بر اساس اطلاعیه شرکت فرابورس ایران، هشتمین عرضه اولیه امسال بازار سهام با نماد «وهامون» انجام میشود. بر اساس این اطلاعیه، شرکت سرمایهگذاری هامون صبا، ۴۵۰ میلیون سهم خود را که معادل ۱۵ درصد از کل سهام است در روز سهشنبه در بازار فرابورس عرضه میکند. تعداد سهام قابل عرضه به عموم ۴۲۰ میلیون سهم و سهم صندوقها ۳۰ میلیون سهم است.
در این عرضه اولیه هر کد بورسی میتواند حداکثر ۸۴۰ سهم در بازه قیمت ۱۷۵۰ تا ۱۹۰۲ ریالی ثبت سفارش انجام دهد. با این حساب حداکثر پول موردنیاز ۱۶۰ هزار تومان خواهد بود. با این حال با توجه به مشارکت بالای ۲٫۵ میلیون نفری در عرضه اولیه گذشته، به نظر نمیرسد بیشتر از ۱۷۰ سهم به هر نفر اختصاص پیدا کند که معادل ۳۲ هزار تومان خواهد بود.
در اولین روز از آخرین هفته تیر، دلار نتوانست از سد مقاومت ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومانی عبور کند. روز شنبه، اسکناس آمریکایی ۳۰ تومان افت قیمت را به ثبت رساند و به ۲۴ هزار و ۶۷۰ تومان رسید. به گفته فعالان، دلیل اصلی افت قیمت دلار، افزایش احتیاط معاملهگران و کاهش حجم معاملات در بازارهای همسایه بود. برخی فعالان احتیاط معاملهگران را ناشی از هراس آنها در مورد عرضه بازارساز دانستند. عدهای از معاملهگران تصور میکنند دولت یازدهم در آخرین روزهای کاری خود اجازه رشد قیمت دلار را نخواهد داد و حتی با افزایش عرضه ارز زمینهساز افت قیمت آن خواهد شد.
دلار پشت خط مقاومت
در کنار این، براساس صحبتهای معاملهگران، حجم معاملات در بازار هرات افغانستان چندان زیاد نبود و این عامل نیز موجب شد که سیگنال افزایشی خاصی از بازار همسایه به بازار داخلی مخابره نشود. در بازار حواله درهم نیز قیمت زیر محدوده ۶هزار و ۸۰۰ تومانی باقی ماند و علامت افزایشی خاصی به معاملهگران داده نشد.
فروشهای فنی در بازار ارز
برخی فعالان اعتقاد داشتند، دلار با نزدیک شدن به خط مقاومت ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومانی، با افزایش فروش مواجه شد، چراکه بخشی از معاملهگران انتظار شکست مرز یاد شده را نداشتند. شماری از تحلیلگران فنی اعتقاد دارند، در صورتی که بازار از خط ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان عبور کند، با افزایش فعالیت خریداران مواجه خواهد شد. به همین دلیل باور دارند که بازارساز با عرضه ارز سعی خواهد کرد مانع از شکست مقاومت ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومانی شود. در صورتی که این مقاومت شکسته شود، در مرحله اول اسکناس آمریکایی میتواند تا محدوده ۲۵ هزار و ۲۰۰ تومان رشد کند. افت قیمت دلار در روز شنبه در شرایطی صورت گرفت که برخی از معاملهگران سعی داشتند با جوسازی پیرامون اخبار برجامی زمینهساز افزایش قیمتها شوند. آنها در اتاقهای گفتوگوی خود بر انتظارات جدید اروپاییها از موضوعات هستهای ایران تاکید میکردند. گفته میشود، اروپاییها علاوهبر ذخیره کردن سانتریفیوژهای ایران در انبار و مهر و موم آنها، خواستار برچیده شدن زیرساختهای الکترونیکی مورد استفاده برای اداره این دستگاهها شدهاند. معاملهگران افزایشی انتظار دارند که ایران چنین پیشنهادهایی را نپذیرد و برجام نیز احیا نشود. با وجود چنین جوسازیهایی، قیمت دلار حداقل در روز شنبه توان افزایش قیمت را از خود نشان نداد.
نزول سکه با علامت اونس طلا
دیروز سکه از سوی دو عامل تحت فشار نزولی قرار گرفت. اولین عامل افت بهای اونس طلا در بازارهای جهانی بود. روز جمعه و در آخرین روز کاری بازارهای جهانی، طلا در مسیر نزولی قرار گرفت و تا محدوده هزار و ۸۱۲ دلار عقبنشینی کرد. افت قیمت طلا در شرایطی صورت گرفت که فلز زرد در انتهای هفته تجربه صعود تا نزدیک محدوده هزار و ۸۳۰ دلار را داشت. به گفته فعالان، افت طلا موجب شد که انتظارات کاهشی از همان ابتدای روز شنبه در بازار تقویت شود و فروشندگان سکه در قدرت قرار بگیرند. عاملی که افت بهای سکه را بیشتر کرد، نزول بهای دلار در روز شنبه بود. افت دلار موجب شد که میزان کاهش فلز گرانبهای داخلی به ۷۰ هزار تومان برسد و سکه در محدوده ۱۰ میلیون و ۵۳۰ هزار تومان قرار بگیرد. سطح ۱۰میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی برای بازار سکه اهمیت زیادی دارد و در هفتههای اخیر بهعنوان یک حمایت قوی عمل کرده است. تنها یکبار درهفته گذشته فلز گرانبهای داخلی تا محدوده ۱۰ میلیون و ۴۸۰ هزارتومان عقبنشینی کرد که بلافاصله با ورود خریداران، سکه به بالای محدوده ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی بازگشت.
برخی فعالان باور دارند سکه تنها در صورتی با قدرت فعالیت خریداران مواجه خواهد شد که دلار در بازار داخلی از محدوده ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان عبور کند.
بعد از اعلام تورم ژوئن آمریکا، قانونگذاران آمریکایی به اعلام موضع در مورد رمزارزها پرداختند. نگرانی آنها بیشتر در مورد استیبلکوینها است. برای آنها این نگرانی وجود دارد که استیبلکوینها میتوانند با مرتبط کردن خود به نوعی ارز متعارف مانند دلار، سیستمهای مالی را با چالش روبهرو کنند. از همین رو در میان مقامات اقتصادی آمریکایی این بحث مطرح است که برای مقابله با آن باید چه روشی را اتخاذ کرد. پیشنهادی که در این مورد مطرح شد، انتشار دلار دیجیتالی بود که بررسیهای دقیقتر آن در جلسهای در اوایل سپتامبر بررسی خواهد شد. هماکنون اما این طرح با مخالفتهای فراوانی روبهرو شدهاست.
فدرالرزرو آماده واکنش به رمزارزها
جروم پاول، رئیس فدرالرزرو ایالاتمتحده، هفته پرکاری را پشتسر گذاشت. بعد از جلسه روز سهشنبه که پاول تورم سالانه ماه ژوئن را اعلام کرد که فراتر از انتظارات نیز بود، در روز چهارشنبه در نشست با کمیته خدمات مالی مجلس نمایندگان در مورد رمزارزها صحبت کرد. جروم پاول، روز چهارشنبه گفت: یکی از استدلالهای قویتر برای ایجاد ارز دیجیتال از سوی بانک مرکزی ایالاتمتحده این است که میتواند نیاز به گزینههای خصوصی مانند رمزارزها و استیبلکوین (StableCoin) را کاهش دهد. پاول در جلسه استماع کنگره موافقت خود را در پاسخ به این سوال که آیا داشتن ارز دیجیتال صادرشده توسط بانک فدرال میتواند گزینه مناسبتری نسبت به ظهور چندین رمزارز یا استیبلکوین در سیستم پرداخت باشد، اعلام کرد. استیبلکوین یک ارز رمزنگاری شده است که سعی دارد ارزش خود را به یک ارز متعارف مانند دلار آمریکا متصل کند.
پاول در جلسه استماع کمیته خدمات مالی مجلس نمایندگان ایالاتمتحده گفت: «مقامات بانک فدرال، پرداخت گسترده دیجیتال در جهان را در مقالهای که ممکن است در اوایل سپتامبر منتشر شود، بررسی میکنند. وی این کار را یک گام کلیدی توصیف کرد که به تلاشهای بانک فدرال برای تعیین اینکه آیا ارز دیجیتال بانک مرکزی یا CBDC باید صادر کند، سرعت میبخشد.» پاول گفت او در مورد داراییهای دیجیتالی بهعنوان عامل اصلی پرداخت در ایالاتمتحده تردید دارد، اما گفت استیبلکوینها میتوانند جذابیت بیشتری پیدا کنند. با این حال، قبل از اینکه استیبلکوینها نقش بیشتری در سیستم مالی پیدا کنند، باید مقرراتگذاری دقیقتری برای آنها صورت گیرد. پاول ادامه داد: «ما یک چارچوب نظارتی بسیار قوی در مورد سپردههای بانکی و صندوقهای بازار پول داریم. چنین چارچوبی در حال حاضر برای استیبلکوینها وجود ندارد و اگر آنها بخشی مهم از جهان پرداختها باشند، پس ما به یک چارچوب نظارتی مناسب نیاز داریم.»
اظهارات پاول مطابق با سخنان فرماندار بانک فدرال، لئل برینارد بود که در ماه می گفت خانوارها و مشاغل ممکن است از یک سیستم پرداخت پراکنده که دارای انواع زیادی استیبلکوین است، آسیب ببینند. مقامات فدرال با وجود اینکه در حال تلاش برای یافتن بهترین تصمیم در مورد انتشار نسخه دیجیتالی دلار هستند، با برخی نظرهای شدید مبنیبر اشتباه بودن انتشار دلار دیجیتالی روبهرو هستند.
لزوم قانونگذاری آمریکایی برای استیبلکوینها
وزیر خزانهداری ایالاتمتحده، جانت یلن روز دوشنبه در راس تنظیمکنندگان بازارهای مالی و بانکی ایالاتمتحده برای بحث در مورد قوانینی برای استیبلکوینها تبادلنظر میکند. استیبلکوینها بخش اصلی بازار رمزارزها هستند که مقامات دولتی بهطور فزاینده نسبت به عدمنظارت بر آنها ناخوشایند هستند. وزارت خزانهداری روز جمعه در بیانیهای گفت، جلسه کارگروه رئیسجمهور در بازارهای مالی «در مورد استیبلکوینها در کار گروهی بحث خواهد شد». علاوهبر وزیر خزانهداری، این کارگروه متشکل از روسای کمیسیون معاملات آتی فدرالرزرو، اوراق بهادار و بورس و کمیسیون معاملات آتی کالا است و در این جلسه دو تنظیمکننده بانکی نیز حضور خواهند داشت: دفتر نظارت بر ارز و شرکت بیمه سپرده فدرال. یلن در بیانیهای گفت: «گردآوری کنترلکنندهها به ما کمک میکند تا مزایای احتمالی زنجیرههای ثبات را ارزیابی کرده و در عین حال خطرات احتمالی آنها را برای بازارها یا سیستمهای مالی کاهش دهیم. با توجه به رشد سریع داراییهای دیجیتال، همکاری آژانسها در زمینه تنظیم این بخش و تهیه هرگونه توصیه برای مقامات جدید مهم است.»
مفهوم استیبلکوین با تصمیم دشواری که فدرالرزرو در مورد راهاندازی ارز دیجیتال دولتی مواجه است، ارتباط نزدیکی دارد. پاول در این هفته پیشنهاد کرد بهترین حالت برای دلار دیجیتال تحت مدیریت فدرال، شامل صدور بخشنامه قانونی توسط کنگره است.
یکهزار و ۵۰۰ تن پلیوینیل کلراید موسوم به PVC گرید S۶۵ روز گذشته به صورت کشف پریمیوم مورد معامله قرار گرفت. این دادوستد اولین معامله قراردادهای کشف پریمیوم در بازار پلیمرهای بورس کالا بوده که نصیب خریداران PVC شد. در این معامله تمامی عرضه ۱۵۰۰ تنی مورد دادوستد قرار گرفت و خریداران با یکدیگر رقابت نکردند که یک نکته جالب و برجسته به شمار میرود. قیمت پایانی در این قرارداد ۲۹ هزار و ۸۱۸ تومان به ازای هر کیلوگرم بود که دقیقا رقم پیشنهادی عرضهکننده بوده است.
زمان این قرارداد یکماهه بوده و حداقل میزان تقاضای ممکن از سوی هر خریدار ۱۰۰ تن بود. از دیگر ویژگیهای این معامله امکان استفاده از سهمیه بهینیابی سه ماهه برای هر خریدار به شرط کسر از سهمیه بوده است. این معامله به صورت کلی شرایط بازارپسندی داشت و میتوان عنوان کرد که از این پس رقابت برای خرید گرید S۶۵ در گروه کالایی PVC احتمالا کاهش خواهد یافت زیرا خریدار واقعی، بخشی از نیاز خود به مواد اولیه را تامین کرده است. این در حالی است که نوسان نرخ بر مبنای قیمتهای پایه صورت خواهد گرفت یعنی از این پس به نسبت قیمت پایه اعلامی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، قیمت کالا در زمان تحویل همان نرخ خواهد بود.
همانگونه که عنوان شد در این معامله رقابت برای خرید صفر بود یعنی نرخ پریمیوم کشف شده در این قرارداد برابر با صفر بوده است. این مطلب به معنی آن است که تا زمان پایان موعد تحویل این کالا، دقیقا قیمت کشف شده در معامله همان قیمت پایه خواهد بود که یک ویژگی مهم و جذاب به شمار رفته و میتواند محرک جدیدی برای توسعه این شیوه معاملات از سمت خریدار باشد.
به گزارش کالاخبر و به گفته سیدجواد جهرمی، معاون عملیات و نظارت بر بازار بورسکالای ایران قراردادهای کشف پریمیوم میتواند عاملی برای بهبود برنامهریزی تولید پتروشیمیها و صنایع تکمیلی باشد و این واحدها را از نوسانات لحظهای بازار مصون دارد.
وی میگوید: قراردادهای کشف پریمیوم برای بالادست دستاورد مهمی مانند برنامهریزی برای تولید را بههمراه خواهد داشت و صنایع پاییندستی نیز با توجه به قراردادهایی که برای فروش داشته و برنامهریزی تولید کردهاند، میتوانند مواداولیه خود را بهصورت بلندمدت خریداری کنند.
علاوه بر این به عقیده محمد متقی، رئیسدفتر توسعه صنایع پاییندستی پتروشیمی این قرارداد که نخستین قرارداد بلندمدت فروش محصولات پتروشیمی در بورسکالا در قالب کشف پریمیوم و اعتباری محصول پیویسی (PVC) است، آغازگر فصل جدیدی از معاملهها در بورسکالا بهشمار میرود. قرارداد بلندمدت فروش محصولات پتروشیمی در بورسکالا شروع تازهای خواهد بود بر کاهش ریسک تولید و تامین امنیت در سمت عرضه و تقاضا و یک ابزار جدید در بازار که باعث رونق معاملات خواهد شد.
تجربههای بینالمللی
این قراردادها در حالی برای استفاده در بورس کالای ایران طراحی شده که در بیان سابقه و نمونههای مشابه از انعقاد این نوع قراردادها در بورسهای کالایی در دنیا میتوان به بورس فلزات لندن اشاره کرد؛ گرچه تفاوتهایی بین این قراردادها در بورس کالای ایران با قراردادهای پریمیوم در بورس لندن وجود دارد. به طوری که در بورس فلزات لندن به دلیل گستردگی دامنه انبارهای پذیرش شده در کشورهای مختلف، خریدار محصولی را از یک عرضهکننده میخرد، اما محل تحویل توسط عرضهکننده تعیین میشود. این در حالی است که خریداران تمایل دارند کالا را در منطقهای دیگر تحویل بگیرند. به همین دلیل، با کمک قراردادهای پریمیوم خریدار میتواند کالای مشابه را از انبار دیگری در یک منطقه یا کشوری دیگر تحویل بگیرد.
تضمین خرید و فروش برای تولیدکننده و خریدار
مزیت اصلی این گونه قراردادها نسبت به سایر قراردادها در آن است که در قرارداد کشف پریمیوم خریدار از رسیدن کالا و تامین بهموقع اطمینان خاطر دارد.
حال آن که در قراردادی مثل سلف خریدار باید از وضعیت مالی خوبی برخوردار باشد تا جنس موردنظر را پیشخرید کند و در قرارداد فوروارد نیز به دلیل مشخص شدن قیمت نهایی در زمان انعقاد قرارداد، امکان تضمین قیمت وجود دارد. حال آنکه ممکن است برخی خریداران، سرمایه موردنیاز را برای تامین مواد اولیه مصرفی خود در اختیار نداشته باشند، اما برای حفظ تولید آتی خود نیازمند تضمین هستند که این ضمانت به کمک قرارداد کشف پریمیوم امکانپذیر است.
ضمن اینکه فروشنده نیز این اطمینان را پیدا میکند که کالای تولیدی خود را در تاریخ سررسید میفروشد.
با معاملات کشف پریمیوم در بورس کالای ایران، هم تولیدکننده و هم خریدار اطمینان پیدا میکنند که در هر فصل، در زمینه تولید محصول و خرید مواد اولیه موردنیاز خود در بازار مشکلی نخواهند داشت و این اتفاق به طور مستقیم تولید کشور را تحتتاثیر قرار میدهد.
بازارهای آتی و مالی بورس کالا در شرایط متعادلی به سر میبرند اگرچه تکانههای ارزی اثر خود را بر این بازار برجای گذاشته هرچند تاثیرپذیری چندانی را برای هفته گذشته جز در نوسان برخی قیمتها شاهد نبودیم. مجموع ارزش معاملات دو بازار آتی و مالی بورس کالا در هفته گذشته ۱۱۸ میلیارد تومان بود.
هفته متعادل بازارهای مالی و آتی بورس کالا
بازار مالی بورس کالا در هفته گذشته با داد و ستد ۱۱۱ میلیارد تومانی همراه شد که به نسبت هفته قبل از آن رشد ۶/ ۲۷ درصدی را نشان میدهد که نشانهای از رشد منطقی در این بازار است آنهم در شرایطی که وزن اصلی این حجم از معاملات بر دوش داد و ستد ۴/ ۱ میلیون واحدی گواهی سپرده بود. بازار آتی نیز شرایط متعادلی داشت و شاهد داد و ستد ۷ میلیارد و ۷۸۴ میلیون تومانی بودیم که از آرامش نسبی بازار از مسیر حجم معاملات حکایت دارد اگرچه انتظارات بیش از این ارقام برای این ۱۱ سررسید معاملاتی بود.
دادوستد بیش از ۴/ ۱ میلیون گواهی سپرده در بورس کالا
در جریان معاملات هفته گذشته در بازار مالی بورس کالای ایران، یک میلیون و ۴۰۰ هزار و ۲۶۲ گواهی سپرده کالایی به ارزشی بالغ بر ۱۱۱ میلیارد تومان بر پایه داراییهای سکه طلا، زعفران نگین و پوشال، پسته فندقی و بادامی، زیره سبز و کشمش تیزابی مورد معامله قرار گرفت که ارزش معاملات نسبت به هفته گذشته با رشد ۶/ ۲۷ درصدی همراه بود.
به گزارش کالا خبر؛ در جریان این معاملات، دادوستد یک میلیون و یک هزار و ۴۰۰ گواهی سپرده سکه طلا ارزشی بالغ بر ۱۰۵ میلیارد و۳۳۰ میلیون تومان را در پی داشت.
۳۹۴ هزار و ۸۳۵ گواهی سپرده زعفران نگین به ارزش تقریبی ۵۲ میلیارد و ۲۷۹ میلیون ریالی نیز دست به دست شد.
معامله گران ۸۷۵ گواهی سپرده زعفران پوشال را نیز خریدند تا ارزشی بیش از ۸۶ میلیون ریال به ثبت برسد.
ارزش معامله ۱۴۷۱ گواهی سپرده پسته فندقی و بادامی نیز به رقمی بیش از ۲ میلیارد و ۶۴۰ میلیون ریال بالغ شد.
در نمادهای معاملاتی گواهی سپرده زیره سبز نیز ۱۴۱۲ ورقه بهادار مبتنی بر کالا در حالی به فروش رسید که ارزش تقریبی یک میلیارد و ۳۲ میلیون ریالی برای آن رقم خورد.
در نهایت، معامله ۲۶۹ گواهی سپرده کشمش تیزابی نیز در حالی صورت گرفت که ارزش نزدیک به ۶۰ میلیون ریالی برای آن ثبت شد.
روزهای متعادل بازار آتی
در جریان معاملات هفته گذشته در بازار مشتقه بورس کالای ایران، ۴۴ هزار و ۴۲۹ قرارداد آتی به ارزش ۷ میلیارد و ۷۸۴ میلیون تومان و در ۱۱ سررسید و بر پایه داراییهای صندوق طلا، نقره، زعفران نگین و پوشال، پسته و زیره سبز مورد معامله قرار گرفت.
در جریان این معاملات، ۵۱۱ قرارداد آتی صندوق طلا در دو سررسید مرداد و مهر ۱۴۰۰ در حالی منعقد شد که ارزشی بالغ بر ۴ میلیارد تومان برای آن رقم خورد.
در دو سررسید مشابه قرارداد آتی نقره نیز ۱۳ هزار و ۸۰۹ قرارداد به ارزشی بیش از ۲۶ میلیارد تومان منعقد شد.
معامله گران ۲۹ هزار و ۷۸۰ قرارداد آتی زعفران نگین را نیز برای تحویل در سه دوره تیر، شهریور و آبان ماه سال جاری در حالی منعقد کردند که ارزش آن به حدود ۴۲۴ میلیارد ریال نزدیک شد.
در دو سررسید شهریور و آبان ماه نیز ۲۲۸ قرارداد آتی زعفران پوشال منعقد شد تا ارزش بیش از ۵/ ۲ میلیارد ریالی برای این دارایی پایه به ثبت برسد.
در تنها سررسید فعال قرارداد آتی پسته برای تحویل در مرداد ماه امسال نیز ۷۴ قرارداد به ارزش تقریبی ۱۳ میلیارد و ۲۹۱ میلیون ریالی منعقد شد.
در هفتهای که گذشت ۲۷ قرارداد آتی زیره سبز تحویل مهر ماه منعقد شد و ارزش ۲ میلیارد و ۷۷ میلیون ریالی را در پی داشت.
تصمیمات اقتصادی دولت چین مجدد مس را وارد رالی افزایش نرخ کرد؛ این در حالی بود که بازار جهانی کامودیتیها با سیگنال منفی افزایش ارزش دلار آمریکا روبهرو بود. با این وجود میزان اثرگذاری سیگنالهای مثبت در این بازار قویتر از سیگنالهای منفی بود و در آخرین روز از هفته قبل مس در بورس فلزات لندن به مرز ۹ هزار و ۴۰۰ دلاری شدن بازگشت.
همچنین معاملهگران این بازار این فلز سرخ را برای تحویل 3 ماه بعد حدود 40 دلار گرانتر خریداری کردند که این موضوع به معنای پیشبینی افزایش بیشتر قیمت در هفتههای آینده خواهد بود. کاهش تولید مس تصفیه شده در چین به دلیل انجام تعمیرات اساسی در واحدهای اصلی ذوب در این کشور و تصمیم بانک مرکزی چین برای افزایش وام به بخش خصوصی این کشور به منظور تحرک بیشتر اقتصادی مهمترین دلایل تقویت نرخ مس در بازار داخلی چین و در ادامه بازارهای جهانی بود. اگرچه سیگنالهای اقتصادی چین از رشد قیمتی کامودیتیها در کوتاه و میانمدت حمایت میکند اما همچنان دولت این کشور بر سیاست کنترل قیمت در این کشور تاکید دارد، هرچند که توضیحی درخصوص چگونگی این کنترل نرخ نمیدهد.
بازگشت اقبال به بازار، فلز سرخ را به فاز کونتانگو برد
مس در بورس فلزات لندن ظرف یک هفته اخیر روزهای پرفراز و نشیبی را پشت سرگذاشت، ظرف دو روز ابتدایی هفته قبل این فلز در مسیر کاهش قیمت نوسان میکرد اما از اواسط هفته روند نوسان قیمتی آن تغییر کرد و در نهایت بهای هر تن کاتد مس در این بازار به 9 هزار و 396 دلار به ازای هر تن رسید. این رشد نرخ در حالی در این بازار رقم خورد که ظرف روزهای پایانی این هفته (منتهی به 16 جولای) شاخص دلار آمریکا در مسیر رشد قرار گرفته بود و این موضوع سیگنال منفی برای بازارهای کالایی دنیا به شمار میرفت. با این وجود سیگنالهای مثبت اثرگذار بر این بازار که اغلب نیز از چین مخابره میشد قویتر از این سیگنال منفی جهانی عمل کرد و رشد بهای این فلز را رقم زد. البته باید بر این موضوع نیز تاکید کرد که مس همچنان در ابتدای رالی صعود خود بوده و باید دید برآیند سیگنالهای اثرگذار، این فلز را به کدام سمتوسو سوق میدهد.
اگرچه مس از اواسط هفته قبل به رالی صعود پا گذاشته بود اما در آخرین روز از معاملات هفته قبل نتوانست به کانال 9 هزار و 400 دلاری بازگردد؛ با این وجود این فلز برای فروش 3 ماهه با قیمت 9 هزار و 433 دلار به ازای هر تن دادوستد شد. به این ترتیب این بازار در وضعیت کونانتگو قرار گرفت که این موضوع بیانگر برآورد رشد بیشتر قیمت این محصول میان فعالان بازار است. این رشد قیمت در حالی در معاملات کاتد مس رقم خورد که بر میزان موجودی مس در انبار بورس فلزات لندن افزوده شده است. به این ترتیب میتوان گفت سیگنالهای مثبت اثرگذار در این بازار به اندازهای قوی بودهاند که اجازه کاهش قیمت را به این فلز سرخ با وجود افزایش موجودی انبارهای بورس فلزات لندن ندادهاند.
اثرگذاری دادههای اقتصادی چین بر بازار فلز سرخ
بهای مس در بازارهای جهانی از اواسط هفته قبل (منتهی به روز جمعه 16 جولای) رو به افزایش گذاشت، این در حالی بود که این فلز سرخرنگ ظرف هفتههای اخیر دادههای مثبتی را ثبت نکرده بود. اما اطلاعات اقتصادی منتشر شده از چین مجدد این فلز را وارد رالی صعود نرخ کرد. دادههای اقتصادی منتشر شده از چین ضعیفتر از حد انتظار بود. تولید ناخالص ملی چین در ماه ژوئن رشدی 9/ 7درصدی داشت، این در حالی بود که انتظار میرفت تولید ناخالص داخلی این کشور افزایش 1/ 8 درصدی داشته باشد. کاهش سرعت فعالیتهای تولیدی، شیوع مجدد کرونا و افزایش هزینه تامین مواد اولیه در چین جزو مهمترین دلایل عدم تحقق رشد اقتصادی این کشور مطابق با برآوردهای قبلی بوده است.
بانک چین ظرف هفته گذشته در تصمیمی میزان نرخ ذخیره قانونی را برای غالب بانکهای این کشور 5/ 0 درصد کاهش داد. این موضوع به این مفهوم است که بانکهای این کشور میتوانند یک تریلیون یوآن برابر 154 میلیارد دلار را به اقتصاد این کشور تزریق کنند. این موضوع میتواند به معنی حمایت از بخش واقعی اقتصاد و بهخصوص شرکتهای کوچک و متوسط چینی باشد. بانک مرکزی چین این تصمیم را سیاستی برای افزایش فعالیتهای اقتصادی و ساختوساز در این کشور پس از آسیب وارده ناشی از شیوع کرونا بر اقتصاد دانست. تحلیلگران چینی بر این باورند که این آخرین تصمیم برای آزادسازی نقدینگی در چین ظرف سال جاری میلادی بوده و دیگر در نیمه دوم سال این رشد تزریق نقدینگی رخ نخواهد داد.
افزایش تزریق نقدینگی در چین اگرچه با هدف رشد تولید ناخالص داخلی این کشور اجرایی میشود اما میتواند به تقویت بهای کامودیتیها منجر شود. اثرگذاری این موضوع به حدی بالاست که بسیاری بازگشت مس به رالی صعود را به این سیگنال مربوط میدانند.
البته همچنان مقامات دولت چین بر حفظ ثبات بازارها تاکید دارند. نخست وزیر چین روز دوشنبه در نشستی با کارشناسان اقتصادی و فعالان اقتصادی این کشور بر استمرار سیاست ثبات قیمتی در نیمه دوم سال 2021 و حتی سال 2022 تاکید کرد. وی در این نشست توضیحی درخصوص چگونگی اعمال کنترل و ثبات قیمتی در این کشور نداد. اما تاکید کرد با توجه به آنکه رشد قیمتها، هزینههای بنگاههای تولیدی را افزایش داده و بهخصوص بر فعالیت واحدهای کوچک و متوسط این کشور تاثیر منفی داشته، دولت چین از تمام قوای خود برای کنترل قیمت کمک خواهد گرفت.
رشد قیمت در گیر و دار افت تولید
میزان تولید کاتد مس در چین ظرف ماه ژوئن نسبت به ماه قبل کاهشی 6/ 3درصدی داشت. این افت تولید از این رو رقم خورد که بخش زیادی از واحدهای بزرگ ذوب و پالایش مس در حال انجام فعالیتهای تعمیراتی خود بودهاند. البته این فعالیتهای تولیدی در برخی دیگر از واحدهای ذوب مس در چین در ماه جولای نیز ادامه دارد که این موضوع میتواند سیگنالی برای رشد بهای این فلز در این کشور باشد.
به گزارش Antaike میزان تولید کاتد مس در 22 کارخانه بزرگ و اصلی ذوب در چین از ژانویه تا ژوئن امسال به 61/ 4 میلیون تن رسیده که این رقم4/ 12 درصد بیش از میزان تولید مس تصفیه شده در این کشور ظرف نیمه ابتدایی سال 2020 بوده است. البته این افزایش تولید با توجه به کاهش تولید در چین در نیمه ابتدایی سال 2020 به دلیل محدودیتهای قرنطینهای به منظور کنترل کرونا به وجود آمده بود.
میزان موجودی انبارهای مس بورس شانگهای نیز برای هشتمین هفته متوالی کاهشی شد. اختلاف قیمت مس در بورس لندن و شانگهای به حدود 40 دلار به ازای هر تن رسیده، این در حالی است که این رقم حدود 2 ماه قبل برابر 200 دلار به ازای هر تن بود. این موضوع باعث تقویت تقاضا برای واردات کاتد مس در چین خواهد شد که محرکی برای رشد بهای جهانی فلز مس خواهد بود.
بازارهای کالایی در انتظار ابرچرخهای با رویکردی جدید
وود مکنزی در آخرین گزارش خود به احتمال وقوع ابرچرخه جدید در بازار کامودیتیها ظرف سالهای پیش رو اشاره کرده که میتواند به تقویت بهای برخی فلزات پایه منجر شود. در این گزارش وود مکنزی تاکید شده که این ابرچرخه با ابرچرخههای قبلی متفاوت است، چرا که در آن دیگر خبری از رشد بهای حاملهای معمول انرژیها نخواهد بود و در عوض مواد اولیه مصرفی در بخش انرژیهای تجدیدپذیر افزایش قیمت پیدا میکنند. این موضوع میتواند سیگنالی مهم برای پویایی بخش معدن در دنیا باشد. فلزاتی همچون نیکل، مس، لیتیوم، آلومینیوم و جایگاهی ویژه در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر دارند بنابراین این فلزات با بیشترین رشد نرخ در این ابرچرخه جدید روبهرو خواهند شد. در عین حال ورود چین به حوزه تجدیدپذیرها و ایجاد تقاضای جدید در کالاهای مصرفی در این بخش از ایجاد این ابرچرخه کالایی جدید حمایت میکند.
سایمون موریس، رئیس بخش فلزات وود مکنزی در این رابطه میگوید: درحال حاضر 75 درصد باتریهای لیتیوم یونی دنیا در چین تولید میشود، همچنین 70 درصد صفحات خورشیدی و 60 درصد خودروهای الکتریکی در این کشور تولید میشود. اما این کشور برنامههای بسیار فراتری برای این بخش دارد و این موضوع میتواند آینده تقاضا برای کامودیتیها را در دنیا تغییر دهد. این کشور ظرف این سالها در حال افزایش توانایی تکنولوژیک خود در زمینه توسعه این صنایع بوده و با تسلط کامل چین بر کل زنجیره ارزش انرژیهای تجدیدپذیر احتمال در خطر قرار گرفتن مجموعههای فعلی فعال در این زمینه در دنیا وجود دارد.
وودمکنزی در این گزارش خود سناریوی AET-2 را برای کاهش مصرف سوختهای فسیلی به منظور کنترل گرمایش زمین مطرح میکند و البته برآورد میکند با اجرای آن میزان تقاضا برای فلزات مصرفی در بخش انرژیهای تجدیدپذیر رشد قابل ملاحظهای پیدا میکند. بهگونهای که تا سال 2030 برابر 360 میلیون تن به تقاضای جهانی آلومینیوم، 90 میلیون تن به تقاضای مس و 30 میلیون تن بر تقاضای نیکل افزوده خواهد شد. این میزان افزایش مصرف میتواند بازار این فلزات را در سالهای آینده با چالش تامین روبهرو کند. وودمکنزی در گزارش خود تصریح میکند شاید این اولین مرتبه باشد که در طول تاریخ تغییر الگوی مصرف قبل از تحقق آن با این قطعیت قابل پیشبینی باشد. به این ترتیب باید گفت، شرایط کنونی زمانی برای برنامهریزی است تا در این بحران غرق نشد.
بورس اولین روز هفته را سبز شروع کرد. شروعی که البته دیگر مثل قدیم توجه سهامداران را به خود جلب نمیکند. اما یکی از علتهای این بیتوجهی برمیگردد به یکی دو هفته پیش که چهرههای آشنا در حوزه بورس در نوشتههایشان به این مساله پرداختند که تا مردادماه و شروع به کار رسمی دولت سیزدهم نمیتوان پیشبینی و تحلیل درستی از وضعیت بازار ارائه داد. علت دیگر برمیگردد به توصیههایی که برخی از فعالان حوزه بورس به این مساله در هفتههای پیش پرداخته بودند که بهتر است سهامداران فعلا صبوری کنند، از فروش سهمهایشان اجتناب کنند تا مردادماه از راه برسد. در همین رابطه دیروز، داود بهرامی، تحلیلگر در صفحه خود در توییتر بدون اشاره به زمان خاصی در نوشتهاش به سهامداران توصیه کرد: «لطفا یا با دانش و تجربه خودتان در بورس فعالیت کنید یا سرمایه خودتان را در اختیار صندوقهای سرمایهگذاری بگذارید. در بازارهای مالی هیچکس دلش برای شما نمیسوزد.»
دیروز اما در کنار این مسائل صحبتهای محمدعلی دهقاندهنوی، رئیس سازمان بورس درباره رئیس دولت سیزدهم، توجهها را در شبکه اجتماعی توییتر به خود جلب کرده بود. او در اظهارنظرهایش بیان کرده بود که سیزدهمین رئیس دولت منتخب نگاهش «همواره درباره حمایت از بازار بوده و هم اینکه ایشان تنها نامزد ریاست جمهوری بود که از بورس تهران بازدید داشت که این نشان از توجه رئیسجمهور آینده به بازار سرمایه دارد. بنابراین، بازار سرمایه در کنار گزارشهای شرکتها از میزان سوددهیها، از جانب حمایت رئیسجمهور آینده هم دلگرمی پیدا کرده است و مجموع این عوامل باعث ایجاد اطمینان در بازار سرمایه شده است.» این اظهارنظرها اگرچه منتقدهایی داشت که نسبت به موضعگیری رئیس سازمان بورس گلایه میکردند. اما غالب فضای توییتر، نسبت به این صحبتها واکنش مثبتی داشت و به این مساله در نوشتههایشان میپرداختند که شاید بشود با امید بیشتری چشم انتظار مردادماه و شروع به کار دولت سیزدهم بود. سهامداران خرد هم در کنار گله و شکایتهایشان از وضعیت پیش آمده برای سرمایههایشان، ابراز امیدواری میکردند که با روی کار آمدن دولت سیزدهم وضعیت بورس رو به بهبود برود. در کل نگاه کاربران توییتر بورسی به فرا رسیدن مردادماه و شروع به کار رسمی دولت سیزدهم است. آنها این روزها یا مدام درباره دعوت به صبر سهامداران صحبت میکنند یا نگاههایشان به هفتههای آینده و تغییرات در دولت است. این امیدواریها و صحبتها فعلا فضای توییتر بورسیها را آرام نگه داشته و مثل گذشته خبری از انتقادهای تند و تیز و پیشنهاد برگزاری تجمع نیست. هرچند در این میان خبرهای روز مثل بیآبی در جنوب کشور و افزایش قیمت کالاها و… تاثیرگذار بوده که سهامداران خرد نسبت به بورس دغدغه کمتری پیدا کنند. اما نظرات درباره رئیس سازمان بورس به همین جا ختم نشد و دیروز همایون دارابی از فعالان حوزه بورس در توییتر خود نوشت: «نامهنگاری رئیس سازمان بورس دکتر دهقان دهنوی در مورد لزوم ارائه صورتحساب پالایشگاهها به نتیجه مطلوب و تعدیل مثبت سهام این گروه منجر شده است. هر چند همچنان جای خالی رگولاتوری و امکان بازگشت رفتار سلیقهای وجود دارد، اما همین ابتکار عمل احقاق حق سهامداران را به همراه آورده است.»
بورس تهران نخستین روز معاملاتی این هفته را برخلاف دو هفته اخیر با رشد شاخص کل آغاز کرد و نماگر اصلی تالار شیشهای در پایان دادوستدهای این روز با افزایش ۴۴/ ۰ درصدی به یک میلیون و ۳۱۱ هزار واحد رسید. در ابتدای معاملات روز شنبه شاخص کل تالار شیشهای با رشد حدود یک درصدی توانسته بود از کف اخیر خود که در سه خردادماه تجربه شده بود، بیش از ۲۰ درصد فاصله گرفته و وارد فاز صعودی شود، اما این روند پایدار نماند و با تشکیل موجی از شناسایی سود، این نماگر از سقف روزانه فاصله گرفت تا تکمیل تغییر فاز بازار سهام به روز دیگری موکول شود. نماگر هموزن نیز در این روز با رشد ۲۴/ ۰ درصدی همراه شد.
در میان اخبار پیرامونی بورس تهران، پس از موافقت با افزایش نرخ شیر خام به ۶۴۰۰ تومان، رضا باکری، دبیر انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ایران عنوان کرد افزایش قیمت شیر هنوز در ستاد تنظیم بازار تصویب نشده است تا براساس آن قیمت فرآوردههای لبنی اصلاح شود، اما چنانچه عدد ۶۴۰۰ تومان در ستاد تنظیم بازار مصوب شود متناسب با آن نرخ ۱۰ قلم از فرآوردههای لبنی با افزایش حدود ۵۷ درصدی همراه میشود.
بورس شنبه اما روز سهام پالایشی بود. این صنعت دادوستدهای روز شنبه را با رشد ۹/ ۲ درصدی میانگین قیمت سهام زیرمجموعه خود به پایان رساند و البته با ثبت بیشترین ارزش دادوستدها رتبه نخست برترین گروههای صنعتی را به خود اختصاص داد. پس از آنکه مبنای محاسبه نرخ خوراک شرکتهای پالایشی از نرخ فوب خلیج فارس به نرخهای صادراتی تغییر یافت شاهد انتشار گزارشهای حسابرسی شده از سوی پالایشیها بودیم. گزارشهایی که با تعدیلهای مثبت این شرکتها در سودهای سال ۹۹ آنها همراه شد و باعث اقبال قابلتوجه سهامداران به پالایشیها طی دادوستدهای روز شنبه بود. دیروز سه شرکت «شپنا»، «شتران» و «شبریز» تاثیری ۲۲۶۲ واحدی بر رشد شاخص کل داشتند. هفته گذشته و پس از آنکه ۶ شرکت پالایشی بورسی و فرابورسی اعلام کردند که به دلیل عدم اعلام نرخهای فروش نفت خام در سه ماه پایانی سال ۹۹ از سوی وزارت نفت امکان ارائه صورتهای مالی در موعد مقرر را ندارند، محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس نامهای فوری و مهم به بیژن زنگنه، وزیر نفت ارسال و خواهان رفع این مانع و امکان برگزاری مجمع سالانه شد.
در میان روانکارها، روز گذشته نفت بهران با ارسال اطلاعیهای روی سامانه کدال از موافقت سازمان حمایت با گرانی بیش از ۱۰درصدی محصولات شرکتهای تولیدکننده روغن موتور خبر داد. در گروه سیمان و فولاد پس از محدود کردن عرضه برق به کارخانههای این صنعت به دلیل مشکلات بیبرقی، طبق بخشنامه جدید توانیر که پیرو توافقات وزارت صنعت و نیرو صادر شده، صنایع فولادی و سیمانی مجاز هستند از ساعت ۲۴ تا ۸ صبح تا سقف ۵۰ درصد دیماند مصرفی نسبت به تولید محصول اقدام کنند. از این رو روز گذشته سیمانیها با میانگین رشد ۳/ ۱ درصدی و فلزیها با ثبت ۹/ ۰ درصد افزایش در شاخص صنعت خود همراه شدند.
همچنین عصر جمعه، مجید نوروزی، معاون امور ناشران و اعضای شرکت بورس در گفتوگو با شبکه خبر بیان کرد که در سال ۹۹ بیش از ۳۷جلسه هیات پذیرش داشتیم و درخصوص ۶۸ شرکت با مجموع سرمایه ۴۲۵هزار میلیارد تومان تصمیمگیری شده است که در بورس بیسابقه است. اکنون حدود ۴۵ شرکت در صف پذیرش هستند، به این معنی که تقاضای پذیرش ارائه شده، اما مدارک و مستندات آنها کامل نیست و نمیتوانیم آنها را در دستور کار هیات پذیرش قرار دهیم.
حقیقیها خریدار شدند
سهامداران خرد که در مجموع دادوستدهای هفته گذشته فروشنده بودند، دیروز مجددا در زمین خرید سهام فعال شدند و این بار مالکیت سهامی به ارزش ۹۵ میلیارد و ۱۷۸ میلیون تومان را از آن خود کردند. در این روز حقیقیها در ۱۷ صنعت بورسی خالص خرید مثبتی را رقم زدند. در صدر این گروهها، صنعت فرآوردههای نفتی قرار داشت. پالایشیها طی معاملات اولین روز کاری این هفته شاهد جابهجایی سهامی به ارزش ۱۷۴ میلیارد و ۸۸۲ میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. پس از آن قرعه به نام خودروییها خورد تا با خالص خرید ۳۹ میلیارد و ۲۱۶ میلیون تومانی همراه شوند. در آنسوی بازار باز هم بانکیها بیشترین خروج نقدینگی حقیقی را تجربه کردند. این گروه در روز گذشته با انتقال سهامی به ارزش ۵۵ میلیارد و ۷۶۰ میلیون تومانی از سبد سهام حقیقیها به پرتفوی معاملهگران عمده بورس تهران مواجه شد.
بورس شنبه از دریچه آمار
در روزی که شاخص کل بورس تهران با رشد ۴۴/ ۰ درصدی همراه شد، از ۳۱۵ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۱۴۳ سهم (۴۵ درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۶۴ سهم (۵۲ درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۴۲ نماد(۱۳ درصد) صف خریدی به ارزش ۱۶۲ میلیارد تومان تشکیل دادند. اما در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش در ۳۰ نماد بورسی(۱۰ درصد) به ارزش ۲۰۹ میلیارد تومان بودیم. ارزش معاملات خرد سهام در بورس تهران نیز روز گذشته مجددا از ۵هزار میلیارد تومان فراتر رفت. از ابتدای سال ۱۴۰۰ تاکنون تنها ۷ بار این متغیر چنین سطوحی را تجربه کرده است. در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس افت ۰۲/ ۰ درصدی را ثبت کرد، ۱۲۸ نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۵۴ سهم(۴۲ درصد) مثبت و ۷۲ سهم(۵۶ درصد) منفی بود. در این بازار ۱۷ نماد(۱۳ درصد) صف خریدی به ارزش ۲۵۹ میلیارد تومان تشکیل دادند اما ۱۹ نماد(۱۵ درصد) نیز با صف فروشی به ارزش ۱۹۵ میلیارد تومان مواجه شدند.
بازار پایه نیز دیروز میزبان دادوستد ۱۱۳ نماد بود. در این میان ۴۴ سهم(۳۹ درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد دادوستد ۶۴ سهم(۵۷ درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۲۳ نماد(۲۰ درصد) صف خریدی به ارزش ۶۰ میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۵۶ نماد(۵۰ درصد) با ارزشی بالغ بر ۴۳۶ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.
در حالی که اصلاح بیوقفه شاخص کل بورس طی ۱۰ماه گذشته این شائبه را به وجود آورده بود که سهامداران خرد رغبتی برای بازگشت به این بازار ندارند، وضعیت بازار سرمایه از هفته آخر خرداد نشان میدهد که تحلیلها چندان برمبنای واقعیت نبوده و سهامداران حقیقی در صورت فراهمبودن شرایط همچنان به سرمایهگذاری در این بازار چراغ سبز نشان میدهند. اما آیا این حضور در هر صورت به نفع بازار سرمایه تمام شده و موجب رونق این بازار میشود؟ پاسخ کارشناسان به این سوال مثبت، ولی با اما و اگر همراه است. آنان معتقدند حضور سرمایهگذاران خرد در بازار سرمایه و ورود نقدینگی به این بازار باعث رونق بورس میشود، اما از یک سو باید زیرساختهای حضور آنان مهیا شود و از سوی دیگر در صورتی که دانش کافی ندارند بهصورت مستقیم برای سرمایهگذاری اقدام نکنند و معاملات خود را به صندوقهای سرمایهگذاری بسپارند.
سایهروشن حضور حقیقیها در بورس
رونق بورس با هدایت نقدینگی سرمایهگذاران خرد به سمت تولید
محمدرضا سماوی، کارشناس بازار سرمایه: فلسفه وجودی بازارهای مالی مثل بازار سرمایه کمک به بخش واقعی اقتصاد است؛ یعنی منابع مازاد خانوارها را به سمت و سوی بنگاههای مالی که نیازمند منابع مالی هستند سوق دهند. معمولا این اتفاق در بازار اولیه میافتد، کما اینکه اگر بازار ثانویه پررونق باشد، روی بازار اولیه هم اثر مثبتی میگذارد. بنابراین اگر بازار سرمایه پویا باشد میتواند به بخش واقعی اقتصاد مخصوصا تامین مالی بنگاهها کمک کند. جدا از آن فرصتی هم برای اشخاص حقیقی و حقوقی برای سرمایهگذاری در این بازار فراهم میشود. اما اثر سرمایهگذاران خرد در رونق بازار سرمایه به ضریب نفوذ این بازار بستگی دارد. اکنون در کشورهای پیشرفته به دلیل اینکه سرمایههای خرد و کوچک با تعداد زیاد به بازار جذب میشوند، تامین مالی بنگاهها نسبت به اینکه بخواهند از طریق بانک تامین مالی کنند، راحتتر است. در بازار سهام ما در سالهای قبل بیشتر افراد متمول یا نهادهایی که دارای سرمایههای درشتی بودند، حضور داشتند، اما در دو سال اخیر ضریب نفوذ بازار سرمایه افزایش پیدا کرده است. افزایش ضریب نفوذ اولا باعث شده که به بازار توجه بیشتری شود و افرادی که در راس کار قرار دارند مثل دولتمردان و نهادهای نظارتی، مشکلاتی را که بازار قبلا داشت حل کنند. از سوی دیگر افراد با فرهنگ سرمایهگذاری در بورس آشنا میشوند و میتوانند منابع خوب سرمایهگذاری داشته باشند. اینکه حضور افراد با سرمایههای خرد مخصوصا در کشورهای جهانسومی که اقتصاد در حال پیشرفت دارند، افزایش پیدا کند یا بهعبارتی ضریب نفوذ بازار افزایش یابد، اثر بسیار مثبتی بر رونق بازار دارد، اما باید به این نکته نیز توجه کرد که ممکن است این حضور عملکرد عکس هم داشته باشد؛ مثل اتفاقی که سال گذشته افتاد و باعث ریزش بازار شد. چرا این اتفاق افتاد؟ دولتمردان مردم را برای سرمایهگذاری در بورس دعوت کردند، اما برای این دعوت زیرساختها آماده نبود. بهترین کاری که دولت میتوانست بکند این بود که آن حجم از نقدینگی را به سمت بنگاههایی که نیاز به تامین مالی دارند هدایت کند؛ این کار میتوانست از طریق عرضه اولیه بیشتر یا افزایش سرمایه از محل سلب حق تقدم انجام شود، ولی متاسفانه این اتفاق نیفتاد. نقدینگی از سمت سرمایهگذاران خرد به سمت بازار آمد، اما به موازات آن شرکتهایی که در بازار بودند افزایش پیدا نکرد و این نقدینگی به سمت تولید واقعی هدایت نشد. این مساله باعث شد حجم نقدینگی به سمت سهمهای موجود در بازار برود و به حبابی شدن قیمت آنها منجر شود. اگر دعوت سرمایهگذاران خرد بهصورت مدیریتشده صورت میگرفت و پولها به سمت تولید میرفت، میتوانست باعث رونق بازار شود؛ بدون اینکه ریزش پرشتابی را تجربه کنیم. در هر صورت توصیه به سهامداران خردی که دانش کافی برای سرمایهگذاری در بورس ندارند، این است که چه در فاز صعودی و چه زمانی که بازار در حال اصلاح یا ریزش است، از طریق صندوقهای سرمایهگذاری وارد بازار شوند؛ چون صندوقها را افراد حرفهای مدیریت میکنند. افرادی هم که میخواهند مبالغ قابلتوجهی در بازار سرمایهگذاری کنند، میتوانند بهصورت تخصصی از خدمات نهادهای مالی یا شرکتهای سبدگردانی استفاده کنند. با توجه به افزایش ضریب نفوذ بازار سرمایه و حضور بیش از ۵۰میلیون سهامدار در این بازار باید در حوزه فرهنگسازی بیشتر تلاش شود. مردم هم باید آموزشها را جدیتر بگیرند.
سرمایهگذاری غیرمستقیم؛ بازی دوسر برد برای سهامداران
احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه: اصل گردش معاملات روزمره بازار از محل حضور و فعالیت سرمایهگذاران خرد شکل میگیرد که بخشی از آنها نگاه کوتاهمدت و بخشی دیگر نگاه بلندمدت و میانمدت به بازار دارند. بخشی هم با رویکرد معاملهگری در بازار حضور پیدا میکنند که حضورشان میتواند به رونق معاملات و گردش نقدینگی در بازار و جابهجایی سهام بین گروههای مختلف کمک شایانی کند. اساسا شور و نشاط بازار را باید وابسته به حضور و مشارکت سرمایهگذاران خرد در بازار دانست. اما سرمایهگذاران خرد طبیعتا ویژگیهای متفاوتی با سهامداران نهادی و اشخاص حقوقی دارند که با نگرش بلندمدت سرمایهگذاری خود را انجام میدهند. یکی از ویژگیهای آنها این است که اولا منابع کوچک و خرد دارند و نگاهشان به بازار کوتاهمدت است. از سوی دیگر بیشتر تحتتاثیر اخبار پیرامون بازار قرار میگیرند؛ در واقع هیجانات و مسائل ناشی از شایعات و شنیدههای بیرون بازار میتواند با واکنشهایی از سمت آنها مواجه شود. بهعبارت دیگر وقتی انتظار مثبتی از بازار وجود دارد، گرایش آنها به سرمایه در بازار شدیدتر و شدت تزریق پول به بازار تقویت میشود. بیشواکنشی میتواند باعث شود که قیمت سهام شرکتها از ارزش واقعی آنها دور شود. دور شدن ارزش سهام از قیمت ذاتی خود، هم میتواند در سمت مثبت اتفاق بیفتد و هم در سمت منفی. مثل شرایطی که ۶ماه اول پارسال تجربه کردیم. یعنی سیلی از سرمایهگذاران خرد به دلیل انتظارات مثبت آن بازدهی خیرهکننده را در بازار رقم زدند و بعد از آن هم التهاب و ترس آنان در نیمه دوم سال ریزش پرشتاب بازار را ایجاد کرد. معاملات ناشی از هیجانات باعث میشود سهامداران در هر قیمتی فروشنده باشند و تحلیلهایشان از پشتوانه علمی برخوردار نباشد. بنابراین رفتار آنان میتواند بازار را متاثر کند و آسیبهایی به بازار از دو سمت بزند. برای اینکه چنین اتفاقهایی نیفتد و بازار سرمایه با حضور سرمایهگذاران خرد رونق بگیرد، باید سراغ سرمایهگذاری غیرمستقیم رفت. وقتی صندوقهای سرمایهگذاری سهامی در بازار وجود دارد که مدیران آنها حرفهای هستند و صلاحیتشان هم تایید شده است، سرمایهگذاران خرد میتوانند از طریق آنان وارد بازار شوند. هر چه سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در بازار به سمت صندوقهای سرمایهگذاری هدایت شوند، هم اثرات مثبت روی بازدهی این افراد خواهد داشت و هم باعث رونق بازار میشود؛ چراکه تجمیع منابع در دست افراد حرفهای خواهد بود. بنابراین این اتفاق هم به نفع سرمایه خرد است و هم به نفع بازار.
بورس تهران که چند روزی است برای تغییر فاز مردد مانده، در یک ساعت ابتدایی معاملات روز شنبه، موفق شد وارد فاز صعودی یا گاوی شود. براساس تعاریف مالی رفتاری، هر گاه نماگر یک بازار نسبت به کف پیشین خود، با افزایش بیش از ۲۰درصدی همراه شود، از اصطلاح بازار گاوی استفاده میشود. نگاه سرمایهگذاران به متغیرهای بنیادی اثرگذار بر وضعیت سودآوری سهام از مهمترین دلایل رشد صبحگاهی نماگرهای بورسی بود؛ جایی که سهام پالایشی پس از اعلام نرخ خوراک، گزارشهای حسابرسیشده سال ۹۹ خود را با تعدیل مثبت سود منتشر کردند و توانیر نیز اعلام کرد صنایع فولادی و سیمانی مجاز هستند از ساعت ۲۴ تا ۸ صبح تا سقف مشخص، نسبت به تولید اقدام کنند. با این حال فعال شدن فروشندگان بهدلیل غلبه نگاه کوتاهمدت به معاملات و پابرجا بودن هراس بهوجودآمده از ریزش طولانیمدت قیمتها در ۱۰ ماه ریزشی بورس مانع خروج خرسها در پایان معاملات دیروز شد. تکمیل فاز گاوی شاخص به روز دیگری موکول شد.
تردید بورس در تغییر فاز
محمدامین خدابخش: روند صعودی بازار سهام همچنان تداوم دارد با این حال این روند چندان که باید جاندار نیست و همین امر سبب شده تا در روزهای گذشته شاهد بازگشت بورس تهران به مدار گاوی و گذر از بازار خرسی نباشیم. بر این اساس در روز شنبه هر چند در یک ساعت ابتدایی شاخص کل توانسته بود وارد فاز گاوی شود اما در ادامه با فشار عرضه مواجه شد . از اینرو برآیند تغییرات رخ داده در بازار سرمایه نتوانست بازار را به رشد لازم برای تغییر فاز برساند و بورس نیز مجبور بود این روز را با رشد ۴۴/ ۰ درصدی شاخص کل که بیش از هر چیز مرهون رشد نمادهای پالایشی بعد از تعدیل مثبت سود ۹۹ این شرکتها بود، به اتمام برساند. این در حالی است که در این روز خبر امکان تولید شبانه در صنایع مختلف که به دلیل کمبود برق توان تولید نداشتند، مطرح شد و رشد قیمت شیر نیز زمینه را برای رشد قیمت در سایر کالاهای لبنی هموار کرد. اینطور که به نظر میآید در حال حاضر بورس خلاف روند ماههای ابتدای سال، به استقبال عوامل بنیادی رفته و در روزهای پیش رو نیز توجه بیشتری به اخبار اثرگذار بر وضعیت درآمدزایی صنایع خواهد داشت.
بازار سهام همچنان یک قدم با گاوی شدن فاصله دارد و در حالی که بسیاری از سرمایهگذاران در آستانه ۲۰ درصدی شدن رشد شاخص بورس از کف آن به انتظار تداوم روزهایی بهتر در این بازار نشستهاند، نماگر اصلی تالار شیشهای همچنان در مسیر صعود، بدقلقی میکند. بر این اساس روز گذشته نیز برآیند خرید و فروشها در این بازار نتوانست رشدی قابلتوجه را در میانگین وزنی قیمتها حاصل کند و شاخص کل بورس به همین دلیل رشد چندانی نکرد. در این روز نماگر اصلی بازار سهام تنها ۴۴/ ۰ درصد رشد کرد. به موجب این امر سطح شاخص یاد شده ضمن ثبت رشد ۵ هزار و ۷۰۰ واحدی به سطح یک میلیون و ۳۱۱ هزار واحدی رسید. به این ترتیب حالا شاخص سهام تنها یک رشد ۲۷/ ۰ درصدی میخواهد تا فاز صعودی این نماگر قطعی شود.
اینطور که به نظر میآید بازار سهام در مواجهه با شرایط کنونی اقتصاد کشور و تمامی جنبههای مشرف بر بازار سرمایه به دنبال دلایل بهتری برای برونرفت از این شرایط است. با وجود این همین تعلل در رشد بیشتر تقاضا که میتواند قیمتها را افزایش دهد، موجب شدبورس در ابتدای معاملات روز نخستین هفته شرایط بهتری را شاهد باشد. در ابتدای داد و ستدهای این روز تقاضا در بسیاری از نمادها نسبت به عرضه پیشی گرفت و در حالی که برای مدتها بورس تهران شاهد بیشتر شدن ارزش صفوف خرید در مقابل صفوف فروش نبود، این اتفاق نیز محقق شد.
در حال حاضر دیگر شاید کمتر کسی باشد که در بطن این بازار در حال داد و ستد سهام باشد و به این مساله فکر کند که اوضاع بازار سهام خراب خواهد شد. البته همچنان بسیاری از اشخاص حقیقی فعال در این بازار دست به عصا عمل میکنند. اینطور که به نظر میرسد بر اثر عواملی همچون طولانی شدن مذاکرات احیای برجام و به سبب آن نامعلوم بودن اوضاع دلار در آینده بسیاری از سرمایهگذاران همچنان نمیتوانند با اطمینان به آینده بازارهای مالی ایران نگاه کنند. از طرفی دیگر به سبب آنکه رویکرد اقتصادی رئیسجمهور بعدی مشخص نشده چندان واضح نیست که آینده بازار سرمایه دقیقا به کدام سو میرود. با وجود این کم بودن صفهای فروش موجود در بازار شنبه حکایت از این واقعیت دارد که دیگر اصرار چندانی به فروش سهام در بازار مربوطه وجود ندارد.
روز گذشته در حالی ارزش صفهای خرید به حدود ۱۶۲ میلیارد تومان رسید که ارزش صفوف فروش به رغم وزن کمتر نسبت به کل نمادهای معامله شده (۱۰ درصد) به حدود ۲۰۹ میلیارد تومان رسید. این در حالی است که در پایان معاملات روز شنبه از کل ۳۱۵ نماد معامله شده تنها ۱۳ درصد نمادها صف خرید داشتند. تعداد صفوف فروش این روزها در حالی به ۱۰ درصد از کل نمادهای معامله شده رسیده که تا همین دو ماه قبل وزن این نمادها از کل سهام مجاز به معامله در بورس به بیش از ۸۰ درصد نیز میرسید.
با این حال همانطور که در گزارشهای قبلی نیز اشاره شد نشانههای خوشبینی به بازار نسبت به گذشته بسیار بیشتر از قبل افزایش یافته است. برای مثال در حالی طی روزهای گذشته انتقال سهام از حقوقیها به حقیقیها کمتر شده که تا همین چندی قبل حقوقیها تقریبا بدون وقفه در حال خرید سهام از سهامداران خرد بودند. این در حالی است که طی روز گذشته به طور خالص ۹۵ میلیارد تومان از سهام تحت تملک حقوقیها به اشخاص حقیقی منتقل شد. از این رو به نظر میآید که به رغم تعلل شاخص کل بورس در حال حاضر اوضاع بازار سرمایه نه تنها از گذشته بهتر شده، بلکه همچنان میتوان به آینده آن امیدوار بود. معاملات روز شنبه در حالی خاتمه یافت که ارزش معاملات خرد در بورس۵ هزار و ۵۳ میلیارد تومان بود که در مقایسه با روزهای قبل در سطح مطلوبی قرار دارد. در واقع از ابتدای سال ۱۴۰۰ تاکنون ارزش معاملات خرد به ثبت رسیده در روز شنبه، از لحاظ رکورد سنجه یاد شده سومین ارزش معاملات خرد به ثبت رسیده از لحاظ مقداری است.
نفع و ضرر بیبرقی صنایع
از اعداد و ارقام بازار اگر بگذریم، در معاملات روز گذشته نکاتی بیشتر از تغییر در آمار و ارقام معاملاتی وجود داشت. روز گذشته کمبود ظرفیت تولید برق در کشور مجددا بر قیمت کالاهایی نظیر سیمان اثر گذاشت. همان طور که در گزارشهای قبل به آن اشاره شد. در روزهای گذشته همزمان با افزایش مصرف در فصل گرم سال بسیاری از واحدهای تولیدی به دلیل نبود برق از مدار تولید خارج شدند. همین امر سبب شد تا در طول این مدت بسیاری از واحدهای تولیدکننده سیمان و برق نیز قادر به تداوم فعالیت خود نباشند؛ عاملی که به کاهش موجودی و متعاقبا افزایش قیمت این کالاها منجر شد.
دقیقا به همین دلیل است که در روزهای گذشته قیمت کالاهایی نظیر سیمان و فولاد در ایران افزایش یافته و بسیاری بر این باور هستند که تداوم این وضعیت به دلیل واسطهای بودن کالاهای یاد شده میتواند اثر مهمی بر بهای سایر کالاها بگذارد. دقیقا به همین دلیل بوده که در روزهای گذشته اخبار متنوعی نظیر خرید برق از کشورهای همسایه و لزوم افزایش ظرفیت به سمع و نظر مردم رسیده و شرایطی نظیر آزاد بودن شیفت شبانه تا ۵۰ درصد دیماند برای صنایع متضرر شده از این وضعیت اعمال شده است. اینطور که به نظر میآید اگر از این روش برای تداوم تولید واحدهای صنعتی استفاده شود، این احتمال میرود که با افزایش تولید شاهد تداوم نیافتن روند افزایشی در قیمت کالای یاد شده باشیم. این مساله اگر چه ممکن است در تالار نقرهای بورس کالا روندی منفی را به نمایش بگذارد، با وجود این تقریبا به جز سیمانیها برای بسیاری از صنایع بورسی خبری خوب محسوب میشود، چرا که کاهش تولید به دلیل ممنوعیت ناشی از نبود برق در صورت تداوم میتواند ضربهای جدی به درآمدزایی شرکتها در سال مالی جاری وارد کند. بر اساس آنچه در گزارشهای پیشین نیز به آن اشاره شد در شرایط کنونی با کاهش تولید، بسیاری از شرکتها به دلیل نبود موجودی انبار در بسیاری از صنایع یا احتیاط فروشندگان در عمل نمیتوانند برای مدت طولانی به عرضه کالاهای مورد نیاز بازار بپردازند و همین امر سبب خواهد شد تا کمبود در بازار بدون آنکه صنایع را از این بابت با افزایش درآمد روبهرو کند، منجر به گرانی کالاها شود. به هر روی قیمت سیمان از جمله آن ارقامی است که میتواند به واسطه کاهش میزان کمبود برق اندکی در بازار کاهش پیدا کند.
بازتاب افزایش نرخ در پالایشیها
در معاملات روز گذشته وزن یک صنعت بسیار پررنگ بود. در حالی که بازار سهام نتوانست در طول این روز از سد خرسها بگذرد و به راحتی وارد فاز گاوی شود، با وجود این صنعت پالایشی که به تازگی افزایش نرخ گرفته است توانست به کمک بازار سهام و نماگر آن بیاید و با توجه به وزن و اهمیتی که در میان صنایع فعال در بازار دارد به سبزپوش شدن شاخص آن کمک کند. بر اساس آنچه در روزهای گذشته روی تارنمای کدال قرار گرفته است، محاسبه نرخ خوراک پالایشیها که پیش از این بر مبنای نرخ فوب خلیج فارس تعیین میشد هم اکنون متناسب با نرخهای صادراتی تغییر کرده است و از این بابت تمامی پالایشیها شاهد افزایش سود خواهند بود. همین امر سبب شد تا در روزهای اخیر نمادهای فعال در این صنعت اقدام به افشای اطلاعات با اهمیت کنند و در خلال این افشای انجام شده خبر از افزایش درآمد پیشبینیشده برای سال مالی قبل بدهند. آنطور که در کدال آمده به موجب تغییر ایجاد شده در سود، پالایش نفت تهران با رشد ۳۱ درصدی سود ۱۴۷۷ تومانی خواهد پرداخت و پالایش نفت شیراز به موجب تعدیل مثبت ۴۰ درصدی سود خود را به ۲۱۰۷ تومان افزایش داد. پالایش لاوان که در فرابورس با نماد «شاوان» معامله میشود با افزایش ۹۷ درصدی رقم ۱۷۹۷ تومانی را برای سود سال ۹۹ پیش روی سرمایهگذاران قرار داد.
در روزهای اخیر خبر تعدیل سود پالایشیها به حدی برای بازار سرمایه حائز اهمیت بود و از لحاظ حسابداری اهمیت داشته که دهقاندهنوی ریاست سازمان بورس طی نامهای فوری و مهم به بیژن زنگنه، وزیر نفت خواهان رفع مانع عدم امکان برگزاری مجمع سالانه از بابت این تغییر بااهمیت شده بود.
تورم به نفع بازار
این روزها اما بازار سهام به جز در نمادهای پالایشی یا سیمانی و فولادی در سایر صنایع نیز اخباری تقریبا مناسب نظاره کرده است. یکی از این موارد رشد قیمت شیر خام به ۶۴۰۰ تومان است که اگر چه برای کلیت اقتصاد کشور خبری دلگرمکننده نیست با این حال به سهامداران شرکتهای لبنی این پیام را میدهد که با افزایش درآمد از این ناحیه احتمالا به زودی سایر محصولات لبنی نیز با افزایش قیمت روبهرو شوند.
با توجه به اینکه در هفتههای اخیر بسیاری از مواد مورد نیاز برای پرورش دام با کمبود و افزایش قیمت روبهرو بودهاند و همچنین کسری بودجهای که بیم پولی شدن (چاپ پول) را به دنبال دارد، این انتظار اصلا بعید نیست که در ماههای پیشرو بسیاری از صنایع به سبب عواملی همچون رشد قیمت مواد اولیه یا مسائل داخلی صنعت اقدام به افزایش نرخ محصولات خود کنند. همین امر سبب شده تا در روزهای گذشته شاهد رشد تقاضا برای بسیاری از نمادهای کوچک بازار سرمایه و صنایعی باشیم که به دلیل وزن کم در شاخص کل بورس چندان به چشم نمیآیند
مجمع عمومی شرکت پتروشیمی پارس در تاریخ ۱۴۰۰/۰۴/۲۷ برگزار شد.
مسعود حسنی، مدیر عامل شرکت پتروشیمی پارس در گزارش عملکرد یکساله شرکت اظهار کرد: در افق ۱۴۰۴ شرکت پایداری تولید، پیشرو بودن در محصول تولید و عرضه محصول در بازارهای داخلی و خارجی را در برنامه خود دارد.
وی افزود: در سال ۱۳۹۹ شرکت پتروشیمی پارس کاهش حوادث، کاهش تولید کربن، افزایش سودآوری و افزایش رضایتمندی مشتریان را در برنامه خود داشته است.
حسنی ادامه داد: در سال ۹۹ صد درصد استایرن منومر کشور توسط پتروشیمی پارس تولید شده و ۷۰ شرکت داخلی در کشور مصرف کننده استایرن منومر شرکت پتروشیمی پارس است.
حسنی بیان کرد: در سال ۹۹ حدود ۹۵ درصد ظرفیت اسمی کشور تولید شده است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی پارس گفت: در سال ۹۹ درآمدهای عملیاتی شرکت ۲۶۳هزار میلیارد ریال، سود عملیاتی شرکت ۱۰۴ هزار میلیارد ریال و سود پایه هر سهم ۲۰۳۷ تومان افزایش پیدا کرده است.
لازم به ذکر است، در این مجمع ۲۰۰۰ تومان سود بین سهامداران توزیع شد.
خمحرکه در گزارش فعالیت ماهانه منتهی به خردادماه سال جاری مجموع درآمدهای شناساییشده طی دوره یکماهه را برابر با ۱.۳۴۶ میلیارد ریال اعلام کرده و از ابتدای سال مالی تا پایان خردادماه نیز مقدار درآمدهای خود را مبلغی بالغبر ۳.۱۵۰ میلیارد ریال گزارش کرده، است .
بر پایه این گزارش، شرکت در خردادماه سال جاری با افزایش درآمد ۲۵ درصدی نسبت به ماه گذشته مواجه بوده و در مقایسه با سال گذشته نیز نزدیک به ۲۶ درصد رشد داشته، همچنین میزان درآمدهای به دست آمده از ابتدای سال مالی تا انتهای خردادماه نیز ۱۴ درصد رشد را در پی داشته است.
بیشترین میزان درآمدی که خمحرکه طی این ماه به دست آورده از فروش محصول «گیربکس پژو ۴۰۵» با ۴۹۱ میلیارد ریال بوده و محصول بعدی نیز «گیربکس رانا» با ۳۳۹.۶۸۱ میلیون ریال بوده است.
مجمع فوق العاده شرکت ارتباطات سیار ایران قبل از ظهر با دستور جلسه تصمیم گیری درخصوص افزایش سرمایه و حضور اکثریت سهامداران برگزار و باتوجه به صدور مجوز توسط سازمان بورس، افزایش سرمایه 147 درصدی از محل تجدید ارزیابی دارایی ها مورد تصویب قرار گرفت.
براین اساس، “همراه” به منظور اصلاح ساختار مالی، سرمایه فعلی را از 1.92 به 4.7 هزار میلیارد تومان رساند.
همچنین عباس نوربخش معاون مالی همراه اول در این مجمع با بیان اینکه در این مرحله تجدید ارزیابی، 82 زمین و ساختمان ملاک قرار گرفت، گفت: باتوجه به اینکه تجهیزات اثرات سود و زیانی بسیاری داشت با مصوبه مجمع و رفع اشکالات، زمینه تجدید ارزیابی مابقی املاک و اسناد بالغ بر 182 ملک دیگر هم فراهم خواهد شد. با اعمال این افزایش سرمایه نسبت مالکانه درصورت های مالی 6 ماهه از 14 به 21 درصد می رسد.
جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا که از منتقدان ارزهای دیجیتال است، قرار است این هفته در دیداری با کارگروه بازارهای مالی درباره استیبل کوینها گفتوگو کند.
به گزارش کریپتوبریفینگ، بر اساس اطلاعیهای که امروز منتشر شد، جنت یلن (Janet Yellen)، وزیر خزانهداری آمریکا، قرار است با قانونگذاران ایالات متحده دیدار کرده و با آنها در مورد استیبل کوینها صحبت کند.
در اطلاعیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده است که نشست یلن با کارگروه بازارهای مالی، که از سوی رئیسجمهور این کشور منصوب شده است، روز دوشنبه ۱۹ ژوئیه (۲۸ تیر) برگزار خواهد شد. این کارگروه متشکل از اعضای دفتر کنترل ارز (OCC) و سازمان بیمه سپرده فدرال (FDIC) آمریکا است.
یلن دراینباره گفته است:
گرد هم آوردن قانونگذاران ما را قادر میسازد تا مزایای بالقوه استیبل کوینها را ارزیابی کنیم و در عین حال خطرات آن را کاهش دهیم.
او افزود که نهادهای دولتی باید در تنظیم مقررات با یکدیگر همکاری کنند و پیشنهادهایی را به مقامات ارائه دهند.
مباحث این نشست بر اساس بیانیهای خواهد بود که این کارگروه در سال ۲۰۲۰ پیرامون مسائل نظارتی مشابهی درباره استیبل کوینها منتشر کرده بود.
به نظر میرسد که فعالیت این کارگروه ارتباطی به بحث ارزهای دیجیتال ملی (CBDC) و یا استیبل کوینهای دولتی ندارد، بلکه مربوط به استیبل کوینهای عرضه شده توسط شرکتهای خصوصی است.
یلن همزمان با آغاز دوره ریاستجمهوری جو بایدن در ابتدای سال جاری میلادی، بهعنوان وزیر خزانهداری آمریکا منصوب شد و در ۲۵ ژانویه (۶ بهمن ۹۹) از سوی سنا تأیید شد.
مواضع او همواره در مخالفت با ارزهای دیجیتال بوده و بر استفاده از این ارزها در فعالیتهای مجرمانه تأکید داشته است. با این وجود او گفته است که ارزهای دیجیتال پتانسیل ارتقای سیستم مالی را دارند.
این خبر نشان میدهد که یلن نسبت به اظهارات گذشته خود در رابطه با ارزهای دیجیتال دید بازتری پیدا کرده است، اما نمیتوان گفت که لزوماً به معنی تغییر مقررات این حوزه است. در حال حاضر به نظر میرسد که شرکتهای خصوصی برای فعالیت در حوزه استیبل کوینها آزاد هستند.
صرافیها در بیشتر موارد میتوانند بهصورت قانونی از استیبل کوینها استفاده کنند. حتی دفتر کنترل ارز آمریکا هم به بانکهای این کشور اجازه داده تا با این ارزها کار کنند. شرکت پرداختی ویزا (Visa) هم اخیراً از قصد خود برای پشتیبانی از پرداختهای استیبل کوینها خبر داده است.
یکی از محدودیتهای نظارتی پیش رو احتمالاً در ارتباط با دستورالعمل اخیر شبکه مقابله با جرایم مالی آمریکا (FinCEN) خواهد بود که تولیدکنندگان و صادرکنندگان استیبل کوینها را ملزم به فعالیت تحت عنوان کسبوکار خدمات پولی (MSB) میکند. البته این دستورالعمل تاکنون مانعی بر سر راه هیچیک از صادرکنندگان عمده استیبل کوینها نبوده است. کسبوکارهای خدمات پولی شامل شرکتهایی میشوند که در حوزه انتقال و تبدیل ارز فعالیت میکنند. این شرکتها موظف هستند تا درخواستهای بالاتر از یک مبلغ خاص را گزارش دهند.
جفری گوندلاچ، مدیرعامل کپیتال دابللاین، در مصاحبه با سیانبیسی پیشبینی کرد قیمت بیت کوین به ناحیه زیر ۲۳,۰۰۰ دلار سقوط خواهد کرد. گوندلاچ گفت: «نمودار بیت کوین در حال حاضر بسیار ترسناک است. بهای آن از ۶۰,۰۰۰ دلار به ۳۱,۵۰۰ دلار رسیده و شکل یک الگوی سر و شانه بزرگ را گرفته است.» وی ادامه داد: «احساس میکنم بتوانید آن را دوباره در زیر قیمت ۲۳,۰۰۰ دلار خریداری کنید.» گفتنی است دارایی تحت مدیریت شرکت کپیتال دابللاین تا تاریخ ۳۱ مارس (۱۱ فروردین) ۱۳۵ میلیارد دلار بوده است
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: معاملات بورس در ۶ ماه دوم سال جاری بسیار بهتر و معقولتر از نیمه نخست سال خواهد بود که این موضوع میتواند هیجانهای ایجاد شده در بازار را کاهش دهد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از ایرنا، از صبح روز چهارشنبه خبری در رسانهها در خصوص معافیت بخشی از تحریم های ایران از سوی آمریکا منتشر شد که بورس را تحت تاثیر قرار داد. در این خبر آمده بود: وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده با هدف ایجاد دسترسی ایران به داراییهای مسدود شده خود در ژاپن و کرهجنوبی، بخشی از تحریمهای تجاری ایران را لغو کرده است.
ایجاد رونق در معاملات بورس با رفع تحریم ها
مصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه، به تاثیر لغو احتمالی تحریمها بر معاملات بورس اشاره کرد و افزود: این اتفاق به عنوان خبری بسیار مثبت در بازار تلقی میشود که میتواند روند این بازار را تحت تاثیر خود قرار دهد و زمینه رونق آن را فراهم کند.
وی اظهار داشت: اجرای حتمی این موضوع باعث کاهش هزینه شرکتها میشود و به طور حتم در کلیت بازار به خصوص در سهام شرکتهای صادرات محور، تاثیر مثبتی را ایجاد خواهد کرد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: با کاهش هزینه مبادلهها در بازار به مرور، زمینه افزایش سودهی بازار و سهام کشورها فراهم خواهد شد؛ بنابراین ما امیدوار به اجرای هر چه زودتر لغو تحریم ها هستیم تا بتوانیم شاهد تاثیر مثبت این اتفاق در بازار باشیم.
وی اظهار داشت: اجرای حتمی این خبر باعث جمع آوری کلیت روند اصلاحی بازار می شود و بیشترین تاثیر مثبت خود را در سهام شرکت های وابسته به لغو تحریمها میگذارد که این امر باعث میشود تا بازار روزهای مثبتی را به خود ببیند.
خطری تهدیدکننده معاملات بورس نیست
صفاری با بیان اینکه اکنون دیگر خطر چندان جدی تهدیدکننده معاملات بورس نیست، گفت: در کنار لغو احتمالی تحریمها میتوان به دلیل حمایتهای صورت گرفته از سوی رییس دولت سیزدهم شاهد معاملات بسیار معقولی را در بازار طی روزهای آینده بود.
این کارشناس بازار سرمایه به روند معاملات بورس در ماه مرداد و شهریور اشاره و تاکید کرد: همیشه بازار در ۲ ماه پایانی فصل تابستان با روند منفی همراه می شود، اما امسال به دلیل انتشار خبرهای مثبت در کشور و تاثیر آنها در بازار نمیتوان شاهد چندان روند منفی جدی در این بازار بود.
وی با بیان اینکه سهامداران نباید دیگر در این بازار در انتظار سودهای تورمی باشند، گفت: سال گذشته بازار تحت تاثیر افزایش شدید نرخ دلار با سودهای بسیار چشمگیری همراه شد، در حالی که اکنون سهامداران نباید به دلیل ثبات نرخ دلار در انتظار سود تورمی از این بازار باشند.
اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه بر معاملات بورس
صفاری در ادامه به قانون مالیات بر عایدی سرمایه و اجرای آن بر معاملات بورس اشاره کرد و افزود: در کنار اخبار مثبت تاثیرگذار بر بازار، اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه هم در روند معاملات بورس تاثیرات مثبتی را ایجاد میکند و به طور حتم زمینه ورود نقدینگیها از دیگر بازارها را به سمت بورس فراهم میکند.
روند بهتر معاملات بورس در ۶ ماه دوم سال جاری
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه معاملات بورس در ۶ ماه دوم سال جاری بسیار بهتر و معقولتر از نیمه نخست سال خواهد بود، گفت: این موضوع میتواند زمینه کاهش هیجانهای ایجاد شده در بازار را کاهش دهد؛ بنابراین با توجه به چنین مسایلی بهتر است سهامداران در این بازار صبوری کنند تا بتوانند ضرر و زیان های چند ماه گذشته خود را در همین بازار جبران کنند.
نشست آنلاین بازار سرمایه ایران به میزبانی بورس تهران و با مشارکت فدراسیون بورس های اروپا آسیایی برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از شرکت بورس تهران، در چهارمین دور از مجموعه برنامه های “ملاقات بازار” (Meet the market) که به ابتکار فدراسیون بورس های اروپا – آسیایی (فیاس) و به میزبانی مجازی بورس تهران برگزار شد، ظرفیت ها و فرصت های سرمایه گذاری و مشارکت در بازار سرمایه ایران به مخاطبان بین المللی ارائه شد.
برپایی این برنامه با استفاده از امتیاز عضویت بورس تهران در فدراسیون و به منظور حفظ و بسط شبکه های ارتباطی با مخاطبان و سرمایه گذاران خارجی در زمان محدودیت های مسافرتی ناشی از شیوع “ویروس کووید ۱۹” و توسعه فرصت های کسب و کار درخواست شده بود.
پنج شنبه مورخ ۲۴ تیر ماه ۱۴۰۰ مدیران عامل، معاونان و کارشناسان بورس تهران، فرابورس ایران و سپرده گذاری مرکزی با همراهی سازمان بورس و اوراق بهادار ایران در این رویداد برخط به معرفی ارکان و فرصت های سرمایه گذاری در ابزارهای مختلف و بازارهای گوناگون ایرانی پرداختند.
علی صحرایی، مدیرعامل بورس تهران در سخنان آغازین با اشاره به ظرفیت های عظیم اقتصادی در ایران و دسترسی بخش های مختلف به منابع سرشار کشور، به بازاری بزرگ و بنگاه هایی جذاب برای سرمایه گذاری اشاره کرد که بورس تهران آنها را نمایندگی می کند و همواره با ایجاد فضایی شفاف، سالم و نقدشونده برای تامین مالی اقتصاد ملی و حراست از منافع همه ذینفعان می کوشد. مهران محمدی، مدیر تعالی سازمانی و خانم الهه صفوی، کارشناس امور بین الملل بورس تهران هم از دیگر سخنرانان این رویداد بودند.
در این وبینار که حدود یک ساعت و نیم به طول انجامید، بیش از یکصد نفر شرکت داشتند و در پایان ارائه مطالب توسط تمامی ارکان، جلسه ای برای پاسخ گویی به پرسش های مخاطبان برگزار شد.
عملیات بازارگردانی نمادهای معاملاتی «بهپاک۱»، «ساینا۱» و «گوهرانح۱» از فردا، ۲۸ تیرماه ۱۴۰۰ به روش مبنتی بر حراج در فرابورس ایران آغاز میشود.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، شرکت فرابورس ایران با انتشار اطلاعیهای از بازارگردانی سهام شرکتهای صنعتی بهپاک با نماد معاملاتی “بهپاک”، صنایع بهداشتی ساینا با نماد معاملاتی “ساینا” و سرمایهگذاری توسعه گوهران امید با نماد معاملاتی “گوهرانح” به روش مبتنی بر حراج در بازار اول فرابورس خبر داد.
آغاز بازارگردانی هر سه نماد، از فردا ۲۸ تیرماه ۱۴۰۰ است و در نمادهای معاملاتی “بهپاک” و “ساینا” دوره بازار گردانی به مدت یک سال درنظر گرفته شده است. همچنین دوره زمانی بازارگردانی “گوهرانح” تا پایان مهلت استفاده از حق تقدم خرید است.
بدون دیدگاه