرکتهای حاضر در سبد سهام عدالت، شاهد افزایش تقاضای خرید در این دسته از شرکتها بودیم، از طرفی برخی از دارندگان سهام عدالت اقدام به ثبت تقاضای فروش در سامانه مربوطه کرده بودند.
وی افزود: لذا با توجه به شفاف شدن وضعیت حاکم بر اقتصاد و فضای سیاسی کشور مقرر شد، تا در صورتی که سهامداران قصد بهره مندی بیشتر از منافع آتی داراییهای خود دارند جهت حفظ منافع این دسته از سهامداران فرصتی به منظور بازنگری درخواستهای فوق داده شود.
خرید و فروش سهام عدالت از فردا، تکذیب شد/ فقط بلوکی عرضه می شود
پارچینی در ادامه اظهار داشت: پس از اتمام فرصت اعلامی، در آینده و بسته به شرایط حاکم بر بازار اقدام به واگذاری سهامهای فوق به صورت بلوکی خواهد شد.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: ضمن رد خبر منتشر شده مبنی بر آغاز فروش سهام عدالت از روز شنبه ۶ شهریور اعلام میگردد که این موضوع با توجه به شرایط حاکم بر بازار و به صورت بلوکی انجام خواهد شد.
وی افزود: از فعالان بازار سرمایه تقاضا میشود اخبار مربوط به این بازار را فقط از مراجع رسمی و متولی امر پیگیری کنند و توجهی به اخبار غیر موثق نداشته باشند.
شرایط سال گذشته بازار، مدیران بازار سرمایه را به این فکر واداشت که برای بهبود و افزایش نقدشوندگی بازار بیشتر از ابزار بازارگردانی استفاده کنند.
مهدی عباسلو، مدیر عامل کارگزاری ارگ هومن در گفت و گو با پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) به دستورالعمل جدید بازارگردانی اشاره کرد و گفت: بازارگردانی از جمله ابزارهایی تلقی می شود که در کل دنیا برای کمک به نقدشوندگی بازار استفاده می شود اما تاکنون از این ابزارها در بازار سرمایه ایران به صورت دقیق و مفید استفاده نشده است.
او خاطرنشان کرد: شرایط سال گذشته بازار، مدیران بازار سرمایه را به این فکر واداشت که برای بهبود و افزایش نقدشوندگی بازار بیشتر از بازارگردانی استفاده کنند.
عباسلو اظهار داشت: شرایط جدید صدور مجوز بازارگردانی متمرکز بر سه بحث صدور مجوز، ابزارهای مورد نیاز و شرایط رقابتی و تشویقی برای فعالیت بهتر بازارگردان است.
مدیر عامل کارگزاری ارگ هومن خاطرنشان کرد: در دستورالعمل جدید بازارگردانی، صدور مجوز، تسهیل و به بورس ها ارائه شده است و از این به بعد بورس ها، خود برای صدور یا عدم مجوز بازارگردانی تصمیم می گیرند.
او با تاکید بر اینکه با این اتفاق شرایط ویژه ای برای بازارگردانی در بازار مهیا شده است، گفت: در قانون جدید، شرکت هایی که به دنبال بازارگردانی سهام خود هستند به سرعت می توانند این اقدام را آغاز کنند.
عباسلو با بیان اینکه برخی ابزارها به بازارگردان ها داده شده تا بتوانند به راحتی فعالیت خود را انجام دهند، افزود: بازارگردان ها خود با محدودیت سرمایه و دارایی مواجه هستند و برای اینکه بتوانند نقدشوندگی سهام را به گونه ای بهتر انجام دهند از برخی ابزارها مانند تقاضای برگزاری حراج استفاده خواهند کرد.
مدیر عامل کارگزاری ارگ هومن ادامه داد: به دنبال این اتفاق اگر بازارگردان تشخیص دهد که مشکلی در کنترل سهم در محدوده افزایشی یا کاهشی صورت گرفته است می تواند حراج برگزار و قیمت ها را متعادل کند.
