غدام در آذرماه ۲۵/ ۲ هزار تن خوراک دام، طیور و حیوانات تولید کرده است. این در حالی است که در ماه آبان شرکت ۲۷/ ۲ هزار تن تولید داشته که بیانگر افت محدود ۷/ ۰درصدی میزان تولیدات در آذرماه است.
شرکت از ابتدای سال تا پایان آذرماه ۸/ ۱۴هزار تن محصول تولید کرده است.
میزان فروش شرکت در آذرماه حدود ۱۵/ ۹میلیارد تومان بود که نسبت به ماه گذشته (آبان ماه) رشد حدود ۶/ ۹درصدی داشته است. همچنین شرکت از ابتدای سال تا پایان ماه نهم ۷۱میلیارد تومان فروش داشته که نسبت به دوره مشابه سال گذشته افت ۵/ ۱۳درصدی داشته است.
خراسان در آذرماه ۵/ ۱۱۶ هزار تن محصول (اوره، آمونیاک، کریستال ملامین و…) تولید کرده است. این در حالی است که در ماه آبان نیز تقریبا به همین میزان تولید داشته است.
شرکت از ابتدای سال تا پایان آذرماه بیش از یکمیلیون تن محصول تولید کرده است. این در حالی است که در دوره مشابه سال گذشته شرکت ۲/ ۸۹۲ هزار تن تولید داشته و بیانگر رشد ۱۱درصدی تولیدات شرکت در ۹ ماهه سالجاری نسبت به سال قبل است.
میزان فروش شرکت در آذرماه بیش ازهزار میلیارد تومان بود که نسبت به ماه گذشته (آبان ماه) رشد حدود ۱۲۷درصدی داشته است.
از میزان فروش شرکت در آذر ماه ۷/ ۴۰۴ میلیارد تومان مربوط به فروش داخلی و ۱/ ۶۳۰ میلیارد تومان از طریق فروش صادراتی کسب شده است. همچنین شرکت از ابتدای سال تا پایان ماه نهم حدود ۱/ ۴ هزار میلیارد تومان فروش داشته که نسبت به دوره مشابه سال گذشته رشد ۱۶۷درصدی داشته است.
از میزان فروش شرکت در ۹ ماهه سالجاری ۶/ ۱هزار میلیارد تومان از داخل کشور و ۴/ ۲ هزار میلیارد تومان از طریق فروش صادراتی به سایر کشورها کسب شده است.
میزان فروش داخلی شرکت در ۹ ماه سالجاری نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد ۱۵۶درصدی و میزان فروش صادراتی رشد ۱۷۵درصدی داشته است.
مپنا در آذرماه ۸/ ۱۸۳میلیارد تومان درآمد شناسایی کرده است. بیشترین میزان درآمد شرکت در آذرماه از فروش تجهیزات، کالا و خدمات و برق به میزان ۱/ ۹۲ میلیارد تومان بوده است. این شرکت در آبان ماه ۳/ ۷۰۴ میلیارد تومان درآمد شناسایی کرده بود که نشان از افت ۷۴درصدی درآمدها در آخرین ماه پاییز دارد.
بشترین درآمد شرکت در آبان ماه از طرحهای نفت وگاز به میزان ۳/ ۳۰۴میلیارد تومان بوده است. همچنین شرکت از ابتدای سال مالی (۳۱/ ۰۱/ ۱۴۰۰) تا پایان آذرماه ۸/ ۵ هزار میلیارد تومان درآمد شناسایی کرده که بیشترین میزان درآمد، فروش تجهیزات، کالا و خدمات و برق به میزان ۵/ ۳ هزار میلیارد تومان بوده است.
رییس سازمان خصوصیسازی از تعیین تکلیف اختیار مالکانه و عرضه مجموعه سرخابیها خبر داد.
رییس کل سازمان خصوصیسازی شب گذشته، در گفتگو با خبر ۲۱ صدا و سیما از تعیین تکلیف واگذاری دو باشگاه استقلال و پیروزی خبر داد و گفت: اختیار مالکانه و عرضه مجموعه سرخابیها از سوی کنفدراسیون آسیا برای حل مشکل دو تیم، تعیین تکلیف شد.
حسین قربانزاده در خصوص واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس افزود: از ماه آینده فرایند عرضه ۱۰ تا ۲۰ درصدی سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس انجام میشود.
جعفر زرنگار سرپرست معاونت برنامه ریزی و نظارت و رزش قهرمانی نیز با اشاره به پایان مهلت کنفدراسیون فوتبال آسیا گفت: وزارت ورزش در نامهای به کنفدراسیون، ضمن اعلام این تصمیم از آغاز روند خصوصی سازی دو باشگاه خبر داد.
خاطرنشان میشود؛ در راستای بحث ارسال دفاعیات استقلال و پرسپولیس به AFC در خصوص مجوز حرفهای، مالک جدید 2 باشگاه مشخص شد.
با واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس به وزارت اقتصاد و باشگاه استقلال به وزارت صمت این موضوع حل شده و به اطلاع AFC رسیده است.
یکی از مشکلات اصلی استقلال و پرسپولیس، بدهیهای مالیاتی سنگین بود که در نهایت این مشکل حل شد تا دو باشگاه دیگر بدهی مالیاتی نداشته باشند
ندا بشیری سرپرست معاونت توسعه کسب و کار فرابورس یکشنبه شب در لایو اینستاگرامی «بررسی عملیات بازار باز و کارکردهای آن» عنوان کرد: عملیات بازار باز هیچ ارتباطی به بازار سهام ندارد بلکه معامله یا تریدی است که بین بانک مرکزی و یک بانک تجاری انجام میشود. این عملیات هیچ نقدینگی از بازار خارج نمیکند.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از فرابورس ایران، «عملیات بازار باز و کارکردهای آن» موضوع نخستین لایو اینستاگرامی فرابورس ایران بود که شب گذشته از صفحه فرابورس پخش شد.
ندا بشیری سرپرست معاونت توسعه کسبوکار فرابورس در این برنامه گفت: عملیات بازار باز به مفهوم خرید و فروش اوراق قرضه دولتی توسط بانکهای مرکزی کشورها با هدف اجرای سیاستهای انقباضی و انبساطی است و ابزار اصلی برای کنترل نرخ تورم و نرخ بهره و کنترل عرضه پول به شمار میرود.
جزییاتی از عملیات بازار باز در دنیا
بشیری با اشاره به اینکه برای کنترل قیمت پول باید از ابزارهای غیرمستقیم استفاده کرد تا حجم پول در جامعه توسط بانک مرکزی کنترل شود، گفت: عملیات بازار باز یکی از بهترین ابزارهای غیرمستقیم در این زمینه است.
به گفته او بانکهای مرکزی دنیا سالهاست از عملیات بازار باز برای کنترل حجم نقدینگی جامعه استفاده میکنند، اما این عملیات به دو روش کوتاهمدت و گاه بلندمدت مورداستفاده قرار میگیرد.
بشیری با اشاره به اینکه بانک مرکزی برای کنترل عرضه پول بهتر است با ابزار غیرمستقیم برنامهریزی کند تا حجم پول در جامعه کنترل شود، تصریح کرد: یکی از بهترین ابزارهای غیرمستقیم عملیات بازار باز است. به این مفهوم که بانک مرکزی برای افزایش حجم پول از بانکهای تجاری کمک میگیرد، بانک مرکزی با کنترل ذخایر پولی در اختیار بانکهای تجاری حجم پول در جامعه را کنترل میکند.
