حالا که تزریق پول به بورس نتوانسته است آن‌طور که باید و شاید به رشد شاخص و سبزپوشی بورس کمک کند، فعالان حوزه بورس در صفحه‌های خود چه در توییتر و چه در اینستاگرام به این مساله می‌پردازند که مشکل بورس با تزریق سرمایه به آن حل نمی‌شود؛ مساله‌ای که در روزهای گذشته هم توجه فعالان این حوزه را به خود جلب کرده بود و دیروز هم این بحث در توییتر و اینستاگرام ادامه داشت. رضا امامی در این باره در صفحه شخصی‌اش در توییتر نوشت: «یکی از تبعات متقن نبودن مقررات و ضعف ناظر در اجرا آنجا آشکار می‌شود که بازار از مقررات دستکاری‌شده و مداخله‌ای برای نشت‌ها و راه در رو استفاده می‌کند؛ مثلا در برابر دامنه نوسان قیمت چون حجم مبنا در روزهای مثبت ۴درصدی پر نمی‌شود، سفارش‌های بازیگران سهم برای روزهای منفی ۲درصدی قیمت از قبل چیده می‌شود.»
مساله دستکاری در بازار برای امروز و دیروز نیست و از ماه‌های گذشته فعالان حوزه بورس به آن اشاره می‌کردند، اما حالا که از یک طرف اعلام شده است به بورس از صندوق توسعه ملی پول تزریق شده است ولی هیچ اتفاق مثبتی در حوزه بورس نیفتاده است، کاربران زیادی به این مساله می‌پردازند که گره بورس با تزریق پول گشوده نمی‌شود و به عدم دخالت و البته بازگشت اعتماد مردم به این حوزه نیاز دارد. به اعتقاد آنها و آن‌طور که در نوشته‌هایشان به این موضوع می‌پرداختند، بورس تبدیل به کلاف سردرگمی شده است که با تزریق پول و حمایت‌های این‌چنینی، باز نمی‌شود و راه گره‌گشایی از آن عدم دخالت، به حال خود گذاشتن آن و سیاسی نکردنش است. حالا که صحبت از اعتماد شد، به یکی دیگر از موضوعاتی که دیروز در شبکه اجتماعی توییتر و پیام‌رسان تلگرام مورد توجه کاربران قرار گرفت، اشاره کنیم. مسعود خوانساری در نشست دیروز هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اعلام کرد که «در چهار سال آینده مشکلات اقتصادی زیادی خواهیم داشت.» این صحبت و همچنین این بخش از صحبت‌های او که بیان کرده بود «سرمایه اجتماعی دچار ریزش شده که این موضوع در اقتصاد نیز تأثیرگذار است»، از جمله موضوعاتی بود که مورد توجه فعالان و سهامداران قرار گرفته بود. به اعتقاد آن‌ها، خوانساری در حال تکرار حرف‌هایی است که مدت‌ها پیش فعالان حوزه بورس در شبکه‌های اجتماعی و جلسات به آن اشاره کرده بودند. البته نه اینکه آنها با مطرح‌شدن این حرف‌ها مشکلی داشته باشند، اما صحبتشان این بود که چرا وقتی آنها درباره گسترش بی‌اعتمادی مردم به سرمایه‌گذاری، شکاف بین دولت و ملت و ایجاد مشکلات متعدد با دعوت عام از مردم برای حضور در بورس، می‌نوشتیم و صحبت می‌کردیم، کسی آنطور که باید و شاید به این صحبت‌ها اهمیت نمی‌داد. بخش دیگر توجه به صحبت‌های روز گذشته رئیس اتاق بازرگانی تهران در شبکه اجتماعی و در میان گعده فعالان بورسی، آسیب‌شناسی ریزش سرمایه‌های اجتماعی بود. آنها با آوردن مثال‌ها و اتفاق‌هایی که در حوزه بورس و در سال گذشته افتاده و همچنین اتفاقات چند روز گذشته در حوزه رمزارزها درباره این مساله می‌نوشتند که با همین کارها باعث می‌شوند که باقی‌مانده افرادی هم که تمایل به سرمایه‌گذاری دارند، از هر عملکردی در این زمینه ناامید شوند. آنها به این موضوع می‌پرداختند که با وجود اینکه این موضوع سال‌هاست دغدغه فعالان اقتصادی است، اما در بر همان پاشنه سیاست‌های مداخله‌ای و سلیقه‌ای می‌چرخد و این سیاست‌ها سد راه امیدواری مردم به سرمایه‌گذاری در کشور حالا در هر حوزه‌ای شده‌ است.

از دیگر موضوعاتی که دیروز در شبکه اجتماعی توییتر و اینستاگرام توجه نه‌تنها کاربران فعال در حوزه بورس و رمزارزها، بلکه کاربران خارج از این حوزه را به خود جلب کرده بود، زمزمه‌های برخورد با فعالان حوزه رمزارز و برخورد با سرمایه‌گذاری در این حوزه از اقتصاد بود. خیلی از فعالان اقتصادی و فعالان حوزه بورس در نوشته‌هایشان به این موضوع می‌پرداختند که برخورد سلبی با این حوزه یا هر حوزه دیگری از اقتصاد بدون قانونگذاری و بررسی تبعات این اقدامات،‌ مخاطرات جدیدی در پی خواهد داشت و باعث زیرزمینی شدن فعالیت‌های اقتصادی افراد، عدم ورود پول به حوزه اقتصاد و… می‌شود. در همین باره مهدی رباطی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «ورود ۱۲میلیون ایرانی به بازار کریپتوکارنسی به‌عنوان بی‌قاعده‌ترین و بی‌در و پیکرترین بازار مالی دنیا و خروج حجم عظیم ارز از کشور به‌رغم همه محدودیت‌ها نشانگر یک واقعیت است: هر بهانه‌ای برای استاندارد نکردن زیرساختارهای بازار به بهانه حمایت از مردم و کنترل ریسک پذیرفته نیست.» او همچنین در جواب افرادی که برای او نوشته بودند شرایط بورس بدتر است، نوشته بود که منظورش از بی در و پیکری بازار نبود رگولاتور است. به اعتقاد رباطی «وقتی مردم این حد از ریسک را می‌پذیرند پس محدودیت گذاشتن به بهانه حمایت از مردم خطاست.»

بعد از اینکه رئیس پلیس امنیت اقتصادی اعلام کرد که صرافی‌ها مجوزی برای معاملات رمزارزها ندارند، خیلی از کاربران توییتر و حتی فعالان حوزه بورس به این موضوع واکنش نشان دادند و انتقاداتی را به آن مطرح کردند. بگذریم از اینکه در دو روز گذشته خیلی از کاربران به صحبت‌های رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران واکنش نشان داده بودند و به دلیل اینکه در صحبت‌هایش به مردم گفته بود «پول‌های خود را در بخش تولید سرمایه‌گذاری کنند» از او انتقاد می‌کردند و در نوشته‌هایشان به این مساله می‌پرداختند که نباید برای سرمایه‌های مردم اجبار تعیین شود که در کجا سرمایه‌گذاری کنند.

دیروز کمپینی برای حمایت از فعالیت صرافی‌های رمزارزی در شبکه‌های اجتماعی ایجاد شده بود که کاربران یکدیگر را دعوت به امضای این کمپین و حمایت از آن می‌کردند. به غیر از این موضوع اتفاق دیگری که این روزها به طور مکرر در شبکه اجتماعی توییتر اتفاق می‌افتد، نوشته‌ها و انتقادهای سهامداران خرد یا کاربران عادی در قسمت نظرات توییت‌های کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری است. هربار که کاندیدایی نوشته‌ای در توییتر منتشر می‌کند، کاربران زیادی در قسمت نظرات درباره وضعیت بورس، آنچه بر آنها گذشته است، حوزه رمزارزها و… می‌نویسند. برای همین است که به گفته خیلی از کارشناسان اقتصادی و سیاسی، بورس و رمزارزها دو حوزه‌ای هستند که کاندیداهای انتخابات اگر برنامه مشخص و عملی برای آن ارائه کنند، می‌توانند توجهات زیادی را به سوی خود جلب کنند.

این‌بار نیز صعود قیمت‌ها دوامی نداشت و پس از چند روز رشد قیمت‌ها و افزایش امید معامله‌گران مجددا خروج سهامداران خرد سرعت گرفت و نماگرها نیز به محدوده منفی تابلو خزیدند. اما موضوعی که حتی در روزهای سبز شاخص‌کل خودنمایی می‌کرد، رنگ غالب قرمز در تالار شیشه‌ای بود. رنگی که متعلق به معاملات سهام گروه‌های با ارزش بازار پایین‌تر بود. سهامی که از تعداد بالایی برخوردارند اما وزن کمی در محاسبه شاخص‌کل بورس تهران دارند و از این‌رو نمی‌توانند جهت شاخص‌کل را تغییر دهند.


در حالی شاخص‌کل از اوج خود 44 درصد ریزش داشته و اغلب نمادهای بزرگ نیمی از ارزش خود را از دست داده‌اند که شاخص هم‌وزن تنها ۲۴ درصد اصلاح داشته است. این موضوع را در P/ E گروه‌ها نیز می‌توان مشاهده کرد؛ جایی‌که در مقابل نسبت قیمت به درآمد 1/ 7 واحدی بزرگان بازار، در میان کوچک‌ترها این نسبت حدود 4/ 9مرتبه است. گران‌تر بودن این سهام در کنار نقدشوندگی به مراتب پایین‌تر سبب تشکیل صف‌های فروش سنگینی شده که حتی با حد نوسان 10 درصدی هم تغییری نکرد و بازار دچار وضعی شده که ‌تر و خشک با‌هم می‌سوزند چرا‌که ترسی مضاعف بر بورس‌بازان تحمیل شده و حتی سهامداران نمادهای بزرگ نیز با درک احتمال بالای شکل‌گیری رفتارهای توده‌وار در بازار، از قفل‌شدن سرمایه‌هایشان نگران بوده و حتی سهام بنیادی را نیز محل امنی برای سرمایه‌گذاری نمی‌دانند. به‌نظر می‌رسد تنها راهکار رفع این مشکل افزایش دامنه نوسان و البته اجرای صحیح قانون رفع گره‌ معاملاتی است.

بازار سهام معاملات روز سه‌شنبه را با افزایش عرضه‌ها و سرخ‌پوشی نماگرهای بورسی آغاز کرد اما با گذشت دقایقی تغییر مسیر داد و با جنبش بزرگان شاخص‌کل بورس برای زمانی اندک سبزپوش شد. این روند نیز ادامه پیدا نکرد و مجددا شاهد تشدید فشار فروش در تالار شیشه‌ای بودیم. در نهایت شاخص‌کل بورس تهران معاملات روز سه‌شنبه را با افت 1/ 0 درصدی به پایان رساند و در سطح یک‌میلیون و 173 هزار واحد قرار گرفت.

متغیر فراموش‌شده بورس‌بازان
فاکتور نقدشوندگی در بازار سهام در سراشیبی 9 ماه اخیر به معضل شماره یک سهامداران تبدیل شده و این روزها نیز قفل معاملات بیش از 200 سهم کوچک (تنها در بورس) و سپری‌کردن جلسات معاملاتی این سهام با حجم معاملات ناچیز، جوی سنگین و فراگیر را بر کلیت بازار حاکم کرده است؛ به‌طوری که سهام کوچک مدت‌هاست که با قفل معاملاتی مواجه شده و میزان اصلاح قیمت‌ها در این شرکت‌ها در طول یک ماه به زحمت 5 درصد مجاز روزانه را پر می‌کند. در این شرایط اغلب شرکت‌های مذکور با تحصن سهامداران در صفوف فروش به کمای معاملاتی رفته‌اند. این انجماد اما دامن گروه‌های بزرگ‌تر که اتفاقا با اصلاح به مراتب بیشتری در چند ماه اخیر مواجه شده‌اند را نیز می‌گیرد؛ به‌طوری که جو روانی ایجاد شده ناشی از قرمز بودن اکثریت سهام (به لحاظ مقداری) فضای پرتردید در بازار ایجاد می‌کند و سبب می‌شود تا سرمایه‌گذاران نگران از چشم‌انداز آتی بازار، ورود خود را به تعویق بیندازند. نتیجه این شرایط فضایی است که این روزها در بازار سهام مشاهده می‌شود. گروه‌هایی که از پتانسیل‌های بنیادی مناسبی برخوردارند اما در شرایط فعلی مجالی برای خودنمایی پیدا نمی‌کنند. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد در حال‌حاضر 235 شرکت بورسی وجود دارد که تنها سهمی 10 درصدی از ارزش کل بازار سهام را در اختیار دارند و روزانه کمتر از 2 درصد از کل ارزش معاملات را به خود اختصاص می‌دهند. این در حالی است که 50 درصد از کل ارزش بازار در اختیار 17 شرکت بوده و همین شرکت‌ها بیش از نیمی از دادوستدهای روزانه را شکل می‌دهند.

یک دست صدا ندارد
روز یکشنبه بود که خبر رسید معادل ریالی 50 میلیون دلار از منابع ارزی صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز شد. در این میان افرادی که در یک سال اخیر هر روز از چرایی پول‌پاشی در بازار سهام انتقاد داشتند، منتظر واکنش مثبت بازار به این خبر بودند اما اتفاقی که افتاد افت نماگر اصلی تالار شیشه‌ای در دو روز متوالی و عقبگرد 3/ 1درصدی آن بود. موضوعی که البته پیش‌تر از سوی کارشناسان پیش‌بینی شده بود.

فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه نیز در این‌خصوص با اشاره به اصلاح بیش از 50 درصدی قیمت برخی سهام گفت: در اوایل هفته جاری صحبت‌های حمایتی از مجاری مختلف و موثر شنیده شد، اما در بازار تغییر محسوسی دیده نشد. حتی در روزهای اخیر معاملات با حدود 150 صف فروش آغاز و تا پایان جلسه معاملاتی این صفوف به‌تدریج افزایش یافت و در حال‌حاضر شاهد انتظار بیش از 4هزار میلیارد تومان نقدینگی در صف‌های فروش هستیم. وی درخصوص دلایل فراگیر شدن صفوف فروش در بازار طی روزهای گذشته با وجود اخبار موثری همچون تزریق منابع مالی عنوان کرد: رفتار بازار نشان می‌دهد که شاید تنها با یک فاکتور همچون وعده تزریق منابع مالی یا بازگرداندن دامنه نوسان متقارن نتوان روند بازار را تغییر داد؛ چراکه باید عوامل مکملی نیز به مدد بازار بیایند که بحث تسهیل گره معاملاتی و سرعت‌دادن به ایجاد تعادل در سهام کوچک نیز تنها یکی از آنها است.

سهام بزرگ؛ قربانی کوچک‌ترها؟
آقابزرگی با تاکید بر لزوم چاره‌اندیشی برای سهام کوچک به عنوان راهکار برون‌رفت از شرایط نامتوازن کنونی بازار گفت: طبیعتا منابع صندوق تثبیت و صندوق‌های دیگر به دلیل اصلاح کافی و ارزندگی به سمت سهام بزرگ می‌روند اما به دلیل عدم نقدشوندگی سهام، بورس‌گرام رشد بزرگان نیز استارت نمی‌خورد.

از صف خرید به صف فروش
وحید حسن‌پور از دیگر کارشناسان بازار سهام نیز عدم اصلاح همگن سهام کوچک و بزرگ را دلیل ایجاد صفوف سنگین فروش کوچک‌ها دانست و گفت: در حال‌حاضر با وجود اصلاح قابل‌قبول سهام شرکت‌های بزرگ، سهام کوچک و متوسط همچنان نیازمند اصلاح قیمتی هستند؛ چراکه عموما اصلاحی به نسبت کمتر از شاخص و سهام بزرگ را ثبت کرده‌اند. وی وجود سهامداران جدیدالورود و سیاست کاهش دامنه منفی را اصلی‌ترین دلیل وضعیت فعلی سهام کوچک ارزیابی کرد و گفت: صفوف فروش سنگین و عدم نقدشوندگی این سهام محصول رفتار هیجانی سهامداران در دوره رونق بازار است که با تکیه بر نقدینگی و کوچک بودن این سهام سبب ثبت قیمت‌هایی در محدوده‌هایی بالاتر از ارزش‌های ذاتی شده است.

تعجیل برای عبور از صف‌نشینی
کارشناس بازار سرمایه اجرای «قانون گره معاملاتی» را راهکاری موثر اما موقت دانست و خاطرنشان کرد: گره معاملاتی می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد، اما راهکار اساسی‌تر پایان‌دادن به صف‌‌نشینی در بورس است. مساله‌ای که چه در روند صعودی و چه نزولی تبعاتی را برای بازار به همراه دارد و سلامت آن را به‌خطر می‌اندازد.

وی با اشاره به ایجاد شرایط «دستکاری» در بازار به عنوان مهم‌ترین نتیجه «پدیده صف» در بازار سرمایه تاکید کرد: صفوف خرید و فروش در بازار به‌ویژه در سهام کوچک اغلب نتیجه سفته‌بازی و دستکاری قیمتی است. این پدیده در تمام کشورهایی که بورس فعال دارند وجود ندارد و ما نیز باید به سمتی برویم که اجازه غلبه صف‌نشینی بر نقدشوندگی را در بازار سرمایه ندهیم.

حسن‌پور افزایش ابزارهای معاملاتی را لازمه ایجاد تعادل در بازار سرمایه دانست و تصریح کرد: بازار ما نیازمند ابزارهای روز معاملاتی همچون فروش استقراضی، انواع آپشن‌ها و … است‌ ضمن اینکه باید مساله آموزش معامله‌گران چه در استفاده از ابزارهای کنونی و چه در ابزارهای جدید مورد توجه جدی قرار گیرد تا فضای بازار به تدریج به سمت معاملات حرفه‌ای برود. این ابزارها ضمن ایجاد نقدشوندگی، شرایط را برای بازکردن دامنه نوسان و سپس حذف آن نیز فراهم خواهند کرد.

نوسان‌گیران دیروز توانستند خواست خود را به بازار دیکته کنند و بازارساز به‌طور موقت در برابر آنها عقب‌نشینی کرد. ممکن است عقب‌نشینی بازارساز برای مقابله با نوسان‌گیران،‌ حرکتی استراتژیک باشد. به گفته برخی بازیگران باتجربه بازار، چنین احتمالی مطرح است که بازارساز بخواهد از قیمت‌های بالاتر عرضه خود را کلید بزند. عرضه ارز از قیمت‌های بالاتر دست بازارساز برای مداخله را بازتر می‌کند، با این حال عده دیگری باور دارند که بازارساز قصد دارد معامله‌گران را بین دو کانال ۲۲ و ۲۳ هزار تومانی سرگردان کند. در واقع عرضه ارز در کانال ۲۳ هزار تومان و عقب‌نشینی چندباره قیمت به کانال ۲۲ هزار تومان موجب می‌شود که به‌تدریج، معامله‌گران از افزایش قیمت ناامید شوند و خودشان در موقعیت فروش قرار بگیرند.
تقابل دو گروه در بازار دلار
قدرت‌نمایی نوسان‌گیران در روز سه‌شنبه موجب شد که دلار به کانال ۲۳ هزار تومانی برگردد و ساعت ۴ بعدازظهر در محدوده ۲۳ هزار و ۱۵۰ تومان معامله شود. این قیمت ۲۷۰ تومان بیشتر از روز دوشنبه بود. در بازار سکه نیز فلز گرانبهای داخلی به‌واسطه رشد قیمت دلار، ۲۰۰ هزار تومان افزایش را به ثبت رساند و به بهای ۱۰ میلیون و ۲۶۰ هزار تومان رسید.

رفت و برگشت دلار بین دو کانال
بازار ارز صحنه رفت و برگشت قیمت دلار بین کانال‌های ۲۲ و ۲۳ هزار تومانی شده است. اسکناس آمریکایی که روز دوشنبه با بیش از ۴۰۰ تومان افت به زیر کانال ۲۳ هزار تومانی رفته و در محدوده ۲۲ هزار و ۸۸۰ تومانی آرام گرفته بود، روز سه‌شنبه را با افزایش قیمت آغاز کرد و خیلی سریع به بالای مرز ۲۳ هزار تومانی بازگشت. ساعت ۴ بعدازظهر، دلار در بازار داخلی با قیمت ۲۳هزار و ۱۵۰ تومان مورد معامله قرار گرفت که ۲۷۰ تومان بالاتر از روز دوشنبه بود.

به گفته فعالان، افزایش قیمت دلار در شرایطی صورت گرفت که بازارساز در روز دوشنبه نشان داده بود که تمایل ندارد، اسکناس آمریکایی بالای مرز ۲۳ هزار تومانی نوسان کند. به گفته فعالان، برجسته کردن برخی خبرهای رسانه‌های خارجی موجب شده بود که نوسان‌گیران جسارت بیشتری برای خرید ارز داشته باشند. آنها به گزارشی از خبرگزاری رویترز اشاره می‌کردند که عنوان می‌کرد، دولت آمریکا در تلاش برای احیای توافق هسته‌ای ایران موسوم به برجام، وارد میدان مینی با بیش از ۷۰۰ تحریم ایران شده که لغو آن‌ها راحت نخواهد بود. تحریم‌های اعمال‌شده از دولت قبلی آمریکا فقط در حوزه فعالیت هسته‌ای ایران نیست و حمایت از تروریسم، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نقض حقوق بشر را شامل می‌شود و لغو آن دولت بایدن را با اتهام‌هایی از جمله «نرمش در مقابل تروریسم» روبه‌رو می‌کند.

تصور سخت بودن برداشته شدن تحریم‌ها و طولانی شدن مذاکرات هسته‌ای در انتظارات بازیگران ارزی تاثیر زیادی داشت. با این حال، ممکن است طی روزهای آتی با افزایش دوباره فعالیت بازارساز قیمت به سوی کانال‌های پایین‌تر هدایت شود.

به گفته فعالان، به‌دلیل هراس از افزایش عرضه ارز توسط بازارساز، نوسان‌گیران آماده بودند که یکباره از موقعیت خرید خارج و وارد فاز فروش شوند. تحلیلگران فنی نیز مرتب به بازیگران گوشزد می‌کردند که حد سود و ضرر را رعایت می‌کنند. دلار روز یک‌شنبه با قدرت زیادی در مسیر افزایشی قرار گرفته و تا محدوده ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومانی نیز رشد کرده بود. با این حال، به یکباره روز دوشنبه در موقعیت کاهشی قرار گرفت و عده بسیاری را دچار ضرر کرد. هراس از تکرار چنین ضرری موجب می‌شد که معامله‌گران با احتیاط بیشتری در بازار رفتار کنند. در حالی که بازیگران دلار تا حدی با احتیاط رفتار می‌کردند، در بازار سکه، هیجان معاملات بیشتر بود. سکه‌بازان با توجه به رشد بهای طلای جهانی نسبت به آینده دارایی خود خوشبین‌تر شده بودند. طلای جهانی بعدازظهر دیروز بالای محدوده هزار و ۸۶۵ دلار نوسان می‌کرد و موقعیت سکه را برای خرید جذاب‌تر می‌کرد.

روز سه‌شنبه با شروع معاملات، طلا باز هم روند صعود شارپی روزانه خود را ادامه داد و با سقف سه ماهه مقاومتی خود برخورد کرد. بعد از یک افت قیمتی نامحسوس، طلا توانست بعداز‌ظهر روز سه‌شنبه، مقاومت پیش‌روی خود را لمس کند و برای اولین بار در ۳ ماه گذشته در قیمت ۱۸۷۰ دلار معامله شود. بازار رمزارزها نیز با سپری کردن روزی به نسبت آرام توانست تا ظهر رشد اندکی را در ارزش بازاری خود شاهد باشد.
آغاز جهش طلا
‌‌طلا همچنان در حال ادامه مسیر روند صعودی خود است. پس از افت شدیدی که طلا با آغاز سال میلادی شروع کرد و حتی تا ماه مارس ادامه پیدا کرد، توانست با شروع یک کانال صعودی، این روند را تغییر دهد. دیروز طلا با قیمت ۱۸۶۶ دلاری روز خود را آغاز کرد و در ادامه با رشدی ۳/ ۰ درصدی همراه شد و به کانال ۱۸۷۰ هزار دلار رسید که البته پس از آن اندکی کاهش یافت. این کانال قیمتی می‌تواند به عنوان محدوده‌‌ مقاومتی قیمت طلا در نظر گرفته ‌شود. اما با توجه به حجم معاملات در بازار و انتظارت تورمی ناشی از عدم افزایش نرخ‌های بهره در ایالات متحده و درنتیجه‌ آن کاهش بازده‌‌ واقعی، می‌توانیم منتظر شکسته‌شدن این مقاومت در قیمت طلا باشیم. اما در صورت شکستن مقاومت، هدف بعدی این فلز زرد چه خواهد ‌بود؟ وجود فشارهای تورمی بر کامودیتی‌ها مانند فولاد و مس در بازار‌های جهانی، سیاست‌های مقامات فدرال رزرو نسبت به عدم افزایش نرخ اوراق قرضه یا کاهش خرید آنها و سیاست‌های انبساطی بانک مرکزی ایالات متحده می‌تواند باعث شود طلا روند صعودی خود را ادامه دهد. در صورتی که طلا بتواند این سقف را با قدرت رد کند، می‌توان امیدوار بود که بتواند به کانال ۱۹۶۰ دلاری در هر اونس نیز برسد. ‌‌جان فینی، مدیر توسعه تجارت شمش گاردین گلد استرالیا در رابطه با تورم و انتظارات قیمتی ناشی از آن توضیح داد: به نظر می‌رسد که سرانجام ترس از تورم به قیمت‌های بالاتر فلزات گرانبها تبدیل می‌شود. براساس ارقام دولت در روز جمعه، مدیران صندوق‌های پوشش ریسک معاملات باز طولانی مدت خود را در بازارهای آتی ۱۲ درصد نسبت به هفته قبل افزایش دادند که بیشترین میزان از ژوئن است. در همین‌حال، اطلاعات جمع‌آوری شده توسط بلومبرگ نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران پس از ماه‌ها فروش، شروع به خرید شمش کرده‌اند. طبق گفته کارستن فریتش، تحلیلگر Commerzbank AG، علاقه سرمایه‌گذاران به طلا از نظر روان‌شناختی نیز پس از آنکه فلز زرد از ۱۸۰۰ دلار فراتر رفت، افزایش یافت. عقب‌نشینی ارزشی دلار و مواردی که ذکر شد که مهم‎ترین آن عدم افزایش نرخ بهره در ایالات متحده بود، مهم‌ترین دلایل کارشناسان برای احتمال ادامه این روند خوب برای طلا است.

بازگشت آرامش به رمزارزها
با کاهش تنش‌ها میان بیت‌کوین و تسلا و همچنین فروکش کردن آثار روانی برخی اخبار که به راحتی بر تصمیمات سرمایه‌گذاران تاثیر می‌گذاشت بازار توانست به ثباتی کلی برسد و روز تقریبا آرامی را سپری کند. هر چند دیروز در اتفاقی تاریخی، سلطه بیت‌کوین بر بازار (Dominance) به پایین‌ترین حد خود رسید. این نمایانگر این است که آلت‌کوین‌ها روز به روز بیشتر پذیرفته‌ می‌شوند و در آینده باید منتظر خبرهای بزرگی از موفقیت‌های پروژه‌های آنها باشیم.    تا بعد‌از‌ظهر روز سه‌شنبه، بزرگان بازار رمزارزها، با نوسان در محدوده‌‌ یک درصد قیمتی خود روز را سپری کردند. کاردانو نیز بعد از هفته‌ای پر سود که بعد از توییت ایلان ماسک راجع به مصرف انرژی بیت‌کوین داشت، دیروز برای اولین بار بعد از یک هفته، به رنگ قرمز درآمد. این توییت‌ها از جهتی دیگر موجب می‌شوند که برخی از سرمایه‌گذاران سنتی رغبتی برای حضور در این بازار نداشته‌ باشند و این می‌تواند در تامین مالی این بازار مشکل‌ساز شود. راجع به بیت‌کوین اما گروهی از تحلیلگران در وال‌استریت می‌گویند که به نظر می‌رسد سیل فروش بیت‌کوین از زمان شروع اقبال یافتن رمزارزها  در سال گذشته  به زودی بیشتر شود. مایکل پوروز، مدیر اجرایی Tallbacken Capital Advisors LLC‌ که ماه گذشته به درستی پیش‌بینی کرد بیت‌کوین کاهش می‌یابد این‌گونه بیان کرد: اکنون حرکت کاملا قاطعانه به سمت خرس‌ها سوق پیدا کرده‌ است. با همه این موارد باید ببینیم که آیا این روند نزولی می‌تواند از مقاومت مهم ۴۲ هزار دلاری نیز عبور کند؟

 

رصد معاملات ابزارهای مالی بورس کالا در دو بازار صندوق‌های طلا و گواهی سپرده سکه طلا، ذهنیت غالب اهالی بازار را کاهشی ارزیابی می‌کند. به طوری که داده‌های حیاتی هر دو بازار همسو با هم سیگنال مضاعف کاهشی را مخابره می‌کند.

 اینکه بار دیگر در روز گذشته اوراق سپرده سکه طلا به میزان 64/ 0 درصد پایین‌تر از نرخ سکه فیزیکی در بازار آزاد معامله شد، به وضوح انتظارات منفی معامله‌گران را نشان می‌دهد که سطح قیمت‌های فعلی را بالا می‌دانند. به این ترتیب با وجود عدم قطعیت‌های موجود که به دنبال نوسان‌های مکرر بهای ارز در اکثر بازارهای کالایی بورس کالا پدید آمده است، هنوز هم دورنمای افت نرخ خودنمایی می‌کند. متوسط فاصله قیمت پایانی و NAV ابطال صندوق‌های طلای بورس کالا در معاملات روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش رقم منفی 12/ 2 درصدی را نشان می‌دهد که باز هم گواه دیگری بر تقویت دورنمای کاهشی است. اینکه تا چه زمانی این فرضیه معتبر است مشخص نخواهد بود. چرا که دادوستدهای ابزارهای طلایی بورس کالا به شدت تحت تاثیر تکانه‌های ارزی بازار آزاد قرار دارد. حتی در میانه روز گذشته که نرخ ارز مرز 23 هزار تومانی را پشت سر گذاشت و رشد نرخ را نسبت به ابتدای روز تجربه کرد، معامله‌گران صندوق‌های طلا و گواهی سپرده سکه طلا هنوز هم با ذهنیت کاهشی و مقطعی بودن این نوسان ارزی، به دادوستد خود ادامه دادند.

  رهبری بازارهای کالایی به دست نوسان بهای ارز
تحرکات قیمتی ارز، واکنش‌های جدی و شدیدی را در معاملات بازارهای موازی نظیر سکه و طلا در بر دارد که به وضوح به بازار ابزارهای طلایی بورس کالا سرایت کرده است. به طوری که حتی اگر این نوسان قیمتی در نرخ ارز بازار آزاد، محدود باشد، اثر قدرتمندی بر حجم و میزان تقاضای وارد شده به سایر بازارها را برجا‌ می‌گذارد و به نوعی این روزها مدیریت فعلی اکثر بازارهای کالایی به دست تکانه‌های ارزی افتاده است. زیرا ذهنیت معامله‌گران عموم بازارهای کالایی و دارایی‌های سرمایه‌ای با تکانه‌های بهای ارز گره خورده و با کوچک‌ترین نوسان نرخ ارز، جهت‌گیری معاملات نیز تغییر می‌کند.

 از ابتدای سال جاری که بهای ارز در بازار آزاد نوسان کاهشی را در پیش گرفت، فرضیه افت قیمت‌ها در بین معامله‌گران بازار ابزارهای طلایی بورس کالا نیز قوت گرفت و انتظارات کاهشی در ر‌وند معاملات این بازارها خودنمایی می‌کرد. به طوری که سیگنال رسمی که از اختلاف قیمت پایانی و NAV ابطال 4 صندوق طلای قابل معامله در بورس کالا مخابره می‌شد، بازه‌ای منفی را ترسیم می‌کرد که تنها در معاملات روز 21فروردین به رقمی نزدیک به صفر رسید و گویی انتظارات اهالی بازار متعادل شده و حباب قیمتی این بازار به صفر رسیده است. اما در عموم روزهای معاملاتی اختلاف این دو داده حیاتی نشان‌دهنده بالا بودن قیمت‌ها از سطوح واقعی بود و وجود حباب قیمتی را اثبات می‌کرد. اگرچه در برهه‌هایی از زمان این اختلاف قیمت پایانی و NAV ابطال افت و خیزهایی داشت اما متوسط آن از ابتدای سال تاکنون به میزان منفی 28/ 2  درصد به ثبت رسیده است. این مطلب به معنی آن است که ذهنیت غالب معامله‌گران بازار ابزارهای طلایی بورس کالا مبتنی بر دورنمای کاهشی قیمت است که در انتظار تحقق این فرضیه دادوستدهای فعلی خود را مدیریت می‌کنند. 

  عقبگرد بهای ارز، تقویت انتظارات کاهشی 
اما طی هفته گذشته که بهای ارز وارد کانال افزایشی شد و فرضیه ریزش بهای دلار به نرخی پایین‌تر از 20 هزار تومان را بی‌اثر کرد، جریان انتظارات کاهشی اهالی بازار نیز تا حدی تضعیف شد. به گونه‌ای که رصد معاملات ابزارهای طلایی بورس کالا نشان می‌دهد در این برهه زمانی که بهای ارز افزایشی بود، نه تنها اختلاف بهای گواهی سپرده سکه طلا از قیمت سکه فیزیکی بازار آزاد مثبت شد، بلکه متوسط انتظارات تورمی صندوق‌های طلایی بورس کالا نیز به مقدار زیادی تعدیل شد و در 26 اردیبهشت به محدوده منفی 15/ 1 درصد رسید. به رغم آنکه روند تغییرات بهای ارز برای مدتی افزایشی شد، به دلیل عدم قطعیت‌های موجود برای تثبیت نرخ ارز در این قیمت‌ها، متوسط انتظارات تورمی در محدوده منفی باقی ماند و معامله‌گران ابزارهای طلایی بورس کالا سعی کردند، استراتژی معاملاتی خود را به شکلی ادامه دهند که رشد بهای ارز را موقتی و بدون پشتوانه دانسته و هنوز هم منتظر افت نرخ باشند. از اواسط هفته جاری بهای ارز تا حدی از ادامه رشد قیمتی خود بازماند تا جایی که معاملات ابتدای روز گذشته خود را با قیمت 22 هزار و 830 تومان آغاز کرد. این تمایل بهای ارز به افت نرخ طی روزهای اخیر، سبب شد که باز هم اختلاف بهای گواهی سپرده کالایی و سکه فیزیکی بازار آزاد از معاملات 26 اردیبهشت ماه تاکنون در بازه منفی نوسان کند که با احتساب عرف یک تا 2 درصدی اختلاف نرخ بازار گواهی سپرده سکه طلا و قیمت سکه فیزیکی در بازار آزاد، به نظر می‌رسد که باز هم انتظارات کاهشی اهالی بازار قوت گرفته است.

  نوسان آرام بهای اونس طلا در مسیر افزایشی 
این روزها بهای هر اونس طلا در بازارهای جهانی به آرامی وارد مسیر افزایشی شده است. به طوری که پس از آنکه در 31 مارس اونس طلا کمی کمتر از 1680دلار معامله می‌شد، تغییر فاز قیمتی را آغاز و وارد فاز صعودی شد.  از نظر کارشناسان بازار طلا رشد آرام و تدریجی بهای هر اونس طلا طی دو ماه و نیم گذشته که در مجموع رشد نزدیک به 200 دلاری را تجربه کرده، توصیف صحیحی از بازار نخواهد بود، اما این انتظار وجود دارد که تداوم این روند به رغم کاهش اندک بها در برخی از روزهای معاملاتی، باز هم به مسیر افزایشی خود ادامه دهد. در هفته‌ای که گذشت نوسانات قیمت اونس جهانی بالا بود. آمارهای مربوط به تورم حاکی از تشدید فشارهای تورمی در اقتصاد آمریکا است و داده مربوط به تولیدات صنعتی نیز کمتر از انتظارات منتشر شد. تورم هنوز در محدوده قابل تحمل فدرال رزرو قرار دارد، بنابراین در حال حاضر فدرال رزرو تمایل دارد به سیاست‌های انبساطی ادامه دهد که این امر از روند صعودی قیمت طلا حمایت خواهد کرد. در معاملات روز گذشته در ساعت 13:16 قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی به 1869 دلار رسید که حکایت از رشد 76/ 1 درصدی بها طی هفته گذشته دارد. همچنین قیمت اونس طلا، طی یک ماه گذشته نیز روند مثبت را ثبت کرده است. اما این روند مثبت آرام بوده و تا محدوده 65/ 5 درصد افزایش قیمت را به همراه داشته است. 

  سکانداری نرخ ارز، اونس طلا را به حاشیه راند
دو اهرم اصلی و تعیین‌کننده سرنوشت معاملات ابزارهای طلایی بورس کالا، بهای هر اونس طلا در بازار جهانی و نرخ ارز داخلی است که این روزها نوسان نرخ ارز محرک اصلی دادوستدهای این بازار است و تغییرات بهای اونس اگرچه بر قیمت‌های این بازار موثر بوده اما در جهت‌دهی به جریان کلی دادوستدها در مقایسه با نوسان بهای آزاد ارز، نتوانسته تاثیر قدرتمندی برجا‌ بگذارد. این روزها عدم قطعیت‌های بسیاری وجود دارد که ریشه در تصمیمات سیاسی- اقتصادی داشته که مربوط به مذاکرات هسته‌ای و انتخابات ریاست‌جمهوری در ماه آینده است. این عوامل سایه سنگینی بر دادوستد بازارهای کالایی داشته است که بازار ابزارهای مالی بورس کالا نیز از آن مستثنی نیستند.

 

روز گذشته مجدد وزیر صمت درخصوص گرانی سیمان و فولاد در صحن علنی مجلس شورای اسلامی مورد سوال از سوی نمایندگان قرار گرفت. این در حالی است که بارها تمامی کارشناسان اقتصادی تاکید داشته‌اند که رشد کم‌سابقه بهای فولاد و سیمان در بازار داخل ظرف بیش از یک سال گذشته معلول افزایش تورم، کاهش ارزش پول ملی و البته رشد قیمت جهانی این محصولات بوده و وزارت صمت یا هر نهاد نظارت دیگری توان تثبیت قیمت‌ها در بازار داخل را ندارد. خوشبختانه برخلاف رویه‌های قبل، این مرتبه وزیر صمت در پاسخ به سوال نمایندگان، قولی برای کنترل قیمت‌ها نداد. این موضوع اتفاقی خوش ‌یمن برای تولیدکنندگان و حتی مصرف‌کنندگان زنجیره فولاد کشور است، چرا که هرگونه سیاست تنظیم‌گری در بازار که بر تثبیت قیمت‌ها تاکید دارد به تضعیف بخش تولید منجر می‌شود و در نهایت نیز محصول ارزان به دست مصرف‌کننده نهایی نمی‌رسد و تنها زمینه برای ایجاد رانت برای عده‌ای خاص را فراهم می‌کند.

کنترل قیمت‌ها در دست وزیر صمت نیست

از ابتدای سال گذشته تا به امروز بهای بسیاری از کالاها در کشور رشدی قابل ملاحظه‌ای داشته و این رشد شامل حال محصولات مختلف زنجیره فولاد نیز شده است به گونه‌ای که نرخ شمش فولاد معامله شده در بورس کالای کشور در این هفته نسبت به ابتدای سال گذشته رشدی ۱۷۲ درصدی داشته، بهای هر کیلوگرم میلگرد فولادی معامله شده در این بازار نیز افزایشی ۱۵۲ درصدی داشته و قیمت هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد نیز در این بازه زمانی ۱۳۵ درصد رشد داشته است. این رشد قیمتی قابل ملاحظه باعث شده تا برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی مجدد به فکر شناسایی عوامل گرانی در بازار افتاده و درصدد برآیند تا با اعمال فشار بر وزیر صمت، مجدد این بازار را کنترل کنند. راهکاری که بارها در کشور تکرار شده و نتیجه شکست‌خورده و رانت‌زای آن نیز دیده شده است؛ اما همچنان برخی بر تکرار تجربه‌های شکست‌خورده قبلی تاکید دارند. خوشبختانه به نظر می‌رسد که این مرتبه این سیاست کنترل دستوری قیمت مورد تایید وزارت صمت نبوده و این بخش حاکمیتی بنا ندارد تا به ظاهر دست به آرام‌سازی بازاری بزند که کنترلی بر آن ندارد. رزم حسینی در پاسخ به علت گرانی فولاد در صحن علنی مجلس گفت: بخشی از دلیل افزایش نرخ فولاد به قیمت جهانی آن و بخشی نیز به قیمت‌گذاری در دوره‌های قبل بازمی‌گردد. البته در این میان نباید از تاثیر رشد نرخ ارز بر قیمت کالاها نیز غافل شد. از ابتدای سال گذشته تا به امروز نرخ ارز نیمایی رشدی ۴۸ درصدی و ارز آزاد نیز افزایشی حدود ۳۵ درصدی را تجربه کرده‌اند. در عین حال در این بازه زمانی یعنی از فروردین سال گذشته تا به امروز نرخ شمش فولاد CIS افزایشی ۸۲ درصدی داشته و شمش فولاد صادراتی ایران نیز رشدی ۷۰ درصدی داشته است. تنها امکان وزارت صمت برای کنترل بازارها نظارت بر رعایت عرضه‌ها است که خوشبختانه ظرف ماه‌های گذشته ثبات نسبی در این زمینه به وجود آمده و تولیدکنندگان کف عرضه‌ تعیین شده را رعایت می‌کنند. البته نزدیک شدن قیمت‌های عرضه به بهای فروش صادراتی یکی از مواردی است که به ترغیب بیشتر تولیدکنندگان به رعایت کف عرضه منجر شده است.

دیروز نفت برنت برای اولین‌بار از اواسط مارس از مرز ۷۰دلار بر بشکه عبور کرد چراکه نشانه‌هایی ظاهر شد مبنی بر اینکه ریکاوری مصرف، اشباع بازار را که به دلیل پاندمی در سال گذشته به‌شدت بالا رفته بود، از بین برده است.
برنت در بالاترین معاملات آتی به ۷۰دلار و ۲۴سنت رسید اما نتوانست سطح خود را حفظ کند و زمان تنظیم این گزارش (ساعت ۱۶ به وقت تهران) با ۳۷سنت افزایش معادل ۵۳/ ۰درصد به ۸۳/ ۶۹دلار رسید. این نفت از سال ۲۰۱۹ برای مدت طولانی بالای سطح ۷۰دلار نبوده است. نفت خام آمریکا (وست‌تگزاس اینترمدییت) هم توانست به ۶۷دلار بر بشکه برسد، اما این نفت شاخص نیز در زمان نگارش این گزارش به ۶۶دلار و ۲۵سنت تنزل یافت که همچنان بالای سطح روز قبل بود. نفت در سال جاری به دیگر کامودیتی‌ها (کالاهای پایه) پیوست که با بازیابی تقاضا از عمق پاندمی کرونا در یک رالی قیمتی قرار گرفته‌اند. افزایش قیمت اخیر پس از این اتفاق افتاد که در آمریکا صنعت هوایی که در مصرف سوخت از دیگر بخش‌ها عقب افتاده نشانه‌هایی از ریکاوری نشان داد. وضعیت در بخش‌هایی از اروپا نیز در حال بهبود است. معامله‌گران نسبت به چشم‌انداز تقاضای تابستانه خوش‌بین هستند چراکه مصرف در هر دو منطقه مذکور جهش یافته است. با این حال، در مناطقی از آسیا هنوز شیوع کرونا بحرانی است. هفته گذشته آژانس بین‌المللی انرژی گفت مازاد موجودی‌ها که در دوره پاندمی ایجاد شده بود، تخلیه شده است.

تمام نماگرهای بازار حاکی از وضعیت نزولی بورس در آخرین روز کاری اردیبهشت هستند.

به گزارش اقتصادنیوز ، برای پیش بینیبورس امروز –چهار‌شنبه 29 اردیبهشت- به روند بازار سهام در روز گذشته نگاه می‌کنیم. در روز سه‌شنبه شاخص کل بورس هزار و 103 واحد رشد کرد و به رقم یک میلیون و 173 هزار واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن نیز 3 هزار و 786 واحد بالا آمد و در رقم 402 هزار و 792 واحد ایستاد. همچنین شاخص کل فرابورس 18 واحد رشد کرد و به رقم 17 هزار و 775 واحد رسید.

در پایان معاملات ‌روز سه‌شنبه، 69 نماد رشد قیمت و 315 نماد کاهش قیمت داشتند، به عبارت دیگر، 15 درصد بازار رشد قیمت داشتند و 72 درصد بازار افت قیمت داشتند.

بیشترین افزایش قیمت

روز سه‌شنبه در بورس شرکت‌های پتروشیمی غدیر (شغدیر)، فراوری معدنی اپال کانی پارس (اپال) و توسعه معادن و فلزات (ومعادن) بیشترین افزایش قیمت را ثبت کردند. در فرابورس نیز شرکت‌های پگاه گیلان (غگیلا)، زغال سنگ پروده طبس (کزغال) و سرمایه‌گذاری مس سرچشمه (سرچشمه) بیشترین افزایش قیمت را داشتند.

بیشترین کاهش قیمت

در بورس نمادهای کاذر (فراورده‌های نسوز آذر)، غبشهر (صنعتی بهشهر) و شاملا (معدنی املاح ایران) در روز سه‌شنبه بیشترین کاهش قیمت بازار را داشتند و در معاملات فرابورس شرکت صنایع چوب خزر کاسپین (چخزر)، سیمان ساوه (ساوه) و فراوری زغال سنگ پروده طبس (کپرور) بیشترین کاهش قیمت را داشتند.

عرضه و تقاضای بازار

عرضه و تقاضای بورس در انتهای معاملات روز سه‌شنبه، علامتی کارآمد برای پیش بینی عرضه و تقاضای بازار سهام در روز ‌سه‌شنبه است. در پایان معاملات روز سه‌شنبه بازار با مازاد عرضه 3 هزار و 164 میلیارد تومانی بسته شد که نسبت به روز قبل 2.6 درصد کاهش یافته است.

کاهش ارزش صف‌های بازار

در پایان معاملات سه‌شنبه 266 نماد صف فروش و تنها 10 نماد صف خرید داشتند. ارزش صف‌های خرید نسبت به پایان روز دوشنبه 7 درصد کاهش یافت و در رقم 135 میلیارد تومان ایستاد. ارزش صف‌های فروش نیز 3 درصد کاهش یافت و 3 هزار و 299 میلیارد تومان شد.

بیشترین تقاضاها

در روز سه‌شنبه  شرکت گسترش صنایع روی ایرانیان (با نماد معاملاتی فگستر) با صف‌ خرید 107 میلیارد تومانی در صدر جدول تقاضای بازار قرار گرفت. پس از فگستر، کزغال (زغال سنگ پروده طبس) و شصدف (صنعتی دوده فام) بیشترین صف خرید را داشت.

بیشترین عرضه‌ها

روز گذشته بیشترین صف فروش نیز به سمگا (سرمایه گذاری میراث فرهنگی) تعلق داشت که در پایان معاملات صف فروش 133 میلیارد تومانی داشت. پس از سمگا، بنو (بیمه تجارت نو) و کویر (فولاد کویر) بیشترین صف فروش را داشتند.

پیش بینی بورس امروز

روز گذشته شاخص کل برای سومین روز پیاپی افت کرد و شاخص هم وزن پنجمین روز نزولی را ثبت کرد. به این ترتیب بورس به مسیر نزولی خود ادامه می‌دهد. آن هم در شرایطی که مصوبات دولت و شورای هماهنگی سران قوا این امید را ایجاد کرده بود که با تزریق نقدینگی قیمت‎‌ها در بازار رشد کنند.

 ناظران علت تداوم روند نزولی بورس را چشم انداز منفی فعالان بازار نسبت به آینده اقتصاد ایران می‌دانند. عاملی که انتظارات سهام داران را نسبت به بورس بدبینانه کرده و شاهد موج سرمایه‌گذاری در رمزارزها هستیم. در واقع نه تنها انتظارات نسبت به بورس منفی شده بلکه سهام داران به بازار سهام بی‌اعتماد شده‌اند.  

روز گذشته علاوه بر مازاد عرضه و تداوم صف‌های فروش شاهد افزایش خروج پول حقیقی نیز بودیم. ارزش تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی بازار به 507 میلیارد تومان رسید که بیشترین رقم در 7 روز معاملاتی گذشته است. دیروز نمادهای بزرگ و شاخص‌سازی مانند فملی، کچاد، ومعادن، تاپیکو، فارس، اپال و وپارس رشد کردند اما نتوانستند شاخص را بالا بکشند چرا که سمت نزولی بازار پرتعدادتر و قوی‌تر بود و نمادهای بزرگی از جمله خودرو، وتجارت، اخابر، خساپا و وبصادر افت قیمت داشتند. در چنین شرایطی به نظر می‌رسد بورس اردیبهشت ماه را نزولی به پایان ببرد.

«باید به اتفاقات کدال و گزارشاتی ‌که شرکت‌ها در سال جاری منتشر می‌کنند خوشبین‌ باشیم؛ از طرفی دیگر با توجه به تورمی که در کشور حاکم است و نیز روند صعودی نرخ دلار و قیمت‌های جهانی، بازار سرمایه برای رشد و برگشت اعتماد مشکلی ندارد.»

مدیرعامل شرکت سبدگردانی آرمان اقتصاد در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، در خصوص روش های جذب سرمایه به سمت بازارسرمایه گفت: برای این منظور باید از ابزارهایی که توان پوشش ریسک دارند، بیشتر بهره گرفت و در این مسیر سرمایه گذاران را با این ابزارها بیشتر آشنا کرد. روش فروش تعهدی سهام و همچنین انتشار اوراق تبعی از جمله این روش هاست که به نظر من باید استفاده بیشتری از آن کرد. با کمک این ابزارها، سرمایه‌گذاران دیگر از ریزش قیمت ها نگرانی ندارند.

ایجاد ابزارهای تازه راهی برای افزایش جذابیت بازار

اتحادپور اضافه کرد: به نظر من اگر ابزارهای جدیدی را به بازار معرفی کنیم، اقبال به بازار سرمایه باز می‌گردد. در عین حال، شرکت ها این روزها گزارش های مناسبی را بر روی سایت کدال منتشر می کنند که حتی در شرایط فعلی هم می تواند اعتماد را به بازار برگرداند. به طور مثال زمانی که نسبت قیمت به عایدی یک سهم  P/E) ) به ۳ یا ۴ برسد، دیگر کسی در بازار فروشنده نخواهد بود، در چنین شرایطی به این دلیل که نرخ برگشت ۲۵ تا ۳۰ درصد است، احتمال باقی ماندن سرمایه گذار در بازار قدرت بیشتری میگیرد.

اهمیت توجه خاص مسئولان به بازارسرمایه

این کارشناس بازارسرمایه افزود: با توجه به مبالغی زیادی که از بازار خارج شده است، تزریق منابع محدود از طریق صندوق تثبیت شاید در طولانی مدت تاثیر زیادی بر بازار نداشته باشد، اما از آن جهت که چنین اقداماتی نشان از توجه خاص مسئولان و دولت به بازارسرمایه دارد، از اهمیت زیادی برخوردار است.  

اتحاد بورس و صنعت بیمه: یک طرح جدید

مدیرعامل شرکت سبدگردانی آرمان اقتصاد با اشاره به راه اندازی طرح اتحاد بورس و صنعت بیمه گفت: از این طریق افراد می توانند از میزان رشد در بازارسرمایه بهره ببرند، اما هنگام ریزش، خطری متوجه کل بیمه نامه شان نباشد. در این طرح، حدود ۶۰ درصد از منابع به طور مستقیم وارد بازارسرمایه می شود تا با آن سرمایه گذاری داشته باشیم و مابقی منابع را هم می توان در طرح‌های مشارکتی و اوراق مشارکت وارد کرد. در واقع، این طرح امکان تضمین اصل سرمایه و سود سهامداران را فراهم کرده است.

پیش‌بینی بازار

اتحاد پور در پیش بینی از بازار تصریح کرد: در سال ۱۴۰۰ به بازار خوش بین هستم و پیش بینی می کنم روند بازار صعودی باشد، به این معنی که به احتمال زیاد حدااقل بازدهی حدود ۳۰ درصد را در این بازار شاهد باشیم.

وی به سهامداران توصیه کرد: به نظر من سهم های بنیادی را حتما نگهداری کنید و در بلند مدت (حدود یکی دو سال آینده) از سهم خود، سود مناسب برداشت کنید.  شاید بتوان گفت خرید و فروش روزانه و نوسان گیری، بزرگترین آسیب را به سرمایه‌گذاران و سپس بازارسرمایه وارد می کند. در نظر داشته باشید که باید بر روی آینده صنعت خاص و شرکتی که می خواهیم سهم آن را خریداری کنیم تمرکز داشته و در شناخت آن تلاش کنیم و خرید و نگهداشت سهم خود را بر این مبنا قرار دهیم.

 

هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار با تاسیس پنج نهاد مالی جدید موافقت کرد.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، در آخرین جلسه هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار موافقت اصولی تاسیس شرکت سبدگردان آرتان سهام، شرکت سبدگردان اطلس، شرکت سبدگردان موج ثروت، شرکت پردازش اطلاعات مالی آریس و شرکت سبدگردان نیکی صادر شد.

 

کارشناسان بازارسرمایه می گویند، هم اکنون عوامل تاثیرگذار مثبتی در بورس قابل مشاهده است اما بازار تحت تاثیر دولت آینده قرار گرفته و سهام ارزنده بورسی دیده نمی شوند.

در همین رابطه علیرضا تاجبر، کارشناس بازار سرمایه به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: در حال حاضر سهام ارزنده زیادی در بازار وجود دارد و کلیت بازار از حیث ارزندگی در بهترین حالت ممکن است. اصلاح قیمت سهام طی یک سال گذشته، فروش بی نظیر شرکت ها، صورت های مالی ارائه شده، قیمت های جهانی و دیگر پارامترها، حاکی از بهترین حالت ممکن برای سرمایه گذاری در این بازار است. با این حال، پارامترهای بنیادی به دلیل ابهام بی دلیلنسبت به رویکرد دولت آینده نتوانستند محرک لازم برای بازار باشند.

وی با اشاره به اینکه، بازار سهام نیازمند محرک های جدید است، افزود: کارآمدی اقتصادی دولت آینده با هر جهت گیری سیاسی، وابسته به بازار سرمایه است. بورس در جایگاهی قرار گرفته که عبور از آن دیگر برای دولت ها امکان پذیر نیست. شرایط با گذشته فرق کرده و دولت تنها تعیین کننده مسیر بازار سرمایه نیست و دو قوه دیگر نیز نظاره گر آن هستند. با این حال مواضع جدید دولت بعدی و مذاکرات برجام و رفع تحریم ها، می توانند محرک بازار باشند. هم اکنون تا حدودی گشایش در وضعیت تحریم ها را شاهد هستیم و وضعیت شرکت ها هم نسبت به ۲ سال گذشته بهبود یافته است. اگر رفع تحریم ها کامل و این مساله به طور رسمی اعلام شود، بازار سرمایه از آن به منزله یک محرک مثبت استقبال می کند.

وی با بیان اینکه حقیقی ها امروز با جعمیت ۵۰ میلیون نفری بازیگر اصلی بازارسرمایه هستند و روند بازار را تعیین می کنند، افزود: با توجه به روند بازار طی چند ماه اخیر، اعتماد سهامداران خرد نسبت به معاملات بورس کاهش یافت و عوامل بنیادی بسیار قوی فعلی بر تصمیم گیری آنها تاثیری ندارد. بنابراین محرک بعدی، اقداماتی است که اعتماد کمرنگ شده سهام داران حقیقی را بازگرداند.

تاجبر سپس به مقایسه بازار سرمایه با بازارهای موازی پرداخت و گفت: رکود فعلی بازار مسکن و افزایش بی سابقه ریسک بازار طلا و ارز می تواند محرک جدیدی برای بازار سرمایه باشد. بازارهای موازی، قطعا بازدهی بازار سرمایه را ندارند. در بلند مدت (تا پایان سال جاری) بورس از همه آنها پیشی خواهد گرفت و بازدهی قابل قبولی را عاید سرمایه گذاران می کند.

این کارشناس بازار سرمایه همچنین به نگرانی سرمایه گذاران از افت قیمت دلار اشاره کرد و گفت: افت نرخ دلار یک افت روانی ناشی از عرضه دلارهای خانگی در بازار است؛ قیمت واقعی دلار رقمی بین ۲۲ تا ۲۵ هزار تومان است و نمی شود کمتر از این ارقام را محقق کرد. کشوری که چند سال در رکود بوده، دشوار است که طی چند ماه به روال طبیعی بر گردد و به نظر نمی رسد امسال قیمت دلار کاهش محسوسی داشته باشد. طی چند سال گذشته تقاضای بسیاری از کالاها کنترل شد و کالاهای نیمه اساسی که وارد کشور می شد در گمرک ها باقی ماند. لذا الان با کوهی از تقاضاها در صنایع مختلف اعم از لوازم خانگی، قطعات خودرو، دارو و… مواجه هستیم که اگر گشایشی حاصل شود باید ابتدا به این تقاضا پاسخ داده شود؛ یعنی در کوتاه مدت قیمت دلار کاهش نمی یابد و اگر مقداری کم شود اثرات روانی ناشی از نتیجه برجام خواهد بود.

علیرضا تاجبر در پایان جریان جدید خروج پول از کشور را تهدید اقتصاد ملی دانست و گفت: هم اکنون با سرمایه گذاری در بازار رمز ارزها و املاک خارج از کشور، شاهد خروج نقدینگی از کشور هستیم. تنها راهکار برای مواجه با این موضوع حمایت بیشتر از بورس است؛ حمایتی که در حد صحبت و برگزاری جلسه نباشد و واقعا اجرایی شود. البته نهاد ناظر بازار سرمایه طی دو ماه گذشته اقدامات جدی و اثر گذاری انجام داده و اگر مردم شاهد حمایت های عملی از بورس باشند قطعا دوباره به بازار اعتماد می کنند و روند طبیعی و صعودی به جریان خواهد افتاد.

رئیس کل بانک مرکزی در خصوص شایعات اخیر حوزه ارزهای دیجیتال تصریح کرد که این نهاد تا زمان ترسیم نقشه راه، هیچگونه اقدام شتاب‌زده‌ای انجام نمی‌دهد.

عبدالناصر همتی در خصوص اخبار منتشر شده در مورد بستن درگاه‌های پرداخت صرافی‌های ارز دیجیتال توسط بانک مرکزی طی روزهای اخیر گفت:

درخواست بنده همچون گذشته این است که مردم سرمایه‌های خود را به بازاهای غیررسمی که هیچ مجوزی از نهادهای قانونی ندارند، وارد نکنند.

به گزارش ارزدیجیتال و به‌ نقل‌ از روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر همتی درخصوص رمزهای استخراج شده در داخل کشور عنوان کرد:

در مورد رمزارزهای استخراج شده در داخل هم که تکلیف روشن است و می‌توان از آن برای واردات کالا استفاده کرد.

عالی‌ترین مقام بانک مرکزی درخصوص مدیریت و تنظیم گری مبادلات سایر ارزهای دیجیتال یادآور شد:

مدیریت و تنظیم گری مبادلات سایر رمز ارزها نیازمند بررسی همه‌جانبه، جامع و منسجم است و معتقدم پیش از هرگونه اقدام سلبی یا حتی تسهیل گری باید هماهنگی لازم بین تمام عوامل و ذی‌نفعان ایجاد شود.

وی با تأکید براینکه بانک مرکزی درخصوص ارزهای دیجیتال منفعل نبوده، تصریح کرد:

برخلاف شایعات و اخبار منتشر شده، بانک مرکزی به هیچ عنوان در این حوزه منفعل نبوده و برای ترسیم نقشه جامع مدیریت فضای فعلی، ضمن رایزنی با حوزه‌های مختلف حاکمیت و دولت در راستای تبیین راهبرد کلان کشور در مواجهه با پدیده رمزارزها، اقدام موثری را با همکاری مرکز ملی فضای مجازی انجام داده و امیدواریم بتوانیم با ایجاد الگوی فکری و ذهنی یکسان در بدنه اجرایی و تقنینی کشور، شرایط بهینه‌ای را برای کشور عزیزمان مهیا کنیم و قطعاً در این راه نقش مجلس در تنظیم قوانین مربوطه بسیار پررنگ است.

رئیس کل بانک مرکزی در پایان خاطر نشان کرد که بانک مرکزی تا زمان ترسیم نقشه راه مذکور از انجام هر اقدام شتاب‌زده‌ای که این روزها شایعه شده است، خودداری می‌کند.

ارز دیجیتال : پروژه دیفای فین‌نکسوس (FinNexus) با نماد FNX، که خود را «جامع‌ترین پلتفرم قرارداد‌های اختیار معامله دیفای» معرفی می‌کند، دیروز ادعا کرد که هک شده و در نتیجه آن حجم گسترده‌ای از توکن‌های این پلتفرم توسط مهاجم فروخته شده است. با این حال برخی از کاربران عقیده دارند که این اتفاق به گونه‌ای حقه عوامل داخلی پروژه است. ماجرا از این قرار است که قرارداد هوشمند فین‌نکسوس ناگهان به یک کیف پول شخص ثالث ناشناس واگذار شده و صاحب آن پس از ایجاد تعداد زیادی توکن FNX، به سرعت آن‌ها را با اتریوم و رپد بیت کوین مبادله کرده است. این اقدام به ریزش ۹۰ درصدی توکن FNC منجر شد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما