استیبلکوین، سرکل (Circle) و تتر (Tether) ادعا کردند که استیبل کوینهای تنظیمشده هستند و این ادعا انتقاد شرکت پاکسوس (Paxos) شرکتی آمریکایی در حوزه فناوریهای مالی را در پی داشته است. به گزارش «ایسنا» توزیعکنندگان استیبل کوینهای (استیبل کوین، ارز دیجیتالی که به یک دارایی ذخیره ثابت مانند دلار آمریکا یا طلا متصل شده است) تنظیم نشده احتمالا از سرمایه مشتریان خود استفاده میکنند تا سرمایهگذاریهای خود را برای بهدست آوردن سود مالی بیشتر حفظ کنند و این امر درواقع تهدیدی برای کاربران استیبل کوین به شمار میرود. در این میان، برخلاف رقبا، پاکسوس استاندارد (Paxos Standard) و بایننس یواسدی (Binance USD) با معادل نقدی ۹۶درصدی پشتیبانی میشوند.
در یک پست وبلاگی که در ۲۱جولای منتشر شد، پاکسوس اظهار کرد: دو استیبل کوین پاکس (Stablecoins Paxos Standard (PAX و بی یواسدی (Binance USD (BUSD) صادرشده توسط شرکت پاکسوس تراست، یک موسسه مالی و شرکت فناوری مستقر در نیویورک، تقریبا ۱۰۰ درصد با پول نقد یا معادل آن پشتیبانی میشوند. این شرکت، سرکل و تتر را بهدلیل ادعای خود مبنی بر «استیبل کوین تنظیم شده بودن» فراخوانده است.
پاکسوس از طریق مقایسه مستقیم ذخایر دلار دو صادرکننده استیبل کوین، تتر لیمیتد (Tether Limited) که یواسدی تتر (USDT) را صادر میکند و سنتر (تاسیس شده توسط سرکل) که یواسدی کوین (USDC) را منتشر میکند، یک جنگ استیبل کوین به راه انداخته است. البته این دو شرکت هنوز توضیحی در این مورد ارائه نکردهاند.
در اکوسیستم رقابتی استیبلکوینها، ذخایر نقدینگی و معادل نقدی آن برای یواسدی کوین به میزان ۶۱درصد و برای یواسدی تتر به میزان ۸۵/ ۷۵درصد است. در واقع سرمایهگذاریهایی که بهراحتی قابل تبدیل به پول نقد هستند و میتوانند ظرف سه ماه یا کمتر قابل تسویه باشند، قابل اعتمادند. طبق گفته پاکسوس، ذخایر نقدی کم رقبا یک ضعف اساسی است.
مشتریانی که از یواسدی کوین و یواسدی تتر استفاده میکنند با توجه به عدم نقدینگی رمزارزها (سررسیدهای سرمایهگذاری تا چندین سال)، ریسک عدم پرداخت شرکتها و نرخ بهره که میتواند ارزش اوراق بهادار با سررسید طولانیمدت را کاهش دهد، با خطر زیان روبهرو میشوند.
پاکس و بییواسدی متعلق به شرکت پاکسوس تراست از این خطرات عاری هستند؛ زیرا این شرکت توسط وزارت خدمات مالی امور خارجه نیویورک (NYDFS) کنترل میشود.
وزارت خدمات مالی امور خارجه نیویورک از این شرکت میخواهد محصولات و خدمات خود را بهطور مداوم تایید و نظارت کند. به گفته پاکسوس، شرکت Trust Company Gemini یکی دیگر از صادرکنندگان استیبل کوین تنظیم شده است که دلار Gemini)GUSD) را منتشر میکند. وزارت خدمات مالی امور خارجه نیویورک هر سه استیبلکوین پاکس، بییواسدی و GUSD را تنظیم میکند.
بنابراین یواسدی کوین و یواسدی تتر به داراییهای دیجیتال تنظیم نشده مانند بیتکوین، اتریوم و سایر موارد شبیه هستند.
در آخرین پست وبلاگ پاکسوس، دن برستین، مشاور عمومی و مدیر ارشد تطبیق اظهار کرد: ارزش اصلی نظارت بر رمزارزها این است که اطمینان حاصل شود که ذخایر نقدی و پشتوانه این رمزارزها مشخص باشد. اگر نه اسدی کوین و نه تتر نتوانند تعهدات خود را برآورده کنند، آیا میتوان آنها را بهعنوان استیبل کوینهایی با پشتوانه دلار در نظر گرفت؟
بزرگترین رمزارز جهان بعد از ۴۰ روز دوباره به مرز کانال مقاومتی ۴۰ هزار دلاری بازگشت. بعد از اعلام خبر پذیرش بیتکوین به عنوان ابزار پرداخت توسط غول تکنولوژی آمریکایی، شرکت آمازون، روند بازار رمزارزها صعودی شد. هفته گذشته نیز ایلان ماسک اعلام کرد احتمال دارد بیتکوین را برای خرید ماشینهای الکتریکی خود بپذیرد. این دومینو منجر شد تا بالاخره تابوی صعود تند رمزارزها بعد از یک ماه شکسته شود. سایر رمزارزها نیز به پیروی از بیتکوین، روند صعودی داشتند. طلای جهانی نیز با آغاز هفته کاری توانست روند صعودی خود را از سر بگیرد و مجددا تا هزار و ۸۱۲ دلار رشد کند.
بیشترین رشد روزانه بیتکوین در شش ماه گذشته
بیتکوین توانست یکی از بیشترین سودهای روزانه خود را در 6 ماه گذشته به ثبت برساند. بزرگترین رمزارز بازار ارزهای دیجیتالی تا عصر روز پنجشنبه رشدی 8 درصدی را ثبت کرد و در قیمت 38 و هزار 200 دلار معامله شد. این در حالی است که بیتکوین با رسیدن به قیمت 39 هزار و 850 دلار، سود روزانه 5/ 12 دلاری را نیز به خود دید که این بالاترین قیمت از اواسط ماه ژوئن بود و حتی قیمت آن در بخش معاملات آتی صرافی بایننس، تا 48 هزار دلار نیز رشد کرد. با صعود روز گذشته، بیتکوین ششمین روز متوالی خود را با رنگ سبز سپری کرد. این رشد در بازاری که به مدت بیش از یک ماه در حال نوسانات کوچک بود دور از انتظار بود. تنها یک خبر مثبت برای بیتکوین میتوانست این روند نسبتا ثابت را در هم بشکند و صعودی چشمگیر را برای رمزارزها به ارمغان بیاورد. این خبر اعلام آمادگی شرکت آمازون (NASDAQ: AMZN) برای پذیرش بیتکوین به عنوان ابزار پرداخت خود بود. این غول فناوری آمریکایی در تلاش است تا با استخدام متخصصان در تیم تحقیق و توسعه متمرکز بر پرداخت خود، به سمت توسعه ارزهای دیجیتال و بلاکچین برود. تیم پرداخت آمازون به دنبال یک ارز دیجیتال و یک محصول بلاکچین برای توسعه استراتژی این شرکت در این زمینه و همچنین تهیه نقشه راه است. این تیم مسوول پرداختهای مشتریان آمازون در سایتهای آمازون از طریق خدمات جهانی آن است. هفته گذشته نیز ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت تسلا اظهار کرد که این شرکت خودروسازی در صورت استفاده استخراجکنندگان بیتکوین از انرژی پاک، پذیرش بیتکوین را برای خودروهای خود از مجددا از سر خواهد گرفت.
این شرکت در ماه مه پرداخت بیتکوینی را برای مشتریان خود منع کرد و این یکی از دلایلی بود که قیمت بیتکوین و رمزارزها ریزش شدید خود را تجربه کردند. مدیرعامل توییتر، جک دورسی نیز هفته گذشته گفت که ارز دیجیتال بخش بزرگی از آینده این شرکت رسانههای اجتماعی است.
فعالان و سرمایهگذاران این حوزه اظهار کردند که جمعبندی این اظهارات و اخبار کافی بود تا سرانجام بازار را از کف حمایتی که از زمان سقوط تاریخی ماه مه در آن ثابت مانده است، بلند کند. اما این در حالی است که دادهها نشان از تصفیههای سنگین معاملهگران کوتاهمدتی دارد که حاکی از آن است که بسیاری از آنها در حال کم کردن فعالیت خود هستند.
رمزارز؛ حوزه رقابت بخش خصوصی و دولتی
شواهد و اتفاقات اخیر نشان میدهد دو نیرو بر روند رمزارزها تاثیر میگذارند. در حال حاضر دولتها و بخش خصوصی در حال زورآزمایی درباره رمزارزها هستند. دولتها با احساس خطر برای از دست دادن قدرت کنترلی خود بر پول و پایه پولی، در حال مقاومت با گسترش روزافزون رمزارزها هستند.
دولت چین به عنوان نخستین دولتی که در برابر گسترش رمزارزها ایستادگی کرد، شناخته میشود. سایر ابرقدرتهای اقتصادی جهان نیز با وضع قوانین مالیاتی و دستورات تشخیص هویتی برای فعالان این حوزه، سعی بر حفظ تسلط پولی خود دارند.
از طرفی دیگر شرکتهای خصوصی، کم و بیش در حال اتخاذ رویههایی برای گسترش هرچه بیشتر تکنولوژی نوین بلاکچین هستند. شرکتهای بزرگ تکنولوژی دنیا، از جمله تسلا و آمازون و حتی برخی بانکهای خصوصی بزرگ جهان، از جمله جیپی مورگان و مورگان استنلی، به طرق مختلفی در حال حمایت از این صنعت هستند. بانک جیپی مورگان چندی پیش با ارائه صندوق سرمایهگذاری بیتکوین برای مشتریان خود این امکان را فراهم کرد تا بتواند در این حوزه سرمایهگذاری کنند. یکی از صندوقهای وابسته به مورگان استنلی نیز چندی پیش با خرید تعدادی سهم از صندوق بیتکوین گریاسکیل فعالیت خود را در این حوزه آغاز کرد.
این رقابت میان بخش خصوصی برای حمایت و گسترش رمزارزها برای کاهش تسلط پولی دولتها و دولتها برای سلطهیافتن بر این حوزه با وضع قوانین محدودکننده و سختگیرانه برای معاملات و استخراج و همچنین برنامهریزی آنها برای انتشار ارزهای دیجیتال دولتی(گاوکوین) باعث شد نوسانات چندماه اخیر در بازار زیادتر شود و نااطمینانی را چند برابر کند. حال باید دید تا نتیجه این رقابت به نفع کدامیک خواهد شد.
واکنش سایر رمزارزها
بعد از اعلام خبر پذیرش بیتکوین به عنوان ابزار پرداخت برای شرکت آمازون، سایر رمزارزها نیز به پیروی از بزرگترین رمزارز جهان، روندی صعودی پیدا کردند. اتریوم که دومین رمزارز بزرگ بازار است در پی این خبر، رشدی 7/ 8 درصدی را ثبت کرد و بعد از رشد 27 درصدی هفتگی خود به قیمت 2 هزار و 370 دلار رسید. این بالاترین قیمت اتریوم در 50 روز گذشته است. سایر رمزارزها نیز به همین منوال روندی صعودی داشتند. ارزش بازار جهانی رمزارزها نیز بعد از این خبر رشدی 130 میلیارددلاری را تجربه کرد و به هزار و 540 میلیارد دلار رسید.
نوسان در آغاز هفته طلا
طلای جهانی صبح اول هفته خود را صعودی آغاز کرد و تا هزار و 812 دلار نیز پیشرفت، اما در ادامه روز با از دستدادن 12 دلار از ارزش خود دوباره به مرز 1800 دلاری بازگشت.
در این میان بعد از چند روز صعود ارزش دلار آمریکایی تا 93 واحد، امروز اما شاخص دلار با تغییر روند خود افتی 1/ 0 درصدی را به ثبت رساند و به 8/ 32 واحد رسید. اما سرمایهگذاران طلای جهانی منتظر جلسه آخر هفته کمیته بازار باز فدرال رزرو هستند تا موضعگیری سران فدرال رزرو درباره نرخ بهره مشخصتر شود.
طبق برنامه قبلی این کمیته برنامه افزایش نرخهای بهره طی سه مرحله تا سال 2023 مطرح شده بود، اما تحلیلگران احتمال میدهند که این برنامه زودتر عملی شود. در صورت اجراشدن این برنامه، بازارهای جهانی دوباره با شوک بزرگی روبهرو خواهند شد که میتواند برای سرمایهگذاران نگرانکننده باشد.
مهمترین اتفاق بازارها در سومین روز هفته، عبور سکه از سطح مقاومتی ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی بود. روز دوشنبه فلز گرانبهای داخلی، ۱۶۰ هزار تومان رشد را به ثبت رساند و در محدوده ۱۰ میلیون و ۸۸۰ هزار تومان قرار گرفت. آخرین بار در اواخر خردادماه، سکه در چنین سطح قیمتی نوسان کرده بود. تحلیلگران فنی محدوده ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی را به عنوان مقاومت اول بازار سکه معرفی کرده و احتمال داده بودند، بازار در صورت شکست آن به سمت مقاومت دوم یعنی محدوده ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان حرکت خواهد کرد. به عبارت دیگر، اگر طی روزهای بعدی، سکه امامی به زیر محدوده ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بازنگردد، احتمال قدرتنمایی خریداران زیاد خواهد بود.
عامل اصلی رشد قیمت سکه
یکی از مهمترین عواملی که موجب شد سکه امامی در روز دوشنبه در جاده صعودی حرکت کند، افزایش بهای دلار در بازار داخلی بود. اسکناس آمریکایی در سومین روز هفته توانست ۷۰ تومان رشد را تجربه کند و به بهای ۲۴ هزار و ۹۷۰ تومان برسد. دلار از سد ۲۵ هزار تومانی نتوانست عبور کند ولی ادامه نوسان بالای خط ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان، انتظارات افزایشی را در بازار تقویت کرده است. به گفته فعالان، افزایش تقاضای حوالهای پس از پایان تعطیلات کرونایی، یکی از متغیرهایی بود که زمینهساز افزایش قیمت دلار در بازار داخلی بود.
رشد قیمت دلار به بازار سکه نیز سرایت کرد و زمینهساز شکست یک مقاومت مهم شد. البته فلز گرانبهای داخلی در روز دوشنبه از سوی اونس طلا نیز مورد حمایت قرار گرفت. اونس طلا در ابتدای روز تا بالای محدوده هزار و ۸۱۰ دلار رشد کرد و فضای بازار سکه را تحت تاثیر قرار داد. برگشت اونس طلا در اواسط روز تا حدی فضای بازار سکه را آرام کرد ولی همچنان سکهبازان به دیگر بال افزایشی خود یعنی رشد قیمت دلار تکیه کردند و همین عامل باعث شد که فلز گرانبهای داخلی با تعدیل قیمت اونس طلا دچار تغییر معنیدار کاهشی نشود.
سکهبازان در صورتی که دلار به بالای مرز ۲۵ هزار تومانی برود، خریدهای خود را بیشتر خواهند کرد و به دنبال فتح محدوده 11میلیون تومانی خواهند بود.
افزایش ارزش دلار در شهرهای مرزی
فعالان بازار ارز دیروز عنوان میکردند که یکی از دلایل رشد قیمت دلار، افزایش ارزش این ارز در شهرهای مرزی بود. بر اساس گفتههای آنها، دیروز قیمت دلار در منطقه هرات افغانستان به بالای ۲۵ هزار تومان رفت و در سلیمانیه عراق نیز تمایل زیادی برای فروش وجود نداشت. افزایش ارزش دلار در شهرهای مرزی میتواند موجب شود که دلار از بازار ارزانتر داخلی به آن سوی مرزها منتقل شود. نکته دیگر اینکه، به طور سنتی ارزش دلار در منطقه هرات افغانستان پایینتر از بازار داخلی بود. این موضوع موجب میشد برخی معاملهگران ارز ارزانتر را از هرات وارد بازار مشهد و بعضا تهران کنند. زمانی که قیمت دلار در منطقه هرات پایینتر از بازار داخلی نباشد، یکی از منابع تامین ارز از دست میرود، موضوعی که در انتظار بازیگران ارزی اثرگذار است. به نظر میرسد بالا ماندن قیمت دلار در هرات و سلیمانیه زمینهساز رشد بیشتر قیمت دلار در بازار داخلی شود. با اینحال، معاملهگران کاهشی باور دارند که دولت دوازدهم در آخرین روزهای کاری خود سطح عرضه خود را به شکل قابل توجهی بالا خواهد برد.
تغییر انتظارات سیاسی دلاریها؟
در حالی که شماری از معاملهگران افزایش ارزش حواله درهم و دلار در شهرهای مرزی را به عنوان متغیر تعیینکننده صعودی بازار داخلی معرفی میکردند، دسته دیگری از معاملهگران باور داشتند، نوسانات قیمتی بیشتر به دلیل تغییر انتظارات سیاسی بود. از نگاه این گروه، بازار حدس میزد که بین ایران و آمریکا به زودی توافق هستهای صورت بگیرد، ولی توقف مذاکرات موجب شد چنین انتظاری تغییر کند. در شرایط فعلی بازار اطمینان زیادی دارد که حداقل تا پایان دولت دوازدهم اتفاق سیاسی خاصی رخ نخواهد داد و از آغاز دولت سیزدهم نیز باید مدتی بگذرد که شرایط دوباره مذاکرات فراهم شود.
چنین ذهنیتی موجب شده است که برخی از معاملهگران حداقل به قصد کوتاهمدت در موقعیت خرید قرار بگیرند و تا زمانی که شرایط سیاسی تغییر نکرده است، ارز خود را به فروش نرسانند. اگر بازارساز نتواند قیمت دلار را پشت مقاومت ۲۵ هزار و ۲۰۰ تومان نگه دارد، احتمال ورود بیشتر تقاضا نیز در بازار وجود خواهد داشت.
در ماههای آینده قطعا افتوخیزهایی در شاخص کل بورس خواهیم داشت و نمیشود بهبود وضعیت را به صورت رشد پایدار و همهجانبه در همه صنایع بازار انتظار داشته باشیم. رضاپورکارشناس بازار سرمایه با بیان این مطلب درباره روند آینده بورس گفت: بسیاری از سرمایهگذارانی که از فضای هیجانی و ملتهبی که بر بازار سرمایه حاکم بود ترسیده بودند، این روزها باز هم در حال وارد شدن به بورس هستند و همین افراد در حال ترک بازارهای غیرمولد دیگر هستند
یک کارشناس بازار سرمایه درباره تبعات تعطیلی ۶روزه تهران و پیامد آن بر بورس گفت: مسالهای که در هفته گذشته بازار با آن روبهرو شد و تا هفته جاری ادامه پیدا کرد، تعطیلات کرونایی بود. فعالان بازار بهمرور این اتفاق و پارامترهای جدید را به عنوان ریسکهای مدنظر در محاسبات خود در نظر میگیرند که این موضوع میتواند اهرم ریسک را برای سرمایهگذاری بازار سرمایه و دیگر بازارها افزایش دهد
محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس با اشاره به اینکه اکنون بازار در حال حرکت به سمت شرایط باثباتتر و کسب آمادگی لازم برای فروش مجدد سهام عدالت است، اظهار کرد: در این مرحله از آزادسازی سهام عدالت دقت خواهیم داشت تا به هیچ عنوان آزادسازی به شکلی نباشد که تاثیر منفی بر روند معاملات بازار داشته باشد و دوباره شاهد تکرار روند نزولی سال گذشته در بازار باشیم
حالوهوای صفحات بورسی دیروز در فضای مجازی مانند دیگر صفحات فعالان این فضا بحث درباره تجمعات اعتراضی مقابل پاساژ علاالدین بود، اما موضوع مهمی که از دید فعالان بورسی دور نماند و زیاد درباره آن صحبت شد، مساله تصمیم وزارت صمت برای خروج سیمان از بورس کالا بود.
در این راستا دیروز جلسهای برگزار شد که فعالان بازار سرمایه از اینکه در این جلسه نه نماینده بورس و نه نماینده انجمن تولیدکنندگان سیمان حضور داشتند، انتقاد کردند. آنان اعتقاد داشتند خروج سیمان از بورس کالا به معنی ورود مجدد دولت به حوزه قیمتگذاری آن بوده و در شرایط ناپایدار کنونی، باعث انتقال بخشی از سود تولیدکننده به واسطهها و غیرواقعی شدن قیمتها میشود که مخالف منافع حوزه تولیدکننده و مصرفکننده است؛ برای همین تاکید داشتند نباید اجازه داد سیمان از بورس کالا خارج شود. هاشم آردم، یکی از کارشناسان و فعالان بازار سرمایه بود که دیروز در توییتر خود بهطور مفصل درباره این موضوع نوشت. او در ابتدا برگزاری جلسهای را که درباره بررسی خروج سیمان از بورس کالا بود، به باد انتقاد گرفت و نوشت: «ظاهرا توی جلسه نه نمایندهای از بورس کالا حضور داره و نه نمایندهای از انجمن تولیدکنندگان سیمان! بعد از ۵ ساعت جلسه تازه به این نتیجه رسیدن که یک کارگروه متشکل از بورس کالا، فعالان سیمان و صمت تشکیل بشه برای تصمیمگیری!»
آردم در ادامه نوشت: «سهام سیمانی امروز (دوشنبه) منفی جدی خورده، فروشندهها از طرفی انگیزه بالایی برای شناسایی سود دارن (با توجه به رشد قابل توجه قیمت سهام سیمانی در یک ماه گذشته) و از طرف دیگه احتمال بالایی برای موفقشدن تجار سیمان در برابر تولیدکنندگان و خروج سیمان از بورس کالا قائل هستن. مقامات صمت در آستانه تحویل دولت فرصت دارند یک بار در سمت درست ماجرا بایستند و منافع تولیدکننده را به منافع رانتخوار مقدم بدانند.» در اواخر فرصت کاری دیروز هم خبر آمد که جلسه مذکور به نتیجهای نرسیده است. یکی از کاربران بورسی با اعلام پایان جلسه نوشت: «جرات نکردن دستور خروج سیمان از بورس رو صادر کنن رفته تو بازی بوروکراسی تشکیل کارگروه و از این بازیا که به عمر این دولت قد نمیده.» برخی هم پشتپرده اصرارها برای خروج سیمان از بورس کالا را تحلیل میکردند. مثلا کاربری در توییتر با طرح سوالاتی نوشت: «منفعت خروج سیمان از بورس کالا رو کی میبره؟… میدونید عرضه و تقاضا یعنی چی؟ اگر همین رو هم بدونید شما خودتون دلال پرورید.»
کاربری به نام «فرزاد» هم از وضعیت بد سهام شرکتهای سیمانی نوشت: «انقدر بازار بیدر و پیکر شده که شایعه میکنن قراره سیمان از بورس کالا خارج بشه کل گروه سیمان یکدست قرمزپوش میشن… تا کی قراره یک مشت دلال رو اعصاب مردم راه برند؟» کاربری به نام «ایمان سلمانی» هم با یک دو تیر دو نشان زد و با توییتی، هم از خروج سیمان از بورس کالا انتقاد و هم به تصمیم نمایندگان برای فیلتر کردن فضای مجازی اعتراض کرد. او نوشت: «ای کاش مجلس انقلابی حداقل به جای طرح صیانت فضای مجازی به دنبال صیانت از جان و مال مردم میبود و با فوریت طرح خرید واکسن کرونا و رفاه اجتماعی و صیانت از معیشت مردم و مبارزه با مختلسین و مافیاهای سیمان و مرغ و… را تصویب میکرد!؟» در نهایت هم همایون دارابی توییت کرد: «سالها گروههای رانتجو تلاش پیگیری برای خروج محصولات فولادی و پتروشیمی از بورس کالا صورت دادند، اما مقاومت در برابر این خواست غیرقانونی باعث شد این شرکتها امروز مهمترین و پرقدرتترین شرکتهای کشور باشند. حفظ سیمان در بورس کالا نیز همچین نتیجهای خواهد داشت.»
اهمیت سرمایهگذاری از طریق صندوقها
سرمایهگذاری از طریق صندوقها یکی از موضوعاتی است که رضا خانکی، فعال بازار سرمایه به آن تاکید دارد و از این رو هرچند وقت یکبار به آن میپردازد. او دیروز نیز در توییتی به اهمیت این موضوع اشاره کرد و نوشت: «با توجه به تورم پیش رو به نظرم سهم سبد سهام رو در پرتفوی سرمایهگذاریتون بالا نگهدارید. کماکان توصیهام خرید یک پرتفوی سهام یکجا از طریق خرید واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری است. » همین توییت باعث شد برخی از کاربران که این موضوع برای آنان نیز اهمیت داشت، به بحث درباره آن بپردازند. یکی از آنان نوشت: «درباره صندوقها نیازمند فرهنگسازی و اطلاعرسانی خیلی خیلی زیادیم. مثلا به هرکی میگی اگه روزای اول ریزش بازار سرو میخریدی الان حتی دو درصد توی سود بودی و نیازی نبود بازار رو چک کنی، باورش نمیشه یا به حسن نیتت شک میکنه. » خانکی هم در پاسخ به او گفت که برای ترویج سرمایهگذاری از طریق صندوقها بسیار مطلب نوشته، اما از او بهتنهایی کاری برنمیآید: «خیلی سر ترویج صندوقها مطلب نوشتم، ولی خب زور من تنها به جایی نمیرسد. اپلیکیشنداران رو هم روی همون بستر تعریف کردیم.
صندوقهای ETF خیلی گزینه مناسبی نیستند، چون عمرشون کوتاه و بازدههاشون نرمال نشده و خرید واحداشونم برای عموم مردم سخته.» کاربر دیگری هم در تایید نوشت: «چنین چیزی نیازمند تبلیغات تلویزیونی و رادیویی و پادکست و یوتیوب و اینستاگرام به طور روزانه و دائمه. ما حتی توی ۱۲ سال تحصیلیمون یک صفحه راجع به اقتصاد نخوندیم.» کاربری به نام «حسین» هم نوشت: «متاسفانه درباره صندوقها اطلاع خیلی کمه، برخی به ظاهر آگاه هم ندانسته یا عمدی مردمو از اینها دور میکنن، در حالی که برای بخش بزرگ سرمایهگذاران عادی بهترین انتخابن.»
امیر فهیمی /کارشناس بازار سرمایه
با توجه به تورمی که تا الان داشتیم و انتظارات تورمی پیشرو، به نظرم بخش قابل توجهی از سهام ارزانترین چیزهای قابل خریدن هستند.
مهدی رباطی/ کارشناس بازار سرمایه
پدیده بیدولتی یا خلأ قدرت بسیار خطرناک است. در این وضعیت یک آشفتگی در حوزههای اساسی زندگی مردم مشاهده میشود و شبکههای مافیایی با توسل به رانت و گماشتگان خود بیتوجه به منافع عمومی به دنبال تامین خواستههای خود و خارج کردن منابع حاصله از کشور هستند.
وقتی نمادهای بازار سرمایه نسبت به کف قبلی خود، با افزایش بیش از ۲۰درصدی همراه شوند، از اصطلاح بازار گاوی استفاده میشود. حالا بازار بعد از چند روز تعطیلی، دیروز در اولین شروع به کار خود وارد فاز گاوی یا صعودی شد. اما در این شرایط سوالهایی برای سهامداران مطرح میشود. اینکه آیا این فاز گاوی هم مثل فاز گاوی که پارسال در آبان و آذرماه شاهدش بودیم، پایدار نمیماند یا قرار است روند صعودی خود را ادامه بدهد؟ اگر شرایط امروز بازار با پارسال تفاوت دارد، چه عواملی در این تفاوت دخیل هستند؟ نقاط شباهت بازار امروز با بازار پارسال چیست؟ استراتژی معاملهگران و البته سیاستگذاران در این فاز از بازار چه باید باشد؟ آیا وقتش نرسیده که محدودیتهای دامنه نوسان و حجم مبنا به مرور برداشته شود؟ این سوالها را با کارشناسان حوزه بورس در میان گذاشتیم. آنها در یک موضوع با یکدیگر کم و بیش همنظر بودند و آن هم این که در آینده بازار خوبی پیش رو خواهیم داشت اما سهامداران باید صبور باشند. برای مثال حامد مددی از کارشناسان حوزه بورس به «دنیایاقتصاد» توضیح داد «با توجه به اینکه پیشفرضهای اقتصادی مثل نرخ ارز در ثبات هستند، فعلا انتظار شرایط عجیب و غریبی از بازار نداریم اما رشد با ثبات و ملایمی را پیش رو داریم.»
حال و هوای بورس در فاز جدید
فرصت خوبی برای حذف تدریجی دامنه نوسان است
بهمن فلاح، کارشناس بازار سهام: با توجه به اینکه حجم و ارزش معاملات به طور قابلتوجهی رشد کرده و بازار از جو هیجانی و چارچوب ذهنیای که برایش شکل گرفته بود، خارج شده و به یک روند عقلایی و چارچوب ذهنی عینیگرا رسیده و همچنین معاملات با اتکا به گزارشهای شرکتها و پیشبینی سودها، در حال انجام است، بهترین موقعیت است که دامنه نوسان شرکتها بزرگتر شود. و البته در کنار این موضوع عرضه اولیهها قوت و شدت بیشتری بگیرد. طبق مصوبه سازمان و دستورالعملی که آقای دهنوی برای بازار تعیین کرده بودند، قرار بود از بیستم تیرماه گزارشها با پنج فرضیه اجرا شود که اگر با این پنج فرضیه که در قالب دو متغیر تاثیرگذار برای هر شرکتی میتواند باشد، باید طبق این مصوبه انجام میشده، اما اجرا نشده است. ماقبل این مصوبه قرار بوده هر ماه نیم تا یک درصد به دامنه نوسان اضافه شود که این موضوع به صورت تدریجی از شوک به بازار جلوگیری کند. باید تا آخر مردادماه نیم تا یک درصد دامنه نوسان بزرگتر شود و این فرصت خوبی است که حالا که بازار در فاز عقلایی است این دامنه نوسان هم به صورت تدریجی که قولش را داده بودند انجام شود و دامنهها باز شوند و طبیعتا اگر این اتفاق رخ ندهد، این فاز با اصلاح گاوی و استقبالی که از بازار میشود، ممکن است که مجددا به بیراهه برود و در نهایت بازار نتواند استفاده خوبی از شرایط به وجود آمده بکند.
سرمایهگذاران با صبوری، سهمهای خوب را انتخاب کنند
حمید فاروغی، کارشناس بازار سهام: درباره استراتژی سهامداران توصیه میکنم با توجه به این که بعد از صعود قابلتوجهی که در سال گذشته داشتیم و به طبع آن اصلاح تند و تیزی که شاهدش بودیم و کما اینکه برخی سهام تا 70 درصد افت قیمت را ثبت کردند و بعد از این تجربه در مقطع اخیر سهمها روند رو به رشدی را طی کردند که حاکی است بازار به ثبات رسیده و رشد مقطع اخیر هم معقولانه بوده است. برخی روزها هم شاهد بودیم که سهمها و صنایع منفی بودند و حجم معلاملات افزایش پیدا کرد و از همه مهمتر شاهد این بودیم که سهمها به شکلی که در گذشته در صف فروش قفل شده بودند نیستند و متعادل و در حال معامله هستند. سرمایهگذاران دیگر نگرانی از این جهت که بازار ممکن است ریزش داشته باشد، نداشته باشند و میتوانند با خیال راحتتری سرمایهگذاری کنند. اما اینکه برای آینده استراتژی چه باشد، باید شرایط اقتصادی شرکتها و صنایع را بررسی کرد که این شرایط هم حاکی از این است که برای کسب سود و بازدهی باید صبر کرد. اگر این بازدهی را میخواهند کسب کنند، باید روی سهمهایی که سرمایهگذاری کردهاند صبوری داشته باشند.
نکته دیگری هم که وجود دارد این است که فارغ از اینکه باید صبر کنند در انتخاب سهمها هم باید استراتژی داشته باشند. فضایی که در بازار حاکم شده است با فضای پارسال متفاوت است. این نکته را از این جهت مطرح میکنم که نگاه اینطوری شده است که چه شرکتها و صنایعی بازدهی دارند و چه سهمهایی رشد قیمتی خوبی را تجربه کردهاند. در بعضی از پتروشیمیها و معدنیها و فولادیها ما شاهد رشد و بازدهی 40 تا 50درصدی بودهایم.
استراتژی خوب برای سرمایهگذاری این است سهمهایی که بازدهی خوبی دارند را انتخاب و البته صبر کنند. همچنین سراغ شرکتهایی و سهمهایی که درکی از آنها ندارند و فکر میکنند بازدهی ندارند، نروند. در خصوص سیاستگذار هم تنها نکته مهم این مساله میتواند باشد که اگر به دنبال اصلاح و طرح قوانین هستند با طمانینه بیشتر و کار کارشناسی اقداماتی انجام بدهند. به طور مثال ما شاهد تغییر دامنه نوسان به طور مکرر بودهایم یا تغییر ابلاغیهها و این مسائل به بازار لطمه زده است. برای همین هم بهتر است از اینجا به بعد نهاد ناظر حفظ ثبات را در نظر بگیرد. در بحث قوانین و مقررات و تغییرات هم با کار کارشناسی و طمانینه کارها انجام شود. البته ذکر این نکته هم ضرور است که تصمیمات کارشناسی، مقرراتگذاری و اصلاح ساختار بازار سرمایه نباید منوط شود به وضعیت بازار. یعنی اگر زمانی بازار وضعیت رو به بالایی دارد قوانین را تغییر بدهیم یا برعکس. بلکه نگاه باید بلندمدتتر و تصمیمات کارشناسیتر باشد.
سیاستگذار قوانین را دستکاری نکند
شایان کرمی، کارشناس بازار سهام: با توجه به رشد تدریجی نرخ ارز و قویتر شدن دوباره چشمانداز تورمی و همچنین لاینحل ماندن مذاکرات سیاسی، به نظر میرسد که دوباره یک موج تورمی پیش رو داریم و انتظار معاملهگران روی قیمت انواع کالاها افزایشی شده است. در نتیجه بازار سهام هم پیرو نرخ ارز است و وقتی رشد نرخ ارز بالاست، همه ترجیح میدهند ریالشان را تبدیل کنند و بازار سهام هم از این قضیه مستثنی نیست. ما در قیمتهای سطوح پایینتر هم همین موضوع را مطرح کردیم و در حال حاضر هم همینطور است. بازار سرمایه با توجه به افتی که در گذشته داشته، در حال پس گرفتن یکسری از سطوح است. گزارشها هم که خوب است و بازار هم چشمانداز صعودی را از خود نشان میدهد. البته که مثل سال 99 نیست اما در مجموع بازار رو به بالاست و فعلا استراتژی نگهداری و حتی خرید را به معاملهگران میتوان توصیه کرد. یکی از مواردی که در استراتژی مربوط به سیاستگذار وجود دارد، دست بردن در قوانین است که این موضوع در سال گذشته به بازار آسیب زد. دست بردن در قوانین و مقررات بیاعتمادی ایجاد میکند و سیاستگذار هم تا جایی که میتواند نباید قوانین را دستکاری کند مگر اینکه این قوانین در راستای بهبود عملکرد بازار باشد و نه بهبود روند بازار. اگر در راستای بهبود عملکرد بازار باشد و بتواند بار اطمینان و اعتماد بیشتری ایجاد کند، میتوانند قوانین را در این راستا تغییر بدهند و ایرادها را برطرف کنند. در نتیجه به نظرم چیزی که خیلی مهم است همین شرایط حفظ شود تا نااطمینانی و بیاعتمادی ایجاد شده، قوانینی که مشکل داشت و آن مواردی که مورد اشکال فعالان بازار سرمایه بود برطرف شود که نتیجهاش بهبود عملکرد بازار میشود و در نتیجه پولهای بیشتری را بازار سرمایه میتواند جذب کند.
از حالا به فکر زیرساختها باشیم
الناز افشار، کارشناس بازار سهام: هرچه جلوتر برویم فعالان بازار سرمایه و سهامداران متوجه خواهند شد که برجام عملا به معنای واقعی هیچگاه اتفاق نخواهد افتاد و با توجه به نقدینگی اقتصاد کشور این حقیقت که امسال یک تورم بالا پیش رو خواهیم داشت، پررنگتر خواهد شد. همچنین شاهد این مساله خواهیم بود که ریال ارزش خودش را از دست میدهد تا آنجا که با نگاهی به بازار ارز، گارد صعودی دلار کاملا آشکار است. از سوی دیگر تولیدکنندهها با قیمت فعلی ارز تمایلی به فروش محصول خود ندارند و این افزایش اخیر قیمت سیمان و فلزات بیانگر این موضوع است. با گذشت زمان، مردم متوجه این حقیقت خواهند شد و شاهد هجوم نقدینگی به سمت بازار سرمایه خواهیم بود. نکته دیگری که باید مدنظر داشته باشیم این است که در ابتدا باید زیرساختها را آماده عرضه اولیه شرکتها کنیم تا بتوانیم به بازار عمق بدهیم تا تجربه تلخ گذشته تکرار نشود. توصیهام به سهامداران این است که به سهام به دید یک دارایی مالی نگاه کنند، که قطع به یقین بیشترین بهره را در بلندمدت از آن خواهند برد. همچنین شرکتها باید با اعمال افزایش سرمایه از آورده با سلب حق تقدم از نقدینگی موجود در جهت جهش تولید استفاده کنند و با توجه به ریزش 43 درصدی شاخص از سقف قبلی و آمار بیرون آمده از بانک مرکزی که بیانگر تورم 45 درصدی بوده است، دولتمردان به این باور رسیدهاند که کمترین تاثیر تورمی از سمت بازار سرمایه به سبد خانوار بوده است. در نهایت، بازار را یک بازار صعودی میبینم و همچنین هجوم نقدینگی به سمت بازار کاملا مشهود است. بازار، بازاری صعودی خواهد بود که البته با افت و خیزها و اصلاحات خودش به جلو میرود.
بورسبازان پس از برگشت از تعطیلات ۶روزه کرونایی، شاهد رشد ۹/ ۰درصدی شاخص کل بودند. به این ترتیب شاخص کل از کف پیشین خود بیش از ۲۰درصد فاصله گرفت و برای نخستینبار در سال۱۴۰۰ وارد فاز گاوی شد. تغییر فازی که ۳۹روز زمان برد. عدم تمایل دلار برای ریزش، کمرنگ بودن احتمال احیای برجام در کوتاهمدت، فعال شدن ثانیهشمار آغاز بهکار دولت سیزدهم، تعدیل مناسب P/ E آیندهنگر بازار در کنار احساس رضایت بورسبازان از وضعیت نرخ بهره بین بانکی، شتابدهندههای بورس در مسیر صعودی است.
معاملات بورس تهران پس از تعطیلات 6 روزه کرونایی و توقف معاملات بازار سهام برای 3 روز کاری گذشته، با رشد بیش از 9/ 0 درصدی شاخص کل استارت خورد تا این نماگر با قرار گرفتن از ارتفاع یکمیلیون و 323 هزار واحدی، حدود 8/ 20 درصد از کف اخیر خود فاصله گرفته و به اصلاح وارد فاز گاوی شود. این نخستین فاز صعودی شکل گرفته در سال 1400 بهشمار میرود. اما چه عواملی سبب شده تا نخستین فاز صعودی در بورس 1400 رقم بخورد؟ آیا رشد اینبار بازار سهام ادامه خواهد یافت؟ آیا زمان مناسبی برای ورود به این بازار پرریسک فرارسیده است؟ سوالاتی که این روزها فعالان بورسی و صاحبان نقدینگی بارها از خود میپرسند و شاید به دلیل تجربه تلخ بورس99 نمیتوانند جوابی برای آنها بیابند.مدت زمانی طولانی فعالان بازار سهام با اصلاح فرسایشی قیمتها و شاخصکل مواجه شدند. بازهای که برای 10 ماه به طول انجامید و در این مدت شاهد ورود دو خرس به این بازار بودیم. خرس اول اوایل شهریور 99 در این بازار ظاهر شد. روندی نزولی که تنها پس از 10 روز از آغاز عقبگرد دماسنج تالار شیشهای از قله تاریخی دو میلیون و 78 هزار واحد رقم خورد و تا 20 آبانماه ادامه پیدا کرد. در این مدت حدودا سه ماهه شاهد ریزش 42درصدی شاخصکل بودیم. پس از آن بهطور موقت بازار سهام تغییر فاز داد و پس از 14 روز کاری مثبت، وارد فاز گاوی (صعودی) شد. روندی که البته با وجود تمام خوشبینیها پایدار نماند و شاخصکل پس از ثبت یک رشد 26درصدی، مجددا ترجیح داد روزهای قرمزی را به معاملهگران بازار سهام نشان دهد. به این ترتیب خرس دوم 27 دیماه 99 مجددا به بورس بازگشت و این روند کاهشی تا 3 خردادماه ادامه داشت. اصلاحی که البته با فاز نزولی گذشته متفاوت بود و با ثبت رفتاری سینوسی نهایتا افتی 3/ 28 درصدی در کارنامه این بازار ثبت کرد. از اوایل خردادماه اما بورس پس از ثبت کف یکمیلیون و 95 هزار واحد تصمیم گرفت مجددا روی دیگر خود را به فعالان بازار که از روند اصلاحی 10 ماهه خسته شده بودند، نشان دهد. رشدی آهسته و ملایم که پس از انتخابات ریاستجمهوری شکلی جدیتر به خود گرفت بهطوری که 5 هفته متوالی است شاخص با رشد به کار خود پایان میدهد و در دو ماه گذشته نیز ارقامی مثبت در میانگین معاملات روزانه بازار به ثبت رسیده است.
محرکهای روند صعودی
بورس در حالی روز گذشته با افزایش ارتفاع 8/ 20درصدی وارد فاز گاوی شد که عواملی چند برای این روند صعودی میتوان نام برد.
نرخ دلار: روز گذشته تا ساعت 16 نرخ دلار در بازار آزاد به مرز 25هزار تومان نزدیک شد. به این ترتیب سهامدارانی که طی ماههای گذشته نگران از کاهش شدید قیمت این اسکناس آمریکایی، چوب حراج به دارایی خود در بازار سهام زده بودند، این روزها کمی نسبت به وضعیت آتی آن مطمئنتر شدهاند و حداقل دیگر نگران سقوط شدید آن نیستند. این موضوع برای بورس تهران که 60 درصد از ارزش بازار آن را شرکتهای صادراتی و کامودیتیمحور تشکیل دادهاند از اهمیت بسزایی برخوردار است. نرخ ارز، نسبت برابری واحد پولی داخل در مقایسه با سایر ارزها بهعنوان یکی از عوامل کلان اقتصادی، همواره موردتوجه جامعه اقتصادی و مالی بوده است. در صورت رشد نرخ ارز بهویژه دلار، محصولات تولیدی شرکتهای کامودیتیمحور با قیمت بالاتری بهفروش میرسند (با فرض ثبات قیمتهای جهانی) و سودآوری بیشتری نصیب این بنگاهها میشود. در شرایط کنونی، این موضوع درباره نیمی از شرکتهای بورسی صدق میکند. در حالحاضر نمادهای فعال در گروههای کامودیتی بازار سهام شامل پتروشیمیها، فلزیها، معدنیها، پالایشیها، سیمانیها و دیگر صنایع کالایی سهامی از رشد نرخ ارز اثر مثبت میپذیرند. هرکدام از صنایع بر اساس شرایط تولید با نوسانات نرخ ارز درگیر هستند. در ادامه هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذار که سهامدار این شرکتها هستند نیز بالطبع از نوسانات سودآوری شرکتهای زیرمجموعه اثر میپذیرند. در واقع نرخ ارز، قیمت نسبی پول خارجی به پول داخلی است که بهعنوان یکی از عوامل کلان اقتصادی، همواره موردتوجه جامعه اقتصادی و مالی بوده است. این نرخ بیانگر شرایط اقتصادی کشور بوده و عاملی برای مقایسه اقتصاد ملی با اقتصاد سایر ملل است. در این میان با توجه به صادراتی و وارداتی بودن شرکتهای فعال در بازار سهام و میزان وابستگی آنها به نرخ ارز، نوسانات نرخ ارز میتواند تاثیرات متفاوتی بر منابع پذیرفته شده در بورس و شرکتها بگذارد. بهعبارتی دیگر در صورتیکه یک بنگاه اقتصادی برای تامین مواد اولیه، خرید تجهیزات و تکنولوژی تولید از تقاضاکنندگان ارز باشد، تغییرات نرخ ارز میتواند برنامههای تولیدی این شرکتها را دستخوش تغییراتی کرده و بهای تمامشده محصولات تولیدی این دسته از بنگاهها را افزایش یا کاهش دهد. موضوعی که طبیعتا ارزش سهام این شرکتها را نیز دچار نوساناتی میکند. در مقابل افزایش نرخ ارز برای شرکتهای صادراتمحور، اثری مثبت در پی دارد. بر این اساس در صورت رشد نرخ ارز بهویژه دلار، محصولات تولیدی این کشورها با قیمت بالاتری به فروش رفته و سودآوری بیشتری نصیب شرکتهای صادرکننده میشود. در شرایط کنونی، این موضوع درباره نیمی از شرکتهای بورسی صدق میکند. البته میزان تاثیرپذیری شرکتها از افزایش نرخ دلار، بسته به نوع فعالیت و وابستگی آنها به ارز متفاوت است.
مذاکرات برجامی: نشستهای بینالمللی برای احیای برجام از آنجاییکه میتواند به رفع تحریمها و گشایشهای اقتصادی بینجامد، برای بازار سهام از اهمیت بسزایی برخوردار است. اما روی دیگر سکه احیای برجام، کاهش نرخ دلار است که چندان به مزاج بورسبازان خوش نمیآید. به جرات میتوان گفت برای سهامدارانی که چندان از سواد تحلیلی برخوردار نیستند، رشد نرخ دلار از اهمیت بالاتری نسبت به احیای برجام برخوردار است. شاید به همین دلیل است که بورس تهران بیش از آنکه بر تحلیلهای بنیادی استوار باشد، به تورم نگاه میکند. در هفتهها و ماههای اخیر اما چشمانداز توافق طرفین برجامی چندان راضیکننده نبود و حالا فعالان بازارها به این نتیجه رسیدهاند که به این زودی نباید منتظر احیای برجام و در نتیجه کاهش نرخ دلار بود، از اینرو شاهد تحرک تقاضا در کلیت بازار هستیم.
تغییر دولت: تنها 10 روز دیگر تا روی کار آمدن دولت سیزدهم باقیمانده و سرمایهگذارانی که با توجه به صحبتهای مطرحشده از سوی ابراهیم رئیسی درباره مقابله با رانت و فساد و همچنین برچیده شدن بساط قیمتگذاری دستوری و البته شعار حمایت از بازار سهام در مناظرهها و تبلیغات انتخابات شنیدهاند، حالا در انتظار آغاز به کار این دولت هستند. درست از زمان اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری بود که رشد قیمت سهام در تالار شیشهای جدیتر شد و حالا هرچه به زمان تحلیف یعنی 14 مردادماه نزدیکتر میشویم، فضای بازار نیز جوی صعودیتر به خود میگیرد.
قیمتهای جذاب: پیشتر نیز اشاره شد که پس از اصلاح 10 ماهه قیمت سهام، حالا سرمایهگذاران به این نتیجه رسیدهاند که دیگر نباید انتظار داشت قیمت سهام با افت جدیتری مواجه شود. در این میان حالا نسبت P/ E بازار بهعنوان یکی از متغیرهای مهم در تحلیل فاندامنتال بر اساس آخرین گزارش اجماع تحلیلگران به 7/ 6 واحد رسیده است. مرداد 99 بود که با اوجگیری قیمتها و رسیدن شاخصکل به سطح باورنکردنی 2 میلیون و 100 هزار واحدی، نسبت قیمت به درآمد آیندهنگر بازار نیز از سطح تاریخی کمتر از 7 مرتبه به 22 واحد رسید. در این برهه زمانی P/ E آیندهنگر برای سهام کوچکتر 32واحد و برای بزرگترها 20 مرتبه بود. با آغاز اصلاح بازار و تخلیه حباب شکلگرفته نیز سهام با ارزش بازار پایین به دلیل گرفتارشدن از صفوف سنگین فروش و نقدشوندگی بسیار پایین در پرکردن حجم مبنا ناتوان ماندند و قیمت پایانی این دسته از سهام آنچنان که باید افت نکرد و به اصطلاح در روند اصلاح قیمت نیز درجا زدند و تا چندی پیش از نظر بازار گران تلقی میشدند. حال آخرین گزارش اجماع تحلیلگران نشان میدهد نسبت قیمت به درآمد آیندهنگر برای گروههای با ارزش بازار بالا 6/ 6 مرتبه و برای کوچکترها 5/ 8 واحد است تا علاوه بر بزرگان بورسی حالا کوچکترها نیز از نگاه سرمایهگذاران برای خرید جذاب قلمداد شوند.
نرخ بهره بینبانکی: در کشوری که نرخ بهره بانکی بهصورت دستوری تعیین میشود، شاید آنچنان که در همه دنیا اتفاق میافتد، نرخ بهره بین بانکی حداقل برای سرمایهگذاران بازار سهام اهمیت نداشته باشد اما در بورس تهران، عموم سهامداران از افت نرخ بهره بانکی خوشنود شده و به نوعی آن را سیگنالی برای خرید ارزیابی میکنند. حالا حدود یک ماه و نیم است که نرخ بهره بانکی در محدود 18 درصد در نوسان است و سهامداران در انتظار کوچ سرمایهها از بازار پول به سمت بازار سهام هستند و آن را یکی از شتابدهندههای صعود بورس میدانند.
زمان حذف محدودیتها نرسیده است؟
اواسط تیرماه بود که رئیس سازمان بورس و اوراق بهاردار در مصاحبهای با تاکید مجدد بر لزوم افزایش دامنه نوسان عنوان کرد: «طبق مصوبه شورایعالی بورس، بورس یک مسیری را پیش میبرد که هر ماه نیمدرصد به دامنه نوسان اضافه شود و در نهایت به مرحلهای برسیم که انگار دامنه نوسان وجود ندارد». وی پیشتر نیز گفته بود: «از نظر من بازار خوب، بازاری است که یا دامنه نوسان نداشته باشد یا دامنه آن گسترده باشد.» هر چند از آن زمان تاکنون خبری تکمیلی از سرنوشت دامنه نوسان به بازار مخابره نشده است اما در حالحاضر عموم کارشناسان بورسی، بر رفع این محدودیت تاکید دارند و بهنظر میرسد شرایط فعلی میتواند فرصتی طلایی برای رهایی از این محدودیت صفساز باشد. محدودیتی که متهم اصلی تمامی ابرنوسانهای رخ داده در سالهای گذشته بورس تهران بوده و تحلیل را از این بازار دور کرده است.
مفهوم خرس و گاو در بازارهای مالی
بازار خرسی (Bear market) و بازار گاوی (Bull market)؛ دو واژهای که به گوش همه فعالان بازارهای سرمایهگذاری آشنا است حتی اگر درباره معنای واقعی آن اطلاعاتی نداشته باشند. قبل از اینکه به وضعیت بورس تهران و فاصله تا فازخرسی وارد شویم، لازم است نگاهی کلی به دو اصلاح مزبور داشته باشیم. بازار خرسی و گاوی چیست؟ چرا از این واژهها در زمان صعود و نزول بازارها استفاده میشود؟ بورسنیویورک یکی از بزرگترین بازارهای مالی است که در والاستریت بنا شده است. چند متر مانده به درب ورودی بورس نیویورک دو مجسمه بزرگ دیده میشود. مجسمه برنزی یک گاو بزرگ که در مقابل یک خرس تنومند قرار گرفته است. مجسمه «گاو» معرف همه سرمایهگذارانی است که ریسکپذیری زیادی دارند و معتقدند ظرفیت رشد در بازار وجود دارد و مجسمه «خرس» نمادی از سرمایهگذارانی است که میترسند بازار با افت مواجه شود. اما چرایی این نامگذاری به رفتار دو حیوان مذکور در زمان مبارزه بازمیگردد. گاوها هنگام مبارزه و جنگ، با حرکت دادن سر و شاخ خود از پایین به بالا سعی در ضربهزدن به دشمن دارند و بهعبارتی حریف خود را به بالا پرت میکنند. در خرس اما عکس این موضوع صادق است. خرسها در نبرد، همواره با دستان پر قدرت و ضربات از بالا به پایین دستها، به حریف ضربه زده و آن را شکست میدهند. از اینرو بازار صعودی به بازار گاوی و بازار نزولی به بازار خرسی معروف است. اما افزایش یا کاهش قیمتها در یک روز یا یک هفته نشان از گاوی یا خرسی بودن آن بازار نیست، بلکه آنچه نوع بازار را مشخص میکند، روند بلندمدت آن است. بر اساس تعاریف مالی-رفتاری، زمانیکه نماگر یک بازار نسبت به سقف پیشین خود با کاهش (افزایش)بیش از ۲۰درصدی مواجه شود، از اصطلاح بازار خرسی (گاوی) استفاده میشود.
شرکت فولاد مبارکه اصفهان در گزارش فعالیت ماهانه منتهی به تیرماه سال ۱۴۰۰ مجموع درآمدهای شناساییشده طی دوره را مبلغی بالغبر ۱۱۴.۲۱۲ میلیارد ریال ارائه کرده است .
فولاد مبارکه اصفهان در ۴ ماهه گذشته میزان درآمدی که به ثبت رسانده برابر با ۴۵۰.۸۶۵ میلیارد ریال بوده که بیشترین سهم را در این درآمد حاصلشده در اردیبهشتماه بوده، همچنین مقدار درآمدی که از محل فروش محصولات حاصلشده در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته رشد ۱۳۴ درصدی را تجربه کرده است.
بر پایه این گزارش، میزان درآمدی که فولاد مبارکه اصفهان در تیرماه سال جاری توانسته از خود بر جای گذاشته در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نیز شاهد ۱۳۴ درصد رشد بوده و نسبت به ماه گذشته نیز با کاهش درآمد اندک ۶ درصدی مواجه بوده، عمده درآمد شناساییشده این شرکت فولادی از بخش «محصولات گرم» به میزان ۵۴.۹۴۰ میلیارد ریال بوده و جایگاه بعدی را نیز «محصولات سرد» با ۲۸.۱۱۵ میلیارد ریال به خود اختصاص داده است.
آپ در گزارش فعالیت ماهانه منتهی به تیرماه سال جاری مجموع درآمدهای شناسایی شده خود را طی این دوره برابر با مبلغ ۵.۳۶۷ میلیارد ریال اعلام کرده و از ابتدای سال مالی تا پایان تیرماه نیز مقدار درآمدی که این شرکت به دست آورده بالغبر ۲۰.۹۴۴ میلیارد ریال بوده، همچنین میزان سرمایه ثبت شده آپ ۲.۶۵۰ میلیارد ریال ارائه کرده است.
مقدار درآمدی که شرکت آسان پرداخت پرشین در تیرماه سال جاری به ثبت رسانده نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۳.۳۵ درصد اُفت را شاهد بوده و از ابتدای سال مالی تا انتهای تیرماه نیز در مقایسه با سال گذشته ۸ درصد کاهش پیدا کرده است.
بیشترین میزان درآمدی که “آپ” در تیرماه به دست آورده از بخش فروش پین و اعتبار با ۴.۸۷۰ میلیارد ریال اعلام شده که نسبت به سال گذشته ۶ درصد کاهش پیدا کرده، پس از بخش «فروش پین و اعتبار» بیشترین میزان درآمد حاصلشده را «کارمزد تراکنش شاپرکی» با ۴۰۶ میلیارد ریال به خود اختصاص داده است.
امروز، در بازارهای جهانی طلا و نفت مسیری معکوس در پیش گرفتند؛ به گونه ای که نفت و آلومینیوم به روند صعودی خود ادامه دادند و روی، مس، سرب و طلا کاهشی شدند تا آغاز سرخی را بر بازارهای جهانی رقم بزنند.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، امروز شاهد افزایش ۰.۴۵درصدی هر بشکه نفت برنت دریای شمال بودیم تا طلای سیاه در آخرین معاملات خود ۷۴ دلار سنت دادوستد شود.
نفت خام آمریکا (وست تگزاس اینترمدییت) نیز رشد ۰.۳۶ درصدی را ثبت کرد تا در هر بشکه ۷۲ دلار و ۱۷ سنت معامله شود.
طلا کاهش ۰.۰۳ درصدی را تجربه کرد و هر اونس طلا به قیمت یک هزار و ۷۹۸ دلار و ۶۵ سنت معامله شد.
درجای قیمتی فلزات
همچنین، مس با کاهش ۰.۱۰ درصدی مواجه شد و ۹ هزار و ۸۴۲ دلار و ۲۵ سنت قیمت خورد. روی نیز با کاهش قیمت ۰.۵۵درصدی مواجه شد و ۲ هزار و ۹۹۳ دلار و ۲۵ سنت دادوستد شد. سرب و آلومینیوم نیز به ترتیب با کاهش و افزایش ۰.۱ و ۰.۰۸درصدی، ۲ هزار و ۳۶۴ دلار و ۲۵ سنت و دو هزار و ۵۰۵ دلار و ۲۵ سنت معامله شدند.
به طور حتم دامنه نوسان با تغییر همراه میشود و معاملات بورس بر این دامنه نوسان کنونی مثبت و منفی پنج درصد متوقف نخواهد ماند.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از ایرنا، دکتر محمدعلی دهقان دهنوی به نظرات مطرح شده در زمینه افزایش دامنه نوسان اشاره کرد و گفت: بنده همیشه و حتی در زمانی که هنوز وارد سازمان بورس نشده بودم اعلام کردهام، بیشتر از همه افرادی که معتقد به افزایش دامنه نوسان هستند، به این موضوع اعتقاد دارم.
او اظهار داشت: سال گذشته تصمیمی برای ایجاد محدودیت در دامنه نوسان اتخاذ شد که همان زمان اعلام کردیم این اقدام موقتی است، بعد از عبور از این شرایط خاص بازار، دامنه نوسان را به حالت عادی یا دامنه بزرگتر باز میگردانیم.
دکتر دهقان دهنوی خاطرنشان کرد: برنامه ما این بود که مسیر تغییر دامنه نوسان را از منفی دو و مثبت ۶ به صورت تدریجی برای باز کردن دامنه نوسان ادامه دهیم، برای اجرایی شدن این اقدام باید به صورت تدریجی ارقام کوچک مانند نیم درصد به دامنه نوسان اضافه می کردیم و اگر این مسیر را ادامه می دادیم اکنون دامنه نوسان را به مثبت و منفی ۵.۵ یا ۶ درصد رسانده بودیم.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه وقفه ای در راستای اجرایی شدن این تصمیم ایجاد شد، گفت: از مرکز پژوهش سازمان بورس درخواست کردیم تا در خصوص تغییر دامنه نوسان تحقیقاتی را به صورت اساسی انجام دهد و در نهایت براساس مطالعات و بررسی های صورت گرفته یک طرح کامل در این زمینه ارائه شود تا تضمین کننده بهترین حالت در خصوص دامنه نوسان و به نفع بازار باشد.
او افزود: قاعدتا این مطالعه باید جوابگوی سوالاتی مانند اینکه آیا با افزایش دامنه نوسان به مثبت و منفی ۱۰ درصد یا ۱۵ درصد زمینه ایجاد تعادل در معاملات بازار و ارتقای عملکرد و کارایی بازار فراهم می شود یا خیر؟ باشد.
دکتر دهقان دهنوی با تاکید بر اینکه در این زمینه باید برنامهریزیهای درستی صورت بگیرد تا شاهد تاثیر منفی آن بر معاملات بازار نباشیم، گفت: با تکمیل آن طرح، یک نقشه راه و هدف مطلوب در این خصوص در اختیار خواهیم داشت، قاعدتا برای رسیدن به آن نقطه و نیز جلوگیری از ایجاد شوک در معاملات بازار باید دامنه نوسان به صورت تدریجی تغییر پیدا کند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه در این نقشه راه به عنوان مثال ممکن است به صورت ماهانه نیم یا یک درصد دامنه نوسان را تغییر دهیم، گفت: اول باید اجازه بدهیم این مطالعه و مدل کامل شود و به اندازه کافی در معرض ارزیابی و نقد صاحبنظران قرار بگیرد، بعد از آن هم ممکن است این اقدام نیازمند ایجاد برخی از تغییرات بر روی سامانه معاملات باشد که باید برنامه ریزی های لازم در زمینه این تغییرات صورت بگیرد تا بتوان در مدت ۶ ماه یا یک سال تغییرات مدنظر بر روی دامنه نوسان را اجرایی کنیم و به هدف مشخص شده برسیم.
او در پایان اعلام کرد: به طور حتم دامنه نوسان با تغییر همراه می شود و معاملات بورس بر روی این دامنه نوسان کنونی مثبت و منفی پنج درصد متوقف نخواهد ماند.
براساس این گزارش، با شتاب گرفتن روند نزولی شاخص بورس، تصمیمات مهمی از سوی مسوولان حاضر در بازار سرمایه برای کاهش نوسان های ایجاد شده در بازار، کاهش ترس سهامداران از تداوم روند نزولی بازار و جبران ضرر و زیان های سهامداران اعمال شد که در این راستا تغییر دامنه نوسان بورس از منفی و مثبت پنج به مثبت ۶ و منفی دو تاثیرگذارترین تصمیمی بود که در میان مصوبه های شورای عالی بورس قرار داشت.
به دنبال تصمیمات جدید اتخاذ شده، در جلسه (۱۸ بهمنماه ۹۹ ) شورای عالی بورس مقرر شد تا از ۲۵ بهمنماه دامنه نوسان خرید و فروش سهام از مثبت و منفی پنج به منفی ۲ تا مثبت ۶ درصد تغییر کند.
با اجرای چنین مصوبه ای در بازار اکثر کارشناسان اظهارنظرهای مختلفی را نسبت به این تصمیم شورای عالی بورس مطرح کردند و معتقد به حذف دامنه نوسان بورس برای ایجاد هر چه زودتر تعادل در معاملات بازار بودند و بارها اعلام کردند که بازار برای آنکه بتواند هر چه زودتر به روند واقعی خود بازگردد باید اقدام به حذف یا افزایش دامنه نوسان کند تا مدت اصلاح زمانی شاخص بورس به زمان کوتاه تری تبدیل شود.
بعد از مطرح شدن چنین نظراتی از سوی فعالان حاضر در بازار، گمانه زنی هایی برای تغییر دوباره دامنه نوسان بورس به مثبت و منفی ۶ شنیده شد که این امر منجر به ترس سهامداران و شتاب در روند نزولی شاخص بورس در بازار شد، این در حالی است که این اقدام به مرحله اجرا نرسید و خبر موثقی از آن در بازار منعکس نشد.
با ایجاد شک و تردید سهامداران در بورس از ضرر و زیان های احتمالی و ایجاد هیجان برای خروج از این بازار، بار دیگر تکلیف دامنه نوسان برای مدتی معین از سوی هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار مشخص شد و اعضای هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار اقدام به تغییر دوباره دامنه نوسان از منفی دو تا مثبت ۶ به منفی سه تا مثبت ۶ کردند.
براساس وعده داده شده، دامنه نوسان از روز چهارشنبه (۱ اردیبهشت ماه) تغییر کرد و مطابق مصوبه هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار دامنه نوسان قیمت سهام در کلیه نمادهای معاملاتی در بورس تهران و بازارهای اول و دوم فرابورس به مثبت ٦ و منفی سه درصد تغییر کرد.
با توجه به تغییرات ایجاد شده در دامنه نوسان اما طبق اعلام قبلی با تصمیم جدید سازمان بورس و طبق مصوبه شورای عالی بورس مبنی بر لغو دامنه نوسان نامتقارن و عادی معاملات سهام شرکت های بورسی و فرابورسی بعد از چهار ماه از روز شنبه (۲۵ اردیبهشت ماه) دامنه نوسان قیمت در کلیه نمادهای دو بازار معاملات بورس تهران در دامنه مثبت و منفی ۵ درصد و دامنه نوسان صندوق های قابل معامله به مثبت و منفی ۱۰ درصد تغییر پیدا کرد.
مایکل لی، تحلیلگر مطرح و بنیانگذار یک شرکت مدیریت سرمایهگذاری در آمریکا، گفته است بیت کوین روزهای بسیار خوبی را در پیش خواهد داشت و انتظار دارد که قیمت اوج تاریخی جدیدی را تجربه کند. لی معتقد است که همچنان زمان زیادی باقی مانده تا فدرال رزرو و دیگر بانکهای مرکزی جهان بخواهند محدودیتهایی را برای بیت کوین و ارزهای دیجیتال در نظر بگیرند.
بدون دیدگاه