کنترل تورم و نرخ بهره
سرپرست معاونت توسعه کسبوکار فرابورس یکی از بهترین ابزارها برای کنترل پول بانکهای تجاری و جامعه را عملیات بازار باز دانست و گفت: برای کنترل تورم و جمع شدن پول از جامعه، بانک مرکزی اوراق قرضه دولتی را به بانکها میفروشد و با این کار بخشی از پولهای بانکهای تجاری را جمع میکند، این سیاست پولی انقباضی است. اما در مقابل برای اجرای سیاست پولی انبساطی، با عرضه پول زیاد اینگونه وارد میشود که از بانکها میخواهد اوراق قرضه دولتی که قبلا به آنها فروخته است را از آنها خریداری کند. بهاینترتیب اوراق را دریافت و به بانکها پول میدهد.
او اضافه کرد: بانک مرکزی با این روش پول را در سطح جامعه زیاد میکند و با عرضه زیاد پول نرخ بهره کاهش مییابد البته ممکن است تورم بالا برود. این راهکاری است که سالهاست بانکهای مرکزی دنیا از آن برای کنترل پول سطح جامعه استفاده میکنند.
وی در پاسخ به این پرسش که تفاوت عملیات بانکی و بازار باز چیست، گفت: بانکها به دلایل مختلف ممکن است در پایان وقت اداری پول کم آوردند و برای کمبود کسری از بانک دیگری که مازاد پول دارد، قرض گیرند. این قرض رایگان نیست و با یک نرخ بهره مشخص انجام میشود که عمدتا یکشبه است و به آن عملیات بانکی میگویند.
بشیری در ادامه به تشریح عملیات بازار بازپرداخت و افزود: در عملیات بازار باز یکطرف بانک مرکزی و یکطرف بانک تجاری است. روشی که بانک مرکزی اوراق را عرضه کرده و بانکهای تجاری خریداری میکنند اصطلاحا ریپو است.
وی در توضیح عملیات ریپو گفت: ریپو مسایل ربوی دارد و به همین دلیل هم شورای فقهی بانک مرکزی و کمیته فقهی سازمان بورس تغییراتی در آن ایجاد کرده تا مشکل ربوی آن برطرف شود. بهاینترتیب که اوراق وثیقه نمیشود بلکه مالکیت اوراق بهطور کامل منتقل میشود. اسم دقیق آن توافق بازخرید اسلامی است.
عملیات بازار باز هیچ ارتباطی به بازار سهام ندارد
در ادامه این برنامه سرپرست معاونت توسعه کسبوکار فرابورس تاکید کرد: عملیات بازار باز هیچ ارتباطی به بازار سهام ندارد بلکه معامله یا تریدی است که بین بانک مرکزی و یک بانک تجاری انجام میشود. شاید نرخهای این اوراق به بازار سیگنالی بدهد اما این عملیات هیچ نقدینگی از بازار خارج نمیکند.
بشیری اضافه کرد: در حال حاضر OMO فقط با اسناد خزانه و سایر اوراق کوپن دار دولتی است و در دنیا هم فقط با اوراق دولت انجام میشود.
آمار عملیات بازار باز را از کجا ببینیم؟
وی در خصوص اینکه چگونه میتوان به آمار عملیات بازار باز دسترسی پیدا کرد، گفت: آمار عملیات بازار باز در سایت فرابورس در منوی سمت راست، با عنوان آمار معاملات اوراق مالی اسلامی وجود دارد، آمارهای این قسمت بهصورت روزانه بهروز میشود.
زمانی که پذیرهنویسی دولت است، به این مفهوم است که دولت اوراق فروخته است و تامین مالی کرده است. دو بخش بانکها و صندوقها هم در این قسمت درجشده که جزییات معاملات آنها را نشان میدهد. یکبخشی هم به اسم عملیات بازار باز است که همان کد به کد بانک مرکزی و بانکهای تجاری است. آمار کامل و بهصورت دقیق با اعداد و نمودار در سایت فرابورس منتشر میشود. البته بانک مرکزی هم بهصورت هفتگی گزارش کلی عملیات بازار باز را منتشر میکند.
امروز سهشنبه ۷ دیماه، «MTBE» و «گاز مایع صنعتی» شرکت پتروشیمی بندر امام، «آیزوریسایکل»، «آیزوفید»، «بلندینگ نفتا حلال ۴۱۰»، حلال ۴۰۴» و «نفتای سنگین تصفیهنشده» شرکت پالایش نفت شیراز در رینگ بینالملل بورس انرژی ایران عرضه میشود.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، امروز، سهشنبه، «رافینیت»، «ریفورمیت»، و «هیدروکربن سنگین» شرکت پتروشیمی بوعلی سینا، «نفت سفید» شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران و «نیتروژن مایع» شرکت متانول کاوه در رینگ داخلی و همچنین «بنزین پیرولیز» شرکت پتروشیمی شازند، «رافینت» شرکت پتروشیمی بیستون، «رافینیت» و «ریفورمیت» شرکت پتروشیمی بوعلی سینا، «متانول» پتروشیمی فنآوران، «نفتای سبک»، «نفتای مخلوط» و «نفتای میانی» شرکت نفت ستاره خلیج فارس در رینگ بینالملل بورس انرژی ایران عرضه میشود.
در معاملات روز گذشته نیز «اکستراکت سبک DAE۱۰ »، «اکستراکت سبک DAE۱۱ » و «اکستراکت سنگین DAE۴۰» شرکت نفت ایرانول، «آیزوریسایکل»، «حلال ۴۰۰»، «حلال ۴۰۲»، «حلال ۴۰۶»، «حلال ۴۱۰»، «حلال۵۰۲» و «حلال۵۰۳» شرکت پالایش نفت اصفهان، «برش سنگین»، «پنتان» و «سوخت کوره سبک» شرکت پتروشیمی تبریز در رینگ بینالملل بورس انرژی دادوستد شد.
همچنین، در این روز، «برش سنگین» شرکت پتروشیمی جم، «متانول» شرکت پتروشیمی زاگرس، «متانول» شرکت پتروشیمی شیراز، «متانول» شرکت پتروشیمی فنآوران، «متانول» شرکت متانول کاوه، «نیتروژن مایع» پتروشیمی غدیر و «نیتروژن مایع» شرکت فجر انرژی خلیج فارس در رینگ داخلی و «برش هیدروکربنهای ۵ کربنه و بالاتر (C۷-C۹)» شرکت پتروشیمی تبریز و «رافینت۲» شرکت پتروشیمی شیمی بافت در رینگ بینالملل بورس انرژی دادوستد شد.
این بورس روز گذشته میزبان معامله بیش از ۱۷ هزار و ۱۵۷ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش ۱۸۷۶ میلیارد و ۶۰۷ میلیون و ۱۷۳ هزار و ۱۷۳ ریال در بازار فیزیکی بود.
قیمت نفت برنت در معاملات روز نفت سهشنبه به بالاترین حد خود طی یک ماهه گذشته خود رسید و انتظارات مبنی بر اینکه نوع Omicron ویروس کرونا تنها تأثیر محدودی بر تقاضای جهانی خواهد داشت، جایگاه بیشتری را به تقاضای طلای سیاه اختصاص داد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از سی ان بی سی، نفت خام برنت در معاملات روز گذشته با ۷ سنت معادل ۰.۱ درصد افزایش به ۷۸ دلار و ۶۷ سنت در هر بشکه رسید.
نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) با ۱۸ سنت معادل ۰.۲ درصد افزایش به ۷۵ دلار و ۷۵ سنت در هر بشکه رسید و برای پنجمین جلسه متوالی افزایش یافت.
قیمت معاملات هر دو بازار نزدیک در روز گذشته در قیمتی نزدیک به بالاترین ارقام روز گذشته معامله میشدند که بالاترین قیمت آنها از اواخر نوامبر بوده است.
قیمت نفت برنت در معاملات روز سهشنبه در ساعت ۸:۰۴ به وقت تهران، با افزایش ۰.۰۹ درصدی در هر بشکه، ۷۸ دلار و ۶۷ سنت معامله شد.
قیمت نفت خام آمریکا (وست تگزاس اینترمدیت) نیز تا لحظه تنظیم گزارش، افزایش ۰.۲۲ درصدی را به ثبت رساند و در هر بشکه، ۷۵ دلار و ۷۵ سنت معامله شد.
طلا نیز تا لحظه تنظیم این گزارش، افزایش ۰.۱۲ درصدی را تجربه کرد و هر اونس طلا به قیمت یک هزار و ۸۱۱ دلار معامله شد.
طلا در آغاز معاملات روز سهشنبه در بالاترین سطح خود طی یک هفته اخیر خود رسید، زیرا بازدهی دلار و خزانهداری آمریکا که تأثیرات کلیدی بر قیمتهای شمش دارند، تا حد زیادی ثابت بودند.
نقره نیز با افزایش ۰.۲۲ درصدی، ۲۳ هزار و یک دلار معامله شد.
مس با کاهش ۰.۵۹ درصدی مواجه شد و ۴ هزار و ۴۴۶ دلار قیمت خورد.
سال ۲۰۲۱ سال ناهمواری برای بازارهای سنگآهن و فولاد در دنیا بود؛ چرا که نرخ محصولات زنجیره آهن و فولاد در این سال، صعود و مجددا سقوط قیمتی را تجربه کردند. در این میان، تصمیمات اقتصادی دولت و اوجگیری رشد اقتصادی چین و سقوط آن ظرف ماههای پایانی سال ۲۰۲۱، کسری انرژی نسبت به تقاضا، تداوم بیماری کرونا در دنیا و سیاستهای اخذشده برای مقابله با شیوع این بیماری و حمایت اقتصادهای برتر دنیا از مردم و کسبوکارهای خود در مقابل تبعات اقتصادی این ویروس، مهمترین سیگنالهای جهتدهنده به بازار آهن و فولاد بودند. در این شرایط بسیاری از ریسکهای سال ۲۰۲۱ همچنان بر بازارهای کالایی سایه افکنده، اما برآورد میشود بازارها روزهای نسبتا آرامتری را در سال ۲۰۲۲ نسبت به سالجاری میلادی تجربه کنند.
12
کاهش تلاطم در بازار آهن و فولاد
روزهای پرنوسان بازار آهن و فولاد ظرف سال 2021 رو به پایان است و اغلب موسسات بینالمللی انتظار دارند بازارها در سال آینده میلادی روزهای کمتلاطمتری را تجربه کنند. در شرایطی که شیوع کرونا در دنیا ظرف سال 2020 سقوط نرخ سنگآهن و فولاد را به دنبال داشت، در سال 2021 رونق مجددی در بازارهای کالایی به وجود آمد که به اوجگیری بهای محصولات این زنجیره، بهخصوص در نیمه ابتدایی سالجاری میلادی منجر شد.
کاهش تقاضا برای فولاد ظرف نیمهدوم سالجاری میلادی با محوریت افت فعالیتهای ساختوساز در چین باعث شد از رونق معاملات شمش و محصولات فولادی در چین کاسته و به این ترتیب، بهای این محصولات، بهخصوص در سهماهه سوم سالجاری میلادی اصلاح شود. البته روند اصلاح قیمت محصولات مختلف زنجیره آهن و فولاد، از سنگآهن تا محصول نهایی، در روزهای پایانی سال 2021 متوقف شد و بازار این محصولات در نیمه دوم دسامبر مجددا رنگ رونق را به خود دید که به رشد قیمتی در این بازار منجر شد.
قیمت محصولات مختلف فولادی ظرف ماههای پایانی سالجاری میلادی اصلاح نرخ داشت، اما همچنان در مقایسه با یکسال گذشته نرخ زیادی دارد. در این شرایط، کاهش شتاب رشد اقتصادی چین و افت فعالیت ساخت مسکن در این کشور با تغییر رویکرد دولت پکن در خصوص شرکتهای توسعهدهنده املاک چینی میتواند به تضعیف تقاضا برای محصولات طویل فولادی در سال آینده میلادی منجر شود و از این منظر زمینه افت نرخ را در این بخش به وجود آورد.
سیاست دولت چین در زمینه توسعه اقتصادی بر پایه ساختوساز رو به تعدیل گذاشته، اما این تغییر رویه بهآهستگی رخ خواهد داد. به این ترتیب برآورد میشود که همچنان اجرای پروژههای زیرساخت عمومی در چین تا سال 2025 ادامه خواهد یافت و تقاضای نسبتا قوی در انتظار بازار فولاد چین خواهد بود که این موضوع میتواند از تثبیت قیمت در سطوح فعلی حمایت کند.
واهمه بازارها از سویه جدید کرونا
سال 2021 در شرایطی به روزهای پایانی خود میرسد که کشورهای مختلف دنیا با شیوع سویه جدید کرونا یعنی اُمیکرون روبهرو شدهاند و بازارها تحت تاثیر اخبار آن، رویههای جدیدی را در پیش میگیرند. شیوع گسترده این ویروس باعث شده است تا اقدامات قرنطینهای در برخی کشورهای اروپایی مجددا برقرار شود. دولت پکن نیز بر سیاست کنترل کامل ویروس کرونا تاکید دارد و از این منظر در مناطقی از این کشور که این ویروس شایع است، قرنطینههای سختگیرانه اجرا میشود. سیاستهای حفاظتی دولت چین برای جلوگیری از شیوع کرونا باعث شده است تا محدودیتهایی در تردد افراد و محصولات به وجود آید که این موضوع میتواند بر روند بازار آهن و فولاد این کشور و دنیا اثرگذار شود و با تضعیف تقاضا زمینه افت نرخ محصولات فولادی را فراهم آورد. محدودیت قرنطینهای سختگیرانه به منظور کنترل شیوع کرونا به سقوط قیمت کامودیتیها در سال 2020 انجامید. البته در ادامه با کنترل نسبی شیوع این بیماری و محرکهای مالی وضعشده از سوی اقتصادهای برتر دنیا به منظور حمایت از مردم و کسبوکارها رونق به معاملات کامودیتیها بازگشت. بخشی از صعود بهای سنگآهن و فولاد در نیمه ابتدایی سال 2021 نیز ناشی از این محرکهای اقتصادی بود.
در این شرایط سویه جدید کرونا در دنیا رو به گسترش است، اما با توجه به اثرات تورمی محرکهای مالی که پیش از این از سوی اقتصادهای بزرگ دردنیا اعمال شده، احتمال وضع محرک جدید بسیار کم است. به این ترتیب نمیتوان از این منظر، منتظر تقاضای قوی ناشی از محرکهای کرونا بود.
افت تولید فولاد جهانی با محوریت چین
کاهش تولید فولاد در دنیا ظرف نیمه دوم سالجاری میلادی سیگنال دیگر اثرگذار بر بازار آهن و فولاد دنیاست. به گزارش «ورلداستیل»، میزان تولید فولاد خام جهان ظرف ماه نوامبر امسال به 143میلیون و 300هزار تن فولاد رسید که این رقم 9/ 9درصد کمتر از میزان تولید فولاد جهان در نوامبر 2020 بود. بیشترین افت تولید فولاد جهان در ماه نوامبر مربوط به کشورهای آسیا و اقیانوسیه بود که ظرف این بازه زمانی 5/ 15درصد از میزان تولید کشورهای این منطقه نسبت به مدت مشابه سال قبل کاسته شد. در عین حال در این بازه زمانی 3/ 5درصد از میزان تولید فولاد در کشورهای خاورمیانه نسبت به نوامبر 2020 کاسته شد.
برخلاف رویه کاهش تولید فولاد در کشورهای آسیایی و منطقه خاورمیانه، بر میزان تولید فولاد خام در آفریقا، اروپا، آمریکایشمالی و جنوبی و کشورهای حوزه CIS در این ماه افزوده شد. هرچند در مجموع میزان اثرگذاری آمارهای کاهش تولید به مراتب قویتر از آمارهای رشد تولید فولاد بود و به این ترتیب از میزان تولید فولاد جهان در نوامبر 2021 کاسته شد.
چین در ماه نوامبر نیز سردمدار افت تولید فولاد بود، بهنحوی که میزان تولید فولاد این کشور ظرف این ماه به 69 میلیون و 300هزار تن رسید که این رقم نسبت به میزان تولید فولاد چینیها در نوامبر 2020 حدود 22درصد کمتر بود.
مجموع تولید فولاد جهانی ظرف 11ماه ابتدایی سالجاری میلادی به یکمیلیارد و 752میلیون تن رسید که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش 2/ 4درصدی داشته است. در عین حال ظرف 11ماه ابتدایی سال 2021 برابر 946میلیون و 400هزار تن فولاد خام در چین تولید شده که این رقم 6/ 2درصد کمتر از میزان تولید فولاد خام چین در مدت مشابه سال 2020 بود. با وجود کاهش قابل ملاحظه تولید فولاد در چین و دنیا ظرف نیمه دوم سال 2021 این بازار با صعود نرخ روبهرو نشد. همزمانی کاهش تولید با کاهش تقاضای داخلی چین برای شمش و محصولات فولادی به دلیل بحران مالی شرکتهای سازنده ملک در این کشور باعث شد بازار فولاد با عدمتعادل روبهرو نشود و از این منظر جهشی در قیمت شمش و محصولات فولادی رخ ندهد. استمرار روند کاهش تولید فولاد از سوی چینیها ظرف ماه نوامبر بهرغم رفع محدودیت در بخش انرژی میتواند سیگنالی برای استمرار کاهش تولید فولاد در این منطقه باشد.
دوراهی رشد تولید یا کاهش آلایندهها
سیاست دولت پکن در خصوص تحقق آسمان آبی، بهخصوص تا زمان برگزاری المپیک زمستانی پکن باعث میشود همچنان سیاست کاهش تولید فولاد در چین با قوت ادامه پیدا کند. مطابق آمار منتشرشده بر میزان تولید فولاد خام چین ظرف نیمه ابتدایی ماه دسامبر نسبت به نیمه ابتدایی ماه نوامبر افزوده شده است؛ با وجود این همچنان بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که این افزایش تولید موقتی است و سیاست تحقق آسمان آبی برای دولت پکن نسبت به افزایش تولید فولاد ارجحیت دارد، بنابراین ظرف هفتههای آینده مجددا از تولید فولاد در چین کاسته خواهد شد. این موضوع سیگنالی منفی برای بازار سنگآهن بهعنوان ماده اولیه اصلی تولید فولاد خواهد بود و از رونق قیمتی در معاملات این بخش خواهد کاست.
با ورود به تعطیلات آخر سال میلادی و تعطیلی اکثر بازارهای مالی در سطح جهان، تنها بازار جهانی که معاملات همچنان بیوقفه در آن ادامه دارد، بازار رمزارزهاست. در روزهای پایانی سال ۲۰۲۱، بیتکوین در تلاشی ستودنی سعی دارد از مرز کانال ۵۰هزار دلار عبور کرده و به مقاومت ۵۲هزار دلار یورش ببرد. اتریوم نیز با محدوده ۴هزار دلار درحال درگیری است و در تلاش است تا بتواند از این محدوده عبور کند. با توجه به تعطیلات پایان سال در اکثر نقاط جهان، فعلا نمیتوان انتظار تحرکات خاصی را در بازار رمزارزها داشت. این موضوع به آن دلیل است که عمده موسسات سرمایهگذاری تعطیل بوده و تقریبا میتوان گفت پول هوشمندی وارد بازار نمیشود. با توجه به آنچه که در بازار رمزارزها گذشت، شرایط با آغاز ۲۰۲۲ چگونه خواهد بود؟
بررسی رمزارزهای پیشتاز سال ۲۰۲۱
در سال ۲۰۲۱، گروههای مختلفی در بازار رمزارزها ترند شدند و رشدهای چشمگیری را تجربه کردند. از NFT تا میمکوینهایی مانند دوج و شیبا چندصددرصد افزایش ارزش داشته و دارندگان آنها توانستند از سود سرشاری بهرهمند شوند. در کنار این موضوعات، رشد بازار رمزارزها در این سال باعث شد مفاهیم جدیدی در ادبیات علم مالی جهان شکل گرفته و با کمک نوآوری در حوزه مالی با کمک بلاکچین، بسیاری از امور تسهیل شود. اما پس از این همه فراز و نشیب، در نهایت پروژههای مربوط به حوزه متاورس یا دنیای مجازی و حوزه بازیهای درآمدزا (Play-to-earn) بیشترین میزان رشد ارزش توکنهای خود را تجربه کنند. بر اساس دادههای سایت Coinmarketcap، بیتکوین از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون ۷۴درصد و اتریوم نیز ۴۶۱درصد رشد داشته است. اما در حوزه بازیها، توکن GALA حدود ۴۹ هزاردرصد رشد داشت و بیشترین رشد در بازار رمزارزها را ثبت کرد. این پروژه بر روی ایجاد بستر تبادل ارزش پرداختهای درون برنامهای بازیها فعالیت میکند. تیم این پروژه تاکنون توانسته یک بازی با نام Town Star منتشر کرده و مجموعه NFTهای گوناگونی را عرضه کنند که محبوبترین آنها VOX نام دارد.
در جایگاه دوم، توکن AXS که توکن بازی اکسی است قرار دارد. همانطور که مشخص است، این توکن نیز در دسته بازیها قرار گرفته است. توکن AXS توانست در سالجاری میلادی بیش از ۱۷ هزاردرصد رشد را ثبت کند. این توکن مربوط به بازی است که شما با خرید برخی شخصیتها و ابزار آنان، میتوانید با دیگر بازیکنان در سطح جهان به مبارزه بپردازید و در ازای پیروزی، توکنهای این بازی را دریافت کرده که میتوانید آنها را در بازار رمزارزها به فروش برسانید. تمام آیتمها و شخصیتهای خریداری شده نیز در قالب NFT بوده و قابل فروش در بازار NFT ها هستند.
جایگاه سوم نیز به توکن SAND اختصاص دارد. این توکن مربوط به پروژه Sandbox است که در حوزه متاورس فعالیت میکند. در این جهان شما میتوانید گشتوگذار کنید، آیتمهای مختلفی را خریداری کرده و حتی اقدام به خرید زمینهای مجازی کنید. بسیاری از افراد در این جهان کسبوکار شخصی خود را ایجاد کرده و اقدام به درآمدزایی میکنند.
همانطور که گفته شد، حوزه بازیها در بازار رمزارزها توانسته بیشترین میزان رشد را ثبت کند. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که مسیر این حوزه جدا از بازار رمزارزها خواهد بود؛ چرا که افراد زیادی میتوانند به آسانی به کمک امکانات این زمینه برای خود درآمد کوچکی داشته باشند که این موضوع موجب میشود حتی درصورت ریزش بازار، استفاده از این توکنها همچنان پابرجا بماند که به رشد بیشتر این زمینه فارغ از مسیر کلی بازار منجر خواهد شد.
در روز شروع دور جدید مذاکرات هستهای وین، بازار ارز هم به انتظار اخبار جدید نشست. اخبار جدید منتشر شده از مقر مذاکرات خبر از نزدیکتر شدن به توافق جدید میدهد. همچنین صحبتهای رئیس کل بانک مرکزی از بهبود عرضه بازار ارز، باعث شد که فرصتی برای جولان افزایشیهای بازار به وجود نیاید. در این شرایط، هر خبری از بهبود روند مذاکرات میتواند بهای دلار را به شکل پلهای پایین آورد.
آرامش دلار در دور جدید مذاکرات
دیروز دوشنبه ۶ دی ماه دلار که بر اثر خبرهای برجامی به کانال ۲۹هزار تومان برگشته بود، بدون حرکت افزایشی یا کاهشی در محدوده ۲۹هزار و ۸۰۰ تا ۲۹ هزارو ۹۰۰ تومان نوسان داشت. فعالان بازار ارز که در انتهای روز یکشنبه تلاشهایی برای افزایش قیمت دلار در روز دوشنبه داشتند در ابتدای ساعات کاری دیروز با رقم ۲۹هزار و ۸۷۰ تومان شروع به کار کردند. این رقم در حوالی ظهر روز دوشنبه با کاهشی ۲۰ تومانی به قیمت ۲۹هزار و ۸۵۰ تومان رسید که این قیمت تا اواخر ساعت کاری روز دوشنبه بدون تغییر ماند و بازار ارز در این روز در همان قیمت ۲۹هزار و ۸۵۰ تومان بسته شد. پیشبینیهای فعالان بازار ارز از قیمت دلار در روزهای آتی نیز همچنان خالی از نوسان و در محدوده ۲۹هزار و ۸۰۰ الی ۹۰۰ تومان مطرح میشد.
خبر اول: روند مذاکرات در دوره جدید
خبر اول مورد توجه دلار در روزهای اخیر مذاکرات در جهت لغو تحریمهاست. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در روز شروع دور جدید مذاکرات گفت: امروز سند مشترک و قابلقبولی روی میز مذاکرهکنندگان داریم که آنها را اسناد یکم و پانزدهم دسامبر میخوانیم؛ هم در موضوع هستهای و هم تحریمها. او در این راستا تاکید کرد: این به آن معناست که دیگر سند ژوئن ۲۰۲۰ را کنار گذاشتیم و به سند جدید و مشترکی رسیدهایم. از امروز مذاکرات ما حول آن سند مشترک شروع میشود؛ از جمله موضوعات در دستور کار در مذاکرات جاری ما بحث تضمین و راستیآزماییهاست. او در ادامه به پافشاری ایران بر روی بحث فروش آزاد نفت در دور جدید مذاکرات نیز اشاره کرد. بازار ارز نیز در واکنش به این اخبار از حجم معاملات خود کاسته و با نوسان اندک در روز دوشنبه به کار خود ادامه داد. نرخ دلار در بازار آزاد ایران که از روزهای ابتدایی هفته جاری دچار کاهش قیمت شده بود، همچنان در انتظار تداوم روند کاهشی بهسر میبرد. به گفته برخی از فعالان بازار ارز ایران در صورت تداوم انتشار اخبار مثبت از محل مذاکرات هستهای در روزهای آتی، احتمالا شاهد ریزشهای بیشتر نرخ دلار خواهیم بود.
خبر دوم: تقویت ورودی ارز
اما اخبار مذاکرات، تنها موضوعی نبود که مورد توجه فعالان بازار ارز قرار گرفت. علی صالح آبادی رئیس کل بانک مرکزی روز دوشنبه در نشستی مطبوعاتی گفت: از نظر ورود ارز به کشور در شرایط بسیار خوبی هستیم و پیشبینی من این است که در آینده نزدیک اوضاع روبهبهبود خواهد رفت. وی در ادامه به بهتر شدن شرایط بازار ارز در صورت ایجاد توافق جدید برجام نیز اشاره کرد. سخنان حاضران در این نشست مطبوعاتی میتواند بیانگر انتظارات کاهشی بازارساز از بازار ارز در روزها و ماههای آینده باشد. با این حال باید دید این سکون قیمتی دلار تا کی ادامهدار خواهد بود و روند قیمت این اسکناس آمریکایی در روزهای آینده به چه سمتی خواهد رفت.
سیگنال رئیس کل بانک مرکزی و همچنین اخبار برجامی نشان میدهد که به نظر نمیرسد افزایشیهای بازار این روزها شرایطی برای مانور در بازار داشته باشند.
سکه تمام بهار آزادی هم که در روزهای گذشته در حوالی قیمت ۱۳میلیون و ۵۰ الی ۱۰۰هزار تومان نوسان میکرد در روز ساکن شدن قیمت دلار بدون نوسان ماند و در همان نرخ روز یکشنبه با قیمت ۱۳میلیون و ۱۰۰هزار تومان معامله شد. این در حالی است که قیمت هر اونس طلای جهانی روز دوشنبه با ۲ دلار افزایش قیمت نسبت بهروز قبل از آن در ساعت ۱۹:۳۰ به وقت تهران ۱۸۱۲ دلار معامله شد. قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز در معاملات روز دوشنبه به یکمیلیون و ۲۹۵هزار تومان رسید.
ندا بشیری سرپرست معاونت توسعه کسبوکار فرابورس یکشنبه شب در لایو اینستاگرامی «بررسی عملیات بازار باز و کارکردهای آن» عنوان کرد: عملیات بازار باز هیچ ارتباطی به بازار سهام ندارد بلکه معامله یا تریدی است که بین بانک مرکزی و یک بانک تجاری انجام میشود. این عملیات هیچ نقدینگی از بازار خارج نمیکند.
«عملیات بازار باز و کارکردهای آن» موضوع نخستین لایو اینستاگرامی فرابورس ایران بود که شب گذشته از صفحه فرابورس پخش شد.
ندا بشیری سرپرست معاونت توسعه کسبوکار فرابورس در این برنامه گفت: عملیات بازار باز به مفهوم خرید و فروش اوراق قرضه دولتی توسط بانکهای مرکزی کشورها با هدف اجرای سیاستهای انقباضی و انبساطی است و ابزار اصلی برای کنترل نرخ تورم و نرخ بهره و کنترل عرضه پول به شمار میرود.
جزئیاتی از عملیات بازار باز در دنیا
بشیری با اشاره به اینکه برای کنترل قیمت پول باید از ابزارهای غیرمستقیم استفاده کرد تا حجم پول در جامعه توسط بانک مرکزی کنترل شود، گفت: عملیات بازار باز یکی از بهترین ابزارهای غیرمستقیم در این زمینه است.
به گفته او بانکهای مرکزی دنیا سالهاست از عملیات بازار باز برای کنترل حجم نقدینگی جامعه استفاده میکنند، اما این عملیات به دو روش کوتاهمدت و گاه بلندمدت مورداستفاده قرار میگیرد.
بشیری با اشاره به اینکه بانک مرکزی برای کنترل عرضه پول بهتر است با ابزار غیرمستقیم برنامهریزی کند تا حجم پول در جامعه کنترل شود، تصریح کرد: یکی از بهترین ابزارهای غیرمستقیم عملیات بازار باز است، به این مفهوم که بانک مرکزی برای افزایش حجم پول از بانکهای تجاری کمک میگیرد، بانک مرکزی با کنترل ذخایر پولی در اختیار بانکهای تجاری حجم پول در جامعه را کنترل میکند.
کنترل تورم و نرخ بهره
سرپرست معاونت توسعه کسبوکار فرابورس، یکی از بهترین ابزارها برای کنترل پول بانکهای تجاری و جامعه را عملیات بازار باز دانست و گفت: برای کنترل تورم و جمع شدن پول از جامعه، بانک مرکزی اوراق قرضه دولتی را به بانکها میفروشد و با این کار بخشی از پولهای بانکهای تجاری را جمع میکند، این سیاست پولی انقباضی است، اما در مقابل برای اجرای سیاست پولی انبساطی، با عرضه پول زیاد اینگونه وارد میشود که از بانکها میخواهد اوراق قرضه دولتی که قبلا به آنها فروخته است را از آنها خریداری کند. بهاینترتیب اوراق را دریافت و به بانکها پول میدهد.
او اضافه کرد: بانک مرکزی با این روش پول را در سطح جامعه زیاد میکند و با عرضه زیاد پول، نرخ بهره کاهش مییابد البته ممکن است تورم بالا برود. این راهکاری است که سالهاست بانکهای مرکزی دنیا از آن برای کنترل پول سطح جامعه استفاده میکنند.
وی در پاسخ به این پرسش که تفاوت عملیات بانکی و بازار باز چیست، گفت: بانکها به دلایل مختلف ممکن است در پایان وقت اداری پول کم بیاورند و برای کمبود کسری از بانک دیگری که مازاد پول دارد، قرض بگیرند. این قرض رایگان نیست و با یک نرخ بهره مشخص انجام میشود که عمدتا یک شبه است و به آن عملیات بانکی میگویند.
بشیری در ادامه به تشریح عملیات بازار باز پرداخت و افزود: در عملیات بازار باز یکطرف بانک مرکزی و یکطرف بانک تجاری است. روشی که بانک مرکزی اوراق را عرضه کرده و بانکهای تجاری خریداری میکنند اصطلاحا ریپو است.
وی در توضیح عملیات ریپو گفت: ریپو مسائل ربوی دارد و به همین دلیل هم شورای فقهی بانک مرکزی و کمیته فقهی سازمان بورس تغییراتی در آن ایجاد کرده تا مشکل ربوی بودن آن برطرف شود. به این ترتیب که اوراق وثیقه نمیشود بلکه مالکیت اوراق بهطور کامل منتقل میشود که اسم دقیق آن توافق بازخرید اسلامی است.
عملیات بازار باز پول را از سهام خارج نمیکند
در ادامه این برنامه سرپرست معاونت توسعه کسبوکارفرابورس تاکید کرد: عملیات بازار باز هیچ ارتباطی به بازار سهام ندارد بلکه معامله یا تریدی است که بین بانک مرکزی و یک بانک تجاری انجام میشود. شاید نرخهای این اوراق به بازار سیگنالی بدهد اما این عملیات هیچ سرمایهای از بازار خارج نمیکند.
بشیری اضافه کرد: در حال حاضر OMO فقط با اسناد خزانه و سایر اوراق کوپندار دولتی است و در دنیا هم فقط با اوراق دولت انجام میشود.
آمار عملیات بازار باز را از کجا ببینیم؟
وی در خصوص اینکه چگونه میتوان به آمار عملیات بازار باز دسترسی پیدا کرد، گفت: آمار عملیات بازار باز در سایت فرابورس در منوی سمت راست، با عنوان آمار معاملات اوراق مالی اسلامی وجود دارد، آمارهای این قسمت بهصورت روزانه بهروز میشود.
زمانی که پذیرهنویسی دولت است، به این مفهوم است که دولت اوراق فروخته و تامین مالی کرده است. دو بخش بانکها و صندوقها هم در این قسمت درجشده که جزئیات معاملات آنها را نشان میدهد. یک بخش هم به اسم عملیات بازار باز است که همان کد به کد بانک مرکزی و بانکهای تجاری است.
آمار کامل و بهصورت دقیق با اعداد و نمودار در سایت فرابورس منتشر میشود. البته بانک مرکزی هم بهصورت هفتگی گزارش کلی عملیات بازار باز را منتشر میکند.
بازپس گرفتن کانال یکمیلیون و ۴۰۰ هزار واحد، واگذاری استقلال و پرسپولیس به دو وزارتخانه و توییت جدید وزیر امور اقتصادی و دارایی موضوعهایی بودند که دیروز فعالان بورسی فضایمجازی به آن پرداختند. پرتکرارترین واژه هم بازپسگیری محدوده یکمیلیون و ۴۰۰ هزار واحد بود. تا امروز شاخصکل بورس بارها این کانال را از دست داده و بعد از مدتی دوباره به آن رسیده است؛ به همین دلیل برخی سهامداران و اهالی بازار سرمایه که در شبکههای اجتماعی هم حضور دارند در این زمینه با شوخی و طنز مینوشتند.
یکی از این کاربران دیروز پس از رد شدن شاخص از محدوده یکمیلیون و ۴۰۰ هزار واحد توییت زد که «بلندیهای جولان را پس گرفتیم!» همین توییت کافی بود تا کاربرانی که از رشد ۱۷ هزار واحدی شاخص ذوقزده بودند، دست به قلم شوند و این شوخی را ادامه دهند. بسیاری از آنان هم به اتفاقی که در روزهای اوج تاریخی شاخص افتاده و برخی از سهامداران شغلهای خود را رها کرده و در خانه مشغول سهامداری بودند، اشاره داشتند. مثلا یکی از این کاربران پرسیده بود: «خیلی عالیه! حالا که شاخص رفت بالای ۱۴۰۰ بزنیم زیر گوش مدیرامون؟» کاربر دیگری در پاسخ به او پیشنهاد داد که نرم بزند که اگر دوباره بازار ریخت و اوضاع خراب شد بتواند بگوید از دوستداشتن زیاد بوده است! چراکه آنهایی که مرداد سال۹۹ زیر گوش مدیراشان زدند، بلااستثنا پشیمان شدند. حتی یکی از کاربران از تجربهاش نوشت و گفت آدمی را میشناسد که در روزهای اوج بازار سهام پیشنهاد مدیرعاملی داشته اما قبول نکرده!
در این میان بسیاری از کاربران هم بودند که نهتنها حال و حوصله این کنایهها را نداشتند بلکه از آن دسته از بورسبازان فضایمجازی که این موضوع را دستمایه شوخی قرار میدهند، شاکی بودند. آنان میگفتند دیگر جای شوخی نیست و مردم بخش اعظمی از سرمایههای خود را از دست دادهاند؛ پس باید از مسوولان مطالبه کرد. گروه دیگر هم بدبینانه به موضوع «شاخصسازی» اشاره میکردند و میپرسیدند اینگونه رشدهای شاخص چه فایدهای دارد؟ چراکه معلوم است شاخصسازی انجام شده است. آنان به عدمبهبود وضعیت سبد سهامداران با وجود رشد شاخص اشاره داشتند و خواستار پایان مداخله عامدانه در بازار سرمایه بودند.
تصمیم عجیب برای واگذاری دو تیم پایتخت
دیروز در راستای حل مشکل حضور استقلال و پرسپولیس در لیگ قهرمانان آسیا، تصمیمگیران این حوزه به این نتیجه رسیدند مشکل مالکیت مشترک این دو تیم را با واگذاری باشگاه پرسپولیس به وزارت امور اقتصادی و دارایی و واگذاری باشگاه استقلال به وزارت صنعت، معدن و تجارت حل کنند! تصمیمی که برای فعالان فضایمجازی و همچنین کارشناسان عجیب بود و از اینکه مشکلات در کشور اینگونه حل میشود، متعجب بودند. پیمان مولوی یکی از کارشناسان اقتصادی بود که به این اتفاق اینگونه واکنش داد: «از این به بعد بازیکنان پرسپولیس باید حقوقشان را با اوراق و سهام تهاتر کنند و بازیکنان استقلال با مجوز واردات خودرو و مواداولیه! چه کسی مشاوره داده است دو باشگاه به دو وزارتخانه داده شوند؟ باشگاه خصوصی چه ترسی دارد؟ چرا ما اینقدر تجربههای خطای قبلی را تکرار میکنیم؟»یکی دیگر از کاربران توییتر نیز در اینباره نوشت: «پرسپولیس رو دادند به وزارت اقتصاد، استقلال رو هم دادند به وزارت صمت! یعنی حواشی فوتبال به حواشی وزارتخانههای اقتصاد و صمت اضافه میشود؟ چرا باید چنین اقدامی آنهم در زمانی که اقتصاد ایران به حد کافی حاشیههای تحریم خارجی/ داخلی دارد؛ به حواشی سیاستگذاری اضافه شود؟!» برخی هم این پرسش را مطرح میکردند که اصلا حالا چه اصراری است که پرسپولیس و استقلال هر سال در ۲۲بهمن عرضه شوند تا چنین تصمیمهای عجولانه و غلطی گرفته شود؟
سوالهای بورسی از وزیر اقتصاد
توییت جدید سیداحسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی هم دیروز بهانهای شد برای فعالان بورسی این فضا که اعتراض و گلایههایشان را بهصورت مکتوب به گوش وزیر برسانند.
خاندوزی که نوشته بود: «برای اجرای «نقشهراه رونق غیرتورمی» امروز با مدیران بزرگترین شرکتهای صنعتی، معدنی و انرژی توافق خوبی برای سرمایهگذاری به همراه تامینمالی زیرساختهای ملی انجام شد. تقسیم کار جدیدی در راه است. از تلاش دکتر فرهاد رهبر در این زمینه ممنونم» با پرسشهای زیادی از کابران توییتر مواجه شد که پس از بورس چه خبر؟ وعدههایش برای بهبود وضعیت این بازار به کجا رسیده و چرا دیگر از مشکلاتی که برای مردم در بازار سرمایه بهوجود آمده، نمیگوید! برخی هم از وزیر اقتصاد پرسیدند؛ باز برای بورس چه خوابی دیده شده است و از این بابت نگران بودند. یکی از کاربران هم زیر توییت وزیر خطاب به او به کنایه نوشت: «دیگه توییتهای بورسی و بیکفایتی مسوولان اقتصادی نمیزنی!»
بورس تهران روز دوشنبه مجددا روی خوشی به سهامداران خود نشان داد و شاخص کل این بازار با ثبت رشد ۱۸/ ۱درصدی پس از ۲۳ روز کاری، به ابرکانال ۴/ ۱میلیون واحد بازگشت. این روند صعودی در حالی رقم خورد که هم از منظر بنیادی شاهد اذعان کارشناسان به جذابیت قیمتها در سطوح فعلی و پشتیبانی محرکهای بنیادی از بازار سهام هستیم و هم از نگاه کارشناسان تکنیکی پس از پشت سر گذاشتن مقاومت یکمیلیون و ۳۸۰هزار واحد راه برای تداوم صعود شاخص کل بورس تهران هموار شده است. با این حال کارشناسان تاکید دارند بازگشت اعتماد فعالان حقیقی بازار سهام که هنوز در زمین خرید سهام فعال نشدهاند، به نگاه سیاستگذاران اقتصادی به این بازار وابسته است.
امید بورسی به تقویت تقاضا
نگاه بنیادی بورسبازان
عصر روز گذشته ساعت ۱۸ به وقت محلی (۲۰:۳۰ به وقت تهران)، دور جدید مذاکرات هستهای در سطح روسای هیاتهای مذاکرهکننده گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران برگزار شد. تا زمان نگارش این گزارش هیچ خبری از این نشست منتشر نشده است. فعالان بازارها و سرمایهگذارها در این ایام، همیشه نیمنگاهی نیز به وین داشتهاند و در انتظارند ببیند در این دور از مذاکرات چه صحبتهایی رد و بدل میشود. سخنانی که میتواند اثری مستقیم بر قیمت ارز در بازار آزاد بگذارد و به طور غیرمستقیم هم از جانب دلار و هم سرنوشت تحریمها معاملات سهام را متاثر کند. قدرت بالای معاملات روز گذشته اما نشان داد سهامداران به این دور از مذاکرات خوشبین هستند و اینبار با نگاهی واقعبینانهتر به موفقیت مذاکرات نگاه میکنند. پیشتر کاهش نرخ دلار در صورت حصول توافق هستهای برخی از سهامداران را میترساند و هر خبر مثبتی در این فضا، سهام را با فشار فروش مواجه میکرد. در حال حاضر گویا معاملهگران به این واقعیت پی بردهاند که در صورت رفع تحریمها پس از مذاکرات هستهای، بورس منتفع خواهد شد و اثرات کاهشی نرخ دلار در میانمدت نهتنها جبران شده بلکه بنگاههای اقتصادی نفعی چندجانبه از رفع تحریمها میبرند. جایی که به نظر میرسد با رفع تحریمها هم بخشی از چالشهای فعلی صنایع بورسی همچون قطعی برق و گاز و توقف فعالیت کارخانهها مرتفع خواهد شد و هم در خصوص سیاستهای دستوری در بخشهای مختلف اقتصادی کشور تجدیدنظر میشود. واقعیت این است که تحریمهای اعمال شده در سالهای اخیر اجرای بسیاری از طرحهای توسعهای در بالادست برق و گاز را به تعویق انداخت. ازاینرو به دلیل رشد مصرف گاز در بخشهای مختلف صنعت، هر ساله با افزایش مصرف خانگی در روزهای سرد زمستان، با مشکل تزریق گاز به شرکتهای تولیدی مواجه میشویم. در صورت رفع تحریمها اما میتوان امید داشت سایه ریسک قطعی گاز و برق از سر صنایع بورسی و سهامداران برداشته شود تا در کنار حذف هزینههای پنهان تحریم، شاهد رشد واقعی و نه اسمی سود این دسته از بنگاههای بورسی باشیم. ضمن آنکه باید توجه داشت مبنای دلار در شرکتهای کامودیتیمحور ۲۳تا ۲۴هزار تومان است و از این رو نوسان جزئی این اسکناس آمریکایی تهدیدی را متوجه سودسازی این دسته از بنگاههای بورسی نمیکند. به عبارتی حتی در صورت کاهش نرخ دلار تا چنین سطحی، تهدیدی متوجه سودسازی این گروه از بنگاههای بورسی نیست. طی روزهای اخیر اسکناس آمریکایی نشان داده کف جدیدی در بازار ارز در حال شکلگیری است. جایی که مدتهاست نوسانات کممقدار دلار حول مرز ۳۰هزار تومان ادامه دارد. در مقابل در بازار نیمایی دلار در کانال ۲۴هزار تومان باقی مانده که خبری خوب برای شرکتهای کامودیتیمحور بورس تهران است. ازاینرو روز گذشته شاهد تقویت نسبی سمت تقاضا در تالار شیشهای بودیم و ارزش معاملات خرد سهام نیز هرچند نتوانست از ۳هزارمیلیارد تومان فراتر رود اما نسبت بهروز کاری گذشته و البته کمترین مقادیر ثبت شده در آذرماه، با افزایش همراه شد و به ۲۸۱۹میلیارد تومان رسید.
گذر بورسبازان از مقاومت تکنیکال
در حالی کارشناسان بورسی از مقابله شاخص کل با مقاومت یکمیلیون و ۳۸۰ هزار واحد سخن میگفتند که روز گذشته این نماگر توانست این مقاومت را پشت سر بگذارد و به لحاظ تکنیکی در انتظار سطوح بالاتر در این نماگر باشد. کارشناسان تکنیکال این بازار نیز حالا دیدی مثبتتر به وضعیت بازار سهام دارند و منتظر سطوح بالاتر قیمتی در تالار شیشهای هستند. هرچند معتقدند رسیدن به قلههای تجربه شده در سال ۹۹ نیازمند تحلیل رفتار سیاستگذاران و نوع نگاه آنها به بازار سهام دارد که در سالجاری بعید به نظر میرسد.
پشوتن مشهورینژاد، کارشناس بازار سهام در خصوص روند تکنیکال شاخص کل بورس تهران با نگاهی بهآینده به «دنیایاقتصاد» گفت: به لحاظ تکنیکال نشانههایی از بازگشت روند صعودی به بازار سهام مشاهده میشود و به لحاظ سنتی نیز فصل بهار در بسیاری از مواقع نقطه آغاز حرکات مثبت بورس ایران بوده است که حرکت صعودی روزهای اخیر بازار میتواند پیشوازی برای این روند سنتی باشد.
متاسفانه عملکرد غیر اصولی دولت در مقابل بورس و سهامداران آنچنان به اعتقاد سهامداران ضربه زده و باعث هراس فعالان بورسی شده که بعید به نظر میرسد پول مردم عادی به راحتی، مجددا روانه بازار سهام شود. آنچه این روزها شاهد آن هستیم، صرفا سرمایه اهالی قدیمی بازار است که پس از مشاهده رشد تورمی در بازارهای موازی همچون بازار ملک، ارز و خودرو به این نتیجه رسیدهاند که فروش سهام در قیمتهای نازل فعلی باعث میشود بیش از حد از حرکت تورمی در سایر گزینههای سرمایهگذاری جا بمانند. به همین دلیل این حرکت مثبت آغاز شده است. ازاینرو به نظر میرسد روند صعودی فعلی ناشی از همان سرمایههای موجود در بازار بوده و نه تزریق منابع جدید. به لحاظ تکنیکال این روند صعودی تا زمانی که شاخص به بالای یکمیلیون و ۴۶۰هزار واحد صعود نکند، استحکام لازم را نخواهد داشت اما در صورت عبور از این مرز تداوم رشد دور از ذهن نخواهد بود. در حرکت نخست تا یکمیلیون و ۵۸۰هزار واحد و در صورت عبور از این مقاومت رشد شاخص تا یکمیلیون و ۹۰۰هزار واحد محتمل خواهد بود. اما صعود به تارگتهای بالاتر در حال حاضر مورد انتظار نیست، مگر در سال آینده و با توجه به رفتار سیاستگذار در قبال بورس و بازگشت اعتماد سرمایهگذاران به این بازار و متولیان آن.
گام فرابورس برای آغاز حذف حجم مبنا
عصر روز یکشنبه بود که فرابورس ایران در اطلاعیهای مهم در خصوص حجم مبنای نمادهای دارای صف خرید و فروش در بازار پایه، تصمیم گرفت که حجم مبنای نمادهای بازار پایه را درصورتیکه به مدت ۲۰ روز معاملاتی در صف فروش یا صف خرید باشند، به یک تغییر دهد که به معنای حذف حجم مبنا برای این نمادها خواهد بود. حجم مبنا، حداقل تعداد سهامی است که باید در طول روز معامله شود تا قیمت آن سهم بتواند بر اساس سقف و کف دامنه نوسان، افزایش یا کاهش یابد. «حجم مبنا» میراث «دامنه نوسان» در بازار سهام است که در سال ۱۳۸۲ متولد شد. تضعیف قدرت نقدشوندگی بازار سهام اما مهمترین عیب این قانون بود که طی سالهای گذشته نهتنها در سهام بورسی بلکه در محاسبه شاخص کل نیز خود را نشان داد، به طوری که با وجود معامله سهام در کف (سقف) مجاز قیمتی که در زمان تشکیل صفوف فروش (خرید) رخ میداد اما به دلیل قفل شدن معاملات و عدمدادوستد، قیمت پایانی به آن میزان افت (رشد) نمیکرد و در نتیجه شاخص کل از نشان دادن واقعیت دادوستدها باز میماند و مانند آینهای کدر ایفای نقش میکرد.
بورس دوشنبه از دریچه آمار
در روزی که شاخص کل بورس تهران با رشد ۱۸/ ۱درصدی همراه شد، از ۳۴۸ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۲۸۳ سهم (۸۱درصد) مثبت بود و در مقابل ۵۰ سهم (۱۴درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۴۶ نماد (۱۳درصد) صف خریدی به ارزش ۱۱۶میلیارد تومان تشکیل دادند اما در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش در ۹ نماد بورسی (۳درصد) به ارزش ۸۳میلیارد تومان بودیم.
در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس افزایش ۳۳/ ۰ درصدی را ثبت کرد، ۱۴۱ نماد معامله شدند که در این میان قیمت ۱۰۴ سهم (۷۴درصد) مثبت و ۳۵ سهم (۲۵درصد) منفی بود. در این بازار ۳۰ نماد (۲۱درصد) صف خریدی به ارزش ۴۹میلیارد تومان تشکیل دادند و در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش در یک نماد بورسی (یکدرصد) به ارزش ۲۳میلیارد تومان بودیم. بازار پایه نیز روز گذشته میزبان دادوستد ۱۳۹ نماد بود. در این میان ۵۰ سهم (۳۶درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد ۸۲ سهم (۵۹درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۲۴ نماد (۱۷درصد) صف خریدی به ارزش ۶۴میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۵۲ نماد (۳۷درصد) با ارزشی بالغ بر ۱۷۹میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.
با وجود رشد نماگرهای بورسی اما سهامداران خرد باز هم به جمع خریداران بورسی نپیوستند. هرچند در نیمه نخست معاملات شاهد تقویت تقاضا از سوی این بخش از معاملهگران بورسی بودیم اما برآیند ۵/ ۳ ساعته دادوستد سهام در روز دوشنبه از انتقال سهامی به ارزش ۲۱۶میلیارد تومان از سبد سهام حقیقیها به پرتفوی معاملهگران عمده بورس تهران خبر میداد. در این روز ۱۰ گروه از صنایع بورسی وارد لیست خرید حقیقیها شدند که در صدر این لیست گروه خودرو و ساخت قطعات با خالص خرید حدود ۷میلیارد تومانی قرار داشت. بعد از آن نوبت به زیرمجموعه گروه اطلاعات و ارتباطات رسید که شاهد جابهجایی سهامی به ارزش ۲میلیارد و ۸۷۴میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بود. در آنسوی بازار اما خروج پولهای خرد از گروههای کالایی ادامه پیدا کرد. شرکتهای چندرشتهای صنعتی، فرآوردههای نفتی و محصولات شیمیایی در صدر این لیست خروج قرار داشتند که جمعا با خالص فروش ۱۱۰میلیارد تومانی حقیقیها مواجه شدند.
بدون دیدگاه