هفته گذشته برای طلا هفته بسیار خوبی بود و قیمت این فلز گرانبها در روز جمعه صعود قابل توجهی را از خود نشان داد و در بالا ترین قیمت خود طی سه هفته اخیر قرار گرفت.

مهم ترین عامل افزایش قیمت طلا در روز جمعه، سخنرانی جروم پاول رئیس بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا (فدرال رزرو) مبنی بر عدم افزایش نرخ بهره طی یک آینده نزدیک بود.

می توان گفت سخنرانی وی در روز جمعه باعث رونق بسیاری از بازار ها شده و طلا توانست بیشترین بهره را از سخنان او ببرد. قیمت طلا هم اکنون 1817 دلار بوده و کارشناسان پیش بینی می کنند که در روز های آینده نیز افزایش پیدا کند.

وی در سخنان خود گفت که این بانک قصد دارد خرید اوراق قرضه را کاهش دهد چرا که تورم و اشتغال ایالات متحده به نظر در وضعیت مناسبی قرار دارد اما با این وجود کمیته بانک مرکزی تمامی مسائل پیش رو مانند افزایش موارد ابتلا به بیماری کووید 19 را مد نظر خواهد داشت.

این سخنان باعث شد تا ارزش شاخص دلار به پایین ترین میزان هفتگی خود برسد و طلا با استفاده از این موقعیت توانست خود را به خوبی بالا تر از سطح کلیدی و روانشناختی 1800 دلار تثبیت کند.

در شرایط فعلی طلا توانسته است شتاب صعودی خوبی را دریافت کند اما همچنان عدم قطعیت های بسیاری در بازار وجود دارد که می تواند بر روی قیمت طلا تاثیر گذاشته و ان را کاهشی کند.

اول از هر چیز باید توجه داشت که فدرال رزرو در نهایت شرایط سهل گیرانه اقتصادی را تغییر خواهد داد و نرخ بهره افزایش می یابد که بزرگترین خطر برای طلا و دیگر فلزات گرانبها به شمار می رود.

در شرایط کنونی می توان گفت که طلا میان احساسات منفی و نزولی در کوتاه مدت و دورنمای صعودی در بلند مدت به دام افتاده است.

تورم، باقی ماندن نرخ بهره واقعی در قلمرو منفی در طولانی مدت با وجود تغییر سیاست های فدرال رزرو و متورم باقی ماندن ترازنامه فدرال رزرو برای مدتی طولانی عواملی هستند که همچنان طلا را در بلند مدت صعودی باقی نگه می دارند.

تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز یکشنبه ۷ شهریور ماه میزبان عرضه ۲۴۱ هزار و ۳۰۰ تن سیمان، ۱۲۸ هزار تن آهن اسفنجی، ۱۰۸ هزار تن گندله سنگ آهن، ۴۷ هزار تن کنسانتره سنگ آهن و ۳۰ هزار تن کنسانتره بازیافتی سنگ آهن است.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از کالاخبر؛ امروز ۵ هزار تن مس کاتد، ۱۱ هزار تن مس کم عیار، یک هزار و ۴۰۰ تن شمش روی، ۶ هزار تن شمش هزار پوندی آلومینیوم و ۱۲۰ تن سولفور مولیبدن نیز در تالار مذکور عرضه می شود.

براساس این گزارش، ۲۸ هزار و ۶۲۵ تن قیر، گوگرد و عایق رطوبتی در تالار صادراتی بورس کالای ایران عرضه می شود. تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران در این روز میزبان عرضه ۱۱۷ هزار و ۱۰۱ تن مواد پلیمری، مواد شیمیایی، قیر، گوگرد، لوب کات، سلاپس واکس، وکیوم باتوم، اسلاک واکس و روغن پایه است.

بازار فرعی بورس کالای ایران نیز در این روز شاهد عرضه ۶ هزار و ۳۵۰ تن دوده صنعتی، تیشو، بوتن یک، اکسید آلومینیوم، مس بلیستر، منو کلرو استیک اسید، هیپوکلریت سدیم و هیپوکلریت کلسیم است.

یادآور می شود، امروز شرکت‌های سیمانی که در بورس عرضه خواهند داشت، شامل شرکت های سیمان بجنورد، بهبهان، تهران، توسعه ماهان کرمان، خاش، خوزستان، دورود، زابل، زاوه تربت، زنجان، ساوه، سفید شرق، سفید نی ریز، شرق، عمران انارک، غرب، فارس، فیروزکوه، کرمان، مازندران، ممتازان کرمان، هگمتان، صنایع سیمان سامان غرب و مجتمع سیمان غرب آسیا هستند.

 قیمت پایه بخش عمده مواد اولیه پتروشیمیایی بورس کالا روز گذشته روند صعودی آرامی را تجربه کرد. بهای ارز با روند صعودی معاملات خود در بازار آزاد، نرخ نیمایی دلار را نیز افزایشی کرده است تا جایی که در معادله تعیین نرخ پایه، قیمت مبنای دلار که از میانگین هفتگی نرخ خرید و فروش دلار در سامانه نیما به دست می‌آید، با رشد ۱۷/ ۱ درصدی، ۲۲ هزار و ۹۳۶ تومان محاسبه شد، آن هم در شرایطی که بهای آزاد ارز همچنان به نوسان خود ادامه می‌دهد. ذهنیت افزایشی معامله‌گران بازار محصولات پتروشیمیایی که هفته گذشته این افزایش نرخ را پیش‌بینی کرده بودند، محقق شد و بار دیگر شاهد صعودی شدن نرخ پایه پلیمرهای بورس کالا در تمامی گریدهای آن بودیم. البته بیش از نیمی از این محصولات با نرخی بالاتر از درصد تغییر بهای نیمایی ارز افزایشی شدند که مربوط به رشد قیمت جهانی این محصولات در جریان معاملات هفته گذشته است. اگرچه پلیمرها با جرقه‌های رشد نرخ جهانی همراه شده‌اند، اما این افزایش هنوز شدید نیست و به نوعی می‌توان از رشد آرام قیمت این محصولات خبر داد.
ترکیبی از افزایش و کاهش در بین شیمیایی‌ها
در بین گروه شیمیایی‌های بورس کالا هنوز ترکیبی از افزایش و کاهش نرخ پایه دیده می‌شود که افت بهای جهانی این گروه از محصولات مسبب اصلی این کاهش است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که تکانه‌های کاهشی نرخ جهانی محصولات شیمیایی بسیار برجسته‌تر از تغییرات مثبت آن بوده است، تا جایی که ایزوبوتانول، منفی ۷ درصد کاهش در قیمت پایه را تجربه کرد که نه‌تنها اثر افزایشی قیمت مبنای دلار را خنثی کرد، بلکه سبب کاهشی شدن قیمت پایه این محصول به میزان ۲هزار و ۷۰۴ تومان شد. در حالی بیشترین صعود قیمت پایه در بین محصولات شیمیایی مربوط به آروماتیک سنگین بود که تنها ۸۷/ ۲درصد رشد بهای پایه را نشان داد. ازاین‌رو می‌توان گفت، در بین شیمیایی‌های بورس کالا جریان نوسان مثبت قیمت جهانی در مقایسه با پلیمرها بسیار محدودتر بوده و حتی در برخی از گریدهای آن، قیمت به میزان محسوسی کاهش داشته است. اثر صعود ۲۶۵ تومانی قیمت مبنای دلار در کنار تکانه‌های افزایشی قیمت پلیمرها در بازارهای جهانی سبب شد، نرخ پایه این گروه از مواد اولیه پتروشیمیایی در بازه مثبت ۹/ ۰ تا ۰۹/ ۵درصدی نوسان کند. به این ترتیب، همه گریدهای این محصولات هفته جاری با رشد بهای پایه عرضه می‌شوند. پلی وینیل کلرایدهای بورس کالا (PVC) در تمامی گریدهای خود بیشترین افزایش نرخ پایه را تجربه کردند، به‌طوری که صدرنشین رشد قیمت پایه روز گذشته پلیمرها بودند و در گریدهای مختلف طی هفته جاری با قیمت ۳۴ تا ۳۷ هزار تومانی عرضه می‌شوند.

تضعیف تقاضا برای محصولات طویل فولادی، نخستین سیگنال روی کار آمدن طالبان و سقوط دولت قانونی این کشور برای فولادسازان ایرانی بود. اثرگذاری این سیگنال در کوتاه‌مدت و میان‌مدت و تا زمان برقراری ثبات کامل در این کشور ادامه خواهد داشت. افغانستان به لحاظ ذخایر معدنی، کشوری غنی است و دارای ذخیره معدنی قابل توجه سنگ‌آهن است، اما جنگ و نزاع داخلی پنجاه‌ساله در این کشور باعث شده توسعه‌ای در بخش معدن و صنایع معدنی آن رخ ندهد و این کشور سهمی در بازار سنگ‌آهن و فولاد دنیا نداشته باشد. از همین‌رو تنش‌های فعلی افغانستان به تنش در بازار جهانی فلزات نینجامیده است.
تسلط طالبان بر اغلب نقاط افغانستان ظرف زمانی کوتاه و اثرات آن بر اداره امور این کشور باعث شده مساله حضور سرمایه‌گذاران خارجی و شرکت‌های بین‌المللی در این کشور برای همکاری در ساخت و برداشت از معادن آن در همین زمان مطرح شود. شنیده‌ها حاکی از آغاز گفت‌وگوی طالبان با دولت‌های مختلف برای تسریع حضور سرمایه‌گذاران خارجی در این کشور است. البته در این میان برخی کارشناسان بر این باورند که سرمایه‌گذاران خارجی می‌توانند الزام طالبان به رعایت حقوق بشر و حقوق زنان را جزو شروط خود برای همکاری با آنها در پروژه‌های توسعه‌ای مطرح کنند. با توجه به همجواری ایران با افغانستان، این موضوعات می‌تواند در بلندمدت بر بازار آهن و فولاد کشور اثرگذار شود که چگونگی آن جای بررسی دارد. ظرف روزهای اخیر نیروهای طالبان، اختیار اغلب مناطق کشور همسایه افغانستان را در دست گرفتند و دولت رسمی این کشور سقوط کرد. صرف نظر از ابعاد سیاسی و اجتماعی این اتفاق، این موضوع می‌تواند بر بازارهای مختلف ایران نیز اثرگذار شود. این اثرگذاری از دو منظر کلی اتفاق خواهد افتاد؛ تاثیر تنش‌های سیاسی و ژئوپلیتیک بر بازار ارز کشور که خود سیگنالی موثر بر تمامی بازارهای کالایی کشور است و تاثیر این تغییر دولت و افزایش تنش منطقه‌ای بر تجارت میان دو کشور که این موضوع نیز می‌تواند سیگنالی مهم برای برخی گروه‌های کالایی و به‌خصوص محصولاتی باشد که پیش از این به افغانستان صادر می‌شدند.

تضعیف بازار صادراتی مقاطع فولادی ایران
بازار مقاطع طویل فولادی، نخستین بخش در زنجیره آهن و فولاد است که از ناآرامی در افغانستان متاثر می‌شود. در میان محصولات مختلف زنجیره آهن و فولاد تولیدی در کشور، مقاطع طویل فولادی بیشترین حجم صادرات به افغانستان را به خود اختصاص می‌داد و از همین رو نزاع‌های فعلی در این کشور به‌سرعت بر بازار صادراتی این بخش اثرگذار خواهد شد. ظرف یک سال و نیم اخیر، بازار مقاطع طویل فولادی کشور با رکود سنگین مصرفی روبه‌رو بوده است. افزایش قابل ملاحظه بهای مصالح ساختمانی طی این مدت و رکود در بخش ساخت‌وساز، کاهش تقاضای مصرفی را رقم زده است. در این شرایط صادرات، مهم‌ترین راه‌ برای استمرار تولید در مجموعه‌های نوردی کشور بود. در چنین شرایطی، گسترش نزاع داخلی در افغانستان می‌تواند با صدمه زدن به بازار صادراتی مقاطع طویل فولادی ایران، فعالیت تولیدی را برای نوردکاران داخلی دشوارتر کند. به گفته فعالان بخش آهن و فولاد کشور، افزایش تنش در افغانستان ظرف ماه‌های گذشته بر صادرات مقاطع فولادی کشور اثرگذار شده بود، اما در هفته‌های اخیر این اثرگذاری به اوج خود رسید تا جایی که عملا صادرات در برخی زمان‌ها متوقف شده است. گفته می‌شود طالبان با کمترین جنگ کنترل اغلب مناطق افغانستان را در اختیار گرفته و در حال تعیین دولت است، اما بعید به نظر می‌رسد که تا برقراری کامل آرامش، صادرات مقاطع فولادی به این منطقه از سر گرفته شود. تنش‌های ژئوپلیتیک در افغانستان تاثیر چندانی بر بازار شمش و محصولات حلقه‌های ابتدایی زنجیره آهن و فولاد کشور در کوتاه و میان‌مدت نمی‌گذارد، چرا که این کشور عمدتا وارد‌کننده محصولات نهایی است، بنابراین این حلقه‌ها با از دست دادن بازار روبه‌رو نمی‌شوند. اما وجود ذخایر غنی سنگ‌آهنی در این کشور می‌تواند مناسبات تولید در زنجیره آهن و فولاد را در بلندمدت تغییر دهد.

چشم طمع یا امیدواری به منابع سنگ‌آهن افغانستان
درحالی که تنها کمتر از دو هفته از سلطه طالبان بر افغانستان می‌گذرد و هنوز بسیاری از کشورهای دنیا طالبان را به‌عنوان دولت قانونی این کشور نپذیرفته‌اند، صحبت از ذخایر معدنی این کشور و آینده آن آغاز شده است. این کشور دارای ذخایر معدنی غنی است که استمرار جنگ و نزاع داخلی ظرف حدود نیم قرن اخیر در آن باعث شده این ذخایر، بکر باقی بماند. این کشور علاوه بر ذخایر معدنی غنی سنگ‌آهن، مس، سرب، روی و لیتیوم، دارای ذخایر قابل توجهی از عناصر نادر خاکی فلزاتی همچون نیوبیوم، کبالت، جیوه، استرانسیوم و منیزیم و فلزات گرانبها از جمله طلا و نقره است. گفته می‌شود ارزش ذخایر معدنی این کشور (به صورت خوشبینانه) به ۳ هزار میلیارد دلار می‌رسد. همین موضوع نیز این کشور را به لحاظ معدنی غنی می‌کند. افغانستان دارای ذخایر عظیمی از سنگ‌آهن آسیا است، گمانه‌زنی‌ها از معدن حاجی گک از ذخیره قطعی ۱/ ۸ میلیارد تن با عیار ۶۲ درصد حکایت دارد که در ارتفاع ۳۸۰۰ متری قرار گرفته است. وجود این ذخایر معدنی، پتانسیلی قوی برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی به این کشور محسوب می‌شود، اما استمرار جنگ و تنشی به قدمت ۴۰ سال در افغانستان مانعی جدی در برابر جذب سرمایه‌گذاران خارجی است. در این شرایط و تا پیش از ثبات سیاسی در افغانستان، بعید به نظر می‌رسد که شرکتی ریسک حضور در این کشور را بپذیرد. ناامنی جدید ایجادشده در افغانستان در بازار فعلی شمش و محصولات فولادی دنیا تاثیری ندارد، چرا که این کشور با وجود ذخایر غنی معدنی، سهمی از تولید سنگ‌آهن و محصولات فولادی دنیا ندارد و به این ترتیب تنش‌های جدید در این کشور تغییری در روند عرضه و تقاضای فعلی در بازارهای جهانی به وجود نمی‌آورد. همچنان تنش در افغانستان ادامه دارد و بخشی از مردم این کشور تسلط طالبان را نپذیرفته‌اند، اما مقامات طالبان مذاکرات خود برای آغاز فعالیت‌های اقتصادی در این کشور را آغاز کرده‌اند. گلوبال تایمز در گزارشی به اظهار نظر خانم Hua Chunying سخنگوی وزارت خارجه چین در خصوص تسلط طالبان بر افغانستان اشاره کرد که گفته است: پکن پس از تسلط طالبان بر این کشور آماده «همکاری دوستانه با افغانستان» است. وی ادامه داد: چین آماده است تا روابطش را با کشور همسایه خود گسترش داده و همکاری دوستانه‌ای با افغانستان در بازسازی و ایجاد صلح در این کشور داشته باشد. چین با افغانستان دارای مرز زمینی است و همین موضوع حضور چین در افغانستان را تسریع و تقویت می‌کند. بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که چین خود را برای جذب منابع عظیم معدنی افغانستان و جولان در این کشور تحت رهبری طالبان آماده می‌کند. چین بیش از ۸۰ درصد از ظرفیت جهانی فرآوری عناصر نادر خاکی را در اختیار دارد. گفته می‌شود تسلط بر ذخایر معدنی و عناصر نادر خاکی افغانستان برای چین اهمیت زیادی دارد. البته در حال حاضر هیچ کشوری حتی چین، به شکل رسمی طالبان را به‌عنوان دولت قانونی افغانستان نپذیرفته، اما حدود یک ماه قبل ملابرادر، رئیس دفتر گروه طالبان، با وزیر خارجه چین دیدار کرد. این موضوع می‌تواند بیانگر خواست طرفین برای آغاز همکاری اقتصادی تلقی شود. وزارت خارجه چین در پاسخ به سوال رویترز در مورد چشم‌انداز سرمایه‌گذاری این کشور در افغانستان گفت: صلح و ثبات، پیش‌نیاز آغاز سرمایه‌گذاری در یک منطقه است و چین نیز از این اصل پیروی می‌کند. وزارت خارجه چین خاطرنشان کرد: طالبان متعهد شده که محیط مناسبی برای سرمایه‌گذاران خارجی ایجاد کند. وجود ناامنی و بی‌ثباتی در افغانستان مانعی گسترده برای حضور بسیاری از سرمایه‌گذاران خارجی در این کشور است. Ben Cleary مدیر ارشد اجرایی Tribeca Investment Partners که یک صندوق سرمایه‌گذاری جهانی منابع طبیعی است، در گفت‌وگو با رویترز گفت که علاقه‌ای به سرمایه‌گذاری در معادن افغانستان در زمان حضور طالبان ندارد؛ چرا که طالبان یک نهاد بی‌قانون بوده و اختیار این کشور را در دست گرفته است. وی ادامه داد: بعید به نظر می‌رسد که هیچ شرکتی از استرالیا، کانادا یا آمریکا علاقه‌ای به خرید دارایی در افغانستان داشته باشد و احتمالا چین تنها خریدار بالقوه این دارایی‌ها خواهد بود که حاضر به سرمایه‌گذاری در افغانستان تحت سلطه طالبان است.

رقابت همسایگان برای ساخت‌وساز
صنعت فولاد ایران، ظرف سال‌های اخیر توسعه‌ قابل ملاحظه‌ای داشته، به‌گونه‌ای که تحقق ظرفیت ۵۵ میلیون تن فولاد تا سال ۱۴۰۴ دور از انتظار نیست. در این شرایط تامین پایدار مواد اولیه، چالش اصلی بلندمدت کشور جهت تحقق تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در بلندمدت است. افزایش برنامه‌های اکتشافی در کشور می‌تواند بخشی از این چالش را برطرف کند، اما در کنار آن سرمایه‌گذاری روی معادن خارجی نیز می‌تواند تضمین‌کننده تولید بلندمدت فولاد کشور باشد. در این شرایط باید دید که ایران شانسی برای حضور در کشور همسایه خود و انجام فعالیت معدنی دارد یا خیر. البته حضور در افغانستان تنها از منظر فعالیت معدنی در این کشور دارای اهمیت نیست. پس از اتمام جنگ و نزاع داخلی در این کشور، زمان بازسازی شروع شده و همین موضوع این کشور را تبدیل به بازار مصرف گسترده‌ای می‌کند. البته بازاری که قطعا کشورهای همسایه آن از جمله هند و چین نیز تمایل به حضور در آن دارند و از همین رو بازاری رقابتی خواهد بود. حضور رقبایی همچون چین و هند کار را برای تولیدکنندگان محصولات مختلف زنجیره آهن و فولاد برای رقابت در افغانستان دشوار می‌کند، اما امید می‌رود که این مرتبه این فرصت از دست نرود.

برخی از ارزهای دیجیتال مبتنی بر قراردادهای هوشمند که به نوعی با اتریوم رقابت دارند، در یک ماه گذشته عملکرد قیمتی بسیار خوبی داشته‌اند، اما کدام آلت‌کوین‌ها این شانس را دارند که در آینده به رقیب اصلی اتریوم تبدیل شوند.
به گزارش دیلی هودل، در طول ۳۰ روز گذشته گروهی از ارزهای دیجیتال مبتنی بر قراردادهای هوشمند با رشد قیمتی قابل توجهی مواجه شدند. شرکت تحلیل بلاک‌چین گلاسنود برای پاسخ دادن به این سوال که آیا هیچ‌یک از این پلت‌فرم‌ها توانایی این را دارند که در آینده با اتریوم رقابت کنند یا خیر، مطلبی را منتشر کرده و معیارهای مختلفی را مورد بررسی قرار داده است.

ارزهای دیجیتال اولنچ، سولانا و لونا در طول ماه گذشته رشد قابل توجهی داشته‌اند و قیمت هر کدام به ترتیب ۹/ ۲۹۲، ۲/ ۲۱۲ و ۴/ ۱۹۱ درصد افزایش یافته است.

گلاسنود بحث خود را با موضوع افزایش علاقه نسبت به اولنچ و سولانا آغاز کرده و گفته است: پلت‌فرم‌های قرارداد هوشمند جایگزین اتریوم مانند اولنچ و سولانا به خاطر مجموعه‌ای از فعالیت‌ها و سرمایه‌گذاری روی ویژگی برقراری ارتباط با سایر بلاک‌چین‌ها توجه سرمایه‌گذاران را به خود جلب کرده‌اند و توکن این پلت‌فرم‌ها در ۳۰ روز گذشته با افزایش قیمت مواجه شده است.

گلاسنود همچنین به این نکته اشاره کرد که پروژه‌های فعال در صنعت امور مالی غیرمتمرکز که در اکوسیستم اولنچ فعالیت می‌کنند، تا اوایل ماه جاری، زمانی که بنیاد اولنچ خبر راه‌اندازی یک برنامه تشویقی ۱۸۰ میلیون دلاری را منتشر کرد، حجم نقدینگی محدودی داشتند.

بنیاد اولنچ ابتدا ۲۷ میلیون دلار را به کاربران پروتکل وام‌دهی آوی (Aave) و صرافی غیرمتمرکز کرو (Curve) اختصاص داد. گلاسنود گفته است که از زمان اعلام راه‌اندازی برنامه مشوق ۱۸۰ میلیون دلاری، حجم نقدینگی پروتکل‌های امور مالی غیرمتمرکز اولنچ روز‌به‌روز بیشتر شده است. گلاسنود گفته است که حجم نقدینگی اولنچ نسبتا محدود به نظر می‌رسد. این شرکت تحلیل بلاک‌چین افزود: پروژه‌های شبکه اولنچ به عنوان نمونه‌های کپی‌برداری شده از پروژه‌های فعال در شبکه اتریوم شناخته می‌شوند. رشد اخیر مربوط به مشوق‌ها و افزایش بازدهی بوده است، این احتمال وجود دارد که این رشد در بلندمدت پایدار باشد و از طرفی دیگر ممکن است پایدار نباشد.

به گفته گلاسنود، سولانا در این مدت روی راه‌اندازی پروتکل‌های دیفای جدید متمرکز شده و همین موضوع باعث رشد اکوسیستم این ارز دیجیتال شده است. گفتنی است که شبکه سولانا می‌تواند در هر ثانیه ۵۰‌ تا ۶۵ هزار تراکنش را پردازش کند و به همین خاطر از مقیاس‌پذیری بالایی برخوردار است.

گلاسنود ضمن اشاره به این موضع که رشد اکوسیستم سولانا در مقایسه با اتریوم همچنان بسیار محدود است، گفت: تنها ۴ پروژه در شبکه سولانا هستند که ارزش کل سرمایه قفل‌شده در آنها از ۱۰۰ میلیون دلار بیشتر است. این تعداد در مقایسه با اتریوم که بیش از ۶۰ پروژه با ارزش کل سرمایه قفل‌شده بالای ۱۰۰ میلیون دلار دارد که بسیار ناچیز است. سولانا مشخصا برای پروژه‌هایی که به مقیاس‌پذیری بیشتری نیاز دارند گزینه‌های جذاب‌تری ارائه می‌دهد، با این حال فعلا درباره حجم نقدینگی آن‌قدر توانایی ندارد که بخواهد با اتریوم رقابت کند.

گلاسنود گفته است ترا (Terra)، شبکه ارز دیجیتال لونا، در برخی از پروتکل‌های خود نشانه‌های حائز اهمیت در مساله پذیرش را به نمایش گذاشته است. ارزش کل سرمایه قفل‌شده در انکور پروتکل (Anchor Protocol)، بزرگ‌ترین پروتکل دیفای در شبکه ترا، از ۴/ ۳ میلیارد دلار فراتر می‌رود. ترا هم مانند اولنچ و سولانا هنوز نتوانسته است تعداد پروتکل‌های با ارزش سرمایه قفل‌شده بالاتر از ۱۰۰ میلیون دلار خود را به بیش از ۵ مورد برساند.

گلاسنود در مقاله خود نوشته است: در حالی که قیمت توکن‌های مربوط به پروتکل‌های مبتنی بر قراردادهای هوشمند جایگزین اتریوم در هفته‌های اخیر رشد قابل توجهی داشته است، حجم نقدینگی این شبکه‌ها در مقایسه با اتریوم محدودتر است. گلاسنود می‌گوید اگر اتریوم نتواند مشکل مقیاس‌پذیری شبکه خود را برطرف کند، بیشتر کاربران به پلت‌فرم‌های جایگزین مهاجرت خواهند کرد.

این شرکت تحلیل بلاک‌چین گفته است: از آنجا که برخی از کاربران به دنبال بلاک‌چین‌های جدیدتر و نوآورانه‌تر هستند، توسعه‌دهندگان باید ماندگاری و طول عمر کاربران و سرمایه‌ای که به اتریوم وارد یا از آن خارج می‌شود را ارزیابی کنند.

گلاسنود افزود: با توجه به رقابتی که برای جذب کاربر، توجه و افزایش سرمایه وجود دارد، ممکن است بسیاری از توسعه‌دهندگان و پروتکل‌ها با یکدیگر تبادل سرمایه داشته باشند و حتی ممکن است ارزش و فرصت‌های بهره‌برداری‌نشده را در طراحی یک پروتکل بیابند. اما اگر راهکارهای لایه دوم نتوانند در برطرف کردن مشکل مقیاس‌پذیری اتریوم موثر واقع شوند یا اینکه تجربه کاربری سختی را ارائه دهند، کاربران به طور طبیعی به سمت شبکه‌های جایگزین کشانده می‌شوند.

آیا بیت‌کوین دوباره به سقف تاریخی خود برمی‌گردد؟ بعد از ریزش تاریخی ماه مه که در آن بیت‌کوین ۵۰ درصد از ارزش خود را از دست داد، به مدت دو ماه رخوت نسبی در بازار ارزهای دیجیتال مشاهده می‌شد. برخی از فعالان بازار اعتقاد داشتند که بعد از رشدی پرشتاب، بازار نیاز به استراحت دارد.
این استراحت دو ماه به طول انجامید و حالا بعد از گذشت این زمان دوباره تقاضای فعال به بازار بازگشته است. آغاز فعالیت مجدد نهنگ‌های بازار و استخراج‌کنندگان که دو مهره مهم در بازار رمزارز هستند، توانست در ماه آگوست بیت‌کوین را به ۵۰ هزار دلار بازگرداند. تحلیل‌گران این صعود را تا حدی فنی می‌دانند. اما ادامه این روند برای فعالان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. برخی شاخص‌های فنی و مثبت شدن مجدد خاص جریان وجوه صرافی‌ها (BTC Net Flow)، سرمایه‌گذاران را نگران اصلاحی دیگر در بازار کرده است. اما این اتفاق می‌تواند با حمایت‌های خریداران در بازار خنثی شود تا رمزارزها بتوانند روند صعودی خود را حفظ کنند.

سرگذشت دو ماهه رمزارزها
تب و تاب فعالان بازار رمزارزها دوباره زنده شده است. بعد از ریزشی که بازارهای جهانی از جمله بازار ارزهای دیجیتالی در ماه مه داشتند، احساسات صعودی در بازار به ندرت دیده می‌شد و حجم‌های معاملاتی ساعتی و روزانه پایینی ثبت می‌شد. اما با رسیدن به ماه آگوست و بعد از یکی، دو ماه اصلاح در بازار، دوباره فعالان به صحنه بازگشتند و بازی‌های قیمتی در روند رمزارزها کاملا مشهود شده ‌بود. در پی افزایش فعالیت معامله‌گران در بازار، بیت‌کوین روند صعودی خود را از اواخر ماه جولای آغاز کرد و توانست خود را از کانال ۳۰ هزار دلاری به بالا بکشد. تا حدی که در اواسط ماه آگوست توانست بعد از سه ماه به کانال ۵۰‌هزار دلاری برگردد. با بازگشت تقاضای فعال به بازار و شروع به کار مجدد استخراج‌کنندگان چینی، بازیگران بازار مجددا در جای قبلی خود قرار گرفتند و روند صعودی اخیر شکل گرفت. با صعودی شدن روند بیت‌کوین، آلت‌کوین‌ها نیز وارد فاز صعودی شدند و دوباره جریان سرمایه به ثبت بازار رمزارز شکل گرفت تا حدی که ارزش کل بازار با رشدی ۸۰۰ میلیارد دلاری طی دو ماه توانست بار دیگر به کانال ۲ تریلیون دلاری بازگردد. در این میان رمزارز اتریوم که دومین ارز بزرگ دنیای دیجیتال نام دارد، توانست طی ۴۰ روز ۸۶ درصد افزایش قیمت را تجربه کند و از کانال هزار و ۷۰۰ دلاری به کانال ۳ هزار و ۲۰۰ دلاری بازگردد. سایر آلت‌کوین‌ها نیز تقریبا با همین روند طی دو ماه گذشته مسیر حرکتی خود را ثبت کردند.

مسیر حرکت بیت‌کوین چه خواهد بود؟
بیت‌کوین که در ابتدای هفته گذشته کانال ۴۹‌هزار دلاری را از دست داد، هنوز با گذشت یک هفته از این اتفاق و حتی افت دلار در پی اخبار تعدیل سرعت خرید دارایی‌های ایالات‌متحده و طی چندین تلاش ناموفق، نتوانست مقاومت ۴۹ هزار و ۳۰۰ دلاری را پشت سر بگذارد. تحلیل‌گران فنی معتقدند در صورتی که پادشاه دنیای ارزهای دیجیتال نتواند قیمت هفتگی خود را بالاتر از این ناحیه مقاومتی به اتمام برساند، برای ادامه روند به مشکل برخواهد خورد. اما در صورتی که حداقل بتواند هفته خود را در کانال ۴۹ هزار دلار تمام کند، سرمایه‌گذاران برای ادامه روند صعودی خوش‌بین‌تر خواهند بود. یکی از تحلیل‌گران رِکت کپیتال در همین راستا گفت: ‌اگر بیت‌کوین بتواند تا پایان هفته بیش از سطح ۴۹ هزار دلار باقی بماند، می‌تواند خود را برای یک هفته امیدوارکننده آماده کند. ‌ اما شاخص جریان ورودی و خروجی از صرافی‌ها نگرانی برخی از فعالان را در بازار برانگیخته است. این شاخص در صورت مثبت بودن، نشان‌دهنده ورود ارزها و توکن‌های دیجیتالی از کیف‌پول‌های شخصی به صرافی‌ها است و بالعکس.

در روزهای اخیر میزان وردی به صرافی‌ها از میزان خروجی آنها بیشتر شده که این اتفاق شاخص BTC Net Flow را مثبت می‌کند. این امر به این معنی است که باید منتظر عرضه بیشتری در صرافی‌ها بود. این فشار فروش، درصورت عدم دخالت گاوهای بازار، می‌تواند برای روند صعودی بازار مشکل‌ساز شود.

مرز ۲۸هزار تومانی دلار از دست رفت. فرمان رئیس‌جمهور برای مدیریت بازار ارز و کنترل تورم در کنار کاهش معنادار آمار واردات موجب شد که روز یکشنبه دلار ۵۵۰تومان از ارزش خود را از دست بدهد و در محدوده ۲۷هزار و ۵۵۰تومان قرار بگیرد. افزون بر این، برخی فعالان باور داشتند که شماری از معامله‌گران از خریدهای پیشین خود سودگیری کردند و این عامل نیز در افت کانالی دلار اثر داشت. برخی تحلیلگران نیز افزایش عرضه ارز توسط بازارساز را در افت قیمت اسکناس آمریکایی موثر دانستند.
عقب‌نشینی دلا‌ر با دو سیگنال
‌روز یکشنبه، زمانی برای اصلاح قیمت دلار بود. اصلاح قیمت دلار با دو سیگنال صورت گرفت، افت واردات در مردادماه و درخواست رئیسی برای مدیریت بازار ارز.

در دومین روز هفته، بازار از همان ابتدای روز جانی برای رشد نداشت و به سرعت مرز ۲۸ هزار تومانی را از دست داد. سرعت افت قیمت دلار حتی از نزدیک ساعت ۲ بعدازظهر بیشتر شد. در این حوالی، صحبت‌های رئیس‌جمهور درباره اقدامات سازمان‌یافته برای کنترل نرخ ارز و تورم منتشر شد و به دنبال این خبر، فاز اصلاح ارزی تسریع شد. ساعت ۳ بعدازظهر، اسکناس آمریکایی در محدوده ۲۷ هزار و ۵۵۰ تومان قرار گرفت که ۵۵۰ تومان کمتر از روز ابتدایی هفته بود.

به گفته فعالان، بازار از ابتدای روز تصور می‌کرد که شکست محدوده مقاومتی ۲۸ هزار و ۲۰۰ تومان دشوار است و معامله‌گران پس از سود چند هزار تومانی ترجیح می‌دادند که بخشی از ارزهای خریداری شده را به فروش برسانند. در کنار این، آخرین گزارش‌ها نشان می‌داد که میزان واردات کشور نیز در مردادماه کاهش پیدا کرده است و این موضوع نیز به عنوان سیگنال کاهش تقاضای واقعی عمل کرد و زمینه‌ساز عقب‌نشینی موقت معامله‌گران از بازار شد. جدا از این در روز یکشنبه، تقاضای حواله‌ای نیز در سطح بالایی قرار نداشت. به عنوان مثال، حواله درهم در این روز نه تنها نتوانست به بالای محدوده ۷ هزار و ۷۰۰ تومان نفوذ کند که تا محدوده ۷ هزار و ۵۵۰ تومان پایین رفت.

  علامت رئیسی به دلار
در نخستین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، رئیس‌جمهور به تیم اقتصادی دولت ماموریت داد با استفاده از تجربه‌ها و دیدگاه‌های نخبگان هرچه سریع‌تر بودجه دولت و راهکارهای تقویت ارزش پولی را بررسی و ارائه کند. به گزارش خبرگزاری تسنیم، همچنین تیم اقتصادی دولت مکلف شد درباره کنترل بازار ارز و نرخ تورم، اقدامات فوری و سازمان‌یافته انجام دهد به‌نحوی که مردم اثرات آن را در زندگی خود احساس کنند و اطمینان یابند که دولت در این زمینه اهتمام لازم را به‌کارگرفته است.

به گفته فعالان، صحبت‌های مطرح شده در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت موجب شد که چنین تصوری در بازار ایجاد شود که ممکن است سطح عرضه ارز افزایش پیدا کند. در واقع معامله‌گران احساس کردند که با توجه به صحبت‌های رئیس‌جمهور به زودی در دولت جدید اقداماتی برای مدیریت بازار ارز صورت خواهد گرفت و برخی تصور کردند که یکی از کوتاه‌ترین راه‌حل‌ها برای مدیریت بازار، عرضه ارز است. این موضوع موجب شد دسته‌ای از معامله‌گران ترجیح دهند به صورت موقت ریسک خرید بیشتر ارز را به جان نخرند و از خریدهای قبلی خود سودگیری کنند.  برخی معامله‌گران نیز عنوان می‌کردند که رئیس‌کل بانک مرکزی به زودی انتخاب خواهد شد و بهتر است در زمان این انتخاب مال‌دار نباشند.

  نشانه کاهش تقاضای واقعی بازار
تازه‌ترین آمارهای تجاری نشان می‌داد که واردات کشور در مردادماه افت معناداری را تجربه کرده است. بر اساس آمارهای گمرک میزان واردات در مردادماه نسبت به تیرماه ۵۱ درصد کاهش پیدا کرد. این موضوع موجب شد برخی از معامله‌گران احتمال کاهش تقاضای واقعی را در رفتار معاملاتی خود لحاظ کنند. از سوی دیگر، عده‌ای از معامله‌گران عنوان می‌کردند، اگر میزان واردات در مردادماه تا این اندازه کاهش پیدا کرده است، دلیل معناداری برای رشد قیمت دلار در این ماه وجود نداشته است. در واقع دسته‌ای از معامله‌گران اعتقاد داشتند که ممکن است قیمت دلار در مرداد‌ تحت تاثیر هیجانات مقطعی بالا رفته باشد و با کاهش هیجانات، به مسیر آرامش بازگردد.  این در حالی است که عده دیگری باور داشتند دلیل رشد دلار در مرداد‌ و ابتدای شهریور‌، نا اطمینانی نسبت به آینده مذاکرات هسته‌ای و افزایش انتظارات تورمی بود. از نگاه این گروه تا ابهام ذهنی معامله‌گران درباره مذاکرات هسته‌ای رفع نشود، افت معنادار قیمت دلار دشوار خواهد بود.

  همراهی سکه با نزول دلار
در روز افت قیمت دلار، سکه نیز نتوانست کانال ۱۲میلیون تومانی را حفظ کند. فلز گران‌بهای داخلی در روز یکشنبه ۲۴۰‌هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۱ میلیون و ۹۶۰ هزار تومان رسید. به گفته فعالان، در صورتی که بهای دلار به بالای محدوده ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومانی برگردد، خریداران نیز به بازار سکه بازخواهند گشت. در صورت ادامه افت دلار، سکه کار دشواری برای حفظ حمایت ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی خواهد داشت.

 

علی صادقین
‌مدرس و پژوهشگر اقتصادی
کارگزاری‌ها به‌نوعی با انحصار چند‌جانبه مواجه بودند، اکنون اما با شکست انحصار تاسیس، کارگزاری‌ها می‌توانند به‌یک بازار رقابتی تبدیل شوند و عملا از لحاظ کیفیت، آموزش و سیستم‌هایی که مرتبط با معاملات آنلاین هستند در کنار پوششی که این قبیل از شرکت‌ها می‌توانند در ابزار مشتقه و ابزار‌های نوین مالی داشته باشند، این‌بار برنده و جذب‌کننده سرمایه‌گذار باشند.
 بنابراین بزرگ‌ترین دستاورد شکستن تابوی مجوز، بهبود خدمات رقابتی در قالب تکنولوژی‌هایی است که امروزه در حوزه آنلاین داریم و به‌ویژه تحلیل، گزارش‌های مطلوب، افت کارمزد و تخفیف‌های گسترده در راستای جذب سرمایه‌گذار می‌تواند به‌کاهش هزینه‌ها و افزایش دانش مالی معامله‌گران و  در نهایت به‌بهبود کیفیت ارائه خدمات برای معاملات آنلاین منجر شود.

درباره سایر موانع و راهکار‌های چگونگی بر‌طرف کردن آنها نیز باید منتظر روشن‌شدن تکلیف ریاست سازمان بورس باشیم. اما به‌هر‌حال بزرگ‌ترین موضوعی که در بازار باید لغو شود قیمت‌گذاری دستوری است. ممکن است زمزمه‌هایی با افزایش نرخ ارز و گران‌شدن قیمت کامودیتی‌‌ها در بورس کالا و به‌تبع آن بازار آزاد ایجاد شود. به‌اعتقاد بنده مهم‌ترین موضوعی که این‌روز‌ها با آن سروکار داریم آزادسازی قیمت‌ها، گرایش قیمت‌های فعلی به‌قیمت‌های جهانی، جلوگیری از قیمت‌های دستوری، ارائه شفاف سیاست‌های دولت سیزدهم و پرهیز از تناقض بین چند وزارتخانه است، با این حال قرار دادن بازار سرمایه به‌عنوان منبع اصلی تامین مالی باید رویکرد و سرلوحه دولت جدید قرار گیرد.

در ادامه اگر بازگشت برجام را داشته باشیم، بازار از گروه‌هایی نظیر خودرویی، بانکی، بیمه، لیزینگ و صنایعی که تحت‌تاثیر تحریم بودند رشد خواهد کرد. در صورتی‌که بازگشت برجام صورت نگیرد، افزایش نرخ ارز، انتظارات تورمی و افزایش ارزش جایگزینی را خواهیم داشت که در این حالت بازار با اولویت سهام دلارمحور رشد می‌کند. درباره بازار نیز می‌توان گفت به‌طور معمول پس از هر ریزش ۲۰ تا ۳۰ درصدی، چرخش به‌سمت گروه‌هایی که کمتر رشد کرده‌اند و در عین حال از پتانسیل افزایشی برخوردارند از سوی حقیقی‌ها و حقوقی‌های بازار سرمایه صورت می‌گیرد.

اگر‌چه وضعیت بازار سهام به‌طور کلی مناسب ارزیابی می‌‌شود اما به‌صورت تکنیکالی و روانشناسی پول بین گروه‌های مختلف در حال چرخش است.

 به‌عنوان مثال در هفته گذشته به ‌یک‌باره نقدینگی وارد گروه ساختمانی‌‌ها و محصولات فلزی شد. موضوع اصلی اینجاست که ذخیره سود در کنار چرخش پول در بخش‌های مختلف باعث می‌شود که صنایع و شرکت‌ها مدتی استراحت کنند و طی روز‌‌های آتی سایر گروه‌ها وارد این چرخه شوند. دلار و به‌طور کلی بازار ارز و ارزش جایگزینی؛ موضوع دیگری است که باید مورد‌توجه قرار گیرد. نگاهی به‌روند حرکتی نرخ ارز طی چند وقت اخیر نشان می‌دهد که دلار پس از ۲ تا ۳ روز افزایش، استراحت یک تا ۲ روزه را تجربه کرده و پس از آن دوباره با افزایش همراه شده است.

در پی چنین رویدادی مجددا شاهد شکل‌گیری انتظارات تورمی در بازار هستیم، این اتفاق در ادامه انگیزه‌ای برای ورود پول بیشتر به‌بازار سهام نیز می‌شود. فارغ از این موارد ارزش جایگزینی ناشی از تغییرات دلار  و البته فروش شرکت‌های دلارمحور، ذخیره سود از سوی سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی و تغییر یک‌باره مسیر پول به‌سمت جاماندگان بازار در این شرایط موضوعاتی هستند که اکنون مورد توجه اهالی بازار سرمایه قرار می‌گیرند. به‌اعتقاد بنده در حال‌حاضر از سوی قیمت‌های جهانی به‌بازار سهام کشور ایرادی وارد نیست و همچنان قیمت‌‌ها در محدوده جذابیت قرار گرفته‌اند. اگرچه بحث افت رشد اقتصادی چین نسبت به‌سطح انتظارات و همچنین تداوم سیاست انبساطی پولی در ایالات‌متحده بازار جهانی را به‌این سمت و سو می‌برد که فعلا در قیمت‌های کنونی باقی بماند اما در صورتی‌که اصلاحی به‌وقوع بپیوندد، ‌اندک خواهد بود.

بر این اساس می‌توان بر این نکته تاکید کرد که بازار سهام ایران تحت‌تاثیر بازار جهانی و تنها یک عامل منفی قرار نمی‌گیرد،‌ چرا‌که ارزش دلار و رشد قیمت آن اثر بیشتری از قیمت‌های جهانی در بازار سهام دارد، حتی در صورتی‌که اصلاح قیمت‌های جهانی را پیش‌رو داشته باشیم با توجه به‌روند نرخ ارزی که اکنون مشاهده می‌شود، نه‌تنها این مهم پوشش داده می‌شود بلکه افزایش فروش، سود عملیاتی و سود ناخالص هم ایجاد خواهد شد. بنابراین مشکلی بازار را تهدید نمی‌کند و بورس کشور تحت‌تاثیر انتظارات تورمی و افزایش ناشی از نرخ ارز است.

در بحث مدیریت سهام عدالت نیز چند راهکار مطرح می‌شود؛ نخست، موضوع در بعد کلان است. در صورتی‌که تصمیمات مبنی بر این است که برای باقی‌مانده افرادی که سهام دریافت نکردند این مهم احقاق شود و از طریق بازار سهام به‌فروش برسد، به‌صورت تدریجی این امر می‌تواند در بازار عملیاتی شود.

دیگر اینکه سهام می‌تواند در قالب صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا خارج از زمان معاملاتی بازار مورد معامله قرار گیرد یا اینکه عرضه سهام نیز می‌تواند از طریق برخی از حقوقی‌های شناخته‌شده و قابل‌اعتماد صورت پذیرد. مهم‌تر از همه اینکه به‌دارندگان سهام آموزش داده شود. در عین حال ارزندگی سهام عدالت به‌صاحبان آن گوشزد شود که ترجیحا با کوچک‌ترین هیجان اقدام به‌عرضه نکنند تا عملا جو بازار نیز خراب نشود.

 

قیمت‌گذاری دستوری از جمله سوژه‌های جمع بورسی‌ها و اقتصادی‌ها در توییتر بود. ماجرا از باطل کردن ۶۰۰ میلیون حجم معاملاتی سهم پالایش بندرعباس که با نماد «شبندر» در بورس خرید و فروش می‌شود، شروع شد. از ساعت ۱۰ صبح دیروز، «شبندر» تبدیل به هشتگ شد و کاربران فعال در حوزه بورس درباره این موضوع مطالبی را در صفحه‌هایشان با یکدیگر به اشتراک گذاشتند. برخی از گلایه‌ها به دولت سیزدهم برمی‌گشت.
کاربرانی که چنین گلایه‌ای داشتند درباره این مساله می‌نوشتند که دولت ابراهیم رئیسی با شعار عدم‌دخالت در بورس روی کار آمد و همین شعار باعث شد که بار دیگر حجم زیادی از سرمایه شهروندان به بورس سرازیر شود اما حالا با باطل کردن ۶۰۰ میلیون حجم معاملاتی «شبندر»، بار دیگر به همه ثابت شد که عدم‌دخالت در بورس و قیمت‌گذاری دستوری، شعاری بیش نیست و در عمل در بر همان پاشنه گذشته می‌چرخد. در سوی دیگر ماجرا کاربرانی از ادامه‌دار بودن دامن زدن به بی‌اعتمادی مردم و به‌خصوص سرمایه‌گذاران حوزه بورس مطالبی را در صفحه‌های خود منتشر می‌کردند. آنها به این موضوع می‌پرداختند که گویا ناامید کردن سرمایه‌گذاران و فراری دادن آنها یک سیاست فعال در فضای اقتصادی کشور است و ربطی به تغییر رویکرد دولت‌ها ندارد. اما انتقادها از این رویه در بورس، رنگ و بوی اجتماعی و سیاسی هم گرفت. برخی کاربران با مطرح کردن این موضوع که دولت در شخصی‌ترین حوزه‌های زندگی شهروندان دخالت می‌کند، به این موضوع می‌پرداختند که حالا به مرحله‌ای رسیده‌ایم که برای سرمایه‌گذاران هم تعیین‌تکلیف می‌کنند که چه چیزی می‌توانند بخرند و چه چیزی را نمی‌توانند. جنبه دیگر انتقادها از آن مدیران حوزه بورس شده بود؛ کاربرانی که درباره این مساله می‌نوشتند به رفتار دوگانه مدیران بورس در نوشته‌هایشان می‌پرداختند. اشاره آنها به این مساله بود که مدیران بورس مدام در جلسات، اظهارنظرها و گفت‌وگو‌ها این مساله را مطرح می‌کنند که قیمت را عرضه و تقاضا باید تعیین کند و نباید در قیمت‌گذاری دخالتی داشت اما در عمل در قیمت‌ها دخالت می‌کنند که نمونه‌اش قیمت «شبندر» است. پیمان مولوی، فعال حوزه اقتصاد هم در توییتر خود با خطاب قرار دادن رضا فاطمی‌امین، وزیر صمت دولت سیزدهم برای او نوشت: «قیمت‌گذاری دستوری از بنیان‌های ناکارآمدی در اقتصاد ایران و هر جای دیگر جهان است، به‌شخصه امیدوارم به جای انتخاب راهکارهای شکست‌خورده تنظیم قیمت رویکرد دستوری به بازار، به مکانیزم بازار رجوع شود؛ آنچه چین، ویتنام و بسیاری از کشورها را نجات داد.» اما این تنها توییت دیروز برای وزیر جدید صمت نبود. حسین سلاح‌ورزی، نایب‌‌‌رئیس اتاق بازرگانی ایران از دیگر افرادی بود که در توییت خود به رضا فاطمی‌امین اشاره کرد و برای او نوشت: «وزیر محترم صمت باید توجه داشته باشند بخشی از آنچه ناکارآمدی نظام توزیع می‌نامند، در واقع ناشی از درهم‌‌‌تنیدگی عملیات نظام توزیع با استراتژی‌های مدیریت موجودی است. مشکل ناپایداری قیمت‌ها محصول دوگانه منحوس تورم پولی و مداخله دستوری در قیمت‌گذاری‌هاست.» اما حالا که به یکی از وزرای کابینه سیزدهم اشاره کردیم، بد نیست به این مساله هم بپردازیم که در بین وزرای کابینه ابراهیم رئیسی که اکثرشان در شبکه اجتماعی توییتر حضور دارند، تنها عزت‌الله ضرغامی، وزیر ‌‌‌‌میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی است که از روزمره‌های خود در توییتر می‌نویسد و توجه کاربران همراه یا منتقد را به فعالیت‌هایش جلب می‌کند. در حالی که بقیه وزرا با وجود اینکه در توییتر حضور پیدا کرده‌اند اما فعالیت چشمگیری ندارند یا صفحه‌هایشان دیر به دیر به‌روزرسانی می‌شود و خبری از روزمره‌هایشان نیست. در صورتی که ضرغامی به خوبی و در مقایسه با دیگر وزرای دولت تا اینجای کار توانسته از روزمره‌هایش در توییتر بنویسد و به کاربران حس همراهی بدهد. اما در گیر و دار پرداختن کاربران به مساله قیمت‌گذاری دستوری و نوشته‌هایشان برای وزیر صمت دولت سیزدهم، سوژه دیگری هم برای اهالی بورس و اقتصاد در توییتر از راه رسید. این سوژه مربوط به بخشی از گزارش روزنامه جمهوری اسلامی می‌شد. کاربران با بازنشر بخشی از این گزارش که مورد توجهشان قرار گرفته بود، از تعهد‌گرایی به جای تخصص‌گرایی در افغانستان می‌نوشتند. در بخشی از گزارش روزنامه جمهوری اسلامی که مورد توجه کاربران قرار گرفت، نوشته شده بود: «گروه تروریستی طالبان، حاج محمد ادریس را به ریاست بانک مرکزی افغانستان منصوب کردند. در سابقه حاج محمد ادریس آمده که وی خواندن و نوشتن پشتون را بلد است و پول‌‌‌های خلیفه قبلی (ملا اختر منصور) را برایش پنهان و نگهداری کرده است.» این گزارش نه فقط مورد توجه جمع اقتصادی‌ها و بورسی‌ها در توییتر قرار گرفت بلکه از آن دست سوژه‌هایی بود که سر از استوری‌های اینستاگرامی‌ها درآورد.

 

بورس تهران معاملات روز یکشنبه را با افت‌اندک شاخص‌کل به‌پایان رساند. به‌این ترتیب پس از ۶ روز صعود متوالی، نماگر اصلی بازار سهام تصمیم گرفت تا‌اندکی استراحت کند. میزان افت میانگین وزنی قیمت‌ها در این روز چندان شدید نبود اما آنچه جلب‌توجه کرد افزایش هراس سهامداران خرد و خروج یکهزار میلیارد تومانی سرمایه‌های حقیقی طی دادوستدها روز یکشنبه بود. ضمن آنکه به‌سبب شدت گرفتن میزان عرضه‌ها، پس از مدت‌ها مجددا شاهد سبقت نمادهای با صف فروش از خرید بودیم. این جدال سنگین در میان خریداران و فروشندگان سبب شد تا ارزش معاملات خرد سهام نیز رکورد ۷ ماهه خود را جابه‌جا کند و برای نخستین‌بار در سال‌جاری از ۱۰‌هزار میلیارد تومان فراتر رود.


ارزش معاملات خرد بورس تهران روز یکشنبه به‌سقف 7 ماهه خود رسید. در این راستا دیروز شاهد دادوستد سهامی به‌ارزش 11 هزار و 532 میلیارد تومان در تالار شیشه‌ای بودیم که از 5 بهمن‌ماه سال گذشته تاکنون سابقه نداشته است. این مهم در حالی رقم خورد که در روزهای اصلاحی تالار شیشه‌ای در برخی روزها  ارزش معاملات به‌کمتر از هزار میلیارد تومان نیز نزول کرد.

روز گذشته همزمان با افزایش عرضه‌ها و عقب‌نشینی نماگر اصلی تالار شیشه‌ای، بعد از مدت‌ها شاهد سبقت تعداد نمادهای گرفتار صف‌فروش از سهام دارای صف خرید بودیم. به‌عبارت دقیق‌تر 14 روز کاری بود که متقاضیان خرید سهام از فروشندگان پیشی گرفته بودند و تعداد نمادهایی که با مازاد تقاضا همراه بودند، بیشتر شده بود. روز گذشته اما جو منفی ناشی از افت نرخ دلار و آشکار شدن مجدد ترس و اضطراب معامله‌گران سبب شد تا شاهد سنگین‌شدن صفوف فروش باشیم.


در روزی‌که نماگر اصلی تالار شیشه‌ای با افت 15/ 0 درصدی مواجه شد، شاهد خروج پرمقدار سهامداران حقیقی بودیم. در این راستا روز یکشنبه معامله‌گران خرد خالص فروش یک‌هزار میلیارد تومانی را رقم زدند که از 18 بهمن‌ماه سال گذشته تاکنون بی‌سابقه بوده است. هر‌چند طی سه‌ماه گذشته و همزمان با بازگشت رونق به‌تالار شیشه‌ای حقیقی‌ها همچون سال‌99 در زمین خرید سهام فعال نبودند اما دیروز رکورد 7 ماهه خروج سرمایه‌های حقیقی شکسته شد.
  روز پرافت و خیز سهام
معاملات روز یکشنبه بورس تهران با افت نماگر اصلی تالار شیشه‌ای استارت خورد اما نماگر هم‌وزن از همان ابتدا روندی صعودی به‌خود گرفت. با گذشت حدود یک ساعت از دادوستدهای روزانه، گروه‌های بزرگ کامودیتی‌محور نیز خودی نشان دادند تا شاخص‌کل تغییر مسیر داده و به‌سمت محدوده سبز تابلوی معاملاتی حرکت کند تا جایی‌که نماگر سهام توانسته بود از کف روزانه خود ۸۵/ ۰ درصد نیز فاصله گیرد. این وضعیت نیز پایدار نماند و با شدت گرفتن عرضه‌ها در عموم نمادهای معاملاتی، باز هم شاهد تغییر مسیر شاخص‌های سهام بودیم. این افت و خیز در شاخص هم‌وزن نیز مشاهده شد. به‌این ترتیب معاملات روز گذشته در حالی پایان یافت که شاخص‌کل با افت ۱۵/ ۰ درصدی مواجه شد و نماگر هم‌وزن نیز نسبت به‌روز شنبه تقریبا بدون تغییر باقی‌ماند. هر‌چند استراحت بازار پس از یک روند صعودی پرشتاب امری طبیعی است اما به‌نظر می‌رسد به‌جز انگیزه معامله‌گران برای شناسایی سود، بخشی از وضعیت بازار روز گذشته به‌افت نرخ دلار پس از دریافت سیگنال‌های احتمال موفقیت مذاکرات هسته‌ای و احیای برجام، بازمی‌گشت. ضمن آنکه نبود یک استراتژی معاملاتی مشخص سبب شد تا شاهد غلبه هیجان بر معامله‌گران خرد که از تجربه و ریسک‌پذیری کمتری برخوردارند، باشیم.

  سیگنال کاهشی از چهارراه استانبول
همان‌طور که اشاره شد یکی از سیگنال‌های کاهشی به ‌معامله‌گران تالار شیشه‌ای در دادوستدهای روز یکشنبه، عقب‌نشینی نرخ دلار به‌کانال ۲۷ هزار تومان بود. مهم‌ترین دلیل کاهش قیمت اسکناس آمریکایی اما شنیده‌هایی درباره آغاز دور جدید مذاکرات هسته‌ای و پذیرش شروط ابتدایی ایران برای بازگشت به‌مذاکرات از سوی آمریکا بود. به‌دنبال کاهشی‌شدن قیمت دلار در بازار آزاد و رسیدن آن به‌محدوده ۲۷۵۵۰ تومان، سکه نیز کاهشی شد و به‌کانال ۱۱ میلیون تومان بازگشت. این آمار و ارقام اثر خود را بر معاملات سهام نیز به‌جا گذاشت. ذکر این نکته تکراری خالی از لطف نیست که حدود ۶۰ درصد از ارزش‌کل بورس تهران در اختیار سهام کامودیتی‌محوری است که به‌طور مستقیم از نوسان نرخ ارز، تاثیر می‌پذیرند. کارشناسان یکی از مهم‌ترین محرک‌های بورس در هفته‌های اخیر را رشد نرخ دلار می‌دانستند و حال نیز طبیعتا با کاهشی‌شدن قیمت اسکناس آمریکایی، واکنش عکس سهامداران چندان عجیب به‌نظر نمی‌رسد، ضمن آنکه احیای برجام می‌تواند مسیر انتظارات تورمی را تغییر دهد و کاهشی‌شدن این انتظارات چندان به‌مذاق سهامداران یک بازار تورم‌دوست، خوش نمی‌آید.

  ارزش معاملات در سقف ۷ ماهه
سال گذشته بود که سهامداران به‌ارزش‌ معاملات خرد ۱۵ تا ۲۰ هزار میلیارد تومانی عادت کرده بودند و نزول این متغیر از سطوح مذکور آژیر خطری برای بازار و معامله‌گران به‌شمار می‌رفت. پس از تغییر مسیر قیمت‌ها و آغاز اصلاح بازار اما هر روز شاهد افت میزان دادوستد سهام بودیم و حتی در برخی روزها، این متغیر مهم به‌کمتر از هزار میلیارد تومان نیز رسید و خبر از رکودی عمیق در بازار سهام می‌داد. پس از ثبت کف یک‌میلیون و ۹۵ هزار واحدی شاخص‌کل در سومین روز از خردادماه و آغاز موج جدید صعودی در بورس تهران، به‌مرور زمان، رکود جای خود را به‌رونق داد و نسبت نقدشوندگی سهامی که مدت‌ها در صف‌های سنگین فروش قفل بودند، رو به‌بهبود گذاشت. به‌این ترتیب در حالی که از میانه بهمن‌ماه سال گذشته تا به‌امروز دیگر خبری از ارقام بالاتر از ۱۰هزار میلیارد تومان نبود، روز گذشته تقابل جدی میان خریداران و فروشندگان سبب ارتقای ارزش معاملات خرد سهام به‌۱۱هزار و ۵۳۲ میلیارد تومان شد که بیشترین میزان از ۵ بهمن ۹۹ بود.

  قرمز بورس پس از ۶ روز
همان‌طور که اشاره شد برآیند افت و خیز روز گذشته شاخص‌کل در نهایت با کاهش ۱۵/ ۰درصدی مواجه شد. بررسی‌ها نشان می‌دهد طی ۳‌ماه اخیر میانگین وزنی قیمت سهام رشد حدود ۴۴ درصدی را ثبت کرده که با یک حساب سرانگشتی به‌نرخ بهره مرکب روزانه ۶/ ۰درصدی می‌رسیم. به‌عبارتی معامله‌گران تالار شیشه‌ای روزانه ۶/ ۰درصد سود کرده‌اند. این در حالی است که در رونق سال گذشته بورس یعنی از ابتدای سال ۹۹ تا ۱۹ مردادماه، میزان سود روزانه سهامداران به‌۵/ ۱ درصد می‌رسید. پس هنوز نمی‌توان گفت بازار به‌شرایط صعودی سال گذشته رسیده است اما شواهد روزهای اخیر گویای آن بود که تجربه مجدد روزهای پرهیجان سال ۹۹ دور از ذهن نیست. با این حال دیروز نماگر اصلی تالار شیشه‌ای منفی شد. روندی که البته غیرمنطقی و دور از انتظار نبود. طبیعتا پس از هر رشد قیمتی، اصلاحی انتظار می‌رود. آمارها نشان می‌دهد از ۳ خردادماه (کف اخیر شاخص‌کل) تاکنون میزان افت قیمت‌ها به‌یک درصد نیز نرسیده است و شاهد جوی کاملا مثبت در بازار هستیم. روز گذشته نیز شاخص‌کل به‌افت ۱۵/ ۰درصدی بسنده کرد و نماگر هم‌وزن نیز تقریبا بدون تغییر ماند. اما آنچه در این روز مشاهده می‌شد، افزایش هیجانات منفی در دادوستدها بود؛ جایی‌که در دقایق پایانی معاملات بر نمادهای قرمز بازار افزوده شد و رفته‌رفته صفوف فروش سنگین شد. در چنین شرایطی سهامداران خرد نیز فروش‌های پرمقدار را ثبت کردند که در ادامه نگاهی دقیق‌تر به‌این وضعیت خواهیم داشت.

  گریز حقیقی‌ها با چاشنی اضطراب
یکی از رکوردهای کاهشی روز یکشنبه بورس تهران که عجیب نیز به‌نظر می‌رسد میزان خروج سرمایه از سوی سهامداران حقیقی بود. هر‌چند طی سه‌ماه گذشته و همزمان با بازگشت رونق به‌تالار شیشه‌ای حقیقی‌ها همچون سال گذشته در زمین خرید سهام فعال نبودند اما به‌این میزان ترس و اضطراب نیز میان معامله‌گران خرد دیده نمی‌شد. روز گذشته بورس تهران شاهد جابه‌جایی سهامی به‌ارزش یک‌هزار میلیارد تومان از سبد سهام حقیقی‌ها به‌پرتفوی سهامداران عمده بود. به‌بیانی ساده‌تر دیروز حقیقی‌ها خالص فروش یک‌هزار میلیارد تومانی را رقم زدند که از ۱۸ بهمن‌ماه سال گذشته تاکنون نظیری برای آن نمی‌توان یافت. به‌نظر می‌رسد هنوز سهامداران فاقد استراتژی معاملاتی بوده و در کنار آن واهمه از ریزش مجدد قیمت‌ها دست از سر آنها برنداشته است. شرایطی که سبب می‌شود نااطمینان به‌سرمایه‌گذاری خود با هر موج منفی فروشنده شوند. این ترس روز گذشته به‌وضوح خود را نشان داد. ریسک‌پذیری کمتر سهامداران خرد یکی از مشخصه‌های این گروه از بازیگران بورسی است. این مهم در صورتی‌که با چاشنی نابلدی و سواد مالی پایین همراه شود، در فضای محدود معاملاتی بورس تهران (وجود دامنه نوسان و حجم مبنا) به‌هیجان بالا و رفتارهای گله‌ای می‌انجامد و به‌نظر می‌رسد تا بهینه‌نشدن شرایط بازار، چنین رفتارهایی ادامه خواهد یافت.

  صف‌های فروش پیشی گرفتند
یکی از دیگر رکوردهای کاهشی روز یکشنبه بورس تهران، سبقت سهام با صف فروش از خرید بود. به‌این ترتیب پس از مدت‌ها تعداد نمادهایی که با مازاد عرضه (صف‌فروش) مواجه بودند، از سهام با مازاد تقاضا (صف‌خرید) سبقت گرفت. به‌این ترتیب در روزی که شاخص‌کل بورس تهران با افت ۱۵/ ۰ درصدی همراه شد، از ۳۴۱نماد معامله‌شده، قیمت پایانی ۱۴۸ سهم (۴۳ درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۸۹ سهم (۵۵درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۱۶ نماد (۵ درصد) صف خریدی به‌ارزش ۴۳۵ میلیارد تومان تشکیل دادند، اما در مقابل شاهد شکل‌گیری صف فروش در ۹۴‌نماد بورسی (۲۷‌درصد) به‌ارزش ۳۰۱میلیارد تومان بودیم.

در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس رشد ۳۳/ ۰ درصدی را ثبت کرد، ۱۳۵‌نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۶۷ سهم (۵۰درصد) مثبت و ۶۸ سهم (۵۰‌درصد) منفی بود. در این بازار ۸ نماد (۶ درصد) صف خریدی به‌ارزش ۱۷۲‌میلیارد تومان تشکیل دادند اما ۴۲ نماد (۳۱‌درصد) نیز با صف فروشی به‌ارزش ۱۳۳‌میلیارد تومان مواجه شدند.

بازار پایه نیز دیروز میزبان دادوستد ۱۳۴نماد بود. در این میان ۶۱‌سهم (۴۵درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد دادوستد ۷۰ سهم (۵۲درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۳۱ نماد (۲۳درصد) صف‌خریدی به‌ارزش ۱۱۷میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به‌۵۹ نماد (۴۴‌درصد) با ارزشی بالغ بر ۴۶۱ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.

 

بازار سرمایه که در هفته‌های اخیر روندی صعودی را در پیش گرفته بود روز گذشته را با فراز و فرود معاملاتی پشت سر گذاشت به طوری که سهامدارانی که در شروع بازار در صف خرید بودند در پایان کار راهی صفوف فروش شدند. شاخص کل بورس با وجود پیش‌بینی‌ها در نهایت وارد فاز نزولی شد تا با افتی بیش از دو هزار واحد پرونده خود را ببندد. پرحاشیه‌ترین روز بورس در هفته‌های اخیر سه رکورد کاهشی منفی را رقم زد. در این روز بیشترین ارزش معاملات خرد سهام از ۵ بهمن ۹۹، بیشترین خالص فروش حقیقی‌ها از ۱۸ بهمن ۹۹ و سبقت تعداد نمادهای با صف فروش از تعداد سهام با صف خرید پس از ۱۵ روز کاری با روند نزولی همراه شدند.
عقب‌نشینی سهام؛ موقت یا شروع ریزش؟
معاملات روزگذشته بازار سهام که تحت‌تاثیر برخی از هیجانات منفی ایجاد شده بود موجب برخی نگرانی‌ها از سوی سهامداران شده اما به گفته تحلیلگران، با توجه به این که در خارج از این بازار هیچ تغییری در مسیر متغیرهای اثرگذار بر بازار سرمایه ایجاد نشده است دلیلی برای توقف خرید سهام وجود ندارد. اما بازار با توجه به مقاومت‌های روانی تحت‌تاثیر قرار گرفته و ممکن است چند روزی را به همین منوال طی کند. برخی اتفاقات دیروز را به بازگشایی پرحاشیه نماد «شبندر» هم نسبت می‌دهند اما به نظر می‌رسد بازار کمترین تاثیرپذیری را از این عامل داشته و عوامل مهم دیگری در این امر دخیل هستند. بررسی متغیرهای اثرگذار و انتظارات تورمی نشان می‌دهد عواملی که ترمز دادوستدهای بورسی را کشیدند به زودی وارد فاز دیگری می‌شوند و تغییرات جدیدی برای بازار به وجود می‌آورند. کارشناسان بورسی در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» به صراحت اعلام کردند زمانی که بازار در یک روند صعودی و جهشی قرار می‌گیرد و بدون وقفه جلو می‌رود، قرار گرفتن در مدار اصلاحی با توجه به این شرایط امری طبیعی محسوب می‌شود؛ وضعیتی که به نظر می‌رسد دوام زیادی نداشته باشد و به زودی شاهد بازگشت بازاربه مدار تعادلی باشیم.

سه عاملی که بازار را درگیر کرد
مهدی ساسانی، کارشناس بازار سرمایه:

بازار سرمایه روزگذشته برخلاف روند صعودی که در هفته‌های اخیر در پیش گرفته بود با ریزشی ۲ هزار واحدی مواجه شد. در حالی بورس تهران دیروز افت قیمت سهام در اکثر نمادها را به خود دید که این وضعیت از قبل قابل پیش‌بینی بود و دلایل متعددی را می‌توان برای به وجود آمدن نحوه دادوستدهای معامله‌گران در بازار دیروز عنوان کرد. در هفته‌های اخیر بارها از اصلاح شاخص صحبت به میان آمده بود. از این رو کارشناسان روزهای ابتدایی شهریور را با نوسان پیش‌بینی می‌کردند. اتفاقات تلخ بازار در سال گذشته بسیاری از سهامداران را دست به ماشه کرده و ایجاد چنین شرایطی باعث می‌شود حجم عرضه‌ها به هر میزانی که بالا رود سایر سهامداران را به جمع فروشنده‌ها اضافه کند. گذشته از این عامل روانی اثرگذار، همان‌طور که بارها اشاره شد اخبار داخلی و خارجی ایران بر روند معاملات بازار سرمایه بسیار تاثیر‌گذار است. انتشار خبرعقب‌نشینی ایران در مورد غنی‌سازی اورانیوم – گرچه چند ساعت بعد این خبر تکذیب شد – اثر روانی خود را بر بازار سرمایه گذاشت. به طوری که هم شاهد کاهش اندک قیمت دلار بودیم و هم روند معاملات بازار سهام تغییر کرد. در این میان برخی اتفاقات دیروز را به بازگشایی پرحاشیه نماد «شبندر» هم نسبت می‌دهند با این حال به نظر می‌رسد بازار کمترین تاثیرپذیری را از این عامل داشته است. با توجه به شرایط بازار سرمایه به نظر می‌رسد این وضعیت تداوم نداشته باشد و ظرف چند روز آینده به مدار تعادلی بازگردد. در روزهای آینده قیمت دلار و نوسانات آن بیشترین اثرگذاری را بر بازار سرمایه خواهد داشت. همان‌طور که در هفته‌های اخیر قیمت سهام همراه با افزایش قیمت دلار و به دنبال آن افزایش انتظارات تورمی وارد مدار صعودی شد، کاهش قیمت آن نیز می‌تواند تغییراتی را در روند حرکتی بازار سهام ایجاد کند. به هر روی قیمت فعلی دلار که به زیر کانال ۲۸ هزارتومان رسیده همچنان از قیمت دلار نیمایی که برای بازار سرمایه در نظر گرفته شده بسیار بالاتر است. اما نباید از تاثیر عوامل روانی بر رفتار هیجانی معامله‌گران به راحتی عبور کرد. با درک این شرایط به نظر می‌رسد بازار در روزهای آینده باز هم در شرایط منفی قرار بگیرد. این شرایط، بستری را برای ورود پول‌های جدید به بازار فراهم می‌کند. با بررسی وضعیت شاخص باید این موضوع را در نظر گرفت که حرکت نمادهای بزرگ نقش تعیین‌کننده‌ای در جو روانی ایجاد شده ایفا می‌کند. از سوی دیگر با توجه به اینکه نمادهای کوچک‌تر تاثیر کمتری در رشد شاخص داشتند از ریزش‌های فرضی نیز بیشتر در امان خواهند ماند. اگر در روزهای آینده از بازار حمایتی صورت نگیرد و از صفوف فروش کاسته نشود ممکن است شرایطی مشابه شرایط سال گذشته به وجود آید. بازگشایی منطقی نماد «شبندر» نیز تا حدودی می‌تواند از التهابات روانی بکاهد و بازار را به وضعیت تعادلی بازگرداند.

نوسانات مقطعی در انتظار سهامداران
مهدی افنانی، کارشناس بازار سرمایه:

شاخص کل از یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد در ابتدای سال به حوالی یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد رسیده است. نقطه‌ای که نیاز به اصلاح و استراحت بیش از هر زمان دیگری در آن احساس می‌شود. از این رو بازار به دنبال بهانه‌ای برای اصلاح بود. روزگذشته نیز بنا به دلایلی این اتفاق رخ داد، هرچند به نظر می‌رسد نباید افت ۲هزار واحدی را ریزش حساب کرد. بررسی معاملات دو روز گذشته بازار نشان می‌دهد سهم‌هایی که منفی می‌شدند از خریداران خوبی برخوردار بودند. این سیگنالی است که می‌تواند چشم‌انداز مثبتی نسبت به آینده بورس ترسیم کند. بازگشایی پرحاشیه «شبندر» در به وجود آمدن چرخش معاملات در پایان کار بازار، تاثیر بسزایی داشت و دلیلی شد تا دامنه‌های منفی زیادی در بازار کشیده شود. به هر روی امروز هم که نماد «شبندر» باز شود بازار واکنش مثبتی نشان نخواهد داد و ممکن است اتفاق روزگذشته در معاملات امروز نیز تکرار شود. اما با توجه به حجم پولی که هم اکنون در بازار وجود دارد باید شاهد اصلاح قیمت سهام در یکی، دو روز آینده باشیم تا معامله‌گران نیز انرژی لازم برای ادامه کار را به دست آورند. پر واضح است که بازار از نظر ذهنی به دنبال اصلاح می‌گردد. بر همین اساس کاهش قیمت دلار بهانه آنی برای توقف خرید سهام است. این در حالی است که به نظر نمی‌رسد دلار در کوتاه‌مدت از کانال ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان نزول کند. درهمین راستا اگر دولت برنامه جدی برای کاهش نرخ دلار ارائه کند – که با توجه به کسری منابع و بودجه دولت بعید به نظر می‌رسد – افت قیمت دلار برای بازار سرمایه دردسرساز می‌شود.

بازگشت به مدارتعادلی
بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه:

هیجان منفی در معاملات بازار موج می‌زند. کما اینکه در روزهای گذشته نیز شاهد چنین هیجاناتی در بازار بودیم. طبیعتا در چنین شرایطی کل بازار به صورت همگن منفی می‌شوند و روند بازار دستخوش عرضه‌های زیاد می‌شود. بازارهای سرمایه‌گذاری معمولا از اخبار و حواشی‌ای که حول مسائل سیاسی کشور رخ می‌دهد بیشترین تاثیرپذیری را دارند، از این رو هر خبری در این زمینه بازارهای سرمایه‌گذاری را هدف قرار می‌دهد. بورس نیز تحت‌تاثیر این عامل مهم با سد روانی برخورد کرد. پیرو این مقاومت‌تراشی و سدهای روانی ایجاد شده، رفتارهای هیجانی از سوی سهامداران خرد شکل می‌گیرد. ترس ناشی از ریزش قیمت سهام همچنان درنحوه معاملات سهامداران بی‌تجربه به وضوح قابل مشاهده است و روند بازار را می‌تواند در کوتاه‌مدت با اخلال مواجه کند. به جرات می‌توان گفت در خارج از بازار هیچ تغییری در مسیر متغیرهای اثرگذار بر بازار سرمایه ایجاد نشده، بر همین اساس دلیلی بر توقف خرید سهام وجود ندارد. اما بازار به دلیل مقاومت‌های روانی تحت‌تاثیر قرار گرفته و ممکن است چند روزی را به همین منوال طی کند.

بررسی متغیرهای اثرگذار و انتظارات تورمی نشان می‌دهد عواملی که ترمز دادوستدهای بورسی را کشیده به زودی وارد فاز دیگری شوند و تغییرات جدیدی برای بازار به وجود آورند. این تغییرات با توجه به مسائل سیاسی و اقتصادی کشور مثبت تلقی می‌شوند به طوری که بورس را نسبت به سایر بازارهای موازی از نظر سرمایه‌گذاری متمایز خواهند کرد. از سوی دیگر صحبت‌های وزیر اقتصاد حاکی از آن است که نگاه دولت به بازار سرمایه مثبت است و مورد حمایت قرار خواهد گرفت. این اتفاقات باعث می‌شود حجم انبوه نقدینگی با توجه به ریسک‌پذیری بالای سایر بازارها به سمت بازار سهام هدایت شود. شواهد حاکی از آن است که به زودی رفتارهای لحظه‌ای و هیجانی از بازار رخت برخواهد بست. در همین راستا انتظار می‌رود در روزهای آینده بازار مجددا وارد فاز تعادلی شود و خیز جدی برای صعود بردارد. بسیاری از سرمایه‌گذاران با توجه به تجربه ناگوار سال۹۹ گمان می‌کنند بازار باز هم دچار همان سرنوشت شود این در حالی است که مقایسه آمار فروش فصلی شرکت‌ها و گزارش‌های آنها نسبت به همین آمار در سنوات قبل حاکی از رشد و سودآوری شرکت‌هاست. از این رو هیچ دلیل منطقی برای خروج بازار از مدار تعادلی وجود نخواهد داشت.

پالایشگاه تهران از برنامه افزایش سرمایه 127 درصدی از دو محل سود انباشته و سایر اندوخته ها خبر داد.

براین اساس، “شتران” در نظر دارد سرمایه فعلی را از 7.5 به 17 هزار میلیارد تومان برساند. تامین مالی این شرکت بورسی در صورت موافقت سازمان بورس از دو محل سود انباشته و سایر اندوخته ها اعمال خواهد شد تا قادر به اصلاح ساختار مالی و جلوگیری از خروج نقدینگی شود.

پالایشگاه تهران با کشف قیمت 7500 تومانی هر سهم در 17 مهر سال 91 و رشد قیمت به بیش از 127 هزار تومان در مهر 92، عنوان گرانترین عرضه اولیه تاریخ بازار سهام ایران را به خود اختصاص داده است

فروشگاه های زنجیره ای افق در دوره مرداد از فروش داخلی محصولات نوشیدنی، شوینده، خوراکی، لوازم منزل سبک، پروتئینی، پوشاک و غرفه ای بالغ بر 1.8 هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرد.

این شرکت بورسی در عملکرد 5 ماهه بالغ بر 8.5 هزار میلیارد تومان درآمد شناسایی کرد و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، رشد 72 درصدی را تجربه کرد.

بیشترین و کمترین درآمد کسب شده طی دوره مرداد از محصولات خوراکی به میزان 836 میلیارد تومان (معادل 45 درصد درآمد) و غرفه ای به میزان 293.5 میلیون تومان (معادل 0.01 درصد درآمد) بود.

ذوب در دوره مرداد از فروش داخلی تیرآهن، میلگرد، کلاف، فراورده های جانبی، شمش کالایی، ریل، سایر محصولات و فروش صادراتی تیرآهن، میلگرد، کلاف، فراورده های جانبی، شمش کالایی و سایر محصولات بالغ بر 2.8 هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرد.

این شرکت فرابورسی در عملکرد پنج ماهه بالغ بر 13 هزار میلیارد تومان درآمد شناسایی کرد و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با رشد 119 درصدی روبرو شد.

میزان تولید چدن مذاب کوره بلند ھا و شمش آماده طی مرداد ماه 211.2 و 179.8 هزار تن و طی پنج ماهه برابر با 1.1 میلیون و 951.9 هزار تن است.

 

بانک سامان از برنامه افزایش سرمایه 348 درصدی از سه محل آورده نقدی سهامداران ،سود انباشته و تجدید ارزیابی دارایی ها خبر داد.

براین اساس، “سامان” در نظر دارد سرمایه فعلی را از 1.15 به 5.15 هزار میلیارد تومان برساند. تامین مالی این بانک حاضر در تابلو زرد بازار پایه از سه محل آورده نقدی سهامداران، سود انباشته و تجدید ارزیابی اعمال و صرف بهبود ساختار مالی خواهد شد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما