اخبار روز

دولت بایدن بررسی طرح‌های چین برای یوآن دیجیتال را آغاز کرده است. برخی مقامات آمریکا نگرانند این اقدام چین تلاشی بلندمدت برای سرنگون کردن دلار به عنوان ارز ذخیره برتر دنیا باشد. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از بلومبرگ، در شرایطی که روند راه‌اندازی ارز دیجیتال چین شتاب گرفته است، مقامات خزانه‌داری، وزارت کشور، پنتاگون و شورای امنیت ملی آمریکا تلاش‌های خود را برای فهم پیامدهای احتمالی آن بیشتر کرده‌اند. مقامات آمریکا چندان نگران تاثیر فوری یوآن دیجیتال بر سیستم مالی جهانی نیستند ولی می‌خواهند بدانند این ارز دیجیتال چطور توزیع می‌شود و آیا می‌توان از آن برای دور زدن تحریم‌های آمریکا استفاده کرد. هیچ کدام از مقامات آمریکا توضیحی در این مورد نداده‌اند. بانک مرکزی چین انتشار آزمایشی یوآن دیجیتال را در شهرهای این کشور آغاز کرده و اولین بانک مرکزی بزرگ دنیا خواهد بود که یک ارز مجازی منتشر می‌کند. بسیاری از جزئیات کلیدی در مورد یوآن دیجیتال مثل نحوه توزیع آن هنوز هم مبهم است. بسته شدن یک قرارداد مشترک بین چین و شبکه پرداخت بین‌المللی سوئیفت نشان می‌دهد این احتمال وجود دارد که یوآن دیجیتال در همین ساختار مالی فعلی به کار گرفته شود. مقامات چین بارها گفته‌اند هدف اصلی از انتشار یوآن دیجیتال جایگزینی سکه و اسکناس‌های بانکی، کاهش تمایل به استفاده از ارزهای مجازی و تکمیل سیستم‌های پرداخت الکترونیک فعلی است.

اخبار روز

دنیای‌اقتصاد- محمد تقی‌پور : به‌رغم اینکه داده‌های اقتصاد آمریکا حکایت از ریکاوری پر سرعت و قدرتمند دارد، اما جرومی پاول، سکان‌دار فدرال رزرو در مصاحبه‌ای در روز یکشنبه تاکید کرد که بانک مرکزی آمریکا برای حفظ سیاست‌های پولی انبساطی خود متعهد است. این سیاست‌های انبساطی شامل حفظ نرخ بهره هدف در سطح صفر درصد و خرید ماهانه ۱۲۰ میلیارد دلار اوراق قرضه است. پاول در بخش مهم صحبت‌های خود گفت بعید می‌داند که بانک مرکزی در سال ۲۰۲۱ نرخ بهره را افزایش دهد.
افق روشن اقتصاد آمریکا در 2021
نرخ بهره بالا نمی‌رود
تحلیلگران معتقدند تا زمانی که نرخ تورم در آمریکا تحت کنترل فدرال رزرو باشد، به‌رغم بهبود وضعیت اقتصادی، نرخ بهره هدف فعلا افزایش پیدا نخواهد کرد زیرا هنوز میلیون‌ها آمریکایی آسیب‌دیده از پاندمی کرونا نیاز به حمایت اقتصادی دارند. آمریکا از لحاظ کمک مالی به شهروندان و همچنین واکسیناسیون یکی از بهترین عملکردها را در میان کشورهای توسعه‌یافته داشته است. پاول در مصاحبه یکشنبه شب خود در این مورد گفت افزایش نرخ بهره در سال جاری میلادی بسیار بعید به نظر می‌رسد. رئیس فدرال رزرو آمریکا در ادامه صحبت‌های خود افزود: من به عنوان رئیس بانک مرکزی این ضمانت را می‌دهم که این نهاد از تمام توان خود برای حمایت از اقتصاد آمریکا تا رسیدن به ریکاوری کامل استفاده کند. کمک‌هایی که جرومی پاول از آنها نام می‌برد شامل وام کوتاه‌مدت نزدیک به صفر درصد و همچنین خرید ۱۲۰ میلیارد دلار خرید اوراق قرضه به صورت ماهانه است که پس از صدمات شدید پاندمی به بزرگ‌ترین اقتصاد جهان از سوی بانک مرکزی اجرا شد.

ضرورت کمک به دهک‌های پایین‌تر
با اینکه اقتصاد آمریکا پس از گذر از نقطه اوج بحران عملکرد قابل قبولی داشت و توانسته است بیش از ۱۳ میلیون شغل از دست رفته را احیا کند اما هنوز حدود ۹ میلیون شهروند آمریکایی در حاشیه قرار دارند. بیشتر شغل‌های احیا شده از زمانی به بازار کار آمریکا بازگشته‌اند که مقامات ایالتی محدودیت‌های اجتماعی را کاهش دادند. در همین راستا جرومی پاول در صحبت‌های خود به این نکته اشاره کرد که هنوز کارهای بسیاری برای بازگشت به شرایط عادی باید صورت بگیرد؛ پاول تاکید کرد که تمرکز این کمک‌ها باید بر روی خانوارهای دهک پایین‌تر جامعه باشد که پاندمی کرونا فشار بیشتری بر آنها وارد کرد.  

چشم‌انداز روشن اما همراه با ریسک
آخرین پیش‌بینی فدرال رزرو از رشد اقتصادی آمریکا حکایت از آن دارد که حجم بزرگ‌ترین اقتصاد جهان در پایان سال ۲۰۲۱ در حدود ۵/ ۶ درصد افزایش پیدا خواهد کرد که بالاترین رشد اقتصادی این کشور از سال ۱۹۸۴ است. پاول در این مورد گفت: پیش‌بینی ما و بسیاری از کمپانی‌های اقتصادی خصوصی نوید رشدی قدرتمند را می‌دهد و همچنین ایجاد تعداد شغل‌های بسیار بالا پیش‌بینی می‌شود و در حقیقت می‌توان گفت چشم‌انداز اقتصادی بسیار روشن است. اما پاول در ادامه هشدار داد که این موضوع به این معنا نیست که ریسکی در ادامه راه وجود ندارد. همچنین سکان‌دار فدرال رزرو درباره نرخ بهره گفت که نگرانی درباره این موضوع ندارد. نرخ تورم در حال حاضر حدود ۶/ ۱ درصد است و به نظر می‌رسد تا مدتی دیگر زیر نرخ تورم هدف ۲ درصد قرار بگیرد. پاول در انتهای صحبت‌های خود در مورد نرخ تورم گفت تورم احتمالا به آرامی از سطح ۲ درصد عبور کند و آن زمان است که فدرال رزرو نرخ‌ بهره هدف را افزایش خواهد داد.

اخبار روز

دنیای‌اقتصاد : پیش‌بینی تحلیلگران فنی دلار محقق نشد و اسکناس آمریکایی به جای کاهش قیمت در مسیر افزایشی قرار گرفت. روز دوشنبه، دلار ۱۹۰تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۲۵هزار تومان رسید. این اتفاق در حالی رخ داد که روز یکشنبه برخی از تحلیلگران فنی بازار به معامله گران توصیه کرده بودند‌ از خرید ارز پرهیز کنند. تصور آنها این بود که مذاکرات هسته‌ای به زودی به نتایج اولیه می‌رسد و در سفر نخست وزیر کره به ایران نیز درمورد پول‌های بلوکه‌شده ایران در این کشور توافقاتی صورت خواهد گرفت. با این حال، دو اتفاق سمت و سوی انتظارات در بازار دلار را تغییر داد و معامله‌گران را خریدار کرد.


 

به گفته برخی فعالان، برخی اتفاقات امنیتی موجب شد که معامله‌گران تصور کنند، شانس رسیدن به توافق هسته‌ای در کوتاه‌مدت کمی کاهش پیدا کرده است. در کنار این، سازوکار مشخصی تا بعدازظهر دیروز در مورد آزاد شدن پول‌های ایران از کره‌جنوبی انتشار نیافت. چنین موضوعاتی از نگاه برخی معامله‌گران موجب شدند که میزان خریدها در بازار ارز افزایش پیدا کند و قیمت به کانال ۲۵هزار تومانی برود. پیش‌تر تحلیلگران فنی عنوان کرده بودند، درصورتی‌که اسکناس آمریکایی به کانال ۲۵هزار تومانی برگردد،‌ شانس افزایش قیمت دلار بیشتر خواهد شد. با توجه به این دیدگاه می‌توان گفت که از نگاه تحلیلگران فنی، بازار دلار وارد فاز تازه‌ای شده است. روند افزایشی و جهت انتظارات معامله‌گران در این شرایط در صورتی تغییر خواهد کرد که بار دیگر اسکناس آمریکایی به زیر کانال ۲۵هزار تومانی بازگردد. شکست سطح ۲۴هزار و ۵۰۰تومانی نیز به فروشندگان بازار ارز اضافه خواهد کرد و احتمال رفتن قیمت به سوی کف‌های تازه‌تر را بیشترخواهد کرد.  عامل دیگری که در روز دوشنبه به افزایشی‌های بازار ارز کمک کرد، رشد نرخ حواله درهم بود. دیروز نرخ حواله درهم به سوی مرز ۶هزار و ۹۰۰تومانی حرکت کرد و از این طریق، انتظارات افزایشی بازیگران داخلی را بالاتر برد. نرخ حواله درهم همواره مورد توجه بازیگران بازار ارز بوده است و هرگونه افزایشی در آن می‌تواند زمینه‌ساز افزایشی خریدها در خیابان فردوسی و سبزه‌میدان شود. تحلیلگران فنی باور دارند، درصورتی‌که نرخ حواله درهم به بالای مرز ۷هزار تومانی برود، سرعت رشد خرید در بازار داخلی به شکل معنادارتری بالا خواهد رفت.

برگشت سکه به بالای سطح روانی
دیروز در بازارهای داخلی اتفاق مهم دیگری نیز رخ داد و آن هم برگشت سکه به بالای سطح روانی ۱۰میلیون و ۵۰۰هزار تومانی بود. ساعت ۴ بعدازظهر فلز گرانبهای داخلی با قیمت ۱۰میلیون و ۵۲۰هزار تومان مورد معامله قرار گرفت که ۱۰۰ هزار تومان بیشتر از روز یکشنبه بود. افزایش قیمت سکه در شرایطی صورت گرفت که در معاملات پشت خطی در برخی مقاطع، فلز گرانبهای داخلی ارقام زیر ۱۰میلیون و ۴۰۰هزار تومان را نیز تجربه کرده بود. به گفته فعالان،‌ عامل اصلی رشد قیمت سکه، افزایش بهای دلار بود. افزایش بهای سکه در شرایطی صورت گرفت که در بازارهای جهانی، قیمت اونس طلا افزایش معناداری را تجربه نکرده بود. سکه در صورتی که در روزهای آینده بتواند خود را به بالای محدوده ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی برساند، با ورود بیشتر خریداران مواجه خواهد شد. با این حال، از دست دادن محدوده ۱۰میلیون و ۵۰۰هزار تومانی بار دیگر فروشندگان را به بازار سرازیر خواهدکرد. برخی فعالان انتظار دارند با آغاز ماه مبارک رمضان میزان خریدها در بازار سکه کاهش پیدا کند. با این حال، سکه در هفته‌های اخیر نشان داده است که بیش از هر عاملی به روند قیمت دلار دقت می‌کند.

اخبار روز

دنیای اقتصاد-طیبه مرادی : واحدهای صندوق‌های طلایی بورس کالا در معاملات روز گذشته، در حالی دادوستد شدند که قیمت معامله کمتر از NAV ابطال بود. مبتنی بر این داده، می‌توان انتظارات تورمی منعکس شده از نماگرهای ابزارهای مالی طلایی بورس کالا را کاهشی ارزیابی کرد ولی چندان برجسته نیست. اما در بازار گواهی سپرده این جریان معاملاتی به گونه‌ای دیگر رقم خورد و تداعی‌کننده شرایط متعادل معاملاتی برای گواهی‌های سکه طلا بود. زیرا گواهی سپرده سکه طلا در هر ۴ نماد قابل معامله بورس کالا در لحظه تنظیم این گزارش به طور متوسط میزان ۱۳/ ۱ درصد بیش از قیمت بازار فیزیکی سکه بهار آزادی نوسان می‌کرد. این درحالی است که گواهی سپرده طلا به دلیل ویژگی‌های فنی که دارد تا اختلاف دو درصدی بهای آن از بازار آزاد را می‌توان رقمی قابل قبول دانست. هنگامی که جریان غالب بازار ذهنیت کاهشی معامله‌گران آن را ترسیم می‌کند حفظ شرایط معمول معاملاتی، همچون داده‌ای خوب و طبیعی به شمار می‌رود.
Untitled-2 copy

اینکه اختلاف بهای گواهی سپرده در معاملات روز گذشته با اختلاف یک درصدی از بهای سکه در بازار فیزیکی نوسان می‌کند نشان دهنده این است که اعتماد به معاملات در بازار ابزارهای مالی سکه طلا گویی از خود بازار بیشتر است. یعنی معامله‌گران حرفه‌ای که حاضر هستند بیش از یک درصد بالاتر از قیمت سکه را در بورس کالا پرداخت کنند و برای نگهداری آن حتی کارمزدی پرداخت کنند، این گونه می‌اندیشند که در ریسک‌های احتمالی، نقدشوندگی معاملات سکه از خود سکه طلا به صورت فیزیکی بیشتر است. در هر حال ابزارهای طلایی بورس کالا به بستری برای تنوع بخشی به دارایی سرمایه‌گذاران بدل شده و در این پیچیدگی‌ها که حتی احتمال افت قیمت‌ها وجود دارد، باز هم این بازار را مطمئن‌تر از سایر بازارهای مشابه تشخیص داده‌اند. شاید یکی از دلایل رشد جذابیت ابزارهای مالی طلا در بورس کالا همین تنوع بخشی به سبد دارایی‌ها بوده است.

ابزارهای مالی بورس کالا و به طور ویژه صندوق‌های طلا و گواهی سپرده سکه طلا در حالی معاملات خود را در سال جدید آغاز کردند که با ذهنیت کاهشی معامله‌گران خود همراه شدند. زیرا سیگنال‌هایی که از سمت بازارهای موازی، به سوی معامله‌گران این بازارها مخابره می‌شد، خبری از صعود را به همراه نداشت. در حالی که نوسان کاهشی بهای ارز در بازار داخلی با افت بهای نفت و اونس طلا در بازارهای جهانی تلاقی پیدا کرده است، این روزها  با نشست اخیری که برای آینده برجام و بررسی اوضاع تحریم‌ها برگزار شد، این ذهنیت کاهشی بیش از پیش پررنگ شد.

بررسی انتظارات تورمی از نماگر صندوق‌های طلایی بورس کالا به وضوح بر ذهنیت کاهشی تاکید می‌کند. به طوری که اختلاف قیمت پایانی هر واحد صندوق طلا با  NAV آن در بازه‌ای کاهشی نوسان می‌کند.  با وجود اینکه چشم اندازهای پیش رو برای بررسی دورنمای بازار ابزارهای مالی بورس کالا به گونه‌ای مبهم است که مشخص نیست در هفته‌های آینده جریان غالب بازار همین روند کاهشی را ادامه می‌دهد یا تغییر فاز داده و مسیر افزایشی را در پیش می‌گیرد، اما نکته‌ای که به وضوح از رصد نوسان‌های معاملاتی در ابزارهای مالی بورس کالا به ویژه صندوق‌های طلا و گواهی سپرده سکه طلا برداشت می‌شود این است که هنوز شاهد خروج سنگین سرمایه در بازار سکه و صندوق‌های طلا نیستیم که این موضوع عجیب است و تنها یک ذهنیت کاهشی نه چندان برجسته را به تصویر می‌کشد. آن هم در شرایطی که با وجود نوسان منفی معاملات 4 صندوق طلای قابل معامله در بورس کالا، در اکثر روزهای معاملاتی هفته جاری، حجم معاملات به عنوان داده‌ای قابل اتکا برای پیش‌بینی آینده بازار، در شرایط خوبی به سر می‌برد. این مطلب به معنی آن است که ورود سرمایه را در این بازار داشته‌ایم و این فضای ایجاد شده به خروج سرمایه سنگین منتهی نشده است. شاید بتوان گفت که معامله‌گران حرفه‌ای ابزارهای طلایی بورس کالا چشم‌اندازهای دیگری از ذهنیت غالب اهالی بازار دارند که این موارد را با تکیه بر عوامل زیر پیش‌بینی می‌کنند:

  حباب سکه که تقریبا به سمت صفر متمایل شده است.

  ذات پایین‌تر بودن قیمت‌های پایانی معاملات به نسبت NAV ابطال آنها.

  انتظار رشد قیمت طلا در بازارهای جهانی.

  پتانسیل حمایت از قیمت دلار در بازار آزاد و احتمال عدم افت این نرخ.

  تکانه‌های سنگین مثبت تورمی در بازارهای آمریکا که اثر مستقیمی بر بهای اونس جهانی طلا دارد.

  رکوردشکنی شاخص‌های سهام آمریکا که بازهم به مرور حمایت نادیده‌ای از قیمت طلا خواهند داشت.

بنابراین ادبیات اعداد و ارقام مورد بررسی و واقعیت‌های معاملاتی با انتظارات اهالی نه چندان حرفه‌ای بازار متفاوت خواهد بود.

  صف خرید برای زعفران بورسی شکل گرفت

اما در حالی که بازار ابزارهای طلایی بورس کالا در مسیری کاهشی نوسان می‌کنند، با وجود نوسان محدود بهای ارز در روز گذشته مجموعه قراردادهای آتی محصول زعفران در بورس کالا به یک باره صف خرید را تجربه کردند. شایان کرمی، کارشناس بازار آتی در این خصوص به «دنیای اقتصاد» گفت: به دنبال افزایش قیمت زعفران نگین در بازار زعفران، قیمت‌های بازار فیزیکی با افزایش همراه شد. اما بازار گواهی سپرده بورس کالا و قیمت زعفران در سررسیدهای آتی نتوانست با آن همراهی کند و از این رشد قیمت باز ماند. با کاهش عرضه زعفران نگین در بازار فیزیکی، شاهد ورود تقاضای خرید زعفران نگین از انبارهای بورسی و خروج آن طی روزهای گذشته از انبارها بودیم که به دلیل جذابیت قیمت اتفاق افتاد. در نتیجه افزایش قیمت گواهی سپرده کالایی محصول زعفران در کلیه نمادهای نگین و پوشال بورس کالا رخ داد. بازار آتی به تبعیت از بازار گواهی سپرده کالایی، رشد قیمت را به خود دید و خریداران برای منتفع شدن از این افزایش قیمت، تقاضای خود را افزایش دادند. بنابراین با رشد قیمت‌ها، تقاضای ناشی از مارجین کال (margin call) فروشندگان نیز به بازار آتی اضافه شد و در نتیجه بازار آتی زعفران صف خرید را در روز گذشته تجربه کرد.

اخبار روز

محمد‌حسین فرهنگی سخنگوی هیات رئیسه مجلس با بیان اینکه طرح جهش تولید مسکن، طرحی ارزشمند در جهت تعادل بازار و تامین مسکن برای اقشار مختلف است، گفت: عرضه فولاد و سیمان کشور در بورس کالا و امکان پیش خرید این مصالح برای سازندگان از موارد مثبت و مهم طرح جهش تولید مسکن است که علاوه بر شفافیت بازار مصالح ساختمانی به رشد تولید مسکن کمک ویژه‌ای می‌کند. فرهنگی در گفت‌و‌گو با کالاخبر اظهار کرد: مجلس با تصویب طرح جهش تولید و تامین مسکن درصدد تامین مسکن برای همه اقشار فاقد مسکن است.این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: یکی از مشکلات بخش مسکن در سال های اخیر عدم عرضه مسکن دولتی بوده است که در طرح جهش تولید مسکن، دولت مکلف شده است در کنار اخذ مالیات بر خانه‌های خالی به دنبال افزایش تولید مسکن برای قشرهای کم‌درآمد باشد تا زمینه خانه‌دار شدن آنها فراهم شود.عضو هیات رئیسه مجلس در ادامه با ارزیابی مثبت از تصویب این طرح در مجلس افزود: این طرح مورد تصویب مجلس است و با تایید شورای محترم نگهبان شاهد گسترش تولید مسکن در سراسر کشور خواهیم بود که اعتقاد داریم به دلیل وجود بندهای کارشناسی و اجرایی، این طرح وضعیت مسکن در کشور را ساماندهی خواهد کرد.
 رشد تولید مسکن با پیش خرید فولاد  و سیمان در بورس کالا
فرهنگی تصریح کرد: طرح ساماندهی تولید مسکن از گذشته وجود داشته، اما اکنون دولت ملزم به ساخت حداقل یک میلیون مسکن در سال از طریق صندوق ملی مسکن خواهد بود و با توجه به اینکه این قانون تسهیل‌گر است به تدریج زمینه برای تولید مسکن برای همه فراهم خواهد شد.او با اشاره به عرضه فولاد و سیمان کشور در بورس کالا با تصویب طرح تولید مسکن بیان کرد: عرضه فولاد و سیمان و امکان پیش‌خرید این محصول بر اساس ابزارهای مالی بورس کالا به ساماندهی بازار و تسهیل در امور تامین نیاز مواد اولیه مسکن کمک فراوانی می‌کند که اجرای همه موارد طرح با توجه به رشد تولید و عرضه می‌تواند به مرور زمینه کاهش قیمت مسکن در کشور را فراهم آورد.عضو هیات رئیسه مجلس در پایان اظهار کرد: به زودی شاهد اجرای طرح و عرضه سیمان در کنار فولاد در بورس کالا خواهیم بود که برای افزایش تولید فولاد و سیمان طرح‌های مختلفی در کشور وجود دارد و نه تنها مشکلی در تامین این دو محصول برای نیاز داخل نخواهیم داشت، بلکه با توجه به مازاد تولید، شاهد روند مطلوب صادرات نیز خواهیم بود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *