استفان اسکوئری، مدیرعامل امریکن اکسپرس (American Express) در یاهو فایننس حضور یافت و عنوان کرد که از نظر او ارزهای دیجیتال دارایی‌هایی همچون طلا هستند. با این‌ حال وی عقیده دارد که ارزهای دیجیتال به‌دلیل نوسان بالای خود به‌عنوان روش پرداخت استفاده نخواهند شد. به‌علاوه او به این حقیقت اشاره کرد که دارندگان ارزهای دیجیتال حقوق اختلاف، پاداش یا امکان تمدید اعتبار را نخواهند داشت و گفت به همین دلیل امریکن اکسپرس برنامه‌ای برای ایجاد کارت اعتباری مرتبط با ارزهای دیجیتال ندارد.

شرکت پتروشیمی شیراز در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۰ مبلغ ۵۳ هزار میلیارد ریال درآمد عملیاتی کسب نموده که نسبت به دوره مشابه گذشته افزایش ۱۰۶ درصدی را نشان می‌دهد. در دوره مذکور شرکت سود خالص ۲۱ هزار میلیارد ریالی بدست آورده است.

بر همین اساس شرکت مبلغ ۴۰۸۶ ریال سود به ازای هر سهم در ۶ماهه اول سال ۱۴۰۰ محقق نموده که نسبت به دوره مشابه قبل افزایش ۸۳ درصدی داشته است.

تولیدات شرکت در ۶ماهه اول سال ۱۴۰۰ مقدار ۱.۷۵۹.۶۴۳ تن انواع محصولات از جمله ۸۴۰ هزار تن اوره بوده است. همچنین مقدار ۹۶۰ هزار تن انواع محصولات را در بازار‌های داخلی و خارجی به فروش رسانیده که از آن جمله میتوان به فروش ۳۰۸ هزار تنی کود اوره داخلی و ۴۵۱ هزار تنی کود اوره صادراتی اشاره نمود.

سایر موارد با اهمیت در ارتباط با فعالیت‌های عملیاتی ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۰ شرکت پتروشیمی شیراز کاهش محسوس هزینه‌های مالی شرکت با توجه به بازپرداخت به موقع اقساط تسهیلات دریافتی و تسویه بخش مهمی از تسهیلات ارزی
نسبت سود عملیاتی ۴۸ درصد
نسبت سود ناخالص ۵۴ درصد
حاشیه سود خالص ۳۹ درصد
صادرات بیش از ۴ برابری محصول کود اوره مایع ازته در بازار‌های خارجی
صادرات بیش از ۱۱ برابری محصول متانول در بازار‌های خارجی

با توجه به انجام تعمیرات اساسی واحد‌های تولید منطقه دو، شرکت برنامه ریزی‌های لازم جهت تولید ۱.۴۰۰.۰۰۰ تن انواع محصولات و فروش ۹۱۹ هزار محصول از جمله فروش ۲۵۸ هزارتن اوره داخلی و ۴۷۶ هزار تن اوره صادراتی را در شش ماهه دوم سال ۱۴۰۰ را در نظر دارد.

 

شرکت پالایش نفت اصفهان در دوره ۶ ماهه منتهی به ۱۴۰۰/۰۶/۳۱ به ازای هر سهم ۶۴۹ ریال سود محقق کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۴ درصد افزایش داشته است.

براساس این گزارش، ” شپنا ” با سرمایه ثبت شده ۷۶,۰۰۰,۰۰۰ میلیون ریال طی عملکرد ۶ ماهه منتهی به ۱۴۰۰/۱۲/۲۹ مبلغ ۴۹,۳۶۱,۰۱۴ میلیون ریال سود محقق کرده است.

شرکت گروه بهمن از دلیل تغییرات سود خالص ۶ ماهه نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد.

بر این اساس، این شرکت اعلام کرد، علت کاهش سود خالص ۶ ماهه از مبلغ ۸.۹۱۸.۹۷۳ میلیون ریال به مبلغ ۱.۸۲۹.۲۷۲ ناشی از کاهش سود و زیان فروش سرمایه گذاری در سهام در راستای حمایت از بازار سرمایه بودده است.

روز دوشنبه، معامله‌گران دلار و سکه رفتار متفاوتی داشتند. در حالی که بازیگران دلار تمایل زیادی برای خرید نشان دادند، سکه‌بازان رفتار محتاطانه در پیش گرفتند تا معاملات فلز گران‌بهای داخلی در دامنه قیمتی محدودی صورت بگیرد.

رفتار متفاوت معامله‌گران دو بازار در روند قیمتی آنها نیز مشخص بود. دیروز دلار ۸۰ تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۲۷ هزار و ۶۱۰ تومان رسید. این در حالی بود که در بازار سکه، فلز گران‌بهای داخلی تنها ۵ هزار تومان رشد را تجربه کرد و در محدوده ۱۱ میلیون و ۸۸۵ هزار تومان قرار گرفت.

در واقع دیروز در مقابل ۳ دهم درصد رشد قیمت دلار، سکه کمتر از یک دهم درصد افزایش را به ثبت رساند.

در تحلیل این اتفاق، نظرات مختلفی در بازار وجود داشت که سه دسته از آنها، بیشتر به گوش می‌رسید. دسته‌ای از تحلیل‌گران باور داشتند که سکه‌بازان نسبت به روند افزایشی دلار اطمینان ندارند و به همین دلیل، سعی می‌کنند با احتیاط بیشتری، این افزایش را در خریدوفروش‌های خود لحاظ کنند. این در حالی است که اسکناس آمریکایی از پنج‌‌شنبه هفته گذشته به صورت معناداری در مسیر افزایشی قرار گرفته است و روز شنبه توانست با گذر از سطح ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان تا محدوده ۲۷ هزار و ۵۳۰ تومان پیشروی کند. این اتفاق در حالی رخ داد که اسکناس آمریکایی در روزهای قبل عمدتا در محدوده ۲۷ هزار و ۲۰۰ تا ۲۷ هزار و ۳۵۰ تومان نوسان می‌کرد. با وجود اینکه دلار طی روزهای اخیر رشد معناداری را تجربه کرده است، برخی از سکه‌بازان باور دارند تا زمانی که محدوده ۲۷ هزار و ۷۵۰ تومانی اسکناس آمریکایی شکسته نشده است، بهتر است که با احتیاط رفتار کنند. به گفته آنها، اسکناس آمریکایی بارها در شکست محدوده یاد شده موفق عمل نکرده است، ‌در نتیجه بهتر است در نزدیکی این محدوده با احتیاط اقدام به خرید کنند.

دسته دوم تحلیل‌گران باور دارند که رشد محدود سکه در مقایسه با اسکناس آمریکایی ارتباطی به هراس از نزول یکباره دلار ندارد. از نگاه این دسته از تحلیل‌گران، حباب قیمتی برای سکه وجود دارد که باعث می‌شود فلز گران‌بهای داخلی به صورت بنیادی، ظرفیت رشد بیشتری را نداشته باشد.

به عنوان مثال، روز دوشنبه ارزش ذاتی سکه حدود ساعت ۳ بعدازظهر در محدوده ۱۱ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان قرار داشت که بیش از ۲۰۰ هزار تومان کمتر از نرخ بازاری فلز گران‌بهای داخلی بود. به این ترتیب، دسته‌ای از تحلیل‌گران اساسا باور دارند که سکه توان رشد بیشتر را نداشته است که خود را با افزایش قیمت دلار هماهنگ کند. البته بخشی از معامله‌گران نیز عنوان می‌کنند که سکه در سال‌های اخیر همواره دارای حباب قیمتی بوده و حتی در مقاطعی حباب سکه بعضا به بالای ۲۰ درصد نیز رسیده است. در آن مقاطع زمانی حتی سکه‌بازان دقت آنچنانی به روند دلار نداشتند و این بازیگران ارزی بودند که پیگیر تغییرات بازار فلز گران‌بهای داخلی بودند.

دسته سوم تحلیل‌گران باور دارند که قیمت سکه به مرز مقاومتی حساسی رسیده است و همین موضوع موجب شده است که سکه‌بازان در خرید احتیاط کنند. سکه در ماه‌های اخیر هر زمان به مرز ۱۲ میلیون تومان نزدیک شده است، تا حدی با احتیاط خریداران مواجه شده و اکثر معامله‌گران بیشتر سکه‌های خود را تا محدوده ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به فروش رسانده بودند. به این ترتیب، برخی از سکه‌بازان باور داشتند که عامل احتیاط معامله‌گران این بازار، نزدیک شدن به مقاومت بلندمدت فلز گران‌بهای داخلی بوده است.

 

وزیر خزانه‌داری آمریکا با موقتی خواندن شرایط تورم بالا گفت: روند افزایش قیمت‌ها در نیمه اول ۲۰۲۲ هم ادامه خواهد داشت و سپس آمریکا شاهد کاهش تورم خواهد بود.
به‌ گزارش بلومبرگ، جنت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا بیان‌کرد: انتظار دارد روند افزایش قیمت‌ها در نیمه اول ۲۰۲۲ هم ادامه داشته باشد. اما او انتقادهای مکرر مبنی بر خارج شدن کنترل تورم از دست دولت آمریکا را رد کرد. یلن افزود: انتظار می‌رود تورم در نیمه دوم سال آینده میلادی با برطرف‌شدن مشکلات زنجیره عرضه و بازار کار و سایر مشکلات به وجودآمده از همه‌گیری کرونا کاهش یابد. او شرایط فعلی را موقتی خواند. وزیر خزانه‌داری آمریکا ضمن رد انتقادهای موجود گفت: «فکر نمی‌کنم کنترل تورم از دست ما خارج شود. آمریکایی‌ها اخیرا چنین تورمی را در بلندمدت تجربه نکرده‌اند ولی انتظار داریم با برگشتن شرایط به سطح طبیعی، این تورم هم پایان ‌یابد.»

گروه ویژه اقدام مالی (FATF) اعلام کرد در حال بررسی زمینه‌های نظارت بر حوزه ارزهای دیجیتال است. رئیس این سازمان در همین راستا اعلام کرد که دستورالعمل‌های خود را در دو روز آینده برای فعالان این بازار اعلام خواهد کرد. همچنین این سازمان از در اختیار داشتن ابزاری برای شناسایی و کاهش خطرات ریسک معاملات ارزهای دیجیتال در آینده خبر داد.
گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در حال بررسی زمینه‌های نظارت در حوزه ارزهای دیجیتال است. دامنه این بررسی‌ها شامل استیبل‌کوین‌ها، شبکه‌های همتا به همتا (P۲P)، توکن‌های غیرمثلی (NFT) و حوزه امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) می‌شود. این اقدامات به دلیل رشد روزافزون محبوبیت و گسترش حوزه بلاک‌چین در حال بررسی است تا بتوانند نظارت مستمر و تعامل بین بخش‌های دولتی و خصوصی را در این زمینه اجرایی کنند. مارکوس پلیر، رئیس کارگروه اقدام مالی نیز در همین راستا اعلام کرد که دستورالعمل بازنگری‌شده خود را برای فعالان ارزهای دیجیتال اعلام خواهد کرد.

از طرف دیگر در بازارهای جهانی، تقاضا در حال غلبه است. ارزش اونس جهانی که در ساعات پایانی آخرین روز معاملاتی در هفته گذشته ۳۰ دلار کاهش پیدا کرد، با شروع مجدد معاملات در روز دوشنبه، صعودی شد و به دنبال تثبیت قیمت خود در بالای کانال هزار و ۸۰۰ دلاری است. ارزهای دیجیتال نیز بار دیگر سبزپوش شدند و گاوهای بیت‌کوین اجازه از دست رفتن حمایت ۶۰ هزار دلاری را ندادند. این موجب شد تا بزرگ‌ترین ارز دیجیتال با رشدی بیش از ۴ درصد به ۶۳ هزار دلار برسد.

 چارچوب‌سازی برای دارایی‌های دیجیتال
گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، هفته آینده دستورالعمل‌های به روز شده خود را در زمینه نظارت بخش رمزنگاری منتشر می‌کند. طبق گفته‌ها دامنه این نظارت شامل استیبل‌کوین‌‌ها، سیستم‌های همتا به همتا (P۲P)، توکن‌های غیرمثلی (NFT) و امور مالی غیرمتمرکز می‌شود. این نهاد همچنین به دنبال شواهد و مدارکی است که بتوان با استناد به آنها درباره صحت اجرای قانون انتقال اطلاعات (Travel Rule) توسط کشورهای عضو این کارگروه، راستی‌آزمایی کند. هدف این قانون که در سال ۱۹۹۶ تصویب شد، ثبت برخی اطلاعات از طرفین یک تراکنش با هدف مبارزه با پول‌شویی و تروریسم است. کارگروه ویژه اقدام مالی پیش از بازنگری اساسی خود در رابطه با ارزهای دیجیتال، به دنبال دریافت بازخوردها از قانون بود. اما اکنون به دنبال تمرکز ویژه روی دارایی‌های مجازی، مانند توکن‌هایی مثل بیت‌کوین و ارائه‌دهندگان خدمات این دارایی‌های مجازی (VASPs)، مثل صرافی‌های ارز دیجیتال و ارائه‌دهندگان کیف‌پول‌های متمرکز است. اما با توجه به گسترش روزافزون محبوبیت این حوزه و افزایش فعالیت مردم در آن، این کارگروه به دنبال برقراری یک سیستم نظارتی پویا و ایجاد تعامل بین بخش‌های دولتی و خصوصی است. از همین‌رو این کارگروه اعلام کرد که دستورالعمل جدید درباره این حوزه، در روز ۲۸ اکتبر منتشر خواهد شد که تعاریف جدید را درباره دارایی‌های مجازی و ارائه‌دهندگان خدمات این دارایی‌ها روشن می‌کند. همچنین استانداردهای کارگروه ویژه اقدام مالی در رابطه با استیبل‌کوین‌ها نیز در این گزارش مشخص خواهد شد.

کارگروه ویژه اقدام مالی از در اختیار داشتن ابزاری برای شناسایی و کاهش خطرات و ریسک معاملات خبر داد. در میان حوزه‌هایی که این کارگروه سعی در نظارت بر آنها دارد، به احتمال زیاد توکن‌های غیرمثلی و سیستم‌های مالی غیرمتمرکز بیشتر در زیر ذره‌بین قرار خواهند گرفت. در همین حال، صرافی‌ها خود را برای یک حمله نظارتی جدید آماده می‌کنند. کارگروه ویژه اقدام مالی اعلام کرد که این دستورالعمل جدید مجوز و ثبت ارائه‌دهندگان خدمات دارایی‌های مجازی و قانون انتقال اطلاعات را پوشش خواهد داد و آنها را در چارچوب اشتراک‌گذاری اطلاعات و همکاری با ناظران ارائه‌دهندگان خدمات قرار خواهد داد. کارگروه ویژه اقدام مالی انتظار دارد که کشورها و بخش خصوصی استانداردهای آن را با توجه به این دستورالعمل به‌روز، درباره دارایی‌های مجازی و ارائه‌دهندگان خدمات آنها در اسرع وقت اجرا کنند.

  طلا و بیت‌کوین در مسیر سبز
فلز زرد با وجود افزایش بازدهی اوراق خزانه‌داری و بهبود شاخص دلار آمریکا در آغاز هفته توانست به علت وجود انتظارات تورمی شدید، روند صعودی خود را در پیش بگیرد و در تلاش برای تثبیت قیمت خود در بالای کانال هزار و ۸۰۰ دلاری است. بزرگ‌ترین ارز دنیای دیجیتال نیز با برگشت از سطح حمایتی ۶۰ هزاردلاری خود توانست دوباره در مدار صعود قرار بگیرد و تا زمان تهیه این گزارش، تا مرز ۶۳ هزار دلار نیز پیشروی کند. اما برخی از تحلیل‌گران معتقدند که بیت‌کوین برای ادامه روند صعودی خود نیازمند اصلاح قیمتی است.

 

رشد داده‌‌‌های حیاتی معاملات آتی با اهرم صعود بهای آزاد ارز در حالی رقم خورد که ذهنیت افزایشی در بازار آتی تا حد قابل قبولی تقویت شده است و معامله‌‌‌گران طی هفته گذشته با ورود فعال در گرفتن موقعیت‌‌‌های تعهدی، مجموع نقدینگی جذب‌شده به این بازار را به ۶۴۲میلیارد تومان افزایش دادند.

یکی از مهم‌ترین متغیرهای اثرگذار بر انتظارات اهالی بازار پیش‌نگر بورس کالا، دورنمای بهای ارز است که به نظر می‌رسد سیگنال‌‌‌های کاهشی این بازار تا حد زیادی تضعیف شده و بهای ارز را طی روزهای اخیر به سمت کانال صعودی هدایت کرده است؛ از این رو برایند نوسان نرخ در بازار آزاد ارز به‌آرامی در مسیر افزایشی قرار گرفته است. انعکاس روند صعودی بهای ارز بر بازار آتی بورس کالا سبب سرازیر شدن نقدینگی به این بازار شده؛ تا جایی که مجموع حجم نقدینگی بازار آتی را با رشد 17درصدی همراه ساخته است. پس از چهار هفته افت معاملات بازار آتی بورس کالا، طی معاملات آخرین هفته از مهرماه 1400، بازار روند صعودی محسوسی به خود گرفت و رشد حجم و ارزش معاملات را به ثبت رساند. به این ترتیب مجموعه داده‌‌‌های حیاتی این بازار طی هفته گذشته با تاثیر گرفتن از تکانه‌‌‌های مثبت بازار ارز، افزایشی شدند و تداوم روند کاهشی معاملات تابلوی آتی را متوقف کردند.

  رکوردزنی میزان نقدینگی در تابلوی آتی بورس کالا
جذاب‌‌‌ترین داده معاملاتی در جریان معاملات هفته گذشته در این بازار مربوط به میزان نقدینگی جذب شده به تابلوی آتی است که به رقمی بالغ بر 642میلیارد تومان رسیده است. بر مبنای داده‌‌‌های منتشرشده از سوی بورس کالا، جذاب‌‌‌ترین کالا در بازار آتی طی هفته گذشته زعفران بود که با بالاترین حجم معاملات، بیش از 78درصد از میزان نقدینگی موجود در بازار را به خود اختصاص داده است. علاوه بر این به نظر می‌رسد با مجموعه سیگنال‌‌‌های مثبتی که در جهت حمایت از محصول زعفران مخابره می‌شود و واقعی شدن بهای معاملاتی این کالای کشاورزی را هدف قرار داده است، سال‌جاری به عنوان نقطه عطفی برای زعفران به شمار می‌رود؛ چرا که به‌رغم افزایش هزینه‌‌‌های تولید و رشد بهای سایر محصولات، زعفران از جمله محصولی است که با قیمت نسبتا ثابت طی سال‌های ماقبل معامله شده و این مطلب سبب افت بهای دلاری آن در بازارهای جهانی شده است. از آنجا که بیش از 95درصد زعفران دنیا از طریق تولیدات کشور ما تامین می‌شود، لازم است در جهت واقعی شدن بهای این محصول به منظور حفظ و حمایت از بخش تولید و منافع کشاورزان اقدام شود که با تصویب بسته حمایتی زعفران از سوی نهادهای مسوول در این جهت گام‌های برجسته‌‌‌ای برداشته شده است.

  زعفران؛ پیشتاز بازار آتی
در حال حاضر سه نماد فعال بر تابلوی آتی بورس کالا امکان معامله آتی محصول زعفران (پوشال و نگین) را فراهم کرده‌اند که دو سررسید از این نماد مربوط به زعفران نگین بوده و زعفران پوشال با یک سررسید در این بازار دادوستد می‌شود. برایند تکانه‌‌‌های نرخ تسویه این سه قرارداد، در اولین ماه از فصل پاییز، مثبت ارزیابی می‌شود و محصول زعفران در بازار آتی با رشد نرخ همراه شده است. اما روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش، به‌رغم مثبت شدن بهای دو دارایی‌‌‌ سرمایه‌‌‌ای بازار آتی، یعنی نقره و واحدهای صندوق طلا، محصولات کشاورزی افت قیمت تسویه را به ثبت رساندند تا ترکیبی از افزایش و کاهش بها بر تابلوی آتی بورس کالا نمایان شود.

برایند ورود و خروج نقدینگی به بازار آتی طی معاملات روز گذشته، از بسته شدن بسیاری از موقعیت‌‌‌های تعهدی (خرید و فروش به صورت همزمان) قراردادهای فعال حکایت دارد که بیشترین خروج مربوط به نماد SAFDY00 یعنی زعفران نگین سررسید دی‌‌‌ماه است که تا لحظه تنظیم این گزارش بیش از 12درصد از موقعیت‌‌‌های باز این نماد بسته شدند. مجموع موقعیت‌‌‌های باز فعلی در این نماد به میزان 39هزار و 956موقعیت همزمان خرید و فروش ارزیابی می‌شود.

نزدیک‌‌‌ترین سررسید زعفران نگین یعنی سررسید آبان‌ماه که با نماد SAFAB00 بر تابلوی آتی بورس کالا قابل معامله است، با بهای 16هزار و 840تومان معامله و به میزان 29/ 1درصد از موقعیت‌‌‌های تعهدی باز این نماد از بازار خارج شد. شاید عمده‌‌‌ترین دلیل خروج از بازار برخی از دارندگان نمادهای زعفرانی بورس کالا، چشم‌‌‌انداز مثبت این محصول در فصل برداشت جاری باشد که منتظر ورود زعفران‌‌‌های جدید به انبارهای بورس کالا هستند. از این رو از موقعیت‌‌‌های تعهدی فعلی که دارایی پایه آنها گواهی سپرده زعفران سال گذشته است، خارج می‌‌‌شوند. البته هنوز هم حجم معاملات این نمادها بالا ارزیابی می‌شود که می‌توان این فعالیت‌‌‌های لحظه‌‌‌ای را به واکنش نوسان‌گیران یا به‌اصطلاح اهالی بازار، خالی‌فروشان بازار آتی نسبت داد.

وجه تضمین لازم برای گرفتن یک موقعیت تعهدی از هر یک از دو نماد زعفران نگین 450هزار تومان تعیین شده که 100گرم زعفران رشته‌‌‌ای بریده ممتاز (نگین) دارایی پایه هر یک از این قراردادهاست.

  نوسان مثبت نرخ تسویه دو دارایی سرمایه‌‌‌ای بازار آتی
نقره و طلا به عنوان دو دارایی سرمایه‌‌‌ای بازار آتی، پس از زعفران به ترتیب بیشترین حجم معاملات بازار آتی را از آن خود کردند. روز گذشته هر دوی این دارایی‌‌‌ها با دو سیگنال افزایشی مورد معامله قرار گرفته و رشد نرخ تسویه را تجربه کردند. طلا و نقره در معاملات هفته گذشته بازارهای جهانی با رشد قیمت همراه شدند و در معاملات روز گذشته نیز افزایش بهای این دو دارایی گرانبها ادامه یافت. روز گذشته هر اونس طلا با بهای 180دلار و هر اونس نقره با نرخ 24دلار و 38سنت مورد دادوستد قرار گرفت. همچنین نرخ ارز نیز روز گذشته تحرک قیمتی چندانی نسبت به روزهای ماقبل به ثبت نرساند، اما در محدوده افزایشی خود باقی ماند و تمایل چندانی به افت نرخ از خود نشان نداد. بهای اسکناس آمریکایی در بازار آزاد کانال 27هزار و 620تومانی را حفظ کرد (تا لحظه تنظیم گزارش)؛ به این ترتیب دو دارایی سرمایه‌‌‌ای بازار آتی رشد نرخ تسویه را به ثبت رساندند. دو قرارداد نقره تابلوی آتی بورس کالا با بهای 21هزار و 70تومان برای تحویل آبان و 21هزار و 710تومان برای تحویل آذرماه مورد مبادله قرار گرفتند.

سه نماد فعال واحدهای طلای بازار آتی نیز با تاثیر پذیرفتن از دو متغیر اصلی تعیین‌کننده نرخ دارایی پایه این قراردادها، یعنی بهای ارز و نرخ جهانی اونس طلا، به میزان محدودی صعودی شدند و با بهای 8هزار و 500تومانی در نزدیک‌ترین سررسید (ETCAB00) و 9هزار و 360تومانی در دورترین سررسید (ETCBA00) معامله شدند.

 

با فروکش کردن هیجان معاملات سیمان در رینگ صنعتی بورس کالای ایران، خبرسازی معاملات این محصول نیز منتفی شده است. در این شرایط با توجه به عرضه مستمر و حداکثری انواع سیمان در بازار فیزیکی بورس کالا اغلب معاملات بدون هیجان و در شرایط استاندارد و بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا انجام می‌شود.
روز گذشته، بورس کالای ایران میزبان عرضه بالغ بر۲۲۰هزار تن انواع سیمان بود که در نهایت حدود ۱۷۰هزار تن از این عرضه عمدتا با قیمت پایه به فروش رفت. به این ترتیب با استمرار عرضه‌‌‌های سیمان و فروکش کردن هیجان خریدی که در این بازار ظرف تابستان سال‌جاری و عمدتا به دلیل توقف تولید واحدهای سیمانی کشور به علت قطعی برق رقم خورده بود، مجددا این بازار به آرامش رسید. البته در شرایط بحران نیز بورس کالا بهترین ابزار برای فروش محصول است و می‌توان با نظارت بیشتر بر عرضه حداکثری بهترین نتیجه را در زمینه تنظیم بازار از آن گرفت. هرچند باید بر این موضوع تاکید کرد که برتری تقاضا نسبت به عرضه لاجرم زمینه رقابت میان خریداران را فراهم می‌کند که به رشد بهای محصولات منجر می‌شود.

مکانیزم بورس کالا باعث می‌شود در زمان رشد تقاضا و افزایش قیمت محصولات، سود ناشی از فروش محصول به جیب تولیدکننده برود. در روش فروش محصول با قیمت‌گذاری دستوری نیز در زمان‌‌‌های کسری عرضه، تعادل بازار بر هم خورده و محصول با نرخی بالا به دست مصرف‌کننده نهایی می‌‌‌رسید؛ با این تفاوت که واسطه‌‌‌ها برنده این رشد قیمتی بودند و دست تولیدکننده از سود حاصل از آن خالی می‌‌‌ماند.

بازار سیمان کشور با وجود تعادل میان عرضه و تقاضا به ثبات نسبی رسیده و این موضوع زمینه رضایتمندی اغلب عرضه‌‌‌کنندگان و خریداران را فراهم کرده است، اما با توجه به زمزمه‌‌‌های کمبود انرژی در روزهای سرد سال، امکان کاهش تولید و عرضه سیمان به بازار وجود دارد که این موضوع می‌تواند با برهم زدن تعادل میان عرضه و تقاضا زمینه رشد قیمتی را در این بازار فراهم کند. در چنین شرایطی بدون‌شک مقصر برهم خوردن تعادل بازار و رشد قیمتی، بستر فروش از طریق بورس کالا و مکانیزم این بازار برای فروش کالا نیست، بلکه کسری عرضه نسبت به تقاضا لاجرم هیجان خریداران و رشد قیمتی را به همراه خواهد داشت. البته پیش‌بینی کمبود گاز طبیعی در زمستان باعث شده است تا بخشی از واحدهای تولیدکننده سیمان از هم‌‌‌اکنون به فکر تامین و ذخیره‌‌‌سازی مازوت و جایگزینی سوخت گاز طبیعی با آن در زمان قطعی احتمالی گاز باشند که این موضوع می‌تواند از کمبود جدی تولید سیمان در این زمان جلوگیری و به حفظ تعادل در بازار کمک کند. به هر ترتیب، عرضه ۱۰۰درصدی سیمان در رینگ صنعتی بورس کالا، چه در موقعیت تعادل بازار و چه در زمان کسری عرضه، بهترین روش برای فروش این محصول خواهد بود.

 

سود خالص شرکت‌ها در شش ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰ افزایش ۷۲ درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه کرده است. همچنین، دولت از ابتدای مهر تا الان هیچ گونه اوراقی را نفروخته است و صرفاً این آمار عملیات بازار باز است.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، مدیرعامل شرکت فرابورس ایران با حضور در بخش خبری ۲۱ دوشنبه شب شبکه یک سیما اظهار داشت: بازار سرمایه طی این مدت شاهد نوساناتی بوده است؛ افرادی که بهمن ۹۹ در بازار سرمایه سرمایه گذاری کردند تا الآن بازدهی خوبی را می‌توانستند کسب کنند، حتی تا این جا که شاخص فرابورس ایران پیک تاریخی خودش را لمس کرد و این خبر خوبی برای عموم سرمایه گذاران است.

امیر هامونی ادامه داد: به لحاظ متغیرهای بنیادی بازار، فروش شرکت‌ها در شش ماهه اول سال ۱۴۰۰ نسبت به شش ماهه ابتدایی سال ۹۹ رشد ۸۲ درصدی را داشته است و سود خالص شرکت‌ها در شش ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰ افزایش ۷۲ درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه کرده که نشان دهنده این است که رفتاری که در بازار شاهد آن هستیم، رفتار ناشی از هیجان است.

وی خاطرنشان کرد: یک شبهه‌ای که در این روزها ایجاد شده؛ موضوع فروش صکوک به ویژه از سمت دولت است که این تحلیل، اشتباه است.

وی تصریح کرد: دولت از ابتدای مهر ماه تا الآن هیچ گونه اوراقی را نفروخته است و صرفاً این آمار نشان می‌دهد که آمار عملیات بازار باز است که یک مفهوم جدیدی است که سال گذشته به بازار ارائه شد و بانک مرکزی با بانک‌ها در تابلوی فرابورس خرید و فروش اوراق را انجام می‌دهند و در نرخ‌های سیاستی که بانک مرکزی دارد سعی در کنترل نرخ آن در بازار ثانویه دارد؛ بانک مرکزی طرف حساب دولت در بازار اولیه نشده است.

مدیر فرابورس گفت: در بازار اولیه صرفاً دولت فروشنده است و بانک‌ها و صندوق‌ها خریداری می‌کنند و صرفاً معاملات ثانویه که بین بانک‌ها و بانک مرکزی و صندوق‌ها انجام می‌شود که آمار امروز ۳۷ هزار میلیارد تومان معامله بوده که ۳۰ هزار میلیارد تومان آن؛ آمار بانک مرکزی بوده و مابقی را بانک‌ها انجام داده اند؛ بنابراین تحلیل‌هایی که در بازار مطرح می‌شود ناصحیح است و از سرمایه گذاران و مردم خواهش می‌کنم به آمار جزئی‌تر که در سایت مدیریت فناوری بورس و سایت فرابورس، روزانه مراجعه کنند و آمار دقیق فروش اوراق دولت را بررسی کنند.

هامونی افزود: نرخ در بازار هم آن چنان تحت تأثیر قرار نگرفته که با فروش اوراق؛ نرخ جا به جا شده باشد، اما نرخ بازده اوراق با درآمد ثابت حدود ۲۲ درصد است.

وی گفت: به لحاظ تحلیل‌های بنیادی که در بازار ازجمله فروش، سود شرکت ها، شاخص‌های عملکردی و متغیرهای کلان کالایی می‌باشد افزایشی بوده است که در تحلیل‌های بنیادی نقش مهمی دارد.

هامونی درباره بازارگردان‌ها هم افزود: یک دستورالعمل جدید بازارگردانی مصوب سازمان شد که در نوع خود به نقد شوندگی کمک می‌کند و دست بازارگردان و فعالان بازار در این دستورالعمل بازتر است که به کشف قیمت و نقد شوندگی بهتر کمک کند.

وی خاطرنشان کرد: تحلیلگران؛ صکوک و فروش اوراق توسط دولت را از عملیات بازار باز در بازار سرمایه جدا کنند و این تحلیل مهمی است.

روز دوشنبه، معامله‌گران دلار و سکه رفتار متفاوتی داشتند. در حالی که بازیگران دلار تمایل زیادی برای خرید نشان دادند، سکه‌بازان رفتار محتاطانه در پیش گرفتند تا معاملات فلز گران‌بهای داخلی در دامنه قیمتی محدودی صورت بگیرد.

رفتار متفاوت معامله‌گران دو بازار در روند قیمتی آنها نیز مشخص بود. دیروز دلار ۸۰ تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۲۷ هزار و ۶۱۰ تومان رسید. این در حالی بود که در بازار سکه، فلز گران‌بهای داخلی تنها ۵ هزار تومان رشد را تجربه کرد و در محدوده ۱۱ میلیون و ۸۸۵ هزار تومان قرار گرفت.

در واقع دیروز در مقابل ۳ دهم درصد رشد قیمت دلار، سکه کمتر از یک دهم درصد افزایش را به ثبت رساند.

در تحلیل این اتفاق، نظرات مختلفی در بازار وجود داشت که سه دسته از آنها، بیشتر به گوش می‌رسید. دسته‌ای از تحلیل‌گران باور داشتند که سکه‌بازان نسبت به روند افزایشی دلار اطمینان ندارند و به همین دلیل، سعی می‌کنند با احتیاط بیشتری، این افزایش را در خریدوفروش‌های خود لحاظ کنند. این در حالی است که اسکناس آمریکایی از پنج‌‌شنبه هفته گذشته به صورت معناداری در مسیر افزایشی قرار گرفته است و روز شنبه توانست با گذر از سطح ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان تا محدوده ۲۷ هزار و ۵۳۰ تومان پیشروی کند. این اتفاق در حالی رخ داد که اسکناس آمریکایی در روزهای قبل عمدتا در محدوده ۲۷ هزار و ۲۰۰ تا ۲۷ هزار و ۳۵۰ تومان نوسان می‌کرد. با وجود اینکه دلار طی روزهای اخیر رشد معناداری را تجربه کرده است، برخی از سکه‌بازان باور دارند تا زمانی که محدوده ۲۷ هزار و ۷۵۰ تومانی اسکناس آمریکایی شکسته نشده است، بهتر است که با احتیاط رفتار کنند. به گفته آنها، اسکناس آمریکایی بارها در شکست محدوده یاد شده موفق عمل نکرده است، ‌در نتیجه بهتر است در نزدیکی این محدوده با احتیاط اقدام به خرید کنند.

دسته دوم تحلیل‌گران باور دارند که رشد محدود سکه در مقایسه با اسکناس آمریکایی ارتباطی به هراس از نزول یکباره دلار ندارد. از نگاه این دسته از تحلیل‌گران، حباب قیمتی برای سکه وجود دارد که باعث می‌شود فلز گران‌بهای داخلی به صورت بنیادی، ظرفیت رشد بیشتری را نداشته باشد.

به عنوان مثال، روز دوشنبه ارزش ذاتی سکه حدود ساعت ۳ بعدازظهر در محدوده ۱۱ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان قرار داشت که بیش از ۲۰۰ هزار تومان کمتر از نرخ بازاری فلز گران‌بهای داخلی بود. به این ترتیب، دسته‌ای از تحلیل‌گران اساسا باور دارند که سکه توان رشد بیشتر را نداشته است که خود را با افزایش قیمت دلار هماهنگ کند. البته بخشی از معامله‌گران نیز عنوان می‌کنند که سکه در سال‌های اخیر همواره دارای حباب قیمتی بوده و حتی در مقاطعی حباب سکه بعضا به بالای ۲۰ درصد نیز رسیده است. در آن مقاطع زمانی حتی سکه‌بازان دقت آنچنانی به روند دلار نداشتند و این بازیگران ارزی بودند که پیگیر تغییرات بازار فلز گران‌بهای داخلی بودند.

دسته سوم تحلیل‌گران باور دارند که قیمت سکه به مرز مقاومتی حساسی رسیده است و همین موضوع موجب شده است که سکه‌بازان در خرید احتیاط کنند. سکه در ماه‌های اخیر هر زمان به مرز ۱۲ میلیون تومان نزدیک شده است، تا حدی با احتیاط خریداران مواجه شده و اکثر معامله‌گران بیشتر سکه‌های خود را تا محدوده ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به فروش رسانده بودند. به این ترتیب، برخی از سکه‌بازان باور داشتند که عامل احتیاط معامله‌گران این بازار، نزدیک شدن به مقاومت بلندمدت فلز گران‌بهای داخلی بوده است.

 

وزیر خزانه‌داری آمریکا با موقتی خواندن شرایط تورم بالا گفت: روند افزایش قیمت‌ها در نیمه اول ۲۰۲۲ هم ادامه خواهد داشت و سپس آمریکا شاهد کاهش تورم خواهد بود.
به‌ گزارش بلومبرگ، جنت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا بیان‌کرد: انتظار دارد روند افزایش قیمت‌ها در نیمه اول ۲۰۲۲ هم ادامه داشته باشد. اما او انتقادهای مکرر مبنی بر خارج شدن کنترل تورم از دست دولت آمریکا را رد کرد. یلن افزود: انتظار می‌رود تورم در نیمه دوم سال آینده میلادی با برطرف‌شدن مشکلات زنجیره عرضه و بازار کار و سایر مشکلات به وجودآمده از همه‌گیری کرونا کاهش یابد. او شرایط فعلی را موقتی خواند. وزیر خزانه‌داری آمریکا ضمن رد انتقادهای موجود گفت: «فکر نمی‌کنم کنترل تورم از دست ما خارج شود. آمریکایی‌ها اخیرا چنین تورمی را در بلندمدت تجربه نکرده‌اند ولی انتظار داریم با برگشتن شرایط به سطح طبیعی، این تورم هم پایان ‌یابد.»

گروه ویژه اقدام مالی (FATF) اعلام کرد در حال بررسی زمینه‌های نظارت بر حوزه ارزهای دیجیتال است. رئیس این سازمان در همین راستا اعلام کرد که دستورالعمل‌های خود را در دو روز آینده برای فعالان این بازار اعلام خواهد کرد. همچنین این سازمان از در اختیار داشتن ابزاری برای شناسایی و کاهش خطرات ریسک معاملات ارزهای دیجیتال در آینده خبر داد.
گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در حال بررسی زمینه‌های نظارت در حوزه ارزهای دیجیتال است. دامنه این بررسی‌ها شامل استیبل‌کوین‌ها، شبکه‌های همتا به همتا (P۲P)، توکن‌های غیرمثلی (NFT) و حوزه امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) می‌شود. این اقدامات به دلیل رشد روزافزون محبوبیت و گسترش حوزه بلاک‌چین در حال بررسی است تا بتوانند نظارت مستمر و تعامل بین بخش‌های دولتی و خصوصی را در این زمینه اجرایی کنند. مارکوس پلیر، رئیس کارگروه اقدام مالی نیز در همین راستا اعلام کرد که دستورالعمل بازنگری‌شده خود را برای فعالان ارزهای دیجیتال اعلام خواهد کرد.

از طرف دیگر در بازارهای جهانی، تقاضا در حال غلبه است. ارزش اونس جهانی که در ساعات پایانی آخرین روز معاملاتی در هفته گذشته ۳۰ دلار کاهش پیدا کرد، با شروع مجدد معاملات در روز دوشنبه، صعودی شد و به دنبال تثبیت قیمت خود در بالای کانال هزار و ۸۰۰ دلاری است. ارزهای دیجیتال نیز بار دیگر سبزپوش شدند و گاوهای بیت‌کوین اجازه از دست رفتن حمایت ۶۰ هزار دلاری را ندادند. این موجب شد تا بزرگ‌ترین ارز دیجیتال با رشدی بیش از ۴ درصد به ۶۳ هزار دلار برسد.

چارچوب‌سازی برای دارایی‌های دیجیتال
گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، هفته آینده دستورالعمل‌های به روز شده خود را در زمینه نظارت بخش رمزنگاری منتشر می‌کند. طبق گفته‌ها دامنه این نظارت شامل استیبل‌کوین‌‌ها، سیستم‌های همتا به همتا (P۲P)، توکن‌های غیرمثلی (NFT) و امور مالی غیرمتمرکز می‌شود. این نهاد همچنین به دنبال شواهد و مدارکی است که بتوان با استناد به آنها درباره صحت اجرای قانون انتقال اطلاعات (Travel Rule) توسط کشورهای عضو این کارگروه، راستی‌آزمایی کند. هدف این قانون که در سال ۱۹۹۶ تصویب شد، ثبت برخی اطلاعات از طرفین یک تراکنش با هدف مبارزه با پول‌شویی و تروریسم است. کارگروه ویژه اقدام مالی پیش از بازنگری اساسی خود در رابطه با ارزهای دیجیتال، به دنبال دریافت بازخوردها از قانون بود. اما اکنون به دنبال تمرکز ویژه روی دارایی‌های مجازی، مانند توکن‌هایی مثل بیت‌کوین و ارائه‌دهندگان خدمات این دارایی‌های مجازی (VASPs)، مثل صرافی‌های ارز دیجیتال و ارائه‌دهندگان کیف‌پول‌های متمرکز است. اما با توجه به گسترش روزافزون محبوبیت این حوزه و افزایش فعالیت مردم در آن، این کارگروه به دنبال برقراری یک سیستم نظارتی پویا و ایجاد تعامل بین بخش‌های دولتی و خصوصی است. از همین‌رو این کارگروه اعلام کرد که دستورالعمل جدید درباره این حوزه، در روز ۲۸ اکتبر منتشر خواهد شد که تعاریف جدید را درباره دارایی‌های مجازی و ارائه‌دهندگان خدمات این دارایی‌ها روشن می‌کند. همچنین استانداردهای کارگروه ویژه اقدام مالی در رابطه با استیبل‌کوین‌ها نیز در این گزارش مشخص خواهد شد.

کارگروه ویژه اقدام مالی از در اختیار داشتن ابزاری برای شناسایی و کاهش خطرات و ریسک معاملات خبر داد. در میان حوزه‌هایی که این کارگروه سعی در نظارت بر آنها دارد، به احتمال زیاد توکن‌های غیرمثلی و سیستم‌های مالی غیرمتمرکز بیشتر در زیر ذره‌بین قرار خواهند گرفت. در همین حال، صرافی‌ها خود را برای یک حمله نظارتی جدید آماده می‌کنند. کارگروه ویژه اقدام مالی اعلام کرد که این دستورالعمل جدید مجوز و ثبت ارائه‌دهندگان خدمات دارایی‌های مجازی و قانون انتقال اطلاعات را پوشش خواهد داد و آنها را در چارچوب اشتراک‌گذاری اطلاعات و همکاری با ناظران ارائه‌دهندگان خدمات قرار خواهد داد. کارگروه ویژه اقدام مالی انتظار دارد که کشورها و بخش خصوصی استانداردهای آن را با توجه به این دستورالعمل به‌روز، درباره دارایی‌های مجازی و ارائه‌دهندگان خدمات آنها در اسرع وقت اجرا کنند.

طلا و بیت‌کوین در مسیر سبز
فلز زرد با وجود افزایش بازدهی اوراق خزانه‌داری و بهبود شاخص دلار آمریکا در آغاز هفته توانست به علت وجود انتظارات تورمی شدید، روند صعودی خود را در پیش بگیرد و در تلاش برای تثبیت قیمت خود در بالای کانال هزار و ۸۰۰ دلاری است. بزرگ‌ترین ارز دنیای دیجیتال نیز با برگشت از سطح حمایتی ۶۰ هزاردلاری خود توانست دوباره در مدار صعود قرار بگیرد و تا زمان تهیه این گزارش، تا مرز ۶۳ هزار دلار نیز پیشروی کند. اما برخی از تحلیل‌گران معتقدند که بیت‌کوین برای ادامه روند صعودی خود نیازمند اصلاح قیمتی است.

 

رشد داده‌‌‌های حیاتی معاملات آتی با اهرم صعود بهای آزاد ارز در حالی رقم خورد که ذهنیت افزایشی در بازار آتی تا حد قابل قبولی تقویت شده است و معامله‌‌‌گران طی هفته گذشته با ورود فعال در گرفتن موقعیت‌‌‌های تعهدی، مجموع نقدینگی جذب‌شده به این بازار را به ۶۴۲میلیارد تومان افزایش دادند.

یکی از مهم‌ترین متغیرهای اثرگذار بر انتظارات اهالی بازار پیش‌نگر بورس کالا، دورنمای بهای ارز است که به نظر می‌رسد سیگنال‌‌‌های کاهشی این بازار تا حد زیادی تضعیف شده و بهای ارز را طی روزهای اخیر به سمت کانال صعودی هدایت کرده است؛ از این رو برایند نوسان نرخ در بازار آزاد ارز به‌آرامی در مسیر افزایشی قرار گرفته است. انعکاس روند صعودی بهای ارز بر بازار آتی بورس کالا سبب سرازیر شدن نقدینگی به این بازار شده؛ تا جایی که مجموع حجم نقدینگی بازار آتی را با رشد 17درصدی همراه ساخته است. پس از چهار هفته افت معاملات بازار آتی بورس کالا، طی معاملات آخرین هفته از مهرماه 1400، بازار روند صعودی محسوسی به خود گرفت و رشد حجم و ارزش معاملات را به ثبت رساند. به این ترتیب مجموعه داده‌‌‌های حیاتی این بازار طی هفته گذشته با تاثیر گرفتن از تکانه‌‌‌های مثبت بازار ارز، افزایشی شدند و تداوم روند کاهشی معاملات تابلوی آتی را متوقف کردند.

  رکوردزنی میزان نقدینگی در تابلوی آتی بورس کالا
جذاب‌‌‌ترین داده معاملاتی در جریان معاملات هفته گذشته در این بازار مربوط به میزان نقدینگی جذب شده به تابلوی آتی است که به رقمی بالغ بر 642میلیارد تومان رسیده است. بر مبنای داده‌‌‌های منتشرشده از سوی بورس کالا، جذاب‌‌‌ترین کالا در بازار آتی طی هفته گذشته زعفران بود که با بالاترین حجم معاملات، بیش از 78درصد از میزان نقدینگی موجود در بازار را به خود اختصاص داده است. علاوه بر این به نظر می‌رسد با مجموعه سیگنال‌‌‌های مثبتی که در جهت حمایت از محصول زعفران مخابره می‌شود و واقعی شدن بهای معاملاتی این کالای کشاورزی را هدف قرار داده است، سال‌جاری به عنوان نقطه عطفی برای زعفران به شمار می‌رود؛ چرا که به‌رغم افزایش هزینه‌‌‌های تولید و رشد بهای سایر محصولات، زعفران از جمله محصولی است که با قیمت نسبتا ثابت طی سال‌های ماقبل معامله شده و این مطلب سبب افت بهای دلاری آن در بازارهای جهانی شده است. از آنجا که بیش از 95درصد زعفران دنیا از طریق تولیدات کشور ما تامین می‌شود، لازم است در جهت واقعی شدن بهای این محصول به منظور حفظ و حمایت از بخش تولید و منافع کشاورزان اقدام شود که با تصویب بسته حمایتی زعفران از سوی نهادهای مسوول در این جهت گام‌های برجسته‌‌‌ای برداشته شده است.

  زعفران؛ پیشتاز بازار آتی
در حال حاضر سه نماد فعال بر تابلوی آتی بورس کالا امکان معامله آتی محصول زعفران (پوشال و نگین) را فراهم کرده‌اند که دو سررسید از این نماد مربوط به زعفران نگین بوده و زعفران پوشال با یک سررسید در این بازار دادوستد می‌شود. برایند تکانه‌‌‌های نرخ تسویه این سه قرارداد، در اولین ماه از فصل پاییز، مثبت ارزیابی می‌شود و محصول زعفران در بازار آتی با رشد نرخ همراه شده است. اما روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش، به‌رغم مثبت شدن بهای دو دارایی‌‌‌ سرمایه‌‌‌ای بازار آتی، یعنی نقره و واحدهای صندوق طلا، محصولات کشاورزی افت قیمت تسویه را به ثبت رساندند تا ترکیبی از افزایش و کاهش بها بر تابلوی آتی بورس کالا نمایان شود.

برایند ورود و خروج نقدینگی به بازار آتی طی معاملات روز گذشته، از بسته شدن بسیاری از موقعیت‌‌‌های تعهدی (خرید و فروش به صورت همزمان) قراردادهای فعال حکایت دارد که بیشترین خروج مربوط به نماد SAFDY00 یعنی زعفران نگین سررسید دی‌‌‌ماه است که تا لحظه تنظیم این گزارش بیش از 12درصد از موقعیت‌‌‌های باز این نماد بسته شدند. مجموع موقعیت‌‌‌های باز فعلی در این نماد به میزان 39هزار و 956موقعیت همزمان خرید و فروش ارزیابی می‌شود.

نزدیک‌‌‌ترین سررسید زعفران نگین یعنی سررسید آبان‌ماه که با نماد SAFAB00 بر تابلوی آتی بورس کالا قابل معامله است، با بهای 16هزار و 840تومان معامله و به میزان 29/ 1درصد از موقعیت‌‌‌های تعهدی باز این نماد از بازار خارج شد. شاید عمده‌‌‌ترین دلیل خروج از بازار برخی از دارندگان نمادهای زعفرانی بورس کالا، چشم‌‌‌انداز مثبت این محصول در فصل برداشت جاری باشد که منتظر ورود زعفران‌‌‌های جدید به انبارهای بورس کالا هستند. از این رو از موقعیت‌‌‌های تعهدی فعلی که دارایی پایه آنها گواهی سپرده زعفران سال گذشته است، خارج می‌‌‌شوند. البته هنوز هم حجم معاملات این نمادها بالا ارزیابی می‌شود که می‌توان این فعالیت‌‌‌های لحظه‌‌‌ای را به واکنش نوسان‌گیران یا به‌اصطلاح اهالی بازار، خالی‌فروشان بازار آتی نسبت داد.

وجه تضمین لازم برای گرفتن یک موقعیت تعهدی از هر یک از دو نماد زعفران نگین 450هزار تومان تعیین شده که 100گرم زعفران رشته‌‌‌ای بریده ممتاز (نگین) دارایی پایه هر یک از این قراردادهاست.

  نوسان مثبت نرخ تسویه دو دارایی سرمایه‌‌‌ای بازار آتی
نقره و طلا به عنوان دو دارایی سرمایه‌‌‌ای بازار آتی، پس از زعفران به ترتیب بیشترین حجم معاملات بازار آتی را از آن خود کردند. روز گذشته هر دوی این دارایی‌‌‌ها با دو سیگنال افزایشی مورد معامله قرار گرفته و رشد نرخ تسویه را تجربه کردند. طلا و نقره در معاملات هفته گذشته بازارهای جهانی با رشد قیمت همراه شدند و در معاملات روز گذشته نیز افزایش بهای این دو دارایی گرانبها ادامه یافت. روز گذشته هر اونس طلا با بهای 180دلار و هر اونس نقره با نرخ 24دلار و 38سنت مورد دادوستد قرار گرفت. همچنین نرخ ارز نیز روز گذشته تحرک قیمتی چندانی نسبت به روزهای ماقبل به ثبت نرساند، اما در محدوده افزایشی خود باقی ماند و تمایل چندانی به افت نرخ از خود نشان نداد. بهای اسکناس آمریکایی در بازار آزاد کانال 27هزار و 620تومانی را حفظ کرد (تا لحظه تنظیم گزارش)؛ به این ترتیب دو دارایی سرمایه‌‌‌ای بازار آتی رشد نرخ تسویه را به ثبت رساندند. دو قرارداد نقره تابلوی آتی بورس کالا با بهای 21هزار و 70تومان برای تحویل آبان و 21هزار و 710تومان برای تحویل آذرماه مورد مبادله قرار گرفتند.

سه نماد فعال واحدهای طلای بازار آتی نیز با تاثیر پذیرفتن از دو متغیر اصلی تعیین‌کننده نرخ دارایی پایه این قراردادها، یعنی بهای ارز و نرخ جهانی اونس طلا، به میزان محدودی صعودی شدند و با بهای 8هزار و 500تومانی در نزدیک‌ترین سررسید (ETCAB00) و 9هزار و 360تومانی در دورترین سررسید (ETCBA00) معامله شدند.

 

با فروکش کردن هیجان معاملات سیمان در رینگ صنعتی بورس کالای ایران، خبرسازی معاملات این محصول نیز منتفی شده است. در این شرایط با توجه به عرضه مستمر و حداکثری انواع سیمان در بازار فیزیکی بورس کالا اغلب معاملات بدون هیجان و در شرایط استاندارد و بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا انجام می‌شود.
روز گذشته، بورس کالای ایران میزبان عرضه بالغ بر۲۲۰هزار تن انواع سیمان بود که در نهایت حدود ۱۷۰هزار تن از این عرضه عمدتا با قیمت پایه به فروش رفت. به این ترتیب با استمرار عرضه‌‌‌های سیمان و فروکش کردن هیجان خریدی که در این بازار ظرف تابستان سال‌جاری و عمدتا به دلیل توقف تولید واحدهای سیمانی کشور به علت قطعی برق رقم خورده بود، مجددا این بازار به آرامش رسید. البته در شرایط بحران نیز بورس کالا بهترین ابزار برای فروش محصول است و می‌توان با نظارت بیشتر بر عرضه حداکثری بهترین نتیجه را در زمینه تنظیم بازار از آن گرفت. هرچند باید بر این موضوع تاکید کرد که برتری تقاضا نسبت به عرضه لاجرم زمینه رقابت میان خریداران را فراهم می‌کند که به رشد بهای محصولات منجر می‌شود.

مکانیزم بورس کالا باعث می‌شود در زمان رشد تقاضا و افزایش قیمت محصولات، سود ناشی از فروش محصول به جیب تولیدکننده برود. در روش فروش محصول با قیمت‌گذاری دستوری نیز در زمان‌‌‌های کسری عرضه، تعادل بازار بر هم خورده و محصول با نرخی بالا به دست مصرف‌کننده نهایی می‌‌‌رسید؛ با این تفاوت که واسطه‌‌‌ها برنده این رشد قیمتی بودند و دست تولیدکننده از سود حاصل از آن خالی می‌‌‌ماند.

بازار سیمان کشور با وجود تعادل میان عرضه و تقاضا به ثبات نسبی رسیده و این موضوع زمینه رضایتمندی اغلب عرضه‌‌‌کنندگان و خریداران را فراهم کرده است، اما با توجه به زمزمه‌‌‌های کمبود انرژی در روزهای سرد سال، امکان کاهش تولید و عرضه سیمان به بازار وجود دارد که این موضوع می‌تواند با برهم زدن تعادل میان عرضه و تقاضا زمینه رشد قیمتی را در این بازار فراهم کند. در چنین شرایطی بدون‌شک مقصر برهم خوردن تعادل بازار و رشد قیمتی، بستر فروش از طریق بورس کالا و مکانیزم این بازار برای فروش کالا نیست، بلکه کسری عرضه نسبت به تقاضا لاجرم هیجان خریداران و رشد قیمتی را به همراه خواهد داشت. البته پیش‌بینی کمبود گاز طبیعی در زمستان باعث شده است تا بخشی از واحدهای تولیدکننده سیمان از هم‌‌‌اکنون به فکر تامین و ذخیره‌‌‌سازی مازوت و جایگزینی سوخت گاز طبیعی با آن در زمان قطعی احتمالی گاز باشند که این موضوع می‌تواند از کمبود جدی تولید سیمان در این زمان جلوگیری و به حفظ تعادل در بازار کمک کند. به هر ترتیب، عرضه ۱۰۰درصدی سیمان در رینگ صنعتی بورس کالا، چه در موقعیت تعادل بازار و چه در زمان کسری عرضه، بهترین روش برای فروش این محصول خواهد بود.

 

سود خالص شرکت‌ها در شش ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰ افزایش ۷۲ درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه کرده است. همچنین، دولت از ابتدای مهر تا الان هیچ گونه اوراقی را نفروخته است و صرفاً این آمار عملیات بازار باز است.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، مدیرعامل شرکت فرابورس ایران با حضور در بخش خبری ۲۱ دوشنبه شب شبکه یک سیما اظهار داشت: بازار سرمایه طی این مدت شاهد نوساناتی بوده است؛ افرادی که بهمن ۹۹ در بازار سرمایه سرمایه گذاری کردند تا الآن بازدهی خوبی را می‌توانستند کسب کنند، حتی تا این جا که شاخص فرابورس ایران پیک تاریخی خودش را لمس کرد و این خبر خوبی برای عموم سرمایه گذاران است.

امیر هامونی ادامه داد: به لحاظ متغیرهای بنیادی بازار، فروش شرکت‌ها در شش ماهه اول سال ۱۴۰۰ نسبت به شش ماهه ابتدایی سال ۹۹ رشد ۸۲ درصدی را داشته است و سود خالص شرکت‌ها در شش ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰ افزایش ۷۲ درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه کرده که نشان دهنده این است که رفتاری که در بازار شاهد آن هستیم، رفتار ناشی از هیجان است.

وی خاطرنشان کرد: یک شبهه‌ای که در این روزها ایجاد شده؛ موضوع فروش صکوک به ویژه از سمت دولت است که این تحلیل، اشتباه است.

وی تصریح کرد: دولت از ابتدای مهر ماه تا الآن هیچ گونه اوراقی را نفروخته است و صرفاً این آمار نشان می‌دهد که آمار عملیات بازار باز است که یک مفهوم جدیدی است که سال گذشته به بازار ارائه شد و بانک مرکزی با بانک‌ها در تابلوی فرابورس خرید و فروش اوراق را انجام می‌دهند و در نرخ‌های سیاستی که بانک مرکزی دارد سعی در کنترل نرخ آن در بازار ثانویه دارد؛ بانک مرکزی طرف حساب دولت در بازار اولیه نشده است.

مدیر فرابورس گفت: در بازار اولیه صرفاً دولت فروشنده است و بانک‌ها و صندوق‌ها خریداری می‌کنند و صرفاً معاملات ثانویه که بین بانک‌ها و بانک مرکزی و صندوق‌ها انجام می‌شود که آمار امروز ۳۷ هزار میلیارد تومان معامله بوده که ۳۰ هزار میلیارد تومان آن؛ آمار بانک مرکزی بوده و مابقی را بانک‌ها انجام داده اند؛ بنابراین تحلیل‌هایی که در بازار مطرح می‌شود ناصحیح است و از سرمایه گذاران و مردم خواهش می‌کنم به آمار جزئی‌تر که در سایت مدیریت فناوری بورس و سایت فرابورس، روزانه مراجعه کنند و آمار دقیق فروش اوراق دولت را بررسی کنند.

هامونی افزود: نرخ در بازار هم آن چنان تحت تأثیر قرار نگرفته که با فروش اوراق؛ نرخ جا به جا شده باشد، اما نرخ بازده اوراق با درآمد ثابت حدود ۲۲ درصد است.

وی گفت: به لحاظ تحلیل‌های بنیادی که در بازار ازجمله فروش، سود شرکت ها، شاخص‌های عملکردی و متغیرهای کلان کالایی می‌باشد افزایشی بوده است که در تحلیل‌های بنیادی نقش مهمی دارد.

هامونی درباره بازارگردان‌ها هم افزود: یک دستورالعمل جدید بازارگردانی مصوب سازمان شد که در نوع خود به نقد شوندگی کمک می‌کند و دست بازارگردان و فعالان بازار در این دستورالعمل بازتر است که به کشف قیمت و نقد شوندگی بهتر کمک کند.

وی خاطرنشان کرد: تحلیلگران؛ صکوک و فروش اوراق توسط دولت را از عملیات بازار باز در بازار سرمایه جدا کنند و این تحلیل مهمی است.

 

قیمت نفت در آغاز معاملات امروز، سه‌شنبه کاهشی شد و از رشد پایدار ناشی از تقاضای قوی در ایالات متحده، بزرگترین مصرف‌کننده نفت و محصولات آن در جهان، نفسی تازه کرد.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از سی ان بی سی، قیمت نفت برنت پس از افزایش ۰.۵ درصدی در ابتدای معاملات روز دوشنبه، با ۲۰ سنت معادل ۰.۲ درصد کاهش به ۸۵ دلار و ۷۹ سنت در هر بشکه رسید.

نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) با ۲۱ سنت معادل ۰.۳ درصد کاهش به ۸۳ دلار و ۵۵ سنت در هر بشکه رسید که پس از آزمایش بالاترین قیمت ها در جلسه قبل بدون تغییر به پایان رسید.

قیمت نفت برنت در معاملات روز، سه‌شنبه در ساعت ۸:۵۶ به وقت تهران، با افزایش ۰.۱۹ درصدی در هر بشکه، ۸۶ دلار و ۱۵ سنت معامله شد.

قیمت نفت خام آمریکا (وست تگزاس اینترمدیت) نیز تا لحظه تنظیم گزارش، کاهش ۰.۰۲ درصدی را به ثبت رساند و در هر بشکه، ۸۳ دلار و ۷۵ سنت معامله شد.

طلا نیز تا لحظه تنظیم این گزارش، کاهش ۰.۰۱ درصدی را تجربه کرد و هر اونس طلا به قیمت یک هزار و ۸۰۶ دلار و ۶۰ سنت معامله شد.

قیمت طلا در آغاز معاملات امروز سه‌شنبه، در حالی کاهش یافت که سرمایه‌گذاران به جلسات مهم بانک مرکزی در این هفته چشم دوخته‌اند.

نقره نیز با کاهش ۰.۳۱درصدی به ۲۴ دلار و ۵۲ سنت رسید.

مس با افزایش ۰.۱۷ درصدی مواجه شد و ۴ هزار و ۵۳۲ دلار قیمت خورد.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما