بورس تهران هفته گذشته پس از تجربه دو نیمه کاملا متفاوت، سرانجام با ثبت رشد ۳/ ۰درصدی بار دیگر برای ورود به ابرکانال ۴/ ۱میلیون واحد آماده شد. ورود قیمت‌ سهام به مدار صعودی در حالی صورت می‌پذیرد که در حوزه ارزش معاملات، به جز بارقه‌های امید در روز چهارشنبه، تحول مهم مثبتی مشاهده نمی‌شود. در حوزه بنیادی نیز، تداوم چسبندگی نرخ ارز در سطوح کنونی در کنار فضای مطلوب قیمت‌های جهانی و ارزش‌گذاری معقول کلیت بازار زمینه‌ساز توقف افت قیمت‌ها و سنگینی کفه عرضه و تقاضا به نفع خریداران شده است.

 بازار سهام در هفته گذشته دو نیمه به غایت متفاوت داشت، تا جایی که با سقوط به کف سه ماهه در ۲روز اول، شروعی ناامید‌کننده داشت اما پس از آن، یک بازگشت نسبتا قوی در ۳روز معاملاتی بعد در سطح شاخص کل را شاهد بود و در نهایت در ارتفاعی معادل ۳/ ۰ درصد بالاتر از آغاز هفته ایستاد. ورود قیمت‌های سهام به مدار صعودی در حالی صورت می‌پذیرد که در حوزه ارزش معاملات، به جز بارقه‌های امید در روز چهارشنبه، تحول مهم و مثبتی مشاهده نمی‌شود و میانگین روزانه این متغیر در محدوده ۴هزار میلیارد تومان قرار گرفته که مشابه روزهای رکود بازار در اردیبهشت و خرداد سال جاری است. با این وجود، مجموعه‌ای از تحولات شامل ورود مجدد مسوولان به حوزه اظهارات حمایتی از بازار سرمایه از یک سو و مدیریت غیررسمی عرضه نهادهای حقوقی از سوی دیگر، بستر لازم برای چرخش بورس را فراهم کرده است. در حوزه بنیادی نیز، تداوم چسبندگی نرخ ارز در سطوح کنونی در کنار فضای مطلوب قیمت‌های جهانی و ارزش‌گذاری معقول کلیت بازار زمینه‌ساز توقف افت قیمت‌ها و سنگینی کفه عرضه و تقاضا به نفع خریداران شده است.

 معجزه «بازگشت به میانگین»

در ادبیات مالی مفهومی وجود دارد که از آن تحت عنوان «بازگشت به میانگین»(Reversion to the Mean) یاد می شود. جان کلام این نظریه این است که ارزش دارایی‌ها در نهایت به سمت میانگین‌های بلندمدت خود میل می‌کند و این بازگشت از طریق متغیرهایی نظیر قیمت به درآمد یا بازدهی نسبی دارایی‌ها نسبت به دارایی‌های دیگر قابل رصد و اندازه‌گیری است. بر این اساس، مهم نیست که قیمت نسبی یک دارایی یا سطوح ارزش‌گذاری تا چه حد از میانگین تاریخی فاصله بگیرند بلکه نکته مهم این است که این فاصله معمولا در یک مقطع جبران می‌شود. در واقع، هرچه فاصله از میانگین‌های بلندمدت بیشتر شود، مغناطیس بازگشت به میانگین قدرتمندتر می‌شود بدین معنا که تمایل به معکوس شدن روند صعودی یا نزولی واگرا نسبت به متوسط های تاریخی بیشتر خواهد شد. در بورس تهران مصادیق پرشماری برای تایید نظریه مزبور در چند دهه اخیر وجود دارد که بارزترین آن مربوط به سال گذشته است. نگاهی به نسبت‌های ارزش‌گذاری بازار نشان می‌دهد که متوسط قیمت بر درآمد سهام در اوج حباب مرداد ماه، براساس سودآوری ۱۲ ماه گذشته شرکت‌ها به بیش از ۳۵ واحد رسید که حداقل ۴ برابر متوسط تاریخی بود. براساس نسبت‌های آینده‌نگر نظیر P/ E بر پایه پیش‌بینی سود شرکت‌ها توسط تحلیل‌گران نیز وضعیت بهتر نبود و این نسبت به ۲۵ واحد رسید. به این ترتیب، پیش‌بینی فعال شدن مغناطیس بازگشت به میانگین و اصلاح شدید قیمت‌ها دشوار نبود. اکنون، حدود ۱۵ ماه بعد از آغاز سقوط نسبت P/ E از اوج‌های تاریخی، مطالعه نسبت‌های ارزش‌گذاری به سمت میانگین‌های بلندمدت سوق یافته و در نتیجه می‌توان گفت حباب قیمت‌های سهام در کلیت بازار تخلیه شده است. در همین راستا، نسبت قیمت بر درآمد براساس پیش‌‌بینی درآمد ۱۲ ماه آتی در محدوده ۷ واحد قرار دارد که متناسب با متوسط ارزش‌گذاری در بلندمدت است. دلالت دیگر واقع شدن نسبت‌های ارزش‌گذاری در سطوح میانگین عبارت است از امکان تحقق بازدهی آتی شاخص در محدوده میانگین بلندمدت؛ وضعیتی که امکان کسب سود در محدوده ۳۰ تا ۳۵ درصد برای سرمایه‌گذاران بلندمدت در صورت تشکیل سبد متنوعی از سهام بازار را میسر جلوه می‌دهد.

  در جست‌وجوی سیگنال ارزی برای بورس

اگر بخواهیم واکنش قیمتی سهام در بورس تهران لااقل در دو سال گذشته را تنها به یک عامل نسبت دهیم آن عامل به احتمال زیاد نرخ ارز در بازار آزاد تهران است. چشم‌انداز قیمت دلار به اندازه‌ای مهم بوده که طیف وسیعی از سایر عوامل مهم شامل قیمت‌های جهانی، بازده اوراق بدهی، عوامل سیاسی و… را به حاشیه رانده و موجب شده تا در موقعیت‌هایی که روند افزایشی یا کاهشی در نرخ ارز حاکم شده، موج‌های همسویی در بازار سهام شکل گیرد. در یک ماه گذشته نرخ دلار در کانال ۲۷ هزار تومانی شرایط باثباتی داشته و نسبت به خروج از این کانال از مرز پایینی یا بالایی مقاومت نشان داده است. متناسب با این وضعیت، سیگنال مهمی از منظر ارزی به بورس ارسال نشده، به همین دلیل سایه سایر عوامل بنیادی در تعیین جهت بازار پررنگ‌تر شده است. بررسی عوامل بنیادی نشان می دهد که با وجود نااطمینانی‌های موجود در حوزه سیاسی، شرایط کلی حاکم بر ریال در کوتاه‌مدت از ثبات نسبی آن پشتیبانی می‌کند. در همین راستا، تراز تجاری ماه مهر نه‌تنها جهش صادرات غیرنفتی به سطح بیش از ۵ میلیارد دلار را نشان داد بلکه از کاهش کسری ترازغیرنفتی در ۷ ماه ابتدای سال به ۶۰۰ میلیون دلار حکایت داشت که بهترین تراز در دوره مشابه در مقایسه با ۲سال گذشته است. علاوه بر این، مطالعه جزئیات آمار نشان می‌دهد که عراق بیشترین سهم را در افزایش واردات از ایران داشته که به خوبی اثر غیرمستقیم جهش قیمت نفت بر درآمدهای این کشور و انتقال اثر مثبت آن به اقتصاد ایران را نشان می دهد. علاوه بر این، اخبار غیررسمی از افزایش صادرات نفت و میعانات گازی حکایت دارد که بر بهبود درآمدهای دولت در شرایط حاد کسری بودجه موثر است. مجموع تحولات فوق به پیشرفت درآمدهای ارزی کشور دلالت می‌کند که پیام آن برای سرمایه‌گذاران بورس تهران عبارت است از امکان مدیریت نوسانات ارز در کوتاه‌مدت و ثبات نسبی نرخ‌های برابری دلار در محدوده کنونی.

  واکنش بازارهای جهانی به تغییر سیاست پولی

بالاخره پس از حدود ۲سال پیگیری سیاست پولی فوق انبساطی توسط بانک مرکزی آمریکا، روز موعود فرا رسید و در چهارشنبه هفته گذشته، فدرال رزرو یک گام انقباضی شامل کاهش خرید اوراق بدهی از بازار از ماه جاری را اعلام کرد. این تصمیم که پیش از این نیز مورد انتظار بود، با هدف مقابله با فشارهای تورمی و با فرض عدم نیاز اقتصاد به حمایت‌های بیشتر پولی اتخاذ شده است. در واکنش به اعلام این تصمیم، بازارهای جهانی نوسان اندکی را تجربه کردند و نرخ بهره اوراق قرضه ۱۰ساله آمریکایی به‌عنوان یک متغیر مهم در ارزش‌گذاری دارایی‌های ریسک‌پذیر تغییر مهمی را شاهد نبود. ارزش دلار در برابر سایر ارزها نیز واکنش مشابهی داشت که نمایانگر لحاظ شدن آثار اجرای این سیاست در قیمت‌ها است. با این حال، آنچه کمتر مشخص است گام بعدی بانک مرکزی آمریکا در مسیر مقابله با فشارهای فزاینده تورمی است، گامی که اگر آنچنان که اکثر تحلیل‌گران باور دارند منجر به حداقل دو مرحله افزایش بهره پایه در سال ۲۰۲۲ شود به خوبی پتانسیل آن را دارد که نه تنها رونده پرصلابت صعودی ۲۰ ماه اخیر در بازارهای جهانی سهام و کالا را متوقف کند بلکه زمینه‌ساز یک دوره پرتلاطم در نرخ‌ها در افق سال آینده میلادی خواهد شد. با توجه به وزن بالای شرکت‌های کالامحور در بورس تهران، تعقیب تحولات حوزه پولی دلار برای تخمین روند آتی کامودیتی‌ها حائز اهمیت است.

 

معاملات بورس تهران در هفته گذشته پرنوسان دنبال شد. بازار سهام که در ابتدای هفته روند نزولی را تجربه می‌کرد، از روز دوشنبه تغییر مسیر داد. از اواسط هفته به تدریج صفوف فروش کاهش یافت و سهامداران در سمت خرید فعال شدند. این چرخش معاملات در پایان هفته موجب بازگشت امیدواری به معاملات تالار شیشه ای شد و حالا بسیاری در انتظار تداوم این روند صعودی هستند. بر همین اساس عمده سهامداران شرکت‌کننده در نظرسنجی «دنیای اقتصاد» روند شاخص کل در هفته جاری را صعودی ارزیابی کرده‌اند. با این حال تحلیل‌گران حاضر در این نظرسنجی همچنان شرایط بازار را ناپایدار عنوان می‌کنند و معتقدند تا زمانی که ابهامات در بازار وجود داشته باشد، برآیند حرکت شاخص کم نوسان خواهد بود.

Untitled-3

  کارشناسان چه می گویند؟

صعودی: 35درصد از کارشناسان حاضر در نظرسنجی این هفته «دنیای اقتصاد»، روند بازار سهام در هفته جاری را صعودی ارزیابی کرده‌اند. این کارشناسان معتقدند فضای معاملات سهام در 3 روزپایانی هفته گذشته پتانسیل تداوم برای چند روز آینده را خواهد داشت.

از طرفی نسبت به شرایط بنیادی، ریزش قیمت در برخی سهام، فرصت جذاب برای ورود معامله‌گران به وجود آورده است و فضای حمایتی به وجود آمده در بازار می‌تواند زمینه جلب‌اعتماد و بازگشت سهامداران را به بورس فراهم کند. از سوی دیگر ثبات نرخ ارز، آزادسازی قیمت‌ها با حذف نرخ دولتی دلار و سطوح قابل توجه قیمت‌ها در بازارهای جهانی، عوامل محرک تقاضا برای بورس تهران هستند که دیر یا زود موجب فعال شدن سهامداران در سمت خرید می شوند. علاوه بر این نگرانی‌های سیاسی نیز با اعلام زمان بازگشت به مذاکرات هسته‌ای از سوی وزارت امور خارجه، کاهش و ریسک این موضوع در محاسبات سهامداران تخفیف یافته است. بر همین اساس، این دسته از تحلیل‌گران پیش‌بینی می‌کنند که بورس تهران در روهای آتی شاهد صعود قیمت سهام باشد.

کم‌نوسان: 56 درصد از کارشناسان حاضر در این نظرسنجی معتقدند روند هفته جاری بازار سهام، کم‌نوسان خواهد بود. این کارشناسان معتقدند که ارزش دادوستدها افت قابل توجهی را تجربه کرده است و فارغ از مثبت‌های یکی دو روزه بورس برای تداوم مسیر صعودی، نیازمند نقدینگی قابل‌توجهی است که در شرایط فعلی بعید است وارد بازار سهام شود. از سوی دیگر هرچند بازار سهام در پایان هفته از فضای منفی فاصله گرفت با این حال بورس به دنبال پشتوانه جدی‌تری برای صعود قیمت‌ها است. خبر اعلام زمان آغاز مذاکرات هسته‌ای از ابتدای آذر ماه حالا فاکتوری است که مسائل اقتصادی و سیاسی را به‌هم پیوند زده و از آنجا که نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی از این موضوع داشت، احتمالابورس فعلا تحت‌تاثیر پیش‌بینی‌ها   در مسیر کم‌نوسان حرکت کند. این تحلیل‌گران معتقدند بورس با حمایت‌های دستوری می‌تواند چند صباحی روند صعودی به خود بگیرد اما در نهایت این تحولات در مسیر اقتصادی و سیاسی است که مسیر حرکت بازار سهام را تعیین می کند. در مجموع پیش‌بینی می‌شود فعلا بورس در کوتاه‌مدت معاملات کم رمق و کم نوسانی را تجربه کند.

نزولی: 9 درصد از تحلیل‌گران شرکت‌کننده در نظرسنجی معتقدند که بورس در هفته جاری در مسیر نزولی قرار خواهد گرفت. به اعتقاد این دسته، بی‌اعتمادی نسبت به سرمایه‌گذاری در بورس در بالاترین حد ممکن قرار دارد و آمار خروج سرمایه‌های حقیقی از بازار نیز تاییدی بر این موضوع است. به نظر می‌رسد که این بار نیز سهامداران از فرصت ایجاد شده برای خروج از بازار استفاده ببرند. این دسته از تحلیل‌گران همچنین معتقدند پیش‌بینی بسیاری از سهامداران (فارغ از درستی یا نادرستی آن) احیای برجام یا حصول یک توافق هسته‌ای است. بر همین اساس پیش بینی می‌کنند نرخ ارز، اصلاح قابل‌توجهی را تجربه کند و در آن شرایط سهام با ریسک یک ریزش جدی مواجه است و این موضوع نه تنها تهدید‌کننده تقاضا است بلکه سهامداران را حداقل در کوتاه‌مدت تشویق به خروج از بازار می‌کند و این امر احتمال تداوم اصلاح قیمت را در روزهای آتی افزایش می‌دهد.

  بورس هفته از نگاه سهامداران

صعودی: 55 درصد سهامداران حاضر در این نظرسنجی روند قیمت سهام طی هفته جاری را صعودی پیش‌بینی کرده‌اند. این معامله‌گران فضای مثبت ایجاد شده در بازار، اصلاح اخیر قیمت غالب سهام و ثبات نرخ ارز به‌رغم اعلام خبر آغاز مذاکرات هسته‌ای را مهم‌ترین عوامل بازگشت سهام به مدار صعود پیش‌بینی کرده‌اند.

کم‌نوسان:30 درصد سهامداران‌ شرکت‌کننده در این نظرسنجی روند معاملات بورس در هفته جاری را با نوسان اندک قیمت‌ها پیش‌بینی کرده‌اند. این معامله‌گران همانند کارشناسان معتقدند در فضای کنونی بورس به دنبال عامل حمایتی جدی‌تری است، چرا که ابهام درباره سرنوشت توافق هسته‌ای و روند نرخ ارز عوامل صعود قیمت‌ها را تضعیف کرده است. بر همین اساس احتمالا تا زمان ظهور چنین عاملی شاخص بورس کم‌نوسان خواهد بود.

نزولی: 15‌درصد سهامداران برای معاملات این هفته روند کم‌نوسانی را پیش‌بینی کرده‌اند. این سهامداران می‌گویند هنوز هم در بسیاری از سهام معامله‌گران مترصد خروج از بازار هستند و بعد از سبزپوشی بازار در پایان هفته احتمالا از این فرصت خروج استفاده کنند و این امر موجب تشدید فشار فروش و نزول شاخص سهام خواهد شد.

 

بورس تهران پس از تجربه دو نیمه کاملا متفاوت، سرانجام توانست با ثبت رشد ۳/ ۰درصدی بار دیگر برای ورود به ابرکانال ۴/ ۱ میلیون واحد آماده شد. رشدی که عموما به واسطه اخبار حمایتی رقم خورد. این روند صعودی اما نتوانست سرمایه‌های حقیقی زیادی را به بازار جذب کند. از ۵ روز کاری هفته‌ای که گذشت، سهامداران خرد تنها در یک روز، خالص خرید مثبتی را رقم زدند. به این ترتیب در مجموع هفته مورد بررسی، گردش سهام به سمت پرتفوی حقوقی‌ها بود. حالا ۱۰ هفته متوالی است که حقیقی‌ها در زمین فروش سهام توپ می‌زنند.
  بازگشت حقیقی‌ها ادامه خواهد یافت؟
دومین هفته آبان‌ماه در حالی پایان یافت که در مجموع سهامی به ارزش یک هزار و ۹۰۹ میلیارد تومان از سبد سهام حقیقی‌ها به پرتفوی معامله‌گران عمده بورس تهران منتقل شد. با این حال در روز پایانی هفته بازیگران خرد این بازار تصمیم گرفتند شانس خود را در سمت خرید نیز بیازمایند. روز چهارشنبه شاهد جابه‌جایی سهامی به ارزش ۷۳ میلیارد و ۷۸۱ میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودیم که با وجود کم‌مقدار بودن، از آنجا که پس از خروج سنگین این دسته از معامله‌گران در روزهای نخست هفته اتفاق افتاد، مورد توجه فعالان و کارشناسان بورسی قرار گرفت. حمایت‌های کلامی از سوی وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس در کنار انتشار اخباری درباره تغییر فرمول قیمت‌گذاری خودرو برای خروج خودروسازان از زیان و تاکید رئیس‌جمهور برای تسریع در اجرای دقیق مصوبه اعطای تسهیلات صندوق توسعه ملی برای حمایت از صندوق تثبیت بازار سرمایه، سهامداران را امیدوار کرد تا شاهد روندی متفاوت در پایان هفته گذشته باشیم، تداوم این روند اما منوط به حمایت‌های بنیادی از بازار است.

  یک هفته با صنایع بورسی
در هفته‌ای که گذشت سهامداران خرد تنها ۴ گروه را در لیست خرید خود قرار دادند. این ۴ صنعت شامل انبوه‌سازی، خرده‌فروشی، اطلاعات و ارتباطات و انتشار و چاپ می‌شد که جمعا شاهد جابه‌جایی سهامی به ارزش ۱۱ میلیارد و ۸۳۵ میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. در آن‌سوی بازار اما سهامداران خرد خالص خروج مثبتی از ۳۵ صنعت داشتند. صنایعی که زمره گروه‌های بزرگ دلاری و ریالی جای می‌گرفتند. در این خصوص می‌توان به گروه فلزات اساسی اشاره کرد. فلزی‌ها معاملات دومین هفته آبان‌ماه را با کوچ ۴۴۱ میلیارد و ۱۳۶ میلیون تومانی حقیقی‌ها پشت سر گذاشتند. پس از آن نوبت به پتروشیمی‌ها رسید. در هفته گذشته زیرمجموعه‌های گروه محصولات شیمیایی شاهد جابه‌جایی سهامی به ارزش ۲۵۹ میلیارد تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. با فاصله نام زیرمجموعه‌های پالایشی و معدنی نیز در سبد فروش حقیقی‌ها به چشم می‌خورد. این دو گروه جمعا با خالص خرید ۱۹۸ میلیارد و ۶۵ میلیون تومانی مورد توجه حقوقی‌های بورس قرار گرفتند. در میان صنایع بزرگ ریالی نیز دو گروه بانک و خودرو در رتبه سوم و چهارم رده‌بندی ورود سرمایه‌های حقوقی قرار گرفتند. بانکی‌ها شاهد ورود ۲۰۶ میلیارد و ۷۶۴ میلیون تومانی سهامداران عمده بوده و خودرویی‌ها با خالص خرید ۱۲۲ میلیارد و ۱۳۵ میلیون تومانی این دسته از معامله‌گران مواجه شدند. از این رفتار حقوقی‌ها دو برداشت می‌شود؛ حمایت دستوری از گروه‌های بزرگ بازار برای تغییر روند بازار یا ورود سرمایه‌های عمده که از هوشمندی بیشتری برخوردارند با استدلال ارزندگی قیمت‌ها و پشتوانه‌های بنیادی. هر یک از این برداشت‌ها طرفداران و مخالفان خاص خود را دارند که نظرات هر یک نیز شنیدنی و حتی از منظرهایی قابل قبول است.

  سهامداران فعال در روزهای هفته
شنبه: معاملات اولین روز کاری هفته گذشته با افت ۳/ ۱ ‌درصدی شاخص کل استارت خورد و سهامداران خرد نیز خالص فروش ۶۸۰ میلیارد و ۶۷۳ ‌میلیون تومانی را رقم زدند. طی دادوستدهای این روز شاهد خروج ۱۶۹ ‌میلیارد و ۱۴۰ ‌میلیون تومانی سرمایه‌های خرد از زیرمجموعه‌های گروه فلزات اساسی بودیم. پس از آن نوبت به پتروشیمی‌ها رسید تا شاهد جابه‌‌‌جایی سهامی به ارزش ۱۲۵ ‌میلیارد و ۱۷۲ ‌میلیون تومانی در مسیر حقیقی به حقوقی باشند. خودروسازان نیز با تجربه شرایطی مشابه، شاهد ثبت خالص فروش ۷۲ میلیارد و ۶۸۹ ‌میلیون تومانی از سوی سهامداران حقیقی بورس تهران بودند. دو گروه فرآورده‌های نفتی و بانک نیز در رتبه بعدی جابه‌جایی سهام در مسیر حقیقی به حقوقی قرار داشتند.

یکشنبه: افت نماگرهای بورسی در دومین روز هفته با شدت بیشتری ادامه یافت و شاخص کل با کاهش ۶/ ۲ درصدی از میانه ابرکانال ۳/ ۱ میلیون واحد نیز عقب‌تر نشست. عقب‌‌‌نشینی تقاضا سبب شد سهامی به ارزش یک هزار و ۴۵ ‌میلیارد تومان در مسیر حقیقی به حقوقی جابه‌‌‌جا شوند. این رقم خالص فروش حقیقی از ابتدای سال تاکنون تنها در ۴ روز تجربه شده بود و از افزایش هراس سهامداران خرد و ناامیدی آنها به روند آتی بازار نشات می‌گرفت. این فشار فروش از جانب حقیقی‌ها به حدی جدی بود که هیچ‌یک از صنایع بورسی روز یکشنبه در لیست خرید حقیقی‌ها جای نگرفتند. در این میان بیشترین خالص فروش حقیقی‌‌‌ها در زیرمجموعه‌های گروه فلزات اساسی به میزان ۲۰۳‌میلیارد و ۲۶۰‌میلیون تومان رقم خورد. پس از آن نوبت پتروشیمی‌ها رسید تا شاهد جابه‌‌‌جایی سهامی به ارزش ۱۴۳ ‌میلیارد و ۵۴۱ ‌میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی باشند. پالایشی‌‌‌ها نیز در روندی مشابه شاهد خروج ۱۲۳ میلیارد و ۵۷۵ میلیون تومانی سهامداران خرد بودند. خودرو و بانک نیز رتبه‌های بعدی را در اختیار گرفتند و جمعا انتقال سهامی به ارزش ۲۲۲ میلیارد و ۸۰۵ میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی را تجربه کردند.

دوشنبه: شاخص کل بورس تهران روز دوشنبه با چرخش جدی مواجه شد و پس از مخابره گفته‌های حمایتی از سوی وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس، رشدی ۵۸/ ۱ ‌درصدی را ثبت کرد و حقیقی‌‌‌ها هر چند با کاهش جدی نسبت به روز یکشنبه اما فروشنده ماندند. در این روز شاهد خروج ۱۲۲ ‌میلیارد و ۲۱۷ میلیون تومانی سرمایه این دسته از بورس‌‌‌بازان از گردونه معاملات سهام بودیم. طی دادوستدهای روز دوشنبه لیست خرید حقیقی‌‌‌ها معطوف به ۶ صنعت شد و در مقابل شاهد ثبت خالص فروش مثبت این دسته از بورس‌‌‌بازان در ۳۳ گروه بودیم. پالایشی‌ها با ورود ۴۶ میلیارد و ۷۵۸ ‌میلیون تومانی سهامداران خرد، صدر لیست خرید این دسته از معامله‌‌‌گران را به خود اختصاص دادند و رتبه بعدی نیز به خودرویی‌ها اختصاص پیدا کرد.

وزیر اقتصاد در دیدار با حقوقی‌های بزرگ بازار گفته بود «برنامه ما پیش‌بینی‌پذیر کردن اقتصاد و حذف قیمت‌گذاری‌های مضر به بازار در صنایع بورسی است و به زودی خبر تغییر نظام قیمت‌گذاری خودرو توسط وزارت صمت منتشر خواهد شد.» گفته‌ای که به مذاق سهامداران خوش آمد تا زیرمجموعه‌های این گروه را در لیست خرید خود قرار دهند. این گروه در جریان دادوستدهای روز دوشنبه شاهد جابه‌‌‌جایی سهامی به ارزش ۴ ‌میلیارد و ۵۶ میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بود. در آن سوی بازار اما گروه بانک‌ها و موسسات اعتباری با خالص خروج ۲۷ ‌میلیارد و ۳۶۶ ‌میلیون تومانی حقیقی‌‌‌ها مواجه شد و پس از آن فلزی‌ها شاهد جابه‌‌‌جایی ۲۰ ‌میلیارد و ۸۵۲ میلیون تومانی در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. سه گروه مواد و محصولات دارویی، محصولات شیمیایی و کانه‌های فلزی نیز در شرایطی مشابه کوچ سرمایه‌ای جمعا به میزان ۴۰ میلیارد تومان در مسیر حقیقی به حقوقی را ثبت کردند.

سه‌شنبه: در چهارمین روز کاری هفته، سبزپوشی نماگرهای بورسی ادامه یافت. سه‌شنبه شاخص کل بورس تهران بیش از یک درصد رشد کرد اما حقیقی‌ها خالص فروش ۱۳۵ میلیارد و ۲۶۸ میلیون تومان را رقم زدند. با این حال لیست خرید این دسته از معامله‌گران کمی شلوغ‌تر شد و شاهد جذابیت ۱۲ صنعت برای سهامداران خرد بودیم. در صدر این گروه‌ها، پالایشی‌ها با جابه‌جایی سهامی به ارزش ۱۰ میلیارد و ۸۷۲ میلیون تومانی در مسیر حقوقی به حقوقی همراه شدند. پس از آن نوبت به انبوه‌سازان و شرکت‌های چند رشته‌ای صنعتی رسید تا جذابیت خود را برای سهامداران خرد به رخ بکشند. در آن‌سوی بازار شاهد قرار گرفتن ۲۶ گروه در لیست خروج حقیقی‌ها بودیم. پتروشیمی‌ها روز یکشنبه با بیشترین خالص فروش حقیقی‌ها مواجه شدند و خروج ۳۲ میلیارد و ۷۳۵ میلیون تومانی این دسته از معامله‌گران را تجربه کردند. پس از آن بیشترین خالص فروش حقیقی‌ها از آن زیرمجموعه‌های گروه فلزات اساسی به میزان ۳۱ میلیارد تومان شد.

چهارشنبه: در آخرین روز کاری هفته گذشته رشد شاخص کل بورس به ۶۲/ ۱ درصد رسید و سهامداران خرد نیز پس از ۱۲ روز به گردونه خرید سهام بازگشتند. به این ترتیب آخرین روز کاری هفته در حالی پایان یافت که سهامی به ارزش ۷۳ میلیارد و ۷۸۱میلیون تومان توسط حقیقی‌ها جمع‌آوری شد. لیست خرید این دسته از معامله‌گران شلوغ‌تر شد و ۱۹ صنعت را در برگرفت. به این ترتیب روز چهارشنبه پتروشیمی‌های بورسی در مجموع خالص ورود ۵۶ میلیارد و ۱۲۸ ‌میلیون تومانی را تجربه کردند. پس از آن سرمایه‌گذاری‌ها با خالص خرید ۳۷ میلیارد و ۷۲۵ میلیون تومانی سهامداران خرد همراه شدند. پالایشی‌ها نیز در روندی مشابه شاهد جذب ۱۲ میلیارد و ۱۷۹ میلیون تومان سرمایه حقیقی بودند. در صدر لیست فروش حقیقی‌‌‌ها اما گروه فلزات اساسی با خالص فروش ۱۶ ‌میلیارد و ۷۸۷ میلیون تومانی قرار گرفت. قندی‌ها نیز طی دادوستدهای این روز با خروج ۷ میلیارد و ۸۵۹ ‌میلیون تومانی حقیقی‌‌‌ها مواجه شدند. گروه زراعت و خدمات وابسته نیز در شرایطی مشابه شاهد جابه‌‌‌جایی سهامی به ارزش ۳ ‌میلیارد و ۷۲۶ میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بود.

 

در ششمین روز هفته، دلار از سقف قیمتی آبان ماه عقب‌نشینی کرد. روز پنج‌شنبه اسکناس آمریکایی ۱۰۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و در محدوده ۲۷ هزار و ۶۴۰ تومان قرار گرفت. این در حالی بود که دلار روز چهارشنبه با رسیدن به محدوده ۲۷ هزار و ۷۵۰ تومان بالاترین قیمت آبان ماه را به ثبت رسانده بود.

تنها نزول دلار از سقف روز چهارشنبه برای معامله‌گران اهمیت نداشت. در ساعات انتهایی روز پنج‌شنبه در واکنش به برخی اخبار سیاسی، در معاملات پشت خطی، قیمت دلار تا آستانه مرز ۲۸ هزار تومانی بالا رفت. این اتفاق موجب شد امیدهای افزایشی در بازار بسیار بالا برود و عده زیادی انتظار داشته باشند که اسکناس آمریکایی کار خود در روز پنج‌شنبه را بالای خط ۲۸ هزار تومان آغاز کند.

 با این حال، بعد از ساعت ۱۰ شب روز چهارشنبه خبری به بازار رسید که جای فروشندگان و خریداران را تغییر داد. اواخر شب بود که علی باقری عنوان کرد که مذاکرات هسته‌ای از هشتم آذرماه از سر گرفته خواهد شد. با انفجار همین خبر بود که فضای بازار در روز پنج‌شنبه تغییر کرد. فروشنده‌ها دست بالا را به دست آوردند و توانستند اسکناس آمریکایی را تا محدوده ۲۷ هزار و ۶۰۰ تومان پایین ببرند.

  مرز حیاتی برای کاهش دلار
در صورتی که دلار سطح ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومانی را از دست بدهد، احتمال دارد که افت بیشتری نیز در بازار ارز رقم بخورد. بیشتر معامله‌گران حداقل نسبت به اخبار هسته‌ای جدید و آغاز مذاکرات خوش‌بین بودند. این در حالی بود که پیش از انتشار این خبر، ‌بازار و ذهنیت معامله‌گران درگیر افزایش تنش‌های میان ایران و آمریکا بود و همین موضوع موجب شده بود که افزایشی‌های بازار بعد از مدت‌ها قدرت معناداری به دست بیاورند.

در حالی که کاهشی‌ها سعی دارند اخبار مربوط به شروع مذاکرات هسته‌ای را برجسته کنند، عده دیگری از معامله‌گران سعی می‌کردند احتمال رسیدن به یک توافق هسته‌ای را کم جلوه دهند. دسته دوم به واسطه نشانه‌هایی تاکید می‌کنند که مذاکرات به نتیجه نمی‌رسد و از این طریق در پی تشویق گروهی از معامله‌گران برای قرار گرفتن در موقعیت خرید هستند. آنها عنوان می‌کنند که ایران خواستار دریافت تضمین‌هایی است که آمریکا دیگر از برجام خارج نمی‌شود، ولی طرف آمریکا همچنان راضی به چنین موضوعی نشده است.

  شرایط شروع بازار در روز شنبه
با وجود چنین چالش‌هایی، حداقل تا ظهر روز جمعه می‌توان گفت که بازار بیشتر گرایش به افت قیمت داشت و بر همین اساس می‌توان انتظار داشت که دلار در ابتدای روز شنبه نیز بیشتر در مسیر نزولی حرکت کند. حتی برخی معامله‌گران اعتقاد دارند که افزایش عرضه ارز می‌تواند منجر به شکسته شدن حمایت ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان شود. دلار در صورتی که از این حمایت پایین‌تر برود، می‌تواند به ابتدای کانال ۲۷ هزار تومانی برگردد.

این روزها بازار درگیر نبردهای خبری است. در نتیجه طبیعی است که افزایشی‌های بازار برای ابتدای هفته نقشه‌های خاص خود را داشته باشند. آنها در صورت حفظ محدوده ۲۷ هزار و ۶۰۰ تومانی می‌توانند حمایت خریداران را به بازار برگردانند.

 

طلای جهانی در آخرین روز معاملات در نخستین هفته ماه نوامبر، از هزار و ۸۰۰ دلار عبور کرد، اما باز هم توان گذشتن از این مقاومت قدرتمند را نداشت. طلا که در ابتدای هفته تا روز سه‌شنبه روند آرامی را پشت‌سر گذاشته بود، در روز چهارشنبه با اتمام نشست فدرال رزرو سقوطی ۲۰ دلاری را تجربه کرد و برای نخستین بار در ۲۰ روز گذشته به میانه کانال هزار و ۷۰۰ دلاری سقوط کرد. در این نشست مشخص شد که برنامه زمان‌بندی کاهش خرید اوراق قرضه و رهنی از پایان ماه نوامبر آغاز خواهد شد. این برنامه مجموعا به صورت ماهانه ۱۵ میلیارد دلار از میزان خرید فدرال رزرو را کاهش می‌دهد. هدف این اتفاق نیز براساس گزارش فدرال، بازگشت به اشتغال کامل و ثبات قیمت‌ها اعلام شده است. بعد از این گزارش، قیمت اونس جهانی توانست بخشی از افت خود را بازیابی کند.
روز پنج‌شنبه نیز فعالان در انتظار رسیدن اخبار افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی انگلیس بودند. اما پیش‌بینی نادرست از آب درآمد و نرخ بهره انگلستان باز هم دست نخورده باقی ماند. این اتفاق موجب شد طلا بار دیگر صعودی شود تا پایان روز به بالای هزار و ۷۹۰ دلار برسد. این روند در روز جمعه نیز ادامه داشت و فلز زرد توانست بار دیگر از مرز هزار و ۸۰۰ دلار عبور کند. اما با نزدیک شدن به زمان مقرر برای انتشار گزارش اشتغال ایالات‌متحده در اکتبر این روند به طور موقت شکسته شد.

عبور طلا از مقاومت ۱۸۰۰ دلاری
فلز زرد در بند اقتصاد ایالات‌متحده است. این فلز گران‌بها که در ابتدای هفته روند صعودی منطقی را آغاز کرده بود در روز چهارشنبه با اتمام نشست فدرال رزرو و اعلام برنامه کاهش حمایت‌ها با ۲۰ دلار افت به قیمت هزار و ۷۶۰ دلار رسید.

نتیجه این نشست دو روزه فدرال رزرو، مشخص شدن برنامه دقیق زمان‌بندی تعدیل بسته‌های حمایتی به صورت پله‌ای و ماهانه بود. براساس این گزارش به هدف نزدیک شدن اقتصاد ایالات‌متحده به اشتغال کامل، فدرال رزرو قصد دارد تا از پایان ماه جاری میلادی به صورت ماهانه ۱۰ میلیارد دلار خرید اوراق خزانه‌داری و ۵ میلیارد دلار از خرید اوراق رهنی را کاهش دهد. این اتفاق در پی نزدیک شدن اقتصادها به بازگشایی کامل و بازگشت به روال عادی در پی واکسیناسیون گسترده جوامع در حال وقوع است. در این نشست اما صحبتی از نرخ بهره جدید نشد. این خبر در ابتدا باعث افت طلا شد، اما در ادامه با وجود بهبود شاخص دلار طلا توانست بخشی از این ضرر را جبران کند.

رویداد دیگری که فعالان بازار طلای جهانی در انتظار آن بودند، نشست بانک مرکزی انگلیس در روز پنج‌شنبه برای مشخص کردن نرخ بهره جدید بود. برخلاف انتظار کارشناسان، طبق اعلام بانک مرکزی، نرخ بهره تا پایان سال جاری میلادی در انگلستان تغییری نخواهد کرد. این خبر قیمت اونس جهانی را در روز پنج‌شنبه صعودی کرد و به کانال هزار و ۷۹۰ دلاری رساند.

روز جمعه اما، روز انتشار آمار اشتغال ایالات‌متحده بود. در ساعات ابتدای آخرین روز معاملات طلا توانست در ادامه روند صعودی روز پنج‌شنبه، تا مرز هزار و ۸۰۰ دلار پیشروی کند. اما با نزدیک شدن به زمان انتشار گزارش اشتغال و بیکاری آمریکا این روند‌ تعدیل شد و ارزش آن تا هزار و ۷۹۲ دلار پایین آمد. این گزارش برخلاف پیش‌بینی‌ها اخبار خوشی را برای اقتصاد آمریکا مخابره می‌کرد.

در حالی که کارشناسان داوجونز، اشتغال‌زایی در ماه اکتبر را ۴۵۰ هزار و نرخ بهره را ۷/ ۴ درصد پیش‌بینی کرده بودند، گزارش وزارت کار نشان داد که بنگاه‌های اقتصادی در آمریکا در ماه اکتبر ۵۳۱ هزار کارمند جدید استخدام کرده‌اند و نرخ بیکاری به ۶/ ۴ درصد رسیده است. در پی این گزارش طلا برای لحظاتی تا هزار و ۷۸۵ دلار افت کرد. این اتفاق اما با مقاومت گاوهای بازار طلا روبه‌رو شد و رشد قیمت طلا ادامه یافت و قیمت هر اونس تا ساعت ۲۰ به وقت تهران به ۱۸۱۴ دلار رسید.

نتایج یک نظرسنجی و مطالعه آماری جدید نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران بازار ارز دیجیتال در مقایسه با کسانی که فقط در بورس سرمایه‌گذاری می‌کنند، اطلاعات به‌مراتب کمتری از بازار سهام دارند. به گزارش کریپتو اسلیت، پس از همه‌گیری ویروس کرونا در سراسر جهان و به‌لطف پلت‌فرم‌های جدیدی مانند رابین‌هود ‌و ‌ای‌کورن‌ که به کاربران خود اجازه می‌دهند با مبلغی معادل یک دلار در بازارهای مالی سرمایه‌گذاری کنند، افراد تازه‌وارد زیادی در این مدت وارد بازار سهام شده‌اند.
اخیرا یک نظرسنجی با هدف سنجش دانش سرمایه‌گذاران خرد بازار سهام، با حضور بیش از هزار نفر انجام شده است و در آن تمام شرکت‌کننده‌ها حداقل یک‌بار سرمایه‌گذاری را تجربه کرده‌اند. نتایج این نظرسنجی نشان می‌دهد افرادی که ارز دیجیتال دارند به‌طور قابل‌توجهی نسبت به سرمایه‌گذارانی که هیچ ارز دیجیتالی ندارند، امتیاز کمتری کسب کرده‌اند و دانش کمتری دارند. بر اساس این نظرسنجی ۷۰ درصد از افراد فعال در بازار ارزهای دیجیتال در بیت‌کوین سرمایه‌گذاری کرده‌اند و این در حالی است که ۳۹ درصد لایت کوین را برای سرمایه‌گذاری برگزیده‌اند.

پرطرفدارترین ارزهای دیجیتال میان سرمایه‌گذاران خرد
در این مطالعه ابتدا از شرکت‌کنندگان درباره دارایی‌هایی‌ که در آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند پرسیده شده است و نتایج نشان می‌دهد که ۶۹ درصد از افراد حاضر در این نظرسنجی ارز دیجیتال دارند. این گزارش در ادامه به بررسی سهام و ارزهای دیجیتالی پرداخته است که بین سرمایه‌گذاران خرد بیشترین محبوبیت را دارند. گیم‌ استاپ ‌میان افراد حاضر در این نظرسنجی محبوب‌ترین سهم برای سرمایه‌گذاری در شش ماه گذشته بوده است و حدود یک‌سوم از شرکت‌کنندگان پول خود را به سرمایه‌گذاری در بازار سهام این شرکت اختصاص داده‌اند. همچنین در این گزارش آمده است که دومین گزینه محبوب میان سرمایه‌گذاران، سهام شرکت بلک‌بری ‌است. اما درباره ارزهای دیجیتال، نام بزرگ‌ترین ارز بازار به عنوان محبوب‌ترین گزینه میان سرمایه‌گذاران خرد مطرح شده است و ۷۰ درصد از مشارکت‌کنندگان اعلام کرده‌اند که در گذشته مقداری بیت‌کوین خریده‌اند. از طرف‌ دیگر، ۳۹ درصد گفته‌اند در لایت‌کوین سرمایه‌گذاری کرده‌اند و ۳۷ درصد هم در گذشته مقداری اتریوم خریده‌اند.

سرمایه‌گذاران تازه‌‌وارد چقدر اطلاعات دارند؟
در بخشی از گزارش مربوط به این مطالعه آماری آمده است: تعداد زیادی از سرمایه‌گذاران جدید از زمان همه‌گیری کرونا وارد بازار سهام شده‌اند، به‌طوری که اکنون تازه‌واردهای بازار ۱۵ درصد از جمعیت کل سرمایه‌گذاران خرد را تشکیل می‌دهند. با وجود فروش استقراضی (Short Sell) که در جریان شلوغی بازار گیم‌‌استاپ شاهد آن بودیم، ۸۳ درصد از افرادی که در این مطالعه شرکت کرده بودند، تعریف درستی از فروش استقراضی ارائه نکردند.

در فروش استقراضی، معامله‌گر با پیش‌بینی اینکه قیمت سهام خاصی در آینده افت خواهد کرد، مقداری از آن سهام را می‌خرد و بلافاصله در بازار می‌فروشد. اگر طبق پیش‌بینی قیمت سهم کاهش یابد، معامله‌گر دوباره آن سهام را خریده و مابه‌التفاوت قیمت خرید و فروش را به عنوان سود خود برمی‌دارد و سهام قرض‌گرفته‌شده را پس می‌دهد. حتی بیشتر شرکت‌کنندگان نتوانستند کاربرد حروف اختصاری «GME» را درست تشخیص دهند و ۷۳ درصد از پاسخ‌دهندگان نمی‌دانستند که GME نماد اختصاری گیم‌استاپ در بازار سهام است.

بیش از نیمی از سرمایه‌گذاران نمی‌دانند «Ask» و «Bid» چه معنایی دارد. به زبان ساده، Bid حداکثر قیمتی است که سرمایه‌گذار حاضر است برای خرید یک سهم بپردازد و Ask حداقل قیمتی است که مالک سهام حاضر است در ازای آن سهم خود را بفروشد.

همچنین وقتی از افراد خواسته شد درباره صندوق‌های پوشش ریسک، صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک و صندوق‌های معاملاتی توضیح دهند، اطلاعات کاملی در این زمینه نداشتند. بر اساس نتایج این تحقیق، افرادی که در ارزهای دیجیتال سرمایه‌گذاری نکرده بودند در پاسخگویی به سوالات عملکرد بهتری از خود نشان دادند.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: چیزی که در نتایج تفاوت ایجاد می‌کند این است که آیا شخص پاسخ‌دهنده ارز دیجیتال دارد یا خیر. همان‌طور که در این گزارش گفته شده است، یکی از دلایل این موضوع می‌تواند این باشد که ارزهای دیجیتال اغلب سرمایه‌گذاران جوان‌تر و کم‌تجربه‌تر را جذب می‌کنند. همچنین ممکن است سرمایه‌گذاران ارز دیجیتال به‌طور کلی از بازار سنتی سهام دوری کنند و علاقه چندانی به کسب دانش در این بازار نداشته باشند.

این نظرسنجی علاوه بر سنجش ضعف‌های اطلاعاتی افراد، نگرش کلی نسبت به بازار و سرمایه‌گذاری را هم مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که ۶۷ درصد از شرکت‌کنندگان معتقدند سرمایه‌گذاری در بازار سهام چیزی شبیه به قمار است.

اوپک‌پلاس در بیست‌ودومین نشست خود بی‌توجه به درخواست آمریکا و برخی مصرف‌کنندگان دیگر برای افزایش تولید ۶۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه‌ای نفت در روز، توافق قبلی -افزایش ۴۰۰هزار بشکه‌ای نفت در روز- را یک ماه دیگر تمدید کرد. اوپک‌پلاس معتقد است هنوز برای افزایش بیشتر عرضه نفت زود است؛ زیرا بحران جهانی کرونا تمام نشده است و امکان اختلال در تقاضا وجود دارد.
«نه» اوپک‌پلاس به خواسته آمریکا
تلاش‌‌های آمریکا به همراه مصرف‌‌کننده‌‌هایی مانند هند و ژاپن برای متقاعد کردن اوپک و متحدانش جهت افزایش عرضه نفت بیش از آنکه قبلا توافق شده بود، به جایی نرسید. این ائتلاف که متشکل از ۱۳ عضو اوپک و ۱۰ عضو غیراوپک است در بیست و دومین نشست خود در روز پنج‌شنبه تصمیم به افزایش ۴۰۰ هزار بشکه در روز طی‌ ماه میلادی بعد (دسامبر) گرفتند که همان رویه قبلی اوپک‌‌پلاس را نشان می‌دهد. گفته می‌شود این جلسه که وزیر نفت ایران نیز به‌‌صورت ویدئو‌کنفرانس در آن حضور داشت کمتر از ۳۰ دقیقه به‌‌طول انجامیده است.

اوپک‌‌پلاس معتقد است هنوز برای افزایش بیشتر عرضه نفت زود است زیرا بحران جهانی کرونا تمام نشده و امکان اختلال در تقاضا وجود دارد. قیمت نفت در پی این تصمیم پرنوسان شد و در نهایت کاهش عمیقی تجربه کرد چرا‌که عدم‌رشد عرضه اوپک‌‌پلاس به ‌اندازه‌‌ای که مصرف‌‌کنندگان درخواست داشتند، احتمال فروش بخشی از ذخایر استراتژیک نفت در آمریکا و برخی کشورهای دیگر را بالا برد.

تنش آمریکا و اوپک‌‌پلاس
دولت بایدن روز پنج‌شنبه به اوپک‌‌پلاس هشدار داد با عدم‌افزایش بیشتر تولید نفت احیای اقتصاد جهانی را در معرض خطر قرار می‌دهد و تلاش‌‌ها برای کاهش قیمت‌های بالای نفت تمام نشده است. به گزارش «ایسنا» به نقل از بلومبرگ، ساعاتی پس از اینکه عربستان‌سعودی و متحدانش در اوپک‌پلاس افزایش تولید ۴۰۰ هزار بشکه در روز را برای دسامبر تصویب کردند، کاخ‌سفید تکرار کرد که در حال بررسی همه ابزارهای در اختیارش برای حمایت از اقتصاد است. سایر مصرف‌کنندگان بزرگ می‌گویند این تصمیم برای استمرار احیای اقتصادی پساکرونایی کافی نیست و آمریکا خواستار افزایش دو برابر این میزان است.

کارین ژان پی‌‌یر، سخنگوی کاخ‌سفید اظهار کرد: اوپک‌‌پلاس ظرفیت و قدرت دارد تا حالا اقدام کرده و تضمین کند لحظه حساس احیای اقتصاد جهانی آسیب نمی‌بیند. آمریکا در یک سیستم بازار آزاد رقابتی عمل می‌کند و تاکید دارد که اوپک‌پلاس است که بر قیمت‌های جهانی نفت تاثیر می‌گذارد که قیمت بنزین در این کشور را هم تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. این نمایش همچنین روابط به‌شدت شکننده آمریکا با قوی‌ترین متحدش در خاورمیانه یعنی عربستان‌سعودی را تحت‌فشار بیشتری قرار می‌دهد. امتناع اوپک‌پلاس از پذیرش درخواست افزایش بیشتر تولید نفت، ریسک یک نبرد تلخ با بعضی از مشتریان بزرگ این گروه را برانگیخته است، با این حال وزیران اوپک‌پلاس تاکید کردند که تصمیم درستی گرفته‌اند و تقاضا همچنان به دلیل شیوع ویروس‌کرونا محدود مانده است. الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از این نشست گفت: روسیه شاهد کاهش مصرف سوخت اروپا در اکتبر بود که بارزکننده این حقیقت است که تقاضای جهانی برای نفت همچنان به دلیل شیوع واریانت دلتای کووید-۱۹ تحت‌فشار قرار دارد. این به معنای آن است که استراتژی افزایش تدریجی، استراتژی درستی بوده است. وزیران اوپک‌پلاس مکررا مشکلات اقتصادی مشتریانش را عامل افزایش قیمت گاز طیبعی دانسته‌‌اند که هیچ کنترلی روی آن ندارند. شاهزاده عبدالعزیز بن‌سلمان، وزیر انرژی عربستان‌سعودی گفت: نفت مشکل ما نیست. مشکل، مجموعه انرژی است که شرایط دشواری را سپری می‌کند. قیمت‌های نفت در لندن از آگوست ۲۵‌درصد رشد کرده که افزایش جزئی در مقایسه با افزایش ۸۰‌درصدی قیمت گاز طبیعی اروپا در مدت مشابه محسوب می‌شود. اگر افراد برای دانستن دلیل واقعی بحران انرژی جدی باشند، باید به تامین گاز طبیعی به اروپا و آسیا و زیرساخت مربوط به آن متمرکز شوند.

باب مک‌نالی، رئیس شرکت مشاوره راپیدان انرژی و مقام سابق کاخ‌سفید گفت: پرزیدنت بایدن به شکل روشنی اعلام کرده که در صورت امتناع اوپک‌پلاس از افزایش تولید، واکنش نشان خواهد داد. برداشت از ذخایر استراتژیک محتمل‌‌ترین گزینه خواهد بود.

افت شدید قیمت نفت
بهای نفت در روز جمعه ساعت ۱۳:۳۰به وقت تهران صعودی بود اما در سه جلسه قبلی آنقدر کاهش یافته بود که همچنان در سطوح بسیار پایین‌تری نسبت به ابتدای هفته معامله می‌شد. قیمت وست‌تگزاس‌اینترمدییت با ۸۷ سنت افزایش معادل ۱/ ۱‌درصد به ۶۸/ ۷۹ دلار بر بشکه رسید. شاخص جهانی برنت هم ۶۲ سنت معادل ۷۷/ ۰درصد بالا رفت تا با قیمت ۸۱ دلار و ۱۶ سنت به‌‌فروش برسد.

وست‌تگزاس و برنت دوشنبه بالای ۸۴ دلار بر بشکه بسته شده بودند. کاهش‌‌های شدید در روزهای بعد به چند دلیل اتفاق افتاد. قیمت‌های نفت در روز چهارشنبه به نزدیکی کف چهار هفته‌‌ای خود رسیدند چراکه موجودی نفت آمریکا بیش از انتظار رشد کرد. موجودی نفت ایالات‌متحده حدود ۳/ ۳ میلیون بشکه افزایش یافت اما موجودی بنزین به پایین‌ترین سطح از نوامبر ۲۰۱۷ رسید. بهای نفت در این روز بیش از ۳‌درصد کاهش یافت که بزرگ‌ترین افت روزانه از نظر‌ درصدی از اوایل آگوست بود. در روز پنج‌شنبه بازار به دلیل بر‌گزاری جلسه اوپک‌‌پلاس پرنوسان بود اما در نهایت به علت بالا رفتن احتمال واکنش آمریکا به احتیاط اوپک‌‌پلاس مجددا کاهش یافت. وست‌تگزاس‌اینترمدییت در مجموع سه روز از سه‌شنبه تا پنج‌شنبه بیش از ۶‌درصد پایین آمد.

گلدمن‌ساکس می‌گوید؛ احتمالا در هفته‌های آینده نوسانات قیمتی به علت اینکه اوپک‌‌پلاس درخواست آمریکا را رد کرد، تشدید شود. این گروه افزود که بازار همچنان با کمبود عرضه رو‌‌به‌‌رو است. در همین حال، یو‌‌بی‌‌اس پیش‌‌بینی خود را برای نفت‌برنت ۹۰ دلاری در ماه‌های آینده تکرار کرد. جان کیلداف، یکی از شرکای موسس اگن‌کپیتال هم در این مورد معتقد است که اوپک‌‌پلاس تمام کارت‌های موجود را حفظ کرده و اگر ذخایر استراتژیک به‌‌فروش نرسند، قیمت‌های نفت بسیار بالا خواهند رفت. او می‌گوید که با توجه به نزدیک‌شدن به فصل پیک تقاضا، ما در دوره کمبود عرضه قرار خواهیم گرفت.

بیانیه بیست‌‌ودومین نشست وزارتی اوپک‌‌پلاس
۱- تصمیم‌‌ دهمین نشست وزیران کشورهای عضو و غیر عضو اوپک (۱۲ آوریل ۲۰۲۰) که پس از آن در نشست‌‌های بعدی از جمله در نوزدهمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک‌‌پلاس (۱۸ژوئیه ۲۰۲۱) هم تایید شده بود، مورد تاکید قرار گرفت.

۲- برنامه تسهیل توافق کاهش تولید و سازوکار تعدیل ماهانه تولید – که در نوزدهمین نشست وزیران اوپک‌پلاس تصویب شده بود – دوباره تایید و بر اساس آن مقرر شد مجموع عرضه ماهانه اوپک‌‌پلاس در دسامبر ۲۰۲۱ نیز ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد.

۳- در همین حال، بر اهمیت حیاتی پایبندی کامل به سهمیه تولید اعضا و استفاده از تمدید فرصت ایجادشده برای جبران تخطی از سهمیه کاهش تولید تا پایان دسامبر ۲۰۲۱ تاکید شد. کشورهای متخطی باید برنامه‌های جبرانی خود را بر اساس بیانیه پانزدهمین نشست وزارتی اوپک و غیر اوپک ارائه دهند.

۴- در پایان مقرر شد بیست‌‌وسومین نشست مشترک وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک (اوپک‌‌پلاس) دوم دسامبر ۲۰۲۱ (۱۱آذرماه ۱۴۰۰) برگزار شود.

توضیحات وزیر نفت درباره جلسه اوپک‌‌پلاس و سهمیه بنزین
جواد اوجی پنج‌شنبه در حاشیه نشست اوپک‌پلاس با بیان اینکه در این نشست تصمیم‌ ماه قبل درباره افزایش تولید برای ‌ماه دسامبر ۲۰۲۱ تمدید شد، در مورد افزایش صادرات نفت ایران نیز گفت: در دولت سیزدهم توفیقات خوبی در صادرات نفت و میعانات نفتی رقم خورد که با استفاده از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های داخلی و خارجی صادرات رو به بهبودی رفته است. به گزارش «ایرنا» اوجی تاکید کرد: اقدام کودکانه آمریکا در آب‌های دریای عمان نیز نشان‌دهنده موفقیت ایران در افزایش صادرات نفت‌خام ایران است.

وی ادامه داد: وزارت نفت خود را معطل تصمیمات نمی‌کند و تلاش می‌کنیم با استفاده از ظرفیت‌ها و روش‌های مختلف فروش توفیق‌های بیشتری حاصل شود. اوجی در مورد سهمیه جبرانی بنزین نیز افزود: از ملت ایران تشکر می‌کنم که صبوری به خرج دادند. امروز تمامی جایگاه‌ها به سامانه وصل است و از طریق کارت سوختگیری انجام می‌شود.

وزیر نفت با تاکید بر اینکه در دولت سهمیه جبرانی مصوب شد، گفت: ۱۷‌مورد کاربری و مصرف بنزین در قالب کارت سوخت وجود دارد. وی ادامه داد: برای جبران این اختلال، سهمیه سواری شخصی که سهمیه عادی ۶۰ لیتر در ‌ماه است، در پایان آبان‌ماه به ۷۰ لیتر افزایش پیدا می‌کند. برای موتور سیکلت‌ها نیز ۶/ ۵میلیون کارت فعال وجود دارد که سهمیه آنها از ۲۵ لیتر به ۳۰ لیتر افزایش می‌یابد. وزیر نفت گفت: مجموع سهمیه جبرانی ۲۵۸ میلیون لیتر است.

بهای کالاهای پایه صنعتی در بازارهای جهانی رو به کاهش گذاشته و از رکوردهای قیمتی که در سال‌جاری میلادی به ثبت رسیده است، فاصله می‌گیرد. در این شرایط، سقوط PMI صنعتی چین در ماه اکتبر به کمترین میزان پس از سال ۲۰۱۵ از تضعیف قیمتی در این بخش حمایت می‌کند، اما نگرانی از بالا ماندن تورم جهانی با وجود آغاز سیاست انقباضی از سوی فدرال‌رزرو و اتحادیه اروپا به دلیل طولانی‌شدن زنجیره تامین می‌تواند سرعت‌‌‌گیری برای تضعیف نرخ باشد. در این شرایط، احتمال شیوع مجدد کرونا در چین و سایر نقاط دنیا بر چالش‌‌‌های زنجیره تامین جهانی و عرضه می‌افزاید و از اثرگذاری کاهش نرخ انرژی در چین بر کاهش قیمت تولید محصولات صنعتی خواهد کاست.
23 copy

شاخص قیمتی بورس فلزات لندن ظرف سه‌هفته اخیر عقب‌‌‌نشینی قیمتی قابل ملاحظه‌‌‌ای داشت، به‌‌‌گونه‌‌‌ای که این شاخص ظرف بازه زمانی تقریبا 19روزه، 10درصد ارزش خود را از دست داد. کنترل بهای انرژی در چین با افزایش عرضه زغال‌‌‌سنگ حرارتی در این کشور، افت سرعت رشد اقتصادی چین و تضعیف تقاضا برای کالاهای صنعتی در این کشور از مهم‌ترین دلایل عقبگرد قیمتی فلزات پایه صنعتی ظرف روزهای اخیر بود. در این شرایط، اتحادیه اروپا و آمریکا نیز درصدد برآمده‌‌‌اند تا محرک‌‌‌های پولی خود را که در زمان شیوع کرونا وضع کرده بودند، متوقف کنند که این موضوع اگر به مهار تورم جهانی منجر شود، می‌تواند به عقبگرد بیشتر قیمتی در بازارهای کالایی بینجامد. با وجود این، اخلال در بخش عرضه کالاهای صنعتی از اختلال بالا ماندن تورم جهانی با وجود آغاز سیاست‌‌‌های انقباضی، حمایت می‌کند. در این شرایط شیوع مجدد کرونا در کشورهای مختلف دنیا با محوریت چین می‌تواند بر چالش‌‌‌های عرضه جهانی بیفزاید و از این منظر زمینه ایجاد تورم بالا در عین رکود را فراهم کند.

  رکود تورمی در کمین بازارهای کالاهای صنعتی دنیا
مطابق داده‌‌‌های منتشرشده از سوی چین، میزان شاخص مدیران خرید بخش تولید صنعتی ظرف ماه اکتبر نسبت به ماه قبل کاهش داشت و به 2/ 49واحد رسید که این رقم کمترین میزان پس از فوریه سال 2015 است. شاخص مدیران خرید کسب‌وکارهای غیرتولیدی چین برای ماه اکتبر به 4/ 52 واحد رسید که این رقم نسبت به ماه قبل کاهش 8/ 0واحدی داشت.

شاخص مدیران خرید (PMI) شاخصی است که از طریق نتایج نظرسنجی ماهانه خرید شرکت‌ها خلاصه و گردآوری می‌شود. این شاخص تمامی خریدهای شرکت‌ها از جمله خرید در بخش تولید، تدارکات و… را پوشش می‌دهد. همچنین یکی از شاخص‌‌‌های پذیرفته‌شده در جامعه بین‌المللی است که بر عملکرد اقتصادی کشورها نظارت دارد. تعادل تعیین‌شده برای PMI معمولا 50درصد در نظر گرفته می‌شود؛ به این مفهوم که PMI بالاتر از 50درصد نشان‌‌‌دهنده رشد کلی اقتصاد و کمتر از 50درصد بیانگر رکود احتمالی در اقتصاد است.

ظرف هفت‌ماه اخیر، شاخص مدیران خرید صنعتی در چین در مسیر کاهش نرخ قدم برداشت؛ این شاخص در ماه سپتامبر به کمتر از 50درصد سقوط کرد و این روند منفی در ماه اکتبر نیز ادامه یافت. این موضوع بیانگر افزایش رکود در بخش صنعتی چین است و می‌تواند بر بازارهای کالایی دنیا اثرگذاری منفی قیمتی داشته باشد.

بحران تامین انرژی در چین و کمبود برق، رشد سرسام‌‌‌آور بهای مواد اولیه و محدودیت‌های تولیدی اعمالی از سوی دولت چین به‌‌‌منظور کاهش انتشار آلاینده‌‌‌های کربنی از مهم‌ترین دلایل تضعیف عملکرد صنعتی در این کشور ظرف ماه‌‌‌های اخیر بوده است. در این شرایط، افزایش فشار جهانی بر چین به منظور کاهش بیشتر آلاینده‌‌‌های کربنی و شیوع مجدد ویروس کرونا در برخی از استان‌‌‌های این کشور و احتمال اعمال محدودیت‌های سختگیرانه قرنطینه‌‌‌ای می‌تواند بر شدت وضعیت نامطلوب فعلی بیفزاید.  سقوط شاخص مدیران خرید صنعتی در چین به کمتر از 50واحد به مفهوم بروز رکود در بخش صنعت این کشور است که این موضوع سیگنال منفی برای بازار کالاهای صنعتی در دنیا به شمار می‌رود و با تضعیف تقاضا می‌تواند بر این بازارها اثرگذار شود. تضعیف تقاضا سیگنالی در جهت کاهش قیمت‌ها به‌‌‌شمار می‌رود، اما با توجه به افزایش تورم جهانی و اخلال در بخش عرضه محصولات صنعتی، احتمال فرورفتن بازار کالاهای صنعتی در فاز رکود تورمی نیز وجود دارد که تحقق این موضوع، سیگنالی به مراتب خطرناک‌‌‌تر برای بازارها خواهد بود.

  خودنمایی رکود در صنایع چینی
بررسی جزئی‌‌‌تر شاخص مدیران خرید صنعتی چین از نامساعدتر بودن وضعیت شرکت‌های کوچک و متوسط نسبت به شرکت‌های بزرگ‌مقیاس حکایت دارد. شاخص مدیران خرید بخش صنعت چین مربوط به شرکت‌های بزرگ در ماه اکتبر با افت 1/ 0درصدی نسبت به ماه قبل روبه‌رو شد و به 3/ 50درصد رسید.

 این شاخص رو به کاهش گذاشته، اما قرارگرفتن آن در سطحی بیش از 50واحد از وضعیت مطلوب‌‌‌تر این شرکت‌ها حکایت دارد. PMI شرکت‌های با مقیاس متوسط صنعتی چین در ماه اکتبر نسبت به ماه قبل افت 1/ 1درصدی داشت و به 6/ 48درصد رسید. همچنین در این زمان PMI شرکت‌های صنعتی کوچک‌مقیاس نسبت به ماه قبل تغییری نکرد و 5/ 47درصد باقی ماند. به این ترتیب می‌توان گفت، تضعیف رشد اقتصادی چین ظرف ماه‌‌‌های اخیر وضعیتی نامساعدتر را برای شرکت‌های کوچک و متوسط نسبت به شرکت‌های بزرگ‌مقیاس فراهم کرده است.

شاخص PMI تولید شامل پنج زیرشاخه می‌شود؛ شاخص تولید، شاخص سفارش جدید، شاخص موجودی مواد اولیه، شاخص کارکنان و شاخص زمان تحویل محصول که تمامی این شاخص‌‌‌ها در ماه اکتبر کمتر از 50درصد بودند. شاخص تولید در ماه اکتبر با افت ماهانه 1/ 1واحدی به 4/ 48درصد رسید که این موضوع از کندی فعالیت‌‌‌های تولیدی در چین حکایت دارد. در عین حال، شاخص سفارش جدید نیز در این ماه با افت 5/ 0واحدی به 8/ 48درصد رسید که این کاهش بیانگر افت تقاضا در بخش تولیدات صنعتی چین است.

در عین حال، شاخص موجودی مواد اولیه نیز با افت 2/ 1واحدی به 47درصد رسید که این موضوع نشان‌دهنده ادامه روند کاهش موجودی مواد اولیه اصلی در تولید صنایع است. شاخص اشتغال نیز در ماه اکتبر با افت 2/ 0واحدی ماهانه روبه‌رو شد و به 8/ 48درصد رسید که این موضوع از کاهش فضای اشتغال بنگاه‌‌‌های تولیدی حکایت دارد. شاخص زمان تحویل محصول نیز با کاهش ماهانه 4/ 1واحدی به 7/ 46درصد در ماه اکتبر رسید. شاخص زمان تحویل محصول اثر معکوسی بر محاسبه شاخص PMI دارد.

  اوج‌گیری کرونا به رکودی جدید می‌انجامد
برخلاف روند کاهشی ایجادشده در شاخص مدیران خرید صنعتی، شاخص ترکیبی مدیران خرید شامل بخش خدمات و صنعت در ماه اکتبر با رشد 1/ 0واحدی به 5/ 51درصد رسید. بخش خدمات چین نسبت به بخش صنعت در ماه‌‌‌های اخیر وضعیتی به مراتب بهتر داشته‌‌‌اند و خبری از رکود در آنها نیست. البته شیوع کرونا در برخی از استان‌‌‌های چین و اعلام دولت پکن به مردم این کشور برای ذخیره‌‌‌سازی چند هفته‌‌‌ای غذا می‌تواند این روند را در هفته‌‌‌های پیش‌رو تغییر دهد. درواقع در صورت شیوع موج جدید کرونا در چین و اعمال قرنطینه از سوی دولت این کشور باید منتظر رکود جدی در بخش خدمات نیز باشیم.

رویترز در زمینه میزان اعتماد مردم چین به کسب‌وکارها نظرسنجی انجام داد که داده‌‌‌ها بیانگر آن است که فشارهای تورمی مداوم و نگرانی نسبت به زنجیره تامین در چین باعث شده تا اعتماد به کسب‌وکار در این کشور به کمترین میزان ظرف چهار ماه اخیر برسد.

 

به‌رغم افت محدود برخی از داده‌‌‌های پراهمیت معاملاتی در بازار آتی بورس‌کالا، هفته گذشته شاهد تداوم رشد ارزش معاملات در این بازار بودیم.
در شرایطی که میزان نقدینگی وارد شده به تابلوی آتی بورس‌کالا با افت ۹درصدی، هفته دوم آبان‌‌‌ماه را به پایان رساند و حجم معاملات نیز نسبت به هفته ماقبل آن تقریبا ثابت بود، سقف‌شکنی نرخ تسویه، به‌ویژه در نمادهای زعفرانی بازار آتی (نگین و پوشال)، زمینه‌‌‌ساز تداوم رشد ارزش معاملات در این بازار شد که البته در مقایسه با هفته ماقبل از شتاب این رشد تا حد زیادی کاسته شد.

۹۴درصد ارزش معاملات آتی مربوط به زعفران نگین دی‌ماه
در جریان معاملات هفته گذشته در بازار آتی بورس‌کالا، ۲۲۷هزار و ۴۱۰قرارداد مورد دادوستد قرار گرفت که ارزشی بالغ بر ۶۲۱میلیارد تومان را به ثبت رساند. چنین رقمی برای ارزش معاملات هفتگی بازار آتی، پس از هفته منتهی به ۲۷فروردین‌ماه سال‌ جاری، دومین رکورد افزایشی این بازار است که در دومین هفته آبان به ثبت رسید. دادوستد جذاب‌‌‌ترین محصول بازار آتی، یعنی زعفران (نگین)، دلیل اصلی تداوم رشد ارزش معاملات این بازار به شمار می‌رود که از ابتدای آبان، با شروع فصل برداشت زعفران، نیروی محرکه لازم برای صعود داده‌‌‌های حیاتی تابلوی معاملات آتی را فراهم کرد. هفته گذشته، بیش از ۹۴درصد ارزش معاملات به‌ثبت‌رسیده در این بازار، تنها متعلق به یکی از نمادهای فعال زعفران (SAFDY۰۰) بود؛ آن‌هم در حالی که زعفران در تمامی نمادهای فعال خود در بازار آتی، رشد نرخ تسویه را از ابتدای هفته گذشته تجربه کرد؛ نرخ تسویه دورترین سررسید زعفران‌نگین، در آخرین روز معاملاتی هفته ماقبل، به ۳۱هزار و ۲۶تومان رسید.

به این ترتیب، صدرنشینی حجم و ارزش معاملات محصول زعفران در بازار آتی بورس‌کالا در حالی ادامه یافت که از اواسط هفته گذشته، صف‌های خرید بارها برای هر سه نماد فعال طلای سرخ به‌عنوان جذاب‌ترین محصول کشاورزی در بازار آتی ایجاد شد و نرخ تسویه را به قله‌‌‌های افزایشی خود رساند؛ تا جایی که بهای پایانی این قراردادها در بازار آتی به نرخی بی‌‌‌سابقه رسیده که تاکنون در این بازار دیده نشده است.

واکنش سریع معامله‌‌‌گران آتی به رشد نرخ واقعی زعفران
در حال حاضر، بهای دارایی پایه و نرخ تسویه قراردادهای آتی طلای سرخ به گونه‌‌‌ای نوسان می‌کند که برخلاف عرف بازار که در روزهای نزدیک شدن به تاریخ تحویل قراردادها، نرخ تسویه بازار آتی به سمت قیمت دارایی پایه در بازار گواهی سپرده نزدیک می‌شود، این روزها به سبب رشد شتابان بهای هر گرم زعفران در بازار آزاد، این قاعده به شکل دیگری در حال وقوع است. به عبارت دقیق‌‌‌تر، جریان قیمتی در دو بازار گواهی سپرده و قراردادهای آتی بورس‌کالا برای محصول زعفران به نحوی تغییر فاز داده که بازار آتی بسیار سریع‌‌‌تر از گواهی به نرخ واقعی زعفران (برداشت سال جدید) در بازار آزاد نزدیک شده است. از این رو شاهد افزایش تدریجی بهای گواهی سپرده هستیم تا به نرخ بازار آزاد همگرا شود.

از آنجا که محدودیت دامنه نوسان مجاز قیمتی در بازار ابزارهای مالی-کالایی بورس‌کالا (آتی و گواهی) در محدوده مثبت و منفی ۵درصد تعیین شده و تغییر نرخ روزانه از سوی معامله‌‌‌گران در همین بازه امکان‌‌‌پذیر است، سبب ایجاد صف‌های خرید مکرر در بازار آتی از اواسط هفته گذشته شده است که در کنار رشد بهای گواهی زعفران، دستیابی به نرخ‌های واقعی طلای سرخ را محتمل می‌‌‌سازد.

خاصیت اهرمی قراردادهای آتی را نادیده نگیرید
خاصیت اهرمی بازار آتی را نباید نادیده گرفت. در شرایطی که قیمت‌ها در نقطه جوش خود قرار دارند، حضور فعال سفته‌بازان در این بازار بسیار برجسته است.

همان‌طور که در زمان اتخاذ موقعیتی همسو با روند بازار، سودهای معامله‌‌‌گران نسبت به اهرم موجود در هر نماد ضریب می‌گیرد، در شرایطی که افراد خلاف روند بازار اقدام به کسب موقعیت کردند، به مراتب ریسک‌‌‌های بیشتری را نیز متحمل خواهند شد که در بدبینانه‌‌‌ترین حالت ممکن و تداوم مارجین‌کال شدن (افزایش وجه تضمین برای حفظ موقعیت فعلی یا خروج از بازار) احتمال از دست دادن سرمایه آنها بالا ارزیابی می‌شود.

چندی است که برای نمادهای زعفرانی بورس‌کالا که شاهد رشد نرخ تسویه آن بودیم، وجه تضمین روندی صعودی داشته است. هفته گذشته وجه تضمین موردنیاز برای گرفتن یک موقعیت تعهدی در هر دو نماد فعال زعفران نگین به ۵۸۰هزار تومان رسید که با توجه با افزایش قیمت تسویه این نمادها، این انتظار وجود دارد که باز هم شاهد افزایش این مبلغ در هفته پیش‌رو باشیم.

احتمال عرضه خودرو در بورس‌کالا هر روز بیشتر می‌شود. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که رایزنی با شرکت‌های خودرویی برای عرضه در بورس‌کالا ادامه دارد و این تلاش‌‌‌ها بی‌‌‌نتیجه نبوده است. اگرچه به‌تازگی هیچ خودرویی در بورس‌کالای ایران پذیرش نشده، اما امیدواری به عرضه خودرو در بورس‌کالا جدی است.
بورس‌کالا بر مبنای تجربیات پیشین خود ابتدا کالاهایی همچون خودرو را که سخت‌‌‌گیری قیمتی یا مشکلات مالیاتی ندارند در نظر گرفته است؛ زیرا امکان موفقیت بیشتری دارند. البته عرضه خودرو در بورس‌کالا یا هر کالای دیگر از فرآیندهای نسبتا پیچیده‌‌‌ای برخوردار است، ولی چندان زمان‌بر نیست.

انتظار بر این است که در گام اول، شرکت‌های خودروساز برای عرضه تولیدات خود در بورس‌کالا، اقدام به پذیرش محصولات تولیدی خود کنند و پس از طی این مراحل، اطلاعیه پذیرش در تارنمای بورس‌کالا منتشر شود. پس از پذیرش خودرو یا هر کالای دیگر، امکان عرضه به فراخور شرایط و علاقه‌مندی تولیدکننده وجود دارد و می‌توان از بازارهای مختلف بورس‌کالا یا شیوه‌‌‌های متنوع فروش بهره برد. به احتمال زیاد، ورود خودرو به بورس‌کالا با آغاز معاملات در بازار فیزیکی همراه خواهد بود. این مطلب به این معنی است که خودرو به صورت حراج در بورس‌کالا عرضه می‌شود و خریداران بر مبنای ذهنیت خود وارد فرآیند رقابت خواهند شد؛ تا جایی که این کالا به بالاترین قیمت به فروش برسد. البته در گذشته نیز شاهد عرضه خودرو در بورس‌کالا بودیم و تجربه معاملات سراتو و دنا در این بازار از سال‌های گذشته وجود دارد. نکته مهم این است ‌‌‌که در گذشته امکان خرید چند خودرو به صورت همزمان وجود داشت و در نهایت با قیمت‌هایی کمتر از نرخ بازار مورد معامله قرار می‌گرفت. این بار نیز چنین احتمالی به‌قوت وجود دارد. به صورت دقیق‌‌‌تر در معاملات صورت‌گرفته، خریدار اصلی و حتی مصرف‌کننده نهایی امکان حضور در این بازار را دارند؛ بنابراین امکان رابطه مستقیم بین خریدار و فروشنده بدون حضور هرگونه واسطه‌‌‌ای ایجاد خواهد شد. این فرآیند که به کاهش فاصله قیمتی بین کارخانه و نرخ کف بازار منتهی شده است، منافع خریدار و فروشنده را توامان تامین خواهد کرد؛ بنابراین جذابیت بیشتری خواهد داشت.

نکته دیگر‌، گذار از قیمت‌گذاری دستوری است. اینکه بورس‌کالا در ابتدای معاملات بتواند به‌طور معجزه‌‌‌آسایی فاصله قیمت بین نرخ‌های دستوری و قیمت بازار را کاهش دهد و یک نرخ ایده‌‌‌آل کشف شود، تقریبا بعید به نظر می‌رسد، ولی این فرآیند در طول زمان و به صورت گام به گام امکان تحقق دارد. به عبارت ساده‌‌‌تر اگر دولت بپذیرد که دست از قیمت‌گذاری دستوری بردارد یا با عرضه خودرو به صورت تمام و کمال در بورس‌کالا موافقت کند، چنین امری در دسترس خواهد بود. بر مبنای ماده ۱۸ قانون ابزارهای مالی، دولت مکلف است کالاهای پذیرش‌شده در بورس را از نظام قیمت‌گذاری خارج کند (به استثنای دارو). ذیل این بند قانونی، اگر خودرو در بورس‌کالا پذیرش شود، ناخودآگاه بحث قیمت‌گذاری دستوری به حاشیه رانده می‌شود و نرخ در بورس‌کالا کشف خواهد شد که فرآیندی منطقی است. اما این نکته که بورس‌کالا و خودروساز بدون جلب نظر مثبت دولت با محوریت وزارت صمت اقدام به پذیرش و عرضه خودرو کنند، بحث دیگری است که انتظار نمی‌رود چنین امری محقق شود. در هر حال، شرایط فعلی می‌‌‌طلبد که تصمیمات شجاعانه‌‌‌ای اخذ شود و منافع مردم و خودروساز توامان در نظر گرفته شود.

با توجه به رویکردی که بورس‌کالا هم‌‌‌اکنون در پیش گرفته است، احتمالا این فرآیند زمان‌بر خواهد بود؛ مگر اینکه شاهد مداخله بیشتر سازمان بورس باشیم که در روزهای گذشته این پیگیری‌‌‌ها به‌وضوح مشاهده شد، ولی نتیجه آن هنوز مشخص نیست.

جزئیات عرضه خودرو در بورس‌کالا
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس‌کالای ایران گفت: خودرو‌‌‌هایی که مشمول قیمت‌گذاری نیستند، منعی برای عرضه در بورس‌کالا ندارند. جواد جهرمی در گفت‌وگو با خبرگزاری صداوسیما، درباره عرضه خودرو در بورس‌کالا افزود: خودرو به دو بخش تقسیم می‌شود. بخش اول، خودرو‌‌‌هایی که مشمول قیمت‌گذاری شورای رقابت و تحت نظارت دستگا‌‌‌ه‌های دولتی هستند که قرار است ظرف چند روز آینده، مصوبه‌‌‌ای درباره قیمت‌گذاری این خودرو‌‌‌ها توسط وزیر صمت اعلام شود. وی اضافه کرد: سایر خودرو‌‌‌هایی که مشمول قیمت‌گذاری دستوری نمی‌‌‌شوند، مثل خودرو‌‌‌های گروه خودروساز‌‌‌های بهمن یا بخشی از خودرو‌‌‌های شرکت ایران‌خودرو، عرضه و تولید می‌شوند که در این باره مذاکراتی برای عرضه این خودرو‌‌‌ها در بورس‌کالا انجام شده است.

جهرمی گفت: بخشی از خودرو‌‌‌های گروه بهمن که ماه گذشته به بازار عرضه شدند، با توجه به اختلاف قیمت بین کارخانه و بازار، هنگام ثبت‌نام تقاضای زیادی داشتند. وی تصریح کرد: با توجه به اینکه این خودرو‌‌‌ها مشمول قیمت‌گذاری نیستند، امکان عرضه در بورس‌کالا وجود دارد. بر همین اساس با گروه خودرو‌سازی بهمن وارد مذاکره شدیم تا برای عرضه در بورس‌کالا، مدارک و مستندات را ارائه کند و به محض پذیرش، در بورس‌کالا عرضه می‌شود. جهرمی درباره مزایای عرضه خودرو در بورس‌کالا گفت: در عرضه خودرو در بورس‌کالا، فاصله‌‌ قیمتی بین بورس و بازار نصیب کارخانه می‌شود و این موضوع، باعث شفاف شدن فرآیند فروش خواهد شد. معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس‌کالای ایران افزود: در شرایط ثبت‌نام خودرو افراد با استفاده از روبات اقدام به نام‌نویسی تعداد زیادی خودرو می‌کنند یا اینکه هر کس زودتر ثبت‌نام کند، می‌تواند خودرو خریداری کند، اما زمانی که در بورس عرضه شود فرآیند فروش شفاف می‌شود. وی تصریح کرد: یکی دیگر از مزایای عرضه خودرو در بورس‌کالا، شفاف شدن قرارداد بین طرفین است و هر دو طرف به تعهدات خود عمل می‌کنند. همچنین خودرو‌ساز از ۲۰درصد معافیت بر عملکرد به میزان کالایی که در بورس فروخته شده است، استفاده می‌کند. جهرمی ادامه د اد: ۹۰درصد تولیدات گروه خودرو‌سازی بهمن در بورس‌کالا عرضه خواهد شد و منتظر ارائه برنامه تولید و میزان واردات و تعهدات آنها هستیم. وی گفت: زمانی که خودرو وارد بورس‌کالا شود، قیمت خودرو در بورس بین قیمت کارخانه و بازار خواهد بود. معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس‌کالای ایران افزود: با ایران‌خودرو درباره خودرو‌‌‌هایی که مشمول قیمت‌گذاری نمی‌‌‌شوند، مانند تارا و هایما، مذاکره کرده‌ایم.

سرمایه‌گذاران در بازارهای مالی بر اساس انتظارات آتی در خصوص قیمت معاملاتی دارایی‌های مالی تصمیم‌گیری می‌کنند.

رییس هیات مدیره سبدگردان «کارا» با بیان این مطلب درباره تاثیر مذاکرات بین المللی ایران و غرب بر تصمیم‌های سرمایه‌گذاران به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: احیای برجام و گشایش‌های بین‌المللی به عنوان یک خبر خوب در فضای اقتصادی کشور، می تواند خوش بینی نسبی در بازار سرمایه ایجاد کند. چنین گشایشی سبب کنترل هیجانات در بازار ارز و تثبیت نسبی قیمت ها می شود.

علی خسروشاهی افزود: در این شرایط، ثبات ایجاد شده، حفظ ارزش پول ملی را به دنبال دارد. حال سؤال و دغدغه بسیاری از سرمایه‌گذاران این است که بسیاری از صنایع بورسی به قیمت های جهانی و به تبع آن نرخ ارز وابسته اند، این رویداد به مثابه تهدید برای این صنایع می تواند باشد یا خیر؛ در پاسخ باید گفت، تثبیت یا کاهش نسبی نرخ ارز منافعی را در اقتصاد کلان ایجاد می کند که نه تنها اثر منفی بر شرکت ها و صنایع را کاهش می دهد، بلکه در میان مدت باعث بهبود شرایط تولید و فروش شرکت ها در بازارهای داخلی و صادراتی را فراهم می کند.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: افت‌های اخیر قیمت سهام، معلول رخدادهای بسیاری در فضای اقتصادی است. یکی از این متغیرهای بسیار مهم، نرخ سود در بازار پول است. در ماه های گذشته نرخ سود بین بانکی با سرعتی آهسته در مدار صعود قرار گرفته است. این افزایش به معنای در دسترس بودن نرخ بازده بدون ریسک است، بنابراین در چنین شرایطی دارایی پرریسکی مانند سهام جذابیت کمتری پیدا می کند.

کاهش (P/E) شرکت‌ها و افزایش ارزندگی 

وی تاکید کرد: با افزایش نرخ سود در بازار پول و افت قیمت‌ها در بازار سرمایه، حالا نسبت قیمت به درآمد (P/E) بسیاری از شرکت‌ها کاهش قابل ملاحظه‌ای را تجربه کرده است. این کاهش باعث ارزندگی بیش از گذشته بسیاری از سهام شرکت‌ها شده است. سرمایه‌گذارانی که تاکنون حوصله به خرج داده و سهام ارزشمند خود را حفظ کرده‌اند، سهام بنیادین و سودآور خود را نگه دارند.

بازارسرمایه نیازمند محرک‌های قوی‌تر

رییس هیات مدیره سبدگردان «کارا» در ادامه تصریح کرد: از سوی دیگر نزدیک شدن مقدار شاخص کل به اعداد ابتدای سال جاری، نشان دهنده افزایش جذابیت سرمایه گذاری در سهام بنیادین و ارزنده است. بازگشت اعتماد به بازار که در افزایش ارزش معاملات هویدا می شود یکی از پارامترهای مهم برای جذب نقدینگی در بازار سرمایه است.

 

طی دو سال اخیر، دنبال کردن ردپای نقدینگی در صنایع و سهم‌ها در میان سرمایه‌گذاران، اهمیت شایانی یافته‌ است. به همین منظور، فیلترهای زیادی در این رابطه مورد استفاده قرار می‌گیرد و به صورت روزانه در بیشتر کانال‌های بازار سرمایه‌ در فضای مجازی، به اشتراک گذاشته می‌شوند.

مدیر سرمایه‌گذاری شرکت سبدگردان الماس در گفت‌‎وگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) با اشاره به روند معاملات در آخرین روز معاملاتی هفته (چهارشنبه ۱۲ آبان ماه) اظهار کرد: در این روز شاهد رشد ۲۵ درصدی ارزش معاملات خرد و ورود نقدینگی خرد به بازار پس از ۱۲ روز متوالی بودیم.

این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به ورود و خروج اشخاص حقیقی به بازار سرمایه اذعان کرد: مفهوم ورود و خروج نقدینگی که به صورت روزانه منتشر می‌شود در حقیقت، بیانگر برآیند سرمایه وارد شده به بازار توسط اشخاص حقیقی طی روز معاملاتی جاری است. اگر تفاضل ارزش خرید و فروش حقیقی‌ها طی روز معاملاتی مثبت باشد، به اصطلاح گفته می‌شود ورود پول به بازار داشته‌ایم. در صورت عکس آن، شاهد خروج پول از بازار خواهیم بود.

وی در ادامه با بیان اینکه آیا ورود و خروج پول اشخاص حقیقی می‌تواند معیاری برای تصمیم‌گیری فعالان بازار سرمایه باشد یا چرا تنها ورود و خروج پول اشخاص حقیقی در کانون توجه برخی فعالان بازار سرمایه قرار دارد، خاطرنشان کرد: به باور شماری از فعالان بازار سرمایه، برخی از حقوقی‌ها به دلایلی به غیر از کسب منفعت به خرید و فروش اوراق روی می آورند. برای نمونه، گفته می‌شود در برهه‎هایی، انجام معاملات به حقوقی‌ها تکلیف می شود.

به گفته مهرزاد جهانی، رصد نقدینگی اشخاص حقوقی، نمی‌تواند معیاری برای تعیین روند بازار در کوتاه‌مدت باشد؛ زیرا اغلب حقوقی‌ها سهام مدنظر خود را با دید چند ساله و فارغ از نوسانات کوتاه‌مدت خریداری می‌کنند.

مدیر سرمایه‌گذاری شرکت سبدگردان الماس با بیان اینکه به باور برخی از کارشناسان رصد نقدینگی اشخاص حقوقی، نمی‌تواند معیاری برای تعیین روند بازار در کوتاه‌مدت باشد، گفت: حقوقی‌های بسیاری، سهم‌های مدنظر خود را به طور بنیادی بررسی و به دید چند ساله و فارغ از نوسانات کوتاه‌مدت خریداری می‌کنند. از این‌رو، آنها مطابق با بودجه خود و دریافت سود مجامع در مسیر هدف‌گذاری شده پیش می‌روند.

وی افزود: البته افزون بر اشخاص حقوقی همچون هلدینگ‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها، صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز فعال هستند که کسب منفعت برای سرمایه‌گذاران خرد در اولویت اهداف آنها قرار دارد و به نوسانات کوتاه‌مدت بازار واکنش نشان می‌دهند. بنابراین، رصد شیوه معاملاتی حقوقی‌ها به‌طور دقیق نمی‌تواند بیانگر مسیر بازار در کوتاه مدت باشد.

جهانی تأکید کرد: بیشتر اشخاص حقیقی، تنها به‌منظور کسب منفعت و به دور از مسایل تکلیفی، به بازار ورود پیدا کرده‌اند و مسیر نقدینگی این طبقه می‌تواند جریان‌ساز باشد و رویه بازار را در کوتاه مدت تعیین کند.

وی خاطرنشان کرد: در بازارهای کم حجم با ارزش معاملات ناچیز رصد ورود و خروج نقدینگی اشخاص حقیقی مسیر بازار را تا حدی نشان دهد؛ اما در بازارهایی با ارزش و حجم بالای معاملات الزاماً اتکا به این مؤلفه راهنمای درستی نیست برای نمونه در تابستان گذشته، رشد بازار با حمایت اشخاص حقوقی رقم خورد.

چگونگی رصد و انتخاب سهام از سوی سرمایه‌گذارن

مدیر سرمایه‌گذاری شرکت سبدگردان الماس با اشاره به شیوه‌های رصد و انتخاب سهم در بازار سرمایه اظهار کرد: تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال، تابلوخوانی و شناسایی پول هوشمند از جمله شیوه‌هایی است که سرمایه‌گذاران با بهره گفتن از آنها قادر به رصد و انتخاب یک سهم می‌شوند.

وی با بیان اینکه در تحلیل بنیادی، فعالان بازار سرمایه متناسب با سودسازی شرکت‌ها و رویه وضعیت بنیادی آنها اقدام به خرید و فروش سهام با دید زمانی میان‌مدت و بلندمدت می‌کنند، گفت: این روش در زمره روش‌های کم‌ریسک برای سرمایه‌گذاری است که توجه زیادی به نوسانات بازار ندارد.

جهانی افزود: هدف سرمایه‌گذار در روش‌های تکنیکال و تابلوخوانی آگاهی از نوسانات مقطعی سهام، بدون توجه به وضعیت بنیادی آنها است. از این‌رو، رصد دقیق تابلوی سهم، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

 

پیش‌بینی پذیری اقتصاد، زنجیره به‌هم پیوسته‌ای از عوامل و مؤلفه‌های متعدد است که از طریق آن بازارها می‌توانند افزون بر رسیدن به ثبات بیشتر، توسعه یابند و بازیگران این بازارها نیز با داشتن چشم‌انداز روشن، با آسودگی وارد بازار شوند و به اهداف سرمایه‌گذاری خود برسند.

حسین سلاح‌ورزی با اشاره به جلسه اخیر وزیر اقتصاد با اهالی بازار سرمایه به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: پیش‌بینی‌پذیر کردن اقتصاد یکی از محورهای اساسی در این نشست بوده است. پیش‌بینی‌پذیری اقتصاد، پیش نیاز ثبات در تمامی بازارها است. فضای غیر شفاف و مبهم اقتصادی، مشکلات بسیاری را برای بازیگران این فضا ایجاد می‌کند.

عضو شورای عالی بورس ادامه داد: برای ایجاد ثبات در تمامی بازارها از جمله بازار سرمایه لازم است، برنامه‌ریزی درستی در این زمینه انجام گیرد. از سوی دیگر، برنامه‌ریزی اقتصادی نیز نیازمند شفافیت و پیش‌بینی شرایط آینده است. پیش‌بینی‌پذیری اقتصاد، ابزاری است که به سرمایه‌گذار کمک می‌کند تا بتواند برای آینده برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری کند.

وی پیش‌بینی پذیری اقتصاد را یک مؤلفه کلیدی برای موفقیت در بازار سرمایه خواند و اذعان کرد: شفافیت در فضای اقتصادی به طور عام و در بازار سرمایه به طور خاص، افزون بر کاهش ریسک، افزایش سودآوری برای سرمایه‌گذاران این بازار را به همراه دارد.

وی با بیان اینکه پیش‌بینی پذیری یک زنجیره به‌هم پیوسته و متشکل از مؤلفه‌های اساسی است، خاطرنشان کرد: اگرچه پیش‌بینی پذیری اقتصاد به توسعه اقتصادی می‌انجامد، اما برای این منظور لازم است، شاخص‌های کلان اقتصادی مانند نرخ تورم و نرخ ارز به ثبات برسند.

سلاح‌ورزی افزود: در حوزه بازار سرمایه، روشن شدن فرمول‌هایی که به تعیین نرخ خوراک پتروشیمی و پالایشی‌ها باز می‌گردد، تعیین بهره مالکانه صنایع که بر شرکت‌های معدنی و گروه‌های فلزی اثر مستقیم می‌گذارد، روشن و شفاف شدن نرخ تسعیر ارز که تأثیر مستقیم بر شرکت‌ها و صنایع صادرات‌محور و گروه بانکی‌ها دارد، از جمله اقداماتی است که باید انجام پذیرد.

قیمت‌گذاری دستوری؛ یک بام و دو هوا

نایب رییس اتاق بازرگانی در ادامه صحبت‌های خود با «سنا» با اشاره به قیمت‌گذاری دستوری و تبعات منفی آن بر اقتصاد کشور، ابراز کرد: هدف از قیمت‌گذاری دستوری، حمایت از مصرف‌کننده نهایی و اقشار ضعیف جامعه بوده، در حالی که در بیشتر موارد، بیشترین فشار بر همین گروه‌ها وارد شد.

سلاح‌ورزی با بیان اینکه قیمت‌گذاری در ذات خود منفی نیست، اما لازم است به صورت سیستماتیک اجرا ‎‌شود، تصریح کرد: بسیاری از دولت‌ها برای به تعادل رساندن بازار اقدام به قیمت‌گذاری دستوری می‌کنند؛ اما آنچه در ایران مشاهده شد، ایجاد فساد و رانت برای برخی افراد بود در نتیجه دلالان بیش از مصرف‌کننده نهایی از این جریان منتفع شدند.

وی با اشاره به تجربه ناموفق قیمت‌گذاری در کشور اظهار کرد: شیوه اجرا شدن ناصحیح قیمت‌گذاری، تنها به فساد دامن زد، از این‌رو لازم است،عرضه و تقاضا به عنوان دو مؤلفه کلیدی در به تعادل رساندن قیمت‌ها در بازار، در فرایند طبیعی خود و بدون دستکاری، قیمت محصولات و کالاها را تعیین کنند.

سلاح ورزی افزود: قیمت‌گذاری دستوری در بازه‌های زمانی کوتاه، می‌تواند با کاهش موقتی قیمت‌ها و رفع نگرانی مصرف‌کننده، فرصتی در اختیار دولت قرار دهد تا با بهبود فعلی اوضاع، قیمت‌گذاری بازاری را به اقتصاد بازگرداند.

به گفته وی، در میان‌ مدت و بلندمدت با توجه به تاثیرات قیمت‌گذاری دستوری که مهم‌ترین آن مشتمل بر از بین رفتن فضای رقابتی می‌شود، انگیزه افزایش تولید از تولیدکننده سلب و مواردی همچون نوآوری در تولید و افزایش کیفیت در ارائه کالا از بین خواهند رفت. این موضوع زمینه‌ساز افزایش هزینه است که در نهایت به ضرر مصرف‌کننده نهایی تمام می‌شود.

تالار سیمان بورس کالای ایران روز شنبه ۱۵ آبان ماه میزبان عرضه یک میلیون و ۱۵۱ هزار و ۴۹۹ تن سیمان از سوی ۶۳ شرکت سیمانی است.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از کالاخبر؛ امروز همچنین ۲۰ هزار تن ورق گالوانیزه، ۲ هزار و ۸۲۰ تن میلگرد و ۵۲۹ تن تیرآهن نیز در تالار محصولات صنعتی و معدنی عرضه می شود.

تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالا هم در این روز میزبان عرضه ۴۳ هزار و ۲۱۹ تن مواد پلیمری، مواد شیمیایی، قیر، وکیوم باتوم، لوب کات و گوگرد است.

تالار صادراتی نیز میزبان عرضه ۸ هزار و ۲۱۰ تن قیر و ۲۶۰ تن اسیدنیتریک است.

علاوه بر این بازار فرعی در این روز شاهد عرضه ۵ هزار تن نرمه گندله و ۵۰۴ تن اتیل بنزن است.

در مجموع یک میلیون و ۲۳۲ هزار و ۴۱ تن کالا در تالار های مختلف بورس کالای ایران عرضه می شود.

بانک جی‌پی مورگان در گزارشی که اخیرا منتشر کرده، دلایل خود را مبنی بر برتری اتریوم نسبت به بیت کوین شرح داده است. تحلیل‌گر این بانک می‌گوید، دومین ارز دیجیتال برتر در خط مقدم امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) قرار دارد. طبق اطلاعات ارائه شده توسط دیفای‌پالس، ارزش کل قفل شده در پلتفرم‌های امور مالی غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم، اکنون به رقم خیره‌کننده ۱۰۶ میلیارد دلار رسیده است. در کنار توکن‌های غیر مثلی (NFT) و استیبل کوین‌ها، اتریوم موارد استفاده بیشتری نسبت به رقیب بزرگ‌تر و قدیمی‌تر خود دارد. همچنین به گفته این تحلیل‌گر، اتریوم به دلیل انتقال به روش اثبات سهام (PoS) در آینده، کمتر در معرض نگرانی‌های محیط زیستی قرار می‌گیرد.
لازم به ذکر است که غول بانکداری ایالات متحده، معتقد است که هر دو این ارزها هم‌اکنون بالاتر از ارزش منصفانه خود در حال معامله شدن هستند.

 

علی‌رقم نظر ظاهرا متفق‌القول سرمایه‌گذاران و معامله‌گران مبنی بر اینکه هنوز فاصله زیادی تا انتهای دوره صعودی داریم، آخرین داده‌های آنچین منتشر شده توسط کریپتوکوانت، نشان می‌دهد که فشار فروش نهنگ‌ها در چند روز گذشته به بیشترین مقدار خود رسیده است. با این حال یک دوگانگی در بازار وجود دارد؛ نهنگ‌ها ممکن است در حال فروش باشند، اما ذخیره صرافی‌ها به طور کلی به کاهش خود ادامه می‌دهد. کی یانگ جو، مدیر کریپتوکوانت در بخشی از تحلیل‌های خود در ۵ نوامبر گفت: «بیت کوین علی‌رقم افزایش قابل توجه فروش نهنگ‌ها از سطح ۶۰٬۰۰۰ دلار حمایت می‌کند. ذخیره صرافی‌ها در حال کاهش است و این منجر به کاهش عرضه در صرافی‌ها می‌شود.» او استدلال می‌کند که اشتهای خریداران برای تأمین عرضه فروشنده‌ها در حال افزایش است و این دلیل ثبات نسبی قیمت بیت کوین در طول هفته بوده است.

 

شرکت خودروسازی سایپا در مهرماه مبلغ ۲۰۴۳ میلیارد تومان از محل فروش محصولات خود درآمد به دست آورده و جمع فروش ۷ ماهه را به ۱۸هزار و۳۹۴ میلیارد تومان رسانده است. فروش کل سال مالی قبل ۱۶.۱۶۱میلیارد تومان و میانگین ماهانه ۶ ماه سال جاری ۲۷۲۵ میلیارد تومان بوده است.
شرکت در این ماه ۲۷ هزار دستگاه خودرو تولید کرده در حالی که میانگین تولید ماهانه سال گذشته ۴/ ۲۶هزار دستگاه و ۶ ماهه ۶/ ۲۷هزار دستگاه بوده است. این خودروساز در مهر ماه ۶/ ۱۸هزار دستگاه خودرو فروخته، در حالی که میانگین فروش ماهانه سال گذشته ۸/ ۲۴هزار دستگاه و ۶ ماهه ۷/ ۲۸هزار دستگاه بوده است.

براساس آمارها، «خساپا» در مهرماه به‌طور میانگین هر دستگاه خودرو را به قیمت ۱۱۰ میلیون تومان فروخته است. میانگین این نرخ در سال گذشته ۵۴ میلیون تومان بوده و در ۷ ماهه ۹۶ میلیون تومان شده است.

مجمع فوق العاده شرکت کاشی پارس صبح پنج شنبه 13 آبان با دستور جلسه تصمیم گیری درخصوص افزایش سرمایه با حضور 55 درصد سهامداران برگزار و باتوجه به صدور مجوز توسط سازمان بورس، افزایش سرمایه 1213 درصدی از محل تجدید ارزیابی دارایی ها مورد تصویب قرار گرفت.

براین اساس، “کپارس” به منظور اصلاح ساختار مالی، سرمایه فعلی را از 12.4 به 163.5 میلیارد تومان رساند.

شرکت تهیه و توزیع غذای دنا آفرین فدک از انعقاد قرارداد مهمی خبر داد. در اطلاعیه شرکت آمده است که شرکت تهیه و توزیع غذای دناآفرین فدک، به موجب تفاهم‌نامه تامین غذای موردنیاز کارکنان شرکت پتروشیمی کاویان در تمام روزهای هفته اعم از روز کاری و تعطیل از تاریخ ۱۵ آبان ۱۴۰۰ تا ۱۵ آبان ۱۴۰۱ به مدت یک سال آغاز می‌کند. در این خصوص به اطلاع می‌رساند از محل این تفاهم‌نامه مبلغ ۸/ ۵۰میلیارد تومان درآمد و ۴۴ میلیارد تومان بهای تمام شده و۸/ ۶میلیارد تومان سود قبل از مالیات برآورد شده است.

 

صنایع پتروشیمی کرمانشاه نیز در اطلاعیه‌ای تحت عنوان «شفاف‌سازی درباره شایعه، خبر یا گزارش منتشر شده» اعلام کرد که دلیل اختلاف بین قیمت جهانی اوره و نرخ فروش شرکت عطف به نامه مورخ ۱۲/ ۸/ ۱۴۰۰ به استحضار می‌رساند: شرکت‌های تولید‌کننده اوره در راستای مدیریت کنترل تولید و جلوگیری از انباشت محصول و جلوگیری از توقف تولید، اقدام به پیش‌فروش محصول می‌کنند که در نتیجه صدور پیش فاکتور و زمان تحویل محصول و تاریخ محقق شدن فروش تفاوت داشته و این امر موجب اختلاف قیمت ثبت شده در دفاتر با نرخ جهانی ماه مورد گزارش می‌شود. ارقام گزارش شده درباره فروش صادراتی مهر ماه با توجه به توضیحات فوق مربوط به پیش فاکتور صادره در شهریور ماه است که مطابق قیمت‌های جهانی آن ماه بوده و با توجه به برداشت محصول در مهر ماه فاکتور فروش صادر و درآمد محقق شده است. با توجه به روند رو به رشد قیمت محصول اوره در مهر ماه و اقدامات صورت گرفته درباره پیش فروش محصول، برداشت محصول فروخته شده مهر ماه در آبان ماه صورت می‌پذیرد و با قیمت‌های جهانی مهر ماه مطابقت دارد. لازم به توضیح است نرخ‌های تسعیر درباره فروش‌های صادراتی در دفاتر شرکت براساس نرخ‌های اعلامی سامانه نیما است.

 

شرکت ایران‌خودرو در مهرماه توانست فروش ۵۴۳۲میلیاردی را به ثبت برساند؛ رقمی که نسبت به شهریور ۲۵درصد افزایش داشته است. مبلغ فروش مجموع ۷ ماه اول سال به ۳۱هزار و ۷۶۵میلیارد تومان رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۸۸ درصد رشد داشته است.

مقدار فروش شرکت در این ماه ۳۴هزار دستگاه گزارش شده که این عدد برای ماه قبل برابر با ۳۰ هزار دستگاه بوده است. شرکت در مهر تولید ۳۶ هزار دستگاه را گزارش کرده است. میانگین تولید ماهانه شش ماه اول سال ۳۴ هزار دستگاه بوده است.

براساس آمارها ۵۳ درصد فروش شرکت در ماه ابتدایی پاییز از محل گروه پژو بوده است (۲۲ هزار دستگاه و ۲۸۸۳میلیارد تومان درآمد). گروه دنا نیز با ۴ هزار دستگاه و ۱۲۹۸میلیارد تومان، ۲۴ درصد از درآمد این ماه را شکل داده است.

متوسط نرخ فروش محصولات در سال ۹۹ معادل ۸۹ میلیون تومان بوده که در مهر ماه امسال به ۱۵۷ میلیون تومان به ازای هر دستگاه رسیده است. نرخ فروش گروه پژو، سمند و دنا (محصولات پر فروش) به ترتیب در این ماه ۱۲۷، ۱۴۳ و ۳۰۲ میلیون تومان گزارش شده است.

هفته گذشته قیمت طلا از خود نوسان بسیار زیادی نشان داده و اکثر کارشناسان آن را نزولی پیش بینی کرده بودند چراکه فدرال رزرو اعلام کرد که برنامه خرید اوراق قرضه خود را کاهش خواهد داد.

با این حال کاهش ارزش بازده ده ساله خزانه داری ایالات متحده آمریکا کاهش یافته و باعث شد تا قیمت طلا بتواند به بالای 1800 دلار که سطح کلیدی آن به شمار می رود افزایش یابد.

افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو باعث می شود تا نرخ اوراق قرضه کوتاه مدت افزایش یافته و از طرف دیگر نرخ بازده ده ساله خزانه داری کاهش پیدا کند و در نتیجه قیمت اونس طلا بالا می رود.

از نظر فنی، تحلیل های تکنیکال طلا نشان می دهند که این فلز گرانبها در عدد 1811 دلار و 1814 دلار مقاومت ضعیفی داشته و مقاومت اصلی آن در نقطه 1817 دلار است که طلا در روز جمعه نتوانست از آن عبور کند.

از طرف دیگر طلا در نقطه 1805 دلار دارای یک حمایت نسبتا ضعیف است و هرگونه افت شدید تر می تواند قیمت آن را به سطح حمایت قدرتمند بعدی آن در عدد 1799 دلار برساند.

حال با توجه به انتشار داده های مشاغل ایالات متحده در روز جمعه گذشته باید منتظر ماند و دید که طلا در هفته آینده چه واکنشی از خود نشان خواهد داد و به کدام سو حرکت خواهد کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما