اخبار روز

چشم انداز بازار سرمایه در بلند مدت همیشه مثبت بوده و آمارهای جدید هم نشانگر آن است که اقتصاد کشور از رکود خارج شده و سوددهی و بازدهی شرکت ها افزایش یافته است.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان مطلب بالا در گفت و گویی تلویزیونی ابراز داشت: سه دسته از متغیرها طی سال گذشته، بر روند بازار سرمایه اثرگذار بودند.

دکتر محمدعلی دهقان دهنوی با بیان اینکه متغیرهای کلان اقتصادی در سال ۹۹ بر همه بازارهای دارایی تاثیرگذار بودند، ادامه داد: در کنار این مورد، برخی از اشکالات ساختاری، مانند قیمت گذاری ها باعث انحراف منابع ا ز شرکت های تولیدی به سایر فضاها می شود. همچنین برخی سیاست گذاری های نادرست یا برخی اظهارنظرهایی که حساسیت های بازار سرمایه در آن دیده نشده بود، یا اظهار نظر های سیاسی، موجب نوسانات شدیدی در بازار سرمایه شد.

وی دسته سوم را عوامل درونی بازار سرمایه عنوان کرد و ادامه داد: شفافیت های اطلاعاتی و برخی از تخلفات، در این گروه قرار می گیرند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با تاکید بر اینکه برای ثبات بازار سرمایه و کاهش نوسان ها باید اقتصاد کلان از ثبات بیشتری برخوردار باشد، گفت: همچنین انتظار می رود سیاست گذاری ها در منطق بازار سرمایه انجام شود و فضای داخلی بازار سرمایه هم فضایی آرام، شفاف و باثبات باشد.

دکتر دهقان دهنوی ادامه داد: در برخی از صنایع، قیمت های تنظیمی، به اندازه نیاز تامین مواد اولیه هم نیست و با حذف این عوامل، شاهد تاثیر مثبتی بر فعالیت این شرکت ها در بازار سرمایه خواهیم بود. همچنین اظهارنظرها باید در کانال های مربوطه طرح و بررسی شود تا به آرامش بازار سرمایه آسیبی وارد نشود.

وی با اشاره به اینکه بحث های تخصصی باید در فضای تخصصی طرح شود، خاطرنشان کرد: بازار سرمایه به دلیل هوشمندی عملیات در بازار، باید از فضای سیاسی دور شود. زمانی که اتفاقی خارج از بازار سرمایه رخ می دهد، می تواند بیش واکنشی را در این بازار به همراه داشته باشد و این حساسیت باید در فضای عمومی دیده شود. از سوی دیگر تلاش می شود به سرمایه گذاران هم این پیام منتقل شود که نباید نسبت به اخبار، تصمیم عجولانه ای داشته باشند.

رییس سازمان بورس با اشاره به اینکه نگاهی به تاریخ بازار سرمایه نشان می دهد که بازار سرمایه در بلندمدت بازدهی قابل توجه و بالاتری از سایر بازارها داشته است، افزود: اگر سرمایه گذاران و سهام داران نگاه بلندمدت نسبت به سرمایه گذاری خود قایل باشند، نوسانات کوتاه مدت اثرات زیادی بر روند تصمیم گیری نخواهد داشت و شدت نوسانات کمتر از حالتی است که سال گذشته تجربه شد.

راهکارهایی برای خرید و فروش سهام عدالت

سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه سهام عدالت تا سال ۹۹امکان خرید و فروش نداشت، تصریح کرد: با شیوع کرونا فشار معیشتی در سال ۹۹ به جامعه وارد شد، این موضوع به ویژه برای قشرهای آسیب پذیر جدی بود. این در حالی است که بخش قابل توجهی از این افراد یک دارایی ارزشمند به نام سهام عدالت داشتند و ایده آزادسازی سهام عدالت به عنوان یک دارایی ارزشمند بر همین اساس مطرح شد.

وی تاکید کرد: البته توصیه دولتمردان این است که دارندگان سهام عدالت، سهام خود را نگه داشته و از فروش آن خودداری کنند، چرا که مجموعه ای از سهام شرکت های بزرگ و ارزشمند است. اما طبیعی است که به دلیل موارد یادشده، گروهی تصمیم به فروش سهام خود بگیرند، از همین رو و باتوجه به حجم عرضه ها، در سازمان بورس و اوراق بهادار به دنبال طراحی روش هایی هستیم که هم فشار فروش بر بازار سرمایه وارد نشود و هم نقدشوندگی سهام حفظ شود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به یکی از این روش ها خاطرنشان کرد: برای مثال، این سهام می تواند در داخل صندوق های سرمایه گذاری قرار گرفته و واحدهای آن صندوق ها دادوستد شود.

