مدیرعامل فرابورس ایران در نشست «تامین مالی هوشمند» که به عنوان یکی از نشستهای همایش اقتصاد هوشمند برگزار شد، به موضوع نظارت هوشمند و سامانههایی که بر کجگزینی در بازارها نظارت میکنند، پرداخت و گفت:کجرفتاریهایی در بحث نظارتها به وجود میآید و گاه خطاهای معاملاتی رخ میدهد که از طریق تکنولوژیهای مناسب میتواند کنترل شود.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) به نقل از فرابورس ، امیر هامونی گفت: در حال حاضر بحث فضای مجازی نیز پررنگ شده و مباحث مالی_رفتاری و اقتصاد روایی از فضای مجازی نشأت میگیرد.
هامونی در ادامه به مطالعات مایکل ایتکن استاد اقتصاد یکی از دانشگاههای استرالیا اشاره کرد و افزو : این استاد اقتصاد بحث کیفیت بازار را مطرح کرده و عنوان میکند که باید با بهکارگیری تکنولوژیهای هوشمند و هوش مصنوعی به ارتقای کیفیت بازار کمک کنیم.
مدیرعامل فرابورس ایران در ادامه مصادیق کجرفتاریها را مواردی همچون دستکاری قیمت و سوءاستفاده از اطلاعات نهانی دانست.
هامونی در ادامه با اشاره به کاربردهای فینتک، اظهار کرد: با توجه به حجم بالای تراکنشها، حجم بالای انواع دادهها، تنوع بازیگران، ابزارها و بازارها و همچنین پیچیده شدن فرایندها و درنتیجه مطالبه مردم نسبت به سرعت، دقت، شفافیت و در دسترس بودن و درنهایت ظهور تکنولوژیهای ساختارشکن و تحول صنعت، بحث فینتکها بسیار پررنگتر خواهد شد و بهکارگیری فینتکها ضرورت مییابد.
مدیرعامل فرابورس ایران در ادامه این پنل به گزارش موسسه مکنزی در سال ۲۰۲۰ که مربوط به زیرساخت بازار سرمایه بود، اشاره کرد و گفت: در بحثهای آماری در خصوص اکوسیستم بازار سرمایه، موضوع هوش مصنوعی (AI) رتبه اول را دارد.
او همچنین با اشاره به تجربه بورس نزدک و دویچه بورس در حوزه سرمایهگذاری روی فینتکها در امر نظارت افزود: نزدک ونچرز (Nasdaq Ventures) با دو تامین سرمایه بزرگ برای توسعه فینتک در حوزههایی نظیر تحلیل داده، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، رگتگ، بلاکچین و داراییهای دیجیتال و زیرساخت سرمایهگذاری کرده است.
هامونی شرکتهای سرمایهپذیر نزدک ونچرز را در حال حاضر شامل ۱۵ شرکت عنوان کرد که Digital Reasoning به عنوان یکی از شرکتهای شاخص در زمینه هوش مصنوعی و نظارت بر ارتباطات الکترونیکی به منظور شناسایی ارتباطات مشکوک با استفاده از هوش مصنوعی در حال فعالیت است.
به گفته او Caspian نیز دیگر شرکتی است که از این ۱۵ شرکت سرمایهپذیر نزدک ونچرز، در زمینه پولشویی به فعالیت مشغول است و از پلتفرمی تحت عنوان AML Investigator در زمینه شیوههای چدید برای مقابله با پولشویی بهره میبرد.
مدیرعامل فرابورس موضوع فعالیت شرکتهای سرمایهپذیر دویچه ونچرز را نیز که تحت نظارت دویچه بورس است، حوزههای مختلفی مانند خدمات مدیریت وثیقه مبتنی بر رایانش ابری، راهکار معاملات الکترونیک با درآمد ثابت، پلتفرم انتشار دیجیتال برای بازارهای جهانی بدهی، بازار اوراق بهادار خصوصی و … عنوان کرد.
او در پایان با اشاره به اینکه به تازگی وزارت امور اقتصادی و دارایی موافقت اصولی و مجوز فعالیت سندباکس بازار سرمایه را اعطا کرده است، گفت: سندباکس محیطی برای ورود و معرفی انواع تکنولوژیهای جدید از بلاکچین گرفته تا تحلیل داده و … به بازار سرمایه است که حضور آن در بازار سرمایه مزایایی نظیر پرکردن خلا قانون، کاهش هزینه رعایت قانون در راهاندازی یک بازار یا ابزار جدید معاملاتی، امکان تامین مالی آسانتر برای نوآوران و مواردی از این دست را به همراه دارد.
«نقش و جایگاه بازارسرمایه برای حرکت از اقتصاد شکننده نفتی به سمت یک اقتصاد شفاف و مالیات محور بسیار مهم است.»
در اقتصاد کلان، نقدینگی به پولی اطلاق میشود که به عنوان وجوه نقد و سپردههای بانکی نزد بانکها نگهداری میشود و هدایت نقدینگی یک اصطلاح است که به تعیین مسیر برای گردش آن در یک یا چند بازار اشاره میکند.
در واقع هر بازاری که جذابیتهای لازم برای سرمایهگذاری را داشته باشد، به صورت عقلانی و هوشمند نقدینگی به آن ورود پیدا میکند؛ بهینهترین حالت ممکن برای اقتصاد یک کشور، جذاب کردن بازارهای مولد (بورس، بیمه و بانک) و بهرهگیری از ابزارهای مولد سرمایه گذاری در فعالیت های اقتصادی همچون مسکن است.
اثر ورود نقدینگی به بازارهای غیر مولد؟
ورود نقدینگی به بازارهای غیر مولد هم ممکن است اثر مخرب مستقیمی بر مصرف، رفاه و معیشت جامعه داشته باشد و هم به طور مستقیم تورم مزمن در اقتصاد ایجاد کند و در نهایت اثرات منفی آن بر اقتصاد و رفاه جامعه تشدید شود. به همین دلیل سیاست گذار با بهره گیری از ابزارهای قدرتمندی همچون مالیات و تنظیم قاعده مند سیاستهای پولی و مالی در کشور اجازه نمیدهد دارایی های فیزیکی مانند مسکن، خودرو، ارزخارجی و … ماهیت سرمایه ای داشته باشند.
هر مقدار یک اقتصاد از حالت بهینه فاصله گیرد، هجوم پول یا نقدینگی در بین بازارها باعث ایجاد هیجان و حباب در بازارها مختلف شده و نه تنها وجهه اقتصادی کشور و دولت دچار آسیب میشود، بلکه زیان آن به عموم مردم و سرمایهگذاران نیز بر میگردد. در اقتصاد بسته، گردش حجم بالای نقدینگی در بین بازارهای غیرمولد باعث ایجاد تورم و رشد قیمت میشود. از همین رو لازم است دغدغه اصلی سیاستگذار ایجاد مشوق و جذابیت در بازارهای مولد باشد.
بازارسرمایه و سیاستهای پولی
بازار سرمایه یکی از بازارهای مولد در اقتصاد کشور است که در سال گذشته در معرض ریسک ناشی از رشد نقدینگی و تغییر نرخ بهره قرار گرفت . هر چند مدلهای اقتصادی و یافته های پژوهشی نشان میدهد بازار سرمایه نقش موثری در مهار تورم داشته است، اما می توان گفت قربانی سیاست نادرست پولی و نقدینگی شد.
از طرفی کانال های موثری برای هدایت نقدینگی به سمت تولید و اشتغال جوانان این کشور از طریق بازار سرمایه وجود دارد. ضمن اینکه رشد و توسعه آن، اثرات مستقیم و غیرمستقیمی بر رفاه مردم دارد و از طریق فراهم کردن بستر فعالیت سرمایه گذاری سودآور برای بانکها، صندوق های بازنشستگی، بیمه و کاهش دامنه بنگاهداری مستقیم نهادهای پولی و مالی و تمرکز آنان بر بهینه کردن ریسک پرتفوی سرمایه گذاری و … در ابعاد مختلفی به جامعه و اقتصاد آن خدمت می کند.
راهکارهایی برای افزایش جذابیت در بازارسرمایه
بر این اساس به منظور ایجاد جذابیت در بازار سرمایه الزامات و ملاحظاتی وجود خواهد داشت، که با تمرکز به تحولات ماه های گذشته به اهم آن اشاره می شود: لازم است در تنظیم سیاستهای پولی و مالی در کشور از یک سازوکار مبتنی بر رویکرد سیستمی تبعیت شود؛ پارامترهای اساسی بازار به ویژه ریزساختارها، نقدشوندگی، شفافیت، رونق معاملاتی، سازوکار کشف قیمت و … توسعه یابد؛ اقدام علمی مبنی بر عدم وجود دخالت سیاستی و سیاسی در بازار سرمایه کشور به جامعه القاء شود؛ نهاد مسئول بازار سرمایه در کلیه تصمیم گیری های مرتبط با منافع 58 میلیون سرمایه گذار این بازار عضو اصلی باشد؛ برنامه و مدل دقیق و علمی برای سیاستگذاری پولی و مالی و مدیریت تحولات و ریسک بازارهای دارایی مختلف تعیین و توسط شورای عالی ثبات مالی متناسب با شرایط اقتصادی کشور راهبری شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس می گوید که این روزها گامی مهم در راستای توجه به بخش معدن کشور برداشته شده که آن، ورود محصولات معدنی به بورس کالا است که اقدامی مبارک و بسیار ارزشمند است، زیرا پس از سال ها سود واقعی حاصل از تولید مواد معدنی به تولیدکنندگان می رسد و این اتفاق می تواند فصل جدیدی برای توسعه معادن کشور باشد.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از کالاخبر، شهباز حسن پور، نماینده مردم سیرجان در مجلس با اشاره به عرضه محصولات معدنی در بورس کالا اظهار کرد: بحث منابع طبیعی و معادن از جمله مسایلی در کشور تلقی می شود که با غفلت همراه بوده است، این در حالیست که همیشه به معادن به عنوان یکی از ظرفیت های های بالقوه و پتانسیل اصلی کشور معادن تاکید شده است.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب در چند سال گذشته اعلام کردند که معادن باید جایگزین نفت شود اما متاسفانه در این مدت به این امر کمتر توجه شده است و هیچ اولویتی در کشور برای این صنعت در نظر گرفته نشده است.
حسن پور با بیان اینکه در برنامه ششم توسعه اقتصادی آمده است که باید معادن پیشران اقتصادی کشور باشد، گفت: خوشبختانه امروز به مرور در حال اهمیت ویژه به معادن در کشور هستیم تا انگیزه رشد سرمایه گذاری به این بخش بازگردد.
این نماینده مردم در مجلس با اشاره به اینکه وزیر صنعت، معدن و تجارت در دو روز گذشته دست به اقدامی ارزشمند زده است، اظهار داشت: در این راستا وزیر صمت حدود ۶ هزار و ۵۰۰ معدن را آزاد اعلام کرد و از کارآفرینان خواست تا در این موضوع مهم و مقوله ارزشمند سرمایه گذاری و از طریق آن کسب سود کنند.
فصل جدید توسعه معادن کشور
حسن پور در ادامه به عرضه محصولات معدنی در بورس کالا اشاره کرد و گفت: گام مهم دیگر در راستای توجه به بخش معدن، ورود محصولات معدنی به بورس کالا است که اقدامی مبارک و بسیار ارزشمند است زیرا پس از سال ها سود واقعی حاصل از تولید مواد معدنی به تولیدکنندگان می رسد و این اتفاق می تواند فصل جدیدی برای توسعه معادن کشور باشد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: اطمینان و افزایش سرمایه گذاری در بحث معادن، صنایع معدنی و فولادی کشور را با امنیت بالا همراه می سازد و از این رو همه باید از بهبود شرایط شرکت های معدنی استقبال کنند.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، معادن را یکی از اصلی ترین مزیت های کشور دانست و گفت: سرمایه گذاری در این حوزه دارای مزیت های ارزشمندی برای سرمایه گذاران است که با توجه به روند واقعی سازی قیمت کالاهای این بخش، سرمایه ها می تواند با اطمینان وارد این حوزه شود.
بدون دیدگاه