او اظهار داشت: امتیاز جدید دیگری که برای بازارگردان در نظر گرفته شده، کارمزد نقل و انتقال سهام است.
عباسلو شرایط رقابتی و تشویقی را ویژگی دیگر دستورالعمل جدید بازارگردان ها اعلام کرد و افزود: در قانون جدید شرایطی مهیا شده است تا عملکرد بازارگردان ها مورد بررسی قرار بگیرد و براساس عملکردشان کارمزد به آن ها تعلق گیرد؛ بنابراین کارمزد بازارگردان ها منوط به عملکرد آنها خواهد بود.
مدیر عامل کارگزاری ارگ هومن با تاکید بر اینکه این موضوع به عنوان گزینه ای مثبت برای بررسی و ایجاد شرایط رقابتی بازارگردان ها در نظر گرفته شده است، اظهار داشت: در کل، وجود بازارگردان در بازار سرمایه خود این اطمینان را به سهامداران می دهد تا در صورت ایجاد مشکل در بازار بتوانند سهام خود را نقد کنند.
او در پایان با تاکید بر اینکه موضوع نقدشوندگی یکی از مسایل مهم در تصمیم گیری سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه است، گفت: افرادی که ریسک معقول در معاملات بازار را قبول می کنند به دنبال سهام با نقدشوندگی پایین نیستند و وارد این سهام نمی شوند مگر آنکه سهامداران تازه کار و سفته باز باشند.
سرمایه گذاران با گواهی سپرده کالایی در حوزه سکه به عنوان ابزاری کارآمد، می توانند سرمایه های خود را در بستری امن، سهل و بدون محدودیت نگهداری کرده و از مزایای آن بهره مند شوند.
یک کارشناس اقتصادی، حوزه طلا را به واسطه ابزارهایی که بازار سرمایه و بورس کالا برای آن طراحی کرده اند، بسیار کاربردی دانست و به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: حوزه طلا به لحاظ کالایی جزو کامل ترین حوزه ها به شمار می رود و از سال 87 تاکنون ابزارهای معاملاتی زیادی برای این حوزه تعریف و اجرا شده است.
علی زینلی در این رابطه به گواهی سپرده کالایی به عنوان ابزاری جذاب در حوزه طلا اشاره کرد و گفت: گواهی سپرده کالایی، ابزاری معاملاتی در بورس کالای ایران است و سازوکار آن به این شکل است که افراد کالای خود را در انباری که توسط بورس کالا معرفی شده و مورد تایید آنها است، تحویل داده و گواهی دریافت میکنند.
زینلی پشتوانه این گواهی را کالاهایی که در انبار وجود دارد، عنوان کرد و افزود: اولین گواهی سپرده کالایی بر روی سکه تمام بهار آزادی با تاریخ سر رسید اسفند 97 در بورس کالای ایران مورد معامله قرار گرفت و بعد از آن با نماد معاملاتی انبار خزانه بانک های رفاه، سامان، ملت و صادرات معامله شد.
کارشناس بازار سرمایه با توضیح این مطلب گفت: افراد سکه های طلا خود را به انبارهایی که توسط بورس کالا معرفی شده، تحویل داده و رسیدی در مقابل تعداد سکه های خود دریافت می کنند و با ارائه آن رسید به کارگزاری های دارای مجوز، حساب آنلاینی برای افراد که شامل اوراق بهادار گواهی سپرده کالایی (طلا) است، ایجاد می شود.
او با اعلام اینکه سکه های موجود در انبارها تحت پوشش بیمه قرار می گیرند، اظهار کرد: افراد در روزهای معاملاتی شنبه تا چهارشنبه، با وارد شدن به حساب آنلاین خود می توانند نسبت به فروش سکه های خود اقدام و پس از دو روز ، مبلغ واریز شده به حساب خود را دریافت کنند.
زینلی در بخشی از صحبت های خود و در پاسخ به این سوال که سکه های طلا بهتر است در صندوق های طلا سرمایه گذاری شود و یا در گواهی سپرده کالایی، گفت: هر دو حوزه سکه ها را ساپورت می کنند زیرا هر مقدار قیمت ارز و قیمت طلای جهانی رشد کند به دنبال آن سکه طلا هم رشد خواهد کرد.
او به تفاوت صندوق های طلا و گواهی سپرده کالایی اشاره کرد و افزود: در گواهی سپرده زمانی که افراد سکه را تحویل داده و صاحب گواهی سپرده می شوند، تاریخی برای تحویل سکه طلا روی گواهی سپرده کالایی درج شده که افراد در همان تاریخ می توانند در قالب پروژه کالایی نسبت به تحویل سکه به طور مستقیم اقدام کنند اما در صندوق های طلا، افراد با خرید سکه و سرمایه گذاری در این حوزه نمی توانند فیزیک سکه را دریافت کنند زیرا دارنده واحدهای سرمایه گذاری ان صندوق ها هستند و مالکیت غیرمستقیم روی سکه ها دارند.
او در پاسخ به این سوال که چه اقلامی در بورس کالا با گواهی سپرده کالایی مورد معامله قرار میگیرند، توضیح داد:گواهی سپرده سکه طلا، زعفران (نگین) و (پوشال)، پسته فندقی و بادامی، کشمش سبز قلمی، رطب مضافتی و زیره سبز از جمله این اقلام هستند.
این کارشناس بازار سرمایه درباره مزایای گواهی سپرده کالایی گفت: امکان نقد کردن کالاهای راکد، کاهش هزینههای انبارداری، نگهداری کالا و بیمه آن، مدیریت فاصله زمانی بین تولید و مصرف کالا توسط تولید کنندگان، ثبات و شفافیت قیمتها، نقدشوندگی بالا، اخذ تسهیلات یا وثیقه نمودن این اوراق، از مزیت های گواهی سپره کالایی برای خریدان و فروشندگان است.
این کارشناس بازار یادآور شد: نقدشدن کالاهای در انبار و عمل به تمهیدات فروش در قراردادهای مشتقه، از دیگر مزایای این گواهی است و باعث شده بورس کالا برای تولیدکنندگان و سرمایهگذاران جذابتر شود.
زینلی با بیان اینکه گواهی سپرده کالایی این قابلیت را دارد که برای تمام کالاهای کشاورزی و همچنین محصولات صنعتی نیز ارائه شود، گفت: این گواهی ابزاری برای تامین مالی تولیدکنندگان با روشی سریع و کم هزینه است و در نهایت میتواند منجر به استاندارد سازی کالاها می شود.
حجم صندوقهای سرمایهگذاری بورسی به حدود ۵۳۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت و گو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) با بیان مطلب بالا، گفت: از این میزان، ۳۷۰هزار میلیارد تومان به صندوقهای با درآمد ثابت تعلق دارد. صندوقهای سهامی نیز ۶۲ هزار میلیارد تومان از این حجم را به خود اختصاص داده اند.
میثم فدایی اضافه کرد: صندوق های بازارگردانی نیز اکنون حجمی حدود ۹۲ هزار میلیارد تومان دارند که این میزان نسبت به دی ماه سال گذشته با حدود ۴۴ درصد رشد مواجه بوده است.
او با اشاره به صندوق های کالایی، غالب این صندوق ها را مربوط به صندوق های طلا دانست و افزود: حجم این صندوق ها اکنون به بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان رسیده است. بعد از ابلاغیه اسفند ماه سال ۱۳۹۹ سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر خرید سهام به صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت (افزایش حد نصاب)، این صندوق ها در ۵ ماه اخیر چیزی حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان سهام خریداری کردند.
فدایی ادامه داد: براین اساس، در مجموع سود حاصل از بخش سهام صندوق های با درآمد ثابت در مدت پنج ماه گذشته ۸ هزار و ۷۷۸ میلیارد تومان است. در حال حاضر صندوق های با درآمد ثابت بیش از ۱۹ هزار میلیارد تومان ذخیره سود سهام دارند.
این مقام مسؤول تصریح کرد: سود سهام تا پایان سال در حساب صندوق باقی می ماند تا در صورت احتمال کاهش ارزش سهام، به حفظ آن بپردازد و در غیر این صورت در پایات سال مالی، بین دارندگان واحدهای سرمایه گذاری تقسیم می شود.
شرکت سرمایهگذاری اکسلریت فایننشال تکنولوژیز میخواهد به ازای هر یک میلیون دلار کانادا که در صندوق قابل معامله بیت کوین آن سرمایهگذاری میشود، ۳۴۵۰ درخت بکارد. هدف این شرکت کانادایی از کاشت درخت این است که آلایندگی زیست محیطی صندوق بیت کوین خود را از بین ببرد. اکسلریت درخواست خود را برای ایجاد این صندوق در ماه فوریه به بورس کانادا ارسال کرده بود؛ این درخواست همچنان در دست بررسی قرار دارد
شرکت قاسم ایران با نماد «قاسم» که پیشنهاد هیاتمدیره شرکت و گزارش توجیهی افزایش سرمایه از مبلغ ۵/ ۲۹۲میلیارد تومان به ۵۰۰ میلیارد تومان از محل سود انباشته به منظور اصلاح ساختار مالی و بهبود وضعیت مالکانه را در تاریخ ۲۷/ ۰۴/ ۱۴۰۰ جهت تایید به موسسه «حسابرسی و خدمات مدیریت آزموده کاران» ارائه کرده، تاییدیه لازم را از سوی آن موسسه دریافت کرده است.
وکبهمن از فروش 50 میلیون سهم فولاد کاوه جنوب کیش به قیمت 107.6 میلیارد تومان خبر داد که از این محل 98.6 میلیارد تومان سود شناسایی شده و درصد مالکیت این شرکت هم از 7.49 به 7.16 درصد کاهش یافته است.
همچنین در 3 شهریور اقدام به خرید بیش از 49.9 سهام بیمه پارسیان به مبلغ 54.6 میلیارد تومان شده و درصد مالکیت از 9.25 به 10.25 درصد افزایش یافته است. کل مبلغ حاصل از فروش ، در سهام شرکت های بورسی و فرابورسی سرمایه گذاری خواهد شد.
شرکت خدمات دریایی و کشتیرانی خط دریا بندر با نماد معاملاتی «حبندر» طی اطلاعیهای اعلام کرد که تصمیم به افزایش سرمایه از مبلغ ۸/ ۱۵میلیارد تومان به مبلغ ۷۵ میلیارد تومان از از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی به منظور تامین منابع مالی لازم جهت خرید داراییهای ثابت مشهود، پرداخت بدهی به سهامداران (بابت سود سهام و بخشی از مطالبات تجاری سهامدار عمده) و اصلاح ساختار مالی شرکت دارد.
بر این اساس هیاتمدیره شرکت گزارش توجیهی افزایش سرمایه مبنی بر لزوم افزایش سرمایه که در تاریخ ۰۳/ ۰۶/ ۱۴۰۰ تصویب شد را جهت اظهارنظر و اخذ تاییدیه به حسابرس و بازرس قانونی ارسال کرد.
حمل ونقل بین المللی خلیج فارس از دریافت مجوز تغییر بیش از ۱۰ درصد در نرخ فروش محصولات و خدمات خبر داد و اعلام کرد: عمده درآمد شرکت از حمل آرد که در سال قبل معادل 21 درصد کل درآمد و از شعبات مشهد، مازندران، شیراز بوده که در شعبات اردبیل، سمنان، زنجان، تبریز و کردستان به دلیل پایین بودن سطح اهمیت درآمد حاصل از افزایش نرخ حمل اطلاع رسانی به صورت کلی با شعبات بالا جهت اطلاع سهامداران انجام شده است.
افزایش نرخ حمل آرد بر عملکرد شرکت در قالب اصلاح برآوردهای عملکرد سال جاری برای دوره 9 ماهه منتهی 29 اسفند سال جاری در اصلاحیه صورت مالی منتهی به خرداد لحاظ شده است.
بدون دیدگاه