اعتمادسازی در عمل

دکتر دهقان دهنوی با بیان اینکه اعتماد مردم به بازار سرمایه مخدوش شده و باید این اعتماد را تقویت و  احیا کرد؛ گفت: صحبت کردن صرف، اعتماد را به بازار برنمی گرداند. سازمان بورس و اوراق بهادار تلاش می کند به وعده های خود عمل کند تا این موضوع موجب اعتمادبخشی به بازار سرمایه شود. در کنار آن باید جریان اطلاعات در بازار سرمایه تقویت شود. در همین راستا شرکت ها باید اطلاعات شفاف تر و به موقع به سهامداران ارائه دهند. همچنین با توجه به بزرگ شدن بازار، نظارت بر فعالیت بازار هم نیازمند تقویت است. از همین رو در حال تهیه  سیستم هایی هستیم که ضمن نظارت بتواند حتی پیش گیری از تخلفات داشته باشند. این موارد می توانند اعتماد مردم به بازار را تقویت کنند.

نقش دولت در بازار سرمایه

سخنگوی سازمان بورس با اشاره به نقش دوگانه دولت در بازار سرمایه ادامه داد: دولت به عنوان حاکمیت و متولی توسعه اقتصادی کشور، به دنبال توسعه بازار سرمایه است. از سوی دیگر، برخی دستگاه های اجرایی، شرکت هایی را وارد بازار سرمایه کرده اند و باید همان شفافیت و پاسخگویی بخش خصوصی، را داشته باشند، چراکه بازار سرمایه قواعد و قوانین خاص خود را دارد و هر فردی وارد بازار می شود، باید این اصول را رعایت کند. امید می رود با اصلاح بخشی از این فرایند، اعتماد بخشی بیشتری را شاهد باشیم.

حقوقی ها مقابل حقیقی ها نیستند

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه با اشاره به نقش حقوقی ها و مسوولیت حقیقی ها در تعادل بخشی به بازار تصریح کرد: قرار دادن حقوقی ها مقابل حقیقی ها اشتباه است. حقوقی ها در بسیاری از اوقات مسؤولیت پذیری خود را نسبت به بازار انجام داده اند ولی عده ای هم به این مسؤولیت قانونی عمل نکردند که سازمان بورس از ابزارهای قانونی برای برخورد با آنها استفاده می کند. همچنین در میان حقیقی ها هم افرادی وجود دارند که منابع قابل توجهی در اختیار دارند اما با عملکرد خود موجب ضربه به بازار و زیان دیگر سهامداران شده اند.

رصد بازار سرمایه از دیده بان بازار

دکتر دهقان دهنوی تأکید کرد: فرآیند رسیدگی و برخورد با تخلفات بازار سرمایه، به طور مستمر در حال انجام است. در همین راستا، بخشی را با عنوان “اداره دیده بان بازار” در سازمان بورس ایجاد کرده ایم که اطلاعات و اخبار و گزارش های مردمی را درخصوص تخلفات احتمالی در بازار سرمایه دریافت می کند و اتفاقا بیشترین تخلفات هم از همین ناحیه کشف و شناسایی می شود.

تجهیز منابع ۶۷۰ هزار میلیارد تومانی از طریق بازار سرمایه

سخنگوی شورای‌عالی بورس همچنین با اشاره به ارتقای جایگاه بازار سرمایه در تأمین مالی بنگاه ها ا ظهار داشت: سال گذشته، حجم تجهیز منابع در بازار سرمایه به ۶۷۰ هزار میلیارد تومان رسید و این رقم تقریبا حدود نیمی از تجهیز منابعی را که بانک ها انجام می دهند، تشکیل داده است. به این ترتیب، دیگر نمی توان گفت اقتصاد کشور همچنان بانک محور است و بازار سرمایه با جایگاهی که پیدا کرده، نقش اصلی خود را در اقتصاد کشور بیش از گذشته ایفا می کند.

اقتصاد از رکود خارج شده است

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان به چشم انداز بازار سرمایه در سال ١۴٠٠ اشاره کرد و افزود : چشم انداز بازار سرمایه در بلند مدت همیشه مثبت بوده است و آمارهای جدید هم نشانگر آن است که اقتصاد کشور از رکود خارج شده  و سوددهی و بازدهی شرکت ها افزایش یافته است. لذا فضای کلی مثبت است و سهامداران می توانند با ارزیابی و تحلیل صحیح و مدیریت ریسک، سود خوبی در این بازار تحصیل کنند.

 

معاون عملیات شرکت سپرده گذاری گفت: سود ۱۳۰ شرکت بورسی در سال ۹۹ از طریق سامانه سجام واریز شد.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، فریبا اخوان در رابطه با واریز سود شرکت‌های بورسی از طریق سامانه سجام، اظهار کرد: یکی از اطلاعاتی که هنگام ثبت نام مشتریان در سامانه جامع مشتریان یا همان سجام گرفته می‌شود، شماره حساب بانکی مشتریان است، ناگفته نماند که این شماره حساب‌ها برای صحت سنجی از طریق سامانه شبای بانک مرکزی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

 او افزود: یکی از کاربردهای سامانه سجام پرداخت و توزیع سود به صورت متمرکز است به همین منظور می‌توان به واریز سود ۱۳۰ شرکت بورسی از طریق این سامانه در سال ۹۹ اشاره کرد.

معاون عملیات شرکت سپرده گذاری مرکزی افزود: از دو ریال تا شانزده هزار و پانصد ریال بابت هر سهمی که شرکت‌ها به حساب سپرده گذاری مرکزی واریز کردند ما همان مقدار را به حساب سهامدارانشان واریز کردیم. براین اساس شرکت‌هایی که از طریق سجام اقدام به پرداخت سود کردند توانستند ۹۷ درصد از سود سهامدارانشان را واریز کنند.

 اخوان گفت: از تمام شرکت‌هایی که مجمع سود تقسیمی را برگزار کردند فقط ۱۳۰ شرکت سودشان را از طریق سجام واریز کردیم و رویه ما بقی همانند گذشته از طریق سیستم‌های بانکی بوده است.

 او بیان کرد: اگر خلاء‌های قانونی که در بازار سرمایه وجود دارد رفع شود و ناشران موظف شوند که سودشان را از طریق سجام واریز کنند ما در شرکت سپرده گذاری مرکزی ظرفیت‌های لازم را برای انجام تمامی امور از جمله پرداخت سود داریم.

 معاون عملیات شرکت سپرده گذاری مرکزی تصریح کرد: این خلاء‌های قانونی یعنی الزام تمام ناشران، باید از طریق مجلس رفع و تصویب شود.

 اخوان گفت: حضور شرکت‌ها برای واریز سود از طریق سامانه سجام به دلیل افزایش مزایا سبب شده تا شرکت‌ها در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ حضور فعال تری داشته باشند.

 او بیان کرد: پرداخت سود سهام از طریق سامانه سجام سود دوسویه دارد به سبب آنکه برای ناشر قیمت توزیع سودش کمتر می‌شود و سهامدار در وقتش صرفه جویی می‌شود.

 معاون عملیات شرکت سپرده گذاری مرکزی در پایان تصریح کرد: سود سهام عدالت از طریق شماره شباهایی که از قبل وارد شده، واریز می‌شود و در نتیجه  نیاز چندانی  به سجامی شدن  افراد نیست.

 

اخبار روز

مجوز ثبت شرکت پتروشیمی اروند با شماره ۱۱۸۱۹ در سازمان بورس و اوراق بهادار به سرانجام رسید.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه(سنا)، مدیر نظارت بر بازار اولیه با ارسال مجوزی در این خصوص اعلام داشته است: با عنایت به اینکه یکی از شرایط یذیرش و درج نام آن شرکت، ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار است، این موضوع در هیئت پذیرش بورس مورد تصویب اعضاء قرار گرفته بنابراین نام آن شرکت با شماره ۱۱۴۳۵ نزد این سازمان ثبت شد.

بر این اساس،طبق بند «ب» ماده ۳۶ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور که اشاره دارد “معاملات اوراق بهادار ثبت شده در سازمان فقط در بورس ها و بازارهای خارج از بورس دارای مجوز و با رعایت مقررات معاملاتی هر یک از آن هاحسب مورد امکان پذیر بوده و معامله اوراق بهادار مذکور بدون رعایت ترتیبات فوق فاقد اعتبار است.'” می بایست معاملات اوراق بهادار آن شرکت در یکی از بازارهای بورس / فرابورس صورت گیرد.

‏همچنین براساس بند «ت» همان قانون که اعلام می دارد “سوابق معاملات اوراق بهادار و معامله کنندگان آنها باید به گونه ای ثبت و نگهداری شود که قابلیت بازسازی معاملات را داشته باشد.” و با عنایت به این که یکی از شرایط پذیرش بعد ازثبت شرکت نزد سازمان سپرده نمودن سهام شرکت نزد شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه می باشد بنابراین شرکت می بایستی نسبت به دریافت امضای دیجیتال و سپرده نمودن سهام خود نزد شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و ‏تسویه وجوه اقدام نماید.

‏خاطرنشان می سازد از تاریخ مذکور، آن شرکت مشمول مقررات آیین نامه ای دستورالعمل ها  و بخشنامه های مصوب این سازمان می باشد و رعایت کلیه ضوابط بر عهده هیئت مدیره آن شرکت می باشد.

اخبار روز

به گزارش ایسنا، اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۹ بود که سرانجام فرایند آزادسازی سهام عدالت با ابلاغیه مقام معظم رهبری صورت گرفت و مشمولان این سهام بین روش مستقیم و روش غیرمستقیم برای مدیریت سهام خود حق انتخاب داشتند. در نهایت از میان ۴۹ میلیون نفر مشمول سهام عدالت، حدود ۱۹ میلیون نفر روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردند و این افراد می‌توانستند در مرحله نخست تا ۳۰ درصد و در مرحله دوم تا ۶۰ درصد سهام خود را از طریق بانک‌ها یا کارگزاری ها به فروش برسانند.

این اتفاقات در روزهایی رخ داد که شاخص کل بورس در یک قدمی فتح رقم دو میلیون واحد بود و ارزش واقعی سهام عدالت به ارزش اولیه ۵۰۰ هزار تومان به ۳۰ میلیون تومان نیز رسیده بود. بر این اساس بسیاری از سهام‌داران به فروش بخشی از سهام خود اقدام کردند تا بتوانند منابع حاصل از فروش سهام خود را دریافت کنند. اتفاقی که به ریزش بازار دامن زد و نه تنها باعث کاهش ارزش سهام عدالت شد، بلکه سبب شد بسیاری از افراد منابع حاصل از فروش سهام خود را با تاخیر بسیار زیادی دریافت کنند.

در نهایت ۲۵ آبان ماه سال گذشته بود که اعلام شد فروش سهام عدالت متوقف شده است و این توقف همچنان و بعد از حدود پنج ماه همچنان ادامه دارد. البته به نظر می‌رسد سازمان بورس در پی راهکارهای جدید برای فروش و معامله سهام عدالت است. آنطور که محمد علی دهقان دهنوی – رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرده است این سازمان در حال طراحی روش‌هایی است که به صورت غیرمستقیم امکان نقدپذیری سهام عدالت وجود داشته باشد تا به بازار هم آسیب وارد نکند.

به گفته وی یکی از این پیشنهادات این است که سهام عدالت به عنوان واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری در نظر گرفته شود و این واحدها که بازدهی خوبی هم دارند، در اختیار مردم قرار بگیرد که یا سود آن را دریافت کنند و یا قادر به فروش آن باشند.

در هر صورت باید منتظر ماند و دید آیا در سال جاری مردم به طور واقعی مالک سهام خود می‌شوند و قادر به فروش آن خواهند بود یا خیر.

 

اخبار روز

«حسین سلاح ورزی» عضو شورای عالی در بورس در گفت و گو با ایرنا به خلاصه‌ای از معاملات بورس در سال ۹۹ اشاره کرد و افزود: از جمله نکات منفی بورس در سال گذشته که بر شدت روند این بازار تاثیرگذار بود مجموعه تحولات تجاری حاضر در کشور بود که باعث دور شدن بورس از کارکردهای واقعی خود شد.

سلاح‌ورزی به نکات مثبت معاملات بورس در سالی که گذشت اشاره کرد و گفت: نکته مثبت این بود که بازارهای مالی ساختار یافته به عنوان یکی از ارکان جوامع توسعه یافته در مرکز توجه افکار عمومی قرار گرفت، این موضوع در طول فعالیت بازار سرمایه بی سابقه بوده است و تاکنون شاهد ورود این حجم از سرمایه‌گذاران به بورس نبوده‌ایم.

عوامل تاثیرگذار در ریزش بورس در سال ۹۹ 
وی با اشاره به عوامل موثر بر ریزش شدید شاخص بورس در بازار ، افزود: اصولا سه عامل به شدت بر روند بازار تاثیرگذار بودند و همیشه عواملی مانند تحولات بخش حقیقی اقتصاد و انتظارات عقلایی، متغیرهای پولی و رفتارهای توده ای در تغییر سطح قیمت‌ها نقش بازی می‌کنند.

سلاح‌ورزی اظهار داشت: ارزیابی وضعیت بازار نشان می‌دهد که تغییرات بخش حقیقی در سال ۹۹ ضعیف‌ترین و رفتارهای توده ای تاثیرگذارترین بازیگر میدان تحولات قیمتی در طول فعالیت بورس در سال ۹۹ بود.به گفته این عضو شورای عالی بورس، نوسان‌های بی وقفه معاملات بورس در سال ۹۹ بازتابی از همان ناپایداری رفتارهای توده‌ای است.

اقدامات تاثیرگذار در بهبود روند معاملات بورس 
وی با اشاره به اقداماتی که می‌تواند زمینه بهبود روند معاملات بورس در سال ۱۴۰۰ را فراهم کند، گفت: در این زمینه عوامل بسیار زیاد و متعددی می‌تواند بر روند بازار تاثیرگذار باشد، به طور حتم با انجام برخی از اقدامات می‌توان شاهد کاهش نوسان و ضرر و زیان های ایجاد شده در بازار سهام باشیم اما اصلی‌ترین عاملی که می‌تواند بازار را دوباره به روزهای اوج بازگرداند کاهش برخی از مداخلات صورت گرفته در بازار است که به شدت سال گذشته معاملات بورس را تحت تاثیر خود قرار داد.

 سلاح‌ورزی با بیان اینکه وظیفه برخی از مسوولان حاکم در بازار کنترل شاخص بورس،افزایش و کاهش شاخص بورس نیست، افزود: این مسوولان فقط باید نسبت به این موضوع اطمینان خاطر داشته باشند که معاملات بورس در شرایط شفاف و منصفانه معاملات خود را انجام می دهد.

نایب رییس اتاق بازرگانی کشور تاکید کرد: در صورتی که بخش حاکمیتی بورس تمرکز خود را بر برخی از مسایل موجود که بر بازار تاثیرگذار هستند، بگذارد و از محدوده هایی که نمی تواند نقش چندانی را بر بازار داشته باشد خارج شود، شرایط حاکم در معاملات بورس بهتر از موقعیت فعلی بازار می‌شود.

تاثیر آزادسازی سهام عدالت بر معاملات بورس
وی با اشاره به زمان آزادسازی سهام عدالت و تاثیر آن بر معاملات  بورس اشاره کرد و گفت: در تاثیر این اقدام مهم دولت نمی توان با قطعیت و اطمینان اظهارنظر کند، از همان روز نخست که بحث آزادسازی سهام عدالت مطرح شد حرف ما در بخش خصوصی این بود که اجرای این تصمیم مهم نیازمند محاسبه، شبیه‌سازی و تحلیل است.

سلاح ورزی خاطرنشان کرد: به نظر می رسد تحلیل عمیقی در زمینه آزادسازی سهام عدالت صورت نگرفت و بهتر بود در زمان دیگری این اقدام انجام می‌شد تا دیگر شاهد تاثیر زیادی بر روند معاملات بازار نباشیم.

این عضو شورای عالی بورس اظهار داشت: دولت از زمانی که شاخص بورس در مسیر سقوط قرار گرفت برای جلوگیری از ریزش بازار اقدام به اجرای برخی از مقررات کرد که به دلیل بی اعتمادی های حاصل شده در بازار نتوانست چندان تاثیر مثبتی را بر بازار بگذارد.

عملکرد حقوقی‌ها برای حمایت از بازارسرمایه
وی با اشاره به صحبت‌های مطرح شده در زمینه ضعف عملکرد حقوقی ها در راستای حمایت از بازار سرمایه گفت: حقوقی به چه دلیلی باید از بازار حمایت کنند؟ حقوقی یک بازیگر مانند هر بازیگر دیگری است که به دنبال منفعت خود در بازار است.

 سلاح‌ورزی با بیان اینکه سیاستگذار باید شرایطی را در معاملات بورس حاکم می کرد تا ثبات و تعادل بازار تضمین کننده منافع همه سهامداران باشد، افزود: با توجه به شرایط حاکم شده در بازار، اکنون سهامداران نسبت به معاملات این بازار نا اطمینان شده اند و بیشتر مسوولان به دنبال این هستند تا یک شبه وضعیت بازار را بهبود ببخشند و کسی به فکر رفتار تعادل بخش و دراز مدت در این بازار نیست.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر برنامه های پیش روی شورای عالی بورس برای هدایت از معاملات این بازار اشاره کرد و افزود:  حرف رسمی درباره برنامه های شورا باید از سوی رییس و سخنگوی شورای عالی بورس پیگیری شود اما به نظر می رسد سه محور مقررات زدایی، حمایت از جریان آزاد اطلاعات و منزه نگه داشتن بورس از مداخلات و اظهار نظرهای سیاسی تاثیرگذار بر بورس از جمله اولویت هایی است که باید تعقیب در شورای عالی بورس تعقیب و اجرا شود.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما