منابع آگاه می‌گویند اوپک پلاس هنوز پیشرفتی برای رفع اختلافات عربستان سعودی و امارات متحده عربی که مانع تصویب توافق جدید افزایش تولید شده، نداشته و این امر احتمال برگزاری دیدار در هفته جاری را ضعیف کرده است.
به گزارش «ایسنا» منابع آگاه به رویترز گفتند روسیه پشت صحنه در تلاش برای بازگرداندن عربستان سعودی و امارات متحده عربی به پای میز مذاکره و یافتن مسیری به سوی توافق است. اختلاف میان این دو کشور مانع از تصویب توافق جدید برای افزایش تولید از اوت شد. قیمت‌های نفت به دلیل کمبود عرضه در بازار به بالاترین حد از سال ۲۰۱۸ صعود کرده و عدم تصویب افزایش تولید اوپک پلاس، قیمت‌ها را تقویت کرده است. این اختلاف باعث شد اوپک، روسیه و سایر تولیدکنندگان که در قالب گروه اوپک پلاس همکاری دارند، مذاکرات را پس از روزها رایزنی نیمه کاره بگذارند. کاخ سفید هفته گذشته اعلام کرد با دقت مذاکرات تولیدکنندگان اوپک و متحدانشان را دنبال می‌کند. کرملین روز دوشنبه اعلام کرد ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و جو بایدن، همتای آمریکایی وی در مکالمه تلفنی روز جمعه درباره اوپک‌پلاس یا قیمت‌های نفت گفت و گو نکردند. عربستان سعودی و عمان روز دوشنبه در بیانیه مشترکی خواستار تداوم همکاری میان اوپک و متحدانش شدند. براساس گزارش رویترز، اوپک پلاس از ماه مه سال ۲۰۲۰ در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوایل بحران همه‌گیری کووید-۱۹ کاهش تولید به میزان ۷/ ۹ میلیون بشکه در روز را به اجرا گذاشت و از آن زمان با توجه به بهبود تقاضا، به تسهیل تدریجی محدودیت عرضه داوطلبانه خود پرداخته و آن را به حدود ۸/ ۵ میلیون بشکه در روز رسانده است. عربستان و عمان در بیانیه‌ای مشترک خواستار ادامه همکاری نفتی اوپک و متحدانش شدند. به گزارش خبرگزاری شانا به نقل از خبرگزاری رویترز، عربستان و عمان روز دوشنبه (۲۱ تیرماه) در بیانیه‌ای مشترک خواستار ادامه همکاری سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) برای ایجاد ثبات و تعادل در بازار نفت شدند.

 

صنعت پتروشیمی در دهه آتی با چالش‌های فراوانی در زمینه‌های اقلیمی و پایان رابطه میان زنجیره ارزش آن با بخش انرژی روبه‌رو خواهد شد. «انرژی کپیتال مدیا» در مقاله‌ای با بررسی شرایط گذار در صنعت پتروشیمی، این موقعیت را بررسی کرده است. در این پژوهش برای پشت‌‌سر گذاشتن موفقیت‌آمیز این چالش‌ها توصیه‌هایی ارائه شده است.
گذار جهانی در صنعت پتروشیمی
در حالی که دهه ۲۰۱۰ را عصر رشد صنعت پتروشیمی می‌‌خواندند، دهه کنونی را دهه تحول و ‌گذار این صنعت می‌دانند. تیم سردبیری مجله «انرژی کپیتال» در مقاله‌ای که اخیرا منتشر کرده‌، استدلال می‌کند در حالی که تاریخ گواه ارتباط قوی و تنگاتنگ میان بخش انرژی و صنایع شیمیایی است؛ اما به نظر می‌رسد که نیروهای بازار این زنجیره را به سوی استقلال انرژی از صنایع شیمیایی سوق می‌دهند. صنعت پتروشیمی آمریکای شمالی در طی دهه گذشته، موجی از رشد را پشت سر گذاشته که قسمت اعظم آن به مدد دسترسی به مواد اولیه ارزان از طریق گاز تولید شده توسط صنعت شیل بوده است. در این بازه زمانی بیش از ۱۲۰ میلیارد دلار برای توسعه صدها پروژه کوچک و بزرگ بخش پتروشیمی هزینه شده است. سرمایه‌گذاری‌ها در این حوزه تا پایان دهه گذشته به شدت زیاد بود و این دامنه این سرمایه‌گذاری‌ها در ابر پروژه‌های صنایع پتروشیمی رشد چشمگیری داشت، اما تقریبا می‌توان گفت به محض بهره‌برداری از نخستین پروژه بزرگ، این روند مسیری کاهشی در پیش گرفت. با وجود این به نظر می‌رسید که این صنعت، پتانسیل بالایی برای سرمایه‌گذاری و توسعه در آینده داشته باشد و بازار در انتظار موج دوم افزایش سرمایه در این بخش از اقتصاد بود. اما شیوع بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ در ابتدای سال ۲۰۲۰ رشد سرمایه‌گذاری در این بخش، حداقل به طور موقت متوقف کرد. شیوع کرونا باعث شد که افراد، بازارها و شرکت‌های فعال در این صنعت با بحران جدی مواجه شوند.

در حال حاضر نیز به نظر می‌رسد هرچه در جهان پساکرونایی به پیش می‌رویم، احتمال سرمایه‌گذاری‌های گسترده در زنجیره ارزش سنتی بخش پتروشیمی، کمتر می‌شود. علاوه بر این، روندهای حاکم بر این صنعت نشان از تغییر استراتژی‌ها و اهداف صنایع شیمیایی می‌دهند. در نهایت می‌توان گفت روند کنونی به معنای کاهش وابستگی متقابل زنجیره ارزش انرژی به محصولات شیمیایی است.

در چنین شرایطی برخی از نیروهای فعال، خلاق و نوآور صنایع پتروشیمی نیز در حال تحریک و تسریع روند تحول و ‌گذار در این صنعت هستند. این بازیگران در حال انجام اقداماتی متمرکز بر رشد نوسانات بازار در پی تغییرات زنجیره ارزش و افزایش توجه به راه‌حل‌های سبز و پایدار برای توسعه این صنعت هستند.

نوسانات بازار
درهم‌تنیدگی زنجیره ارزش انرژی و صنایع شیمیایی، همزمان به نقطه ضعف و نقطه قوت این بخش تبدیل شده است. درست در جایی که خروجی پالایشگاه‌ها به خوراک پتروشیمی‌ها بدل می‌شوند و محصولات شیمیایی حاصل از فرآیند کراکینگ صنایع پتروشیمی در پالایشگاه مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند، این رابطه در زنجیره ارزش به یک همزیستی متقابل بدل شده است. با این وجود، در سال ۲۰۲۰ و زمانی که بخشی از زنجیره ارزش به ناگاه متوقف شد، تقاضا در سمت دیگر این زنجیره به شدت افزایش یافت. در چنین شرایطی زنجیره ارزش دچار تنش و نوسانات جدی می‌شود که تلاش‌ها برای یافتن راه‌حل‌های جایگزین برای برطرف کردن چالش‌ها را افزایش می‌دهد.

یک مثال مناسب در این مورد، زنجیره ارزش پروپیلن است. پروپیلن پالایشگاهی (RGP)، خوراک اصلی برای تولید محصولات شیمیایی مشتقه از جمله پلی پروپیلن است. در ابتدای سال ۲۰۲۰ که شیوع بیماری کووید، سبب توقف ناگهانی سفرهای جاده‌ای و هوایی شد، سرعت و حجم تولید پالایشگاه‌ها به شدت کاهش یافت و برخی از آنها هم تعطیل شدند؛ در نتیجه چنین شرایطی، تولید پروپیلن پالایشگاهی بسیار افت کرد که نتیجه آن کاهش تولید پلی‌پروپیلن در مجتمع‌های پتروشیمی و صعود چشمگیر قیمت آن در بازار بود. از سوی دیگر، تقاضا برای پلی‌پروپلین که در بخش عمده‌ای از مواد بهداشتی همچون ماسک و محصولات حفاظت بهداشت شخصی و لوازم پزشکی یک‌بار مصرف مورد استفاده قرار می‌گیرد، نیز افزایش جدی داشت. گرچه منابع جایگزینی برای تولید خوراک پروپیلن از جمله فرآیند دهیدروژناسیون پروپان (PDH) وجود دارد، اما شرکت‌های تولیدکننده مواد شیمیایی در پی آن هستند که روش‌هایی برای کاهش وابستگی به محصولات جانبی پالایشگاهی بیابند.

سبزشدن صنعت
بحران ناشی از پاندمی کرونا مانع از اجرایی شدن طرح ممنوعیت استفاده از کیسه‌های پلاستیکی شد و شعارها برای توقف مواد پلاستیکی یک‌بار مصرف، دست کم به طور موقت فروکش کرد. اما شرکت‌های فعال در صنایع شیمیایی به این حقیقت آگاه هستند که این آرامش پیش از توفان، موقتی و کوتاه‌مدت است. کما اینکه کشور آلمان از همان سال ۲۰۲۰ حرکت خود به سوی ممنوعیت کامل استفاده از کیسه‌های پلاستیکی را آغاز کرده و حالا اتحادیه اروپا نیز از هفته پیش ممنوعیت استفاده از ظروف یک‌بار مصرف پلاستیکی را آغاز کرده است. طبق گزارش هلسینکی تایمز، ویرجینجوس سینکویچیوس، کمیسر اتحادیه اروپا در امور محیط‌زیست، اقیانوس‌ها و شیلات در توییتر نوشت: «امروز همان روزی است که اتحادیه اروپا با بشقاب، قاشق و چنگال، نی، گوش پاک‌کن، فنجان، ظروف نگهداری غذا و سبزیجات که همگی از پلی‌استایرن (پلیمر مصنوعی) و مواد پلاستیکی ساخته شده‌اند، خداحافظی می‌کند.

در چنین وضعیتی شرکت‌های کوچک و بزرگ فعال در صنعت پتروشیمی، در پی آنند تا اتحادی میان خود در برابر فشار فزاینده جنبش اقلیمی علیه محصولات پلاستیکی شکل دهند و در این راستا تلاش می‌کنند تا راه‌حل‌هایی پایدار برای این صنعت ۴۳۰ میلیارد دلاری خلق کنند. اهمیت این بخش برای صنعت پتروشیمی در جهان چنان بالاست که تنها کافی است به اشتغال‌زایی یک میلیون نفری آن اشاره کرد.

به همین دلیل نیز تلاش برای یافتن راه‌حل‌های خلاقانه و نوآورانه در صنایع شیمیایی و پلاستیک به طور جدی افزایش یافته است؛ چرا که سرمایه‌گذاران و اپراتورها از استارت‌آپ‌های نوپا گرفته تا شرکت‌های حاضر در لیست فورچون-۵۰ (Fortune-۵۰) در جست‌وجوی مسیری برای همگام شدن صنعت پتروشیمی با واقعیات جدید جهان هستند.

