بازار طلا در سال ۲۰۲۰ ماهیت دوگانه خود را نشان داد و همزمان با سقوط تقاضای فیزیکی برای طلا، تقاضای سرمایهگذاری برای این فلز ارزشمند به رکورد تاریخی رسید.
ماهیت دوگانه بازار طلا در سال 2020
به گزارش «ایسنا» شورای جهانی طلا گزارش سه ماه چهارم و ترندهای تقاضا در سال ۲۰۲۰ را منتشر کرد که نشان داد تقاضا برای طلا در سه ماه چهارم به ۴/ ۷۸۳ تن رسید که ۲۸ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۹ کاهش داشت و ضعیفترین تقاضای سه ماهه از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۸ به این طرف بود.
تقاضا برای طلا در کل سال ۲۰۲۰ به ۳۷۵۹ تن رسید که ۱۴ درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۹ کاهش داشت و نخستین بار از سال ۲۰۰۹ بود که تقاضای سالانه پایین ۴هزار تن بود.
در این گزارش آمده است: همهگیری ویروس کرونا با پیامدهای گستردهای که داشته، عامل اصلی تاثیرگذار در کاهش تقاضای مصرفکننده برای طلا در سال ۲۰۲۰ بوده است.
برخلاف تقاضای فیزیکی ضعیف، بازار طلا شاهد تقاضای سرمایهگذاری بیسابقه بود. موجودی طلای صندوقهای ETF طلا به میزان ۸۷۷ تن رشد کرد و در پایان سال ۲۰۲۰ به رکورد ۳۷۵۱ تن رسید. این افزایش با وجود کاهش ۱۳۰ تن از موجودی صندوقهای ETF در سه ماه چهارم به دلیل افت چشمگیر قیمتها در نوامبر حاصل شد.
بازار طلا همچنین شاهد تقاضای مطلوبی برای سکه و شمش طلا بود. شورای جهانی طلا اعلام کرد تقاضای جهانی برای شمش در سه ماه چهارم ۱۰ درصد و برای کل سال سه درصد رشد کرد و به ۸۹۶ تن رسید.
سرمایهگذاران سال میلادی گذشته مجموعا ۱۷۷۳ تن طلا خریدند که ۴۰ درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۹ افزایش داشت و با توجه به قیمت فعلی ۱۸۵۰ دلار اونس طلا، حدود ۱۰۰ میلیارد دلار ارزش دارد.
برخلاف سال ۲۰۱۱ که مصرفکنندگان در پی صعود قیمتها، به فروش طلاهای خود پرداخته بودند، طلای بازیافتی جهانی در سال ۲۰۲۰ با وجود رکوردشکنی قیمت، یک درصد رشد کرد.
در حالی که انتظار میرود تقاضای سرمایهگذاری برای طلا تا پایان سال ۲۰۲۱ همچنان رشد کند اما سرمایهگذاران همچنان باید چشمانداز کامل بازار را زیر نظر داشته باشند.
تقاضا برای جواهرات که نیمی از تقاضای جهانی را تشکیل میدهد، به رکورد پایینی کاهش پیدا کرد و همهگیری ویروس کرونا بازار جواهرات را به مرز رکود کشاند. مجموع تقاضای جهانی برای جواهرات در سال ۲۰۲۰ به ۱۴۱۱ تن رسید که ۳۴ درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۹ کاهش داشت و پایینترین رکورد از زمان ثبت آمار تقاضا برای جواهرات توسط شورای جهانی طلا بود.
با این حال شورای جهانی طلا خوشبین است با تلاش کشورها برای مهار ویروس کرونا، بازار طلا بهبود پیدا خواهد کرد.
طبق گزارش شورای جهانی طلا، تنها مصرفکنندگان عادی نبودند که طلا نمیخریدند. تقاضای بانکهای مرکزی به میزان بیشتری سقوط کرد و با ۶۰ درصد کاهش، به ۹/ ۲۷۲ تن رسید. این کاهش پس از دو سال رشد مداوم تقاضای بانکهای مرکزی برای خرید طلا روی داد.
تحلیلگران خاطرنشان کردند بانکهای مرکزی سراسر جهان به جای افزایش ذخایر طلا، عمدتا به دنبال حمایت از اقتصادهای داخلی بودند.
بازارهای اروپایی و بازارهای آتی آمریکا در آخرین ساعات معاملات هفتگی با روند کاهشی رو به رو شدند در حالی که بازارهای آسیایی بیشترین افت هفتگی را در یک ماه گذشته به ثبت رساند.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه(سنا)، هیجان خرده فروشی در وال استریت و فشار نقدینگی در بازار چین بر بازارها این دو کشور تأثیرگذار بوده و موجب افت شاخص ها در این دو کشور شده است.
به این ترتیب، شاخص آتی اس اند پی با افت ۱.۲ درصدی رو به رو شد و شاخص نزدک نیز ۱.۴ درصد منفی شد . در ادامه شاخص آتی فوتسی لندن ۱.۴ درصد روند منفی را از خود به جای گذاشت و شاخص یورواستاکس در معاملات آتی با روند کاهشی ۱ درصدی معاملات را ادامه داد .
در بازارهای آسیایی، شاخص آسیا پاسفیک یه غیر از ژاپن با کاهش ۰.۵ درصدی رو به رو شد و شاخص نیکی ژاپن با افت ۱.۶ درصدی همراه شد و افت یک هفتگی را از ابتدای سال میلادی تا به حال به نام خود به ثبت رساند.
کریس وستون، مدیر تحقیقات بازار در کارگزاری پپراستون در سیدنی در این خصوص اظهار داشت: کاملا رفتار عصبی در بازار دیده می شود و این رفتارها، به تصمیم سرمایه گذاران در خرید و فروش تأثیر داشته است. تغییر در تارگت ها، خرید و فروش های یک روزه و تغییرات پرتفو کاملا نشان دهنده این موضوع است.
این در حالی است که، در روز گذشته معاملاتی، افت شدید بازارهای آمریکا کاملا مشهود بود.
به گزارش سی ان بی سی، بازار آمریکا در معاملات روز پنجشنبه، با انتشار گزارشات عملکرد ناامیدکننده شرکتها و پیشبینی افت بازار سهام، با سقوط سنگینی روبرو شدند.
گزارش عملکرد ضعیف سال ۲۰۲۰ بوئینگ باعث شد تا سهام این شرکت ۴ درصد سقوط کند. کارشناسان معتقدند رشد اخیر سهام آمریکا در حدی سریع بوده که قیمتهای سهام را غیر واقعی ساخته است و سرمایهگذاران با فروش سهام برای تثبیت سود خود باعث سقوط بازار شدهاند.
دنیای اقتصاد : سرانجام دادههای رشد اقتصادی بزرگترین اقتصاد جهان در سال گذشته منتشر و بر اساس آن مشخص شد اقتصاد آمریکا در سال ۲۰۲۰، با انقباضی ۵/ ۳ درصدی، بدترین عملکرد خود را پس از جنگ جهانی دوم به ثبت رسانده است. شیوع ویروس کرونا در سال گذشته با محدود کردن هزینههای مصرفکنندگان و اختلال در فضای کسبوکارها و همچنین اخراج میلیونها آمریکایی از بازار کار این کشور، سبب ثبت چنین عملکردی شد.
البته نباید این موضوع را فراموش کرد که سال گذشته در بحبوحه پاندمی کرونا، پیشبینی نهادهای بزرگ از سرنوشت اقتصاد آمریکا در سال گذشته بسیار وخیمتر بود و از سوی دیگر احتمالا عملکرد اقتصاد ایالات متحده نسبت به اقتصادهای بزرگ (به جز چین) بهتر باشد. با اینکه به دلیل وقفه در بسته ارائه محرک مالی جدید و افزایش مبتلایان روزانه در این کشور، سرعت ریکاوری اقتصادی در فصل چهارم سال ۲۰۲۰ کاهش پیدا کرده است، اما تحلیلگران پیشبینی میکنند بزرگترین اقتصاد جهان در فصل دوم سال جاری به سطح قبل از پاندمی بازگردد؛ در حقیقت این موضوع به این معناست که ویروس کرونا یک سال و نیم اقتصاد آمریکا را در یک نقطه ثابت نگه داشت.
کند شدن روند ریکاوری
اگرچه از نظر اقتصاددانان ریکاوری اقتصاد آمریکا در حال پیشروی است، اما افزایش مجدد تعداد بیماران کرونایی و همچنین اتمام تاثیرات بستههای حمایتی گذشته سبب کند شدن روند ریکاوری اقتصاد آمریکا در ماههای پایانی سال گذشته شده است. پیشبینی میشود روند کنونی حداقل تا پایان فصل اول سال ۲۰۲۱ حفظ شود. چشمانداز اقتصادی سال جاری نیز در حال حاضر بیش از هر عامل دیگری وابسته به توزیع واکسن کرونا در ماههای آینده است. از طرفی جوبایدن، رئیسجمهور آمریکا از بسته عظیم هزار و ۹۰۰ میلیارد دلاری مدنظر خود نیز رونمایی کرده است، اما برخی از نمایندگان کنگره مخالفت خود را به روشهای مختلف بروز دادهاند. بریان دیز با اشاره به گزارش رشد اقتصادی آمریکا عنوان کرد که این گزارش بیش از پیش نشان داد که نمایندگان کنگره باید بسته محرک مالی بایدن را به تصویب برسانند و همچنین هشدار داد که هزینه انجام ندادن کاری برای حمایت از اقتصاد بسیار بالا خواهد بود.
اولین عدد منفی در دهه گذشته
در حالی بزرگترین اقتصاد جهان در سال گذشته ۵/ ۳ درصد کوچک شده است که این بدترین عملکرد اقتصاد آمریکا در ۷۴ سال گذشته (از سال ۱۹۴۶) بوده است. در حالی اقتصاد آمریکا این عملکرد را به ثبت رساند که در سال ۲۰۱۹ رشد ۲/ ۲ درصدی را به ثبت رسانده بود و انقباض سال گذشته اولین انقباض اقتصاد این کشور در دهه گذشته و پس از رکود بزرگ در سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ بود. تمامی بخشهای اقتصاد آمریکا به جز بخش دولتی و بازار مسکن این کشور در سال گذشته منقبض شده است. هزینه مصرفکنندگان که دو سوم اقتصاد این کشور را تشکیل میدهد، سال گذشته با ثبت رشد منفی ۹/ ۳ درصدی بدترین عملکرد را از سال ۱۹۳۲ تاکنون به ثبت رساند، موضوعی که به خوبی نشان میدهد ویروس کرونا تا چه اندازه با ایجاد محدودیتهای مختلف تقاضای مصرفکنندگان را کاهش داده است.
یک سال و نیم توقف در محدوده کرونا
از سوی دیگر تعلل مقامات آمریکایی برای ارائه بسته محرک مالی جدید تا روزهای آخر سال گذشته نیز سبب شد اقتصاد آمریکا در سه ماه چهارم سال ۲۰۲۰ نسبت به دوره مشابه سال قبل از خود ۴ درصد کوچک شود. انتظار میرود اقتصاد آمریکا در فصل دوم سال جاری میلادی به سطح قبل از کرونای خود بازگردد. به عبارتی کرونا توانست حدود یک سال و نیم اقتصاد آمریکا را در یک نقطه ثابت نگه دارد. همچنین فدرال رزرو نیز در جلسه روز چهارشنبه خود نرخ بهره این کشور را در سطح صفر درصد ثابت نگه داشت و همچنین متعهد شد برای حمایت از اقتصاد همچنان با ادامه برنامه خرید داراییها، پول کافی را به بازارها تزریق کند.
محسن علیزاده، عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای عالی بورس میگوید که وزارت صمت، وزارت اقتصاد و مجلس بر ورود کامل زنجیره فولاد به بورس کالا تاکید دارند تا شاهد تابش نورافکن بورس کالا بر معاملات که حاصل آن شفافیت و کشف قیمت رقابتی است، باشیم.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از کالا خبر، علیزاده اظهار داشت: عرضه کل زنجیره فولاد در بورس کالا، بستر کشف قیمت رقابتی برای این محصولات را فراهم کرده و انحصار را از این صنعت حذف می کند.
عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای عالی بورس افزود: با ورود کل زنجیره تولید فولاد در بورس کالا به مرور میتوان انتظار داشت که محصولات فولادی با قیمت کمتری تولید شوند اما در طرف مقابل اینکه بخواهیم با دخالت دستوری قیمت را کاهش دهیم، قطعا امکانپذیر نخواهد بود. اصولا در هر حوزهای که قیمتگذاری به شکل دستوری انجام شده، مشکلات زیادی را به همراه داشته است و برای صنایع فولادی نیز این موضوع صدق میکند.
وی ادامه داد: شیوه نامه فولاد و وزارت صمت و اقتصاد بر عرضه کل زنجیره تولید در بورس کالا تاکید دارند همانطور که مجلس شورای اسلامی موافق این رویکرد است.
علیزاده اظهار کرد: تنها راهی که برای بازگرداندن آرامش به بازار فولاد وجود دارد مربوط به ایجاد شفافیت در این بازار است آن هم به شکلی که صفر تا صد زنجیره تولید محصولات فولادی یعنی از تهیه خوراک تا صادرات محصولات از مسیر در بورس کالا باشد تا از این طریق قوانین مربوط به عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت باشد. این امر یعنی شفافیت حداکثری در سایر محصولات و در اقصی نقاط جهان صادق است.
به گفته این نماینده مجلس، برای آن که در بازار داخلی از این موارد عبور کنیم و از این پس شاهد التهابات نباشیم لازم است که با عزم جدی همه محصولات زنجیره را به بورس کالا وارد کنیم. تا حدی که تولیدکنندگان شمش فولاد برای تامین مواد اولیه خود به بستر بورس کالا مراجعه کرده و از این طریق اقدام به تامین نیاز خود کنند. یا اگر صنایع نوردی خواهان تولید هستند، شمش خود را از بورس کالا خریداری کنند و همه بخشهای صنعت تولیدات خود را به بورس آورده و فروش محصولات نهایی را نیز از این مسیر انجام دهند. از این رو میتوان به تدریج شاهد ظهور شفافیت با نورافکن های بورس کالا و متعادل سازی بازار محصولات فولادی باشیم.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: پذیرش بنگاههای بنیاد بهرهوری موقوفات آستان قدس رضوی در بورس، توانایی اقتصادی این بنگاهها را افزایش میدهد.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از خانه ملت، محمدرضا پور ابراهیمی داورانی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی روز گذشته در نشست مدیران عامل موسسات و شرکتهای تابعه بنیاد بهره وری موقوفات آستان قدس رضوی، گفت: در این دوره مجلس شورای اسلامی، به صورت جدی برای اصلاح ساختار بودجه تلاش میشود. ظرفیتهای اقتصادی بسیاری در کشور وجود دارد، به طور مثال یکی از راهکارهای اصلاح ساختار بودجه مربوط به حوزه مالیاتی است چرا که در این حوزه عملکرد مناسبی نداشتهایم.
توجه به درآمدهای مالیاتی به معنای افزایش نرخ مالیات نیست
پورابراهیمی افزود: توجه به افزایش درآمدهای مالیاتی به معنای افزایش نرخ مالیات نیست، از سال آینده نرخ مالیات بنگاهها ۵ درصد نیز کاهش مییابد بنابراین میتوان با جلوگیری از فرارهای مالیاتی به اقتصاد کشور کمک کرد.
وی با اشاره به لزوم توجه به طرح جامع نظام مالیاتی افزود: رصد دقیق جریان مبادلات اقتصادی و تراکنشهای بانکی باید مبنای سازمان مالیاتی باشد، با وجود ابلاغ قانون مربوط به پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان اما در این زمینه میتوان گفت در اجرا، اقدامات مطلوب صورت نگرفته است، به طور مثال در کشور دستگاه پایانههای فروشگاهی بسیاری وجود دارد که بر اساس گزارشها، تعداد قابل توجهی از صاحبان پایانههای فروشگاهی فوت کردهاند بنابراین باید پذیرفت در این رابطه شفافسازی دقیق صورت نگرفته است و معمولا دولتهای مختلف به دلیل اینکه کمی دشواری در این زمینه ها وجود دارد، اقدامات جدی انجام نمی دهند.
پذیرش بنگاههای بنیاد موقوفات آستان قدس رضوی در بورس برای ارتقای توانمندیهای اقتصادی ضرورت دارد
این نماینده مردم در مجلس یازدهم افزود: نرخ بازدهی داراییهای وقفی از داراییهای غیروقفی کمتر است، در حال حاضر بخش عمدهای از شرکتهای بنیاد در حوزه بورس نیستند.
وی ادامه داد: باید به این موضوع توجه شود که توسعه فعالیتهای اقتصادی در بازار اولیه باید مورد توجه قرار بگیرد. دولت در زمینه راه انداختن بازار اولیه عملکرد مناسبی نداشته است بنابراین باید اجرای پروژههای بزرگ اقتصادی از طریق بازار اولیه در اولویت باشد به طور مثال با وجود تحریم، فرآوردههای نفتی به راحتی صادر میشود و نقش پالایشگاه خلیج فارس در این زمینه ملموس است و با مشکل تامین بنزین روبرو نشدیم.
وی ادامه داد: از مجموعه اقتصادی آستان قدس رضوی میخواهم که شرکتهای زیر مجموعه را در بورس ببرد چرا که این کار باعث چابکی بیشتر شود البته در این رابطه باید با دولت توافقهایی انجام شود تا بنگاههای بزرگ ایجاد شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پذیرش بنگاههای بنیاد موقوفات آستان قدس رضوی در بورس برای افزایش توانمندیهای اقتصادی ضرورت دارد، افزود: باید بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری زمینه رفع مشکلات اقتصادی را فراهم کرد و از تمام ظرفیتها استفاده بهینه شود.
ناترازی موجود در اقتصاد کشور، باید مدیریت شود
وی با بیان اینکه ناترازی موجود در اقتصاد کشور، باید مورد رسیدگی قرار گیرد، ادامه داد: در بررسی بودجه، میزان فروش نفت به لحاظ مقداری کاهش یافته است. نکته دیگر اینکه باید توجه شود بخشی از مشکلات اقتصادی ناشی از تحریمها است اما نکته مهم که باید به آن توجه شود نحوه مدیریت اقتصاد است که اگر بر مبنای کارشناسی و استفاده از ظرفیتها باشد در مهار تورم موثر خواهد بود.
پورابراهیمی ادامه داد: با توجه به اقدامات صورت گرفته، پایههای مالیاتی جدید مانند مالیات بر خانههای خالی و همچنین اخذ مالیات از خانهها و خودروهای لوکس مورد توجه قرار گرفته است.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس ادامه داد: بخشی از مسائل بودجهای مربوط به این دولت است و بخشی از مسائل بودجهای مربوط به دولت آینده خواهد بود چرا که در سال ۱۴۰۰ انتخابات ریاست جمهوری را در پیش داریم و امیدواریم دولتمردان متخصص، انقلابی و ولایتمدار بتوانند زمینه توسعه بیشتر کشور را فراهم کنند.
وی ادامه داد: در حال حاضر بین اعضای دولت اختلافاتی وجود دارد و حتی درباره یک موضوع واحد اقتصادی در تیم دولت نظرها متفاوت است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به ضرورت اختصاص ارز ترجیحی برای دارو گفت: در زمینه کالاهای اساسی با وجود تخصیص ارز ترجیحی هیچ سنخیتی بین قیمتهای بازار و قیمتهایی که باید بر اساس ارز مذکور باشد، وجود ندارد بنابراین ما در نحوه تخصیص ارز ترجیحی با دولت مشکل داریم چرا که با وجود تخصیص ارز ترجیحی هم مصرف کننده و هم تولیدکننده متضرر شدهاند.
پورابراهیمی با تأکید بر حمایت از بنگاههای اقتصادی افزود: در حوزه اقتصاد وقف باید کارهای بیشتری انجام شود، در حال حاضر نرخ بازدهی داراییهای وقفی مطلوب نیست، حتی در کشورهای دیگر که رویکرد منابع وقفی وجود دارد بازدهی مناسبی صورت گرفته است.
بدون دیدگاه