با توجه به نهایی شدن طرح جهش تولید مسکن از سوی شورای نگهبان، وزارت اقتصاد باید برای پوشش ریسک ساخت مسکن، امکان پیش خرید و سایر ابزارهای پوشش ریسک خرید مصالح ساختمانی در بورس کالا را فراهم کند.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از مهر، سخنگوی شورای نگهبان به تازگی از تصویب نهایی طرح جهش تولید مسکن از سوی شورای نگهبان خبر داده است که با توجه به تبصره ماده (۱۴) این قانون، باید وزارت امور اقتصادی و دارایی به منظور پوشش ریسک ساخت مسکن امکان پیش خرید و سایر ابزارهای پوشش ریسک خرید مصالح ساختمانی (صرفاً فولاد و سیمان) را در بورس کالای ایران فراهم کند؛ این رویداد به معنای ورود گام به گام فولاد و سیمان کشور به بازار ابزارهای مالی بورس کالا است.
هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان به تازگی اعلام کرده است: «طرح جهش تولید مسکن که در مراحل قبل با ابهامات و اشکالاتی از سوی شورای نگهبان مواجه شده بود، پس از انجام اصلاحات در مجلس و بررسی مجدد در شورا مغایر شرع و قانون اساسی شناخته نشد. امیدوارم اجرای این قانون به ایجاد رونق و جهش در این صنعت پیشران و رفع یکی از دغدغههای مردم منجر شود. »
همچنین سید نظام الدین موسوی سخنگوی هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به تأیید طرح جهش تولید مسکن از سوی شورای نگهبان و تبدیل شدن این طرح به قانون اعلام کرد که برای تأمین مصالح ساختمانی مانند سیمان و فولاد قرار است این محصولات از طریق بورس کالا تأمین شود و افراد میتوانند آن را پیشخرید کنند.
تبصره ماده ۱۴ چه میگوید؟
اعلام خبر تبدیل شدن طرح جهش تولید مسکن به قانون، نگاه اهالی بازار سرمایه را بیشتر به تبصره ماده (۱۴) طرح جهش تولید مسکن معطوف میکند چراکه در این ماده آمده است: وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است به منظور پوشش ریسک ساخت مسکن، امکان پیش خرید و سایر ابزارهای پوشش ریسک خرید مصالح ساختمانی (صرفاً فولاد و سیمان) را در بورس کالا فراهم کند.
در این زمینه نمایندگان مجلس در نشست علنی روز چهارشنبه ۱۸ فروردین ماه در جریان بررسی طرح جهش تولید و تأمین مسکن، با ماده (۱۴) و تبصره آن با ۱۷۱ رأی موافق، ۲ رأی مخالف و یک رأی ممتنع از مجموع ۲۱۶ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند. اما با توجه به تأیید شورای نگهبان و تبدیل شدن این طرح به قانون، نسخه اجرایی بورس کالا برای پوشش ریسک ساخت مسکن چیست؟
ریسک ساخت مسکن چگونه پوشش داده میشود؟
جواد فلاح مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران در این باره به خبرنگار مهر گفت: تغییرات قیمتی مصالح ساختمانی در دوره چند ساله ساخت یک پروژه، از چالشهای انبوهسازان و سازندگان به شمار میرود به طوری که سرمایهگذار در ابتدای ورود به یک پروژه، هزینه ساخت را برآورد و براساس آن اقدام به شروع کار میکند.
او افزود: «اما در چند سال اخیر به دلیل نوسانی بودن قیمتها، سازندگان با افزایشی فراتر از حد انتظار خود در طول دوره ساخت مواجه شده اند و این موضوع علاوه بر ایجاد مشکلات مالی حتی در برخی موارد باعث توقف کار و نیمه کاره ماندن روند ساخت شده است. »
فلاح با بیان اینکه عوامل فوق در نهایت بر افزایش قیمت تمام شده مسکن اثر میگذارد، اظهار داشت: «در این زمینه، بورسهای کالایی راهکاری برای پوشش ریسک افزایش قیمت دارند و دهههاست که در کشورهای توسعهیافته و سالهاست که در کشورهای در حال توسعه از قراردادهای مشتقه برای پوشش چنین ریسکهایی استفاده میشود. »
مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالا گفت: «تجربه راهاندازی قراردادهای مشتقه شامل قرارداد آتی و اختیار معامله و همچنین معاملات کشف پریمیوم در بورس کالای ایران وجود دارد البته تاکنون سیمان و فولاد وارد قرارداد کشف پریمیوم، آتی و اختیار معامله نشده اند، اما زیر ساخت سامانهای، فنی و مقرراتی آن آماده است. »
او ادامه داد: «بنابراین با توجه تأیید طرح جهش تولید مسکن در شورای نگهبان و تکلیف مجلس شورای اسلامی و همچنین اراده صنایع تولیدکننده مصالح ساختمانی و سازندگان ساختمان، میتوان انتظار داشت که این نوع معاملات برای این دو محصول به سرعت راهاندازی شده و طرفین معامله از مزایای پوشش ریسک قراردادهای مشتقه بهرهمند شوند. »
کارکرد ابزارهای مالی بورس کالا
فلاح در ادامه به کارکرد قراردادهایی که امکان پیش خرید مصالح ساختمانی در بورس کالا را فراهم میکنند، اشاره کرد و گفت: «در این نوع قراردادها طرفین معامله متعهد به انجام خرید و فروش در آینده با قیمت مشخص یا با فرمول قیمتی معین میشوند. به عبارتی مشخص میشود که در زمان سررسید قرارداد (برای مثال ۶ ماه آینده) باید محصول با قیمت تعیین شده در قرارداد مورد معامله قرار گیرد. همچنین اگر در قرارداد فرمول قیمتی تعیین شده باشد در زمان سررسید قرارداد، نرخ محصول براساس فرمول تعیین شده در قرارداد محاسبه شده و معامله براساس آن نرخ انجام میشود. »
مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالا در خصوص قراردادهای اختیار معامله نیز گفت: «این نوع قراردادها به نوعی بیمه قیمت هستند؛ در این نوع قراردادها برای پوشش ریسک تغییرات قیمت، خریدار کالا میتواند از اختیار معامله خرید استفاده کند و فروشنده نیز از اختیار فروش. به عنوان مثال سازنده یک واحد مسکونی براساس نرخ روز میلگرد، قرارداد اختیار معامله خرید میلگرد با قیمت ۱۲ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم را خریداری میکند. اگر در سررسید، قیمت میلگرد بیش از ۱۲ هزار تومان بود، خریدار از اختیار خود استفاده میکند و کسی که این اختیار را فروخته متعهد است که در زمان سررسید میلگرد را با نرخ ۱۲ هزار تومان بفروشد، اما اگر در زمان سررسید، قیمت کمتر از ۱۲ هزار تومان بود نیازی به استفاده از اختیار خرید نیست. »
او در پایان اظهار داشت: «استفاده از ابزار مالی بورس کالا برای مبادله محصولات ساختمانی و پوشش ریسک قیمت در آینده به خریداران مصالح ساختمانی و سازندگان و انبوهسازان کمک شایانی در اطمینان بخشی از بازگشت مطلوب سرمایه و مصون ماندن از نوسانات قیمتی میکند و در نهایت به رونق تولید مسکن منجر شود. »
پیرو طرح برخی سؤالات در شبکههای اجتماعی در خصوص وجود ابهام در زمینه بازگشایی نماد شرکت پالایش، معاون بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران به این ابهامات پاسخ داد.
معاون بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: یکی از مسائل مطرح برای سهامداران نحوه اعمال افزایش سرمایه است. با توجه به اینکه این شرکت افزایش سرمایه ۳۶۸ درصدی داشته است، برخی از سهامداران درباره قیمت تئوریک بازگشایی این نماد ابهام داشته و عنوان کردهاند این نماد با قیمت تئوریک پایینتری ثبت شده است.
محمود گودرزی افزود: به دلیل برگزاری مجمع عمومی و تصویب تقسیم سود و نیز تصویب افزایش سرمایه در مجمع فوق العاده، لذا ابتدا مبلغ سود تقسیمی از قیمت پایانی قبل از بسته شدن نماد، کسر و سپس قیمت تعدیل شده مبنای محاسبه قیمت تئوریک پس از افزایش سرمایه میشود.
او ادامه داد: قیمت پایانی شبندر قبل از مجمع ۲۱۳۶۰ ریال بوده که در مجمع عمومی ۳۸۵۰ ریال سود نقدی مصوب شده است. با کسر این مبلغ و اعمال افزایش سرمایه ۳۶۸ درصدی قیمت تعدیل شده ۳۷۳۹ ریال خواهد بود که به درستی در سامانههای معاملاتی قرار گرفته است.
معاون بازار شرکت بورس تهران با تاکید بر اینکه هنگام بازگشایی نمادها همواره شرایط عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت هستند، عنوان داشت: در بازگشایی شرکت فوق حدود یک میلیارد ورقه بهادار در مرحله حراج جهت خرید و فروش وارد سامانه معاملات شد که علاوه بر مشارکت گسترده سرمایه گذاران، کشف قیمت با حجمی حدود ۳۱ برابر حجم مبنای نماد و نزدیک به ۷ دهم درصد از سرمایه شرکت صورت گرفت و بر همین اساس حراج مذکور مورد تایید ناظر بازار قرار گرفت. این موضوع توسط سرمایه گذاران نیز مورد تایید قرار گرفت، بطوریکه تا پایان معاملات روز جاری با معامله حدود ۲ میلیارد و هفتصد میلیون سهم یعنی حدود ۲ درصد سرمایه شرکت قیمت پایانی روز نزدیک به قیمت کشف شده در زمان حراج شد.
جهش قیمت نفت خام در روزهای اخیر در حالی رخ داده که طوفان آیدا تقریباً تمام اسکلههای نفتی آمریکا را تعطیل کرده و حدود ۱.۷۴ میلیون بشکه در روز از بازارهای نفت جهانی کم شده بود.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از سیانبیسی، عامل دیگری که قیمتهای نفت خام را پایین آورد این بود که پس از گمانهزنیها درباره اینکه با گسترش کرونای دلتا اعضای اوپک پلاس افزایش تولید توافق شده خود را عملی نخواهند کرد، نمایندگان این گروه اعلام کردند انتظار دارند این افزایش تولید طبق برنامه قبلی اجرا شود.
قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچمارک جهانی قیمت نفت، ۰.۶۳ درصد افت کرد و به ۷۲.۹۵ دلار رسید.
قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین تگزاس غرب آمریکا، دابلیوتیآی، ۰.۵۶ درصد پایین آمد و به ۶۸.۸۲ دلار رسید.
شاخص برنت دیشب تا ۷۳.۶۹ دلار بالا رفته بود که این بالاترین قیمت از ۲ آگوست تا کنون است.
قیمت بنزین آمریکا تحت تأثیر طوفان آیدا ۱.۵ درصد جهش کرده بود و قیمت نفت را تقویت کرده بود.
اعضای اوپک پلاس این چهارشنبه دیدار خواهند کرد تا در مورد جزئیات افزایش تولید ۴۰۰ هزار بشکه در روز خود بحث کنند.
در انواع بازارهای مالی، صعود و ریزش وجود داشته و جزئی از ماهیت یک بازار طبیعی است؛ اما برخی اوقات شاهد دخالتهایی در بازار سرمایه هستیم که منجر به بر هم خوردن تعادل و روند منطقی بازار میشود. بدیهی است که بازار نامتعادل که صعودهای غیرطبیعی و آنی را تجربه میکند میتواند ریزشهای غیرمنطقی نیز داشته باشد و سرمایهگذار و نهادهای مالی را متضرر کند.
ریزشهای شدید بازار در پس صعودهای غیرمنطقی
دانش کافی سرمایهگذار یا سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس میتواند از تداوم یا تشدید روند غیرطبیعی بازار در شرایط نامطلوب جلوگیری کند. به گفته یاسر فلاح، در حوزه مالی بحثی مهم و علمی به نام حرکت تودهوار یا حرکت جمعی وجود دارد که جلوگیری از آن در بازار سرمایه عملا امکانپذیر نیست. در بازار سرمایه ایران دو بار؛ یکی در زمان ورود مردم به بازار صعودی و سپس در زمان ریزش بازار و خروج مردم شاهد این حرکت تودهوار بودیم که رفتارهای هیجانی مردم باعث ادامهدار شدن یا حتی تشدید ریزشها در بازار شد.برای کسب اطلاعات بیشتر از شرایط نهادهای مالی و موقعیت سرمایهگذار در بازار سرمایه به سراغ یاسر فلاح، مدیرعامل سابق شرکت اطلاعرسانی و خدمات بورس رفتیم.
در زمان صعود بازار سرمایه، نهادهای مالی با حجم زیادی از کاربران مواجه شدند که برای پاسخگویی به این تعداد از کاربران زیرساختهای خود را گسترش داده و تقویت کردند. به نظر شما در شرایط رکود بازار سرمایه و کاهش چشمگیر تعداد کاربران، این سرمایهگذاری بیثمر واقع شد؟
به عقیده بنده همیشه باید در نهادهای مالی شاهد گسترش و بهبودی در زیرساختهای مالی بوده تا بتوانیم پذیرای سرمایهگذاران بیشتری دربورس باشیم، اینکه ما منتظر باشیم که یک روز مردم به بورس مراجعه کنند تا زیرساختها را گسترش دهیم به هیچ عنوان مطلوب نیست. برای نهادهای مالی ظرفیتسازی برای ورود تعداد بالایی از مردم به بورس امری با اهمیت است. تا قبل از نوسانات سالهای اخیر و قبل از خیز عمومی مردم برای ورود به بورس، نهادهای مالی بسیار کوچک بودند، ولی از سال ۹۹ به بعد آمادگی برای پذیرش ظرفیت بالایی از کاربران بهوجود آمد. فراز و فرود جزئی از بازار سرمایه بوده و پس از ریزش شدید بازار هم اکنون شاهد بازگشت رونق به بورس هستیم و این رونق ادامهدار خواهد بود. در سالهای اخیر تهییج و تشویق مردم به سرمایهگذاری در بورس توسط دولت سرانجام مطلوبی را برای سرمایهگذار و نهاد مالی رقم نزد. البته اقبال عمومی به بازار سرمایه، آزادسازی موضوع سهام عدالت و رشد بازار، دستاورد خوبی بوده و نوسانات خالی از فایده نبود؛ بنابراین گسترش و توسعه در زیرساختها در هر صورت لازم است. بالاخره اعتماد مردم به بازار باز میگردد، اما نهادهای مالی باید در زمان رکود بازار، برای بازگرداندن اعتماد مردم، شروع به آموزش و تبلیغ بازار کنند. تمامی بازارهای مالی همراه با نوسان هستند و بورس ایران هم از این قاعده مستثنی نیست، اما دخالت دولت باعث خارج شدن بازار از روند طبیعی شد و این اتفاق هیچ گونه توجیهی نداشته و دولت باید از ورود غیرعالمانه به بورس پرهیز کند. در راستای تشریح وظایف دولت در بازار سرمایه، میتوان به استفاده از ابزار تامین مالی در بازار مانند اوراق بدهی و انواع دیگر اوراق اسلامی اشاره کرد؛ همچنین دولت میتواند شرکتهای خود را در بورس عرضه کند و اتفاقا امری مطلوب است، اما این اقدامات باید با منطق و روند طبیعی بازار سرمایه همخوانی داشته باشد و باعث برهم خوردن تعادل بازار نشود. بین سهام شناور، ارزش بازار شرکتها و اوراق بدهیای که منتشر میشود باید تعادلی وجود داشته باشد. قرض و تامین مالی دولت از بازار، تعادل آن را به هم میریزد. دولت باید ایجاد تعادل در بازار را جدی بگیرد.
در سال ۹۹ ورود وزارت اقتصاد به بازار سرمایه و مداخلههای پی در پی شرایط مطلوبی را برای بورس ایجاد نکرد و دخالت وزارت اقتصاد در بازار غیر قابل قبول بود. همچنین ورود مردم بدون دانش به بورس باعث تشدید ریزش شد. بهتر است ورود افراد کمدانش به بورس غیرمستقیم باشد و خرید و فروش مستقیم تنها توسط افراد حرفهای این حوزه انجام شود.
از دیگر مشکلات نهادهای مالی در هنگام توسعه، سختگیریها برای صدور مجوز است. چه اقداماتی میتواند در راستای سهولت در گسترش نهادهای مالی صورت بگیرد؟
در حوزه کسب و کار شرکتها تا حدودی موانع وجود دارد، اما در دوره جدید مدیریتی در سازمان بورس تسهیلات مطلوبی اتفاق افتاده و به صدور برخی مجوزها سرعت داده شده است؛ بنابراین به طور کلی مشکلاتی در اعطای مجوز وجود دارد، اما در حال حل شدن است و به نسبت قبل بسیار کم شده است، دراین خصوص مشکلات صدور مجوز برای صندوقهای سرمایهگذاری، شرکتهای سبدگردان و مشاور سرمایهگذاری با سرعت بالایی در حال حل شدن است.
ریسک قوانین و مقررات در نهادهای مالی میتواند باعث ایجاد مشکلات زیادی شود. این ریسک را چگونه میتوان کاهش داد؟
برخی از تغییر قوانین و مقررات صرفا برای کنترل بازار اتفاق افتاد. در مسائل ایجاد شده در سالهای اخیر وزارت اقتصاد و بانک مرکزی نقش پررنگی داشتهاند. افت بورس یا حتی رشد شتابان بورس غیرمنطقی بود. سازمان بورس با قوانین و مقررات جدید سعی در جلوگیری از این نوسانات شدید داشت، اما وزارت اقتصاد و شورای عالی بورس نپذیرفتند و وزیر اقتصاد دستور و ابلاغ سازمان بورس را برای کنترل رشد وتو کرد.
وزارت اقتصاد و دولت باید از هر گونه مداخله غیرعالمانه در بورس پرهیز کنند، نقش دولت در بورس و بازار سرمایه تنها نقش نظارتی است که شرکتها مرتکب اشتباه نشوند. نقش نظارتی دولت از طریق شورای عالی بورس به سازمان بورس اعمال میشود، اما اینکه شورای عالی بورس یا وزارت اقتصاد به مداخله روی بیاورند امر قابل قبولی نیست.
صحبتهای سازمان بورس در زمان ریزش بازار شنیده نمیشد، زیرا رئیس جمهور و وزارت اقتصاد دستور و تصمیماتی در تضاد خواستههای سازمان داشتند. در زمان صعود غیرمنطقی بازار ما بسیار تذکر دادیم که در روزهای سبز باید به زمان ریزش و اصلاح بازار نیز فکر کنید.
بورس میتواند برای مردم سودسازی کند، بهشرطی که سرمایهگذاری به صورت غیر مستقیم و توسط صندوق سرمایهگذاری در سهام صورت بگیرد. عدم دانش کافی و حضور مستقیم در بازار و وجود رفتارهای هیجانی را چگونه ارزیابی میکنید؟
در حوزه مالی بحثی مهم و علمی به نام حرکت تودهوار یا حرکت جمعی وجود دارد که جلوگیری از آن در بازار سرمایه عملا امکانپذیر نیست. در بازار سرمایه ایران دو بار؛ یکی در زمان ورود مردم به بازار صعودی و سپس در زمان ریزش بازار و خروج مردم شاهد این حرکت تودهوار بودیم که رفتارهای هیجانی مردم باعث ادامهدار شدن یا حتی تشدید ریزشها در بازار شد. جلوگیری از این حرکت تودهوار امکانپذیر نبود، زیرا نمیشود در عرض چند ماه به میلیونها نفر آموزش کافی را برای ورود به بازار ارائه کرد.
پس تشویق دولت به ورود مردم به بورس یک اشتباه بود و باید این را بپذیریم. همچنین دولت باید جلوی رشد غیر منطقی بورس را میگرفت که این اتفاق نیفتاد و بورس به طور غیرمنطقی بالا رفت، هشدارهای افراد دلسوز و خیرخواه شنیده نشد تا ۲۰ مرداد که شاخص بورس به ۲میلیون و ۸۰ هزار واحد رسید و پس از آن شروع به ریزش کرد، اگر جلوی این رشد گرفته میشد و به جای چهار ماه در عرض یک تا یک سال و نیم اتفاق میافتاد اصلاح و ریزش هم محدود اتفاق میافتاد و باعث بیاعتمادی در بین مردم نمیشد.
از نظر شما مردم و نهادهای مالی چه انتظاراتی از دولت جدید دارند؟
یکی از مهمترین کارهای دولت در حوزه اقتصادی باید حدف قیمتگذاری دستوری باشد. قیمتگذاری دستوری میتواند بورس را دچار صدمات و آسیبهای زیادی کند، قیمتگذاری دستوری دولت برای شرکتهایی که سهام آن در حال تبادل در بین مردم است به هیچ عنوان قابل توجیه نیست که متاسفانه ما در تمامی صنایع شاهد این مساله هستیم. شرکتهای سهامیعام کالاهای خود را با نرخهای تعیین شده میفروشند و در بازار، کالا با قیمت بیشتری فروخته میشود و سود آن در جیب دلال میرود، در واقع دولت میخواهد با این کار کالا را با قیمت مناسب به دست مصرفکننده واقعی برساند، اما این دلسوزی از راه درستی نیست. از دیگر مسائلی که باید دولت به آن توجه کند تسهیل حوزه کسب و کار شرکتهای بورسی و فرابورسی است. همچنین ایجاد یک ستاد هماهنگی اقتصادی در دولت که رئیس سازمان بورس هم عضو آن باشد یا رئیس سازمان بورس در جلسات هیات دولت شرکت کند که مانع تصمیمگیریهای اشتباه در رابطه با بورس شود.
دیروز (دوشنبه) توفان آیدا بهشهرهای ساحلی آمریکا رسید و لوئیزیانا را در خاموشی فرو برد که ابتدا بر قیمت نفت تاثیر مثبتی گذاشت و در مقطعی آن را بهاوج چهار هفتهای رساند اما با گزارشاتی مبنی بر ضعیف شدن این توفان، بهای نفت کاهش یافت. به گزارش خبرگزاری رویترز، بازار علاوه بر توجه بهتعطیل شدن تاسیسات نفتی خلیج مکزیک در آمریکا بهدلایل احتیاطی پیش از وقوع توفان، نیمنگاهی هم بهجلسه اوپک و متحدانش در روز چهارشنبه داشت که قرار است طی آن افزایش عرضه بهبحث گذاشته شود.
گفته میشود در مدت ۱۲ ساعت پس از فرود آمدن توفان در خشکی، آیدا تبدیل بهیک توفان «گروه یک» که ضعیفتر است شد. تقریبا تمام تولید نفت فراساحلی معادل ۷۴/ ۱میلیون بشکه در روز پیش از رسیدن توفان آیدا تعلیق شد. زمان نگارش این گزارش (ساعت۱۴بهوقت تهران)، بهای وستتگزاس اینترمدییت با ۷۷ سنت کاهش معادل ۱۲/ ۱ درصد به ۹۷/ ۶۷دلار در هر بشکه رسید. همزمان شاخص جهانی برنت هم ۲۸ سنت برابر ۶۶/ ۰درصد پایین آمد و ۲۲/ ۷۲ دلار بر بشکه معامله شد. این نفت پیش از این به ۶۹/ ۷۳ دلار هم رسیده بود که بالاترین قیمت از دوم آگوست بود. جفری هالی، تحلیلگر ارشد بازار در OANDA در این مورد میگوید: «توفان آیدا مسیر میانمدت نفت را دیکته خواهد کرد… اگر آیدا تضعیف شود و تخریب کمتری نسبت بهآنچه انتظار میرفت داشته باشد، رالی قیمت نفت موقتا نیروی خود را در این مورد از دست میدهد.» در حالیکه قیمت نفت با انتظار ریکاوری سریع عرضه پایین آمد، بهای بنزین در آمریکا تقریبا ۳درصد افزایش یافت چراکه قطع برق همراه با تعطیلی پالایشگاهها در ساحل خلیجمکزیک این احتمال را در ذهن معاملهگران بهوجود آورد که ممکن است اختلالات اینچنینی طولانیمدت باشند. ویوک دهار، تحلیلگر در بانک مشترکالمنافع استرالیا در این مورد معتقد است: «هنوز روزهای اول است… فرآوردههای نفتی مانند بنزین و دیزل احتمالا با افزایش قیمت شدیدتری بهدلیل خاموشی پالایشگاهها مواجه میشوند، اگر مشکلاتی برای بازگرداندن پالایشگاهها و خطوط لوله بهمدار وجود داشته باشد.»
برنت از ابتدای سال میلادی تقریبا ۴۰ درصد افزایش یافته که عواملی مانند کاهش عرضه سازمان کشورهای صادرکنندهنفت(اوپک) و متحدانش و ریکاوری بخشی از تقاضای کاهش یافته در دوره پاندمی از آن حمایت کردهاند. جلسه چهارشنبه اوپکپلاس بحث در مورد افزایش ۴۰۰ هزار بشکهای روزانه در هرماه که پیش از این برنامهریزی شده را دربر خواهد گرفت. وزیر نفت کویت اعلام کرد این تصمیم ممکن است در نشست وزیران این گروه مورد بازبینی قرار گیرد. به گزارش «ایسنا» محمد عبدالطیف الفارس در حاشیه یک کنفرانس دولتی در شهر کویت به رویترز گفت: «بازارها راکد شدهاند. از آنجا که چهارمین موج شیوع کووید-۱۹ در بعضی مناطق آغاز شده است، باید محتاط باشیم و افزایش تولیدی که برنامهریزی کردهایم را بازبینی کنیم.»وی در ادامه افزود: «اقتصادهای کشورهای شرقآسیا و چین تحتتاثیر شیوع کووید-۱۹ قرار گرفتهاند و باید جانب احتیاط رعایت شود.»دولت آمریکا از اوپک و متحدانش خواسته است برای مقابله با افزایش قیمت بنزین که تهدیدی برای روند احیای اقتصاد جهانی است، تولید نفتشان را افزایش دهند. این در حالی است که اداره اطلاعات انرژی آمریکا، آژانس بینالمللی انرژی و خود اوپک برآوردشان از میزان تقاضا برای نفت اوپک در سال میلادی جاری و آینده را بازبینی کرده و کاهش دادهاند.
با افزایش روزافزون اقبال مردم به صنعت بلاکچین، پروژههای نوپا برای بزرگان دردسرساز میشوند. افزایش تعداد پروژههای اجرا شده روی شبکه اتریوم و بیتکوین طی ماههای اخیر که به عنوان پروتکلهای لایه اول شناخته میشوند، موجب شده هزینههای استفاده از این شبکه افزایش یابد. این اتفاقی ناخوشایند برای فعالان این حوزه است.
زنگ خطر برای بزرگان رمز ارز
اخیرا حضور و رشد پروژههای جوانی همچون کاردانو و اولنچ که خدمات مالی غیرمتمرکز (DeFi) و بستری برای معاملات توکنهای غیرمثلی (NFT) فراهم میکنند، زنگ خطر را برای بزرگان بازار به صدا درآورده است. باید دید که آیا این رقابت میتواند موجب تغییرات اساسی در شبکه اتریوم شود یا خیر.
پروژههای نوپا، جا پای بزرگان میگذارند
در هفتههای اخیر، ورود کاربران جدید به پروژههای لایه اول دوچندان شده است. بالابودن هزینههای استفاده از شبکه اتریوم، باعث شد پروژههای جوانی همچون کاردانو و اولنچ فضایی برای عرض اندام در بازار بیابند. در سال جاری میلادی، سیستمهای مالی غیرمتمرکز و توکنهای غیرمثلی با اقبال زیادی روبهرو شدند و این افزایش تقاضا در این حوزه، برای سرمایهگذاران سودهای چشمگیری را فراهم کرد. اما این پیشرفت و رشدهای چشمگیر قیمت، بدون وجود پروتکلهای قوی لایه اول یعنی شبکه بیتکوین و اتریوم امکانپذیر نبود. قراردادهای هوشمند که در پروتکل لایه دوم شبکه بلاکچین قرار میگیرند، منجر به تحولات بزرگی در صنعت مالی و مدیریت زنجیره تامین شدند. اما برای عملکرد و اطمینان از تغییر ناپذیری آنها، نیاز به یک شبکه قوی، امن و توزیع شده مثل شبکه اتریوم حس میشود.
در حال حاضر، اکثر پروژههای لایه دو در شبکه اتریوم فعالیت میکنند و این امر منجر به افزایش هزینههای تراکنش و تاخیر در زمان تایید به دلیل ازدحام شبکه شده است. هاردفورک اخیر لندن این شبکه به دلیل پیادهسازی مکانیسم سوزاندن هزینهها که میتواند اتریوم را به یک دارایی تورمزا تبدیل کند، توجه بسیاری را به خود جلب کرد، اما این مساله هزینههای بالای معاملات و معاملات متوسط را حل نکرد. حتی هزینههای تراکنش بعد از اجرای هاردفورک لندن بیشتر نیز شد. به دلیل هزینههای بالا و قابلیت مقیاسبندی محدود، رقبای پروتکلهای لایه اول مانند اولنچ، ترا و کاردانو در ماههای اخیر ارزش خود را افزایش داده و کاربران جدیدی را جذب کردهاند؛ زیرا پروژههای محبوب، اکوسیستمهای خود را به این پروتکلهای بلاکچین نسل جدید متصل میکنند. این پروژهها که هر سه در یک ماه گذشته رشدهای چشمگیری را محقق کردهاند، با ارتقاهایی که در پیشرو دارند، میتوانند جایگاه پروتکلهای لایه اول را به خطر بیندازند. گسترش هرچه بیشتر معاملات در سیستمهای مالی غیرمتمرکز و راهاندازی بستری برای معامله توکنهای غیرمثلی میتواند ارزش توکنهای این پروتکلها را تا پایان سال صعودی کند.
جبران ضرر طلا
طلا با آغاز معاملات بازارهای جهانی در صبح روز دوشنبه، افزایشی شد و تا هزار و ۸۱۹ دلار پیشروی کرد. روند صعودیای که ناشی از اظهارات روز جمعه جروم پاول، رئیس فدرال رزرو آمریکا بود که بر بازده خزانهداری و شاخص دلار فشار آورد تا فلز زرد در ابتدای روز ۳۵/ ۰ درصد رشد کند. در ادامه روز اما از قیمت آغازین خود فاصله گرفت و در ساعت ۲۰ به وقت تهران به قیمت هزار و ۸۱۰ دلار رسید.
به نظر میرسد معاملهگران طلا این نظر را مبنی بر اینکه فدرال رزرو قصد افزایش سریع نرخ بهره را ندارد، پذیرفتند. به دنبال اظهارات پاول، قیمت طلا از ضرر روز جمعه برگشت و در ابتدای معاملات روز دوشنبه به رشد خود ادامه داد. پاول در سخنرانی روز جمعه خود در جکسون هول، وایومینگ، اظهار نکرد که چه زمانی فدرال رزرو شروع به کاهش حمایت خود از اقتصاد میکند و موضعگیری خود را مبنی بر موج جاری تورم موقتی اعلام کرد. پاول پیشنهاد داد که بانک مرکزی میتواند تا پایان سال از سطوح گسترده فعلی حمایت از اقتصاد بکاهد، اما این طور نشان نداد که عجلهای برای افزایش نرخ بهره دارند. پاول همچنین گفت که اشتغال بهبود یافته است و اگر اقتصاد ایالات متحده به روند فعلی خود ادامه دهد، میتواند کاهش سرعت خرید داراییها را در سال جاری مناسب دانست. اما پاول همچنین تصریح کرد که نمیخواهد فدرال رزرو سطوح تورمی را که «گذرا» نامیده میشود دنبال کند و با این کار از رشد اشتغال جلوگیری کند.
شواهد نشان میدهد در دو روز اخیر انتظارات تغییر کرده است. بازار ارز که تا روز شنبه با قدرت در مسیر صعودی حرکت میکرد، در روزهای یکشنبه و دوشنبه در مسیر نزولی قرار گرفت و دو کانال قیمتی را از دست داد. یکشنبه دلار از کانال ۲۸هزار تومانی نزول کرد و دوشنبه به زیر مرز ۲۷هزار تومانی رفت. به گفته فعالان، انتظار برای شروع دوباره مذاکرات هستهای و صحبت مقامات دولتی درباره گشایشهای ارزی، از جمله متغیرهایی بودند که در تغییر انتظارات معاملهگران ارزی اثر داشتهاند. نزول قیمت دلار، فضای بازار سهام را نیز تحت تاثیر قرار داد. شاخص کل بورس معاملات روز دوشنبه را با افت ۱۴/ ۳درصدی پشت سر گذاشت تا ضمن ثبت بیشترین میزان افت از ۱۸بهمن۹۹، شاهد سنگینترین خروج سهامداران حقیقی در ۷ماه گذشته و دهمین فروش بزرگ این گروه از ابتدای ۹۸ باشد. منفی بودن بیش از ۸۰درصد از سهام و افزایش تعداد و ارزش صف فروشندگان از دیگر رکوردهای کاهشی روز قرمز تالار شیشهای بود.
بازارها در تعقیب انتظارات
در سومین روز هفته، دلار کانال ۲۷ هزار تومان را از دست داد. روز دوشنبه، اسکناس آمریکایی۵۸۰ تومان افت قیمت را به ثبت رساند و به بهای ۲۶هزار و ۹۸۰ تومان رسید. این افت کانالی در حالی رخ داد که در روز یکشنبه نیز بازار از کانال ۲۸ هزار تومان خداحافظی کرده بود.
به گفته فعالان، برخی از معاملهگران ارزی در دو روز اخیر چنین تصوری را در بازار مطرح کردند که مذاکرات هستهای به زودی از سر گرفته خواهد شد و به همین دلیل، بهتر است که خریدهای جدیدی را صورت ندهند. حتی بخشی از معاملهگران از خریدهای قبلی خود با قرار گرفتن در موقعیت فروش سودگیری کردند. سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در آخرین صحبتهای خود در روز گذشته احتمال آغاز دور جدید مذاکرات را رد نکرد، این مساله نیز در تصورات بازیگران ارزی اثر داشت. افزون بر این، روز گذشته، شاخص کل بورس نیز افت معناداری را تجربه کرد. برخی از فعالان ارزی این موضوع را اینگونه تفسیر کردند که در میان بازیگران بازار سرمایه انتظارات تورمی تا حدی پایین آمده و احتمال شروع مذاکرات فضای بازار موازی را نیز تحت تاثیر قرار داده است. به این ترتیب، افت بازار سهام نیز در انتظارات بازیگران ارزی اثر داشت. با این حال، شماری از تحلیلگران باور دارند که هم بازار ارز و هم بازار سهام در حال اصلاح قیمت هستند و هر دو بازار طی روزهای آتی به تعادل قیمتی خواهند رسید.
نقطه برگشت خریداران
برخی از معاملهگران ارزی عنوان میکردند که پس از شکست مرز ۲۷ هزار تومانی، با احتیاط اقدام به خرید ارز خواهند کرد. البته این گروه اطمینان نداشتند که افت به زیر کانال ۲۷ هزار تومانی، پایان روند نزولی دلار باشد ولی تصور میکردند بهتر است که پس از بیش از هزار تومان نزول، کمی از ارزهای فروخته شده خود را جایگزین کنند. البته آنها باور داشتند که در صورت شکست محدوده ۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان باید سرعت فروشهای خود را بیشتر کنند، ولی تا زمانی که نقطه یاد شده شکسته نشده است، بهتر است یا تماشاچی وقایع بازار باشند یا بخشی از ارزهای فروخته شده را دوباره در نرخهای پایینتر خرید کنند.
در این میان، برخی از معاملهگران عنوان میکردند که دلار در کوتاهمدت توان شکست محدوده ۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان را ندارد و صعود به بالای محدوده ۲۷ هزار و ۲۰۰ تومانی نیز دشواریهای خاص خود را خواهد داشت. این دیدگاه در حالی توسط برخی فعالان مطرح میشد که در هفتههای اخیر شدت نوسانات بازار زیاد بود و همین مساله بیاعتمادی نسبت به روندهای آتی را بیشتر کرده است. بازار از مرداد روند صعودی خود را با قدرت بیشتری از سر گرفت و در روزهای ابتدایی شهریور توانست به سطوح قیمتی برسد که از اواسط پاییز ۹۹ تجربه نشده بود. با این حال، از روز یکشنبه جهت بازار تغییر کرد و قدرت فروشندگان بیشتر شد. به گفته فعالان یکی از عواملی که موجب شد دلار از روز یکشنبه تغییر مسیر دهد، صحبتهای رئیسی بود. رئیسجمهور در نخستین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، به تیم اقتصادی دولت ماموریت داد با استفاده از تجربهها و دیدگاههای نخبگان هرچه سریعتر بودجه دولت و راهکارهای تقویت ارزش پولی را بررسی و ارائه کنند. صحبتهای مطرح شده در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت موجب شد چنین تصوری در بازار ایجاد شود که ممکن است سطح عرضه ارز افزایش پیدا کند. برخی معاملهگران نیز عنوان میکردند که سطح عرضه ارز در روزهای یکشنبه و دوشنبه مناسب بوده است. روز گذشته صرافیهای بانکی قیمت فروش دلار خود را تا میانه کانال ۲۶ هزار تومانی پایین بردند. ساعت ۴ بعدازظهر قیمت فروش دلار بر تابلوی صرافیهای بانکی ۲۶ هزار و ۴۵۰ تومان بود که فاصله حدودا ۵۰۰ تومانی با قیمت بازار داشت.
اونس به سکه کمک نکرد
سکهبازان امیدوار بودند که در سومین روز هفته با تکیه بر افزایش بهای اونس طلا بتوانند در برابر افت دلار مقاومت کنند. با این حال، چنین اتفاقی حداقل تا ساعت ۴ بعدازظهر رخ نداد و فلز گرانبهای داخلی در بازارهای جهانی رشد معناداری را تجربه نکرد. این موضوع موجب شد اثر افت دلار بر سکه پررنگتر شود و فلز گرانبهای داخلی به کانال ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی نزول کند. ساعت ۴ بعدازظهر دیروز سکه در بازار با قیمت ۱۱ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان به فروش میرسید که ۱۱۰ هزار تومان پایینتر از روز یکشنبه بود.
سکه در صورتی که به روند نزولی خود ادامه دهد، ممکن است حمایت ۱۱میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی را نیز از دست بدهد. با این حال، برخی سکهبازان به برگشت قیمتی دلار خوشبین هستند.
افت شاخص بورس و مطرح شدن چرایی این موضوع از سوی سهامداران خرد در فضای مجازی یکی از سوژههای داغ دیروز در جمع بورسیها بود.
خیلی از فعالان حوزه بورس بهاین موضوع میپرداختند که بورس تحتتاثیر قیمت دلار است و با کاهش قیمت آن، افت داشته است. در حاشیه این موضوع برخی از افراد هم در نوشتههایشان اینطور ادعا میکردند که گویا توافقهایی در حال انجام است و همین موضوع باعث شده است که دلار روند کاهشی بهخود بگیرد. اما در فضای صحبت درباره موضوع دلار در توییتر فارسی، پیمان مولوی، فعال حوزه اقتصاد در صفحه خود با انتشار عکسی از صف طولانی در جلوی یک صرافی از این موضوع نوشت که دلالها بهآدمهایی که نیازمند هستند، پول میدهند تا با کارت ملی آنها دلار بخرند؛ «مردم در صف! صف دلار ! نه اینکه بخواهند بروند سفر… خیر! مردم را که نیازمند هستند میآورند تا با کارت ملی آنها دلار بخرند و بخشی از سود را به آنها بدهند. مشکل در دلالها نیست! مشکل در بانک مرکزی ماست… همین سطح کارها را در کُند کردن واردات و صادرات کردند.»
اما در رابطه با ریزش شاخصبورس، کاربران زیادی در صفحههایشان بهاین مساله پرداخته بودند طوریکه در ساعت ۱۱ دیروز، نزدیک به چهار هزار نفر با استفاده از هشتگ بورس، نظراتشان را درباره ریزش بورس با دیگر کاربران بهاشتراک میگذاشتند. در همین رابطه مهدی رباطی، مدیرعامل کارگزاری بورس بیمه ایران در توییتر خود نوشت: «این اصلاح بازار موقتی و قابل پیشبینی بود و احتمالا فرصت بهینهسازی سبدهای سرمایهگذاری است بهسمت گروههای کمتر رشد کرده. زمان اصلاح اصلی بازار هنوز نرسیده است و احتمال زیاد موج صعودی جدید از یکی دو هفته آینده در انتظار بورس خواهد بود.» در حاشیه پرداختن کاربران بهریزش بورس و علت آن، برخی از افراد هم از محمدعلی دهقاندهنوی، رییس سازمان بورس مینوشتند و از او حمایت میکردند. بهاعتقاد این افراد که تعدادشان در فضای توییتر فارسی زیاد هم نبود، وزیر اقتصاد برای ثابتکردن صحبتهایش در رابطه با شایستهسالاری بهترین کاری که میتواند انجام بدهد، ابقای دهقاندهنوی بهریاست سازمان بورس است تا ثبات بهاین بازار بازگردد.
اقتصاد دستوری و دخالتها در این حوزه، همچنان از جمله سوژههای جمع اقتصادیها و بورسیها در توییتر است. سیامک قاسمی از فعالان حوزه اقتصاد دیروز در صفحه خود نوشت: «اگر قرار بود اقتصاد دستوری یا Normative Economics کار بکند، الان قیمت دلار هزار تومان و پراید هفت میلیون و خانه متری یک میلیون تومان بود!»
در همین رابطه هم داود منظور، دانشیار دانشگاه در صفحه خود نوشت: «سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی با توجه بهافزایش شدید قیمت کالاهای ضروری و مصرفی مهم برای مردم مانند مواد پروتئینی و لبنیات در عمل شکست خورده است. حاصل این سیاست، تخصیص ارز ارزان بهدلالانی بود که توانستند با قیمتگذاری کالاهای اساسی با نرخ نیمایی بهسودهای کلان دست یابند.»
از دیگر سوژههای دیروز در فضای توییتر فارسی و گروههای تلگرامی، صحبتهای وزیر راه و شهرسازی دولت سیزدهم بود. رستم قاسمی ادعا کرده است که دولت ابراهیم رئیسی توانایی ساخت یک میلیون مسکن در سال را دارد و در چهار سال آینده میتوان «چهار میلیون» مسکن ساخت. برخی از کاربران با بازنشر این صحبتها درباره مسکنمهر در دولتهای نهم و دهم مینوشتند که تبدیل به آواری برای دولتهای بعدی شد. با این انتقادها و مقایسهها مهرشاد احمدیان، از مدیرانعامل یک شرکت فولادی در صفحه توییتر خود در واکنش بهاین موضوع نوشت: «از سناریو دولت جدید براى تولید مسکن و وعده کاهش قیمت، باید عرض کنم که ۳۰ درصد هزینه ساخت مسکن را آهن تشکیل میدهد. آهنى که فرمول قیمتگذارى آن در بورس همین دولت، میشود حاصلضرب نرخ دلار در قیمت جهانى فولاد.» و در پایان نوشتهاش این پرسش را مطرح کرد که چطور میخواهند با افزایش قیمت ارز، مسکن را ارزان کنند؟ نوشتهها اما درباره اظهارات وزیر راه و شهرسازی و تولید مسکن بههمینجا ختم نشد. حسین صبوریکارخانه، پژوهشگر اقتصاد هم در توییتر خود با اشاره بهطرح ساخت سالانه یک میلیون مسکن، نوشت: «تمام مساله توسعه و توسعهنیافتگی رو میشه در یک مفهوم بسیار مهم بنام «شکستهماهنگی» خلاصه کرد…»
او همچنین در توییت دیگری نوشت: «تحولات سیاسی اخیر در کشور و نوع انتصابات صورتگرفته، برخلاف باور عمومی، نشان از عزم مجموعه حاکمیت برای تغییر وضع موجود از کانال غلبه بر عامل بسیار مهم «شکستهماهنگی» است که در صورت نهادسازی مناسب، یقینا بهنتایج موثر و قابلتوجهی دست خواهیم یافت.»
با این حال ماجرای ساخت مسکن و ادعای وزیر راه و شهرسازی خیلی مورد توجه توییتریها قرار نگرفت و بیشتر بحثها درباره ریزش بورس و دلار و آینده مذاکرات بینالمللی برجام بود.
اما بحث دو روز پیش درباره توقف نمادها و دخالت در بورس که انتقادهای زیادی را روانه دولت سیزدهم کرد، همچنان در فضای توییتر فارسی ادامهدار است. در همین رابطه علی سعدوندی، اقتصاددان در توییتر خود نوشت: «امیدوارم ریاست محترم سازمان بورس اوراق بهادار ارزش این روزها را دانسته، شهامت بهخرج داده و قوانین محدودکننده و مخرب مانند توقف نمادها در رشدهای ۲۰ و ۵۰ درصدی و نیز حجم مبنا و دامنهنوسان را بردارد.»
اما در قسمت نظرات نوشته سعدوندی بحثی بین او و یکی از کاربران توییتر درگرفت مبنی بر اینکه؛ چه زمانی باید دامنه نوسان برداشته شود. علی سعدوندی با بیان اینکه باید دامنهنوسان برای همیشه حذف شود بهاین موضوع اشاره کرد که در کدام بورس جهانی از «این روشها برای جلوگیری از سقوط بازار استفاده» شده است. این اقتصاددان همچنین در ادامه توضیحات خود بهاین مساله پرداخت که اگر دامنهنوسان نداشتیم، بازار یکپارچه قرمز نمیشد. دیروز هشتگ دامنهنوسان هم تا حدودی مخاطب بهخود جلب کرد و تا ساعت ۱۲ ظهر تقریبا ۹۰۰ نفر با استفاده از این هشتگ درباره دامنهنوسان مطالبی را منتشر میکردند.
ایمان مقدسیان/ کارشناس بازار سرمایه
بازار سهام بر مبنای انتظارات رفتار میکند. هر زمانیکه انتظارات بازار از تورم افزایشی باشد سرمایهگذاران در خرید سهام ملاحظات کمتری بهخرج میدهند و در قیمتهای بالاتر هم حاضر بهخرید هستند. در نقطه مقابل نیز در صورتی که انتظارات تورمی شکلی نزولی بهخود بگیرد سمت فروش تقویت خواهد شد.
در زمستان سال گذشته بهدلیل اینکه احساس میشد برجام در شرف وقوع است و با وقوع این مهم احتمال میرفت که قیمت دلار کاهشی شود، در نتیجه انتظارات تورمی کاهشی شد. برخی از سیاستگذاران نیز با عنوان چنین موضوعی در حوزه دلار نیز تارگت ۱۵ هزار تومانی را اعلام کردند، بنابراین با چنین نرخی از دلار قیمت سهام از دید فعالان بالا بود چراکه انتظارات تورمی با افت جدی همراه شد.
با گذشت زمان خبری از برجام نشد و اکنون با تورم و کسری بودجه شدید مواجه هستیم. در عین حال بورس هم مجددا اقدام بهبازبینی مفروضات خود کرد و با دلار بالاتری نرخها را مورد ارزیابی قرار داد. با توجه به اینکه بخش قابلتوجهی از بازار سهام کشور تحتتاثیر قیمت فلزات و نفت قرار دارد، بنابراین افزایش نرخ تورم و دلار در کنار رشد قیمت کامودیتیها اجازه نزول بهبازار سهام را نداد. بر این اساس از خردادماه شرکتهای حقوقی اقدام بهخرید سهام کردند و بهدنبال آن برخی از سرمایهگذاران حقیقی نیز همراه این موج شدند. خرید سهام شرکتهای کامودیتیمحور که ارتباطی مستقیم با نرخ دلار دارند و در ادامه خرید سهام سایر شرکتها در دستور کار قرار گرفت.
بر این اساس تمام شرکتها از کف قیمتی خود (غالبا از ۳۰ درصد بهبالا) فاصله گرفتند. شاخصکل بورس اوراق بهادار تهران نیز از محدوده یکمیلیون و ۱۰۰ هزار واحدی تا محدوده یکمیلیون و ۵۷۵ هزار واحدی پیش رفت. در یک مقطعی بنا بهبهانهای بازار سهام اصلاح پیدا میکند، منظور از بهانه این است که غالبا زمانیکه چنین اتفاقی در بازار سهام روی میدهد سعی در تراشیدن دلایلی برای افت بازار میشود اما در عین حال پیداکردن دلیل کار سختی است، شاید مهمترین دلایل فعل و انفعالات درونی و عدمتعادل خود بازار باشد.
در حالحاضر بازار از میانگین متحرک فاصله گرفته و سرمایهگذاران بعضا در کوتاهمدت بهسودهای مطلوبی دست پیدا کردند و برخی از سهامداران در یکماه حدود ۲۰ درصد سود کسب کردند، بنابراین این سودها شناسایی شد.
البته دلار هم همزمان وارد اصلاح شد و با توجه بهارتباط بین دلار و بازار سهام که انکارناپذیر است و بودجه شرکتها بر مبنای این نرخ بسته میشود، اکنون مشاهده میشود که بازار تحتتاثیر قرار گرفته است. دلار از محدوده ۲۸ هزار و ۱۰۰تومان تا ۲۷ هزار تومان کاهش پیدا کرد و این مهم در واقع توجه سرمایهگذاران را بهخود جلب کرد.
در کنار این موضوع، بازگشایی نمادهایی که طولانیمدت بسته بودند در کوتاهمدت اثر قابلتوجهی را در بازار خواهند داشت. بهعنوان مثال نماد معاملاتی «شبندر» ۳ماه متوقف بود و طی این مدت شرکتهای پالایشگاهی بین ۴۰تا ۶۰ درصد رشد پیدا کردند. این نماد غالبا مورد توجه اهالی بازار قرار میگیرد، بنابراین ارزش معاملات بیش از یکهزار میلیارد تومان برای بازار حتما در یک روز معاملاتی آن اثرگذار خواهد بود، هرچند ممکن است در روندهای میانمدتی این موارد نادیده گرفته شود اما در روند کوتاهمدت مواردی همچون شناسایی سود از سوی سرمایهگذاران، موضوعاتی پیرامون دلایل کاهش نرخ دلار مورد توجه بازار قرار میگیرد، بنابراین موارد مطرحشده دست بهدست یکدیگر دادند و باعث منفیشدن بازار در روز معاملاتی گذشته شدند. به اعتقاد بنده شناسایی سود عامل مهمتری محسوب میشود چراکه بهطور معمول شناسایی سود با یک بهانهای روی میدهد. بهانه دیروز بازار هم اصلاح دلار بود اما اینکه آینده چه خواهد شد، باید گفت که چشمانداز بازار بهمتغیرهای بنیادی بستگی دارد. در حالحاضر متاسفانه برای نرخ ارز خیلی نمیتوان کاهشی را متصور بود مگر اینکه کشور بهشرایطی بازگردد که بتوان روزانه ۲میلیون بشکه نفت فروخت. در غیر اینصورت نمیتوان تورم را کنترل کرد. پیامد این عدمکنترل هم این است که بازار سهام روند صعودی خود را ادامه خواهد داد هرچند ممکن است با اصلاحات مقطعی همراه باشیم اما بهطور کلی روند صعودی پابرجاست. در صورتیکه تورم کنترل شود و نرخ دلار برای مدتی در یک محدودهای تثبیت شود، در این شرایط حرکت صعودی شاخص بورس متوقف خواهد شد چراکه حرکت شاخصکل بر مبنای اضافهشدن تولید شرکتها یا کشف بازار های جدید و افزایش ظرفیت شرکتها نبوده بلکه بر مبنای متغیرهای اقتصادی همانند کسری بودجه، نقدینگی و نرخ دلار است. در حالحاضر باید بهعوامل اقتصادی توجه کرد، در صورتیکه وضعیت فعلی ادامه داشته باشد نمیتوان رکودی را برای طولانیمدت در بورس در نظر گرفت. اگر تورم و نقدینگی کنترل و در کنار اینها با افزایش فروش نفت و تسهیل در نقل و انتقال پول همراه باشیم در اینصورت میتوان بهکنترل نرخ دلار و افت شاخص بورس باور داشت. به اعتقاد بنده بازگشایی نماد معاملاتی «شبندر» با دستکاری همراه نبود. موضوع این است که برای ۳ماه نماد بسته بود.
در این مدت شرکتهای همگروه افزایش قابلملاحظهای داشتند، بنابراین طبیعی بود که سرمایهگذاران تقاضای خود را برای «شبندر» در قیمتهای بالاتری ارائه دهند.
اتفاقا حجم معاملاتی که این نماد داشت آنقدر از نظر ریالی بالا بود که در نهایت توانست قیمت خود را تثبیت کند. قیمت اگر در یک حجم پایین اتفاق میافتاد مطمئنا موردقبول نبود، اما بهدلیل اینکه حجم بالا بود قیمت مطلوب ارزیابی میشود.
این اتفاقات در کوتاهمدت روی بازار اثرگذار است. چارهای هم نیست یا نباید زمانی که افزایش سرمایه صورت میگیرد نماد معاملاتی متوقف شود، تا از چنین فشار هیجانی جلوگیری کرد، یا اینکه هر نماد هنگام بازگشایی پس از چندماه با چنین رفتار هیجانی همراه میشود.
اتفاق مثبت این بود که نماد محدود بهدامنه نوسان ۵ درصد نشد چراکه برای روزهای طولانی سهم وارد صف خرید میشد. قیمت باز و نوسان قیمتی برای رسیدن بهتعادل در مجموع اتفاق مطلوبی را رقم زد و در این مورد نمیتوان بهناظر خرده گرفت.
افت ۱۴/ ۳درصدی میانگین وزنی قیمت سهام در پایان معاملات روز دوشنبه سبب شد تا بیشترین افت درصدی شاخصکل از ۱۸ بهمن ۹۹ را شاهد باشیم. با این حال این رقم تنها رکورد شکستهشده در بازار سهام نبود. دادوستدهای روز گذشته در حالی خاتمه یافت که با ثبت رقم ۱۶۰۰ میلیارد تومانی، بیشترین خالص خروج پول حقیقی از ۲۷ دی ۹۹ ثبت شد و همزمان رکورد بیشترین تعداد سهام درگیر صف فروش و ارزش این صفها از دوم خرداد رقم خورد.
رکورد 7 ماهه ریزش بورس
در این میان تالار شیشهای شاهد افت قیمتها در ۸۷درصد از کل نمادهای معاملهشده بود که از میانه آبانماه نظیری برای آن نمیتوان یافت. اینطور که بهنظر میآید سرمایهگذاران محتاط بازار سرمایه در نظر دارند با مشاهده نخستین روزهای کاهشی در قیمت دلار آزاد تجربه سال گذشته را پیشروی خود قرار دهند و با بیشواکنشی نسبت بهآن، سرمایه خود را از گردونه معاملات سهام خارج کرده و با کوچ بهمقاصد امنتر نظیر صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله از اثرگذاری ریسک بر دارایی خود بکاهند.
دوربرگردان انتظارات؟
چند وقتی است که فراز و فرود قیمتها در بازار سرمایه مجددا بیش از هر زمانی مورد توجه مردم قرار گرفته و بسیاری که در سال ۹۹ سعی کردند تا در بختآزمایی بورس تهران که بهلطف تورم شکل گرفته بود، شرکت کنند، بار دیگر سعی کردهاند تا در این بازار بخت خود را بیازمایند و تا جاییکه میتوانند در مقابل تورم انتظاری و کسریبودجه سنگین دولت که احتمال تورم را بیشتر کرده از دارایی و پسانداز خود محافظت کنند. این در حالی است که میل بهسرمایهگذاری در میان مردم سببنشده تا تجربه تلخ سال گذشته و ریزش یکباره قیمتها که برای بسیاری از مردم عادی دور از انتظار بود از خاطرهها پاک شود. دقیقا بههمین دلیل است که در سالجاری با وجود افزایش قابلتوجه نقدینگی شاهد حرکت پرشتاب بهای سهام همانند سال گذشته نبودهایم و بسیاری از سرمایهگذاران خرد نهتنها بهمانند آن دوره بیمحابا اقدام بهخرید سهام نکردهاند بلکه با اتخاذ احتیاط بیشتر در معاملات خود در عمل سعی بر آن داشتند تا ریسکهای سال گذشته بهآنچه که در این مدت بر سر بازار آمد را در معاملات خود لحاظ کنند. طبیعتا در چنین شرایطی دور از انتظار نیست که این بخش از سرمایهگذاران و بهتبع آنها سرمایهگذاران حقوقی نسبت بهوقتهای زیادی دست بهماشهتر باشند و با هر تکانهای که از نظر خود خطرناک ارزیابی میکنند، اقدام بهفروش هیجانی سهام کنند. مخصوصا در زمانیکه قیمتها در بازار ارز کاهشی شود و این مهمترین عامل روانی پیشبرنده قیمتها در بازار سهام رو بهافول بگذارد، از اینرو بهنظر میرسد که آنچه در روز دوشنبه در بورس تهران اتفاق افتاده رویکردی از همین دست بوده که بهواسطه واهمه مردم از تکرار تجربه تلخ سال گذشته بهوقوع پیوسته است. مهمترین شاخص بازار سهام روز گذشته ریزشی دور از انتظار را شاهد بود و در حالیکه ظرف چندماه اخیر تقریبا بدونوقفه رشد میکرد، در پایان معاملات روز دوشنبه ریزشی ۱۴/ ۳درصدی را بهثبت رساند. در حالی شاخص بورس روز گذشته عقبگرد بیش از ۴۹ هزار و ۴۰۰ واحدی را ثبت کرد که بسیاری انتظار داشتند تا پس از افتاندک روز یکشنبه بار دیگر این بازار بهمدار صعودی برگردد اما موفق بهکسب جایگاهی بهجز پله یک میلیون و پانصد و بیست و سه هزار واحدی نشد. بازار سهام در شرایطی این رکورد مایوسکننده در افت میانگین وزنی قیمتها را شاهد بود که عملکرد شاخص هموزن نیز در این روز تعریفی نداشت و با افت ۱۸/ ۲درصدی کار خود را بهپایان برد. همین امر سبب شد تا تحلیل عدمتقارن تقاضا در نمادهای سنگین و سبک بازار بهمانند برخی از روزهای معاملاتی گذشته دیگر امری قابلاتکا نباشد و بتوان بهراحتی گفت که بورس بهعنوان مهمترین بستر معاملات سهام کشور شاهد عقبگرد یکدست و تقریبا تمامعیار نمادها در روز دوشنبه بوده است؛ عقبگردی که از میانه بهمنماه سال گذشته تا بهاین روز امری بیسابقه است. دیروز از ۳۴۴ نماد معاملهشده در بورس تهران، قیمت پایانی ۴۲ سهم (۱۲درصد) مثبت بود و در مقابل ۳۰۰ سهم (۸۷ درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. البته باید خاطرنشان کرد که فرابورس هم در روز گذشته جهتگیری همانند بورس تهران داشت و در حالیکه برخی از نمادهای پر تراکنش این بازار نظیر «وهامون» شاهد رشد حداکثری قیمت بودند اما ۸۹ درصدی سهام در محدوده منفی دادوستد شدند و آیفکس نیز افت بیش از ۳درصدی را تجربه کرد.
روز رکوردهای کاهشی
در بررسی عملکرد بازار سرمایه در روز هشتم شهریورماه اگرچه افت دماسنج تالار شیشهای که بیشترین افت درصدی شاخصکل از ۱۸ بهمن ۹۹ بوده است، بهعنوان یکی از مهمترین عوامل روانی تاثیرگذار بر بازار سرمایه دور از انتظار بود با این حال ذکر این نکته نیز ضروری است که در روز دوشنبه شگفتیسازیهای بازار سرمایه تنها محدود بهاین عامل نبوده است. در این روز چند رکورد مهم کاهشی در بازار سرمایه شکسته شد که یکی از آنها بیشترین خالص فروش حقیقی از ۲۷ دی ۹۹ بود. بر این اساس معاملات روز دوشنبه در حالی بهاتمام رسید که خالص تغییر مالکیت حقیقی بهحقوقی تا سطح یکهزار و ۶۰۰میلیارد تومان افزایش یافت. نکته قابلتوجه بهثبت رسیده از خروج پول حقیقی در این روز فرار ۶۰۰ میلیارد تومانی پول حقیقی از گروه فلزات اساسی بوده که در هفتههای اخیر بهلطف رشد قیمت ارز، صعود بهنسبت مناسبی را تجربه کرده بودند. از مجموع ۳۹صنعت محاسبه شده، گروه فرآوردههای نفتی با خالص خرید ۱۸۲ میلیارد تومانی حقیقیها، تنها گروهی بود که ورود معنادار سرمایه سرمایهگذاران خرد را در این روز شاهد بود. در این میان شاید بتوان نکته امیدوارکننده در معاملات روز دوشنبه را ورود قابلتوجه پول بهصندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله دانست. بیشترین میزان ورود پول حقیقی بهصندوقهای معاملهپذیر از ۲ خرداد در این روز بهثبت رسید. بر این اساس روز گذشته خالص خرید حقیقی در etfها به۱۵۹ میلیارد تومان رسید که حکایت از بازگشت بخشی از سرمایههای خرد بهپناهگاههای تقریبا کم ریسک بهامید بازگشت روند صعودی بهبازار سهام دارد.
از طرفی دیگر در این روز ارزش صفهای فروش و تعداد آنها نیز مجددا بهابتدای خردادماه بازگشت که با توجه بهکاهش چشمگیر تعداد و ارزش آنها در روزهای پایانی هفته قبل امری واقعا بعید بهنظر میآمد. در این روز در بورس تهران، ۱۸ نماد (۵ درصد) صف خریدی بهارزش ۴۴۸ میلیارد تومان داشتند و در مقابل شاهد تشکیل صففروش در ۲۴۸ نماد بورسی بهارزش ۲۳۰۷میلیارد تومان بودیم. این میزان نماد که ۷۲ درصد از کل نمادهای معامله شده در این روز را شامل میشود از روز ۲ خرداد سالجاری بهاینسو مشاهد نشده بود. با این حال شاید بتوان رقم ناامیدکنندهتر در بازار سهام را افزایش تعداد نمادهای منفی در بازار سهام دانست که از آبانماه سال گذشته بهاینسو بیسابقه بوده است. بههر روی خروج سرمایه حقیقی در این روز که با خرید سهامداران حقوقی همراه بود، ارزش معاملات خرد را در بورس تهران به۸۹۶۴ میلیارد تومان رساند که نسبت بهمیانگین ماهانه افزایش قابلتوجهی را نشان میدهد.
ریسمان ترسناک بورس
از قدیم گفتهاند که «مار گزیده از ریسمان سیاه و سفید میترسد». این مثل را شاید بتوان توضیحی تمثیلی و دقیق برای شرایط این روزهای سرمایهگذاران در بازار سهام ایران دانست. با رونق گرفتن مجدد معاملات در بورس تهران طی ماههای اخیر برخی از مردم در شرایطی مجددا وارد گردونه معاملات این بازار شدند که همچنان تجربه تلخ سال ۹۹ را در ذهن داشتند و بسیاری از آنها با صفنشینی مداوم در طرف عرضه این بازار ماههای گذشته خاطرهای تلخ از دعوت دولتمردان بهبورس را در ذهن ثبت کرده بودند. خاطره یادشده اگرچه تلخ بود با این حال در ذهن بسیاری این مفهوم را نیز نهادینه کرد که میتوان در شرایط تورمی شدید که قیمت دلار و سایر داراییها هر روز بالاتر میرود، بهلطف دامنهنوسان ۵ درصدی که هم در طرف عرضه و هم در طرف تقاضا انباشت ایجاد میکند، از آهنگ تورم جلو زد و هر کسی که زودتر بتواند از این گردونه خارج شود میتواند سود خوبی را نیز بهدست بیاورد. این در حالی است که همین تجربه قبلی یعنی ریزش سنگین حدودا یک میلیون واحدی بورس تهران تنها در ظرف ۹ماه باعث شده بود تا بسیاری از مردم بههمان شیوه سابق وارد این بازار نشوند و ضمن انجام اقدامات احتیاطی بیشتر اینبار در نمادهای بزرگتر بازار و با در نظر گرفتن حد سود کمتر معامله کنند. این امر سبب شد تا در طول بیش از دوماه گذشته شاهد کوچ مداوم سرمایههای خرد از صنعتی بهصنعت دیگر باشیم تا مانند آنچه که در پنجماه نخست سال ۹۹ شاهد بودیم شاخص بورس بهشکل یک دست و پیوسته رشد نکند. طبیعتا در چنین شرایطی با در نظر گرفتن این نکته که بسیاری از مردم رغبت بهورود سرمایههای سنگین خود را بهاین بازار نداشتند، طبیعی بود که هیجان خرید در این بازار شکل نگیرد و تجربهای که پیشتر در اذهان عمومی شکل گرفته بود مردم را از گذشته محتاطتر کند. لاجرم چنین وضعیتی نیز حاصلی ندارد جز اینکه در آن بسیاری از مردم که سرمایههای اندک اما پر تعداد دارند، بازار سرمایه را بهسمتی سوق بدهند که در آن نمادها با احتیاط فراوان خریده اما بهراحتی برای نیفتادن در دام زیان فروخته میشوند. دقیقا بههمین دلیل است که بسیاری بر آن شدند تا با استفاده از روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم مانند صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله حضوری حرفهایتر و با تجربهتر را در این بازار برای خود رقم بزنند.
نکته مهمی دیگری که در این میان باید در نظر گرفت این است که مقایسه خروج پول حقیقی در روز گذشته در کنار وزن بالای این نکته که ورود پول حقیقی بهطور میانگین در دوماه گذشته چندان زیاد نبوده، ما را بهاین مساله میرساند که همان ترس از ریسمان سیاه و سفید باعث شده تا در طول دوماه گذشته بیشتر افرادی که اقدام بهخرید سهام کردهاند، همانهایی باشند که در سال گذشته بهگردونه معاملات بورس آمدهاند و بهسبب آنکه در طول این مدت زیان سرمایه این افراد بهمحدوده سربهسر نزدیک شده، بسیاری از این افراد نخواهند توانست زیان دوباره را تحمل کنند، از اینرو طبیعی است که با کوچکترین تکانه منفی اقدام بهخروج دارایی خود از معاملات سهام کنند.
چسبیدگی دلاری بورسبازان
از ریسمان سیاه و سفید بورس که بگذریم میتوان دومین عامل موثر بر افت سنگین قیمتها در روز دوشنبه را کاهش قیمت دلار در بازار آزاد دانست که تاثیر روانی بسیاری بر سرمایهگذاران خرد بورس تهران دارد. این عامل هم در دوره اخیر صعود قیمتها و هم در سالهای گذشته و تقریبا در تمامی ادوار توانسته بهفعالیت سرمایهگذاران در این بازار جهت بدهد. این در حالی است که از زمان تشکیل سامانه نیما بسیاری از نمادهای بورسی که اتفاقا تاثیر قابلتوجهی بر نماگر اصلی بازار سهام دارند، از قیمتهای ثبتشده در این سامانه اثر میپذیرند و در کوتاهمدت و حتی میانمدت اثرپذیری چندانی از تغییرات بازار آزاد و نوسانهای روزانه قیمت دلار ندارند. شاهد این مدعا رشد ۳/ ۲۲ درصدی قیمت دلار از ابتدای خرداد تا ۶ شهریورماه است که بهطور جدی اثر آن در بر قیمت سهام مشاهده میشود، در حالیکه در طول همین مدت قیمت دلار نیمایی حول محور ۲۳ هزار تومان در نوسان بوده است. اینطور که بهنظر میآید آنچه که منجر بهدر نظر نگرفتن این نکته از سوی فعالان خرد بازار میشود؛ دو عامل عدمآشنایی باساز و کار سامانه نیما یا خوشبینی بهتطبیق سریع قیمتها در این سامانه با بازار آزاد است. از همینرو فعالان بازار سرمایه در طول سالهای گذشته بهویژه در ماههای اخیر نگاهی جدی و اثرپذیر بهتحولات روزانه بازار آزاد ارز داشتهاند و همین امر سبب شده تا میان تغییرات قیمت در این بازار و نوسان شاخص اصلی سهام همبستگی قابلتوجهی مشاهده شود.
شرکت ویتانا از فروش زمین و مستحدثات کارخانه واقع در تهران با مبلغ توافقی 330 میلیارد تومانی به یک شرکت مهندسی خبر داد .
شرکت اعلام کرد: حسب آگهی مزایده که دوم شهریور ، بازگشایی پاکات ششم شهریور انجام گرفت، شرکت مهندسی برسامکو به عنوان برنده مزایده اعلام شد.
مبلغ مورد توافق 330 میلیارد تومان و نحوه تسویه بصورت نقدی خواهد بود که 500 میلیون تومان به عنوان سپرده دریافت شده است. خالص ارزش دفتری دارایی انتقالی 59 میلیارد تومان اعلام شده است.
با آغاز هفته و باز شدن بازار جهانی قیمت طلا به دلیل تعطیلات بانک های انگلستان کاهش پیدا کرد اما قیمت نقره همچنان به روند افزایشی خود از روز جمعه ادامه داد.
این هفته آخرین هفته تابستان برای آمریکایی ها به شمار می رود و در آغاز آن آرامش زیادی بر روی بازار های معاملاتی حاکم است. قیمت طلا تنها 2 دلار کاهش قیمت را تجربه کرده و در عدد 1815 دلار در حال معامله است و نقره نیز با 0.14 دلار افزایش به عدد 24.12 رسیده است.
با وجود افت بسیار ملایم قیمت طلا در آغاز هفته، بازار های سهام جهانی رشد خوبی را تجربه کردند. شاخص های داوجونز و نزدک در حال رسیدن به رکورد های بالاتر هستند.
مهم ترین عوامل مؤثر بر بازار های سهام و فلزات گرانبها در حال حاضر را می توان، طوفان در ایالت می سی سی پی، خروج نیرو های آمریکایی از کابل و داده های کلان اقتصادی دانست.
در روز جمعه قرار است داده های مربوط به اشتغال غیر کشاورزی ماه آگوست ایالات متحده منتشر شود که می تواند تاثیر بسیاری بر روی بازار طلا داشته باشد.
در دیگر بازار ها قیمت نفت خام نایمکس کاهش قابل توجهی داشته و در عدد 68.25 دلار در حال معامله است. شاخص دلار همچنان کاهشی بوده و بازده 10 ساله خزانه داری نیز در عدد 1.30 قرار دارد.
از نظر فنی روند قیمت طلا همچنان به صورت صعودی دست نخورده باقی مانده است. طلا برای ادامه روند صعودی ابتدا باید از بالا ترین قیمت یک ماه اخیر خود یعنی 1823 دلار عبور کند. پس از ان مقاومت محکم 1836 دلار طلا را به چالش خواهد کشید.
در طرف دیگر قیمت طلا ابتدا در نقطه 1810 دلاری از حمایت خوبی برخوردار بوده و سقوط بیشتر آن را به پشتیبانی بعدی در عدد 1800 دلار می رساند. افت بیشتر طلا حمایت اصلی آن در 1775 دلار را فعال خواهد کرد.
عملکرد مردادماه فایرا نشان میدهد که این شرکت در مرداد ماه توانسته است مبلغ ۷۰۴ میلیارد تومان فروش محقق کند.
این رقم حکایت از افت ۷ درصدی نسبت به ماه گذشته (تیرماه) دارد که ناشی از کاهش ۱۳درصدی مقدار فروش شمش است.
به طور کل این شرکت محصولات خود را در سه طبقه شمش بیلت، شمش خالص و شمش آلیاژ به فروش میرساند. تنها محصول صادراتی شرکت هم همان شمش خالص است. طبق آمارهای مرداد، شرکت در این ماه حدود ۱۲.۰۸۰تن شمش (افت ۱۳ درصد) به نرخ حدود ۲/ ۵۸میلیون تومان (با ۷درصد رشد) به فروش رسانده است. ۸ هزار و ۶۷۳ تن این رقم به صورت داخلی و ۳ هزار و ۴۰۷ تن به صورت صادراتی به فروش رفته است. در مجموع فروش ۵ ماهه شرکت در سالجاری رشد ۶۳درصدی نسبت به دوره مشابه قبل داشته است. مقادیر فروش شرکت در ۵ ماه ابتدایی سال گذشته از ۸۳ هزار و ۸۴۰ تن به ۷۳ هزار و ۲۵ تن نزول کرده است.
شرکت فولاد مبارکه تولیدات خود را در ۴ طبقه محصولات سرد، محصولات گرم، محصولات پوششدار و سایر به فروش میرساند.
این شرکت در مرداد ماه توانسته مبلغ ۸۹۴۰میلیارد تومان فروش محقق کند که ۲۲ درصد افت نسبت به ماه گذشته نشان میدهد.
«فولاد» در این ماه حدود ۲۳۶هزار تن ورق گرم (افت ۲۲ درصد) به نرخ حدود ۶/ ۱۹میلیون تومان (با ۸درصد افزایش) فروخته است. مقایسه فروش شرکت در مرداد ماه ۱۴۰۰ با ماه مشابه در سال ۹۹ نشان میدهد میزان درآمد شرکت ۱۰۸ درصد افزایش یافته است.
با این حال درآمد مرداد ماه شرکت ۱۷درصد هم کمتر از متوسط فروش سال ۱۴۰۰ بوده است. شرکت از ابتدای سال مالی تا انتهای مرداد ماه ۱۴۰۰ در مجموع مبلغ ۵۴ هزار میلیارد تومان فروش داشته که نسبت به فروش شرکت در مدت مشابه سال ۹۹ رشد ۱۴۷درصدی داشته است.
فجر در مرداد ماه توانسته مبلغ ۳۶۵ میلیارد تومان فروش محقق کند که رشد ۱۸ درصدی را نسبت به ماه گذشته نشان میدهد. «فجر» در این ماه حدود ۹.۰۲۹تن ورق گالوانیزه (افت ۷ درصد) به نرخ ۷/ ۲۷میلیون تومان (با رشد ۲درصدی) به فروش رساند. علاوه بر این، «فجر» در این ماه ۵,۱۸۵تن محصول نورد سرد به نرخ ۲۱میلیون و ۹۷۱ هزار تومان به فروش رسانده که همه آن به صورت فروش داخلی بوده است.
در شرایطی که قیمت بیت کوین برای عبور از ناحیه ۵۰,۰۰۰ دلار تقلا میکند، توجه سرمایهگذاران هم به این ارز دیجیتال معطوف شده است. به گزارش نشریه اکونومتریکس، نهنگهای دارای ۱,۰۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین در ماه اوت مشغول افزایش اندوختههای خود بودهاند. در همین حال، دادههای وبسایت تحلیلی سانتیمنت نشان میدهد آدرسهای حاوی کمتر از یک بیت کوین هم از ماه ژوئن به خرید بیت کوین روی آوردهاند. این وضعیت نشان میدهد قیمت کنونی بیت کوین برای این سرمایهگذاران جذاب است.
به گزارش فرارو، کاربران ایرانی به اجبار باید از بزرگترین صرافی ارز دیجیتال دنیا خارج شوند. اولین مرحله از این کوچ اجباری، تیر ماه و با کاهش حجم مجاز برای معاملات روزانه و اعمال محدودیتهای واریز و برداشت از داراییها در صرافی بایننس برداشته شد و حالا بزرگترین صرافی ارز دیجیتال دنیا ایرانیها را وادار کرده بصورت کامل از این بازار خارج شوند.
حساب کاربران ایرانیها هنوز کاملا مسدود نشده و بایننس فرصتی در نظر گرفته تا ایرانیها و کاربران چند کشور دیگر موقت اجازه داشته باشند سفارش هایی را که قبلا ثبت کرده بودند، حذف کنند یا دارایی ها را از حساب کاربری صرافی بایننس بیرون آورند.
پشت پرده ماجرای محدودیت دسترسی کاربران ایرانی به صرافیهای مطرح ارز دیجیتال در دنیا از جمله صرافی بایننس به FATF ختم میشود که در آن به نقل و انتقالات الکترونیکی هم اشاره شده است. براساس این توصیهها، شرکتهای ارائهدهنده خدمات مالی باید اطلاعات کامل کاربران از جمله نام، اطلاعات حساب، آدرس، شماره شناسایی ملی، شماره شناسایی، تاریخ و موقعیت مکانی ایجاد کننده را جمعآوری کنند تا برای هدف مبارزه با پولشویی بهکار گرفته شود.
این چارچوب به معنای آن است که صرافی بایننس هم ناچار است برای حفظ جایگاه در کشورهای بزرگ، توصیههای FATF را اجرایی کند و از همه کاربران بخواهد تا در گام نخست، تمامی اطلاعات مربوط به هویت را ثبت کنند.
یکی دیگر از این قوانینی که بایننس مجبور به رعایت آن خواهد بود، جلوگیری از فعالیت کاربران در برخی کشورها است که قوانین و مقررات رایج FATF در آنها اجرا نمیشود. کشورهایی مانند چین، ژاپن، کانادا، لوکزامبورگ، مصر، پاکستان، عراق، کره شمالی، سوریه، زیمباوه، کوبا، و ایران. بر این مبنا اکنون کاربران این ۱۲ کشور، از جمله ایران و چین، دیگر نمیتوانند محدودیتها را دور بزنند.
ایرانیها قبلا برای دور زدن محدودیتهای بایننس از VPN استفاده میکردند تا آدرس آیپی آنها قابل شناسایی نباشد. ولی با تغییر جدیدی که اعمال شده است، همه کاربران باید فرآیند احراز هویت را برای مقابله با پولشویی کامل کنند. گام نخست برای این کار این است که کاربران باید کارت شناسایی را بارگذاری کنند. طبیعتا کاربرانی که به دروغ خود را از کشور دیگری معرفی کرده بودند، امکان احراز هویت ندارند و در نتیجه عملا دسترسی آنها به بزرگترین صرافی ارز دیجیتال مسدود شده است.
بدون دیدگاه