گروه سرمایه گذاری میراث فرهنگی و گردشگری از برنامه افزایش سرمایه 122 درصدی از دو محل سود انباشته و سایر اندوخته ها خبر داد.

براین اساس، “سمگا” در نظر دارد سرمایه فعلی را از 450 به هزار میلیارد تومان برساند. تامین مالی این شرکت حاضر در بازار اول فرابورس درصورت موافقت سازمان بورس از دو محل سود انباشته و سایر اندوخته ها اعمال خواهد شد تا صرف اصلاح ساختار مالی شود.

با تعطیلی شش روزه تهران عرضه اولیه وهامون هم به تعویق افتاد و زمان جدید آن ششم مرداد ماه اعلام شده است.

«وهامون» هشتمین عرضه اولیه امسال است که در بازار فرابورس عرضه آن انجام می‌شود. شرکت سرمایه‌گذاری هامون صبا، ۴۵۰ میلیون سهم خود را که معادل ۱۵ درصد از کل سهام است در روز چهارشنبه شش مرداد، عرضه می‌کند. تعداد سهام قابل عرضه به عموم ۴۲۰ میلیون سهم و سهم صندوق‌ها ۳۰ میلیون سهم است.

همچنین در این عرضه اولیه هر کد بورسی می‌تواند حداکثر ۸۴۰ سهم در بازه قیمت ۱۷۵۰ تا ۱۹۰۲ ریالی ثبت سفارش انجام دهد. با این حساب حداکثر پول موردنیاز ۱۶۰ هزار تومان خواهد بود. با این حال با توجه به مشارکت بالای ۲٫۵ میلیون نفری در عرضه اولیه گذشته، به نظر نمی‌رسد بیشتر از ۱۷۰ سهم به هر نفر اختصاص پیدا کند که معادل ۳۲ هزار تومان خواهد بود.

حجم بالای بدهی های صنعت برق به بانک‌ها در کنار مطالبات شرکت های نیروگاهی بخش خصوصی از وزارت نیرو، زیان انباشته ناشی از قیمت گذاری دستوری و محدودیت در صادرات، صنعت برق کشور را به نابودی می‌کشاند.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با «اکو ایران» گفت: سیاست‌های وزارت نیرو کاملاً مغایر با قانون است و در صورت استمرار آن، صنعت برق را با چالش جدی مواجه می‌کند.

وی افزود: در گزارشی که مجلس در تابستان سال گذشته تهیه کرد و در زمستان به تصویب رسید، عملکرد دولت در بخش برق و سوء مدیریت وزارت نیرو در اجرای برنامه ششم توسعه به تصویر کشیده شده است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، قیمت‌گذاری دستوری را دومین عامل نابودی صنعت برق خواند و تصریح کرد: براساس صورت‎های مالی شرکت‌های نیروگاهی کشور در بخش خصوصی، زیان انباشته در حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان گزارش شده است. این زیان انباشته از مابه‌التفاوت قیمت‌های تولید و فروش حاصل از قیمت‌گذاری دستوری ایجاد شده است.

وی موضوع بدهی را سومین عامل در تخریب این صنعت برشمرد و ادامه داد: مطالبات شرکت های نیروگاهی کشور در بخش خصوصی از دولت ۴۵ هزار میلیارد تومان گزارش شده است. همچنین این شرکت ها به بانک‌ها نیز بدهی دارند؛ در حالی که مطالبات آنها از دولت با نرخ عادی محاسبه می‌شود و بدهی آنها به بانک‌ها با نرخ مرکب محاسبه می‌شود.

به گفته نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی، زیان انباشته، مطالبات از دولت، بدهی با نرخ مرکب به بانک‌ها، محدودیت در صادرات برق، تعهدات ارزی به صندوق توسعه ملی از جمله موانع اساسی صنعت برق در بقای خود است.

پورابراهیمی همچنین خاطرنشان کرد: با توجه به مشکلات مطرح شده، مجلس به صنعت برق ورود کرده است و تخلفات وزارت نیرو در ۱۰ یا ۱۲ محور به تصویب کمیسیون اقتصادی مجلس رسید. این گزارش در صحن علنی مجلس مطرح می‌شود و در صورتی که در صحن علنی مجلس رأی بیاورد، به استناد ماده ۲۰۴ آیین‌نامه داخلی مجلس، تخلفات وزارت نیرو به دستگاه قضایی کشور ارسال می‌شود.

سازمان بورس و اوراق بهادار درصدد است آزادسازی سهام عدالت دوباره از صفر شروع شود تا بر روند معاملات تاثیر منفی نگذارد.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، «محمدعلی دهقان دهنوی»  در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به زمان آغاز فروش سهام عدالت اشاره کرد و افزود: معاملات سهام عدالت از همان ابتدا به دو روش مستقیم و غیرمستقیم تقسیم شد، سهامداران غیرمستقیم شرکت های استانی هستند که اکنون منعی برای فروش آنها وجود ندارد. اما نماد تعداد محدودی از شرکت های استانی (حدود چهار شرکت) به دلیل عدم همکاری مدیران شرکت ها برای ارائه صورت های مالی بسته است و فرآیند پذیرش آنها در بورس کامل نشد.

وی با بیان اینکه در این میان، نماد تعدادی از شرکت ها باز است و سهامداران می توانند اقدام به معامله سهام خود در بازار کنند، گفت: اکنون در تلاش هستیم، سر و سامانی را به معاملات سهام عدالت در روش غیرمستقیم بدهیم تا انتخابات آنها برگزار و هیات مدیره شرکت ها انتخاب شود، از این طریق نماد باقی شرکت ها بازگشایی خواهد شد و افرادی که به دنبال فروش سهام خود در بازار هستند می توانند خواسته خود را اجرایی کنند.

دهقان دهنوی با بیان اینکه این موضوع باید مدنظر سهامداران باشد که همیشه تاکید ما به ارزشمند بودن سهام عدالت بوده است، اظهار داشت: اگر فردی نیاز به نقدینگی ندارد نه تنها نباید اقدام به فروش سهام خود کند بلکه اگر از دارایی اضافی برخوردار است می‌تواند با نگاه بلندمدت اقدام به سرمایه گذاری در این سهام ارزشمند کند.

ظرفیت بازار جوابگوی فروش سهام عدالت نیست

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه سهام عدالت افرادی که روش مستقیم را انتخاب کرده اند در اختیار خود سهامداران است، گفت: مساله حائز اهمیت در خصوص فروش سهام عدالت در روش مستقیم، بالا بودن میزان حجم سهام است، به همین دلیل اگر اجازه داده شود تا همه سهامداران اقدام به فروش سهام خود کنند طبیعتا حجم گسترده ای از عرضه وارد بازار می شود، ظرفیت بازار نمی تواند جوابگوی این میزان از فروش سهام باشد و این امر منجر به ایجاد روند نزولی بازار خواهد شد.

وی به ریزش بازار سهام در تابستان سال گذشته اشاره کرد و افزود: شروع ریزش بازار سهام در تابستان سال ۹۹ در مقطعی بود که فرآیند آزادسازی سهام عدالت از ۳۰ به ۶۰ درصد اجرایی شد؛ ایجاد چنین روندی در بازار باعث شد تا به سرعت اقدام به توقف فروش سهام عدالت و وقفه در معاملات آن کنیم تا از این طریق اجازه داده شود که بازار در وضعیتی مناسب قرار بگیرد.

دهقان دهنوی با اشاره به اینکه اکنون بازار در حال حرکت به سمت شرایطی باثبات‌تر و کسب آمادگی لازم برای فروش مجدد سهام عدالت است، اظهار داشت: در این مرحله از آزادسازی سهام عدالت دقت خواهیم داشت تا به هیچ عنوان آزادسازی به شکلی نباشد که تاثیر منفی بر روند معاملات بازار داشته باشد و دوباره شاهد تکرار روند نزولی سال گذشته در بازار باشیم.

دهقان دهنوی با اشاره به اینکه اکنون بازار در حال حرکت به سمت شرایطی باثبات‌تر و کسب آمادگی لازم برای فروش مجدد سهام عدالت است، اظهار داشت: در این مرحله از آزادسازی سهام عدالت دقت خواهیم داشت تا به هیچ عنوان آزادسازی به شکلی نباشد که تاثیر منفی بر روند معاملات بازار داشته باشد و دوباره شاهد تکرار روند نزولی سال گذشته در بازار باشیم.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه اگر قرار است فروش سهام عدالت تدریجی آغاز شود باید تلاش کرد تا این اقدام را به صورت ماهانه و با درصدهای کم اجرایی کنیم، گفت: به هیچ عنوان لازم نیست که یکباره ۳۰ درصد از سهام عدالت آزادسازی شود، در این زمینه می توان به منظور جلوگیری از تاثیر منفی آن بر معاملات بورس در هر مرحله یک درصد از آن را در بازار آزادسازی کنیم.

وی ادامه داد: در این میان به دنبال آن هستیم که روش غیرمستقیم را در کنار فروش سهام عدالت در روش مستقیم قرار دهیم تا افرادی که مایل به فروش سهام خود هستند به جای فروش سهام، آنها را در اختیار صندوق ها قرار دهند و یونیت صندوق ها را در اختیارار بگیرند تا در پایان امکان آزادسازی یونیت صندوق ها فراهم شود.

به گفته دهقان دهنوی، تمهیداتی در دست طراحی است که به محض اجرایی شدن آنها امکان فروش تدریجی سهام عدالت داده خواهد شد.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به زمان اجرایی شدن برنامه های در دستور کار سازمان بورس برای فروش سهام عدالت اشاره کرد و گفت: زمان اجرایی شدن این تصمیمات وابسته به وضعیت بازار است، هر لحظه که احساس شود این اقدامات تاثیر منفی را بر بازار می گذارد اجرای آنها متوقف خواهد شد.

زمان آزادسازی ۴۰ درصد باقیمانده سهام عدالت

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ۴۰ درصد باقیمانده سهام عدالت چه زمانی آزادسازی خواهد شد، گفت: تا زمانی که طراحی های لازم برای عدم تاثیر منفی این اقدامات بر بازار به پایان نرسد هیچ تصمیمی برای آزادسازی ۴۰ درصد باقیمانده اتخاذ نمی‌شود اما بعد از طراحی ابزارهای لازم، این اقدام به تدریج به مرحله اجرا خواهد رسید.

دهقان دهنوی خاطرنشان کرد: اکنون در صدد هستیم، آزادسازی سهام عدالت را دوباره از صفر آغاز کنیم تا دیگر شاهد تاثیر منفی این اقدام بر روند معاملات بازار نباشیم و به دنبال این اتفاق، آزادسازی سهام عدالت را از یک درصد آغاز خواهیم کرد.

دهقان دهنوی خاطرنشان کرد: اکنون در صدد هستیم، آزادسازی سهام عدالت را دوباره از صفر آغاز کنیم تا دیگر شاهد تاثیر منفی این اقدام بر روند معاملات بازار نباشیم و به دنبال این اتفاق، آزادسازی سهام عدالت را از یک درصد آغاز خواهیم کرد.

زمان پرداخت ۱۰ درصد باقیمانده سود سهام عدالت

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه به زمان پرداخت ۱۰ درصد باقیمانده سهام عدالت تاکید کرد و گفت: بخشی از ۱۰ درصد باقیمانده سود سهام عدالت صرف افزایش سرمایه تعدادی از شرکت ها شد و به دنبال این اتفاق سهام در اختیار سهامداران قرار می گیرد.

وی با بیان اینکه دو شرکت سهل انگاری هایی را درخصوص پرداخت سود سهام داشتند، ادامه داد: در این راستا یک شرکت هیچ سودی را برای واریز به حساب سهامداران پرداخت نکرده است و شرکت دوم فقط بخشی از سود را واریز کرد که به طور حتم طبق ضوابط سازمان با آنها برخورد خواهد شد.

دهقان دهنوی با بیان اینکه موضوع مهمی که به دنبال آن هستیم این است که با آزادسازی سهام عدالت همه مسایل مربوط به این سهام باید مانند دیگر سهام حاضر در بازار سرمایه شود، گفت: شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت نباید تفاوتی با دیگر شرکت های سرمایه گذاری داشته باشند، در غیر اینصورت انگار آزادسازی صورت نگرفته است؛ بنابراین باید به سمتی باشد که این اتفاق رخ دهد.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: به دنبال این اقدام مانند هر شرکت دیگری که سود پرداخت نمی کند و با آنها برخورد صورت می گیرد، برای این دو شرکت هم در سازمان بورس پرونده انضباطی تشکیل می شود و بعد از بررسی های انجام شده حکمی برای آنها صادر می شود.

برگزاری انتخابات شرکت‌های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت

وی به برگزاری انتخابات شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت و مشکلات موجود بر سر راه آن توضیحاتی را ارائه داد و گفت: به دلیل سوتفاهم های ایجاد شده از برگزاری انتخابات شرکت های استانی جلوگیری شد.

دهقان دهنوی ادامه داد: تلاش داریم تا با توجه به مدارک موجود نشان دهیم که مسیر قانونی این انتخابات در حال طی شدن بود و وقفه ایجاد شده در برگزاری این انتخابات به عنوان عاملی منفی در مسیر پیشبرد اهداف این شرکت ها است.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: امیدواریم هر چه زودتر بتوان این ممانعت را از سر راه برداریم و دوباره انتخابات را برگزار کنیم، مدیران جدید که منتخب مردم هستند در شرکت ها مستقر خواهند شد.

به گزارش ایرنا، بعد از آزادسازی سهام عدالت به دستور رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۹ اردیبهشت ۹۹، اقدامات مربوط به فروش سهام عدالت توسط سهامداران مهیا و براساس آن اعلام شد که از تاریخ ۱۴ تیر ماه امکان فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت فراهم است.

با آزادسازی سهام عدالت در نخستین روزهای سال ۹۹ اقدامات گسترده‌ای از سوی وزارت اقتصاد و دارایی، شورای عالی بورس و سازمان خصوصی سازی صورت گرفت تا هر چه زودتر سهام عدالت به مشمولان این سهام واگذار و مدیریت آنها تحت تملک سهامداران قرار گیرد.

 

در آخرین روز از معاملات هفته اخیر، بهای هر تن آلومینیوم در بورس فلزات لندن به کانال ۲ هزار و ۵۰۰ دلاری بازگشت. کاهش عرضه آلومینوم از سوی چین به علت کمبود مواد معدنی موردنیاز واحدهای ذوب، چالش صنایع این کشور در تامین برق و افزایش بی‌سابقه بهای زغال‌سنگ حرارتی سیگنالی موثر در رشد بهای این فلز خواهد بود. با این وجود دولت چین همچنان اصرار دارد تا با آزادسازی ذخایر خود رشد قیمتی در این بازار را کنترل کند.
ظرف یک هفته اخیر (منتهی به ۲۳ جولای)، آلومینیوم در بورس فلزات لندن در کانال ۲ هزار و ۴۰۰ دلاری نوسان کرد و در روز پایانی معاملات نیز توانست به کانال ۲ هزار و ۵۰۰ دلاری بازگردد و با نرخ ۲هزار و ۵۰۷ دلار به ازای هر تن مورد دادوستد قرار گرفت. در اوایل ماه جولای بود که بهای آلومینیوم در بورس فلزات لندن به اوج ۱۰ سال اخیر خود رسید و با نرخ ۲ هزار و ۵۵۸ دلار به ازای هر تن معامله شد. به این ترتیب در روز پایانی هفته قبل بهای این محصول تنها ۳ درصد کمتر از اوج قیمتی آن ظرف ۱۰ سال اخیر بود. دولت چین یکی از ناراضیان اصلی اوج‌گیری بهای کامودیتی‌هاست و ظرف هفته‌های اخیر تلاش خود را برای کنترل قیمت این محصولات به منظور حمایت از صنایع تکمیلی خود انجام داده است. یکی از مدیران کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین در مصاحبه مطبوعاتی در روز ابتدایی هفته قبل یعنی دوشنبه ۱۹ جولای از تصمیم دولت این کشور برای آزادسازی ذخایر استراتژیک آلومینیوم خود طی چند مرحله به منظور کاهش فشار بر تولیدکنندگان پایین‌دستی خبر داد. انتشار این خبر باعث شد تا قیمت آلومینیوم در همین روز (۱۹ جولای) در بازار داخلی چین در معاملات فیوچرز (آتی) برای تحویل سپتامبر افتی یک درصدی داشته باشد. اولین برنامه آزادسازی ذخایر فلزات چین در ۵ جولای اجرایی شد که در آن ۲۰۰ هزار تن مس، ۵۰۰ هزار تن آلومینیوم و ۳۰۰ هزار تن روی روانه بازار شد. با وجود اقدامات انجام شده بسیاری از فعالان این بازار معتقدند که بهای آلومینیوم داخلی چین در کوتاه‌مدت در سطوح بالای فعلی باقی می‌ماند؛ هرچند که کاهش تقاضای فصلی برای محصولات آلومینیومی ساختمانی از رونق قیمتی در این بازار می‌کاهد. به هر ترتیب اثرگذاری خبر آزادسازی ذخایر دولتی آلومینیوم در چین بر بازارها محدود بود؛ در حال حاضر بهای آلومینیوم در بازار داخلی چین رو به افزایش گذاشته است. عمده واحدهای ذوب این کشور با کمبود مواد اولیه معدنی روبه‌رو هستند و این موضوع باعث شده تا از تولید آلومینیوم در چین کاسته شود و در نتیجه قیمت در این مناطق افزایشی باشد. ظرف هفته‌های گذشته کارخانه‌های ذوب و تصفیه آلومینیوم در استان Yunnan چین به علت عدم‌تامین مواد اولیه، تولید خود را متوقف کرده بودند. این واحدها تا اواخر جولای به مدار تولید بازنمی‌گردند. در این شرایط رکوردزنی گرما در چین که به رشد مصرف برق در این کشور انجامیده مزید بر علت شده تا واحدهای تازه تاسیس به علت عدم‌تامین برق کار خود را آغاز نکنند. واحدهای ذوب آلومینیوم در بخش مغولستان داخلی چین که در ابتدای امسال با محدودیت تولید به منظور کاهش آلایندگی هوا روبه‌رو بودند، این روزها به علت افزایش بهای زغال‌سنگ حرارتی در تامین برق خود دچار چالش شده و ناگزیر به کاهش تولید شده‌اند که این موضوع نیز مزید بر علت شده است.

تسریع و تسهیل صدور مجوزها یکی از مطالبات بحق فعالان بازار سرمایه است که در هفته‌ها و ماه‌های اخیر شاهد رونق‌گرفتن آن هستیم؛ اگرچه هنوز هم بسیاری از درخواست‌ها در صف صدور مجوز قرار دارند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که در ماه‌های اخیر تلاش‌های خوبی در زمینه صدور مجوز و تعدیل سخت‌گیری‌ها صورت گرفته که به نظر می‌رسد این روند ادامه داشته باشد. بیشترین درخواست‌ها در مورد مجوز شرکت‌های سبدگردانی است که از جذابیت بالایی برخوردارند. این در حالی است که رونق بازار به این معنی است که سرمایه‌های بیشتری به سمت معاملات سهام در بازار متمایل می‌شوند و در صورتی که بسترهای لازم برای مدیریت این حجم از سرمایه‌ها در اختیار نباشد، تنش‌های خاص خود را بر نوسان قیمت‌ها بر جای می‌گذارد. به عبارت ساده‌تر در شرایط فعلی نیاز به افزایش تعداد نهادهای مالی با محوریت شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری و سبدگردان حس می‌شود. این موارد موجب شد تا در گفت‌و‌گویی با دکتر میثم فدایی، مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار به بررسی این موارد بپردازیم. تحرک این بخش از بازار سرمایه که اعطای مجوزها را برعهده دارد مشهود بوده و می‌توان انتظار داشت تمامی درخواست‌های ارسال‌شده تا ماه‌های آینده به نتیجه برسد.
تسهیل روند اعطای مجوزها در بازار سرمایه
در ابتدای این گفت‌وگو میثم فدایی در خصوص حوزه عملکرد مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار عنوان کرد: نظارت بر نهادهای مالی همچون (شرکت‌های) سبدگردان‌، مشاور سرمایه‌گذاری‌، تامین سرمایه، پردازش اطلاعات و رتبه‌بندی اعتباری در زمره فعالیت‌های این اداره است. این حوزه نظارت شامل صدور موافقت اصولی تاسیس، صدور تاییدیه تاسیس نهادهای مالی، صدور انواع مجوزهای فعالیت نهادهای مالی، تایید صلاحیت حرفه‌ای مدیران نهادهای مالی، تایید صورتجلسات، افزایش سرمایه نهادهای مالی و بازنگری در قوانین و مقررات است. هم‌اکنون۱۰شرکت تامین سرمایه، پنج شرکت پردازش اطلاعات مالی، ۲۰شرکت مشاور سرمایه‌گذاری ، سه شرکت رتبه‌بندی اعتباری و ۴۵شرکت سبدگردان در بازار سرمایه مجوز تاسیس و فعالیت داشته و در حال فعالیت هستند.

وی در ادامه عنوان کرد: با تصویب قانون بازار اوراق بهادار در سال۱۳۸۴ و سپس تصویب قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در سال ۱۳۸۸، نهادهای مالی جدید شکل گرفتند. با توجه به گذشت حدود ۱۲سال از زمان تصویب قوانین و مقررات مذکور و تغییرات نوین در فضای مالی و پیشرفت‌های تکنولوژیکی و حوزه آی‌تی (فناوری اطلاعات)، برخی قوانین نیاز به بازبینی دارد. به‌عنوان مثال، یکی از خروجی‌های این بازنگری‌ها که مبتنی بر نیاز روز و تغییرات تکنولوژیکی بوده، دستورالعمل تاسیس و فعالیت شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری نوع دوم در این راستا تدوین شده و مورد تصویب قرار گرفته است. مدیر نظارت بر نهادهای مالی در ادامه این گفت‌وگو اعلام کرد: دستورالعمل یادشده در راستای مدیریت و نظارت بر کانال‌های تلگرامی یا فعالیت‌های مشابه در فضای مجازی تصویب شده است. تسهیل صدور مجوز شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری نوع دوم از طریق کاهش مبلغ سرمایه، کاهش بوروکراسی اداری و یکی‌کردن مجوز تاسیس و فعالیت مد نظر قرار گرفته است.

همچنین موضوع ارائه خدمات توسط دارندگان مجوز فعالیت سبدگردانی در قالب «سبد مشاع» در دست بررسی جهت طرح در هیات‌مدیره محترم سازمان بورس و اوراق بهادار است. از جمله فعالیت‌های این اداره، تایید صلاحیت حرفه‌ای مدیران نهادهای مالی است که با وجود حجم بالای درخواست تایید صلاحیت در این زمینه، این مجموعه همواره سعی داشته حداکثر ظرف دو هفته، صلاحیت حرفه‌ای متقاضیان را بررسی کند. تعداد افراد در صف تایید صلاحیت‌ها هم‌اکنون نزدیک به صفر رسیده است.

وی عنوان کرد: در بخش امور مربوط به تایید صلاحیت حرفه‌ای مدیران نهادهای مالی، مدارک تحصیلی و سوابق تجربی و صلاحیت علمی اشخاص داوطلب مورد بررسی قرار می‌گیرد. با بررسی مدارک و مستندات داوطلبان و محاسبه امتیازات مربوط به سوابق تجربی و تحصیلی و با توجه به جداول موجود در دستورالعمل تایید صلاحیت حرفه‌ای مدیران نهادهای مالی، در صورت کسب امتیازات لازم، اشخاص یا بدون نیاز به مصاحبه علمی تایید صلاحیت می‌شوند یا در صورت نیاز دعوت به مصاحبه می‌شوند. در پایان این فرآیند پس از بررسی صلاحیت حرفه‌ای توسط کمیته بررسی صلاحیت حرفه‌ای مدیران و در صورت احراز صلاحیت عمومی نتایج به ایشان اعلام می‌شود. میثم فدایی در ادامه این گفت‌وگو به بحث مهم این روزها یعنی انتقادات از روند اعطای مجوزها پرداخت و گفت: هم‌اکنون بیش از ۲۲۰شرکت، درخواست موافقت اصولی تاسیس نهادهای مالی شامل شرکت‌ سبدگردان، تامین سرمایه، مشاور سرمایه‌گذاری و پردازش اطلاعات مالی را به سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه کرده‌اند که همگی در جریان بررسی است، اما اغلب این درخواست‌ها با نقص مدارک از جمله نقص مدارک و مستندات هر یک از موسسان یا عدم تایید طرح تجاری (Business Plan) روبه‌رو بوده‌اند. درخواست‌های واصل‌شده تا ابتدای تیرماه، عمدتا مورد بررسی قرار گرفته و نواقص درخواست به نماینده موسسان اطلاع داده شده است.

وی در ادامه عنوان کرد: بعد از تکمیل مدارک و مستندات لازم درخواست‌های مذکور، استعلاماتی از نهادها، مدیریت‌ها و ادارات ذی‌ربط انجام می‌شود که در بیشتر مواقع، روند بررسی پرونده‌ها با توجه به زمانبر بودن تهیه پاسخ این استعلامات و با عنایت به حساسیت موضوع فعالیت نهادهای مالی طولانی‌ می‌شود. در نهایت مرجع تصمیم‌گیری در خصوص صدور موافقت اصولی تاسیس نهادهای مالی هیات‌مدیره محترم سازمان است.

فدایی در ادامه گفت: در ماه‌های اخیر مجوز موافقت اصولی تأسیس یک شرکت تامین سرمایه، یک شرکت پردازش اطلاعات، یک شرکت مشاور سرمایه‌گذاری و ۱۰شرکت سبدگردان توسط هیات‌مدیره محترم سازمان مصوب شده است. همچنین از ابتدای سال جاری پنج مجوز تاسیس به‌منظور ثبت شرکت نزد مرجع ثبت شرکت‌ها و ۱۲مجوز فعالیت به شرکت‌های سبدگردان و ۲مجوز فعالیت مشاور سرمایه‌گذاری اعطا شده است. وی افزود: این در حالی است که از سال ۱۳۸۹ تا اواخر سال گذشته، ۳۵شرکت سبدگردان مجوز تاسیس و فعالیت گرفتند، ولی هم‌اکنون با اعطای مجوز موافقت اصولی تاسیس و مجوز تاسیس در ماه‌های اخیر ۲۷شرکت سبدگردانی دیگر در شرف اخذ مجوز فعالیت سبدگردانی هستند که به فهرست شرکت‌های دارای مجوز فعالیت‌ اضافه می‌شوند.

مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار به برنامه‌های پیش‌روی این اداره اشاره کرد و گفت: تسهیل و تسریع فرآیندها و امور یکی از مهم‌ترین برنامه‌های پیش‌روی این اداره است و تلاش داریم تا پایان امسال تمامی درخواست‌ها تعیین تکلیف شود.

صعود بیت‌کوین به کانال ۳۴هزار دلاری باعث افزایش امیدها به آغاز رالی جدید شده است. به گزارش «ایبِنا» به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، مخالفت برخی از سیاستمداران آمریکایی با بیت‌کوین ادامه دارد و سناتور جمهوری‌خواه، چاک گرسلی با اشاره به استفاده گسترده بیت‌کوین در امور مجرمانه گفته هر سال حدودا ۷۶میلیارد دلار تراکنش غیرقانونی با استفاده از بیت‌کوین صورت می‌گیرد و نیمی از تراکنش‌های مربوط به این ارز برای انجام کارهای غیرقانونی است. به گفته گرسلی، امکان ناشناس ماندن معامله‌گران، ارزهای دیجیتالی را خطرناک ساخته ‌است. صرافی بایننس که فعالیت آن تحت تاثیر اتخاذ رویکرد سخت‌گیرانه برخی کشورها قرار گرفته ‌است، تصمیم دارد برای پرهیز از وقوع اتفاق مشابه و از دست رفتن بازار آمریکا، سهام صرافی بایننس در آمریکا را در بورس این کشور عرضه کند.
مدیرعامل بایننس با بیان اینکه مجموعه تحت مدیریتش الزامات و قوانین مالی کشورها را رعایت کند، وعده داده ‌است بایننس تلاش کند با کمک گرفتن از مشاوره‌های حقوقدانان و فعالان مالی، انتظارات نهادهای ناظر را برآورده سازد. به نقل از «ایسنا» صحبت‌های اخیر جک دورسی، مدیر عامل توییتر و ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا درخصوص ارزهای دیجیتالی باعث ورود موج تازه‌ای از تقاضا به بازار شده‌ است. ایلان ماسک گفته احتمال پذیرش مجدد بیت‌کوین به‌عنوان ابزار پرداخت برای خرید خودروهای تسلا وجود دارد؛ اما به شرطی که بیشتر انرژی لازم برای استخراج رمزارزها از انرژی‌های پاک تامین شود. ماسک همچنین گفته ‌است تسلا در بیت‌کوین و خودش در بیت‌کوین، اتریوم و دوج‌کوین سرمایه‌گذاری کرده‌اند. مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر ۱۴۰۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود که این رقم نسبت به روز قبل ۵۷/ ۶درصد بیشتر شده‌است.

 

ارزهای دیجیتال امروزه بیش از هر زمان دیگری در دنیا پذیرفته شده‌اند و شمار زیادی از غول‌های تجارت الکترونیک، آنها را به‌عنوان ابزار پرداخت پذیرفته‌اند. با این اوصاف، دیگر شاید خیلی عجیب نباشد که بشنویم کسی برای روز تولدش بیت‌کوین هدیه گرفته یا برای عیدی، کاردانو هدیه داده است.
با این حال، این ارزها حداقل آنقدر جدید هستند که غافلگیری آنها به‌عنوان هدیه تولد، بیشتر از پول نقد یا عطر باشد. از این گذشته، نقطه قوت ارزهای دیجیتال این است که تجربه ثابت کرده این دارایی‌ها، ذخیره ارزش‌های خوبی هم هستند. قیمت ارزهای دیجیتال در طول زمان بسیار بیشتر از دارایی‌های دیگر بالا رفته است؛ بنابراین هدیه‌دادن ارزی مانند بیت‌کوین از نظر اقتصادی هم به‌صرفه‌تر از پول نقد است که ارزش آن در طول زمان کاهش می‌یابد یا چیزی مثل عطر که پس از مدتی تمام می‌شود.اما با همه این تفاسیر، ممکن است دقیق ندانید که چطور می‌توان ارز دیجیتال هدیه داد و با مطالعه این متن، این سوال به ذهنتان خطور کرده باشد که «چگونه باید به کسی ارز دیجیتال هدیه بدهیم؟» کیف پول‌های کاغذی اغلب ساده‌ترین و آسان‌ترین راه برای هدیه‌دادن ارزهای دیجیتال هستند. کیف پول کاغذی در واقع تکه کاغذی است که کلید خصوصی و آدرس کیف پول روی آن چاپ شده است. می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت‌هایی مانند bitaddress (برای بیت‌کوین) یک کیف پول جدید با کلید خصوصی و عمومی منحصربه‌فرد بسازید و آن را پرینت بگیرید. سپس مقدار ارز دیجیتالی را که می‌خواهید هدیه بدهید به آدرس این کیف پول منتقل کنید و کیف پول کاغذی را در مناسبت موردنظرتان، به صاحب جدیدش هدیه بدهید.توجه داشته باشید که در حال حاضر تنها سایت موردتایید برای ساخت کیف پول کاغذی bitaddress.org است. سایت‌های جعلی کیف پول کاغذی ممکن است بتوانند از کلید خصوصی ساخته‌شده رونوشت بردارند و برای خالی‌کردن کیف پول در آینده استفاده کنند.کیف پول‌های کاغذی همه جزئیات موردنیاز را برای کسی که آن را هدیه می‌گیرد، روی خود دارند. کدهای QR که در سال‌های اخیر به شکل فزاینده‌ای محبوبیت یافته‌اند نیز از ویژگی‌های معمول کیف پول‌های کاغذی هستند. با استفاده از این کدها به‌راحتی می‌توان کلید عمومی را برای دریافت ارز دیجیتال و کلید خصوصی را برای پرداخت اسکن کرد.از آنجا که کیف پول کاغذی چیزی جز یک کلید خصوصی و آدرس نیست، برای سایر ارزهای دیجیتال خودتان می‌توانید با صرف کمی وقت و به‌کارگیری سلیقه کیف پول کاغذی بسازید.البته اگر از این روش استفاده کردید، یادتان نرود که به گیرنده خوش‌شانس این هدیه بگویید این کیف پول کاغذی یک ابزار موقت است و او باید در اسرع وقت، کیف پول جدیدی بسازد و ارز دیجیتال خود را به آن منتقل کند. سازوکار اصلی ارزهای دیجیتال به این شکل است که کسی نباید کلید خصوصی شما را بداند؛ اما خب وقتی شما یک کیف پول کاغذی می‌سازید و هدیه می‌دهید، طبیعی است که کلید خصوصی آن را هم مشاهده می‌کنید. بنابراین بهتر است گیرنده، این ارزها را به یک کیف پول جدید منتقل کند.برای انتقال ارزهای موجود در کیف پول کاغذی فقط کافی است از نرم‌افزاری استفاده شود که قابلیت واردکردن کلید خصوصی در آن وجود دارد. برای مثال، در مورد بیت‌کوین و اتریوم و سایر توکن‌های اتریومی، برای خرج‌کردن مبالغ کیف پول کاغذی می‌توان از کیف پول موبایل Mycelium استفاده کرد.هزینه‌ای که برای تهیه کیف پول سخت‌افزاری باید پرداخت کنید بیشتر از نوع کاغذی است. در روش قبل شما به‌راحتی و به‌صورت رایگان یک کیف پول کاغذی را پرینت می‌گرفتید و تنها برای ارز دیجیتالی که می‌خواستید به آن ارسال کنید هزینه می‌کردید؛ اما در این روش، باید هم خود کیف پول را خریداری کنید و هم ارز دیجیتال موردنظرتان را.البته کیف پول سخت‌افزاری خالی هم هدیه مناسب و باارزشی برای عزیزانتان است. امنیت این کیف پول‌ها از همه انواع دیگر بیشتر است. کیف پول‌های سخت‌افزاری نوعی ذخیره‌سازی سرد (آفلاین) را انجام می‌دهند و به اینترنت متصل نیستند. به همین علت، دارایی‌های دیجیتال شما را به‌صورت کاملا ایمن و به دور از حمله هکرها نگهداری می‌کنند. شاید به‌خاطر هزینه‌بربودن آنها، افراد کمی به خرید آنها رغبت کنند؛ اما اگر فکر می‌کنید کسی که می‌خواهید به او هدیه بدهید، ارزهای دیجیتال خود را برای مدت طولانی و با هدف سرمایه‌گذاری بلندمدت نگهداری خواهد کرد، کیف پول سخت‌افزاری می‌تواند گزینه بسیار مناسبی برای او باشد.برخی از کیف پول‌های سخت‌افزاری مانند لجر، تقریبا از تمام ارزهای دیجیتال معتبر پشتیبانی می‌کنند. همچنین برخی از آنها نمایشگر کوچکی دارند که موجودی کیف پول را به شما نمایش می‌دهند. تنها مشکل این کیف پول‌ها این است که استفاده از آنها ممکن است نیاز به کمی دانش فنی داشته باشد. به همین خاطر بهتر است پس از باز کردن هدیه، روش کار با آن را به صاحبش آموزش دهید.

پیش‌بینی رشد اقتصاد ایالات متحده می‌تواند برای سرمایه‌گذاران خرد و کلان و نگران‌کننده باشد. براساس یک نظرسنجی، پیش‌بینی می‌شود نرخ رشد تولید ناخالص داخلی ایالات متحده که در روز پنج‌شنبه توسط وزارت بازرگانی ایالات متحده منتشر می‌شود، رقمی حدود ۲/ ۹درصد را نشان دهد. رقمی که درصورت عدم گسترش ویروس کرونا می‌توانست سریع‌ترین رشد اقتصادی آمریکا از دهه ۸۰ میلادی باشد. اما این رشد به دلایل مختلفی نمی‌تواند پایدار باشد و احتمال می‌رود که بعد از بازگشایی کامل و بازگشت اقتصاد به حالت عادی، این روند معکوس شود و ایالات متحده تا مدتی رشد اقتصادی کمی را تجربه کند. سالخوردگی جمعیت و عدم حمایت از بهبود بهره‌وری می‌تواند از دلایل این اتفاق باشد.
شتاب موقت تولید آمریکا
آینده تولید ناخالص داخلی آمریکا
پیش‌بینی‌های اخیر تحلیلگران نشان ‌می‌دهد اقتصاد ایالات متحده در سه ماه دوم امسال، قبل از کاهش سرعت رشد، رشد فزاینده‌ای را تجربه خواهد کرد. طبق نظرسنجی فکت‌ست، پیش‌بینی می‌شود تولید ناخالص داخلی برای دوره آوریل تا ژوئن ایالات متحده، ۲/ ۹درصد شتاب بگیرد. وزارت بازرگانی اولین برآورد خود را برای تولید ناخالص داخلی سه ماه دوم روز پنج‌شنبه منتشر خواهدکرد. این می‌تواند سریع‌ترین رشد سالانه تولید ناخالص داخلی از سه ماه دوم سال ۱۹۸۳ باشد. اما اوضاع در شرف تغییر است. اقتصاد جهان در حال بازگشت به شرایط عادی است و میلیون‌ها کارگر آمریکایی حاشیه‌نشین به کار خود بازمی‌گردند. این به آن معناست که اقتصاد از زمان آغاز بازگشایی‌ها که رشد بالاتری را تجربه کرده‌است، به مرحله‌ای از رشد می‌رسد که از آن دوران فاصله خواهد داشت. مارک زندی، اقتصاددان ارشد در شرکت تحلیل بازار موودی گفت: «رشد به اوج خود رسیده ‌است؛ اما رشد اقتصاد در نیمه دوم سال جاری کمی کند خواهد شد، سپس در نیمه اول سال ۲۰۲۲ بسیار کمرنگ‌تر می‌شود. روند‌های رشد به‌طور عمده توسط سیاست‌های مالی دولت طی ۱۸ ماه آینده شکل خواهد گرفت. این یک راه طولانی برای رسیدن به اینجا بوده ‌است، اما اقتصاد بسیار نزدیک به بازگشت به شرایط قبل از پاندمی کووید-۱۹ است.» همچنین پیش‌بینی می‌شود که رشد سه ماه سوم تولید ناخالص داخلی آمریکا به ۵/ ۳درصد برسد.

براساس اندازه‌گیری بانک مستقل سرمایه‌گذاری جفرز، تولید کل در حال حاضر در ۶/ ۹۸درصد از سطح طبیعی و نرمال خود در قبل از پاندمی کووید-۱۹ قراردارد. براساس گزارش این بانک در حالی که برخی حوزه‌ها مانند مسافرت‌های هوایی در حال کوچک‌ترشدن هستند، فعالیت‌های خرده‌فروشی و حوزه مسکن به تولید کمک کرده‌است تا به این سطح برسد.

آنتا مارکوفسکا، اقتصاددان ارشد مالی در جفرز، گفت: «هنگامی که من به‌طور کلی به پویایی درآمد و ترازنامه خانوار نگاه می‌کنم، می‌بینم وضعیت مثبت و مبانی سالمی وجود دارد و بدبینی نسبت به چشم‌انداز آینده اقتصاد دشوار است.» در همین راستا، دارایی خالص خانوارهای ایالات متحده در پایان سه ماه اول سال جاری میلادی ۹/ ۱۳۶تریلیون دلار بود که طبق اعلام فدرال رزرو ۱۶درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۱۹ را تجربه کرده‌ است. در همان زمان، پرداخت بدهی خانوار در مقایسه با درآمد شخصی قابل‌استفاده به ۲/ ۸درصد کاهش یافت که کمترین میزان از سال ۱۹۸۰ برمی‌گردد. اما بیشتر این ارزش خالص ناشی از افزایش دارایی‌های مالی مانند سهام بوده اما درآمد شخصی به خاطر پرداخت‌های محرک دولت، متورم شده‌است و کندشدن و توقف این پرداخت‌ها این روند را تغییر خواهد داد.

موانع تداوم رشد
برای اقتصادها تداوم رشد اقتصادی همواره امری دشوار بوده ‌است که سالخوردگی جمعیت و کاهش بهره‌وری بر آن دامن می‌زنند. با تعدیل سیاست‌های حمایتی و همچنین نبرد مداوم علیه کووید-۱۹ و انواع مختلف آن، این مسائل تشدید خواهد شد. جوزف بروسوئلاس، اقتصاددان ارشد شرکت مشاوره RSM، گفت: «آنچه ما پیش‌بینی می‌کنیم، رشد اقتصادی با سرعت کمتر در سال ۲۰۲۳ است. درصورت عدم حمایت از سیاست افزایش بهره‌وری، ما درنهایت به روند گذشته خود بازخواهیم ‌گشت؛ چراکه درمورد روند سالخوردگی جمعیت نمی‌توانیم کارهای زیادی را انجام دهیم.»

افزایش شدید تورم ناشی از محدودیت‌های عرضه و تقاضای کلان مربوط به بازگشایی اقتصاد، تولید را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد. در حالی که بسیاری از اقتصاددانان، از جمله مدیران فدرال رزرو، مایل به موقتی خواندن این تورم هستند که با افزایش ناگهانی قیمت خودرو و کامیون کارکرده رخ داده ‌است. مقامات ایالات متحده نیز از جمله جنت یلن، وزیر خزانه‌داری، در همین رابطه هشدار دادند که افزایش قیمت‌ها حداقل برای چندین ماه ادامه دارند. الکساندر لین، اقتصاددان آمریکایی بانک آمریکا در یک یادداشت گفت: «اقتصاد با محدودیت‌های عرضه روبه‌رو است که احتمالا می‌تواند سرمایه‌گذاری مسکونی را با کاهش روبه‌رو کند و تغییر موجودی سرمایه را در این حوزه منفی کند. پاول اشوورث، اقتصاددان ارشد آمریکای شمالی در Capital Economics نوشت: «با افزایش قیمت‌ها که باعث تحت فشار قرار گرفتن درآمد واقعی می‌شود، این شک به‌وجود می‌آید که رشد ماهانه تولید ناخالص همچنان اندک باقی بماند و زمینه را برای کاهش شدید مصرف و همچنین کاهش رشد تولید ناخالص داخلی در سه ماه سوم فراهم کند.»

در دومین روز کاری مردادماه، اتفاق مهمی در بازار ارز رخ داد. معامله‌گران در یک روز نیمه تعطیل توانستند قیمت دلار را از محدوده مقاومتی ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان عبور دهند و به دنبال آن، اسکناس آمریکایی تا عدد ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان پیشروی کرد. عدد یاد شده ۲۲۰ تومان بیشتر از روز شنبه بود و نشان می‌داد که خریداران به صورت زیرپوستی به بازار بازگشته‌اند، چرا که اسکناس آمریکایی از سه‌شنبه هفته گذشته عمدتا در مسیر افزایشی قرار داشته است.
حرکت زیرپوستی در بازار دلار
چرا دلار صعودی شد؟
به گفته فعالان، ناامیدی معامله‌گران از احیای توافق هسته‌ای در دولت دوازدهم مهم‌ترین عاملی بوده که جهت انتظارات معامله‌گران بازار را در روزهای اخیر تحت تاثیر قرار داده است. در کنار این، اخباری شنیده می‌شود که در صورت خروج ایران از مذاکرات هسته‌ای،‌ آمریکا تحریم‌های جدیدی را علیه صنعت نفت ایران اعمال خواهد کرد. روزنامه وال‌استریت ژورنال چندی پیش از قول چند منبع رسمی آمریکا گزارش داد که دولت جو بایدن در حال بررسی اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران در صورت شکست مذاکرات هسته‌ای است. این گزارش می‌افزاید آمریکا در نظر دارد تحریم‌های سخت‌تری علیه فروش نفت ایران به چین اعمال کند تا ایران را تشویق کند برای توافق هسته‌ای تصمیم بگیرد و هزینه شکست مذاکراتی که در حال حاضر به تعلیق افتاده را بالا ببرد.

در حالی که شماری از فعالان، تعلیق مذاکرات هسته‌ای را مهم‌ترین عامل تغییر سمت و سوی انتظارات بازار دانسته‌اند، دسته‌ای دیگر از فعالان معتقدند که معامله‌گران پیش از شروع رسمی کار بازار در مردادماه تصمیم گرفتند از فرصت نبود عرضه بازارساز استفاده کنند و با بالا بردن تحرکات خود و رشد قیمت‌ها، امکان فروش دلار در نزدیک مرز ۲۵ هزار تومانی را برای خود فراهم کنند. اگر دیدگاه این دسته از معامله‌گران درست باشد، باید در انتظار افت قیمت دلار در روز جاری بود.

امید کاهشی‌ها به صرافی‌ها
امروز صرافی‌های بانکی فعالیت خود را از سر می‌گیرند و بازیگران رسمی نیز در بازار متشکل معاملات خود را انجام خواهند داد. ممکن است در روزهای اخیر، دسته‌ای از معامله‌گران رسمی نیاز به تهیه ارز داشتند و به دلیل نبود امکان فراهم کردن ارز مورد نیاز خود از بازار متشکل یا صرافی‌های بانکی به بازار آزاد مراجعه کرده و از این طریق، زمینه‌ساز رشد قیمت‌ها شده باشند. بخشی از معامله‌گران امیدوارند که با شروع کار صرافی‌ها، اثرگذاری نوسان‌گیران بر قیمت دلار کاهش پیدا کند‌ و افزایش عرضه ارز، اسکناس آمریکایی را در مسیر کاهشی قرار دهد.

دیدگاه تحلیل‌گران فنی درباره آینده دلار
برخی از تحلیل‌گران فنی با توجه به رشد روزهای اخیر اعتقاد دارند که موج افزایشی جدیدی آغاز شده است و عنوان می‌کنند که دلار به زودی از مقاومت ۲۵ هزار و ۸۰۰ تومانی نیز عبور خواهد کرد. با این حال، دسته دیگری از فعالان اعتقاد دارند که باید واکنش بازارساز به افزایش قیمت دلار را رصد کرد. از نگاه آنها،‌ افزایش عرضه ارز در روز دوشنبه می‌تواند زمینه‌ساز نزول قیمت دلار شود و قیمت را به پشت خط ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومانی بازگرداند. از نگاه آنها تا زمانی که قیمت دلار زیر محدوده مقاومتی ۲۵ هزار و ۲۰۰ تومان قرار دارد، نمی‌توان از آغاز حرکت یک موج جدید افزایشی در بازار سخن گفت.

حرکت سکه به سوی سطح مقاومتی
دیروز سکه امامی به سوی سطح مقاومتی ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حرکت کرد. روز یکشنبه فلز گران‌بهای داخلی ۱۵۰ هزار تومان رشد را به ثبت رساند و در محدوده ۱۰ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان قرار گرفت. در روزی که بازارهای جهانی تعطیل بودند، بیشتر معامله‌گران رشد قیمت فلز گران‌بهای داخلی را به افزایش قیمت دلار نسبت دادند. به باور تحلیل‌گران فنی در صورتی که در روزهای آتی، سکه به بالای سطح مقاومتی ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برود، شانس صعود این فلز گران‌بها تا محدوده ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان زنده خواهد شد. البته به گفته بیشتر فعالان، در صورتی که دلار در روز جاری افزایش خاصی را تجربه نکند، فلز گران‌بهای داخلی نیز به مسیر کاهشی بازخواهد گشت و حرکت به سوی حمایت ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی را از سر خواهد گرفت.

سکه مدت‌هاست که در کانال ۱۰ میلیون تومانی زندانی شده است و خروج از این کانال، می‌تواند در سمت انتظارات کاهشی یا افزایشی، تغییرات معناداری را ایجاد کند. دیروز امید بیشتر معامله‌گران سکه به روند دلار و افزایش اسکناس آمریکایی به بالای مرز ۲۵ هزار تومان بود. آنها تصور می‌کنند که اونس طلا کار دشواری برای افزایش قیمت دارد. واگرایی فزاینده در نرخ بهره جهانی که باعث حمایت از دلار آمریکا می‌شود، احساسات نزولی تحلیل‌گران وال‌استریت را بیش از پیش فعال کرده ‌است و همین موضوع موجب شده که بازیگران بازار داخلی نیز با احتیاط بیشتری روند قیمت طلا را دنبال کنند. در نظرسنجی اخیر سایت تخصصی کیتکو درمورد آینده طلای جهانی، ۶۰درصد سرمایه‌گذاران کلان در وال‌استریت معتقد بودند که فلز زرد در هفته‌ جاری روندی نزولی خواهد داشت. این موضوع موجب خواهد شد که سکه‌بازان با احتیاط در موقعیت خرید قرار بگیرند، مگر اینکه شاهد رشد معناداری در بازار دلار باشند.

احتمال فیلتر شدن اینستاگرام و دیگر نرم‌افزارهای کاربردی، پیگیری نتایج مسابقات المیپک، آمار مرگ‌ومیر کرونا، تعطیلات تهران و جریمه‌های راهنمایی و رانندگی و… از جمله موضوعاتی بود که دیروز در فضای توییتر فارسی درباره آن صحبت می‌شد و در تعطیلی بورس، این بحث‌ها برخلاف همیشه در گعده فعالان بورسی در توییتر هم مورد توجه قرار گرفته بود.
 اما در تعطیلی بورس و نبود سوژه اصلی در میان سهامداران و فعالان حوزه بورس برای اظهارنظر و نوشتن در شبکه‌ اجتماعی توییتر، بحث‌های دیگری در میان کاربران فعال در توییتر شکل گرفت. باز هم بحث‌های پیرامون بازار سرمایه و اقتصاد از جمله سوژه‌های گعده بورسی‌ها در توییتر بود. از جمله بحث‌هایی بود که دو روز پیش در این ستون به آن اشاره کردیم و دیروز هم ادامه داشت، موضوع قیمت‌گذاری دستوری بود. دو روز پیش در توییتر این بحث با بالا گرفتن بحران خوزستان و انتشار گسترده تصاویر، فیلم‌ها و خبرها درباره اتفاق‌هایی که در این استان رخ می‌داد، شروع و توجه خیلی از کاربران شبکه اجتماعی توییتر به این مساله جلب شد. مساله خوزستان، بی‌آبی و بی‌برقی سر از بحث‌های گعده توییتری بورسی‌ها و اقتصادی‌ها درآورد و توجه آنها را به خود جلب کرد. یکی از بحث‌هایی که در شبکه اجتماعی توییتر مورد توجه قرار گرفت و البته در اینستاگرام و تلگرام بازنشر داده شد، قیمت‌گذاری دستوری و نقش آن در بحران بی‌آبی و قطعی برق در نقاط مختلف کشور بود. دیروز این بحث بازهم ادامه پیدا کرد و شروع‌کننده آن در ابتدای صبح داود بهرامی، فعال حوزه بورس بود که در توییتر نوشت: «بحث قیمت‌گذاری دستوری تمام صنایع فعال در بازار سرمایه را دچار تغییر در سوددهی کرده است.» او در نوشته خود به دولت و عملکرد آن اشاره کرد و نوشت که «دولت باید یارانه پرداختی به صنایع فولاد، خودرو، سیمان، نیروگاهی، شیر و لبنیات را کاملا قطع کند و اجازه بدهد قیمت‌گذاری دست خودشان باشد.» این فعال حوزه بورس در ادامه نوشته خود بیان کرد که «حالا اگر می‌خواهد در برخی صنایع مثل لبنیات که مصرفش برای مردم ضروری است، یارانه بدهد تا سرانه مصرف پایین نیاید، باید تخفیف‌هایی روی بیمه و مالیات این صنایع مصوب کند که از آن طرف شرکت‌ها بتوانند محصولاتشان را به قیمت کمتر به دست مردم برسانند.» به اعتقاد بهرامی «این راه‌حل نجات برای تمام اقتصاد ماست، چون تمام سلاطین سیمان، فولاد و خودرو هم نابود می‌شوند.» اما سعید اسلامی بیدگلی، کارشناس بازار سرمایه هم وارد این بحث شد و در صفحه شخصی خود در توییتر با اشاره به وضعیت خوزستان نوشت: «سهم مهمی از وضعیت خوزستان امروز به کنار گذاشتن اصول علم اقتصاد اختصاص دارد. وقتی فهمی از مزایای سازوکار بازار وجود ندارد و بر مساله اشتباه قیمت‌گذاری پافشاری می‌شود، منابع کشور به هدر می‌رود.» او در ادامه این توییت خود به احداث مجتمع‌های صنعتی در کشور اشاره کرد و نوشت: «بسیاری از مجتمع‌های صنعتی که در بدترین نقاط کشور جایابی شده‌اند، حاصل انرژی ارزان و آب ارزان و انواع دیگر رانت‌ها هستند. سود این کارخانه‌ها نه حاصل تولید باکیفیت و بازاریابی و رقابت صحیح که حاصل تجمیع همین رانت‌هاست. هرگاه با علم اقتصاد لجبازی کنید، با چرخدنده‌هایش از رویتان رد می‌شود.» بیدگلی در پایان رشته توییت خود نوشت: «اگر همین امروز برخی از سیاست‌ها را اصلاح نکنید؛ فجایع بیشتری در انتظار سرزمین‌مان خواهد بود.» به طور کلی چند وقتی است که فعالان اقتصادی و چهره‌های شاخص در این حوزه به این مساله می‌پردازند که اگر در مسیر اقتصاد کشور اصلاحاتی صورت نگیرد و زیرساخت‌ها بهبود پیدا نکند، در آینده ممکن است اتفاقات دیگری هم در نقاط مختلف کشور رخ بدهد. اما بحث قیمت برق و فولاد و سیمان از موضوعاتی بود که دیروز توجه افراد زیادی را به خود جلب کرد که بخشی از آنها سهامداران خرد بودند که در توییتر فعال مانده‌اند و فقط به حضور در مقاطع زمانی خاص اکتفا نکرده‌اند. پیام الیاس کردی، فعال حوزه بورس در توییتر خود خطاب به مردم با طرح این پرسش‌ها که آیا «این حمایتی که از مصرف‌کننده شده، به نفع شما بوده؟ آیا واقعا چیزی به نفع قشر مستضعف شده؟ و اگر قیمت همه چیز را با نرخ جهانی پرداخت می‌کردیم، حقوق و دستمزد هم به نرخ جهانی بود، این زندگی برای ما ارزان‌تر در نمی‌آمد؟» نوشت: «برق، فولاد، سیمان، گندم و… در نهایت سودش به جیب مردم نرفته و نمی‌رود!»

یکی دیگر از سوژه‌های مورد بحث در فضای توییتر فارسی علاوه بر مواردی که ابتدای این ستون به آنها اشاره کردیم، بحث تعطیلی تهران و فایده آن بود. کاربران زیادی در طی ۶ روز گذشته به این مساله در صفحه‌های شخصی خود می‌پرداختند که تعطیلات تهران چه نقشی در کاهش آمار ابتلا به ویروس کرونا و مرگ‌ومیرها داشته است. آنها همچنین در صفحه‌هایشان با عکس و فیلم از مشاهدات شخصی‌شان از سطح شهر می‌نوشتند که همه جا باز و در حال فعالیت بوده‌اند. به اعتقاد آنها این تعطیلات فقط مختص کارمندان دولت، بانک و بورس بوده و در عمل هیچ تفاوتی در کاهش آمار ابتلا به کرونا نداشته است. از یک طرف کاربران به این تعطیلات انتقاد می‌کردند و از طرف دیگر برخی کاربران با زبان طنز و کنایه به سراغ این سوژه رفته بودند.

برای مثال پیمان مولوی، فعال اقتصادی در توییتر و در رابطه با تعطیلات تهران با زبان طنز و کنایه نوشت: «با توجه به سیاست‌های بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در ٤ روز گذشته شاهد ثبات در شاخص بورس هستیم! و شاخص روی همان یک و ۳۰۰ مانده است! و این دستاوردی بزرگ برای سیاستگذاران و مدیران اقتصادیست! پیشنهاد می‌شود تا ١٢ مرداد تهران تعطیل باشد.» از این دست کنایه‌ها در طول روزهای گذشته در شبکه‌ اجتماعی توییتر و اینستاگرام زیاد دیده می‌شد اما با این حال در میان فضای توییتر بورسی‌ها خیلی خبری از پیش‌بینی یا چشم‌انتظاری برای شروع به کار بورس از امروز دیده نمی‌شد. موضوعی که برخلاف دیگر تعطیلات چند روزه گذشته بود. چراکه همیشه کاربرانی پیدا می‌شدند که در صفحه‌هایشان پیش‌بینی‌هایی درباره بازار بعد از تعطیلات می‌نوشتند یا توصیه‌هایی به دیگر کاربران می‌کردند اما در فضای فعلی بورس آن‌طور که باید و شاید این پیش‌بینی‌ها و تحلیل‌ها خیلی خریدار ندارد و برای همین هم کسی درباره آن مطلبی نمی‌نویسد.

 

یکی از مهم‌ترین رویدادهای مالی شرکت‌ها، برگزاری مجامع عمومی عادی سالانه است. در این مجامع سرمایه‌گذاران با گرد هم آمدن در کنار هم، درباره مسائل مرتبط با صورت‌های مالی و سایر مسائل مهم قانون تجارت تصمیم‌گیری کرده و مطلع می‌شوند که بنا بر سیاست‌های شرکت تا چه میزان نسبت به دریافت سود نقدی محق خواهند بود.
بازار سهام یا به‌طور کلی‌تر بازار سرمایه در همه کشورهای جهان به‌عنوان بازاری با پیچیدگی بسیار شناخته می‌شود. این بازار اگرچه همچون هر بازار دیگری بستری برای مبادله دارایی میان خریداران و فروشندگان است با این وجود به سبب آنکه بر پایه مجموعه‌ای از مفاهیم و قوانینی انتزاعی‌تر استوار است، نسبت به سایر این بازارها جزییات بیشتری را شامل می‌شود. به همین دلیل است که به گفته تمامی کارشناسان بازارهای مالی حضور در بازارهایی نظیر بازار سهام یا سایر بخش‌های بازار سرمایه دقت و دانش بیشتری را می‌طلبد.

تجربه یک سال گذشته بورس تهران تاکنون به‌خوبی نشان داده است که بازار سرمایه در مواجهه با شرایط سخت اقتصادی ایران، با وجود آنکه مأمن مناسبی برای برای حفظ ارزش پول بوده اما در عین حال بازاری است که بنا بر پیچیدگی‌های یاد‌شده از ریسک بالایی برای سرمایه‌گذاری برخوردار است. همین امر سبب شده تا در طول ماه‌های اخیر شاهد ضرر و زیان بسیاری در میان سرمایه‌گذاران کم‌تجربه بازار باشیم. با وجود اینکه بخش زیادی از این زیان ناشی از شناخت اندک نسبت به عوامل موثر بر تغییرات قیمت سهام بوده است، با این حال نبود دیدگاه بلندمدت نیز سبب شده تا سرمایه‌گذاران در مواجهه با نوسان از خود هیجان بیشتری نشان بدهند. دقیقا به همین دلیل بوده که در طول چند سال گذشته به‌ویژه از زمان رشد قیمت ارز تاکید کارشناسان برای سرمایه‌گذاری مردم عادی بیشتر بر پایه سرمایه‌گذاری بلندمدت و بر اساس مؤلفه‌های بنیادی بوده است. این نوع از سرمایه‌گذاری اگرچه نسبت به رویکرد کوتاه‌مدت سرمایه‌گذاران را در معرض ریسک کمتر قرار می‌دهد و افق بلندمدت‌تر را برای کسب سود پیش‌روی آنها می‌گذارد، با این حال خود نیز جزییاتی دارد که باید به‌خوبی مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار بگیرد. برای مثال یکی از این مسائل کیفیت سود شرکت‌ها است که بررسی آن نیاز به داشتن تحلیل درست از عملکرد جاری و آتی شرکت و همچنین کیفیت سود آن دارد، به‌همین دلیل است که برای سرمایه‌گذاران بلندمدت اعم از حقیقی و حقوقی مجامع عمومی و فوق‌العاده از اهمیت بسزایی برخوردار هستند.

انواع مجامع
اگر بخواهیم تصویری کلی از مجامع برگزار شده برای شرکت‌ها ارائه دهیم به‌طور کلی نخستین نکته مهم درباره این مجامع انواع آن است. هر شرکت در محدوه زمان فعالیت خود چه طولانی باشد و چه کوتاه سه نوع مجمع برگزار می‌کند. این سه مجمع عبارتند از: مجمع‌عمومی موسس، مجمع‌عمومی عادی سالانه و مجمع‌عمومی فوق‌العاده. در این میان نوع اول مجمع تکرار شونده نیست و از آن جهت که برای سرمایه‌گذاران بورس اهمیتی ندارد به آن نمی‌پردازیم. با این حال دو نوع دیگر یعنی مجمع‌عمومی عادی سالانه و مجمع‌عمومی فوق‌العاده جزو مجامعی هستند که می‌توانند نقش مهمی در عایدی سرمایه‌گذاری سهامداران داشته باشند. البته اتکا به این گذاره به معنای آن نیست که فعالیت شرکت نقش کمتری در دسترسی به سود شرکت‌ها دارد، با این حال باید توجه داشت که در نهایت شرکت هر‌چه که سود ساخته باشد در نهایت آن را در مجمع و متناسب با برنامه مالی شرکت تقسیم خواهد کرد. دقیقا به همین دلیل است که مجمع‌عمومی سالانه از اهمیت بسزایی برای سهامداران خرد برخوردار است.

مجمع‌عمومی فوق‌العاده به این دلیل برای سرمایه‌گذاران بلندمدت از اهمیت برخوردار است که بسیاری از تصمیمات مهم و آینده‌ساز شرکت‌ها نظیر تصویب طرح‌های توسعه‌ای یا خرید و فروش دارایی با‌اهمیت در آن تصویب می‌شود. همچنین هر نوع فرآیند افزایش سرمایه، تجمیع یا تجزیه سهام در این نوع مجامع قابل پیگیری و تحقق است. دقیقا به همین دلیل است که مجامع‌عمومی فوق‌العاده می‌توانند بر روند درآمد‌زایی یک شرکت اثر بگذارند. سرمایه‌گذاران در صورتی‌که طرح توسعه مصوب در یک مجمع را درآمدزا ببینند، به دلیل افزایش ارزندگی بر خرید سهام خود در آن شرکت می‌افزایند و در صورتی که آن را بیش از حد دور از دسترس یا زیان‌ده تلقی کنند سهام خود در آن شرکت را خواهند فروخت. ‌

در باب تقسیم سود
اما مجامع‌عمومی سالانه به‌عنوان متداول‌ترین گردهمایی قانونی سهامداران چه‌سازو کاری دارند؟ بر اساس ماده ۸۹ قانون تجارت، مجمع عمومی عادی باید سالی یک‌بار در موقعی که در اساسنامه پیش‌بینی شده است برای رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان سال مالی قبل و صورت دارایی و مطالبات و دیون شرکت و صورت حساب دوره عملکرد سالانه شرکت و رسیدگی به گزارش مدیران و بازرس یا بازرسان و سایر امور مربوط به حساب‌های سال مالی تشکیل شود. در این مجمع است که مقرر می‌شود سهامداران به چه نسبتی از سود سالانه شرکت دسترسی دارند. همچنین بر اساس ماده‌۹۰ تقسیم سود و اندوخته بین صاحبان سهام فقط پس از تصویب مجمع عمومی حائز خواهد بود و در صورت وجود منافع تقسیم ۱۰درصد از سود ویژه سالانه بین صاحبان سهام الزامی است. همچنین هر شرکت وظیفه دارد تا بنا بر الزامات قانون تجارت و مطابق با ماده ۲۴۰ تا ۸ماه پس از برگزاری مجمع‌عمومی عادی سالانه سود مقرر در مجمع را به سرمایه‌گذاران پرداخت کند. طبیعتا اگر شرکتی در این زمینه دارای طرح‌های توسعه‌ای باشد یا درصدد افزایش سرمایه از محل سود انباشته برای تامین سرمایه در گردش یا مقاصدی به‌جز آن برآید، افزایش سرمایه از محل سود انباشته در دستور کار شرکت قرار خواهد گرفت که تصویب آن منوط به تشکیل مجمع عمومی فوق‌العاده است؛ این فرآیند نیز نوعی تقسیم سود خواهد بود که در آن سرمایه‌گذار به‌جای دریافت وجه نقد مجددا سهام شرکت را دریافت خواهد کرد. لازم به ذکر است که هر شرکت وظیفه دارد تا حداکثر پس از چهار ماه از پایان سال مالی خود به برگزاری مجمع عمومی سالانه اقدام کند.

مجامع‌ عادی سالانه شرکت‌های بورسی در حالی به پایان رسید که امسال این مجامع به دلیل شیوع ویروس کرونا آنلاین برگزار شد. همین مساله مشکلاتی را برای سهامداران ایجاد کرد؛ یکی از این مشکلات فراهم نشدن امکان سوال و جواب بین سهامداران و هیات‌مدیره شرکت‌ها بود.
زشت و زیبای بزرگ‌ترین اجلاس بورسی
برخی از کارشناسان بازار سرمایه معتقدند کرونا فرصتی برای هیات‌مدیره شرکت‌ها فراهم ساخت که از ارائه اطلاعات دقیق و همچنین پاسخ به پرسش سهامداران فرار کنند. از این‌رو آنان بر لزوم وجود کانون سهامداران حقیقی تاکید دارند و معتقدند از آنجا که باید به سمت برگزاری آنلاین مجامع حرکت کرد، وجود چنین ساختاری ضروری است تا از منافع سهامداران خرد دفاع شود. تقسیم سود شرکت‌ها از طریق سامانه سجام اما حسن مجامع امسال بود که به گفته کارشناسان کار را برای سهامداران راحت کرد و آنان را از بوروکراسی اداری نجات داد.

  اختلال در مجامع آنلاین
فرهاد رمضان، کارشناس بازار سرمایه: نخستین حسنی که مجامع امسال داشت این بود که تقربیا سر موعد مقرر برگزار شد. این اتفاق خوب در حالی بود که بازار و فعالان بازار سرمایه هم چنین انتظاری داشتند و انتظار آنان برآورده شد. علاوه بر این بعد از شرایطی که در طی هشت ماه گذشته بر بازار سرمایه حاکم بود و سهامداران و فعالان بازار منتظر اخبار و اطلاعات فنی و عملیاتی شرکت‌ها بودند، برخی از صنایع در مجامع با گزارش‌هایی که ارائه دادند، سهامداران را خشنود کردند. از همه مهم‌تر اینکه توانستند تحلیل‌های خوبی برای ادامه سال یعنی نیمه دوم سال داشته باشند. به‌طور قطع بهترین مرجعی که می‌تواند مورد استفاده سهامداران و فعالان بازار قرار گیرد و تحلیل کارشناسانه به آنان ارائه دهد و برایشان مفید باشد همین گزارش‌هاست. بنابراین مجامع امسال از این جهت قابل‌قبول و خوب بود. اما اشکالاتی هم وجود داشت. متاسفانه بیماری کووید-۱۹ باعث شد که مجامع امسال به صورت مجازی برگزار شود و همین مساله مشکلاتی ایجاد کرد چرا‌که پرسش و پاسخی که همیشه بین سهامداران و هیات‌مدیره انجام می‌شد مانند قبل نبود. به عبارت دیگر سهاداران نتوانستند آنطور که باید و شاید مانند گذشته پرسش‌های خود مطرح کنند و همگان نیز از این پرسش‌‌ها مطلع شوند. البته ناگفته نماند فضایی ایجاد شده بود که امکان پرسش و پاسخ برای سهامداران فراهم شود ولی این فضا نتوانست به‌درستی کار کند. حضور سهامداران در مجامع و سوال‌هایی که در آن بین آنان و هیات‌مدیره شرکت‌ها ردوبدل می‌شود کمک می‌کند به اینکه اطلاعات کاملی از شرکت‌ها دریافت شود. این اتفاقی که امسال افتاد باعث شد به اهمیت وجود کانون سهامداران حقیقی پی ببریم، بنابراین لازم است در چنین شرایطی که امکان حضور همگانی در مجامع وجود ندارد و به صورت محدود انجام می‌شود، کسانی باشند که نماینده بخشی از سهامداران باشند و در مجامع شرکت و از منافع سهامداران حقیقی دفاع کنند.

با توجه به تغییراتی که امسال در آهنگ نوسان نرخ‌هایی که بر بازار سرمایه تاثیرگذار است، داشتیم و همچنین انتخابات ریاست‌جمهوری و تغییرات دولت مجامع امسال بسیار مهم بود و ‌می‌توانست اطلاعات مهمی را به سهامداران بدهد که خوشبختانه این کار انجام شد و با ارائه گزارش‌ها ابهاماتی که طی چند ماه گذشته نسبت به شرایط جاری و عادی شرکت‌ها وجود داشت، برطرف شود و اقبال به خیلی از صنایع برگردد. همچنین سهامداران بتوانند صنایع پیشرو را در بازار شناسایی کنند. بنابراین حسن مجامع امسال این بود که سر موعد مقرر برگزار و گزارش‌های خوبی ارائه شد و نکته منفی این بود که سهامداران نتوانستند از پرسش و پاسخ هم در یک جلسه حضوری بهره‌مند شوند که ان‌شاالله در‌ آیند این روند به روال قبلی خود بازگردد.

درباره سود تقسیمی شرکت‌ها هم اعتقادم بر این بود که اگر می‌خواهیم از بحران ریزش بازار سرمایه خارج شویم و اقبال را به بازار برگردانیم باید شرکت‌ها تا جایی‌که قانون مالی آنان اجازه می‌داد حداکثر سود را بین سهامداران خود تقسیم کنند. این مساله می‌توانست به رشد بازار بسیار کمک کند و اقبالی را که از دست رفته تا حدی به بازار برگرداند. برخی از شرکت‌ها معذوریت‌هایی برای تقسیم سود داشتند ولی در برخی از صنایع هم تقسیم سودها خوب بود. شرکت‌هایی که شرایط خوبی را تجربه کرده بودند و آینده خوبی داشتند تقسیم سود خوبی کردند ولی سهم‌هایی هم داشتیم که تقسیم سود خوبی نداشتند و انتظار بیشتری از آنها می‌رفت. مثلا صنایع فلزی و معدنی بهترین عملکرد را در تقسیم سود داشتند و جزو محدود صنایعی بودند که توانستند با تقسیم سود اقبال را به صنعت خود بازگردانند. درباره صنایع پتروشیمی هم انتظاری که از تقسیم سود آنها بود برآورده نشد ولی آنها هم در کل تقسیم سود بدی نداشتند. صنایع معدنی‌ بهترین تقسیم را داشتند و تقسیم سود آنان نسبت به سایر صنایع موجه‌تر بود.

  خوش‌خبری‌ کامودیتی‌ها
علیرضا تاجبر، کارشناس بازار سرمایه: برای ارزیابی مجامع شرکت‌ها باید آنها را دو بخش کنیم؛ یک دسته شرکت‌هایی که صادرات‌محور هستند و فروش آنها به نرخ‌های جهانی و نرخ دلار بستگی دارد. اینها مجامع خیلی خوبی داشتند و گزارش‌های آنها عالی بود و در مجامع هم اخبار خوبی به سهامداران خود مخابره کردند. در کنار آنها شرکت‌های پالایشگاهی هم به همین صورت بودند و امیدی را نسبت به رشد سودآوری به سهامداران دادند. منتها مانند گذشته همچنان شرکت‌هایی که در گروه خودرویی‌ها بودند و برخی از بانک‌هایی که زیان‌ده هستند همچنان سودتقسیمی نداشتند و سود تقسیمی آنان تا جایی‌که اطلاع دارم خوب نبوده است. مورد مهم دیگر که در مجامع امسال اتفاق افتاد تقسیم سود از سامانه سجام در کوتاه‌ترین مدت است. برخی از شرکت‌ها از این روش استفاده کردند و نسبت به سال گذشته بیشتر به این روش روی آوردند. این اتفاق از نظر سهامداران اتفاق مبارکی است و امیدواریم درباره تمام شرکت‌ها این مساله اجرا شود. در گذشته اینگونه بود که هر سهامداری بعد از چند ماه باید می‌رفت در بانک حساب باز‌می‌کرد و بعد از چند ماه پول به حسابش واریز می‌شد اما الان اینگونه شده است که از طریق سامانه سجام در مدت خیلی کوتاه یکی دو ماهه سود به حساب سهامدار واریز می‌شود. امسال بیشتر شرکت‌ها به این سمت روی آوردند و امیدواریم روزی برسد که تمام شرکت‌ها این رویه را در پیش بگیرند.

علاوه بر این امسال مجامع به صورت آنلاین برگزار شد و این اتفاق تجربه اول ما بود؛ بنابراین خلأ‌‌هایی وجود داشت. شرکت‌ها لینک‌های ارتباطی را در اختیار همه سهامداران گذاشتند اما در حیطه پاسخگویی به سهامداران با مشکل مواجه بودیم. با همه اینها به عنوان تجربه اول عملکرد خیلی خوبی بود و امید است در آینده خلأ‌هایی که وجود داشت نیز برطرف شود.

  ابهامات مجامع آنلاین
پیمان حدادی، کارشناس بازار سرمایه: متاسفانه شرکت‌ها و ناشران بیماری کرونا را بهانه کردند و از حضور خیلی از سهامداران خرد در مجامع جلوگیری شد. باید مشخص شود مجامع آنلاین است یا حضوری؟

اگر قرار به برگزاری مجامع به صورت آنلاین است باید مشخص شود سوالاتی که سهامداران خرد مطرح می‌کنند چگونه است و مدیران شرکت‌ها پاسخگوی همه سوالات هستند یا خیر؟ و آیا نماینده سازمان بورس که در مجمع حضور دارد بر این موارد نظارت دارد یا خیر؟ یا اگر قرار نیست مجامع به صورت آنلاین برگزار شود حضور سهامداران چگونه خواهد بود؟ کمااینکه به هر حال باید به سمت برگزاری آنلاین مجامع حرکت کنیم چرا‌که خیلی از شرکت‌ها مجامعشان در شهرهای مختلف است و امکان حضور سهامداران خرد فراهم نیست. علاوه بر این در بسیاری از مواقع مدیران شرکت‌ها پاسخگوی سهامداران نیستند و سوالاتی که مطرح می‌شود به‌ویژه سوالات درباره نحوه فروش و نوع فروشی که شرکت‌ها انجام می‌دهند از سوی هیات‌مدیره‌ها بی‌پاسخ می‌ماند یا خیلی سطحی و کلی به سهامدار پاسخ داده می‌شود. به هر حال مدیری که منتخب سهامدار عمده است باید در راستای منافع سهامدار عمده حرکت کند و در این بین اگر منافع سهامدار خرد از بین برود پاسخگو نیست. بنابراین باید فکری به حال این مساله شود.

مساله بعدی در مجامع امسال بحث پرداخت سود تقسیمی شرکت‌ها بود که درصد پرداخت سود و میزان آن نسبت به سال‌های گذشته بهتر بود. حسن دیگری که داشت این بود که نسبت به سال‌های گذشته شرکت‌های بیشتری از طریق سامانه سجام سود خود را پرداخت خواهند کرد و این مساله می‌تواند نکته مثبت مجامع امسال باشد. اما همچنان بحث حاکمیتی شرکت‌‌ها مطرح است و می‌بینیم که در مجامع منافع سهامداران خرد رعایت نمی‌شود. این بزرگ‌ترین مشکلی بود که در مجامع امسال شاهد بودیم و قابل تامل است.

امسال پتروشیمی‌ها همچون سال گذشته تقسیم سود خوبی داشتند و در برخی از مجامع هم هیات‌رئیسه مجمع به‌درستی از حقوق سهامداران خرد دفاع کردند. به‌عنوان مثال در یکی از مجامع خودروسازی هیات‌رئیسه مجمع از قیمت‌گذاری دستوری خودرو از مسوولان گلایه داشت. در یکی از مجامع شرکت‌های انفورماتیک نیز از بانک مرکزی گلایه وجود داشت. این نوع انتقادها هم بود که سازنده است چرا‌که توسعه آن شرکت و در نتیجه توسعه و پیشرفت آن و همچنین منافع سهامداران را در پی دارد.

 

اولین ماه از فصل گرم سال برای بورس‌بازان گرمای بیشتری داشت. ماهی که شاهد ترافیک برگزاری مجامع سالانه بودیم. نگاهی به سامانه کدال نشان می‌دهد سهامداران بیش از ۴۰۰ شرکت سهامی به صورت حضوری یا مجازی برای بررسی صورت‌های مالی سال ۹۹ دور هم گرد آمدند. در این میان بنگاه‌های بورسی و فرابورسی به طور متوسط اقدام به تقسیم سود ۵۵ درصدی میان سهامداران خود کردند. این مهم «دنیای اقتصاد» را بر آن داشت تا به بررسی اجمالی سودهای تقسیمی توسط شرکت‌ها و صنایع مختلف بازار سهام بپردازد.

برگزاری مجامع عادی سالانه شرکت‌های سهامی که در ماه‌های ابتدایی سال‌جاری آغاز شد، در پایان تیرماه به اوج خود رسید و در مجموع گزارش‌های ارسالی روی سامانه کدال تا ساعت 16 روز یکشنبه 3 مردادماه، فعالان بازار سهام شاهد برگزاری بیش از 400 مجمع عادی سالانه بودند. به این ترتیب از 413 هزار و 892 میلیارد تومان سود ساخته‌شده در سال مالی 99، بنگاه‌های بورسی و فرابورسی اقدام به تقسیم سود 228 هزار و 975میلیارد تومان (معادل 55 درصد) میان سهامداران کردند.

این موضوع «دنیای‌اقتصاد» را بر آن داشت تا به بررسی اجمالی میزان سودهای تقسیمی توسط شرکت‌های سهامی، صنایع 41گانه بازار و همچنین کیفیت سودهای تقسیم شده با توجه به عملکرد صنایع بپردازد.  بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد به‌طور میانگین در مجامع برگزار شده شرکت‌های سهامی، فعالان بازار شاهد تقسیم سود حدود 55 درصدی بودند. از این‌رو شرکت‌های سهامی در مجموع طی سال 99، معادل 413 هزار و 892 میلیارد تومان سود ساختند که 228هزارو 975 میلیارد تومان آن را میان سهامداران خود تقسیم کردند. موضوعی که همواره از جذابیت بالایی برای سهامداران شرکت‌ها برخوردار بوده و هست. البته باید توجه داشت که تقسیم سود بالا در مجامع عادی سالانه همواره نکته مثبتی قلمداد نمی‌شود و در برخی موارد از نبود چشم‌انداز مشخص و البته برنامه‌های توسعه‌ای در شرکت خبر می‌دهد و در برخی موارد دیگر تنها برای راضی نگه‌داشتن سهامداران خرد شاهد تقسیم سود نقدی در مجامع عادی سالانه هستیم. از این‌رو است که عموما کارشناسان تاکید می‌کنند که ثبات در رویه سودآوری نیازمند افزایش تولید و بهره‌وری است. موضوعی که برخی اوقات با تقسیم سود پایین در مجامع شرکت‌ها حاصل می‌شود.  در گزارش پیش‌رو عملکرد شرکت‌ها در مجامع (سود تقسیمی و سود محقق‌شده برای سال مالی 99) به صورت جدول برای 411شرکت در صفحه 21 آمده است.

بیشترین درصد تقسیم سود در مجامع مربوط به سال 99، با تقسیم 144 درصدی از آن سهامداران شرکت تولید نیروی برق آبادان شد. این شرکت که سال 99 را با شناسایی سود 8/ 38تومانی به ازای هر سهم به پایان رسانده بود، در مجمع عمومی عادی سالانه خود 56 تومان سود تقسیم کرد. در مجموع 11 شرکت سهامداران خود را با تقسیم سود بیش از 100درصدی رهسپار منزل کردند. در آن‌سو اما 34 بنگاه بورسی و فرابورسی سودی میان سهامداران خود تقسیم نکردند که از میان آنها 13 شرکت زیان‌ده بودند و سودی برای تقسیم در اختیار نداشتند. کمترین تقسیم سود مجامع امسال اما به بانک تجارت اختصاص داشت. این شرکت که سال گذشته 5/ 64 تومان سود شناسایی کرده بود، تنها 3 ریال آن را میان سهامداران تقسیم کرد. پس از آن نیز بانک صادرات با تقسیم سود 11 ریالی از 67 تومان سود ساخته شده بود. در مجموع در مجامع مربوط به دوره مالی سال 99، 178 شرکت کمتر از نیمی از سود ساخته‌شده را تقسیم کردند که در این میان 42 بنگاه بورسی و فرابورسی تقسیم سود کمتر از 10 درصدی داشتند.

  تقسیم سود بالا در صنعت پتروشیمی
31 شرکت زیرمجموعه گروه محصولات شیمیایی به مجمع رفتند و در مجموع میانگین سود 88 درصدی تقسیم کردند. بیشترین درصد تقسیم سود در میان پتروشیمی‌ها نیز به تقسیم سود 99درصدی پتروشیمی فن‌آوران اختصاص داشت. به این ترتیب «شفن» که موفق به ساخت سود 6439 تومانی به ازای هر سهم شده بود، در مجموع عمومی سالانه خود که 15 تیرماه برگزار شد، 6400 تومان آن را میان سهامدارنش تقسیم کرد. پس از آن نیز «پارس» با تقسیم سود حدود 98 درصدی، در رده‌ بعدی بیشترین درصد تقسیم سود در گروه محصولات شیمیایی قرار گرفت. در حال‌حاضر صنعت پتروشیمی به‌عنوان صنعتی بالغ در کشور به‌شمار می‌رود. با وجود رشد سودآوری شرکت‌های پتروشیمی اما درصد تقسیم سود بالا توسط این شرکت‌ها، این شائبه به ذهن متبادر می‌شود که پتروشیمی‌ها دیگر چشم‌اندازی برای رشد و توسعه بیشتر فعالیت‌های خود ندارند. این در حالی است که تداوم سودآوری شرکت‌های مزبور نیازمند طرح‌های توسعه‌ای بیشتر است که منابع مالی آن نیز می‌تواند از درون این صنعت تامین شود. همانطور که پیش‌تر نیز اشاره شد، هر چند تقسیم سود بالا در مجامع شرکت‌های سهامی از جذابیت بالایی برخوردار است، اما سهامدار باید سهامداری کند و تداوم سهامداری در یک شرکت نیز نیازمند رشد سودآوری آن به مدد توسعه پروژه‌های در دست اجراست.

  معدنی‌ها و تقسیم سود 64 درصدی
اکثر شرکت‌های زیرمجموعه گروه استخراج کانه‌های فلزی، مجامع عادی سالانه خود را به تیرماه موکول کردند. این شرکت‌ها به‌طور میانگین تقسیم سود 64 درصدی را در کارنامه سال 99 خود ثبت کردند. در این میان بیشترین سهم با بیش از 90 درصد تقسیم سود نقدی، به دو شرکت سنگ‌آهن گهرزمین و فراوری معدنی اپال کانی پارس رسید. به این ترتیب «کگهر»، 170 تومان از 173 تومان سود محقق‌شده در سال 99 را میان سهامداران خود تقسیم کرد. «اپال» نیز در حالی طی سال مالی منتهی به اسفند 99، به میزان 70 تومان سود محقق کرده بود که در مجمع سالانه خود 63 تومان سود تقسیم کرد. اما شرکت‌هایی که به‌عنوان دوقلوهای سنگ‌آهنی شناخته می‌شوند نیز تقسیم سود بیش از ۶۰ درصدی داشتند. «کچاد» و «کگل» بیشترین سهم از ارزش بازار گروه خود را در اختیار دارند. دو شرکت مذکور در سال 1400، به ترتیب 69 و 68 درصد از سود محقق‌شده خود در سال 99 را میان سهامدارانشان تقسیم کردند. در شرایط فعلی نیز چشم‌انداز مناسبی پیش‌روی «کگل» و «کچاد» وجود دارد که می‌تواند سبب افزایش سودآوری این دو شرکت در سال‌جاری شود.

  چشم‌انداز روشن گروه فلزات
سهامداران گروه فلزات اساسی مجامع سال مالی گذشته این شرکت‌ها را با تقسیم سود (میانگین گروه) 34 درصدی ترک کردند. بررسی 29 مجمع عادی سالانه تشکیل شده در میان نمادهای زیرمجموعه گروه فلزات اساسی نشان می‌دهد شرکت مس شهیدباهنر با نماد «فباهنر» با تقسیم سود 101 درصدی، بیشترین سود تقسیمی در این گروه را به خود اختصاص داد. در مقابل اما 5 شرکت فلزی نیز سهامداران خود را با تقسیم سود کمتر از 20 درصد راهی منزل کردند. در این‌خصوص می‌توان به نمادهای «فولای»، «فلوله»، «فتوسا»، «کویر» و «فمراد» اشاره کرد. در میان دو بزرگ این گروه، مجموع عمومی شرکت فولاد‌مبارکه اصفهان به تقسیم سود نرسید و به تنفس خورد. «فملی» نیز سهامداران خود را با تقسیم سود 22 درصدی بدرقه کرد. بهبود سودآوری بنگاه‌ها در سال 99 عمدتا تحت‌تاثیر رشد قیمت‌ جهانی کالاها به‌ویژه در بخش فلزات پایه و نفت رخ داد. ریکاوری جهانی پس از آغاز واکسیناسیون کووید در کنار بسته محرک مالی چند تریلیون دلاری آمریکا و آغاز انتقال انرژی از سوخت‌های فسیلی به تجدیدپذیرها از مهم‌ترین عواملی بود که سبب رشد قیمت‌های جهانی به‌ویژه درباره فلز مس شد. این عامل در کنار رشد بیش از 50 درصدی نرخ دلار در این سال، جان تازه‌ای به وضعیت شرکت‌های وابسته به بازارهای کالایی در بازار سهام بخشید و تقاضای سهام مزبور را افزایش داد. در این میان، شرکت‌هایی همچون فولاد‌مبارکه خودنمایی می‌کنند که سال 99 را با رشد سودآوری پشت‌سر گذاشته‌ است. این شرکت در دوره ۱۲ ماه منتهی به اسفند 99، به ازای هر سهم 6/ 130 تومان سود محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال 98، حکایت از رشد 159 درصدی دارد. تقسیم سود نسبتا پایین این شرکت‌ها می‌تواند به دلیل پروژه‌های توسعه‌ای در دست اجرای این شرکت باشد. موضوعی که بار دیگر یادآوری می‌کند که ثبات در رویه سودآوری نیازمند افزایش تولید و بهره‌وری است.

  خودروساز‌های پرطرفدار اما زیان‌ده
 وضعیت نامناسب شرکت‌های خودروساز همچنان ادامه دارد و سبب شده سهامداران نمادهای زیرمجموعه این گروه، هر سال ناراضی مجامع این شرکت‌ها را ترک کنند. بررسی 29‌شرکت زیرمجموعه گروه خودرو و ساخت قطعات که در سال‌جاری به مجمع رفتند، نشان می‌دهد به‌طور میانگین بدون در نظر گرفتن شرکت‌های زیان‌ده، 17درصد سود میان سهامداران این گروه تقسیم شده است. در میان شرکت‌های این گروه، 8شرکت مجامع خود را بدون تقسیم سود برگزار کردند و تنها 2شرکت خودرویی، تقسیم سود بالای ۵۰درصد را در کارنامه خود ثبت کردند. بیشترین درصد تقسیم سود در میان خودرویی‌ها با تقسیم حدود 93 درصدی به سهامداران سازه‌پویش اختصاص پیدا کرد. «خفنر» نیز امسال سود بیش از 60 درصدی میان سهامداران خود تقسیم کردند. 4 شرکت خودرویی نیز با توجه به زیان‌ده بودن امسال از تقسیم سود بازماندند. در این‌خصوص می‌توان به ایران‌خودرو اشاره کرد که زیانی معادل 514 ریال به ازای هر سهم در صورت‌های مالی سال 99 خود شناسایی کرد. افزایش قیمت نهاده‌های تولید یکی از مهم‌ترین‌ معضلات کنونی در صنعت خودرو است. در عین حال، صنعت مزبور همواره بیشترین تاثیر را از ریسک‌های سیاسی پذیرا بوده است. در شرایط کنونی تحریم‌های بین‌المللی بار دیگر فعالیت خودرویی‌ها را تحت‌الشعاع قرار داده و چشم‌انداز این گروه با ابهام جدی مواجه است. این موضوعات در کنار یک بام و دو هوای همیشگی برای تعیین نرخ خودرو از سوی شورای رقابت، صنعت خودرو را با شرایط نامساعدی مواجه کرده است. «خساپا»، «خپارس» و «خزامیا» دیگر شرکت‌هایی بودند که سال گذشته را با زیان به پایان رساندند.

  تقسیم سود قطره‌چکانی بانک‌ها
8 بانک امسال به مجمع رفتند که همگی روزهای پایانی تیرماه را به این کار اختصاص دادند. در این میان سهامداران بانکی به‌طور متوسط شاهد تقسیم سود حدود 5 درصدی این شرکت‌ها بودند. در این گروه بانک سینا که 1/ 19 تومان سود در سال 99 شناسایی کرده بود، در مجمع خود 7 تومان به ازای هر سهم میان سهامداران تقسیم کرد تا با تقسیم سود 37 درصدی در صدر دیگر نمادهای بانکی قرار گیرد. دو بانک خاورمیانه و ملت نیز در مجامع امسال خود تقسیم سود بیش از 10 درصدی داشتند و دیگر بانک‌ها یا سودی تقسیم نکردند («ونوین»، «وپست»، «وپارس») یا کمتر از 2درصد تقسیم سود داشتند.

 

شرکت خدمات فنی فولاد یزد از تصمیم هیات مدیره به انجام مرحله دوم افزایش سرمایه به میزان 36 درصد خبر داد.

بر این اساس، “خفولا” پیرو تصمیمات مجمع فوق العاده سوم اسفند سال گذشته مبنی بر تصویب افزایش سرمایه از 6 به 15 میلیارد تومان در نظر دارد نسبت به انجام مرحله دوم افزایش سرمایه از 11 به 15 میلیارد تومان اقدام کند.

تامین مالی این شرکت حاضر در تابلو زرد بازار پایه در صورت موافقت سازمان بورس از محل سود انباشته اعمال می شود تا صرف اصلاح ساختار مالی شود

شرکت نورد و لوله اهواز در یک اطلاعیه گروه الف از موضوع «شروع مجدد فعالیت متوقف شده قبلی» خبر داده است. بر اساس این اطلاعیه برق کارخانه‌ها که قطع شده بود با پیگیری‌های لازم وصل و کوره‌ها و تولیدات کارخانه‌ها شرکت مجددا شروع شد.

این شرکت در تاریخ ۲۶ تیر ماه از طریق اطلاعیه‌ای در سایت کدال خبر از توقف تولید خود به علت کاهش مصرف برق داده بود. آن طور که در اطلاعیه جدید این شرکت گفته شده، قطعی برق کارخانه‌ها شرکت نورد و لوله اهواز موجب تعطیلی خود شرکت و بیش از ۵۰ کارخانه مصرف‌کننده محصولات این شرکت شده بود. اکنون اعلام شده که این مشکل مرتفع شده و برق موردنیاز جهت تولید به شرکت اختصاص یافته و به مدار تولید بازگشته است. در پیوست این اطلاعیه، مدیرعامل و نایب‌رئیس هیات‌مدیره شرکت یادشده اعلام کرده است: «امید است با توجه به تعاملات سازنده و اطلاع‌رسانی‌های انجام شده روند سهم از صف فروش تعدیل شده و بازار با روندی مثبت به سهام این شرکت اقبال نشان دهد.»

چکاوه در تیر درآمد‌های عملیاتی خود را بالغ‌بر ۲۲۱ میلیارد ریال شناسایی کرد و از ابتدای سال مالی تا پایان تیرماه نیز مجموع درآمد‌های حاصل‌شده این شرکت کاغذ ساز برابر با ۸۷۲ میلیارد ریال بوده که تمامی درآمد‌های به ثبت رسیده این شرکت از فروش محصول در بازار داخلی به‌دست‌آمده است .

درآمد‌های عملیاتی چکاوه در تیرماه سال ۱۴۰۰ در مقایسه با ماه گذشته با کاهش ۴.۴۹ درصدی مواجه بوده و نسبت به دوره مشابه سال گذشته نیز ۱۰۶ درصد رشد را به همراه داشته، همچنین درآمدی که از ابتدای سال مالی تا پایان تیرماه به‌دست‌آمده نسبت به سال گذشته ۸۴ درصد افزایش پیداکرده است.

بیشترین درآمدی که طی این ماه حاصل‌شده از محل فروش محصول «فلوتینگ ۱۳۰ گرمی» با ۱۶۵.۶۷۶ میلیون ریال بوده و محصول دیگری که توسط این شرکت به فروش رسیده «کاغذ قهوه‌ای» با ۵۵.۳۸۶ میلیون ریال بوده است.

فروش محصولات چکاوه در تیرماه سال جاری برابر با ۱.۷۹۷ تن گزارش‌شده که نسبت به ماه گذشته نزدیک به ۷ درصد افزایش پیداکرده، بیشترین مقدار فروش در اختیار «فلوتینگ ۱۳۰ گرمی» با ۱.۳۰۱ تن بوده که نرخ فروش این محصول ۱۲۷.۳۴۵.۱۱۹ ریال به ثبت رسیده که در مقایسه با ماه گذشته ۱۱ درصد کاهش پیداکرده است.

 

بنا بر گزارش‌ها، شمار دستگاه‌های خودپرداز بیت کوین در سراسر جهان از مرز ۲۴,۰۰۰ عدد گذشته است. این دستگاه‌ها در ۷۵ کشور نصب شده‌اند و آمریکا با ۲۱,۱۶۱ دارای بیشترین خودپرداز بیت کوین است. کانادا با ۱,۶۹۸ دستگاه رتبه دوم را در اختیار دارد و بریتانیا با ۱۷۴ خودپرداز بیت کوین در جایگاه بعد است. گفتنی است تعداد دقیق این دستگاه‌ها در حال حاضر ۲۴,۰۲۲ است

شرکت پخش البرز در تیرماه سال جاری مجموع درآمد‌های شناسایی‌شده از توزیع و فروش را برابر با ۶.۱۵۹ میلیارد ریال گزارش کرده، درآمد‌های به‌دست‌آمده از ابتدای سال مالی تاکنون بالغ‌بر ۲۰.۵۳۰ میلیارد ریال به ثبت رسیده است.

پخش البرز در تیرماه سال جاری نسبت به ماه گذشته ۲۶ درصد افزایش درآمد را از توزیع و فروش داشته و در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نیز ۶۱ درصد رشد را تجربه کرده، پخش البرز از ابتدای سال جاری تا پایان تیرماه توانسته نسبت به سال گذشته ۷۷ درصد افزایش درآمد را به ثبت برساند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما