پس از ۷ افت متوالی، روز سهشنبه شاخص کل بورس تهران صعودی شد و با رشد ۹/ ۰درصدی مجددا به ابرکانال ۱/ ۱میلیون واحد بازگشت. رشدی که البته طی ۹ ماه اصلاحی قیمتها بارها مشاهده شده، اما نتوانسته پایدار بماند. در شرایط فعلی بهنظر میرسد ۶ عامل جذاب شدن قیمت سهام با رسیدن نسبت قیمت به درآمد آیندهنگر بازار از اوج ۲۲ واحدی در میانه مرداد سال گذشته به رقم ۷ واحد، ثبات نسبی نرخ دلار در محدوده ۲۲ تا ۲۳هزار تومانی با وجود خوشبینیهای برجامی، تداوم رشد قیمت جهانی کالاها و اثر آن بر شرکتهای کامودیتیمحور، چشمانداز مثبت حصول توافق، رفع تحریمها و انعکاس آن بر رشد سودآوری بنگاههای صادراتی بورس تهران، حمایتهای تکنیکالی پیشروی شاخص کل و البته رکود بازارهای سرمایهپذیر و رقیب بورس میتوانند بار دیگر بازار سهام را جذاب کنند. البته اثرگذاری تمام عوامل مذکور منوط به بازگشت اعتماد سرمایهگذاران، باز شدن گره نقدشوندگی، روان شدن معاملات و کاهش هراس بهوجودآمده در بازار سهام است.
6 ضلعی آیندهساز بورس
پس از آنکه مرز ۱/ ۱ میلیون واحدی در معاملات روز دوشنبه بورس تهران از دست رفت، روز گذشته خلاف انتظارات درخصوص کاهشی بودن روند شاخص، این نماگر از همان ابتدا شروع سبزی را رقم زد و در نهایت نیز با رشد حدود ۹/ ۰ درصدی بار دیگر به کانال یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی بازگشت. نماگر هموزن اما که در ابتدا توانسته بود به محدوده سبز تابلو بازگردد، در ادامه تغییر مسیر داد اما افت روزانه آن تنها ۱/ ۰ درصد بود. در ۱۹۳ روز کاری گذشته که شاخص کل بورس تهران در مسیر اصلاحی قرار گرفته، بارها شاهد رشد مقطعی شاخص کل بودیم اما این رشد نتوانسته پایدار بماند و مجددا جای خود را به ارقامی منفی داده است.
از این رو حالا دیگر بسیاری از سرمایهگذاران امیدی به کسب سود از این بازار ندارند و شاید به دنبال بازار جایگزینی برای سرمایهگذاری باشند.
با وجود این بررسیها نشان میدهد همچنان عواملی هستند که میتوانند آینده سهام را رقم بزنند و روندی دیگر را برای سهامداران این بازار به ارمغان بیاورند. با این حال آنچه مشخص است میزان اثرگذاری تمامی این عوامل وابسته به بازگشت اعتماد صاحبان سرمایه به سیاستگذار بورسی است. اعتمادی که البته عمدتا در گرو باز شدن قفل نقدشوندگی در این بازار است.
جذابیت قیمتها و تعدیل P/ E بازار
حالا بیش از ۹ ماه است که قیمت سهام سرسرهوار به نزول ادامه میدهد؛ برخی بیشتر و برخی کمتر. سهامدارانی هستند که با افت بیش از ۸۰ درصدی ارزش پرتفوی خود مواجه شدهاند و سهامدارانی نیز شاید باشند که از این روند اصلاحی در امان مانده یا با حداقل زیان روبهرو شدهاند.
به هر روی آنچه مشخص است میانگین وزنی قیمت سهام بورسی افت ۴۷ درصدی را نشان میدهد. به عبارتی اگر سرمایهگذاری پرتفویی متنوع از همه شرکتهای بورسی (بالحاظ کردن وزن آنها) در اختیار داشته باشد، از آغاز اصلاح قیمتها (در ۲۰ مرداد ۹۹) تاکنون، ۴۷ درصد از سرمایه خود را از دست داده است.
از این رو بسیاری بر این اعتقادند که بخش وسیعی از بازار، در حال حاضر در زمره سهام ارزنده طبقهبندی میشوند که همین موضوع میتواند عامل برگشت تقاضا به بورس باشد. از نگاهی دیگر نسبت قیمت به درآمد آیندهنگر بازار سهام پس از ۹ ماه کاهشی اکنون (بر اساس گزارش اجماع تحلیلگران- (IRANCR) به ۷واحد رسیده است.
نسبت P/ E از تقسیم قیمت بر سود هر سهم شرکت به دست میآید؛ بنابراین اگر P/ E یک سهم ۵ باشد، به این معنی است که سرمایهگذاران حاضرند ۵ ریال برای هر یک ریال از سود شرکت بپردازند و این عدد، نرخ بازگشت سرمایه ۲۰درصدی سالانه را در مورد سهام این شرکت (با فرض ثبات سودآوری و تقسیم کامل سود) نشان میدهد. متوسط نسبت قیمت به درآمد سهام در بورس تهران در دو دهه اخیر حدود ۶ واحد بوده است، اما در روزهای اوج قیمتها یعنی میانه مرداد سال گذشته به رقم غیرقابل پیشبینی ۲۲ واحد رسیده بود.
این تعدیل P/ E هم گروههای بزرگ بازار را در برگرفته و هم کوچکترها را، به طوری که نسبت قیمت به درآمد آیندهنگر سهام بزرگ که در زمان شاخص ۲ میلیون واحدی، ۲۹ مرتبه بود حالا به ۹/ ۶ واحد رسیده و درخصوص سهام کوچکتر نیز از ۳۲ به ۶/ ۸ واحد تعدیل شده است. شاید همچنان نمیتوان گفت که اگر سرمایهگذاران اقدام به خرید سهام نکنند، فرصت را از دست دادهاند اما قیمتهای کنونی منصفانه به نظر میرسد و میتواند تحریککننده تقاضا در بازار سهام باشد.
ثبات نسبی دلار
یکی از نگرانیهای همیشگی بورسبازان، افت نرخ دلار است. نرخ این اسکناس آمریکایی این روزها بیش از گذشته مورد رصد فعالان بازار سرمایه قرار گرفته است. جایی که مذاکرات احیای برجام در جریان است و فعالان بورسی بر این اعتقادند که با توجه به وزن بالای شرکتهای صادراتمحور، افت نرخ دلار میتواند سودسازی این شرکتها را هدف قرار دهد. در این میان اما بررسیها نشان میدهد با وجود خروجیهای مثبت از جلسات برجامی، اما نرخ دلار به نوسان اندک در کانال ۲۲ تا ۲۳ هزار تومان ادامه میدهد و سیگنالی از ریزش بیش از این دلار به بازار مخابره نمیشود. در این خصوص روز دوشنبه بود که خبر از تمدید یک ماهه تفاهم ایران و آژانس به بازار مخابره شد اما دلار در این روز با افت کممقدار همراه شد.
هر چند برخی نگرانیها وجود دارد که قرار گرفتن در شرایط انتخاباتی و شعارهای مطرح شده درخصوص کاهش نرخ دلار به ۱۵هزار تومان ممکن است به پولپاشی بانک مرکزی برای رسیدن به این هدف منتهی شود اما عمده تحلیلگران اقتصادی بر این اعتقادند که با توجه به واقعیتهای اقتصاد ایران، قیمت تعادلی دلار در همین محدودههای کنونی است و حتی نهایی شدن احیای برجام نیز نمیتواند اثر چندانی بر این نرخ بگذارد و در صورت کاهش انتخاباتی این نرخ، در ادامه مجددا دلار به سطح تعادلی خود بازمیگردد.
باد مساعد از بازار جهانی
برای شروع این مبحث ذکر یک نکته تکراری مفید به نظر میرسد و آن این است که بیش از ۶۰ درصد از ارزش کل بازار سهام در اختیار سهام کامودیتیمحور است. تولیدات این شرکتها وابسته به نرخهای جهانی کالاها است و از این رو رابطهای مستقیم با نوسان بازار جهانی دارند.
این در حالی است که طی ماههای گذشته و پس از عبور اقتصاد جهانی از شوک بحران کرونا، کامودیتیها نیز روندی مثبت در پیش گرفتهاند. رشدی که حتی در صورت کاهش نرخ دلار میتواند تضمینکننده رشد سودآوری شرکتهای بورسی شود. محاسبه شاخص وزنی مواد خام موثر بر سودآوری شرکتهای بورسی نشان میدهد اگر مبنا را پیش از شروع کرونا یعنی ابتدای سال ۲۰۲۰ بگیریم، شاخص مزبور رشد بیش از ۶۰ درصدی را نشان میدهد.
از این منظر، قیمت فروش شرکتهای کالایی در شرایط کنونی مشابه نرخ موثر دلار ۳۵ هزار تومانی با احتساب نرخهای جهانی در سطح قبل از شیوع ویروس کرونا است. عاملی که در صورت کاهش ترس سرمایهگذاران و فروکش فضای هیجانی حاکم بر بازار سهام میتواند محرک قوی افزایش اقبال به گروههای کالایی این بازار باشد.
گشایش اقتصادی با رفع تحریمها
این روزها هر فردی به زعم خود اخبار مربوط به مذاکرات احیای برجام را دنبال میکند. اخباری که تا به اینجای کار سیگنالهای مثبتی را مخابره کرده است و هر چند درخصوص زمان آن برداشتهای متفاوتی وجود دارد اما در مجموع خوشبینی بالایی به احیای این معاهده دیده میشود. هر چند برخی بر این اعتقادند که احیای برجام میتواند افت نرخ دلار را به دنبال داشته باشد و از این منظر سود شرکتهای بورسی را کاهش دهد اما همانطور که پیشتر اشاره شد به نظر میرسد با توجه به واقعیتهای اقتصاد ایران، قیمت تعادلی دلار در همین محدودههای کنونی است.
اما آنچه تحلیلگران بورسی بدون در نظر گرفتن روند نرخ دلار بر آن تاکید دارند، افزایش سودآوری شرکتها به دنبال رفع تحریمها است. کارشناسانی که به سهولت نقل و انتقالات پولی شرکتهای صادراتمحور استناد میکنند و از سوی دیگر معتقدند در صورت احیای برجام این شرکتها مشتریان جدیدی یافته و از این رو با افزایش صادرات میتواند سودسازی بیشتری برای سهامداران خود داشته باشند.
حمایتهای تکنیکالی
اما از دیگر متغیرهایی که میتواند آینده بازار را رقم بزند، اعداد حمایتی شاخص کل از نگاه چارتریستها است. بر اساس تحلیلهای تکنیکالی در حال حاضر عدد یک میلیون و ۵۰ هزار واحد به عنوان حمایت تکنیکی پیشروی فعالان بورسی است و چارتریستها امید دارند به راحتی این مرز حمایتی شکسته نشود.
رکود رقبا
سال گذشته شاهد حرکت عجیب نقدینگی خرد و کلان به سمت بازار سهام بودیم. پولهایی که برای در امان ماندن از تورم و کاهش ارزش پول ملی راهی این بازار شدند و البته سودای کسب سودهای قابلتوجه در کوتاهترین زمان ممکن را در سر میپروراندند. اما پس از رشد بیش از ۳۰۰ درصدی میانگین قیمت سهام در پنج ماه ابتدایی آن سال، به یکباره ورق برگشت و حالا سهامداران روندی نزولی را پیش روی خود میدیدند و پس از صبر چندماهه و ناامیدی از اتمام روند اصلاحی به دنبال بازاری بودند تا بتوانند زیان خود را به نحوی جبران کنند.
اما آیا بازاری دیگر بود که بتوان سودی به این سادگی کسب کرد؟ صاحبان سرمایه مشاهده کردند بازار ارز نهتنها مدتهاست در محدودهای مشخص نوسان میکند بلکه با توجه به برخی از سیاستهای دستوری جای امنی برای سرمایهگذاری نیست.
بازار سکه نیز روندی مشابه را طی میکند و مسکن نیز نیاز به پولهای کلان دارد و علاوه بر آن در نبود خریدار، روزهای راکدی را سپری میکند. به یکباره چشم سرمایهگذاران به بازاری خورد که برایشان چندان شناخته شده نبود اما خبرها حکایت از رشدهای نجومی در این بازار داشت. بازار رمزارزها شاید خاطره روزهای رونق بازار سهام را برای صاحبان سرمایه تداعی میکرد.
نتایج یک پژوهش نشان میدهد در حال حاضر ۱۲ میلیون ایرانی صاحب رمز ارز هستند و ۶۰ درصد آنها طی ۶ ماه گذشته راهی این بازار شدهاند. با این حال آنچه این روزها مشخص است ترس سرمایهگذاران از نوسان قیمت رمزارزهاست.
جایی که ارزهای دیجیتالی که با توییتهای حمایت ایلان ماسک، مدیرعامل و موسس شرکت تسلا به اوج قیمتی ۶۰هزار دلار رسیده بود، حالا با اظهارات محیطزیستی او درخصوص آلایندگی ارزهایی چون بیتکوین و البته مقابله چینی با این بازار، دو بار به کف ۳۰ هزار دلاری برخورد کرده است و شاید خیلی از سرمایهگذارانی که البته آشنا به تکنیکهای سفتهبازی در یک بازار پرنوسان نیستند را ترساندهاست.
در مجموع نگاهی به وضعیت بازارهای دارایی نشان میدهد که رقیبی جدی برای بازار سهام مشاهده نمیشود و در صورت بازگشت اعتماد سرمایهگذاران به این بازار، محرکهای افزایش تقاضا وجود دارد و بورس میتواند بار دیگر روزهای رونق را به خود ببیند.
وحید منتی
عضو هیاتعلمی دانشگاه شهید بهشتی، حسابدار رسمی
براساس ضوابط سازمان بورس، شرکتهایی که ملزم به تهیه و ارائه صورتهای مالی تلفیقی نیستند حداکثر باید ۶۰ روز پس از پایان سال مالی، صورتهای مالی سالانه حسابرسی نشده خود را طبق ماده ۷ دستورالعمل افشای اطلاعات باید مطابق استانداردهای ملی یا فرمهایی که توسط سازمان ارائه میشود از طریق سامانه کدال منتشر کنند. در این راستا بسیاری از شرکتهای پذیرفتهشده در بورس در پایان اردیبهشتماه ۱۴۰۰ صورتهای مالی سال مالی منتهی به ۳۰/ ۱۲/ ۱۳۹۹ خود را در چند روز گذشته منتشر کردند.
یکی از موضوعاتی که باعث دغدغه اهالی بازار سرمایه و سرمایهگذاران شده، صورتهای مالی منتشرشده توسط برخی از ناشرانی که در صنعت پالایش فعالیت میکنند (پالایشگاهها) است که صورتهای مالی خود را منتشر کرده و سپس به همراه انتشار صورتهای مالی خود یا متعاقب آن مفروضات تهیه صورتهای مالی را بهصورت جداگانه افشا و در مورد احتمال متفاوت بودن صورتهای مالی واقعی با صورتهای مالی افشاشده در سامانه کدال، به کاربران هشدار دادهاند.
متفاوت بودن نتایج معاملات و سایر رویدادهای افشاشده در صورتهای مالی برخی از شرکتهای پالایشگاهی با انتظارات و برآوردهای تحلیلگران از آن، نگرانی قابلملاحظهای برای ایشان به وجود آورده است که بررسیهای میدانی و مکاتبات و مکالمات صورتگرفته در فضای مجازی (گردهماییهای اهالی بازار) و توضیحات بعدی (انتشار از طریق کدال) برخی از ناشران مزبور درباره صورتها و اطلاعات مالی منتشرشده گواهی بر این مدعاست.
چند نکته حائز اهمیت است. اول اینکه صورتهای مالی تاریخی با اطلاعات مالی آتی (مثل بودجه، افزایش سرمایه و…) علیالاصول متفاوت است. صورتهای مالی تاریخی باید وضعیت مالی (در پایان سال مالی) نتایج عملیات، تغییرات در حقوق مالکانه و جریانهای نقدی واقعی شرکت برای سال/ دوره مالی منتهی به تاریخ پایان سال مالی ارائه کند. ارائه مفروضات در مورد اطلاعات واقعی، مصداق ندارد هرچند برآوردها جزو ذات حسابداری است اما منظور استفاده از برآوردهای معقول است که بخش اساسی از تهیه صورتهای مالی است و قابلیت اتکای آن را تضعیف نمیکند.
ضمنا ماده ۵ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای ثبتشده نزد سازمان مقرر میکند: «اطلاعات افشاشده از سوی ناشر باید قابلاتکا، بهموقع و بهدوراز جانبداری باشد. اطلاعات دارای تأثیر منفی باید به همان سرعت و دقتی که اطلاعات دارای تأثیر مثبت منتشر میشوند، افشا شوند. اطلاعات مهم باید صریح، دقیق و تا حد امکان بهصورت کمّی ارائه شوند.»
دوم استانداردهای حسابداری چنین مقرر کرده است:
استاندارد حسابداری یک با عنوان «ارائه صورتهای مالی» لازمالاجرا از ۰۱/ ۰۱/ ۱۳۹۸ در بند ۱۶ چنین درج کرده است: «واحد تجاری نمیتواند بهکارگیری رویههای حسابداری نامناسب را با افشای رویههای حسابداری استفادهشده یا از طریق توصیف در یادداشتهای توضیحی جبران کند». یعنی نمیتوان اقلام دارایی، بدهی، حقوق مالکانه، درآمد یا هزینه (شامل اقلام عملیاتی یا غیرعملیاتی) را در صورتوضعیت مالی، تغییر در حقوق مالکانه، صورت سود و زیان، سود و زیان جامع و صورت جریانهای نقدی بهگونهای اشتباه یا نامناسب (دارای انحراف از استانداردهای حسابداری) ارائه کرد ولی در یادداشتها توضیح داد که مثلا ارقام درجشده در صورت سود و زیان برآوردی است و ممکن است ارقام واقعی و ارقام درجشده تفاوت قابلملاحظه داشته باشد؛ چراکه اقلام مندرج در صورتهای مالی بر یادداشتها مقدم هستند و یادداشتها برای خدمت به فهم و ارزیابی دقیقتری از اقلام مندرج در صورتها یا اقلامی که شرایط شناخت را نداشتهاند، ارائه میشوند و عکس آن نمیتواند صحیح باشد. مثلا عدم شناسایی اقلام (درآمد، هزینه یا …) یا شناسایی نادرست مبالغ مزبور را نمیتوان با افشا در مورد اشتباه بودن آنها، توضیح داد؛ علیالاصول یادداشتها و افشاها در تشریح و فهم بیشتر اقلام مندرج در صورتها ارائه میشوند تا اطلاعات و ارزیابی دقیقتری نسبت به صورت ارائه کنند.
استاندارد مزبور یادداشتهای توضیحی را چنین تعریف کرده است: «یادداشتهای توضیحی شامل اطلاعاتی است افزون بر آنچه در صورتوضعیت مالی، صورت سود و زیان، صورت سود و زیان جامع، صورت تغییرات در حقوق مالکانه و صورت جریانهای نقدی ارائه میکند. این یادداشتها باید اطلاعات توضیحی یا جزئیات اقلام ارائهشده در صورتهای مالی و اطلاعات در ارتباط با اقلامی را که واجد شرایط برای شناسایی در صورتهای مالی نیست ارائه کند.»
آنچه مبرهن است، استانداردهای حسابداری از استدلالهای عقلی پیروی میکند و بر ارائه اطلاعات سودمند و قابلاتکا به کاربران تاکید دارد و فرض بر آن است که تقریبا در تمام شرایط، واحد تجاری با رعایت استانداردهای حسابداری مربوط، به ارائه منصفانه دست مییابد.
برای اینکه اطلاعات سودمند باشد باید قابلاتکا نیز باشد. اطلاعاتی قابلاتکا (اتکاپذیر) است که عاری از اشتباه، تمایلات جانبدارانه و بهطور صادقانه معرف آن چیزی باشد که مدعی بیان آن است یا بهگونهای معقول انتظار میرود بیان کند. به همین خاطر هنگامیکه نمیتوانیم مبالغ را بهطور قابلاتکاپذیری برآورد کنیم، به افشای آثار احتمالی آن برای کاربران صورتهای مالی بسنده میکنیم یعنی استانداردهای حسابداری اجازه نمیدهد قابلاتکا بودن اطلاعات فدای مربوط بودن اطلاعات شود چراکه موجب گمراهکنندگی اطلاعات میشود. از این رو اطلاعات باید دارای ویژگی بیان صادقانه باشد. بیان صادقانه یعنی اینکه اطلاعات باید اثر معاملات و سایر رویدادهایی را که ادعا میکند بیانگر آن است یا بهگونهای معقول انتظار میرود بیانگر آن باشد بهطور صادقانه بیان کند. پس باید ترازنامه (صورتوضعیت مالی) یا صورت سود و زیان بیانگر صادقانه اثرات معاملات و سایر رویدادهایی باشد که منجر به عناصری در تاریخ ترازنامه (یا تاریخ منتهی به پایان سال مالی در صورت سود و زیان) شوند که معیار شناخت را احراز کرده باشند.
آثار افشا و انتشارات صورتهای مالی اشتباه بهمراتب از عدم انتشار بهموقع آنها هزینههای سنگینتری دارد. این موضوع در بخش مفاهیم نظری گزارشگری مالی به عنوان «موازنه میان خصوصیات کیفی» اطلاعات مطرحشده است؛ یعنی نمیتوان قابلاتکا بودن را فدای بهموقع بودن صورتها کرد. البته باید در نظر داشت ارائه اطلاعات غیرصادقانه ولی بهموقع به ارائه اطلاعات نامربوط و غیر سودمند و البته دارای پیامدهای زیانبار نیز منتج میشود. جریان اطلاعات شرکتها و تاثیر آن بر قیمت اوراق بهادار از قبیل قیمت سهام همانند جریان یک آب روان است که با توجه به میزان کارآیی بازار میتواند اثر آنی و فوری داشته باشد. برای اینکه این اثر را بهتر درک کنیم به یک مصرع از شیخاجل بسنده میکنیم: «وگرنه سیل چو بگرفت، سد نشاید بست» یعنی وقتی خبر منتشر شد بر قیمتها تاثیر میگذارد، به بیاعتمادی منجر میشود و در حقیقت کار از کار میگذرد. از طرفی قابلاعتماد بودن یا قابلاتکا بودن اطلاعات بهعنوان یکی از ویژگیهای کیفی اطلاعات نیز از میان میرود و مساله «چوپان دروغگو» را به ذهن متبادر میکند و بهطورکلی میتوان گفت، اصلاح بعدی اطلاعات نیز موجب پراکندگی و انحراف معیار اقلام گزارششده و عدم عینیت آن میشود و بهطورکلی اطمینان کاربران را از میان میبرد. در بلندمدت دیدگاه سرمایهگذاران و کاربران از اطلاعات مالی را نسبت به یک صنعت خاص خدشهدار کرده و نیک میدانیم که بازگرداندن آبرفته به جوی دشوار است و اعتماد عمومی بهراحتی قابل بازیافت نیست. به گفته سعدی: «سنگی به چند سال شود لعل پارهای/ زنهار تا به یکنفسش نشکنی به سنگ»
چنین رویهای میتواند شفافیت شرکتی بهعنوان اصول زیربنایی حاکمیت شرکتی را خدشهدار کند و پیامدهای نامساعدی برای ناشران داشته باشد بهطوریکه پیامد چنین موضوعی در پژوهشهای مختلف حداقل افزایش هزینه سرمایه شرکتی برشمرده شده است. صرفنظر از همه موارد مزبور (انحراف از استانداردهای حسابداری) حداقل در قالب اطلاعات تفسیری و قضاوتی، جهت انحرافات احتمالی (تعدیلات مثبت یا منفی) برای استفادهکنندگان مشخص نشده است.
در جریان معاملات روز سهشنبه بازار سهام، شاخص کل بورس بالاخره بعد از ۷روز متوالی سرخپوش بودن، به محدوده مثبت کشانده شد. بر این اساس با پایان معاملات روز سهشنبه این نماگر بورسی به لطف افزایش تقاضا در بزرگان رشد ۹/ ۰ درصدی را تجربه کرد و کانال ۱/ ۱ میلیون واحدی را که روز گذشته از دست داده بود، پس گرفت. شاخص کل هموزن اما دهمین منفی متوالی خود را با افت ۱/ ۰ درصدی ثبت کرد، هرچند از شدت عرضهها در نمادهای کوچکتر کاسته شده بود.
در فرابورس نیز به مثابه شاخص کل بورس، روند رو به رشدی را برای این نماگر شاهد بودیم، به طوری که شاخص کل این بازار در نهایت با رشد ۴/ ۰ درصدی سبزپوش ماند. در میان اخبار پیرامونی، در گروه خودرو و ساخت قطعات پس از ثبت نام فروش فوقالعاده ایرانخودرو با قیمتهای جدید، سایپا نیز دیروز از فروش فوقالعاده چهار محصول خود شامل کوییک دندهای و کوییک آر، تیبا صندوقدار تیپ SX و وانت با قیمتهای جدید و موعد تحویل ۹۰ روزه خبرساز شد. همچنین امروز سرمایهگذاران شاهد اولین عرضه اولیه بورس تهران در سال جاری خواهند بود.
از این رو قرار است ۲۴۰ میلیون سهم معادل ۸ درصد از کل سهام شرکت صنعت غذایی کوروش با نماد «غکوروش» در بازار دوم بورس تهران عرضه شود. در آستانه این عرضه «غکوروش» صورتهای مالی ۱۲ ماهه خود را ارائه کرد. بر اساس اطلاعاتی که روانه کدال شده، «غکوروش» در این دوره بالغ بر ۲/ ۵ هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی، ۱/ ۱ هزار میلیارد تومان سود خالص و ۳۸۷۹ ریال سود خالص برای هر سهم محقق کرده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با رشد ۷۵ و ۲۰۲ درصدی روبهرو شده است. درخصوص این عرضه اولیه اما معاون بازار بورس تهران دیروز اعلام کرد اولین عرضه اولیه بورس تهران با پشتوانه اوراق اختیار فروش تبعی و تضمین حداقل سود ۲۵ درصد در دوره یکساله انجام میشود.
در روزی که شاخص کل بورس تهران با رشد ۹/ ۰ درصدی همراه شد، از ۳۲۱ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۱۰۵ سهم (۳۳ درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۶۰ سهم (۵۰درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۳۱ نماد (۱۰ درصد) صف خریدی به ارزش ۵۲ میلیارد تومان تشکیل دادند اما در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش در ۱۶۷ نماد بورسی (۵۲ درصد) به ارزش ۲۲۷۶ میلیارد تومان بودیم. در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس رشد ۴/ ۰ درصدی را ثبت کرد، ۱۲۵ نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۲۳ سهم (۴/ ۱۸ درصد) مثبت و ۹۶ سهم (۷۷ درصد) منفی بود. در این بازار هشت نماد (۴/ ۶ درصد) صف خریدی به ارزش ۱۲۷ میلیارد تومان تشکیل دادند اما ۸۶ نماد (۶۹ درصد) نیز با صف فروشی به ارزش ۱۴۵۳ میلیارد تومان مواجه شدند.
بازار سرمایه در ماههای اخیر شاهد اتخاذ تصمیمات بسیاری بوده که به گفته کارشناسان بسیاری از آنها با منافع بلندمدت اقتصاد کشور در تعارض بوده اند. بررسی آنچه در ماههای گذشته در این بازار رخ داده نشان میدهد که با ورود بورس به بحران ناشی از ریزش قیمتها در بازار سهام تصمیمات یاد شده بیش از آنکه به درد این بازار بخورند، منجر به سردرگمی فعالان و کاهش اعتماد عمومی به این بازار شدهاند.
بیراهه سطحینگری در بازار سهام
این در حالی است که در طول این مدت مصلحتگرایی به درونمایه تمامی تصمیمات موثر بر بازار سرمایه تبدیل شده و به جای آنکه تدبیر بلندمدت بر تصمیمات نهاد ناظر حکمفرما باشد، شاهد سیاستگذاری اقتضایی بودهایم؛ اقتضایی که سبب شده تا نقش سازمان بورس از کنشگر اصلی بازار به واکنشدهنده صرف تبدیل شود. در گفتوگوی پیش رو که با سعید اسلامی عضو شورایعالی بورس و دبیر کل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران انجام شده به بررسی وضع موجود و دلایل شکلگیری آن پرداخته شده و راهکارهای بهبود و ارتقای سطح کیفی و کارآمدی سیاستگذاری در بازار سرمایه مورد بررسی قرار گرفته است. متن مفصلتر این گفت و گو در هفتهنامه «تجارت فردا» منتشر شده است.
فکر میکنید که متناسب نبودن نهادسازیها در بازار سرمایه با شرایط این بازار چقدر در اتخاذ تصمیمات اقتضایی که در عکسالعمل به شرایط رخ میدهند، نقش داشته است؟
فکر میکنم باید به این نکته توجه داشته باشیم که علاوه بر اینکه نگاه سیاستگذار در شرایط کنونی کوتاهمدت است، نگاه فعالان بازار سرمایه نیز به دلیل نوسانهای زیاد اقتصادی کوتاهمدت است. در ضمن تعدادی از سرمایهگذاران در تصمیمسازی و سیاستگذاری بازار سرمایه اثر دارند. آنها بعضا سیاستهایی را پیشنهاد میکنند که اصلا متناسب با شرایط بازار نیست. دلیل این امر این است که آنها نیز به منافع کوتاهمدت خود فکر میکنند و بنابراین گوش کردن سیاستگذار به حرف آنها تاثیر مناسبی بر بازار سرمایه نخواهد داشت.
برای مثال دستورالعمل گره معاملاتی تصمیم درستی بود که با فشار برخی از سرمایهگذاران متوقف شد. در مورد دامنه نوسان نیز وضعیت به این شکل است و بسیاری از فعالان بورس از وضعیت کنونی منفعت میبرند. عواملی از این دست سبب میشود تا سیاستگذاری در جهت درست شکل نگیرد. از این رو نهادسازی باید به گونهای باشد که به سیاستگذار کمک کند تا تصمیم درستی بگیرد. زمانی که اعتماد عمومی شکننده است، سیاستگذار از این واهمه دارد که تصمیماتی بگیرد که در کوتاهمدت به سرمایهگذاران لطمه بزند ولی منافع بلندمدت را تامین کند؛ زیرا فعالان بازار ممکن است تحمل دوره گذار را نداشته باشند و مسیر بلندمدت را هم به بیراهه ببرند.
به نظر شما منفعل شدن سیاستگذاری چگونه به رانت یا ناکارآمدی دامن میزند؟ به نظر شما اساسا در یک سال گذشته رانتی به وجود آمد که در صورت وجود ثبات رویه بیشتر در نظام تصمیمگیری بازار قابل اجتناب بود؟
طبیعتا هر جایی که ناکارآیی وجود داشته باشد رانت نیز خواهد بود. در این شرایط هر کسی که از این راهبردها بهره ببرد ممکن است در نهایت خودش به نهاد قدرت تبدیل شود و بر تصمیم گیریها اثر بگذارد. با این حال سرعت تغییرات در بازار سرمایه بسیار زیاد بوده است. در این شرایط با توجه به آنچه من دریافتم مساله رانت جویی سیاستگذاران مطرح نبوده است. با این حال برخی فرآیندهایی که عمر طولانی در بازار سرمایه پیدا کرده اند و منجر به ناکارآمدی میشوند، در طول این مدت نیز اصلاح نشدند. همین امر سبب میشود تا جابهجایی منافع در بازار سهام همچنان وجود داشته باشد.
آن طور که بحث شد ساختار تصمیمگیری در بازار سرمایه در برخی سطوح شرایط اقتضایی و عکسالعمل گونه دارد. به نظر شما چطور میشود نهادها را در این بازار به نحوی اصلاح کرد که از شرایط یادشده گذر کنیم؟
بهتر است جواب این سوال در سه سطح مورد بررسی قرار گیرد. نخست اینکه در سطح حاکمیت و دولت که جنبه کلان را شامل میشود، ثبات بخشی به متغیرهای کلان اقتصادی از اهمیت بسیاری برخوردار است. یکی از مهمترین عوامل شکلدهنده نوسانهای بازار سرمایه نوسانات زیاد متغیرهای کلان اقتصادی است. در کشوری زندگی میکنیم که نوسانات قیمت ارز بر قیمت سهام بسیاری از شرکتها اثرگذار است. در ۱۰ سال گذشته سه جهش ارزی را تجربه کردیم. طبیعتا بخشی از نوسانهای بازار سرمایه ناشی از تغییرات انتظاری در کشور است. از طرف دیگر در این سطح (کلان) نیاز است تا تکلیف برخی ابهامات نیز مشخص شود. سرمایهگذار بازار سرمایه با پذیرش مجموعهای از ریسکها به این بازار وارد میشود. ولی سیاستگذار ریسکهای بیشتری به این بخش از فعالان بازار تحمیل میکند. برای مثال ما هنوز وضعیت قیمتگذاری کالاها را مشخص نکردهایم. همچنین وضعیت حقوق مالکانه دولت مشخص نیست و هر از گاهی تصمیمات نابخردانهای اخذ میشود.
مساله دوم یکپارچگی سیاستگذاری اقتصادی در جهت توسعه بازارها است. عدم هماهنگی سیاستگذاری بخشهای دیگر سبب شده تا فعالان بازار سرمایه گلایه زیادی نسبت به این موضوع داشته باشند. برخی از این سیاستها حتی ضد توسعهای است. من فکر میکنم دلیل این امر این است که تکلیف ماجرا مشخص نشده است. اینکه فعال بازار سرمایه به دنبال منافع خودش باشد امری طبیعی است، اما سیاستگذاری باید به گونهای صورت بگیرد تا اثرات آن در بازار سرمایه هم دیده شود. تصمیمات باید به صورت آگاهانه گرفته شود تا به هنگام وقوع یک اتفاق اقدامات برنامهریزی شده صورت پذیرد نه افعال عکسالعملی.
سطح سوم این است که در بازار سرمایه باید ریزساختارها تغییر کند. به نظرم باید نظارتهای معاملاتی افزایش یابد و ظرفیتهای نهادی بیشتر شود. دریافت مجوز در بازار آسانتر باشد و تعداد و تنوع نهادها بیشتر شود. تغییر ریز ساختارها به گونهای باشد تا نقد شوندگی افزایش یابد و این فرهنگ در بازار سرمایه جا بیفتد که وظیفه سازمان افزایش نقدشوندگی در درجه اول افزایش شفافیت و ارتقای نسبت تامین مالی از طریق بازار سرمایه است، نه حفظ شاخص کل بورس.
در ماههای گذشته با توجه به آشکار شدن برخی نارساییها در میان بازارهای پول و سرمایه و نبود ساختاری هماهنگکننده که بتواند منافع هر دو را به درستی حفاظت کند برخی به این نتیجه رسیده اند که در کشور نیاز به یک شورای ثبات مالی وجود دارد که بتواند تصمیمهای کلان اقتصادی را هماهنگ و نظارت کند. با توجه به آنچه گفته شد مبنی بر لزوم هماهنگ شدن ساختار کلان تصمیمگیری فکر میکنید تا چه حد نیاز به نهادی فرادست وجود دارد تا بر مبنای آن تصمیمات کلان پولی و مالی به نحوی گرفته شود که منافع همه بازارها از جمله بازار سهام حفظ و حراست شود؟
فارغ از نامی که میتوان روی آن گذاشت فکر میکنم که به طور کلی نیاز به چنین مفهومی در اقتصاد کشور وجود دارد. ممکن است پاسخگویی به این نیاز در چارچوب راهاندازی یک شورای رسمی و نهادی در ساختار حاکمیت انجام نشود اما نقش و کارکرد آن برای کشور نیاز است. نیاز به یک عامل هماهنگکننده فرادستی برای بخشهای مختلف اقتصادی کشور وجود دارد. از این رو میتوان گفت که نیاز به یک نگاه کلان هماهنگکننده برای تصمیمگیری در بخشهای مختلف کشور داریم.
هر ساختار تصمیمگیری برای آنکه بتوانند تصمیمات بهینه و کارآمد بگیرد نیاز به نهادسازی مناسب دارد. به نظر شما نهادسازی در بازار سرمایه به طور کامل و مناسب انجام شده است یا کاستیهایی دارد؟
به نظرم در این بخش کاستیهایی وجود دارد بخشی از نهاد سازیها خارج از مجموعه سیاستگذاریهای خود بازار سرمایه است اما فکر میکنم در ۱۰ سال گذشته بازار سرمایه به نسبت سایر بخشها در نهادسازی موفقتر بوده است. اگر این بخش از اقتصاد کشور و بخشهایی نظیر نظام بانکی و صنعت بیمه را مقایسه کنیم به این نتیجه میرسیم که نهادسازی در این بخش بهتر از سایر بخشها است. البته همانطور که در بخشهای دیگر صحبت هم گفتم این به این معنا نیست که نهادسازی در این بازار همگام با سرعت رشد آن در سالهای گذشته بوده است. همانطور که گفتم در سالهای اخیر سرعت رشد بازار سرمایه و ورود سرمایههای طبقه متوسط کشور به گونهای بود که اساسا امکان تطبیق هماهنگ با این تغییرات چندان وجود نداشت. در حوزههای دانش نیز در ارتباط با نهادهای بین المللی و انتقال تجربیات کمبودهایی وجود دارد که در تمامی بخشهای کشور بهخصوص بخش اقتصادی که من فعال بودم مشاهده میشود. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردم گاهی اوقات سرعت تغییرات به گونهای است که سیاستگذار نیز از اینکه شرایط به گونهای پیش برود که تبعات وضعیت موجود از کنترل خارج شود سبب شده تا در برخی موارد به اتخاذ سیاستهای کوتاهمدتی روی بیاورد. در بازار سرمایه کانونهای فعال وجود دارد با این حال فکر میکنم که کیفیت تصمیمگیری آنها نیز متناسب با پیچیدگیهای فعلی بازار نیست.
با وجود سبزپوشی بورس طی معاملات روز گذشته، هشتگ بورس تبدیل به یکی از هشتگهای ترند در شبکهاجتماعی توییتر و حتی اینستاگرام نشد. شاید اگر در روزی عادی بورس لباس سبز خود را بعد از مدتها بر تن میکرد این اتفاق میافتاد و بورس یکی از هشتگهای ترند در ایران میشد اما دیروز تمام هشتگهایی که ترند شده بود مربوط به انتخابات ریاستجمهوری بود.
نگاه کاربران به توقف ریزش شاخص
دومینوی ریزش شاخص بورس، دیروز متوقف شد. این توقف که همزمان با اعلام کاندیداهای تایید صلاحیتشده انتخابات ریاستجمهوری شد، باعث شروع حدس و گمانهایی از واکنش بازار به کاندیداهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری شد. یکی از نکاتی که در گروههای تلگرامی بر سر آن صحبت میشد و فعالان گروه درباره آن نظر میدادند این بود که بورس که تا به امروز به اخبار مثبت یا منفی مذاکرات برجام واکنشی نشان نداده بود و راه ریزش را در پی گرفته بود حالا با مشخص شدن کاندیداهای انتخابات از ادامه دادن مسیر ریزش چشمپوشی کرده است. این دسته از افراد نسبت به چنین توقفی خوشبین نبودند و در نوشتهها و اظهارنظرهایشان آن را موقت میخواندند. حتی برخی افراد چنین تغییر جهتی در شاخص بورس را به مهندسی افکار عمومی گره میزدند و این طور اظهارنظر میکردند که توقف ریزش شاخص بورس، نمایشی یا حباب است. حالا در چنین فضایی فعالان اقتصادی و فعالان حوزه بورس مانند سیاسیون بیپرده و با انتقادهای تند و تیز نسبت به این موضوع واکنش نشان نمیدادند. آنها اما از این جهت به این موضوع ورود کردند که همه چیز مشهود است که بورس اسیر سیاست شده است. این افراد که در طول سال گذشته بارها و بارها بیان کرده بودند که بورس نباید اسیر دست سیاسیون و جناحهای سیاسی شود، حالا به این موضوع میپرداختند که با سبزپوش شدن بورس آن هم بعد از اعلام کاندیداهای انتخابات برای همه مشخص شد که بورس ابزاری برای قدرتنمایی جناحهای سیاسی شده است. یکی دیگر از نکات قابلتوجه که دیروز اتفاق افتاد، توییت شاهین چراغی چند ساعت بعد از اعلام اسامی کاندیداهای تایید شده انتخابات ریاستجمهوری بود. چراغی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «با کاهش تنشهای بینالمللی، کشور و بازارسرمایه به آرامش و عقلانیت نیاز دارد. ریاست محترم قوهقضائیه، همواره حامی کامل بازار سرمایه بوده است، تعامل با سایر قوا و حمایت از حقوق قانونی سهامداران حقیقی در بازار سرمایه قطعا مورد توجه ویژه ایشان خواهدبود. آنچه امروز میخواهیم توجه ویژه به بورس است.» این نوشته از این جهت مورد توجه کاربران توییتر قرار گرفت که آنها به چراغی خرده گرفتند که چرا برای کاندیدای خاصی در حال تبلیغ است. عدهای دیگر هم توییت او را نشان از آنچه آنها آلوده شدن فضای بورس با سیاست معرفی میکردند، میدانستند. عدهای دیگر از کاربران هم که پیگیر اخبار بودهاند، از شاهین چراغی این سوال را میپرسیدند که اگر شخصی که او در نوشتهاش به آن اشاره کرده است، حامی بورس بوده، چرا از رسیدگی به لیست متخلفان بورسی که نایب رئیس مجلس به قوهقضائیه ارسال کرده، تا به حال خبری نشده است! در کل فضای توییتر فارسی در این بخش پر از تنش و جر و بحثهای به شدت انتقادی بود.
نگاه کاربران به شانه خالی کردن دولت از بار مسوولیت
صحبتهای علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری هفتگی خود مبنی بر اینکه «متاسفانه عدهای از هموطنان صرفا در مقطع اوجگیری بورس وارد این بازار شدند و امروز مساله ما حمایت از این افراد است. بهرغم اینکه نقش دولتها در همه کشورها در بازار سرمایه نقش ضامن نیست و نقش حامیگری دارد» یکی از سوژههای کاربران توییتر و اینستاگرام بود. در بررسی این سوژه کاربران به دو دسته تقسیم میشدند. گروه اول افرادی بودند که در نوشتهها و اظهارنظرهایشان از دولت و عملکرد آن انتقاد میکردند. این افراد معتقد بودند دولت در حال شانه خالی کردن از زیر بار مسوولیت دعوت مردم به سرمایهگذاری در بورس است. به اعتقاد این افراد اگر در گذشته بیان میشد که مردم همه چیز را به بورس بسپارند یا گفته میشد که دولت از بورس حمایت میکند اما حالا مسوولان با این صحبت در حال تغییر موضع هستند و میخواهند مردمی را که سرمایههایشان را با اتکا به صحبتهای مسوولان کشور وارد بورس کردند مقصر جلوه دهند. آنها با اتکا به خبرها و ماجراهای گذشته یا حال حاضر مثل قطعی برق، کمبود کالاهای عمومی و… که در تمام آنها مسوولی بوده که بیان کرده است مردم مقصر هستند، در نوشتههایشان اینطور نتیجهگیری میکردند که تمام اتفاقها در ایران ریشه در مقصر بودن مردم کشور دارد. برخی از افراد هم به این موضوع اشاره میکردند که دولت با اتخاذ چنین نظری درصدد است توپ را به زمین دولت آینده بیندازد. اما گروه دوم در مقابل این گروه قرار میگرفتند. این افراد در نوشتههای خود اینطور ادعا میکردند که اگر دعوت دولت به سرمایهگذاری در بورس نبود، بازهم مردم سرمایههایشان را به بورس میآوردند. به اعتقاد این افراد صرفا اعتماد مردم به دولت نبوده است که آنها به حوزه بورس پا گذاشتهاند و کسب منفعت شخصی اصلیترین عامل سرمایهگذاری و ورود به حوزه بورس از سوی افرادی بوده است که دانش و اطلاع لازم را از بورس نداشتهاند.
در چهارمین روز هفته، دلار به انتشار لیست نامزدهای نهایی انتخابات ریاستجمهوری، واکنش آرام و کاهشی نشان داد. روز سهشنبه، اسکناس آمریکایی ۵۰ تومان افت قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۲۳ هزار و ۱۰۰ تومان رسید. این افت جزئی در شرایطی رخ داد که عدهای از فعالان انتظار داشتند، اسکناس آمریکایی به اخبار انتخابات، واکنش صعودی نشان دهد، با این حال، واکنش بازار به انتشار لیست نامزدها بسیار آرام بود و خریدار جدیدی نیز وارد بازار نشد که قیمت را تحت تاثیر قرار دهد.
واکنش دلار به لیست نامزدها
در بازار سکه نیز روند قیمت آرام بود و فلز گرانبها بالای خط ۱۰ میلیون تومانی نوسانات محدودی را تجربه کرد. سکه دیروز ۳۰ هزار تومان افت قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۱۰ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان رسید. افت قیمت فلز گرانبهای داخلی در شرایطی رخ داد که بهای طلا در بازارهای جهانی نیز نوسان خاصی نداشت و در همان محدوده هزار و ۸۸۰ دلاری قرار داشت. سکه از لحاظ ذاتی ظرفیت رشد بیشتری دارد ولی سطح تقاضا در بازار بهگونهای نبوده است که فلز گرانبهای داخلی را در مسیر صعودی قرار دهد. ارزش ذاتی سکه دیروز بالای ۱۰ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان بود ولی در بازار با ارقام کمتری مورد معامله قرار میگرفت.
نگاه معاملهگران به تایید صلاحیت رئیسکل
عدهای از معاملهگران باور داشتند، تایید صلاحیت رئیسکل بانک مرکزی موجب شد که خریداران از بازار عقبنشینی کنند. از نگاه این دسته، بانک مرکزی ممکن است تا زمان انتخابات میزان عرضه ارز را افزایش دهد و با این حربه، مانع قرار گرفتن دلار در مسیر صعودی شود. البته رئیسکل چندین بار عنوان کرده است که افت قیمت دلار در سالجاری سیاسی نبوده و مساله رفتار سیاسی بانک مرکزی را رد کرده است. با این حال، در میان برخی معاملهگران همچنان چنین تصوری وجود دارد که تا زمان انتخابات ریاستجمهوری بهتر است اقدام به خرید دلار نکنند.
تاثیر مذاکرات بر روند دلار
عده دیگری از فعالان باور دارند، احتیاط بازار در روز سهشنبه به دلیل اعلام لیست نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری نبوده است. این گروه تصور میکنند، بازار بیشتر تحت تاثیر مذاکرات هستهای قرار دارد و از آنجا که برخی تصور میکنند ممکن است مذاکرات به نتیجه برسد، خریدهای خود را به تعویق انداختهاند. در صورت لغو تحریمها، آنها میتوانند با قیمتهای پایینتری اقدام به خرید دلار کنند.
آرامش بازار در روز رد صلاحیتها
با اعلام لیست نامزدهای نهایی انتخابات ریاستجمهوری، مشخص شد که بسیاری از مقاماتهای پیشین تایید صلاحیتنشدهاند. برخی از فعالان باور داشتند که بازار در واکنش به رد صلاحیت افرادی چون لاریجانی و جهانگیری رفتار افزایشی نشان دهد. با این حال، دیروز هیچ نشانه افزایشی در بازار مشاهده نشد و دلار زیر محدوده ۲۳ هزار و ۲۰۰ تومانی نوسانات آرامی را تجربه کرد. در این میان، عدهای از فعالان باور داشتند، شماری از معاملهگران نسبت به بالا رفتن شانس رئیسی برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری خوشبین هستند. آنها اعتقاد دارند، با انتخاب رئیسی همکاری بیشتری در سطح نظام حکمرانی برای حل مشکلات کشور به وجود خواهد آمد. با این حال، به نظر میرسد بازار صبر میکند تا با مواضع نامزدهای ریاستجمهوری آشنا شود. عدهای باور دارند، مخالفت نامزدها در مورد کاهش تنش با غرب میتواند زمینهساز ورود تقاضای احتیاطی دیگری به بازار شود، این در حالی است که شماری از فعالان اعتقاد دارند، هر فردی بهعنوان رئیسجمهور انتخاب شود، چنان عرضه ارز را افزایش خواهد داد که فرصتی برای سفتهبازان ایجاد نخواهد شد. گروهی اعتقاد دارند همانطور که در ۱۰۰ روز ابتدایی دولت حسن روحانی در سال ۹۲، میزان تورم کاهش یافت، در شرایط کنونی نیز بازار بیشتر به سوی آرامش حرکت خواهد کرد. از نگاه این گروه، بازار در سالهای اخیر نوسانات زیادی را تجربه کرد و شاید در شرایط فعلی تمایل بیشتری برای استراحت داشته باشد.
در این میان شاید یکی از نگرانیهای معاملهگران بازار، آمارهای جدید بانک مرکزی باشد. براساس آخرین آمار بانک مرکزی، نرخ رشد نقدیگی در سال ۹۹ به ۶/ ۴۰ درصد رسید که بالاترین نرخ رشد نقدینگی طی ۴۳ سال اخیر است.
نوسانات رمزارزها ساعتی شدهاست و طی دو روز گذشته تغییرات قیمتی شدیدی را تجربه کردند. بیتکوین با افتی که داشت مجددا به کانال ۳۰ هزاردلار حرکت کرد و با برگشتبه کانال ۳۸ هزاردلاری رفت و برگشت قیمتی را برای نوسانگیران بازار ثبت کرد.توییت جدید و مبهم ایلان ماسک در روز سهشنبه، مدیرعامل شرکت تسلا، میتواند دلیل شوک به بازار و بخشی از رشد قیمت بیتکوین باشد. ماسک در توییت خود نوشت: «با ماینرهای بیتکوین در آمریکای شمالی صحبت کردم.
آنها متعهد شدند مقدار انرژی مصرفی کنونی و آینده خود را از منابع تجدیدپذیر اعلام کنند و از دیگر ماینرها در سراسر جهان هم بخواهند که همین کار را انجام دهند. آنها علیالحساب این قول را دادند.» به نظر میرسد توییتهای مدیرعامل تسلا به شدت بر بازار ارزهای دیجیتال تأثیر میگذارد و شوکهایی را در جهت رشد یا افت قیمت به بازار وارد میکند. نمونه آن را در ریزش هفته گذشته شاهد بودیم. اما در حال حاضر از ۳۴هزاردلار بهعنوان سطح حمایتی مهم بیتکوین یاد میشود. سطح ۴۲ هزاردلار در حال حاضر ناحیه مقاومت عمده است و جهش قیمت به بالاتر از آن میتواند احتمال یک موج صعودی جدید را افزایش دهد. با این حال، طبق نظر کارشناسان اگر بیتکوین زیر ۳۷ هزاردلار باقی بماند، احتمال نوسانات عرضی میان ۳۰ تا ۳۵ هزاردلار در کوتاهمدت بهشدت افزایش مییابد.
اقبال نهادهای مالی به رمزارزها
حجم کل داراییهای به شکل رمزارز تحت مدیریت صندوقهای پوشش ریسک از یک میلیارددلار به بیش از دو میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ و ۸/ ۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ افزایش یافتهاست. علاوهبر این، به گفته تحلیلگران شرکت مشاوره PricewaterhouseCoopers و انجمن مدیریت سرمایهگذاری جایگزین، علاقه صندوقهای پوشش ریسک به امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) در حال افزایش است. علاوهبر این، گزارش Crypto Hedge Fund که اخیرا منتشر شده نشان میدهد که ۳۱ درصد از این وجوه از مبادلات غیرمتمرکز استفاده میکنند. جالب اینجاست که توکنهای یونیسوآپ، ۱اینچ و سوشیسوآپ بهعنوان پرکاربردترین داراییها در این صندوقها شناخته شدهاند. دیگر بنگاههای مالی بزرگ نیز در حال تعیین موضع نسبت به بازار رمزارزها هستند. سرپرست جهانی داراییهای دیجیتال در غول بانکی گلدمنساکس (Goldman Sachs) بهرغم ابراز نگرانی از کلاهبرداریها در بازار ارزهای دیجیتال، اظهارات خوشبینانهای نسبت به آینده این بازار مطرح کرده و از گسترش مشارکت این بانک در این حوزه خبر داد. به گزارش کویندسک، متیو مک درموت، سرپرست جهانی داراییهای دیجیتال در گلدمنساکس در یک پرسش و پاسخ که روز جمعه در خبرنامه تحقیقاتی این شرکت منتشر شد گفت که فضای ارزهای دیجیتال بهویژه تا آنجا که مربوط به ذخیرهسازی میشود، تنها یک کلاهبرداری بزرگ تا تأثیر گسترده منفی روی بازار فاصله داشت. مک درموت که نظرات شخصی خود و نه تیم تحقیق را بیان میکرد، در پاسخ به پرسشی پیرامون خطرات پیش روی صنعت ارزهای دیجیتال، اظهار کرد که «اقدامات نظارتی ناسازگار» در کشورهای مختلف جهان میتواند مانع توسعه بیشتر فضای ارزهای دیجیتال شود. گلدمنساکس مانند بسیاری دیگر از شرکتهای بزرگ خدمات مالی در ابتدا نسبت به ارزهای دیجیتال تردید داشت، اما با افزایش مداوم تقاضا برای محصولات و خدمات سرمایهگذاری مرتبط با ارزهای دیجیتال در میان سرمایهگذاران، بر تردید خود غلبه کرد. اقدامی که این بانک در همین راستا انجام دادهاست، معامله دو ابزار مالی مشتقه مربوط به بیتکوین است. گلدمن ساکس همچنین بهتازگی پلتفرمی برای اطلاعرسانی اخبار و قیمتهای ارزهای دیجیتال راهاندازی کرده است.اما این بانک، اتریوم رابهعنوان چارچوب اصلی امورمالی غیرمتمرکز میشناسد.
تلاش طلا برای شکستن مقاومت پیشرو
فلز زرد بازار روز سهشنبه را ابتدا با ریزش شروع کرد اما در ادامه با نوسانی ۲۰ دلاری به قیمت هزار و ۸۹۷ دلار در هر اونس هم رسید و بعد از آن در قیمتهای پایینتر در حال نوسان بود و ساعت ۲۰ بهوقت تهران قیمت آن به ۱۸۹۴ دلار رسید. طی تقریبا هفت روز گذشته، طلا در تلاش برای پشتسر گذاشتن این مقاومت بوده که ناموفق بودهاست. اما نیروها و رویدادهایی که موجب رشد اخیر طلا شدهاند، همچنان نیز فعالاند. دو نیروی اصلی ضعف دلار و ضعف دادهها نشاندهنده افزایش تورم است. این دو عامل بازده خزانهداری را بسیار تحت تأثیر قرار میدهند و به نوبه خود بازده خزانهداری روی احساس صعودی یا نزولی بودن طلا تأثیر میگذارد.
یک کارشناس اقتصادی معتقد است بازار رمز ارز بیش از آنکه بازاری برای دور زدن تحریمها باشد، بستری برای خروج ارز بوده چرا که از طریق آن به راحتی ریال تبدیل به دلار میشود.
به گزارش «ایبِنا» خرید و فروش ارزهای دیجیتال، امروزه در جهان تبدیل به یک روند مرسوم و عادی شده و افراد بسیاری علاقهمند به حضور در این بازارها هستند. سرمایهگذاران در بازار رمزارزها اگرچه در مقاطعی با رشد هیجانانگیز قیمتی در این بازار روبهرو میشوند، اما با این حال نوسانات شدید این نوع بازارها و همچنین عدم چارچوبهای قانونی در داخل و خارج از کشور در حوزه رمزارزها چالشهای مهمی هستند که آنان را در این بازار همواره با احساس نگرانی روبهرو میکند. این مسائل در کنار تمرکز کلاهبرداران بر جذب نقدینگی سرمایهگذاران با پیشنهادهایی نظیر مشارکت در استخراج، معامله رمزارز و عرضه اولیه سکه، فضای پرالتهابی را رقم زده که از یک طرف ساماندهی و نظارت مناسب و از طرف دیگر آگاهیبخشی و آموزش درست را طلب میکند.
حسین محمودیاصل، کارشناس ارشد اقتصادی درباره بازار پرالتهاب رمزارز گفت: متاسفانه بازار رمزارزها به بازار رمزکالا تبدیل شده است. رمز ارزها قرار بود نقش پول را بهعنوان یک پول مجازی و دیجیتال بازی کنند اما اتفاقی که الان رقم خورده آن است که به جای آنکه این پولها وسیله نقل و انتقال مالی باشند و با آنها کالاهای مختلف مورد معامله قرار بگیرند؛ خود این رمزارزها در حال معاملهشدن هستند و حجم بازار نسبتا بزرگی را نیز ایجاد کردهاند.
وی به ارائه آماری از این بازار پرداخت و گفت: رمزارزها در حدود ۲تریلیون دلار حجم بازار دارند و حجم معاملات آنها حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد دلار است که این امر نشان میدهد روزانه حدود یکچهارم آنها معامله میشود.
این کارشناس اقتصادی اذعان کرد: این نوع پولها نه تنها پشتوانه مالی ندارند، بلکه هیچ کشوری نیز آنها را به رسمیت نمیشناسد و حتی در برخی کشورها برای آن ممنوعیت ایجاد کردهاند که یکی از دلایل آن، بحث پولشویی است. وی افزود: اگرچه در سایتهای ایرانی احراز هویت وجود دارد، اما در سایتهای بینالمللی این احراز صورت نمیگیرد و هیچ گونه رصدی نیز انجام نمیشود. بنابراین بحث پولشویی و کمک به تروریسم و … در آن مطرح است.
دور زدن تحریمها با استفاده از رمزارزها بهانه است
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: البته در کشور ما برخی از افراد از موافقان بازار رمزارزها هستند و تبلیغات گستردهای نیز در جهت رواج آن انجام میدهند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا حضور در بازار رمزارز به دور زدن تحریمها کمکی میکند، گفت: از قول پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، روزانه ۳ تا ۵ هزار میلیارد تومان معاملات رمزارز در صرافیهای ایرانی انجام میشود، اما آیا ما روزانه به میزان همین مبلغ تحریمها را دور میزنیم؟ پاسخ منفی است چرا که این معاملات، شخصی محسوب میشود.
محمودیاصل توضیح داد: شما وقتی از این رمزارزها بهعنوان عامل نقل و انتقال استفاده میکنید و به یک فرد خارجی بیتکوین یا هر کوین دیگری را میدهید زمانی که در نهایت این کوین میخواهد تبدیل به یک دارایی در کشور مقصد شود تا مورد استفاده قرار گیرد، در کشور فرد گیرنده در سامانههای شفافیت سوال خواهد شد که این پول از کجا آمدهاست؟ بنابراین اینگونه نیست که ما تصور کنیم بهراحتی امکان دور زدن تحریمها در این بستر فراهم میشود. بهنظر من دور زدن تحریمها بهانه است.
این کارشناس اقتصادی افزود: ما از سال ۹۶ تحریم هستیم و در این مدت رمزارزها هم روی کار آمده بودند اما چرا نتوانستیم نفت خود را به فروش برسانیم؟ اگرچه گفته شد کشتیرانی و بیمه تحریم بودهاند اما با این حال تحریم اصلی به نقل و انتقال مالی مربوط میشد، ولی چرا ما نتوانستیم از طریق بازار رمزارز کاری پیش ببریم؟
محمودیاصل اعلام کرد: بازار رمزارز بیش از آنکه بازاری برای دورزدن تحریمها باشد؛ بستری برای خروج ارز بوده چرا که از طریق آن بهراحتی ریال تبدیل به دلار میشود. بهنظر من آمار بالای خرید مسکن در ترکیه که ایرانیها رتبه اول را در آن دارند نیز به همین علت است.
رواج رمزارز ملی با پشتوانه پول ملی قابل پذیرش است
محمودیاصل با ذکر مثالی به «ایبِنا» گفت: در برخی کشورها همچون چین با وجود آنکه حجم دارایی رمزارزی بسیار بالایی دارند و به نوعی مرکز تولید و استخراج رمزارزها هم محسوب میشوند و حتی با اینکه این نوع ارزهای دیجیتال را بهعنوان راهی برای مقابله با دلار قرار داده بودند، با همه این احوال آن را به رسمیت نشناختند.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: بانکهای مرکزی دنیا بیشتر به دنبال ارزیابی این بستر هستند و شاید در آینده بستر نقلوانتقال مالی نیز همین بستر بلاکچین شود، اما اینکه این رمزارزها بهعنوان عامل نقل و انتقال باشند بعید بهنظر میرسد.
وی درخصوص رواج رمزارز ملی در کشورهای مختلف گفت: ممکن است کشورهای مختلف رمرارز ملی خود را تولید کنند و پول ملی خود را با پشتوانه بهعنوان رمزارز قرار دهند، در این صورت قابل پذیرش خواهد بود که هر کشور پول ملی کشور خود را در بستر بلاکچین قرار دهد.
محمودیاصل اظهار کرد: هیچ کس هیچ پول یا کالایی را دادوستد نمیکند مگر اینکه ثباتی وجود داشتهباشد. در کشور ما چرا قیمت دلار در مقاطعی به این اندازه بالا رفت؟ چون مردم پول خود را به دلار تبدیل میکردند تا از نوسانات مالی آسوده باشند و ارزش پول آنها حفظ شود. اما آیا در این شرایط بهنظر عقلانی است که مردم پول خود را به رمزارزهایی تبدیل کنند که دائما در حال نوسان هستند؟
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: پولهای ملی اکثریت کشورها نوسانات ۳ درصدی در سال را تجربه میکنند، در حالی که سرمایهگذاران در بازار ارزهای دیجیتال ریسک بسیار بالایی را متحمل میشوند.
وی در ادامه در خصوص ورود به این بازار به مردم هشدار داد و گفت: توصیه من به مردم آن است که بدانند رمزارزها هیچ قاعده و بنیادی ندارند و به هیچ وجه با بورس کشور ما قابل مقایسه نیستند. در بورس شرکتهایی حضور دارند که دارای تولید و درآمد و بنیاد هستند، اما بحث رمزارز تنها تکنیکال است که آن هم به معنای احتمال و پیشبینی است.
معاون واحد بازارهای پولی و سرمایه صندوق بینالمللی پول عقیده دارد دنیا همین حالا هم بیش از یک ارز ذخیره دارد که ثبات مالی آن را بالا میبرد؛ ولی ارزهای دیجیتال هنوز تا تبدیل شدن به ارز ذخیره راه زیادی دارند. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از کوین دسک، توماسو مانچینی گریفولی، معاون واحد بازارهای پولی و سرمایه صندوق بینالمللی پول عقیده دارد دنیا با بیش از یک ارز ذخیره باثباتتر خواهد بود. او در کنفرانس سالانه کوین دسک که متخصصان و تاثیرگذاران ارز مجازی و صنعت مالی دنیا را گردهم میآورد با این سوال مواجه شد که آیا ارز دیجیتال بانک مرکزی چین میتواند تهدیدی برای سلطه دلار بهعنوان ارز ذخیره دنیا باشد.
مانچینی در پاسخ به این سوال گفت: «بهنظر من، این مورد به دلار آمریکا مربوط نمیشود. این بحث وجود دارد که دنیا با وجود چندین ارز ذخیره، ثبات مالی بیشتری خواهد داشت. بنابراین از نظر بینالمللی وجود بیش از یک ارز ذخیره اتفاق خوبی برای صنعت مالی دنیاست.» او اضافه کرد: دنیا همین حالا هم بیش از یک ارز ذخیره دارد؛ دلار، یورو و ین ژاپن. مدیرعامل بانک تسویه بینالملل در ماه مارس گفت چین با انتشار ارز دیجیتال بانک مرکزی خود هیچ برتریای نسبت به دلار آمریکا نخواهد داشت. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو آمریکا، یک ماه بعد اظهار کرد: شتاب چین برای راهاندازی یوآن دیجیتال، دلار را وارد یک رقابت بر سر ارزهای مجازی نمیکند. مانچینی همچنین گفت سرمایههای مجازی هنوز آنقدر بزرگ نشدهاند که باعث به خطر افتادن ثبات مالی شوند. او عقیده دارد با وجود اینکه ارزهای مجازی طی دوره کوتاهی ایجاد میشوند، ولی این لزوما آنها را تبدیل به کاندیداهای خوبی بهعنوان ارز ذخیره دنیا نمیکند. ارز ذخیره دنیا باید یک ارزش نسبتا ثابت داشته باشد؛ ولی سرمایههای دیجیتال بسیار بیثبات هستند و بیشتر به منابعی برای سرمایهگذاری شبیهاند تا پول.
جریان ورود نقدینگی به بازار آتی بورس کالا مثبت ارزیابی میشود. به طوری که تعداد موقعیتهای باز تعهدی خرید و فروشی که طی روز گذشته به این بازار اضافه شده، افزایش داشته است. با توجه به تعدیل انتظارات کاهشی در بازار ابزارهای طلایی بورس کالا که روز گذشته به آن اشاره کردیم، خوش بینی به دورنمای وضعیت معاملات در بازارهای مالی و مشتقه بورس کالا افزایش یافته است که باتوجه به افزایش حجم معاملات پس از یک دوره نزولی از افت حجم و ارزش معاملات در کنار تضعیف قیمتها، پتانسیل تغییر فاز این بازارها به صورت کلی ایجاد شده است.
اینکه جریان غالب در بازار ابزارهای مالی بورس کالا به نقطه عطف خود رسیده یا خیر، مطلبی است که در روزهای آینده میتوان از روند عمومی معاملات استنباط کرد. آن هم در شرایطی که تکانه مثبت جدیدی در بورس اوراق بهادار نیز تجربه شده است. بنابراین امکانپذیری تغییر فاز بسیاری از بازارها ایجاد شده، اما در این خصوص نمیتوان با قطعیت اظهار نظر کرد. شاید هفته آینده بتوانیم از روند معاملات به پاسخ این سوال دست یابیم.
آیا نقره پتانسیل صدرنشینی بازار آتی را دارد؟
نزدیک به 3 ماه است که بازار آتی بورس کالا مهمان قراردادهای نقره است. با ورود این محصول آن هم به عنوان دارایی سرمایهای، این انتظار وجود دارد که فشار معاملاتی روی محصول زعفران به عنوان پرحجمترین محصول این بازار کاسته شود. اگرچه هنوز هم حجم دادوستدهای نقره پایین است، اما عموم کارشناسان حوزه آتی، چشماندازهای مثبتی برای آینده این محصول متصور هستند. معاملات آتی نقره در حالی در بازار آتی بورس کالای ایران انجام میشود که دارایی پایهای به شکل گواهی سپرده، همچون سایر محصولات کشاورزی برای آن تعریف نشده و همچون کالایی سرمایهای است که قیمت تسویه در روز سررسید آن معادل حاصل ضرب بهای هر گرم نقره در بازار جهانی در میانگین نرخ خرید و فروش دلار سنا است. این فرمول کشف نرخ برای نقره زمینه افزایش جذابیت این محصول در بازار آتی به شمار میرود. زیرا علاوه بر آنکه نقره به عنوان فلزی گرانبها قابل معرفی است، کاربرد صنعتی نیز دارد و میتواند در صنعت مورد استفاده قرار گیرد. اینکه بورس کالای ایران با چنین فرمولی امکان معاملات آتی را برای نقره فراهم کرده است، میتواند دورنمای مثبتی را برای ورود سایر داراییهای سرمایهای به این بازار ترسیم کند. همانطور که از اواخر سال گذشته زمزمههایی برای ورود چند محصول از گروه فرآوردههای نفتی و بازگشت آتی طلا به شکل واحدهای صندوق طلای قابل معامله در بورس کالا ایجاد شده، حکایت از توسعه و تعمیق این بازار در سال جاری دارد و به نظر میرسد در آیندهای نزدیک شاهد رینگ بندی محصولات بازار آتی بورس کالا همچون بازار فیزیکی آن باشیم.
بازار مشتقه زعفران نگین
زعفران نگین که در حال حاضر سه سررسید فعال بر تابلوی آتی بورس کالای ایران دارد، در جریان معاملات روز گذشته، با افزایش3 هزار موقعیت باز برای دادوستد این محصول همراه شد که ثمره آن 2میلیارد و 400 میلیون تومان نقدینگی در این بازار است. در حال حاضر نرخ دارایی پایه گواهی سپرده زعفران در بازه 11 هزار و 900 تا 12 هزار و 100 تومانی نوسان میکند. در حالی که نزدیکترین سررسید آتی زعفران نگین که 27 تیرماه است، در دادوستدهای روز سهشنبه خود با نرخ پایانی 13 هزار و 80 تومانی و در آخرین سررسید آتی یعنی 23 آبان، با نرخ 14 هزار و 720 تومانی معامله میشود. از این رو نرخ آتی زعفران نگین بالاتر از قیمت دارایی پایه نوسان میکند که به معنی بالاتر بودن نرخ آتی از قیمت دارایی پایه است که نشان دهنده وضعیت کونتانگو یا فورواردیشن بازار آتی زعفران نگین است. پرحجمترین سررسید زعفران نگین، مربوط به سررسید شهریور ماه است که به تعداد هفت هزار و 741 قرارداد مورد دادوستد قرار گرفت. وجه تضمین کلیه نمادهای فعال این محصول 400 هزار تومان تعیین شده است.
متعادل شدن نرخ تسویه تنها دارایی سرمایهای بازار آتی بورس کالا
در حال حاضر دو قرارداد نقره در تابلوی آتی بورس کالای ایران قابل معامله است که وجه تضمین هر قرارداد به ازای هر 100 گرم نقره، به میزان 350 هزار تومان در نظر گرفته شده است. البته وجه تضمین اولیه این قراردادها در ابتدا 245 هزار تومان بوده که به دلیل نوسانات قیمتی بازار، بورس کالا اقدام به افزایش آن کرده است و مبلغی را که طبق فرمولی مشخص از سوی بورس کالای ایران محاسبه میشود، به وجه تضمین اولیه اضافه کرده است. از این رو لازم است معاملهگران بازار آتی برای گرفتن تعهد خرید یا فروش در این بازار به ازای هر قرارداد، مبلغی به میزان 350 هزار تومان را در حساب تحت اختیار بورس کالا واریز کنند، تا امکان معامله داشته باشند. دو نماد SILKH00 و SILMOOO به ترتیب با قیمت تسویه 19 هزار و 610 و 20 هزار و 50 تومانی در روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش مورد معامله قرار گرفتند.
از آنجا که نقره به عنوان کالایی سرمایهای در تابلوی معاملات آتی بورس کالا وارد شده است، میتوان از روی رفتار معاملهگران این بازار به طور نسبی به ذهنیت آنها نسبت به انتظارات تورمی بازارهای موازی نظیر ارز پی برد. بدیهی است که ارزش فعلی هر گرم نقره در بازار آتی طبق فرمول قیمت تسویه آن محاسبه شود. در معاملات اواسط روز گذشته، بهای هر گرم نقره در بازار جهانی 89/ 0 دلار به ثبت رسید که حکایت از افت محدود 47/ 0 درصدی داشت. اگر بخواهیم قیمت واقعی روز گذشته را مبتنی بر متغیرهای اصلی محاسبه کنیم، به عدد 19 هزار و 669 تومان خواهیم رسید. یعنی ارزش فعلی هر گرم نقره به میزان 19 هزار و 669 تومان است که در مقایسه با آخرین قیمت آتی سررسید خرداد ماه، 59 تومان بالاتر است و سررسید آتی مردادماه بالاتر از قیمت تسویه فعلی در حال معامله است. اینکه دورنمای بهای ارز در بازار داخلی مبهم است و نوسانهای مکرر و غیرقطعی در پیش گرفته است، دلیل اصلی افت و خیزهای نرخ تسویه قراردادهای آتی نقره به شمار میرود. زیرا معاملهگران این بازار تحت تاثیر اهرم اصلی این بازار یعنی بهای ارز قرار دارند و به محض تغییر آن سعی میکنند، معاملات خود را همسو با تکانههای ارزی تعدیل کنند. با توجه به صعود بهای آزاد ارز به کانال 23 هزار و 190 تومانی در ابتدای معاملات روز گذشته، ذهنیت کاهشی معاملهگران این بازار نیز تضعیف شد. از این رو معامله قراردادهای آتی نقره که برای مدت زیادی به صورت بکواردیشن (سررسید قرارداد آتی در قیمتی پایینتر از نرخ واقعی فعلی) مورد دادوستد قرار میگرفت، تا حد زیادی از این فاصله کاسته شد و میل به همگرایی این دو نرخ به یکدیگر پدیدار شد. اینکه تا چه زمانی این فرضیه معتبر باشد، هنوز مشخص نیست و به شدت به نوسان بهای ارز در بازار آزاد گره خورده است. برآیند ورود نقدینگی از مسیر قراردادهای آتی نقره در معاملات روز گذشته، مثبت ارزیابی میشود. زیرا موقعیتهای باز در هر دو سررسید فعال نقره افزایش داشته است و به میزان 8میلیارد و 537 میلیون تومان نقدینگی به واسطه دادوستد این محصول به بورس کالای ایران وارد شده است.
پژوهشکده پولی و بانکی در گزارش جدید خود به الزامات تشکیل بازار آتی ارز بهمنظور پوشش دادن ریسک نرخ ارز در ایران پرداخته و در این گزارش، بورس کالای ایران با توجه به تجربه و چارچوب مقرراتی مشخص در مورد تشکیل بازار مشتقات روی سایر داراییهای پایه (مانند سکه بهار آزادی یا زعفران) بهعنوان بستر تشکیل بازار رسمی معاملات آتی ارز معرفی شده است. در این گزارش آمده است: به نظر میرسد زیرساختهای راهاندازی بازار آتی ارز تا حدی در بورس کالا فراهم باشد و در صورت هماهنگی میان بانک مرکزی و ارکان بازار سرمایه میتوان امید داشت که معاملات آتی ارز از این طریق به شکل شفافتر عملیاتی شود.
روز گذشته ارزش پرتفوی بورسی سهام عدالت رشدی ۵۹/ ۱ درصدی را تجربه کرد و از قیمت ۸ میلیون و ۴۷۵ هزار تومان به ۸ میلیون و ۶۱۰هزار تومان رسید. این افزایش قیمت بعد از کاهشی ۶درصدی رخ داد که طی سه روز ابتدایی هفته جاری سهام عدالت را از کانال ۹ میلیون تومانی به نیمه پایین کانال ۸ میلیون تومان کشاند. با این وجود بخت با این دارایی عمومی یار بود که در روز گذشته رشدی بالاتر از شاخص کل بازار بهدست آورد. نماگر بورس در روز گذشته حدود ۹/ ۰ درصد افزایش یافت، اما از آنجا که همه شرکتهای بورسی سهام عدالت در گروههای «استخراج کانههای فلزی»، «خودرو و ساخت قطعات» و «مخابرات» و همین طور بسیاری از نمادهای گروه شیمیایی و پالایشی روزی مثبت را از سرگذراند، این مجموعه دارایی به یکی از سبدهای امیدوارکننده بازار دیروز تبدیل شد.
با ادامه مذاکرات هستهای میان ایران و طرفهای بینالمللی خود بر سر بازیابی توافق هستهای و لغو تحریمها علیه ایران، اساندپی گلوبال پلتس در گزارشی به نقل از شرکت اطلاعات بازار کپلر میگوید که ایران میزان نفت انبار شده خود در نفتکشها و روی آب را به ۳۲ میلیون بشکه رسانده است که این رقم در ابتدای ماه مه ۳۴ میلیون بشکه بوده یعنی بالاترین میزان انبار نفت روی آب توسط ایران در ۱۳ ماه اخیر. البته این گزارش عنوان میکند که تنها دلیل چنین اقدامی از سوی ایران آمادگی بیشتر برای عرضه سریعتر نفت خود در بازارهای بینالمللی رسمی نیست، بلکه بخشی از آن نیز به افزایش فروش کنونی طلای سیاه از سوی تهران مرتبط است.
آمادگی ایران برای فروش سریع نفت
با توجه به استقرار این نفتکشها در نزدیکی سواحل ایران و همچنین سواحل کشورهایی مانند مالزی و اندونزی، به نظر میرسد که این تانکرها در پروسه دور زدن تحریم نیز مشارکت میکنند و در این نقاط با انجام روش انتقال نفت کشتی به کشتی، به عرضه نفت ایران کمک میکنند. از سوی دیگر بازار با تعدیل انتظارات درباره بازگشت زودهنگام جریان نفت ایران روبهرو شده است که بدبینیها در این باره منجر به افزایش قیمت نفت خام در روزهای جمعه و دوشنبه شد. همچنین کامرز بانک آلمان و بانکهای والاستریتی گلدمن ساکس و سیتیگروپ طی چند روز اخیر در گزارشها و یادداشتهای خود تردیدهایی را درباره بازگشت سریع و کامل نفت ایران به بازار رسمی مطرح کردهاند. روند بازار در روزهای اخیر به طور کل نشان داده است که بازار نفت به دقت جریان مذاکرات وین را در نظر دارد و تاثیر زیادی از آن میپذیرد.
ایران ذخیرهسازی شناور خود را افزایش داده است
اساندپی گلوبال پلتس (S&P Global Platts) به نقل از منابع بازرگانی و حمل و نقل میگوید که ایران شروع به ذخیرهسازی نفت خام خود بر روی آب کرده است. این منابع روز ۲۴ ماه مه به پلتس گفتند احتمال دستیابی به توافق هستهای وجود دارد و این کار به ایران امکان میدهد تا هر چه سریعتر سهم بازار نفت از دست رفته خود را باز پس بگیرد. به نظر میرسد در حالی که تیم مذاکرهکننده ایران این هفته در پنجمین دور مذاکرات ایران به صورت مستقیم با قدرتهای بینالمللی و به صورت غیرمستقیم با ایالات متحده به مذاکرات خود ادامه میدهد، در صنعت نفت ایران افزایش تولید و صادرات کلید خورده است. بر اساس گزارشهای منتشر شده به نظر میرسد میزان نفتی که به صورت شناور انبار شده، از اواسط ژانویه و با روی کار آمدن جو بایدن تاکنون بیش از دو برابر شده است. بر اساس برآوردهای شرکت اطلاعات بازار کپلر (Kpler)، نفتکشهای ایرانی در روز ۲۴ ماه مه حدود ۳۲ میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی را در سطح دریا نگهداری میکردند. کپلر میگوید که ایران در روز ۳ ماه مه ۳۴ میلیون بشکه نفت خام روی آب انبار کرده بوده که بالاترین میزان آن در ۱۳ ماه اخیر بوده است. طبق برآورد مستقل اساندپی گلوبال پلتس، در اواسط سال ۲۰۱۹ به علت بازگشت تحریمهای ایالات متحده وکمبود خریدار، ایران با ۶۰ میلیون بشکه ذخیرهسازی کرده روی آب بالاترین رقم خود در این زمینه را ثبت کرده است.
گزارش جدید کپلر در حالی منتشر میشود که صادرات ایران در ماههای اخیر دوباره افزایش یافته و به گفته منابع بازار، چین به عنوان خریدار ویژه نفت ایران اشتیاق زیادی به نفت پرتخفیف ایران نشان داده است.
ذخایر تانکرهای ایران روی آب شامل نفت خام و میعانات گازی است و گریدهای صادراتی اصلی ایران مانند نفت سبک و سنگین ایران، گرید مخلوط فروزان، سروش و میعانات گازی پارس جنوبی بخش عمده این ذخایر را تشکیل دادهاند. پلتس مدعی شده است که این نفتکشها در خاورمیانه و آسیا پراکندهاند و بیشتر آنها در سواحل ایران، مالزی، چین، اندونزی و امارات شناور هستند. همچنین این گزارش عنوان میکند که ایران برای فروش نفت خود در بنادر خلیج فارس و مناطقی از جنوب شرق آسیا و در اطراف اندونزی و مالزی از روش انتقال کشتی به کشتی برای فروش نفت خود استفاده میکند. در طی این روند ایران با استفاده از کشتیهای سوخترسان، نفت خود را به این مناطق حمل کرده و سپس آن را به کشتیهای کوچکتری منتقل میکند که در آنها از ایران به عنوان مبدأ نام برده نشده است. ایران تحت تحریمهای قبلی غرب در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ و تحریمهای کنونی که از ۲۰۱۸ علیه صنعت نفتش پا گرفتند، همواره برای ذخیرهسازی به روش ذخیرهسازی شناور تکیه کرده است.
بازار جهانی طلای سیاه منتظر نتیجه مذاکرات هستهای
با وجود امیدواریهای فراوانی که برای لغو تحریمها و بازگشت جریان نفت ایران به بازارهای رسمی وجود دارد، بازار نفت طی جلسات اخیر معاملاتی خود تغییر مسیر داده و به نظر میرسد معاملهگران و دیگر بازیگران بازار، چندان به بازگشت سریع نفت ایران خوشبین نیستند. در واقع قیمت شاخصهای بینالمللی نفت خام در روز سهشنبه با اندکی عقبنشینی قیمتی مواجه شد اما کماکان در نزدیکی اوج هفتگی خود
قرار دارد. طی دو جلسه پیشین معاملاتی یعنی در روزهای دوشنبه و جمعه مجموعا بهای شاخص نفتی وستتگزاس اینترمدییت بیش از ۶ درصد افزایش یافت و به بالای ۶۶ دلار در هر بشکه رسید. دلیل این افزایش قیمت که شامل شاخص نفتی برنت هم شد، تعدیل انتظارات سرمایهگذاران درباره بازگشت زودهنگام طلای سیاه ایران به بازارهای بینالمللی بود.
طی روزهای اخیر بازار نفت همواره تحت تاثیر احتمال بازگشت عرضه ایران نوسان قیمتی داشته که در ابتدا روندی کاهشی داشت و در دو جلسه گذشته معاملات بازار نفت تغییر فاز داد و با تعدیل انتظارات روندی افزایشی در پیش گرفت. به هر روی مذاکرات ایران با قدرتهای بینالمللی کماکان ادامه دارد و خوشبینیهایی نیز کماکان به چشم میآید، اما اظهارات اخیر مقامات ارشد ایران از یکسو و آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده از سوی دیگر به تردیدها دامن زدند. به نظر میرسد کماکان اختلافات میان طرفین پابرجاست و شاید روند مذاکرات طولانیتر از آنچه تصور میشد، به پیش رود.
بدبینی بانکهای بزرگ به بازگشت زودهنگام عرضه ایران
کامرز بانک آلمان (Commerzbank) در یادداشت اخیر خود عنوان کرده است: «به نظر میرسد که بازار دیگر انتظار ندارد که توافق هستهای میان ایران و ایالات متحده در آیندهای نزدیک به دست بیاید یا صادرات نفت ایران بهسرعت به بازار برگردد.» پیشتر بانکهای گلدمنساکس و سیتیگروپ نیز نسبت به بازگشت زودهنگام جریان نفت ایران ابراز تردید کرده بودند. بلومبرگ نیز گزارش کرده است که با احتمال عرضه بیشتر نفت خام از سوی ایران تخفیف شاخص نفتی WTI آمریکا نسبت به شاخص برنت شدیدا کاهش یافته و فاصله قیمتی این دو شاخص به کمترین میزان خود از ماه نوامبر تاکنون رسیده است. با این حال پدیده وارونگی نیز در همین شرایط خود را نشان داده و بهای قراردادهای نزدیک شاخص نفتی وستتگزاس در قراردادهای نزدیکتر، از بهای قراردادهای دورتر پیشی گرفته است که سیگنالی از احتمال افزایش عرضه نفت در ماههای دورتر در بازار نفت خام است. قیمت شاخص نفتی وست تگزاس اینترمدییت تا لحظه تنظیم این گزارش در ساعت ۱۶ روز سهشنبه به وقت تهران، با اندکی کاهش نسبت به روز پیش به ۶۰/ ۶۵ دلار رسیده است که نمایانگر عقبنشینی ۴۵ سنتی این شاخص نسبت به روز پیشین خود است. همچنین هر بشکه نفت خام برنت نیز تنها با ۱۸ سنت کاهش نسبت به روز قبل به قیمت ۲۸/ ۶۸ دلار معامله شد که نشانگر عقبنشینی تنها ۲۵/ ۰ درصدی این شاخص است.
اطلاعیه عرضه اولیه سهام شرکت صنعت غذایی کورش(غکورش): به اطلاع کلیه فعالان محترم بازار سرمایه می رساند،پیرواطلاعیه شماره 181/89782 مورخ 1400/03/02 امروز چهارشنبه مورخ 1400/03/05 تعداد 240 میلیون سهم معادل 8 درصد(168 میلیون سهم جهت عرضه به عموم و تعداد 72 میلیون سهم نیز صرفا به صندوق های سرمایه گذاری)از سهام شرکت صنعت غذایی کورش به عنوان پانصدو چهل و ششمین شرکت پذیرفته شده برای اولین بار پس از پذیرش و درج نام شرکت در فهرست شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بخش “محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر” ، گروه”تولید روغن های حیوانی و نباتی و طبقه”تولید روغن ها چربی های گیاهی و حیوانی” در فهرست نرخهای بازار دوم و در نماد “غکورش” به شیوه ثبت سفارش جهت کشف قیمت عرضه خواهد شد.همچنین توجه به موارد زیر ضروریست:
1- دوره ثبت سفارش از ساعت 10:30الی 12:30 می باشد. امکان اصلاح و یا حذف سفارش در این مدت امکانپذیر می باشد.
2- سهمیه در نظر گرفته شده برای هر کد حقیقی و حقوقی حداکثر 00 سهم می باشد. هر کد معاملاتی تنها مجاز به ارسال یک سفارش می باشد.
3-ورود سفارش صرفاً با کد معاملاتی و در دوره زمانی اعلام شده و به قیمت محدود در دامنه قیمتی تعیین شده ( کف قیمت 28500 و سقف قیمت 29950 ریال می باشد) ، جهت ثبت سفارش امکانپذیر می باشد و ورود سفارش بصورت گروهی مجاز نمی باشد. کلیه مشتریان بر خط نیز می توانند با توجه به شرایط ذکر شده فوق نسبت به ورود سفارش اقدام نمایند.
4- پس از اتمام دوره ثبت سفارش، کشف قیمت با توجه به وضعیت سفارشات ثبت شده در دوره ثبت سفارش و مطابق با مفاد مندرج در ماده 17 دستورالعمل پذیره نویسی و عرضه اولیه اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران ایران مصوب 1395/10/14 خواهد بود.
5- لازم به ذکر است صندوق های سرمایه گذاری می توانند در روز شنبه مورخ 1400/03/08 براساس ساز و کار عملیاتی و سهمیه ای که متعاقبا اعلام خواهد شد نسبت به ورود سفارش خرید سهمیه در نظر گرفته شده برای هر صندوق اقدام نمایند.همچنین ریداران عرضه اولیه در نماد غکورش به تعداد تخصیص داده شده در روز عرضه اولیه دارای اختیار فروش تبعی این سهام مطابق با موضوع اطلاعیه شماره 181/89782 مورخ 1400/03/02خواهند بود.مدیریت عملیات بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران
«طبیعی است که سهامداران تمایل بیشتری برای سرمایهگذاری در سهام شرکتهایی را داشته باشند که معاملات آنها در بسترهای شفاف مانند بورس کالا انجام میشود تا اینکه بخواهند در شرکتی سرمایهگذاری کنند که ندانند محصولاتش را به کجا میفروشد و فعالیتهای خود را در چه فضایی انجام میدهد.»
معاون اقتصادی شرکت سرمایهگذاری پارسیان در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، با مثبت قلمداد کردن افزایش ورود محصولات شرکتهای کالایی مانند شرکتهای حوزه معدن به بورس کالا، بیان کرد: شفاف سازی که در پی این روند اتفاق می افتد، تقریبا همه فعالان این حوزه را خوشحال میکند، زیرا در چنین شرایطی فعالیت ها در فضایی تاریک و کورکورانه انجام نمی شود. امیدوارم ورود شرکتهای کالا محور به بورس کالا مستمر و ادامه دار باشد و در این مسیر از حمایت حاکمیت، دولت و نهادهای بالادستی نیز بیبهره نباشیم.
بهرنگ بنایی اضافه کرد: در ورود محصولات به بورس کالا، این بازار است که براساس تقاضا و رقابتی که ایجاد میشود، قیمت واقعی محصولات را کشف می کند. به طور مثال، در عرضه اخیر آهن اسفنجی، رقابت خوبی شکل گرفت به طوریکه قیمت کشف شده خیلی بالاتر از قیمت موجود در بازار آزاد رقم خورد. در نظر داشته باشید که این اتفاق در خصوص شمش فولاد و مقاطع هم رخ داده است.
این کارشناس بازارسرمایه تصریح کرد: همانطور که در بالا اشاره شد، در استمرار ورود کالا ها به بورس کالا، بعد از مدتی زنجیره فولاد، قیمت تعادلی هر کدام از محصولات را فارغ از ضرایب و دستورات موجود، پیدا کرده و به کشف قیمت واقعی می پردازد.
وی تاکید کرد: در نظر داشته باشید با ورود شرکتها به بورس کالا، با توجه به کشف نرخی که انجام می شود سهامداران میتوانند EPS سهام خود را پیشبینی کنند؛ همچنین اگر کسی بخواهد به طور مثال در زنجیره طرح های فولادی قصد فعالیت داشته باشد، برای اطلاع از قیمت دقیق کالا ها می تواند از بورس کالا به عنوان مرجعی مورد اعتماد و موثق بهره ببرند. براین اساس، کارشناسان برای تهیه و بررسی طرح های خود می توانند با مراجعه به سایتهای رسمی بورسی می تواند برای آینده طرح خود به پیش بینی بپردازد یا روند گذشته شرکت و سهام مورد نظر را مورد بررسی قرار دهد.
معاون اقتصادی شرکت سرمایهگذاری پارسیان به شرکتهای بزرگ صنعتی _معدنی توصیه کرد که با حمایت از یکدیگر به تقویت این حوزه بپردازند و افزود: به نظر من این شرکتها در بورس کالا از یکدیگر خرید کنند و در همین بازار به یکدیگر محصولات خود را بفروشند تا در این بازار شاهد فضای رقابتی بهتری باشیم. درست است که بورس کالا رینگی برای رقابت به منظور کشف قیمت است، ولی برای کمک به شفافسازی بیشتر برای محصولات، بهتر است که معاملات نیز در بستر همین بازار انجام شود.
شورای عالی بورس در جلسه عصر دیروز خود، در راستای شفافیت معاملاتی شرکت های کارگزاری و پرسنل آن ها و همچنین استفاده شرکت های کارگزاری از منابع مازاد خود در سرمایه گذاری در اوراق بهادار با پیشنهاد هیات مدیره سازمان مبنی بر حذف محدودیت های معاملاتی شرکت های کارگزاری و پرسنل آن ها موافقت کرد.
محمدحسن ابراهیمی سروعلیا، معاون نظارت بر نهاد های مالی سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان مطلب بالا به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: از سال ۸۵ تا کنون و بر اساس ماده ۳۱ آیین نامه معاملات شرکت بورس اوراق بهادار تهران مصوب شورای عالی بورس، شرکت های کارگزاری، مدیران و پرسنل آن محدودیت هایی در خرید سهام داشتند. به طوری که شرکت های کارگزاری به اندازه سرمایه ثبت و پرداخت شده یا ۷۰ درصد حقوق صاحبان سهام (هر کدام که کمتر بود)، امکان خرید سهام به نام شرکت کارگزاری را داشتند و همچنین مدیران و افراد شاغل در شرکت های کارگزاری نیز صرفا مجاز به خرید سهام تا سقف ۲۵۰ میلیون ریال بودند.
وی ادامه داد: با تصویب شورای عالی بورس و اوراق بهادار شرکت های کارگزاری فاقد مجوز کارگزار/ معامله گری می توانند از طریق سایر شرکت های کارگزاری و با رعایت دستورالعمل الزامات کفایت سرمایه و سایر قوانین و مقررات مرتبط، اوراق بهادار به نام خود معامله کنند.
عضو هیات مدیره سازمان بورس ابراز داشت: همچنین مدیران و پرسنل شرکت های کارگزاری و افراد تحت تکفل آنها نیز با رعایت قوانین و مقررات و با رعایت اصول و قواعد انصاف معاملاتی همچون اجتناب از معامله با اطلاعات نهانی و اجتناب از موارد تعارض منفعت، پیش دستی در انجام معاملات و استفاده از اطلاعات مشتریان، مجاز به انجام معاملات اوراق بهادار به نام خود هستند.
در جلسه معاملاتی دیروز سه شنبه ۴ خرداد ماه در بازار فیزیکی برق بورس انرژی ایران، ۲۴ هزار و ۹۰۰ قرارداد معادل ۴ میلیون و ۱۸۳ هزار و ۲۰۰ کیلووات ساعت برق به ارزش بیش از ۲ میلیارد و ۳۱۹ میلیون ریال توسط شرکت تولید نیروی برق پرند مپنا و شرکت تولید انرژی برق شمس پاسارگاد-نیروگاه سیکل ترکیبی شریعتی برای دوره تحویل هفتگی و روزانه خرداد ۱۴۰۰ عرضه و مورد معامله قرار گرفت.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)؛ در بازار عمده فروشی برق و بازار مصرف کنندگان بزرگ برق (بازار خرده فروشی برق) نمادهای بارپیک روزانه، بارپایه روزانه، میان باری روزانه و کم باری روزانه سوم خرداد ۱۴۰۰ گشایش یافتند.
همچنین در بازار عمده فروشی برق و بازار مصرف کنندگان بزرگ برق (بازار خرده فروشی برق) نمادهای بار پیک روزانه، بار پایه روزانه، میان باری روزانه و کم باری روزانه و نمادهای بار پیک هفتگی، بار پایه هفتگی، میان باری هفتگی و کم باری هفتگی ۸ خرداد ۱۴۰۰ پایان جلسه معاملاتی دیروز متوقف و فرآیند تحویل آن ها آغاز شد.
همچنین دیروز در تابلوی سلف موازی استاندارد برای قراردادهای با سررسید یکسال و بیشتر در بازار مشتقه بورس انرژی ایران، در نماد (سمیعا۰۰۲) ۱۲ هزار و ۶۹۸ قرارداد با ارزشی بالغ بر ۱۶۶ میلیارد و ۱۶۷ میلیون و ۱۷۰ هزار و ۸۲۰ ریال و در نماد (سنفت۰۰۱) ۱۷۲۰ قرارداد با ارزش ۲۰ میلیارد و ۴۹ میلیون ۴۳۸ هزار ریال و در نماد (سنفت۰۰۹) ۴۶۰۰ قرارداد با ارزش ۷۰ میلیارد و ۷۳۰ میلیون و۵۲۰ هزار ریال معامله شد.
لازم به ذکر است در بازار سایر اوراق بهادار قابل معامله بورس انرژی ایران و در تابلوی اوراق گواهی ظرفیت ۲۷۰۰ ورقه گواهی ظرفیت نقدی با ارزش بیش از ۴۹ میلیارد و ۱۱۰ میلیون ریال مورد معامله قرار گرفت.
ارز دیجیتال : در روزهای گذشته سرمایهگذاران دانهدرشت بازار بیت کوین به انباشت داراییهای خود ادامه دادند، اما در فتح دوباره ۴۰,۰۰۰ دلار ناموفق عمل کردند؛ این مسئله باعث شده است تا برخی از معاملهگران نسبت به «جهش گربه مرده» نگران باشند. جهش گربه مرده یک اصطلاح در بازارهای مالی است که به بهبود مختصر در قیمت یک دارایی رو به افول به کار میرود. شایان ذکر است که قیمت فعلی بیت کوین، ۴۰ درصد کمتر از اوج تاریخی این ارز دیجیتال است.
بانک ملت با سرمایه 20.7 هزار میلیارد تومانی به عنوان دومین بانک بزرگ بورسی، گزارش فعالیت دومین ماه دوره مالی منتهی به اسفند 1400 را منتشر کرد.
براین اساس، “وبملت” در دوره اردیبهشت 3.6 هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از تسهیلات اعطایی شناسایی و 2.5 هزار میلیارد تومان سود سپرده گذاری پرداخت کرده که با این حساب در دومین ماه سال 1400 تراز عملیاتی مثبت 1.09 هزار میلیارد تومانی را ثبت کرده است.
این بانک طی دو ماه سال جاری نیز با کسب 7.5 هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از تسهیلات اعطایی و پرداخت 4.7 هزار میلیارد تومان سود سپرده گذاری، قادر به ثبت تراز عملیاتی مثبت 2.8 هزار میلیارد تومانی شده است که نسبت به دوره مشابه قبل 78 و 95 درصد افزایش داشته اند.
شاخص کل بورس سبزپوش شد و با صعود 84 هزار و 600 واحدی در ارتفاع یک میلیون و 110 هزار واحد قرار گرفت.
به گزارش اقتصادنیوز، در شروع معاملات بازار سرمایه شاخص کل بورس سبزپوش شد و با صعود 84 هزار و 600 واحدی در ارتفاع یک میلیون و 110 هزار واحد قرار گرفت. شاخص کل هم وزن نیز با صعود 318 واحدی واحدی 381 هزار و 461 واحد را ثبت کرد.
اثرگذارترین نمادها بر شاخص
فارس، فولاد، فملی بیشترین تأثیر مثبت و نمادهای ونیکی، کاما و حکشتی، بیشترین اثر منفی را بر روند حرکت شاخص گذاشتهاند.
وضعیت نمادها در ابتدای معاملات
در شروع معاملات گروه خودروسازی سبزپوش شد.
عمده نمادهای بانکی سبز پوش به میدان آمدند.وبملت در قیمت ۳۸۸ تومان با جهش بیش از ۱ درصدی همراه است. وتجارت در قیمت ۱۸۹ تومان سبزپوش دنبال میشود. وبصادر حوالی صفر تابلو در قیمت ۱۷۶ تومان در حال معامله است. وپاسار و وپارس در مدار مثبت قرار دارند.
اقبال سهامداران به گروه خودرویی، دو لیدر این گروه را در مدار مثبت قرار داد. هم اکنون خساپا با پیشروی بیش از ۱ درصدی قیمت در محدوده ۱۵۶ تومان داد و ستد میشود. خودرو در مدار مثبت ۲.۲ درصدی در محدوده ۱۷۲ تومان قرار گرفته است. خدیزل و خگستر از دیگر نمادهای پرتقاضای گروه اند.
فلزات نیز با معاملاتی سبز رنگ متعادل اند.فملی, فولاد, ذوب, فخوز, فاسمین,میدکو,هرمز, فسپا و فنوال با گرایشی مثبت متعادل اند.فگستر و فتوسا تازه عرضه شده نیز با افزایش تقاضا داد و ستد می شوند.
محصولات شیمیایی با گرایشی مثبت داد و ستد میشوند. شتوکا و شبصیر نمادهای مورد توجه گروه اند. پترول, آریا, نوری, فارس, شیران, زاگرس, شاراک و شفن مثبت متعادل اند.
فاسمین به صف خرید نشست.
آخرین قیمت ۵۵نماد حداقل سه درصد نسبت به قیمت روز قبل آنها افزایش یافته و ۲۰۴نماد با کاهش بیش از سه درصدی قیمت همراه بودهاند.
نمادهای خودرو، اپال، خساپا، شپنا، فولاد، کاما و وبملت در گروه پرتراکنشترینهای بورس و نمادهای فگستر، فتوسا، وسپهر، کرمان، بپیوند، بگیلان و آریا در گروه پرتراکنشترینهای فرابورس قرار گرفتند.
ارزش کل معاملات خرد بورس و فرابورس نیز در مجموع به حدود ۵۶۰میلیارد تومان رسید. حقیقیها تا ساعت مورد اشاره رقمی در حدود ۳۵میلیارد تومان نقدینگی از بازار خارج کردند.
پایداری صفوف فروش در آخرین روز معاملاتی هفته
صفهای خرید حدود ۴۳۵میلیارد تومان و ارزش کل صفهای فروش پنج هزار و ۴۹۰میلیارد تومان بوده است، بدین ترتیب خالص سفارشات فروشی که در سیستم معاملات ثبت شده به پنج هزار و ۵۵میلیارد تومان میرسد.
تا این ساعت بیشترین عرضه در صفوف فروش وآیند، سمگا و تپکو به چشم میخورد به طوری که فقط برای سهام بانک آینده حدود ۲۹۵میلیارد تومان سفارش فروش وجود دارد. بیشترین تقاضا نیز در صفوف خرید فتوسا، سیتا و فگستر در نوبت انتظار است.
ذوب در دوره اردیبهشت از فروش داخلی و صادراتی تیرآهن، میلگرد، کلاف، فراورده های جانبی، شمش کالایی، ریل و سایر محصولات بالغ بر 2.5 هزار میلیارد تومان درآمد داشته است.
این شرکت فرابورسی در عملکرد دو ماهه بالغ بر 4.9 هزار میلیارد تومان درآمد شناسایی کرده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با رشد 112 درصدی همراه شده است.
همچنین میزان تولید چدن مذاب کوره بلندھا و شمش آماده طی اردیبهشت ماه 243.9 و 203 هزار تن و در دو ماهه برابر با 491.2 و 419.9 هزار تن است.
شرکت صنعت غذایی کورش و آماده عرضه اولیه 8 درصدی سهام برای امروز از افزایش 36 تا 50 درصدی نرخ انواع روغن پالم، سویا و آفتابگردان خبر داد.
براین اساس، کورش منتصر مدیرعامل “غکورش” اعلام کرد: طبق مصوبه اخیر کارگروه تنظیم بازار و سازمان حمایت مقرر شد قیمت مصوب انواع روغن پالم با 36 درصد (نرخ قبلی و جدید به ازای هر کیلوگرم 5500 و 7500 تومان)، روغن سویا با 36 درصد (نرخ قبلی و جدید به ازای هر کیلوگرم 5500 و 7500 تومان)، روغن خام آفتابگردان با 50 درصد (نرخ قبلی و جدید به ازای هر کیلوگرم 6 و 9 هزار تومان) افزایش پیدا کرده است.
لذا پیرو دستورالعمل سازمان حمایت از تاریخ ابلاغ (26.02.1400) دستورالعمل مذکور درخصوص اصلاح نرخ های مصوب محصولات روغن نباتی طبق نرخ های اعلامی در سامانه اطلاع رسانی قیمت کالا و خدمات (www.124.ir) اقدام خواهد شد. تغییرات قیمتی فوق ناشی از افزایش قیمت های جهانی روغن خام بوده و هزینه های تبعی آن نظیر هزینه حمل و نقل است.
قیمت های اعلامی بر اساس واردات با ارز ترجیحی (هر دلار 4220 تومان) محاسبه شده اند. لذا با توجه به تاثیر تغییرات در افزایش قیمت محصولات روغنی و قیمت محصولات تولیدی و اخذ مجوز افزایش نرخ از انجمن صنفی صنایع روغن نباتی، مراتب به اطلاع عموم می رسد.
سرمایه گذاری صبا تامین یک درصد سهام هلدینگ تاپیکو را به مبلغ 786.6 میلیارد تومان خریداری کرد .
براین اساس، “صبا” اعلام کرد: تعداد 814 میلیون سهم تاپیکو معادل یک درصد سهام این هلدینگ را به مبلغ 966 تومان برای هر سهم و جمع مبلغ معامله 786.6 میلیارد تومان خریداری کرده که با تحصیل این سرمایه گذاری، درصد مالکیت سرمایه گذاری صبا تأمین در تاپیکو از 8.13 به 9.13 درصد رسیده است.
بنابراین گزارش، سرمایه گذاری صبا تامین با سرمایه 4.5 هزار میلیارد تومانی در بازار اول معاملات فرابورس حضور دارد و 86.6 درصد سهام آن در اختیار شستا است.
بدون دیدگاه