امیدوارکننده‌ترین مساله در این میان، تمرکز بر بازیافت مواد شیمیایی و ضایعات پلاستیکی و تجزیه و تبدیل آنها به خوراک صنایع شیمیایی است. هر میزان که پروژه‌هایی از این دست در سراسر جهان در مقیاس گسترده‌تری اجرا شوند و موفقیت بیشتری به دست آورند، وابستگی زنجیره ارزش پتروشیمی و بخش انرژی به شکل متقابل کاهش می‌یابد.  صنعت پتروشیمی جهانی همچنین در تلاش است تا برای تقابل با رشد فزاینده خودروهای برقی، به سمت راه‌حل‌های سبز و پایدار حرکت کند. کاهش تقاضا برای محصولات پالایشگاهی به دلیل اثراتی که در تامین خوراک پتروشیمی‌ها می‌گذارد، به تقلای شرکت‌های صنایع شیمیایی برای سبزتر شدن دامن می‌زند. در نتیجه با تغییر الگوی حمل‌ونقل و افزایش استفاده از خودروهای برقی، تمرکز روی مواد شیمیایی تجدیدپذیر و سبز به عنوان جایگزینی برای محصولاتی با پایه سوخت‌های فسیلی بیشتر شده و در همین راستا سرمایه‌گذاری شرکت‌های پیشرو بر روی هیدروژن سبز فزونی یافته است.

واکنش پتروشیمی‌ها به تغییرات
تیم سردبیری انرژی کپیتال مدیا می‌گوید شرکت‌های پیشرو صنعت پتروشیمی برای آنکه به این تغییرات و روندهای تازه پاسخ مناسبی دهند، سه گزینه پیش روی خود دارند:

انتخاب نخست شرکت‌ها، سرمایه‌گذاری روی استقلال صنعت پتروشیمی، همزمان با استفاده حداکثری از وابستگی متقابل به بخش انرژی است. در این سناریو شرکت‌های شیمیایی پیشرو، تمرکز خود را روی محصولات و فناوری‌‌هایی قرار می‌دهند که وابستگی کمتری به صنایع پالایشگاه داشته باشند. مثال این امر می‌تواند سرمایه‌گذاری در هگزن و سرمایه‌گذاری در واحدهای PDH به عنوان خوراک برای تولید پلی‌پروپیلن باشد. همچنین برای تولید سایر مشتقات پروپیلن، سرمایه‌ها به سوی استقلال نسبی در زنجیره ارزش حرکت می‌کنند. درست در همین زمان، این دست شرکت‌ها به شدت روی فناوری و منابع خود برای رسیدن به درک موثرتر پیچیدگی‌ها و استفاده از تعاملات بین زنجیره ارزش انرژی و مواد شیمیایی، سرمایه‌گذاری می‌کنند.  دومین پاسخ این شرکت‌ها، افزایش سرعت عمل و چابکی برای تسریع در استفاده از فناوری‌های جدید برای رسیدن به اهداف رو به رشد و پایدار خود است.

گزینه سوم نیز مشارکت در راه‌حل‌های صنعتی ضمن رقابت با سرمایه‌گذاری‌های منفرد است. به نظر می‌رسد در دهه جدید، شرکت‌های فعال در صنایع شیمیایی و زنجیره ارزش وابسته به انرژی مواد شیمیایی، شاهد تحولاتی سریع باشد و آینده پیش روی آن، رقابتی‌تر و پایدارتر و سبزتر شود؛ امری که بی‌تردید بر روابط و وابستگی به شرکای زنجیره ارزش بالادستی هم تاثیر می‌گذارد و این امر را هم دستخوش تغییر می‌کند.

 

اگر دستگاه رایانه‌‌ شما بیش‌ از حد گرم می‌شود، اگر قطعات خنک‌کننده آن بیش‌ از حد کار می‌کنند، اگر سرعت پردازش رایانه شخصی یا اداری شما به‌شدت کاهش پیدا کرده یا اگر هزینه برق منزل یا محل‌ کارتان به‌شکل تعجب‌آوری افزایش پیدا کرده است، همه اینها می‌تواند نشانه این باشد که با دستگاه شما استخراج ارز دیجیتال انجام می‌دهند یا به عبارت دیگر، دستگاه‌ شما در معرض حمله «کریپتوجکینگ» (Cryptojacking) یا «رمزارزربایی» قرار گرفته است!
کریپتوجکینگ یا رمزارزربایی نوعی سرقت اینترنتی در دنیای بلاک‌چین و ارزهای دیجیتال است که بدون اطلاع فرد قربانی، از منابع محاسباتی او برای استخراج ارزهای دیجیتال استفاده می‌کند. این سارقان یا به‌اصطلاح «کریپتوجکرها» با کمترین تلاش و بدون هیچ هزینه‌ای، این دارایی‌های باارزش را استخراج می‌کنند و قربانیان را با مشکلات عدیده‌‌ای همچون کاهش توان محاسباتی و هزینه انرژی زیاد تنها می‌گذارند.

با توجه به افزایش چشمگیر قیمت ارزهای دیجیتال و افزایش تعداد و تنوع آنها، احتمال وقوع اتفاقاتی مانند کریپتوجکینگ هم بیشتر می‌شود و به همان نسبت، آگاهی ما هم باید نسبت به این اتفاق، نشانه‌های آن، روش‌های جلوگیری از آن و روش‌های مقابله با آن (در صورت وقوع) بالا برود.

ما در عصر دیجیتال زندگی می‌کنیم؛ به گزارش ارز دیجیتال،‌ عصری که در آن اکثریت افراد جامعه، تراکنش‌های مالی و خریدهای خود را به‌صورت آنلاین انجام می‌دهند.

در همین عصر، تولد و افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال را هم شاهد هستیم. ارزهای دیجیتال نوع جدیدی از پول هستند که بر بستر بلاک‌چین کار می‌کنند و به‌شکل غیرمتمرکز و همتابه‌همتا و بدون‌ نیاز به هیچ واسطه‌ای در بین افراد جابه‌جا می‌شوند. بیت‌کوین اولین ارز دیجیتال دنیاست که در سال ۲۰۰۸ توسعه یافت. هدف ساتوشی ناکاموتو، خالق ناشناس بیت‌کوین این بود که یک سیستم مالی غیرمتمرکز را ایجاد کند که تراکنش‌های آن کاملا دیجیتالی، همتابه‌همتا و شفاف باشند و با ابداع بیت‌کوین، کاملا در دست‌یابی به این هدف موفق بود.

اکنون که بیش از ۱۲ سال از تولد بیت‌کوین گذشته، تعداد ارزهای دیجیتال از مرز هزار هم رد شده است و طبق آمار وب‌سایت کوین مارک‌کپ، بیش از ۵‌هزار ارز دیجیتال داریم که در صرافی‌های مختلف معامله می‌شوند. بسیاری از این ارزهای دیجیتال از الگوریتم اجماع اثبات کار استفاده نمی‌کنند و به الگوریتم دیگری به نام اثبات سهام (یا الگوریتم‌های دیگر) روی آورده‌اند؛ اما بیت‌کوین که پادشاه ارزهای دیجیتال است (به‌‌همراه برخی ارزهای دیگر) همچنان به الگوریتم اثبات کار پایبند مانده‌ است؛ به این معنی که باید آن را استخراج یا ماین (mine) کرد. می‌دانید که برای استخراج ارزهای دیجیتالی مانند بیت‌کوین، باید معادلات پیچیده‌ای را حل کرد و برای این کار توان محاسباتی زیادی نیاز است. هر ماینری در ازای مصرف توان پردازشی، حل معادلات بیت‌کوین و اضافه‌کردن یک بلاک به زنجیره بلوکی، پاداشی را در قالب بیت‌کوین دریافت می‌کند.

همین پاداش، مشوق همه ماینرهای جهان برای حل معادلات بیت‌کوین است و کل این فرایند، استخراج بیت‌کوین نام دارد. دقیقا دریافت همین پاداش است که هکرها را به انجام کارهایی مانند کریپتوجکینگ یا همان استخراج غیرمجاز ارز دیجیتال ترغیب می‌کند. امروزه ارزی مانند مونرو (Monero) وجود دارد که خیلی ساده‌تر با کامپیوترهای معمولی استخراج می‌شود و نکته جالب این است که این ارز، یک «ارز دیجیتال حریم خصوصی محور» یا همان «پرایوسی کوین»

(Privacy Coin) است؛ به این معنی که هویت کاربران خود را تا حد بسیار زیادی ناشناس نگه می‌دارد و ویژگی ناشناسی در آن بسیار بیشتر از بیت‌کوین رعایت شده است. به‌ همین علت، این ارزها برای فعالیت‌های مجرمانه‌ای مانند کریپتوجکینگ بسیار مناسب هستند و مجرمان نیز بیشتر به سراغ این ارزها می‌روند تا ارزهایی قابل‌ردیابی مانند بیت‌کوین. به این ترتیب، ممکن است که شما بدون اطلاع خودتان در یک قرارداد همکاری وارد شده باشید؛ قراردادی یک‌طرفه و ناعادلانه بین شما و شخصی ناشناس که در آن همه هزینه‌ها به‌پای شماست و هیچ سهمی از سود آن ندارید. به‌همین دلیل، آگاهی‌بخشی در زمینه خطراتی که ارزهای دیجیتال می‌توانند با خود به همراه داشته باشند به‌‌شدت مهم است و می‌تواند افراد زیادی را از دام‌هایی که حتی از وجود آنها خبر ندارند نجات دهد.

 

ترس تورمی از گزارش شاخص مصرف‌کننده ایالات‌متحده افت قیمت رمزارزها را به‌دنبال داشت. تقریبا تمامی رمزارزها طی روزهای دوشنبه و سه‌شنبه افت قیمت را تجربه کردند و بیت‌کوین تا عصر روز سه‌شنبه با افتی ۲ درصدی به ۳۲ هزاردلار رسید. بازارهای جهانی دیگر مثل طلا نیز با رفتاری محتاطانه منتظر این گزارش ماندند. پیش‌بینی‌ها از تورم آمریکا انتظار تورمی ۹/ ۴ درصدی را زنده می‌‎‌کند که در صورت تحقق، نسبت به تورم ماه مارس به نوعی عقب‌نشینی خواهدبود. در عصر روز گذشته به وقت تهران تورم ماه ژوئن ۴/ ۵ درصد اعلام شد که نسبت به سطح پیش‌بینی‌ها از تورم بالاتر بود.

نزول از ترس تورم در رمزارزها
بزرگ‌ترین رمزارز جهان همراه با آلت‌کوین‌ها در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه سقوط کرد. این سقوط ناشی از انتظار سرمایه‌گذاران و معامله‌گران برای گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده (تورم) ایالات‌متحده بود که در پایان روز سه‌شنبه منتشر شد. در این مدت بیت‌کوین در حال نوسان میان کانال 30 هزار و 40 هزار دلاری بود و بیشتر حرکت این رمزارز میان حمایت 32 هزار دلاری و هدف بعدی و مقاومت 36 هزارو 400 دلاری انجام می‌شد. گلاسنوود، شرکت تجزیه و تحلیل بلاک‌چین روز دوشنبه در گزارشی نوشت: «قبل از توفان آرامش احساس می‌شود، زیرا فعالیت‌های خاموش و ساکت در معیارهای نقطه‌ای، مشتق و زنجیره‌ای تحلیل‌ها ظاهر می‌شود.»

گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده ایالات‌متحده برای ماه ژوئن می‌تواند ترس تورمی را دوباره احیا کند، اما بسیاری از سرمایه‌گذاران بیت‌کوین را به‌عنوان یک پوشش‌دهنده بالقوه برای مقابله با ریسک تورم می‌دانند؛ بنابراین انتشار سه‌شنبه شاخص قیمت مصرف‌کننده در ماه ژوئن توسط اداره آمار کار وزارت کار ایالات‌متحده باید یک نقطه حیاتی برای معامله‌گران باشد. گزارش ماه مارس شاخص قیمت مصرف‌کننده جهش 5 درصدی را در قیمت اقلام مشخص کرد که بالاترین مقدار بعد از بحران سال 2008 بود. به‌طور متوسط، بیشتر تحلیلگران انتظار دارند که برای ماه ژوئن تورم 9/ 4 درصدی قرائت شود. این در حالی است که نرخ تورم 4/ 5درصد اعلام شد که نسبت به تورم ماه قبل، 4/ 0درصد افزایش را ثبت کرد.

بانک مرکزی ایالات‌متحده ارقام ترازنامه خود را از اوایل سال 2020 تقریبا دو برابر کرده و به بیش از 8 تریلیون دلار رسانده‎ است و چاپ پول نیز به‌عنوان یکی از کاتالیزورها برای افزایش قیمت بیت‌کوین از آن زمان در دستور کار فدرال رزرو بوده است. برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که تورم در بخش‌هایی که اقتصاد زودتر در آن به حالت عادی باز خواهد گشت مانند بلیت هواپیما و خوابگاه‌ها، ممکن است سریع‌تر گسترش یابد. تحلیلگران دویچه‌بانک در گزارشی در تاریخ 9 ژوئن نوشتند که تاکنون، این امر تا حد زیادی اتفاق نیفتاده و روایات مدیران فدرال مبنی بر گذرا بودن این تورم را تصدیق کردند. مصرف‌کنندگان ظاهرا اعتقاد دارند که افزایش قیمت‌ها که از تورم ناشی می‌شوند، ممکن است تبدیل به هنجاری جدید و ماندگار شوند. یک نظرسنجی که روز دوشنبه توسط فدرال رزرو نیویورک منتشر شد، نشان داد که مصرف‌کنندگان به‌طور متوسط انتظار دارند تورم ماه آینده 4 درصد و در سال آتی 8/ 4 درصد افزایش یابد.

طلا چشم‌انتظار اما صعودی
طلای جهانی نیز با رسیدن گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده ایالات‌متحده در ماه ژوئن در ابتدای معاملات  محتاطانه رفتار کرد. فلز زرد روز سه‌شنبه را صعودی آغاز کرد و تا هزار و 812 دلار نیز بالا رفت. ضعف اخیر شاخص دلار آمریکا در روزهای اخیر موجب شد تا مسیر صعودی طلا هموارتر شود. به نظر می‎رسد فلز زرد در حال نوسان در کانال قیمتی هزار و 810 دلاری است تا خود را آماده حرکت برای روند صعودی بعدی خود برای جبران افت شدید قبلی کند. شوک صعودی شاخص قیمت مصرف‌کننده ایالات‌متحده می‌تواند برای مدت کوتاهی فشار نزولی بر طلا وارد کند، به‌خصوص اگر بازده اوراق قرضه آمریکا و شاخص دلار افزایش یابد. با این حال باید حرکت طلا تا محدوده‌ حمایتی مهم هزار و 750 دلاری خلاصه شود. بسته‌شدن قیمت روزانه اونس بالاتر از هزار و 830 دلار می‌تواند سیگنال بعدی ازسرگیری بهبود طلا باشد.

خروج سرمایه از صندوق‌های سرمایه‌گذاری دارایی‌های دیجیتال
صندوق‌های سرمایه‌گذاری دارایی‌های دیجیتال برای هفته منتهی به 9 ژوئن، 4میلیون‌دلار خروج سرمایه خالص داشتند و جریان خالص سرمایه 63 میلیون‌دلاری هفته قبل را معکوس کردند و حجم معاملات بیت‌کوین، به 58/ 1 میلیارد دلار کاهش یافت که کمترین میزان از اکتبر 2020 است. طبق گزارشی از مدیر دارایی‌های دیجیتال کوین‌شرز، برای هفته منتهی به 9 ژوئن، وجوه متمرکز بر بیت‌کوین 7 میلیون دلار خروج سرمایه را ثبت کردند. طی هفته‌های اخیر، بیت‌کوین شاهد ورود مداوم سرمایه از طرف آمریکای شمالی بوده در حالی که همتایان اروپایی آنها مدام شاهد خروج سرمایه بوده‌اند که به گفته کوین‌شرز «در حال حاضر یک واگرایی جغرافیایی در احساسات به چشم می‌آید.»

 

اعلام آمادگی آمریکا برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای موجب شد که قیمت دلار از زندان قیمتی ۱۴ روزه رها شود. روز سه‌شنبه اسکناس آمریکا با توجه به برگشت احتمال عامل مذاکره، با فشار فروش مواجه شد و در نهایت ساعت ۴ بعدازظهر روی محدوده ۲۴ هزار و ۷۸۰ تومان قرار گرفت. این قیمت ۱۶۰ تومان کمتر از روز دوشنبه بود و موجب شد که بازار پس از نزدیک به ۱۴ روز حمایت ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومانی را از دست بدهد. از دست رفتن این حمایت برای برخی از معامله‌گران به معنای سیگنال تازه‌ای از احتمال افت بیشتر قیمت دلار بود. با این حال، شماری از معامله‌گران اعتقاد داشتند، نباید با عجله و هیجان در مورد آینده دلار نظر داد. این گروه اعتقاد دارند، در صورتی که اسکناس آمریکایی به بالای محدوده ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان برنگشت، باید در موقعیت فروش قرار گرفت. حمایت بعدی دلار از نگاه تحلیلگران فنی محدوده ۲۴ هزار و ۴۰۰ تومانی است. برای افزایشی‌های بازار همچنان مقاومت ۲۵ هزار و ۲۰۰ تومانی وجود دارد و تا شکسته نشود، تقاضای معناداری به بازار وارد نخواهد شد.
سیگنال برجامی به قیمت دلار 
در حالی که برخی معامله‌گران افت دلار را به احتمال از سرگیری مذاکرات نسبت دادند، عده دیگری باور داشتند، کاهش تقاضاهای حواله‌ای موجب شده است که اسکناس آمریکایی در مسیر کاهشی قرار بگیرد. در روزهای اخیر گفته می‌شود که حجم معاملات حواله درهم بسیار پایین آمده و شدت نوسانات این ارز محدود شده است. دیروز نیز حواله درهم توان نگهداری محدوده ۶ هزار و ۸۰۰ تومانی را از خود نشان نداد و افت به زیر این محدوده، زمینه‌ساز افزایش فروش‌ها در بازار ارز داخلی شد. به گفته فعالان، در صورتی که درهم طی روزهای آینده بالای محدوده ۶ هزار و ۸۰۰ تومان نوسان نکند، احتمال افت بیشتر در بازار ارز داخلی وجود خواهد داشت.

مذاکره عامل انتظاری بازار ارز
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد این کشور برای دور جدید مذاکرات آماده است و این تهران است که باید برای از سر گرفتن مذاکرات تصمیم بگیرد. ند پرایس البته هشدار داد گذشت زمان و پیشرفت برنامه‌ هسته‌ای ایران بر تصمیم واشنگتن در بازگشت به برجام تاثیر منفی خواهد داشت.  با  این حال، بازار بیشتر بخش اول صحبت‌های او را جدی گرفت و با افزایش فروش‌ها مواجه شد. به گفته فعالان، در روزهای قبل، بازار از احیای دوباره برجام تا حدی ناامید شده بود و همین مساله زمینه‌ افزایش فعالیت خریداران ارز را فراهم کرده بود. با تغییر شرایط انتظاری، موقعیت معامله‌گران نیز عوض شد.

در کنار این، به نظر می‌رسد بازارساز نیز دیروز به بازار سیگنال نزولی داد. دیروز قیمت دلار بر تابلوی صرافی‌های بانکی ۲۰۰ تومان افت را ثبت کرد و نرخ فروش ارز در این صرافی‌ها به محدوده ۲۴ هزار و ۵۵۰ تومان رسید. بازارساز به صورتی قیمت دلار بر تابلوی صرافی‌ها را کاهش داد که فاصله زیادی با قیمت این ارز در بازار آزاد ایجاد نشود. ایجاد فاصله زیاد بین این دو بازار می‌تواند زمینه‌ساز ورود تقاضای آربیتراژی به معاملات شود.

ضربه کاهشی دلار به سکه
افت قیمت دلار موجب شد که فروش‌ها در بازار سکه نیز به شکل معناداری افزایش پیدا کند. فلز گرانبهای داخلی دیروز ۶۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسید. در برخی از مقاطع روز، سکه حتی در کانال ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی نوسان کرد،‌ ولی به نظر می‌رسد نوسان اونس طلا بالای مرز هزار و ۸۰۰ دلار موجب شد که معامله‌گران، سکه را در محدوده ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان نگه دارند.  تحلیلگران فنی تاکید دارند که فلز گرانبهای داخلی با از دست دادن حمایت ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی با دور جدیدی از افزایش فروش‌ها مواجه خواهد شد. سکه برای اینکه بار دیگر با افزایش معنادار قیمت مواجه شود، نیاز دارد که از مقاومت ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی عبور کند.

 

حالا بحثی که بعد از دو روز افت و دو روز افزایش شاخص، در فضای توییتر بورسی‌ها مورد توجه قرار گرفته است، ترکیب کابینه دولت سیزدهم است. ترکیبی که به اعتقاد آنها اثر مستقیمی روی بورس و دیگر بازارهای سرمایه دارد. با این حال کاربران زیادی به این مساله می‌پردازند که نباید تحت تاثیر این موضوع قرار گرفت که فقط ترکیب اقتصادی دولت سیزدهم روی بورس تاثیرگذار است. به اعتقاد آنها فضای بازار سرمایه ایران و در کل فضای اقتصاد ایران، حوزه‌ای مستقل نیست و تحت تاثیر سیاست‌های داخلی و خارجی دولت‌ها و البته اظهارنظرها و اعمال سلیقه‌های مسوولان و مقامات قرار می‌گیرد.
پس به این موضوع می‌پرداختند که باید تمام ترکیب دولت سیزدهم را در نظر بگیرند، نه اینکه حوزه‌ای خاص را در نظر بگیرند و بگویند فقط و فقط این حوزه روی فضای بازار سرمایه یا بورس تاثیرگذار است. اما درباره اینکه شاخص بورس مثبت می‌ماند یا سرخ پوش می‌شود و این دست مسائل، باید این نکته را مطرح کنیم که فضای این روزهای توییتر بورسی‌ها و در کل دیگر شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌هایی که کاربران درباره بورس می‌نویسند، فضایی مبهم و غیرقابل پیش‌بینی است.

 پیش‌بینی خیلی از کارشناسان و فعالان حوزه بورس درست از آب در نمی‌آید و روز بعد سهامداران خرد به آنها انتقاد می‌کنند. گاهی که همه فکر می‌کنند فضا به سمت افت شاخص می‌رود اما روز بعد با افزایش شاخص روبه‌رو می‌شوند. برای همین در چنین فضایی که مبهم و غبارآلود است، بیشتر از پیش‌بینی،‌ مساله‌ای که در نوشته‌های کاربران حوزه بورس به چشم می‌خورد، سردرگمی و بلاتکلیفی است.  مساله‌ای که به اعتقاد خیلی از افراد به زودی و بعد از مراسم تحلیف رئیس دولت جدید در مردادماه و در دست گرفتن سکان اداره کشور به طور رسمی، از بین می‌رود. اما تا آن زمان بورس یک روز مثبت است و یک روز منفی. یک روز سبزپوش است و روز بعد سرخ پوش و نمی‌توان به طور قطعی و صددرصد پیش‌بینی در رابطه با آینده بورس داشت. و البته این توصیه را به سهامداران خرد می‌کردند که پس در این فضا بهتر است که آنها تصمیم‌های هیجانی و استرسی نگیرند و با صبر و تحمل این روزها را پشت سر بگذارند.

سیامک قاسمی

فعال حوزه اقتصاد

کاهش 2 درصدی نرخ سود بین بانکی طی دو ماه، در حالی که نشانه‌های جدی از کاهش تورم وجود ندارد  و پیچیده شدن مذاکرات وین، احتمال افزایش دوباره تورم انتظاری و قیمت دلار وجود دارد و می‌تواند دوباره دام تازه‌ای برای جذاب‌ نشان دادن بازارهای مالی شبیه بورس باشد!

مهرشاد احمدیان

مدیر عامل شرکت مهر فولاد

بخش عمده‌ای از کارخانه‌های فولاد و سیمان به دستور وزیر نیرو به حالت نیمه تعطیل درآمدند. فولاد 20درصد و سیمان حدود 50درصد افزایش قیمت را تنها در یک هفته ثبت می‌کند. صنایع پایین دستی دچار کمبود مواد اولیه هستند، این بود خلاصه‌ای از مدیریت دولت در سال تولید، پشتیبانی و مانع‌زدایی.

میثم فدایی

مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس

کارمزد صندوق‌ها عملکرد محور شد. قبلا این نهادهای مالی بر اساس NAV کارمزد دریافت می‌کردند. تصمیمی مفید در جهت تلاش حداکثری صندوق‌های سرمایه‌گذاری برای دریافت حداکثر بازدهی.

علی سعدوندی

فعال حوزه اقتصاد

توصیه می‌شود مجلس انقلابی تصویب کند که هرگونه توصیه از سوی مسوولان از جمله نمایندگان محترم برای انتصاب افراد یا تخصیص بودجه یا هر نوع توصیه‌ای که ظن انتفاع برای توصیه‌گر را داشته باشد، به جز در قالب سامانه ملی توصیه که دسترسی عموم به آن آزاد است، ممنوع شود.

 

مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس با اعلام تغییر نحوه محاسبه کارمزد معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری گفت: این مصوبه تنها درخصوص صندوق‌های «سهامی» مقرر شده است. پیش از این، نهادهای مالی بر اساس NAV و براساس ۲درصد از حجم صندوق، کارمزد دریافت می‌کردند، اما در این روش کیفیت عملکرد صندوق نسبت به شاخص تاثیری در کارمزد نداشت.
میثم فدایی اضافه کرد: این موضوع سبب می‌شد تا مدیران صندوق‌ها توجه خاصی به بازدهی صندوق نداشته باشند. براین اساس و در راستای بهبود کیفیت عملکرد صندوق‌های سرمایه‌گذاری سهامی، کارمزد معاملات از دو درصد به ۵/ ۱ درصد کاهش پیدا کرده و از طرفی دیگر مقرر شده است که هر میزان بازدهی که از ۱۰ درصد از بازده مازاد صندوق نسبت به شاخص (۹۰ درصد از بازده شاخص) کسب شود، به عنوان کارمزد عملکرد مناسب به مدیر صندوق اعطا شود. در واقع حاصل جمع این دو کارمزد، رقم نهایی کارمزد صندوق‌های سهامی را تشکیل می‌دهند.

وی درخصوص سازوکار این روش توضیح داد: کارمزدِ عملکرد به‌طور روزانه حساب می‌شود و در یک حسابِ حسابداری و نه بانکی، ذخیره و تعدیل شده و در آخر سال مالی صندوق قابل برداشت برای مدیران صندوق است. این اقدام سبب می‌شود تا در انتهای سال میزان دقیق‌تری از بازده صندوق‌ها مشخص شود.

فدایی تاکید کرد: این موضوع سبب می‌شود تا مدیران صندوق انگیزه‌ای برای داشتن عملکردی بهتر از شاخص داشته باشند. در این مدل مدیران صندوق‌های با عملکرد بهتر، تشویق به دریافت کارمزد عملکرد می‌شوند و در مقابل صندوق‌های سهامی با عملکرد نامناسب شناسایی شوند.

مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس تصریح کرد: با توجه به اینکه سرمایه‌گذاران صندوق نیز از مدیران صندوق انتظار عملکرد بهتری دارند، تغییر روش کارمزد به عملکرد‌محوری باعث می‌شود تا صندوق‌های با عملکرد ضعیف‌تر، انگیزه قوی‌تری برای بهبود عملکرد خود پیدا کنند و مدیران صندوق‌ها نیز ضمن بهره‌مندی از کارمزد عملکرد، برای بهبود بازدهی صندوق خود تشویق شوند.

 

بورس تهران روز گذشته در حالی که در ابتدا صعودی بود و حتی با رشد ۵/ ۰ درصدی نیز همراه شد، در ادامه با افزایش فروشندگان، تغییر مسیر داد و در نهایت با افت ۰۳/ ۰ درصدی تا محدوده یک میلیون و ۳۰۳ هزار واحد عقب نشست. شناسایی سود از سوی سهامداران پس از دو رشد متوالی شاخص و بلاتکلیفی نمادهای فولادی و سیمانی به واسطه بحران برق را می‌توان از جمله عوامل شدت عرضه‌های روز گذشته دانست. از طرفی عرضه در بزرگان، سهامداران را به فروش سهام کوچک‌تر نیز ترغیب کرد و این امر این شاخص کل هم‌وزن را با افت ۰۸/ ۰درصدی همراه کرد. در فرابورس ایران اما شاهد رشد شاخص کل از ابتدا تا انتهای معاملات بودیم. بر این اساس این نماگر فرابورسی دیروز ۳۵/ ۰ درصد جلوتر رفت و معاملات را سبز پایان داد.
در میان اخبار اثرگذار بر صنایع بورسی روز گذشته شرکت البرز‌دارو مجوز افزایش نرخ ۱۱ تا ۱۴۱ درصدی سیزده محصول را از وزارت بهداشت گرفت که از سه خرداد اعمال می‌شوند. براین اساس، «دالبر» اعلام کرد: با توجه به افزایش قیمت نهادهای تولیدی و اعلام قیمت جدید از سوی سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، قیمت محصولات شامل انواع آمپول‌ها پریفیلد انوکسان، هپارین، پاراتل، میگراجکت، متورال، قرص‌ها لوزن‌اچ و لوزن‌۲۵ و اسئوفوس، محلول خوراکی و کپسول مونونیترال ۵۰، بیش از ۳۰ درصد نسبت به قیمت سال قبل رشد داشتند. همچنین شرکت دارویی لقمان مجوز افزایش نرخ ۱۸ تا ۹۱ درصدی یازده محصول را از سازمان غذا و دارو دریافت کرد که از ۲۰ تیر اعمال می‌شود.

در میان سیمانی‌ها پس از حاشیه‌های محدودیت برق شرکت‌های تولید‌کننده سیمان، روز گذشته دبیر انجمن صنعت سیمان با اعلام توقف فعالیت اکثر شرکت‌های این صنعت بورسی، ضرر و زیان تعطیلی دو هفته‌ای را حدود ۳۰۰ میلیارد تومان برآورد کرد. عبدالرضا شیخان با اشاره به میانگین تولید ماهانه حدود ۶ میلیون تن سیمانی در مورد اثر مصوبه کاهش برق صنایع به ۱۰ درصد بر صنعت سیمان به «ایلنا» گفت: همه شرکت‌های تولیدکننده سیمان تقریبا متوقف هستند و شاید از ۷۷ کارخانه‌ ۱۰ یا ۱۲ واحد، فعالیت نصف و نیمه دارند و مابقی غیرفعال شده‌اند چرا که میزان برق تنها برای روشنایی بوده و ممکن است برخی کارخانه‌های تولید کلینکر، شب‌ها آسیاب‌ها را راه‌اندازی کنند.

وی ادامه داد: خوشبختانه این وضعیت صنعت سیمان هنوز به جایی نرسیده که منجر به تعدیل نیرو شود و کارگران در اجبار دو هفته‌ای کاهش برق به مرخصی با حقوق رفته‌اند. در این میان شاید بعضی از کارخانه‌ها بتوانند ۲۰ تا ۲۵ درصد تولید عادی داشته باشند، بنابراین تعهدات صادراتی تا حدی دچار وقفه شده است .

شیخان افزود: قطعی و کمبود برق، باعث التهاب بازار و افزایش قیمت سیمان در بازار آزاد می‌شود. از سوی دیگر هزینه‌های کارخانه‌ها در مدت تعطیلی ادامه دارد و پیش‌بینی می‌شود ضرر و زیان تعطیلی دوهفته‌ای به حدود ۳۰۰ میلیارد تومان برسد.

در فرابورس ایران اما آیفکس با رشد ۳۵/ ۰ درصدی همراه شد. در معاملات روز سه‌شنبه این بازار ۱۳۵ نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۵۷ سهم (۴۲ درصد) مثبت و ۷۵ سهم (۵۵ درصد) منفی بود. در این بازار ۲۱ نماد (۱۶ درصد) صف خریدی به ارزش ۱۳۱ میلیارد تومان تشکیل دادند اما ۱۱ نماد (۸ درصد) نیز با صف فروشی به ارزش ۲۷۲ میلیارد تومان مواجه شدند.

بازار پایه نیز دیروز میزبان دادوستد ۱۲۱ نماد بود. در این میان ۴۰ سهم (۳۳ درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد دادوستد ۶۸ سهم (۵۶ درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۳۱ نماد (۲۷درصد) صف خریدی به ارزش ۷۵ میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۵۴ نماد (۴۵ درصد) با ارزشی بالغ بر ۵۱۷ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.

 

سرمایه‌گذاری جسورانه، از روش‌‌های تقریبا نوپدید در تامین مالی کسب‌وکار‌های استارت‌آپی و نوپا در کشور تلقی می‌شود که در آن، سرمایه‌گذار با استارت‌آپ‌ها وارد مشارکت می‌شود و جریان تجاری‌سازی محصول را راهبری می‌کند. این نوع سرمایه‌گذاری، نقش یک حلقه مفقوده را میان زنجیره دانش و شرکت‌های دانش‌بنیان با موضوع ثروت‌آفرینی ایفا کرده و هم‌افزایی موثری میان علم و ثروت ایجاد می‌کند.

در همین راستا روز گذشته فعالان بازار سرمایه گرد هم آورند تا درخصوص نقش نهادهای مالی در توسعه سرمایه‌گذاری جسورانه گفت‌وگو کنند.  رئیس سازمان بورس در گردهمایی فعالان بازار سرمایه و نقش نهادهای مالی در توسعه سرمایه‌گذاری جسورانه با بیان اینکه در بازار سرمایه تلاش کرده‌ایم بسترهای لازم ایجاد شود، گفت: با اتکا به روش‌های سنتی و صرفا تکیه ‌به تجهیز سرمایه‌ها در بخش سنتی نمی‌توان شاهد رشد گسترده‌ای بود‌ از این‌رو آنچه در صندوق نوآوری و شکوفایی رخ داده، بذری برای ‌ایجاد جهش‌های بزرگ اقتصادی است.‌

محمدعلی دهقان‌دهنوی، ضمن اشاره به فعالیت صندوق‌های جسورانه اظهار کرد: ورود صندوق‌های جسورانه در راستای هدف تامین مالی صورت گرفته است از این‌رو اگر صندوقی شکل بگیرد اما طی چند سال ‌فعالیت نداشته باشد، به هیچ عنوان قابل قبول نیست و در عملکرد این صندوق‌ها و دریافت کارمزد مدیران آنان بازبینی صورت ‌خواهد گرفت.‌ دهقان‌دهنوی ادامه داد: البته تعداد صندوق‌هایی که فعالیت نکرده‌اند، بسیار محدود است و اکثر صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه، علاقه‌مند به توسعه و ‌سرمایه‌گذاری هستند.‌

وی با تاکید بر حرفه‌ای‌گرایی مدیریت صندوق نوآوری و ‌شکوفایی گفت: این صندوق علاوه بر اینکه به حوزه‌های مختلف ورود کرده، نقش خود را نیز به صورت اهرمی تعریف کرده است تا ‌تجمیع منابع رخ دهد از این‌رو در بخش هدایت منابع به حوزه نوآوری عملکرد بسیار خوبی دارد.

 به گفته این مقام مسوول، فرابورس ایران پرچمدار این بخش است و با اشتیاق و پشتکار در این حوزه حرکت می‌کند تا بستر مناسبی برای ‌جمع‌آوری منابع باشد. بازار سرمایه ویژگی‌هایی دارد که تامین مالی نوآوری را تسهیل می‌کند و می‌تواند منابع کوچک مردمی را ‌جمع‌آوری و به سمت این بخش هدایت کند.‌

مشارکت صندوق‌های جسورانه با نهادهای مختلف

علی ناظمی، معاون سرمایه‌گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این گردهمایی از اجرای برنامه «جهش ایده» در صندوق نوآوری و شکوفایی خبر داد و گفت: در این برنامه هر شتاب‌دهنده‌ای که یک واحد سرمایه‌گذاری کند، ما دو برابر بر روی آن ایده سرمایه‌گذاری خواهیم کرد و پیش‌بینی می‌شود در شهریورماه با حمایت ۹ شتاب‌دهنده روی ۱۰۰ ایده سرمایه‌گذاری شود.  وی افزود: از سال ۱۹۵۸ آمریکا وارد تامین مالی و ایجاد فضایی برای فعالیت شرکت‌های نوآور شد که مشخص‌ترین نمونه این اقدام شرکت «اپل» در سال ۱۹۷۸ است که با سرمایه‌گذاری ۵۰۰ هزار دلار ایجاد شد و ارزش آن اکنون بالغ بر ۲هزار میلیون دلار است. وی تاکید کرد: مساله اصلی حمایت آمریکا از این شرکت‌ها این است که برای سرمایه‌گذاری اندکی که برای شرکت‌ها داشته، به گونه‌ای اقدام به مهندسی بازار کرده که اثربخشی آن بر این سرمایه‌گذاری بسیار باشد.  معاون سرمایه‌گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به اقدامات این صندوق در زمینه توسعه صندوق‌های جسورانه، خاطر نشان کرد: در این زمینه بر روی ۴۸ پروژه مشارکت داشتیم و در مدت یک سال و ۷ ماه، ۸۲۹ میلیارد تومان بر روی این تعداد پروژه سرمایه‌گذاری اتفاق افتاده است. ناظمی با تاکید بر اینکه این برنامه به مدت ۷ ماه است که در حال اجراست، گفت: عملکرد این برنامه به نظر ما عملکرد خیلی خوبی بوده و پیش‌بینی می‌شود که در شهریورماه با حمایت ۹ شتاب‌دهنده بر روی ۱۰۰ ایده سرمایه‌گذاری شود. وی با تاکید بر اینکه برنامه ما این است که دیگر پول وارد اکوسیستم نوآوری نکنیم، توضیح داد: در تلاش هستیم تا از ظرفیتی که بازار سرمایه ایجاد کرده به‌نام «تامین مالی جمعی» استفاده کنیم. در این برنامه تصورمان بر این است که مردم آمادگی سرمایه‌گذاری بر روی طرح‌ها را دارند، ولی در ابتدای شکل گیری این ابزار ممکن است اقبال نسبت به آن زیاد نباشد؛ از این رو آمادگی داریم که تا ۸۰ درصد اصل سرمایه را ضمانت کنیم و پروژه‌های تامین مالی جمعی از این طریق تحت حمایت صندوق قرار خواهند گرفت. معاون سرمایه‌گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه این سرمایه‌گذاری صندوق تا سال ۱۳۹۸ صفر بود، ادامه داد: این امر نه به دلیل کمبود منابع مالی صندوق نوآوری بلکه به دلیل نبود سازوکار تامین مالی و نبودن عناصری برای تشکیل بازار بوده است، ولی امروز مجموع سرمایه‌گذاری صندوق با ۱۵ درصد دارایی‌های نامشهود بالغ بر ۳۳۰۰ میلیارد تومان است و امید داریم که خودمان را در این قالب ببینیم که بازار نوآوری با کمک نهادها و بخش خصوصی شکل بگیرد.

جهش صندوق‌های ‌جسورانه بورسی

علی وحدت، رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی در ادامه این نشست با اشاره به اینکه امسال، سال جهش ظرفیت ‌استارت‌آپ‌ها با کمک بازار سرمایه است، گفت: در سال ۱۴۰۰ افزایش ظرفیت صندوق‌های جسورانه بورسی را پیگیری می‌کنیم تا از ‌پتانسیل‌های موجود در بازار سرمایه در این حوزه بیشتر بهره‌مند شویم و به نظر می‌رسد در ماه‌های آتی شاهد جهشی در صندوق‌های ‌جسورانه بورسی باشیم.‌ وی تامین مالی حوزه نوآوری و فناوری کشور را ماموریت اصلی این صندوق دانست و افزود: طی دو و نیم سال گذشته تلاش شده است که بخش‌های مختلف این حوزه را توسعه دهیم و در حال حاضر عملکرد این صندوق بالغ بر ۱۴ هزار میلیارد تومان است. وحدت با اشاره به حمایت بانک‌ها از فعالیت‌های حوزه دانش‌بنیان، اظهار کرد: بانک‌ها برای شرکت‌هایی که امکان دریافت تسهیلات بانکی را داشتند، پشتیبانی خوبی از این اکوسیستم نوآوری و فناوری کشور کرده‌اند، ضمن آنکه صندوق‌های پژوهش و فناوری نیز رشد خوبی را تجربه کردند. وی اعطای وام و تسهیلات، صدور ضمانت نامه، راه‌اندازی صندوق‌های جسورانه و سرمایه‌گذاری خطرپذیر را از دیگر اقدامات این صندوق برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان دانست و یادآور شد: بر این اساس از ۴۸ طرح در قالب سرمایه‌گذاری خطر پذیر حمایت شده است.  وحدت به فعالیت صندوق‌های جسورانه بورسی اشاره کرد و افزود: تاکنون ۱۱ صندوق جسورانه بورسی تشکیل شده و ما با این صندوق‌ها همکاری داریم به گونه‌ای که اگر این صندوق‌ها اقدام به سرمایه‌گذاری روی پروژه کنند، از سوی این صندوق ۴۰ درصد آورده را با نظارت و مدیریت آن بخش خصوصی، صندوق بورسی تامین خواهد کرد. همچنین حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان ظرفیت در این صندوق‌ها ایجاد شده است. از این تعداد چهار صندوق فعال هستند و موافقت اصولی چهار صندوق نیز صادر شده، ولی پذیره‌نویسی نشدند و سه مورد دیگر در حال دریافت موافقت اصولی هستند.

موانع جذب منابع توسط استارت‌آپ‌ها

عارف علیقلی‌پور، مدیر نهادهای مالی فرابورس ایران از دیگر سخنرانان این گردهمایی، با بررسی رتبه شاخص دسترسی به سرمایه‌گذاری خطرپذیر گفت: هم‌اکنون بزرگ‌ترین صندوق خصوصی بازار سرمایه در حال پذیره‌نویسی واحدهای خود در فرابورس ایران است و یک هزار و ۹۲۵ میلیارد تومان مجموع سرمایه صندوق‌های جسورانه و خصوصی در بازار سرمایه است. ضمن آنکه نزدیک به ۷هزار و ۷۰۰میلیارد تومان نیز مجموع درخواست‌هایی است که برای تاسیس صندوق‌های خصوصی و جسورانه‌ ارسال شده است.

علیقلی‌پور با اشاره به اینکه بازار سرمایه در حوزه تامین مالی نوآوری پیشرو است، بیان کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار موضوع تامین مالی در حوزه جسورانه را به فرابورس سپرده و ما همه تلاشمان را در توسعه این بخش به کار گرفته‌ایم.

 

بورس تهران هرچند طی دادوستدهای روز سه‌شنبه تغییر مسیر داد و در نهایت افت ۰۳/ ۰درصدی را تجربه کرد، اما شاهد کاهش تب فروش میان سهامداران و در مقابل شکل‌گیری موج‌های واقعی تقاضا بود؛ به‌طوری‌که این روزها همزمان با رشد ارزش معاملات خرد سهام، نسبت گردش مالی نیز تا حدودی بهبود یافته است و نوید پایان ریزش‌های سنگین را در این بازار می‌دهد. نسبت گردش پولی که در دوره رکود پس از اعمال دامنه نامتقارن به ۱۴ درصد رسیده بود در هفته‌های اخیر از ۲۱ درصد فراتر رفته است.


بازار سهام در روز گذشته شاهد افت اندک شاخص کل بود. در این روز افت نسبی تقاضا سبب شد این بازار پس از چند روز صعود نتواند تغییر فاز دهد. با این حال افت قابل‌توجه ارزش صف‌های فروش و افزایش نسبت نقدشوندگی در بورس تهران حکایت از آن دارد که این بازار می‌تواند در هفته‌ها و ماه‌‌های پیش‌رو روزهای بهتری را سپری کند. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» هم اکنون حکایت از آن دارد که افزایش نسبت نقدشوندگی به محدوده 6/ 21درصد در حالی رقم خورده که از 25 بهمن سال گذشته تا اوایل خرداد این نسبت به 1/ 14 درصد کاهش یافته بود.

آن روی سکه شاخص
معاملات بازار سهام در روز گذشته برآیندی متفاوت از انتظارات داشت. طی این روز در حالی که انتظار می‌رفت شاهد رشد بیشتر شاخص کل بورس باشیم و از همین رهگذر با 20 درصدی شدن رشد قیمت‌ها در این بازار از کف به ثبت رسیده بورس وارد فاز گاوی (صعودی) شود، چنین امری محقق نشد. مساله اینجا بود که طی روز معاملاتی اخیر در حالی که بازار با افزایش تقاضا کار خود را آغاز کرده بود رفته رفته با افزایش عرضه‌ها شاهد قدرت گرفتن فروشندگان شد و با رسیدن به محدوده عملکرد، شاخص بورس تمامی مسیر پیموده را بازگشت. بر این اساس در حالی نماگر اصلی بورس در پایان معاملات با ثبت افت 414 واحدی به محدوده یک‌میلیون و 303 هزار واحد رسید که در یک ساعت نخست معاملات تا محدوده یک‌میلیون و 309 هزار واحدی بالا آمده بود.  بررسی اعداد و ارقام به ثبت رسیده در روز سه‌شنبه حکایت از این واقعیت دارد که پس از تجربه چند روز مثبت و افزایش دور از انتظار در یک هفته اخیر در این روز شاهد دست‌به‌دست شدن سهام از سوی بسیاری از فعالان بازار سرمایه بوده‌ایم. همان طور که در گزارش‌های قبلی نیز بارها به آن اشاره شد در شرایطی که پس از چند روز بازارهایی نظیر بازار سهام با افزایش قیمت روبه‌رو می‌شوند، طبیعی است که تعداد فروشندگان از تعداد خریداران در حدی متعادل افزایش یابد. این شرایط دقیقا طی روز گذشته در بازار مشهود بود. در این روز ارزش معاملات به رغم فزونی عرضه بر تقاضا افزایش یافت تا جایی که ارزش معاملات خرد به 5244 میلیارد تومان رسید. همچنین جا‌به‌جایی پول میان حقیقی و حقوقی به نحوی بود که طی این روز در مجموع سرمایه‌گذاران نهادی 180 میلیارد تومان از سهام سرمایه‌گذاران خرد را خریدند که البته برای چنین وضعیتی نه رقم بالایی است و نه حکایت از بروز خطر برای تهدید صعود بازار خواهد بود. در همین یک ماه قبل در بسیاری از روزها خروج پول حقیقی از بازار به حدود 400 میلیارد تومان نیز رسیده بود. برآیند معاملات در این روز سبب شد تا شاهد افزایش تعداد سهامی باشیم که کار خود را در روز سه‌شنبه با افت قیمت به پایان رساندند. در این روز از مجموع 334 نماد معامله شده، قیمت پایانی 134 سهم (40 درصد) مثبت بود و در مقابل 190 سهم (57 درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. با این حال بررسی ارزش صف‌های فروش حکایت از افقی روشن پیش روی بازار سهام داشت.

افت جدی ارزش صفوف فروش
نکته مهم معاملات روز سه‌شنبه اما کاهش جدی ارزش صف‌های فروش بود به طوری‌که از تاریخ 25 بهمن سال گذشته تاکنون بازار سهام هیچ‌گاه شاهد چنین رقمی نبوده است. بر این اساس معاملات روز گذشته در حالی خاتمه یافته است که تنها 11 درصد نمادها در صف فروش بودند. ارزش صف فروش مورد بحث در این روز 397 میلیارد تومان کاهش یافت. این مساله حکایت از آن دارد که در حال حاضر اگرچه روند روزهای گذشته بازار سهام بسیار آهسته و پیوسته میل به صعود داشته است، با این حال نوع این صعود دیگر نمی‌تواند به نحوی باشد که در نیمه نخست سال 99 شاهد آن بوده‌ایم. با توجه به آنچه در یک سال گذشته شاهد آن بوده‌ایم مدت زمان زیادی نیاز خواهد بود تا بازگشت اعتماد به بازار سهام به نحوی باشد که مانند سال گذشته بتوان انتظار رشد سریع قیمت‌ها در بازار سهام را داشت. از سوی دیگر اگرچه به گفته کارشناسان اقتصادی کسری بودجه سنگین در صورت عدم گشایش مالی ناشی از برجام در انتظار دولت خواهد بود با وجود این آزاد شدن منابع مالی کشور نیز امری محتمل است که احتمالا در ماه‌های پیش رو شاهد آن نیز باشیم.

بر اساس آنچه علی ربیعی سخنگوی دولت روز گذشته به رسانه‌ها گفته است: «در آستانه احیای برجام قرار داریم و یک‌بار دیگر ملت ما به مشاهده آثار مثبت این توافق نزدیک‌تر از هر زمان دیگری هستند.» از این رو بیراه نیست اگر حصول توافق را در ماه‌های پیش رو امری محتمل بدانیم.

البته فراتر از برجام افت ارزش صف‌های فروش در بورس پیام دیگری نیز دارد. پس از آنکه مداخله دستوری به جان بورس افتاد و تخلیه حباب بازار سرمایه از سوی مسوولان بازار یاد شده به دلیل به کارگیری تدابیر غلط و غیر‌کارشناسی با مشکل مواجه شد، شاهد آن بودیم که نقدشوندگی نیز در این بازار کاهش یافت. این عامل نه تنها سبب شد کارآیی بازار سهام به شکلی جدی تهدید شود بلکه انباشته شدن عرضه در صف‌های خرید که خود معلول استفاده از دامنه نوسان نا‌متقارن بود، موجب شد تا هر روز این صف‌ها از روز قبل بیشتر شود و در نتیجه بازار همان طور که در سمت تقاضا تا نیمه نخست سال 99 دچار بیش‌واکنشی شده بود در نیمه بعدی نیز و تا همین دو ماه قبل با حالتی مشابه در طرف معکوس روبه‌رو شود.

سیگنال آرامش
تمامی اینها در حال حاضر این پیام را به سهامداران خرد می‌رساند که اگر چه تحت تاثیر مشخص نبودن آینده برجام یا رویکرد اقتصادی دولت آینده نمی‌توان روی رشد جدی قیمت سهام و آغاز یک روند صعودی قدرتمند حساب کرد با این حال می‌توان از مجموع اعداد و ارقام به ثبت رسیده در بازار سهام این‌طور استنباط کرد که دیگر خبر چندانی از فشار فروش غیر قابل مهار نخواهد بود. این امر به آن معناست که با توجه به کاهش شدید قیمت سهام در ماه‌های گذشته ممکن است سرمایه‌گذاران نهادی در پیش‌بینی روند آتی به گونه‌ای پیش بروند که بر تقاضای سهام بنیادی در موقعیت کنونی بیفزایند؛ عاملی که با توجه به افزایش نسبت نقدشوندگی در مقطع فعلی بعید نیست.

بهبود نقدشوندگی طبیعی
بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» در حال حاضر حکایت از آن دارد که نسبت نقدشوندگی در این بازار که حاصل مجموع ارزش معاملات تقسیم بر میانگین ارزش بازار است تا پایان روز اخیر به 6/ 21 درصد رسیده است. این افزایش از تاریخ 29 خرداد به ثبت رسیده است. این در حالی است که تا قبل از این تاریخ یعنی از 25 بهمن تا 3 خرداد این نسبت به 14 درصد کاهش یافته بود. این زمان دقیقا همان وقتی است که با به کارگیری دامنه نوسان نامتقارن بخش بزرگی از سهام موجود در بازار درگیر صف فروش شد و قضیه تا جایی تداوم یافت که حتی شاهد تشکیل صف فروش در 80 درصد نمادها در بازار سهام بودیم. در آن زمان به رغم وجود انتقادهای گسترده بر این تصمیم پا‌فشاری شد تا در نهایت بعد از گذر چند ماه متولیان بازار سهام راضی به بازگشت از این تصمیم شدند.

همان طور که در گزارش‌های قبلی نیز مورد توجه قرار گرفته است رفتن بازار به مسیر خرد جمعی و بدون دخالت بیرونی در بسیاری از کشورهای جهان یک امر بدیهی است. در ایران نیز این مساله هر بار که مورد تهدید قرار گرفته در وضعیت بازار اثر منفی گذاشته است. در حال حاضر نیز نمی‌توان گفت رشد نسبت نقدشوندگی به فراتر از 21 درصد به معنای رشد حتمی بازار است، با این حال اگر در نظر بگیریم که افت قیمت سهام توانسته بسیاری از سرمایه‌گذاران خرد را به سمت بورس جذب کند، می‌توان رشد نسبت یاد شده را به فال نیک گرفت.

بررسی‌ها همچنین حکایت از آن دارد که با وجود حمایت دستوری از بازار سهام طی ماه‌های بعد از ریزش بورس مثبت نقدشوندگی حدود 40 درصد بوده که با وجود این تامین دستوری پول یا به‌عبارتی پول‌پاشی نتوانسته چندان که باید حال بازار را خوب کند. البته برای آنکه د‌ریابیم در دوره رونق بازار سهام نقدشوندگی چه وضعیتی داشته باید رقم 6/ 21 درصد کنونی در این نسبت را به 5/ 63‌درصد به ثبت رسیده از ابتدای سال 99 تا 19 مرداد این سال یعنی نقطه اوج شاخص مقایسه کنیم. نکته قابل‌توجه دیگر در این بررسی این است که با رسیدن به نسبت نقدشوندگی 6/ 21درصدی بازار سهام هم اکنون به میانگین سال 97 رسیده است. در این سال جرقه رونق تورمی بازار سرمایه زده شد و افزایش تقاضا نقدشوندگی را به 4/ 21درصد رساند. پس از آن افزایش نقدشوندگی در این بازار تا دو سال بعد تداوم یافت، با این حال بر اساس داده‌های به ثبت رسیده از سال 88 افزایش نقدشوندگی تا سطح یاد شده سطحی مطلوب را نمایان می‌کند. بر اساس داده‌های سایت گلوبال اکونومی بر اساس نسبت نقدشوندگی ایران در سال  2020رتبه 21 نقدشوندگی را در جهان داشته است. در این سال ترکیه، چین و کره جنوبی با ثبت ارقام 365، 258 و 238 درصدی به ترتیب در رتبه‌های اول تا سوم قرار دارند.

 

در گزارش فعالیت ماهانه منتهی به خردادماه سال ۱۴۰۰ مجموع درآمد‌های شناسایی‌شده پتروشیمی بوعلی سینا طی دوره یک‌ماهه برابر با ۱۷.۹۰۲ میلیارد ریال اعلام‌شده و درآمد‌های حاصل‌شده این پتروشیمی از ابتدای سال مالی تا انتهای خردادماه سال جاری بالغ‌بر ۴۳.۷۲۴ میلیارد ریال بوده، همچنین درآمدی که طی این ماه به دست آمده از محصول فروش محصولات در بازار‌های داخلی و صادراتی بوده است.

بر پایه این گزارش، میزان درآمد‌های شناسایی‌شده پتروشیمی بوعلی سینا در خردادماه سال جاری نسبت به ماه گذشته با کاهش ۹.۷۴ درصدی مواجه بوده و در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نیز افزایش درآمد ۱۲۵ درصدی را شاهد بوده، بیشترین میزان درآمد شناسایی‌شده “بوعلی” در اختیار «ریفرمیت» با ۷.۸۷۲ میلیارد ریال بوده و جایگاه بعدی پس‌ازآن را «برش سنگین» با ۴.۳۶۴ میلیارد ریال در اختیار داشته است.

همچنین مقدار فروش محصولات “بوعلی” در خردادماه سال جاری برابر با ۱۳۸.۱۷۴ تن بوده که نسبت به ماه گذشته با کاهش ۱۶ درصدی مواجه بوده و همچنین در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نیز ۳.۲۸ درصد رشد پیداکرده، در خردادماه سال ۱۴۰۰ بیشترین میزان فروش “بوعلی” در حوزه بازار صادراتی بوده، عمده‌ترین فروش محصول در این دوره به «ریفرمیت» با ۵۳.۶۵۱ اختصاص یافته و از این محصول نیز به عنوان گران‌ترین محصول پتروشیمی بوعلی سینا یاد می‌شود.

 

شرکت فرآورده‌های غذایی و قند چهارمحال از ثبت افزایش سرمایه خبر داد.

بر این اساس، این شرکت اعلام کرد، بر اساس تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده افزایش سرمایه شرکت از مبلغ ۵۶۰,۰۰۰ میلیون ریال به‌مبلغ ۲,۴۵۵,۹۶۰ میلیون ریال (از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها مبلغ ۱۸۹۵۹۶۰ میلیون ریال و) در تاریخ ۱۴۰۰/۰۴/۲۲ در مرجع ثبت شرکت‌ها به ثبت رسیده است.

فولاژ در گزارش فعالیت ماهانه منتهی به خردادماه سال ۱۴۰۰ مجموع درآمد‌های شناسایی‌شده را طی این دوره مبلغی بالغ‌بر ۸.۸۳۹ میلیارد ریال ارائه کرده ومیزان درآمد این شرکت از ابتدای سال مالی تا انتهای خردادماه نیز ۲۲.۱۶۴ میلیارد ریال شناسایی‌شده، همچنین درآمد‌های کسب‌شده این شرکت از فروش محصولات در ۲ بازار داخلی و صادراتی به دست آمده است.

بر پایه این گزارش، میزان درآمدی که فولاد آلیاژی ایران در گزارش ماهانه به ثبت رسانده نسبت به ماه گذشته با ۱۵ درصد رشد مواجه بوده و در مقایسه با سال گذشته نیز با افزایش درآمد ۱۸۲ درصدی روبه‌رو بوده است.

بیشترین میزان درآمد فولاد آلیاژی ایران در خردادماه ۱۴۰۰ از بازار داخلی با ۷.۹۶۶ میلیارد ریال بوده که بیشترین درآمد حاصل‌شده در این بازار از بخش «آلیاژی» با ۷.۳۷۶ میلیارد ریال به‌دست‌آمده و جایگاه بعدی در اختیار بخش «مهندسی» بوده است.

مجموع فروش داخلی و صادراتی محصولات “فولاژ” برابر با ۴۲.۸۱۱ تن اعلام‌شده که نسبت به ماه گذشته ۱۱ درصد افزایش فروش را تجربه کرده و در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نیز نزدیک به ۱۶ درصد رشد داشته، همچنین بخش عمده‌ای از این فروش را در بازار داخلی شاهد هستیم.

گروهی از کاربران بایننس که به دلیل قطع شدن دسترسی خود به این پلتفرم در ماه مه متحمل خسارت شده‌اند، در تلاش هستند تا پول‌های خود را از آن پس بگیرند. این کاربران برای موقعیت‌های خود در بازار آتی اهرم‌هایی را در نظر گرفته بودند اما با قطعی حدوداً یک ساعته اپلیکیشن بایننس نتوانستند دارایی‌های خود را مدیریت کنند. به گزارش وال استریت ژورنال، دست‌کم ۷۰۰ نفر در فرانسه قصد دارند از این صرافی شکایت کنند. بر طبق این گزارش، تعداد کاربرانی که در ایتالیا از این قطعی خسارت دیده و قصد شکایت دارند، از شمار شاکیان در فرانسه هم بیشتر است.

 

مجمع عمومی سالانه شرکت نفت سپاهان (شسپا) با حضور اکثریت سهامداران و نمایندگان قانونی آنها روز دوشنبه گذشته برگزار شد. در این جلسه، محمدحسین رزاقی، مدیرعامل شرکت نفت سپاهان ضمن ارائه گزارش سالانه هیات‌مدیره به مجمع، به تبیین برنامه‌ها و استراتژی این شرکت در سال‌های پیش رو پرداخت.

وی، با اشاره به سهم ۳۶ درصدی این شرکت از کل تولید روانکارها در کشور، گفت: شرکت نفت سپاهان به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده و تامین کننده روغن پایه گروه ۱ در خاورمیانه، سهم مناسبی از بازارهای صادراتی را در دست دارد که با توجه به افزایش نرخ ارز، فرصت مناسبی برای کسب سود این شرکت فراهم آمده است.

رزاقی افزود: با توجه به استراتژی و سند چشم‌انداز شرکت نفت سپاهان، کاهش خام فروشی و تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر و کسب جایگاه مناسب برای برند اسپیدی در بازار داخلی از اهداف میان‌مدت شرکت به شمار می‌رود.

وی خاطرنشان کرد: این شرکت در سال ۱۳۹۹ با ثبت رکورد بیشترین فروش داخلی در ادوار گذشته، موفق به ثبت رکورد فروش ۱۳۰ هزار تن انواع محصولات روغن موتوری در داخل کشور شد که علاوه بر کسب مقام دوم فروش روغن در بازار ایران، افزایش ۲۲ درصدی سهم بازار را برای این شرکت به ارمغان آورد.

مدیرعامل شرکت نفت سپاهان، «بهبود سودآوری از طریق توسعه سبد محصولات»، «رشد و توسعه سهم فروش در بازارهای هدف»، «بهبود بهره‌وری سازمان در حوزه‌های مختلف» و «بهبود شرایط ایمنی، بهداشت و زیست محیطی سازمان» را به عنوان رئوس اصلی استراتژی شرکت برشمرد.

به گفته وی، به‌رغم شیوع ویروس کرونا و آثار منفی آن بر بازار، شرکت نفت سپاهان موفق شد در سال گذشته رشد ۳۰ درصدی فروش محصولات موتوری را در سبد فروش داخلی محقق سازد.

رزاقی، از فروش کل سال ۱۳۹۹ انواع محصولات شرکت به میزان ۷۰۲هزار تن، به ارزش ۷۲هزار میلیارد ریال خبر داد و گفت: از این میزان، ۲۴۲هزار تن به ارزش ۳۰هزار میلیارد ریال به فروش انواع محصولات در بازارهای داخلی و ۴۶۰هزار تن به ارزش ۴۲هزار میلیارد ریال به صادرات شرکت مربوط

می‌شود.

وی همچنین از ثبت رکورد ۱۷هزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی سود خالص شرکت در سال ۱۳۹۹ خبر داد و خاطرنشان ساخت: این میزان، رکورد بالاترین رقم سود سالانه شرکت است و نسبت به دوره مالی سال قبل از ۸۱ درصد رشد حکایت دارد.

محمدحسین رزاقی، پس از ارائه گزارش هیات‌مدیره به مجمع عمومی عادی سالانه شرکت، به تشریح عملکرد سه ماه نخست سال ۱۴۰۰ پرداخت و گفت: در این مدت، تولید محصولات مالتی گرید شرکت از مونو گرید پیشی گرفته که این امر افزایش کیفیت سبد فروش شرکت را به همراه دارد.

همچنین شرکت نفت سپاهان در سه ماه نخست سال ۱۴۰۰ موفق به کسب سهم ۳۸ درصدی بازار داخلی فروش روغن موتوری بنزینی و دیزلی شده که از این نظر با سهم ۳۸ درصدی شرکت نفت بهران در بازار برابر شده است.

به گفته وی، با توجه به عدم دخالت سازمان حمایت در قیمت‌گذاری محصولات صنعتی، برگ برنده شرکت در سال‌های آینده، توسعه تولید و فروش با کیفیت این محصولات است که تضمین کننده حاشیه سود شرکت خواهد بود.

مجمع عمومی عادی سالانه شرکت نفت سپاهان، با تایید صورت‌های مالی سال مالی ۱۳۹۹، تقسیم سود نقدی ۱۱۰ تومانی به ازای هر سهم را به تصویب رساند و مقرر شد سود سهامداران از ۱۶ آبان از طریق سامانه سجام، پرداخت شود.

در مجمع عمومی فوق‌العاده شرکت نفت سپاهان که بلافاصله پس از مجمع عمومی عادی سالانه برگزار شد، پس از ارائه گزارش حسابرس قانونی شرکت و موافقت سازمان بورس، افزایش سرمایه ۵۷هزار و ۶۰۰ میلیارد ریالی شرکت از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها به تصویب رسید و سرمایه این شرکت از ۹هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال به ۶۷هزار و یکصد میلیارد ریال رسید.

مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت فروشگاه‌های زنجیره‌ای افق کوروش، با حضور اعضای مجمع و ‌حضور ۶۴/ ۹۱ درصد سهامداران با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در سازمان مدیریت صنعتی برگزار و به صورت آنلاین نیز پخش ‌شد.

در این مجمع حسین صبوری مدیرعامل شرکت فروشگاه‌های زنجیره‌ای افق کوروش به گزارش عملکرد این شرکت پرداخت و با اشاره به ارزش شرکت در بازار سرمایه گفت: ما توانستیم با توجه به وضعیت بد بورس خود را حفظ کنیم که این ارزش به ۲۱هزار و۹۰۰ میلیارد تومان رسیده است.

وی افزود: افق کوروش سال گذشته در روز ۷۶۰ هزار فاکتور صادر کرده است که این موضوع افزایش تعداد خرید در روز را به همراه داشته است.

مدیرعامل فروشگاه‌های زنجیره‌ای افق کوروش با اشاره به ۴۶۰ شعبه در شهرهای مختلف گفت: در سال گذشته ۲۵۶۹ فروشگاه افتتاح شده است که برنامه افزایش این شعبه‌ها را در سال جدید خواهیم داشت.

صبوری ادامه داد: فروش خالص شرکت در سال ۹۹ از ۹هزار و ۱۱۶ میلیارد ریال به ۱۵ هزار و ۲۶۰ میلیارد ریال رسیده که سبب رشد۶۷ درصدی شده است. همچنین در سود خالص از ۵۱۵ میلیارد ریال به یک‌هزار و ۶۰۸ میلیارد ریال رسیده که افزایش ۲۱۲ درصدی در این بخش داشته ایم.

وی گفت: افزایش سرمایه شرکت از مبلغ ۳۰۰ میلیارد تومان به ۱۵۰۰ میلیارد تومان از محل تجدید ارزیابی دارایی در جریان است.

طبق ماده ١٣ قانون رفع موانع تولید، شرکت های تولیدی ذی ربط تابع وزارت نفت مجاز هستند تا قیمت پایه نفت خام و میعانات گازی عرضه شده در بورس را تا دو درصد کمتر از ٩٥ درصد فوب خلیج فارس برای پالایشگاه ها تعیین کنند.

علی نقوی، مدیر عامل شرکت بورس انرژی ایران در پاسخ به پرسش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) مبنی بر اینکه آیا در بورس انرژی زیرساخت و مکانیزم لازم برای ایجاد شفافیت در تعیین قیمت خوراک پالایشگاه ها وجود دارد یا خیر، گفت: ماده ١٣ قانون رفع موانع تولید، ساز و کار بورس انرژی را برای عرضه نفت خام و میعانات گازی به پالایشگاه ها در اولویت قرار داده است و این موضوع به صراحت در قانون رفع موانع تولید اعلام شده است.

وی ادامه داد: در بورس انرژی ایران تمامی زیرساخت های لازم برای اجرایی شدن این ماده وجود دارد تا خوراک مورد نیاز صنعت پالایشگاهی در این بورس عرضه شود.

به گفته نقوی، عرضه خوراک پالایشگاه ها در بورس انرژی ایران موجب تعیین وضعیت نرخ خرید خوراک و شفافیت بیشتر صورت های مالی پالایشگاه ها، افزایش درآمد ناشی از تخفیف دو درصدی نرخ خوراک می شود.

مدیر عامل شرکت بورس انرژی خاطرنشان کرد: با وجود چنین مزایایی اما در چندسال اخیر هیچگونه عرضه داخلی نفت خام و میعانات گازی مورد نیاز پالایشگاه ها از سوی شرکت های تابعه وزارت نفت انجام نشده است.

وی در پاسخ به سوال دیگر “سنا” مبنی بر اینکه دولت در این زمینه چه کمکی می تواند داشته باشد، گفت: دولت مجری قوانین مصوب است و انتظار می رود در راستای افزایش شفافیت اقتصادی کشور شرکت های دولتی تابعه وزارت نفت از جمله شرکت ملی نفت ایران ملزم به اجرای قوانین بالادستی شوند، همچنین از سوی دیگر انجمن صنفی پالایشگاه های کشور هم باید مطالبه گر و پیگیر عرضه خوراک از طریق بورس باشند.

نقوی در پایان اظهار داشت: با پیگیری های مستمر انجام شده، در حال حاضر میعانات گازی مورد نیاز پالایشگاه های کوچک (مینی ریفانیری ها) به صورت منظم و مستمر در بورس انرژی ایران عرضه می شود و مدیران پالایشگاه های کوچک در کنار بورس انرژی پیگر جدی عرضه خوراک در بورس بودند تا در فضای شفاف و رقابتی امکان خرید داشته باشند.

بررسی عملکرد سه ماهه صنایع، گویای چرایی روند خوب بازار است. به عنوان مثال صنایع خودرویی، بانکی و پتروشیمی ها گزارش های ماهانه های خوبی ارائه دادند و از سود و فروش مطلوبی برخوردار بودند.

حامد ستاک با اشاره به روند صعودی و مثبت بورس در هفته های اخیر به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: میزان حجم معاملات نشان از قوی بودن بازار سرمایه دارد و چنانچه بتوانیم این حجم از معاملات را تحلیل و موشکافی کنیم، متوجه خواهیم شد چه افرادی و با چه هدفی به بازار وارد شده اند.

به گفته این کارشناس بازار سرمایه، اگر خریدها حمایتی باشند، به بیانی دیگر، توسط زور و اجبار نهادهایی انجام پذیرفته باشند، بازار جذابیت نخواهد داشت. اما اگر این حجم از معاملات توسط افراد حقیقی و با هدف کسب سود اتفاق بیفتد، تحلیل‌ها به ما نشان خواهد داد که خریدها توسط افرادی با توانایی مالی بیشتر انجام شده است.

وی از نشانه های تغییر روند بازار سرمایه خبر داد و گفت: خوشبختانه تغییر روندها مثبت ارزیابی می شود، زیرا حجم معاملات و تعداد خریدار و فروشنده ها افزایش یافته است.

ستاک در ادامه اظهار داشت: حجم بالای معاملات بعد از افت شدید بازار که از مرداد سال گذشته شروع شد گویای این نکته است که منطق و عقلانیت جایگزین خرید و فروش های هیجانی شده است. معاملات با صرف زمان و تخصص بیشتری صورت می گیرد بنابراین ضریب اشتباه در بازار کمتر می شود.

این کارشناس بازار سرمایه به سهامداران توصیه کرد که در صورت نداشتن وقت و دانش کافی حتماً به صورت غیر مستقیم وارد بازار سرمایه شوند.

ستاک عنوان کرد: با توجه به وجود صنایع مختلف در بازار و حضور نماینده ای از آن صنایع در بورس، افراد با توجه به حرفه و تخصصی خاص خود می توانند شرکت های مربوط به تخصص خود را در بازار یافته و با کمک دانشی که در این زمینه دارند، شرکت های فعال در بازار را مورد ارزش گذاری و ارزیابی خود قرار دهند.

وی اظهار امیدواری کرد: چنانچه افراد با شیوه فوق وارد بازار سرمایه شوند در آینده ای نزدیک دانش خود را گسترش داده و دچار ضرر و زیان نخواهند شد.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به گزارش های سه ماهه بازار و اینکه گزارش ها فراتر از انتظارات فعالان بوده است، بیان داشت: خوشبختانه با بررسی گزارش فعالیت سه ماهه، شاهد روند خوب بازار هستیم به طوریکه صنایع خودرویی، بانکی و پتروشیمی ها گزارش های خوبی را ارائه داده و سودها و فروش های خوبی داشته اند.

 

عاشوری: «شنبه مجامع شرکت ها برگزار می شوند. طبق قانون تجارت، این شرکت ها از ابتدای سال به مدت چهار ماه فرصت دارند تا مجامع را برگزار کنند و اکنون که هشت روز تا پایان تیر ماه باقیمانده است طبق قانون به هیچ عنوان نمی توانند تاخیری در برگزاری مجامع داشته باشند.»

ناصر عاشوری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت با اشاره به عدم اعلام نرخ خوراک پالایشگاه ها از سوی وزارت نفت به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: برای تنظیم درست صورت های مالی باید قیمت خوراک پالایشگاه ها از سوی وزارت نفت اعلام شود. در نظر داشته باشید که وزیر نفت باید دستور دهد تا قیمت نفت استخراج و ابلاغ شود.

وی با بیان اینکه متأسفانه تاکنون وزارت نفت، نرخ نفت خام برای سه ماه پایانی سال ٩٩ را اعلام نکرده است، افزود: با توجه به اینکه به لحاظ قانون تجارت باید مجامع سالانه شرکت ها حداکثر در چهار ماه نخست سال برگزار شود، بنابراین اکنون طبق مهلت قانونی، تنها ۹ روز برای برگزاری مجامع باقی مانده و شرکت های بورسی هم باید براساس قانون، مجامع را در زمان مقرر برگزار کنند.

عاشوری خاطرنشان کرد: در هفته جاری، مجامع ٩ شرکت بزرگ که جزو انجمن صنایع پالایشی هستند، برگزار می شود. اما تنظیم صورت مالی شرکت ها به دلیل عدم اعلام نرخ خوراک پالایشی ها دچار اختلال شده است که همین امر به مراتب زمینه ساز مشکل برای سازمان بورس و اوراق بهادار، سازمان امور مالیاتی، صاحبان سرمایه و ذینفعان خواهد شد.

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ادامه داد: در این مدت با وزیر نفت و سازمان بورس مکاتباتی داشتیم تا در مدت باقیمانده، قیمت نفت خام اعلام و مشکلات فعلی برطرف شود تا از طریق آن صورت های مالی که در مجامع مورد بررسی قرار می گیرند قابل استناد، حقوقی، قانونی و قابل اتکا باشند.

وی اظهار داشت: اگر نرخ خوراک پالایشی ها در سه ماه آخر سال ٩٩ اعلام نشود، شرکت ها ناچار می شوند تا قیمتی را به صورت میانگین پیش بینی و مجامع را برگزار کنند، در حالی که تعیین قیمت به این صورت قابل اتکا نیست و فعالان بازار می توانند نسبت به این موضوع اعتراض داشته باشند.

عاشوری خاطرنشان کرد: چنین اقدامی در آینده باعث ایجاد مشکلاتی دیگر برای این شرکت ها می شود که تأمین کننده سوخت و نیز ارز کشور از طریق فروش فرآورده ها هستند و از گردش مالی زیادی برخوردارند؛ بنابراین در خواست ما این است که نرخ خوراک به شرکت های پالایشی تا چند ساعت آینده اعلام شود.

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت با اشاره به اینکه تاکنون هیچ دلیل مشخصی برای عدم اعلام نرخ خوراک پالایشی ها اعلام نشده است، گفت: شاید دلیل این اتفاق تغییر ملاک قیمت گذاری ها باشد که در قانون پیش بینی شده است تا اعلام نرخ براساس قیمت فوب خلیج فارس باشد.

وی اذعان داشت: این احتمال وجود دارد که استخراج قیمت فوب خلیج فارس مشکل زا بوده است و هنوز نتوانسته قیمتی را تعیین کند؛ بنابراین این امر باعث شده است تا چهار ماه از مهلت قانونی اعلام نرخ بگذرد.

امروز، در بازارهای جهانی تنها طلا سبز بود و آلومینیوم، سرب، طلا، مس، روی و نفت کاهشی شدند تا آغاز سرخی را بر بازارهای جهانی رقم بزنند.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، امروز شاهد کاهش ۰.۳۸ درصدی هر بشکه نفت برنت دریای شمال بودیم تا طلای سیاه در آخرین معاملات خود ۷۶ دلار و ۲۰ سنت دادوستد شود.

نفت خام آمریکا (وست تگزاس اینترمدییت) نیز افت ۰.۴۸ درصدی را ثبت کرد تا در هر بشکه ۷۴ دلار و ۸۹ سنت معامله شود.

طلا افزایش ۰.۲۱ درصدی را تجربه کرد و هر اونس طلا به قیمت یک هزار و ۸۱۳ دلار و ۶۵ سنت معامله شد.

درجای قیمتی فلزات

همچنین، مس با کاهش ۰.۱۴ درصدی مواجه شد و ۹ هزار و ۳۸۶ دلار و ۲۵ سنت قیمت خورد. روی نیز با کاهش قیمت ۰.۳۷درصدی مواجه شد و ۲ هزار و ۹۲۴ دلار و ۷۵ سنت دادوستد شد. سرب و آلومینیوم نیز به ترتیب با کاهش ۰.۴۶ و ۰.۴۲ درصدی، ۲ هزار و ۲۹۶ دلار و ۷۵ سنت و دو هزار و ۵۲۵ دلار و ۷۵ سنت معامله شدند.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما