بسیاری از کارشناسان در هفته گذشته پیش بینی می کردند که قیمت طلا در این هفته کاهش یابد چرا که نتوانسته به سطوح بالاتر دستیابی پیدا کند.
با آغاز هفته از روز گذشته و باز شدن بازار های جهانی قیمت طلا توانست رشد قابل توجهی را از خود نشان داده و قیمت آن به بالای 1800 دلار برسد.
افزایش قیمت نفت خام نایمکس به همراه کاهش ارزش شاخص دلار باعث شد تا قیمت طلا رشد خوبی را در روز گذشته نشان داده و با بیش از 20 دلار افزایش به عدد 1803 دلار به ازای هر اونس برسد.
علاوه بر این موارد سرمایه گذاران هم اکنون فکر می کنند که فدرال رزرو نمی تواند به همان سرعتی که چند هفته پیش قرار بود، سیاست های مالی خود را تغییر دهد که این موضوع نیز از بازار طلا حمایت می کند.
امروز بازار های سهام جهانی نیز مانند طلا یک روند افزایشی را تجربه کردند چرا که پس از سقوط های مدت اخیر، روحیه ریسک پذیری در بازار در حال افزایش می باشد.
در همین حال، تمرکز بازار در حال حاضر بر روی سمپوزیوم جکسون هول است که در روز جمعه همین هفته برگذار خواهد شد و رئیس فدرال رزرو، جروم پاول در آن سخنرانی خواهد کرد.
کارشناسان و سرمایه گذاران انتظار دارند که در جریان این سخنرانی بتوانند سیاست های مالی آینده این بانک را که هم اکنون در هاله ای از ابهام قرار دارد، به صورت روشن تری متوجه شوند.
از نظر فنی، طلا در یک روند صعودی قرار داشته و برای رشد بیشتر باید مقاومت نسبتا قوی 1805 دلاری را پشت سر بگذارد. در صورت صعود بیشتر طلا با مقاومت بسیار شدیدی در عدد 1808 دلار مواجه خواهد بود.
در سمت دیگر نمودار طلا از پشتیبانی خوبی در عدد 1775 دلار برخوردار بوده و افت بیشتر آن حمایت 1769 دلاری را فعال خواهد کرد. سقوط قیمت طلا به زیر این عدد می تواند آن را به حمایت اصلی 1700 دلاری برساند.
نگاه وزیر پیشنهادی به بازارسرمایه جزئی و مساله محور است در نتیجه به جایگاه و نقش بازارسرمایه در اقتصاد داخلی واقف است.
معاون سرمایه گذاری شرکت مشاورسرمایه گذاری «فاینتک» در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) با بیان مطلب بالا، گفت: احسان خاندوزی که وزیر پیشنهادی اقتصاد است، می داند اقتصاد در کشورمان چه جایگاه و کاربردی دارد و چگونه از علم اقتصاد اثباتی روز دنیا در جهت حل معضلات اقتصادی کشور بهره گیرد؛ همچنین وجهه علمی خاندوزی به دلیل اشتغال چندین ساله در مرکز پژوهشهای مجلس و پرداختن به مشکلات روز اقتصادی کشور متفاوت با پیشینیان است که وجه تمایز وی را آشکار می سازد.
محمدرضا کاتوزیان، در ادامه افزود: وزیر پیشنهادی اقتصاد می تواند با بهره گیری از نخبگان علمی و اجرایی کشور بنیانگذار تحولاتی عمیق، پایدار و بلندمدت در اقتصاد کشور باشد. همچنین نگاه چند وجهی او به اقتصاد و مشکلات اقتصادی کشور باعث شده که حداقل در مساله شناسی، بیشتر نقاط آسیبزا و حساس اقتصادی را در برگیرد.
چالشهای ۶ گانه بازارسرمایه
کاتوزیان تاکید کرد: در حوزه بازارسرمایه، شناسایی برخی از چالشها به درستی و دقت انجام شده است که مهمترین مشکلات بورس میتواند عرضه اولیه کم، عدم تعیین تکلیف سهام شرکتهای لیست شده در بازار پایه، دستوری بودن نرخ اوراق منتشره در این بازار و عدم تناسب میان نرخ بازدهی اوراق دولتی و غیردولتی، سهم پایین اوراق شرکتی در بازار و عدم بهره گیری از موسسات رتبهبندی اعتباری اوراق باشد. یکی از بهترین محورهای مورد تاکید ایشان اولویت در تعیین تکلیف سهام شرکتهای بازار پایه است که سهم قابل توجهی از ارزش پرتفوی فعالان بازارسرمایه را به خود اختصاص داده و در حال حاضر با ایجاد سه تابلو با دامنه نوسان محدود، هیچ توازنی میان ریسک و بازده این بازار وجود ندارد و تمامی قواعد شناخته شده و علمی روز مدیریت ریسک در دنیا را به چالش کشیده است.
ضرورت تعیین تکلیف دامنه نوسان
او تعیین تکلیف دامنه نوسان قیمت سهام در بازارسرمایه را یکی از مهمترین اولویت های برنامه وزیر پیشنهادی اقتصاد دانست و گفت: باتوجه به پیشینه مطالعاتی و علمی وی در حوزه اقتصاد اسلامی، با نگاهی به بازارسرمایه با این پارادوکس مواجه میشوند که اگر طبق اصول صحت معاملات در یک بازار سرمایه اسلامی، شرط و اصل بر اختیار و تسلط افراد نسبت به اموالشان است و از طرفی طبق حدیث مشهور نبوی تعیین قیمت در بازارها به صورت آزادانه شکل می گیرد(السّعر لله؛ اشاره به آزادی در قیمت گذاری)، دامنه نوسان چه جایگاهی دارد؟ بنابراین همین دو اصل کافی است تا نتیجه بگیریم تعیین دامنه نوسان؛ یعنی دستکاری در قیمت ها و دخالت در اصل اختیار و آزادی افراد در معاملات. همچنین مورد دیگری که دکتر خاندوزی باید نسبت به آن تعیین تکلیف کند، نحوه تعامل با وزارت صمت نسبت به آزادسازی قیمت ها در برخی از صنایع و ورود محصولات آنها به بورس کالاست. باید گفت در تمامی این سالها نبود یک عزم جدی در تیم اقتصادی دولت های قبلی همواره باعث شده تا سهامداران صنعت سیمان، فولاد، محصولات شیمیایی و پتروشیمی، مشتقات نفتی و… متضرر تصمیمات آنی باشند.
نبود شفافیت در صورت های مالی؛ چالش کهنه بازار
معاون مشاور سرمایه گذاری فاینتک نبود شفافیت را یکی از چالش های مهم بازار دانست و بیان کرد: چالش کهنه دیگر بازارسرمایه، نبود شفافیت بخش قابل توجهی از ارزش بازارسرمایه کشور است؛ یعنی نبود شفافیت در صورت های مالی شرکتهای پالایشگاهی. اینکه هیچ تحلیل گری به روشنی و به جرأت نمی تواند نسبت به پیش بینی صورت های مالی این صنعت اظهار نظر کند، بخش عمده آن مرتبط با نبود شفافیت در صورت های مالی این شرکتهاست. همچنین یکی از بزرگترین چالش های پیشروی وزیر پیشنهادی اقتصاد، بحث سررسید شدن اوراق دولتی است که تقریبا تمامی اوراقی که در دولت گذشته منتشر شده، در سه ساله نخست وزارت وی سررسید می شوند و باید برای آن چاره اندیشی کند.
نگاهی به دغدغههای اقتصادی
معاون سرمایه گذاری مشاورسرمایه گذاری فاینتک عنوان کرد: با نگاهی به برنامه پیشنهادی خاندوزی میتوان محورهای اصلی و دغدغه های وی برای اقتصاد آینده کشور را در چند حوزه اصلی مانند اصلاح نظام مالیاتی و گمرکی، اصلاح نظام تأمین مالی، اصلاح چالش های بازارسرمایه و بیمه، اصلاحات محیط کسب و کار، شفاف سازی و ارتقاء بهره وری در مدیریت داراییها و شرکتهای دولتی، مدیریت تعارض منافع، مدیریت داراییها و بدهیهای دولت، اصلاحات خزانه داری کل و اصلاحات در مناطق آزاد دسته بندی کرد.
ایجاد پایههای جدید مالیاتی؛ برنامه مهم اقتصادی
کاتوزیان بیان کرد: آنچه که در برنامه پیشنهادی خاندوزی بیش از هرمساله ای پررنگ تر به نظر می رسد، ایجاد پایه های جدید مالیاتی از قبیل مالیات بر مجموع درآمد، مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر ثروت است. به نظر می رسد در شرایط اقتصادی کنونی و باتوجه به آسیب شدیدی که کسب و کارها از همه گیری ویروس کرونا دیده اند و از آنجا که دولت قبل به هردلیلی هیچگونه حمایتی در قالب پرداخت نقدی یا تخفیفات مالیاتی برای عموم مردم قائل نشد، ایجاد پایه های جدید مالیاتی می تواند تبعات منفی اجتماعی داشته باشد.
این فعال بازارسرمایه تصریح کرد: از وزیر پیشنهادی انتظار می رود که با محور قرار دادن اصل عدالت، کسری بودجه دولت را از طریق جلوگیری از فرارهای مالیاتی کلان به حداقل ممکن برساند و این اصل را در اولویت اول قرار دهد. از سوی دیگر آنچه که در بخش مالیاتی برنامه نیاز به شفافیت دارد، رابطه وی با قانون مالیاتی است که در آن اصل بر صحت میزان اعلام شده درآمد مشمول مالیاتی است که توسط مودیان اظهار می شود. همچنین در سالهای اخیر، حتی در شرکتهای نیمه دولتی نیز ممیزان قائل به این اصل نبوده اند و حسابرسان مورد وثوق نیز در کمک به این ایجاد شفافیت، مورد اعتماد ممیزان مالیاتی نیستند؛ بنابراین اگر مبنا اعتماد بر اظهار نامه مالیاتی مودیان و پذیرش اظهارنظر حسابرسان مورد تایید است؛ مگر در موارد خاص، اجرای این اصل باید مورد تأکید وزیر پیشنهادی باشد.
تاکید بر سه محور اصلی
این استاد دانشگاه بیان کرد: در حوزه بانکی، خاندوزی به درستی به مشکلات در قوانین و مقررات، حاکمیت شرکتی، نبود الگوی مناسب برای تخصیص منابع، ناترازی بانکها و تأمین مالی نامطلوب بخش تولید پرداخته و آنچه که در این برنامه از نظر من نیازمند تاکید بیشتر است در سه محور زیر گنجانده می شود: نخست، تعریف رابطه و جایگاه بانکهای ایرانی در نظام بانکداری بین المللی؛ تعیین سهم نظام بانکی از تأمینمالی بخش حقیقی اقتصاد کشور و حرکت به سمت اضافه شدن به سهم بازار سرمایه کشور در تأمین مالی بخش حقیقی اقتصاد؛ ایجاد یک سیستم نظارت کارا و آیندهنگر بر عملکرد بانکها به منظور جلوگیری از رسیدن بانکها به آستانه بحران؛ زیرا در اقتصاد بانک محور ایران، بانک ها می توانند سرآغاز هر بحران مالی ای باشند.
محرومیت مناطق آزاد از تامین مالی ارزان؛ موضوعی مغفول مانده
به گفته او بحث مناطق آزاد اقتصادی باتوجه به حساسیتهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ژئوپولیتیک بسیار دشوار است و نیاز به یک اندیشه ورزی بین رشته ای و فرصت مستقل دارد؛ اما آنچه که در این سالها از دیدگاه بنده به عنوان فعال بازار پول و سرمایه و مدرس دانشگاه در حوزه مالی مغفول مانده است، محروم بودن مناطق آزاد از تأمین مالی ارزان قیمت از بورس است. به نظرم با نگاه دولتی و مدیران دولتی به دنبال توسعه مناطق آزاد بودن امری ناشدنی و از چالش های مناطق آزاد کشور است و همین نگاه دولتی، خصوصی سازی های ما را هم در این چند سال با مشکل مواجه کرده است.
ضرورت نگاه ویژه به صنعت بیمه
این کارشناس بازارسرمایه اظهار داشت: در بخش بیمه نکات قابل توجه و امیدوارکننده ای در برنامه آقای خاندوزی مشاهده می شود و آن تأکید وی بر تسهیل ورود استارت آپ ها در این صنعت و تقویت ساختارهای بیمه اتکایی داخلی، تفکیک نقش نظارتی و اجرایی بیمه مرکزی است. انتظار می رود که این وزیر پیشنهادی اصلاح ساختار صورت های مالی صنعت بیمه و نیز کمک به سودآوری بخش عملیات اصلی شرکت های بیمه را مدنظر قرار دهد؛ زیرا به دلیل ضریب نفوذ پایین بیمه در کشور، عملیات اصلی این شرکت ها سودآوری قابل قبولی ندارد و بخش اصلی سودآوری این شرکت ها مربوط به پرتفوی سرمایه گذاری آنهاست که این امر باعث می شود شرکت های بیمه که خود باید پوشش دهنده ریسک باشند، وارد فعالیت های پرریسک شوند.
کاتوزیان در پایان گفت: آنچه که به اعتقاد بنده نگرانی تمامی فعالان اقتصادی کشور در همه بازارهاست، کسری بودجه بی سابقه کشور است که خوب است وزیر پیشنهادی اقتصاد رقم پیش بینی دقیق این کسری را اعلام و برنامه جبران این کسری از محل های دقیق با اعداد و ارقام قابل وصول آن را بیان کرده و نمایی از آینده تورمی این کسری بودجه را برای فعالان اقتصادی کشور ترسیم کند.
امکان بازنگری سفارش فروش سهام عدالت برای سهامدارانی که پیش از این درخواست فروش سهام عدالت خود را ثبت کرده بودند، فراهم شد.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار با اعلام این خبر در گفتوگو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: برخی از سهامداران سهام عدالت که روش مستقیم را برای مدیریت دارایی خود انتخاب کردهاند در سامانه مربوطه اقدام به ثبت درخواست فروش کردهاند. با توجه به افزایش جذابیت این گروه از شرکتها احتمال انصراف این گروه از سهامداران با هدف بهرهمندی بیشتر از منافع داراییهای خود تقویت شده است. بنابراین، به منظور حفظ منافع آنها مقرر شد طی اطلاعیهای اشخاص متقاضی عرضه، امکان بازنگری در خصوص سفارشهای فروش خود داشته باشند.
سیدمهدی پارچینی شرکتهای واگذار شده به مشمولان سهام عدالت را مدنظر قرار داد و گفت: این شرکتها، از جمله شرکتهای بنیادی و پر پتانسیل هستند. بهتازگی با توجه به انتشار گزارشهای مثبت توسط این گروه از شرکتها، افزایش تقاضای خرید به صورت خرد و اغلب بلوکی در این دسته از نمادهای معاملاتی مشاهده شده است.
به گفته این مدیر ارشد سازمان بورس، بدیهی است عرضه سهام این گروه از سرمایهگذاران با توجه به شرایط بازار سرمایه و بهصورت بلوکی به متقاضیان خرید واگذار خواهد شد. با توجه موضوعات مطرح شده و همچنین گزارشهای مثبت منتشر شده از عملکرد شرکتها به نظر نمیرسد سهام زیادی برای فروش وجود داشته باشد و در نتیجه، مازاد عرضهای نیز نخواهیم داشت.
طی روز جاری ۱۷۰ هزار تن انواع فرآورده هیدروکربوری راهی بورس انرژی میشود.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، امروز سه شنبه ۲ شهریور ماه کالاهای هیدروکربن سنگین، ریفورمیت و رافینیت پتروشیمی بوعلی سینا، نیتروژن مایع و اکسیژن مایع شرکت فجر انرژی خلیج فارس، اکسیژن مایع شرکت متانول کاوه، حلال ۴۰۲ و آیزوریسایکل پالایش نفت تهران، حلال ۴۰۲ پالایش نفت بندرعباس، سی او پالایش نفت آبادان، حلال ۴۰۴ و نفتای سنگین تصفیه نشده پالایش نفت شیراز، آیزوفید، حلال ۴۰۴ و حلال ۴۰۲ پالایش نفت تبریز، نفتای سبک پالایش نفت کرمانشاه، گاز مایع صنعتی و MTBE پتروشیمی بندر امام در رینگ داخلی و گاز مایع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، برش هیدروکربن های ۵ کربنه و بالاتر (C۷-C۹) پتروشیمی تبریز، نفتای سبک و حلال ۴۰۲ شرکت نفت ستاره خلیج فارس، هیدروکربن سنگین، ریفورمیت و رافینیت پتروشیمی بوعلی سینا، رافینت و برش سنگین شرکت پتروشیمی نوری، گاز مایع پالایش گاز سرخون و قشم، گاز مایع پالایش گاز فجر جم، گاز مایع پالایش نفت لاوان در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران عرضه خواهد شد.
دیروز نیز کالاهای متانول پتروشیمی زاگرس، زغال سنگ شرکت زغال سنگ پروده طبس، سوخت کوره سبک، برش سنگین، نیتروژن مایع، پنتان پتروشیمی تبریز، متانول و نیتروژن مایع شرکت متانول کاوه، متانول پتروشیمی شیراز، برش سنگین شرکت پتروشیمی شازند، اکستراکت سبک DAE۱۰ و اکستراکت سنگین DAE۴۰ شرکت نفت ایرانول، میعانات گازی پالایش گاز خانگیران (S-۵۰۰)، برش سنگین شرکت پتروشیمی امیرکبیردر رینگ داخلی بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.
طی معاملات روز گذشته ۱۷ هزار و ۱۷۴ تن انواع فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از یک هزار میلیارد و ۲۰۴ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.
عضو شورای عالی بورس با بیان اینکه در سالهای گذشته برخی از تلاطمات و اختلالات بازار سرمایه ناشی از قیمتگذاری دستوری بوده است، گفت: خوشبختانه در ادامه روند ورود صنایع به بازار سرمایه، از چند ماه قبل سیمان نیز در بورس کالا عرضه شده که بازار شفاف و رقابتی و حمایت از تولید و سهامداران، ارمغان ورود شرکتهای سیمانی به بورس کالاست.
حسین سلاحورزی در گفتوگو با کالاخبر، اظهار کرد: بهطور حتم مداخلات قیمتی و قیمتگذاری دستوری، یکی از آفتهای اصلی بازار سرمایه تلقی میشود و بازار را از کارکرد اصلی خود دور میکند.
وی با اشاره به آغاز عرضه سیمان از چند ماه گذشته در بورس کالا گفت: اساسا کارکرد بورس کالا، کمک به شفافیت بیشتر و رقابت مناسبتر و در نهایت تعادل در قیمتها است که صنعت سیمان نیز با ورود به بورس کالا از این مزایا بهرهمند خواهد شد.
نایبرئیس اتاق ایران افزود: در هفتههای اخیر با قطع برق و کاهش تولید کارخانههای سیمان، قیمت این محصول افزایش یافت که البته مباحثی درباره ارتباط افزایش قیمتها با عرضه در بورس مطرح شد که پیشنهاد میشود در اینگونه موارد، سازمان بورس و مرکز پژوهشهای سازمان، گزارش مفصلی از مزایای ورود سیمان به بورس کالا برای بازار سرمایه، تولید بنگاهها و سهام شرکتهای سیمانی تهیه و منتشر کند تا زوایای مختلف این تصمیم بر همگان روشن شود.
سلاحورزی در پایان درباره انتخاب احسان خاندوزی بهعنوان وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی گفت: شناخت من از وزیر پیشنهادی اقتصاد، درک بالا از مسائل اقتصادی و بهویژه، شناخت تبعات قیمتگذاریهای دستوری در اقتصاد است که امیدوارم حمایت مقتدرانه از بازار سرمایه برای پیشبرد اهداف توسعهای و مصون ماندن صنایع از مداخلات قیمتی و قیمتگذاری دستوری در دستور کار وزیر جدید اقتصاد قرار گیرد.
اوجگیری قیمتی در بازار راکد مقاطع طویل فولادی کشور، در روزهای ابتدایی هفته جاری ادامه دارد؛ هرچند ترس از ریزش ناگهانی قیمتها در این بازار باعث شده تا احتیاط در رفتار معاملهگران بازار آزاد آهن و فولاد کشور نمایان شود و خریدها به حداقل ممکن برسد. بازار فولاد کشور ظرف روزهای اخیر به صحنه رویارویی سیگنالهای سیاسی و بنیادی تبدیل شده است.
از سویی صعود نرخ ارز، توقف تولید به دلیل استمرار قطعی برق و عدم عرضه شمش فولاد، زمینه را برای رشد قیمتی در این بازار فراهم کرده و از سوی دیگر، سقوط قیمتی محصولات مختلف زنجیره آهن و فولاد در بازار جهانی، اتفاقات داخلی در افغانستان و سقوط دولت قانونی این کشور با تهدید صادرات محصولات فولادی به آنجا، فرصتی را برای تعدیل نرخ در این بازار به وجود آورده است. در این شرایط، مشخص نبودن سیاستهای دولت جدید در زمینه تنظیم بازار بر پیچیدگیهای این روزهای بازار آهن و فولاد کشور افزوده است. در حال حاضر مقاطع طویل فولادی در اوج قیمتی به سر میبرد، اما وجود ابهام نسبت به آینده سیاستگذاری در این بازار باعث شده تا فعالان این بازار از ترس تصمیم شتابزده در راستای کنترل بازار، در خرید و فروش دچار تردید شوند.
اثرگذاری تنش در هرات افغانستان بر بازار مقاطع فولادی ایران
ظرف یک سال و نیم اخیر، بازار مقاطع طویل فولادی کشور با رکود سنگین مصرفی روبهرو بوده است. افزایش قابل ملاحظه بهای مصالح ساختمانی طی این مدت و رکود در بخش ساختوساز، کاهش تقاضای مصرفی را رقم زده است. در این شرایط صادرات، مهمترین راه برای استمرار تولید در مجموعههای نوردی کشور بود. در گزارشهای پیشین «دنیای اقتصاد» نیز بر لزوم رشد صادرات مقاطع فولادی در شرایطی که رکود سنگینی بر بازار داخلی حکمفرما است، تاکید شده بود. در چنین شرایطی، گسترش نزاع داخلی در افغانستان میتواند به بازار صادراتی مقاطع طویل فولادی ایران صدمه بزند. ظرف هفته اخیر کشور همسایه –افغانستان- صحنه درگیری میان نیروهای ارتش این کشور و طالبان بود. به گفته فعالان بخش آهن و فولاد کشور، افزایش تنش در افغانستان ظرف ماههای گذشته بر صادرات مقاطع فولادی کشور اثرگذار شده بود، اما در هفتههای اخیر این اثرگذاری به اوج خود رسید و عملا صادرات متوقف شده است. در روزهای اخیر دولت قانونی این کشور تسلیم طالبان شد، اما بعید به نظر میرسد که تا برقراری کامل آرامش، صادرات مقاطع فولادی به این منطقه از سر گرفته شود. توقف صادرات فولاد به افغانستان، سیگنال منفی قیمتی برای بازار مقاطع طویل فولادی کشور در کوتاهمدت و میانمدت بهشمار میرود. البته این موضوع تنها یک روی سکه اثرگذاری درگیری افغانستان بر بازار داخلی فولادی کشور است و روی دیگر آن، نوسان نرخ ارز و تاثیری است که این نوسان بر بازار فولاد بر جای میگذارد.
صعود دلار، محرک اصلی بازار فولاد
بازار آزاد مقاطع طویل فولادی کشور همچنان با رکود کامل مصرفی روبهرو است، اما صعود نرخ اسکناس آمریکایی در بازار آزاد کشور باعث تحریک معاملهگران مقاطع فولادی و رکوردشکنی مجدد قیمتی شده است. بهای هر کیلوگرم میلگرد فولادی تا قیمت ۱۶ هزار و ۸۰۰ تومان در روز نوزدهم مرداد عقبنشینی کرده بود، اما رشد نرخ ارز در بازار آزاد طی هفته قبل و رسیدن بهای دلار به کانال ۲۶ هزار و ۶۰۰ تومانی در روزهای ابتدایی هفته قبل (۲۳ و ۲۴ مرداد) محرک قوی برای بازار آزاد مقاطع طویل فولادی بود و باعث شد هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد تهران به ۱۷ هزار و ۳۰۰ تومان برسد.
در ادامه بازارهای کشور با تعطیلات ۶روزه کرونایی روبهرو بودند. این موضوع سیگنال منفی قیمتی برای بازار آزاد مقاطع طویل فولادی کشور بود که میتوانست با کاهش تقاضای مصرفی، این بازار را به سمت تعدیل نرخ روانه کند. اما ظرف روزهای تعطیل، نرخ اسکناس آمریکایی در معاملات پشت خطی، صعودی مجدد را تجربه کرد و به کانال ۲۷ هزار تومانی پا گذاشت. این موضوع در روز بازگشایی بازارها یعنی ۳۱ مرداد و اول شهریور، مهمترین سیگنال اثرگذار بر بازار آزاد فولاد کشور بوده است.
ظرف یک هفته اخیر، ناامیدی نسبت به مذاکرات برجام و سقوط دولت افغانستان، باعث افزایش نگرانی میان معاملهگران بازار ارز شد. این اتفاقات درحالی رخ داد که بازارهای رسمی تعطیل بوده و خبری از عرضه توسط بازارساز نبود. از همین رو دلار توانست بدون حضور سرعتگیری مهم به کانال ۲۷ هزار تومانی پا بگذارد. ۲۷ هزار تومانی شدن ارز در بازار داخل، زمینهساز رونق بازار آزاد مقاطع طویل فولادی در ساعات ابتدایی بازگشایی روز یکشنبه ۳۱ مرداد شد، بهگونهای که خریداران هر کیلوگرم میلگرد فولادی را در بازار آزاد تهران با میانگین بهای ۱۷هزار و ۵۰۰ تومان معامله کردند. این رقم رکورد قیمتی جدیدی برای این محصول است؛ هرچند تکرار رکوردشکنیهای قیمتی در این بازار، سریالگونه ادامه دارد.
در زمان تنظیم این گزارش،دلار در کانال ۲۷هزار و ۴۰۰ تومان نوسان داشت. به گفته فعالان بازار آهن و فولاد کشور، اوجگیری نرخ ارز تا این کانال قیمتی باعث شده قیمت مقاطع فولادی افزایشی باشد، اما احتیاط در رفتار معاملهگران بهوضوح نمایان است. در این شرایط، حتی متقاضیان سرمایهای نیز دچار تردید در خرید محصول شدهاند؛ چرا که اطمینانی نسبت به آینده نوسان نرخ در این بازار وجود ندارد.
بازار در انتظار عرضه شمش پس از سه هفته
آخرین عرضه شمش فولاد در رینگ معاملاتی بورس کالا مربوط به ۱۲ مرداد بود. شنیدهها حاکی از آن است که بورس کالای ایران برای جلوگیری از خریدهای هیجانی متناسب با روند رو به رشد نرخ ارز در کشور، عرضه شمش فولاد را در این بازار متوقف کرد. البته عرضه در هفته پایانی مرداد به دلیل تعطیلات سراسری کشور انجام نشد. این رویه سیاستی درست در جهت جلوگیری از خرید هیجانی است، اما طولانی شدن آن، بازار را با کمبود مواد اولیه مواجه کرده و از این منظر میتواند تاثیری منفی داشته باشد.
قرار است که امروز رینگ معاملاتی بورس کالا میزبان عرضه شمش فولاد با قیمت پایه در بازه ۱۳ هزار و ۴۲۶ تومان تا ۱۳ هزار و ۴۴۲ تومان به ازای هر کیلوگرم باشد. با احتساب مالیات ارزشافزوده و کارمزد ارکان بورس، بهای تمامشده این شمش برای خریدار برابر ۱۴ هزار و ۷۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم خواهد بود. به گفته فعالان بازار، در روزهای اخیر هر کیلوگرم فولاد در بازار آزاد با احتساب مالیات ارزش افزوده با قیمت ۱۶هزار تومان به فروش رفت. در این شرایط اعلام عرضههای امروز با قیمت پایه اعلامی از رونق این بازار کاسته است. امروز رفتار خریداران در رینگ شمش فولاد بورس کالا به میزان عرضه در این بازار وابسته است. اگر عرضه به میزان کافی باشد، طبیعتا معاملات در آرامش انجام میشود، اما عرضه ناکافی پس از تعطیلی سههفتهای این رینگ میتواند به رقابت هیجانی در بازار منجر شود که خود سیگنالی مثبت برای رشد قیمتها تلقی میشود.
نوسان نرخ تسویه قراردادهای آتی بورس کالا روز گذشته کاهشی بود. بازی زیگزاکی ابزارهای مالی بهقدری شدت گرفته که پس از یک روز سبزپوشی، نرخهای آتی بهسرعت با کاهش قیمت در روز بعد روبهرو شدند. اینکه بهای آزاد دلار پس از صعود پیوسته روزانه اخیر خود در کانال قیمتی ۲۷ هزار تومانی باقی مانده، عمدهترین دلیلی است که ترس از ریزش قیمتها در بین اهالی بازار را برجسته میکند. بهاینترتیب با وجود فقدان سیگنال رسمی برای پیشبینی دورنمای قیمتها، معاملهگران این بازار با محافظهکاری بیشتری به معاملات خود ادامه میدهند. شاید بتوان بوی افت نرخ در بازار جهانی را فرضیه محتمل این روزهای متقاضیان دانست که سعی دارند با بررسی همه جوانب به دادوستد بپردازند.
اما نمیتوان اثرگذاری جدی تکانههای ارزی بر بازار داخلی را نادیده گرفت؛ چرا که تجربه ثابت کرده، هنگامی که متغیرهای داخلی وارد فاز صعودی میشوند، این پتانسیل را دارند که تکانههای قیمتی در بازارهای جهانی را تا حد زیادی خنثی کرده و اثر برجستهتری بر معاملات بر جای گذارند. روز گذشته، عموم نمادهای فعال بورس کالا با کاهش نرخ تسویه خود همراه شدند که شاید عمدهترین دلیل آن ترس از ریزش قیمتها در روزهای آینده باشد؛ چرا که در روزهای پایانی مردادماه شاهد رشد شتابان قیمتها بودیم که با چاشنی اخبار سیاسی و اقتصادی منفی سبب رشد قیمت در بازار ارز و طلا شد. برآیند موقعیتهای تعهدی برای 9 نماد فعال بازار آتی بورس کالا در جریان معاملات روز گذشته، خروج همزمان موقعیتهای تعهدی خرید و فروش از این بازار را نشان میدهد که به دنبال حرکت زیگزاگی نرخ و بروز تکانههای منفی قیمتی چنین رخدادی رقم خورده است.
زعفران نگین با دو سررسید شهریور و آبانماه روی تابلوی آتی بورس کالا فعال است که در معاملات روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش، بهطور متوسط افت 2 درصدی نرخ تسویه را نسبت به روز قبل از آن تجربه کرد و موقعیتهای باز این دو نماد از بازار خارج شد. سررسید شهریور در محدوده 14 هزار و 160 تومانی و سررسید آبان با قیمت 15 هزار و 660 تومان معامله شد که در نزدیکترین سررسید خود کمی پایینتر از دارایی پایه خود معامله میشود. اونس جهانی طلا و نقره بهعنوان یکی از اهرمهای اصلی تعیین نرخ تسویه نمادهای آتی نقره و صندوق طلای بورس کالا، در معاملات روز گذشته خود تا لحظه تنظیم این گزارش، افزایش محدود نرخ داشت. البته این میزان رشد برای هر دو این فلز گرانبها چندان قدرتمند نبود که بتواند افت قیمت هفته گذشته را جبران کند و هنوز هم نوسان هفتگی نرخ برای طلا منفی 07/ 0درصد و برای هر اونس نقره جهانی منفی 37/ 2 درصد ارزیابی میشود. این درحالی است که جریان معاملات طلا و نقره در بازارهای جهانی طی ماه گذشته کاهشی بوده که با توجه به سیاستهای اخیر فدرالرزرو و شیوع گونههای جدید کرونا در اقصینقاط دنیا نمیتوان انتظار رشد جدی قیمتی را قدرتمند دانست. در حال حاضر دو سررسید نقره مهر و آبانماه و یک سررسید مهرماه برای صندوق طلا روی تابلوی آتی بورس کالا وجود دارد که هر سه این نمادها روز گذشته با افت قیمت تسویه همراه شدند.
رشد قیمت زعفران نگین در مردادماه
درباره معاملات اخیر تابلوی آتی بورس کالا، شایان کرمی، کارشناس این بازار به «دنیایاقتصاد» گفت: در حال حاضر نمادهای مختلفی روی تابلوی معاملات قراردادهای آتی وجود دارد. میتوان از زعفران بهعنوان پرحجمترین محصول کشاورزی بازار آتی یاد کرد که در بازار فیزیکی بورس کالا، طی یک ماه گذشته با رشد قیمتی نزدیک به 20 درصدی همراه شده است. شواهد نشان میدهد که عرضه این محصول در بازار کافی نیست، در حالی که تقاضای صادرات زعفران به مرور روبه بهبود است. همچنین پیشبینی میشود که با توجه به نزدیکشدن فصل برداشت محصولات جدید زعفران که کمتر از دو ماه دیگر این محصولات وارد بازار خواهد شد، خشکسالی و افزایش جدی هزینه نهادههای تولید، میزان تولید زعفران در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش یابد. همین مطلب سبب افزایش تقاضای داخلی و صادراتی زعفران شده است (بهویژه برای محصول زعفران نگین بورس کالا).
کرمی ادامه داد: در بازار گواهی سپرده زعفران نیز شاهد هستیم که نمادهای زعفران نگین با تقاضای زیادی همراه است که عموما در روزهای معاملاتی گذشته با صف خرید همراه شدهاند. از این رو روند خروج محصول از انبارهای بورسی شکل گرفته است. با توجه به اینکه به انتهای فصل برداشت نزدیک میشویم، جذابیت پذیرش محصول سال قبل از طرف انباردارها کمتر شده است؛ اگرچه محصول موجود در سطح بازار هم کم بوده و میزان عرضه کاهش یافته است. همین موضوع دلیل عمده خروج محصول از انبارهای بورسی است که نتیجه آن ایجاد صف خرید برای برخی از نمادهای زعفران است. بنابراین میانگین قیمت گواهی سپرده زعفران به بالای 14 هزار و 500 تومان افزایش پیدا کرده است.
این کارشناس بازار، حضور صندوق طلا و نقره در مجموعه قراردادهای آتی فعال بورس کالا را بسیار موثر خواند و افزود: بسیاری از معاملهگران آتی این داراییهای سرمایهای را جذابتر از محصولات کشاورزی دانسته و از معامله محصولات کشاورزی به سمت دادوستد طلا و نقره آتی پرداختهاند. از این رو، ارزش و حجم معاملات زعفران بهعنوان جذابترین محصول کشاورزی تابلوی آتی، با وجود رشد بهای گواهی سپرده این محصول در بورس کالا، کاهش یافته است. البته نرخ تسویه سررسیدهای آتی افزایشی بوده است؛ هرچند سررسید شهریورماه تقریبا در شرایط بکواردیشن مورد معامله قرار میگیرد. یعنی سررسید شهریورماه زعفران نگین، با نرخی پایینتر از بهای اوراق سپرده کالایی این محصول که بهعنوان دارایی پایه آتی زعفران است، مورد دادوستد قرار میگیرد. سررسید آبانماه زعفران نگین نیز در بازار آتی افت و خیزهای قیمتی را تجربه میکند، اما در آغاز معاملات هفته جاری از مرز 16 هزار تومانی به ازای هر گرم نیز عبور کرد. به نظر میرسد اگر همین روند افزایشی در قیمت گواهی سپرده زعفران و بازار فیزیکی ادامه یابد، روند رشد قیمت تسویه زعفران نگین در بازار آتی نیز ادامه مییابد.
آتی نقره با انتظارات مثبت نرخ معامله میشود
شایان کرمی، قیمت تسویه نقره را تحت تاثیر بهای هر گرم نقره جهانی و میانگین خرید و فروش بهای دلار سنا دانست و اظهار کرد: دو متغیر قیمت جهانی نقره و بهای ارز سنا در تعیین نرخ تسویه این دارایی سرمایهای بازار آتی بورس کالا اثرگذار است. در روزهای اخیر و پس از اعلام سیاستهای فدرال مبنی بر افزایش دو مرحلهای نرخ بهره، شاهد افت بهای اونس نقره و طلا در معاملات جهانی بودیم. در مقابل، در دیگر متغیر این بازار، یعنی بهای ارز در بازار آزاد و همچنین دلار سنا شاهد شکلگیری روند صعودی بودیم. سررسید مردادماه نقره از این بازار خارج شد و در حال حاضر سررسید مهر و آبانماه نقره روی تابلوی معاملاتی قابل معامله است. ارزش و حجم معاملات نقره در سطحی قابل قبول پس از زعفران قرار دارد و چون روند نوسان بهای ارز در بازار آزاد افزایشی شده است و سررسیدهای نقره با فاصله زمانی بیشتری از یکدیگر قرار گرفتهاند، تقاضای موجود برای گرفتن موقعیت در این نمادها، با نرخ ارزشگذاری و فاصله زیاد قیمت سررسیدهای آتی نقره و نرخ واقعی این دارایی همراه شده است. وی ادامه داد: صندوق طلا نیز در حال حاضر با یک سررسید مورد معامله قرار میگیرد. افزایش بهای دلار با وجود افت نرخ جهانی، باعث شکلگیری حباب مثبت طلا و سکه در بازار شده است، از این رو تقاضا برای این نماد نیز در بین اهالی بازار آتی افزایش مییابد. اما چون در حال حاضر با یک سررسید معامله میشود و هنوز خبری از ورود سررسیدهای دیگر برای صندوق طلا شنیده نمیشود، فاصله آربیتراژی زیادی با قیمت دارایی پایه خود یعنی هر واحد صندوق طلای لوتوس پیدا کرده است.
تعمیق بازار آتی نیازمند متنوعسازی محصولات و سررسیدها
کرمی در پایان به کلیت جریان معاملاتی در بازار آتی طی ماه اخیر پرداخت و گفت: ارزش و حجم معاملاتی قراردادهای آتی بورس کالا کاهش داشته است. چنانچه نمادهای صندوق طلا و نقره در بازار آتی اضافه شود، سقف موقعیتهای تعهدی نیز افزایش مییابد و سررسیدهای بیشتری برای تمامی کالاهای قابل معامله در این بازار و سایر کالاهایی که هنوز به تابلوی آتی راه پیدا نکردهاند، طراحی میشود و چشمانداز بازار آتی برای جذب هرچه بیشتر معاملهگران به این بازار روشنتر میشود.
پس از آنکه نفت طولانیترین روند کاهشی خود را در بیش از سه سال اخیر تجربهکرد، دیروز در پی بازیابی کلان بازارها بیش از ۳ درصد افزایش یافت. زمان تنظیم این گزارش (ساعت ۱۵ و ۵۰ دقیقه بهوقت تهران)، بهای نفت برنت با بیش از ۲ دلار افزایش معادل ۱/ ۳درصد به ۲/ ۶۷ دلار بر بشکه رسید.
نفت وستتگزاس اینترمدییت آمریکا هم در این زمان به۶۴ دلار رسید که نشانگر رشد ۸۶/ ۱دلاری معادل ۹۹/ ۲ درصد بود. علاوه بر فضای مثبتتر بازارهای مالی، عامل امیدوارکننده دیگر پیشرفت چین در کنترل گونه دلتای کرونا که سریعا در حال شیوع در سراسر جهان است، بود. در نتیجه این تلاشها، تعداد موارد ابتلای محلی بهکرونا در این کشور بهصفر رسید. رالی قیمت نفت در نیمه اول سالجاری میلادی اخیرا بهموانعی برخورده و شیوع گسترده کرونا ممکن است اوپک و متحدانش را وادار بهارزیابی مجدد توافق افزایش تولید ماهانه خود کند. این گروه اول سپتامبر دیدار خواهند کرد. بازار همچنین منتظر برگزاری سمپوزیوم سالانه جکسون هولفدرال رزرو از روز پنجشنبه است که طی آن ممکن است نشانههایی از چگونگی برنامه بانک مرکزی آمریکا برای کاهش خرید اوراق بروز پیدا کند. بهگفته خبرگزاری رویترز، کاهش ارزش شاخص دلار آمریکا در روز گذشته نیز بهنفع نفت و دیگر کامودیتیها تمام شد چراکه این کالاها برای خریداران خارجی بهصرفهتر میشوند. با این حال، این شاخص هنوز در سطح بسیار بالایی قرار دارد. شاخص دلار در هفته گذشته بهاوج ۹ ماهه رسیده بود. هانس فنکلیف، اقتصاددان ارشد انرژی در ABN Amro در اینباره به بلومبرگ گفت: «در هفتههای اخیر فشارهایی بهدلیل کووید-۱۹ که خبرساز شده مشاهده کردیم…. بنابراین، این موضوع همچنین میتواند بخش بزرگی از حمایت دوشنبهرا توضیح دهد.»
آغاز هفته جدید میلادی برای سرمایهگذاران برخی بازارها خوشیمن بود. موج صعودی روز دوشنبه در بازار رمزارزها موجب شد بزرگترین رمزارز بتواند بعد از سه ماه از مرز ۵۰ هزار دلار عبور کند و بتواند راه را برای صعود بیشتر آلتکوینها هموار کند. در پی این اتفاق اتریوم با رشدی ۷/ ۲ درصدی و کاردانو با رشدی ۹ درصدی از بزرگترین برندگان بازار بودند. بایننسکوین نیز با وجود اتفاقات و حواشی اخیر که مجبور شد احراز هویت را برای مشتریان خود الزامی کند، توانست با رشدی ۱۰ درصدی به مرز ۵۰۰ دلار بازگردد. طلای جهانی نیز با شروع بازار موفق شد خود را مجددا به کانال هزار و ۷۹۰ دلاری برساند.
کوچ 50هزار دلاری بیتکوین
بیتکوین به 50هزار دلار رسید. پادشاه ارزهای دیجیتال در ادامه روند صعودی خود، در ابتدای روز دوشنبه توانست با 7/ 2 درصد رشد دوباره به کانال 50 هزار دلاری برگردد. آلتکوینها هم در پی این اتفاق با قدرت بیشتری به صعود ادامه دادند. اتریوم با رشدی 7/ 2 درصدی در کانال 3هزار و 300 دلاری معامله شد. رمزارز کاردانو نیز که این روزها در صدر اخبار آلتکوینها قرار دارد، با ثبت رشد روزانه 9 درصدی توانست 30 درصد از قیمت هفته پیش خود بالاتر برود. صعود اخیر موجب شد ارزش کل بازار رمزارزها به 2 تریلیون و 150 میلیارد دلار برسد که این بعد از ریزش ماه می در بازار بیسابقه بوده است. بیتکوین به دنبال تثبیت قیمتی در بالای کانال 50هزار دلاری است. در صورت ادامه روند صعودی بازار، بیتکوین مقاومت 50 هزار و 500 دلاری را در پیش روی خود دارد که در صورت رد کردن آن، به سمت هدف 51 هزار و 200 دلاری حرکت خواهد کرد. اما در صورت تغییر روند و عدم عبور از مقاومت پیشرو، سرمایهگذاران امیدوار به محدوده حمایتی 49 هزار و 200 خواهند بود.
لزوم احراز هویت بایننس
دادههای اخیر در بازار نشان میدهند که احساسات متفاوتی در سرمایهگذاران ارزهای دیجیتالی در رابطه با آینده توکن بزرگترین صرافی دنیا وجود دارد. با فشارهای اخیر دولتهای مختلف جهان از جمله آمریکا و انگلستان و ژاپن، بایننس احراز هویت اشخاص را برای استفاده از خدمات خود اجباری کرد. این اتفاق باعث شد برخی از معاملهگران در رابطه با آینده بایننسکوین (BNB) دچار تردیدهایی شوند. بایننسکوین در 5 هفته گذشته رشدی 63 درصدی را به ثبت رساند و توانست مقاومت مهم 450 دلاری را پشتسر بگذارد تا در بالاترین قیمت سه ماه گذشته قرار بگیرد. این رمزارز تا بعدازظهر روز دوشنبه با رشدی 10 درصدی در کانال 490 دلار معامله شد. این رمزارز در تلاش است تا مقاومت 500 دلاری را رد کند تا بتواند بار دیگر خود را به رمزارز کاردانو که در سه هفته گذشته 100 درصد رشد داشت و جایگاه سوم از نظر ارزش بازاری را از آن خود کرد، نزدیک کند. رشد اخیر کاردانو و ارتقای آلونزو که در شبکه آن در حال انجام است، شرایطی را نشان میدهد که سرمایهگذاران حق دارند تا درباره آینده بایننسکوین شک داشته باشند. مجموعه اتفاقاتی که در ماههای اخیر رخ داد موجب شد سرمایهگذاران این صرافی را مکان امنی برای سرمایههای خود نیابند. فشارهای دولتی باعث شد بایننس در اواسط ماه ژوئن، توقف معاملات توکنهای بازار سهام را اعلام کند و در پی این خبر و افزایش نگرانیهای سرمایهگذاران راجع به آینده این شرکت، قیمت توکن آن بهشدت افت کرد. در اواخر ماه ژوئن نیز معاملات مشتقه در این صرافی در برخی از کشورهای اروپایی و هنگکنگ متوقف شد تا نگرانی سرمایهگذاران دوچندان شود. مقامات هلندی به سران بایننس، با این عنوان که این شرکت فعالیتهای خود را با قوانین مربوط به پولشویی و جلوگیری از تامین مالی تروریست تطبیق نداده است، اخطار داد تا فضای بیاعتمادی میان مخاطبان این شرکت دوچندان شود. این فشارها در نهایت موجب شد شرکت بایننس از موضع خود کوتاه بیاید و احراز هویت را برای تمامی کاربران خود اجباری اعلام کند. با اعلام این خبر سرمایهگذاران ایرانی که در این صرافی به معامله میپرداختند، باید به دنبال جایگزینی مطمئن برای آن باشند.
بازگشت طلا به کانال 1800دلاری
با باز شدن بازارهای جهانی، طلا توانست به کانال هزار و 790 دلاری بازگردد. روز دوشنبه فلز زرد توانست تا کانال نزولی کوتاهمدت خود را بشکند و رشدی 20 دلاری را ثبت کند. این رشد در پی نزدیک شدن به نشست اقتصادی جهانی جکسون هول و افت ارزش دلار صورت گرفت. دلار آمریکایی که از همان ابتدای بازار در فاز نزولی قرار داشت، با از دست دادن 2/ 0 درصد از ارزش خود، راه را برای صعود روزانه طلا هموارتر کرد. نگرانیهای دولتها از شیوع مجدد کووید-19 در سطح جهان و تاثیر آن بر بهبود اقتصادی نیز سرمایهگذاران را بیشتر به ایجاد تقاضا برای فلز زرد تشویق کرد تا طلای جهانی بتواند در ساعت 19 و 30 دقیقه روز دوشنبه به وقت تهران در قیمت هزار و 804 دلار به ازای هر اونس معامله شود.
عده زیادی از معاملهگران تصور میکردند که قیمت دلار در ابتدای هفته جاری اصلاح شود. از نگاه آنها، دلار در تعطیلات کرونا به واسطه ایجاد جو هیجانی توسط نوسانگیران بالای هزار تومان رشد کرده بود، در نتیجه انتظار داشتند که با آغاز فعالیت صرافیهای بانکی و بازارساز در هفته جاری، میزان فروشها در بازار بیشتر شود و قیمت دلار از مرز ۲۷ هزار تومانی عقبنشینی کند. با این حال، چنین اتفاقی رخ نداد و دلار به روند افزایشی خود، البته با آرامش بیشتری ادامه داد.
اسکناس آمریکایی که روز یکشنبه تا محدوده ۲۷ هزار و ۴۰۰ تومان پیشروی کرده بود، روز دوشنبه توانست ۲۰۰ تومان رشد دیگر را به ثبت برساند و به بهای ۲۷ هزار و ۶۰۰ تومان برسد. به گفته فعالان، جو کلی حاکم بر بازار در روز دوشنبه افزایشی بود و بیشتر متقاضیان با احتیاط اقدام به خرید ارز میکردند. به باور برخی فعالان، معاملهگران آماده بودند که با تقویت سمت عرضه ارز به سرعت از بازار خارج شوند. البته برخی معاملهگران عنوان میکردند همچنان در انتظار اصلاح قیمت دلار هستند و تنها در صورتی وارد بازار خواهند شد که اسکناس آمریکایی با قدرت از محدوده ۲۷ هزار و ۷۰۰ تومانی عبور کند.
تاثیر دو عامل در رشد دلار
یکی از متغیرهایی که در روز دوشنبه به رشد قیمت در بازار دلار کمک کرد، افزایش تقاضای حوالهای بود. دیروز حواله درهم نه تنها توانست خود را بالای محدوده ۷ هزار و ۵۰۰ تومانی تثبیت کند که تا محدوده ۷ هزار و ۵۲۰ تومان پیشروی کرد. رشد نرخ حواله درهم جو انتظاری را در بازار ارز داخلی تحت تاثیر قرار داد و موجب شد فعالیت خریداران بازار بیشتر شود. در کنار این، دیروز ارزش دلار در شهرهای مرزی نیز روند افزایشی داشت. از یکسو گفته میشد که قیمت دلار در هرات افغانستان تقویت شده است و از سوی دیگر، فعالان از بالا رفتن ارزش اسکناس آمریکایی در سلیمانیه عراق خبر میدادند.
به باور بازیگران باتجربه بازار ارز، تقویت ارزش دلار در شهرهای همسایه مانند سیگنال افزایشی به بازار داخلی عمل میکند، چرا که این پیام را به معاملهگران انتقال میدهد که ممکن است ارز از بازار ارزانتر تهران و مشهد به سوی شهرهای مرزی انتقال پیدا کند.
ابهام درباره آینده بازار
برخی فعالان باور دارند، دلیل اصلی رشد قیمت دلار، ابهامی است که در بازار در دوران انتقال دولت وجود دارد. معاملهگران تصویر روشنی ندارند که دولت سیزدهم قرار است به چه شکل وضعیت بازار ارز را مدیریت کند. در کنار این، وضعیت مذاکرات هستهای برای معاملهگران به روشنی مشخص نیست. آنها از اخبار روزهای اخیر اینگونه برداشت کردهاند که کار لغو تحریمها بسیار دشوار خواهد بود و قرار نیست که مذاکرات به راحتی به سرانجام خاصی برسد. به باور برخی فعالان در صورتی که اخبار امیدوارکنندهای از مذاکرات هستهای منتشر شود، به سرعت فروشندگان بیشتری در بازار پیدا خواهند شد و قیمت دلار در جهت کاهشی قرار خواهد گرفت. درباره اثر ناامنیهای افغانستان نیز برخی کارشناسان اعتقاد دارند که بزرگنماییهایی صورت گرفته است و به مرور اثر هیجانی افغانستان بر بازار ارز داخلی کاهش پیدا خواهد کرد. به عنوان مثال، مسعود دانشمند عنوان کرده است که تاثیر جو روانی روی کار آمدن طالبان بر افزایش نرخ دلار در ایران زیاد نیست. چراکه طالبان قبلا از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ هم روی کار بود و بهطور کلی اقتصاد افغانستان آنقدر بزرگ نیست که تاثیر آن بر اقتصاد ایران بزرگ و شگرف باشد.
به گزارش اقتصادنیوز، عضو اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به سوالی پیرامون اینکه نقش تحولات افغانستان و روی کار آمدن طالبان بر نرخ ارز چیست، گفت: افغانستان مرز خود را با ایران باز کرده است. پیشبینی من این است که حجم مبادله مرزی یا دستکم ترانزیت کالا از طریق مرز ایران و افغانستان به نسبت قبل از ظهور طالبان بیشتر خواهد شد. چرا که طالبان مرز خود را به روی کالاهای هندی بسته است. این موضوع بخش عمدهای از تجار و بازرگانان کشورهای عربی و جنوب خلیج فارس را وادار میکند تا از طریق چابهار کالاهای خود را وارد ایران کنند. بنابراین توسعه ترانزیت کالا از طریق مرزهای ایران به افغانستان باعث افزایش حجم تبادل میشود. بخش زیادی از معاملات در مرز افغانستان به شکل نقدی است و به تبع این موضوعات حجم دلار بیشتری از طریق هرات وارد ایران میشود.
وضعیت افغانستان، واکسیناسیون کرونا و افزایش آمار مرگ و میر شهروندان، جلسات مجلس شورای اسلامی درباره بررسی کابینه دولت سیزدهم، گرانی کالاها و کمبود برخی از داروها در داروخانهها از جمله سوژههای دیروز در شبکهاجتماعی توییتر بود.
دیروز همچنین بار دیگر و بعد از گذشت چند روز، هشتگ طرح صیانت که مربوط بهطرح محدودسازی اینترنت است در توییتر فارسی ترند شد و عکسی هم از یک نماینده مجلس که در صحن علنی مجلس در حال تلاش برای اتصال به فیلترشکن است، در شبکهاجتماعی توییتر و اینستاگرام دستبهدست میشد. در همین رابطه هم بیش از ۵ هزار کاربر توییتر فارسی دیروز این عکس را منتشر کردند و در نوشتههایشان بهنمایندههای مجلس درباره عملکردشان در ماجرای طرح صیانت انتقاد کردند.
دیروز همچنین سومین روز بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی رئیس دولت سیزدهم بود. در جمع توییتری اقتصادیها و بورسیها، این موضوع سوژه اصلی نوشتهها و اظهارنظرها بود. با رصد چند ساعته نوشتههای این جمع، خبری از اظهارنظر درباره طرح صیانت و کرونا نبود. در مقابل هرچه بود یا درباره وزیر اقتصاد پیشنهادی کابینه سیزدهم بود یا درباره عملکرد و گفتههای دیگر وزرای پیشنهادی اظهارنظر میشد چون صحبت از طرح صیانت شد، باید بهیکی از توییتهایی که در جمع اقتصادیها و بورسیها مورد توجه قرار گرفت، اشاره کنیم. توییتی که از سوی یک کاربری بدون اسم و رسم منتشر شد اما خیلی زود از زمان انتشار سر از جمع اقتصادیها و بورسیها درآورد و مورد توجه دیگر کاربران هم کم و بیش قرار گرفت. در این توییت با اشاره به صحبتهایاحسان خاندوزی، وزیر پیشنهادی اقتصاد کابینه سیزدهم نوشته شده بود که او معتقد است باید با مالیات، کشور اداره شود اما اشاره نمیکنند باید کسب و کاری باشد که بتوان از آن مالیات گرفت. و در ادامه توییت با اشاره بهطرح صیانت درباره این مساله ادعا شده بود که خاندوزی تا بهامروز موضعی درباره این طرح نگرفته است و این «در حالی است که حیات بسیاری از کسبوکارها به اینترنت وابسته است.»
علاوه بر اینکه صحبت از احسان خاندوزی در روز یکشنبه هم داغ بود و کاربران زیادی درباره او و عملکردش و انتظاراتشان نوشتند، دیروز هم تا حدودی نوشتههایی در رابطه با این وزیر پیشنهادی در توییتر دیده میشد. در همین رابطه شاهین چراغی، فعال حوزه بورس در صفحه خود نوشت: «صحبتهای کارشناسانه دکتر خاندوزی و دکتر فاطمیامین درباره پتانسیل بازارسرمایه نشان از جایگاه و اهمیت بورس درنگاه دولت دارد. امیدوارم همکاری این عزیزان بهاتفاق ریاست بانکمرکزی بهعنوان ارکان موثر در تصمیمات شورایعالی بورس، منجر بههدایت نقدینگی بهسمت تولید وتوسعه بازار اولیه
شود.»
اما در ادامه پرداختن بهوزرای کابینه سیزدهم و پیگیری جلسات علنی نمایندههای مجلس شورای اسلامی برای بررسی افراد پیشنهاد شده در کابینه سیزدهم، تا حدودی فضا از پیگیری و بازنشر صحبتهای نمایندههای مجلس و دیگر وزرا بهسمت انتقاد و گلایه رفته بود. یکی از توییتهایی که مورد توجه قرار گرفت، نوشته سیامک قاسمی، فعال حوزه اقتصاد بود. نوشتهای که در استوری کاربران اینستاگرام هم بازنشر داده میشد. او در صفحه خود نوشته بود: «بهعنوان کسی که بهواسطه کارش باید لحظه بهلحظه تحولات اقتصادی را دنبال کند، حتی یک لحظه هم مذاکرات رایاعتماد وزرا را گوش نکردم، چون آموختهام که برای فهم و پیشبینی اقتصاد باید شاخصها، قیمتها و واقعیتهای کف بازارها را دنبال کرد، نه آمال و آرزو و شعارهای سیاستمدارها را!»
اما انتقادها و گلایهها و ناامیدی از وضعیت امروز کشور فقط بههمین توییت خلاصه نمیشد. کاربران زیادی چه در جمع توییتری اقتصادیها و بورسیها و چه در فضای کلی توییتر فارسی نسبت بهصحبتهای نمایندهها، استدلالهایشان، علت مخالفتهایشان، نحوه صحبت کردنشان و حتی نظم مجلس و تذکرات رئیس مجلس شورای اسلامی، انتقادهای زیادی داشتند. در این میان حتی افرادی بودند که میگفتند وقتی برای گوش دادن بهصحبتها و پیگیری جلسات بررسی صلاحیت کابینه سیزدهم نمیگذارند.
در همین رابطه پیام الیاس کردی، فعال حوزه بورس در صفحه خود با طرح این پرسش که «واقعا تفاوت خاصی میکند چه کسی وزیر باشد»، نوشت: «تا زمانیکه تصمیم اصلی را نگیریم، تکلیف خودمان را با جهان مشخص نکنیم و از عقلانیت و نخبهها استفاده نکنیم هیچچیزی تغییر نخواهد کرد. خیال شما تخت!» این نوشته تا حدودی مورد توجه دیگر کاربران توییتر فارسی قرار گرفت. کاربرانی همنظر با نوشته الیاس کردی در رابطه با این موضوع مینوشتند که مسوولان کشور روی کاغذ و پشت تریبون صحبتهای جذاب و خوبی را مطرح میکنند، طوریکه انگار در یک کشور توسعهیافته در حال زندگی هستیم اما همین که پایمان بهکوچه و خیابان و یا ادارات باز میشود، با واقعیت تلخی روبهرو میشویم.
رضا کاشف، مدیرکل امور بینالملل سازمان تامیناجتماعی هم یکی از توییتهای قدیمی خود را در حال و هوای این روزها بازنشر کرد: «اشتغال، سرمایهگذاری، افزایش ارزش پول ملی، افزایش قدرت خرید جامعه، توسعه صنعت و خدمات، مقابله با انحصارات، اصلاح نظام رفاه و تامین اجتماعی و مقابله با بحران صندوقهای بازنشستگی، اصلاح نظام بانکی و توسعه بازار سرمایه باید بخشی از برنامههای رییسجمهور آینده باشد.» در ادامه بحثهای و نوشتههای کاربران در رابطه با کابینه پیشنهادی سیزدهم، حسین سلاحورزی، نایبرییس اتاق بازرگانی ایران هم نوشت: «وقتی وزیر پیشنهادی ارتباطات میگوید برای حفظ امنیت داده شهروندان جلوی خروج این داده از کشور را میگیریم، بیتعارف یعنی نه از اقتصاد داده بهاندازه کافی میداند و نه از امنیت آن.
محمد گرجیآرا
کارشناس بازار سرمایه
بازار سهام در برخی نمادهای معاملاتی بزرگ رشد بیش از ۲۰ درصدی را در بازه زمانی کوتاهی تجربهکرده است. این رشد بعد از یک ریزش بهوقوع پیوست، بنابراین اغلب سرمایهگذارانی که اکنون در سود قرار دارند عملا دست بهعصا حرکت میکنند و غالبا با مشاهده نشانههای کاهش تقاضا در بازار اقدام بهشناسایی و ذخیره سود خواهند کرد.
بهاعتقاد بنده این امر یک روندی طبیعی در بازار سرمایه کشور است و بازار زمانی اعتمادبهنفس لازم برای حرکت بلندمدت را پیدا میکند که از متغیرهای کلان اقتصادی نشات گرفته شده باشد. در حالحاضر اکثر متغیرهای اسمی در اقتصاد در حال رشد بوده و بازار سرمایه از این قاعده مستثنی نیست. بهلحاظ تکنیکالی، خیلی از تکنیکالیستهای بازار روی شاخصکل محدوده اعداد فعلی را با توجه بهمفروضات که در واقع مورد استفاده قرار میدهند بهعنوان یک مقاومت شناسایی میکنند. زمانیکه بهلحاظ روانی چنین مقاومتی همهگیر میشود عملا آن عدد خود محققشوندگی خواهد داشت و سرمایهگذاران بهدلیل قرار گرفتن نماگر اصلی بازار در محدوده مقاومتی با کوچکترین تغییر رفتار بازار اقدام بهشناسایی سود میکنند. این دست از سهامداران در محدودههای پایینتر از قیمتی که از سهم خارج میشوند مجددا بهدنبال بازگشت بهسهام و یا بهدنبال اصلاح پرتفوی خود در چنین شرایطی هستند. این رفتار طبیعی ناشی از این است که بازار از یک دوره ریزش بلندمدت برمیگردد. فارغ از این موارد بخش عمده شرکتهای سهامی عملا در بحث مواد اولیه و فروش از تغییرات قیمت ارز تاثیرپذیر هستند. انتظارات تورمی که در بازار ارز شکل گرفته بهنظر میرسد که اثر خود را در بازار سرمایه خواهد داشت. فعالان بازار سهام این انتظار را دارند که با فاصلهای نهچندان زیاد در قیمت ارز نیما هم تغییرات نرخ ارز بازار آزاد لحاظ شود تا نرخ فروش شرکتهای سهامی نیز تحتتاثیر این مهم با تغییراتی همراه شود. به اعتقاد بنده با توجه به اینکه ۶۰ درصد شرکتهای حاضر در بازار سرمایه یا بهصورت مستقیم از کامادیتیها تاثیر میپذیرند و یا شرکتهای سرمایهگذاریی هستند که شرکتهای زیر مجموعه آنها تاثیرپذیرند، بنابراین میتوان انتظار داشت که بورس از رشد فعلی قیمت ارز استقبال کند و بهسمت تعدیل قیمتها حرکت کند. در بازارهای جهانی نیز برای کوتاهمدت (۳ماه آینده) اینگونه پیشبینی میشود که همچنان قیمت کامادیتیها حداقل در سطوح فعلی با یک بازه ۱۰ درصدی حفظ شود. بهنظر میرسد که شرایط برای شرکتهای ایرانی بهویژه شرکتهای بزرگ مطلوب باشد تا بتوانند فروش مناسبی را تجربهکنند. صحبتهای وزیر پیشنهادی اقتصاد نشان از محوریت مناسب برای بازار سرمایه داشت. میتوان گفت نسبت به وزرای دیگری که تاکنون سکاندار این وزارتخانه بودهاند نگاهی متفاوت ارائه شده است. در شرایط کلی اقتصاد موضوعی که میتواند در نقش حمایتی برای بازار سرمایه مورد توجه قرار گیرد، جلوگیری از قیمتگذاری دستوری خواهد بود که در حالحاضر بخش عمدهای از صنایع داخلی همانند فولاد، خودروسازها، شرکتهایی اعم از داروییها، مواد غذایی و قندیها از این مهم تاثیر میپذیرند. در صورتیکه عزمی در راستای حمایت از بازار سهام وجود داشته باشد در گام نخست باید قیمتگذاری دستوری عملا حذف شود. وزیر پیشنهادی صمت در صحبتهای اخیر خود «اصلاح» قیمتگذاری را مورد توجه قرار دادند که بهاعتقاد بنده ایشان باید از این اصطلاح استفاده کنند که باید بهسمت «حذف» قیمتگذاری حرکت کرد، چراکه قیمتگذاری بههر طریقی عملا بهضرر بازار سرمایه و اقتصاد کشور است. بنابراین چالش اصلی وزیر پشنهادی اقتصاد نخست با همکاران خود در هیاتدولت خواهد بود تا بهنوعی اعضای کابینه را نیز همراه کنند. بهبود شاخصهای شفافیت در بازار موضوع دیگری است که وزیر جدید اقتصاد میتواند در دستور کار خود قرار دهد. خواه ناخواه هرقدر هم انکار شود رانت اطلاعاتی در بازار سرمایه در گردش است. بر این اساس باید سازوکاری از جمله کم کردن زمان انتشار اطلاعیهها، خواستن اطلاعات بیشتر مبنی بر ارایه گزارشهای تولید و فروش شرکتها و موضوعاتی پیرامون انضباط و نظارت باید در بازار تشدید شود تا بهنوعی در عین حفظ سلامت بازار شاهد ایجاد رقابت منصفانه بین ارکان بازار نیز باشیم. در کوتاهمدت یا همان بازه زمانی ۳ ماهه، بازار کمریسک خواهد بود. با فرض اینکه نمادهای بنیادی از سوی سرمایهگذاران انتخاب شوند و وضعیت جریان نقد و سودآوری شرکتها نیز لحاظ شود میتوان انتظار بازدهی مطلوب را داشت. پیش از این نیز باید متغییرهای کلان سیاسی و اقتصادی مورد توجه اهالی بازار قرار گیرد.
آهنگ صعود شاخص بورس در روز گذشته چندان قدرتمند نبود. اینطور که بهنظر میآید پس از گذر از سطح روانی یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی بازار سهام مسیری آرام را برای نفس تازهکردن در پیشگرفته است.
ریزنوسان بورس در مرز روانی
این در حالی است که در روز گذشته رونق معاملات در نمادهای کوچک توانست پس از گذشت ۵ماه شاخص هموزن را بهمحدوده اول سال یعنی ۴۴۰ هزار واحد برساند. خبرها حکایت از آن دارد که بهدلیل تعبیر افکار عمومی درباره جاماندن این نمادها از روند اصلی بازارها فعلا نمادهای کوچک که تنوع بسیاری از لحاظ ماهیت دارند، با ورود بیشتر پول حقیقی روبهرو هستند. علاوه بر این بازتر شدن محاصره دستوری قیمتها نیز عاملی است که میتواند بر تقاضا در این نمادها بیفزاید.
ستاره شانس کوچکترها
شاخص بورس تهران روز گذشته رشدی ضعیف را بهنمایش گذاشت. در این روز برآیند فراز و فرود قیمتها در بازار سرمایه سبب شد تا برخلاف روز گذشته که رشدی بیش از یک درصدی را در نماگر بازار سهام شاهد بودیم، در این روز نوسان رو بهپایین قیمت سهام در برخی از نمادها سبب شد تا در نهایت افزایشی تنها ۳۳۰واحدی برای «تدپیکس» داشته باشیم.
این رشد در نهایت برابر بود با تغییر ۰۲/ ۰درصدی دماسنج اصلی بازار. با این حالا صعود و افول شاخصها در این روز محدود بهتغییرات اندک این نماگر نبود چراکه شاخص هموزن در روز دوشنبه موفق شد بالاخره به محدوده ثبت شده در روزهای نخست سال برسد. این خبر برای آنبخش از افرادی که وضعیت قیمت سهام و روند آن در نمادهای کوچک را پیگیری میکنند از اهمیت بسیاری برخوردار است. دلیل چنین اهمیتی را باید در احتمال واکنش مثبت این شاخص بهگذر از سطح مورد نظر که در محدوده ۴۴۰ هزار واحدی بهثبت رسیده جستوجو کرد چراکه بهزعم بسیاری از فعالان بازار نماگر هموزن میتواند با گذر از محدوده یادشده اهداف بالاتری را دنبال کند.
با توجه با اینکه در طول یک سال اخیر دستهای از نمادهای کوچک بازار مورد معامله در بورس تهران کاهش قیمت قابلتوجهی را بهثبت رساندهاند و حتی برای برخی از آنها زیان قیمت نزدیک به۸۰ درصدی نسبت بهاوج رونق بازار ثبت شده، بنابر این اصلا بعید نخواهد بود که در همدستی انتظارت تورمی رو بهرشد در میان مردم و فعالان اقتصادی با سازوکارهای معیوب حجم مبنا و دامنه نوسان بازار سرمایه بازهم اشباع تقاضا در این نمادها را نظارهگر باشد. طبیعتا چنین امری لزوما بهمعنای ارزندگی سهام در گروههای یاد شده نخواهد بود و میتواند ریسک بالایی را برای فعالان کمتجربهتر بازار ایجاد کند. با این حال طبیعی است که در روزها و هفتههای پیشرو با فرض تداوم روند کلی حاکم بر بازار سهام شاهد تشدید تقاضا در نمادهای مورد بحث باشیم. از اینرو بهتر است تا فعالان خرد بازار این روزها با احتیاط بیشتری بهسهامداری در این گروهها بپردازند و حتیالمقدور از طریق روشهای غیرمستقیم نظیر صندوقهای سرمایهگذاری ریسک خود را در بازار سهام کاهش دهند.
کوچ نشینی سرمایه
اما از نمادهای کوچک و دماسنج هموزن که بگذریم در بازار روز گذشته یک عامل دیگر نیز خودنمایی میکرد. در این روز حجم قابلتوجهی از سرمایه سهامداران عمده میان نمادهای مختلف دستبهدست شده که بهموجب آن خالص خرید حقوقی بهحدود ۱۰۴ میلیارد تومان رسید. این رقم در شرایطی بهکارنامه بورس تهران در نخستین روز از شهریور پیوست که در واپسین روز مردادماه این بازار توقف خروج حقیقی را شاهد بود. روند نوسانی خالص خرید حقیقی در بازار سهام طی هفتههای اخیر بهخوبی نشان میدهد که با وجود تقویت عوامل مثبت اثرگذار بر بازار سهام، همچنان روند ورود پول حقیقی بهبازار در سطحی نیست که بتوان نظر سرمایهگذاران خرد درباره روند صعودی را رویکردی یکدست دانست. با این حال نحوه نوسان و این سنجه مهم در ماههای اخیر بهوضوح حکایت از آن دارد که طی یکماه گذشته بازار بسیار خوشبینتر از هفتههای ابتدایی سال بهمعامله سهام میپردازد. همین امر سبب شد تا در روز یکشنبه ارزش معاملات خرد با رسیدن بهحدود ۷۷۸۰ میلیارد تومان رکورد بیشترین میزان بهثبت رسیده از ابتدای سال ۱۴۰۰ را بهثبت برساند. این رقم در روز گذشته در حدوده ۷۵۸۷ میلیارد تومان بود.
البته باید بهخاطر داشت که مهمترین نکته در تایید افزایش اقبال عمومی بهبازار سهام نه صرفا افزایش عرضه معاملات و افزایش نسبی ورود پول بهبازار بلکه کاهش قابلتوجه تعداد صفوف فروش در مقابل افزایش صفوف خرید است که در گزارشهای پیشین نیز روند آنها بهطور پیوسته مورد تحلیل قرار گرفته است.
بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد که بورس تهران که در روزگاری نهچندان دور و در ماههای قبل با افزایش ارزش و وزن صفوف فروش شاهد گیرکردن حدود ۷۰ درصد از نمادها در وضعیت اشباع عرضه بود، حالا تنها در ۲ درصد از نمادها صف فروش را نظاره میکند. این در حالی است که در روز معاملاتی قبل از آن ۴ درصد از نمادهای معامله شده در صف فروش بودند. بر این اساس میتوان اینطور تلقی کرد که بهرغم فاصله قابلتوجه بازار سهام با اوج قیمتها در مرداد سال قبل، از لحاظ وزن و تعداد صفهای فروش بازار بهدوران رونق بسیار نزدیک شده است.
بر این اساس در روزی که شاخصکل بورس تهران بهزحمت رشد کرد، از مجموع ۳۳۹ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۲۰۳ سهم که حدودا ۶۰ درصد نمادهای یاد شده را شامل میشود بهمحدوده مثبت رسید. در مقابل ۱۳۲ سهم یعنی ۳۹ درصد از کل نمادهای یادشده در سطوح منفی دادوستد شدند. در این روز ۱۰۱ نماد (معادل ۳۰ درصد) صف خرید داشتند که مجموع ارزش این صفهای خرید ۷۱۳ میلیارد تومان بود. اما در مقابل همانطور که در سطور بالا بهشرح آن پرداختیم، صففروشها تنها به۸ نماد بورسی (۲درصد) محدود شد. گفتنی است ارزش این صفها رقمی بالغ بر ۱۳۷ میلیارد تومان بود.
کوچکترها چرا؟
فراتر از همه اعداد ارقام بهثبت رسیده گشت و گذاری در شبکههای اجتماعی و کانالهای بورسی حکایت از آن دارد که صنایع کوچک بازار سهام بهدلیل اینکه خیلی دیرتر از نمادهای شاخصساز رشد خود را آغاز کردهاند، از استعداد بیشتری برای صعود در هفتههای پیشرو برخوردار هستند. بهنظر میرسد که در این نکته نیز عاملی مانند انتظارات تورمی نقشی مهم بازی میکند. بسیاری از فعالان بازار بر این باور هستند که بهسبب پافشاری زیاد فعالان بازار سهام بر سیاستگذاران و ناکامماندن تمامی سیاستهای دستوری و اعمال فشار برای پایین نگاهداشتن قیمتها در سالهای اخیر، بیراهه قیمتگذاری چندان دوام نخواهد داشت و از اینرو با آزادشدن قیمتها صنایع کوچک نیز رفتهرفته میتوانند بهسپری مناسب برای حفظ ارزش دارایی در مقابل تورم مجهز شوند. از اینرو گفته میشود که این نمادها از روند بازار جا ماندهاند. با توجه بهماهیت مختلف این نمادها و لزوم تحلیل متفاوت و متناسب هر شرکت دنیایاقتصاد نمیتوان صحت این مدعا را تایید کند.
همانطور که در روزهای اخیر نیز شاهد بودیم اقبال عمومی بهنمادهای خودرویی ماهیتی از این جنس داشت. در روزهای گذشته حرف و حدیثهای پیرامون وضعیت خودروسازیها و لزوم آزادسازی قیمت آنها بهمیان آمد که سبب شد تا در روز یکشنبه رقمی نزدیک به۱۲۰۰ میلیارد تومان از پول حقیقی بهاین صنعت وارد شود. در روز قبل نیز این گروه در رتبه دوم ارزش معاملات قرار داشت. البته در این روز بهمیزان ۳۰۰ میلیارد تومان از سرمایه حقیقیها از این گروه خارج شد که با توجه بهتقاضای قابلتوجه روز یکشنبه نمیتوان ثبت این رقم را گواهی بر شکنندهبودن قیمت خودرو در سطوح فعلی دانست.
نقش و نگار شاخص
برآیند تحلیلهای مختلف در بازار سرمایه سبب شده تا آرایش شاخص بورس با گذر زمان طی ماههای اخیر تغییر کند. با توجه به اینکه نزدیک به ۷۰درصد نمادهای این بازار را نمادهای کامودیتی محور تشکیل میدهند بهنوعی میتوان تغییرات این شاخص در گذر زمان را بهنوعی حاصل از نوسان قیمت در بازارهای جهانی و تغییر متغیرهای مهم اقتصادی بهویژه قیمت ارز دانست.
بررسی نماگر اصلی بازار در روزهای گذشته بهخوبی نشان میدهد که در مواجه با حمایت و مقاومتهای پیشرو قیمتها بهطور جدی تحتتاثیر نقاط گردش قیمت در ماههای قبل هستند. در حالحاضر شاخص بورس در شرایطی از سطح روانی یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی عبور کرده که بهدلیل تغییر جهت بازار در شهریور و مهرماه سال گذشته با احتمال مقاومت در محدوده بین یک میلیون و۵۰۰ هزار تا یک میلیون و ۵۳۰ هزار روبهرو است.
از اینرو ممکن است با توجه بهوضعیت مشخص نبودن کابینه دولت و گیرودار رای اعتماد وزرای پیشنهادی در مجلس و احتمالات و برنامههای مطرح شده در این خلال شاهد نوسان شاخص در محدوده یادشده باشیم. طبیعتا در صورت گذر از این محدوده بازار میتوان شاهد رونق بیشتری باشد.
طبیعتا بهدلیل حضور نمادهای سنگین وزن دلاری در شاخص با گذر از سطح یاد شده امنیت سرمایهگذاری در سهام کامودیتی محور بیشتر خواهد بود، با این حال باید توجه داشت که احتمال ثبات یا کاهش نسبی قیمت دلار ممکن است این جهتیابی را با مشکل روبهرو کند، مخصوصا در شرایط کنونی که ترس از اوجگیری دوباره کرونا چشمانداز آتی در بازارهای بین المللی را تضعیف کرده است.
روز گذشته بازارهای جهانی در قیمتگذاری بسیاری از کالاها خوب عمل کردند با این حال بهدلیل آنچه که پیشتر درباره تشویش تقاضای کل گفته شد ممکن است این روند چندان از ثبات کافی برخوردار نباشد.
شرکت چادرملو اعلام کرد: کارخانه گندله سازی اردکان توانست با تولید ۳۶۷ هزار و ۹۵۴ تن گندله در مرداد ماه، بالاترین میزان تولید ماهانه از ابتدای راه اندازی کارخانه را ثبت کند.
کمالی مدیر گندله سازی چادرملو در این خصوص گفت: با توجه به سوابق تولید ثبت شده و محدودیت های موجود در ظرفیت طراحی کارخانه، ثبت این میزان تولید دور از دسترس به نظر می رسید اما با تلاش همه کارگران و مدیران در تمامی سطوح این مهم صورت پذیرفت.
سفارس در مرداد از مجموع بهای تمامشده سرمایهگذاریهای خود در بورس و خارج از بورس را برابر با ۸ هزار و ۹۸۰ میلیارد ریال گزارش کرده که عمدهترین بهای تمامشده سرمایهگذاری در بورس با ۵ هزار و ۹۷۲ میلیارد ریال بوده است.
بیشترین ارزش بازار سیمان فارس و خوزستان در مردادماه متعلق به صنعت «سیمان، آهک و گچ» با ۱۰۷ هزار و ۸۳۴ میلیارد ریال بوده و پسازآن نیز «فعالیتهای کمکی به نهادهای مالی واسط» با ۲ هزار و ۷۹۱ میلیارد ریال بیشترین ارزش بازار را به خود اختصاص داده است.
شرکت سیمان فارس و خوزستان در مردادماه سال جاری از معاملات واگذاری سهام نزدیک به ۹۰ میلیارد ریال سود کسب کرده است.
سهم در انتهای مردادماه چندین شرکت با بهای تمامشده ۵ هزار و ۹۷۲ میلیارد ریال در پرتفوی بورسی خود داشته که با رشد ۱,۷۹۷ درصد به مبلغ ۱۱۳ هزار و ۲۶۹ میلیارد ریال رسیده است.
شرکت داروسازی اکسیر از تولید محصول جدید رمدسیویر برای درمان بیماران کرونایی و اثر آن بر افزایش فروش خبر داد .
براین اساس، “دلر” اعلام کرد: با توجه به افزایش شیوع بیماری کرونا در ماه های اخیر این شرکت تولید محصول رمدسیویر را برای درمان بیماران کرونایی در دستور کار قرار داده است که تولید این محصول جدید منجر به افزایش فروش شرکت شده است.
ادامه روند تولید و فروش این محصول طی ماه های آتی رابطه مستقیمی با میزان وضعیت شیوع بیماری کرونا خواهد داشت. ضمناً با توجه به کاهش قیمت این محصول در مرداد ماه، محاسبه آثار سود و زیان آن مشخص نیست لذا پس از مشخص شدن تاثیرات، بودجه تعدیل شده افشا خواهد شد.
شرکت پارس سرام با نماد «کسرام» نیز پیشنهاد هیاتمدیره شرکت با پیوست گزارش توجیهی را منتشر کرد.
این شرکت نیز تصمیم به افزایش سرمایه از مبلغ ۱/ ۹۸میلیارد تومان به مبلغ ۱/ ۱۷۳میلیارد تومان از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی به منظور خرید و بهینهسازی ماشینآلات، تجهیزات، جبران مخارج انجام گرفته توسط سهامداران و اصلاح ساختار مالی شرکت دارد که البته اجرایی شدن آن در ابتدا منوط به کسب تاییدیه از سوی حسابرس و بازرس قانونی است.
همزمان با عبور قیمت بیت کوین از ۵۰,۰۰۰ دلار تعداد تراکنشهای شبکه این ارز دیجیتال به کف تاریخی خود نزدیک شده است. حجم تراکنشها هم کاهش قابل توجهی داشته و در حال حاضر حجم تراکنشهای روزانه بیت کوین حدود ۱۸.۸ میلیارد دلار است. از طرفی دیگر، موجودی بیت کوین سرمایهگذاران بلندمدت به اوج تاریخی خود در ۱۲.۷ میلیون واحد رسیده است.
بدون دیدگاه