اخبار روز

دنیای‌اقتصاد : «کاسب‌کار نمی‌خواهد با ریال به تعطیلات برود». این استدلالی است که برخی از فعالان در روزهای اخیر برای افزایش قیمت سکه عنوان کرده‌اند. سکه دیروز در ادامه روند صعودی، به لطف افزایش خرید معامله‌گران با تجربه توانست خود را به بالای مرز ۱۱ میلیون تومانی برساند. ساعت ۳ بعدازظهر سکه در حجم عمده با قیمت ۱۱ میلیون و ۱۰ هزار تومان مورد معامله قرار می‌گرفت که ۲۸۰ هزار تومان بالاتر از روز دوشنبه بود.

به گفته برخی فعالان، بازیگران حرفه ای بازار طلا و سکه دوست ندارند با سرمایه ریالی زیادی به استقبال تعطیلات نوروزی بروند. آنها که پس از اعلام نتایج انتخابات آمریکا، بخش زیادی از سرمایه سکه ای خود را به فروش رسانده بودند، دوست دارند بخشی از سکه‌های فروخته شده را جایگزین کنند. این گروه از معامله‌گران تلاش دارند خود را تا حدی از افزایش احتمالی قیمت سکه در نوروز محافظت کنند. البته به نظر می‌رسد، بالا رفتن انتظارات تورمی نیز در رفتار جدید سکه‌بازان اثرگذار بوده است. با این حال، رشد سکه بدون حمایت دلار و طلای جهانی می‌تواند سست و بی پشتوانه باشد.

رشد قیمت سکه در روز سه شنبه تناسبی با میزان افزایش قیمت دلار و اونس طلا نداشت و همین عامل  موجب شد که فاصله ارزش بازاری سکه با ارزش ذاتی آن تا محدوده ۸ درصدی بالا برود. این در حالی بود که در روز دوشنبه این فاصله حدود ۷ درصد بود. روز گذشته، تا ساعت ۳ بعدازظهر ارزش ذاتی سکه در محدوده ۱۰ میلیون و ۱۷۰ هزار تومان قرار داشت،‌ حال آنکه در بازار آزاد، کسی حاضر نبود زیر مرز ۱۱ میلیون تومانی اقدام به فروش کند.

حباب سکه ۸۰۰ هزار تومان

روز گذشته، دلار توانست در مسیر افزایشی قرار بگیرد. با این حال، میزان افزایش قیمت دلار قابل مقایسه با اندازه رشد سکه نبود. در چهارمین روز هفته، اسکناس آمریکایی با افزایش ۳۲۰ تومانی به بهای ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان رسید. به عبارت دیگر دیروز دلار با رشد حدودا ۳/ ۱ درصدی مواجه شد. این در حالی بود که در بازار موازی، سکه توانست بیش از ۵/ ۲ درصد افزایش قیمت را به ثبت رساند.

تا ساعت ۳ بعدازظهر دیروز در بازار اونس طلا نیز خبری از افزایش قیمت خاصی نبود و طلای جهانی عمدتا بالای محدوده هزار و ۷۳۰ دلاری نوسانات خود را انجام داد. به بیانی دیگر می‌توان گفت که دیروز سکه امامی از سوی دلار و اونس طلا آنچنان حمایت نشد که بالای ۵/ ۲ درصد افزایش قیمت را تجربه کند. عدم هماهنگی رشد سکه با دلار و طلای جهانی موجب شد که حباب فلز گرانبهای داخلی به حدود ۸۰۰ هزار تومان برسد.

خالی کردن در بالاترین قیمت ممکن؟

در حالی که برخی از فعالان باور دارند، سکه‌بازان تمایلی ندارند که با ریال به تعطیلات بروند و به همین دلیل،‌ خریدهای خود را افزایش داده اند، گروه دیگری معتقدند،‌ سکه‌بازان تنها به دنبال فروش دارایی خود در بالاترین قیمت ممکن هستند. از زاویه دید گروه دوم،‌ افزایش بهای سکه در روزهای اخیر تنها به این دلیل بوده است که معامله‌گران بزرگ عرضه خود را محدود کرده اند. این دسته از معامله‌گران تصور می‌کنند که در انتهای سال، به‌صورت سنتی تقاضا برای خرید سکه بالا می‌رود. در نتیجه کمی اقدام به دپوی سکه کرده اند تا به مشتریان سنتی انتهای سال، سکه خود را به بالاترین قیمت ممکن به فروش برسانند. این موضوع در حالی مطرح می‌شود که برخی از فعالان صنف طلا و سکه اخیرا عنوان کرده اند میزان تقاضا برای سکه و طلا در آستانه سال ۱۴۰۰ چندان بالا نبوده است.

تحلیلگران فنی باور دارند،‌ در صورتی که سکه بالای محدوده ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی تثبیت شود، رشد فلز گرانبهای داخلی ادامه خواهد یافت. سکه برای بازگشت به مسیر نزولی نیاز دارد که سطح ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی را از دست بدهد.

خبار روز

قیمت طلا در معاملات روز گذشته بازار جهانی در آستانه آغاز نشست بانک مرکزی آمریکا افزایش ملایمی داشت. به گزارش «ایسنا» بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری با ۱/ ۰ درصد افزایش، به ۱۷۳۴ دلار و ۹۸ سنت رسید.

مارگارت یانگ، استراتژیست شرکت دیلی‌فارکس در این باره گفت: بانک مرکزی آمریکا ممکن است به نگرانی‌ها پیرامون رشد تورم بپردازد و حتی خرید اوراق قرضه را جلو بیندازد تا رشد بازده اوراق قرضه را جبران کند و این امر برای قیمت طلا بسیار مثبت خواهد بود. در مجموع، با در نظر گرفتن خوش‌بینی مربوط به عرضه واکسن‌های کووید-۱۹ و تصویب بسته کمک اقتصادی در آمریکا، احساسات منفی است.  انتظار می‌رود سیاست‌گذاران در نشست هفته جاری کمیته بازار آزاد فدرال پیش‌بینی کنند که اقتصاد آمریکا در سال ۲۰۲۱ سریع‌ترین نرخ رشد چند دهه گذشته را خواهد داشت و افزایش روند واکسیناسیون و بسته کمک اقتصادی ۹/ ۱تریلیون دلاری باعث کاهش بیکاری و رشد تورم می‌شود.

تحلیلگران گروه بانکی ANZ در یادداشتی نوشتند: احیای قوی از پاندمی، نگرانی‌ها را نسبت به افزایش زودتر از موعد نرخ‌های بهره توسط بانک مرکزی آمریکا برانگیخته است. با این حال جرومی پاول، رئیس بانک مرکزی آمریکا و همکارانش کاملا اصرار داشته‌اند که هنوز فاصله زیادی با اشتغال حداکثری وجود دارد که به آنها اجازه می‌دهد صبور باشند.  در این بین، صعود بازارهای سهام آسیایی تحت‌تاثیر خوش‌بینی به احیای اقتصادی سریع‌تر، عاملی است که قیمت طلا را تحت‌فشار قرار خواهد داد.  براساس گزارش رویترز، موجودی طلای «اس پی دی آر گلد تراست» که بزرگ‌ترین صندوق ETF تحت پشتوانه طلا در جهان است، روز دوشنبه ۲/ ۰ درصد کاهش یافت و به ۳۲/ ۱۰۵۰تن رسید.

خبار روز

دنیای‌اقتصاد : در حالی مقامات فدرال رزرو چهارشنبه شب نشست خود را برگزار خواهند کرد که با توجه به بهبود وضعیت اقتصادی و رشد سریع نرخ بهره اوراق، از نظر کارشناسان این نشست از اهمیت بسیار زیادی برخوردار خواهد بود. سرمایه‌گذاران و معامله‌گران در بازار جهانی به دقت صحبت‌های جرومی پاول، رئیس فدرال رزرو را زیر نظر خواهند گرفت. برخی این احتمال را می‌دهند که با توجه به تغییر وضعیت اقتصادی امکان تغییر لحن ملایم فدرال رزرو از شرایط انبساطی وجود خواهد داشت.

هر چند با توجه به اینکه فدرال رزرو بارها اطمینان داده است که این نهاد از وارد کردن شوک به بازارها در شرایط کنونی به شدت پرهیز می‌کند، احتمال تغییر سیاست در این نشست وجود نخواهد داشت. با این وجود هر گونه سیگنالی از سوی پاول مبنی بر زمان پایان برنامه خرید دارایی‌ها و افزایش نرخ بهره از محدوده صفر درصد می‌تواند سبب ایجاد تلاطم در بازارهای مختلف شود. این موضوع به حدی اهمیت دارد که برخی از تحلیلگران احتمال جابه‌جایی شدید بازارها در ماه جاری را می‌دهند و حتی نام آن را نیز انتخاب کرده‌اند؛ جنون مارس.

پاول صریح خواهد بود؟

تحلیلگران بر این باورند که جلسه این هفته فدرال رزرو موجب جابه‌جایی‌های زیادی در بازارها خواهد شد هر چقدر هم مقامات این نهاد به دنبال این پیامد نباشند. با توجه به افزایش نرخ‌های بهره اوراق و همچنین سرعت گرفتن ریکاوری اقتصادی اکنون بسیاری این سوال را دارند که چه زمانی فدرال رزرو سیاست‌های انبساطی را که از سال گذشته آغاز کرده است، تغییر خواهد داد. به احتمال بسیار زیاد جرومی پاول در نشست خبری خود پس از نشست دو روزه فدرال رزرو، با سوالاتی درباره نرخ بهره پایین و همچنین برنامه خرید دارایی‌ها مواجه خواهد شد. البته کارشناسان بر این باورند که به احتمال زیاد پاول در صحبت‌های خود صریح نخواهد بود، اما هر آنچه او بگوید به احتمال زیاد نرخ بهره اوراق به آن واکنش نشان خواهد داد و این موضوع می‌تواند سبب به حرکت درآمدن بازارهای سهام شود. اگر نرخ بازدهی اوراق قرضه افزایش پیدا کند، این افزایش می‌تواند رشد سهام را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین نرخ اوراق قرضه در آمریکا که این روزها به کلیدی‌ترین شاخص بازار تبدیل شده است، از ابتدای سال جاری میلادی سبب کاهش قیمت طلا و دارایی‌های بدون ریسک نیز شده است.

جنون مارس

ریک ریدر، مدیر ارشد فناوری اطلاعات در BlackRock در این باره معتقد است که بازارها خود را با تک‌تک کلماتی که پاول بگوید تطبیق خواهند داد. ریدر در ادامه‌ صحبت‌های خود افزود اگر پاول هر چیزی بگوید بازارها واکنش نشان خواهند داد و اگر هیچ چیزی هم نگوید باز هم احتمال واکنش بازارها وجود دارد. ریدر معتقد است این جلسه بسیار هیجان‌انگیز خواهد بود. چالش اکنون فدرال رزرو تغییر ارتباط خود با بازارها در مورد سیاست‌های این نهاد است. به همین دلیل سرمایه‌گذاران تمام جملات پاول را تجزیه و تحلیل خواهند کرد. به اعتقاد ریدر عواقب صحبت‌های پاول می‌تواند نوسانات بالا در بازارها باشد؛ موضوعی که او با نام جنون مارس از آن یاد می‌کند. «جنون مارس» اشاره به مسابقات بسکتبال میان دانشگاه‌های سطح اول در ایالات‌متحده دارد که این مسابقات پس از لیگ NBA پرطرفدارترین لیگ بسکتبال در آمریکا است. اکنون توپ در زمین پاول و فدرال رزرو قرار دارد و هر آن‌چیزی که او در روز چهارشنبه بگوید می‌تواند موجب تفسیر بازارها درباره زمان پایان برنامه خرید دارایی‌های فدرال رزرو و زمان افزایش نرخ بهره هدف از محدوده صفر درصد باشد.

تعدیل موضع انبساطی؟

همچنین فدرال رزرو پس از نشست دو روزه بیانیه خود را منتشر خواهد کرد؛ بیانیه‌ای که انتظار نمی‌رود حداقل در مقطع کنونی تغییر لحن خاصی نسبت به گذشته داشته باشد. اما نکته مهم انتشار پیش‌بینی رسمی بانک مرکزی آمریکا درباره رشد اقتصادی و میزان نرخ بهره است. پیش‌بینی می‌شود این بیانیه می‌تواند حاوی این موضوع باشد که اغلب مقامات فدرال رزرو آمادگی دارند تا نرخ بهره هدف را در سال ۲۰۲۳ از محدوده صفر درصد افزایش دهند و حتی تعدادی از مقامات نیز حتی آمادگی افزایش نرخ بهره را در سال آینده دارند.  مارک کابانا از مقامات اقتصادی بانک آو آمریکا در مورد این بیانیه معتقد است که احتمالا لحن این بیانیه کمی خوش‌بینانه‌تر خواهد شد اما همچنان در آن احتیاط وجود خواهد شد. همچنین به نظر می‌رسد دیگر برای مقامات فدرال رزرو سخت خواهد بود که در حد گذشته موضعی انبساطی داشته باشند؛ زیرا شواهد از بهبود اوضاع اقتصادی حکایت دارد. با اینکه پیش‌بینی می‌شود فدرال رزرو در مقطع کنونی دست به اقدام خاصی نزند اما این احتمال وجود دارد که از این نشست بازارها را آماده تغییر جهت سیاست‌های پولی کند. برخی از تحلیل‌گران پیش‌بینی می‌کنند که فدرال رزرو یا در ماه سپتامبر یا در ماه دسامبر اقدام به کاهش خرید دارایی خواهد کرد و به احتمال زیاد نرخ بهره را در سال ۲۰۲۳ افزایش خواهد داد. فدرال رزرو در حال حاضر ماهانه در حدود ۱۲۰ میلیارد دلار دارایی خریداری می‌کند.

خبار روز

دنیای اقتصاد-مهسا آغازی : سال گذشته چند عامل اساسی، صنعت پتروشیمی را تحت‌تاثیر خود قرار داد؛ از مهم‌ترین این عوامل می‌توان به جنگ تجاری آمریکا با چین، محدودیت‌های صادراتی آمریکا برای ایران، فراز و فرودهای بهای نفت، ریسک‌های ژئوپلیتیک، مازاد عرضه جهانی نفت، تشدید چالش‌های زیست‌محیطی درخصوص کاهش مصرف پلاستیک، تغییرات عمده تکنولوژیکی و ظهور نسل‌های جدید دانش فنی برای تبدیل مستقیم نفت خام به مواد شیمیایی (COTC) و به‌عنوان یک عامل بسیار اثرگذار، به شیوع ویروس کرونا اشاره کرد.
در این بین بازار پتروشیمی در سال گذشته دو دوره متناوب را از سر گذراند؛ در نیمه اول سال قیمت محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی روند کاهشی را طی کرد که دلیل اصلی این امر نیز تعرفه‌های تجاری آمریکا برای محصولات پتروشیمی چینی و همچنین انتقال اثر تحریم محصولات پتروشیمی ایران به بازارهای جهانی بود. این شرایط آشکارا بازارهای پتروشیمی را از حالت فرامنطقه‌ای و فراقاره‌ای به حالت درون‌منطقه‌ای و درون‌قاره‌ای تبدیل کرد. به‌علاوه جنگ تجاری بین این دو ابرقدرت در سال گذشته باعث ایجاد عدم‌اطمینان شدید در بازار پتروشیمی و به طور خاص سرمایه‌گذاران این صنعت شد و در نتیجه ضمن کاهش ارزش سهام شرکت‌های بزرگ پتروشیمی در آسیا، سرمایه‌گذاری در این صنایع نیز کاهش داشت. از طرفی در خاورمیانه به بار نشستن برخی طرح‌های پتروشیمی مهم در عربستان و امارات، باعث شد بازار با شرایط مساعدی روبه‌رو و تاحدودی تعادل در بازار و صنعت پتروشیمی حداقل در خاورمیانه برقرار شود. از سوی دیگر چین برای توسعه طرح‌های پتروشیمی در کشورهای خلیج‌فارس برنامه‌های مهمی تدارک دیده که اثرات آن در سال‌های آینده مشاهده خواهد شد.

به‌طور کلی صنعت پتروشیمی به بخش‌های بالادستی، بنیادی، واسطه‌ای، نهایی و پایین‌دستی قابل تقسیم است. سرمایه‌بری بالا و اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم نسبت به سایر سرمایه‌گذاری‌ها از جمله ویژگی‌های اصلی این صنعت به شمار می‌روند. در یک تقسیم‌بندی دیگر می‌توان محصولات پتروشیمی را براساس ویژگی‌های ساختاری به پنج دسته اصلی: محصولات الفینی، محصولات پلیمری و شیمیایی، اوره و آمونیاک، متانول و محصولات آروماتیکی تقسیم کرد. محصولات الفینی ساختار اصلی صنعت پتروشیمی را تشکیل می‌دهند و در تولید سایر محصولات پتروشیمی از قبیل پلیمرها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

صنایع پتروشیمی ایران بر حسب نوع محصولی که تولید می‌کنند از دو مدل خوراک گازی و مایع استفاده می‌کنند. واحدهایی که اتیلن، پروپیلن و در ادامه زنجیره تولید انواع پلی‌اتیلن و پلی‌پروپیلن محصول اصلی آنها به شمار می‌رود، عمدتا از گاز اتان و فرآورده‌های نفتی مایع (نفتا، پروپان، بوتان، رافینیت و…) استفاده می‌کنند که در شرکت‌های پالایشی تولید می‌شود، اما واحدهایی که محصول اصلی آنها متانول، آمونیاک و اوره است، بیشتر از گاز متان استفاده می‌کنند. خوراک‌های مصرفی برای تولید اتیلن در مناطق مختلف دنیا بسیار متنوع است.

تقریبا ۸۰ درصد اتیلن تولیدی در جهان از نفتا و مایعات سنگین‌تر تولید می‌شود. در رده بعدی تجزیه اتان، سایر میعانات گازی (NGL) و مایعات گازی (LPG) رایج‌ترین خوراک‌ها هستند. سهم تولید شرکت‌های پتروشیمی ایران و جایگاه شاراک در نمودار مشخص شده است.

توسعه صنعت پتروشیمی بیشتر به سمت صنایع پایین‌دستی و به خصوص تکمیل زنجیره‌های محصولات پلیمری است. بنابراین تشویق بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری در واحدهای پایین‌دستی در مجاورت پتروشیمی‌ها، به خصوص پتروشیمی‌های خوراک مایع که توان تولید محصولات شیمیایی و پلیمری با تنوع بیشتر و ارزش افزوده بسیار بالاتری را دارند، باید در اولویت سیاست‌گذاری‌های کلان کشور قرار گیرد.

عوامل موثر بر تحلیل صنعت
در ادامه به عوامل مهم و تاثیرگذار بر سودآوری محصولات پتروشیمی با خوراک مایع اشاره می‌شود.

۱- قیمت نفت و نوسانات نرخ ارز:  یکی از مشکلات مهم شرکت‌های پتروشیمی با خوراک مایع این است که همواره نرخ مواد اولیه مورد‌نیاز این شرکت‌ها تحت‌تاثیر قیمت نفت خام بوده در حالی که قیمت خوراک شرکت‌های پتروشیمی استفاده‌کننده از گاز معمولا در طول سال ثابت است. همچنین به دلیل اثر مستقیم نرخ تسعیر ارز بر قیمت مواد اولیه مستقیم شرکت، نوسانات نرخ ارز عاملی با تاثیرگذاری بالا محسوب می‌شود. طی مذاکره با معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، وی از اختصاص ۱۴۰ هزار تن نفتا با تخفیف ۲۰ درصدی از پالایشگاه ستاره خلیج فارس خبر داد که این اقدام بر عملکرد مالی شرکت اثر مثبتی خواهد داشت.

۲- قوانین مالیاتی: شرکت‌های پتروشیمی مستقر در مناطق ویژه که اغلب شرکت‌های پتروشیمی با خوراک گاز هستند حداقل تا ۱۵ سال از پرداخت هر نوع مالیاتی معافند، این در حالی است که پتروشیمی‌های با خوراک مایع اغلب در مناطقی قرار گرفته‌اند که باید مبالغ چشم‌گیری به‌عنوان مالیات پرداخت کنند.

۳- کاهش عرضه نفتا از طرف شرکت‌های تامین‌کننده: به دلیل سیاست‌گذاری شرکت‌های پالایش نفت در افزایش تولید بنزین و سایر مشتقات، این شرکت‌ها مبادرت به کاهش عرضه نفتا می‌کنند که باعث کاهش ظرفیت تولید و به تبع آن کاهش سودآوری شرکت‌های استفاده‌کننده از این نوع خوراک است.

۴- هزینه حمل مواد اولیه از شرکت‌های پالایشی به واحدهای پتروشیمی: به دلیل عدم تامین مواد اولیه مورد‌نیاز شرکت‌های پتروشیمی از طرف شرکت‌های پالایشی همجوار، شرکت‌های پتروشیمی به ناچار برای تامین مواد اولیه مورد‌نیاز با تحمل هزینه حمل‌ونقل بسیار بالا نسبت به تامین آن از سایر پالایشگاه‌های واقع در مناطق دورتر یا حتی سایر کشورها اقدام می‌کنند.

به هر حال به نظر می‌رسد سیاست‌های راهبردی دولت برای حمایت از شرکت‌های پتروشیمی استفاده‌کننده از خوراک مایع به دلیل مشکلات ایجاد شده در تامین مواد اولیه، تحمیل هزینه حمل جهت انتقال مواد اولیه به واحدهای تولیدی، نوسان شدید در قیمت خرید مواد اولیه، سیاست‌گذاری‌های ناپایدار، مشکلات تهیه و تامین مواد شیمیایی و قطعات یدکی، نقل‌وانتقال وجوه حاصل از فروش‌های صادراتی و کمبود آب لازم و ضروری است.یکی از شرکت‌های این مجموعه که با داشتن ۱۵ واحد تولیدی فعال، ترکیبی کم‌نظیر از محصولات شیمیایی و پلیمری را در سبد محصولات خود عرضه می‌کند، مجتمع پتروشیمی شازند است. این شرکت با توجه به انحصار تولید بعضی محصولات حیاتی از قبیل اکسید اتیلن وینیل استات، دو اتیل هگزانول، نرمال بوتانول، ایزو بوتانول و اتانول آمین‌ها نقش بی‌نظیری در تامین نیازهای راهبردی صنایع مختلف کشور دارد.شرکت یادشده سرمایه‌گذاری‌هایی در حوزه‌های مختلف انجام داده که از مهم‌ترین آنها می‌توان به صنایع پتروشیمی قشم و شرکت شیمیایی قشم اشاره کرد.

برآورد آتی سودآوری
مفروضات اساسی: در این شرکت دو دسته از مهم‌ترین مفروضات آتی، نرخ نفتا و نرخ فروش محصولات است. نرخ فروش محصولات از چند منظر بررسی شده است؛ اولا با در دست داشتن اطلاعات هفتگی اعلام شده توسط دفتر صنایع پایین‌دستی پتروشیمی، نرخ دلاری آنها محاسبه شده است. ثانیا نرخ جهانی آنها جست‌وجو شده و ثالثا نرخ‌های ماهانه ریالی نیز بررسی شده است. در مجموع جهت برآورد سال‌های آتی نرخ‌های دلاری محاسبه شده بر مبنای نرخ‌های ریالی محقق شده ماهانه که برای تبدیل آنها از نرخ دلار اعلامی دفتر صنایع پایین‌دستی پتروشیمی استفاده شده، مدنظر قرار گرفته است. از سوی دیگر در رابطه با نرخ نفتای دریافتی، نرخ خوراک شرکت مستقیما با نرخ جهانی تطبیق نداشته و مشمول تخفیف می‌شود، بنابراین این نرخ نیز از آنجا که ارتباط مستقیمی با نرخ نفت دارد حساسیت بالایی در سودآوری نهایی شرکت ایجاد می‌کند.

خبار روز

دنیای‌اقتصاد- راضیه احقاقی : بازار شمش و مقاطع طویل فولادی کشور برخلاف انتظار حتی در هفته پایانی سال نیز رنگ رونق را همانند رویه سنتی سالانه به خود ندید. سردرگمی تولیدکنندگان و خریداران این بازار نسبت به آینده آن در هفته‌ها و ماه‌های ابتدایی سال باعث شد تا کمتر از ۵۰ درصد عرضه شمش و مقاطع طویل فولادی در بورس کالا معامله شود؛ همچنین به گفته فعالان بازار آزاد مقاطع طویل فولادی، حتی افزایش لحظه‌ای نرخ ارز ظرف روزهای پایانی سال نیز نتوانست رونق چندانی به خریدهای این بازار بدهد.
   تولید فاقد سوددهی  برای بازار داخل
رینگ معاملاتی بورس کالا، در هفته پایانی سال میزبان عرضه بالغ بر ۱۰۲ هزار تن شمش فولاد با قیمت پایه ۱۰هزار و ۶۷۰ تومان بود؛ اگرچه خریداران در مجموع تقاضایی برابر ۱۱۶ هزار تن را در رینگ و بازار مچینگ به ثبت رساندند اما در نهایت این عرضه‌ها به معامله ۵۵ هزار تن شمش فولاد منجر شد. درحالی تنها حدود ۵۰ درصد شمش فولاد عرضه شده در رینگ معاملاتی بورس کالا در هفته پایانی اسفند امسال مورد معامله قرار گرفت که به شکل سنتی انتظار می‌رفت در این برهه زمانی بازار رونقی قابل توجه داشته باشد؛ اما سردرگمی نسبت به شرایط در هفته‌های ابتدایی سال آینده و استمرار رکود در بازار مقاطع طویل فولادی در کشور باعث تردید تولیدکنندگان در خرید مواد اولیه خطوط تولید خود با این نرخ پایه شد.   قیمت پایه هر کیلوگرم میلگرد برای عرضه در آخرین هفته از اسفند ۹۹ در رینگ معاملاتی بورس کالا برابر ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان تعیین شده بود؛ با توجه به تفاوت حدود ۶۵۰ تومانی میان بهای شمش و محصول تولیدی و با در نظر گرفتن هزینه‌های تبدیل، تولید و مالیات ارزش افزوده، تولید و فروش مقاطع در بازار داخل به واقع سودی برای نوردکار ندارد؛ در چنین شرایطی تنها امید به صادرات بخشی از محصول و جبران زیان با درآمد صادراتی است که باعث می‌شود نوردکاران در شرایطی که بازار داخل در رکود مصرفی عمیقی به سر می‌برد به تولید خود ادامه دهند.

   سایه سنگین رکود در بازار مقاطع
روز سه‌شنبه ۲۶ اسفند ماه نوردکاران حدود ۱۰۰ هزار تن میلگرد را در بازار فیزیکی بورس کالا عرضه کردند که نبود خریدار قابل توجه در این بازار باعث شد بخشی از معاملات به مچینگ رفته و در نهایت نیز در هفته پایانی سال تنها ۳۵ هزار تن میلگرد با قیمت پایه در این بازار مورد معامله قرار گیرد.

عدم خرید مقاطع طویل فولادی از رینگ معاملاتی بورس کالا در هفته پایانی سال بیانگر سردرگمی تجار از روند قیمتی بازار در سال آینده و البته برآورد استمرار رکود مصرفی در بخش ساخت و ساز کشور است. با توجه به عدم تغییر محسوس در شرایط اقتصادی کشور و بودجه عمرانی فعالان بازار چشم‌انداز مثبتی نسبت به تقاضای مصرفی بخش فولاد تصور نمی‌کنند و همین موضوع نیز باعث شده حتی در این قیمت‌ها که سودی برای تولیدکننده و تاجر به همراه ندارد نیز خبری از خریدار در بازار نباشد. بررسی‌های میدانی «دنیای‌اقتصاد» از بازار آزاد مقاطع طویل فولادی کشور بیانگر آن است که فعالان این بازار انتظار رشد یا سقوط یکباره قیمت در این بازار را حداقل تا سه ماه ابتدایی سال آینده ندارند و براین باورند که به احتمال قوی قیمت‌ها در سه ماه ابتدایی سال در محدوده‌های فعلی نوسان کنند.

از ابتدای امسال تاکنون بهای میلگرد در بازار آزاد کشور رشدی ۱۰۸درصدی داشته و از بهای ۶هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به ۱۲هزار و ۵۰۰تومان در روزهای پایانی سال رسیده است. این در حالی است که ظرف همین زمان نرخ ارز نیمایی رشدی حدود ۶۴درصدی و نرخ ارز آزاد افزایش ۴۴درصدی داشته‌اند. به این ترتیب بهای میلگرد در بازار آزاد کشور بسیار فراتر از رشد نرخ ارز افزایش پیدا کرده که این موضوع به علت رشد بهای جهانی شمش و محصولات فولادی در دنیا بوده است. درواقع بهای شمش و محصولات فولادی در بازار داخل از مسیر دو فاکتور تعیین‌کننده نرخ یعنی قیمت جهانی و نرخ ارز داخلی، سیگنال‌های افزایشی دریافت کرده و مجموع این عوامل باعث رشد قیمتی آن شده‌اند. برآورد چگونگی نوسان قیمتی شمش و محصولات فولادی در کشور ظرف سال آینده نیز متاثر از همین دو پارامتر است. در حال حاضر برآورد قطعی نسبت به نوسان نرخ ارز در کشور وجود ندارد؛ اما پیش‌بینی می‌شود که روند رو به رشد بهای جهانی شمش و محصولات فولادی در کوتاه‌مدت ادامه یابد.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما