اخبار روز

دنیای اقتصاد : بورس تهران همچنان در اصلاح به‌سر می‌برد و روز گذشته نیز با وجود افت کم‌مقدار شاخص کل، اما چهره‌ای منفی را به نمایش گذاشت. این بازار در ماه‌های آینده انتخابات ریاست‌جمهوری را نیز پیش رو دارد؛ آن نیز در سالی که افزایش ضریب نفوذ بازار سرمایه میان مردم شرایط را نسبت به گذشته متفاوت کرده است. در این میان کارشناسان بر این باورند که بازار سهام به غیر از انتخابات از مذاکرات برجامی نیز تاثیر خواهد پذیرفت. در این مدت بورس چه مسیری را در پیش خواهد گرفت؟
مسیر بورس تا انتخابات
یک روز دیگر در بورس تهران با رخوت تقاضا به اتمام رسید. در این روز اگرچه موقتا شاهد بهبود تقاضا بودیم با این حال رشد قیمت‌ها آنچنان پایدار نبود که بتواند شاخص بورس را مثبت کند. به دنبال همین رویداد روز سه شنبه نیز در حالی خاتمه یافت که برای هفتمین روز متوالی اوضاع بازار خوب نبود و نماگر اصلی بورس قرمزپوش به کار خود خاتمه داد. این‌طور که به نظر می‌آید چند دستگی میان خریداران و فروشندگان سبب شده تا بازار با شیب منفی اندکی خنثی باشد و به دلیل رکود چند ماهه شاهد قوی تر شدن تقاضا در بازار سهام نباشیم.

رویای رونق بورس
دست نامرئی بازار در بورس تهران مدتی است که به شدت کرخت شده است؛ در حالی که دامنه نوسان نامتقارن همچنان پا برجاست و شنیده‌ها از نبود عزمی جدی برای برچیدن سریع آن حکایت دارد، نماگر اصلی بازار سهام هر روز نسبت به روز قبل بیشتر عقب نشینی می‌کند. بر این اساس جریان معاملات در روز گذشته نیز تقریبا به همین منوال بود. شاخص کل بورس که در ابتدای معاملات روندی صعودی را پیش گرفت بود به مانند روزهای گذشته در نهایت به دام عرضه‌های بیشتر افتاد و نتوانست تا کمای  ۶ روزه تقاضا را به اتمام برساند. همین امر سبب شد تا در ادامه شاهد افت نسبی قیمت‌ها باشیم.

به موجب این اتفاقات روز معاملاتی اخیر با افت ۱۵/  ۰درصدی نماگر اصلی بورس خاتمه یافت و عقبگرد یاد شده این شاخص را به سطح یک میلیون و ۲۶۰ هزار واحد رساند. این طور که به نظر می‌رسد طولانی شدن رکود معاملات در بازار سرمایه طی روزهای اخیر سبب شده تا بسیاری از فعالان بازار سهام که سابقه فعالیت آنها عمدتا از یک سال اخیر فراتر نمی‎‌رود برای رهایی از شر صف‌های فروش و نااطمینانی که گریبان بازار را گرفته راهی به جز فروختن در روزهای جاری نیابند. دقیقا به همین دلیل است که هر افزایش تقاضایی توسط فروشندگاه در یک ماه اخیر به سرعت سرکوب شده و بازار مجال رشد بیشتر نیافته است.

سه نوع فروشنده
بر این اساس بیراه نیست اگر بگوییم که بازار سرمایه در شرایط فعلی که انگیزه چندانی برای خرید وجود ندارد در دام نا‌امیدی فروشندگان قرار گرفته و معلوم نیست که برای برون رفت از این وضعیت چه میزان زمان دیگر برای بهبود شرایط نیاز است. با این حال برای اینکه بتوانیم تصویر دقیق‌تری از بازار امروز ارائه کنیم بهتر است از منظری دیگر به رفتارشناسی فروشندگان بپردازیم. نخستین دسته‌ای از فروشندگان  که در روزهای اخیر توانستند تاثیر بالایی بر بازار سرمایه بگذارند آن دسته از افرادی هستند که در روزهای گذشته بنا بر ریسک گریزی شکل گرفته در میان سرمایه‌گذاران بازار هر طور که بتوانند اقدام به فروش دارایی خود می‌کنند. این دسته از سرمایه‌گذاران که از افت بیشتر قیمت‌ها بیم دارند، برای رها‌شدن از شر دارایی محبوس شده خود در صف‌های فروش هر روز اقدام به ثبت سفارش فروش می‌کنند. طبیعتا این بخش از فعالان بازار تا زمانی که نتوانند دارایی خود را بفروشند دست از سر بازار بر نخواهند داشت.

دسته دوم از فروشندگان افرادی هستند که در موقعیت‌های مختلف موفق به فروش سهام خود نشده‌اند، اما  مانند دسته اول امیدچندانی به فروش دارایی خود ندارند برای همین از گذاشتن سفارش در صف‌های فروش منصرف شده‌اند. دلیل این رویکرد فروشندگان یاد شده افت قابل توجه قیمت دارایی است که سبب شده تا آنها در هفته‌های اخیر نسبت به شناسایی زیان اقدام نکنند. بنابراین این بخش از فروشندگان فقط شانس خود را در شرایطی امتحان می‌کنند که جریان تقاضا تا حد قابل توجهی نسبت به روزهای قبل بیشتر می‌شود. یک مثل از این رویداد در روز گذشته بهبود جریان معاملات در ساعت نخست معاملات بود که در نهایت توانست این بخش از فعالان بازار را به خود جذب و افت بیشتر قیمت‌ها را در روز یاد شده تضمین کند.  دسته سوم از فروشندگان اساسا اهمیت چندانی به جو حاکم بر بازار نمی‌دهند. آنها که اغلب فعالان کوتاه مدتی بازار سرمایه هستند سعی می‌کنند تا در هر شرایطی از نوسانات عادی و غیر عادی بازار استفاده کنند. طبیعی است که در چنین شرایطی نیز سعی می‌کنند تا سهامی را که پیش‌تر خریده‌اند حتی با سود اندک هم که شده به فروش برسانند.

جهت گیری خریداران
نیازی به گفتن نیست که در مقابل فروشندگان فعال در بازار سهام نیز خریداران قرار دارند؛ خریدارانی که هر کدام با توجه به ترجیحات و سلایق خود در حوزه سرمایه‌گذاری در ماه‌های گذشته در بازار فعال بوده‌اند و در ماه‌های پیش رو نیز فعالیت خواهند داشت. با این حال در شرایط فعلی ممکن است تصمیمات آنها با توجیهات و جهت‌گیری‌های متعددی همراه باشد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد در حال حاضر بخشی از فعالان بازار بر این باور هستند که با توجه به ریزش قابل توجه قیمت‌ها نسبت به اوج ۲ میلیون و۱۰۰ هزار واحدی شاخص، زمان مناسبی برای خرید سهام است تا با بهبود وضعیت و ارتقای سطح مذاکرات برجامی بتوان میوه بهبود شرایط سیاسی اقتصادی کشور را در بورس تهران چید.  با این حال اوضاع نامساعد اقتصادی و متغیرهایی نظیر کسری بودجه و عدم اطمینان به آینده کشور در شرایط فعلی نیز سبب شده تا برخی دیگر از فروشندگان اقدام به خرید سهام نکنند و وضعیت جاری را صرفا برای رصد بازار شرایطی مناسب بدانند. این دسته از فعالان بازار بر این باور هستند که در هفته‌ها و ماه‌های آتی می‌توان در مورد افق سرمایه‌گذاری در سال ۱۴۰۰ نظرات بهتری ارائه داد. فصل مشترک این دو دیدگاه را می‌توان در کل موافق با گشایش احتمالی برجامی دانست. اما در این میان دسته سومی هم هستند که در مواجهه با احتمالات ناشی از برجام دیدگاه عمیق‌تری را مبنای معاملات خود قرار داده‌اند.

به زعم این قبیل سرمایه‌گذاران اگرچه برجام و توافقات احتمالی پیش روی آن در شرایط فعلی می‌توانند کشور را برای ورود به شرایط اقتصادی بهتر آماده کنند اما باید توجه داشت که افت ریسک‌های سیستماتیک در اقتصاد ایران که با کاهش نسبتا پایدار تورم همسو خواهد بود می‌تواند فضا را برای تعدیل بیشتر قیمت‌ها با نرخ بازده بدون ریسک یا همان نسبت بازگشت سرمایه با سپرده‌گذاری در بانک فراهم کند. این بخش از فعالان بازار معتقد هستند که هر نوع خریدی در شرایط فعلی باید با نگاه جدی به تبعات این اتفاق انجام شود و بنا بر این درآمدهای آتی شرکت هر نوع تغییری از این بابت را پوشش دهد.

آخرین دسته از خریداران هم همان نوسان‌گیرانی هستند که به طور کوتاه مدتی و فارغ از بررسی مسائل بنیادی موثر در بلند‌مدت اقدام به کسب سود از بازار می‌کنند.  البته توجه به این نکته نیز ضروری است که در هر دو طرف عرضه وتقاضا نیز حقوقی‌ها وجود دارند و در شرایطی که مانند  نیاز به ابطال واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری روی می‌دهد یا بنا بر دستور از بازار حمایت حمایت می‌کنند، مجبور هستند میزان معینی از سهام را بخرند یا بفروشند.

آمار معاملات
در جریان معاملات روز گذشته سهامداران آمار خالص خرید حقوقی مثبت بود. در این روز  ۱۹۴ میلیارد تومان از سبد حقیقی‌ها به پرتفوی حقوقی‌ها منتقل شد. در این روز دو گروه بانکی و دارویی  بیشترین میزان خرید توسط حقوقی‌ها را به خود اختصاص دادند. در مقابل حقیقی‌ها به سهام موجود در دو گروه  بیمه‌ای و صندوق بازنشستگی توجه نشان دادند.  در روز سه شنبه ارزش معاملات خرد بورس ۲ هزار و ۱۸۴ میلیارد تومان و ارزش معاملات خرد فرابورس ۴۳۵ میلیارد تومان رقم خورد. این در حالی است که همچنان نگرانی‌ها از تداوم رکود در معاملات برقرار است. در این روز از مجموع ۳۳۹ نماد معامله شده، هر چند ۶ نماد (۲ درصد) صف خریدی به ارزش ۴/ ۱۰ میلیارد تومان تشکیل دادند اما در مقابل شاهد شکل‌گیری صف فروش سنگین در ۲۵۶ نماد بورسی که معادل۷۶ درصد کل نمادهای معامله شده در این روز است بودیم. گفتنی است ارزش صف‌های یاد شده ۱۸۹۹ میلیارد تومان بود.

اخبار روز

دنیای اقتصاد- امیر کلهر : هرچه به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نزدیک می‌شویم، فضای شبکه‌های اجتماعی بیشتر از گذشته حول محور این موضوع حرکت می‌کند. یکی از موضوعاتی که در گذشته فعالان حوزه بورس و اقتصادی در رابطه با مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری به آن می‌پرداختند و بارها در این ستون به آن اشاره کردیم، وضع بورس و سرمایه سهامداران در این بازار بوده است.

به اعتقاد این افراد اگر بورس بر همین رویه باقی بماند، شاید مردم مشارکت بالایی در انتخابات پیش رو نداشته باشند، چرا که هم اعتماد خود را به کارایی دولت و نقش آن در حفاظت از سرمایه‌هایشان از دست داده‌اند و هم درست یا غلط مقصر آب شدن سرمایه‌هایشان را مسوولان و نهادهایی می‌دانند که از آن‌ها برای حضور در بورس دعوت کردند. برای همین هم میل چندانی برای شرکت در انتخابات پیش رو آنطور که مدنظر مسوولان است از خود نشان نمی‌دهند. به اعتقاد این دسته از افراد برای جلب اعتماد و مشارکت مردم که اکثرشان در سال گذشته سرمایه‌هایشان را وارد بورس کردند، باید اوضاع بورس سامان پیدا کند و اعتماد در مدت زمان کوتاهی به این بازار سرمایه برگردد. با این وجود در مقابل عده‌ای دیگر درباره بازگشت اعتماد به حوزه بورس و سهامداران اینطور می‌گویند که از ماه‌های گذشته بارها و بارها در جلسات، فضای مجازی و…گفته‌اند و نوشته‌اند که اگر مشارکت پر شور در انتخابات می‌خواهید، باید فکری به حال حوزه بورس که مردم زیادی با سیاست‌های دولت حالا چه غلط و چه درست درگیر آن شده‌اند بکنید. دیروز گفت‌و‌گویی از حسین سلاح‌ورزی که عضو شورای عالی بورس است در فضای توییتر فارسی دست به دست می‌شد. او در این گفت و گو که با باشگاه خبرنگاران جوان انجام داده بود، بیان کرد که رئیس‌جمهور بعدی باید نگاه بهتری به بازار سرمایه داشته باشد. سلاح ورزی همچنین درباره دامنه نوسان که این روزها دغدغه خیلی از فعالان حوزه بورس و سهامداران است و در روزهای گذشته درباره آن بحث‌هایی در شبکه اجتماعی توییتر در گرفته بود، این طور گفته بود که نگاه غالب این است که دامنه نوسان باید با یک روند تدریجی باز شود، خود سازمان بورس هم برنامه‌هایی در این رابطه دارد. اما مساله‌ای که خیلی مورد توجه فعالان حوزه بورس در توییتر قرار گرفته بود این بخش از صحبت‌های حسین سلاح‌ورزی بود که اعلام کرده بود به نظر می‌رسد تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری دامنه نوسان باز شود.

بازنشر صحبت‌های این عضو شورای عالی بورس در شبکه اجتماعی توییتر و گروه‌های تلگرامی به این امر دامن زد که دولت درصدد است اوضاع بورس را در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ تغییر بدهد. به اعتقاد افرادی که در بحث‌ها در این رابطه مشارکت می‌کردند، دولت به این فکر افتاده است که بالاخره تکانی به حوزه بورس بدهد و سعی کند به سهامداران خرد نشان دهد که اوضاع بورس رو به بهبود می‌رود.

اخبار روز

 

 

دنیای‌اقتصاد : بازار سرمایه اولین فصل از سال را در حالی قرار است پشت سر بگذارد که از یک سو سایه انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ را بالای سر خود می‌بیند و از سوی دیگر مذاکرات هسته‌ای و امکان بازگشتن طرفین به توافق برجام اثر خود را بر بازار سهام خواهد داشت.
مسیر بورس تا انتخابات 1400
گرچه بررسی وضعیت بازار سرمایه قبل از انتخابات سال‌های ۸۸، ۹۲ و ۹۶ نشان می‌دهد که شاخص کل بورس در ماه‌‌های منتهی به انتخابات ریاست‌جمهوری سبزپوش بوده است اما به نظر می‌رسد روند بازار در سه‌ماه ابتدایی امسال که قرار است در این مدت دولت جدید مشخص شود، به راحتی قابل پیش‌بینی نباشد. چرا که بازار سرمایه از اواخر سال ۹۸ و تا میانه‌های سال ۹۹ همه‌گیر شد و بسیاری از مردم سهامدار شدند، از این رو بازار سهام در سال‌های ۸۸ و ۹۲ و ۹۶ متفاوت از بازار امروز است و به اعتقاد کارشناسان با اتفاقاتی که در این مدت روی داده نمی‌توان پیش‌بینی درستی از ما‌ه‌های آینده بازار داشت.

در این میان اما سه نگاه وجود دارد؛ برخی معتقدند دولت حسن روحانی در مدت زمان باقی مانده تا پایان فعالیتش بازار را متعادل نگه می دارد و با کمی رشد به دولت بعدی تحویل می‌دهد. در مقابل اما گروه دیگر به این ایده خوش‌بین نیستند و بر این باورند رقبای دولت اجازه این کار را نخواهند داد و دولت بعدی بازار را سر و سامان خواهد داد. گروه آخر نیز معتقدند در این مدت باقی‌مانده تا انتخابات ریاست‌جمهوری، بازار سرمایه با روند فعلی به جلو خواهد رفت و نه رشد و ریزش خاصی خواهند داشت تا بعد از انتخابات سیاست‌های دولت جدید برای بورس چه باشد.

اثر منفی انتخابات بر بازار سرمایه
علیرضا کاهدی، کارشناس بازار سرمایه یکی از افرادی است که نظریه دوم را درست‌تر می‌داند و معتقد است کسانی که در مقابل دولت هستند، این امکان را دارند که بازار را خراب کنند و نگذارند بازار در این مدت رشد کند.

او به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: بازار سرمایه فصل بهار را در حالی قرار است طی کند که ما در این فصل انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم را پیش‌رو داریم و همین مساله تاثیر زیادی در روند بازار خواهد داشت.  این کارشناس بازار سرمایه می‌افزاید: زمانی بورس ما بازار مهمی نبود که گروه‌های سیاسی بخواهند برای انتخابات کاری برایش انجام دهند ولی الان بازار مهمی شده و نگاه بسیاری از مردم شاید به روند این بازار باشد. سقوط بورس می‌تواند نارضایتی گسترده‌ای ایجاد کند.  کاهدی در همین حال می‌‌گوید که چندان خوش‌بین نیست که بازار در این مدت سه‌ماهه تا انتخابات ریاست‌جمهوری رشدی داشته باشد.  او توضیح می‌دهد: رقبای دولت در انتخابات سعی بر این دارند که بازار ریزش داشته باشد. شاید بهتر است اینگونه بگوییم که برداشت آنها این است که اگر بازار منفی باشد از لحاظ سیاسی به نفع آنان خواهد بود و آنان دست بالا را در انتخابات خواهند داشت.  این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که سهام کدام صنایع در این مدت می‌تواند اوضاع بهتری نسبت به صنایع دیگر داشته باشند می‌گوید: اولا سهم به سهم فرق می‌کند. ممکن است برخی صنایع به دلیل اتفاقات اقتصادی که در آینده می‌افتد فرصت‌های عالی برای سرمایه‌گذاری در اختیار سهامداران قرار دهند.  او در ادامه به موضوع مذاکرات برجامی و احتمال از سرگیری توافق هسته‌ای اشاره می‌کند و می‌گوید: برداشت من این است که مذاکرات خیلی سریع جواب ندهد و احتمالا در این مدت یک رشد قیمت ارز داشته باشیم بنابراین به نظر می‌رسد گروه صادراتی مورد توجه قرار گیرند و برای سرمایه‌گذاری جذاب شوند.

بهبود وضعیت صنایع غیردلاری با افزایش احتمال ازسرگیری توافق هسته‌ای
پیمان ارمغان، دیگر کارشناس بازار سرمایه اما تاثیر مذاکرات بر بازار در فصل پیش‌رو را بیشتر و مهم‌تر از انتخابات ریاست‌جمهوری می‌داند. او به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: فاکتوری که اکنون بیش از بحث انتخابات ریاست‌جمهوری در فصل پیش‌رو بر روی بازار تاثیر خواهد گذاشت بحث برجام است و مذاکرات است. به این صورت که اگر افقی دیده شود و احتمال توافق تقویت شود این موضوع باعث فشار بر روی قیمت دلار خواهد شد و به تبع آن سهم‌هایی که قیمت آنها با دلار بالا و پایین می‌شود از این موضوع آسیب خواهند دید. از آن طرف شرکت‌هایی که از رفع تحریم‌‌ها متنفع می‌شوند، جذاب خواهند شد.

او با تاکید مجدد بر اینکه تاثیرگذاری نتیجه مذاکرات از انتخابات ریاست‌جمهوری بر بازار سرمایه بیشتر است می‌افزاید: در اولین گام نیز باید دید نتیجه نشست وین چه می‌شود. نشست وین که در حال برگزاری است اولین قدم جدی در بحث مذاکرات هسته‌ای بوده است و نتیجه‌اش مسیر سیاست‌ خارجه ما را مشخص خواهد کرد. به عبارت دیگر اگر در اولین قدمی که برداشتیم نتیجه خاصی حاصل نشود شاید ما تداوم رشد منفی و تورم را داشته باشیم اما اگر نتایج ملموسی از نشست وین بیرون بیاید آن زمان شاید باید از سهام‌هایی که وابسته به قیمت دلار هستند به سمت سهام‌هایی که از رفع تحریم‌ها منتفع می‌شوند حرکت کنیم.

بازار در این مدت خنثی خواهد بود
مجتبی معتمدنیا اما برخلاف دو کارشناس دیگر می‌‌گوید بازار سرمایه در مدت باقی مانده تا انتخابات ریاست‌جمهوری خنثی خواهد بود. به عبارت دیگر نه رشد خواهد کرد و نه ریزش چندانی خواهد داشت. او به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: همیشه قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری بازار سرمایه عملا یک رشد کوتاه‌مدتی داشته است. بنابراین اگر به آن سابقه تاریخی بخواهیم نگاه کنیم و آن سابقه را مدنظر داشته باشیم باید بازار یک رشد کوتاه‌مدت را تجربه کند.

او با بیان اینکه «ولی اتفاقی که الان افتاده، این است که اکنون همه مسائل تحت‌الشعاع برجام و پیش‌بینی نرخ دلار قرار دارد»‌ می‌افزاید: طبیعتا فکر می‌کنم تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری، نه انتقال قدرت، بازار روند خنثی خواهد داشت و شاخص در حد فاصل بین یک میلیون و ۲۵۰ هزار واحد تا یک میلیون ۳۰۰ هزار واحد در نوسان خواهد بود.  معتمدنیا معتقد است که بعد از انتخاب رئیس‌جمهور جدید شرایط بازار سرمایه تا حدودی متحول شود.  این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که استراتژی سهامداران در این مدت چه باید باشد نیز می‌گوید: بهتر است ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که اگر نخواهیم در حوزه بازار سرمایه سرمایه‌گذاری کنیم، در کدام بازار می‌توانیم ورود کنیم؟ واقعیت این است که بازار سرمایه به قیمت‌تر از بازارهای دیگر است. حداقل این است که اکنون اصلاح شدیدی نمی‌توان روی کلیت بازار متصور بود.  معتمدنیا تاکید دارد که در شرایط فعلی سوئیچ به بازارهای دیگر اصلا منطقی نیست.  او با بیان این مطلب تاکید می‌کند: معتقدم فروش سهام با این قیمت‌ها و انتظار تورمی که وجود دارد و چاپ اسکناسی که انجام شده و همچنین خلق نقدینگی که اتفاق افتاده است، به هیچ وجه منطقی نباشد.

اخبار روز

 

دنیای اقتصاد-طیبه مرادی : شروع فصل بهار در دادوستد محصولات پلیمری با ذهنیتی کاهشی همراه با عدم قطعیت‌های مکرر در دورنمای نرخ همراه شده است، به طوری که متقاضیان خرید مواد اولیه پلیمری در هر دو هفته کاری ابتدایی معاملات بورس کالا، چندان قدرتمند ظاهر نشدند و به خریدهای حداقلی اکتفا کردند. این در حالی است که سیگنال قدرتمندی برای تحریک تقاضا در این بازار نیز به چشم نمی‌خورد. گویی معامله گران این بازار در انتظار انتشار اخبار امیدوارکننده‌ای هستند که جنب و جوش انتظاری ابتدای سال را به جریان معاملاتی پتروشیمیایی‌ها بازگرداند. در تالار معاملات محصولات پتروشیمیایی ۲ روز دوشنبه و سه‌شنبه روزهای مهمی تلقی می‌شوند چرا که بیشترین عرضه محصولات پلیمری جذاب طی این دو روز انجام می‌شود.
آرایش متناقض نیروهای بازار پلیمرها
 به نوعی می‌توان گفت تالار فیزیکی بورس کالا مهمان اکثر پلیمرهای جذاب نظیر پلی پروپیلن‌های شیمیایی و نساجی و پلی وینیل کلراید(PVC) است. هفته جاری که به عنوان دومین هفته معاملاتی سال جدید و بدون تعطیلات در حال سپری شدن است، با اما و اگرهای مربوط به اخبار سیاسی مبنی بر شروع مذاکرات بین‌المللی ایران در زمینه برجام تلاقی یافته است. به نظر می‌رسد که عدم قطعیت‌های مربوط به نتیجه این نشست‌ها و سرنوشت تحریم‌های یک جانبه بر اقتصاد، بسیاری از معامله‌گران را به سکوتی معنی‌دار وا داشته است که امکان پیش‌بینی دورنمای بازارها را با پیچیدگی‌های زیادی همراه کرده است. اما همواره اثرات افت و خیز نرخ در بازارهای مختلف بر یکدیگر موثر است و می‌توان گفت نوسان‌های محدود بازارهای موازی نظیر سکه و ارز بر سایر بازارهای کالایی سایه انداخته است. چرا که با وجود آغاز به کار بسیاری از مشاغل تولیدی، دادوستد محصولات پلیمری پرحاشیه و جذاب بورس کالا در آرامش نسبی به سر می‌برد و تنها رقابت‌های قیمتی که در روز دوشنبه به ثبت رسیدند مربوط به برخی از گریدهای پلی پروپیلن شیمیایی بود که تنها  روی یکی از گریدهای این محصول، ۱۵ درصد رقابت به عنوان بیشترین رقابت قیمتی روز دوشنبه شکل گرفت. این در حالی بود که سایر محصولات بدون رقابت قیمتی و در بهای پایه خود مورد معامله قرار گرفتند.  مجموعه پلیمرهای عرضه شده در تاریخ ۱۶ فروردین  سال جاری شامل پلی‌پروپیلن‌های شیمیایی و نساجی، پلی‌پروپیلن فیلم، پلی‌کربنات و پلی‌وینیل کلراید(PVC) بودند که در گریدهای متنوع خود عرضه شدند.  روز دوشنبه در کل ۲۵ هزار و ۷۳۰ تن از انواع محصولات مذکور در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالا عرضه شد که در برابر این میزان عرضه، تقاضایی به میزان ۱۹ هزار و ۷۵۶ تن شکل گرفت. بررسی وضعیت عرضه و تقاضا نشان می‌دهد که خبری از ورود تقاضای چشمگیر برای خرید مواد اولیه نیست و عموم کالاهایی که در روز دوشنبه عرضه شدند، متقاضیان قدرتمندی برای خرید نداشتند، به طوری که در نهایت ۱۳ هزار و ۳۶۹ تن از انواع گریدهای پلیمری که در این روز عرضه شد، مورد دادوستد قرار گرفت که حکایت از معامله  ۵۲ درصد از عرضه‌ها دارد. به تفکیک می‌توان بیان کرد که از مجموع دادوستد پلیمرهای جذاب در روز دوشنبه ۸۹۰ تن از عرضه‌ها به شکل سلف، ۱۱ هزار و ۷۵۴ تن به شکل نقدی و ۷۲۵ تن به شکل مچینگ مورد معامله قرار گرفتند.  روز سه شنبه نیز شاهد عرضه سایر پلیمرها در بازار فیزیکی بورس کالا بودیم. در بین محصولات عرضه شده انواع گریدهای پلی‌اتیلن سبک و سنگین، استایرن بوتادین و پلی اتیلن ترفتالات‌ها حضور داشتند که با قیمت پایه اعلامی ۱۵ فروردین ماه روی تابلو رفتند. بازار به نسبت آرام بود ولی التهاب عجیبی در بازار پلی‌اتیلن ترفتالات‌ها به ثبت رسید که نیاز به بررسی مجدد دارد.

اخبار روز

 

دنیای‌اقتصــاد-راضیه احقاقی : رکود قابل ملاحظه‌ای در معاملات شمش و بیلت آلومینیومی بورس کالا ظرف روزهای ابتدایی بازگشایی در سال ۱۴۰۰ به چشم می‌خورد به گونه‌ای که حجم معاملات این کالا در هفته جاری به کمترین میزان ظرف ۱۶ هفته گذشته رسیده است. نوسان نرخ ارز ظرف روزهای گذشته تقویت‌کننده رکود حاکم بر این بازار بوده و به نظر می‌رسد صنایع تکمیلی این بخش به امید افت بیشتر قیمت به دنبال تعویق خریدهای خود هستند. البته نبود گزینه خرید نسیه ظرف این دو هفته عامل مهم دیگری در جهت قوت گرفتن رکود حاکم در این بازار بوده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما