در آینده و با رشد صنعت IT نمی توان از نقش معاملات الگوریتمی در بازارسرمایه چشم پوشی کرد و قطعا معاملات الگوریتمی گسترش خواهد یافت و هرچند الگوریتم مزایای زیادی دارد، در عین حال معایب آن را نیز نباید نادیده گرفت.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، دوم مهرماه ۱۳۹۹به منظور حفظ تعادل عرضه و تقاضا در بازار و بازگشت ثبات، معاملات الگوریتمی برای تمامی سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی به جز بازارگردانان دارای مجوز در همه نمادهای معاملاتی بورس و فرابورس به شکل موقت معلق و اکنون با کاهش فضای هیجانی بازارسرمایه و همچنین برآوردها از آغاز حرکت جدید اقتصاد کشور، شرایط برای بازگشت معاملات الگوریتمی به بازار سرمایه فراهم است. در این رابطه صاحب نظران بازار سرمایه ضمن تاکید بر ضرورت توسعه معاملات الگوریتمی می گویند در فضای آرام و بازگشت ثبات به بازار این نوع معاملات عامل افزایش سطح کارایی بازار است. بخشی از صحبت های عنوان شده کارشناسان در اتاق اختصاصی کلاب هاوس بورس۲۴ را می خوانید:
روح الله دهقان، مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران با بیان اینکه معاملات الگوریتمی به دلیل ریزش بازار سهام متوقف شد افزود: سیاست گذاران و ناظر بازار سرمایه، برای رفع هیجان و ترس بازار، این معاملات را متوقف کردند و در بازارهای دنیا نیز معمولا الگوریتم ها تحت نظارت هستند تا خللی در روند بازار ایجاد نکنند.
وی ادامه داد: شرایط جدید تا حدود زیادی نگرانی نهاد ناظر و بورس ها را برطرف کرده است و البته باید تاکید کنیم که الگوریتم ها می توانند بازار را تحت تاثیر قرار دهند. اما در آینده و با رشد صنعت IT نمی توان از نقش معاملات الگوریتمی در بازارسرمایه چشم پوشی کرد و قطعا معاملات الگوریتمی گسترش خواهد یافت و هرچند الگوریتم مزایای زیادی دارد، در عین حال معایب آن را نیز نباید نادیده گرفت. با این حال به هیچ عنوان موافق توقف معاملات الگوریتمی نیستیم و تلاش های زیادی در زمینه راه اندازی مجدد این نوع از معاملات داشتیم.
مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران افزود: اما برخی از معاملات الگوریتمی قابل شناسایی و تشخیص نیستند. ولی در هر حال، الگوریتم ها جزیی از بازار خواهند بود و نسل جدید با برخورداری از تکنولوژی و دانش کامپیوتر، این گروه از معاملات را به بازار وارد خواهند کرد، اما باید ابزارهای نظارتی دقیقی را به کار گیریم. در واقع نمیتوان بدون برخورداری از ابزارهای نظارتی دقیق، بازار را مدیریت کرد. با توسعه بازار و ورود نقدینگی بیشتر، سیستم های نظارتی نیز باید به روز شود.
امید موسوی، مدیرعامل تحلیلگر امید با اشاره به کارکرد و تاثیر معاملات الگوریتم گفت: مدیریت تعداد کدهای زیاد با حجم کم، مدیریت یک کد با حجم بالا مانند شرکتهای بزرگ سرمایه گذاری و صندوق های سرمایه گذاری، استفاده ناشران یا صندوق های بازارگردانی از الگوریتم برای ایجاد نقدشوندگی در بازار و استفاده توسط سهامداران حقیقی مهمترین کارکردهای معاملات الگوریتمی است. همچنین معاملات الگوریتمی میتواند به چرخش و مدیریت سبد، سبدگردان ها کمک کند. البته در زمان صعود بازار، متاسفانه سبدگردان ها به دلیل تمایل مردم به سرمایه گذاری مستقیم، استفاده چندانی از الگوریتم ها نکردند.
جواد عشقی نژاد، عضو هیات مدیره شرکت بورس گفت: زمانی که تکنولوژی در ریزترین مسایل اجتماعی و اقتصادی وارد شده، بازار سرمایه نیز نمی تواند از آن روی گردان باشد.نگاهی به بازارهای سرمایه گذاری دنیا نشان می دهد که ورود نقدینگی با حجم بسیار بالا ، توسعه این بازارها را به دنبال داشت.کاربران مختلف، صندوق های بازارگردانی و سبدگردان ها و در مجموع حقوقی ها مخاطب و کاربر اصلی معاملات الگوریتمی هستند. اما نباید این شائبه پیش آید که سرمایه گذاران خرد، نقشی در این زمینه ندارند. معتقدم راه اندازی معاملات الگوریتمی برای سهامداران خرد از واجبات است، اما شرایط، ضوابط و مقررات خاصی برای راه اندازی آن لازم است.قطعا افزایش حجم معالات، رشد نقدشوندگی و افزایش ارزش معاملات از مهمترین نتایج استفاده از معاملات الگوریتمی خواهد بود.
دلیل ممنوعیت معاملات الگوریتمی در بازار سهام چه بود؟
احمد سحرخیز، رییس کارگروه فناوری اطلاعات کانون کارگزاران عنوان کرد: سال گذشته و در پی ریزش قیمت ها در بازارسهام، سازمان بورس و اوراق بهادار معاملات الگوریتمی را متوقف کرد. سوال مهم این است که چگونه می توان تشخیص داد که درخواست ارسال شده از سوی فرد انجام شده یا الگوریتم؟ این در حالی است که پشت آن الگوریتم نیز یک شخص قرار گرفته و ممکن است معامله گر بدون واکنش به نامه ها و ابلاغیه مبنی بر ممنوعیت معامله، همچنان به کار خود ادامه دهد. به عبارت دقیق تر هیچ تمیزی بین الگوریتم و معامله گر نداریم.
وی افزود: یک دسته از افراد گروه های رسمی سبدگردان هستند که از تکنولوژی الگوریتم استفاده میکنند و در مقابل دسته دیگر به طور غیر رسمی و سبدگردان های شخصی از این الگوریتم ها استفاده می کنند. نمی توانیم از انجام این معاملات جلوگیری کنیم چون قابل شناسایی نیستند. مصوبه قبلی مبنی بر ممنوعیت معاملات الگوریتمی تنها آن گروه از مخاطبانی را محدود کرد که قصد داشتند به صورت رسمی و دارای مجوز از الگوریتم ها استفاده کنند و چنانچه به صورت غیررسمی قصد این کار را داشتند، شناسایی آن ها عمدتا امکان پذیر نیست.
رییس کارگروه فناوری اطلاعات کانون کارگزاران ادامه داد: در خصوص کارگزاری ها هم باید عنوان کرد که این نهادهای مالی مسول ارسال سفارش معامله گران به بازار هستند و به همین دلیل مخاطب ابلاغیه سازمان بورس ، کارگزاران هستند.
محمد حسن ابراهیمی سرو علیا عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار می گوید که طی ماه های گذشته در پی مخالفت سهامداران با قیمت گذاری دستوری کالاها، سازمان بورس نیز مخالفت خود را با این رویکرد به مجلس و دولت اعلام کرد و خوشبختانه حمایت هایی از طرف آن ها انجام شد که حذف رویکرد قیمت گذاری از بازار سرمایه را به طور جدی پیگیری می کنیم.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از کالا خبر، ابراهیمی سرو علیا با بیان اینکه در ماه های اخیر عده کثیری از مردم وارد بازار سرمایه شدند و این حضور را ارزشمند می دانیم، عنوان کرد: سرمایه های مردم می توانست به دیگر بازارها به جز بازار سرمایه ورود کند و به طور طبیعی در آن بازارها به اقتصاد کشور لطمه وارد کند.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص مخالفت سهامداران شرکت ها با قیمت گذاری دستوری کالاها اظهار داشت: مخالفت با قیمت گذاری دستوری نه تنها از سوی سهامداران مورد اعتراض قرار می گیرد بلکه سازمان بورس که نقش متولیگری بازار سرمایه را بر عهده دارد به طور حتم با این موضوع مخالفت خواهد کرد.
ابراهیمی سرو علیا با بیان اینکه ما معتقدیم که قیمت ها باید به سمت شفافیت پیش بروند و منفعت حاصل از تولید و فروش شرکت ها به سهامداران برسد و در اختیار آن ها قرار بگیرد، گفت: اینکه به هر دلیلی بعضی از محصولات به سمت قیمت گذاری دستوری می روند و به جای آنکه منفعت آن ها به سرمایه گذار برسد به افراد سودجو و دلال می رسد نه تنها با منطق اقتصادی مطابقت ندارد بلکه به دور از انصاف و عدالت است.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: هیچ اقتصادی نمی تواند با قیمت گذاری دستوری مستدام باشد و مزیت رقابتی داشته باشد این مساله را سازمان بورس به ارکان مختلف از جمله مجلس و دولت منتقل و اعلام کرده که به عنوان حافظ منافع سهامداران کاملا مخالف با قیمت گذاری دستوری هستیم.
وی با بیان اینکه نمونه هایی از قیمت گذاری دستوری که هم اکنون در بازار سرمایه در حال رخ دادن بوده آسیب جدی را به شرکت ها و سهامداران رسانده است، گفت: طبیعتا این وضعیت نمی تواند ادامه دار باشد و باید به سمتی پیش رفت که قیمت ها براساس مکانیزم بازار تعیین شوند.
ابراهیمی سرو علیا خاطرنشان کرد: هر زمان زمینه تعیین قیمت ها توسط بازار فراهم شود، شاهد ایجاد تعادل و انصاف در قیمت ها خواهیم بود و در مقابل زمانی که به سمت ایجاد محدودیت در قیمت ها پیش رویم، عده ای سودجو به این موضوع دامن میزنند و قیمت ها را بی دلیل افزایش می دهند.
صنعت خودرو نمونه بارز ناکارآمدی قیمت گذاری
به گفته معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، نمونه بارز این موضوع را در حوزه خودرو شاهد هستیم که اکنون قیمت ها در بازار فاصله قابل توجهی با قیمت کارخانه دارد.
وی ادامه داد: عده ای این وسط از سود و منفعت برخوردار می شوند، در حالیکه سهامداران شرکت های خودروسازی با ضرر و زیان مواجه هستند و سود به حساب سودجویان و دلالان می رود که این موضوع از انصاف و عدالت به دور است و منطق اقتصادی هم ندارد.
ابراهیمی سرو علیا خاطرنشان کرد: کنار رفتن سایه قیمت گذاری دستوری بر سر بازار سرمایه و شرکت های بورسی را به طور جدی پیگیری می کنیم، کما اینکه جلساتی با ارکان مختلف مجلس و دولت برگزار و حمایت هایی از طرف آن ها انجام شده است که امیدواریم این مساله پیگیری و به نتیجه برسد.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اجبار شرکت ها به فروش مواد اولیه ارزان منجر به حمایت از مصرف کننده و ارزانی محصول نهایی می شود یا خیر؟ گفت: توزیع مواد اولیه به کارخانه های مختلف باید براساس مکانیزم بازار سرمایه انجام شود. به اعتقاد بنده آنجایی که مواد اولیه ارزان داده شود و انتظار داشته باشیم تا تولیدکننده محصولات خود را به صورت ارزان در اختیار مصرف کننده قرار دهد در بسیاری از مواقع این اتفاق رخ نمی دهد یعنی دولت اقدام به ارائه ماده اولیه ارزان می کند اما مصرف کننده نهایی در بسیاری مواقع از این موضوع بی بهره مانده و این اختلاف قیمتی نصیب عده ای واسطه می شود.
وی تاکید کرد: در مورد سایر محصولات به جز کالاهای اساسی که جزو نیازهای ضروری مردم است و مکانیزم خاصی برای تامین و توزیع آن ها وجود دارد، باید مواد اولیه با مکانیزمی بدون یارانه در اختیار تولیدکننده قرار گیرد و محصول نیز با قواعد بازار مورد معامله قرار گیرد.
مشوق برای شرکت های حاضر در بورس کالا
ابراهیمی سرو علیا با تاکید بر اینکه بورس کالا و دیگر بورس کالایی یعنی بورس انرژی، تاثیر قابل توجهی بر اقتصاد کشور داشته اند، افزود: در این بورس ها مواد اولیه با مکانیزم کاملا شفاف و منصفانه عرضه می شود و تولیدکننده ها براساس مکانیزم هایی که تعیین شده است خرید می کنند.
وی خاطرنشان کرد: گمان کنید مکانیسم های شفاف بورس کالا و انرژی در اقتصادمان وجود نداشت در این زمان هر تولیدکننده ای باید به کارخانه ای که مواد اولیه را تولید می کرد مراجعه کرده و درخواست ماده اولیه می کرد که این موضوع مشکلات زیادی از جمله نبود شفافیت را با خود به بار می آورد.
وی ادامه داد: باید ابزارهای مختلف بورس های کالایی را گسترش دهیم و از تولیدکننده های مواد اولیه بخواهیم محصولات خود را در بورس های کالایی عرضه کنند، همچنین مشوق هایی را مانند مشوق مالیاتی، تامین ارز و صادرات راحت تر را برای آن ها در نظر بگیریم و تشویق کنیم تا مواد اولیه را از طریق بورس کالا تامین کنند.
ابراهیمی سرو علیا در پایان با اشاره به اینکه باید شرکت هایی که از طریق بورس کالا، مواد اولیه را خریداری و تولید می کنند بخواهیم محصولات خود را نیز بورس کالا عرضه کنند، گفت: این موضوع طبیعتا به شفافیت حداکثری و رشد کارایی بازار سرمایه کمک می کند و از طرف دیگر منافع افرادی که سرمایه گذار در بخش تولید هستند نیز بهتر تامین می شود.
اخبار روزشرکت کلر پارس مجوز افزایش سرمایه 100 درصدی را از سازمان بورس گرفت و آماده برگزاری مجمع فوق العاده شد.
براین اساس، “کلر” سرمایه فعلی را از 32.7 به 65.5 میلیارد تومان می رساند. تامین مالی این شرکت فرابورسی از محل آورده نقدی با سلب حق تقدم از سهامداران فعلی و برای اجرای طرح توسعه صورت می گیرد.
نماد ۳۰ شرکت بورسی و فرابورسی حاضر در صنعت سیمان به دلیل اعمال افزایش قیمت بسته شد.
بنبابراین گزارش نماد شرکت های سیمان فارس و خوزستان ، سرمایه گذاری سیمان تامین، سیمان تهران، سیمان دورود، سیمانفارس، سیمانسپاهان، سیمان دشتستان، سیمان کرمان ، سیمان قائن، سیمانغرب، سیمان صوفیان، سیمانخاش، سیمان بهبهان، سیمان ایلام ، سیمانمازندران ، سیمان آرتا اردبیل، سیمانهگمتان ، سیمان شمال، سیمان کردستان، سیمان بجنورد، سیمانارومیه، سیمان خوزستان، سیمان داراب، سیمانشاهرود، سیمان فارس نو، سیمان خزر، سیمان فارس نو به دلیل افزایش قیمت محصولات برای یک روز به همراه ساروج بوشهر و سیمان باقران برای دو روز کاری بسته شد.
زگلدشت در سال گذشته موفق به کسب سود خالص ۴۱۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریالی شده است. این سود که معادل ۲.۰۸۷ ریال به ازای هر سهم بوده، در مقایسه با سال مالی قبل از آن رشد نه چندان چشمگیر ۲۵ درصدی را نشان میدهد.
جمع کل درآمدهای شرکت در این سال به یک هزار و ۹۰۹ میلیارد ریال رسیده که ۶۱ درصد بیشتر از سال مالی گذشته است.
محصولات اصلی شرکت شامل محصول شیرخام و فروش گوساله نر بوده که در سال مالی گذشته به ترتیب به میزان ۴۴.۷۲۰ تن و ۱.۷۳۸ راس به فروش رسیده است.
این شرکت برای سال مالی جاری فروش ۵۰ هزار تن شیر و ۱.۸۶۱ راس گوساله نر برآورد کرده است.
بدون دیدگاه