خراسان در گزارش فعالیت ماهانه منتهی به مردادماه سال مالی جاری مجموع درآمد‌های عملیاتی خود طی دوره یک‌ماهه را برابر با ۲ هزار و ۶۴۱ میلیارد ریال گزارش کرده و از ابتدای سال مالی تا انتهای مردادماه نیز درآمد‌های عملیاتی این پتروشیمی بالغ‌بر ۱۴ هزار ۴۸۹ میلیارد ریال به ثبت رسیده، همچنین درآمدهای این شرکت از فروش محصولات در ۲ بازار داخلی و صادراتی حاصل‌شده است.

بر اساس این گزارش، میزان درآمدی که پتروشیمی خراسان در مردادماه ۱۴۰۰ از خود بر جای گذاشته نسبت به ماه گذشته ۳۶ درصد اُفت پیدا کرده و در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته ۶۸ درصد رشد را به همراه داشته، همچنین درآمد‌های ارائه‌شده “خراسان” از ابتدای سال مالی تا انتهای مردادماه نیز نسبت به سال گذشته ۱۵۹ درصد افزایش را گزارش کرده است.

فروش محصولات پتروشیمی خراسان در مردادماه سال جاری برابر با مردادماه سال جاری برابر با ۳۲.۷۵۷ تن بوده که عمده‌ترین فروش محصول در اختیار «اوره صادراتی» با ۱۶.۸۵۴ تن بوده است.

 

شرکت پالایش نفت بندرعباس از ثبت افزایش سرمایه خبر داد.

بر این اساس، این شرکت اعلام کرد، بر اساس تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده افزایش سرمایه شرکت از مبلغ ۲۸,۶۸۸,۰۰۰ میلیون ریال به‌مبلغ ۱۳۴,۳۴۱,۹۲۲ میلیون ریال (از محل سود انباشته مبلغ ۳۹۶۶۵۶۳ میلیون ریال، از محل اندوخته مبلغ ۱۲۶۶۰۱۹۱ میلیون ریال، از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها مبلغ ۸۹۰۲۷۱۶۸ میلیون ریال و) در تاریخ ۱۴۰۰/۰۶/۰۳ در مرجع ثبت شرکت‌ها به ثبت رسیده است.

خبری برای سهامداران

 

سرمایه فعلی سمگا از 450 به هزار میلیارد تومان می رسد که معادل رشد 122 درصدی است .

125 میلیارد تومان از تامین مالی این شرکت فرابورسی از محل سود انباشته و 425 میلیارد تومان دیگر از محل سایر اندوخته‌ها اعمال و صرف جبران مخارج مشارکت در افزایش سرمایه و سرمایه‌گذاری خریداری شده و اصلاح ساختار مالی می شود.

 

هش ریت شبکه بیت کوین که با ممنوع‌شدن استخراج در چین به شدت کاهش یافته بود، از ۲ ماه گذشته تاکنون تقریباً ۳ برابر شده است. هش ریت بیت کوین در ۲۸ ژوئن (۷ تیر) به ۵۲ اگزاهش بر ثانیه رسید و اکنون ۱۵۰ اگزاهش بر ثانیه است. بازیابی نرخ هش می‌تواند نشان‌دهنده بازگشت ماینرها به شبکه بیت کوین باشد

عملیات بازارگردانی شرکت‌ آتیه‌ داده‌پرداز از شنبه، ششم شهریور ماه ۱۴۰۰ در فرابورس ایران به شیوه حراج آغاز می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، شرکت فرابورس ایران از آغاز بازارگردانی شرکت آتیه داده پرداز با نماد معاملاتی “اپرداز۱”، به روش مبتنی بر حراج از روز شنبه ۶ شهریور به مدت ۲۴ ماه، در بازار دوم فرابورس خبر داد.

براساس این اطلاعیه، حداقل معاملات روزانه این نماد، ۳۵۵ هزار سهم و حداقل سفارش انباشته ۱۷ هزار و ۷۵۰ سهم است. «صندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی توسعه بازار تمدن» به عنوان بازارگردان، معرفی شده است.

 

سهامداران سهام عدالت تا ۵ شهریور فرصت دارند از طریق درگاه‌های الکترونیکی بانک‌ها و کارگزاری‌ها اقدام به لغو درخواست فروش سهام خود کنند.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، مدیر روابط عمومی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) با اشاره به این موضوع که سهامداران عدالت تنها تا پنج شهریور فرصت دارند تا درخواست لغو سفارش فروش سهام عدالت خود را اعلام کنند و در پاسخ به این پرسش که افراد از چه طریق می‌توانند درخواست خود را لغو کنند؟ اظهار کرد: افرادی که می‌خواهند سفارش فروش خود را لغو کنند تا ۵ شهریورماه بیشتر فرصت ندارند. متقاضیانی که در ماه ها و سال گذشته درخواست فروش سهام عدالت را داشته اند و در حال حاضر از این تصمیم منصرف شده اند، می‌توانند از طریق درگاه‌های الکترونیکی کارگزاری خود درخواست فروش را لغو کنند. یعنی هر فرد به هر شکلی که در خواست فروش داده است، به همان شکل نیز می‌تواند در خواست خود را لغو کند.

نعمتی در ادامه افزود: بسیاری از کارگزاری‌ها دسترسی برای انصراف را در سایت خود ایجاد کرده اند، اما یکسری از کارگزاری های کوچک این دسترسی را ایجاد نکرده بودند که آن‌ها نیز اعلام کردند که به صورت دستی و حضوری برای افراد در صورت در خواست لغو فروش را ثبت می‌کنند. اما با توجه به اینکه اکثر سهامداران در حال حاضر خودشان معاملات شان را انجام می‌دهند، در قسمتی که وارد درگاه کارگزاری خودشان می‌شوند، در آن جا یک لینکی قرار گرفته است که درخواست لغو سفارش فروش سهام عدالت در آن وجود دارد.

او گفت: به طور کل اگر کارگزاری به صورت الکترونیکی نتوانست در خواست لغو سفارش فروش افراد را ثبت کند، سهامداران می‌توانند با مراجعه حضوری به آن کارگزاری‌ درخواست لغو فروش خود را ثبت کنند.

این مقام مسئول در پایان اظهار کرد: در صورتی که افراد، در گذشته دورتر به صورت حضوری در خواست فروش سهام عدالت خود را به بانک‌ها داده بودند نیز باید گفت، در حال حاضر اکثر بانک‌ها خودشان کارگزاری دارند و فهرست درگاه کارگزاری خودشان را معرفی کرده اند. همچنین در سایت بانک ها نیز این امکان وجود دارد؛ به طور مثال بانک ملی در سایت خود یک بخش فروش سهام عدالت قرار داده است، که افراد می‌توانند در خواست لغو خود را آن جا ثبت کنند و در کل اصلا نیازی به مراجعه فیزیکی نیست.

طی روز جاری بیش از ۳۰۸ هزار تن انواع فرآورده هیدروکربوری در بورس انرژی عرضه می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)؛ امروز چهارشنبه ۳ شهریور ماه بیش از ۳۰۸ هزار تن انواع فرآورده هیدروکربوری شامل کالاهای حلال ۵۰۳، نرمال هگزان، حلال ۴۰۰، حلال ۴۱۰، حلال ۴۰۲ و حلال ۵۰۲ پالایش نفت اصفهان، پنتان پلاس پتروشیمی پارس در رینگ داخلی و نفتای میانی شرکت نفت ستاره خلیج فارس، ته مانده تصفیه شده برج تقطیر (ATR-۱۴۰) پالایش نفت شازند، گاز مایع پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، رافینت ۲ شرکت پتروشیمی شیمی بافت، گاز مایع پتروشیمی پارس، گاز مایع و MTBE پتروشیمی بندر امام در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران عرضه خواهد شد.

دیروز کالاهای ریفورمیت و رافینیت پتروشیمی بوعلی سینا، نیتروژن مایع شرکت فجر انرژی خلیج فارس، اکسیژن مایع شرکت متانول کاوه، حلال ۴۰۲ و آیزوریسایکل پالایش نفت تهران، سی او پالایش نفت آبادان، آیزوفید و حلال ۴۰۲ پالایش نفت تبریز، نفتای سبک پالایش نفت کرمانشاه، گاز مایع صنعتی و MTBE پتروشیمی بندر امام در رینگ داخلی و گاز مایع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، برش هیدروکربن های ۵ کربنه و بالاتر (C۷-C۹) پتروشیمی تبریز، گاز مایع پالایش گاز سرخون و قشم، گاز مایع پالایش گاز فجر جم و گاز مایع پالایش نفت لاوان در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.

طی معاملات روز گذشته ۲۹ هزار و و ۲۱۲ تن انواع فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۳۹۵۷ میلیارد و ۲۶ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.

قیمت گذاری دستوری در صنعت قند و شکر از سوی دولت، باعث شده چغندرکاران تمایل چندانی برای کشت چغندر نداشته باشند و سطح زیر کشت این محصول کاهش یابد.

یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به وضعیت جهانی تولید و مصرف شکر به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: صنعت قند و شکر به دو ماده اولیه و بسیار مهم چغندر قند و نیشکر وابسته است به طوری که استفاده از چغندر قند، سابقه ای دویست ساله دارد..

علیرضا محمدی زیوه با بیان اینکه برزیل و چند کشور آمریکای جنوبی بیشترین تولید شکر را به خود اختصاص داده اند، اظهار کرد: وجود آب و هوای گرم و خشک و همچنین مزارع نیشکر در این کشورها، باعث شده، عمده شکر در این کشورها تولید شود.

او بزرگترین تولیدکننده های شکر را برزیل، هند و پاکستان دانست و افزود: ایران با سطح تولید یک تا یک و نیم میلیون تن در سال، بعد از کشورهای انگلستان و هلند قرار گرفته است.

محمدی با بیان اینکه قیمت گذاری دستوری گریبان این صنعت را هم گرفته است، عنوان کرد: با توجه به اینکه ایران و کشورهای همسایه از جمله عراق، عربستان، یمن و امارات، مصرف بالایی دارند که بخشی از آن را از طریق واردات تامین می کنند، به نظر می رسد در صورت سیاست گذاری های درست وزارت جهاد کشاورزی و حذف قیمت گذاری دستوری، ایران در میان مدت به کشوری برای تامین شکر مصرفی کشورهای منطقه تبدیل شود.

به گفته کارشناس بازار سرمایه؛ در مجموع ۳۸ واحد فعال تولید کننده شکر با ظرفیت یک میلیون و ۸۰۷ هزار تن در کشور فعال هستند که از طریق بنگاه های تولید کننده شکر ، ۲۴ هزار و ۵۴۵ نفر مشغول به کار شده اند.

او اعلام کرد: از مجموع ۳۸ واحد فعال تولید کننده شکر در کشور، ۱۶ واحد وارد بازار سهام شده و در بورس و فرابورس فعالیت می کنند.

محمدی در ادامه صحبت های خود با بیان اینکه خوزستان با حدود یک میلیون تن تولید و اختصاص ۴۲ درصد از تولید شکر ، بزرگترین تولید کننده در کشور است، تصریح کرد: براساس ارزیابی های صورت گرفته معاونت طرح و برنامه وزارت صمت، در سال ۹۸، تعداد ۲۷ طرح نیمه تمام تولید شکر در ۱۰ استان وجود داشت که ظرفیت اسمی این واحدها برابر با یک میلیون و ۲۶۷ هزار تن بوده است.

این کارشناس اضافه کرد: با توجه به ارزیابی های صورت گرفته، طرح های فوق در حالی نیمه تمام رها شده اند که در صورت تکمیل این تعداد واحد نیمه تمام، علاوه بر کاهش نیاز به واردات، شاهد اشتغال ۷ هزار و ۴۶۳ نفر در کشور خواهیم بود.

او با بیان اینکه مصرف داخلی شکر هم از تولید داخلی و هم از واردات تامین می شود، افزود: مصرف کشور بین ۲ تا دو و نیم میلیون تن در سال است که بین سال های ۹۶ تا ۹۷ واردات شکر به دلیل حمایت از چغندرکاران کشور کاهش یافت و سطح تولید بالا رفت اما از سال ۹۷ باز هم واردات شکر افزایش یافت.

محمدی ارزش کل بازار صنعت قند و شکر را ۲۸ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: این صنعت , کوچک است و شرکت هایی با ارزش بازار ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیارد تومانی در این صنعت فعالیت می کنند که وارد شدن به آنها بسیار راحت است و با هرتغییر بسیار کوچک در صورت های مالی , ” پی بر ای ” آنها تغییر می کند.

کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه صنعت قند و شکر بسیار جذاب است، اظهار کرد: از گذشته تابه امروز رفتار شاخص کل و شاخص صنعت یک رفتار مشابه بوده و شاخص صنعت با شاخص کل هماهنگ حرکت کرده است.

به گفته محمدی؛ با توجه به اینکه قیمت گذاری دستوری گریبان این صنعت را هم گرفته است، انتظار برای اعلام قیمت از سوی دولت، بیشتر چغندرکاران را نا امید کرده و سطح زیر کشت را پایین آورده است.

او با اعلام اینکه کشورهای برزیل، هند، قاره اروپا و چین در صدر جدول تولید شکر قرار دارند، گفت: کشورهای برزیل، هند و تایلند بیشترین صادرات شکر را به خود اختصاص داده اند و کشور چین و آمریکا هم بزرگترین وارد کننده این محصول در جهان هستند.

معاملات محصولات پلیمری بورس کالا در روز گذشته با افزایش عرضه همراه بود، به‌طوری که در مقایسه با میزان عرضه پلیمرها در روز سه‌شنبه سومین هفته مردادماه، روز گذشته حجم عرضه عموم محصولات پلیمری صعودی بود. رشد عرضه‌ها در کنار افزایش حجم تقاضا می‌تواند رخداد جذابی برای حجم معاملات به شمار رود.
  رشد محسوس عرضه‌های روز سه‌شنبه
بررسی‌ها نشان می‌دهد که حجم عرضه مواد اولیه پلیمری در تالار فیزیکی بورس کالا روز گذشته نسبت به میانگین هفتگی، ۱۶ هزار و ۱۳۸ تن افزایش داشته است که بخش عمده این افزایش مربوط به پلی‌اتیلن سنگین اکستروژن بود. تا لحظه تنظیم این گزارش، هنوز دادوستد پلیمرهای بورس کالا به اتمام نرسیده بود، اما با تکیه بر معاملات روز دوشنبه، میزان معامله عرضه‌های پلیمری در روز گذشته، به‌خوبی استقبال متقاضیان برای خرید مواد اولیه را نشان می‌داد؛ چرا که پس از یک هفته تعطیلی تولیدکنندگان نیازمند تامین مواد اولیه هستند. البته نمی‌توان تاثیر سیگنال‌های صعودی به بازار را نادیده گرفت. با تداوم بهای ارز در بازار آزاد به‌عنوان متغیری که اثر روانی بسزایی بر ذهنیت افزایش نرخ در بین معامله‌گران عموم بازارها دارد، می‌توان انتظار افزایش خرید پلیمرها از بورس کالا را محتمل دانست.

  معامله ۹۶ درصد از پلیمرها در روز دوشنبه
میزان تقاضایی که روز دو شنبه به بورس کالا وارد شد، ۴۲ هزار و ۶۷۹ تن ارزیابی می‌شود که نزدیک به ۴۰ درصد بالاتر از حجم عرضه‌ها بود. از این رو بالغ بر ۹۶ درصد از عرضه پلیمرهای بورس کالا در اولین روز شهریورماه مورد دادوستد قرار گرفت. طبق شواهد موجود، مجموعه تحرکات افزایشی در بین داده‌های حیاتی معاملات در رینگ فیزیکی محصولات پتروشیمیایی بورس کالا دیده می‌شود که در بین پلیمرها برجسته‌تر است. رشد میزان عرضه در کنار رشد حجم تقاضای واردشده به تالار فیزیکی بورس کالا می‌تواند زمینه صعود حجم معاملات را فراهم کند. تجربه معاملاتی این بازار نشان داده است، در زمان‌هایی که قیمت پایه به هر دلیلی روند صعودی به خود می‌گیرد، معامله‌گران برای در امان ماندن از ریسک ناشی از نوسان قیمت‌ها بخش زیادی از سهمیه بهین‌یاب خود را بدون معطلی خرید می‌کنند. معاملات روز دوشنبه برخی از پلیمرهای بورس کالا کمی بالاتر از قیمت پایه در برخی از گریدها به ثبت رسید. هنوز هم این میزان رقابت چندان بالا به شمار نمی‌رود، اما به‌عنوان مثال پلی‌وینیل کلراید (PVC) پس از مدت‌ها بالاتر از قیمت پایه خود به فروش رسیده است، چرا که در عرضه‌های روز گذشته شاهد چند عرضه این ماده اولیه پلیمری در بورس کالا بودیم. پلی‌پروپیلن شیمیایی بیشترین میزان رقابت قیمتی معاملات روز دوشنبه را از آن خود کرد که به میزان ۱۶ درصد بالاتر از قیمت پایه خود در یکی از عرضه‌ها معامله شد.

  نفت و نفتا صعودی شدند
در جریان معاملات روز گذشته، بهای ارز در بازار آزاد به روند صعودی خود ادامه داد و تا لحظه تنظیم این گزارش به نرخ ۲۷ هزار و ۷۶۰ تومانی رسیده بود. از آنجا که بهای نیمایی دلار به‌عنوان یکی از متغیرهای تعیین نرخ پایه محصولات پتروشیمیایی با وقفه کوتاه‌مدت از تکانه‌های ارز در بازار آزاد تاثیر می‌پذیرد، نمی‌توان اثر افزایشی نرخ آزاد ارز را نادیده گرفت. در مقابل، این روزها در بازارهای جهانی، حرکت‌های رفت و برگشتی زیادی به چشم می‌خورد که باعث شده به‌صراحت نتوان از صعودی شدن هر دو اهرم اصلی تعیین قیمت پایه محصولات پلیمرها صحبت کرد. اما آنچه پیش از این نیز برای عموم کارشناسان بازار مشخص بود، سکانداری نوسانات ارز بر حجم دادوستدهای محصولات پتروشیمیایی است که پتانسیل خنثی کردن تکانه‌های محدود نرخ جهانی را در بر دارد. نفت و نفتا روز گذشته برخلاف پایان هفته قبل، وارد مسیر افزایشی شدند، به‌طوری که بهای هر بشکه نفت‌خام برنت تا محدوده ۶۹ دلار و ۴۵ سنت رسید که رشد روزانه ۷۱/ ۰ درصدی داشت. اما نفتا به‌عنوان مهم‌ترین خوراک مایع شرکت‌های پتروشیمی با صعود ۱۰ دلاری در معاملات روز گذشته افزایش قیمت بیشتری داشت که در پایان معاملات روز ۲۳ آگوست با قیمت ۶۴۲ دلار برای هر تن معامله شد. هنوز دورنمای مشخصی برای نوسان قیمت‌های جهانی دیده نمی‌شود؛ چرا که در اقصی‌نقاط دنیا شاهد بازگشت قرنطینه و وضع محدودیت‌های بیشتر هستیم که اثر چشمگیری بر بازگشایی مشاغل داشته است.

 

استقبال نوردکاران از عرضه‌های دیروز شمش فولاد باعث شد تا میانگین بهای معامله این محصول، رشد ۱۰ درصدی نسبت به قیمت پایه داشته باشد. افت تولید شمش فولاد به دلیل قطعی برق و عدم عرضه دوهفته‌ای مهم‌ترین دلایل این رقابت قیمتی بود.
تورم فولاد در وضعیت هشدار
این موضوع در شرایط معمول، سیگنالی قوی برای اوج‌گیری قیمت‌ها در بازار آزاد مقاطع طویل فولادی است، اما ظرف هفته‌های اخیر این بازار رشد قیمتی کم‌سابقه‌ای را تجربه کرده، به‌گونه‌ای که محرک‌های فعلی همچون رشد نرخ شمش و نوسان نرخ ارز در کانال ۲۷ هزار تومانی دیگر توان تحرک‌بخشی در این بازار را ندارد.

  رونق معاملات شمش فولاد پس از تعطیلات
رینگ معاملاتی بورس کالا دیروز میزبان عرضه قطعی حدود ۹۵ هزار تن شمش فولادی با قیمت پایه‌ای در بازه ۱۳ هزار و ۴۲۶ تومان تا ۱۳ هزار و ۴۴۲ تومان به ازای هر کیلوگرم بود. این عرضه درحالی انجام شد که آخرین عرضه شمش فولاد در این رینگ مربوط به دوازدهم مرداد بود. عدم عرضه دوهفته‌ای شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس کالا باعث شد تا خریداران شمش فولاد استقبال گرمی از عرضه‌های دیروز داشته باشند.

درحالی تولیدکنندگان شمش فولاد دیروز ۹۵ هزار تن شمش فولادی را به بازار آوردند که عموما میزان عرضه هفتگی این محصول بالاتر از ۱۰۰هزار تن است و این رقم، کمترین میزان عرضه هفتگی پس از آبان سال گذشته بود. کاهش تولید فولادسازان به دلیل قطعی برق، مهم‌ترین دلیل این افت عرضه است. در این شرایط، فولادسازان ترجیح می‌دهند ابتدا تعهدات صادراتی خود را محقق کنند؛ هرچند دستور معاونت معدنی وزارت صمت مبنی بر اجازه صادرات با الزام عرضه در بورس کالا باعث شد تا حجم عرضه این هفته با توجه به میزان تولید فولادسازان در شرایط بی‌برقی قابل قبول باشد.

تعطیلی دوهفته‌ای رینگ شمش فولاد و رقابت خریداران باعث شد تا اغلب معاملات با رقابت قیمتی انجام شود. میانگین نرخ فروش شمش در بازار روز گذشته به ۱۴ هزار و ۸۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم رسید. با احتساب مالیات ارزش افزوده و کارمزد ارکان بورس میانگین بهای تمام‌شده این شمش برای خریداران برابر ۱۶ هزار و ۲۰۰ تومان خواهد بود. این درحالی بود که ظرف روزهای قبل شمش فولاد در بازار آزاد نیز حدود ۱۶ هزار تومان (با احتساب مالیات ارزش افزوده) معامله می‌شد. به این ترتیب، رقابت خریداران برای شمش فولاد باعث شد تا قیمت بورس کالا به سطوح قیمتی در بازار آزاد برسد.

بررسی «دنیای اقتصاد» از بازار آزاد مقاطع طویل فولادی روز گذشته بیانگر آن است که رشد نرخ ارز و رقابت نوردکاران برای خرید شمش فولادی نتوانست به رونق این بازار منجر شود. این‌گونه به نظر می‌رسد که قیمت‌ مقاطع طویل فولادی به سقف رسیده و محرک‌های فعلی توان آن را ندارند که این بازار را بیش از این افزایشی کنند. در عین حال، فعالان بازار آزاد مقاطع طویل فولادی برآورد می‌کنند که امروز رینگ معاملاتی مقاطع طویل فولادی با عرضه‌های گسترده روبه‌رو باشد؛ چرا که نوردکارانی که دیروز شمش فولاد خریداری کرده‌اند، به فروش محصول و تامین نقدینگی نیاز دارند. سقف قیمت پایه برای عرضه هر کیلوگرم میلگرد برابر ۱۵ هزار و ۵۶۰ تومان و سقف بهای پایه برای هر کیلوگرم تیرآهن برابر ۱۵ هزار و ۲۵۰ تومان در نظر گرفته شده است. با احتساب مالیات ارزش افزوده سقف قیمت عرضه میلگرد برابر ۱۷ هزار تومان خواهد بود. ویژگی‌های فنی محصولات فولادی باعث می‌شود که این کالا در رسته کالاهای بادوام طولانی‌مدت قرار نگیرد. درواقع عمر نگهداری این محصولات در انبار محدود بوده و باید موجودی انبارها خالی و کالای جدید جایگزین شود. به‌نظر می‌رسد که عرضه‌های امروز فرصت مناسبی برای خرید تجار به‌منظور انباشت انبار با محصول جدید باشد.

 

از زمان تحریم ایران توسط ‌آمریکا در سال ۲۰۱۸، چین بزرگ‌ترین مشتری نفت کشور بوده هرچند حجم صادرات به‌شدت کاهش پیدا کرده است. در برهه‌ای هم فروش نفت و فرآورده‌ها به‌متحد قدیمی ایران یعنی ونزوئلا توانست بخشی از ظرفیت خالی مانده کشور را به‌خود اختصاص دهد. با این حال، در روزهای گذشته خبری مبنی بر ارسال یک محموله سوخت به‌لبنان به‌گوش رسید که به‌نظر می‌رسد احتمال ادامه فروش به‌این مقصد هم وجود دارد. علاوه بر این، صادرات سوخت به‌افغانستان به‌دلیل قدرت گرفتن طالبان و نگرانی‌های‌ امنیتی به‌شدت کاهش یافته بود،‌ اما حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز و پلتس اظهار کرد که روند صادراتی از مبادی مرزی از سر گرفته شده است و ابراز ‌امیدواری کرد با خروج نیروهای ‌آمریکایی از همسایه شرقی، نگرانی‌ها برای عدم‌نقض تحریم‌ها تا حد زیادی برطرف شود، هرچند هنوز معلوم نیست ‌امنیت کافی در افغانستان برای روابط تجاری برقرار شود یا خیر. از سوی دیگر، به‌دنبال اینکه دولت چین در حال بازرسی از پالایشگاه‌های خصوصی این کشور برای موارد مالیاتی و محیط‌زیستی است، میزان واردات نفت آن افت محسوسی داشته و شرکت ردیابی نفتکش کپلر از معطل‌ماندن بسیاری از نفتکش‌ها در بنادر آسیایی خبر داده که شامل نفت تحریمی ایران و ونزوئلا نیز می‌شود.
تحولات صادرات نفت در سه جبهه
بشکه‌های سرگردان نفت در شرق آسیا
حجم بالایی از نفتی که کشتی‌ها برای فروش به‌چین به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده جهان حمل می‌کنند فعلا به ‌در بسته خورده و در بنادر این کشور و همچنین سنگاپور و مالزی معطل مانده چراکه چین در حال بررسی عملکرد پالایشگران خصوصی در این کشور است. به‌گزارش بلومبرگ، این نفت‌ها شامل نفت ایران که از سوی ‌آمریکا تحریم شده نیز می‌شود. داده‌های شرکت کپلر نشان می‌دهد که نفتکش‌های سواحل سنگاپور، مالزی و چین حامل ۶۲ میلیون بشکه نفت در هفته گذشته بوده‌اند که اوایل‌ماه جاری میلادی (آگوست) به‌اوج سه‌ماهه هم رسیده بود. به‌گفته این شرکت، نفت ونزوئلا و همچنین گرید سنگین نفت ایران که به‌طور معمول برای ‌ترکیب با قیر وارد می‌شود نیز از جمله این محموله‌ها است. انوپ سینگ، رئیس بخش پژوهش نفتکش شرق سوئز در شرکت Braemar ACM Shipbroking Pte Ltd که در سنگاپور مستقر است، به‌این پایگاه خبری گفت: «این بشکه‌هایی که در جنوب‌شرقی آسیا هستند سرگردانند.» او افزود: «آنها کار سختی برای پیدا کردن مقصدی به‌غیر از چین خواهند داشت، مگر اینکه وضعیت تحریم‌های ‌آمریکا تغییر شگرفی کند یا فشار چین بر پالایشگاه‌های مستقلش تسهیل شود.»

چین در حال بازرسی از پالایشگاه‌های خصوصی برای افزایش پایبندی به‌مقررات مالیاتی و قوانین محیط‌زیستی بوده است. این بازرسی‌ها در زمانی موجب کاهش سهمیه واردات پالایشگاه‌ها شده که بازار جهانی نفت به‌علت شیوع گونه دلتای کرونا تحت‌فشار است و چشم‌انداز محرک‌های پولی کاهشی است. با این حال، شاخص‌های نفتی که هفت روز پیاپی افت پیدا کرده بودند، در معاملات دوشنبه ‌بیش از ۵ درصد افزایش یافتند و دیروز هم افزون بر یک درصد بالا رفتند تا برنت ساعت ۱۵ به‌وقت ایران به‌مرز ۷۰ دلار نزدیک شود.

به‌عنوان بخشی از اقدامات دولت چین، مالیات جدیدی بر مصرف را برای واردات سه مورد از کالاهای مرتبط با نفت شامل ‌ترکیبات قیر به‌دلیل نگرانی درباره آلایندگی آن از‌ ماه ژوئن وضع کرد. این پایگاه خبری ادعا می‌کند این ‌امر موجب انباشته شدن نفت در بنادر آسیایی شده چراکه این ماده قیر مانند که برای تولید مواد راه‌سازی استفاده می‌شود اغلب به‌عنوان پوششی برای پنهان کردن جریان واقعی نفت از ایران و ونزوئلا مورد استفاده قرار گرفته است.

ژانوس جوای، تحلیلگر نفت‌خام کپلر در این مورد عنوان کرد که به‌دلیل وضع مالیات جدید که قیمت‌ ترکیب قیر وارداتی را بهبود بخشیده، حجم خرید چین در‌ماه گذشته حدود ۸۰ درصد نسبت به‌اوج آن در‌ماه مه کاهش یافته است. او گفت: «مقصد اصلی این محموله‌های تحریمی بیشتر اوقات چین است.»

کپلر همچنین ادعا کرده که در میان محموله‌های شناور در این منطقه، بشکه‌های نفت و میعانات ایران و همچنین نفتی که تحت عملیات انتقال کشتی به‌کشتی‌ در مالزی قرار می‌گیرند را شناسایی کرده است. این روش برای پنهان کردن منشأ محموله استفاده می‌شود. علاوه بر این، نفت «مری» ونزوئلا هم از جمله همین محموله‌ها بوده است. طبق محاسبات کپلر، این محموله‌ها ۴۱درصد نفت موجود در نفتکش‌های سراسر جهان است.

در همین حال، شرکت تحلیلی ورتکسا تعداد کشتی‌های حامل نفت حوالی چین را ۲۹ فروند اعلام کرد که مدعی است یک‌پنجم آنها حامل نفت ایرانی و ونزوئلا است و بقیه از مناطقی مانند ابوظبی و برزیل آمده‌اند و به‌دلیل تاخیر در تخلیه بار ناشی از نبود فضای کافی آنجا منتظر هستند.

از سرگیری صادرات سوخت به‌افغانستان
حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در مصاحبه ‌با خبرگزاری رویترز خبر از سرگیری صادرات سوخت به‌افغانستان طی روزهای گذشته به‌درخواست حکومت جدید این کشور را اعلام کرد.

به‌دنبال بازگشت طالبان به‌قدرت در افغانستان پس از خروج نیروهای‌آمریکایی بسیاری از مردم این کشور از شهرها خارج شدند، ‌امری که موجب بالا رفتن قیمت بنزین به‌۹۰۰ دلار در هر تن شد.

به‌گزارش «ایسنا» به‌نقل از رویترز، حسینی گفته طالبان پیامی را به‌ایران ارسال و اعلام کرد که می‌توانید به‌صادرات فرآورده‌های نفتی ادامه دهید. طالبان این پیام‌ها را به‌بازرگانان ایرانی و به‌اتاق بازرگانی ایران که ارتباطات نزدیکی با دولت دارد، فرستاده است. در نتیجه اداره کل گمرک جمهوری اسلامی ایران ممنوعیت صادرات سوخت به‌افغانستان را که از ۱۵ مرداد به‌دلیل نگرانی‌های ایران نسبت به‌ ایمنی تجارت در این کشور اعلام کرده بود، برداشت.

حسینی گفت: «نگرانی‌های مذکور با رفتار طالبان کاسته شده‌اند.» وی به‌تصمیم طالبان برای کاهش تعرفه واردات سوخت از ایران و سایر کشورهای همسایه اشاره کرد و سند مربوطه را، در اختیار رویترز گذاشت. در این سند ‌آمده که تعرفه واردات بنزین، دیزل و گاز مایع از کشورهای همسایه به‌افغانستان ۷۰درصد کاهش پیدا می‌کند.

صادرات اصلی ایران به‌افغانستان بنزین و گازوئیل بوده است. طبق گزارش پلتفرم تحقیقات نفت و گاز و مشاوره ایرانی پترو ویو، ایران در فاصله‌ماه مه سال ۲۰۲۰ تا‌ماه مه سال ۲۰۲۱ حدود ۴۰۰ هزار تن سوخت به‌همسایه خود صادر کرد. یک منبع آگاه به‌رویترز گفت: بیش از یک میلیون تن در سال معادل بیش از ۲۰ هزار بشکه در روز سوخت ایران به‌افغانستان می‌رود.

حسینی گفت: «مقصد اصلی سوخت ایران ولایت‌های شرقی نزدیک مرز ایران و مناطق جنوبی مانند قندهار و نیمروز هستند که طالبان حتی پیش از هفته‌های اخیر، نفوذ قوی در آنجا داشت.» وی در ادامه افزود: «تصور می‌کنم ایران می‌تواند به‌راحتی تجارت با افغانستان را دو برابر کند. دولت اشرف غنی به‌دلیل تحریم‌های‌آمریکا همواره تلاش می‌کرد همکاری با ایران را محدود کند.»

حسینی همچنین به‌پایگاه خبری-تحلیلی پلتس گفته طالبان دو گمرک مرزی خراسان و بلوچستان را بستند و فقط مرز خراسان جنوبی باز بود ‌اما حالا شرایط تقریبا با ثبات شده است. به‌گفته او، صادرات ایران به‌افغانستان در ماه‌های گذشته در کمترین حالتش بوده چراکه مصرف داخلی ایران افزایش یافته بود و پالایشگاه‌ها تحت‌تعمیر و نگهداری قرار گرفته بودند.

لبنان؛ ونزوئلای جدید ایران؟
لبنان و ونزوئلا از نظر ذخایر نفتی قابل‌مقایسه نیستند چراکه کشور ‌آمریکای‌جنوبی دارنده بزرگ‌ترین ذخایر طلای سیاه جهان است، حال آنکه لبنان از این ذخایر بی‌بهره است. علاوه بر این، ونزوئلا عموما سوختش را در پالایشگاه‌های داخلی تولید می‌کرد ‌اما لبنان به‌واردات سوخت وابسته است. با این حال، شباهت آنها برای ایران از این جهت است که هر دو دچار بحران کمبود سوخت با دلایل متفاوت شدند و ایران هم به‌عنوان متحد آنها و هم به‌عنوان فروشنده اقدام به‌تامین سوخت کرد. ونزوئلا با فرسودگی پالایشگاه‌ها مواجه بود ‌اما لبنان کمبود منابع مالی برای تامین ارز با نرخ یارانه‌ای دارد که بانک مرکزی این کشور را بر آن داشت که ارز را با نرخ جهانی به‌واردکنندگان‌ سوخت این کشور بدهد که موجب کاهش شدید واردات آن شد. هرچند‌ پس از آن دولت این کشور اقدام به‌اعطای بخشی از یارانه سابق برای سوخت به‌واردکنندگان کرد تا مشکل کمبود کاهش یابد. در این بین، حزب‌الله برای حل این مشکل راه دیگری داشت و آن خرید سوخت از ایران بود که به‌گفته هر دو طرف ا‌گر نیاز باشد محموله بعدی هم به‌این کشور ارسال خواهد شد. در این میان، منتقدان این ابتکار در لبنان معتقدند تجارت با ایران ممکن است باعث تحت‌تحریم قرار گرفتن این کشور که دچار بحران‌های مالی شدیدی است، شود و آن را خطرناک توصیف کردند. از سوی دیگر، تنها دغدغه در ایران چگونگی و شرایط دریافت پول از طرف لبنانی است.

گزارش جدید پلت‌فرم تحلیلی چینالیسیس (Chainalysis) نشان می‌دهد که پذیرش ارزهای دیجیتال در سراسر جهان در حال افزایش است و برخی کشورهای خاص در این مورد پیشتاز هستند.
به گزارش دیلی هودل، بر اساس رده‌بندی چینالیسیس، ویتنام با توجه به تعداد قابل‌توجه فعالیت‌های مرتبط با ارزهای دیجیتال، تراکنش‌های درون‌زنجیره‌ای سرمایه‌گذاران خرد و حجم بالای معاملات همتا‌به‌همتایی که دارد، در صدر جدول شاخص پذیرش ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۱ قرار گرفته است.نام این کشور آسیای جنوب شرقی به‌تازگی در دیگر رده‌بندی‌های مرتبط با ارزهای دیجیتال هم دیده شده است. اوایل ماه جاری بایننس فهرستی را منتشر کرد که در آن، ویتنام در میان ۵ کشور برتر از نظر پذیرش ارزهای دیجیتال در رده دوم قرار گرفته بود. هند، پاکستان، اوکراین و کنیا هم به‌ترتیب دیگر کشورهای برتر در پذیرش ارزهای دیجیتال در فهرست چینالیسیس هستند.

مطابق با این گزارش، این پلت‌فرم تحلیل بلاک‌چین، رده‌بندی خود را بر اساس شاخص «برابری قدرت خرید» ارزیابی کرده است تا بتواند کشورهایی را که با توجه به ثروت افراد متوسط جامعه و ارزش پول‌شان فعالیت‌های قابل‌توجهی در حوزه ارز دیجیتال دارند شناسایی کند.

دادگاه عالی منطقه شاندونگ حکم داده است که ارزهای دیجیتالی از حمایت‌های قانونی در این کشور برخوردار نیستند.
به گزارش کوین تلگراف، از چین باز هم خبر می‌رسد که نهادهای قانونی و نظارتی کماکان در حال اتخاذ رویکرد بسیار سختگیرانه نسبت به رمزارزها هستند. دادگاه عالی منطقه شاندونگ حکم داده است که ارزهای دیجیتالی از حمایت‌های قانونی در این کشور برخوردار نیستند. این حکم پس از آن صادر شد که در نتیجه بسته شدن حساب‌های بانکی یکی از معامله‌گران به دستور بانک مرکزی چین به اتهام انجام اقدامات غیرقانونی، این فرد متحمل ۷۰ هزار یوآن‌(۱۰ هزار و ۷۵۰ دلار) خسارت شد. در بخشی از حکم صادره شاندونگ آمده است سرمایه‌گذاری یا معامله در بازار ارزهای دیجیتالی از چتر حمایت قانونی برخوردار نیست.

این اولین بار نیست که دادگاه‌های عالی استانی در چین حکم به مختومه اعلام شدن مناقشات مربوط به ارزهای دیجیتالی می‌دهند. سال گذشته نیز دادگاه استان فوجیان اعلام کرده بود رسیدگی به یک پرونده شکایت مربوط به رمزارزها را مختومه کرده چرا که در هیچ جا از قوانین چین صحبتی از ارزهای دیجیتالی نشده است. در سال‌های اخیر تنها دو دادگاه در چین اعلام کرده بودند که به پرونده‌های مربوط به رمزارزها رسیدگی خواهند کرد. نخستین بار دادگاه شانگهای اعلام کرده بود مردم می‌توانند پرونده‌های مربوط به بیت‌کوین را در این دادگاه پیگیری کنند و در سال ۲۰۱۹ نیز دادگاه منطقه هانگ ژو اعلام کرده بود ارزهای دیجیتالی را در طبقه دارایی‌های دیجیتالی محسوب می‌کند. البته تنها کمی بعد هر دو دادگاه رویکرد خود را در مقابل رمزارزها تغییر دادند. از بهار امسال دولت و بانک مرکزی چین رویکرد بسیار سختگیرانه را در برابر ارزهای دیجیتالی اتخاذ کرده‌اند تا جایی که هرگونه فعالیت مرتبط با آنها از جمله استخراج، خرید و فروش تجهیزات مرتبط، خرید و فروش و سرمایه‌گذاری در این ارزها ممنوع اعلام شد.

اونس جهانی در سایه‌‌ نیروهای مختلف، صعودی شد. فلز زرد که بعد از گزارش اشتغال ایالات‌متحده در ماه جولای ریزشی ۱۰۰ دلاری را تجربه کرد، توانست طی دو روز گذشته با رشدی ۲۵ دلاری، ۴/ ۱ درصد سود را برای سرمایه‌گذاران رقم بزند.
خیز دلتایی طلای جهانی
این رشد در افت شاخص دلار آمریکایی طی روزهای گذشته و رسیدن به ۹۳ واحد رخ داد. داده‌های ضعیف منتشرشده از شاخص مدیران خرید که می‌تواند نشانی از رونق بازار باشد و همچنین افزایش موارد ابتلا به کرونا در سرتاسر جهان، نشان از کاهش سرعت بهبودی اقتصادی در ایالات متحده دارد که موجب شد موج صعودی طلا بلندتر شود.

بازگشت طلا بعد از ریزش ابتدای آگوست

اونس جهانی در روز دوشنبه دوباره به کانال هزار و ۸۰۰ دلاری بازگشت. ترکیبی جهانی از نیروها و داده‌های مختلف موجب شد تا طلا از سطح روان‌شناختی هزار و ۸۰۰ دلار در هر اونس عبور کند که آخرین بار در ابتدای آگوست در این کانال حضور داشت. فلز زرد که هفته‌ خود را با قیمت هزار و ۷۸۱ دلار آغاز کرد در روز دوشنبه توانست طی رشدی دومرحله‌ای، خود را کمی بالاتر از مرز کانال هزار و ۸۰۰ دلار قرار دهد تا بعد از ریزشی که در ابتدای ماه آگوست در پی داده‌های قوی اشتغال در ایالات متحده رخ داد، طلا دوباره برای سرمایه‌گذاران جذاب شود. روز سه‌شنبه نیز این فلز گران‌بها، با ادامه روند صعودی اخیر توانست تا هزار و۸۱۰ دلار پیشروی کند. دلار در صورت ادامه روند صعودی خود، با دو ناحیه‌‌ مقاومتی روبه‌رو خواهد شد. محدوده‌‌ قیمتی هزار و ۸۱۵ دلاری و هزار و ۸۳۵ دلار. مقاومت هزار و ۸۳۵ دلار با توجه به سابقه‌ تاریخی‌ای که در تحلیل‌های فنی مشاهده‌ می‌شود، می‌تواند سرعت‌گیری برای رشد طلا باشد. اما از طرفی غول بانکداری و سرمایه‌گذاری آمریکایی، گلدمن ساکس، طی یادداشتی اعلام کرد طلا در جدیدترین پیش‌بینی‌ها پتانسیل افزایش قیمت دارد. بر اساس این یادداشت ضعف دلار آمریکا و بهبود تقاضا در بازارهای نوظهور می‌تواند عامل مهمی برای این فلز گران‌بها باشد. این یادداشت می‌افزاید: ‌برای اینکه طلا به طور قابل توجهی بالاتر برود، باید یک رویداد با ریسک بالا مثل بازگشت نگرانی‌های تورمی صورت گیرد. ‌

افت شاخص دلار آمریکایی در چند روز گذشته در پی داده‌های متناقض از سمت ایالات متحده یکی از نیروهای محرک روند آتی طلا بود. در پی انتظارات متفاوت سرمایه‌گذاران قبل از برگزاری نشست سالانه جکسون هول فدرال رزرو، دلار۶۱/ ۰ درصد از ارزش خود را از دست داد و در مرز ۹۳ واحد قرار گرفت. همچنین افزایش موارد ابتلا به کرونا که در پی گسترش نوع دلتا صورت گرفته و منجر به محدودیت‌گذاری‌های جدید در برخی کشورها شده است، انتظارات برای سرعت یافتن بهبود اقتصادها تعدیل کرد که می‌تواند باعث شود تا برنامه کاهش سرعت خرید دارایی‌های ۱۲۰ میلیارد دلاری دولت بایدن به عقب بیفتد. البته در نشست مجازی جکسون هول نیز که هرساله توسط فدرال رزرو برگزار می‌شود، می‌توان منتظر سیگنال‌های جدیدی از طرف فدرال برای مشخص شدن زمان‌بندی برنامه کاهش سرعت خرید دارایی‌ها بود. راب کاپلان، رئیس شعبه دالاس فدرال رزرو در هفته گذشته در همین راستا گفت که اگر به نظر برسد شیوع ویروس کرونا دلتا باعث کند‌شدن رشد اقتصادی می‌شود، ممکن است درخواست خود را برای کاهش سرعت برنامه خرید ماهانه‌ ۱۲۰ میلیارد دلاری و خرید اوراق قرضه، مجددا مورد بررسی قرار دهد. همین امر درباره نیل کشکاری، رئیس شعبه مینیاپولیس فدرال رزرو نیز صادق است. دلیل دیگری که برای رشد اخیر اونس جهانی می‌توان متذکر شد، اعلام داده‌های ناامیدکننده از شاخص مدیران خرید بود که در روز دوشنبه اعلام شد. این شاخص که به نوعی می‌تواند نمایان‌گر رونق در بازارها باشد در ماه ژوئن عدد ۴/ ۶۳ را ثبت کرده بود. پیش‌بینی متخصصان اما از این شاخص در ماه جولای ۵/ ۶۲ بود؛ اما با وجود بهبود اشتغال در این ماه، شاخص برخلاف پیش‌بینی‌ها عدد ۲/ ۶۱ را نشان‌ می‌داد.

در چهارمین روز هفته، دلار توانست برای دقایقی خود را به بالای مرز حساس ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومان برساند، ولی در اواخر روز میزان فروش‌های ارزی زیاد شد و اسکناس آمریکایی در محدوده ۲۷ هزار و ۶۵۰ تومان آرام گرفت. این قیمت ۵۰ تومان بیشتر از روز دوشنبه بود و انتظار برخی از معامله‌گران را برای ادامه روند افزایشی بالا برد.
۴ تکانه بازار ارز
با این حال، برخی از معامله‌گران فنی تصور می‌کنند که دلار به قله قیمتی کوتاه مدت خود رسیده است و در روزهای بعد، سطح فروش‌ها در بازار بیشتر خواهد شد. این گروه عدم توان حفظ دلار بالای مقاومت ۲۷ هزار و ۷۰۰ تومان را عاملی دانستند که خبر از احتمال افت قیمت‌ها و خروج خریداران بزرگ از بازار می‌دهد.

در این میان برخی معامله‌گران اعتقاد دارند که ۴ عامل و تکانه زمینه‌ساز رشد قیمت دلار در روزهای قبل شدند و برخی از آنها همچنان بر بازار اثر دارند. به عنوان مثال، مشخص نبودن آینده برجام و لغو مذاکرات هسته‌ای یکی از مهم‌ترین عواملی بود که در روزهای قبل زمینه‌ساز افزایش خریدهای احتیاطی در بازار شد. همچنان درباره آینده مذاکرات خبر مشخصی به بازار نرسیده است و این عامل می‌تواند به عنوان متغیر افزایشی جهت‌دهنده به قیمت دلار باشد.

 در مقابل، ‌تاثیر یکی از تکانه‌های مهم بر بازار ارز در روز گذشته کاهش یافته بود. در حالی که از هفته گذشته نا‌امنی‌های افغانستان بسیار مورد توجه معامله‌گران قرار گرفته بود، دیروز این متغیر چندان مورد توجه بازیگران ارزی نبود. به نظر می‌رسد آغاز دوباره تجارت ایران و افغانستان عاملی بود که تا حدی انتظارات صعودی معامله‌گران داخلی را کاهش داد.

یک متغیر دیگر نیز در هفته‌های اخیر بر افزایش قیمت دلار و سایر بازارها اثر گذاشته است و آن، وضعیت متغیرهای پولی و افزایش آنهاست. به نظر می‌رسد تا زمانی که سیر رشد تند نقدینگی وجود دارد، ایجاد مدیریت باثبات در بازار ارز دشوار باشد. بازار هنوز از دولت جدید سیگنال خاصی را دریافت نکرده است که چگونه قصد دارد کسری بودجه خود را بدون قرض گرفتن از بانک مرکزی مرتفع کند. تکانه چهارمی ‌که در روزهای اخیر زمینه‌ساز افزایش قیمت دلار شد، خروج از تعطیلات کرونایی بود. بسیاری از افراد که در دوران تعطیلات نیاز به ارز داشتند، پس از پایان این تعطیلات، از روز یکشنبه وارد بازار شدند و افزایش حجم تقاضای آنها نیز موجب شد قیمت دلار در مسیر افزایشی قرار بگیرد.

  تقابل متغیرها در بازار ارز
در مجموع می‌توان گفت که دو متغیر افزایشی از بازار خارج شده‌اند و دو متغیر افزایشی همچنان می‌توانند روند قیمت را تغییر بدهند. بازار ارز به نظر نمی‌رسد که دیگر از سوی متغیر نا‌امنی افغانستان تحت فشار باشد و افرادی که پس از تعطیلات کرونا به ارز نیاز داشتند، دیگر ارز مورد نیاز خود را تهیه کردند. با این حال، بازار همچنان نسبت به آینده برجام دیدگاه روشنی ندارد و برای کاهش سرعت رشد متغیرهای پولی نیز سیاستی توسط دولت جدید اعلام نشده است. رشد نقطه‌به‌نقطه پایه پولی در تیرماه سال جاری به بیشترین میزان در ۱۰ سال اخیر رسید. براساس آمار بانک مرکزی، رشد نقطه به نقطه پایه پولی در تیرماه از ۴۰ درصد گذشت و به رقم بی‌سابقه ۶/ ‌۴۲ درصد رسید. این در حالی است که این شاخص در خردادماه ۷/ ‌۳۰ درصد بود و در تیرماه بیش از ۱۰ درصد افزایش یافت. این نرخ رشد پایه پولی در دهه ۹۰ شمسی بی‌سابقه است. رشد سنگین پایه پولی نگرانی معامله‌گران از بالا رفتن تورم را افزایش می‌دهد و حرکت به سوی بازارهای سوداگری را تسریع می‌کند.

  منطقه برگشت در بازار ارز؟
با وجود نکات افزایشی یاد شده، برخی معامله‌گران باور دارند که قیمت دلار با افزایش پرشمار خریداران به یکباره بالای هزار تومان رشد را تجربه کرده است و به همین دلیل نیاز دارد که یک افت قیمتی را تجربه کند. آنها اعتقاد دارند که نقطه ۲۸ هزار تومانی قله قیمتی دلار در شرایط کنونی خواهد بود و بازار از امروز یا ابتدای هفته آتی به سوی ابتدای کانال ۲۷ هزار تومانی حرکت خواهد کرد. در این میان، سطح عرضه بازارساز نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر بازارساز عرضه زیاد خود را از قیمت‌های بالا کلید بزند، دلار  راحت‌تر در مسیر نزولی قرار خواهد گرفت. بخشی از معامله‌گران باور داشتند، عرضه ارز توسط صرافی‌های بانکی بالای مرز ۲۷ هزار تومانی یکی از عواملی بود که در روز سه‌شنبه مانع از رشد قابل توجه دلار بازار آزاد شد.

  شرط برگشت صعودی‌ها به بازار ارز
با اینکه بخش زیادی از معامله‌گران در انتظار اصلاح قیمت دلار هستند، برخی تحلیل‌گران فنی باور دارند در صورتی که اسکناس آمریکایی امروز بتواند بالای محدوده ۲۷ هزار و ۷۰۰ تثبیت شود، شانس صعود دلار تا محدوده ۲۸ هزار و ۸۰۰ تومان نیز گسترده خواهد شد. برخی تحلیل‌گران نیز باور دارند که دلار در یک سال گذشته به اندازه تورم تعدیل نشده است و معامله‌گران انتظار دارند که در ماه‌های آتی، اسکناس آمریکایی رشدی بیشتر از تورم داشته باشد. به همین دلیل، تقاضای حفظ دارایی وارد بازار شده است و همین مساله پیشروی قیمت دلار را در یک ماه اخیر تسریع کرده است.

به نظر می‌رسد تغییر شرایط انتظاری تا حدی از ورود تقاضای احتیاطی بیشتر به بازار بکاهد و بخشی از خریداران قبلی را در موقعیت فروش قرار دهد. باید دید دولت جدید برای تغییر جو انتظاری حاکم بر معاملات چه تدابیری را خواهد اندیشید. بازار در روزهای آتی به صحبت‌های دولت‌مردان بیشتر از گذشته دقت خواهد کرد، چرا که قصد دارند موقعیت تازه خرید یا فروش را برای خود بر اساس صحبت‌های دولت‌مردان ایجاد کنند.

  ناکامی ‌سکه برای عبور از یک مرز
دیروز سکه امامی ‌نتوانست بالای مرز ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی تثبیت شود. در چهارمین روز هفته، فلز گران‌بهای داخلی ۲۵ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۲ میلیون و ۱۵۵ هزار تومان رسید. به گفته فعالان تغییر مسیر دلار موجب شد خریداران از بازار سکه عقب‌نشینی کنند. این عقب‌نشینی در شرایطی رخ داد که بهای اونس طلا در بازارهای جهانی توانسته بود وارد کانال هزار و ۸۰۰ دلاری شود. رفتار سکه در روز سه‌شنبه بار دیگر نشان داد که سکه‌بازان بیشتر از روند اونس طلا به رفتار قیمت دلار دقت می‌کنند. اگر دلار به بالای محدوده ۲۷ هزار و ۷۰۰ تومانی برگردد، به احتمال زیاد سکه نیز قادر خواهد بود از مقاومت ۲۷ هزار و ۷۰۰ تومانی عبور کند.

 

تغییرات در دستورالعمل جدید بازارگردانی، در راستای ایفای کارآتر وظایف بازارگردان‌ها در سه حوزه اصلی تعهد به‌افزایش نقدشوندگی، تنظیم عرضه و تقاضای اوراق بهادار و تحدید دامنه نوسان قیمت آن است. در این مسیر تفویض اختیاراتی به‌بورس و فرابورس به‌منظور تسریع در انجام امور و نظارت بهینه بازار انجام شده است.
سرپرست اداره نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به‌اینکه دستورالعمل بازارگردانی پیشین لغو شده است، اظهار کرد: دستورالعمل جدید بازارگردانی با توجه به‌پویایی بازار، تغییرات عمده در ساختار بازار و گسترش فعالیت بازارگردانی در سال‌های اخیر به‌تصویب رسید. این دستورالعمل حاصل اجماع‌نظر مجموعه همکاران در سازمان بورس، شرکت‎های بورس تهران و فرابورس و نهادهای مالی فعال در حوزه بازارگردانی است.

به‌گفته حمیدرضا اسمعیلی‌گیوی، از جمله مهم‌ترین تغییرات، اعطای صدور مجوز عملیات بازارگردانی برای هر ورقه بهادار به‌شرکت‌های بورس تهران و فرابورس به‌منظور تسریع در انجام عملیات بازارگردانی است. به‌بیانی دیگر، مجوز عملیات بازارگردانی صادرشده توسط بورس مربوطه، محدود و منحصر به‌اوراق بهادار مندرج در مجوز یادشده بوده و انجام عملیات بازارگردانی در هر نماد دیگر، منوط به‌تجدید فرایند دریافت مجوز از بورس مربوطه است. در حالی‌که اخذ مجوز فعالیت بازارگردانی به‌عنوان یک نهاد مالی فعال در بازار اوراق بهادار مطابق با مقررات، همچنان در اختیار سازمان بورس خواهد بود.

او واگذاری وظیفه «تعیین طبقات نقدشوندگی» به‌بورس تهران و فرابورس را از دیگر تغییرات دستورالعمل یاد‌شده خواند و افزود: از جمله وظایف دیگری که به‌شرکت‌های بورس تهران و فرابورس واگذار شده است، می‌توان به «تعیین طبقات نقدشوندگی» اشاره کرد که اوراق بهادار بر اساس معیارهای نقدشوندگی تعیین شده توسط بورس در آن طبقات قرار خواهند گرفت و بر اساس شرایط هر طبقه نقدشوندگی، پارامترهای بازارگردانی به‌عموم اعلام خواهد شد. یادآور می‌شود بورس در مقاطع ۶ ماهه اقدام به ‌جایابی اوراق بهادار در طبقات نقدشوندگی می‌کند.سرپرست اداره نظارت بر بورس‌ها ادامه داد: طبق دستورالعمل قبلی، حجم سفارش‌های خرید و فروش بازارگردان باید با یکدیگر برابر می‌بود. در دستورالعمل جدید و به‌منظور اختیار بازارگردان در تنظیم عرضه و تقاضای اوراق بهادار، بازارگردان می‌تواند سفارش‌های خرید و فروش را با رعایت حداقل سفارش انباشته، به‌‌گونه‌ای وارد ‌کند که حجم سفارش هر سمت خرید یا فروش کمتر از ۵۰ درصد حجم سفارش وارد شده در سمت دیگر نباشد.

بازارگردان ها رتبه‌بندی می‌شوند
او رتبه‌بندی بازارگردان با توجه به‌کارکرد او را از دیگر تغییرات دستورالعمل جدید برشمرد و تصریح کرد: براساس این موضوع، عملکرد بازارگردان توسط شرکت بورس تهران و شرکت فرابورس به‌طور پیوسته ارزیابی می‌شوند و از این پس، سقف دریافت کارمزد موضوع قرارداد بازارگردان‌ها به‌رتبه‌بندی آنها مرتبط خواهد شد.

اسمعیلی‌گیوی ادامه داد: به‌منظور بهبود کیفیت عملکرد بازارگردان‌ها، مقرر شد بورس‌ها افزون بر نظارت لحظه‌ای بر حسن انجام وظایف بازارگردانی، موارد تخطی از مفاد این دستورالعمل‌ را به‌صورت روزانه به‌بازارگردان اعلام کرده و به‌صورت هفتگی نیز موظف به‌ارسال عملکرد بازارگردان‌ها به‌بازارگردان و تامین کننده منابع آن و انتشار آن در پایگاه اطلاع‌رسانی خود شدند.

او «تعدیل تعهدات بازارگردان‌ها درباره حداقل معاملات روزانه» با افزایش سرمایه در یک نماد را تغییر چهارم دستورالعمل یادشده عنوان کرد و توضیح داد: براساس این موضوع، شرکت بورس ملزم خواهد بود پارامتر حداقل معاملات روزانه که در زمان اعطای مجوز اولیه تعیین کرده است را متناسب با افزایش سرمایه، تعدیل و ضمن ابلاغ به‌بازارگردان در پایگاه اطلاع‌رسانی خود منتشر کند.

سرپرست اداره نظارت بر بورس‌ها ادامه داد: همچنین در این دستورالعمل در راستای انعطاف عمل بازارگردان‌ها در تامین منابع، این ‌امکان فراهم شده است که بازارگردان، دارایی و منابع مالی مورد‌نیاز برای فعالیت بازارگردانی را از طریق اشخاص حقیقی و حقوقی (تامین‌کننده دارایی) مطابق قرارداد منعقد شده میان طرفین تامین کند.

معافیت کارمزدی بازارگردان
به‌گفته این مقام مسوول، «معافیت کارمزد نقل و انتقال اوراق بهادار موضوع بازارگردانی در ابتدا و انتهای قرارداد» در راستای کمک به‌بازارگردان‌ها و تامین‌کنندگان منابع با توجه به‌درخواست‌های اخیر ناشران در راستای تامین منابع، در این دستورالعمل لحاظ شده است. به ‌این معنا که دارایی‌هایی که به‌کد بازارگردان از طریق تامین‌کنندگان منابع یا برعکس، منتقل می‌شود از معافیت کارمزدی برخوردار می‌شوند.

او تامین منابع در دسترس بازارگردانان را یکی از مشکلات بازارگردانان خواند و عنوان کرد: طی جلسات متعدد با بازارگردان‌ها و بررسی مشکلات آنان، این ‌امکان فراهم شد در صورت موافقت بورس و فرابورس، حداکثر تا ۱۰ روزکاری به‌بازارگردان‌ها فرصت داده شود تا تعهدات خود را حداکثر ۵۰ درصد کاهش دهند و بتوانند طی فرصت اعطا شده، شرایط غیرعادی خود را برطرف کنند. اسمعیلی‌گیوی ادامه داد: در صورت عدم‌موفقیت بازارگردان در تامین منابع و نیز فراهم نشدن شرایط برای ادامه عملیات بازارگردانی روی ورقه بهادار پس از ۱۰ روزکاری، عملیات بازارگردانی با موافقت بورس خاتمه خواهد یافت. ا‌گر بازارگردان دیگری برای آن نماد وجود نداشته باشد، ناشر موظف است بازارگردان جایگزین را طی ۱۰ روز معرفی کند.

سرپرست اداره نظارت بر بورس‌ها در انتهای گفت‌وگوی خود «تقاضای برگزاری حراج» از سوی بازارگردان را از دیگر تغییرات خواند و اظهار کرد: بازارگردان می‌تواند «تقاضای برگزاری حراج» در دامنه نوسان ۴ برابر دامنه نوسان نسبت به‌حالت عادی را داشته باشد. این موضوع در زمانی است که طی ۵ روز متوالی نماد با صف خرید یا فروش مواجه شود که بورس در این راستا ضوابطی را به ‌تایید هیات مدیره خود خواهد رساند.

افزایش شاخص بورس، فروش متری مسکن در بورس، ربایش هواپیمای اوکراینی، افزایش قیمت دلار، بررسی کابینه پیشنهادی دولت سیزدهم، قیمت هویج و مرغ، افزایش مرگ و میرهای کرونایی شهروندان و… از موضوعاتی بود که دیروز در فضای توییتر فارسی کاربران مطالبی را درباره آنها با یکدیگر به اشتراک می‌‌‌گذاشتند.
 نکته قابل تامل دیگر اینکه فضای توییتر فارسی پر از ناامیدی و خشم است. بالا رفتن قیمت دلار، افزایش مرگ و میر، گرانی هویج و مرغ و گوشت و نگرانی جمعی از آینده دست به دست هم داده تا کاربران زیادی از شرایط امروز انتقاد کنند و به موضوعات روز بپردازند.

   انتقاد از اغراق در بازگشت بورس به روزهای اوج
صبح دیروز با افزایش شاخص بورس، جمع بورسی‌‌‌ها در توییتر آن‌طور که در نوشته‌‌‌هایشان مشخص بود تقریبا روز خوبی را شروع کردند. همچنین برخی از کاربران با استفاده از هشتگ بورس، درباره سبزپوشی بیش از ۹۰ درصدی نمادها می‌‌‌نوشتند و این وضعیت را مشابه روزهای اوج بورس در سال گذشته معرفی می‌‌‌کردند؛ موضوعی که باعث اختلاف بین دو گروه از کاربران شد. برخی با انتقاد به این دسته از افراد می‌‌‌نوشتند که در حال همراهی با همان‌‌‌هایی هستند که مردم را به واسطه تبلیغات و بدون هیچ دانش و تجربه‌‌‌ای به بورس دعوت کردند. حرف آنها این بود که نباید با اغراق در وضعیت بورس باعث شویم، مردمی که دانش و تخصصی در این حوزه ندارند بار دیگر سرمایه‌‌‌هایشان را وارد بورس کنند و بعد از مدتی با ضرر از آن خارج شوند. به اعتقاد این افراد، آن‌‌‌هایی که از سبزپوشی بورس خوشحال هستند و این وضعیت را با وضعیت روزهای اوج بورس مقایسه می‌کنند، از دانش و تخصص شاید برخوردار باشند یا به واسطه رابطه‌‌‌هایشان بدانند که چه سهمی را خریداری کنند و چه موقع آن را بفروشند اما وقتی این فضای اغراق شده را در شبکه‌‌‌های اجتماعی ترسیم می‌کنند که بورس در حال بازگشت به روزهای اوج خود است، باعث می‌‌‌شوند که بسیاری از مردم بار دیگر به سمت سرمایه‌گذاری بدون واسطه در بورس روانه شوند. مردمی که اطلاعاتی از موقعیت طلایی خرید و فروش ندارند چون تخصص و دانشی در این حوزه ندارند و در نتیجه بار دیگر با موجی از آدم‌‌‌هایی که سرمایه‌هایشان را از دست داده‌‌‌اند روبه‌‌‌رو می‌‌‌شویم.

   نگرانی از موج تورم
تب و تاب صبح که تمام شد، در جمع اقتصادی‌‌‌ها و بورسی‌‌‌ها در شبکه‌‌‌اجتماعی توییتر، بحث‌‌‌های دیگری مطرح شد؛ یکی از این بحث‌‌‌ها درباره تورم بود. پیمان مولوی، فعال اقتصادی با بازنشر نمودار رشد نقطه به نقطه پایه پولی در صفحه خود که مربوط به گزارش «رکورد ۱۰ ساله چاپ پول» در روزنامه «دنیای‌اقتصاد» بود، نوشت: «رشد پایه پولی ٤٢درصد! رکورد ١٠ ساله را شکسته و رئیس بانک مرکزی‌‌‌اش سودای پاستور داشت! توهم مدیریت در حوزه اقتصاد همین بس که تحریم‌‌‌ها را نمی‌بیند و رشد اقتصادی متوسط صفر درصد را وقعی نمی‌‌‌نهد و برنامه‌‌‌های تخیلی و فضایی ارائه می‌شود! عدم‌‌‌قبول واقعیت مساوی است با ناتوانی در حل مساله.» در قسمت نظرات این توییت بحث‌‌‌هایی درباره این موضوع درگرفته و انتقادهایی از وضعیت معیشتی و تورم مطرح شده بود. اما حسین صبوری کارخانه از فعالان حوزه اقتصاد هم در صفحه خود درباره تورم و شرایط پیش روی جامعه نوشت: «رویکردمان نسبت به نرخ ارز و نوع مدیریت ارزی تمام دولت‌‌‌ها، فاجعه‌‌‌آمیز بوده است. در ۲۰ سال نخست پس از انقلاب، شرایط بهتری داشتیم و میانگین نرخ رشد سالانه ارز دقیقا معادل نرخ رشد میانگین تورم بوده ولی از سال ۷۹ تا ۸۹ سیاست میخکوب کردن نرخ ارز به یُمن درآمد ارزی سرشار، موجب فاصله گرفتن شدید از نرخ میانگین تورم سالانه شد به‌‌‌طوری که با شروع تحریم‌‌‌ها، شرایط جدیدی در بازار ارز شکل گرفت که خود را در میانگین رشد سالانه ۴۳درصد نرخ ارز در ۱۰ سال گذشته و رشد میانگین ۶۵درصد در ۵ سال گذشته نشان داد. شرایط نگران‌‌‌کننده و نیازمند تصمیمات و تغییرات بزرگ سیاستی است.»

   رکورد جدیدی در مرگ‌‌‌های کرونایی
اما ظهر دیروز و با اعلام آمار کشته‌‌‌شده‌‌‌های ابتلا به کرونا، فضای توییتر فارسی به شکل محسوسی تغییر کرد. هرچه از این ساعت می‌‌‌گذشت، به تعداد کاربرانی که آمار ۷۰۹نفر کشته را منتشر می‌‌‌کردند اضافه می‌‌‌شد. کم‌‌‌کم بار دیگر فضای توییتر به سمت انتقادهای دسته‌‌‌جمعی از نحوه مدیریت کرونا و تعلل در خرید واکسن رفت. بحثی که در هفته‌‌‌های گذشته بارها و بارها در توییتر به آن پرداخته شد. در این بین یکی از توییت‌‌‌هایی که مربوط به روزهای گذشته بود، بازهم در فضای توییتر فارسی دست به دست شد و کاربران آن را بازنشر می‌‌‌کردند. در این توییت که مربوط به یکی از فعالان شبکه‌‌‌‌‌‌های اجتماعی به اسم پژمان بود اینطور نوشته شده بود که «تست کرونا ۴۰۰ تومن به بالاست. واکسن حتی اگه ۱۰ دلار باشه، میشه حدودا ۲۷۰ هزار تومن؛ یعنی اگه واکسن رو فقط می‌‌‌ذاشتن وارد ایران بشه و پولشو خودمون بدیم، از قیمت تست کرونا برامون ارزون‌تر درمی‌‌‌اومد!» در کنار این موضوع برخی افراد هم به مافیا و کاسبان تحریم انتقادهایی داشتند و آنها را مقصر داغدار شدن خانواده‌‌‌های زیادی معرفی می‌‌‌کردند. خیلی‌‌‌ها هم به این موضوع می‌‌‌پرداختند که آمار رسمی تمام واقعیت را اعلام نمی‌‌‌کند و طبق صحبت‌‌‌های پیشین برخی از مسوولان کشور، این اعداد را باید بیشتر از این‌‌‌ها در نظر گرفت.

   واکنش‌‌‌ها به صحبت‌‌‌های رئیس دفتر
در ادامه اما صحبت‌‌‌های غلامحسین اسماعیلی، رئیس دفتر رئیس‌‌ ‌دولت سیزدهم مورد توجه کاربران قرار گرفت. او در نشست هم‌‌‌اندیشی اعضای شورای اطلاع‌‌‌رسانی دولت صحبت کرده بود که دو بخش از سخنانش مورد توجه کاربران توییتر فارسی قرار گرفت؛ «مدیران اجازه ندهند انتشار اخبار منفی و تبلیغات روانی دشمنان باعث افزایش قیمت کالاها و خدمات و متضرر شدن مردم شود.» و «با تلاش‌‌‌های انجام شده کمبود برخی کالاهای اساسی جبران شده و روند تسریع در تامین واکسن و انجام واکسیناسیون گویای آینده‌‌‌ای بهتر است.» برخی از کاربران این صحبت‌‌‌ها را شروعی برای جلوگیری از انتشار آمار و اطلاعات از سوی نهادها و سازمان‌ها به روزنامه‌‌‌ها و سایت‌‌‌ها می‌‌‌دانستند و معتقد بودند که بعید نیست مرکز آمار هم با محدودیت‌هایی در انتشار اطلاعات برای دسترسی همگانی مواجه شوند. بخش دیگری از نوشته‌‌‌های کاربران درباره صحبت‌‌‌های اسماعیلی به واکسیناسیون و آینده بهتر برمی‌‌‌گشت. انتقادها تند و تیز است اما این موضوع فقط مختص گروهی خاص نیست چرا که فضای کلی توییتر فارسی و اینستاگرام همان‌طور که بارها نوشته‌‌‌ایم، سرشار از خشم و نگرانی است.

 

معاملات روز سه‌شنبه ‌با رشد ۸/ ۱ درصدی نما‌گر اصلی بورس تهران خاتمه یافت و سطح شاخص بورس به‌محدوده یک میلیون و ۵۴۳ هزار واحد رسید. افزایش نسبی انتظارات تورمی که در روز گذشته به‌رشد قیمت دلار منتهی شد، توانست بر تقاضا در بازار سهام بیفزاید به‌نحوی که در این روز ۹۰ درصد نمادهای بورسی مثبت بودند و نزدیک به‌نیمی از نمادها صف خرید بودند.
بازگشت تقاضای «حقیقی» به‌بورس
تحت این شرایط نما‌گر هم‌وزن به‌بیشترین میزان رشد طی ۹‌ماه اخیر دست یافت و ۵/ ۲ درصد صعود کرد. اینطور که به‌نظر می‌رسد فعالان بازار سهام در شرایط کنونی خود را با انتظارات آتی وفق می‌دهند و در نظر ‌دارند تا در مواجهه با تغییرات پیش‌رو نسبت به‌گذشته با حساسیت بیشتری تحولات نرخ تورم و افزایش پایه پولی را دنبال کنند؛ تطبیقی که ا‌گر می‌تواند اثر محسوسی بر قیمت سهام بگذارد ‌اما در نهایت با واقعیات موجود تعدیل خواهد شد. جایی‌که بورس تهران با بیشترین ورود پول حقیقی در ۱۳ روز کاری اخیر همراه شد تا تقاضای این دسته از بازیگران سهام که مهم‌ترین محرک جهش قیمت‌ها در نیمه نخست سال ۹۹ بودند، بار دیگر تقویت شود.

 بورس، آینه انتظارات
روزها یکی پس از دیگری می‌گذرند و در سایه مشخص نبودن نقشه راه دولت برای مقابله جدی با تورم، متغیرهای اقتصادی آهسته و پیوسته انتظارات تورمی را تشدید می‌کنند. در چنین شرایطی صنایع به‌ویژه کسب‌وکارهای کوچک یکی یکی در معرض آثار کاهش قدرت خرید مردم قرار می‌گیرند و در مواجهه با فشار تورم تولید کننده نیز با افزایش هزینه‌ها روبه‌رو خواهند بود. نیاز به‌ گفتن نیست که تورم  تمامی بخش‌های اقتصاد را در معرض آسیب قرار می‌دهد و فعالان هیچ بازاری نمی‌توانند این افزایش قیمت‌ها را به‌عنوان رونق در فعالیت‌های خود شناسایی کنند. البته چنین مساله‌ای منافی این واقعیت نیست که در بازارهای ‌دارایی، ‌ترس مردم از افزایش بیشتر قیمت‌ها سبب افزایش تعداد معاملات شده و هم مساله راه را برای تسریع در گردش پول می‌افزاید. بنا بر این این رویداد طبیعتا فعالان برخی بازارها را خوشحال کرده و سبب می‌شود که افزایش حجم پول که در حال خود‌نمایی‌کردن در قامت تورم است آنها را از این وضعیت منتفع کند.

بازار سهام دقیقا یکی از این بازارها است که در چنین شرایطی نفع بسیار می‌برد و به‌رغم آنکه تندباد تورم وارده بر عملکرد واقعی شرکت‌ها تاثیر ندارد، تقاضای مردم برای محافظت‌کردن‌ از دارایی‌ها از گزند افزایش سطح عمومی قیمت‌ها را به‌خوبی پوشش می‌دهد. این مساله نه در شرایط فعلی بلکه در دهه‌های اخیر بارها تکرار شده است. از این‌رو بیراه نیست ا‌گر بگوییم که بازار سهام کشور سال‌ها از آهنگ افزایشی تورم تغذیه کرده و حتی در دهه‌های اخیر آنچنان در معرض همین تغییرات تورمی بوده که به‌این پدیده پولی معتاد شده است. البته چنین عاملی را نمی‌توان به‌معنی اشتباه سرمایه‌گذاران و ذی‌نفعان بازار یاد شده در نظر گرفت چرا‌که در یک  اقتصاد به‌شدت مداخله‌پذیر و دولت‌زده، چه آن کشور ایران باشد و چه هر جای دیگر در این کره خاکی، در نهایت مردم راهی پیش‌روی خود نخواهند داشت ‌جز اینکه با به ‌خطر‌انداختن ‌دارایی خود گامی هر چند ناچیز در جهت فرار از این مالیات تورمی دولت‌ها بر‌دارند.

‌اما نکته مهم این است که چنین وضعیتی تنها محدود به‌بازار سرمایه ایران نیست. در دوره افزایش قابل‌توجه پایه پولی که تا همین چند‌ماه قبل در ایالات‌متحده نیز ادامه داشت به‌سبب حمایت‌های شکل گرفته از اقتصاد‌ آمریکا که به‌ سبب چاپ پول رخ داد، انتظارات تورمی افزایش یافت و همین‌امر سبب شد تا افزایش تورمی تقاضا خود را در غالب رشد قیمت سهام در بازار نیویورک نیز نشان دهد. با این وجود آنچه که ایران را تا حدودی متمایز از سایر کشورها کرده این است که جریان ادامه‌دار تورم مردم ایران را آب‌دیده‌تر کرده و در حالی که ناآشنا بودن با تورم مردم سایر کشورها را به‌راحتی وادار به‌پیش‌بینی شرایط نمی‌کند، ایرانیان را بر آن داشته تا در طول دهه‌ها تجربیات سال‌های قبل را چراغ راه سال‌های پیش‌رو قرار دهند.

دقیقا به‌همین دلیل است که نسبت به‌سایر کشورها مردم کشور ما با حساسیت بیشتری قیمت ارز را کنترل می‌کنند و به‌محض مخابره اخباری نظیر رشد پایه‌پولی یا کسری بودجه دولت قیمت ‌دارایی با سرعت بیشتری افزایش می‌یابد، بنا براین جنس افزایش قیمت‌ها در بورس نیز از همین جنس است.

  تعقیب دلاری بورس
 روز گذشته صعود قابل‌توجه شاخص بورس در حالی روی داد که رشد قیمت‌ها در این بازار طی روزهای قبل چندان یک دست و پر قدرت نبود. با این حال در روز سه شنبه ‌شاهد آن بودیم که پیشروی  قیمت‌ها در بازار سهام شباهت به‌مراتب بیشتری با سال گذشته داشته است. در این روز افزایش تقاضا در بسیاری از نمادها سبب شد که دلاری‌های بازار نظیر گروه فلزات اساسی و شیمیایی‌ها مجددا با اقبال سرمایه‌گذاران حقیقی مواجه شوند و همین‌امر خالص خرید سرمایه‌گذاران خرد در این گروه‌ها را به‌شکل معنا‌داری مثبت کند. در این روز رقمی در حدود ۳۷ میلیارد تومان از سرمایه وارد شده به‌بورس تهران به‌گروه فلزات اساسی وارد شد و گروه بانکی نیز پس از آن گروه توانست ۳۰ میلیارد تومان از پول سرمایه‌گذاران خرد را به‌خود جذب کند. در مقابل برای دومین روز متوالی پس از ورود ۱۲۰میلیارد تومانی پول حقیقی‌ها که در روز سه‌شنبه ‌شاهد بودیم، گروه خودرو و ساخت قطعات پس از سیمانی‌ها بیشترین  میزان خروج نقدینگی را داشت. با این حال این‌رقم چندان قابل‌توجه نبود و به‌محدوده ۱۰‌میلیارد تومان محدود شد.

با این حال در کل نسبت خرید حقیقی در بورس روز سه شنبه ‌توانست افزایش قابل‌توجهی را از آن خود کند. در این روز ۱۹۰ میلیارد تومان سرمایه جدید از سوی حقیقی‌ها وارد بورس شد که در سیزده روز گذشته این رقم بی‌سابقه است. اینطور که به‌نظر می‌آید بازار سهام‌ دارد بر اساس تغییرات قیمت دلار قدم به‌قدم تحولات بازار ارز را تعقیب می‌کند و در نظر‌دارد تا پس از تجربه‌تلخ تورم در سال‌های قبل این‌بار انتظارات خود را به‌شکل پیوسته با ‌آمار اقتصادی تطبیق دهد.

روز دوشنبه آمار منتشره از تغییرات نرخ تورم و پایه پولی حکایت از آن داشت که روند حاکم بر اقتصاد رو به‌سوی تورم‌دارد. رشد نقطه به‌نقطه پایه پولی در تیرماه به‌رقم ۶/ ۴۲ درصد رسیده که ‌ثبت چنین رقمی در یک دهه اخیر بی‌سابقه بوده است. از طرفی دیگر تورم ماهانه در مرداد ۲/ ۳ درصد و نسبت به‌تیرماه (۵/ ۳ درصد) کاهشی بوده  با این حال این افت ماهانه سبب نشده تا چشم‌انداز تورم در اقتصاد کشور سمت و سوی کاهشی به‌خود بگیرد.روز گذشته همسو با تحولات بازار سهام قیمت ارز در بازار مربوطه آهنگ صعودی گرفت که همین‌امر توانست بر حجم تقاضا و متعاقبا قیمت سهام در بسیاری از گروه‌ها بیفزاید. دلار در ساعت معاملات بورس تهران تا ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومان رشد کرد ولی از حدود ساعت یک به‌بعد وارد فاز کاهشی در معاملات روزانه شد.

  در آینه اعداد
 تمامی تغییرات رخ داده در بازار سرمایه سبب شد تا در روز گذشته سنگین شدن طرف تقاضا خود را در قامت رشد ۸/ ۱درصدی شاخص بورس نشان دهد. به‌موجب این تغییر سطح شاخص به‌محدوده یک میلیون و ۵۴۳ هزار واحد رسید و شاخص هموزن برای نخستین‌بار از ۲۵ بهمن‌ماه سال قبل بیشترین رشد را تجربه‌کرد. در این روز ۹۰ درصد سهام مورد معامله در بورس تهران در حدوده مثبت معامله شدند که از این میان چیزی در حدود نیمی از نمادها صف خرید بودند. شاید ا‌گر سه‌ماه قبل درباره این شرایط مشاهده شده در روز گذشته‌ با فعالان بازار سرمایه صحبت می‌شد احتمال صف‌خرید‌شدن نیمی از نمادهای بازار را در آینده نزدیک به‌رویا شبیه می‌دانستند تا احتمالی که قابلیت واقع شدن‌دارد. همان‌طور که در گزارش‌های قبلی نیز به‌آن اشاره شده در حدود سه‌ماه قبل بورس در شرایطی بود که در برخی از روزها حجم صفوف فروش به‌حدود ۷۰درصد از کل نمادها می‌رسید.

در این روز ارزش معاملات خرد سهام به‌۷۷۷۴ میلیارد تومان رسید که نسبت به‌روزهای گذشته تغییر چندانی را نشان نمی‌دهد ‌اما در مقایسه با روز قبل ‌اندکی افزایش را به‌ثبت رسانده است. گفتنی است از مجموع ۳۳۷ نماد معامله شده در این روز تنها ۶ نماد شاهد شکل‌گیری صف فروش بود.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما