معاملات سیمان یا هر کالای دیگری در بورس کالا از مسیر قیمتهای پایه آغاز میشود و اگر این نرخ به نسبت بالا باشد، به صورت عملی کاهش قیمت در تالار احتمال بسیار کمی دارد بنابراین گام اول تعدیل نرخ سیمان در بورس و بازار از مسیر قیمتهای پایه عبور میکند. انتظار تعدیل قیمتهای پایه در بورس کالا در هفته پیشرو گام اول برای بازگشت آرامش به این بازار است ولی در گام دوم باید به حجم عرضهها توجه کرد. با توجه به ابطال معاملات در هفته گذشته، پتانسیل رشد عرضهها در روزهای آینده وجود دارد ولی باید به نگرانیهای قطعی برق هم توجه کرد.
پس از اصلاح قیمت پایه و رشد عرضهها، مهمترین فاکتور برای آرامش بازار و افت نرخ آزادی عمل حداکثری است.ابطال گسترده معاملات سیمان در هفته گذشته در بورس کالا و متعاقب آن تعطیلات تهران و کرج موجب شد تا بحث سیمان و التهاب آن اندکی به حاشیه رود ولی این بازار باز هم در هفته پیش رو مستعد تغییرات بسیاری است. اینکه هنوز بخشی از سیمان کشور در یک زمان مشخص در بورس کالا مورد معامله قرار نمیگیرد مهمترین دلیل برای امکان انحراف در این بازار بوده و فاصله قیمتی یا رقابتهای گسترده و عدم تایید معاملات همگی نشانههای غیرقابل کتمان عدم تعادل در بازار سیمان بوده و هست. اینکه قیمتهای پایه در هفته گذشته با پراکندگی بسیاری همراه بوده خود نشان میدهد که مکانیزم قیمتگذاری در نرخهای پایه نیازمند اصلاح و بازبینی است. میتوان به صراحت عنوان کرد که قیمتهای پایه رقمی نیست که تغییر در آن امکانپذیر نباشد و پتانسیل گستردهای برای اصلاح و بازبینی آن در هفته پیشرو و عرضههای بعدی وجود دارد. اینکه عرضههای روزهای اخیر تجمیع خواهد شد و مجددا در بورس کالا عرضه میشود این امکان را به همراه میآورد که از یک سو از التهاب بازار کاسته شود و از سوی دیگر قیمتها چهرهای بازارپسندتر به خود بگیرند. اینکه بهای هر کیسه سیمان حتی به ارقامی نزدیک به ۱۰۰ هزار تومان نزدیک شود ، قطعا دادهای نیست که بتوان از کنار آن به سادگی عبور کرد. اینکه قیمتهای مختلف در نرخهای پایه در هفته گذشته تجربه شد و البته مورد تایید بورس کالا قرار گرفت نشان میدهد کلید ارزانتر شدن سیمان را بهتر است به جای بورس کالا در جای دیگری جستوجو کنیم آنهم در شرایطی که کاهش قیمتهای پایه اغلب به دوش عرضهکننده گذاشته میشود. به گزارش «ایسنا» سیدجواد جهرمی معاون عملیات و نظارت بورس کالا هفته گذشته در نشستی عنوان کرده بود افزایش قیمت متاثر از بورس کالا نبوده بلکه به علت شوک در طرف عرضه سیمان بوده است. در این راستا در مورد قیمت پایه ممکن است تعدیل صورت بگیرد. از طرف دیگر محدودیتی برای کاهش قیمت در تابلو وجود ندارد. اگر قیمتی منصفانه نیست عرضهکننده میتواند قیمت را کاهش دهد.
ذکر این مطلب ضروری است که عدم تعدیل قیمتهای پایه و اصلاح آن به این معنی است که تولیدات سیمان بسیاری از واحدهای تولیدی در کشور کاهش قیمتها را تجربه نخواهند کرد مگر آنکه خود تولیدکننده برای کاهش نرخ پیشقدم شود که اگر نگوییم غیرممکن است، احتمال آن بسیار ضعیف خواهد بود. در هر حال مسیر افت قیمتها از نرخهای پایه در بورس کالا میگذرد و اگر این اتفاق محقق نشود، افت قیمتی در کار نیست.
کل سیمان کشور در بورس کالا عرضه میشود
مصطفی طاهری در خصوص نشست اخیر در کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: در این نشست مقرر شد که همه سیمان تولیدی کشور در بورس کالا فروخته شود تا مشخص شود عرضه و تقاضای واقعی سیمان چقدر است؛ به زودی سایر تولیدکنندگان سیمان که هنوز وارد بورس کالا نشدهاند نیز پذیرش میشوند تا عرضه به مقداری افزایش یابد که کل تقاضا پاسخ داده شده و قیمت ها متعادل و منطقی شود.به گزارش سنا، افزایش یکباره قیمت سیمان ناشی از قطع برق کارخانهها باعث شد جلسهای در کمیسیون صنایع و معادن مجلس با حضور نمایندگان وزارت صمت و بازار سرمایه برگزار شود و تصمیماتی برای حل مشکلات بازار سیمان اخذ شد.
جزئیات نشست در مجلس
مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره نتایج این جلسه اعلام کرد: در این نشست تولیدکنندگان سیمان اعلام کردند به دلیل قطع برق، قادر به فعالیت همانند سابق نیستند و تولید کاهش یافته که در پایان این نشست مقرر شد اقدامات لازم برای وصل برق کارخانههای تولید سیمان تا آنجاکه ممکن است انجام شود.طاهری ادامه داد: در خصوص وضعیت بازار سیمان، برداشت بنده این است که به علت قطع برق، تولید کاهش یافته و این واقعیتی است که باید پذیرفت، اما در روزهای نخست قطعی برق، سیمانیها بهاندازه کافی سیمان در انبار داشتند و میتوانستند، عرضه را به مقدار سابق نگه دارند و آن را کم نکنند.
همه تولیدکنندگان سیمان وارد بورس کالا میشوند
نماینده زنجان در مجلس تاکید کرد: بههرحال، برق صنایع سیمان همین هفته وصل میشود و ما نیز پیگیری خواهیم کرد تا قیمتها به وضعیت قبل بازگردد و اجازه نخواهیم داد به مردم جفا شود؛ متاسفانه، این جهش قیمت در مورد محصولات دیگری مانند میلگرد و حتی مرغ نیز رخ داده است.عضو کمیسیون صنایع و معادن درباره جزئیات دیگر جلسه نیز گفت: نماینده وزارت صمت در این جلسه عرضه بخشی از سیمان در بورس کالا را عامل ناتوانی برای کنترل قیمت سیمانی که در بازار آزاد فروخته میشود اعلام کرد که نمایندگان بورس کالا هم در این جلسه، گزارش روند و نحوه عرضه سیمان در بورس را توضیح دادند. به گفته طاهری، سیمان در بورس حتی تا ۱۰ تن نیز عرضه شده و پیمانکاران خرد هم میتوانند از بورس کالا خرید داشته باشند و اتفاقا اینجا شفافیت بورس است که میتواند به ناهنجاریهای بازار سیمان پایان دهد.او ادامه داد: موضوع مهم این است که نمی توان مشکلات بازار را از چند مسیر حل کرد، نمیشود عرضه سیمان را به دو بخش داخل بورس کالا و خارج از آن تقسیم کرد و باید همه محصول در بورس فروخته شود تا مشخص شود عرضه و تقاضای واقعی سیمان چقدر است.این نماینده مجلس تاکید میکند که قطعا، شفافیت بورس از بازار سنتی بیشتر است و خریدار و فروشنده هر محصولی از بورس، قابل رصد هستند و به این ترتیب نظارت بر بازار سیمان نیز از مسیر بورس مهیا میشود.عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: قطعا اگر همه تولیدکنندگان، سیمان را در بورس کالا عرضه کنند چنین مشکلاتی پیش نخواهد آمد. بنابراین، قرار شد سایر تولیدکنندگان سیمان که هنوز وارد بورس کالا نشدهاند نیز وارد بورس شوند تا عرضه به مقداری برسد که لازمه متعادل شدن قیمتها در بازار است.
پس از رکوردشکنیهای پیدرپی قیمتی سنگ آهن در بازارهای جهانی که از ماههای پایانی سال ۲۰۲۰ آغاز شد و تا نیمه سال جاری میلادی نیز ادامه یافته، از رونق معاملات این محصول ظرف روزهای اخیر کاسته شد. برخی تحلیلگران افت بهای این محصول را که عمدتا از افت تقاضای چین نشأت میگیرد، سرآغازی برای سقوط قیمتی سنگآهن میدانند. اما برخی دیگر از تحلیلگران با این پیشبینی مخالف بوده و معتقدند نهتنها این کاهش نرخ تنها تعدیل قیمتی بوده و سنگآهن وارد چرخه نزولی (خرسی) نشده است. در عین حال زمینه برای افزایش تقاضای سنگآهن با خلوص بالا فراهم شده است که این موضوع میتواند از رشد قیمتی در این زمینه حمایت کند.
واگرایی نرخ سنگآهن و فولاد در معاملات آتی
ظرف روزهای گذشته از رونق معاملات سنگآهن در بازارهای مختلف دنیا با محوریت چین کاسته شد. آغاز بارانهای موسمی در مناطقی از چین که به تعطیلی فعالیتهای ساختوساز منجر میشود، یکی از مهمترین دلایل عقبگرد قیمتی سنگ آهن در این منطقه است. انجمن آهن و فولاد چین در کنفرانس مجازی مجمع سنگ آهن سنگاپور که در هفته قبل برگزار شد از افت تقاضا برای فولاد در این کشور بهدلیل گرمی هوا و آغاز بارانهای موسمی خبر داد. این موضوع ظرف روزهای اخیر بر بازار spot ( نقدی) شمش و محصولات فولادی چین اثرگذار شد و آرامشی نسبی بر روند معاملات این بخش حکمفرما بود. این رویه از رونق معاملات سنگ آهن چین کاست.
معاملات فیوچرز (آتی) بیلت و محصولات فولادی از این رویه کاهش قیمت مستثنی بودند؛ احتمال اعمال محدودیتهای بیشتر در تولید فولاد چین ظرف ماههای آینده بهمنظور کنترل آلایندگی هوا، دلیل رونق دادوستد در این بخش بود. در روزهای اخیر بهای سنگآهن و محصولات فولادی در معاملات فیوچرز نوسانی واگرا از یکدیگر پیدا کردند؛ درحالیکه سنگ آهن در مسیر افت نرخ قرار گرفته بود بر قیمت محصولات فولادی افزوده شد. افزایش واردات سنگآهن چین در ماه جاری میلادی (جولای) موضوع دیگری است که با برآورد افزایش عرضه به بازار ظرف روزهای آینده از افت قیمت سنگآهن در بازار داخلی چین حمایت کرده است.
در عین حال آمار تولید فولاد چین در نیمه ابتدایی سال جاری میلادی بیانگر جهش قابل ملاحظه تولید این کشور ظرف نیمه ابتدایی سال جاری میلادی است؛ بهگونهای که میزان تولید فولاد چین در این مدت از مرز 560 میلیون تن عبور کرده است. با توجه به برنامه در نظر گرفتهشده برای تولید فولاد این کشور در سال جاری که برابر یک میلیارد و 50 میلیون تن در نظر گرفته شده بود، انتظار میرود که فولادسازان این کشور در نیمه دوم سال مجبور به کاهش 15درصدی سطح تولید شوند. این موضوع با افت تقاضا برای سنگآهن، تعدیل قیمتی در این بازار را به همراه دارد. دولت چین ظرف روزهای اخیر از فولادسازان این کشور خواست به منظور فراتر نرفتن سطح تولید از میزان تعیین شده از میزان تولید فولاد خام خود بکاهند. با توجه به اینکه این دستور سیگنالی برای رشد قیمت شمش و محصولات فولادی بهشمار میرود، دولت چین از دولتهای محلی این کشور خواست تا با نظارت بیشتر بر معاملات فولاد منطقهای و جلوگیری از تقاضاهای سفتهبازی بازار را به لحاظ قیمتی کنترل کنند.
چرخه افزایشی آهن به پایان نرسیده
اگرچه قیمت سنگ آهن ظرف روزهای اخیر در مسیر کاهش نرخ نوسان دارد، اما بسیاری از تحلیلگران حاضر در مجمع سنگآهن سنگاپور، این افت نرخ را تنها تعدیل نسبی قیمت دانسته و معتقدند نباید آن را آغاز سقوط قیمتی در این بازار دانست.
نیکلاس اسنودن، یکی از سخنرانان مجمع سنگآهن سنگاپور، معتقد است چرخه گاوی (افزایشی) ایجاد شده برای سنگآهن همچنان به پایان نرسیده و بازگشت قیمتی سنگآهن به روال طبیعی خود تا سال 2023 به طول خواهد انجامید. در این شرایط سنگآهن با خلوص بالا بیشترین پتانسیل را برای رشد قیمت دارند. وی معتقد است دو ستون اصلی رشد قیمت سنگآهن یعنی محدودیت عرضه و افزایش تقاضا با محوریت چین همچنان پابرجاست که این موارد از تثبیت قیمتها در سطوح فعلی حمایت میکند. ظرف 2 سال آینده نمیتوان انتظار داشت که بر میزان عرضه سنگ آهن به بازارهای جهانی به شکلی قابل ملاحظه افزوده شود و همین موضوع از تثبیت قیمتی و حتی رشد نرخ در این بازار حمایت میکند. وی در ادامه افزود: زمانی میتوانیم بگوییم که سنگآهن وارد چرخه خرسی (کاهش) قیمت شده است که نرخ این محصول نسبت به زمان اوج آن، 20درصد کمتر شده باشد. (بیشترین نرخ معامله این محصول مربوط به نیمه ماه مه بود که قیمت 230 دلار برای هر تن سنگ آهن به ثبت رسید). ظرف این مدت چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده و واردکننده سنگآهن دنیا تمام تلاش خود برای کنترل نرخ سنگآهن را انجام داده اما هر موفقیتی که در این زمینه کسب کرده گذرا بوده است. یان اسپنس، تحلیلگر بازار منابع معدنی Peloton Capital دیگر سخنرانان مجمع سنگآهن سنگاپور بود که معتقد است افت قیمتی که برخی تحلیلگران در خصوص نرخ سنگآهن پیشبینی میکنند به سرعت در این بازار رخ نخواهد داد. البته انتظار تعدیل قیمتی در این بازار وجود دارد اما این موضوع به مفهوم سقوط قیمتی نیست.یان اسپنس افزود: با وجودی که گفته میشود بر میزان عرضه سنگآهن دنیا توسط شرکتهای بزرگ معدنی دنیا در نیمه دوم امسال افزوده میشود، اما نباید به واقع انتظار داشت که با رشد قابل ملاحظه عرضه در زمانی کوتاه روبهرو باشیم و بنابراین تعدیل قیمتی در این بازار زمانبر خواهد بود.اسپنس درخصوص تقاضا در این بازار گفت: همچنان تقاضای زیادی برای سنگآهن در دنیا وجود دارد؛ حتی با وجود افت تقاضا از سوی چین، افزایش پروژههای زیرساختی در سایر نقاط دنیا که در دوران کنترل نسبی کرونا افزایش یافته از برتری تقاضا نسبت به میزان عرضه حمایت میکند.
اوجگیری تقاضا برای سنگآهن با خلوص بالا
در عین حال تحلیلگران معتقدند افت نرخ فولاد، پتانسیل افزایش نرخ سنگآهن با خلوص بالا را دارد. هزینه تولید فولاد از سنگآهن با خلوص بالا کمتر از استفاده از سنگآهن با خلوص کمتر است؛ چراکه تولید محصول با ماده اولیه با خلوص بالاتر نیاز به زغالسنگ و انرژی کمتری دارد. بنابراین اگر بهای فولاد کاهشی شود، فولادسازان ترجیح میدهند که به سراغ ماده اولیه بهتر بروند تا از هزینه تولید خود بکاهند. در عین حال ظرف هفتههای اخیر بهای زغالسنگ ککشو بهعنوان یکی از مواد مصرفی در بخش فولادسازی به روش کوره بلند رشدی قابل ملاحظه داشته است. میزان مصرف این محصول در سنگآهن با خلوص پایین بیشتر بوده و از همین رو این رشد قیمتی، باعث جابهجایی تقاضا به سمت سنگآهن با خلوص بالاتر میشود. البته تاکید دولت چین به کنترل آلایندگی هوا و نظارت دقیق بر صنایع این کشور موضوع دیگری است که از رشد تقاضا برای سنگ آهن با خلوص بالا حمایت میکند.
چین به دنبال خودکفایی در سنگآهن
در حال حاضر حدود 80درصد از نیاز داخلی چین برای سنگآهن از طریق واردات تامین میشود. ذخایر فعلی سنگآهن چین اغلب عیار پایینی داشته و از همینرو برداشت و تولید از آنها بعضا غیراقتصادی است. با این وجود این کشور بر ابداع و بهروزرسانی تکنولوژی برداشت آهن از ذخایر کمعیار تمرکز کرده تا بتواند با تکنولوژیهای جدید، از هزینه تولید از این ذخایر بکاهد. گروهی از دانشمندان چینی ظرف سالهای اخیر بر روی این موضوع کار کردهاند و گفته میشود که موفقیتهایی نیز در این زمینه به دست آوردهاند. سون یونگشنگ، دکترای علوم معدن یکی از افرادی است که از 6 سال قبل روی این پروژه کار میکند. وی در اینباره میگوید: پروژههای آنها برای اقتصادی کردن برداشت از ذخایر کم عیار سنگآهن ظرف سالهای گذشته در آزمایشگاه به نتیجه رسیده بود. اما این مرتبه روی تجاری و صنعتی کردن این برداشت کار شده و خوشبختانه این پروژه با همکاری و درواقع تامین سرمایه از سوی بخش خصوصی به مرحله اجرا رسیده است. این دانشمند چینی میگوید: به لطف مشارکت بخش خصوصی، در حال حاضر چندین پایگاه تولید سنگآهن از منابع کم عیار با این روش جدید ایجاد شده است و انتظار داریم که این روش به مرحله تولید صنعتی برسد. درواقع چین به دنبال آن است که با گسترش روشهای تامین مواد اولیه خود از ریسکهای احتمالی ظرف سالهای آینده بکاهد. در حال حاضر این کشور عمده نیاز خود به سنگآهن را از طریق واردات از برزیل و استرالیا تامین میکند. ظرف یک سال اخیر بر تنش تجاری میان چین و استرالیا افزوده شد. این در حالی بود که در برخی از برهههای زمانی با توجه به شیوع کرونا در برزیل از میزان تولید و عرضه سنگآهن از سوی این کشور به بازارهای جهانی نیز کاسته شد. به این ترتیب فولادسازان چینی با چالشهای جدی در تامین سنگآهن روبهرو شدند. به نظر میرسد که چین با صنعتی کردن این روش با جدیت کاهش وابستگی به سایر دنیا را دنبال میکند.
مجمع عمومی بانک تجارت روز سهشنبه ۲۹تیرماه سال جاری برگزار شد. به گزارش «دنیایاقتصاد» در این مجمع ضمن اعلام افزایش سود ۱۵۵۶درصدی این بانک نسبت به پایان سال ۱۳۹۸ سود خالص «وتجارت» برای عملکرد سال گذشته، چهارده هزار و چهار صدو پنجاه میلیارد تومان اعلام شد. رضا دولت آبادی، مدیرعامل بانک تجارت در این جلسه که با حضور صاحبان بیش از ۵۶ درصد صاحبان سهام برگزار شد، با اشاره به مهمترین شاخصهای عملکرد این بانک در بازار پول کشور در حوزههای جذب منابع، پرداخت تسهیلات، توسعه خدمات نوین و خدمات ارزی گفت: سال گذشته سالی طلایی در عملکرد بانک تجارت محسوب میشود؛ زیرا این بانک توانست در سال ۹۹ چهار برابر مجموع همه سودهای ۴۰سال قبل سودآوری داشته باشد.
دولتآبادی با اشاره به روند صعودی ارزش سهام بانک تجارت طی سالهای اخیر گفت: قیمت هر سهم بانک تجارت در پایان سال ۱۳۹۹ مبلغ ۲۹۰۰ریال بوده که نسبت به پایان سال قبل از آن بازدهی ۳۴۳درصدی داشته است. وی با بیان اینکه رشد سود آوری و ثبات مالی و عملکردی بانکها در شرایط موجود بسیار حساس و حائز اهمیت است، افزود: حاصل دوازده ماه تلاش همگانی و تحقق اهداف ابلاغی مجموعه بانک تجارت رشد ۱۳۳درصدی جمع درآمدهای عملیاتی نسبت به دوره مشابه سال گذشته است که درکنار این موفقیت، سود تلفیقی هر سهم بانک تجارت به مبلغ ۷۶۵ریال را به دنبال داشته و بانک تجارت در ١٢ماه سال ۱۳۹۹ ۱۴هزار و ۴۰۰ و ۵۰میلیارد تومان سود خالص را محقق ساخته است.
مدیرعامل بانک تجارت با ارائه گزارش هیات مدیره این بانک به سهامداران با اشاره به اهم دستاوردها و اقدامات بانک تجارت در سال گذشته اظهار کرد: در سال ۱۳۹۹ سهم این بانک از بازار منابع در بین ۵ بانک بزرگ تجاری با ۸/ ۵درصد رشد در افزایش سهم از منابع نسبت به پایان سال قبل از آن به ۱/ ۱۸درصد افزایش یافت و مجموع سپردههای ریالی بانک تجارت با ۲/ ۵۳درصد رشد به ۲۸۰۴هزار میلیاردریال و سپردههای جاری ریالی با ۵۴درصد رشد به مبلغ ۶۴۴هزار میلیارد ریال بالغ شد.
همچنین قیمت تمامشده پول بانک تجارت با ۲۳درصد کاهش (معادل ۸/ ۲واحد درصد) به ۵/ ۹درصد رسید که این امرنشاندهنده کاهش ۴۴درصدی (معادل ۴/ ۷ واحد درصد) هزینه تمامشده پول در ۳ سال گذشته است. دولتآبادی در ادامه با بیان اینکه رشد بی سابقه منابع ارزان قیمت در بانک تجارت آثار مثبتی در بهبود صورتهای مالی داشته است، افزود: رشد سپردههای جاری ریالی بانک تجارت طی ۳ سال گذشته ۵۵۸درصد بوده، درحالیکه میانگین رشد ۵ بانک بزرگ تجاری کشور در همین مدت ۳۴۹درصد بوده است و در پی رشد بانک در شاخصهای تاثیرگذار سهم سپردههای کمهزینه در سه سال اخیر به میزان ۶/ ۴ واحد درصد در سال ۹۷ معادل ۱۰ واحد درصد در سال ۹۸ و ۴/ ۰ واحد درصد در سال ۹۹ افزایش داشت که درمجموع باعث شد سهم سپردههای کمهزینه در سبد سپردهای بانک به ۲/ ۳۳درصد بالغ شود و در ۳ سال گذشته ۸۲درصد (معادل ۱۵ واحد درصد) افزایش داشته است.
مدیر عامل بانک تجارت در پایان به تقویت زیرساختی شاخصهای اثرگذار بر سود و تثبیت شرایط مالی و نقش بسزای آن در رشد چشمگیر منابع بانک در چند سال اخیر اشاره کرد و یادآور شد: بانک تجارت در چند سال گذشته شاهد تغییرات و تحولات مهم زیر ساختی بود که نقش بسزایی در شکل گیری مسیری هدفمند در دستیابی به اهداف و چشمانداز سازمان برای تحقق سود حداکثری و افزایش سرمایه ایفا کرد. وی ادامه داد، بانک تجارت با برنامهریزی، همت همگانی و تلاش مدیران و کارکنان خود توانست بعد از ۴ سال ضمن خروج از زیان با بهبود ۵/ ۲۴۱ هزار میلیارد ریالی از مبلغ ۹/ ۶۰ هزار میلیارد ریال زیان در سال ۱۳۹۶ به سود چشمگیر ۶/ ۱۸۰ هزار میلیارد ریالی (سودقبل ازکسر مالیات) در سال ۱۳۹۹ دست پیدا کند.
نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد، یک سوم بانکهای مرکزی جهان به دنبال این هستند یوآن را به ذخایر ارز خارجی خود اضافه کنند.
به گزارش ایبِنا به نقل از رویترز، نتایج یک نظرسنجی، نشان میدهد که یوآن چین در مسیر تبدیل شدن به یک ارز با نفوذ بیشتر در نظام مالی بینالمللی قرار دارد، چرا که یک سوم بانکهای مرکزی جهان میخواهند این ارز چینی را به حساب ذخیره ارزی خارجی خود اضافه کنند.
نظرسنجی نشریه گلوبال پابلیک انگلیس نشان میدهد که ۳۰ درصد بانکهای مرکزی جهان میخواهند طی ۱۲ تا ۲۴ ساعت آینده سهم یوآن از حساب ذخیره ارز خارجی خود را افزایش دهند. در واقع میزان این بانکها نسبت به نظرسنجی قبلی که سال گذشته انجام شد ۳ برابر شده است.
یکی دیگر از نتایج قابل توجه این نظرسنجی این است که ۷۵ درصد بانکهای مرکزی جهان به این نتیجه رسیدهاند که سیاستهای پولی تاثیرات شدیدی روی بازارهای مالی دارند. از طرف دیگر ۲۰ درصد بانکهای مرکزی جهان هم اعلام کردند سهم دلار از حساب ذخیره ارز خارجی خود را کاهش دهند و ۱۸ درصد دیگر میخواهند سهم یورو را پایین بیاورند.
در حال حاضر مجموع دارایی بانکهای مرکزی جهان، صندوق ثروت ملی کشورها و صندوقهای بازنشستگی در جهان ۷/ ۴۲ تریلیون دلار برآورد میشود. در سال ۲۰۲۰ هم بانکهای مرکزی جهان داراییهای ارزی خود را ۳/ ۱ تریلیون دلار افزایش داده و در مجموع ۳/ ۱۵ تریلیون دلار هم رساندهاند.
از پایان ماه مه (اوایل خرداد) شاهد اتفاقی نسبتا عجیب در بازار بودیم؛ رشد سهمیوار ارزش بازار تتر بهناگهان متوقف شد، درست همان موقعی که قیمت بیت کوین از اوج تاریخی خود سقوط کرد. حالا که قیمت بیتکوین در بازهای بین ۳۰هزار تا ۴۰هزار دلار گیر افتاده است، بار دیگر صحبتهای تکراری مطرح میشوند که بهدنبال جواب یکی از قدیمیترین سوالهای این حوزه است: آیا تتر بار دیگر پامپ قیمت بیتکوین را متوقف کرده است؟
این در حالی است که کارشناسان و معاملهگران بازار ارزهای دیجیتال معتقدند که توقف عرضه تترهای بیشتر درواقع بیانگر آن بود که بیتکوین، بهعنوان پادشاه ارزهای دیجیتال، با چالشهایی مواجه است که سلطه آن را به خطر میاندازند. کارشناسان از محدودیتهای چین برای دسترسی معاملهگران این کشور به تتر، ظهور رقیبی با نام USDC و فشارهای قانونی پیرامون تتر را از جمله دلایل توقف عرضه تترهای جدید عنوان کردهاند.
به گزارش ارز دیجیتال، پائولو آردوینو (Paolo Ardoino)، مدیر ارشد بخش فناوری تتر، با تایید کاهش تقاضا برای تتر، عنوان کرد که این اتفاق تنها مختص به تتر نیست. او در این باره گفت: تقاضا برای تتر گاهی بالا میرود و گاهی پایین میآید و در هفتههای اخیر هم شاهد تقاضای پایینی بودیم. تتر تنها استیبل کوینی نیست که با کاهش تقاضا مواجه شده است.
محدودیتهای چین
محدودیتهای چین، هم در حوزه استخراج و هم در حوزه معاملات، تاثیری مخرب روی قیمت بیتکوین داشت. قیمت بیتکوین ماه آوریل (فروردین) موفق شد اوج ۶۴۹۲۸ دلاری را ثبت کند. پس از انتشار اخبار منفی از چین، هر واحد بیتکوین در مقاطعی حتی به زیر ۳۰هزار دلار نزول کرد.
علاوه بر بیتکوین، تتر هم یکی از قربانیان محدودیتهای چین است؛ چراکه تتر در میان کاربران و معاملهگران چینی از محبوبیت و کاربرد بالایی برخوردار است. از آنجا که خریدوفروش ارزهای دیجیتال با یوآن در چین ممنوع است، چینیها از تتر بهعنوان یک ابزار برای دور زدن این محدودیت استفاده و از طریق پلتفرمهایی نظیر میزهای فرا بورسی، ارزهای دیجیتالشان را نقد میکردند.
ماه گذشته پلیس چین بیش از هزارنفر را به اتهام پولشویی دستگیر کرد. طبق اعلام پلیس، این افراد از ارزهای دیجیتال برای دور زدن قانون استفاده کرده بودند. اقدامات مشابه در مورد افرادی که در میزهای معاملاتی و خارج از صرافیها معاملاتشان را انجام میدادند، یکی از دلایلی است که رشد تتر در چین تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است.
آنابل هوانگ(Annabelle Huang) از مدیران ارشد شرکت مدیریت داراییهای دیجیتال امبرگروپ (Amber Group) در اینباره میگوید:استفاده از ارزهای دیجیتال، نقدکردن یا خرید آنها در چین بهشدت سخت شده است. بسیاری از میزهای معاملاتی فرابورسی معاملات خود را متوقف کردهاند.
همزمان با تلاش بیتکوین برای شکستن کانال ۳۰هزار تا ۳۵هزاری دلاری خود، انگیزهای برای واردکردن سرمایه بیشتر در بازار ارزهای دیجیتال چین دیده نمیشود.
ریچل لین (Rachel Lin) از مدیران ارشد سابق ماتریکسپورت (Matrixport) در اظهارنظری گفت:
بازار تتر در آسیا عمدتا از طریق صرافیها انجام نمیگیرد و با وجود کاهش ورود کمتر سرمایه به بازار، تقاضا برای تتر هم کمتر است.
پلتفرم اعطای وام هنگکنگی بابل (Babel) هم چندی پیش اعلام کرد که نرخ سود برای سپردهگذاری تتر را کاهش خواهد داد. این شرکت از تقاضای کم برای این استیبل کوین بهعنوان دلیل خود در ارتباط با این تصمیم یاد کرد. با این حال، این شرکت دلیلی برای کاهش تقاضا عنوان نکرد.
به نظر نمیرسد که محدودیتهای قانونی چین در ارتباط با فعالیتهای حوزه پولشویی تمام شود. نشریه چاینامورنینگ پست، اخیرا عنوان کرد که گمرک هنگکنگ یک باند پولشویی را که از ارزهای دیجیتال، بهویژه تتر، استفاده میکرد منهدم کرده است. طبق این گزارش این باند چیزی در حدود ۱۵۵ میلیون دلار سرمایه را پولشویی کرده بود. این اولین بار است که هنگکنگ محدودیتهای این چنینی را اجرا میکند.
دن برک (Dan Burke) مدیر بخش فروش سازمانی بیتگو (BitGo) در آسیا و اقیانوسیه، در اینباره میگوید: اخبار هنگکنگ میتواند تمام میزهای معاملاتی دلار/ تتر در سنگاپور و هنگکنگ را تحت فشار قرار دهد.
رشد USDC
با کاهش رشد تتر، به نظر میرسد که اوضاع روزبهروز به نفع USDC میشود. USDC یک استیبل کوین دیگر است که شرکت سیرکل (Circle) وظیفه عرضه و انتشار آن را عهدهدار است.
کمی پس از آنکه سیرکل عنوان کرد که قصد دارد USDC را در حداکثر ۱۰ بلاکچین دیگر گسترش دهد، اعلام شد که این شرکت بهدنبال عرضه عمومی سهام خود از طریق SPAC است.
ترون که جاستین سان (Justin Sun) آن را هدایت میکند، یکی از بلاکچینهایی است که اخیرا USDC را اضافه کرده است. طبق اعلام وبسایت سیرکل، یکی از اهداف این ارز دیجیتال در بلاکچین ترون مهیاکردن شرایط برای «رشد در آسیا» و دیگر نقاط جهان است.
با توجه به اینکه بلاکچین ترون تراکنشهایی ارزانتر و سریعتر از اتریوم ارائه میکند، تترهای روی ترون بیشتر از تترهای روی اتریوم است. بهگفته کارشناسان، معاملهگران آسیایی تراکنشهای ارزان و سریع را ترجیح میدهند. با تکیه بر این حقیقت میتوان گفت که ورود USDC به بلاکچین ترون تا حد زیادی برای معاملهگران آسیایی اغواکننده خواهد بود. جاستین سان در این باره گفت: فکر میکنم که USDC در آسیا شانس رقابت با تتر در بازار استیبلکوینها را دارد. احساس میکنم که بازار استیبلکوینهای آسیا در مقطع فعلی نیاز به تنوع بیشتری در بحث زیرساختها دارد و معاملهگران آسیایی بهدنبال گزینههای بیشتری هستند. بهگفته لین، بر خلاف تتر که تا حد زیادی به کانالهایی در خارج از صرافیها متکی است، USDC بهدلیل خدمات مشتریان تشویقی ارائهشده توسط سیرکل در آسیا، بهراحتی قابل خریداری است. او در این باره افزود: کارکردن با USDC بسیار ساده است. بهمحض آنکه مدارک درخواستی را فراهم کنید، یک فرد از طریق ایمیل با شما ارتباط برقرار میکند.
شاید در حال حاضر خیلی زود باشد که بگوییم USDC میتواند سلطه تتر در بازار استیبلکوینهای آسیا را از بین ببرد. این در حالی است که USDC بهخوبی توانسته حوزه امور مالی غیرمتمرکزیا دیفای را تحت سلطه خود در بیاورد.
در آخرین روز کاری تیرماه، دلار و سکه افزایش قیمت را تجربه کردند. روز سهشنبه، ۲۹ تیر، اسکناس آمریکایی ۱۳۰ تومان رشد را تجربه کرد و توانست خود را به عدد ۲۴هزار و ۵۵۰تومان برساند. با ثبت رشد روز سهشنبه، میزان بازدهی اسکناس آمریکایی در تیرماه به ۳/ ۲درصد رسید که به شکل قابل توجهی کمتر از بازدهی خردادماه بود. اسکناس آمریکایی در آخرین ماه بهار افزایش ۵/ ۴درصدی را به ثبت رسانده بود. به گفته فعالان، دلیل اینکه دلار در خردادماه بازدهی بیشتری را به ثبت رسانده بود، تعدیل آنی انتظارات برجامی معاملهگران بود. در واقع خوشبینیای که نسبت به احیای برجام صورت گرفته بود، به تدریج کاسته شد و خریدهای معامله گران زیاد شد.
در اولین ماه تابستان، در سمت وسوی انتظارات سیاسی اتفاق معناداری رخ نداد؛ ولی سطح خریدها محدودتر شد و رشد قیمت دلار نیز نسبت به خردادماه کاهش یافت. اسکناس آمریکایی پس از اینکه در اواخر اردیبهشت ماه به کانال 21 هزار تومانی برخورد کرد، با هجوم خریداران مواجه شد و در انتهای بهار توانست خود را در کانال 24هزار تومانی قرار دهد. دلار در تیرماه در مقطعی توانست تا بالای محدوده 25 هزار و 400 تومان افزایش پیدا کند؛ ولی در روزهای انتهایی ماه عمدتا در کانال 24هزار تومانی حرکت کند. این ارز که در 3 روز ابتدایی هفته گذشته افت قیمت را تجربه کرده بود، روز سهشنبه توانست وارد فاز صعودی شود و بالای سطح حمایتی 24هزار و 500تومان به کار خود پایان دهد. رشد آخرین روز کاری دلار و قرار گرفتن بالای حمایت یادشده اهمیت زیادی داشت؛ چرا که انتظارات کاهشی را در بازار پایین آورد. البته برخی معامله گران عنوان میکردند که بهدلیل تعطیلات کرونایی، حجم معاملات در روز سهشنبه بسیار پایین آمده بود و جریان خرید و فروش ها بیشتر در فضای غیررسمی قرار داشت. روز پنجشنبه نیز بهدلیل تعطیلی بانکها و صرافیها، معاملات زیادی در جریان نبود. با این حال، در بازار پشت خطی تمایل بیشتری برای خرید وجود داشت.
احتمال نوسان افزایشی در ابتدای هفته
به گفته فعالان، بهدلیل تعطیلی بانکها و صرافیها ممکن است در روز ابتدایی هفته، اوضاع به کام نوسانگیران دلار رقم بخورد. با این حال، بهدلیل تعطیلیها، جریان معامله خاصی در بازارهای همسایه وجود ندارد و دشوار است که نوسانگیران بدون پشتوانه تقاضای بیرونی بتوانند قیمت را دچار تغییرات معنادار کنند. در کنار این، از روز دوشنبه احتمالا عرضه ارز افزایش پیدا کند و قیمتها را تحت فشار قرار دهد. درواقع اگر نوسانگیران قصد بالا بردن قیمت ها را دارند، دو روز ابتدای هفته میتواند فرصت مناسبی را در اختیار آنها قرار دهد.
بازدهی سکه و طلا در ابتدای تابستان
افزایش قیمت دلار موجب شد که در آخرین روز کاری تیرماه، سکه نیز در مسیر صعودی قرار بگیرد. فلز گرانبهای داخلی روز سهشنبه 75هزار تومان افزایش را به ثبت رساند و به بهای 10میلیون و 580هزار تومان رسید. با این رشد میزان بازدهی سکه در تیرماه به 4/ 2درصد رسید. هر گرم طلای 18 عیار نیز در روز آخر تیرماه، بالای محدوده یکمیلیون و 50هزار تومان قرار گرفت که نشاندهنده افزایشی 1/ 2درصدی نسبت به انتهای خردادماه بود. با این حال، هیچکدام از این بازارها به بازدهی بازدهی بازار سهام نزدیک نشدند. شاخص کل بورس در تیرماه توانست بالای 12درصد افزایش قیمت را به ثبت رساند.
تعطیلی ۶ روزه تهران، بازار سرمایه را نیز تعطیل کرد. این اتفاق در حالی است که سهامداران و فعالان این بازار نسبت به تعطیلی رضایت نداشتند. آنان عدمرضایت خود را مانند همیشه از طریق صفحاتی که در فضای مجازی داشتند بیان کردند. یکی از کاربران توییتر که از تعطیل شدن بورس در روز شنبه و یکشنبه ناراحت بود نوشت: «تا سهام من صف خرید شد بورس رو ۶ روز تعطیل کردن. حالا دوشنبه دیگه کی یادش میاد که اون نماد تازه بعد از مدتها صف خرید شده! دوباره صف فروشش میکنن.» کاربر دیگری هم نوشت تا او تصمیم داشته سهامش را بفروشد بازار سرمایه را تعطیل کردند و حالا او باید چند روز معطل بماند. برخی هم از اینکه با وجود تعطیل بودن بورس، به کارمندان کارگزاری گفتهاند در محل کار حاضر شوند انتقاد داشتند. با این حال خبر باز بودن کارگزاریها ضدونقیض بود و برخی میگفتند باید شنبه و یکشنبه در محل کار حضور داشته باشند و برخی هم از تعطیل بودن کارگزاری خود خبر میدادند!
علی سعدوندی، اقتصاددان در آخر هفته گذشته تحلیل خود را درباره آینده بازار سرمایه در توییتر طی چند جمله منتشر کرد. او نوشت: «در غیاب یک نهاد معتبر علمی، اینجانب وظیفه خود میدانم که روز ۲۸ تیرماه ۱۴۰۰ را پایان دوره رکود و ریزش سنگین بورس اعلام کنم. زمستان رفت اما امان از روسیاهی بعضیها که با فحاشی در این دوره برای خود کسب بیآبرویی کردند!» همانطور که مشخص بود تحلیل این اقتصاددان با سیلی از سوالات از سوی دیگر کاربران فضای مجازی مواجه شد. یکی از این افراد از سعدوندی خواست دلایل این تحلیل را نیز بیان کند که سعدوندی در پاسخ به او نوشت: «ریزش ۴۰ درصدی و ۹ ماه تورم ۵۰-۴۵ درصدی شرایط را تغییر داده است. هر کس جبر دبیرستان بداند متوجه میشود که حباب مرداد ۹۹ کاملا تخلیه شده است.» بسیاری از کاربران هم از این اقتصاددانان پرسیده بودند سرمایه خود را وارد بازار سرمایه کنند. سعدونی در پاسخ به این دسته به این پاسخ بسنده کرد: «از سهام بنیادی خارج نشوید.»
سعید اسلامی بیدگلی
کارشناس بازار سرمایه
با توجه به تعطیلی یک هفتهای ادارات که با هدف کنترل بیماری کرونا صورت گرفته، باید راهکاری قانونیبرای تعویق (یا برگزاری) مجامع بورسی فراهم شود تا مشکلیبرای شرکتها و سهامداران ایجاد نشود.
مهدی رباطی
فعال بازار سرمایه
قانونی در اقتصاد وجود دارد که شرایط بسیار بد یا بسیار خوب پایدار نمیماند؛ به عبارتی عرضه و تقاضا با هم مطابق شده و وضعیت را تعدیل میکنند. این قانون یک نقیض دارد و یک جا زیر سوال میرود، دخالت دولتها در بازار و اقتصاد! با دخالت دولت شرایط بد میتواند همواره پایدار باشد.
معاملات بازار سهام کشور در هفته گذشته با رشد کمتر از نیمدرصدی شاخص کل به پایان رسید تا هفته نیمهتعطیل بورس کمی بر تردیدها بیفزاید. با وجود پیشیگرفتن تقاضا بر عرضه سهام در مقیاس هفتگی، روند ناپایدار و سینوسی بازار سهام بار دیگر احتیاط و تعدد نظرات را در بین اهالی بازار به وجود آورده است. برهمین اساس عمده کارشناسان در نظرسنجی «دنیای اقتصاد» روند عمومی قیمت سهام را طی هفته جاری کمنوسان ارزیابی کردهاند. به اعتقاد این افراد، تحولات عرصه کلان سیاسی حداقل در آینده نزدیک رنگ و بوی توافق هستهای را ندارد؛ امری که میتواند وضعیت اقتصاد را نابسامانتر و بورس را بهعنوان گزینه سرمایهگذاری از نگاهها دور کند. از سوی دیگر سهامداران شرکتکننده در نظرسنجی، بیشتر در انتظار حرکت قیمت عمومی سهام در مسیر صعودی هستند و معتقدند به دلیل کاهش احتمال توافق هستهای بورس باز هم براثر موج انتظارات تورمی مورد استقبال سرمایهگذاران خواهد بود.
کارشناسان چه میگویند؟
صعودی: 35 درصد کارشناسان حاضر در نظرسنجی «دنیای اقتصاد» روند کلی معاملات طی هفته جاری را صعودی ارزیابی کردهاند و کارشناسان معتقدند مقاومت سهام در برابر ریزش قیمتها طی هفته اخیر، سیگنالی برای ورود سهامداران است که با توجه به بهبود ارزش معاملات میتواند همچنان زمینه صعود قیمتها را فراهم کند. از سوی دیگر، انتظارات تورمی بهدلیل کاهش احتمال دستیابی به توافق هستهای میتواند در افزایش تقاضا موثر باشد. علاوه بر این، نرخ دلار در سطح نسبتا بالایی قرار دارد که این امر نیز حامی افزایش قیمت سهام است. ضمن اینکه قیمتها در بازارهای جهانی بهخصوص در مورد فلزات پایه در سطوح بالایی قرار دارند و فعلا مانعی برای تداوم صعود یا حداقل ثبات در سطوح کنونی وجود ندارد. این مورد نیز نقش مهمی در حمایت از سهام کالایی بورس تهران خواهد داشت (با توجه به میزان قابلتوجه ارزش بازاری صنایع مرتبط با بازارهای جهانی). تعدیل مثبت سودآوری در برخی صنایع و همچنین افزایش نرخ فروش گروهی دیگر در جلب تقاضای سهامداران موثر خواهد بود. از سوی دیگر، سهامداران از دولت جدید انتظار برنامههای حمایتی را دارند. این موارد در کنار یکدیگر احتمالا به تقویت قیمت سهام منجر خواهد شد.
کمنوسان: 59درصد کارشناسان حاضر در نظرسنجی «دنیای اقتصاد» معتقدند فضای کلی بورس تهران در اکثر صنایع بورسی طی هفته جاری کمنوسان خواهد بود. این کارشناسان میگویند، بازار بعد از رشد چند هفته اخیر به نقطه تعادل رسیده است. اما معاملات هفته گذشته نشان داد که بورس برای تداوم حرکت در مسیر صعودی نیازمند محرک جدیتری است و تا زمانیکه این محرک فعال نشود، بورس در مدار تردید و احتیاط حرکت خواهد کرد؛ امری که هفته قبل در میزان ارزش معاملات و خروج مجدد نقدینگی از بازار خود را نشان داد. در این فضا سهامداران فرصتی را به مشاهده تحولات اقتصادی و سیاسی اختصاص خواهند داد و احتمالا چند صباحی در نقش مشاهدهگر معاملات را دنبال خواهند کرد، شاید هم در چینش سرمایه خود در سهام تجدید نظر کنند. در این شرایط در برخی نقاط سهام با افزایش تقاضا و در برخی دیگر با فشار فروش یا حرکت بهسوی تعادل مواجه میشود که برآیند آن احتمالا ثبت روند کمنوسان برای کلیت بازار خواهد بود. از سوی دیگر ابهامات بر سر احیای برجام تا اواخر مرداد باقی خواهد ماند و بازار در وضعیت انتظار تا مشخصشدن سیاست دو طرف در قبال برجام احتمالا بیشتر فضای محتاطانه توام با رکود به خود خواهد گرفت.
نزولی: 6 درصد تحلیلگران شرکتکننده در این نظرسنجی روند عمومی قیمت سهام در روزهای آتی را نزولی پیشبینی کردهاند. به اعتقاد این افراد ترکشهای دوره نزول یکساله اخیر هنوز باقی است و سهامداران با کوچکترین تحولی در عرصه سیاسی یا اقتصادی برای خروج از بازار دست به کار خواهند شد؛ امری که در خروج نقدینگی از بازار طی هفته گذشته خود را کموبیش نشان داد. به دلیل روند شکننده بازار در روزهای اخیر و اعتراضات جنوب کشور احتمال مشاهده فشار فروش در سهام بالا ارزیابی میشود. همچنین نگرانی از تعدیل قیمت بسیاری از سهام بعد از برگزاری مجامع و تقسیم سود احتمالا بر فشار فروش بیفزاید و بسیاری ترجیح دهند در مجامع شرکتها حضور نداشته باشند. این عوامل در کنار یکدیگر به افزایش فشار فروش و ثبت روند نزولی منجر خواهد شد.
بورس هفته از دوربین سهامداران
صعودی: 50درصد سهامداران حاضر در نظرسنجی، روند نماگر اصلی بازار سهام را در هفته جاری صعودی ارزیابی کردهاند. این سهامداران معتقدند فضای معاملات تحت تاثیر چندین عامل همچنان مثبت است؛ بنابراین همچنان شاهد صعود قیمت سهام خواهیم بود. ورود نقدینگی به معاملات در هفتههای اخیر، سطوح قابلتوجه قیمت فلزات پایه در بازارهای جهانی و انتظارات تورمی مهمترین عوامل حمایت از بازار سهام خواهند بود و در تداوم تقاضای سهام نقش مهمی خواهند داشت.
کمنوسان: 33درصد سهامداران حاضر در نظرسنجی پیشبینی میکنند که شاخص طی هفته جاری روند کمنوسانی را تجربه خواهد کرد. این سهامداران معتقدند بورس تهران در این هفته احتمالا تقابل عرضه و تقاضا را به خود خواهد دید. ضمن اینکه با تعطیلی بازار فرصتی برای ارزیابی سبد سهام توسط معاملهگران و چینش احتمالا جدید سهام به وجود خواهد آمده است؛ امری که نتیجه آن تنها میتواند جابهجایی نقدینگی و نوسان قیمتها در محدوده اندک باشد. به اعتقاد این دسته، تا زمانی که ابهامات در عرصه سیاسی و اقتصادی بهقوت خود پابرجا باشد، شاخص در روند کمنوسان حرکت خواهد کرد.
نزولی: 17درصد سهامداران حاضر در نظرسنجی «دنیای اقتصاد» معتقدند سهام در این هفته روند نزولی را تجربه خواهد کرد. این کارشناسان میگویند روند هفته گذشته ناامیدی را دوباره در بازار زنده کرد. برمبنای اظهارات برخی از سهامداران در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، اعتماد به بازار هنوز هم بسیار کم است. کوچکترین تغییری میتواند افراد را در بازار فروشنده کند. وضعیت کنونی بازار هنوز هم شکننده است و برخی تحولات سیاسی و اقتصادی بر شکنندگی وضعیت افزوده است. بر همین اساس بر اثر تجربه سهامداری ممکن است بسیاری از افراد پس از کسب سود در دو سه هفته اخیر در سمت فروش قرار بگیرند.
شاخص کل بورس تهران در حالی آخرین هفته تیرماه را با رشد حدود ۵/ ۰ درصدی پایان داد که میانگین قیمت سهام در ۲۱ گروه با رشد همراه شد و در مقابل شاهد افت شاخص ۱۷ صنعت بورسی بودیم. در این میان گروههای کوچک بازار شامل سایر معادن با تک نماد «کماسه» و حملونقلیها در صدر صنایع بورسی با بیشترین بازده هفتگی قرار گرفتند. در این راستا «سایر معادن» رشد ۸/ ۱۲ درصدی را ثبت کرد و گروه «حملونقل» نیز با افزایش میانگین قیمت ۹/ ۶ درصدی زیرمجموعههای خود همراه شد. سیمانیها نیز به موازات افزایش قیمت سیمان در بورس کالا در پی محدودیتهای برقی، این هفته خوشاقبال بودند و با رشد ۲/ ۵ درصدی شاخص صنعت خود همراه شدند. در میان اخبار پیرامونی این گروه، مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس از عرضه سیمان کل کشور در بورس کالا خبر داد و گفت: با ورود کل تولیدکنندگان سیمان کشور به بورس کالا این صنعت رسما از نظام قیمتگذاری دستوری خارج میشود.
در آن سوی بازار باز هم نام نمادهای باارزش بازار پایین خودنمایی میکرد. به طوری که بیشترین افت هفتگی از آن گروه محصولات چرمی با تک سهم «وملی» و کاهش قیمت 6/ 10 درصدی شد. پس از آن نیز صنعت منسوجات با تک نماد «نمرینو» در قعر جدول قرار گرفت و افت قیمت 8/ 7 درصدی را تجربه کرد. خردهفروشی، محصولات چوبی و محصولات کاغذی از دیگر صنایعی بودند که معاملات هفته منتهی به 28 تیرماه را با قرار گرفتن در انتهای جدول بازدهی به پایان رساندند.
در میان سهام کامودیتیمحور، چهار گروه فرآوردههای نفتی، محصولات شیمیایی، شرکتهای چندرشتهای صنعتی و فلزات اساسی در میان صنایع با بازدهی هفتگی مثبت قرار گرفتند و در مقابل زیرمجموعههای کانههای فلزی هر چند اندک اما تن به کاهش قیمت دادند. در این راستا پالایشیها 25/ 2 درصدی، پتروشیمیها 1/ 1 درصد، چندرشتهای صنعتی 9/ 0 درصد و فلزیها 4/ 0 درصد افزایش ارتفاع گرفتند و در معدنیها شاهد کاهش 05/ 0 درصدی میانگین قیمت سهام بودیم.
بیشترین ارزش معاملات در هفته گذشته نیز با دادوستد 1500 میلیارد تومانی به پتروشیمیها اختصاص داشت. پس از آن خودروییها، فرآوردههای نفتی، داروییها و فلزات اساسی بیشترین ارزش دادوستدها را در اختیار گرفتند.
هفته گذشته تنها سه روز کاری برای بورسبازان داشت و در این مدت شاخص کل بورس تهران با رشد حدود نیمدرصدی همراه شد تا برای پنجمین هفته متوالی جامهای سبز به تن کند. نماگر هموزن بهعنوان نماینده گروههای دارای ارزش پایینتر نیز در پنجمین صعود متوالی خود، ۴/ ۰درصد افزایش ارتفاع داد. با وجود رشد میانگین وزنی قیمتها سهامداران خرد برای دومین هفته پیاپی ترجیح دادند فروشنده باقی بمانند و اینبار آخرین هفته تیرماه با جابهجایی سهامی به ارزش ۹۰میلیارد و ۷۷۰میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی پشت سر گذاشته شد. آخرین مهلت برگزاری مجامع بورسی و ترافیکی که همواره در این بازه زمانی شاهد آن هستیم، سبب شد شاهد افزایش فشار فروش در کلیت بازار باشیم. سهامدارانی که تمایلی به شرکت در مجامع و رقیقشدن قیمت سهامشان پس از تقسیم سود نقدی ندارند، پیش از متوقفشدن سهام برای برگزاری مجامع سالانه اقدام به فروش میکنند.
همگام با بازیگران صنایع
در هفتهای که سهامداران خرد در مجموع خالص فروش حدود 90میلیارد و 770میلیون تومانی را رقم زدند، گروه بانکها و موسسات اعتباری در صدر لیست خروج حقیقیها قرار گرفت. به این ترتیب در مجموع هفته پایانی تیرماه، سهام بانکی به ارزش 158میلیارد تومان از سبد سهام حقیقیها به پرتفوی معاملهگران عمده بورس تهران منتقل شد. پس از آن نوبت به زیرمجموعههای فلزی رسید. گروهی که طی هفتههای اخیر به سبب تشدید بحران بیبرقی در کشور با محدودیت تولید مواجه شدند و سهامداران خرد نیز از هراس کاهش درآمد در این دسته از شرکتها در هفتهای که گذشت خالص فروش 77میلیارد و 308میلیون تومانی را در صنعت مذکور رقم زدند. معدنیها نیز در هفته گذشته در لیست خروج سهامداران خرد قرار گرفتند و شاهد انتقال سهامی به ارزش 22میلیارد و 417میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. 16صنعت بورسی در هفته منتهی به 28تیرماه مورد اقبال سهامداران خرد واقع شدند. در صدر این گروهها، زیرمجموعههای پالایشی درخشیدند. این صنعت در هفته گذشته پس از تغییر مبنای محاسبه نرخ خوراک شرکتهای پالایشی از نرخ فوب خلیج فارس به نرخهای صادراتی با تعدیل مثبت سودهای سال 99 مواجه شده و مورد توجه بورسبازان قرار گرفتند، به طوری که طی دادوستدهای هفته گذشته در این گروه شاهد جابهجایی 174میلیارد تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی بودیم. شرکتهای چندرشتهای صنعتی نیز مجددا مورد توجه سهامداران خرد واقع شدند و در مجموع هفته گذشته خالص خرید 46میلیارد و 540میلیون تومانی این گروه از بازیگران بورسی را ثبت کردند. پتروشیمیها نیز در شرایطی مشابه انتقال 41میلیارد تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی را ثبت کردند.
نگاهی به روزهای هفته گذشته
شنبه: در نخستین روز کاری هفته گذشته، شاخص سهام 44/ 0درصد پیشروی کرد. این شرایط سبب شد شاهد ورود 95میلیارد و 178میلیون تومان نقدینگی خرد به گردونه معاملات سهام باشیم. در این میان 17صنعت از صنایع 38گانه بورسی در لیست خرید حقیقیها قرار گرفتند. اولویت نخست سهامداران خرد زیرمجموعههای پالایشی با محوریت «شپنا» و «شبریز» بود که شاهد جابهجایی 174میلیارد و 882میلیون تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. به دنبال تغییر مبنای محاسبه نرخ خوراک شرکتهای پالایشی از نرخ فوب خلیجفارس به نرخهای صادراتی، سود سال 99شرکت پالایش نفت اصفهان در گزارش حسابرسیشده شرکت با افزایش 51 درصد نسبت به گزارش قبل همراه شد و «شتران» ۴۱درصد، «شاوان» ۱۲۳درصد و «شراز» ۵۶درصد تعدیل مثبت در سودهای سال ۹۹ خود دادند. گروه بعدی موردتوجه حقیقیها خودروسازان بودند که با تمرکز بر سهام «خبهمن»، خالص خرید 39میلیارد و 216میلیون تومانی این گروه از سهامداران را تجربه کردند. دو گروه محصولات فلزی و محصولات شیمیایی نیز با تجربه شرایطی مشابه در مجموع شاهد انتقال سهامی به ارزش 18میلیارد و 567میلیون تومان از پرتفوی سهامداران عمده به سبد سهام حقیقیها بودند. در مقابل بانکها شاهد خروج 55میلیارد و 755میلیون تومانی سهامداران خرد بودند. پس از آن نوبت به دو گروه حملونقل و سیمانیها رسید تا بهترتیب شاهد انتقال سهامی به ارزش 5/ 14 و 3/ 11میلیارد تومان در مسیر حقیقی به حقوقی باشند.
یکشنبه: رشد قیمتها روز یکشنبه ادامه پیدا نکرد و شاخص کل بورس تهران با کاهش 6/ 0درصدی مواجه شد. در این شرایط معاملهگران شاهد انتقال سهامی به ارزش 194میلیارد و 450میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. در این روز تنها 10گروه از 38صنعت فعال با خالص خرید مثبت سهامداران خرد همراه شدند. در صدر این لیست گروه سیمان، آهک و گچ قرار داشت که شاهد جابهجایی 62میلیارد و 196میلیون تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی بود. توافق وزارت صمت و نیرو با کاهش محدودیت برقی سیمانیها از مهمترین دلایل اقبال حقیقیها به این گروه بود. محصولات شیمیایی نیز در این روز خالص خرید 29میلیارد تومانی از سوی سهامداران خرد را تجربه کردند. در آن سوی بازار باز هم بانکها بودند که در صدر لیست فروش حقیقی قرار گرفتند و شاهد خروج 98میلیارد و 790میلیون تومانی سهامداران خرد بودند. فلزیها نیز در این روز با خالص فروش 53میلیارد و 609میلیون تومانی حقیقیها مواجه شدند.
دوشنبه: در میانه هفته که البته آخرین روز کاری هفته و ماه نیز بود، نماگر اصلی تالار شیشهای مجددا به مسیر صعودی بازگشت و با رشد 65/ 0درصدی همراه شد. همزمان با آن شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 8میلیارد و 550میلیون تومان از پرتفوی معاملهگران عمده بورس تهران به سبد سهام حقیقیها بودیم. در این روز چندرشتهایها در صدر لیست خرید سهامداران خرد قرار گرفتند. این گروه روز دوشنبه شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 31میلیارد و 868میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بود. پس از آن زیرمجموعههای گروه محصولات غذایی مورد توجه حقیقیها قرار گرفتند و با خالص ورود 18میلیارد و 642میلیون تومانی این گروه از بازیگران سهام همراه شدند. پالایشیها نیز با تجربه شرایط مشابه روزهای نخست هفته، روز دوشنبه شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 10میلیارد و 490میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. در آن سوی بازار، سه گروه سیمان، فلزات اساسی و کانههای فلزی با بیشترین خروج سهامداران حقیقی مواجه شدند.
دادوستدها در بازار سهام در هفته گذشته با ایست ناگهانی ناشی از اعلام تعطیلات ۶روزه در پایتخت مواجه شد تا شاخص کل با دارا بودن دو روز کاری کمتر، رشد حدود نیمدرصدی را به ثبت برساند. به این ترتیب، دماسنج بازار برای نخستینبار از نوروز سال جاری در سطحی بالاتر از ابتدای سال ایستاد. علاوه بر این، میانگین ارزش معاملات خرد روزانه در هفته گذشته از مرز ۷هزار میلیارد تومان عبور کرد که از روزهای متوسط ۱۰هزار میلیارد تومانی دی و بهمن ماه۹۹ فاصله دارد، اما از ابتدای اسفند تاکنون رکورد به شمار میرود.
بورس در فضای جدید؟
بازار در حالی فعالیت خود را در هفته جاری پی خواهد گرفت که مشابه هفته قبل، تنها سه روز کاری در اختیار دارد. با وجود توقف معاملات سهام، سایت اطلاعرسانی ناشران (کدال)، روزهای پرکاری را پشت سر گذاشت و انبوه گزارشهای فصلی شرکتها در آن بارگذاری شد. علاوه بر این، برگزاری پرشمار مجامع شرکتهای بزرگ در دقیقه۹۰ روزهای پایانی تیرماه، تنور اخبار و تحولات بورسی را داغ نگه داشت تا معاملهگران با اطلاع از آخرین وضعیت مالی شرکتها برای معاملات هفته جاری آماده شوند.
ورود به سیکل متفاوت بازار
روشهای متفاوتی برای توضیح رفتار معاملهگران در سیکلهای رونق و رکود وجود دارد. براساس یکی از این نظریات، هر چرخه رونق با یک دوره «رشد آسان» آغاز می شود. در مراحل اولیه رونق، قیمتهای سهام پایینتر از ارزش ذاتی قرار گرفتهاند و از جذابیت کافی برای سرمایهگذاری برخوردارند. در این فضا، سرمایهگذاران هوشمند قادرند بهرغم غلبه دلسردی و ناامیدی ناشی از سقوط قبلی قیمتها بر جو منفی موجود غلبه کرده و در قیمتهای ارزنده طیف وسیعی از سهام متنوع را خریداری کنند. پس از آن، طبیعتا یک دوره صعود قیمتها فرامیرسد که خریداران حرفهای قبلی اصلیترین گروه سودبرنده از آن هستند. در فاز بعدی که میتوان نام «فاز نوسانی» را بر آن نهاد، کلیت قیمتها خود را با متغیرهای بنیادی شامل رشد اقتصادی، تورم، نرخ بهره و نرخ برابری ارز هماهنگ کردهاند و متغیرهای مزبور نیز در فضایی از ثبات و بدون روند خاص سیر میکنند. در چنین شرایطی که دادههای اقتصاد کلان سیگنال مشخصی به بازارها نمیفرستند، معمولا شاخصهای بازار سهام تمایل دارند وارد فضای بدون روند، یعنی نوسان حول محور مشخص یا با شیب صعودی بسیار ملایم شوند. در این فاز، تنها عاملی که میتواند توجیهکننده رشد قیمت باشد، عملکرد صنایع و شرکتهای خاص است؛ به این معنا که به رغم آهنگ کُند حرکت شاخص، تغییرات سودآوری شرکتهای خاص میتواند باعث بازدهی متفاوت بازار برای سرمایهگذاران حرفهای شود. شرایط کنونی بورس تهران نشانههایی از تطابق با این وضعیت دارد؛ به این معنا که اقتصاد ایران یکی از شوکهای تورمی بزرگ معاصر خود را پشت سر گذاشته و در صورت تبعیت از الگوی تاریخی، انتظار دوره ثبات نسبی متغیرهای کلان و کاهش التهابات تورمی و ارزی را میکشد. در همین حال، بازار سهام نیز پس از فراز و فرود پردامنه، بار دیگر به لحاظ نسبتهای ارزشگذاری به میانگین تاریخی خود نزدیک شده و شاهد انحراف مهمی از این منظر نیست. در این فضا، یک احتمال براساس رفتارشناسی سیکلهای بازار، پیشبینی روند کمنوسان شاخص و تحرکات زیرپوستی در صنایع و شرکتهای خاص است. در صورت صحت این فرضیه میتوان انتظار داشت که مطالعه و تحلیل تخصصی وضعیت صنایع و شرکتها در سیکل جدید، برگ برنده سرمایهگذاران حرفهای در کسب بازدهی و متمایز شدن از روند خنثای بازار باشد.
سیگنال اولیه از کدال
همانطور که اشاره شد، در روزهای تعطیل پایان هفته گذشته، سامانه اینترنتی «کدال» میزبان گزارشهای پرشمار شرکتهای مختلف بود. تحلیلگران بورس تهران نیز طبیعتا همگام با دریافت این گزارشها بیکار ننشستند و به تجزیه و تحلیل ارقام و صورتهای مالی مشغول شدند. در حالی که مقایسه عملکرد اکثر صنایع نسبت به بهار ۹۹ جهش قابلملاحظهای را بهواسطه رشد قیمتهای جهانی و نرخ برابری ارز نشان میدهد، مقایسه عملکرد بهار با فصل زمستان، تصویر مرتبطتری از عملکرد نسبی ترسیم می کند. در نگاه کلی میتوان گفت صنایع سنگآهن و سیمان بهواسطه رشد قیمتهای فروش و رها شدن نسبی از بند نرخگذاری گزارشهای بهتری را روانه کدال کردند، در حالی که فولادسازان، بهطور مثال، با تاثیرپذیری از رشد هزینه انرژی و سربار، شگفتی مثبتی برای سهامداران خود به ارمغان نیاوردند. صنعت دارو نیز در کلیت خود فراتر از انتظارات عمل نکرد، اما خودروسازان به لطف تغییر سبد محصولات و فروش خودروهای کمتیراژتر و گرانتر، شاهد کاهش قابلملاحظه حاشیه زیان عملیاتی بودند. انتظار میرود در صورت ادامه روند کنونی و انعطاف شورای رقابت در نرخگذاری، این صنعت موفق به کسب سود هرچند اندک پس از چند سال زیاندهی سنگین در سال جاری شود. در حوزه شرکتهای بیمه پس از عبور از توفان بازدهیهای مثبت ناشی از عملیات این شرکتها در بازار سهام، بار دیگر سطح سودآوری این گروه در حال سوقیافتن به دوران پیش از جهش بورس است. در صنعت بانکداری نیز بانکهای بزرگتر در گزارشهای خود شاهد عقبگرد قابلتوجه به سطوح سربهسر بودند که از احتمال درگیر شدن صنعت با چالشهای دوران پیش از جهش تورمی در زمینه کسب سود حکایت دارد. شویندهها نیز در زمره گروههای با عملکرد ضعیف جای گرفتند. انتظار میرود بازار طی هفته جاری در واکنش به گزارشها، شاهد نوسانات مهمی در سطح صنایع و شرکتها متناسب با محتوای اطلاعات منتشرشده باشد.
زنگ خطر کسری بودجه
گزارش ماهانه بانک مرکزی از آخرین وضعیت متغیرهای پولی و بانکی، زنگ خطر کسری بودجه و احتمال اوجگیری مجدد تورم را به صدا درآورده است. براساس این گزارش، بهرغم بهبود قابل ملاحظه تراز تجاری کشور ناشی از رشد قیمتهای جهانی کالا، کسری بودجه دولت در سال جاری به سطح کمسابقهای رسیده است؛ تا جایی که در سهماه نخست سال، دولت از سقف برداشت خزانه از بانک مرکزی استفاده کرده، در خردادماه هم با مصوبه هیاتوزیران، سقف برداشت از بانک مرکزی را به ۴درصد بودجه سالانه رسانده است. برآورد میشود که آثار برداشت مزبور تا بیش از ۵۰هزار میلیارد تومان بر حجم پایه پولی یا همان پول پرقدرت بیفزاید که به معنای بیش از ۱۰درصد انبساط در متغیر مورد اشاره است. این در حالی است که پیش از این، معمولا ماههای اولیه سال بهصورت سنتی با فقدان تنگنای بودجه دولت همراه بوده است. سوال مشخص در حال حاضر این است که با عنایت به روند خطی تحقق درآمدها و عدم تغییر معنادار حجم فروش نفت تا زمان احیای برجام، کسری بودجه کنونی از چه محلی تامین خواهد شد؟ پاسخ به پرسش مزبور برای سرمایهگذاران بورس تهران با عنایت به تجربه سال۹۹ و تاثیرات انکارناپذیر نحوه تامین کسری بودجه، حائز اهمیت زیادی است؛ پرسشی که اگر پاسخ آن ادامه رویکرد سهماه اول باشد، معنایی جز رشد فزاینده نقدینگی به سطوح بالاتر از رکورد سال گذشته و ورود مجدد به چرخه تورم و التهاب ارزی و رشد اسمی قیمت داراییها ندارد.
در شرایطی که ممنوعیت استخراج بیت کوین در چین بسیاری از ماینرها را به خروج از این کشور وادار کرده است، گروه دیگری از ماینرها برای ادامه فعالیت در چین روی استخراج دیگر ارزهای دیجیتال تمرکز کردهاند. به گزارش بلومبرگ، موج جدید توکنهای مبتنی بر سازوکار اثبات ظرفیت توجه این گروه را به خود جلب کرده است. برخی از ماینرها به استخراج فایلکوین مشغول شدهاند. سوارم (Swarm) و چیا هم دو توکن دیگری هستند که مورد توجه این دسته از ماینرها قرار گرفتهاند
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس از عرضه سیمان کل کشور در بورس کالا خبر داد و گفت: با ورود کل تولیدکنندگان سیمان کشور به بورس کالا این صنعت رسما از نظام قیمت گذاری دستوری خارج می شود.
مصطفی طاهری در خصوص نشست اخیر در کمیسیون صنایع و معادن مجلس به پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) گفت: در این نشست مقرر شد که باید همه سیمان تولیدی کشور در بورس کالا فروخته شود تا مشخص شود عرضه و تقاضای واقعی سیمان چقدر است.
وی خاطرنشان کرد: به زودی سایر تولیدکنندگان سیمان که هنوز وارد بورس کالا نشدهاند نیز پذیرش می شوند تا عرضه به مقداری افزایش یابد که کل تقاضا پاسخ داده شده و قیمت ها متعادل و منطقی شود.
افزایش یکباره قیمت سیمان ناشی از قطع برق کارخانه ها باعث شد روز دوشنبه (28 تیر) جلسهای در کمیسیون صنایع و معادن مجلس با حضور نمایندگان وزارت صمت و بازار سرمایه برگزار شود و تصمیماتی برای حل مشکلات بازار سیمان اخذ شد.
جزییات نشست در مجلس
مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره نتایج این جلسه، اعلام کرد: در این نشست تولیدکنندگان سیمان اعلام کردند که به دلیل قطع برق، قادر به فعالیت همانند سابق نیستند و تولید کاهش یافته که در پایان این نشست مقرر شد اقدامات لازم برای وصل برق کارخانههای تولید سیمان تا آنجایی که ممکن است انجام شود.
طاهری ادامه داد: در خصوص وضعیت بازار سیمان، برداشت بنده این است که به علت قطع برق، تولید کاهش یافته و این واقعیتی است که باید پذیرفت، اما در روزهای نخست قطعی برق، سیمانیها بهاندازه کافی سیمان در انبار داشتند و میتوانستند، عرضه را به مقدار سابق نگهدارند و آن را کم نکنند.
همه تولیدکنندگان سیمان وارد بورس کالا میشوند
نماینده زنجان در مجلس تأکید کرد: بههرحال، برق صنایع سیمان همین هفته وصل میشود و ما نیز پیگیری خواهیم کرد تا قیمتها به وضعیت قبل بازگردد و اجازه نخواهیم داد به مردم، جفا شود؛ متأسفانه، این جهش قیمت در مورد محصولات دیگری مانند میلگرد و حتی مرغ نیز رخ داده است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن درباره جزییات دیگر جلسه روز دوشنبه (28 تیر) نیز گفت: نماینده وزارت صمت در این جلسه عرضه بخشی از سیمان در بورس کالا را عامل ناتوانی برای کنترل قیمت سیمانی که در بازار آزاد فروخته میشود اعلام کرد که نمایندگان بورس کالا هم در این جلسه، گزارش روند و نحوه عرضه سیمان در بورس را توضیح دادند.
به گفته طاهری، سیمان در بورس حتی تا 10 تن نیز عرضه شده و پیمانکاران خرد هم میتوانند از بورس کالا خرید داشته باشند و اتفاقا اینجا شفافیت بورس است که می تواند به ناهنجاری های بازار سیمان پایان دهد.
او ادامه داد: موضوع مهم این است که نمی توان مشکلات بازار را از چند مسیر حل کرد، نمیشود عرضه سیمان را به دو بخش داخل بورس کالا و خارج از آن تقسیم کرد و باید همه محصول در بورس فروخته شود تا مشخص شود عرضه و تقاضای واقعی سیمان چقدر است.
این نماینده مجلس تاکید می کند که قطعاً، شفافیت بورس از بازار سنتی بیشتر است و خریدار و فروشنده هر محصولی از بورس، قابل رصد هستند و به این ترتیب نظارت بر بازار سیمان نیز از مسیر بورس مهیا می شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: قطعاً اگر همه تولیدکنندگان، سیمان را در بورس کالا عرضه کنند چنین مشکلاتی پیش نخواهد آمد. بنابراین، قرار شد سایر تولیدکنندگان سیمان که هنوز وارد بورس کالا نشدهاند نیز وارد بورس شوند تا عرضه به مقداری برسد که لازمه متعادل شدن قیمتها در بازار است.
نباید نیاز مردم را گروگان گرفت
وی درباره برنامه موردنظر مجلس در حوزه صنایع سیمانی، اعلام کرد: در این شرایط که نیاز به سیمان زیاد است، کارخانجات باید با تمام ظرفیت کار کنند. اینها سرمایههای کشور هستند و دلیل نمیشود که بگویند فلان کارخانه برای بخش خصوصی، خصولتی و دولتی است. نمیتوان برای سود بیشتر، نیاز مردم را گروگان گرفت، باید عرضه بهاندازه تقاضا و بیشتر از آن باشد تا قیمت ها متعادل شود که به زودی شاهد رشد عرضه ها در بورس خواهیم بود؛ این اقدام یعنی افزایش عرضه، اختیاری نیست بلکه باید اجباری باشد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس تأکید کرد: قانونگذار گفته، نباید صنایع در اولویت قطع برق یا گاز باشند و این، قانون دائمی است و باید زیانهای آنها تأمین شود.
طاهری در پایان گفت: اگر در مقطعی برق یا گاز تولیدکنندگان سیمان قطع میشود باید با تدابیری مناسب، تداوم عرضه آنها، تضمین و مدیریت شود. درعینحال، اگر بخشی از تولیدکنندگان محصول خود را به هر نحوی در انبار نگهدارند، حتماً دولت باید به موضوع ورود پیدا کند.
ایلان ماسک روز گذشته در رویداد مجازی بیورد (Word ₿) و در گفتوگو با ۳ تن از چهرههای تأثیرگذار حوزه ارز دیجیتال به بحث در مورد بیت کوین و ارزهای دیجیتال پرداخت و برای اولین بار اعلام کرد که اسپیس ایکس مقداری بیت کوین در اختیار دارد. او همچنین گفته است که اگر از افزایش سهم مصرف انرژیهای تجدیدپذیر در استخراج بیت کوین مطمئن شود، تسلا پذیرش بیت کوین را از سر میگیرد.
به گزارش ارزدیجیتال و به نقل از منابع مختلف، در رویداد بیورد که به صورت یک گفتوگوی مجازی برگزار شد، جک دورسی، مدیرعامل توییتر، کتی وود (Cathie Wood)، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آرک اینوست (Ark Invest) و استیو لی (Steve Lee) مجری این گفتوگو از اسکوئر کریپتو (Square Crypto) نیز حضور داشتند.
ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، اسپیس ایکس و یکی از چهرههای شناختهشده جامعه ارز دیجیتال، روز گذشته در رویداد بیورد برای اولین بار اعلام کرد که شرکت اسپیس ایکس همانند تسلا مقداری بیت کوین در اختیار دارد.
ایلان ماسک گفته است:
من، تسلا و اسپیس ایکس [هر سه مقداری] بیت کوین داریم. البته شخصاً مقداری اتریوم و دوج کوین هم دارم.
ماسک در مورد رقم دقیقی که او و شرکتهایش در بیت کوین سرمایهگذاری کردهاند سخنی به میان نیاورد، با این حال گفت که حجم بیت کوینی که در اختیار دارد بسیار بیشتر از اتریوم و دوج کوین است.
ماسک همچنین گفته است:
ما بیت کوینهای خود را نمیفروشیم، نه من شخصاً بیت کوینهای خود را میفروشم و نه اسپس ایکس.
اسپیس ایکس تاکنون به طور رسمی اعلام نکرده است که چه مقدار بیت کوین دارد، با این حال تسلا، دیگر شرکت تحت مدیریت ایلان ماسک، اوایل سال جاری میلادی ۱.۵ میلیارد دلار بیت کوین خریداری کرد که باعث شکلگیری روند صعودی اصلی این ارز دیجیتال شد؛ روندی که کمی بعدتر با توقف پذیرش بیت کوین از سوی تسلا به پایان رسید.
ایلان ماسک چند ماه پیش دلیل توقف پذیرش بیت کوین از سوی تسلا را نگرانی از آسیبهای زیستمحیطی اعلام کرده بود که استخراج بیت کوین با سوختهای فسیلی با خود به همراه دارد. با این حال او روز گذشته در رویداد بیورد اعلام کرد که با توجه به حرکت استخراجکنندگان بیت کوین به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، به احتمال زیاد تسلا ازسرگیری پذیرش بیت کوین در پرداختهای خود را در دستور کار قرار میدهد.
او در این رابطه گفته است:
به نظر میرسد که بیت کوین در حال تغییر به سمت استفاده بیشتر از انرژیهای تجدیدپذیر است که بدون شک بخش قابل توجهی از این [تغییر] هم مربوط به تعطیل شدن مزارع استخراج چینی است که انرژی مورد نیاز خود را از ذغالسنگ تأمین میکردند. نیاز دارم کمی بیشتر مطمئن شوم تا بتوانم تأیید کنم که میزان استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر [در استخراج بیت کوین] ۵۰ درصد و یا بیشتر از آن است و تمایل به افزایش این رقم هم وجود دارد. در این صورت تسلا پذیرش بیت کوین را از سر میگیرد.
ماسک در بخش دیگری از این گفتوگو به ادعاهای برخی از کارشناسان که او را به اجرای طرحهای پامپ و دامپ متهم کرده بودند واکنش نشان داد و گفت:
اگر قیمت بیت کوین سقوط کند من هم ضرر میکنم. ممکن است [قیمت را] پامپ کنم، اما دامپ نمیکنم. بههیچوجه اعتقادی به بالا بردن قیمت و سپس فروختن آن و موارد از این دست ندارم.
مدیرعامل تسلا در این گفتوگو اشاره کوچکی به دیفای (DeFi) کرد و گفت که یکی از طرفداران امور مالی غیرمتمرکز است. او افزود که بیشتر پروتکلها و صرافیهای غیرمتمرکز در شبکه اتریوم فعالیت میکنند و از نظر او این موضوع منطقی به نظر میرسد.
ماسک در این گفتوگو به مسئله مقیاسپذیری بیت کوین هم اشاره کرد و گفت که شبکه این ارز دیجیتال به راحتی نمیتواند از تراکنشهایی با مقیاس جهانی پشتیبانی کند و استفاده از لایه دوم در پرداختهای مبتنی بر بیت کوین ضروری است.
ماسک گفته است که افزایش پهنای باند اینترنتی میتواند حجم گستردهتری از داده را در اختیار اپراتورهای نودهای شبکه قرار دهد. او با اشاره به سرویس اینترنت ماهوارهای استارلینک (Starlink) که توسط اسپیس ایکس ارائه شده است، گفت که شرکت او نقشی اساسی در گسترش پهنای باند اینترنتی خواهد داشت و افزود که امکان راهاندازی ماینرهای بیت کوین در ترمینالهای فضایی استارلینک وجود دارد.
یکی از حواشی این رویداد هم تیشرتی بود که ایلان ماسک در جریان گفتوگو به تن داشت. او تیشرتی با طرح بیت کوین کوین پوشیده بود که به مسئله تکامل استفاده از پول اشاره داشت و روایتی از دوران مبادلات کالا با کالای انسانهای اولیه تا پرداخت با کارتهای بانکی در دوران کنونی را به تصویر کشیده بود و در نهایت هم به استفاده از بیت کوین ختم میشد.
بدون دیدگاه