از ابتدای هفته قیمت طلا روند نزولی شدیدی را در پیش گرفته بود، اما به نظر می رسد روند نزولی به پایان رسیده و طلا برای بار دیگر در حال صعود می باشد.

قیمت هر انس طلای جهانی در حال حاضر 1857 دلار می باشد که نسبت به روز گذشته بیش از 12 دلار افزایش داشته است. بازگشت انس طلا به بالای 1850 دلار می تواند نوید دهنده رشد آن به قیمت های بالاتر باشد.

از جمله مهم ترین دلایل صعود دوباره قیمت طلای جهانی را می توان افزایش آمار ابتلا به ویروس کرونا و مرگ و میر ناشی از آن در ایالات متحده آمریکا، افزایش درگیری ها میان چین و تایوان و در نهایت اخبار مربوط به بسته جدید محرک مالی دانست.

تصویب بسته محرک مالی پیشین در غیاب بسیاری از عوامل کنونی توانست قیمت طلا را تا 1959 دلار افزایش دهد، پس اگر بایدن بتواند بسته چند تریلیون دلاری خود را به اجرا درآورد می توان انتظار داشت که طلا طی مدتی کم به بالای 2000 دلار بازگردد.

در ایران نیز همراه با ریزش قیمت انس و همراهی شدن آن یا سقوط قیمت دلار تهران، سکه و طلا شاهد یک افت شدید قیمت بودند و سکه تا قیمت 11 میلیون تومان کاهش یافت.

در صورت افزایش قیمت انس طلا، اگر بازار سکه اندک حمایتی نیز از طرف دلار مشاهده کند می توان انتظار داشت که سکه نیز به اوج های پیشین خود بازگردد.

البته با دلار 24 یا 25 هزار تومانی دیگر نمی توان انتظار سکه 16 میلیون تومانی را داشت ولی با افزایش انس به بالای 2000 دلار قطعا رشد بسیار خوبی را در بازار سکه شاهد خواهیم بود.

کارشناس مسائل پولی و بانکی با اشاره به کاهش انتظارات تورمی گفت: مردم تصورشان این است که دارایی‌های مختلف دیگر افزایش قیمت خیلی زیادی نخواهد داشت و تمایل به حفظ پول بیشتر شده است. به گزارش خبرگزاری تسنیم، کامران ندری کارشناس مسائل پولی و بانکی در برنامه «تیترامشب» شبکه خبر با اشاره به کاهش انتظارات تورمی گفت: مردم تصورشان این است که دارایی‌های مختلف دیگر افزایش قیمت خیلی زیادی نخواهد داشت برای همین معاملات در بازار‌هایی نظیر مسکن، طلا و سکه و ارز کم شده است و تمایل به حفظ و نگهداری پول ملی بیشتر شده است.
این کارشناس افزود: با کاهش انتظارات تورمی می‌توانیم تا حدودی شاهد کاهش تورم هم باشیم. ندری با بیان اینکه طبق آخرین آمار نقدینگی ما ۲۷ درصد رشد کرده است، گفت: رشد نقدینگی در کشور بالاست که علل مختلفی دارد مثل ناترازی بانک‌ها، ساختار اقتصاد و کسری بودجه. او با پرداختن به علل رشد بالای نقدینگی در کشور درخصوص راه ترمیم کسری بودجه گفت: من موافق ترمیم کسری بودجه با کاهش مصارف که عمده آن حقوق و دستمزدهاست نیستم، زیرا حقوق بگیران طی سال گذشته تورم بسیار بالایی را تجربه کردند و شدیدا تحت فشارند. به نظرم بهترین راه برای ترمیم کسری بودجه استفاده از اوراق است. کاووسی دیگر کارشناس مسائل پولی و بانکی نیز گفت: کاهش انتظارات تورمی اتفاق افتاده، اما ریشه آن در مسائل سیاسی است و اتفاق خاصی هنوز در اقتصاد نیفتاده است.

او گفت: کاهش انتظار تورمی اگر ادامه داشته باشد و به واقعیت ملموس تبدیل شود می‌تواند به رکود منجر شود که الان این رکود را در بازار مسکن و خودرو می‌توانیم ببینیم. این کارشناس اقتصادی با اشاره به آثار احتمالی تورمی نرخ ارز محاسباتی کمیسیون تلفیق بر معیشت مردم در سال آینده گفت: برای تامین کسری بودجه به انضباط مالی و استفاده از روش‌های علمی و هماهنگی‌های خوب بین دستگاه‌های مختلف سیاست‌گذار و مجری نیاز داریم. شاکری میهمان دیگر برنامه هم کسری بودجه را مساله‌ای بزرگ دانست و گفت: همه مساله کسری بودجه را نباید از جنبه منابع دید بلکه از سمت هزینه‌ها یا مصارف هم باید به آن نگاه کرد. این کارشناس پولی و بانکی با اشاره به مکانیزم‌هایی مثل کنترل ترازنامه برای کاهش رشد نقدینگی افزود: کمپین فشار حداکثری به پایان رسیده و دسترسی‌هایی قطعا فراهم خواهد شد و به احتمال زیاد شاهد کاهش تورم نقطه به نقطه و سالانه در سال آینده خواهیم بود و شرایطی شبیه شرایط سال ۹۳ تا ۹۷ را تجربه خواهیم کرد.

چند نرخی‌شدن در مواقعی که نرخ ارز با سرعت بالایی افزایش می‌یابد، رخ می‌دهد. در این شرایط سیاستمداران تمایل ندارند که در نوسانات نرخ ارز فشاری روی مردم بیاید بنابراین سعی می‌کنند برای برخی کالاها ارز ارزان در نظر بگیرند که همین امر موجب چند نرخی‌شدن ارز می‌شود و به دنبال آن رانت ایجاد خواهد شد و درآمدی که باید به اقتصاد کشور کمک کند به جیب عده‌ای معدود می‌رود. مرتضی عزتی،‌اقتصاددان در گفت‌وگو با «ایبنا» عنوان کرد: نرخ ارز از یک جهت روی قیمت‌ها و فشار هزینه‌ها در داخل کشور اثر دارد و قیمت‌ها را تغییر می‌دهد، به‌نحوی که با افزایش ارزهای خارجی، قیمت‌ها در داخل نیز بالا می‌رود. در این شرایط فشار مضاعفی بر معیشت خانوارها وارد خواهد شد و طبقات کم‌درآمد بیشتر تحت‌فشار قرار می‌گیرند که در نهایت باعث گسترش فقر می‌شود. به گفته عزتی، اگر به تناسب همین تغییر قیمت‌ها، دستمزدها و درآمدها نیز افزایش پیدا کند می‌تواند جبران‌کننده باشد اما معمولا این امر در کوتاه‌مدت شدنی نیست.
این اقتصاددان اظهار کرد: بخش دیگر قیمت ارز، فشار هزینه‌ای بر تولیدکننده است، مخصوصا اگر بخواهند قیمت‌ها را بالا نبرند یا کمتر بالا ببرند، فشار هزینه‌ای برای تامین مواد اولیه‌شان ایجاد می‌شود که برای تولید بسیار مضر خواهد بود. علاوه براین، افزایش نرخ ارز درآمد واقعی مردم را کاهش می‌دهد و قیمت کالاهای تولیدی را بالا می‌برد و این باعث کاهش تقاضا خواهد شد که در این‌صورت تولیدکننده با مشکل بیشتری مواجه و رکود اقتصادی تشدید می‌شود.  عزتی ادامه داد: اگر با درآمدهای ارزی موجودی که داریم نرخ ارز پایین بیاید ممکن است تقاضای ارز اضافه و افزایش تقاضای ارز موجب شود ارز موجود کشور و ارز حاصل از صادرات کفاف نیازها را ندهد و مشکلات بیشتری برای ذخایر ارزی دولت و به‌صورت کلی بودجه ارزی ایجاد شود. این استاد اقتصاد دانشگاه تربیت‌مدرس تصریح کرد: این در حالی است که کاهش نرخ ارز برای بودجه دولت به‌ویژه بودجه ارزی در شرایط کنونی که صادرات نفت و محصولاتی که در اختیار دولت بوده به‌شدت کاهش یافته، ضررآفرین است. وی تاکید کرد: در عین حال می‌دانیم بخش عمده بودجه دولت با فروش ارز به ریال تامین می‌شود و دولت، ریال حاصل از این فروش را وارد بودجه می‌کند، بنابراین اگر نرخ ارز کم شود و دولت هم همین مقدار محدود ارز خود را بفروشد تامین بودجه با مشکل مواجه می‌شود. از سوی دیگر اگر به سمت چاپ پول برود شاهد فشار تورمی بالا خواهیم بود.

این اقتصاددان با اشاره به چندگانگی موجود و عوامل مختلف اظهار کرد: هرچند کاهش نرخ ارز می‌تواند برای اقتصاد مفید باشد، اما زیان‌هایی نیز برای دولت دارد که شاید تمایلی برای کاهش بیشتر آن نداشته باشد چرا‌که توان پذیرش آن را هم ندارد. به‌نظر می‌رسد اگر ارزی هم دست دولت نباشد با توجه به ظرفیت بازارهای ما در شرایط کنونی که فضا امیدبخش است، نرخ ارزهای خارجی نیز روند کاهشی را ادامه دهد.

استاد اقتصاد دانشگاه تربیت‌مدرس عملکرد دو، سه سال اخیر بانک مرکزی در بازار ارز را مثبت ارزیابی کرد و گفت: اگرچه بانک مرکزی تا حدودی قدرت کاهش و ثبات بیشتر قیمت ارز را دارد اما برخی سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان اقتصاد کشور تمایلی به کم‌شدن نرخ ارز ندارند که نشان می‌دهد شرایط اقتصادی مانند کاهش صادرات و کمبود‌بودجه و … بر برنامه اقتصادی دولت فشار وارد کرده است اما به‌طور کلی سیاست‌های بانک مرکزی موثر واقع شد.  وی تاکید کرد، چند نرخی شدن در مواقعی که نرخ ارز با سرعت بالایی افزایش می‌یابد رخ می‌دهد. در این شرایط سیاستمداران تمایل ندارند که در نوسانات نرخ ارز فشاری روی مردم بیاید بنابراین سعی می‌کنند برای برخی کالاها ارز ارزان در نظر بگیرند که همین امر موجب چند‌ نرخی‌شدن ارز می‌شود و به دنبال آن رانت ایجاد خواهد شد و درآمدی که باید به اقتصاد کشور کمک کند به جیب عده‌ای معدود می‌رود.

دنیای اقتصاد : در حالی که صعود طلا به میانه کانال ۱۹۰۰ دلاری سبب شده بود که گمانه‌زنی‌ها درباره صعود بیشتر این فلز ارزشمند در همین ابتدای سال ۲۰۲۱ مطرح شود، قیمت هر اونس طلا طی ۴ روز معاملاتی در حدود ۱۰۰ دلار سقوط کرد. در چهار روز معاملاتی گذشته طلا بیش از ۵ درصد از ارزش خود را از دست داد تا بازدهی ماهانه طلا در اولین ماه از سال جاری میلادی وارد محدوده منفی شود؛ طلا که کار خود را در دسامبر در حوالی قیمت ۱۹۰۰ دلار به پایان رسانده بود، با سقوط قیمتی روزهای اخیر خود به کف قیمتی یک ماه و نیمی خود رسید.
سقوط موازی طلا و بیت‌کوین
دو دلیل اصلی کاهش قیمت طلا در روزهای اخیر به قدرت گرفتن موضعی ارزش دلار آمریکا و همچنین افزایش نرخ بازده اوراق خزانه‌داری آمریکا بازمی‌گردد. شاخص دلار آمریکا هفته گذشته تا میانه کانال ۸۹ واحدی کاهش پیدا کرد، اما با جهش روزهای اخیر خود که در حدود یک درصد موجب افزایش ارزش پول آمریکایی شده است، مجددا توانست به میانه مرز ۹۰ واحدی بازگردد. نرخ سود اوراق خزانه‌داری آمریکا با سررسید ۱۰ ساله نیز به بالای یک درصد رسیده است؛ موضوعی که هزینه‌ فرصت نگهداری طلا را افزایش می‌دهد و از این طریق موجب کاهش تقاضای طلا می‌شود.

طلا در اولین روز کاری بازارهای جهانی نیز معاملات خود را با سقوط قیمت شروع کرد و به محدوده هزار و ۸۳۰ دلار ریخت. البته در ادامه روز توانست به بالای هزار و ۸۵۰ دلار نیز بازگردد.

موازی با سقوط طلا، بیت‌کوین نیز در روزهای گذشته افت قیمت شدیدی را پس از رسیدن به قله ۴۲ هزار دلاری تجربه کرد و تا محدوده ۳۴ هزار دلاری نیز پایین رفت. افزایش نرخ بازدهی اوراق و افزایش ارزش دلار بازار بیت‌کوین را نیز تحت تاثیر قرار داد و سبب ایجاد موجی از فروش در این بازار شد.

مهم‌ترین بازیگر بازار در ۲۰۲۱
طلا در روز گذشته با رسیدن به مقاومت اساسی ۱۸۳۵ دلاری در ابتدای روز، از خود مقاومت نشان داد در حالی که صعود نرخ سود اوراق ۱۰ ساله آمریکا به بالای یک درصد و متعاقبا افزایش تقاضای دلار همچنان بر قیمت فلز زرد فشار می‌آورد. همچنین سخنان ریچارد کلاریدا، معاون رئیس فدرال رزرو در مورد چشم‌انداز اقتصادی آمریکا نیز در کانون توجه سرمایه‌گذاران بود. کلاریدا پیش‌بینی کرد که به دلیل توزیع واکسن کرونا و افزایش فعالیت‌های اقتصاد و همچنین هزینه‌های بیشتر دولت در سال ۲۰۲۱، بزرگ‌ترین اقتصاد جهان عملکرد چشمگیری را رقم خواهد زد. پس از آنکه داده‌های بازار کار آمریکا نشان داد که در آخرین ماه از سال ۲۰۲۰، ریکاوری اقتصاد آمریکا با اختلالی جدی مواجه شده است، جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا که روز ۲۰ ژانویه سکان قدرت را به دست خواهد گرفت، از افزایش پرداخت‌های مستقیم به خانوارها و همچنین کمک به دولت‌های محلی سخن گفت. پیش‌بینی می‌شود جو بایدن پس از کسب اکثریت کرسی‌های سنا توسط دموکرات‌ها، راه آسان‌تری برای پیاده‌سازی برنامه‌های خود داشته باشد. موضوعی که می‌تواند در سال ۲۰۲۱ به مهم‌ترین عامل نوسانات بازار جهانی تبدیل شود. دو عامل اصلی حمایت‌کننده قیمت طلا در مقطع کنونی نیز عبارتند از: اوضاع وخیم پاندمی کرونا در روزهای اخیر و همچنین پایین‌ نگه داشتن نرخ بهره در سطحی نزدیک به صفر.

بیت‌کوین در کف یک هفته‌ای
افزایش نرخ بازدهی اوراق خزانه‌داری آمریکا و افزایش ارزش دلار این کشور، بازار بیت‌کوین را بی‌نصیب نگذاشت؛ بیت‌کوین پس از دو روز نزولی آخر هفته، روز گذشته در ساعاتی از روز افتی بیش از ۱۳ درصد را تجربه کرد تا ارزش پرطرفدارترین رمز ارز جهان به کانال ۳۴ هزار دلاری سقوط کند. بیت‌کوین در تمامی چهار هفته گذشته رشد دو رقمی هفتگی را به ثبت رسانده بود و توانست مرزهای جدید قیمتی را یکی پس از دیگری فتح کند. اقتصاددانان بانک جی‌پی‌مورگان هفته پیش مدعی شدند در صورتی که بیت‌کوین تبدیل به یکی از مقاصد امن دارایی شود می‌تواند تا قله ۱۴۶ هزار دلاری صعود کند.

شرکت مهندسی نصیر ماشین در دوره ۹ ماهه سال جاری موفق به کسب سود خالص ۱۱۲ میلیارد ریالی شده و این سود که معادل ۵۴۲ ریال به ازای هر سهم بوده، هیچ تناسبی با قیمت ۹۸ هزار ریالی سهام شرکت ندارد.

 همچنین، با در نظر گرفتن این نکته که در سه ماهه سوم سال میزان فروش و درآمدزایی شرکت به علت توقف تولید پراید و کاهش تحویل میل لنگ پراید افت محسوسی داشته، مشاهده می‌کنیم که قیمت سهام شرکت در حال حاضر حباب سنگینی دارد و امید است که سهامداران این شرکت که در قیمت‌های ۱۰ هزار تومانی اقدام به خرید سهام این شرکت می‌کنند، پس از افت سنگین احتمالی قیمت‌ها در روز‌های پیش رو تخم مرغ به دست به سمت سازمان بورس و اوراق بهادار نروند.

درآمد عملیاتی شرکت در دوره ۹ماهه سال جاری به ۷۴۲ میلیارد ریال رسیده و این درآمد نسبت به سال گذشته رشد ۱۴۰ درصدی را داشته که عمدتا به دلیل رشد نرخ فروش محصولات بوده است.

در خصوص درآمد‌های شرکت ذکر این نکته ضروری است که در سه ماهه سوم سال صرفا ۱۲ میلیارد ریال درآمد محقق شده که همانگونه که ذکر شد به دلیل کاهش فروش محصول میل لنگ پراید به عنوان محصول اصلی شرکت است.

شرکت فنرسازی خاور در دوره ۹‌ماهه سال جاری موفق به کسب سود خالص ۱۰۶میلیارد و ۳۴۶میلیون ریالی شده و این سود که معادل ۲۲۷ریال به ازای هر سهم بوده نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۲۵۰درصد افزایش را نشان می‌دهد.

با این حال و با توجه به قیمت فعلی سهام شرکت و با در نظر گرفتن سودی مشابه برای سه ماهه پایانی سال جاری، نسبت قیمت به درآمد سال جاری به بیش از ۸۰ واحد رسیده است.

درآمد‌های عملیاتی شرکت به ۷۲۶ میلیارد ریال رسیده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته رشد ۶۸ درصدی را نشان می‌دهد.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *