روز سهشنبه زمانی برای ورود دلار به کانال بالاتر بود. در چهارمین روز هفته، اسکناس آمریکایی ۲۵۰ تومان رشد را به ثبت رساند و با خروج از کانال ۲۴ هزار تومانی به بهای ۲۵ هزار و ۵۰ تومان رسید. دلار آخرینبار در ماه فروردین در کانال ۲۵هزار تومانی نوسان کرده بود. به گفته فعالان، اینکه دلار در روزهای اخیر عمدتا در مسیر صعودی حرکت کرده و سقفهای جدیدی را به ثبت رسانده است، نشان از آن دارد که حجم تقاضا در بازار بالاتر رفته است. بیشتر حاضران در بازار نیز عنوان میکنند که این روزها مراجعان بیشتری درخواست خرید ارز از آنها را دارند.
ورود آرام دلار به کانال جدید
براساس صحبتهای فعالان، بهنظر میرسد که بخشی از این رشد تقاضا تحتتاثیر عوامل سیاسی قرار داشته باشد و بخش دیگری نیز از افزایش فعالیت تجار و واردکنندگان نشات میگیرد. همزمان با افزایش قیمت دلار، سکه امامی نیز راه صعودی را در پیش گرفته است. فلز گرانبهای داخلی، دیروز ۸۰ هزار تومان رشد را به ثبت رساند و به بهای ۱۰ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان رسید. با وجود رشد روز سهشنبه، ماندن پشتخط مقاومت ۱۰میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی موجب شد که انتظارات صعودی سکهبازان کاهش پیدا کند. آنها اعتقاد دارند، سکه بدون شکستن این خط نمیتواند با ورود تقاضای معنادار جدیدی مواجه شود. یکی دیگر از عواملی که سکهبازان را تا حدی دچار تردید برای قرارگرفتن در موقعیت خرید کرد، نزول بهای اونس طلا در بازارهای جهانی بود. اونس طلا تا ساعت ۳ بعدازظهر دیروز نهتنها توان افزایش قیمت را از خود نشان نداد که تا محدوده هزار و ۷۶۰ دلاری عقبنشینی کرد.
برخی از بازیگران بازار سکه باور دارند که این فلز گرانبها برای صعود کمریسکتر نیاز دارد که شاهد افزایش قیمت طلا به بالای مرز هزار و ۸۰۰ دلاری باشد. در مقابل شمار دیگری از معاملهگران اعتقاد دارند که سکه بیشتر از اونس طلا به روند قیمتی دلار دقت دارد. از نگاه این گروه، عبور اسکناس آمریکایی از محدوده ۲۵هزار و ۲۰۰ تومانی موجب خواهد شد که سکه نیز از محدوده مقاومتی ۱۰ میلیون و ۸۰۰هزار تومان عبور کند.
نقش عوامل سیاسی در رشد دلار
به باور برخی از فعالان، رفتار و گفتارهای روزهای اخیر آمریکاییها موجب شده است که برخی از معاملهگران تصور کنند، احیای برجام دشوارتر شده باشد. حمله آمریکا به برخی شبهنظامیان عراقی و اظهارات بایدن درباره حمایت از اسرائیل و برخورد با ایران، از جمله عواملی بودند که دیروز توسط معاملهگران برجسته شدند. آنها سعی داشتند با جوسازی پیرامون اخبار رسیده، خریداران بیشتری را برای ورود به بازار ترغیب کنند. اظهارات مقامات ایرانی و آمریکایی نیز اخیرا درباره مذاکرات هستهای چندان امیدبخش نبوده است و این عامل نیز بهصورت هیجانی بر روی افزایش تقاضای دلار اثر دارد.
عامل حوالهای رشد قیمت دلار
به گفته برخی فعالان، تقاضای تجار و واردکنندگان برای خرید ارز در هفتههای اخیر افزایش یافته است. از نگاه برخی از آنها، شماری از واردکنندگان، تصمیم داشتند که تا زمان انتخابات اقدام به خرید نکنند، ولی پس از انتخابات، بهتدریج وارد بازار شده و قیمتهای حوالهای را تحتتاثیر قرار دادهاند.
یکی از نشانههای افزایش فعالیت تجار، بالا رفتن ارزش حواله درهم بوده است. روز گذشته نرخ حواله درهم تا آستانه محدوده ۶ هزار و ۹۰۰ تومانی رشد کرد و انتظارات صعودی در بازار داخلی را بسیار تحتتاثیر قرار داد. برخی از فعالان باور دارند در صورتیکه درهم به بالای خط ۷هزار تومانی برگردد، خریداران جدیدی نیز به بازار اضافه خواهند شد. در این میان عدهای از فعالان نیز باور دارند که درهم در آستانه مرز مقاومتی ۷ هزار تومانی با رشد فروشها مواجه میشود و ضربهگیر ادامه رشد دلار خواهد شد.
پیشبینی مسوولان از کاهش قیمت دلار برعکس شده و نرخ آن روند افزایشی در پیش گرفته است. از این رو رشد قیمت دلار و ورود آن به کانال ۲۵ هزار تومانی دیروز داغترین بحث بین فعالان بازار سرمایه در فضای مجازی بود. آنان خوشبینی آن دسته از مسوولان و سیاسیون را که قبل از انتخابات از دلار ۱۸ هزار تومانی سخن میگفتند، بازنشر میکردند و تحلیل خود را از آینده قیمت ارز و بورس مینوشتند. سیامک قاسمی، اقتصاددان جزو اولین نفراتی بود که به ورود نرخ دلار به کانال ۲۵ هزار تومانی واکنش نشان داد. او که معتقد است دلار پنجره ورود تاثیرات روابط بینالملل و سرنوشت تحریمها به اقتصاد ایران است، تاکید داشت خروج دلار از کانال بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان از هر سمت، سبب ناپایداری و عدم تعادلهای تازه میشود و متاسفانه خطر شکستن قوی این کانال از سمت بالا وجود دارد. «پیشگوی اوماها» کاربری بود که به تحلیلهای قبل از انتخابات درباره قیمت دلار اشاره داشت.
او در توییتر خود نوشت: «یکی از دوستان تحلیلگر در بحبوحه انتخابات و زمانی که دلار حدود ۲۲۵۰۰ تومان بود، گفت بانک مرکزی زیر قیمت دلار زده تا بعد از رفتن آقای همتی بگویند او قیمت دلار را پایین نگه داشته بود. امروز آقای رئیسی انتخاب شده و آقای همتی هم در دانشگاه است، اما دلار ۲۵۱۰۰ تومان!» کاربر دیگری هم با بازنشر این خبر که «دلار وارد کانال ۲۵ هزار تومان شد» پرسید: «فضلایی که پیشبینی میکردن میره زیر ۲۰ هزار الان کجان؟» کاربری به نام «جاوید» هم از این اتفاق اینگونه نتیجه گرفت: «تنها بازاری که دولت قابلیت کنترل آن را دارد بازار سرمایه است و آن هم با سهامی که در اختیار دارد. به غیر از بورس دولت قادر به انجام کاری در بقیه بازارها نیست.»
در کنار این تحلیلها از بالا رفتن قیمت دلار و اثر آن بر بازار سرمایه، بازار پند و نصیحت به سهامداران برای معاملهگری در روزهایی که شاخص سبزپوش شده و بسیاری از احتمال ادامهدار بودن این رشد سخن میگویند، نیز داغ است. تحلیلگران و کارشناسان گذشته را برای سهامداران تازهکار گوشزد میکنند و از آنان میخواهند این بار بیگدار به آب نزنند و با احتیاط معامله کنند. یکی از این افراد در توییتی توصیه کرده است:«بازار بالای خوبی زده و بهنظر میاد فعلا دیگه جایی برای رشد بیشتر نداشته باشه. پس حواستون باشه گرون نخرید بعد تو اصلاح بازار گیر بیفتید. بعید میدونم حالا حالاها شاخص ۵/ ۱ میلیون واحدی رو ببینیم. پیشنهاد میکنم برای خرید جدید عجله نکنید.»
امین امیری
کارشناس بازار سرمایه
بورس همچنان ریسکهاش سر جاشه (دلار و قیمت جهانی) ولی تو اردیبهشت و خرداد به محدودهای رسید که میشه گفت تو بازه کوتاهمدت دو، سه ماهه ریسک به ریوارد بدک نشد … هرچی رخ دادن ریسکها عقبتر بیفته یا منتفی بشه شانس رشد بازار تو کوتاهمدت بیشتر میشه.
رضا خانکی
کارشناس بازار سرمایه
یادآوری: از دلایلی که وضع بازار بهتر شده اینه که دولت به پایان کارش نزدیکه و تنظیمات بازار رو به حالت پایدار قبلی درآورده و دولت جدید هم مستقر نشده که بخواد دستکاری کنه. نتیجه: بیایید توافق کنیم از امروز که هرگز از دولت نخواهیم به بورس کمک کنه. کار دولت فقط بهبود فضای کسبوکاره.
محمد خبریزاد
کارشناس بازار سرمایه
دلار برخلاف نظر برخی کارشناسان، گارد صعودی گرفته، تقاضای فلزات در بورس کالا افزایش یافته، روند قیمت در معاملات مسکن و خودرو نیز مطابق آمارها صعودی شده است. بورس هم با توجه به روند معاملات روزهای اخیر، به نظر میرسد در حال شروع یک روند صعودی است. فقط این بار آهسته و عاقلانه.
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه گفت: در سال جاری ۳۵ شرکت سود خود را از بستر سامانه(جامع توزیع سود) به حساب بیش از ۷ میلیون سهامدار واریز کردهاند.
حسین فهیمی اظهار کرد: پس از آنکه در سال گذشته سامانه «جامع توزیع سود» توسط رئیسجمهور افتتاح شد، ۱۳۰ شرکت سود سهامداران خود را از طریق این سامانه واریز کردند و علاوه بر آن در اسفند ماه و در روزهای پایانی سال گذشته مرحله اول سود ۴۴ میلیون نفر از مشمولان سهام به میزان ۵۰ درصد نیز از طریق سامانه توزیع شرکت سپردهگذاری مرکزی انجام شد که مرحله دوم آن نیز در آینده نزدیک واریز میشود.
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی در ادامه گفت: آمارها نشان میدهد که در پایان ۳ ماه ابتدایی سال جاری، ۳۵ شرکت سود خود را از بستر سامانه «جامع توزیع سود» به حساب حدود ۷ میلیون سهامدار واریز کردهاند که نسبت به سالهای قبل از رشد قابلتوجهی برخوردار است و پیشبینی میشود که در ماههای آینده این روند با افزایش نیز مواجه شود. فهیمی افزود: بر اساس قانون همه شرکت بورسی و فرابورسی و حتی غیربورسی که اطلاعات آنها نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت شده است باید در زمان سررسید مهلت قانونی، سود سهام را به حساب سهامداران واریز کنند، اما در حال حاضر الزام حقوقی و قانونی وجود ندارد که همه ناشران باید از طریق سامانه «جامع توزیع سود» نسبت به واریز سود اقدام کنند.
وی درخصوص برطرف شدن این روند نیز گفت: با توجه به اینکه در حال حاضر این بستر نوین و زیرساختهای آن وجود دارد پیشنهادی به وزارت امور اقتصادی و دارایی ارائه شده تا همه ناشران ملزم شوند سود سهام را از طریق سامانه سجام پرداخت کنند و این روش برای شرکتها نیز از هر نظر مطلوب و به صرفه خواهد بود و از سوی دیگر شاهد این نخواهیم بود که میلیونها سهامدار برای دریافت سود خود در این شرایط با صرف زمان و هزینه به بانکها مراجعه کنند. فهیمی تصریح کرد: البته باید به این نکته هم اشاره شود که در حال حاضر همه سهامداران در سامانه سجام ثبتنام نکردهاند و احراز هویت نشدهاند و این اتفاق گام اول تحقق پرداخت سود همه ناشران از طریق سامانه «جامع توزیع سود» است و اگر این مهم محقق شود همه شرکتها اعم از بزرگ یا کوچک میتوانند برای پرداخت سود سهام با سامانه سجام خدمات آسانتری را به سهامداران ارائه کنند.
روز سهشنبه با حضور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، وزیر امور اقتصادی و دارایی و معاون قوه قضائیه از سه خدمت جدید پنجره واحد فیزیکی، پنجره واحد الکترونیکی و میز خدمت الکترونیک در بازار سرمایه رونمایی شد. پنجره واحد فیزیکی موجب میشود تا خدماتی که نیاز به مراجعه افراد به محلهای متفاوت داشت، در قالب مراجعه به یک محل قابل انجام باشد. دومین خدمت جدید پنجره واحد الکترونیکی است که در قالب آن متقاضیان مجوزهای مختلف از سازمان بورس و اوراق بهادار قادر خواهند بود تا مراحل صدور مجوز و نقایص احتمالی آن را مشاهده کنند. میز خدمت الکترونیک سومین سامانه جدید است که امکان دریافت خدمات توسط عموم مردم را بدون مراجعه حضوری مهیا میکند.
بازار سرمایه در طول یک سال گذشته شاهد تحولات مختلفی بوده است. این تغییرات اگرچه توانسته در بسیاری از زمینهها در حجم معاملات و ارزش بازار تغییرات جدی ایجاد کند، با این حال به سبب آنکه در زمینههای زیرساختی مانند توسعه ابزارهای مشتقه و صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله ناکام بوده، شرایط لازم برای کنترل نوسانات قیمت و مخاطرات موجود در بازار سهام فراهم نشده است.
این در حالی است که در طول همین مدت جهتگیریها و اظهارنظرهای گاه و بیگاه مسوولان درخصوص سرمایهگذاری در بورس، توجه مردم به بازار یادشده را دامن زده و شرایطی را پدید آورده که در آن اشخاص کمتر آگاه از پیچیدگیهای بازار سهام، سرمایه خود را در این بازار به خطر بیندازند. با این حال با پایان دوره تصدی دولت دوازدهم و شروع دولت بعدی این امید در میان فعالان بازار شکل گرفته که تغییرات بنیادی در حوزه اقتصاد کلان و بازار سرمایه اثری مثبت بر کارکردهای این بازار داشته باشد. هفتهنامه «تجارت فردا» برای بررسی چند و چون این موضوعات گفتوگویی با مهدی امینی، کارشناس بازار سرمایه داشته و در آن راههای اعمال تغییرات بنیادی در بازار سرمایه را مورد بررسی قرار داده است.
دولت سیزدهم چه کارهایی را نباید در بازار سرمایه انجام دهد؟
اولین کاری که دولت بعدی باید در مواجهه با مساله بازار سرمایه انجام دهد، این است که در مورد تغییرات قیمت و جهت آنها صحبت نکند. هرچه مقامات ارشد در این زمینه بیشتر فاصله بگیرند بهتر است. چراکه در بازار سرمایه و افزایش یا کاهش قیمتها لزوما هیچکدام خوشحالکننده یا ناراحتکننده نیستند. در بازار سرمایه و سرمایهگذاری در بازارهایی نظیر آن یکی از مسائل حائزاهمیت این است که خود فعالان این بازار باید درک دقیقی از سازوکار آن داشته باشند نه اینکه صرفا بر اساس توصیههای یک مقام اجرایی به این بازار وارد شوند یا به سبب آنکه شرایط تغییر میکند این بازار را ترک کنند. بنابراین مهمترین نکتهای که میتوان گفت این است که رئیسجمهور در مواجهه با اذهان عمومی به مساله فراز و فرود شاخص بورس وارد نشود. در سال ۹۴ نیز مانند سال ۹۹ صحبتهایی در مورد بورس شد و با این حال دیدیم که بهرغم اظهارنظر در مورد رونق بازار سهام قیمتها با کاهش هم مواجه شد (در آن سال به دلیل حصول توافق برجام در مدت چند ماه شاهد رونق بازار سهام بودیم). باید توجه داشت که وزیر اقتصاد میتواند نقشی سازنده در زمینه بورس ایفا کند. این مقام اجرایی بر اساس مقررات، جایگاه ریاست را در شورای عالی بورس دارد. او باید تدابیر لازم را جهت ساماندهی و توسعه بازار اتخاذ و سیاستها و خطمشیهای بازار را در آن جایگاه تعیین کند. از این رو باید تمرکز او روی مسائل یادشده، نظارت بر بازار و طی شدن مسیر طبیعی بازار باشد.
حذف قیمتگذاری دستوری و ایجاد تغییرات ساختاری در کلیت اقتصاد تا چه حد میتواند به نفع بازار سرمایه تمام شود؟
یکی از مسائلی که باید در مدیریت اقتصادی در دولت بعدی مورد توجه قرار بگیرد این است که قیمتها با سازوکار عرضه و تقاضا و به طور طبیعی کشف شوند و مساله قیمتگذاری دستوری دنبال نشود. سرکوب قیمت اثرات سوئی دارد که در ماههای گذشته تاثیر آن را بر بازارهایی نظیر خودرو و فولاد دیدهایم. مداخله قیمتی در هر بازاری تخصیص منابع را دچار مشکل میکند. از این رو قیمتگذاری دستوری نهتنها سود واحد تولیدی را کاهش میدهد بلکه در مواردی میتواند منجر به زیان آن شود. طبیعی است در شرایطی که این موسسه یک شرکت بورسی باشد سهامداران خرد و کلان آن نیز از این مساله زیان میبینند. این در حالی است که در طرف مقابل عدهای منتفع میشوند که برخلاف سهامداران، بهرهمندی آنها از این رویه چندان شفاف نیست. تصور برخی بر این است که وقتی از مکانیزم عرضه و تقاضا صحبت میکنیم به آن معناست که بازار به هر رویه که خواست پیش برود. این شفافیت و دستیابی به کشف قیمتی که ناشی از سازوکار درست است سبب میشود تا هم مصرفکنندگان نهایی و هم سرمایهگذاران از قِبل این مبادلات منتفع شوند.
به نظر شما ایجاد یک ساختار مناسب مطالعاتی و پژوهشی برای این بخش از اقتصاد کشور تا چه حد موردنیاز است؟
در این حوزه طی سالهای گذشته زحمت بسیاری کشیده شده است با این حال اگر بخواهیم نگاهی دقیقتر به حوزه مطالعاتی و پژوهشی این بخش داشته باشیم، باید بر این نکته تاکید کنیم که کارهای بسیاری در این زمینه میتوان انجام داد. بدون شک دسترسی به منابع اطلاعاتی موجود در بازار سرمایه بهخصوص اطلاعات معاملات و با جزئیات بالا مسالهای است که در دسترس همگان وجود ندارد و از این رو نیاز به مطالعه در این زمینهها جزو مسائلی است که تنها از سوی نهادی مربوط به سازمان بورس قابل پیگیری است. در زمینه مطالعات کاربردی و بنیادی بازار سرمایه کارهای بسیاری میتوان انجام داد که موردنیاز این بخش از اقتصاد کشور است. بنابراین این نیاز وجود دارد که چنین مسالهای به شکلی هدفمند و سیستماتیک دنبال شود تا بتواند جایگاهی تعیینکننده در بازار سرمایه داشته باشد.
در طول یک سال گذشته و همزمان با بالا گرفتن بحران بازار سهام سخن از ناهماهنگی بازار پول و بازار سرمایه و حتی تضاد منافع میان این دو به میان آمد. این مساله سبب شد تا عدهای از فعالان بازار بر لزوم ایجاد یک ساختار فرادستی بر ایجاد هماهنگی میان بخشهای مختلف اقتصاد تاکید کنند. نظر شما در مورد پیگیری این مساله در دولت بعدی چیست؟
ایجاد هماهنگی و تداوم آن میان بخشهای مختلف اقتصادی از جمله بازار پول و بازار سرمایه امری است که تحت هر شرایطی چه در موقع بحران و چه در زمان آرامش بازارها قابل پیگیری و لازم است. یک وزیر اقتصاد قدرتمند قادر به انجام این کار خواهد بود. در حال حاضر ترکیب شورای عالی بورس نیز ترکیب قدرتمندی است که بسیاری از کارها در همین شورا قابل اجراست. اما نکته این است که کارهایی نظیر تخصیص منابع صندوق توسعه ملی برای خرید سهام امر درستی نیست. در بازاری که روزانه حجم بالایی از معاملات انجام میشود پرداختن این ارقام به بازار سرمایه عملا دردی از آن دوا نخواهد کرد. برای چه باید ثروت ملی به منظور جلوگیری از کاهش قیمت سهامی تخصیص داده شوند که عدهای با خرید آن ضرر کرده یا در آینده از خرید آن ضرر کنند؟ اگر از پیش برنامهریزی لازم انجام شده بود سیاست بازارگردانی در بورس مورد توجه قرار میگرفت و نیازی به این کارها نبود. مساله بازار سرمایه صرفا با تزریق پول حل نمیشود بلکه منظومهای از این اقدامات نظیر استفاده همزمان از بازارگردانی و اوراق تبعی در کنار سایر ابزارهای مشتقه و توسعه صندوقهای سرمایهگذاری میتواند روند تغییرات قیمت سهام را کنترل کند و باعث شود تا اوضاع از کنترل خارج نشود. ما اکنون نیازمند آن هستیم تا در کنار توجه به مدلهای مقبول بازارگردانی یک تناسب منطقی میان معاملات نقد سهام و اوراق مشتقه ایجاد کنیم تا هنگام بروز شرایط خاص تمایل مردم به بازار سرمایه به بحران منجر نشود. اولین کاری که رئیسجمهور آینده میتواند برای بازار انجام بدهد این است که در این مسائل تدابیر لازم اندیشیده شود تا در موارد مشابه شاهد بروز تجربیاتی نظیر آنچه در سال گذشته شاهد بودیم نباشیم.
حالا که دولت در حال تغییر است چه کار کنیم؟ آیا زمان خوبی برای سرمایهگذاری در بورس است؟ آیا اگر الان در بورس سرمایهگذاری کنم، موقعیت خوبی است؟ این سوالها و خیلی از سوالهای دیگر از جمله پرسشهایی است که این روزها در جمعهایی که همچنان پیگیراوضاع و احوال بورس هستند یا دنبال محلی برای سرمایهگذاری هستند شنیده میشود. شرایط سیاسی و بینالمللی و اوضاع اقتصادی به سمت و سویی در حال حرکت است، که خیلیها دنبال یک استراتژی و برنامهای مشخص برای آینده سرمایهگذاری در بازار سرمایه و به طور خاص در حوزه بورس هستند.
استراتژی بورسبازی در فاز احیا
اگرچه بارها توسط اکثر کارشناسان حوزه بورس و چهرههای اقتصادی بیان شده است که شرایط بازار سهام دیگر به روزهای نیمهاول سال ۱۳۹۹ بر نمیگردد و همچنین بارها بیان شده است که باید به بورس به چشم سرمایهگذاری بلندمدت نگاه کرد و نباید با دید کوتاهمدت و کسب سود فراوان در آن سرمایهگذاری کرد اما هنوز هم هستند افرادی که دنبال کسب سود فراوان از بورس در کوتاهترین زمان ممکن هستند. در این گزارش از چند کارشناس حوزه بورس درباره استراتژیای که باید برای سرمایهگذاری در دوره فعلی در حوزه بورس در پیش بگیرید پرسیدیم و همچنین از آنها این سوال را کردیم که افرادی که میخواهند تازه وارد این بازار شوند چه راه و روشی را در پیش بگیرند بهتر است؟
تازه واردها و قدیمیها چه کنند؟
وقتی روزهای سبزپوشی بورس و رشد شاخص در سال ۹۹ به پایان رسید، خیلی از کارشناسان بیان کردند که این هشدار را به افرادی که اطلاعات و دانش لازم در حوزه بورس را نداشتند داده بودند که هر سهمی را نخرند و با قرض کردن پول از دیگران وارد این بازار نشوند. الناز افشار، کارشناس حوزه بورس در گفتوگو با روزنامه «دنیایاقتصاد» در توصیه به این افراد میگوید که بهتر است «صورتهای مالی شرکتها را بررسی کنند. سهامی را انتخاب کنند که ارزش ذاتی آنها خیلی بیشتر از قیمت تابلوی روی بازار باشد.» او اما به افرادی که هیچ اطلاعات و دانشی درباره بورس ندارند اینطور توصیه میکند که «میتوانند پول خودشان را به سبدگردانها و صندوقهای سرمایهگذاری واگذار کنند تا بتوانند حتیالامکان از ضررهای احتمالی جلوگیری کنند.» این کارشناس حوزه بورس، همچنین به افرادی که از گذشته در بورس حضور دارند، اینطور توصیه کرد که «میتوانند سهمها را نگهداری کنند یا میانگین را کم کنند و برای افرادی هم که دید کوتاهمدتی به بازار دارند نوسانات جذاب است.» محمودرضا مومنزاده، از دیگر کارشناسان حوزه بازار سرمایه و بورس هم در صحبتهایش با «دنیایاقتصاد» در توصیه به افرادی که به تازگی میخواهند در حوزه بورس سرمایهگذاری کنند، میگوید: «سهام شرکتهای مادر را خریداری و بگذارند کنار.» او همچنین تاکید میکند که «پیشنهاد قطعی خود من شرکتهای وابسته به صنایع پتروشیمی، نفت و شرکتهای فولادی است.»
در نهایت شایان کرمی، کارشناس حوزه بورس در کنار تمام این توصیهها، یک پیشنهاد کلی به افرادی که قصد دارند در شرایط فعلی وارد حوزه بورس شوند، میکند؛ «بازار سرمایه در حال حاضر، ابزارهای متنوعی دارد. یعنی ما چه شرایط اوراق سهام شرکتها را در نظر بگیریم و چه آنها را فاکتور بگیریم، ابزارهای مختلفی در بازار وجود دارد که تحت هر شرایط اقتصادیای، میتوان در بازار سرمایه حضور داشت.» او در ادامه صحبتهایش با «دنیایاقتصاد» توضیح میدهد که «فرضا از انواع اوراق بدهی در نظر بگیرید تا انواع قراردادهای مشتقهای که برای پوشش ریسک معاملهگرها پیشبینی شده است و در بازار موجود است.» کرمی در ادامه به این موضوع اشاره میکند که «ما بازار کالایی را هم در بازار سرمایه داریم، مثل قراردادهای آتی که به زودی قرار است صندوقهای طلا هم راهاندازی شود. پس همه ابزارها و داراییها برای سرمایهگذاری یک فرد سرمایهگذار در بازار وجود دارد و افراد میتوانند در آنها حضور داشته باشند.» او به سهامداران و افرادی که میتوانند وارد بازار شوند این توصیه را میکند که «میتوانند سهامشان را هم نگهداری کنند و اگر هم وجه نقدی دارند در بازار سرمایه و در بخشهای مختلف آن سرمایهگذاری کنند.»
استراتژی حضور در بازار چه باشد؟
محمودرضا مومنزاده، از جمله کارشناسانی است که بارها به این مساله پرداخته است که چون «بورس ایران بر اساس قوانین بورس بینالملل نیست، نمیشود بر اساس قوانین حاکم بر بورس بینالملل آن را تحلیل کرد.» او روی این موضوع تاکید دارد که «هر وقت قوانین حاکم بر بورس بر اساس قوانین بینالملل بشود، متقارن شود، قیمتگذاری آزاد شود، گزارشها شفاف شود و بتوان یک تحلیل تکنیکال یا یک تحلیل بنیادین یا فاندامنتال دقیق انجام داد، آن زمان میتوان بورس ایران را پیشبینی کرد.» با این حال مومنزاده درباره استراتژی پیش رو در شرایط فعلی برای سهامداران بار دیگر روی این موضوع تاکید میکند که «همه چیزهایی که از بازار سرمایه بلد هستیم، در بازارهای کلاسیک است. در این بازارها یکسری قوانینی حاکم است که در بازار ما حاکم نیست و برای همین هم تمام این پیشبینیها پنجاه درصد غلط است.» او در ادامه توضیح میدهد که «اما درباره بازار ایران و هر بازاری در شرایط عدم قطعیت، تنها استراتژی سودده، استراتژی بلندمدت است.» او همچنین پیشنهادی به سرمایهگذاران میدهد؛ «به هیچ عنوان معاملات پی در پی نکنید.» نگاهی که بر میگردد به همان استراتژی بلندمدت که او به آن اشاره کرده بود. اما دیروز که قیمت دلار روند افزایشی به خود گرفت، باعث شد که روی تحلیلهای کارشناسان حوزه بورس هم اثر گذار باشد. در همین رابطه الناز افشار در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» با اشاره به روند رو به رشد قیمت دلار که به گفته او «محرک مهمی برای بازار سرمایه» به حساب میآید، درباره پیشنهاد استراتژی به سرمایهگذاری در شرایط فعلی، توصیه به خرید کرد. افشار در توضیح صحبتهایش بیان کرد که «فعالان بازار سرمایه میتوانند در روزهای منفی، خرید داشته باشند.» او همچنین روی این موضوع تاکید کرد که «چون وضعیت سیاسی فعلا به ثبات نسبی رسیده است، اعتماد به بازار سرمایه بیشتر شده و حجم بازار هم به شکلی است که پولهای درشت هم وارد بازار شده است.»
اما فقط الناز افشار نیست که به افزایش نرخ دلار اشاره میکند، شایان کرمی هم از جمله کارشناسانی است که معتقد است حوزه بورس در دو هفته گذشته واکنش خوبی به روند شیب افزایشی ملایم نرخ ارز داشته است و «شاهد هستیم که حجم معاملات هم بهتر شده است.» کرمی در صحبتهایش با روزنامه «دنیایاقتصاد» به روزهای خوش بورس و سهامداران در نیمه اول سال ۱۳۹۹ اشاره میکند اما میگوید دیگر به این روزها بر نخواهیم گشت. اما در مقابل اینطور پیشبینی میکند که «روند رشدی ملایم هم طی این هفته و هفتههای آتی در بازار سهام ادامه خواهد داشت.» با وجود این توصیهها برای سرمایهگذاران قدیمی و جدید و پیشنهاد استراتژی از سوی این کارشناسان برای ادامه مسیر در حوزه بورس، باید منتظر مردادماه و روی کار آمدن دولت سیزدهم بود. چون به اعتقاد خیلی افراد از مرداد ماه و شروع به کار دولت جدید است که سمت و سوی واقعی بازار مشخص میشود و فضای اقتصادی تا حدودی از ابهام خارج میشود.
روز متوالی است که میانگین وزنی قیمت سهام در تالار شیشهای رو به افزایش بوده و در این مدت بیش از ۸درصد بر ارتفاع شاخص کل افزوده شده است. با این حال شناسایی سود زودهنگام و افزایش احتیاط بهدلیل پابرجا بودن تردید و مبهم ماندن چشمانداز برخی عوامل سیاسی و اقتصادی سبب شده است تا رشد نماگرها آهسته شود.
صعود اصطکاکی بورس تهران
بورس تهران در روز گذشته عملکردی نسبتا ضعیف را در شاخص اصلی این بازار به نمایش گذاشت و در حالی که قیمت دلار در بازار ارز رو به صعود بود، نتوانست رشد قدرتمند را در کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی به نمایش بگذارد. این طور که به نظر میآید روشن نبودن آینده تیم اقتصادی دولت بعدی در کنار کاهش قیمت جهانی کالاهای اساسی شرایطی را پدید آورده که در آن فعالان بازار سرمایه تا حدودی محتاطتر از گذشته عمل میکنند و با هر رشد قیمتی به شناسایی سود میپردازند. با این حال به نظر میرسد رشد نرخ ارز در معاملات روز جاری منعکس شود.
رشد لاکپشتی شاخص
پیشروی آهسته و پیوسته شاخص بورس تهران در کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی این نماگر همچنان ادامه دارد. روز گذشته نیز این نماگر به پیشروی خود ادامه داد و در حالی که در بسیاری از نمادها عرضه از تقاضا پیشی گرفته بود توانست به لطف وجود خریدار کافی در نمادهایی نظیر «ومعادن» و «وامید» به پیشروی خود ادامه دهد. با این حال رشد یاد شده چندان قدرتمند نبود و تنها توانست به میزان ۳۸/ ۰ درصد بر عملکرد روز گذشته بازار سهام اثر مثبت بگذارد. به هر روی روز گذشته حتی افت قیمت «شستا» و تاثیر منفی ۷۸۳ واحدی آن بر نماگر اصلی بورس میتوانست جلوی پیشروی دماسنج اصلی بازار را بگیرد. در نهایت این سنجه مهم بورسی به سطح یک میلیون و ۲۴۸ هزار واحدی رسید.
اینطور که به نظر میآید در روزهای گذشته بازار سهام نتوانسته چندان از گرگ و میش احتیاط سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی خارج شود. در حالی که تا همین چندی قبل انتظار میرفت با نزدیک شدن فصل مجامع آن هم پس از یک ریزش سنگین ۱۰ ماهه که در همه سهام موجود در بازار کم و بیش رخ داده بود، شاهد صعود بهای سهام باشیم، حقیقت به شکل دیگری خودنمایی کرده و حالا نه تنها سرمایهگذاران در سایه رخوت بازارهای موازی تمایل چندانی به خرید سهام نشان ندادهاند، بلکه به سبب عواملی نظیر افت قیمتهای جهانی و کاهش احتمال حصول توافق تا حد زیادی دست به عصا شدهاند. اینطور که به نظر میآید در حال حاضر مشخص نبودن چشمانداز اقتصاد کشور در دوره زمامداری دولت سیزدهم، شرایطی را رقم زده تا به موجب آن در بسیاری از بخشهای اقتصاد ایران تداوم فعالیت اقتصادی با احتیاط بیشتری همراه باشد.
در آینه ارقام
در پایان معاملات روز سهشنبه ضعف معاملات تنها به شاخص بورس محدود نشد. روز گذشته افت ۳۸/ ۰ درصدی نماگر اصلی بازار در شرایطی به ثبت رسید که پس از ۵ روز متوالی ورود نقدینگی به چرخه معاملات متوقف شد و در نهایت بورس با خروج ۸۵ میلیارد تومانی پول حقیقی و فروش خالص سهام این بخش از فعالان بازار به حقوقیها در این روز مواجه شد. به نظر میرسد یکی از مهمترین دلایل این اتفاق کاهش تقاضا در نماد معاملاتی سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) بود که با افت ۴۸/ ۲ درصدی قیمت سهام در آخرین معاملات خود به محدوده ۱۳۳۹ تومان رسید.
در روزهای گذشته خوشبینی به افزایش سرمایه ۱۲۰۰ درصدی «شستا» که مدیرعامل این هلدینگ بزرگ وابسته به سازمان تامین اجتماعی وعده داده بود، سبب شد به یک باره حجم بالایی از تقاضا در این بازار شکل بگیرد. دقیقا به دنبال همین صحبتها بود که صعود یکی از بزرگترین نمادهای موجود در بازار سهام تسریع شد. این نماد در روز گذشته در حالی به محدوده منفی بازگشت که سفر صعودی آن بر روی تابلوی قیمتها در روز ۲۹ خردادماه و از محدوده ۱۰۳۰ تومان آغاز شده بود. اوج قیمتی این نماد در روز گذشته و با گذر چند دقیقه از شروع معاملات به ثبت رسید که محدوده ۱۳۸۰ تومان را نشان داد. بر این اساس نماد یاد شده در طول این مدت افزایش قیمتی ۳۴ درصدی را شاهد بوده است. در میان سایر اعداد و ارقام مهم بازار سهام طی روز یاد شده، دیگر عددی که از اهمیت برخوردار بود، به تعداد صفوف خرید و فروش اختصاص داشت که در روزهای اخیر همچنان به نفع کاهش عرضه به ثبت میرسید. در حالی که طی روزهای اخیر از مجموع نمادهای مورد معامله در بورس تهران حدودا بین ۱۶ تا ۱۸ درصد نمادها دارای صف فروش بودند طی روز گذشته این عدد به حدود ۲۳ درصد رسید که حکایت از افزایش بیم سرمایهگذاران نسبت به آینده سهام دارد. با این حال باید توجه داشت که افزایش این میزان به حدود ۲۳ درصد ابدا به معنای وخیم بودن بازار سرمایه نیست. تا همین یک ماه اخیر و در روزهای پایانی ماه قبل، میزان این صفوف فروش از میان نمادهای معامله شده به ۸۳ درصد نیز رسید.
اینطور که به نظر میرسد احتیاط سهامداران نسبت به کلیت بازار خود را در قالب افزایش این رقم نیز نشان داده و مانع از آن شده تا مانند روزهای گذشته نسبت اشباع فروش در میان نمادهای بورسی در حدود ۱۸ درصد باقی بماند. ارزش معاملات خرد طی این روز در حدود ۴۵۴۰ میلیارد تومان بود که تفاوت معناداری با روزهای قبل را به نمایش نمیگذارد.
بعد ناپیدای دولت
اما از اعداد و ارقام به ثبت رسیده طی روز سهشنبه که بگذریم، یک نکته مهم در معاملات این روز وجود داشت که نه تنها بر بازار سهام اثر گذاشته بلکه سایر بازارها را نیز متاثر کرده است. همانطور که پیشتر نیز در شرح ریسکهای موجود در بازار سهام اشاره شده است، نااطمینانی همواره جزو مسائلی است که نه تنها فعالان این بازار بلکه سایر فعالان اقتصادی را متاثر میکند. البته باید توجه داشت که این نااطمینانیها همیشه ناشی از وقوع اتفاقات بد و ناگوار نیستند و بعضا ممکن است به واسطه قرار گرفتن در یک دوره گذار رخ بدهند.
یکی از مسائلی که توانسته هم اکنون بر نااطمینانی در بازار سهام بیفزاید، مساله مشخص نبودن کابینه رئیسجمهور بعدی است. این روزها تمامی بازارها در حالی روزها را یکییکی به فردا میرسانند که تیم اقتصادی دولت مشخص نبوده و بسیاری نگران آن هستند که سیاستهای محدودکننده و نقدینگیساز در این دولت نیز ادامه پیدا کند. از سوی دیگر مشخص نبودن آینده برجام و کاهش خوشبینی به حصول توافق در روزهای پایانی دولت حسن روحانی عدهای را به این باور رسانده که تعامل میان ایران و غرب در شرایط فعلی امر چندان در دسترسی نیست. این تصور نیز وجود دارد که تغییر رویکرد نسبت به سیاست خارجی در دولت بعدی راه را برای افتادن اقتصاد در مسیر رونق ناهموار کند و همین مساله نیز بر آینده سهام معامله شده بر بورس اثر منفی بگذارد. به هر روی خروجی این رویداد یعنی انتخاب اعضای کابینه بعدی عاملی است که تا زمان مشخص نشدن میتواند هر نوع واکنش فعالان اقتصادی بهخصوص بورسیها را به تعویق بیندازد.
امکان تقابل بازارهای جهانی با دلار
به جز تمامی این عوامل، مساله دیگری که توانسته بازار سهام را چشم انتظار گذر زمان نگهدارد و سرمایهگذاران را به احتیاط بیشتر سوق دهد. مشخص نبودن آینده بازارهای جهانی است. در روزهای اخیر در حالی روند صعودی برخی از کامودیتیها متوقف شده و در بسیاری از آنها کاهش قیمت را شاهد بودهایم که سیاستهای فدرال رزرو مبنی بر کاهش حمایتهای پولی و مالی توانسته بر روند قیمتهای جهانی کالاها اثر بگذارد. طبیعتا این اثرگذاری اگر در روزهای پیشرو ادامه پیدا کند منفی خواهد بود و میتواند بر قیمت سهام در بازار داخلی نیز اثر بگذارد. با توجه به این واقعیت که بسیاری از نمادهای بزرگ بازار سرمایه از تغییرات قیمت ارز و بازارهای جهانی اثر میپذیرند، اصلا بعید نیست که افزایش قیمت ارز در بازار داخلی در روزهای پیش رو با افت قیمتهای جهانی خنثی شود و از این بابت شاهد رشد قیمت سهام نباشیم. از این رو احتمال دارد روزهای پیشرو همانند روزهای اخیر با رشد کژدار و مریز شاخص کل بورس یا حتی کاهش ضعیف آن همراه باشد.
بازگشت آلومینیوم به کانال ۲۵۰۰دلاری بهازای هر تن و فروش این محصول با نرخ ۲هزار و ۵۲۴دلار در بورس فلزات لندن در ساعات ابتدایی بازگشایی این بازار در حالی رقم خورد که برآورد افزایش تقاضا و کاهش عرضه از این رشد نرخ حمایت میکرد و در عین حال افت شاخص دلار آمریکا تقویتکننده این رشد قیمتی بود.
رد پای تغییر سیاستهای پولی فدرالرزرو در بازار آلومینیوم
بهای شمش آلومینیوم در بورس فلزات لندن پس از سقوط از کانال ۲۵۰۰هزار دلاری در نیمه ماه ژوئن، دیروز مجددا به کانال ۲۵۰۰دلاری بازگشت و اواسط روز در این کانال مورد دادوستد قرار گرفت. این رشد قیمتی در حالی برای این فلز رقم خورد که مشخصشدن نتیجه جلسه فدرالرزرو در روزهای سهشنبه و چهارشنبه (۱۵ و ۱۶ ژوئن) و تاثیر آن بر افزایش شاخص دلار آمریکا باعث افت ریزشی مجدد در بهای این فلز نقرهای و عقبنشینی نرخ آن تا ۲هزار و ۳۵۳دلار بهازای هر تن تا روز ۲۱ژوئن شد. این کاهش قیمت شامل حال اغلب کامودیتیها از جمله فلزات اساسی بود. تغییر سیاست پولی فدرالرزرو و اعلام افزایش میزان بهره در این کشور طی دو مرحله به میزان ۶/ ۰درصد تا سال۲۰۲۳ موضوعی بود که بهسرعت بر شاخص دلار آمریکا اثر گذاشت و آن را افزایشی کرد. این موضوع سیگنالی منفی برای بازارهای مالی و کالایی دنیا بود و افت نرخ محسوسی را در آنها رقم زد.
با گذشت تاثیر هیجانی انتشار خبر افزایش بهره بر شاخص دلار، شاهد بازگشت بازارهای جهانی ظرف یک هفته اخیر بودیم. کایل روددا، تحلیلگر ایجیمارکت (IG Market) به مشخصنبودن زمان اعمال سیاست انبساط پولی درنظر گرفتهشده از سوی فدرالرزرو اشاره کرد و آن را عامل بازگشت بازارها پس از واکنش هیجانی به خبر تغییر سیاست پولی بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا دانست. در عین حال جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا با جدیت مذاکرات برای اجرای برنامه هشتساله نوسازی زیرساختهای این کشور را دنبال میکند. این برنامه ارزشی برابر ۲/ ۱تریلیون دلار دارد و تصویب آن با افزایش تقاضا برای کامودیتیها میتواند به تقویت بهای کالاها و بهخصوص فلزات پایه منجر شود.
رشد تقاضا از فلز نقرهای حمایت میکند
افزایش تقاضای جهانی برای آلومینیوم موضوع دیگری است که از رشد قیمتی این فلز حمایت میکند. سال گذشته با توجه به درگیری گسترده اغلب کشورهای دنیا با شیوع ویروس کرونا از میزان تقاضا برای این فلز جهت ساخت اتومبیل و هواپیما کاسته شد، اما با کنترل نسبی شیوع این بیماری در کشورهای توسعهیافته و تزریق موفقیتآمیز واکسن، مجددا تقاضا برای این کالاها در دنیا افزایش یافت. در نتیجه با افزایش تقاضا و از سرگیری فعالیتهای صنعتی تقاضا برای آلومینیوم نیز تقویت شد که این موضوع سیگنالی مثبت برای رشد قیمتی آلومینیوم در بازارهای جهانی است. برآورد میشود که میزان تقاضای جهانی آلومینیوم در سال جاری ۸درصد رشد داشته باشد.
در حالی بر میزان تقاضا برای آلومینیوم افزوده شده که چین از میزان تولید این فلز کاسته است. افزایش تقاضا در عین کاهش تولید، سیگنالی موثر برای تقویت بهای این فلز به شمار میرود.
بازار آتی بورس کالا در حالی به معاملات خود ادامه میدهد که طبق آخرین خبرهای منتشره در انتظار بازگشت طلا آن هم در قالب قراردادهای آتی واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری طلا است. ورود طلا به بستر معاملات آتی بورس کالا میتواند انگیزه سرمایهگذاران برای هدایت نقدینگی خود به این بازار را افزایش دهد. در سال ۹۷ جذابترین کالای بازار آتی یعنی سکه از تابلو خارج شد و محصولات این بازار به گروه محصولات کشاورزی محدود شد، بخش زیادی از نقدینگی معاملهگران نیز به دنبال این اقدام از بازار آتی خارج شد. به طوری که تا زمان به بلوغ رسیدن معاملات نقره در بازار آتی، بیشترین دادوستد قراردادهای آتی مربوط به محصول زعفران بود که انتقاد بسیاری از کارشناسان بازار آتی را به دنبال داشت.
بازگشت هیجان به بازارهای طلا
ورود صندوق طلا به عنوان دیگر دارایی سرمایهای به بازار آتی، بازگشت دوباره طلا به این بستر جذاب معاملاتی را تداعی میکند که به شکل غیرمستقیم امکان معامله سکه طلا را برای معاملهگران بازار آتی فراهم میکند. زیرا هر واحد قرارداد آتی مبتنی بر هزار واحد صندوق طلایی است که طبق امیدنامه این صندوقها بخش عمده سرمایهگذاری آنها بر گواهی سپرده سکه طلا است. بنابراین تکانههای قیمتی بهای ارز در بازار آزاد در کنار نوسان قیمت اونس جهانی طلا میتواند بر نوسان بهای قراردادهای آتی نیز اثرگذار باشد. با راهاندازی قراردادهای آتی طلا، بستری جدید برای پوشش نوسان قیمت دارایی جذابی همچون طلا در بورس کالا ایجاد میشود که افراد با تحلیل و پیشبینی بازار طلا و سیگنالهای اثرگذار بر آن میتوانند به کسب سود بپردازند. به نظر میرسد که با ورود طلا به بازار آتی و تکمیل زنجیره ابزارهای مالی-طلایی بورس کالا، گامی مهم در جهت توسعه و تعمیق معاملات این فلز گرانبها برداشته شده که میتواند بر جذب نقدینگیهای سرگردان موجود در جامعه تاثیر خوبی داشته باشد.
آغاز به کار آتی صندوق طلا از ۱۲ تیرماه
در تازهترین خبرها، بورس کالای ایران با صدور اطلاعیهای از راهاندازی معاملات قراردادهای آتی واحدهای سرمایهگذاری صندوق پشتوانه طلای لوتوس تحویل مرداد سال جاری خبر داد. براساس این اطلاعیه، معاملات قراردادهای آتی واحدهای سرمایهگذاری صندوق پشتوانه طلای لوتوس تحویل مرداد ۱۴۰۰ از روز شنبه ۱۲ تیر راهاندازی خواهد شد و در اولین نماد خود تا تاریخ ۲۰ مرداد قابل معامله است. براساس اطلاعیه صادره از سوی مدیریت توسعه بازار مشتقه بورس کالای ایران، قراردادهای آتی در نخستین روز معاملاتی بدون حد نوسان قیمتی، با دوره پیش گشایش به مدت ٣٠ دقیقه در ابتدای جلسه معاملاتی آغاز و پس از انجام حراج تک قیمتی راس ساعت ۱۰:۳۰ با دوره عادی معاملاتی و اعمال حد نوسان قیمت روزانه ادامه مییابد. قیمت پایه قرارداد آتی، همان قیمت کشف شده در حراج تک قیمتی خواهد بود که مبنای حد نوسان قیمت روزانه برای ادامه معاملات در حراج پیوسته قرار خواهد گرفت. در صورت عدم انجام معامله در حراج تک قیمتی، قرارداد آتی متوقف و همین فرآیند، روز کاری بعد تکرار خواهد شد.
موشکافی جزئیات قراردادهای آتی واحدهای سرمایهگذاری صندوق طلا
مبتنی بر امیدنامه منتشر شده توسط بورس کالا، دارایی پایه قراردادهای آتی صندوق طلا، واحدهای سرمایهگذاری صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلای لوتوس (طلا) در نظر گرفته شده و همچنین اندازه هر قرارداد آتی نیز معادل ۱۰۰۰ واحد سرمایهگذاری صندوق سرمایهگذاری طلا است. حد نوسان قیمت روزانه این قراردادها حداکثر مثبت و منفی ۵ درصد با توجه به قیمت تسویه روزانه روز قبل و حداکثر حجم هر سفارش، ۲۵ قرارداد خواهد بود. همچنین سقف مجاز موقعیتهای تعهدی باز، برای اشخاص حقیقی و حقوقی، ۲۰۰ موقعیت در هر نماد معاملاتی و برای بازارگردانان ۴۰۰ موقعیت در هر نماد در نظر گرفته شده که قابل افزایش تا ۱۰ درصد موقعیتهای تعهدی باز در آن نماد در بازار است. تعداد موقعیتهای باز کل بازار در هر نماد معاملاتی حداکثر معادل یک هزارم سقف واحدهای معاملاتی قابل صدور صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلای لوتوس (طلا) اعلام شده است.
تکمیل زنجیره ابزارهای طلایی بورس کالا
به گزارش «کالاخبر»، علیرضا ناصرپور، معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران، با بیان اینکه پیش از این معاملات گواهی سپرده کالایی روی دارایی سکه و صندوقهای سرمایهگذاری پشتوانه طلا با موفقیت در بورس کالا راهاندازی شده است، اظهار کرد: در این میان وجود یک ابزار پوشش ریسک، مانند قراردادهای آتی در کلاس دارایی طلا برای فعالان بازارهای مالی بسیار کارآمد خواهد بود که از این رو راهاندازی معاملات آتی واحدهای صندوق طلا در دستور کار قرار گرفت. در تمام دنیا، طلا دارایی مناسبی برای تنوع بخشی در سرمایهگذاری به شمار میآید و نوسانات این فلز گرانبها دارای اهمیت است، از این رو وجود یک بستر شفاف و قانونی در مجموعه بازار سرمایه، امکان بهرهگیری از مزایای سرمایهگذاری در این دارایی را فراهم آورده که هم اکنون نیز فعالان بازارهای مالی برای سرمایهگذاری در طلا از ابزار گواهی سپرده کالایی سکه طلا و صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلا بهره میبرند و این ابزارها به خوبی نوسانات بازار نقدی طلا را پوشش میدهند. معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران ادامه داد: قراردادهای آتی یکی از ابزارهای مدیریت ریسک مرسوم در جهان است که از جمله مهمترین مزایای آن مدیریت ریسک نوسانات قیمت دارایی، امکان برنامهریزی بلندمدت، افزایش توان معاملاتی افراد، استاندارد بودن قرارداد و تضمین معاملات و کمیت و کیفیت تحویل است. وی درخصوص این معاملات اظهار کرد: با راهاندازی قراردادهای آتی واحدهای سرمایهگذاری صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلا، بورس کالا امکان تحویل واحدهای صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلا در سررسید را با قیمت از قبل مشخص شده بین خریدار و فروشنده فراهم میکند. همچنین خریدار و فروشنده مانند سایر قراردادهای آتی با تودیع وجه تضمین و نه کل ارزش قرارداد با قیمتهای پیشنهادی خود وارد معامله شده و مبادلات قراردادهای آتی را انجام میدهند.ناصرپور افزود: تودیع وجه تضمین که نسبت کمی از ارزش قرارداد است به جای کل ارزش قرارداد موجب افزایش نقدشوندگی قراردادها و کارآمد شدن کارکرد پوشش ریسک قراردادهای آتی میشود. از طرف دیگر معاملات اهرمی مطلوب ذائقه بسیاری از فعالان بازارهای مالی نیز است و خریدار و فروشنده در قراردادهای آتی الزامی به حفظ موقعیت خرید یا فروش خود تا سررسید قرارداد ندارند و میتوانند با اخذ موقعیت معکوس از بازار خارج شوند.
بهای نفت خام روز سهشنبه برای دومین روز پیاپی به دلیل نگرانیهای ناشی از افزایش موارد جدید ابتلا به بیماری کووید-۱۹ ابتدا در مسیر کاهشی قرار گرفت اما پساز آن رویه قیمتی معکوس شد. شیوع سویه دلتا ویروس کرونا که بسیار مسری است، باعث ایجاد محدودیتهای تردد در سراسر جهان شده که بهبود تقاضای سوخت را در معرض تهدید قرار میدهد و این امر در کنار نشست هفته جاری اوپکپلاس که میتواند به کاهش محدودیتهای تولیدی ختم شود، معاملهگران را تا حدودی ترسانده است.
تا زمان تنظیم این گزارش در ساعت ۱۵:۳۰ روز سهشنبه به وقت تهران، بهای هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدییت با ۴۷ سنت کاهش، به ۴۴/ ۷۲ دلار رسید که نشان از افت ۶۴/ ۰ درصدی بهای این شاخص نفتی دارد. شاخص نفتی برنت نیز ۴۲/ ۰ درصد عقبنشینی قیمتی داشت و به بهای هر بشکه ۳۷/ ۷۴ دلار معامله شد که این امر نشان از کاهش ارزش ۳۱ سنتی برنت در هر بشکه است.
بهرغم آن که در دو روز اخیر قیمت نفت روند صعودی خود را از دست داده، اما کماکان رشد ۹ درصدی بهای شاخصهای نفتی در ماه ژوئن پابرجاست. این امر تا حد زیادی تحتتاثیر روند پرشتاب واکسیناسیون در اقتصادهای بزرگ جهان و محدودیت عرضه در ماههای اخیر و پیشی گرفتن تقاضا از جریان عرضه بوده است. حالا اما با گزارشهای نگرانکنندهای که از موارد جدید ابتلا به سویه دلتا ویروس کرونا در بریتانیا، هنگکنگ، اسپانیا، پرتغال و استرالیا منتشر شده و در برخی از این کشورها محدودیتهایی برای ورود گردشگران و محدودیتهای تردد اعمال شده، رشد تقاضا تا حدی در معرض ریسک قرار گرفته است. البته برخی تحلیلگران معتقدند که موارد جدید کرونا چندان بر چشمانداز بازار تاثیری نمیگذارد، چرا که بحث گسترش واکسیناسیون و بازیابی رشد اقتصادی و افزایش تقاضا کماکان مهمترین انتظارات بازار هستند. تاماس وارگا، تحلیلگر پیویام اویل (PVM Oil) در این باره میگوید: «روایت حاکم در ماههای اخیر تغییری نکرده است: جنگ علیه ویروس به تدریج با پیروزی ما تمام میشود، اقتصاد جهانی و تقاضای نفت هم در حال بهبود است.»
از سوی دیگر اوپک و متحدانش نیز قرار است درباره افزایش یا حفظ سطح تولید کنونی خود تصمیم بگیرند و در صورتی که افزایشی در سطح تولید اوپکپلاس اعمال نشود، ممکن است بازار کماکان با کسری عرضه دست و پنجه نرم کند و قیمتها باز هم افزایش یابند. البته آربیسی کپیتال مارکتس (RBC Capital Markets) چندان موافق چنین دیدگاهی نیست و اعتقاد دارد که اوپکپلاس ممکن است تولید خود را بین ۵۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
نشست تخصصی کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران با موضوع رمزارزها برگزار شد؛ علی شمس اردکانی درباره اخبار روز حوزه انرژی، اقتصاد کلان و رمزارزها گفت و تاکید کرد: با توجه به آنچه در نشستهای قبلی گفتهشده، لازم است بخش خصوصی در این مدت سعی کند نگاه جامع و عمیقی نسبت به ویژگیهای رمزارزها پیدا کند و پس از شناسایی کارکردهای این حوزه، نشستهای لازم را برای بیان خواستههای خود با مسوولان و سیاستگذاران داشته باشد. بخش خصوصی معتقد است، ممکن است سیاستگذار به دلیل تعجیل یا عدم شناخت در این حوزه به شیوه نادرستی تصمیمگیری کند. بنابراین باید در شناساندن بسترهای این صنعت تلاش کنیم.
شمس اردکانی در ادامه بر زمانبندی تعیینشده برای تهیه سند رمزارزها تاکید کرد. با توجه به ناشناخته بودن وجوه موضوع رمزارزها و مشکلات تصمیمگیری ناشی از این ناشناختگی، تهیه لایحه میتواند شروعی برای حرکت باشد.
وی گفت: رمزارزها به مساله روز در اقتصاد ایران بدل شده است. همه درباره آن حرف میزنند و اغلب هم طوری حرف میزنند که انگار سالها متخصص آن بودهاند. انبوهی اخبار و اطلاعات و آمار درباره رمزارزها در ایران منتشر میشود که بخش عمدهای از آنها اشتباه یا نادقیق است.
در ادامه عمادالدین سخایی، مدیرکل بازارهای مالی-بازرگانی وزارت اقتصادی و دارایی گفت: ناشناختگی این پدیده باعث شده پیرامون آن جو نامناسبی برقرار شود؛ بنابراین در ابتدا باید شناخت کافی از موضوع داده شود و البته همزمان بخش خصوصی و دولتی روی موضوع کار کنند تا این شناخت ایجاد شود. او با ارائه گزارشی با عنوان راهبردهای پیشنهادی در مواجهه با حیطههای مختلف موجودیتهای رمزنگار شده (رمز ارزها) درباره موضوع توضیح داد. رمزارزها نوعی پول دیجیتال هستند، اما هر پول دیجیتالی لزوما رمزارز نیست. رمزارزها نوعی از پول دیجیتال هستند که پردازش و ذخیرهسازی آنها با استفاده از الگوریتمهای رمزنگاری انجامشده و به همین دلیل سطح امنیت بالاتری دارند. اگر پول دیجیتال قرار باشد بهصورت عمومی منتشر شود حتما باید از جعل آن جلوگیری کرد. همانطور که با روشهایی از جعل اسکناس جلوگیری میشود رمزنگاری هم جعل پول دیجیتال را دشوار میکند. هماکنون هزاران رمزارز در دنیا وجود دارد، اما معروفترین رمزارز دنیا بیتکوین است که بیشترین سهم را در بازار رمزارزها دارد. او ادامه داد: عنوان رمزارز در گروهی ذهنیتی ایجاد کرده که موضوع را بهعنوان ارز در نظر بگیرند، درحالیکه واژه «رمز ارز» کاربری آن را بهدرستی توضیح نمیدهد بنابراین در اینجا از واژه موجودیتهای رمزنگاریشده استفادهشده است. در ابتدا باید سطوح مواجهه تعیین شود، سطح حکمرانی (ممنوعیت، پذیرش مشروط، پذیرش کامل)، سطح تنظیمگری (مشاهده و ارزیابی، آزمون و یادگیری، تسهیلکنندههای نوآوری یا اصلاح یا ایجاد قوانین جدید)، سطح سیاستگذاری (مالیاتستانی و…) و براساس آن بحث باز شود. همچنین تعیین شود که از حاکمیت چه خواستهای طلب میشود و در چه سطحی انتظار واکنش وجود دارد؛ بنابراین اگر قرار است لایحهای تنظیم شود باید تعیین شود که چه خواستههایی و در کدام سطح موردنظر است.
در ادامه حاضران در نشست مروری بر نوع مواجهه کشورها با رمزارز داشتند و به بررسی چهار رویکرد تنظیمگرانه شامل مشاهده و ارزیابی، آزمون و یادگیری، تسهیلکنندههای نوآوری (مثل سند باکسها یا شتابدهندهها و…) و اصلاح یا ایجاد قوانین جدید پرداختند.
شمس اردکانی تاکید کرد: باید در لایحه رمزارز کلام منسجم، مانع و جامع باشد. ICC به این حوزه ورود کند و این بخش را برجسته کند. همچنین پروتکلهای قضایی مربوطه و هابهای توسعهای رمزارزها در کشور و تشویق سرمایهگذاران خارجی به ورود به آنها ایجاد شود. همچنین باز کردن دسترسی بینالمللی به پلتفرمهای توسعهیافته ایرانی لازم است. درنهایت همه میدانیم که اقتصاد ایران ناچار است به سمت هوشمندی حرکت کند و البته با همین مساله رمزارز در همین مسیر حرکت میکند.
اولین صرافی بیتکوین در چین رسما خداحافظی کرد. صرافی BTCChina که اولین صرافی بیتکوین در چین و دومین صرافی بزرگ دنیا در سال ۲۰۱۴ بود، بعد از محدودیتگذاری چین برای معاملات و استخراج رمزارزها، فعالیت خود را بهطور کامل متوقف کرد. سیاست رمزارزی چین، چندی پیش از خروج این صرافی، منجر به بستهشدن تعدادی از مزارع استخراج شد. اما برخلاف انتظار خبر بستهشدن این صرافی، بر روند بازار تاثیری نگذاشت و بیتکوین در روز سهشنبه در کانال ۳۵ هزاردلاری معامله شد.
اولین نشانه محدودیت چینی
در پی محدودیتگذاریهای چندساله دولت چین برای معاملات و استخراج رمزارزها و رویکرد ضد ارزهای دیجیتال این کشور، روز گذشته اولین صرافی فعال بیتکوین در چین، به نام BTC China، فعالیت خود را بهطور کامل متوقف کرد. دولت چین در ماههای اخیر با برخورد جدی با رمزنگاری، باعث بستهشدن چند مرکز مهم استخراج رمزارز در کشور ازجمله در استانهای سیچوان، یوننان، سینکیانگ، مغولستان داخلی و چینگهای شده است. همچنین بانکهای بزرگ چینی مانند بانک کشاورزی چین تایید کردند که مقامات چینی در تلاشند هرگونه معامله مربوط به رمزارزها در حسابهای بانکی در چین را نیز منع کنند. شرکت انگلیسی BTC China در سال ۲۰۱۱ با همین عنوان توسط هوانگ شیائویو و یانگ لینکه تاسیس شد که اولین صرافی بیتکوین در چین بود و تصور میشد بیشتر مشتریان آن نیز از بازار داخلی چین باشند. این صرافی در دسامبر سال ۲۰۱۳ اعلام کرد که پس از بیانیه بانک خلق چین در ماه دسامبر، پذیرش سپردههای یوآن خود را موقتا متوقف میکند و این تصمیم را مستقیما به مقرراتگذاری دولت نسبت داد. اما در ژانویه ۲۰۱۴ و پس از بررسی بیشتر بیانیه بانک خلق چین و سایر قوانین، مبادله و پذیرش سپردههای یوآن را مجددا از سر گرفت. در سال ۲۰۱۷ BTC China مجددا مجبور به توقف معاملات ارزهای دیجیتالی پس از ممنوعیت تجارت رمزارزها توسط دولت چین شد. سپس این شرکت ساختار عملیات مبادلاتی خود را به یک صندوق سرمایهگذاری بلاکچین مستقر در هنگکنگ فروخت. بعد از این اتفاق این صرافی با نام BTCC به فعالیت خود ادامه داد، اما ارائه خدمات به آدرسهای چینی را متوقف کرد. اخیرا نیز طی گزارش یک خبرگزاری چینی، این شرکت سهام خود را در صرافی دیجیتالی ZG در ژانویه ۲۰۱۹ به بنیادی ناشناس در دبی فروخته است. ZG صرافی کاملا مستقل در زمینه مبادله رمزنگاری است که در ایالات متحده، سنگاپور، استونی و سایر کشورها ارائه خدمات میکند. بعد از این اتفاقات این شرکت در روز پنجشنبه رسما اتمام فعالیت خود را اعلام کرد و مدیران این صرافی اعلام کردند که «در پاسخ به سیاست دولت چین» از تجارت بیتکوین خارج میشوند که اشاره به سرکوب عمده فعالیت استخراج رمزارز و فعالیتهای مرتبط به آن دارد.
با اینحال برخلاف انتظارات روند صعودی دو روزه بازار با این خبر تغییر پیدا نکرد. بزرگترین رمزارز روز گذشته با رشدی ۱/ ۴درصدی به کانال ۳۵ هزاردلاری رسید. این رمزارز در صورت ادامه روند صعودی خود، ناحیه مقاومتی ۳۶ هزاردلاری را در پیش دارد. سایر رمزارزها نیز بدونتوجه به این خبر، بهدنبال حرکت بیتکوین روند صعودی خود را حفظ کردند. بهنظر میرسد سرمایهگذاران حوزه رمزارز مسیر خود را پیدا کردهاند و دیگر اخبار مخالفتهای دولتی و حمایت افراد حقیقی عامل مهمی در معاملات آنها نخواهد بود.
دکتر دهقان دهنوی در حاشیه مراسم رونمایی از «پنجره واحد خدمات بازار سرمایه» با اشاره به اینکه اکنون وضعیت بازار خوب است و برنامههای حمایتی ما دائمی است، اظهار داشت: صندوق تثبیت و توسعه بازار سرمایه دارای منابع قابل توجهی هستند و در روزهایی که نیاز باشد به بازار سرمایه ورود و از معاملات آن حمایت می کنند.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، «دکتر محمدعلی دهقان دهنوی» عصر روز سه شنبه، در حاشیه مراسم رونمایی از «پنجره واحد خدمات بازار سرمایه» در جمع خبرنگاران در خصوص آخرین وضعیت اجرای پیشنهاد ۳+۷ افزود: هنوز مصوبه آن ابلاغ نشده است و همچنان در انتظار ابلاغ آن برای اجرا هستیم.
زمان واریز سود سهام عدالت
وی به زمان واریز سود سهام عدالت اشاره کرد و گفت: سود سهام عدالت تا چند روز آینده پرداخت می شود. با این توضیح که بخش کوچکی از این سود به دلیل اینکه شرکت های سرمایهپذیر افزایش سرمایه داشتند، به نفع مشمولان سهام عدالت بود تا در افزایش سرمایه شرکت کنند و سهام ارزشمند آن شرکت ها را بگیرند؛ بنابراین اجازه دادیم تا سود در افزایش سرمایه مصرف شود.
دکتر دهقان دهنوی با بیان اینکه چند شرکت هم در پرداخت سود با مشکل روبرو بودند و آخرین اخطارها را به آنها داده ایم، افزود: اگر این شرکت ها سود را واریز کنند، دومین مرحله از واریز سود به صورت کامل پرداخت می شود، در غیر اینصورت آن بخش از سود که واریز شده است پرداخت خواهد شد.
به گفته رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، با شرکت هایی که سود مدنظر را در موعد مقرر واریز نکرده اند طبق ضوابط سازمان بورس به آنها برخورد خواهیم کرد.
توقف فروش سهام عدالت به علت فضای حاکم در بازار
وی به توقف فروش سهام عدالت اشاره کرد و گفت: فروش سهام عدالت به علت فضای حاکم در بازار و هیجان های ایجاد شده متوقف شد. حجم سهام عدالت در بازار زیاد است و در صورتی که فروش آن در بازار مورد مدیریت قرار نگیرد از ارزش آن کاسته می شود و منجر به ضرر و زیان سهامداران خواهد شد.
دکتر دهقان دهنوی به زمان فراهم شدن امکان فروش سهام عدالت اشاره کرد و افزود: این موضوع وابسته به بهبود وضعیت بازار است، در آن زمان سهام عدالت را به صورت تدریجی عرضه خواهیم کرد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: این موضوع باید مدنظر باشد که سهام عدالت جزو ارزشمندترین و بهترین سهام شرکت های کشور است و هیچ دارایی بهتر از آن در کشور وجود ندارد.
وی ادامه داد: پیشنهاد ما به سهامداران این است که اگر افراد به پول حاضر از فروش این سهام نیازی ندارند به طور حتم از فروش آن خودداری کنند و از منافع آن در بلندمدت بهره مند شوند.
آخرین جزییات واریز ۱۵۰ میلیون دلار به صندوق تثبیت بازار سرمایه
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به واریز معادل ریالی ۱۵۰ میلیون دلار به صندوق تثبیت بازار سرمایه اشاره کرد و اذعان داشت: اجرای این موضوع بین بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی در جریان است. بانک مرکزی از صندوق توسعه ملی درخواست داشت تا حساب هایی را معرفی کند که مبلغ قابل برداشت باشد، در صورت اجرای این اقدام هر چه زودتر این واریزی انجام خواهد شد.
جزییات اصلاح قانون بازار اوراق بهادار
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اصلاح قانون اوراق بهادار اکنون در کدام مرحله قرار دارد؟ گفت: اصلاح قانون بازار اوراق بهادار در مجلس و کمیسیون اقتصادی مطرح است، بحث های متنوع و پراکنده ای در این زمینه وجود دارد، در این میان سازمان بورس هم در حال جمع بندی نظرات خود است.
دکتر دهقان دهنوی اظهار داشت: با بخش هایی از این اصلاح موافق هستیم اما بخش های دیگر آن نگران کننده است و در خواست می کنیم تا صاحب نظران با ورود به این موضوع پیش نویس های آن را مطالعه کنند تا اگر اصلاحی انجام شد آن اصلاح مدنظر به نفع بازار سرمایه باشد.
علت عدم انتشار آمار خرید و فروش صندوق تثبیت و توسعه بازار سرمایه
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به علت عدم انتشار آمار مربوط به میزان حمایت ها و خرید و فروش صندوق تثبیت و توسعه بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: صندوق تثبیت و توسعه دارای دستورالعمل های خاص خود هستند، اکثر منابع صندوق توسعه بازار سرمایه، منابع بانک ها و کارگزاری ها است، اگر الزامی برای افشای اطلاعات دیگر صندوق ها وجود داشته باشد برای این صندوق هم نیز وجود خواهد داشت.
وی افزود: صندوق تثبیت بازار سرمایه فعالیت های خود را بر اساس دستور العمل های مشخصی انجام می دهد، این صندوق ها گزارش های مفصلی را در وب سایت و درباره پرتفوی خود منتشر کرده اند.
دکتر دهقان دهنوی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این صندوقها نقش تثبیتی و حمایتی دارند، نمی توانند اطلاعات ریز و جزییات خود را منتشر کنند اما سازمان بورس، هیات امنای این صندوق و مراجع نظارتی به صورت دائم فعالیت آنها را مورد بررسی قرار می دهند.
راه اندازی معاملات املاک در بورس کالا
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به راه اندازی بورس املاک در بورس کالا اشاره کرد و گفت: بیان کرد: بخشی از آن چیزی که باید تشکیل دهنده بورس املاک باشد صندوق های املاک و مستغلات هستند که ما با سرعت پیگیر اجرایی آن هستیم. دستور العمل آن قرار است اجرا شود و از طرف دیگر معاملات املاک را در بورس کالا راه اندازی کرده ایم.
وی افزود: ما زمانی بورس املاک را تاسیس می کنیم که نهادها و ابزارهای لازم را برای فعالیت داشته باشیم، بدین صورت که در ابتدا محیط کار را فراهم کنیم و بعد شرکت تاسیس شود.
حمایت سازمان بورس از بازار دائمی است
دهقان دهنوی به برنامه های مدنظر برای بهبود وضعیت بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: اکنون وضعیت بازار خوب است اما برنامههای حمایتی ما دائمی است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: صندوق تثبیت و توسعه بازار سرمایه دارای منابع قابل توجهی هستند و در روزهایی که نیاز باشد به بازار سرمایه ورود و از معاملات آن حمایت می کنند.
شسپا طی این چند روز دو خبرمثبت داشت . اول گزارش بسیار خوبی زد و نوید یک ۳ ماهه خوب را میدهد . اردیبهشت فروش سهم ۹۵۰۶ میلیارد ریال بود و خرداد به ۱۱۰۲۸ میلیارد ریال رسید و نرخ روغن پایه ۲۰۹,۶۶۱,۹۳۶ ریال بود .
فروش سهم در ۳ ماهه به ۲۸۰۰۳ میلیارد ریال رسیده است که مدت مشابه این عدد ۸۸۱۳ میلیارد ریال بود و بهترین درآمد فروش فصلی شسپا که در بهار ثبت شد و ۱۱ درصد بیشتر از زمستان و ۲۱۸ درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته بوده است…
همچنین مجوز افزایش سرمایه ۴۹۳% شسپا از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها برای این سهم صادر شد .
شرکت حمل ونقل بین المللی خلیج فارس هم در یک اطلاعیه گروه الف از انعقاد یک قرارداد مهم با اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان تهران برای ذخیرهسازی گندم خبر داده است. در ارتباط با جزئیات این قرارداد گفته شده که با توجه به تجربیات قبلی و امکانات موجود از جمله مراکز ذخیرهسازی گندم در مرکز اسلامشهر، این قرارداد به منظور ذخیرهسازی، حفظ و نگهداری گندم امانی متعلق به اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان تهران به نمایندگی از شرکت بازرگانی دولتی ایران و همچنین نمونهبرداری، آزمایش، ضدعفونی، سمپاشی، هوادهی، توزین و تخلیه و بارگیری امضا شده است.
طبق این اطلاعیه مبلغ این قرارداد ۵/ ۸ میلیارد تومان بوده که قرار است پس از ارائه هر صورتحساب به صاحب کالا به صورت ماهانه پرداخت شود.
دو شرکت تولید برق عسلویه مپنا و کیا الکترود شرق مجوز افزایش سرمایه 961 و 36 درصدی را از سازمان بورس گرفتند و آماده برگزاری مجمع فوق العاده شدند.
براین اساس، “بمپنا” سرمایه فعلی را از 72.8 به 772.8 میلیارد تومان می رساند. تامین مالی این شرکت فرابورسی از محل سود انباشته و صرف اصلاح ساختار مالی می شود.
همچنین سرمایه فعلی “کیا” از 16.1 به 22 میلیارد تومان می رسد. تامین مالی این شرکت حاضر در بازار SME فرابورس از محل سود انباشته اعمال می شود تا قادر به اصلاح ساختار مالی و اجرای طرح توسعه شود.
غکورش با سرمایه 300 میلیاردی که ماه گذشته با فرایند عرضه اولیه 8 درصد سهام وارد بورس شد و در دوره خرداد از فروش داخلی روغن خوراکی، کنجاله، نهاده های دامی، محصولات نیمه ساخته، روغن خام و سایر ضایعات بالغ بر 560.5 میلیارد تومان درامد کسب کرد.
این شرکت بورسی در عملکرد سه ماهه بالغ بر 1.4 هزار میلیارد تومان درآمد شناسایی کرده که نسبت به مدت مشابه گذشته با رشد 132 درصدی همراه شد.
قرن در دوره خرداد از فروش داخلی و صادراتی محصولات بهداشت شخصی، البسه و خانه و ارائه خدمات بالغ بر 135.8 میلیارد تومان درآمد کسب کرده است.
این شرکت بورسی در عملکرد سه ماهه بالغ بر 343.1 میلیارد تومان درآمد شناسایی کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با رشد 17 درصدی روبرو شده است.
به گزارش اقتصادنیوز ، شاخص کل بورس تهران در شروع معاملات بازار سرمایه سرخپوش شد و افت 230 واحدی را ثبت کرد اما در ادامه روند بازار صعودی شد و ورق بورس بازگشت.
شاخص کل بورس با رشد 1600 واحدی در سطح یک میلیون و 250 هزار واحد قرار گرفت. شاخص کل هم وزن نیز سبزپوش شد و با رشد 599 واحدی 383 هزار و 129 واحد را ثبت کرد.
شاخص فرابورس هم مثبت شد و به 17 هزار و 996 واحد رسید.
اثرگذارترین نمادها بر شاخص بورس
نمادهای شتران، اخابر و برکت بیشترین تأثیر مثبت و نمادهای شستنا، فولاد و بوعلی ، بیشترین اثر منفی را بر روند حرکت شاخص گذاشتهاند.
نمادهای ومدیر، برکت و شستا، پرتراکنش های امروز بورس هستند.
وضعیت نمادها در آغاز معاملات
کرمان در صدر مثبتسازی شاخص فرابورس قرار دارد و با رسیدن به سقف روزانه با قیمت 118.6 تومان حجم معامله حدود 400 میلیونی را با صف خرید بیش از 18 میلیونی نشان میدهد.
شتران با قیمت 998 تومان در سقف روزانه صف خرید شد و در صدر تاثیرگذاری مثبت بر شاخص کل قرار گرفت.
هم چنین برترین تقاضا برای نماد کیان ،کمند و کارین بوده و تا این لحظه برترین عرضه برای نماد خزر ،سنیر و بکاب بوده است.
روند معاملات خودروییها
خودرو با قیمت 218.3 تومان نوسان منفی حوالی صفر تابلو دارد و با حجم معامله بیش از 200 میلیونی را پشت سر گذاشته است؛ خرید حقیقی 100 درصد
خساپا به قیمت 200 تومان نزدیک به صفر تابلو رسیده و حجم معامله آن از 300 میلیون سهم عبور کرده است؛ خرید حقیقی 97 درصد و حقوقی 3 درصد
خگستر با قیمت 262.2 تومان نزدیک به سقف روزانه جابجایی 400 میلیون سهم را پشت سر گذاشته است؛ خرید حقیقی 98 درصد
عبور قیمت بیت کوین از ناحیه مقاومتی ۳۵,۰۰۰ دلاری در تاریخ ۲۹ ژوئن (۸ تیر) رشد قیمت سایر ارزهای دیجیتال را به همراه داشت. با افزایش قیمتها ارزش بازار این حوزه هم ۹۳ میلیارد دلار تکان خورد که ۵۰ میلیارد دلار آن مربوط به آلت کوینها بوده است. پالیگان با ۳۵ درصد، سوشیسوآپ با ۴۲ درصد و پنکیک سوآپ با ۵۰ درصد جهش قیمت از تاریخ ۲۲ ژوئن (یکم تیر)، رشد قابلتوجهی را تجربه کردند. گفتنی است ارزش بازار ارزهای دیجیتال هماینک ۱.۴۸ تریلیون دلار و سلطه بیت کوین ۴۶.۱ درصد است.
بدون دیدگاه