دنیای‌اقتصاد : سکه امامی به زیر مرز ۱۱ میلیون تومانی ریزش کرد. روز سه‌شنبه، فلز گرانبهای داخلی ۲۷۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید. آخرین بار در تا‌ریخ ۴ اسفند، سکه زیر مرز ۱۱ میلیون تومانی نوسان کرده بود. دو عامل زمینه‌ساز ریزش قیمت سکه شدند؛ اولی افت دلار در بازار داخلی و دیگری ماندن اونس طلا زیر خط هزار و ۷۵۰ دلاری در بازارهای جهانی.
روز سه‌شنبه، میزان عرضه در بازار ارز زیاد بود و این موضوع موجب شد که دلار تا‌ محدوده ۲۵ هزار و ۵۰ تومانی عقب‌نشینی کند. این قیمت ۴۰۰ تومان کمتر از روز دوشنبه بود. افت دلار زمینه‌ساز خروج بازیگران افزایشی بازار سکه شد. سکه‌بازان در روز دوشنبه توانسته بودند با اهرم رشد دلار تا‌ حدی در برابر نزول اونس طلا مقاومت کنند.

نقش طلا در افت سکه
یکی از عوامل نزول سکه، ماندن اونس طلا زیر خط حساس هزار و ۷۵۰ دلاری تا‌ ساعت ۴ بعدازظهر روز سه‌شنبه بود. به گفته برخی تحلیل گران بازار سکه، در چهارمین روز هفته، اونس طلا توانست مرز هزار و ۷۰۰ دلاری را حفظ کند ولی این موضوع برای بازیگران بازار سکه کافی نبود. از نگاه آنها تا‌ زمانی که اونس طلا زیر خط هزار و ۷۵۰ دلاری نوسان کند، احتمال ریزش دوباره در این بازار وجود دارد و حتی افت تا‌ دامنه هزار و ۶۸۰ دلاری وجود دارد. در واقع به‌دلیل انتظار برای افت بیشتر اونس طلا، خریداران سکه در روز سه‌شنبه دست به عصا حرکت کردند و بیشتر فروشندگان در بازار فعال بودند.

برخی از معامله‌گران سکه در ابتدای هفته انتظار داشتند که اونس طلا به یکباره از مسیر نزولی خارج شود و در جاده افزایشی قرار بگیرد. به‌رغم مقاومت‌های کاهشی در بازار طلا، این فلز ارزشمند تا‌ ساعت ۲۰ روز سه‌شنبه، افت ۶ دلاری را نسبت به روز دوشنبه نشان می‌داد. در کنار این، اونس طلا در ماه فوریه حدود ۷ درصد از ارزش خود را از دست داد و این مساله نیز تا‌ حدی زمینه‌ساز تغییر انتظارات بازیگران بازار سکه شده است. تنها در حالتی انتظار سکه‌بازان نسبت به روند طلا تغییر می‌کند که اونس بتواند بالای مرز هزار و ۷۵۰ دلاری خود را تثبیت کند.

امید سکه به دلار نقش برآب شد
روز سه‌شنبه دلار راه نزولی را در پیش گرفت تا‌ فشار بیشتری به قیمت سکه وارد شود. ساعت ۴ بعدازظهر روز چهارم هفته، دلار در بازار آزاد با قیمت ۲۵ هزار و ۵۰ تومان به فروش می‌رفت که ۴۰۰ تومان کمتر از روز دوشنبه بود. برخی از فعالان، عرضه ارز توسط بازارساز را عامل افت قیمت‌ها دانستند. به باور این دسته، از زمانی که معامله‌گران احساس کردند، بازارساز نسبت به سطح ۲۶ هزار تومانی حساسیت دارد، با احتیاط بیشتری در بازار فعالیت کردند. آنها به‌دلیل اینکه تا‌ حدی از افزایش قیمت ناامید شدند، در موقعیت فروش قرار گرفتند. با وجود افت روز سه‌شنبه باید به این نکته اشاره کرد که دلار در ابتدای اسفندماه در محدوده ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومانی مورد حمایت سنگینی قرار گرفت. اسکناس آمریکایی در صورتی که مرز ۲۵ هزار تومانی را از دست بدهد، برای شکست سطح ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومانی دشواری‌های زیادی خواهد داشت.

برخی از معامله‌گران نیز عنوان می‌کردند، شایعاتی در بازار پیرامون تصویب لوایح مورد درخواست FATF توسط مجمع تشخیص مصلحت وجود داشت و این موضوع موجب شد که میزان فروش‌ها در بازار آزاد افزایش پیدا کند.

افت قیمت دلار در بازار آزاد در شرایطی رقم خورد که «والی ادیمو» گزینه پیشنهادی جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا برای احراز پست معاونت وزارت خزانه داری، در پاسخ به سوالات اعضای کمیته اقتصادی سنا، از تعهد برای جدیت در اجرای تحریم‌های واشنگتن علیه ایران، خبر داد. به نظر می‌رسد، معامله‌گران در روز سه‌شنبه حداقل بیشتر از اخبار سیاسی به ورودی ارز به بازار دقت داشتند و افزایش میزان عرضه موجب شده بود که بر اساس اخبار سیاسی، موقعیت معاملاتی خود در بازار را تعیین نکنند.

دنیای اقتصاد- محمد‌تقی‌پور : بیت‌کوین دوشنبه مجددا روز پرنوسانی را پشت‌سر گذاشت گذاشت و طی یک روز نزدیک به ۱۰ درصد افزایش قیمت را به ثبت رساند. در حالی بیت‌کوین اولین روز هفته را با قیمت حدود ۴۵ هزار دلاری آغاز کرده بود که این افزایش سبب شد تا‌ پرطرفدارترین رمز ارز جهان معاملات روز گذشته را در نزدیکی مرز ۵۰ هزار دلاری آغاز کند. عمده‌ترین عامل صعود یک روزه بیت‌کوین فروکش تب افزایش نرخ بازدهی اوراق قرضه آمریکا بود؛ نرخ اوراق خزانه‌داری آمریکا با سررسید ۱۰ ساله در هفته گذشته تا‌ مرز ۶/ ۱ درصد افزایش پیدا کرده بود، اما فعلا در محدوده ۴/ ۱ درصدی آرام گرفته است.
البته انتشار اخباری مبنی بر سرمایه‌گذاری دنیل لوب، سرمایه‌گذار و مدیر صندوق پوشش ریسک و خبرهایی مبنی بر بازگشت بانک گلدمن‌ساکس به عرصه معاملات رمز ارزها از دیگر اخباری بودند که از افزایش قیمت بیت‌کوین پشتیبانی کردند. در همین حال که گمانه‌زنی‌های زیادی درباره آینده رمز ارزها به وجود آمده است، تحلیلگران بانک آمریکایی سیتی‌گروپ اعلام کردند که بیت‌کوین در حال حاضر در نقطه حساس و غیرقابل بازگشتی قرار گرفته است. همچنین تحلیلگران این بانک نیویورکی افزودند که این احتمال وجود دارد در آینده نزدیک از بیت‌کوین به‌عنوان پول برای تجارت بین‌المللی هم استفاده شود.

تغییر بزرگ یا انفجار سوداگرانه؟
تحلیلگران سیتی‌بانک درباره وضعیت کنونی بیت‌کوین اعلام کردند با توجه به موج استقبال از این رمز ارز توسط شرکت‌هایی مانند تسلا و مسترکارت، بزرگ‌ترین رمزارز جهان می‌تواند در آغاز تبدیلی بزرگ به جریان اصلی تبادلات مالی باشد. همچنین خبرگزاری رویترز اعلام کرد که بانک گلدمن‌ساکس مجددا میز معاملات ارزهای رمزنگاری شده خود را راه‌اندازی کرده است و در آینده‌ای نزدیک خدماتی مانند معاملات آتی بیت‌کوین را نیز آغاز خواهد کرد. همچنین این بانک اعلام کرده است که بیت‌کوین می‌تواند به پولی تبدیل شود که طرفین قرارداد برای معاملات تجاری بین‌المللی از آن استفاده می‌کنند. در این یادداشت آمده است اگر کسب‌وکارها و اشخاص دسترسی سریع‌تر و بیشتری به شبکه‌های مالی داشته باشند، بیت‌کوین می‌تواند به پولی رایج برای تجارت جهانی بدل شود. بیت‌کوین که در حقیقت به‌عنوان ابزاری برای تجارت طراحی شده است هنوز در اقتصادهای بزرگ دنیا چندان مورد استفاده تجاری قرار نمی‌گیرد. نوسانات بالای قیمتی و همچنین هزینه تراکنش بالای این پول دیجیتال از جمله موانع تبدیل بیت‌کوین به ابزاری برای مبادله هستند.

همچنین در ادامه یادداشت، ریسک انفجاری سوداگرانه نیز برای این بازار محتمل شمرده شده است.

موانع و ریسک‌های پیش‌روی بیت‌کوین
در یادداشت تحلیلگران سیتی‌بانک آمده است که ریسک‌ها و موانع زیادی در برابر پیشرفت بیت‌کوین وجود دارد. در ادامه این یادداشت تحلیلگران نتیجه می‌گیرند که فشارهای متضاد این موانع و ریسک‌ها در برابر فرصت‌های زیاد بیت‌کوین سبب شده است که این رمز ارز وارد نقاط حساسی شود که هر اتفاقی می‌تواند سبب رخ دادن اتفاقی غیرقابل بازگشت شود. در ادامه این یادداشت درباره تبدیل بیت‌کوین به ارز مورد استفاده در تجارت جهانی آمده است، چنین تحول شگرفی بستگی به تغییرات در بازار بیت‌کوین دارد؛ تغییراتی که امکان مشارکت نهادی گسترده‌تر و نظارت دقیق‌تر توسط تنظیم‌کنندگان مالی را فراهم می‌کند. البته افزایش اخیر قیمت بیت‌کوین و رسیدن به ارزش بازار بیشتر از هزار میلیارد دلار، بیشتر تحت‌تا‌ثیر کاربرد بیت‌کوین به‌عنوان ابزاری برای مبادله نبوده است و تحت‌تا‌ثیر نگاه جدید بیت‌کوین به‌عنوان پوشش ‌دهنده ریسک تورم و مقصدی برای حفظ ارزش پول سرمایه‌گذاران رخ داده است.  هفته گذشته البته به‌دلیل شک سرمایه‌گذاران به حفظ قیمت بیت‌کوین در سطوح کنونی بیت‌کوین بیش از ۱۱ هزار دلار سقوط کرد. دادستان نیویورک روز دوشنبه به سرمایه‌گذاران هشدار داد که هنگام سرمایه‌گذاری در بازار رمز ارزها به شدت مراقب و محتاط باشند.

معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی بیان کرد: مردم بدانند خطرهای این رمزارزها بسیار زیاد است و پرونده‌های بسیاری در زمینه کلاهبرداری، سرقت از کیف پول و مسدود شدن کیف پول رمزارزها تشکیل شده است.
به گزارش «ایلنا» و به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، محمدرضا مانی یکتا  با بیان اینکه در موضوع رمزارزها با یک پدیده روبه‌رو هستیم که اثر آن در کشورها یکنواخت نیست، گفت: هیچ پشتوانه دولتی و حاکمیتی در دنیا برای رمزارزها وجود ندارد و به این علت مبادلات جهانی آن از سال ۲۰۱۶ افزایش نداشته است.وی افزود: در سال ۲۰۱۶ میزان مبادلات روزانه رمزارزها ۱۳۰ میلیارد دلار بوده که همچنان این رقم حفظ شده و به دلیل غیر مجاز بودن این حوزه برآورد دقیقی از مبادلات آن در کشور وجود ندارد.

مانی یکتا گفت: البته میزان مبادلات رمزارزها قابل‌مقایسه با بازارهای دیگر مانند سهام و طلا نیست. وی افزود: ۶ هزار رمزارز در دنیا وجود دارد که ۶۰ درصد سهم این بازار در اختیار بیت‌کوین است.معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی گفت: به علت پشتوانه نداشتن رمزارزها نوسانات قابل‌ملاحظه‌ای در حد ۱۵ تا ۲۰ درصد در روز برای آن وجود دارد.

یکتا افزود: به‌عنوان نمونه در سال ۲۰۱۶ بیت‌کوین ۲۰ هزار دلار افزایش قیمت داشت، اما در چند ساعت بهای آن کاهش بسیار زیادی داشت.معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی با بیان اینکه آینده رمزارزها قابل‌تحلیل نیست افزود: حدود ۵/ ۳ درصد از کل قدرت پردازش شبکه بیت‌کوین جهانی در کشور ماست و چون ملاحظات گسترده‌ای دارد و میزان تولید رمزارزها بر اساس قدرت شبکه مشخص می‌شود میزان استخراج آن پرنوسان و متغیر است.یکتا گفت: دستورالعمل استخراج‌کنندگان رسمی رمزارزها و صرافی‌های مجاز این هفته در بانک مرکزی نهایی شد و نام صرافی‌های مجاز در اختیار استخراج‌کنندگان رسمی رمزارزها قرار می‌گیرد.

پوریا خالدیان ‌تحلیلگر بازار سرمایهفولاد‌ساز‌ها بخش مهمی از گروه فلزات اساسی در بازار سرمایه را تشکیل می‌دهند. گروهی که متاثر از بازار‌های جهانی و قیمت کامودیتی‌ها بر آنها اثر گذار است. دو شرکت فولاد ارفع با نماد (ارفع) و فولاد هرمزگان با نماد (هرمز) از نماد‌های مورد توجه سهامداران در بازار سرمایه هستند. مقایسه این دو نماد و بررسی فعالیات و سودآوری این دو شرکت موجبات درک مناسبی از این گروه را فراهم می‌کند.

فولاد هرمزگان یکی از قطب‌های تولید فولاد در کشور در سال ۱۳۹۰ به بهره‌برداری رسید و در تاریخ ۱۷/ ۰۶/ ۱۳۹۲ در بازار فرابورس ایران پذیرفته شد. این شرکت اکنون دارای ظرفیت اسمی ۵/ ۱ میلیون تن تختال(اسلب) است. همچنین شرکت قادر به تولید محصولات میانی از قبیل یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن آهن اسفنجی در سال، ۹۰ هزار تن آهک در سال، ۷۵۰۰ نرمال مترمکعب اکسیژن بر ساعت، ۱۸ هزار نرمال متر مکعب بر ساعت نیتروژن و ۱۲۰ نرمال متر مکعب بر ساعت آرگون است. لازم به ذکر است که فولاد هرمزگان اکنون با سرمایه ۲۵۰۰ میلیارد تومانی از واحد‌های فرعی شرکت فولادمبارکه است.

فولاد ارفع در تاریخ در سال ۱۳۸۳ به ثبت رسیده و در تاریخ ۲۱/ ۱۲/ ۱۳۹۲ در بازار فرابورس ایران پذیرفته شد. فعالیت اصلی شرکت تولید شمش فولادی و آهن اسفنجی است. این شرکت با سرمایه ۱۲۰۰ میلیارد تومانی اکنون دارای ظرفیت اسمی تولیدی ۸۰۰هزار تن آهن اسفنجی و ۸۰۰هزار تن شمش فولادی است. البته لازم به ذکر است که ظرفیت عملی تولید شرکت اکنون در دو محصول مذکور به ترتیب ۸۴۰هزار تن و ۸۳۰هزار تن است. این شرکت اخیرا به جهت افزایش ظرفیت تولیدی خود اقدام به افزایش سرمایه خود از مبلغ ۶۰۰ میلیارد تومان به ۱۲۰۰ میلیارد تومان از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران کرده که هدف از این افزایش سرمایه افزایش ظرفیت ۴۰۰هزار تنی در واحد تولید آهن اسفنجی و ۲۰۰هزار تنی در واحد فولاد‌سازی بوده است که به نظر می‌رسد بهره‌برداری کامل این طرح در اواسط سال ۱۴۰۰ صورت گیرد.

همان‌طور که در جدول می‌بینید تولید فولاد ارفع در ۹ ماهه سال ۱۳۹۹ نسبت به ۹ ماهه ۱۳۹۸ رشد ۲ درصدی را تجربه کرده است از طرف دیگر مقدار فروش شرکت نسبت به بازه زمانی مشابه سال قبل افت ۷ درصد را داشته است لیکن مبلغ فروش شرکت بیش از ۸۶ درصد رشد داشته است که افزایش نرخ‌های جهانی و افزایش نرخ دلار از اصلی‌ترین دلایل آن است. همچنین این شرکت در ۹ ماهه سال ۱۳۹۹، ۱۵درصد از مقدار فروش خود را به فروش‌های صادراتی تخصیص داده که این نسبت در بازه زمانی مشابه سال قبل ۲۷ درصد بوده است.

درخصوص فولاد هرمزگان باید گفت که مقدار تولید و فروش شرکت نسبت به بازه زمانی مشابه به ترتیب با افت ۵۲ درصدی و ۱۳ درصدی همراه بوده اما مبلغ فروش شرکت نسبت به بازه زمانی مشابه با رشد ۸۲ درصدی همراه بوده که در اینجا نیز افزایش قیمت‌های جهانی و افزایش نرخ دلار عمده دلایل این مهم است. همچنین هرمز در ۹ ماهه سال ۱۳۹۹ مقدار ۳۴ درصد از مقدار فروش خود را به فروش‌های صادراتی تخصیص داده که این نسبت برای سال ۱۳۹۸ صفر درصد بوده که حاکی از آن است که سیاست فروش این شرکت میل به صاردات پیدا کرده است.

سود و زیان شرکت‌ها

همانطور که مشاهده می‌شود وضعیت مبلغ فروش شرکت‌ها طی ۹ ماهه سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ شرایط بسیار مطلوبی را دارد که تداوم این روند می‌تواند بر سودآوری این شرکت‌ها اضافه کند. برای سال ۱۳۹۹ به شرط تداوم وضعیت فعلی برای ارفع و هرمز به ترتیب می‌توان ۱۹۸ تومان و ۱۹۳ تومان سود هر سهم پیش‌بینی کرد و برای سال ۱۴۰۰ با مفروضات شمش ۴۷۰ دلاری و دلار ۲۵۰هزار ریالی و نرخ تورم ۳۰ درصدی و قوانین فروش محصولات در بورس کالا و طرح توسعه‌ شرکت فولاد ارفع می‌توان انتظار سود هر سهم ۲۷۰ تومانی برای ارفع و سود هر سهم ۲۴۵ تومانی برای هرمز را متصور بود.

دنیای اقتصاد

معاملات آتی نقره روز گذشته از ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه به‌طور آزمایشی در بورس کالای ایران آغاز شد که در ۵ دقیقه نخست این معاملات و در استقبال سرمایه گذاران ۲۱۶ قرارداد آتی نقره ثبت شده است. از این پس بازار قراردادهای آتی بورس کالای ایران که از ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه صبح با پیش گشایش آغاز می‌شود، میزبان یک دارایی جدید یعنی نقره است. به گزارش کالاخبر؛ نگاهی به تابلوی معاملات آتی نشان می‌دهد که در ۵ دقیقه نخست قرارداد آتی نقره، ۲۱۶ قرارداد تحویل فروردین ۱۴۰۰ منعقد شده که نشان دهنده استقبال سرمایه گذاران از این دارایی جذاب است. وجه تضمین اولیه این قرارداد، ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال است و سقف موقعیت‌های باز برای اشخاص حقیقی و حقوقی ۵۰۰ موقعیت در هر کد معاملاتی است. همچنین هر قرارداد آتی نقره ۱۰۰ گرم، استاندارد کالا به‌صورت ساچمه مطابق استاندارد ۹۹۹ و حد نوسان قیمت مثبت و منفی ۵ درصد نسبت به قیمت تسویه روز قبل است؛ قیمت تسویه در روز سررسید بر مبنای قیمت روز جهانی نقره و نرخ ارز سنا خواهد بود

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *