دنیایاقتصاد : ارزش مجموعه سهمهای بورسی عدالت در پایان هفته گذشته به ۹میلیون و ۹۹ هزار تومان رسید. این دارایی بعد از اینکه در سهشنبه گذشته کانال ۸ میلیون تومانی را لمس کرد، بهطور مجدد به قیمت قبلی بازگشت ولی با این حال برآیند افت و نزولهای هفته گذشته این سهام به کاهش ۸/ ۳درصدی هفتگی ختم شد. کارنامه هفتگی سهام عدالت در سال جدید تنها با یک نمره مثبت ثبت شده است. به بیان دیگر کلیت ۶ هفته کاری سپریشده سال ۱۴۰۰ تنها یک هفته رشد مثبت را تجربه کرده است. این رشد در هفته ماقبل معاملاتی اتفاق افتاد که مجموعه سهمهای این دارایی به میزان ۴/ ۱درصد رشد کرده بود؛ اما مابقی هفتهها را همواره با افت ارزش روبهرو بوده است. بیشترین کاهش ارزش هفتگی این سهام در هفته منتهی به ۱۸ فروردین رخ داد، زمانی که قیمت سهمهای بورسی عدالت به میزان ۷/ ۴ درصد کاهش یافت.
دنیایاقتصاد: جریان غالب در بازارهای جهانی فولاد و مواد اولیه آن افزایشی است و احتمال استمرار رشد نرخ را باید جدی گرفت. سنگآهن با فتح قله ۱۹۲ تا ۱۹۷ دلار در هر تن به آخرین رکورد تاریخی دست یافته است که خود مهمترین سیگنال افزایشی رشد قیمتها در زنجیره صنعت فولاد است. بهای قراضه نیز در همین روند صعودی قرار گرفته است و نزدیک به ۴۷۰ دلار در هر تن در آخرین نرخها قیمتگذاری میشود که همین نرخ حکایت از آن دارد که هنوز فضا برای استمرار روند افزایشی آن فراهم است. هر تن اسلب صادراتی به ۹۰۰ تا ۹۲۰ دلار در اقصینقاط جهان رسیده که بازهم یک رکورد قیمتی مهم بهشمار میرود.
بازار ورق نورد گرم به سادگی نرخهای بالای ۱۰۰۰ دلار را تجربه کرده، اگرچه در بازار اروپا قیمت ۱۰۰۰ یورو در هر تن نیز تجربه شده است. در بازار ورق نورد سرد هم ۱۱۰۰ دلار در هر تن فتح شده و قیمتهای بالاتر بسیاری نیز مخابره و معامله میشود. در بازار میلگرد نیز همین روند کلی حاکم است و بهنظر نمیرسد بتوان قیمت کمتر از ۶۵۰ دلار در هر تن را برای خرید بهدست آورد. اگرچه این نرخ احتمالا شامل حال بازار ایران نخواهد شد. نکته جالبتوجه فاصله قیمت شمش و اسلب، یا میلگرد و ورق (نورد گرم)است که نشان میدهد ذات رونق در بازار فولاد در جهان از مسیر رشد تقاضای صنعتی حرکت کرده است.
نگاهی به جریان عمومی نرخ در بازار فولاد در جهان از انتظار رشد قیمتها بهتبع برتری تقاضا بر عرضه حکایت دارد. این نکته را باید بسیار مهم ارزیابی کرد زیرا اثرگذاری رشد تقاضا بیش از تاثیر افزایش قیمت تمامشده در رشد نرخ معاملات ایفای نقش میکند و این روند در نهایت استمرار رشد قیمتها را دربر دارد. از سوی دیگر تعدیل نگرانیها از شیوع پاندمی کرونا به رقابت صنعتی بین کشورها منتهی شده و در کنار آن افزایش تزریق نقدینگی به اقتصاد، میتواند تقاضا برای محصولات نهایی را افزایش دهد که خروجی آن تجمیع دادههای افزایشی و پتانسیل استمرار رشد قیمتهاست. این در حالی است که قیمت بالای سنگآهن و حضور در یک رکورد قیمتی را باید داده متعاقب رشد قیمتها بهشمار آورد. درخصوص نرخهای صادراتی ایران باید گفت که بهرغم قیمت ۸۵۰ تا ۹۰۰ دلاری اسلب صادراتی در جهان، اما نرخهای پیشنهادی صادراتی ایران در گزارش متالبولتن هنوز ۷۵۰ دلار در هر تن اعلام شده که نشان میدهد فضا برای یک رشد قیمت بزرگ مهیاست و انتظار افزایش نرخ پیشنهادی در بهروزرسانیهای قیمتی فراهم است. درخصوص نرخهای صادراتی شمش ایران هم قیمت ۶۰۰ تا ۶۲۰ دلار در هر تن عنوان شده که با سایر نقاط جهان اختلاف چشمگیری ندارد که نشان میدهد جایگاه ایران در بازار شمش جهانی تثبیت شده و ایران جای پای خود را در این بازار با محوریت تنوع خریداران باز کرده است.
دنیایاقتصاد-طیبه مرادی : نوسان کاهشی بهای ارز در بازار آزاد اثر خود را بر معاملات بازار آتی بورس کالا نیز برجای گذاشت که در کنار نزدیک شدن به تاریخ سررسید سه قرارداد آتی زعفران نگین، زعفران پوشال و نقره در هفته قبل، شاهد خروج همزمان نقدینگی از این بازار به همراه افت قیمتها بودهایم.
این در حالی است که حجم قراردادهای معامله شده طی هفته گذشته به 152هزار و639 قرارداد رسید که نسبت به هفته ماقبل افت 25/ 18درصدی را نشان میدهد. این امر به معنی خروج همزمان تعهد خرید و فروش در بازار آتی است که از مسیر موقعیتهای باز هفتگی نیز قابل رصد است. زیرا طی هفته گذشته 630 هزار و 530 موقعیت باز در این بازار ثبت شده است که در مقایسه با هفته ماقبل خروج همزمان 47 هزار موقعیت خرید و فروش را نشان میدهد. در مجموع حجم نقدینگی جذب شده که از طریق معاملات بازار آتی به بورس کالا راه یافته است به میزان 543 میلیارد و 390 میلیون تومان ارزیابی میشود.
اگر بخواهیم از لحاظ تعداد موقعیت بازخرید و فروش، میزان استقبال معاملهگران از بازار آتی بورس کالا را مورد ارزیابی قرار دهیم، در ابتدا محصول زعفران نگین و پس از آن قراردادهای آتی نقره هستند که طی هفته گذشته بیشترین میزان تعهد خرید و فروش برای این دو دارایی به ثبت رسیده است.
معاملات زعفران نگین زیر ذرهبین
زعفران نگین که به جذابترین محصول بازار آتی بورس کالا بدل شده است، در حال حاضر با سه سررسید فعال اردیبهشت، تیر و شهریورماه معامله میشود که در روز یکشنبه هفته جاری، شاهد خروج سررسید اردیبهشت این محصول از تابلوی آتی بورس کالا خواهیم بود. بررسی روند تغییرات قیمتی سررسید اردیبهشتماه محصول زعفران نگین به وضوح حکایت از افت نرخ این محصول دارد چرا که نماد SAFOR00 در ماه گذشته با قیمتهای بیش از 14 هزار تومان هم مورد معامله قرار گرفت، اما در معاملات هفته گذشته تا کانال 12 هزار تومانی عقبگرد داشت و در این محدوده؛ نوسانهای اندکی را پشت سر گذاشت. این امر کاملا بدیهی است که پس از رشد محسوس بهای قراردادهای این محصول و همچنین گواهی سپرده آن، در زمان نزدیک شدن به تاریخ تحویل، قیمتهای واقعی مجال بروز پیدا کنند. چرا که ذات این قراردادها به گونهای است که افراد به دنبال کسب سود از نوسان بهای بازار آتی، پیش از تاریخ تحویل، سعی در خروج از موقعیت تعهدی خود میکنند و تنها متقاضیانی در بازار باقی میمانند که قصد تحویل محصول را داشته باشند. برای اثبات این ادعا نیز میتوان به درصد تغییر موقعیتهای باز هفتگی این نماد اشاره کرد که در هفته گذشته به نسبت هفته ماقبل با افت 38 درصدی همراه شده است و نشان میدهد که بخش زیادی از معاملهگران از این سررسید خارج شدهاند. از این رو طبیعی است که قیمت قرارداد آتی به نرخ دارایی پایه آن نزدیکتر شود و در محصول زعفران نگین به دلیل رشد چشمگیر بهای آن در هفتههای اخیر، اکنون شاهد افت محسوس قیمت هستیم تا فردا، نزدیکترین تاریخ سررسید آن، از تابلوی معاملاتی بورس کالا خارج شود. در نهایت میتوان گفت در معاملات هفته گذشته، به میزان 140 هزار و 76 قرارداد آتی زعفران در هر سه سررسید فعال مورد معامله قرار گرفته است که ثمره 569 هزار و 335 موقعیت باز است.
بهای ارز سکاندار اصلی معاملات آتی نقره
نقره نیز که به عنوان راهگشایی برای ورود سایر محصولات به تابلوی معاملات آتی بورسکالا به شمار میرود، سه قرارداد فعال برای معامله در بورس کالا دارد که نزدیکترین آن مربوط به نماد SILOR00 است. به طور کلی محرکهای اصلی تعیین نرخ نقره در بازار آتی مربوط به قیمت جهانی آن و بهای ارز در بازار سنا به شمار میرود. اما اگر بخواهیم اصلیترین سکاندار برای جهتدهی انتظارات اهالی این بازار را معرفی کنیم میتوان به نوسان بهای ارز اشاره کرد که تقریبا از ابتدای سال جاری تاکنون تکانههای منفی محسوسی را تجربه کرده است. با قوت گرفت این ذهنیت در بین اهالی بازارهای کالایی، میتوان نمود آن را در معاملات این محصول رصد کرد و این روزها سکاندار اصلی این معاملات را بهای ارز دانست. بهرغم آن که بهای هر انس نقره در بازارهای جهانی نوسان مثبت محدودی را به تصویر میکشد اما پتانسیل کافی برای تغییر فاز جدی انتظارات اهالی این بازار را نداشته است. در لحظه تنظیم این گزارش بهای هر انس نقره 27 دلار و 30 سنت است که برآیند نوسان قیمت آن طی هفته گذشته به میزان 49/ 5 درصد ارزیابی میشود و طی ماه گذشته به میزان 44/ 7 درصد قیمت آن افزایش یافته است.
روز دوشنبه هفته جاری شاهد خروج سررسید اردیبهشتماه این محصول از تابلوی معاملات آتی بورس کالا هستیم که طی هفته گذشته 27 درصد از موقعیتهای خرید و فروش آن همزمان از بازار خارج شدهاند. این در حالی است که به طور متوسط در معاملات هفته گذشته به نسبت هفته ماقبل، افت حدود یک هزار تومانی قیمت تسویه رقم خورده است. ثمره معاملات هفته گذشته نقره در هر سه قرارداد فعال، دادوستد 39 هزار و 962 قرارداد بود که نقدینگی به میزان 28 میلیارد تومان را به دنبال داشت.
«دنیایاقتصاد» برای بررسی دادوستدهای بازار آتی به گفتوگو با کارشناس این بازار پرداخته است. شایان کرمی، به سوابق بازار آتی به ویژه در مورد محصول زعفران پرداخت و ادامه داد: هر زمان که به نزدیکی تاریخ سررسید قرارداد آتی میرسیم که منجر به تحویل میشود، فشار عرضه افزایش پیدا میکند تا قیمت محصول قابل معامله در این بازار به نرخ واقعی نزدیک شود. از آنجا که سررسید اردیبهشت ماه زعفران نگین، پیش از این با فرصتهای خوب آربیتراژی همراه شد، با نزدیک شدن به زمان تحویل و کاهش فاصله قیمت اردیبهشت با نرخ اوراق سپرده کالایی زعفران، افراد دارای گواهی اقدام به عرضه گواهی سپرده در بازار کرده و تعهد فروش خود را در بازار آتی آفست (تسویه) کرده یا آن که تعهد فروش قرارداد آتی خود را به سررسیدهای بعدی انتقال دادند. این امر باعث افزایش فشار عرضه روی قیمت گواهی سپرده زعفران نگین و دو سررسید دورتر قرارداد آتی آن خواهد شد و بازار روند کاهش نرخ را طی کند. به طوری که ظرف دو هفته گذشته بهای گواهی زعفران نگین از کانال 14 هزار تومانی تا 12 هزار تومان عقبگرد قیمتی را به ثبت رساند. به نظر میرسد که بهای اوراق سپرده کالایی زعفران نگین نسبت به بازار فیزیکی ارزنده شود. در حالی که این موضوع دو هفته گذشته کاملا روند متفاوتی را سپری کرد یعنی قیمت گواهی سپرده حتی بیش از بازار فیزیکی نوسان میکرد. این کارشناس بازار در مورد نقره که تنها دارایی سرمایهای است که در بازار آتی معامله میشود، گفت: طی هفتههای اخیر رشد محسوسی در بهای نقره جهانی ثبت شده است. اما بهای ارز به دلیل چشمانداز سیاسی که اخیرا جریان دارد، افت نرخ دلار به ریال را تجربه کرده است. به این ترتیب سررسیدهای نقره حتی حالت بک واردیشن گرفت به این معنی که پایینتر از نرخ تسویه نهایی معامله شود.
دنیایاقتصاد : درآمد دولت از بورس، دخالتهای سیاسیون در بورس، اعمال نظرات غیرکارشناسی در بورس و… از جمله موضوعاتی است که این روزها در شبکههای اجتماعی و اظهارنظرهای چهرههای سیاسی و اقتصادی درباره آن صحبت میشود.
در چنین فضایی که بورس و سهامداران خرد تبدیل به یکی از سوژههای داغ برای صحبتهای مسوولان شدهاند، صداوسیما هم از این موضوع چشم پوشی نکرده است. در روزهای گذشته علی نیکزاد، نایب رئیس دوم مجلس شورای اسلامی در شبکه پنجم صداوسیما حاضر شد و در بخشهایی از صحبتهایش درباره بورس و وضعیت سهامداران صحبت کرد.
بخشی از صحبتهای این نماینده مجلس که مورد توجه کاربران شبکهاجتماعی توییتر و پیامرسان تلگرام قرار گرفت، از این قرار بود که او بیان کرده بود: «خود دولت بنا بر روایتی، ۱۷ هزار میلیارد تومان از کنار موضوع بورس مالیات دریافت داشته است.» جدای از اظهارنظرهای کاربران شبکهاجتماعی توییتر و تحلیلهای کاربران پیامرسان تلگرام درباره اعلام رقم مالیات دریافتی دولت از بورس، نیکزاد در صفحه شخصی خود در توییتر هم در رشته توییتی چند مورد را ذکر کرد که به گفته او لازم است دولت آنها را برای جلوگیری از اتفاقات سال گذشته و زیان بیشتر مردم در این حوزه رعایت کند؛ «از اتلاف منابع حمایتی و سوءاستفاده سفته بازان حرفهای جلوگیری کند. حمایتها را مستمر و هدفمند انجام دهد. با همراهی بازارگردانان بهصورت متوازن از سهمهای بزرگ، متوسط و کوچک حمایت کند. از رفتارهای هیجانی که ضرر سهامداران خرد را در پی دارد جلوگیری کند.با افزایش ظرفیت نهادها و توسعه ابزارهای جدید مالی، مسیر سرمایهگذاری غیرمستقیم و کم ریسک را برای مردم فراهم کند.»
اما مثل همیشه گعده فعالان بورس در توییتر فارسی نسبت به این دستورها و اظهارنظرها موضع منفی گرفتند. حرفهای آنها را بارها در این ستون در این رابطه نوشتهایم اما اگر در جریان نیستید باید برایتان بگوییم که حرف کلی آنها این است که با این دخالتها و دستورها نه تنها اوضاع بازار درست نمیشود، بلکه روز به روز بدتر هم میشود.
از طرفی عدهای دیگر هم هستند و حرفشان این است که بورس چون در سال گذشته افراد زیادی را زیر چتر خود قرار داده است، حالا تبدیل به ابزاری برای جنگ و جدل جناحهای سیاسی در داخل کشور شده است. به همین دلیل هر فردی با گرایش سیاسی و جناحی خاص درصدد است که با استفاده از کلید واژه بورس توجه مردم را به سمت خود جلب کند. در همین رابطه دیروز توییت پیام الیاس کردی از فعالان حوزه بورس مورد توجه قرار گرفت.
او که در توییت خود نوشته بود «مشکل بازار فعلا جنگ قدرت روی زمین بورس است!» مثل دیگر کاربرانی که از حرف و جلسه و باید و شاید خسته شدهاند و میگویند در عمل این حرفها و وعدهها هیچ خروجیای برای سهامداران و بهبود اوضاع بورس نداشته است، به این مساله پرداخته بود که حمایتی اگر هست روی تابلو باید باشد. با حرف و خبر و… نمیشود کار کرد و در ادامه نوشته بود: « این همه منتی که بر سر بورس میذارن و دشمنانش چنان شمشیر میکشند که گویی تمام مشکلات کشور را بورس ایجاد کرده اگر یک موردش در۹ماه گذشته اجرایی میشد اوضاع بازار این نبود.»
بدون دیدگاه