اولین روز کاری پس از انتخاب رئیس کل بانک مرکزی برای سهامداران بازار سرمایه خوش‌‌‌یمن نبود و شاخص کل بورس بیش از ۲۲‌هزار واحد ریزش داشت. اهالی بازار سرمایه که مد‌‌‌ت‌‌‌ها منتظر تعیین‌تکلیف ریاست بانک مرکزی بودند، از انتخاب علی صالح‌‌‌آبادی که سابقه ریاست بر سازمان بورس و اوراق بهادار را داشت، رضایت داشتند و به استقبال آن رفته بودند اما ریزش ۲۲هزار واحدی شاخص در روز گذشته آنان را نسبت به خروج بازار از حالت نوسانی که در هفته‌‌‌های اخیر در پیش‌‌‌گرفته، ناامید کرد.
بورس‌بازی روی موج نوسان
کارشناسان و تحلیلگران بازار سهام علت نوسانی بودن بازار را ابهامات اقتصادی و سیاسی، از جمله مذاکرات برجام و مشخص نبودن سیاست‌‌‌های کلان اقتصادی دولت جدید می‌‌‌دانند. آنها معتقدند با مشخص شدن مدیران اقتصادی دولت، ریسک تغییر و تحولات مدیریتی در بازار از بین می‌رود و سرمایه‌گذاران از انفعال خارج خواهند شد و معاملات رونق می‌گیرد.

ادامه روند نوسانی بازار
محمدابراهیم سماوی، کارشناس بازار سرمایه: آنچه از وضعیت بازار برمی‌‌‌آید این است که در این هفته سهم‌‌‌هایی که P/ E پایین‌‌‌تر از ۶ داشته باشند احتمالا می‌توانند لیدر بازار باشند و شاید مجددا شاخص کل بورس رشدی تا محدوده یک‌میلیون و ۶۰۰‌هزار واحد را تجربه کند. اما نکته‌‌‌ای که باید به آن توجه کنیم این است که اکنون بازار سهام وضعیت نوسان‌گیری به خود گرفته و عمده فعالان بازار ترجیح می‌دهند حتی در بازدهی‌‌‌های ۱۰ تا ۱۵‌درصد سود خود را محقق کنند. به عبارت دیگر استراتژی‌ای که سرمایه‌گذاران در پیش گرفته‌‌‌اند، نگاه کوتاه‌‌‌مدت به بازار است. دلیل آن هم به وضعیت بازار برمی‌‌‌گردد چون از یک طرف مذاکرات ایران با طرف‌های دیگر برجام مطرح است و از سوی دیگر موضوع مذاکره با کشورهای همسایه که این مذاکرات هم‌اکنون از سر گرفته شده است. این مسائل می‌تواند بر قیمت دلار، ارزندگی سهم‌‌‌ها و همچنین تورم انتظاری اثر بگذارد، به همین دلیل سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند که نگاهشان به بازار سرمایه کوتاه‌مدت باشد و بازدهی بین ۱۰ تا ۱۵‌درصد را محقق می‌کنند و تلاش دارند تا می‌توانند روی سهمی بلند‌‌‌مدت نمانند. به این دلایل بازار اکنون بسیار نوسانی شده است.

توصیه به سهامداران این است که سهم‌‌‌های ارزنده از منظر بنیادی را مدنظر قرار دهند و نوسان‌گیری نکنند چون نوسان‌گیری مهارت بالایی می‌‌‌خواهد. کسی که می‌‌‌خواهد نوسان‌گیری کند باید دانش بالایی کسب کرده باشد و همچنین زمان زیادی هم برای این کار بگذارد اما عموم سهامداران تجربه بالایی ندارند برای همین نوسان‌گیری اصلا توصیه نمی‌شود. بلکه سهامداران باید دیدشان به بازار سرمایه، ‌‌‌ دید بلندمدت باشد و سهم‌‌‌های ارزنده انتخاب کنند. این سهم‌‌‌ها می‌توانند هم از صنایع ریالی و هم از صنایع دلاری متناسب با ریسک‌‌‌پذیری سهامدار انتخاب و در سبد سرمایه‌گذاری آنان قرار گیرد.

بازار، منتظر برجام
مهران فتحی، کارشناس بازار سرمایه: براساس شواهد به نظر می‌رسد بازار سرمایه در هفته پیش‌‌‌رو حول محور انتخاب رئیس‌کل بانک مرکزی و همچنین ریاست جدید سازمان بورس بگردد و باید دید واکنش بازار نسبت به انتخاب رئیس جدید سازمان بورس چه خواهد بود. مساله‌‌‌ دیگری که وجود دارد، نرخ ارز و مذاکرات ایران و کشورهای اروپایی و آمریکا بر سر برجام است. اخیرا آقای امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه اعلام کردند که پیش‌‌‌شرط ایران برای بازگشت به مذاکرات برجام این است که آمریکایی‌‌‌ها بخشی از دارایی‌‌‌های ایران را آزاد کنند. گرچه پاسخ آمریکا به این درخواست منفی بود اما دیدیم شرکت ماموت را که زیرمجموعه بانک صادرات است، آزاد کردند و از تحریم‌ها درآوردند. این اقدام به نظر معنی‌‌‌دار است. بنابراین به نظر می‌‌‌آید سیگنال‌‌‌های مثبت دو طرف (ایران و آمریکا) برای بازگشت به مذاکرات زیاد است و از این رو احتمال می‌رود نرخ ارز کاهشی شود، واکنش بازار سرمایه به کاهش نرخ ارز هم منفی است. اما ریزش بازار و منفی شدن آن بسیار فراتر از انتظار اهالی بازار سرمایه بود. با توجه به گزارش‌‌‌هایی که از شرکت‌ها آمده، خصوصا شرکت‌های کامودیتی‌محور که گزارش‌‌‌های بدی ندادند اما واکنش بازار خیلی منفی بود. احتمال دارد یکی و دو روز بازار همین‌طور منفی بماند تا تکلیف گفت‌وگوهای برجام مشخص شود. به احتمال خیلی زیاد دولت ایران به مذاکرات بازمی‌‌‌گردد. با این حال آینده بازار آینده خوبی خواهد بود به شرطی که اهالی بازار هم درست عمل کنند و در صف فروش نروند. اکنون حقوقی‌‌‌ها عملکرد خوبی ندارند. دلیل این عملکرد آنان هم مشخص نیست؛ یا چیزی را می‌‌‌بینند که ما تحلیلگران نمی‌‌‌بینیم یا دنبال ایجاد فرصت هستند که در قیمت‌های پایین‌دست به خرید بزنند.

ادامه روند نوسانی تا برطرف شدن ابهامات
علی ضیاچی، کارشناس بازار سرمایه: بازار سرمایه اکنون تحت‌‌‌تاثیر تصمیمات اقتصادی است. همان‌طور که بخش‌‌‌های مختلف بازرگانی، تولید و در کل همه بازارها منتظر تصمیمات اقتصادی هستند، بازار سرمایه هم چنین وضعیتی دارد و دچار سردرگمی شده است. هنوز نمی‌توان تشخیص داد که سیاست‌‌‌های اقتصادی دولت چگونه است! آیا می‌‌‌خواهد سیاست انقباضی در پیش گیرد یا انبساطی. چون وعده‌‌‌هایی که از سوی مدیران اقتصادی داده می‌شود، ضد و نقیض است؛ از یک طرف می‌‌‌خواهند منابع مالی را به بانک‌ها هدایت کنند و از آن طرف وعده ساخت یک‌میلیون واحد مسکونی در سال را می‌دهند که نیازمند پول‌‌‌پاشی و مصداق اجرای سیاست‌‌‌های انبساطی است. این تناقضات است که باعث شده بازار چنین وضعیتی داشته باشد. از یک طرف دم از واردات خودرو می‌‌‌زنیم اما برای ورود کالاهای اساسی کمبود ارز داریم! بنابراین تناقض‌‌‌ها در تصمیم‌گیری‌‌‌های مسوولان وجود دارد. گرچه رئیس بانک مرکزی بعد از مدت‌‌‌ها مشخص شد و آقای صالح‌‌‌آبادی بر صندلی ریاست نشستند اما ایشان هم هنوز سیاست‌‌‌هایشان را مشخص نکرده‌‌‌اند! علاوه بر این ریسک انتخاب رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار هم وجود دارد و مشخص نیست آقای دهقان می‌‌‌مانند یا نه و اگر فرد دیگری جایگزین وی ‌شود چه سیاستی خواهد داشت. همه مواردی که گفته شد ریسک‌‌‌های بازار سرمایه است که همگی دست به دست هم داده‌‌‌اند و باعث شده‌‌‌اند بازار در هفته‌‌‌های اخیر چنین وضعیتی داشته باشد. با این وضعیت افراد و سرمایه‌گذاران به جای اینکه به متن توجه کنند، به حاشیه مشغولند و نمی‌توانند تحلیل درستی از وضعیت کلان اقتصادی داشته باشند. مثلا نمی‌توانند تحلیل کنند که وضعیت نرخ بهره چه می‌شود، یا وضعیت نرخ دلار چه خواهد شد تا بر اساس آن اقدام به سرمایه‌گذاری کنند. این ابهامات است که تاثیرگذار است و سردرگمی‌ای که در بازار می‌‌‌بینید به خاطر این ابهامات است. به همین دلیل هم می‌‌‌بینید که بازار یک روز مثبت می‌شود و چند روز منفی و کسی هم دلیلش را نمی‌‌‌داند. به نظر می‌رسد این هفته هم بازار نوسانی خواهد بود. به عبارت دیگر تا خط‌مشی کلان اقتصادی کشور مشخص نشود، در وضعیت بازار تغییری حاصل نخواهد شد. ابتدا باید چارچوب‌‌‌های اصلی مشخص شوند تا بدانیم می‌‌‌خواهیم به کدام سمت برویم و سپس درباره ارزندگی بازار صحبت کنیم.

دلار، تعیین‌‌‌کننده‌‌‌ترین عامل در روزهای آتی
مهدی دلبری، کارشناس بازار سرمایه: بازار سرمایه در شرایط متعادلی قرار دارد و نوسانات گاه و بی‌گاه نمی‌تواند در روند تعادلی آن اختلال ایجاد کند. اما مسائل مهم سیاسی و تصمیمات اقتصادی دولت نقش ‌‌‌تعیین‌کننده‌ای در ادامه این مسیر دارد. با در نظر گرفتن وضعیت پایدار در سیاست خارجی کشور، شرایط بازار در هفته‌های آتی نیز دستخوش تغییراتی خواهد شد. گروه‌های معدنی، شیمیایی، کانی، مس، روی و پالایشی‌ها به دلیل بهبود قیمت‌های جهانی در وضعیت مناسبی قرار خواهند گرفت. اکنون قیمت‌های جهانی در مطلوب‌‌‌ترین حالت ممکن به سر می‌‌‌برند. در این میان نکته مهمی که سرنوشت بازار سهام را می‌تواند تغییر دهد نگاه دولت به صنایع در بودجه است. با توجه به این موضوع که در بودجه نرخ سوخت، هزینه‌‌‌های انرژی، عوارض دولتی، میزان فروش اوراق و روش تامین منابع دولت مشخص می‌شود، سرمایه‌گذاران می‌توانند استراتژی متناسب با این سیاست‌‌‌ها را اتخاذ کنند. همان‌طور که بارها اشاره شده بازار سرمایه تحت‌‌‌تاثیر دو متغیر اثرگذار به روند خود ادامه می‌دهد. نرخ دلار مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده در روزهای آینده است. به طوری که هرگاه بازار ارز با نوسان مواجه می‌شود تبعات آن را در بازار سرمایه نیز مشاهده می‌کنیم. هر تصمیمی که دولت در راستای سیاست خارجی کشور و در راستای مذاکرات برجامی اتخاذ کند، با واکنش آنی بازار مواجه می‌شود و صنایع مختلف بازخوردهای متفاوتی در همین راستا خواهند داشت.

در این میان ذکر این نکته ضرروری است که اصلاح و ریزش قیمت همراه بازار سرمایه خواهد بود. گرچه روی کاغذ اوضاع به نفع بورس‌بازان است اما شاخص برای پیمودن روندی متعادل نیازمند استراحت خواهد بود. از این رو ممکن است در روزهایی متوقف شود.

خروج بازار از موج نوسانی، به زودی
علیرضا کاهدی، کارشناس بازار سرمایه: دلیل بهبود نسبی وضعیت بازار سرمایه بعد از انتخابات، تعیین‌تکلیف شدن تغییر و تحولات مدیریتی است که هرچه از انتخابات می‌‌‌گذرد و هرچه تکلیف صندلی‌‌‌های مدیریتی روشن‌‌‌تر می‌شود، هیجان بازار هم کم شده و کمی التیام پیدا کرده است. باید انتظار داشت که هرچه جلوتر می‌‌‌رویم، سایه این ریسک از سر بازار کم شود و به موجب آن منفی‌‌‌های بازار هم کمتر شود. از این رو پیش‌بینی می‌شود که از این به بعد بازار روند مثبتی داشته باشد. البته این به آن معنی نیست که بازار از همین هفته مثبت می‌شود اما وضعیت بهتر خواهد شد و موج نوسانی کمتر می‌شود. علاوه بر اینکه ریسک تغییر و تحولات مدیریتی از بازار در حال رخت بستن است، نرخ ارز و تورم هم چشم‌‌‌انداز مثبتی دارند و همین مساله به رشد بازار کمک می‌کند. با تنش‌‌‌هایی که در منطقه پیش می‌‌‌آید، به نظر می‌رسد که نرخ ارز و تورم همچنان رشد رو به بالایی داشته باشند بنابراین این عوامل روند مثبت در بازار را تقویت می‌کنند.

به نظر می‌رسد به زودی از موج نوسانی که گرفتار آن هستیم خارج می‌‌‌‌‌‌شویم. اما درباره واکنش دیروز بازار سرمایه به انتخاب صالح‌‌‌آبادی به‌عنوان ریاست بانک مرکزی باید گفت که واکنش بازار درست بوده است. کارنامه خوبی که به آقای صالح‌‌‌آبادی نسبت می‌دهند، کارکرد ایشان نبوده، بلکه قابلیت‌‌‌های قانون جدید بازار سرمایه بوده است برای همین بنده نیز چندان به این انتخاب و اثر مثبت آن بر بازار سرمایه خوش‌بین نیستم. اولا به نظر نمی‌رسد که ایشان بخواهد چندان مستقل عمل کند برای همین ایده‌‌‌ها و برنامه‌‌‌هایی که دارد، دلیل بر محقق شدن حتمی آنان نیست. علاوه بر این شرایط دولت به گونه‌‌‌ای عمل می‌کند که فشار روی بانک مرکزی زیاد باشد.

به همین دلیل است که تاکید دارد بازار درست واکنش نشان داده چون این عوامل را می‌‌‌بیند. با این حال بازار به زودی از این روند نوسانی خارج خواهد شد و دلیل آن هم از بین رفتن ریسک‌‌‌هایی است که در بازار وجود دارد. همان‌طور که گفت شد به زودی سایه ریسک انتخاب مدیران از سر بازار برداشته می‌شود. اهالی بازار چون می‌‌‌دانند مدیران در حال جا‌‌‌به‌‌‌جایی هستند دست به عصا حرکت می‌کنند و سعی می‌کنند فعلا سرمایه‌گذاری نداشته باشند و دلیل انفعال آنان همین مساله است. اما وقتی تکلیف مدیران مشخص شد، این ریسک از بین می‌رود. علاوه بر این چشم‌‌‌انداز نرخ ارز و تورم که روی بازار تاثیر زیادی دارند، هم افزایشی است.

معاملات هفته جاری بورس تهران با افت ۱/۵درصدی شاخص‌کل استارت خورد. این مساله سبب شد تا نماگر یاد شده به محدوده یک میلیون و ۴۶۵هزار واحد برسد. به‌نظر می‌رسد که سه عامل نیاز سرمایه‌گذاران به شناسایی سود در مقطع فعلی در کنار افت قیمت دلار و تاثیر روانی آن بر بازار سرمایه، توانسته در افت این روز نقش‌آفرینی قابل‌توجهی داشته باشد؛ مضاف بر اینکه شائبه کاهش ریسک‌های سیاسی نیز مجددا به میان آمده و همین امر می‌تواند به مانند هفته‌ها و ماه‌های اخیر واهمه سرمایه‌گذاران را در پیش داشته باشد.
سه ضلع عقبگرد بورس
بازار سهام همچنان به فراز و فرود خود ادامه می‌دهد و هر چند روز یک‌بار موجی از امید یا ناامیدی را در خلال دادوستدهای خود نمایان می‌کند. بر این اساس معاملات بورس تهران در روز نخست هفته‌جاری نیز سمت و سویی این‌گونه داشت و در حالی که بسیاری انتظار داشتند با افزایش قابل‌توجه قیمت جهانی گاز که نمادهای پتروشیمی را تحت‌تاثیر مثبت قرار داده بود و تخفیف جدید اعمال‌شده بر روی خوراک دریافتی پالایشگاه‌ها نماگر اصلی بورس با صعود بیشتر به راه خود ادامه دهد، شاهد بازگشت سطح عمومی قیمت‌ها به محدوده پایین‌تر از آنچه که در روز چهارشنبه به ثبت رسید، بودیم.

بررسی عملکرد میانگین وزنی قیمت‌ها در روز گذشته حکایت از آن دارد که معاملات روز شنبه فضای نوسانی حاکم بر بورس رو به کاهش گذاشته و همین امر سبب شده تا افت یک و نیم‌درصدی نماگر اصلی بورس را به نظاره بنشینیم. بر این اساس در روز یادشده شاخص بورس تهران با ثبت افت ۲۲هزار و ۲۸۰ واحدی به محدوده یک میلیون و ۴۶۵ هزار واحدی رسید. در این روز نمادهای «فولاد»، «تاپیکو»، «پارسان» بیشترین اثر را بر عقبگرد شاخص بورس داشتند و اگر دو نماد مربوط به شرکت‌های فولاد‌مبارکه و ملی‌مس را در میان نمادهای تاثیرگذار بر شاخص در نظر نگیریم، می‌توان گفت که در این روز یکه‌تاز بیشتر تاثیرات مهم در دماسنج بازار سهام به پالایشی‌ها و شیمیایی‌ها تعلق داشت.  بر اساس آنچه که آمار و ارقام به ثبت رسیده در معاملات دیروز بورس نشان می‌دهد شاخص هم‌وزن نیز طی روز یادشده تغییراتی همگون داشته و کاهشی در حدود ۱/۵۷درصد را شاهد بوده است. تمامی این تحولات سبب شد تا در روز شنبه نیز ارزش کل بازاری بورس تهران از محدوده ۵ هزار و ۸۰۰ هزار میلیارد تومان فراتر نرود. در این روز ارزش کل معاملات به ثبت رسیده در بازار سهام ۵۳۲۷ میلیارد تومان بود که از این میان ۳۶۶۸میلیارد تومان به معاملات خرد اختصاص داشت. یافته‌ها حکایت از آن دارد که در طول هفته‌های اخیر به‌رغم وجود رونق نسبی در برخی از روزهای گذشته ارزش معاملات خرد به‌طور میانگین در حال آب رفتن است و در حالی که تا همین هفته قبل ارزش این معاملات در محدوده چهار هزار میلیارد تومان باقی‌مانده بود، حالا شاهد افت این میزان به حدود سه‌هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان هستیم. این رقم اختلاف قابل‌توجهی با ارزش معاملات خرد ۱۱ هزار میلیارد تومانی بورس تهران در میانه مرداد‌ماه دارد.

  کوتاه‌شدن بازه شناسایی سود
بررسی روند خالص حقیقی نیز حکایت از آن دارد که در بیشتر روزهای هفته‌های اخیر به‌جای آنکه پول سهامداران خرد به چرخه معاملات بازار سرمایه وارد شود از آن خارج شده است. بررسی روند تحولات بازار سهام در روزهای اخیر نشان می‌دهد که در روز شنبه ۶۷۲ میلیارد تومان دیگر از سرمایه سهامداران حقیقی از بورس تهران به بیرون رفته و به احتمال زیاد در انتظار رسیدن روزهای بهتر در حساب کار‌گزاری‌ها یا صندوق‌های سرمایه‌‌گذاری پارک شده است. آنچه که در بررسی این سنجه مهم بورسی روز شنبه قابل‌توجه است این است که به‌جز سه گروه کاشی و سرامیک، نهادهای مالی و منسوجات که در مجموع ورود پول‌های خرد به آنها حدود ۷میلیارد تومان بود، سایر گروه‌ها شاهد خروج معامله‌گران حقیقی بودند.  نگاهی به خالص تغییر مالکیت صنایع بورسی در روز ۱۷ مهر ۱۴۰۰ حکایت از آن دارد که سه گروه فلزات اساسی، محصولات شیمیایی و فرآورده‌های نفتی که طی روزهای گذشته بیشترین اقبال سهامداران خود را شاهد بودند در معاملات نخستین روز هفته‌جاری بیشترین خروج پول حقیقی را به ثبت رساندند، به‌طوری‌که در این روز گروه فلزات اساسی در حدود ۱۱۵ میلیارد تومان و گروه محصولات شیمیایی نزدیک به ۱۱۰ میلیارد تومان از سرمایه سرمایه‌گذاران حقیقی را از دست داده‌اند. گروه فرآورده‌های نفتی نیز بیش از ۹۰میلیارد تومان خروج پول حقیقی را تجربه کرد. اینطور که به‌نظر می‌آید سرمایه‌گذاران حالا پس از ثبت چند روز مثبت، مجددا اقدام به نقد‌کردن دارایی‌های خود کرده‌اند تا از این طریق ضمن شناسایی سود، از احتمال زیان و کاهش ارزش دارایی خود بکاهند.

  بازتاب کاهش ریسک
آنچه با بررسی ورود و خروج پول سرمایه‌گذاران حقیقی و گروه‌های مختلف می‌توان دریافت این است که نظر سرمایه‌گذاران خرد نسبت به صنایع دلاری بازار سهام به یک‌باره تغییر کرده است. بیراه نیست اگر دلیل این تغییر را در کاهش ریسک انتظاری و امیدواری به از سرگیری مذاکرات اتمی در بازار سرمایه بدانیم. پیگیری روند اخبار در طول روزهای گذشته حکایت از آن دارد که با طولانی‌تر‌شدن آینده مبهم مذاکرات احیای برجام میان ایران و قدرت‌های بین‌المللی انتقاد طرفین مذاکره نسبت به این وضعیت افزایش یافته و حتی شنیده‌ها حاکی از آن است که ایالات‌متحده آمریکا این وضعیت را مورد انتقاد قرار داده است. از سوی دیگر بررسی این تحولات حاکی از آن است که یکی از شرکت‌های ایرانی از فهرست بلند‌بالای تحریم‌ها خارج شده و بسیاری بر این باور هستند که این خروج نشان از بازترشدن حلقه تنگ تحریم‌ها برای تشویق ایران و برگرداندن کشور به سمت مذاکرات اتمی دارد.

خروجی این مساله هرچه که باشد طی روزهای گذشته توانسته بر انتظارات تورمی اثر منفی بگذارد و قیمت دلار در بازار آزاد را تا حدی کاهش دهد. نگاهی به تحولات بازار ارز طی هفته‌های اخیر نشان می‌دهد که فراز و فرود قیمت‌ها در این بازار در شرایطی روز گذشته مجددا قیمت دلار را به محدوده ۲۷ هزار و ۷۵۰تومان رسانده که در طول معاملات دو هفته قبل بسیاری انتظار تثبیت قیمت ارز در کانال ۲۸هزار تومان را داشتند. این مساله سبب شده بود تا افزایش قیمت جهانی گاز تاثیر قابل‌توجهی بر قیمت نمادهای گروه شیمیایی که مهم‌ترین آنها شرکت‌های پتروشیمی هستند؛ داشته باشد. از سوی دیگر به افزایش تخفیف قابل‌توجه نرخ خوراک در گروه پالایشی وزن قابل‌توجهی بدهد.  حال با جدی‌تر شدن احتمال شروع دور جدید مذاکرات، این شائبه به‌وجود آمده که حصول توافق بر سر احیای برجام همانند سال۹۴ منجر به کاهش قیمت جدی قیمت ارز شود و از این‌رو تمامی رخدادهای مثبت روی داده را بر روی صورت‌های مالی شرکت‌های بورسی خنثی کند. وزن‌دادن به چنین امری با توجه به تاثیر بالای قیمت ارز بر ارزش فروش شرکت‌ها امری منطقی است و از آنجاکه آثار احتمالی توافق اتمی همانند کاهش قیمت ارز به‌صورت سریع و آنی در صورت‌های مالی شرکت‌ها مشاهده نمی‌شود، طبیعی است که بازار در کوتاه‌مدت وزن بیشتری به اخبار سیاسی بدهد تا تغییرات احتمالی. البته با توجه به اینکه به گفته بسیاری از کارشناسان اقتصادی وزن بالای کسری بودجه و رقم حدود ۳۰۰هزار میلیارد تومانی آن در تحولات آتی اقتصاد نقشی مهم بازی می‌کند، مشخص نیست که حتی در صورت حصول توافق این امکان وجود دارد که به مانند رویدادهای بعد از سال ۹۲ تا میانه ۹۶ شاهد رکود بازار سهام باشیم یا نه.  تمامی اینها به کنار صحبت‌های وزیر امورخارجه امیرعبداللهیان درباره اصول توافق با عربستان‌سعودی نیز حکایت از این امر دارد که نه‌تنها در زمینه توافق اتمی بلکه در رابطه با همسایگان تاثیرگذار کشور احتمال بهبود روابط تقویت شده‌است و همین امر می‌تواند ریسک‌های سیاسی حاکم بر اقتصاد ایران را تا حد قابل‌توجهی کاهش بدهد.

 

افزایش قیمت محصولات روزمره مردم و اجاره‌خانه، سفرهای وزیر خارجه دولت سیزدهم و گمانه‌‌‌زنی درباره آینده برجام، زمزمه‌‌‌های تغییر رئیس سازمان بورس و مطرح شدن اسم‌‌‌هایی در شبکه ‌‌‌اجتماعی توییتر و گمانه‌‌‌زنی کاربران درباره این افراد، در دستور کار قرار گرفتن طرح شفافیت آرا در مجلس شورای اسلامی و… از موضوعاتی بود که دیروز در فضای کلی توییتر فارسی و جمع توییتری بورسی‌‌‌ها درباره آنها صحبت می‌‌‌شد.
با گذشت چند روز از انتصاب رئیس جدید بانک مرکزی، در فضای توییتر همچنان صحبت درباره علی صالح‌‌‌آبادی ادامه دارد. چهره‌‌‌هایی که درباره او می‌‌‌نویسند حالا غیر از تبریک و آرزوی موفقیت، راهکارها و اولویت‌‌‌هایی را برای سکاندار جدید بانک مرکزی در صفحه‌‌‌های خود پیشنهاد می‌کنند. یکی از این افراد که دیروز توییتی در این رابطه منتشر کرد، سیدمحسن دهنوی، نماینده مجلس شورای اسلامی بود. او در صفحه شخصی خود و در دو توییت چند پیشنهاد را خطاب به علی صالح‌‌‌آبادی نوشت که بهتر است در صدر اولویت‌‌‌ها قرار بگیرد؛ «کنترل حجم خلق نقدینگی به وسیله شبکه بانکی، خصوصا بانک‌های خصوصی؛ تجمیع تمامی فرآیندهای مرتبط با اعطا و بازپرداخت تسهیلات در شبکه بانکی در سامانه متمرکز اعطای تسهیلات؛ استفاده از نشانگرهای فعالیت اقتصادی مولد در اعتبارسنجی متقاضیان تسهیلات؛ مدیریت سپرده‌‌‌های بانکی و اعمال محدودیت‌هایی بر سپرده‌‌‌های سرمایه‌گذاری مانند حذف ابزار پرداخت و تعیین فاصله زمانی تاریخ درخواست و امکان برداشت از حساب و تعیین نرخ موثر شکست سود در برداشت پیش از موعد.» حسین سلاح‌‌‌ورزی، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران اما برخلاف اکثر کاربران توییتر و چهره‌‌‌های فعال در حوزه اقتصاد و بورس که پیشنهادها و نظراتی در رابطه با شروع به کار رئیس جدید بانک مرکزی در صفحه‌‌‌هایشان مطرح می‌‌‌کردند، پرسشی را با کاربران در میان گذاشت که رئیس جدید بانک مرکزی چه کارهایی را نباید انجام بدهد. هرچند پرسش او آن‌طور که باید و شاید در فضای توییتر فارسی دیده نشد و کاربران کمی به آن پاسخ دادند. سلاح‌ورزی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشته بود: «در مورد آنچه رئیس جدید بانک‌‌‌ مرکزی باید در جهت کمک به شکوفایی تولید و سرمایه‌گذاری انجام دهد، زیاد صحبت می‌شود. سوال اما اینجاست در کشوری مبتلا به تورم مزمن و بدخیم، دکتر صالح‌آبادی چه کارهایی را نباید انجام دهد تا نظام پولی از دستبرد مالی دولت مصون بماند؟» در حاشیه‌‌‌های صحبت از رئیس جدید بانک مرکزی، عباسعلی حقانی‌نسب، تحلیلگر امور مالی و اقتصادی در توییتر خود نوشت: «بانک‌ها خلق نقدینگی را به بانک مرکزی و تورم را به مردم تحمیل می‌کنند. بانک مرکزی عاجز از نظارت و کنترل!» او در ادامه توییتش نوشت: «بانک‌ها اول نقدینگی چندبرابری خلق می‌کنند و بعدا در قالب بدهی به بانک مرکزی پایه پولی کشور افزایش می‌یابد. الان هم بالغ بر ۲هزار میلیارد تومان نقدینگی خلق و فریز کرده‌اند.» با این حال همچنان بازار توصیه و پیشنهاد به رئیس جدید بانک مرکزی داغ است و اکثر کاربرانی که درباره این مساله می‌‌‌نویسند، از هشتگ بانک مرکزی برای نوشته‌‌‌هایشان استفاده می‌کنند.  صحبت از عرضه‌‌‌های اولیه در بورس هم از دیگر سوژه‌‌‌های دیروز در جمع توییتری بورسی‌‌‌ها بود. کاربران زیادی به روند عرضه‌‌‌های اولیه آن و نگاه مسوولان به بورس و سرمایه‌گذاری در نوشته‌‌‌هایشان اشاره می‌‌‌کردند. در همین رابطه حسن کاظم‌‌‌زاده، تحلیلگر بازار سرمایه در صفحه توییتر خود نوشت: «عرضه اولیه آینه تمام‌نمای نگاه مردم به بورس است. به محض تعادل تا آخرین نفر هم سهم را می‌فروشد و می‌رود. این نگاه مردم به بورس است؛ جایی که باید سود سریع را بگیری و بروی.» او در پایان نوشته خود خطاب به مسوولان نوشته بود که «سیاستگذار عزیز این موضوع را در نظر بگیر.» در قسمت نظرات، کاربران نگاه تند و تیز‌تری به مسوولان و آنچه که کاظم‌‌‌زاده آن را سیاستگذار خوانده بود، داشتند. خیلی از افراد یا در قسمت نظرات یا در توییت‌‌‌های شخصی خود به این مساله پرداخته بودند که چطور می‌شود از مسوولانی که در زیرزمین‌‌‌های سازمان‌ها رمزارز استخراج می‌کنند، انتظار داشت که به فکر بازار سرمایه و جلب اعتماد سرمایه‌گذاران باشند. آنها همچنین به این موضوع می‌‌‌پرداختند که طی سال‌های گذشته بارها چه در توییتر و چه در جلسات به این موضوع پرداخته‌‌‌اند که سیاست‌‌‌ها باید تغییر کند اما گوش شنوایی نبوده و در بر همان پاشنه سیاست‌‌‌های آزمون و خطایی که سال‌هاست در حوزه‌‌‌های مختلف کشور در حال اجرا شدن است، می‌چرخد.

کاظم‌‌‌زاده همچنین در توییت دیگری درباره حال و هوای بورس در روزهای آینده نوشت: «وضعیت متغیرهای تاثیرگذار روی قیمت سهم‌ها طوری است که باید شاهد شروع یک روند صعودی در هفته پیش رو باشیم ولی معاملات یه مدلی بی‌حال است که آدم به خودش شک می‌کند. الان سوال این است اگر روند صعودی شروع نشد چه کنیم؟!» در جمع سهامداران خرد که در توییتر حضور دارند اما نه زمزمه‌‌‌های تغییر رئیس سازمان بورس جایی داشت و نه انتصاب رئیس بانک مرکزی، آنها دغدغه پرتفوی خود را داشتند و درباره وضعیتی که دچار آن شده‌‌‌اند می‌‌‌نوشتند و با یکدیگر ابراز همدردی می‌کردند. خیلی از این کاربران به این نکته می‌پرداختند که خیلی هوشمندانه وضعیت بورس به شکلی درآمده که یکی دو روز مثبت است و بعد یکی دو روز منفی می‌شود و این وضعیت هفته‌‌‌هاست که در جریان است. به اعتقاد آنها در این خرید و فروش‌ها که سهامداران خرد برای اندکی سود انجام می‌دهند، بیشترین سود را دولت و کارگزاری‌‌‌ها می‌برند که کارمزدی به آنها تعلق می‌گیرد. برخی از این کاربران در نوشته‌‌‌هایشان به این موضوع می‌‌‌پرداختند که دولت با استراتژی خاصی ‌درصدد است فضای بورس را به این شکل نگه دارد چون هیچ چشم‌‌‌انداز روشنی پیش روی فضای اقتصادی کشور نیست و برای اینکه اعتراضات و گلایه‌‌‌های مردم زیاد نشود و مثل گذشته در مقابل مجلس تجمع نکنند، با این روند دو روز مثبت، دو روز منفی در تلاش است تا فضا را آرام نگاه دارد. اما نگاه دیگری هم در این میان و در بین سهامداران خرد که در توییتر حضور دارند، وجود داشت. این نگاه ریزش دیروز بورس را به انتخاب علی صالح‌‌‌آبادی به ریاست بانک مرکزی ربط می‌‌‌داد و به این مساله می‌‌‌پرداخت که گروهی انگار قصد ندارند دست از سر فضای بورس بردارند و می‌‌‌خواهند همان‌طور که در دولت دوازدهم سود زیادی به جیب زدند، در دولت سیزدهم هم سود کنند و این دولت را هم بدنام کنند. مساله‌ای که مطرح‌کننده‌‌‌های این نگاه به آن اشاره می‌‌‌کردند و آن را انگیزه‌ای برای بدنامی دولت سیزدهم و وزیر اقتصاد آن نزد افکار عمومی معرفی می‌‌‌کردند، استخراج رمزارز در شرکت بورس بود که سهامداران خرد این وضعیت را از چشم دولت سیزدهم می‌‌‌دانند و اینطور برداشت می‌کنند که این دولت هم می‌‌‌خواهد در حوزه بورس راه دولت گذشته را ادامه بدهد و در مقابل، برخی هم با خیال راحت در حال کسب درآمد و سود و ماهیگیری از آب گِل‌‌‌آلود اقتصاد کشور هستند.

 

دلار به کمترین قیمت از تاریخ چهارم مهرماه رسید. روز شنبه اسکناس آمریکایی دومین افت متوالی را تجربه کرد و با ۲۰۰تومان نزول به بهای ۲۷هزار و ۷۰۰تومان رسید. به گفته فعالان، با انتشار خبر لغو برخی از تحریم‌ها، نگاه معامله‌گران ارزی درباره آینده مذاکرات هسته‌ای تا حدی تغییر کرد و همین موضوع باعث شد فروشندگان ارزی بیشتر شوند. بورس‌بازان نیز طی معاملات این روز با اثرپذیری از افت نرخ دلار و احتمال دادن به کاهش ریسک‌های سیاسی با رفع تحریم برخی اشخاص، به شناسایی سود پرداختند تا اولین افت شاخص کل سهام در پاییز ثبت شود.

در نخستین روز هفته، قیمت دلار به زیر محدوده حمایتی 27 هزار و 800 تومان رفت. اسکناس آمریکایی روز چهارشنبه حمایت اول خود یعنی مرز 28 هزار تومانی را از دست داده بود. از نگاه برخی فعالان، دگرگونی مسیر دلار در روزهای اخیر از تغییر انتظارات معامله‌گران ارزی خبر می‌دهد.  دلار دو هفته پیش توانسته بود با افزایش فشار خریداران تا محدوده 28 هزار و 400 تومانی پیشروی کند. با این حال، از هفته گذشته، فروشندگان دست بالاتر را در بازار به دست آوردند تا اینکه در روز چهارشنبه مرز حمایتی مهم 28 هزار تومانی از دست رفت. دیروز با ادامه قدرت‌نمایی فروشندگان، دلار ساعت 3 بعدازظهر در محدوده 27 هزار و 700 تومان قرار گرفت که 200 تومان کمتر از چهارشنبه هفته گذشته بود. به این ترتیب، بازار از پنج‌شنبه دو هفته قبل حدود 700 تومان افت قیمت را تجربه کرده است.

به گفته فعالان، یکی از عواملی که زمینه‌ساز ادامه فروش معامله‌گران در روز شنبه شد، لغو برخی از تحریم‌ها از سوی آمریکا بود. جمعه بعدازظهر اعلام شد که پایگاه وزارت خزانه‌داری آمریکا، شماری از شرکت‌هایی را که پیش‌تر به دلیل ارتباط با ایران مورد تحریم قرار گرفته بودند از فهرست تحریم‌ها خارج کرده است.

این خبر برای معامله‌گران ارزی بیانگر این بود که آمریکا سیگنال مثبتی به ایران برای شروع مذاکرات ارسال کرده است. البته سخنگوی وزارت امور خارجه نیز اعلام کرد که این آمریکاست که می‌خواهد به اتاق مذاکرات بازگردد؛ پس نیازمند کلید ورود است. برداشت معامله‌گران از این صحبت‌ها آن بود که ایران برای شروع مذاکرات خواستار امتیازات بیشتری است و لغو تحریم چند شرکت کوچک برای برگشت به مذاکرات کافی نیست. البته قبل‌تر وزیر امورخارجه اعلام کرده بود که به زودی جمع‌بندی نهایی درباره مذاکرات قبلی ایجاد خواهد شد و به دنبال آن، زمان مذاکرات تازه اعلام خواهد شد.  در این شرایط، به نظر می‌رسد نگاه معامله گران ارزی درباره آینده مذاکرات تا حدی تغییر کرده است و همین عامل موجب شده است که فروشندگان بیشتری در بازار حضور پیدا کنند.  عامل دیگری که در ابتدای هفته فضای بازار ارز را تحت تاثیر قرار داد، آغاز به کار رئیس کل جدید بانک مرکزی بود. برخی معامله‌گران انتظار داشتند با آغاز به کار صالح‌آبادی، عرضه ارز افزایش پیدا کند. این گروه به همین دلیل، انتظار افت قیمت دلار را داشتند و در نتیجه، تصمیم گرفتند که در موقعیت فروش قرار بگیرند.  برخی فعالان عنوان کردند که بازارساز نیز در روز شنبه یک نشانه کاهشی به بازار ارسال کرد. صرافی‌های بانکی در ابتدای هفته نرخ فروش دلار خود را 27 هزار و 250 تومان تعیین کردند که 450 تومان کمتر از روز چهارشنبه بود. اگر قرار باشد بازارساز با همین سرعت قیمت فروش دلار را پایین بیاورد، احتمال دارد که در روز جاری، قیمت اسکناس آمریکایی در انتهای کانال 26 هزار تومانی قرار بگیرد. با این حال، برخی از معامله‌گران اعتقاد دارند که افت روزهای اخیر دلار هیجانی است و با آرام شدن جو مذاکراتی، اسکناس آمریکایی به مسیر افزایشی بازخواهد گشت. این گروه اعتقاد دارند که بین ایران و طرف‌های غربی موضوعاتی وجود دارد که به راحتی قابل حل نیست. در واقع گروه یاد شده باور دارند حتی با شروع مذاکره، لغو تحریم‌ها به سرعت صورت نخواهد گرفت.

 

گزارش ضعیف اشتغال ایالات‌متحده در ماه سپتامبر، ترمز برنامه کاهش حمایت‌ها را کشید. وزارت کار ایالات‌متحده در حالی عصر جمعه گزارش اشتغال و بیکاری اقتصاد آمریکا را در ماه سپتامبر منتشر کرد که با پیش‌بینی کارشناسان فاصله چشم‌گیری داشت. اقتصاد ایالات‌متحده در ماه سپتامبر تنها توانست ۱۹۴ هزار شغل جدید را ایجاد کند در حالی که تحلیل‌گران در پیش‌بینی‌های خود انتظار ۵۰۰ هزار اشتغال‌زایی را در این ماه داشتند. با این آمار نرخ بیکاری در ایالات‌متحده به ۸/ ۴ درصد رسید. این برای سومین ماه متوالی است که نرخ بیکاری بیشتر از انتظار کاهش می‌یابد. از طرف دیگر دستمزدها نیز همچنان در حال رشد هستند. دستمزد در شش ماه گذشته به طور متوسط ماهانه ۵/ ۰ درصد افزایش یافته ‌است. اونس جهانی اما نسبت به این گزارش ناامیدکننده واکنش پایداری نشان نداد و تنها به مدت چند ساعت به کانال هزار و ۷۸۰ دلاری صعود کرد و دوباره در قیمت اولیه خود آرام گرفت.
  احیای بخش خصوصی
بهبود اقتصاد آمریکا با مانع روبه‌رو شده است. براساس گزارش وزارت کار ایالات‌متحده که در روز جمعه منتشر شد، کارفرمایان آمریکایی در ماه سپتامبر تنها ۱۹۴ هزار شغل جدید ایجاد کردند. این دومین ماه متوالی است که در آن اقتصاد ایالات‌متحده مشاغل بسیار کمتری از آنچه انتظار می‌رفت، اضافه کرد. رشد اشتغال در ماه آگوست نیز برخلاف پیش‌بینی‌ها شامل تنها ۲۳۵ هزار شغل جدید بود. اما با تعدیل داده‌های این ماه در آخرین گزارش، ۱۳۱ هزار شغل جدید به آمار ماه آگوست اضافه شد که البته باز هم با پیش‌بینی بیش از یک میلیونی از اشتغال فاصله زیادی دارد. این یکی از علائم نگران‌کننده از اختلال پاندمی کرونا در اقتصاد است. نرخ بیکاری نیز در ماه سپتامبر به ۸/ ۴ درصد کاهش یافته است، در حالی که این رقم در ماه آگوست ۲/ ۵ درصد بود. این در حالی است که میزان مشارکت نیروی کار – درصدی از جمعیت آمریکا که یا مشغول به کار هستند یا به‌طور فعال به دنبال کار هستند – از ۷/ ۶۱ درصد در ماه آگوست به ۶/ ۶۱ درصد در ماه سپتامبر رسیده است. نسبت اشتغال به جمعیت که تعداد افراد شاغل را در برابر کل جمعیت در سن کار اندازه‌گیری می‌کند، از ۵/ ۵۸ درصد در ماه آگوست به ۷/ ۵۸ درصد رسید. با این تفاسیر میزان جمعیت بیکار در آمریکا در ماه سپتامبر به ۷/ ۷ میلیون نفر رسید.

این ترکیب داده‌ها ممکن است جدول زمانی فدرال رزرو را به هم بزند. پس از اینکه جروم پاول، رئیس فدرال رزرو اعلام کرد که بانک مرکزی به دنبال فرصتی برای آغاز کاهش خرید ۱۲۰ میلیارد دلاری اوراق قرضه است و این منوط به نزدیک شدن اقتصاد به اشتغال کامل است، این گزارش موجب شد پیش‌بینی‌های بانک مرکزی آمریکا از واقعیت دور شوند. اما برایان کولتون، اقتصاددان ارشد فیچ‌ریتینگ در این باره گفت: به طور کلی، به نظر می‌رسد این گزارش به اندازه کافی «مناسب» باشد تا به فدرال رزرو اجازه دهد در ماه نوامبر روند توقف حمایت‌های خود را آغاز کند.

با نگاهی دقیق‌تر به گزارش اشتغال وزارت کار، برداشت می‌شود که سهم اعظم اشتغال‌زایی در ماه سپتامبر بر دوش بنگاه‌های خصوصی بوده است. براساس این گزارش بنگاه‌های خصوصی در صنایع مختلف در حال بازیابی خود هستند و در ماه گذشته ۳۱۷ هزار نیروی کار جدید استخدام کردند. این در حالی است که نیروی کار شاغل در خدمات دولتی با افتی ۱۲۳ هزار نفری همراه بوده است. در میان گروه‌های مختلف نیز نرخ بیکاری سیاهان بیشترین کاهش را ثبت کرده است. بیکاری در قشر سیاه‌پوست جامعه آمریکا از ۸/ ۸ درصد در ماه آگوست به ۹/ ۷ درصد در ماه سپتامبر رسیده است و بعد از آن بیشترین کاهش نرخ بیکاری در میان زنان بالای ۲۰ سال سفیدپوست بوده است. از طرفی اما نرخ بیکاری نیروی کار ۱۶ تا ۱۹ ساله سفیدپوست طی دو ماه گذشته از ۵/ ۹ درصد به ۶/ ۱۰ درصد رسیده است.

با این حال طلا در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در واکنش به گزارش وزارت کار تنها طی چند ساعت نوسانی ۲۰ دلاری را تجربه کرد و تا هزار و ۷۸۰ دلار پیشروی کرد، اما در ادامه با برگشت به قیمت قبلی خود در زیر کانال هزار و ۷۶۰ دلاری آرام گرفت.

 

افت بهای تسویه عموم نمادهای فعال تابلوی آتی بورس کالا روز گذشته در حالی رقم خورد که برای سومین هفته متوالی شاهد کاهش حجم و ارزش معاملات این بازار بودیم. با عقب‌‌‌نشینی بهای دلار از کانال ۲۸هزار تومانی در روزهای پایانی هفته گذشته، بازار آتی نیز به سمت افت نرخ تحریک شد، تا جایی که در جریان معاملات روز گذشته تا لحظه تنظیم این گزارش، افت قیمت تسویه در عموم نمادهای فعال این بازار اتفاق افتاد؛ اگرچه در این بین باز هم شاهد سبزپوش شدن نمادهای زعفران نگین و پوشال بازار آتی بودیم که با وجود افت نرخ در ابتدای معاملات، تغییر فاز داده و رشد قیمت را به ثبت رساندند. افزایش بهای زعفران تنها به بازار آتی ختم نشد و در بازار گواهی سپرده بورس کالا نیز شاهد این رشد قیمت بودیم، آن هم به میزانی که سبب شکل‌‌‌گیری صف خرید برای زعفران‌‌‌های پوشال این بازار شد.

 صدرنشینی زعفران در بازار آتی و گواهی سپرده
در حال حاضر شاهد معامله دو سررسید آبان و دی برای زعفران نگین و یک سررسید آبان برای زعفران پوشال هستیم. مجموع موقعیت‌‌‌های باز تعهدی خرید و فروش هر سه نماد، در جریان معاملات روز گذشته افزایشی برآورد شد که به معنی ورود نقدینگی به این بازار است که در کنار صف خرید شدن برخی از نمادهای گواهی سپرده زعفران پوشال در ساعاتی از روز، از تحرکات زیرپوستی دادوستد زعفران در دو بازار گواهی و آتی بورس کالا حکایت دارد. زعفران تحویل آبان‌ماه (SAFAB00) روز گذشته با نرخ 16هزار و 260تومان و سررسید دی‌ماه این محصول (SAFDY00) با نرخ تسویه 22‌هزار و 620تومان به ازای هر گرم معامله شد. وجه تضمین موردنیاز برای گرفتن یک موقعیت تعهدی از این دو نماد به میزان 450هزار تومان تعیین شده که به دلیل رشد بهای این محصول، افزایش داشته است. جذاب‌‌‌ترین محصول تابلوی آتی بورس کالا طی روز گذشته، زعفران نگین بود که با حجمی بالغ بر 16هزار قرارداد مورد دادوستد اهالی این بازار قرار گرفت.

 عقب‌‌‌نشینی بهای دو فلز گرانبهای بازار آتی
دو دارایی سرمایه‌‌‌ای بازار آتی، یعنی نقره و واحدهای صندوق طلای بورس کالا روز گذشته افت محدود نرخ تسویه را به ثبت رساندند. اینکه بهای ارز عقبگرد خود را در ابتدای هفته جاری نیز ادامه داد، عمده‌‌‌ترین دلیلی است که سبب نوسان کاهشی بهای این قراردادها شده است؛ چرا که این دو فلز گرانبها در معاملات هفته گذشته در بازارهای جهانی، تحرکات قیمتی چندانی نداشتند و نوسان محدودی را تجربه کردند. به عبارت دقیق‌‌‌تر، نقره با 6/ 0درصد افزایش بها طی هفته گذشته به 22دلار و 65سنت رسید و هر اونس طلا با افت 2/ 0درصدی به بهای 1756دلار در بازارهای جهانی معامله شد.

دورترین سررسید نقره (سررسید آذرماه) در بازار آتی بورس کالا یعنی نماد SILAZ00 به میزان 21هزار و 370تومان به ازای هر گرم معامله می‌شود. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که مجموع موقعیت‌‌‌های باز هر سه نماد نقره، کاهش یافته که به معنی خروج نقدینگی و بسته‌شدن موقعیت‌‌‌های تعهدی خرید و فروش است.  واحدهای صندوق طلای تابلوی آتی بورس کالا نیز با سه نماد در حال مبادله است که روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش هر سه نماد آن افت قیمت داشتند. دارایی پایه این قراردادها نیز که واحدهای صندوق طلای لوتوس است، افت قیمت 63/ 1درصدی را تا لحظه تنظیم این گزارش تجربه کرد. البته همچنان قراردادهای آتی صندوق طلا با نرخی بالاتر از بهای دارایی پایه خود معامله می‌‌‌شوند که از شرایط کونتانگو یا فورواردیشن حکایت دارد. دورترین سررسید این دارایی سرمایه‌‌‌ای، یعنی سررسید بهمن‌ماه با نماد ETCBA00 روی تابلوی آتی بورس کالا فعال است که روز گذشته با نرخ تسویه 9هزار و 360تومانی معامله شد و به میزان 5/ 4درصد موقعیت همزمان خرید و فروش را به ثبت رساند.

 رشد میزان نقدینگی بازار آتی به‌رغم کاهش حجم معاملات
در جریان معاملات آتی بورس کالا در هفته گذشته، شاهد تداوم افت حجم و ارزش معاملات این بازار بودیم، به طوری که به میزان 104هزار و 869قرارداد آتی طی هفته گذشته مورد دادوستد قرار گرفت که در مقایسه با هفته ماقبل آن از افت 29درصدی حکایت دارد. این میزان معامله، ارزشی بالغ بر 245میلیارد تومان داشت که تداوم روند کاهشی را برای سه هفته متوالی در این بازار نشان می‌دهد، اما هنوز هم میزان نقدینگی واردشده به بازار آتی افزایشی برآورد می‌شود. علاوه بر متغیرهای اثرگذار اقتصادی بر این بازار، هفته گذشته شاهد تعطیلی معاملاتی دوروزه بودیم که اثر آن بر حجم معاملات به‌وضوح دیده می‌شود، از این رو می‌توان یکی از دلایل اصلی تداوم این کاهش را در این مطلب جست‌وجو کرد. البته سیگنال کاهشی بهای ارز در معاملات روزهای پایانی هفته گذشته را نیز نمی‌توان نادیده گرفت؛ چرا که نوسان بهای ارز بر نرخ تسویه قراردادهای آتی اثرگذار بوده و عاملی مهم در تغییر قیمت تسویه قراردادهای این بازار به شمار می‌رود.

پس از مدت‌ها مشخص شدن سکاندار بانک مرکزی در دولت جدید، در کنار قوت گرفتن احتمال شروع مذاکرات برجام در آینده نزدیک، دو سیگنال کاهشی را در پایان هفته گذشته به بازار ارز مخابره کرده و زمینه‌‌‌ساز افت قیمت شدند. روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش بهای آزاد دلار همچنان در کانال 27هزار تومانی نوسان کرد و سبب قرمزپوش شدن بهای تسویه اکثر نمادهای فعال بازار آتی شد. هنوز زود است که بخواهیم این افت قیمت را جدی ارزیابی کنیم، اما به نظر می‌رسد با تداوم جریان کاهشی در بازار ارز، شاهد تغییراتی در معاملات قراردادهای آتی و سایر ابزارهای مالی-کالایی بورس کالا نیز باشیم. البته تکانه‌‌‌های بهای ارز، یکی از متغیرهای اثرگذار بر بازار آتی به شمار می‌رود. از این رو برای پیش‌بینی دقیق و قابل اتکا نیازمند بررسی سایر شرایط اثرگذار بر این بازار هستیم.

به‌رغم افت حجم و ارزش معاملات بازار آتی طی هفته گذشته، هنوز شاهد افزایش آرام میزان موقعیت‌‌‌های باز در نمادهای فعال این بازار هستیم. در حال حاضر شاهد 11نماد فعال در تابلوی آتی بورس کالا هستیم که معاملات هفته گذشته، میزان موقعیت‌‌‌های باز این بازار را به 652هزار و 556موقعیت همزمان خرید و فروش افزایش داد. این مطلب به معنی افزایش ورود نقدینگی به این بازار است که مجموع آن تا هفته منتهی به 16مهرماه سال‌جاری به میزان 681میلیارد تومان ارزیابی می‌شود. رشد بیش از 10درصدی میزان نقدینگی واردشده به این بازار، آن هم در حالی که دو روز از هفته گذشته تعطیل بود، نشان‌دهنده جذابیت دادوستد قراردادهای آتی در بین معامله‌‌‌گران بازار سرمایه است که با متنوع ساختن کالاهای این بازار چنین امکانی فراهم شده است. لازمه حفظ این اوضاع و حتی تعمیق بیشتر معاملات بازار آتی، بازگشایی نمادهای گوناگون در گروه‌‌‌های مختلف کالایی و در سررسیدهای متفاوت است که می‌تواند به توسعه معاملات آتی به عنوان ابزار مالی-کالایی بازار سرمایه کمک شایانی کند.

 

 

 

تا الان بیش از ۱۸ میلیون و ۸۳۸ هزار بیت‌کوین در جهان استخراج شده، باید دید که روند استخراج این ارز مجازی تا کی قرار است ادامه یابد. به گزارش راشاتودی، هم اکنون بیت‌کوین محبوب‌ترین و اصلی‌ترین ارز مجازی بازار است و گفته می‌شود که حداکثر ۲۱ میلیون بیت‌کوین قابل استخراج است. با توجه به آنکه هم‌اکنون بیش از ۱۸ میلیون و ۸۳۸ هزار بیت‌کوین در جهان استخراج شده باید گفت که ۹۰ درصد بیت‌کوین‌های جهان استخراج شده است.
کارشناسان حالا به دنبال آن هستند که بفهمند در آینده و زمانی که دیگر امکان استخراج ارز مجازی وجود ندارد چه اتفاقی خواهد افتاد. برخلاف دیگر اشکال پول نظیر اسکناس که امکان چاپ بی‌نهایت آنها از سوی بانک‌های مرکزی وجود دارد، تعداد کل بیت‌کوین‌های جهان محدود است. این به آن معناست که هر اتفاقی بیفتد تعداد بیت‌کوین‌ها بیشتر از ۲۱میلیون نخواهد شد. با توجه به آنچه گفتیم حالا حدود ۲/ ۲ میلیون بیت‌کوین مانده است که استخراج نشده‌اند. محدود بودن تعداد بیت‌کوین‌ها باعث می‌شود که این دارایی دیجیتال در معرض تورم ناشی از محدودیت کمی قرار بگیرد. پیش‌بینی‌های کنونی حاکی از آن است که آخرین بیت‌کوین جهان در سال ۲۱۴۰ استخراج خواهد شد.

کارشناسان می‌گویند اقتصاد بیت‌کوین برای اینکه بتوانند به موجودیت خود ادامه دهد باید تغییر کند. بسیاری پیش‌بینی کرده‌اند که ممکن است اکوسیستم ارزهای مجازی تغییر کرده و ممکن است حتی شاهد شکل‌گیری کارتل‌ها در بازار بیت‌کوین باشیم.

یک سناریو هم این است که ممکن است پروتکل استخراج بیت‌کوین تغییر کرده تا سقف حداکثری ۲۱ میلیون بیت‌کوین در جهان برداشته شود. در صورتی که این اتفاق بیفتد، ارزش بیت‌کوین‌هایی که تا آن زمان استخراج شده‌اند، پایین خواهد آمد و بعید است بیت‌کوین‌داران با این مساله موافقت کنند.

افزایش هزینه انرژی به رشد قیمت تولید آلومینیوم در مناطق مختلف دنیا انجامیده است. این موضوع زمینه تعطیلی برخی از واحدهای تولیدی این محصول را فراهم کرده است که این امر در آینده با کسری عرضه، از رشد قیمتی آلومینیوم حمایت می‌کند.
بهای فروش نقدی آلومینیوم در بورس فلزات لندن ظرف یک هفته اخیر رشد ۳/ ۱درصدی را تجربه کرد و به ۲هزار و ۹۰۲دلار به ازای هر تن رسید. همچنین در این هفته، آلومینیوم در معاملات آتی آمریکا در بازار کامکس وضعیتی مطلوب‌تر داشت و نرخ این محصول با رشد ۱/ ۳درصدی ظرف این هفته به ۲هزار و ۹۶۱دلار به ازای هر تن رسید. در اواسط ماه سپتامبر بهای آلومینیوم در کامکس به ۲هزار و ۹۷۷دلار به ازای هر تن رسید که این رقم رکورد ۱۳ساله قیمتی آن بود. به این ترتیب، بهای فروش مس در بازارهای کالایی دنیا فاصله چندانی با رکورد ۱۳ساله آن ندارد. افزایش بهای جهانی انرژی، افزایش هزینه تولید و احتمال کاهش تولید آلومینیوم به دلیل کمبود انرژی از مهم‌ترین دلایل صعود قیمتی این فلز نقره‌‌‌ای در روزهای پایانی هفته اخیر بود.

چالش تامین انرژی، بخش قابل‌توجهی از کشورهای دنیا، از چین تا کشورهای اروپایی را درگیر کرده و این موضوع زمینه رشد قیمتی را در بازارهای مختلف دنیا فراهم کرده است. عموما فلزات صنعتی در روند قیمتی همگرا نوسان دارند، اما بلومبرگ در گزارشی که هفته قبل منتشر کرده، به از میان رفتن همگرایی نرخ آلومینیوم با بهای سایر فلزات صنعتی و همگرا شدن نوسان قیمتی این فلز با نرخ زغال‌‌‌سنگ حرارتی اشاره کرده است. هزینه برق حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد هزینه تولید آلومینیوم را تشکیل می‌دهد، از همین‌‌‌رو از این فلز به‌‌‌عنوان انرژی جامد نام‌ برده می‌شود. افزایش تقاضا برای زغال‌‌‌سنگ حرارتی و کمبود عرضه آن به افزایش بهای تولید برق در چین انجامیده و در نتیجه، هزینه تولید آلومینیوم را در این منطقه افزایش داده است. در کنار رشد قیمتی، کمبود برق در چین باعث سهمیه‌‌‌بندی برق برخی از واحدهای صنعتی چینی شده که این موضوع با کاهش تولید این فلز، زمینه رشد قیمتی آن را فراهم کرده است.

ظرف ماه‌‌‌های گذشته، چین با مشکل تامین انرژی روبه‌رو بود، اما در هفته‌‌‌های اخیر سایر نقاط دنیا و به‌خصوص کشورهای اروپایی نیز با چالش تامین و رشد کم‌سابقه بهای انرژی روبه‌رو شده‌‌‌اند. افزایش بهای انرژی، تولید آلومینیوم را در نقاط مختلف دنیا تحت‌الشعاع قرار داده است. رویترز در گزارشی، از توقف تولید آلومینیوم در شرکت هلندی آلدل خبر داد. این شرکت، هشتم اکتبر اعلام کرد که به دلیل بالا بودن قیمت برق مجبور به توقف تولید، حداقل تا اوایل سال ۲۰۲۲ است. کریس مک‌نامی، مدیرعامل آلدل به بالا بودن قیمت برق صنایع این کشور معترض است و می‌‌‌گوید: سیاست‌‌‌های کاهش انتشار آلاینده‌‌‌های کربنی باعث شده است تا هزینه انرژی در اروپا افزایش یابد. دولت‌هایی مانند آلمان و فرانسه برای کمک به صنایع خود، انرژی را با نرخی کمتر در اختیار آنها قرار می‌دهند، در صورتی که هلند از صنایع خود حمایت نمی‌کند. آلدل تنها تولیدکننده آلومینیوم اولیه هلند با ظرفیت تولید سالانه ۱۱۰هزار تن آلومینیوم اولیه و ۵۰هزار تن آلومینیوم ثانویه است. در حال حاضر تولید آلومینیوم اولیه این شرکت متوقف شده است.

 

بازارسرمایه به عنوان یکی از بازارهای مالی هوشمند، همواره بیش از دیگر بازارها به کوچکترین اخبار و اتفاقات اقتصادی، سیاسی و حتی اجتماعی واکنش نشان می دهد.

مدیر سبد شرکت سبدگردان آسمان در گفت و گو با خبرنگار پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) در بررسی اثر افزایش نرخ ارز نیمایی بر بازار سرمایه گفت: نرخ ارز مرجع برای تعیین قیمت پایه محصولات بورس کالای ایران، نرخ نیما است و افزایش این نرخ تاثیر مستقیمی بر افزایش نرخ فروش محصولات در این بورس دارد؛ بنابراین، با افزایش نرخ فروش محصولات بورس کالا، سود بیشتر شرکت‏‌ها افزایش می‎یابد؛ زیرا بیشتر شرکت‌‏های بورسی، شرکت‏‌های عرضه کننده محصولات هستند.

منصور اصغری خاطر نشان کرد: نرخ دلار نیمایی در حال حاضر فاصله‌ای بیش از ۴ هزار تومان با دلار بازار آزاد دارد. این موضوع سبب ایجاد حاشیه امنی برای این نرخ شده و به عنوان پتانسیل برای افزایش نرخ نیما می توان آن را در نظر گرفت.

او در خصوص تاثیر افزایش نرخ بهره بین بانکی (در حال حاضر به بیشترین میزان طی سه ماه اخیر رسیده است) بر بازارسرمایه نیز بیان کرد: افزایش نرخ بهره بین بانکی و به دنبال آن افزایش نرخ بازدهی اوراق با درآمد ثابت، همچنین افزایش نرخ بهره سپرده‎های بانکی در ساده ترین حالت به کاهش نسبت P/E انتظاری برای بازار منجر می‎شود.

اصغری افزود: وقتی چشم انداز تورمی آینده کشور با بازدهی اوراق بدون ریسک، اختلاف معنی‏‌داری نداشته باشد، بسیاری از سرمایه‏‌گذاران حاضر به پذیرش ریسک سرمایه‌‏گذارای در بازار سرمایه نیستند و کسب بازدهی بدون ریسک از طریق سرمایه‎گذاری در اوراق را ترجیح می‏‎دهند.

این کارشناس بازارسرمایه تاکید کرد: این موضوع سبب سوق جریان نقدینگی به سمت اوراق می شود و بازار سرمایه را در رکود قرار می‏دهد؛ البته یک نکته‏ را باید به سرمایه‏‌گذاران در اوراق یادآور شد که این افراد پیوسته در معرض ریسک افزایش تورم قرار دارند.

پیمان شانگهای بر بازارسرمایه تاثیرگذار است؟

او در ادامه به بررسی اثر عضویت ایران در سازمان شانگهای بر صنایع بورسی ایران پرداخت و گفت: نرخ ارز، چه در موضوع قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین و چه در موضوع عضویت ایران در سازمان شانگهای، واکنشی نشان نداد و بازار سرمایه ایران نیز تقریبا بی تفاوت از کنار این موضوع گذشت.

اصغری اظهار کرد: به نظر من این موضوعات در کوتاه مدت تاثیری بر آینده شرکت‏‌ها و شرایط اقتصادی کشور نخواهند گذاشت و آثار این موضوعات را باید به طور بلند مدت در نظر گرفت. درباره اثرگذاری این دو موضوع بر بهبود شرایط اقتصادی کشور تردیدهای بسیاری وجود دارد، زیرا به نظر می رسد، با وجود تحریم‎های آمریکا و عدم عضویت ایران در FATF، بهره برداری از این دستاوردها برای کشور سخت باشد.

مدیر سبد شرکت سبدگردان آسمان ادامه داد: در گذشته و در شرایط غیرتحریمی بخش عمده ای از مواد پتروشیمی و معدنی به کشورهای عضو پیمان شانگهای صادر می‌‏شده که در حال حاضر نیز هرچند مقدار صادرات به این حوزه کاهش پیدا کرده است، اما هنوز بخش قابل توجهی از صادرات کشور به این منطقه انجام می شود.

او افزود: به غیر از نفت که فروش آن برای دولت سخت‎تر است، بسیاری از شرکت‏ های صادرات محور بورس، برای فروش محصولات خود با مشکل مقداری فروش مواجه نیستند و بحث اصلی در اعمال تخفیف فروش به خصوص برای محصولات پتروشیمی مطرح است.

اصغری بیان کرد: براین اساس، اگر دولت حمایت لازم را از شرکت ‏های صادرکننده داشته باشد و در بحث صادرات محصولات با کشورهای عضو این پیمان رایزنی‎های قوی‎ای داشته باشد، امید است که در آینده وضعیت شرکت‎ها از نظر فروش با کاهش تخفیف کمتر بهبود یابد.

کدام صنایع اثرپذیرترند؟

این کارشناس بازارسرمایه تاکید کرد: همانطور که در بالا اشاره شد، دولت باید از ظرفیت ‏های مبادلاتی این سازمان نهایت استفاده را بکند و ظرفیت استفاده از بازارهای هدف را برای شرکت ‏ها ایجاد کند. شرکت‌های بورسی صادرات محور نیز باید با تعامل با دولت، پتانسیل‎های صادرات و دغدغه‌‏های خود را به گوش مسولان برسانند، حتی شرکت‏ های خدماتی نیز با قرار گرفتن کشور در مسیر ترانزیت کالا می ‏توانند از مزایای این پیمان بهره ببرند.

اصغری یادآور شد: به دلیل ابهام‎های بسیار زیاد در فضای سیاسی کشور و وجود نوسانات غیربنیادی در شرایط بازار سرمایه؛ افق سرمایه ‏گذاری بسیاری از فعالان این بازار کوتاه مدت شده است و از آنجا که در موفقیت هر پیمان بین المللی تردیدهای بسیاری برای کشور وجود دارد، تا زمان ملموس نشدن آثار این پیمان، بازار سرمایه واکنش خاصی به آن نشان نخواهد داد.

در ۶ ماه ابتدایی سال جاری سود ۱۲۸ ناشر به حساب بیش از ۲۳ میلیون سهامداران از طریق سجام واریز شد.

به گزارش پایگاه خبری بازاردسرمایه (سنا) و به نقل از سمات، تازه ترین آمارها حاکی از آن است که از روز ۱۶ فرودین ماه تا پایان روز ۳۱ شهریور ماه امسال، سود سهام ۱۲۸ ناشر بازار سرمایه که در مجموع شامل ۸۹ هزار میلیارد ریال برای بیش از ۲۳ میلیون سهامدار می‌شود از سوی سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه از طریق سامانه سجام واریز شده است.

تفکیک تعداد ناشران در ۶ ماه

جزییات اطلاعات واریز سود در این دوره زمانی نشان می‌دهد که توزیع سود به تفکیک تعداد ناشران در ۶ ماه ابتدایی سال جاری به این صورت بوده است که در فرودین برای ۵، اردیبهشت برای ۹، خرداد برای ۱۵، تیر برای ۲۵، مرداد برای ۳۵  و شهریور برای ۳۹ شرکت حاضر در بازار سرمایه صورت گرفته است.

میزان سود پرداختی و تعداد سهامداران

در ۶ ماه اول سال جاری، سمات در مجموع سود سهام ۱۲۸ ناشر که شامل ۲۳ میلیون و ۷۳۳ هزار و ۵۷۵ سهامدار می شود را به میزان ۸۹ هزار و ۷۳۸ میلیارد و ۵۸۴ میلیون و ۱۲۵ هزار و ۵۸۰ ریال در سررسید های این دوره ۶ ماهه از طریق سامانه سجام واریز کرده است.

 

بازار بدهی نقطه کانونی بازار سهام برای تغییر نهادهای بازار سرمایه است؛ بنابراین، به شدت نیاز به تغییر در نهادهای بازار داریم چرا که با نهادهای فعلی بازار سرمایه نمی توان افقی که برای بازار بدهی مدنظر است را محقق کرد.

مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری سامان مجد با بیان مطلب فوق به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: با توجه به اینکه به سهامداران بر استفاده از تئوری پرتفوی تاکید می‌شود، بنابراین، بخشی از منابع می تواند برای اوراق با درآمد ثابت و بازار بدهی اختصاص یابد به ویژه در شرایط نزولی بازار و زمانی که سپرده های بانکی به سایر بازارها ترجیح داده می شود.

محمدمهدی مومن زاده در خصوص کمک بازار بدهی به دولت و اقتصاد کلان افزود: این بازار بر تشکیل سرمایه و رشد اقتصادی، تامین کسری بودجه دولت و نظم بخشی به عملیات دولت کمک بزرگی می کند.

این کارشناس اقتصادی در ادامه عنوان داشت: زمانی که اوراق منتشر می شود، نشان دهنده وجود نظمی بر عملیات است؛ بنابراین از وقتی دولت خواستار انتشار اوراق بوده، مباحث مالی از جمله درآمدها و بدهی ها و از همه مهمتر جریان وجه نقد شرکت هایی که اوراق را منتشر می کنند نیز منظم‌تر شده است.

وی تصریح کرد: زمانی که سود میان دوره ای باید پرداخت شود در همان زمان منابع، دو یا سه روز قبل طبق قراردادهایی که در انتشار اوراق وجود دارد، باید منابع آماده و در اختیار سپرده گذاری قرار گیرد تا به دارندگان اوراق تقسیم شود و چنانچه این اتفاق نیفتاد، ضامن باید منابع را تامین کند.

مومن زاده با اشاره به این مطلب که همیشه نظم مالی در باز پرداخت های اوراق وجود داشته است، بیان داشت: نظم موجود باعث دفاع ما از بازار بدهی شده است، چرا که سرمایه گذاران حقیقی را به سمت آن جذب می کند .

مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری سامان مجد ادامه داد: بازیگران بازار بدهی متفاوت از بازیگران بازار سهام هستند یا حداقل انتظارات متفاوتی را از سرمایه گذاران خود دارند.

به گفته این کارشناس اقتصادی، زمانی که بازار سهام در اوج و رونق خود است، بازار بدهی از منظر معاملات حقیقی ها و سهامداران خرد رونق دارد و چنانچه معاملات حقیقی ها و حقوقی ها در بازار بدهی رشد یابد، اتفاقات خوب برای بازار سهام نیز دور از انتظار نیست.

وی تاکید کرد: زمانی که بازار سهام بالا و یا  پایین می شود، یافتن مقصر مهم نیست بلکه باید به دنبال توسعه بازار باشیم.

مومن زاده در ادامه با عنوان اینکه بازار سرمایه همیشه تلاطم دارد، افزود: با نگاهی به بازدهی صندوق های مختلف متوجه می شویم که در صندوق های درآمد ثابت نزدیک به ۱۶۰ درصد، صندوق های سهامی ۳۲۰۰ درصد و در صندوق های مختلط نزدیک به ۱۵۰۰ درصد بازدهی را شاهد بودیم.

وی یادآور شد؛ کمتر بازاری را داریم که در فاصله ۱۰ تا ۱۲ ساله به این شکل بازدهی های خوبی به سرمایه گذاران ارائه کند و به عقیده من بازار سهام یک سرمایه ملی است و اقتصاد کشور، دولت و مردم برای آینده و توسعه کشور به این بازار نیاز دارند.

مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری سامان مجد تاکید کرد: اگر مسولان و دست اندرکاران در خصوص بازار بدهی برای مردم صحبت کنند، شاهد اتفاقات خوب خواهیم بود چرا که بازار سهام، بازار ناشناخته ای است و بازار بدهی به مراتب ناشناخته تر است.

وی گفت: کارشناسان باید با ارائه توضیحات فنی خود مردم را برای استفاده از این بازار تشویق کنند و این امر نیازمند پویشی ملی است.

این کارشناس اقتصادی در پایان سخنان خود اظهار کرد: با توجه به اینکه بازار بدهی نقطه کانونی بازار سهام برای تغییر نهادهای بازار سرمایه است، بنابراین به شدت نیاز به تغییر در نهاده های بازار داریم چرا که با نهادهای فعلی بازار سرمایه نمی توان افقی که برای بازار بدهی مد نظر است را محقق کرد.

وی تأکید کرد: این امر نیازمند مطالعات بین المللی و خلاقیت است.

 

برایان کلی، تریدر و تحلیل‌گر مطرح در برنامه فست مانی شبکه سی‌ان‌بی‌سی اظهار داشت که بیت کوین به تدریج به یک دارایی کلان تبدیل شده است. وی معتقد است شروع رشد اخیر بیت کوین، واکنشی به بحث افزایش سقف بدهی دولت و تورم بالاتر بوده است. کلی همچنین به همبستگی قیمتی بیت کوین و نفت خام در ۳۰ روز گذشته اشاره کرد و گفت که این امر نشانگر استفاده فزاینده سرمایه‌گذاران نهادی از بیت کوین، برای پوشش ریسک تورم است.

به گزارش سایت طلا ، یک سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا در گفت‌وگو با پایگاه خبری –تحلیلی واشنگتن فیری بیکن به تکرار ادعاهای بی‌اساس و ساختگی غرب و آمریکا علیه فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان پرداخت.

این دیپلمات آمریکایی که نامی از او برده نشده است در پاسخ به سوالی درباره موضع دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا درخصوص مذاکرات هسته‌ای با ایران مدعی شد که آن‌چه امتناع ایران از اجازه دسترسی بازرسان هسته‌ای بین‌المللی به سایت‌های هسته‌ای مناقشه برانگیز این کشور می‌خواند، کار دولت بایدن برای رسیدن به هدف خود مبنی بر بازگشت به توافق هسته‌ای 2015 را سخت‌تر کرده است.

وی در ادامه تلاش کرد دلیل وقفه پیش آمده در مذاکرات وین را متوجه ایران بداند و افزود: ایران می‌گوید که می‌خواهد به راه حل دیپلماتیک بازگردد اما همچنان گام‌هایی را برای دشوارتر کردن آن برمی‌دارد.

سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا همچنین اظهار داشت: ما کماکان از ایران می‌خواهیم که هرچه فوری اجازه دسترسی‌های مورد نیاز آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را فراهم کند. ایالات متحده به روشنی گفته است که ما آمادگی دست یافتن به یک فهم مشترک برای بازگشت متقابل به اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را داریم.

وی ادامه داد: اعطای دسترسی‌های مورد نظر به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای حفظ تداوم دانش درباره فعالیت‌های هسته‌ای مرتبط با برجام ضروری است، موضوعی که برای اجرای سریع هرگونه توافق درخصوص بازگشت متقابل به پایبندی به برجام مهم خواهد بود.

همچنین ند پرایس، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا پنج‌شنبه گذشته در یک کنفرانس خبری درخصوص احیای برجام گفت: مهم است که طرفین با یکدیگر (به پایبندی‌های هسته‌ای‌شان) بازگردند و از همانجا که مسائل را رها کرده بودند، آغاز کنند. به باور ما مسیر دیپلماسی همچنان باز است.

وی تاکید کرد: همچنین از نظر ما بازگشت قریب‌الوقوع به وین الزامی است، چراکه این فرایند نمی‌تواند به طور نامحدود ادامه‌ و کش یابد.

وملل اعلام کرد که به منظور افزایش میزان تسهیلات‌‌‌دهی و متعاقب آن کسب درآمد واسطه‌‌‌گری مالی، موسسه ملل در ادامه واگذاری و فروش پروژه‌‌‌های مروارید در تهران و درنیکا و کوه‌نور در مشهد، تا تاریخ این گزارش تعداد ۳۱ واحد دیگر از این پروژه‌‌‌ها را به فروش رسانده و مجموعا مبلغ ۳۲‌میلیارد تومان سود در دفاتر این موسسه شناسایی شده که به قرار ذیل هستند:

پروژه درنیکا: از این پروژه تعداد ۱۰ واحد به بهای تمام شده ۲/ ۴۲‌میلیارد تومان، مبلغ فروش ۹/ ۶۱میلیارد تومان و ۷/ ۱۹‌میلیارد تومان درآمد.

پروژه مروارید: از این پروژه تعداد یک واحد به بهای تمام شده ۱/ ۱۱‌میلیارد تومان، مبلغ فروش ۱/ ۱۹‌میلیارد تومان و ۸‌میلیارد تومان درآمد.

پروژه کوه‌نور: از این پروژه تعداد ۲۰ واحد به بهای تمام شده ۳/ ۱۳۰‌میلیارد تومان، مبلغ فروش ۷/ ۱۳۴‌میلیارد تومان و ۴/ ۴‌میلیارد تومان درآمد.

بفجر در گزارش فعالیت ماهانه منتهی به شهریورماه سال جاری میزان درآمد شناسایی‌شده طی دوره یک‌ماهه را مبلغی بالغ‌بر ۳،۰۳۷ میلیارد ریال گزارش کرده که نسبت به سال گذشته افزایش ۱۴ درصد داشته است.

شرکت از ابتدای سال مالی تا پایان شهریورماه در مجموع مبلغ ۱۶،۴۷۲ میلیارد ریال درآمد از فروش محصولات داشته که مقایسه فروش شرکت در مردادماه ۱۴۰۰ با دوره مشابه سال گذشته نشان می‌دهد میزان درآمد شرکت ۱۳ درصد افزایش‌یافته است.

فسبزوار طی عملکرد یک‌ماهه منتهی به شهریورماه سال جاری مجموع درآمد‌های عملیاتی طی دوره خود را معادل ۶,۵۳۵ میلیارد ریال از محصولات خود را به فروش رسانده که نسبت به دوره یک‌ماهه مشابه سال گذشته ۱۱۷ درصد افزایش درآمد را از خود بر جای گذاشته، مجموع درآمد تجمیعی عملیاتی فسبزوار بالغ‌بر ۴۲،۵۹۰ میلیارد ریال به ثبت رسانده که رشد ۱۵۷ درصدی را نسبت به سال گذشته به همراه داشته است.

فروش محصولات پارس فولاد سبزوار در شهریورماه سال جاری برابر با ۷۷،۱۴۳،۰۰۰ کیلوگرم ارائه‌شده که تنها در بازار داخلی این محصولات به فروش رفته‌اند، از ابتدای سال مالی تا انتهای شهریورماه نیز مقدار فروش محصولات این شرکت ۵۴۷،۷۸۱،۳۵۰ کیلوگرم گزارش‌شده است.

پرفروش‌ترین محصول فسبزوار متعلق به «آهن اسفنجی» با ۷۶،۴۶۵،۰۰۰ کیلوگرم بوده و مابقی محصولات به فروش رفته در اختیار بریکت بوده، درآمدزاترین محصول پارس فولاد سبزوار در اختیار آهن اسفنجی با ۶،۵۰۹ میلیارد ریال بوده و همچنین گران‌ترین محصول این شرکت را نیز آهن اسفنجی به خود اختصاص داده است.

خودرو در اطلاعیه‌‌‌ای از برگزاری مزایده فروش ۵۸/ ۸۳‌درصد سهام شرکت لیزینگ خودرو غدیر از طریق سازمان بورس به‌صورت یکجا با شرایط نقد و اقساط خبر داد. این مزایده در تاریخ ۱۲ آبان ۱۴۰۰ برگزار می‌شود. تاریخ برآورد شده جهت مشخص شدن نتایج نیز همان ۱۲ آبان‌‌‌ماه ۱۴۰۰ اعلام شده است.

پالایشگاه لاوان که با سرمایه بیش از 114 میلیارد تومانی در بازار دوم معاملات فرابورس حضور دارد ، اقدام به انتشار اطلاعات و صورت‌های مالی میان دوره‌ای سه ماهه منتهی به 31 خرداد کرد و خبری مثبت به پالایشی ها مخابره کرد.

براساس این گزارش، ” شاوان ” در عملکرد سه ماه اول سال جاری (حسابرسی نشده) ، قادر به تحقق سود 6834 ریالی شده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته 695 درصد بیشتر است.

سهم در این دوره توانست 10346 میلیار ریال سود عملیاتی و 7814 میلیارد ریال سود خالص بسازد .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما