معاملات نخستین روز هفته با رشد قابل‌توجه متغیرهای تحلیلی بازار سهام به اتمام رسید. در این روز خالص خرید حقیقی با رسیدن به سطح ۴۸۶میلیارد تومان افزایشی قابل‌توجه نسبت به میانگین سال۱۴۰۰ را ثبت کرد و بیشترین خروج پول از ETFها رقم خورد. این‌طور که به نظر می‌آید نزدیک شدن به فصل مجامع، رشد دوباره قیمت دلار در کنار صعودی بودن روند قیمت‌های جهانی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین محرک‌های بنیادی و البته اخبار مساعد سبب شده است تا بر خوش‌بینی‌ها نسبت آینده بازار افزوده شود.
معاملات نخستین روز هفته جاری با رشد ۷/ ۲ درصدی شاخص کل بورس آغاز شد. در این روز ورود ۴۸۶ میلیارد تومان پول حقیقی به بورس این نوید را به سرمایه‌گذاران بازار سهام داد که در صورت تداوم این وضعیت ممکن است در آستانه فرارسیدن فصل مجامع شاهد بازگشت رونق به این بازار باشیم. این در حالی است که در طول همین مدت چشم‌انداز صعود قیمت‌های جهانی در کنار حذف افق ریزشی دلار از سایر عواملی هستند که می‌توانند به صعود بورس کمک کنند. بررسی آمار به ثبت رسیده نشان می‌دهد که رشد خالص خرید حقیقی و تعداد صفوف خرید در این روز از ۲۵ بهمن ماه بی‌سابقه بوده  ETFها نیز تاکنون چنین خروج پولی را تجربه نکرده بودند و همین امر تحلیلگران را امیدوار کرده تا در شرایط کنونی به رشد مداوم احتمالی در این سنجه‌ها اهمیت زیادی بدهند. آیا وارد فاز جدید رونق بازار سهام شده‌ایم؟ این سوالی است که در روزهای گذشته دوباره توانسته توجه افکار عمومی را به خود جلب کند. شاخص بورس در حال رشد کردن است؛ ارزش معاملات اگرچه اندک اما به شکلی آهسته و پیوسته در چند روز اخیر افزایش داشته؛ و حالا پس از روزهای متوالی که آمار و ارقام نماگر خروج پول حقیقی از بازار یاد شده بودند، نسبت خالص خرید حقیقی نیز با شیبی تقریبا تند رو به افزایش گذاشته است. این طور که به نظر می‌رسد حال بازار سرمایه اگرچه هنوز کاملا خوب نشده اما به گواه رکوردهای ثبت شده وضعیت معاملات در آن رو به بهبودی گذارده است. بر این اساس انتظار می‌رود که رشد ادامه‌دار دست‌کم به نحوی که توان افزایش میانگین‌های ثبت شده در طول دو ماه اخیر را داشته باشد می‌تواند به بهبود تقاضا در ماه‌های پیش‌رو کمک کند. دقیقا به همین دلیل است که پس از یک ریزش فرسایشی که از تحمل بسیاری از سرمایه‌گذاران خرد خارج بوده، شاهد افزایش خوش‌بینی به معاملات پیش روی بازار سرمایه هستیم.

استقبال از فصل مجامع
اما آیا صرف تجربه یک کاهش شدید در قیمت یک دارایی یا مجموعه‌ای از دارایی‌ها دلیل خوبی برای خوش‌بینی به تغییر روند نزولی به صعودی در یک بازار مالی است؟ مسلما نه. اما مساله اینجاست که بورس و فرابورس برای افزایش قیمت‌ها معطل بهانه‌هایی از این دست نمانده‌اند. بررسی روند تغییرات بلندمدت در بازار سرمایه حکایت از آن دارد که همه ساله با فرارسیدن فصل مجامع و نزدیک شدن به موسم تقسیم سود در این دوره، دریافت پول نقد بالاخره کار خود را می‌کند و اثر روانی مجامع سبب می‌شود تا تقاضا برای سهام در طول این مدت افزایش پیدا کند. در حال حاضر به نظر می‌آید که با توجه به افت قابل‌توجه قیمت در حدود یک سال گذشته امر طبیعی باشد که نزدیک شدن به برگزاری مجامع عمومی عادی سالانه که عموما با هدف استماع گزارش عملکرد یک سال مالی شرکت‌ها برگزار می‌شود به عنوان یکی از قدیمی‌ترین عوامل روانی اثر گذار بتواند به رخوت تقاضا در روزها و ماه‌های پیش رو تا حدی خاتمه دهد. هم اکنون توجه به این نکته از اهمیت بالایی برخوردار است که از میان تمامی بازارهای سرمایه‌پذیر در اقتصاد کشور هیچ بازاری تا امروز به اندازه بازار سرمایه دچار نوسان نبوده است. رشد ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصدی قیمت سهام در فضای تورمی سال گذشته در حالی رقم خورد که در اوج گرانی بازدهی در سایر بازارها به زحمت از ۱۵۰ درصد فراتر می‌رفت و به دلیل کوچک بودن یا ماهیت نقدشونده نبودن، اساسا آنچنان پولی وارد آنها نشده بود که خروج سرمایه‌گذاران در آنها بتواند مشکل‌ساز شود. اما مساله بورس فرق داشت. از سویی این بازار حجم ظرفیت بالایی برای جذب نقدینگی داشت و هم به دلیل افزایش محبوبیت این بازار به حدی مردم را به سوی خود جذب کرده بود که در نهایت به بن‌بست خوردن کارکردهای عادی بازار در آن امری بدیهی به نظر می‌آمد. در نهایت این اتفاق نیز افتاد و بورس به سراشیبی سقوط افتاد. دقیقا به همین دلیل است که ریزش این بازار در ماه‌های اخیر نیز بسیار ناهمگن با سایر بازارهای سرمایه‌پذیر بوده است. به هر روی حالا و پس از گذشت حدود ۱۰ ماه اوضاع بازار هم از حیث روانی و هم بنیادی از آمادگی بیشتری برای افزایش قیمت‌ها نسبت به قبل برخوردار است و همان‌طور که گفته شده انتظار می‌رود جذابیت مجامع همسو با کاهش انتظارات تورمی در شرایط فعلی توجه به سرمایه‌گذاری میان‌مدت را در کشور از گذشته بیشتر کند.

در پیشگاه عوامل بنیادی
از خوش‌بینی به فصل مجامع و توجه سرمایه‌گذاران خرد به تقسیم سود شرکت‌ها که بگذریم، عامل قیمت‌های جهانی نیز همچنان به قوت خود پا برجا است. در هفته‌های اخیر اگرچه روند صعودی قیمت‌ها اندکی با وقفه مواجه شده است، با این حال مسیر پیش روی کالاهای اساسی به گفته کارشناسان در بازارهای بین‌المللی همچنان افزایشی خواهد بود. همین امر سبب شده تا بی توجهی بازار در هفته‌های گذشته در کنار همین احتمال رشد بیشتر بازار را حداقل در سهام کامودیتی محور برای بازگشت سهام به روند صعودی گوش به زنگ نگه دارد. در هفته گذشته اگرچه قیمت کالاهایی نظیر فولاد و پتروشیمی همچنان در فاز اصلاح باقی مانده بود اما افزایش قیمت محصولاتی نظیر مس و آلومینیوم در کنار تداوم چشم‌انداز تورمی در دلار آمریکا باعث شده تا دورنمای تحولات در این بخش از اقتصاد جهانی همچنان مثبت باشد. جمیع این عوامل در کنار خوش‌بینی به وعده‌های نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری باعث شده بازار از این جهت نیز حداقل فعلا آرامش خاطر داشته باشد. مضاف بر اینکه گزارش‌های ماهانه مربوط به عملکرد شرکت‌ها در ماه دوم از سال جاری به نظر بسیاری از تحلیلگران خوب بوده و حتی توانسته فراتر از انتظارات ظاهر شود.

نگاهی دقیق‌تر به موضع‌گیری‌های کاندیداهای تایید صلاحیت شده هم اکنون نشان می‌دهد که بورس در مرکز توجه تمامی آنها قرار دارد و در این میان حتی برخی از بازگشت پول‌های خارج شده از بورس در ظرف چند روز سخن گفته‌اند. این در حالی است که با توجه به تاثیر بالای بازار سهام در بین افکار عمومی این امر نیز چندان بعید نیست که بعضی از وعده و وعیدها غیر عملی و حتی دور از واقعیت باشد.

سربالایی دلار
نکته دیگر در بررسی شرایط کنونی بازار سهام که حتما باید مورد توجه قرار بگیرد، افزایش مجدد قیمت دلار در روزهای گذشته است که بهای آن را به حدود ۲۴ هزار تومان رسانده؛ این در حالی است که تا همین چندی قبل انتظارات تورمی روی بهای ارز آنچنان کاهش یافته بود که در خلال افزایش خوش‌بینی به گشایش هسته‌ای بسیاری در حدود دلار ۱۸ هزار تومانی یا کمتر به گمانه‌زنی پرداخته بودند. چنین شرایطی در حالی روی داده که دلار به عنوان مهم‌ترین پارامتر حاکم بر تحلیل صورت‌های مالی بخش بزرگی از بازار اثرگذار است و آنقدر اهمیت دارد که بزرگ‌ترین روندهای صعودی بازار سرمایه را در دهه‌های اخیر همین متغیر رقم زده است. از این رو انتظار می‌رود که با رشد احتمالی قیمت‌ها بهای سهام نیز نسبت به گذشته بیشتر و بیشتر شود.

۶ رکورد روز سبز بورس
 عواملی که تاکنون به آن پرداخته شد، مهم‌ترین عواملی بود که می‌توانند در محاسبات سرمایه‌گذاران به عواملی مثبت بدل شوند تا از این رهگذر در روزها یا هفته‌های پیش رو شاهد رشد قیمت سهام باشیم. این در حالی است که اثرگذاری همه این عوامل تنها منوط به رشد عواملی نظیر ارزش معاملات، ورود پول حقیقی به چرخه داد و ستدها است که می‌تواند به کاهش تعداد صفوف فروش، افزایش صف‌های خرید و در نهایت تداوم بهبود اوضاع بازار منجر شود. آمار و ارقام به ثبت رسیده در روزهای اخیر نشان می‌دهد رشد ۷/ ۲ درصدی شاخص کل بورس از ۲۶ اسفندماه بی‌سابقه بوده و بازار از ۲۵ اسفند تاکنون شاهد این حجم از صف خرید نبوده است. معاملات روز شنبه در حالی خاتمه یافته که وجود صف خرید در ۱۰۲ نماد (معادل ۳۱ درصد) به عامل مثبتی برای بازار تبدیل شد و کاهش صف‌های فروش به دوره ۷ فروردین به فال نیک گرفته شده است. در این روز خالص خرید حقیقی با درج رقم ۴۸۶ میلیارد تومان به بیشترین میزان از ۲۵ بهمن ماه رسید که در صورت تداوم می‌تواند امیدوارکننده‌ترین رقم درج شده در بازار سرمایه باشد. ضمن آنکه روز گذشته صندوق‌های با درآمد ثابت شاهد خروج سنگین پول بودند که نظیری برای آن نمی‌توان یافت. البته خالص خرید حقیقی برای مجموع بورس و فرابورس۴۴۷ میلیارد تومان بوده که با توجه به میانگین منفی ۱۷۴ میلیاردی سال جاری رقمی بسیار فراتر از میانگین معاملات ۱۴۰۰ است. نکته اصلی اما اینجاست که با توجه به میانگین ۶۹ میلیارد تومانی خالص خرید حقیقی در سال۹۹ می‌توان انتظار داشت که بازگشت بورس به روزهای بهتر نیازمند آن باشد که حداقل برای یک دوره پایدار چند هفته‌ای میانگین ارزش معاملات رشد کند.

 

کاهش ابهامات کلیدواژه‌ای است که بهبود عملکرد آینده بورس به اعتقاد کارشناسان در گرو آن است. با انتشار گزارش ماهانه عملکرد شرکت‌ها فضایی که پیش روی کارشناسان حوزه بورس قرار گرفته است، حکایت از آن دارد که می‌توان به آینده امیدوار بود. بررسی آنچه در گزارش شرکت‌ها منتشر شده است نشان از آن دارد که تا حدودی وضعیت رو بهبود است. هر چند هستند کارشناسانی که معتقدند گزارش‌ها و عملکرد‌ها چیز دندان‌گیری نداشته‌اند و هرچه بوده اتفاق‌های عادی و قابل پیش‌بینی بوده است اما تعداد آنهایی که به گزارش‌ها خوش‌بین هستند و از عملکرد برخی از گروه‌ها رضایت دارند بیشتر است.
پیدا و پنهان عملکرد ماهانه بورسی‌ها
رضایت نسبی از گزارش عملکرد‌ها
رضایت داشتن یا نداشتن از گزارش عملکرد شرکت‌ها از آن موضوعاتی است که کارشناسان با اما و اگر و در نظر گرفتن عوامل متعددی درباره آن اظهارنظر می‌کنند. اما وقتی پای کلیات به میان می‌آید وضعیت فرق می‌کند. الناز جمالی، کارشناس حوزه بورس در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» از آن دست کارشناسانی است که گزارش ماهانه عملکرد شرکت‌ها را در کل، «خیره‌کننده» و «خوب» معرفی می‌کند. او دلایل این خیره‌کنندگی گزارش‌ها را رشد‌های جهانی، کاهش ریسک سیستماتیک و تحولات سیاسی داخلی در حوزه انتخابات ریاست‌جمهوری می‌داند و می‌گوید: «از طرفی شرکت‌ها سودهای خوبی شناسایی کرده‌اند و با توجه به اینکه به موعد مجامع نزدیک می‌شویم با در نظر گرفتن اینکه بیشتر شرکت‌ها ۷۰ تا ۸۰ درصد سود‌های‌شان را تقسیم می‌کنند. به نظرم کف قیمت سهم‌ها هستند و ریسک کمی برای خرید دارند و در این مقطع فعلی با توجه به گزارش‌ها و آینده‌ای که داریم بازار خوبی است.» اما در نقطه مقابل صحبت‌های جمالی، بهروز شهدایی است. کارشناسی که در گفت‌وگو با روزنامه «دنیای‌اقتصاد» بیان کرد که گزارش عملکرد شرکت‌ها نظرش را جلب نکرده است. به اعتقاد او عملکرد شرکت‌ها آن‌طور که از آنها انتظار می‌رفته نبوده است. شهدایی اما درباره نمای کلی از وضعیت بازار می‌گوید که «وضعیت بازار و گزارش‌دهی، وضعیت مناسبی است.» اما شایان کرمی هم از آن کارشناسانی است که در مجموع گزارش عملکرد شرکت‌ها را «گزارش‌های خوبی» می‌داند. هرچند معتقد است می‌‌توانسته‌اند بهتر از این هم باشند. پیمان حدادی، کارشناس حوزه بورس هم هرچند اعتقاد دارد که «همچنان بهبود در گزارش‌های شرکت‌ها وجود دارد.» اما به طور کلی گزارش‌ عملکرد شرکت‌ها را «خوب» می‌خواند اما به این موضوع هم اشاره می‌کند که این گزارش‌ها «برای بازار فوق‌العاده و سورپرایزکننده نبوده‌اند.» و البته می‌گوید که «نکته برجسته‌ای در آن وجود ندارد.» همایون دارابی از دیگر کارشناسان حوزه بورس است که در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» درباره گزارش عملکرد شرکت‌ها این‌طور می‌گوید که «اکثر گزارش‌ها فراتر از حد انتظار بود.» او همچنین به این مساله اشاره می‌کند که در گزارش‌ها شرایط مطلوب رو به رشد بیشتری را نسبت به سال گذشته شاهد هستیم.

عملکرد شرکت‌ها و چشم‌‌انداز آینده
یکی از سوال‌هایی که سهامداران از کارشناسان می‌پرسند این است که گزارش‌های عملکرد در چه حوزه‌هایی چشم‌گیر و خوب بوده است. شایان کرمی، کارشناس حوزه بورس در گفت‌وگو با روزنامه «دنیای‌اقتصاد» در همین رابطه سه حوزه سنگ‌‌آهن، فلزات و صنایع پتروشیمی را نام می‌برد که به اعتقاد او «گزارش‌های منتشر شده در این حوزه‌ها خیلی خوب بوده است.» پیمان حدادی از دیگر کارشناسان حوزه بورس هم در این رابطه به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید که «برخی از شرکت‌های بزرگ مثل مس، فولاد و ذوب‌آهن گزارش‌های خوبی ارائه کرده‌اند.» او همچنین به وضعیت شرکت‌های صادرکننده اشاره می‌کند و در صحبت‌هایش توضیح می‌دهد: «به ثبات نسبی درخصوص این شرکت‌ها رسیدیم اما برای ادامه اگر قیمت ارز بالاتر از ۲۴ هزار تومان نرود و بین ۲۰ و ۲۴ هزار تومان در نوسان باشد و از طرف دیگر قیمت‌های جهانی هم بالاتر نروند، شاید برای ماه‌های آینده گزارش‌های ماهانه جذابیتی نداشته باشند.» اما مثل همیشه یکی از خواندنی‌ها برای سهامداران پیش‌بینی کارشناسان درباره وضعیت آینده است. همان موضوعی که در ابتدای گزارش هم به آن اشاره کردیم؛ کاهش ابهامات. حدادی در رابطه با آینده و وضعیت عملکرد شرکت‌ها، آنچه او «عبور از کرونا» آن را معرفی می‌کند را تاثیر‌گذار می‌خواند. به اعتقاد او «عبور از کرونا برای برخی از صنایع مثل هتل‌داری، حمل و نقل‌های ریلی، نساجی و… اثرگذار خواهد بود.» شایان کرمی، کارشناس حوزه بورس هم درباره چشم‌اندازش از آینده به قیمت‌های جهانی و حفظ آنها و عدم افت قیمت دلار اشاره می‌کند که اگر این روندها همین‌طور حفظ شوند، گزارش‌های بهتری در آینده ارائه می‌شود. او همچنین در صحبت‌هایش می‌‌گوید: «در یکسری از صنایع هم بحث آزادسازی قیمت‌های‌شان در فروش داخلی وجود دارد که از آن جمله می‌توان به سیمان یا سنگ‌آهنی‌ها اشاره کرد که می‌‌توانند به شرایط بازار کمک کنند.» همایون دارابی هم در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» درباره صنایعی که از نظر او شرایط بهتری در گزارش‌ها داشته‌اند، می‌گوید: «پتروشیمی، معدنی و فلزی از شرایط بسیار بهتری برخوردار هستند.» او در توضیح این مساله با بیان اینکه رشد خوبی را در این سه گروه شاهد هستیم، این‌طور توضیح می‌دهد که «این صنایع تحت تاثیر بازارهای جهانی، قیمت دلار و مواد خام در بازار جهانی شرایط خوبی را تجربه می‌کنند. هرچند اختلاف قیمت دلار و نیما مقداری از سود شرکت‌ها کم می‌کند اما به نظر می‌رسد که این موضوع فعلا نگران‌کننده نیست.» او درباره سایر گروه‌هایی که توجهش را جلب کرده‌اند هم این‌طور توضیح می‌دهد که «در گروه خدماتی، بانک‌ها چندان گزارش‌های‌شان به دل نمی‌نشیند. پالایشگاهی‌ها هنوز در انتظار دریافت صورت‌حساب هستند و نبود شفافیت آنها را عذاب می‌دهد. در صنایع غذایی هم چون شکل و شمایل درستی از قیمت‌ها وجود نداشته است، برای همین هم گزارش‌ها شکل درستی ندارند. در گروه ساختمانی‌ها هم نشانه‌هایی از کاهش فروش را می‌شود در آنها دید که البته باید منتظر آمدن فصل تابستان باشیم، چون آن فصل برای این گروه ایده‌آل است.»

چشم‌انتظار پایان فصل بهار
«می‌توانیم به آینده امیدوار باشیم.» این بخشی از صحبت‌های الناز جمالی درباره پیش‌بینی‌اش از ادامه روند سال جاری و گزارش‌دهی شرکت‌ها است. جمالی در این بخش از صحبت‌هایش با «دنیای‌اقتصاد» به بازار رمزارزها اشاره می‌کند و از این بازار به عنوان بازار رقیب بورس نام می‌برد و می‌گوید: «با توجه به ریزش‌هایی که در این بازار اتفاق افتاد، ضررهایی که سرمایه‌گذاران این حوزه متحمل شده‌اند و عدم پشتوانه داشتن آن، پول‌های سرمایه‌گذاری شده در این حوزه، در حال بازگشت به حوزه بورس است.» او همچنین به نکته دیگری هم اشاره می‌کند و آن هم انتخابات ریاست‌جمهوری است. به اعتقاد او با تحولاتی که در حوزه انتخابات رخ داده است «حقوقی‌ها هم دست به خرید شده‌اند و قدرت خریدار حقیقی هم افزایش پیدا کرده است که تمام این‌ها روی آینده گزارش عملکرد شرکت‌ها تاثیرگذار خواهد بود.» شایان کرمی از دیگر کارشناسان حوزه بورس هم از آن دست افرادی است که می‌گوید «می‌توانیم حتی گزارش‌های بهتری در ادامه سال جاری داشته باشیم.» او در توضیح وضعیت گزارش منتشر شده عملکرد شرکت‌ها این‌طور توضیح می‌دهد که با توجه به آن گزارش‌هایی که در سه ماهه چهارم تقریبا با دلار ۲۲ و ۲۳ هزار تومانی با قیمت‌های جهانی داشتیم، می‌توانیم بگوییم P/ E صنایع کامودیتی محور به‌خصوص فلزی‌ها، سنگ‌آهنی‌ها و‌ پتروشیمی‌ها بین سه تا چهار و نیم است که بسیار جذاب است.» او همچنین درباره گزارش‌های پالایشی‌ها هم می‌گوید که «با فرض قیمت‌های شش ماهه اول سال، البته می‌توانست بهتر از این‌ها باشد که حالا با واقعی شدن این قیمت‌ها احتمالا در ادامه سال گزارش‌های بهتری از این حوزه خواهیم داشت.» پیمان حدادی با اشاره به اینکه کمی افزایش فروش چشم‌گیرتر شده است، می‌گوید: «در حال حاضر که در حال فاصله ‌گرفتن از ابتدای سال ۱۴۰۰ هستیم و وقتی گزارش‌ها را با گزارش‌های سال ۹۹ مقایسه می‌کنیم، همچنان رشد را می‌بینیم اما این رشد، رشد فوق‌العاده‌ای نیست.» او همچنین به این موضوع اشاره می‌کند که بازار در حال حاضر منتظر است که خردادماه هم تمام شود تا ببیند در سه ماه ابتدایی سال جاری سود و زیان شرکت‌ها چطور بوده است چون «این‌ گزارش‌ها قابل پیش‌بینی بوده است.» صحبتی که حدادی به آن اشاره کرد، محور جمع‌بندی اکثر اظهارنظرهای کارشناسان درخصوص گزارش عملکرد شرکت‌ها است. اکثر کارشناسان معتقدند که برای جمع‌بندی و رسیدن به یک نتیجه مشخص باید چشم‌انتظار پایان خردادماه ماند تا فصل بهار به پایان برسد و گزارش عملکرد‌های منتشر شده در آن زمان را با گزارش بهار سال ۱۳۹۹ مقایسه کرد تا به نتیجه‌ای مشخص رسید.

 

بورس همواره نیازمند فاکتورهای بنیادی برای رشد واقعی است. این فاکتورها باید از درون شاخصه‌های اقتصادی کشورها، بازار سرمایه را تقویت کرده تا روندی متناسب با رشد اقتصادی کشور را پیش‌پای این بازار قرار دهند؛ به همین دلیل است که از بورس همواره به‌عنوان «نبض اقتصاد یک کشور» یاد می‌شود. هر چند برخی معتقدند رفع تحریم‌ها و اثر منفی آن بر نرخ دلار می‌تواند به ضرر بورس و سهامداران عمل کند اما کارشناسان معتقدند با رفع تحریم‌ها، گشایش‌های اقتصادی سوختی جدید برای افزایش سودآوری شرکت‌های بورسی فراهم کرده و در عین حال مشتریان جدیدی در لیست بنگاه‌های صادرات‌محور قرار می‌گیرند که نه‌تنها می‌تواند اثر کاهش نرخ دلار را خنثی کنند بلکه باعث افزایش سودآوری این شرکت‌ها نیز خواهند بود.
شاگرد اول بورسی پساتحریم
فریال مستوفی، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران با تاکید بر تقویت عوامل تولید و فاکتورهای بنیادی بنگاه‌ها در صورت رفع تحریم‌ها گفت: چنانچه تحریم‌ها لغو و مناسبات تجاری با سایر کشورها از سر گرفته شود، شرایط برای افزایش تولید در کشور بهبود می‌یابد و همین امر افزایش رشد اقتصادی کشور را به‌همراه دارد. این مهم سبب رشد بازار سرمایه به دلایل تکیه بر فاکتورهای بنیادی و نه سفته‌بازانه نیز می‌شود. وی برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح منابع آزاد‌شده را پس از انجام توافق، ضروری دانست و خاطرنشان کرد: با آزاد شدن منابع بلوکه شده و تسهیل شرایط برای بازگشت ارز حاصل از صادرات کالاهای نفتی و غیرنفتی به کشور رونق اقتصادی تحقق می‌یابد. این مساله به شرطی رخ می‌دهد که این منابع را صرف سرمایه‌گذاری‌های مولد کنیم و آن را به تقویت تولید اختصاص دهیم. رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران سرکوب قیمت ارز توسط دولت را اقدامی آسیب‌زا ارزیابی کرد و یادآور شد: سرکوب دستوری نرخ ارز تبعات بیشتری برای اقتصاد به دنبال دارد، ضمن اینکه با این کار رقابت در صادرات از بین می‌رود. به این شکل که چنانچه نرخ ارز پایین باشد، محصول تولید‌شده ما برای صادرات گران است و از چرخه رقابت بازارها خارج می‌شود.

شناخت اولویت‌ها؛راهکار استفاده بهینه از منابع
مستوفی برنامه‌ریزی برای کنترل تورم را لازمه ایجاد ثبات اقتصادی عنوان کرد و افزود: چنانچه دولت منابع را صرف پروژه‌های دارای توجیه اقتصادی برای کشور کند، ضمن کنترل تورم می‌تواند شرایط را برای ایجاد رونق اقتصادی نیز مهیا می‌کند. البته در کشور ما هنوز آمایش سرزمین انجام نشده و اولویت‌های سرمایه‌گذاری نیز مشخص نشده است.

عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به گزارش تهیه‌شده در این اتاق برای اولویت‌بندی سرمایه‌گذاری در صنایع گفت: در این گزارش که در روزنامه «دنیای‌اقتصاد» نیز انعکاس داشته است استان‌ها و صنایع دارای اولویت بیشتر برای سرمایه‌گذاری مشخص شده‌اند. بر این اساس صنایعی که دارای تاثیر بیشتر بر رونق سایر صنایع هستند و با به‌کارگیری فناوری و تکنولوژی ظرفیت تولید را بالا می‌برند مشخص شده‌اند.

وی یادآور شد: متاسفانه در کشور شاهد اجرای پروژه‌هایی هستیم که یا توجیه اقتصادی ندارند یا زمان اجرای پروژه به حدی طولانی می‌شود که از توجیه اقتصادی خارج می‌شود، بنابراین مهم‌تر از سرمایه‌گذاری، مدیریت صحیح منابع و زمان است. این فعال اقتصادی توجه به پروژه‌های زیربنایی را دارای اولویت دانست و افزود: مثلا اگر بخواهیم معادن را راه‌اندازی یا تقویت کنیم، باید ابتدا پروژه‌های حمل و نقل را اجرایی کنیم؛ یعنی به توسعه خط‌آهن و بنادر بپردازیم‌ یا مثلا در کشاورزی می‌توانیم به هاب منطقه تبدیل شویم؛ اما این مهم به شرطی اتفاق می‌افتد که به‌درستی از آب‌های زیرزمینی استفاده کنیم. کشور ما دارای پتانسیل‌های بسیاری است و به دلیل نداشتن برنامه‌ریزی تاکنون نتوانسته‌ایم از این پتانسیل‌ها استفاده کنیم.

امنیت سرمایه‌گذاری؛ بستر حضور سرمایه‌گذاران
رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران درخصوص پیشنهاد جذب سرمایه‌گذاران خارجی در بازار سرمایه که اخیرا توسط شورای‌عالی بورس برای عبور از رکود بورس مطرح شده است، گفت: جذب سرمایه‌گذار چه داخلی و چه خارجی، چه در پروژه‌های صنعتی و چه در بازار سرمایه نیازمند ایجاد امنیت و ثبات در اقتصاد و بازار است. به‌طور کلی سرمایه‌گذاران خارجی به مسیر حرکت سرمایه‌گذاران داخلی نگاه می‌کنند. چنانچه سرمایه‌گذار داخلی با رونق در فعالیت خود همراه باشد، سرمایه‌گذار خارجی نیز به بازار سرمایه جذب می‌شود. وی با انتقاد از نبود ثبات در مقررات تصریح کرد: متاسفانه در کشور شاهد تولید بخشنامه و آیین‌نامه هستیم؛ باید قبل از هر چیز به ثبات در سرمایه‌گذاری دست یابیم. از طرفی قوانین اصلی در کشور نیز نیازمند به‌روز‌رسانی هستند. مثلا قانون بانکداری در کشور ما به بیش از ۵۰ سال پیش بازمی‌گردد‌ در حالی‌که در ۵۰ سال اخیر قوانین بانک مرکزی و بانکداری دستخوش تحولات بسیاری شده است. بنابراین یکی از نیازهای اساسی ما بازنگری در قوانین مادر است، ضمن اینکه بانک مرکزی نیز باید استقلال داشته باشد. چنانچه بخواهیم در جذب سرمایه‌گذاری خارجی موفق شویم ابتدا باید بستر لازم را برای جذب سرمایه‌گذاری داخلی فراهم کنیم.

برآیند شرایط به نفع بازار است
مریم اعتماد، تحلیلگر و مدرس بازار سرمایه هیجانات منفی سهامداران از تحقق توافق مجدد در برجام و رفع تحریم‌ها را غیرمنطقی توصیف کرد و گفت: با وجود اینکه در رفع تحریم‌ها احتمال کاهش نرخ دلار وجود دارد، اما مجموع فاکتورهای اقتصادی نشان می‌دهد که دلار امکان کاهش تا نرخی کمتر از ۲۰ هزار تومان را ندارد و اکنون نیز با وجود انتشار اخبار مثبت و نیمه‌قطعی از شکل‌گیری توافقات دلار در کانال ۲۴ هزار تومان قرار دارد. این در حالی است که وقتی می‌خواهیم ارزش ذاتی شرکت‌ها را به دست بیاوریم، سهام کامودیتی‌محور تنها تابع دلار نیستند و تحت تاثیر نرخ‌های جهانی نیز هستند.

وی افزایش تقاضای جهانی با پایان یافتن اپیدمی را سبب بهبود فروش شرکت‌ها ارزیابی کرد و افزود: زمانی که شیوع کرونا در ژانویه ۲۰۲۰ در جهان آغاز شد، افت شدید نرخ‌های جهانی رخ داد، اما زمانی که شرکت فایزر اعلام کرد که واکسن را کشف کرده است، امید به عبور از این بحران در جهان پدیدار شد. در حال حاضر نیز با شروع واکسیناسیون در کشورها، تقاضا برای کامودیتی‌ها در جهان افزایش یافته است. این اتفاقات باعث شده تا نرخ‌های جهانی نه‌تنها به قیمت‌های قبل از اپیدمی کرونا برسند، بلکه برخی از کامودیتی‌ها نیز به پیک‌های جدید قیمتی برسند و افت قیمت‌های جهانی ناشی از کرونا را جبران کنند.

این مدرس بازار سرمایه رفع تحریم‌ها را سبب بهبود بستر سودآوری شرکت‌ها ارزیابی و اظهار کرد: اگر توافق در برجام صورت بگیرد و تحریم‌ها برداشته شود تاثیر آن بر سودآوری شرکت‌ها قابل‌توجه خواهد بود، به طوری که حتی اگر نرخ دلار کاهش نیز پیدا کند در مجموع برآیند سایر فاکتورها بر عملکرد صنایع مثبت است.

بازیابی سهم بازارها در پساتحریم
کارشناس بازار سرمایه افزایش تقاضا و تسهیل صادرات را از جمله فاکتورهای مهم در افزایش سودآوری صنایع در دوران پساتحریم ارزیابی کرد و گفت: سال‌هاست که شرکت‌های کامودیتی‌محور به دلیل وجود تحریم‌ها صادرات خود را با تخفیف به مناطق مختلف انجام می‌دهند، اما با لغو تحریم‌ها به‌تدریج می‌توانند سهم از‌دست‌رفته بازار را پس بگیرند، ضمن اینکه محصولات صادراتی را با تخفیف کمتری به فروش برسانند. وی رفع تحریم‌ها را عاملی در جهت «افزایش مقدار فروش» عنوان کرد و افزود: با این اتفاق زمینه صادرات بالاتر برای شرکت‌ها و بازیابی بازارهای از دست رفته نیز فراهم می‌شود. بر این اساس شرکت‌ها می‌توانند از نظر تناژ نیز فروش خود را به وضعیت باثبات‌تری برسانند. ضمن اینکه از نظر نرخ فروش سهام کامودیتی و نیز افزایش تقاضا و رشد قیمت‌های جهانی در پساکرونا، اثر کاهش نرخ ارز می‌تواند خنثی شود و برآیند آن مثبت باشد. همچنین کاهش نرخ ارز به دلیل تاثیر سایر فاکتورهای اقتصادی ثبات چندانی نخواهد داشت. تحلیلگر بازار سرمایه حذف واسطه‌ها را مهم‌ترین دستاورد رفع تحریم‌ها دانست و خاطرنشان کرد: با رفع تحریم‌ها در صنعتی مانند صنعت دارو و بسیاری از صنایع دیگر امکان تامین مواد اولیه با حذف واسطه‌ها فراهم می‌شود و بر این اساس هزینه تامین مواد اولیه کاهش می‌یابد. از این رو به سمت شرایط باثبات‌تری برای تامین مواد اولیه و کاهش نرخ تمام‌شده تامین مواد اولیه خواهیم رفت.

کاهش وزن فاکتورهای منفی
مریم اعتماد، سرمایه‌گذاری را نیازمند تحلیل صحیح شرایط عنوان کرد و گفت: در ماه‌های گذشته عوامل بنیادی بسیاری از جمله افزایش قیمت‌های جهانی یا گزارش‌های خوب صنایع می‌توانست به تغییر روند بازار منجر شود، اما به دلیل نااطمینانی در بین سرمایه‌گذاران این اتفاق رخ نداد. در این شرایط تحقق انتظارات در بازگشت به برجام، رفع تحریم‌ها و همچنین انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران می‌تواند آلارمی برای کاهش این نااطمینانی‌ها و محرکی برای بازار شود.

وی سهام دلاری را همچنان دارای اولویت سرمایه‌گذاری ارزیابی کرد و یادآور شد: افزایش نرخ‌های جهانی، ارائه گزارش‌های مطلوب، سودهای تقسیمی بالا از سوی شرکت‌های کامودیتی‌محور و معاملات روان و نقدشوندگی این سهام در شرایط فعلی، مجموعه عواملی هستند که می‌توانند سرمایه‌گذاران را به سمت سهام صادراتی-کامودیتی‌محور بازار در شرایط کنونی جذب کنند.

امیر گوداسیایی / کارشناس بازار سرمایه
رویه تصمیمات و پیش‌بینی‌های فعالان هر بازاری مبتنی بر تصمیمات سیاستگذار است‌ لذا تصمیمات سیاستگذار تاثیر بسزایی در جهت‌دهی رفتار آتی بازار دارد. تورم و رشد اقتصادی دو عامل محرک رشد بازار سرمایه هستند. مادامی‌که انتظارات تورمی در جامعه وجود داشته باشد مردم به منظور حفظ ارزش پول خود به خرید دارایی‌های سرمایه‌ای مثل املاک و خودرو و… روی می‌آورند. با توجه به افزایش انتظارات تورمی در سال‌های ۹۸ و۹۹ و کاهش توان مردم به‌منظور خرید دارایی‌های سرمایه‌ای، بازار سرمایه به‌عنوان مامنی جهت حفظ ارزش پول و کسب سود مورد استقبال بیشتری قرار گرفت.
بازارهای موازی بازار سرمایه به دلیل اینکه ماهیت مصرفی دارند، افزایش تقاضا‌ و سفته‌بازی در این بازارها بر معیشت و رفاه مردم تاثیر‌گذار است‌ لذا سوق جریان پول به سمت بازار سرمایه به تامین مالی شرکت‌ها جهت بهره‌برداری از طرح‌ها و جلوگیری از سفته‌بازاری در بازار مصرفی کمک شایانی می‌کند. در سال ۱۳۹۹ مبلغ ۱۹۵ هزار میلیارد تومان (همت) افزایش سرمایه از طریق بازار سرمایه صورت گرفت که سهم افزایش سرمایه از محل آورده ۲۹ هزار میلیارد تومان (همت)، سود انباشته ۴۹ همت، اندوخته ۱۹ همت و مازاد تجدید ارزیابی‌ها ۹۶ همت بوده است، به‌عبارتی تامین مالی شرکت‌ها از طریق بازار سرمایه ۲۹ همت است. این عدد در سال ۹۲، معادل ۱۴ همت بوده است. دولت از طریق پذیره‌نویسی ۱۷۵ همت اوراق در سال ۱۳۹۹ به فروش رساند که سهم اوراق مرابحه ۱۳۰ همت است. همچنین دولت از فروش اوراق بدون کوپن (‌اخزا) ۴۳ همت تامین مالی کرده است. بودجه دولت در سال ۱۳۹۹، ۵۶۳ همت بوده و این در حالی است که سهم اخزا ۴۳ و مرابحه ۱۳۰ همت است. در مجموع می‌توان اینطور استنباط کرد که در سال ۹۹ به دلیل تصویب معافیت مالیاتی افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی شرکت‌ها سودده شاهد بیشترین حجم افزایش سرمایه در سال ۹۹ بوده‌ایم. این نوع افزایش سرمایه تنها دارایی شرکت‌ها را به‌روز کرده و در تامین مالی جهت بهره‌برداری از پروژه‌ها و طرح‌ها توسعه مثمر‌ثمر نبوده است. تامین مالی شرکت‌ها در سال ۹۹ در صورتی که برحسب دلار تعدیل شود از سال ۹۲ هم کمتر بوده است.

بازار کارآ، بازاری که است که همه اطلاعات در قیمت منعکس می‌شود؛ به عبارت دیگر با انتشار خبر به سرعت نسبت به آن واکنش نشان می‌دهد و در مقابل، بازار ناکارآ بازاری است که در آن نسبت به انتشار اخبار با وقفه عکس‌العمل نشان می‌دهد یا به علت نشت اطلاعات درصد واکنش نسبت به خبر را پیشخور می‌کند. لذا در تمام کشورها با وضع قوانین و مقرارت، افزایش نقدشوندگی، حذف دامنه نوسان، شفافیت اطلاعاتی سعی در افزایش کارآیی بازار دارند. یکی از سیاست‌هایی که سیاستگذار به منظور افزایش نقدشوندگی و کارآیی بازار اتخاذ کرد انتشار اوراق اختیار تبعی بود که در دو نوبت؛ یک‌بار برای عموم و بار دیگر این اوراق برای صندوق سرمایه‌گذاری منتشر شد.

اوراق اختیار فروش تبعی چیست؟
این اوراق در واقع نوعی از اختیار فروش است که در آن به خریدار این اوراق اجازه می‌دهد تا دارایی پایه اختیار که در واقع یکی از سهام پایه است با توجه به قیمت سهام در زمان عرضه اوراق و قیمت اعمال بیمه کند و به‌نوعی کسب بازدهی برای سرمایه‌گذار تضمین می‌شود، در نتیجه این اوراق به‌نوعی بیمه سهام هستند. اوراق اختیار فروش تبعی در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰توسط صندوق توسعه به بازار عرضه شد. این اوراق برای شرکت‌های «فملی»، «شبندر»، «وتجارت»، «اخابر»، «همراه»، «خساپا»، «شتران»، «خودرو»، «شپنا»، «وبصادر»، «فارس»، «فولاد» و «وبملت» منتشر شد. اشخاص حقیقی مجاز به انجام معاملات نبوده و تنها صندوق‌های سرمایه‌گذاری در اوراق با درآمد ثابت امکان خرید این اوراق را دارا هستند. کلیه اشخاص دارنده اوراق اختیار فروش‌تبعی در صورتی می‌توانند اوراق تبعی خود را در سررسید اعمال کنند که سهام پایه و اوراق اختیار فروش تبعی آن را در یک روز خریداری کرده باشند.

تامین مالی صندوق توسعه از فروش اوراق به‌همراه سهام کمتر از ۵ هزار میلیارد تومان است. این در حالی است که ارزش معاملات بازار سرمایه در دوران رونق از ۱۰ همت بیشتر است. انتشار اوراق تبعی در سال ۱۳۹۹ برای عموم مردم: انتشار این اوراق به‌دلیل عرضه ناکافی نتواست به رونق بازار کمک کند مثلا صندوق توسعه ۱۵۰میلیون سهم اوراق اختیار خودرو با قیمت اعمال در سرسید ۳۶۸ تومان منتشر کرد. این میزان اوراق نسبت به سرمایه ایران‌خودرو مقدار خیلی کمی بوده است و نتوانست نیاز بازار را تامین کند. تامین مالی ۲۰۰ میلیون دلاری از منابع صندوق توسعه ملی: تاکنون ۵۰ میلیون دلار معادل ‌هزار میلیارد تومان به حساب صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز شده است. فرض کنیم ۲۰۰ میلیون دلار به حساب صندوق تثبیت واریز شود و صندوق این مقدار پول را به بازار تزریق کند. این مقدار پول از ارزش یک روز معاملات در دوران رونق بازار کمتر است‌ لذا نمی‌توان این انتظار را داشت که این سیاست بر روند معاملاتی بازار اثر‌گذار باشد. کاهش دامنه‌نوسان و دامنه‌نوسان نامتقارن: دامنه‌نوسان سبب کاهش شدت اثر خبر می‌شود و زمانی‌که بازار با خبر ناگواری همراه است محدود بودن دامنه نوسان بر شدت صف‌های فروش می‌افزاید؛ به‌عبارتی دیگر برای اخبار خوب شدت اثر‌گذاری را کاهش و اخبار بد شدت اثر‌گذاری را افزایش می‌دهد. تغییر نرخ تسعیر ارز بانک از ۹۰۰۰ تومان به ۱۵۹۰۰ تومان: این سیاست به دلیل اینکه نرخ مالیات با دلار نیما و تسعیر بانک با نرخ ۱۵۹۰۰ صورت گرفته است، تاثیر چندانی بر روند این گروه نداشته است. انتشار اوراق اختیار فروش تبعی برای عرضه‌ها اولیه: با توجه به اینکه در بعضی از عرضه‌ها، قیمت پس از مدتی به کمتر از قیمت عرضه‌شده می‌رسید، سیاستگذار به منظور حمایت از سرمایه‌گذار اقدام به انتشار اوراق تبعی همزمان با عرضه کرده است. این کار باعث می‌شود سهامدار حتی با کاهش قیمت به کمتر از قیمت عرضه اولیه متضرر نشود.

سیاست‌های زیادی به‌منظور رونق بازار سرمایه و افزایش نقدشوندگی بازار صورت گرفته است ولی این سیاست‌ها به دلیل اجرای ناصحیح و کمبود منابع نسبت به نیاز بازار اغلب نتوانسته است به رونق بازار کمک شایانی کند.

در پایان معاملات دیروز بورس تهران، شاخص کل با رشدی ۳۰ هزار واحدی به یک میلیون و ۱۳۹ هزار واحد رسید و بیشترین رشد خود در سال جاری را به ثبت رساند. اما آنچه دیروز در فضای مجازی بین بورس‌بازان جلب توجه می‌کرد، تفسیر آنان از این رشد بود. برخی از آنان صعود شاخص را به انتخابات ریاست‌جمهوری و تعیین تکلیف شدن نامزدها مرتبط می‌دانستند و برخی هم عوامل بنیادی را عامل این رشد توصیف می‌کردند.
گروه دوم معتقد بودند خبر اجرای مالیات عایدی بر سرمایه، فروش خوب شرکت‌های فلزی و فولادی در اردیبهشت و شفاف‌سازی خوب پالایشی‌ها از بابت تخمین محافظه‌کارانه سود هر سهم در فصل زمستان ۱۳۹۹ از عوامل بنیادی محرک این روزهای بازار بوده است. اما هیجان کاربران طرفدار نامزدهای تایید صلاحیت شده از سبزپوشی بورس بیشتر بود و اغلب توییت‌های رضایت‌بخش دیروز از جانب آنان بود. مثلا یکی از این کاربران در واکنش به سبزپوشی شاخص کل نوشت: «بازار بعد از لیست کاندیداها و مشخص شدن نتیجه انتخابات انگاری داره جون میگیره و دست از لجبازی برداشتن انگار. قدرت خریدار خوب تو شاخص سازا و فروش حقوقی تو اکثر نمادا اگر چند روز همین‌طور ادامه دار باشه نوید روزای خوب رو داره میده.» کاربر دیگری که در توصیف خود از «انقلابی» استفاده کرده بود نیز دلیل رشد بازار در روزهای کاری اخیر را این‌گونه به انتخابات ربط داد: «واکنش مثبت بازار به ردصلاحیت نامزدهای هزینه‌ساز و ناکارآمد.» او نوشت: «این امیدواری مردم به نیروهای انقلابی و مبارزه با فساد است.» در میان توییت‌های حامیان نامزدهای تایید صلاحیت شده که اکثریت آنان از طیف اصولگرایان هستند، کاربرانی هم بودند که سبزپوشی بورس را برنامه‌ریزی شده و فرش قرمز برای ابراهیم رئیسی می‌‌دانستند.  فارغ از دو گروه موافقان رئیسی و مخالفان او، برخی قضاوت درباره بازار را زود می‌دانستند هرچند معتقد بودند علائم نشان می‌دهد بازار به انتهای تونل وحشت رسیده و علائم پایان روند نزولی را نوید می‌دهد.  

بحث‌های انتخاباتی دیروز فعالان بازار سرمایه تنها به این موضوع ختم نشد و همتی دیروز هم سوژه مطالب آنان بود. پیام الیاس‌کردی، یکی از کارشناسان بازار سرمایه به کنایه نوشت: «بورسی‌ها در مورد آقای همتی خیلی بی انصافی میکنن، درست نیست دم انتخابات آقای همتی رو تخریب می‌کنید! بابا این بنده خدا کلا۲۵ تا رای داره یه دوتا بورسی هم رای میدن بهش۲۷تا! خودش اومده بوده به نفع یکی دیگه بره کنار شماها ول کن نیستید. بابا تازه کامنتش رو باز کرده اذیت نکنید.» یکی دیگر از کاربران نیز در واکنش به نامزد شدن همتی برای انتخابات ریاست‌جمهوری نوشت: «ولی آقای همتی نقش شما در بورس یادمان نمی‌رود که نمی‌رود! شما گلادیاتور هم باشید و به فرض محال پیروز هم شوید در آب‌شدن سرمایه بیش از ۲۵ میلیون ایرانی نقش دارید.»‌

اما یکی از کاربران فضای مجازی نسبت به حمایت آن دسته از فعالان بازار از همتی هشدار داد و نوشت: «یکی از کاندیداهای رئیس‌جمهوری که خود یکی از مسببان اصلی سقوط بازار سرمایه هست با مشاورانی که از حوزه بازار سرمایه در کنار خود جمع کرده برای جمع کردن رای در این حوزه حساب باز کرده! مراقب باشید! تادیروز درصف گرفتن مجوز ازسازمان بورس بودند!» کاربر «پشت پرده بورس» اما معتقد بود که تایید صلاحیت همتی از آن روی صورت گرفته تا نامزدهای اصولگرا در مناظره‌ها او را به عنوان نماینده سیاست‌های اقتصادی دولت محاکمه‌ کنند. هشتگ روحانی متشکریم، هشتگی است که طرفداران رئیس دولت با هدف حمایت از او استارت زدند اما نتیجه‌اش آنچه آنان می‌خواستند، نشد و برعکس موجب راه افتادن موجی از اعتراض‌ها به روحانی در قالب این هشتگ شد. این هشتگ دیروز در توییت‌های فعالان بورسی فضای مجازی هم دیده می‌شد و آنان هم از این طریق اعتراض خود را نسبت به عملکرد دولت در حوزه بازار سرمایه نوشتند. یکی از این کاربران نوشت: «تشکر کردن از روحانی یعنی چشم پوشی از سقوط بورس، نرخ بنزین، مدیریت کرونا و تیر خلاص به جلب حمایت طیف زیر متوسط جامعه! از ما گفتن بود.»

 

دلار بیش از ۸۰۰ تومان رشد کرد و به کانال ۲۴هزار تومانی قدم گذاشت. بخشی از فعالان بازار باور داشتند اخبار و حاشیه‌های پیرامون انتخابات ریاست‌جمهوری، ابهام‌هایی را در ذهن معامله‌گران ایجاد کرده و زمینه‌ساز ورود تقاضای احتیاطی به بازار شده است. در کنار این، ابهام درمورد مذاکرات هسته‌ای و احتمال عزل همتی دیگر متغیرهای تحریک دلار در اولین روز هفته بودند.


در اولین روز هفته، دلار با یک پرش 800 تومانی به کانال 24 هزار تومانی رفت. روز شنبه، اسکناس آمریکایی 820 تومان رشد قیمت را به ثبت رساند و ساعت 4 بعدازظهر در محدوده 24 هزار و 50 تومانی قرار گرفت.  تحلیل‌های متفاوتی درباره دلایل رشد یکباره قیمت دلار وجود داشت. دسته‌ای باور داشتند، دلار در واکنش به حاشیه‌ها و ابهام‌های پیرامون انتخابات ریاست‌جمهوری راه صعودی را در پیش گرفت. این در حالی بود که عده دیگری به دلایل بنیادی تری چون بالا ماندن رشد نقدینگی تکیه داشتند. تازه‌ترین آمار بانک مرکزی از وضعیت نقدینگی در سال گذشته بیانگر این است که نرخ رشد نقدینگی در سال گذشته به 6/ 40 درصد رسید که بالاترین نرخ رشد نقدینگی طی ۴۳ سال اخیر است. برخی از فعالان، خبرهای پیرامون مذاکرات هسته‌ای را در رشد قیمت دلار موثر دانستند. از نگاه آنها بازار با توجه به احتمال لغو تحریم‌ها در مسیر کاهشی قرار گرفت، ولی چنین اتفاقی نه تنها رخ نداد که چشم‌انداز مشخصی نیز درباره احیای برجام وجود ندارد. گروهی از فعالان نیز باور دارند، بازار در ماه‌های پیش به دلیل محدودیت‌های ناشی از ویروس کرونا، با ضعف تقاضا مواجه بود، ولی در هفته‌های اخیر، کمی تقاضای تجاری در بازار بیشتر شده و همین عامل موجب شده است که بازار از لحاظ بنیادی ظرفیت رشد بیشتری پیدا کند.

نااطمینانی در مورد سکاندار بازار پول
به گفته فعالان، در روزهای اخیر شایعات و اخباری در مورد عزل رئیس کل بانک مرکزی منتشر شد. این خبر مورد توجه معامله گران قرار گرفت و به دنبال آن، بخشی از تقاضای احتیاطی وارد بازار شد. برخی از رسانه‌های خبری عنوان کرده اند که همتی به دلیل اختلافات انتخاباتی با روحانی ممکن است طی روزهای آتی از بانک مرکزی استعفا بدهد یا از نامزدی ریاست‌جمهوری کناره گیری کند.

روز شنبه اقتصاد نیوز گزارش داد که اخبار درون دولت حکایت از آن دارد که رئیس‌جمهور اعتقاد دارد حضور همتی در عرصه انتخابات با مسوولیت‌های حرفه‌ای او تضاد منافع دارد و به همین دلیل این دو مسوولیت قابل جمع نیست.

در حالی که عده‌ای از خبرگزاری‌ها اختلاف همتی و روحانی را ناشی از بحث‌های انتخاباتی دانسته اند، گروه دیگری معتقدند که اختلاف آنها بر سر مساله میزان و اندازه عرضه ارز به بازار بوده است. این گروه عنوان می‌کنند که همتی اقدام به ارزپاشی در بازار نکرده است. به عنوان مثال، اصلاحات نیوز گزارش داده است که با افزایش فشارهای روحانی به همتی برای ارزپاشی دو میلیارد دلاری و تسعیر ۳۷۵هزار میلیارد تومانی ارز و مقاومت همتی، رئیس کل بانک مرکزی در آستانه عزل قرار گرفته است.

اختلاف رئیس‌جمهوری و رئیس کل بانک مرکزی بر سر هر موضوعی باشد، موجب شده است که جو نااطمینانی نسبت به وضعیت سکاندار پولی شکل بگیرد. معامله گران احتیاطی در چنین فضایی خریدهای خود را بالا برده اند و نوسان گیران سعی می‌کنند، با جوسازی پیرامون این اخبار، فضای بازار را ملتهب‌تر کنند.

از افت هیجانی تا برگشت یکباره دلار
قیمت دلار در اردیبهشت ماه به دلیل خوش‌بینی معامله گران نسبت به مذاکرات وین با سرعت در مسیر کاهشی قرار گرفت. اسکناس آمریکایی در اردیبهشت ماه تا محدوده 20 هزار و 500 تومانی افت کرد. با این حال، هر چقدر مذاکرات هسته‌ای طولانی‌تر شد، خریداران بیشتری به بازار بازگشتند.

در شرایط کنونی، اخباری در بازار برجسته می‌شود که این احتمال را برجسته می‌کند که مذاکرات تا قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری به نتیجه نمی‌رسد. این موضوع موجب شده است که خریداران با قدرت بیشتری به بازار بازگردند.

گروهی از فعالان نیز باور دارند، کلیات جدید طرح مجلس در مورد دریافت مالیات از خریداران انواع فعالیت‌های سوداگرانه در انتظارات افزایشی بازار اثر داشته است.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس عنوان کرده است، مالیات بر عایدی سرمایه صرفا فردی را هدف قرار می‌دهد که سرمایه‌گذاری‌های مولد انجام نمی‌دهد و فقط 4 بازار املاک، خودرو، طلا و ارز را هدف قرار می‌دهد. اگر فرد بیش از نیاز مصرفی در این 4 بازار خرید داشته باشد، مالیات بر عایدی سرمایه شامل او می‌شود. به گزارش خبرگزاری تسنیم، طغیانی با بیان اینکه در واقع نام اصلی این طرح مالیات بر سوداگری و دلالی است، افزود: 133 کشور جهان این قانون را مصوب کرده‌اند و نزدیک به 7 تا 8 درصد درآمد مالیاتی خود را از همین محل کسب می‌کنند. با این حال، برخی فعالان باور دارند، دریافت مالیات در شرایطی که نرخ تورم بالاست، تنها منجر به خروج سرمایه و افزایش خرید و فروش‌های زیرزمینی در بازارهای مختلف می‌شود.

افزایش خریدهای فنی در بازار ارز
برخی از فعالان باور داشتند که افزایش خریدهای فنی نقش مهمی در رشد قیمت دلار داشت. تحلیلگران فنی باور داشتند، ماندن دلار بالای حمایت 23 هزار و 300 تومان موجب می‌شود که تقاضای فنی بدون هراس وارد بازار شود. خط 23 هزار تومانی به طور کلی در بازار ارز اهمیت زیادی دارد و به عنوان، خط انتظاری در بازار شناخته می‌شود. به باور تحلیلگران فنی در صورتی که در روزهای آتی دلار بالای محدوده 24 هزار و 200 تومانی تثبیت شود، راه صعودی را ادامه خواهد داد. حمایت اول دلار در شرایط کنونی محدوده 23 هزار و 800 تومانی خواهد بود.

اوج گیری 4 کانالی سکه امامی
در اولین روز هفته، سکه امامی با قدرت از سطح 10 میلیون و 500 هزار تومانی عبور کرد. روز شنبه فلز گرانبهای داخلی 390 هزار تومان افزایش را به ثبت رساند و به بهای 10 میلیون و 700 هزار تومان رسید. سکه پنج‌شنبه گذشته در محدوده 10 میلیون و 310 هزار تومان به کار خود پایان داده بود.  به گفته فعالان، افزایش قیمت دلار یکی از مهم‌ترین عواملی بود که بازیگران بازار سکه را در موقعیت خرید قرار داد.

در کنار این عده‌ای از معامله گران باور داشتند که افزایش بهای اونس طلا در بازارهای جهانی زمینه ساز تحریک قیمت سکه شد.  به گزارش اقتصاد‌نیوز، هفته گذشته بیشتر سکه بازان رفتار احتیاطی را در پیش گرفته بودند. آنها تصور می‌کردند قیمت دلار ممکن است به یکباره در مسیر نزولی قرار بگیرد. به همین دلیل در خریدهای خود محتاط عمل کردند و این مساله موجب شد که حباب سکه در مقاطعی به منفی ۲ درصد برسد. این حباب با رشد یکباره دلار به سرعت از بین رفت. در صورتی که رشد قیمت دلار ادامه پیدا کند، حتی ممکن است که فلز گرانبهای داخلی بار دیگر حباب مثبت را تجربه کند.

سکه در روزهای آتی مقاومت ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی را در پیش رو دارد. فلز گرانبهای داخلی برای عبور از مقاومت یاد شده، در درجه اول باید خود را بالای محدوده ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی تثبیت کند. حمایت سکه نیز در مقطع کنونی محدوده ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی خواهد بود. تحلیلگران فنی به معامله‌گران پیشنهاد می‌دهند در صورت موقعیت خرید حد ضرر 10 میلیون و 270 هزار تومان را در نظر داشته باشند.

 

تمایل روزافزون سرمایه‌گذاران به حضور در بازار ارزهای دیجیتال، ضرورت ورود قانون‌گذاران به این حوزه و تدوین یک قانون منسجم و شفاف را بیش از پیش دارای اهمیت کرده است. به گزارش «ایبِنا»، در دو سال اخیر با ظهور امکانات جدید و همگام با دیجیتالی شدن هرچه بیشتر زندگی، مردم به سمت روش‌های جدید سرمایه‌گذاری سوق پیدا کرده‌اند. اگر تا دیروز بازار طلا و سکه، بازار ارز، بازار مسکن و بازار خودرو بازارهای چهارگانه سنتی سرمایه‌گذاری در ایران محسوب می‌شدند امروزه تب بازار سرمایه و بازار ارزهای دیجیتال چنان رونق گرفته که کمتر کسی را می‌توان پیدا کرد که خود یا یکی از اطرافیان آنها با یکی از این دو بازار سر و کار نداشته باشد.
اگرچه تب بازار سرمایه به ویژه بازار بورس در ایران در مدت اخیر به دلایلی چون رشد تورم کاذب، افزایش نقدینگی، تولید کم‌بازده، تبلیغات سیاسی آگاهانه یا غیرآگاهانه مسوولان و تغییرات نرخ ارز و نظایر آن اتفاق افتاد و اکنون نیز با عدم سوددهی مناسب خاموش شده، اما مهاجرت مردم به بازار ارزهای دیجیتال در ایران چند صباحی است که آغاز شده است.

به گفته برخی از کارشناسان، در پی حضور در بورس و عدم موفقیت در آن و البته عوامل دیگری همچون تلاش برای حفظ ارزش پول در مقابل جهش مستمر تورم خارج از فعالیت‌های تحت نظارت دولت و سازمان مالیاتی و نیز تامین راهی امن برای انتقال سرمایه‌های فردی در شرایط وجود محدودیت‌ تحریم‌های اقتصادی آمریکا به ورود مشتاقانه افراد به این بازار دامن زده است.

این امر البته نه تنها در ایران بلکه در جهان نیز بر اثر افزایش اعتماد به رمزارزها و کاهش سوددهی بازارهای موازی از جمله طلا، نفت و سهام به دلیل رکود فراگیر حاصل از شیوع ویروس کرونا باعث حرکت سرمایه‌ها به بازار ارزهای دیجیتالی شده‌است. از این رو، امروزه با توجه به اهمیتی که رمزارزها پیدا کرده‌اند، لزوم قانون‌گذاری و ضابطه‌مندی در آن بیش از پیش نمایان شده‌است.

هشدار برای سرمایه‌گذاران کافی نیست
در ایران فرآیند فعالیت‌های رمزارزها در اقتصاد، چندبخشی است و بخش‌های صنعت، اقتصاد، بانک مرکزی، وزارت نیرو و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در این مورد باید وظیفه ساماندهی این بازارها را برعهده گیرند. اما با این حال، نه تنها در ایران بلکه در همه کشورهای جهان ابهامات بسیاری در مواجهه با این پدیده و کاربرد و چگونگی بهره‌گیری از آن وجود دارد و هنوز مشخص نیست دستگاه‌های مسوول در این امر چه واکنش مشخصی خواهند داشت. از سوی دیگر نوسانات جهانی اخیر بازار رمزارزها و نبود قوانین شفاف در بسیاری از کشورها، باعث ایجاد نگرانی در سرمایه‌گذاران خُرد و بسیاری از مردم که در این بازار سرمایه‌گذاری کرده‌اند، شده است.

بر اساس گزارشی که کتابخانه ملی کنگره آمریکا از قوانین و سیاست‌های صادر شده در حوزه رمزارزها از ۱۳۰ کشور جمع‌آوری کرده‌است، در چهار سال گذشته با محبوب شدن رمزارزها و همه‌گیری آنها، دولت‌ها بیشتر به این حوزه توجه کرده و درصدد قانون‌گذاری آن برآمده‌اند.

خبرسازترین محصول تابلوی آتی بورس‌کالا در جریان معاملات روز گذشته قراردادهای نقره بود که با شتاب گرفتن رشد بهای ارز در بازار آزاد با صف خرید همراه شد. اینکه دورنمای قیمتی در بین معامله‌گران آتی نقره، دچار تغییر فاز شده و آخرین نرخ معامله آن بیش از معادله کشف قیمت تسویه است، نشان از دورنمای افزایش بهای هر قرارداد آتی نقره دارد. فتح قله ۲۱ هزار و ۳۰۰ تومانی در سررسید خرداد نقره سبب مارجین کال شدن (درخواست افزایش وجه تضمین) بسیاری از معامله‌گرانی شد که دارنده تعهد فروش بودند. از این رو در روز گذشته برای هر دو نماد فعال نقره شاهد صف خریدی بودیم که متشکل از ورود متقاضیان خرید به همراه تقاضای ناشی از مارجین کالی فروشندگان بود.
22-02

 ظهور دورنمای افزایشی برای نقره آتی
قیمت نقره تا حد زیادی همسو با نوسان بهای هر اونس طلا در بازارهای جهانی مطابقت دارد. اکنون که پیش‌بینی‌های تکنیکال هر گرم نقره جهانی، روندی صعودی را به تصویر می‌کشد و انتظار می‌رود که با جریان افزایشی بهای اونس طلا همسو شود، دورنمای مثبتی برای قراردادهای آتی نقره ایجاد شده است. زیرا برخلاف سایر قراردادهای آتی بورس‌کالا که روی گواهی سپرده این محصولات، تعریف شده است، آتی نقره همچون دارایی سرمایه‌ای است که بدون دارایی پایه مبتنی بر گواهی سپرده بوده و به نوعی این بازار را متحول کرده است. به عبارت دقیق‌تر، نرخ تسویه هر گرم نقره در زمان سررسید، بر مبنای حاصل‌ضرب قیمت هر گرم نقره در بازار جهانی در میانگین نرخ دلار سنا است. نرخ نهایی حاصل از این فرمول در تمام روزهایی که هر نماد نقره فعال است، پایه اصلی ذهنیت معامله‌گران این بازار را تشکیل می‌دهد. به‌طوری‌که هنگام پیش‌بینی‌های مثبت در آینده، معامله‌گران حاضرند نرخ‌های بالاتری را در سفارش‌های خود لحاظ کنند. همچون روز گذشته که در برخی از ساعات روز بهای دلار کانال 24 هزار تومانی را نیز به خود دید، با تکیه بر تکنیکال صعودی نقره جهانی، قیمت پایانی 21 هزار و 300 تومانی در نزدیک‌ترین سررسید نقره به ثبت رسید که به میزان یک هزار و 50 تومان بیش از قیمت تسویه آخرین روز هفته گذشته بود. به این ترتیب قراردادهای آتی نقره تحت‌تاثیر سیگنال مضاعفی قرار گرفتند که هر دوی آنها همسو باهم افزایشی بود.

این درحالی است که اگر بخواهیم نرخ تسویه این سررسید را مبتنی بر قیمت‌های فعلی محاسبه کنیم، به رقم 20 هزار و 836 تومان خواهیم رسید که در مقایسه با قیمت‌های معاملاتی روز گذشته از ایجاد شرایط فورواردیشن یا کونتانگو برای قراردادهای نقره در بازار آتی بورس‌کالا حکایت دارد. به عبارت ساده‌تر هنگامی که قرارداد آتی در نرخی بالاتر از قیمت دارایی پایه خود مورد دادوستد قرار می‌گیرد، شرایط فورواردیشن ایجاد می‌شود. از آنجا که انتظار می‌رود در روز سررسید، نرخ آتی هر محصول به قیمت دارایی پایه خود نزدیک شود، اگر سیگنال‌های مخابره شده در بازار از صعود متغیرهای موثر حمایت کنند، معامله‌گران اقدام به گرفتن موقعیت خرید کرده زیرا دورنمای افزایش نرخ دارند و افرادی که دارنده موقعیت فروش باشند، سعی در آفست کردن (بستن) این موقعیت دارند. چرا که در صورت محقق شدن این مطلب، ماندن در موقعیت فروش در زمان افزایش قیمت تسویه به معنی مارجین کال شدن این افراد است. همان‌طور که در روز گذشته این ذهنیت افزایشی در بازار آتی نقره تبلور پیدا کرد و علاوه بر ورود تقاضای خرید قرارداد آتی نقره، شاهد ورود تقاضای ناشی از مارجین کالی فروشندگان بودیم این افراد به منظور خروج از تعهد فروش خود با گرفتن تعهد خرید سعی در خروج از بازار داشتند. از این رو شاهد صف خرید برای قراردادهای آتی نقره در این بازار بودیم.

 هفته گذشته در تابلوی معاملات آتی بورس‌کالا چه گذشت؟
تابلوی معاملات آتی بورس‌کالا هفته گذشته را درحالی سپری کرد که مهمان 10 قرارداد آتی از انواع محصولات کشاورزی و نقره بود. به‌نظر می‌رسد نوسان افزایشی بهای ارز توانسته تا حدی بازار آتی را تحریک کرده و جرقه‌های افزایشی در داده‌های حیاتی این بازار ایجاد کند. حجم و ارزش معاملات قراردادهای آتی هفته گذشته چهره افزایشی به خود گرفتند. اگرچه این میزان از رشد هنوز هم در این بازار با روزهای رونق فاصله دارد، اما می‌تواند شروع خوبی برای یک روند مثبت افزایشی به‌شمار رود. از این‌رو دورنمای خوبی را برای آینده معاملات آتی آن هم از مسیر سیگنال افزایش نوسان بهای آزاد ارز متصور هستیم. هفته گذشته به میزان 615 هزار و 390 قرارداد در بازار آتی مورد دادوستد قرار گرفت که ارزشی به اندازه 187 میلیارد و 466 میلیون تومان داشت. نقره به عنوان تازه‌وارد این بازار پتانسیل افزایش جذابیت معاملات آتی را دربر دارد. زیرا با وجود آنکه برای مدت کمی است که به تابلوی آتی بورس‌کالا وارد شده، اما دریچه خوبی برای جذب سرمایه‌های بیشتر به این بازار است.

مجموع موقعیت‌های باز که طی هفته گذشته در بازار آتی ایجاد شد، به اندازه 121 هزار و 65  موقعیت ارزیابی می‌شود که به معنی بازشدن موقعیت تعهدی همزمان خرید و فروش است که تقریبا به یک اندازه طی دو هفته گذشته موقعیت باز به بازار اضافه شده است. ثمره دادوستدهای هفته گذشته در تابلوی معاملات آتی بورس‌کالا، ورود 505 میلیارد و 521 میلیون تومان نقدینگی به این بازار بود که به وضوح قابلیت نقدشوندگی را نشان می‌دهد. اینکه سیگنال افزایشی به‌ویژه برای هر گرم نقره جهانی و بهای ارز در بازار آزاد مخابره می‌شود، فرضیه ایجاد تغییر فاز این بازار و ورود نقدینگی بیشتر به بازار آتی را محتمل می‌کند.

 معاملات آتی پسته چگونه بود؟
معاملات پسته طی هفته گذشته روند آرام و نسبتا بدون نوسانی داشت و دو نماد پسته که در سررسید خرداد و مردادماه فعال هستند، با افزایش محدود نرخ تسویه نسبت به هفته ماقبل در عموم معاملات هفته گذشته همراه بودند. سررسید پسته خرداد‌ماه، نزدیک به 17 روز دیگر از تابلوی معاملات آتی خارج می‌شود و ردپای خروج سفته‌بازانی که به‌دنبال کسب سود از نوسان نرخ این نماد هستند، در بسته شدن اخیر موقعیت‌های باز، به وضوح نمایان است. یعنی معامله‎گران، پیش از تاریخ سررسید، به بستن موقعیت تعهدی خرید یا فروش خود اقدام کردند تا در زمان تحویل لازم به ایفا کردن این تعهدات نباشد. در جریان معاملات روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش، نماد پسته سررسید خردادماه با قیمت تسویه 165 هزار و 500 تومان و سررسید مردادماه این محصول با نرخ پایانی 172 هزار تومان مورد دادو ستد قرار گرفت. نزدیک شدن به زمان تحویل نماد PSKH00، سبب شد که تغییرات موقعیت باز در این نماد تا لحظه نگارش گزارش، صفر باشد اما دیگر سررسید فعال پسته یعنی نماد PSMO00، به میزان 61 درصد و با افزودن 166 موقعیت خرید و فروش همزمان در این نماد همراه شد.

 در معاملات قراردادهای فعال زعفران رشته‌ای و زیره بازار آتی بورس‌کالا نیز نوسان چندان زیادی دیده نمی‌شود و آرامش نسبی بر معاملات این محصولات حاکم است. زمان تحویل تنها نماد فعال زیره، یعنی CSKH00، 23 خرداد است که از هم‌اکنون شاهد بسته شدن تدریجی موقعیت‌های خرید و فروش این نماد هستیم. به‌طوری‌که در روز گذشته بیش از 200 موقعیت باز، از بازار خارج شد. همچنین به ازای هر قرارداد که شامل 100 گرم زیره است، 840 هزار تومان وجه تضمین در نظر گرفته شده است.

پرحجم‌ترین محصول بازار آتی یعنی زعفران نگین، در هر سه نماد فعال خود که در سه سررسید تیر، شهریور و آبان ماه قابل معامله است، طی هفته گذشته از سوی معامله‌گران بازار آتی مورد استقبال قرار گرفت. به‌طوری‌که این محصول در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، با افزایش موقعیت خرید همراه شد و نزدیک‌ترین سررسید این محصول یعنی نماد SAFTIR00، در بازه قیمتی 12 هزار و 600 تا 13 هزار و 100 تومان نوسان داشت و دورترین سررسید این نماد یعنی آبان ماه با قیمتی بیش از 14 هزار تومان مورد معامله قرار گرفت.

 

همزمان با ثبت رکورد تاریخی قیمت مس در بورس فلزات لندن، بهای این فلز در رینگ معاملاتی بورس کالای کشور نیز در نیمه دوم اردیبهشت به اوج قیمتی خود رسید. این اوج‌گیری قیمتی مس نه‌تنها باعث کاهش تقاضا برای این فلز سرخ در رینگ معاملاتی بورس کالا نشد که خریداران استقبال مناسبی از عرضه‌های مس در این بازار داشتند؛ با افت محسوس قیمت مس در این بازار با سیگنال کاهشی نرخ جهانی بر رونق این بازار افزوده شد. هر چند مجددا مس در روزهای گذشته به مسیر صعود بازگشته و این موضوع می‌تواند قیمت‌ها را در این بازار مجددا افزایشی کند.
22-01

ریشه‌های ریزش و صعود مس
در اردیبهشت ماه امسال با وجود رکوردزنی تاریخی بهای پایه کاتد مس در رینگ معاملاتی بورس کالا، میزان تقاضا برای این محصول رونقی قابل ملاحظه داشت؛ درواقع انتظار تثبیت بهای مس در اوج باعث شد تا خبری از تعویق خرید و رکود در معاملات این بخش دیده نشود. اوج‌گیری مستمر قیمت کاتد مس در بازارهای جهانی و خوش‌بینی معامله‌گران به وضعیت این بازار در میان و بلندمدت همزمان با اوج‌گیری نرخ ارز در نیمه دوم اردیبهشت ماه مهم‌ترین دلایل رکوردزنی تاریخی بهای پایه کاتد مس در بازار فیزیکی بورس کالا و استمرار خرید این محصول در اوج قیمتی آن بود.

رکوردزنی تاریخی بهای مس در رینگ معاملاتی بورس کالا در هفته منتهی به 17 اردیبهشت ماه رقم خورد؛ در این زمان مس در بورس فلزات لندن همچنان در مسیر شتابان قیمتی قرار داشت که این روند تا روز دهم ماه مه (20 اردیبهشت) نیز ادامه داشت به گونه‌ای که هر تن کاتد مس در این بازار با قیمت 10 هزار و 700 دلار به ازای هر تن معامله شد که این رقم بیشترین نرخ تاریخی معامله این محصول در بورس فلزات لندن بود. در این هفته عرضه‌کنندگان برابر 4 هزار و 500 تن کاتد مس را به رینگ آوردند که درنهایت تنها هزار و 20 تن از این محصول در این هفته مورد دادوستد قرار گرفت. اگرچه معامله 23 درصدی کاتد مس رقمی چشمگیر نیست اما فروش همین میزان محصول در اوج قیمتی، استقبالی مناسب و قوی است.

بازگشت نرخ ارز به مسیر افزایشی خود که در نیمه دوم اردیبهشت ماه رقم خورد، سیگنالی مثبت برای رشد تقاضا برای اغلب بازارهای کالایی کشور بود که نمود آن در خریدهای هفته منتهی به 24 اردیبهشت نمایان بود. در این هفته (منتهی به 24 اردیبهشت) قیمت پایه کاتد مس در رینگ معاملاتی بورس کالا افت اندک 2/ 1 درصدی داشت که همین افت اندک باعث شد خریداران استقبال قابل‌توجهی از این عرضه داشته باشند به گونه‌ای که برای 9 هزار و 600 تن کاتد مس عرضه شده در این بازار تقاضایی معادل 9 هزار و 480 تن به ثبت رسید که در نهایت به معامله 6 هزار تن کاتد مس از این بازار انجامید.

در ادامه با سقوط بهای جهانی مس سیگنالی کاهشی در تعیین نرخ پایه کاتد مس اعمال شد هر چند در این زمان شاهد ایجاد جریانی افزایشی در نرخ ارز آزاد و نیمایی بودیم که این موضوع همچون سرعت‌گیری در مسیر کاهش نرخ پایه عمل کرد. با این وجود سیگنال کاهشی قیمت‌های جهانی در این بازار قوی‌تر از سیگنال رشد نرخ ارز عمل کرد و سبب شد بهای کاتد مس در عرضه هفته قبل (منتهی به 7 خرداد) به کانال 20 هزار تومانی بازگردد و با قیمت 20 هزار و 860 تومان مورد دادوستد قرار گیرد.

اعلام دولت چین از تصمیم خود مبنی بر نظارت قیمتی روی نرخ کامودیتی‌ها باعث شد جریانی نزولی در روند قیمتی اغلب فلزات در بازارهای جهانی ظرف 2 هفته گذشته به وجود آید. قدرت این خبر به میزانی زیاد بود که با وجود استمرار سیگنال‌های مثبت ناشی از انتظارات مثبت تورمی در دنیا، بهای مس در بورس فلزات لندن ریزشی قابل ملاحظه داشت و بهای این فلز در بورس فلزات لندن در روز 24 ماه مه به کانال 9 هزار دلار نیز سقوط کرد. این رقم کمترین نرخ معامله این محصول ظرف یک ماه گذشته بود. البته پیش از این هم برخی تحلیلگران نسبت به ریزش بهای مس هشدار داده بودند. اگرچه با توجه به برآورد افزایش تقاضای جهانی برای این فلز سرخ، آینده‌ای درخشان برای آن در بلندمدت پیش‌بینی می‌شود، اما تثبیت قیمت‌ها در کانال 10 هزار دلاری در کوتاه‌مدت مورد تردید است.

ظرف روزهای اخیر و با توجه به گمانه‌زنی‌های جدید مبنی بر تمرکز دولت چین در برنامه کنترل قیمت‌ روی زنجیره آهن و فولاد، اقبال به بازار مس و آلومینیوم بازگشت و مجددا در 2 روز پایانی هفته اخیر یعنی 27 و 28 مه بهای مس کانال 10 هزار دلاری را تجربه کرد.

در هفته گذشته اخباری از احتمال وقوع اعتصابات کارگری در معدن اسکوندیدا شیلی که بزرگ‌ترین معدن فعال مس در دنیا است منتشر شد که این موضوع سیگنالی مثبت برای رشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی بود. در همین زمان اخباری از ممنوعیت صادرات کنسانتره مس توسط جمهوری کنگو که چهارمین تولیدکننده معدنی مس در دنیا است با هدف تولید محصول با ارزش افزوده بالاتر منتشر شد که این موضوع نیز عاملی در جهت تقویت بهای کنسانتره مس در دنیا و در نتیجه رشد بهای این محصول در بازارهای جهانی خواهد بود.

با توجه به روند ممتد افزایشی به‌وجود آمده در بازارهای جهانی و بازگشت نرخ ارز به کانال افزایشی که در روز ابتدایی هفته جاری یعنی شنبه 8 خرداد رقم خورد، رشد بهای پایه این محصول برای هفته‌های آینده محتمل بوده و از همین رو رشد تقاضا و حجم معاملات این بازار در هفته جاری دور از انتظار نخواهد بود.

اغلب بازارهای بورس‌کالا ظرف هفته گذشته رنگی از رونق را به خود دیدند؛ این رونق در معاملات بازار فیزیکی، قراردادهای آتی و گواهی‌های سپرده به خوبی نمایان بود. می‌توان گفت مثبت شدن مجدد انتظارات تورمی در میان معامله‌گران باعث رونق این بازار ظرف هفته گذشته بود.
در هفته منتهی به ۷ خرداد ۵۹۷ هزار و ۷۲۷ تن انواع کالا به ارزش بیش از ۸۲ هزار میلیارد ریال در بورس‌کالای ایران مورد دادوستد قرار گرفت. به گزارش «کالاخبر»؛ طی هفته اخیر و در تالار محصولات صنعتی و معدنی ۲۵۴ هزار و ۲۶۶ تن انواع کالا به ارزش ۳ هزار و ۹۲۲ میلیارد تومان معامله شد. در این تالار ۱۶۹ هزار و ۷۵۶ تن فولاد، ۴ هزار و ۶۶۰ تن مس، ۳ هزار و ۲۴۰ تن آلومینیوم، ۱۲۰ تن کنسانتره مولیبدن، ۳۰ تن کنسانتره فلزات گرانبها، ۴۵ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ‌آهن، ۲۱ هزار و ۴۶۰ تن خاک روی و ۱۰ هزار تن آهن اسفنجی معامله شد.

همچنین در هفته معاملاتی مذکور در دو بخش داخلی و صادراتی تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی، ۳۴۲ هزار و ۷۷۹ تن انواع کالا به ارزش ۴ هزار و ۳۳۲ میلیارد تومان به فروش رسید. در این تالار ۱۱۶ هزار و ۵۰۰ تن وکیوم باتوم، ۶۴ هزار و ۹۲۹ تن قیر، ۸۲ هزار و ۱۵۴ تن مواد پلیمری، ۳۹ هزار و ۳۵۶ تن مواد شیمیایی، ۳۹ هزار و ۵۰۰ تن لوب کات، ۲ هزار و ۱۵۶ تن روغن پایه و یک هزار و ۸۹۰ تن گوگرد معامله شد. همچنین طی هفته گذشته ۶۸۲ تن کالا در بازار فرعی بورس‌کالای ایران به فروش رسید.

انعقاد ۱۲۱ هزار قرارداد آتی در بورس‌کالا
طی معاملات هفته گذشته در بازار مشتقه بورس‌کالای ایران معامله گران تعداد ۱۲۱ هزار و ۶۵ قرارداد آتی زعفران نگین و پوشال، نقره، پسته و زیره سبز را منعقد کردند و ارزش ۱۸۷۴ میلیارد و ۶۶۲ میلیون ریالی را به ثبت رساندند؛ زعفران نگین و نقره به ترتیب بر سکوی نخست و دوم بازار آتی ایستادند.

در جریان معاملات اولین هفته کاری خرداد ماه ۱۴۰۰ تعداد ۹۴ هزار و ۴۴ قرارداد آتی زعفران نگین به ارزش ۱۳۱ میلیارد و ۴۴۷ میلیون تومان منعقد شد. همچنین انعقاد ۳۰۲۹ قرارداد آتی زعفران پوشال نیز ارزشی بالغ بر ۳ میلیارد و ۳۳۱ میلیون تومان در پی داشت. همچنین در این هفته ۲۳ هزار و ۵۰۲ قرارداد آتی نقره نیز درحالی منعقد شد که ارزش ۴۷ میلیارد و ۶۶۹ میلیون تومان برای آن به ثبت رسید.

معامله ۲ میلیون گواهی سپرده کالایی در بورس‌کالا
در جریان معاملات اولین هفته کاری خرداد ماه ۱۴۰۰ تعداد دو میلیون و ۲۷ هزار گواهی سپرده کالایی بر پایه دارایی‌های برنج، پسته فندقی و بادامی، زعفران نگین و پوشال، زیره سبز، کشمش و سکه طلا خرید و فروش شد تا ارزش ۱۶۴۹ میلیارد و ۷۶۹ میلیون ریالی در این بازار به ثبت برسد.

طی هفته‌ای که گذشت، تعداد یک میلیون و ۵۷۲ هزار گواهی سپرده سکه طلا به ارزشی بیش از ۱۵۹ میلیارد و ۴۵۲ میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت. همچنین طی این مدت ۴۴۷ هزار و ۷۸۲ گواهی سپرده زعفران نگین نیز به ارزشی بیش از ۵ میلیارد و ۳۴۵ میلیون تومان دادوستد شد.

مهدی آسیما: «اگر طرح مالیات بر عایدی سرمایه با شرط اجرای دقیق و با بهبود زیرساخت‌های اطلاعاتی کشور که از شروط لازم برای اجرای این طرح است انجام شود، میتوان گفت یکی از مهم‌ترین اتفاقات حوزه اقتصاد در دهه های اخیر است.»

این کارشناس بازارسرمایه در گفت و گو با پایگاه خبری بزارسرمایه (سنا)، تصویب طرح مالیات برعایدی سرمایه را اقدام بسیار مهمی در راستای جراحی اقتصادی در کشور دانست و افزود: در کشور ما به دلیل شرایط تورمی که وجود دارد، بازارهایی مانند مسکن و ارز و سکه به بازارهایی برای سرمایه‌گذاری و سفته بازی تبدیل شده اند، در حالیکه فعالیت‌های سوداگرانه در این بازارها به صورت مستقیم باعث ایجاد شکاف طبقاتی بیشتر و همچنین آسیب بیشتر قشر ضعیف جامعه شده است.

این کارشناس بازارسرمایه توضیح داد: بازار سرمایه تنها بازاری است که سبب هدایت نقدینگی به سمت تولید می شود. رونق این بازار می تواند متغیرهای اقتصادی کشور را در سطح کلان بهبود دهد. بهبود تولید ناخالص داخلی، رشد اقتصادی، کنترل تورم، کاهش بیکاری برخی از این موارد هستند. در نظر داشته باشید که رونق این بازار همچنین می تواند در سطح خُرد به افراد جامعه کمک کند تا در اقتصاد تورمی موجود، بتوانند قدرت خرید خود را حفظ کنند و هم از طریق بازدهی که در این بازار به دست می‌آورند، ثروت خود را افزایش دهند.

آسیما تصریح کرد: در نتیجه می‌توان گفت، هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه می تواند علاوه بر بهبود شرایط بنگاه ­های اقتصادی و دولت، منافع سرمایه گذاران خرد و عموم مردم را به دنبال داشته باشد.

وی همچنین با مثبت ارزیابی کردن رفع محدودیت اخیر معاملات برای پرسنل کارگزاری ها بیان کرد: به نظر من رفع محدودیت معاملات برای پرسنل شرکت های کارگزاری، یکی از مهمترین اقداماتی است که به پیشنهاد هیات مدیره سازمان و تصمیم شورای عالی بورس انجام شد. بر این اساس، می توان گفت در سال مانع زدایی ها یکی از بزرگترین موانع بر سر راه شفافیت در بازار سرمایه با تدبیر هیات مدیره سازمان و تصویب شورای عالی بورس رفع شد.

آسیما اضافه کرد: محدودیتی که به نظر شاید عدم تغییر آن مبنای منطقی صحیحی نداشت و ماندگاری آن بیشتر از آن جهت بود که از سال های قبل تصویب شده بود و جسارتی برای تغییر آن تا این زمان وجود نداشت. این محدودیت سبب مشکلات بسیار زیادی میان کارگزاری‌ها و پرسنل آن ­ها شده بود؛ هرچند که بسیاری از پرسنل کارگزاری ها با استفاده از کدهای معاملاتی دیگران اقدام به انجام معاملات می‌کردند و همین روند به کاهش شفافیت در بازار سرمایه هم منجر می شد.

یک کارشناس بازار سرمایه ایجاد ثبات در معاملات را مهمترین نیاز بازار سرمایه دانست و گفت: با دست به دست شدن سهام، زمینه کف‌سازی معقول و منطقی در قیمت‌های فعلی برای سهام فراهم شده و از سرمایه‌گذاری در دوره زمانی میان‌مدت و بلندمدت استقبال خواهد شد  به گزارش اقتصادنیوز ، «امیرعلی امیرباقری» در گفت و گو با  ایرنا به ریسک های موجود در بازار به عنوان ریسک های اصلی بازار در حوزه داخلی و خارجی اشاره کرد و افزود: در حوزه داخلی،  انتخابات ریاست جمهوری و در حوزه خارجی بحث مذاکرات وین مطرح است که به شدت روند معاملات بازار را تحت تاثیر خود قرار داده اند.

وی اظهار داشت: بازار اکنون از بعد حوزه خارجی نسبت به مذاکرات وین خوش‌بین و امیدوار به پایان مطلوب مذاکرات و نیز برداشته شدن تحریم ها است.

 این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: به دنبال چنین اتفاقی، چشم انداز تورمی در کشور کاهش پیدا می کند و انتظار می رود با فروکش کردن چشم اندازهای تورمی، تقاضای سفته بازانه در بازارها کمتر شود و سهام شرکت ها از طریق ورود دوباره نقدینگی به این بازار به قیمت های واقعی خود بازگردند.

وی با اشاره به اینکه در حوزه داخلی بعد از تایید لیست نهایی کاندیدای ریاست جمهوری تا حدودی از ابهام موجود رفع و مسیر بازار به سمت روند صعودی بازگشته است،  گفت: اکثر نامزدهای انتخاباتی، انتقاداتی را نسبت به وضعیت فعلی و رفتار اقتصادی حاکم در کشور دارند؛ بنابراین انتظار می رود در صورت انتخاب و کسب حداکثری آرای مردم، اقدام به جراحی های اقتصادی کنند.

امیرباقری اظهار داشت: این احتمال وجود دارد که برای کاهش تورم و عملی کردن برخی از اقدامات جدید، تصمیماتی در راستای ارزپاشی اتخاذ شود که این امر باعث سرکوب قیمت ارز در کوتاه مدت می شود.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه سرمایه گذاران باید اکنون برخی از متغیرهای بنیادین اقتصادی کشور را مدنظر قرار دهند، تاکید کرد: سهام شاخص ساز و صادرات محور دارای درآمد ارزی هستند، به همین دلیل تاثیر سرکوب قیمت‌ها در بازار سرمایه، سود این شرکت‌ها را تحت تاثیر قرار خواهد داد و از نظر بخش کلان تر، از آنجایی که از چشم انداز تورم ارز در میان مدت و بلندمدت جلوگیری می شود؛ بنابراین دورنمای روند بازار سرمایه به صورت ثابت می ماند و دیگر انتظار روندی سنگین در کوتاه مدت و میان مدت شکل نمی گیرد.

وی همچنین در ادامه به روند معاملات بورس در هفته ای که گذشت اشاره کرد و اظهار داشت: در ابتدای هفته ای که گذشت شاهد تداوم فشار فروش در بازار بودیم، اما به مرور زمان با نزدیک شدن به اواخر هفته قدرت تقاضا در کلیت بازار تقویت شد و در روزهای پایانی هفته رشد شاخص بازار را دنبال کردیم.

امیرباقری اظهار داشت: نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که بازار سرمایه از لحاظ تکنیکالی قیمت هایی را به خود دیده است که با کمیت حاضر و آتی اقتصاد هماهنگ است؛ بنابراین بازار سرمایه در وضعیت فعلی می تواند گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری میان مدت و بلندمدت باشد.

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: بقیه بازارهای سرمایه گذاری به دلیل افزایش قیمت ها در این بازارها و نیز اعمال فشارهای قانونی از لیست سرمایه گذاران به ویژه سرمایه گذاران خرد خارج شده اند.

وی با اشاره به اینکه همیشه به طور معمول بعد از موج های تورمی در کشور شاهد بازده مثبت در بخش واقعی اقتصاد خواهیم بود، گفت: یکی از گزینه های سرمایه گذاری، نگاه به کسب و کار، تولید و خروج از بازارهای پنج گانه سنتی است، افراد می توانند با توجه به این مساله اقدام به سرمایه گذاری در بخش واقعی اقتصاد کنند.

امیرباقری اظهار داشت: در بخش بازار سرمایه انتظار می رود که در هفته جاری همچنان با بازاری متعال و معقول مواجه باشیم و انتظار فشار خرید و فروش را در بازار نخواهیم داشت.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه اکنون مهمترین نیاز بازار سرمایه، ایجاد ثبات در معاملات است، گفت: با دست به دست شدن سهام، زمینه ایجاد کف سازی معقول و منطقی در قیمت های فعلی برای سهام ایجاد خواهد شد و سرمایه گذاری در این بازار در بازه زمانی میان مدت و بلندمدت قابل توجه سرمایه گذاران می شود.

وی به روند معاملات در بازارهای جهانی اشاره کرد و افزود: انتظارات موجود برای کاهش شاخص دلار در میان مدت می تواند زمینه رشد قیمت  کامودیتی ها را فراهم کند، از آنجایی که کامودیتی ها تشکیل دهنده بخش اعظم بازار سرمایه هستند؛ بنابراین این موضوع می تواند محرکی برای رشد معقول میان مدت و بلندمدت بازار سرمایه باشد.

شرکت چادرملو پس از اخذ مجوز تاسیس پنج واحد معدنی و صنعتی، پروانه تاسیس 2 واحد صنعتی دیگر را نیز دریافت کرد.

این واحدهای صنعت فولاد شامل کارخانه تولید ورق آلیاژی با ظرفیت یک میلیون تن در سال،با سرمایه گذاری 13.5 هزار میلیارد تومان و کارخانه تولید آهن اسفنجی به ظرفیت سالانه ۸۰۰ هزار تن قابل افزایش تا یک میلیون تن با سرمایه گذاری 2.1 هزار میلیارد تومان در استان یزد هستند. با راه اندازی این واحدهای صنعتی بالغ بر 1350 نفر بطور مستقیم مشغول بکار خواهند شد .

ایران‌ خودرو، سایپا و پارس‌ خودرو از ابتدای سال تا پایان اردیبهشت‌ ۱۱۸.۵ هزار دستگاه خودرو تولید کردند که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با ۱۱۷.۲ هزار دستگاه، رشد ۱.۱ درصدی نشان می‌دهد.

افت ۶.۲ درصدی تولید ایران خودرو

بر این اساس، ایران خودرو در دو ماهه سال جاری ۵۴.۲ هزار دستگاه خودرو تولید کرد که مشتمل بر ۳۷.۵ هزار دستگاه گروه پژو، ۴.۴ هزار دستگاه گروه سمند، ۶.۹ هزار دستگاه دنا، چهار هزار و ۵۳ دستگاه رانا، ۹۱۶ دستگاه هایما و ۱۸۸ دستگاه تارا بود. جمع تولیدات در هم‌سنجی با سال قبل افت ۶.۲ درصدی داشته است. آبی‌پوشان جاده مخصوص در اردیبهشت‌ ماه ۲۰.۴ هزار دستگاه خودرو تولید کردند.

رشد ۱۲ درصدی تولید سایپا

سایپا هم به عنوان دومین خودروساز بزرگ ۴۸.۵ هزار دستگاه تولید کرد که شامل ۴۲.۷ هزار دستگاه خانواده تیبا، ۳.۶ هزار دستگاه سایپا ۱۵۱ (وانت پراید) و ۲.۱ هزار دستگاه شاهین بود. جمع تولیدات در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد ۱۲ درصدی نشان می‌دهد. نارنجی‌ پوشان جاده مخصوص در اردیبهشت‌ ماه ۲۷.۱ هزار دستگاه خودرو تولید کردند.

افت ۲.۲ درصدی پارس‌خودرو

همچنین پارس‌خودرویی‌ها ۱۵.۷ هزار دستگاه خودرو شامل ۱۲ هزار و ۳۸ دستگاه گروه Q۲۰۰ (کوئیک)، ۲.۳ هزار دستگاه کوئیک معمولی، ۱.۲ هزار دستگاه گروه S۲۰۰ (ساینا) و ۳۳ دستگاه در گروه برلیانس تولید کردند که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افت ۲.۲ درصدی نشان می‌دهد. جمع تولیدات این خودروساز در اردیبهشت‌ ماه ۶.۶ هزار دستگاه به ثبت رسید.

جیم بیانکو، مدیرعامل موسسه پژوهشی بیانکو، در مصاحبه با سی‌ان‌بی‌سی اعلام کرد پتانسیل اقتصادی ارزهای دیجیتال بسیار بالاست و هر چه زمان می‌گذرد کوین‌هایی مانند اتریوم شاهد پیشرفت بیشتری خواهند بود. بیانکو در چهار سال گذشته به سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال روی آورده اما در سبد سرمایه وی از بیت کوین خبری نیست. او همچنین به نوسان‌های شدید قیمت کریپتوها اشاره کرد و گفت کسانی که وارد این فضا می‌شوند باید با این فراز و نشیب‌ها کنار بیایند. بیانکو خاطر نشان کرد زمانی که مرحله پذیرش دارایی‌های دیجیتال به سرانجام برسد، ریسک و پاداش سرمایه‌گذاری در این فضا کمتر شده و شدت نوسان‌ها هم کاهش می‌یابد.

حسین قربانزاده، مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی، از تعیین تکلیف قانون رمزارزها تا دو هفته آینده در کمیسیون اقتصادی مجلس خبر داد. به‌گفته وی نمایندگان مجلس به زودی به سؤالات فعالان رمزارز پاسخ خواهند داد.

به گزارش ارزدیجیتال و به نقل از خبرنگار بازار، حسین قربانزاده در بخشی از اتاق کلاب هاوسی با عنوان مالیات بر عایدی سرمایه و تاثیر آن بر بازار سرمایه به موضوع رمزارزها پرداخت، قربانزاده گفت:

عایدی بر کار، یا از دارایی سهام یا درآمد اتفاقی ، این سه حالت برای مالیات بر عایدی سرمایه استفاده می‌شود، اگر فردی دارایی از رمزارز داشته باشد، مشمول یکی از این سه گزینه فوق شده و باید مالیات بر عایدی پرداخت کند. فعلا قوانین به این شکل است مگر اینکه به صورت تخصصی جلساتی برگزار شود تا درباره رمزارزها به صورت جداگانه بررسی شود.

مشاور رئیس مجلس از تعیین قانون برای رمزارزها تا دو هفته آینده در مجلس خبر داد و گفت به کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس فرصت دو هفته ای داده شده تا بتوانند قانون مناسبی را برای این حوزه به کمیسیون اقتصادی پیشنهاد بدهند.

قربانزاده از حضور اعضای کمیسیون اقتصادی در کلاب هاوس و یا جلسات مجلس خبر داد و گفت اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس در آن حضور پیدا خواهند کرد و به سوالات فعالان رمزارز پاسخ خواهند داد.

قانون مالیات بر عایدی سرمایه قابلیت اصلاح را داشته تا همه ابعاد اقتصاد ایران و بحث تورم را نیز درنظر بگیرد تا به فردی اجحاف نشود.

درآمد ماهانه شرکت کشاورزی و دامپروری ملارد شیر در اردیبهشت ماه امسال ۱۵ میلیارد تومان بوده که در مقایسه با اولین ماه سال ۱۴۰۰ با کاهش ۳ درصدی مواجه شده است. در ماه گذشته شیر بیشترین میزان درآمد شرکت را به خود اختصاص داد. نرخ فروش این محصول در اردیبهشت ماه ۴ میلیون و ۷۵۹ هزار تومان به ازای هر تن ثبت شده است. این عدد در ماه گذشته ۴ میلیون و ۷۳۳ هزار تومان به ازای هر تن بود.

میزان فروش این محصول در اردیبهشت ماه ۳ هزار و ۲۲۳ تن بود که در مقایسه با فروردین ماه افت ۹۰ تنی داشت. اما در اردیبهشت ماه دیگر محصول این شرکت یعنی گوساله نر با افزایش فروش به میزان ۱۰ راس مواجه شد. مقایسه فروش اردیبهشت ۱۴۰۰ با اردیبهشت ۹۹ نشان میدهد این شرکت در اردیبهشت سال گذشته هیچ فروشی ثبت نکرده است. درآمد اردیبهشت ماه شرکت یک درصد کمتر از متوسط فروش سال ۱۴۰۰ بوده است.

شرکت از ابتدای سال مالی تا انتهای اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ در مجموع مبلغ ۳۱ میلیارد تومان فروش داشته که نسبت به فروش شرکت در مدت مشابه سال ۹۹ رشد ۲۵۹درصدی داشته است. تمامی درآمد شرکت از طریق فروش داخلی به دست امده است.

ارز دیجیتال : تحلیلگران معتقدند که بیت کوین برای ادامه دادن به روند صعودی خود، باید به‌سرعت محدوده قیمتی ۳۷,۵۰۰ دلار را پس بگیرد و در غیر این صورت احتمال اصلاح تا مرز قیمتی ۲۰,۰۰۰ دلار نیز وجود دارد. همچنین برای اتریوم محدوده قیمتی ۲,۳۰۰ دلار بسیار حیاتی است و در صورتی که اتریوم بخواهد بار دیگر به محدوده ۳,۰۰۰ دلار و ۳,۳۰۰ دلار برگردد، باید این قیمت را حفظ کند.

شرکت بیمه دی در گزارش فعالیت ماهانه منتهی به اردیبهشت‌ماه سال جاری از محل فروش حق بیمه‌ای که صادر کرده مبلغی بالغ‌بر ۱.۵۶۲ میلیارد ریال درآمد را از خود بر جای گذاشته، همچنین میزان درآمدی که “ودی” از محل فروش حق بیمه طی دو ماه اخیر به دست آورده برابر با ۳.۵۸۳ میلیارد ریال بوده است.

میزان خسارتی که بیمه دی در اردیبهشت‌ماه به بیمه‌شدگان تحت پوشش خود پرداخت کرده مبلغی بالغ‌بر ۲.۴۸۷ میلیارد ریال گزارش‌شده و این بخش نیز از ابتدای سال مالی تا پایان اردیبهشت‌ماه ۴.۳۶۲ میلیارد ریال خسارت به بیمه شدگان پرداخت کرده است.

بیمه دی در اردیبهشت‌‍ ماه سال جاری میزان درآمدی که از فروش حق بیمه به دست آورده با افزایش ۱۷۳ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته مواجه بوده و میزان درآمدی که از ابتدای سال مالی تا پایان اردیبهشت حاصل شده نیز با رشد ۲۷۷ درصدی در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته همراه بوده است.

بیشترین میزان حق بیمه صادرشده از آن بخش «درمان» با ۶۲۵ میلیارد ریال بوده و بخش «آتش‌سوزی» نیز با ۴۸۵ میلیارد ریال جایگاه بعدی را به خود اختصاص داده است.

میزان پرداختی بیمه دی در اردیبهشت سال جاری نسبت به ماه گذشته با افزایش نزدیک به ۳۳ درصدی مواجه بوده و در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نیز ۱۸ درصد افزایش پرداختی داشته است.

بیشترین میزان پرداختی بیمه دی در اردیبهشت‌ماه متعلق به بخش «درمان» با ۲.۳۶۵ میلیارد ریال بوده که نسبت به ماه گذشته ۳۰ درصد افزایش پرداختی را به همراه داشته است.

کگل در اردیبهشت ماه فروش ۴۱ هزار و ۵۸۷ میلیارد ریالی را ثبت کرده است تا به‌این‌ترتیب جمع کل فروش ۲ ماهه نخست این شرکت به بیش از ۷۷ هزار میلیارد ریال رسید .

این فروش نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد سنگین و جالب‌توجه ۲۳۰ درصدی را نشان می‌دهد.

مقادیر فروش محصولات شرکت که شامل گندله و کنسانتره است به بیش از ۲ میلیون و ۵۷۰ هزار تن در این دو ماه رسیده که ۱۰ درصد بیشتر از مدت مشابه سال ۹۹ است.

افزایش سرمایه ۳۰۰ میلیارد ریالی شرکت داروسازی ابوریحان از مبلغ ۶۰۰ میلیارد ریال به مبلغ ۹۰۰ میلیارد ریال از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی از سوی سازمان بورس بلامانع اعلام شد.

افزایش سرمایه شرکت داروسازی ابوریحان به منظور ایجاد خط جدید آمپول سازی و اصلاح فرآیند GMP خواهد بود.

بر اساس این گزارش، انجام افزایش سرمایه “دابور” حداکثر تا ۶۰ روز پس از تاریخ این مجوز امکان‌پذیر خواهد بود. عدم انجام افزایش سرمایه در مهلت مقرر، موجب ابطال این مجوز شده و انجام آن مستلزم اخذ مجوز جدید از این سازمان خواهد بود.

شرکت کشاورزی مکانیزه اصفهان کشت در دوره یک ماه منتهی به ۳۱ اردیبهشت ۹۹ موفق به کسب درآمد ۱۰ میلیارد و ۶۷۹ میلیون تومانی شد. این درحالی است که درآمد شرکت در مقایسه با فروردین کاهش ۴ درصدی داشته است.

این شرکت که در کل تولیدکننده سه محصول است، تمامی درآمد خود را در اردیبهشت ماه از طریق فروش شیر به دست آورده است. نرخ فروش این محصول در اردیبهشت ماه ۴ میلیون و ۷۹۵هزار تومان به ازای هر تن ثبت شده است. این عدد برای ماه قبل ۴ میلیون و ۶۹۲ هزار تومان بود. در حالی که هم میزان فروش و هم نرخ فروش شیر در اردیبهشت بیشتر بود، اما به دلیل عدم‌فروش گوساله نر در اردیبهشت، درآمد شرکت در این ماه به نسبت فروردین کاهش داشت.

به‌رغم کاهش درآمد اردیبهشت ماه، درآمد این ماه ۳۴ درصد بیشتر از متوسط درآمد شرکت در سال ۹۹ بود. مقایسه فروش شرکت در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ با ماه مشابه در سال ۹۹ نشان می‌دهد میزان درآمد شرکت ۹۰درصد افزایش یافته است. درآمد اردیبهشت ماه شرکت ۲درصد کمتر از متوسط فروش سال ۱۴۰۰ بوده است.

شرکت از ابتدای سال مالی تا انتهای اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ در مجموع مبلغ ۲۲ میلیارد تومان فروش ثبت کرد که نسبت به فروش شرکت در مدت مشابه سال۹۹ رشد ۷۳درصدی داشته است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما