با پایان مرداد، گرمترین ماه از سال پشت سر گذاشته شد. بازار سهام نیز در این ماه معاملات داغی را تجربه کرد. شاخص کل بورس تهران در مجموع دادوستدهای مردادماه رشد ۶/ ۱۵درصدی را ثبت کرد تا با شکستن رکورد ۱۳ماهه، لقب پرسودترین ماه بورس طی این مدت را به خود اختصاص دهد. اما این تنها رکورد بورس در دومین ماه تابستان نبود. در این ماه ارزش معاملات خرد سهام با ثبت رقم حدود ۸هزار میلیارد تومان در یک روز، به بیشترین میزان در سال جاری دست یافت و صفوف خرید نیز طولانیتر شدند. با وجود ثبت تمام ارقام مثبت در کارنامه پنجمین ماه سال، اما شاهد سنتشکنی سهامداران خرد بودیم. حقیقیها که همواره با صعودی شدن روند بازار، سراسیمه به موج متقاضیان خرید سهام میپیوستند، در این ماه عقب نشستند. فعالیت کمرمق حقیقیها در بورس ماحصل کسب تجربه بورسبازان از ۱۰ماه اصلاحی این بازار است. گویا اینبار بازیگران خرد تصمیم گرفتهاند هیجانی عمل نکنند و با طمانینه بیشتری وارد گردونه پرریسک سهام شوند.
Untitled-2
در گرمترینماه سال، بورس نیز معاملات داغی را پشتسر گذاشت. پرونده بورس تهران در دومینماه از تابستان در حالی بسته شد که نماگر اصلی این بازار برای سومینماه متوالی با رشد همراه شد. بهاین ترتیب شاخصکل، دادوستدهای مردادماه را با رشد 6/ 15درصدی پشتسر گذاشت تا گرمترینماه بازار سهام در سال 1400 حالا بهمیانه تابستان اختصاص پیدا کند. این رقم بیشترین میزان افزایش میانگین وزنی قیمتها در 13ماه گذشته بهشمار میرود. با وجود سبز بودن فضای تالار شیشهای در اینماه اما تردید بهسبب برخی ابهامات سیاسی و اقتصادی مانع از حضور فعال سهامداران خرد در زمین خرید سهام شد، از اینرو برخلاف سنت همیشگی با وجود رشد دماسنج تالار شیشهای اما شاهد خروج 823 میلیارد تومانی حقیقیها بودیم. بازار سهام در اینماه نیز صدرنشین بازار داراییها شد. ماهی که نرخ دلار با افزایش 6/ 11 درصدی همراه شد و رشدی 9/ 13 درصدی از آن سکه شد. تغییر جهت انتظارات تورمی و البته کمرنگتر شدن احتمال حصول توافق هستهای و احیای برجام از مهمترین دلایل رشد نرخ ارز بود. رخدادی که اثرش را بر معاملات سهام نیز بهجا گذاشت تا بازاری که حدود 60درصد از بنگاههای آن را شرکتهای صادراتمحور و بهاصطلاح دلاری تشکیل میدهند، با جهش قیمتی همراه شود.
اما همانطور که اشاره شد در مردادماه برخلاف دیگر ماههای مثبت بازار، خبری از حضور فعال حقیقیها در زمین خرید سهام نبود. این در حالی است که پیشتر سهامداران خرد که عمدتا از تجربه بالایی برخوردار نبودند، با دریافت کمترین سیگنالی از افزایش انتظارات تورمی، بدون چون و چرا برای دور شدن سرمایههای ریالی خود از گزند تورم، بهبازار سهام پناه آورده و در این میان هرچه بر رشد قیمتها افزودهتر میشد، شعله هیجان این دسته از معاملهگران نیز برای کسب سود افروختهتر میشد. در شرایط فعلی اما فعالیت کمرمق حقیقیها در بورس نه بهدلیل عدمدریافت سیگنال از رشد انتظارات تورمی بلکه ماحصل کسب تجربه بورسبازان از 10ماه اصلاحی این بازار است. گویا اینبار معاملهگران تصمیم گرفتهاند با طمانینه بیشتری وارد گردونه پرریسک سهام شوند. با این حال بهنظر میرسد در صورت تداوم رشد قیمتها و همزمان با آن افزایشیماندن انتظارات تورمی، محدودیتهای معاملاتی موجود که هنوز فکری برای اصلاح یا حذف آنها نشدهاست، میتواند بار دیگر سبب پیروزی هیجان بر منطق در دادوستد سهام شود.
همنوایی با دلار
بازار سهام پس از 6 روز تعطیلی روز گذشته بار دیگر در معرض عرضه و تقاضای سرمایهگذاران قرار گرفت و بهلطف جو صعودی حاکم بر بازار ارز با افزایش قیمت مواجه شد و نماگر اصلی این بازار بهمحدوده یک میلیون و 515 هزار واحد رسید. اینطور که بهنظر میرسد پس از افتی یک میلیون واحدی و سکون نسبی در سایر بازارها با بهکار بسته شدن مالیات بر عایدی سرمایه در بازارهایی نظیر ملک و خودرو برای بسیاری از سرمایهگذاران دیگر راهی نمانده بهجز آمدن بهبورس و آزمودن بخت خود در این بازار نسبتا پیچیده. دقیقا بههمین دلیل است که در دوماه اخیر شاهد رشد تقریبا 400 هزار واحدی میانگین وزنی قیمتها در بازار سرمایه بودهایم و فعلا نیز عاملی جدی را برای تغییر روند در این بازار نمیتوان متصور بود.
آنطور که بررسیهای «دنیایاقتصاد» در طول ماههای اخیر نشان میدهد، بازار سهام در خلال این بازه زمانی راهی طولانی را برای رسیدن بهثبات پیمودهاست. در حالیکه در روزهای معاملاتی اردیبهشت و خرداد حجم و تعداد صفوف فروش حکایت از اشباع کاملا عرضه در بیش از 70 درصد نمادها داشت و در این صفها سهامی با ارزش چند هزار میلیارد تومانی در معرض گره معاملاتی قرار میگرفت، این روند رفتهرفته متوازن شد تا جاییکه در میانه تیرماه ارزش صفهای خرید بهصفوف فروش نزدیک شد و در مردادماه شاهد کمتعداد شدن فروشندگان بودیم. بر این اساس معاملات روز یکشنبه در حالی خاتمه یافت که تنها 4 درصد از کل نمادهای بورسی درگیر صف فروش بودند و در مقابل تعداد صفوفهای خرید به101 نماد معادل 30 درصد رسید.
رکوردشکنی ارزش داد و ستدهای 1400
از تعداد صفوف خرید و فروش که بگذریم سایر عوامل نیز در شرایط کنونی بهنفع بازار سرمایهاست. معاملات مردادماه در حالی سپری شد که میانگین روزانه ارزش معاملات خرد سهام از 5 هزار تومان فراتر رفت و بهبیشترین سطح در سالجاری رسید. در این میان طی آخرین روز کاری اینماه با افزایش تقاضا این متغیر بار دیگر در سال 1400 رکوردشکنی کرد و به سطح 7780 میلیارد تومان رسید. در این روز معاملات در بورس با احتساب معاملات بلوکی و صندوقها بیش از 10 هزار میلیارد تومان بود. در نظر گرفتن این ارقام در کنار انتقال بیش از 2 میلیارد و 500 میلیون تومان از حقیقی بهحقوقی بهطور خالص سبب شد تا بار دیگر بازار به ورود پول حقیقی بهچرخه معاملات بورس امیدوار شود. ذکر این نکته ضروری است که در هفتههای اخیر اگرچه در بسیاری از روزها شاهد پول حقیقیها بهبورس بودهایم با این حال مقادیر این جابهجایی و پیوستگی آن تاکنون بهحدی نبوده که بتوان بدون در نظر گرفتن سایر عوامل بهصعود بورس امیدوار بود. از اینرو تحلیل شرایط در بازار سهام برخلاف روزهای رونق در سال قبل همچنان نیازمند در نظر گرفتن سایر عوامل بنیادی است.
دنده معکوس کامودیتی
افت قیمت جهانی را میتوان یکی از این عوامل دانست. در هفتههای اخیر آنچه که بهجز افزایشی بودن انتظارت بر سر قیمت ارز توانست بهرشد بهای معاملاتی سهام در بازار سرمایه کمک کند، رشد قابلتوجه قیمت کامودیتیهای جهانی در طول یک سال گذشته بود. همانطور که میدانیم در طول این مدت قیمت سهام در بورس و فرابورس افتی دور از انتظار را شاهد بودند. همین امر باعث شده بود تا بهزعم بسیاری شاهد بیشواکنشی بورس تهران بهعوامل داخلی و در نظر نگرفتن متغیرهایی باشیم که در بازارهای دیگر بر بورس اثر میگذارند.
در روزهای اخیر افت قیمت جهانی در بسیاری از کالاها سبب شد تا شاهد واکنش قیمتها نسبت بهجهتگیری فدرالرزرو درباره عقبنشینی از حمایتهای سنگین پولی در بازار کالای اساسی باشیم. این مساله در کنار این واقعیت که در ماههای اخیر نیز کرونا بهمانند یک نرمافزار کامپیوتری با سرعت بیشتری آپدیت میشود بر نگرانیها افزوده و سبب شده تا کارشناسان با حساسیت زیادی نسبت بهآینده تقاضا کالا و خدمات مصرفی درماههای پیشرو نگاه کنند. در چنین شرایطی طبیعتا دور از انتظار نیست که در صورت کاهشنیافتن عرضه کامودیتی قیمت این کالاها در بازارهای جهانی نیز با کاهش مواجه شود.
این مساله بر سودشرکتها در داخل ایران نیز اثر میگذارد. با این حال با توجه بهاینکه بیشتر سرمایهگذاران در بازار سهام از مردم عادی هستند و در معاملات خود بیشتر بهقیمتهای داخلی نظیر ارز توجه دارند، انتظار نمیرود که بهسرعت این مسائل را در معاملات خود لحاظ کنند یا از حیث رفتاری چندان از آن تاثیر بپذیرند. از طرفی دیگر انتظارات تورمی نیز با توجه بهکسریبودجه قابلتامل دولت، صعودی است و انتظار نمیرود که این عامل بهشکل دفعی و با سرعت زیاد بر معاملات سهام اثر منفی بگذارد، بنابراین میتوان انتظار داشت که روند صعودی شکل گرفته در بازار سهام تا زمان چربش عوامل داخلی بر اخبار خارجی ادامه داشته باشد.
خودرو و قیمتگذاری دستوری
اما از تمامی عوامل و اخبار موثر بر بازار سهام که بگذریم، تقاضا برای نمادهای خودرویی در بازار سهام طی روز یکشنبه بهشکل قابلتوجهی افزایشی بود. در این روز گروه خودرو و ساخت قطعات بیشترین میزان خالص خرید حقیقی در بورس را بهخود اختصاص داد و رقمی در حدود 1200 میلیارد تومان از سرمایه سرمایهگذاران خرد بازار را بهخود جذب کرد. اینطور که بهنظر میرسد بازار در حالحاضر با دیدی مثبت به رشد قیمت خودرو در بازار آزاد و احتمال حذف قیمتگذاری دستوری از این بازار نگاه میکند. شنیدهها حاکی از آن است که با مشخص شدن تبعات سرکوب قیمت در بازارهایی نظیر خودرو و سایر کالاهای مصرفی حالا سیاستگذاران تمایل کمتری بهمداخله در خرد جمعی بازار دارند. همین امر سبب شده تا با نزدیکتر شدن دوره رای اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت سیزدهم در مجلس شورای اسلامی این امید نیز در بازار افزایش پیدا کند و بسیاری با خرید سهام خودرویی خود را برای دوره سودآوری این شرکتها و گذر از دوره زیانهای انباشته سنگین آماده کنند. اینطور که بهنظر میرسد بزرگشدن حجم بازار سرمایه در ماههای اخیر در کنار افزایش مخالفت بسیاری از کارشناسان اقتصادی و مالی سبب شده تا سیاستگذاران نیز مطالبات موجود در زمینه قیمتگذاری دستوری را با دید بهتری مورد بررسی قرار دهند. از اینرو میتوان انتظار داشت که با جدیتر شدن رفع مداخله و قیمتگذاری دستوری در بازارها شاهد افزایش قیمت سهام در گروههایی باشیم که هماکنون قیمت آنها بر اساس مصوبات دولتی و تعزیری تعیین میشود.
شاخص کل بورس اولین روز بعد از تعطیلات کرونایی و آخرین روز مردادماه را صعودی به پایان رساند و در مجموع مردادماه با رشد ۶/ ۱۵ درصدی تا محدوده یک میلیون و ۵۱۵هزار واحدی پیشروی کرد تا داغترین ماه سال ۱۴۰۰ تا به اینجای کار به دومین ماه از تابستان اختصاص پیدا کند. رشدهای پیدرپی شاخص کل در حالی اتفاق میافتد که در هفتههای گذشته نگاه سهامداران به بازاری که در یک سال گذشته ضررهای زیادی به آنان تحمیل کرده بود، تغییر کرده و به فکر آشتی با بورس افتادهاند.
سبک سودده چینش پرتفوی
کارشناسان و تحلیلگران بازار سهام اما به آنان توصیه میکنند این بار برای معاملهگری و پرتفوچینی باید مختصاتی را رعایت کنند و بیگدار به آب نزنند. فروش سهمهایی که تا امروز پابهپای شاخص رشد کردند و جایگزین کردن آنها با سهمهایی که از رشد بازماندند یکی از این توصیههاست که کارشناسان به سهامداران دارند.
مهدی ساسانی سهمهایی را که اکنون در بازار سرمایه معامله میشوند، به چند دسته تقسیم میکند و میگوید: دسته اول سهمهایی هستند که وقتی شرایط بازار برگشت و شاخص کل روند صعودی پیدا کرد در واقع با این نمادها رشد اتفاق افتاد بنابراین با توجه به رشد حدود ۴۰ درصدی که شاخص کل بورس تهران از کف ثبت شده در ۳ خرداد تا اینجای کار به ثبت رسانده است این نمادها رشدی در همین حدود کردهاند. از این رو با توجه به اینکه این نمادها از کف قیمتی خود فاصله زیادی گرفتهاند و حتی برخی از آنها سقف مرداد ماه سال گذشته خود را هم رد کردهاند، ریسک سرمایهگذاری روی آنها برای کوتاهمدت بالاست؛ بهویژه برای کسانی که تجربه کافی سرمایهگذاری در بازار سهام را ندارند. این کارشناس بازار سرمایه توضیح میدهد: البته باید تاکید کرد که این سهمها مشکلی ندارند اما از آنجا که با کوچکترین منفی یا اصلاحی در بازار ممکن است تمرکز سهامداران بههم بریزد توصیه میشود کسانی که تجربه و آگاهی لازم را ندارند اکنون سراغ این سهمها نروند و با احتیاطتر عمل کنند.
اهمیت سرمایهگذاری در سهمهای بنیادی که از رشد بازار جا ماندند
او به دستهای دیگر از سهمها که در این مدت برخلاف رشد شاخص نتوانستند رشد کنند، اشاره میکند و میگوید: برخی از این نمادها، نمادهای ارزندهای هستند که به دلایل مختلف در این مدت رشد خاصی را تجربه نکردند؛ این گروهها در این مدت بیشتر با شاخص هموزن حرکت کردهاند. این گروهها با توجه به عقبافتادگی که نسبت به شاخص کل دارند در روزهای گذشته مورد توجه قرار گرفتهاند و نقدینگی در حال ورود به آنهاست. به گفته این کارشناس بازار سهام این نمادها مشکل بنیادی ندارند اما تا الان از روند رشد بازار جا مانده بودند و کمکم در حال جبران این جاماندگی هستند. ساسانی به دسته آخر سهمها اشاره میکند و توضیح میدهد: برخی از نمادها هم از نظر بنیادی شرایط مناسبی ندارند اما با توجه به جوی که در بقیه نمادهای بازار اتفاق افتاده، آنها هم حرکت و رشد کردند. اما با توجه به اینکه رشد اینها پشتوانه بنیادی ندارد ریسک بالایی برای سرمایهگذاری دارند.
او تشریح میکند: معمولا یک موجسواری در این دسته از سهمها رخ میدهد و یک جریان نقدینگی وارد آنها میشود و قیمتشان را بالا میبرد. در این میان کسانی که بتوانند از این موج استفاده کنند برنده بازی خواهند بود اما کسانی که اسیر طمع شوند و در قیمتهای بالا این نمادها را خریداری کنند مجددا در ماههای آینده دچار ضرر میشوند.
ساسانی به کسانی که به تازگی قصد سرمایهگذاری در بورس دارند، توصیه میکند از سرمایهگذاری مستقیم خودداری کنند و با خرید صندوقهای سرمایهگذاری به بازار ورود کنند. به عبارت دیگر با واسطه وارد بازار شوند. اما اگر اصرار دارند خودشان به صورت مستقیم و بیواسطه خرید و فروش سهام کنند، سعی کنند در سهمهای ارزشمند سرمایهگذاری کنند که در این مدت رشد زیادی را تجربه نکردهاند. این کارشناس بازار سرمایه یادآور میشود: با توجه به اینکه خیلی از سهمها در این مدت رشد زیادی تجربه کردهاند، اگر اصلاحی بین راه نداشته باشند اتفاقی مانند سال گذشته برای آنها رخ میدهد. البته از آنجا که دولت جدید نمیخواهد در ابتدای کارش اتفاقاتی که برای دولت پیش به وجود آمد برای آنان رخ دهد، از اینجا به بعد رشد بازار را کنترل میکند و شاید حتی بازار را اصلاح کند؛ یعنی شرایطی داشته باشیم که قیمتها افت کنند تا دوباره برای رشدهای بعدی آماده شوند. ساسانی با بیان اینکه «به نظر نمیرسد بازار به صورت شارپی و افسارگسیخته رشد کند» اضافه میکند: دولت جدید و تیم اقتصادیاش که به زودی سر کار میآیند کمی دیگر اصلاح برای بازار ایجاد میکنند تا بازار نفسی تازه کند و بعد از آن بتوانند ادامه کار را در ماههای آینده دنبال کنند.
لزوم بهروزرسانی پرتفوها
حمیدرضا فاروقی هم برای کسانی که از قبل در بازار سرمایه بودند و هم کسانی که به تازگی قصد سرمایهگذاری در این بازار را دارند، ملاحظاتی دارد. این کارشناس بازار سرمایه خطاب به دسته اول که مدتهاست جزو معاملهگران بورسی هستند، تاکید میکند همچنان سهامداری کنند و در بازار حضور داشته باشند. او سپس توضیح میدهد: بعد از افت قابلتوجهی که شاخص کل بورس و همه سهمها از اواخر مردادماه سال گذشته تجربه کردند و این روند تا همین امسال هم ادامهدار بود، اکنون بسیاری از سهمها همچنان فاصله زیادی با سقف قیمتی که پارسال داشتند، دارند. بنابراین این سهمها همچنان میتوانند رشد کنند.
فاروقی یادآور میشود: از سوی دیگر بازارهای موازی افتی که بازار سرمایه در این مدت تجربه کرد، نداشتند؛ از این جهت با توجه به روندی که بازار دارد و پیشبینی این است که این روند ادامهدار خواهد بود، توصیه بر حفظ سهامداری است اما نکتهای که سهامداران باید به آن توجه کنند تغییر ترکیب پرتفویشان است که میتواند استراتژی خوبی برای ادامه کار باشد.
او میافزاید: برخی از سهمها به لحاظ قیمتی و رشد به حدی رسیدهاند که با توجه به وضعیت بنیادی فراتر از ارزش ذاتی خود، یا نزدیک به ارزش ذاتی شدهاند. سهامداران میتوانند این دسته از سهمها را بفروشند و سهمهایی را جایگزین آن کنند که رشد قیمتی کمتری داشتند و از لحاظ بنیادی p/ e پایینتری دارند.
فاروقی در ادامه برای دسته دوم از سهامداران که به تازگی وارد بازار سرمایه شدهاند توصیههایی دارد: بهترین صنایع برای سرمایهگذاری آن دسته از سهامداران که تازه میخواهند وارد بازار سرمایه شوند صنایع دلاری هستند؛ یعنی صنایع فولادی، پتروشیمی و پالایشگاهی. از سوی دیگر با توجه به چشماندازی که شاید برای برجام وجود داشته باشد باید در پرتفوچینی بر سهمهایی که افت قیمت دلار روی آنها اثر ندارد نیز توجه داشت. او توضیح میدهد: به این منظور سهامداران میتوانند روی سهمهایی که از افت قیمت دلار متضرر نمیشوند و همچنین تورم هنوز در کالاهای آنان به طور کامل لحاظ نشده سرمایهگذاری کنند؛ مثل صنعت لاستیک، شیشه یا صنایع دارویی و غذایی. این دسته از صنایع میتوانند گزینه خوبی برای سرمایهگذاری در این مقطع باشند. چون این شرکتها و صنایع، تورمی در کالاها و محصولات خود دارند که در سالهای گذشته به دلیل موانعی از جمله قیمتگذاری دستوری هنوز این تورم در آنها لحاظ نشده است. این دست صنایع میتوانند گزینه مناسبی برای پرتفوها باشد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان میکند: همچنین بخشی از پرتفوها میتواند سهمهای بزرگ دلاری مثل پتروشیمیها باشد که در بین آنها اورهها بهترین گزینه است. بعد از آنها هم فولادیها و پالایشیها. البته از بین سهمهای دلاری و صادراتی هلدینگهای آنها میتوانند گزینه بهتری باشند چرا که عموما روی ۶۰ درصد ارزش ذاتی خود معامله میشوند و به لحاظ سودآوری مجموعه شرکتهای زیرمجموعه آنها سود خوبی را میتوانند امسال تجربه کنند و وضعیت مطلوبی دارند.
در آخرین روز مرداد، سکه امامی توانست از مرز حساس ۱۲ میلیون تومانی عبور کند. حوالی ساعت ۴ بعدازظهر روز یکشنبه، سکه با قیمت ۱۲ میلیون و ۵۰هزار تومان معامله شد که نزدیک به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بیشتر از آخرین روز کاری بازار در تیرماه بود.
به گفته تحلیلگران فنی، در صورتی که سکه بالای مرز ۱۲ میلیون تومانی تثبیت شود، شانس صعود تا محدوده ۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان را خواهد داشت. البته فلز گرانبهای داخلی در مردادماه توانست 9/ 13 درصد افزایش را تجربه کند و همین موضوع موجب شده است که برخی معاملهگران انتظار اصلاح قیمت در ابتدای شهریور را داشته باشند. مهمترین عاملی که در نخستین روز کاری بازار، زمینهساز مرزشکنی سکه امامی شد، رشد قیمت دلار بود. اسکناس آمریکایی که پیش از تعطیلات در کانال ۲۶ هزار تومانی قرار داشت، روز یکشنبه تا نقطه ۲۷ هزار و ۴۰۰ تومان رشد کرد. ثبت این قیمت برای دلار به معنای رشد 6/ 11 درصدی در مقیاس ماهانه بود. اسکناس آمریکایی در حالی چنین رشدی را تجربه کرد که در تیرماه، تنها 5/ 2 درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده بود.
دو متغیر مهم در رشد دلار
به گفته فعالان، دو دسته مجموعه عوامل در رشد قیمت دلار نقش داشتند. نخستین مجموعه عوامل افزایشی را میتوان در دسته متغیرهای سیاسی قرار داد. خبرهای مربوط به برجام و کاهش امید به لغو تحریمها در کنار افزایش تنشهای منطقهای مانند سقوط دولت افغانستان، زمینهساز افزایش نگرانی معاملهگران داخلی شد و به دنبال آن خریدهای احتیاطی افزایش یافت. برخی از نوسانگیران ارزی معتقدند که سقوط دولت افغانستان و ابهام شرایط معاملاتی در شهر هرات، زمینهساز صعود قیمت دلار در بازار داخلی شده است. با وجود این، برخی موارد درباره تحلیل اثر هرات بر بازار داخلی از نگاه نوسانگیران پنهان مانده است. باید در نظر گرفت که با قطع موقت تجارت با افغانستان، واردات غیررسمی و ارزبری حاصل از آن کاهش پیدا خواهد کرد.
دومین دسته عوامل کمککننده به رشد قیمت دلار، افزایش متغیرهای پولی بود. بانک مرکزی آمارهای کلان اقتصادی را در خردادماه منتشر کرد و این گزارش حاکی از رشد شدید پایه پولی در سهماه ابتدایی امسال بود، امری که از استقراض دولت از بانک مرکزی خبر میداد. افزایش سهم پول از نقدینگی، افزایش قابلتوجه پایه پولی و کاهش جذابیت اوراق مواردی هستند که بیانگر افزایش انتظارات تورمی بودند. به نظر نمیرسد در تابستان در رفتار متغیرهای یاد شده تغییر معناداری رخ داده باشد و معاملهگران برای محافظت از خود در برابر تورم آتی احتمالی در بیشتر بازارها در موقعیت خرید قرار گرفتند. بازار سهام و طلا نیز در مردادماه روند افزایشی داشتند.
دو مجموعه عوامل یاد شده در رشد قیمت دلار اثر داشتند و افزایش بهای اسکناس آمریکایی موجب شد تمایل برای خرید سکه نیز در بازار بالاتر برود. در کنار این یک عامل خارجی و برونزا نیز در افزایش قیمت سکه موثر بود و آن، افزایش بهای اونس طلا در بازارهای جهانی بود. به گفته برخی فعالان، اونس طلا با رشد اواسط مردادماه خود و نزدیک شدن به مرز هزار و ۸۰۰ دلاری در افزایشی شدن انتظارات بازیگران بازار سکه موثر بود.
اثرات اخبار در بازار دلار
بازار ارز در سال ۱۴۰۰ بیشتر خود را با موج اخبار هماهنگ کرده است. در بهار ۱۴۰۰ بیشتر معاملهگران امیدوار بودند که مذاکرات ایران با طرفهای غربی به نتیجه برسد و با برگشت طرفین به برجام، تحریمها لغو شود. چنین انتظاری موجب شد در مقطعی از اردیبهشت ماه قیمت دلار حتی تا کانال ۲۱ هزار تومانی کاهش پیدا کند. با این حال، به مرور خوشبینیهای معاملهگران کاهش یافت و با توقف مذاکرات هستهای، انتظارات افزایشی تقویت شد. نتیجه اینکه در دومین ماه تابستان، اسکناس آمریکایی نزدیک به ۳ هزار تومان رشد را به ثبت رساند. قیمت کنونی دلار بسیار پایینتر از سقف ۳۲ هزار تومانی مهرماه ۹۹ دلار است، ولی برخی معاملهگران باور دارند که در صورت ادامه روند کنونی، سقف قبلی اسکناس آمریکایی شکسته خواهد شد. این در حالی است که عده زیادی از معاملهگران باور دارند که بازارساز اجازه رشد بیشتر قیمت را نخواهد داد و با تقویت عرضه ارز زمینهساز نزول قیمتها خواهد شد. گفته میشد که در بعدازظهر روز یکشنبه میزان عرضه بازارساز بالا رفته بود و به دنبال آن قیمت دلار در مسیر تعدیل قرار گرفت. در شرایط کنونی، تحلیلگران فنی باور دارند که تثبیت دلار بالای محدوده ۲۷ هزار و ۷۰۰ تومان میتواند زمینهساز رشد قیمت اسکناس آمریکایی تا محدوده ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان شود. اسکناس آمریکایی برای کاهش باید حتما حمایت ۲۷ هزار تومانی را از دست بدهد.
برخی فعالان اعتقاد دارند که دلار پس از رشد روزهای اخیر نیاز به یک اصلاح قیمتی دارد. با این حال، عده دیگری باور دارند، جهت انتظارات تغییر کرده است و تا خبر مثبت و معناداری به بازار نرسد، افت خاصی برای دلار رخ نخواهد داد. بازار سکه نیز در روزهای اخیر خود را بیشتر با تحرکات قیمتی دلار هماهنگ کرده است و در صورتی که دلار بالای محدوده ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومانی باقی نماند، سکه نیز مرز ۱۲ میلیون تومانی را از دست خواهد داد.
طمع سرمایهگذاران ارزهای دیجیتالی بازار را همچنان به جلو میبرد. با افزایش شاخص ترس و طمع در بازار ارزهای دیجیتالی، بیتکوین توانست بعد از ریزش ماه می برای نخستین بار به ۴۹ هزار دلار برسد. هرچند بیتکوین در روز گذشته این روند را به آرامی طی کرد، اما سرمایهگذاران امیدوارند تا این رمزارز بتواند مقاومت ۵۰هزار دلاری پیشرو را رد کند و مسیر صعودی خود را ادامه دهد.
روز آرام ارزهای دیجیتال
سایر رمزارزها نیز از پرچمدار بازار پیروی کردند و بازار ارزهای دیجیتالی تقریبا سبز بود. کاردانو نیز توانست با رسیدن به قیمت ۶/ ۲ دلاری و پشتسر گذاشتن سقف تاریخی خود به جایگاه سوم بزرگترین رمزارزها برسد.
بازگشت طمع به بازار
روز یکشنبه برای بیشتر رمزارزها روزی آرام و کمنوسان بود. روز گذشته پرچمدار ارزهای دیجیتالی، بیتکوین با ثبت رشدی کمتر از یک درصد توانست به کانال ۴۹ هزاردلاری برگردد. بعد از ریزش ۵۰ درصدی بیتکوین در ماه می که باعث شد این رمزارز از کانال ۶۳هزار دلاری تا کانال ۳۰هزار دلاری سقوط کند، این برای نخستین بار است که بزرگترین رمزارز دنیای دیجیتال توانست به کانال ۴۹ هزار دلاری بازگردد. این نشان از بازگشت احساسات مثبت در بازار دارد. شاخص ترس و طمع
(Fear & Greed Index) نیز با وجود کاهش نسبت به روز گذشته به ۷۶ واحد رسید که نشان از طمع بالای معاملهگران در معاملات دارد و میتواند امید را برای ادامه روند صعودی رمزارزها بیشتر کند. سایر رمزارزها نیز تقریبا شرایطی مشابه داشتند. اتریوم که دومین رمزارز بزرگ در بازار است، در حال نوسان در محدوده قیمتی روز گذشته خود بود، اما با این حال تا ظهر روز یکشنبه توانست سود هفتگی ۲/ ۳ درصدی را برای معاملهگران به ثبت برساند. شاخصهای اتریوم نیز نشان از انباشت اتر توسط نهنگهای این رمزارز دارد. افزایش میزان ارزهای خروجی از صرافیها و حرکت آنها به سمت کیفپولهای شخصی که در حال حاضر مشاهده میشود، نشان از افزایش فشار خرید و همچنین افزایش تمایل نگهداری ارزها توسط سرمایهگذاران دارد. کاهش موجودی صرافیها نیز یکی دیگر از شاخصهایی است که نشان میدهد سرمایهگذاران در حال ورود به دوره انباشت ارزهای خود هستند.
در این میان اما برخی آلتکوینها توانستند رشدهای چشمگیری را برای سرمایهگذاران ثبت کنند. توکن کاردانو (ADA) که در روزهای اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده است توانست با ثبت رشد ۶ درصدی در روز گذشته سود هفتگی خود را به ۲۲ درصد برساند. کاردانو طی دو هفته گذشته با رشدی ۷۶ درصدی توانست از کانال ۴/ ۱ دلاری به محدوده قیمتی ۶/ ۲ دلار برسد و ارزش بازاری خود را به ۸۰ میلیارد دلار برساند. کاردانو توانست با این جهش سقف تاریخی خود را بشکند و با پشتسر گذاشتن توکن صرافی بایننس (BNB) به جایگاه سوم بزرگترین رمزارزها برسد. این صعود در پی انتشار اخبار مربوط به بهروزرسانی آلونزو در شبکه کاردانو و مثبت شدن احساسات سرمایهگذاران به آن، شدت گرفت. این بهروزرسانی که در ۱۲ سپتامبر اعمال میشود امکان پشتیبانی از قراردادهای هوشمند را به شبکه بلوکی این رمزارز اضافه میکند. اضافه شدن قراردادهای هوشمند به شبکه مبتنی بر اثبات سهام کاردانو، امکان ساخت پروتکلهای فعال در امور مالی غیرمتمرکز(DeFi) و توکنهای غیرمثلی(NFT) را برای این شبکه ممکن خواهد کرد. کاردانو که توسط یکی از بنیانگذاران اتریوم ساخته شد رقیب خود را اتریوم میداند و قصد دارد با آن به عنوان یک جایگزین مقیاسپذیر، امن و کارآمد رقابت کند.
رشد ۲۰۰ درصدی اکوسیستم جدید
ارز دیجیتالی اولنچ (Avalanche) که یک پلتفرم غیرمتمرکز جدید است، در یک ماه گذشته رشدی ۳۰۰ درصدی را تجربه کرده است. به اعتقاد کارشناسان این ارز دیجیتال از ویژگیهای منحصربهفردی برخوردار است که باعث اقبال سرمایهگذاران به آن شده است. این رمزارز که در ماه گذشته در مرز ۱۰ دلار قرار داشت توانست با این رشد به ۴۳ دلار برسد؛ اما هنوز با سقف تاریخی ۶۰ دلاری خود فاصله دارد.
یکی از دلایل اصلی رشد این ارز دیجیتالی، رشد سریع اکوسیستم دیفای اولنچ، راهاندازی پل ارتباطی با شبکه اتریوم و طراحی منحصربهفرد این پروتکل که از کارمزدهای متغیر و سازوکار سوزاندن توکنها پشتیبانی میکند، است. پل ارتباطی اولنچ (Avalanche Bridge) بر اساس ادعای این شرکت میتواند هزینه تراکنشها را ۵ برابر ارزانتر از پل ارتباطی قبلی کند و نسخه جدید در مقایسه با تمامی پلهای ارتباطی میانزنجیرهای که تاکنون عرضه شده، از تجربه کاربری بهتری برخوردار است. این در کنار مشکل بالابودن کارمزد بالای تراکنشهای شبکه اتریوم، میتواند جذابیت این شبکه را برای مخاطبان چندین برابر کند.
تداوم روند صعودی بهای ارز در بازار آزاد، سبب شدتگرفتن انتظارات تورمی در بازارهای پیشنگر ارز و سکه بورس کالا شده است. هنوز هم معاملهگران بازار ابزارهای مالی بورسکالا با ترس از ریزش یکباره نرخ، سعی میکنند، فاصله محدود معاملات خود را با نرخ واقعی بازار حفظ کرده و تنها به میزان اندکی بالاتر از قیمت ابطال دارایی خود به معامله بپردازند، اما ذهنیت افزایشی در بین معاملهگران وجود دارد و انتظارات تورمی، مثبت ارزیابی میشود. از این رو در دو بازار گواهی سپرده سکه و صندوقهای طلا و بازار قراردادهای آتی بورس کالا، قیمتها با جهتگیری مثبت، روند افزایشی به خود گرفتهاند، بهطوریکه در جریان معاملات روز گذشته، در لحظه تنظیم این گزارش، هر سه این بازارها نوسان مثبت قیمتی را تجربه کردند. از آنجایی که این سه بازار بهعنوان ابزاری برای پیشبینی قیمتها در آینده به شمار میروند، میتوان فرضیه رشد قیمتها را در صورت ثبات شرایط فعلی و رشد بهای ارز محتمل دانست.
اینکه نرخ دادوستد هر واحد از اوراق مالی بورس کالا در قیمتی بالاتر از قیمتهای بنیادین خود نوسان میکند، ذهنیت غالب اهالی بازار را افزایشی ترسیم میکند و نشان میدهد که این افراد رشد قیمت در بازار ارز و سکه را محتمل میپندارند. تغذیهکننده اصلی این بازارها را میتوان تکانههای افزایشی بهای دلار دانست که از مرز 27 هزار تومانی خود عبور کرد و تا لحظه تنظیم این گزارش در معاملات روز گذشته نرخ 27 هزار و 510 تومانی را به خود دید. بنابراین نوسانساز اصلی این بازارهای سرمایهای، بازار ارز و تکانههای آن است؛ چرا که به محض شروع روند افزایشی در بازار آزاد ارز، سایر بازارها بهویژه بازار ابزارهای مالی بورس کالا واکنش مثبت به آن نشان دادند و پس از مدتها در نرخی بالاتر از قیمتهای بنیادین خود به پرواز درآمدند. تبلور انتظارات مثبت، بهویژه در دو بازار صندوقهای طلایی بورس کالا و گواهی سکه در مردادماه برجسته بود، تا جایی که سبب شد پس از مدتها شاهد صعود قیمتها در این بازار باشیم؛ آن هم در نرخهایی بالاتر از قیمتهای واقعی خود.
معامله صندوقهای طلا بالاتر از نرخ ابطال
پنج صندوق طلایی بورس کالا درحالی روز گذشته معامله شدند که متوسط نرخ پایانی واحدهای این صندوقها به میزان محدود 44/ 0درصد بالاتر از نرخ ابطال آنها ثبت شد. روند قیمتی در این بازار از نوسان مثبت نرخ حکایت دارد؛ چرا که بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد، علاوه بر مثبت شدن فاصله قیمتی میان نرخ پایانی و قیمت ابطال این اوراق، جریان معاملات اهالی این بازار به سمت افزایش قیمت هر واحد صندوق طلا تمایل دارد. دو متغیر اصلی تعیین نرخ در این بازار، بهای ارز و اونس جهانی طلا است که با توجه به نوسان محدود بهای طلا در هفته گذشته، عمده تکانههای قیمتی در این بازار و ظهور ذهنیت افزایشی معاملهگران مربوط به، به پرواز درآمدن بهای ارز در بازار آزاد است که تاکنون سیگنالی مبنی بر افت آن در بازار دیده نشده است. بنابراین محرک جدی رشد نرخ در بازار صندوقهای طلایی بورس کالا را میتوان عبور بهای ارز از مرز 27 هزار تومان دانست که فضا را برای بروز ذهنیت افزایشی در این بازار مهیا کرد. رخدادهای هفته گذشته بهرغم تعطیلی 6روزه بازارها، دلیل اصلی صعود بهای ارز به شمار میرود. خوشبین نبودن طرفین مذاکرات برجامی به آینده این توافق، در کنار وقایع اخیر همسایه شرقی کشورمان، مجموعه اتفاقهای سیاسی بودند که زمینهساز رشد نرخ ارز شده و نیروی محرکه لازم را برای رشد بهای آن فراهم کردند. از این رو، علاوه بر متغیرهای پولی که اثر افزایشی آن بر اقتصاد نمایان شده است، اکنون خبرهای سیاسی مزید بر علت شده و در هفته گذشته با وجود تعطیلی کشور، بازار ارز شاهد تحرکات مثبت نرخ بود. دیگر متغیر اثرگذار بر این بازار، جریان معاملات اونس طلا در بازارهای جهانی است که طی هفته گذشته افتوخیزهای محدودی را به ثبت رساند. از آنجا که نوسان بهای ارز در بازار داخلی محسوس بود، تکانههای محدود اونس طلا را به حاشیه راند و تا حد زیادی از سوی معاملهگران این بازار نادیده گرفته شد. در معاملات 20 آگوست، هر اونس طلا در بازارهای جهانی با نرخ 1780 دلار مورد دادوستد قرار گرفت که به میزان 03/ 0درصد نوسان مثبت روزانه را به ثبت رساند. در هفته گذشته نیز با وجود محدود بودن تکانههای قیمتی این فلز زرد در بازارهای جهانی، برآیند آن به میزان 09/ 0درصد مثبت شد و بهای طلا به میزان محدودی افزایش یافت. طبق گفته برخی از کارشناسان این حوزه، به دلیل تقویت شاخص دلار، این انتظار وجود دارد که بهای اونس طلا نیز در همین محدوده قیمتی تثبیت شود؛ اگرچه نگرانیهای شیوع سویههای جدید ویروس کرونا، این پاندمی را بهطور جدی گسترش داده که در اقصینقاط دنیا بهویژه در برخی از کشورهای آسیایی شرایط قرنطینه و وضع محدودیتها را مجددا رقم زده است. از آنجا که این مطلب بر بهبود اقتصادهای جهان اثر قابل توجهی خواهد داشت، برخی افرد جذابیت طلا را افزایشی برآورد میکنند.
افزایش فاصله نرخ گواهی با سکه بازار آزاد
بازار گواهی سپرده سکه طلا بهعنوان مادر ابزارهای طلایی بورس کالا، در عموم روزهای معاملاتی مردادماه بالاتر از نرخ سکه فیزیکی مورد معامله قرار گرفت. اما در جریان معاملات روز گذشته، این فاصله بیشتر شد وبهطور متوسط به میزان 15/ 2 درصد در لحظه تنظیم این گزارش رسید. پنج نماد قابل معامله گواهی سکه، همچون سایر ابزارهای مالی بورس کالا روز گذشته نوسان مثبت قیمتی را تجربه کردند، اما خبری از تشکیل صف برای خرید و فروش این اوراق نبود. به این ترتیب بهوضوح میتوان ذهنیت غالب اهالی این بازار را نیز مثبت ارزیابی کرد. اگر بخواهیم این فاصله قیمتی با بازار فیزیکی سکه را بر نرخ ابطال هر واحد صندوق طلا اعمال کنیم، انتظارات تورمی معاملات روز گذشته در محدوده 52/ 2درصد قرار میگیرد. در این صورت انتظار صعود بهای ارز در نرخهایی بالاتر از نرخ فعلی محتمل خواهد بود. اما در حال حاضر و براساس انتظارات تورمی به دست آمده از دادههای حیاتی صندوقهای طلای بورس کالا، در کوتاهمدت صعود بهای دلار آزاد تا محدوده 27 هزار و 630 تومان امکانپذیر است. نوسان محدود نرخ ارز در روز گذشته تنها صعودی نبود و در برخی از ساعات روز افت بهای ارز دیده شد، اما تمایل کلی نرخها در این بازار صعودی به نظر میرسید که میتوان آن را عامل اصلی شکلگیری انتظارات تورمی در بازار ابزارهای مالی بورس کالا معرفی کرد.
سرایت ذهنیت افزایشی به بازار آتی
آنچه از معاملات قراردادهای آتی بورس کالا در روز گذشته نمایان شد، روند افزایشی میزان موقعیتهای باز برای اکثر قراردادهای فعال این بازار در کنار نوسان مثبت نرخ تسویه روزانه بود. بدیهی است که ذهنیت افزایشی شکلگرفته در بین عموم معاملهگران بازار سرمایه، بهویژه ابزارهای مالی بورس کالا، به معاملات آتی نیز سرایت کرده که ثمره آن نوسان مثبت قیمتی بود. اینکه جهتگیری کلی این بازارها، رشد قیمتها را تداعی میکند، ریسک گرفتن موقعیت تعهدی فروش را بالا نشان میدهد؛ چرا که بهای ارز بهعنوان نوسانساز اصلی این بازار روند صعودی به خود گرفته است. البته بهای ارز تنها متغیر تعیینکننده نرخ در این بازار به شمار نمیرود و برای هر کالا اهرمهای دیگری نظیر نرخهای جهانی، میزان صادرات و تقاضای واقعی میتوانند شرایط را تغییر دهند. بهعنوان مثال، هنوز بازار جهانی روند مشخصی را نشان نمیدهد و بهای هر اونس جهانی طلا و نقره در محدودهای نسبتا خنثی تغییر میکند. از این رو نمیتوان با قاطعیت، تداوم روند صعودی همه قراردادهای آتی را پیشبینی کرد، اما از تاثیر گسترده صعود بهای ارز بر این بازار نیز نمیتوان چشمپوشی کرد.
انتظارات افزایشی در رفتار معاملهگران گواهی سپرده سکه طلا در بازار مالی بورس کالا در روز بازگشایی بازارها پس از تعطیلی یکهفتهای بهوضوح نمایان بود، بهگونهای که هر گواهی سکه در این بازار با نرخی حدود ۳/ ۲درصد بالاتر از ارزش بنیادی آن مورد دادوستد قرار گرفت. ابهام در سیاستهای ارزی دولت جدید، افزایش ریسک ژئوپلیتیک در منطقه و ناامیدی از نتیجه مذاکرات احیای برجام مهمترین دلایل افزایش انتظارات در میان معاملهگران بازارهای مالی کشور بود که باعث اوجگیری قیمت گواهی سکه در این بازار شد.
صعود گواهی طلا در روز بازگشایی بازار
بازار گواهی سکه طلا دیروز پس از یک هفته تعطیلی با استقبال خوب خریداران بازگشایی شد. ذهنیت افزایشی میان معاملهگران این بازار از ساعت ابتدایی روز قابل مشاهده بود، بهگونهای که در زمان تنظیم این گزارش، بهای هر گواهی سکه طلا نسبت به قیمت بازگشایی آن رشدی 3/ 3 درصدی داشت. در این زمان معاملهگران بازار مالی بورس کالا هر گواهی سکه را با قیمتی حدود 3/ 2درصد بالاتر از ارزش بنیادی آن در بازار فیزیکی خریداری کردند. به شکل بنیادی انتظار داریم که ارزش هر واحد گواهی سکه طلا برابر 01/ 0 ارزش نرخ معامله (میانگین قیمت خرید و فروش روز) سکه در بازار فیزیکی باشد، اما بازار گواهی سپرده سکه طلا تابعی از عرضه و تقاضا بوده و از همینرو ذهنیت خریداران و فروشندگان میتواند قیمتها را در این بازار، در نرخی بالاتر یا پایینتر از ارزش بنیادی آن قرار دهد.
ارزش بنیادی هر سکه در بازار فیزیکی کشور نیز برابر قیمت معادل طلای آن با نرخ جهانی با احتساب دلار سامانه سنا است. البته عرضه و تقاضا برای خرید سکه در بازار فیزیکی باعث میشود که خریداران سکه نیز حاضر به معامله آن با نرخی کمتر یا بیشتر از این ارزش بنیادی شوند. فاصله قیمتی میان ارزش بنیادی سکه در بازار فیزیکی و نرخ دادوستد آن در این بازار بهعنوان حباب سکه یاد میشود. در زمان تنظیم این گزارش، حباب برای هر سکه کامل بهار آزادی طرح امامی برابر 500 هزار تومان بود، به این ترتیب میتوان گفت که معاملهگران بازار مالی بورس کالا هر گواهی سکه را با نرخی حدود 7/ 2 درصد بالاتر از ارزش بنیادی سکه براساس نرخ جهانی طلا و نرخ دلار سنا خریداری کردند. معامله هر گواهی سکه با قیمتی حدود 7/ 2درصد بالاتر از ارزش بنیادی آن، از انتظار فعالان این بازار برای اوجگیری قیمت حکایت دارد. افزایش نرخ اسکناس آمریکایی در بازار داخل و نبود افقی روشن نسبت به تعدیل نرخ آن، در حالی که طلا در بازارهای جهانی در موقعیت مناسب قیمتی قرار دارد، ازجمله دلایل رشد بهای گواهی سکه در روز ابتدایی بازگشایی بازارها در هفته جاری بود. البته در این میان، تعطیلی حدود یکهفتهای این بازار نیز در رونق گرفتن آن پس از بازگشایی بیتاثیر نبود.
درحال حاضر، خبری از احتیاط در رفتار معاملهگران گواهی سکه طلا به چشم نمیخورد و برآورد این معاملهگران از استمرار روند افزایشی به وجود آمده در نرخ اسکناس آمریکایی باعث شده تا خرید در نرخهایی بالاتر از ارزش بنیادی هر گواهی ادامه داشته باشد. اما اطمینان نسبت به صعود نرخ ارز ریسک بالایی دارد،؛ چرا که در حال حاضر دولت در حال تغییر و جابهجایی مدیران خود بوده و احتمال کنترل نرخ ارز پس از روی کار آمدن وزرای جدید در کابینه دولت سیزدهم وجود دارد.
اثرگذاری نوسان دلار بر بازار گواهی سپرده سکه
بهای اسکناس آمریکایی در بازار آزاد طی روز یکشنبه هفته قبل (24 مرداد) برابر 25 هزار و 700تومان بود. در روزهای بعد بازارهای رسمی کشور بهدلیل محدودیت کرونایی تعطیل شد، اما نرخ ارز در معاملات پشت خطی رشد قابل ملاحظهای داشت، بهگونهای که بهای اسکناس آمریکایی روز شنبه 30 مرداد به کانال 27 هزار تومانی صعود کرد و حتی در ساعاتی از روز به 27 هزار و 400 تومان نیز رسید. روند رو به رشد ایجادشده در بازار آزاد ارز در ساعات ابتدایی بازگشایی بازارها در روز یکشنبه 31 مرداد نیز ادامه یافت، بهگونهای که در زمان تنظیم این گزارش، اسکناس آمریکایی در بازار آزاد با نرخ 27 هزار و 510 تومان به فروش رفت. البته این روند افزایشی در ساعات بعدی بازار تعدیل شد و دلار بخشی از ارزش خود را در بازار آزاد از دست داد؛ هرچند در کانال 27 هزار تومانی باقی ماند.
توقف عرضه از سوی بازارساز ظرف یک هفته گذشته به دلیل تعطیلات عاشورا و کرونا در کشور، سیطره طالبان بر افغانستان و ریسک اثرگذاری این موضوع بر تجارت ایران با این کشور، عدم ارسال اخبار مثبت از مذاکرات احیای برجام و قرارگیری در مقطعی از زمان که هنوز وزرا و مدیران دولت جدید در مسند مدیریتی خود قرار نگرفتهاند، مهمترین دلایل صعود ارز در بازار داخل بود. ظرف این بازه زمانی، اسکناس آمریکایی در بازار داخل رشدی 6/ 6درصدی داشت. رشد محسوس نرخ ارز در بازار داخل سیگنال اصلی اثرگذار بر معاملات گواهی سپرده سکه طلا در ساعات ابتدایی بازگشایی بازار در هفته جاری بود.
احتمال صعود بیشتر طلای جهانی
طلا در بازارهای جهانی ظرف هفته منتهی به روز جمعه، بیستم آگوست، نوسان محدودی داشت و در نهایت نیز با رشد هفتگی 09/ 0درصدی با قیمت یکهزار و 780 دلار و 73 سنت مورد معامله قرار گرفت. این رشد قیمتی درحالی در بازار طلای جهانی رقم خورد که بهبود ارزش شاخص دلار آمریکا در این هفته زمینهساز عقبگرد محسوس قیمتی در بسیاری از بازارهای کالایی و مالی دنیا شده بود، اما رشد ارزش شاخص دلار نتوانست طلا را در این هفته کاهشی کند. تحولات ژئوپلیتیک در دنیا مهمترین سیگنال افزایشی این بازار در هفته گذشته بود. ظرف هفته گذشته، دولت افغانستان سقوط کرد و نیروهای طالبان توانستند کنترل اغلب نقاط این کشور را در دست بگیرند. در این شرایط احتمال وقوع جنگ یکی از دلایل رشد بهای طلا با وجود سیگنالهای موثر کاهنده بر این بازار بود. با وجود خروج بخش قابل توجهی از نظامیان آمریکایی از این کشور و تسلط طالبان بر اغلب مناطق افغانستان، ریسک بازگشت مجدد آمریکاییها و شروع نزاعی دیگر در منطقه وجود دارد که تحقق این احتمال به صعودی مجدد در بازار جهانی طلا منجر خواهد شد. افزایش نگرانی نسبت به شیوع مجدد انواع سویههای جدید کرونا در دنیا موضوع دیگری بود که بر جذابیت طلا در بازار جهانی افزود. به نظر میرسد سایه کرونا بر اقتصاد دنیا تا پایان سال جاری میلادی ادامه یابد؛ بنابراین معاملهگران باید ریسک ناشی از این ویروس را بر اقتصاد جهانی کماکان مد نظر قرار دهند. بهبود دادههای اقتصادی ایالاتمتحده آمریکا و کاهش نرخ هفتگی بیکاری در این کشور، سیگنال منفی اثرگذار بر قیمت طلا در بازار جهانی بود که البته این سیگنال منفی اثر محدودی بر این بازار داشت. ظرف هفته گذشته و در پی انتشار این دادهها، جروم پاول، رئیس فدرالرزرو از کاهش سیاستهای انبساط پولی در این کشور به دلیل بهبود وضعیت اقتصادی خبر داد، اما تاکید شد که فدرالرزرو به شکل مستمری اقتصاد ایالاتمتحده را رصد کرده و درصورت نیاز، به سیاستهای پیشین بازمیگردد.
در این شرایط، گمانهزنیهایی از تمدید ریاست جروم پاول بر بانک مرکزی منتشر شد. انتشار این خبر به این مفهوم است که درصورت عقبگرد اقتصادی در ایالات متحده، مجددا سیاستهای انبساط پولی از سوی فدرالرزرو در پیش گرفته خواهد شد که این موضوع میتواند به تقویت بهای طلا در بازارهای جهانی منجر شود. در نهایت باید گفت که معاملهگران طلا در بازارهای جهانی، افقی روشن از این بازار در میانمدت ندارند. در این شرایط، اغلب تحلیلگران بینالمللی بر این باورند که طلا در بازارهای جهانی تحت تاثیر نیروهای متناقضی قرار گرفته است؛ بنابراین برآورد نوسان قیمتی آن در آینده دشوار خواهد بود.
قیمتهای پایه محصولات پتروشیمیایی در حالی روز گذشته اعلام شد که ترکیبی از افزایش و کاهش نرخ در بین پلیمرها و شیمیاییها دیده شد. البته رشد نرخهای پایه تا حد زیادی محدود بود که دلیل اصلی آن را میتوان افزایش محدود دو متغیر اصلی معادله کشف نرخ پایه این محصولات دانست.
بهای نیمایی دلار در هفته گذشته که به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل اعلام شد، ۲۲ هزار و ۶۷۱ تومان لحاظ شد که رشد ۳/ ۰درصدی داشت. همچنین نرخ جهانی این محصولات، هم در گروه پلیمرها و هم در بین شیمیاییها، ترکیبی از کاهش و افزایش را تجربه کرد. از آنجا که قیمت مبنای ارز به میزان محدودی نسبت به هفته ماقبل تغییر کرد، جریان کلی قیمتهای پایه محصولات پتروشیمیایی برای عرضه هفته جاری تحت تاثیر نرخهای جهانی این محصولات تعیین شد.
پلیاتیلن سبک فیلم با ۴۶/ ۳درصد افزایش قیمت پایه، بیشترین رشد نرخ را در بین پلیمرها داشت و در هفته جاری با قیمت پایه ۲۸ هزار و ۹۰۴ تومان در بورس کالا عرضه میشود. این ماده اولیه پلیمری در بازارهای جهانی نیز با ۴۱ دلار افزایش قیمت نسبت به هفته ماقبل، بیشترین رشد نرخ را داشت. پلیوینیلکلرایدهای بورس کالا (PVC) نیز در هفته جاری مجددا با رشد قیمت پایه عرضه خواهند شد؛ چرا که علاوه بر رشد محدود بهای ارز، در بازارهای جهانی باز هم افزایش قیمت را تجربه کردند.
در بین شیمیاییهای بورس کالا، نرمال بوتانول با ۶۳/ ۴درصد افزایش قیمت پایه که ناشی از صعود ۸۲ دلاری نرخ جهانی این محصول است، معامله خواهد شد که بیشترین رشد قیمت پایه را در بین این گروه از محصولات به ثبت رساند.
معاون عملیات شرکت سپردهگذاری مرکزی در پاسخ به این پرسش که آیا افراد میتوانند از درخواست فروش سهام عدالت خود انصراف دهند؟ اظهار کرد: افراد میتوانند درخواست فروش سهام عدالت خود را با مراجعه به کارگزاری یا بانکی که درخواست خود را ثبت کردند، لغو کنند. فریبا اخوان ادامه داد: همچنین افراد میتوانند با مراجعه به وبسایت sahamedalat.ir و استفاده از گزینه انصراف، نسبت به انصراف از فروش سهام عدالتی که درخواست آن را قبلا ثبت کردند، اقدام کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا برخی از افراد که در زمان آزادسازی سهام عدالت، سهام خود را فروختهاند، تاکنون وجه آن را دریافت نکردهاند؟ اظهار کرد: این گونه افراد دو دسته هستند. دسته اول افرادی که بنا به دلایلی مانند مغایرت اطلاعات هویتی، حساب بانکی، عدمثبت شماره تلفن همراه به نام فرد و مشخص نبودن کارگزار، درخواست ثبت فروش آنان از ابتدا با مشکل همراه شده که این گروه برای حل این مشکل باید این مغایرتها را برطرف کنند.
این مقام مسوول تصریح کرد: دسته دوم افرادی هستند که درخواست خود را برای فروش به کارگزاری یا سیستم بانکی ارائه داده و ثبت کردند، اما به دلیل متوقف شدن فروش سهام عدالت در وضعیت «ثبت درخواست فروش» قرار دارند و در حقیقت به دلیل این توقف، سهام عدالت آنان به فروش نرفته است. این افراد باید تا آغاز فروش مجدد سهام عدالت صبر کنند تا در ادامه فرآیند ثبت یا فروش سهام عدالت، درخواست این گروه از سهامداران نهایی و مبلغ فروش به حساب آنان واریز شود.
بیاچبی بیلتون، بزرگترین شرکت معادن و فلزات جهان است. این شرکت در زمینه استخراج سنگ آهن و زغالسنگ، تولید و فروش آلومینیوم، فولاد، منگنز، اورانیوم، الماس، طلا، نقره و همچنین عرضه فرآوردههای نفتی، فعالیت میکند. بیشتر فعالیتهای این غول بزرگ معدنی در کشورهای استرالیا، مکزیک، ترینیدات و توباگو، الجزایر، چین، ژاپن وآمریکا قرار دارد. این شرکت در جدیدترین گزارش خود، ضمن ارزیابی تحولات صورت گرفته در ۶ماه نخست سال ۲۰۲۱، چشمانداز بازارهای جهانی فلزات را روشن میداند. در ادامه خلاصهای از این گزارش ارائه میشود:
فولاد و آهن خام:
بهرغم عملکرد ضعیف جهانی، تولید فولادخام و آهن خام درنیمه نخست ۲۰۲۱ با توجه به عملکرد مطلوب چین در دو سال گذشته بهبود یافته است. انتظار میرود با تداوم رشد بسیار زیاد تولید در چین، در پایان سال تولید فولادخام ۵/ ۱۷ درصد و تولید آهن خام ۱۳درصد افزایش یابد. این میزان در سال ۲۰۲۰ به ترتیب برابر منفی ۵/ ۰درصد ومنفی ۳/ ۰درصد بود. بر اساس برآوردهای فعلی ، انتظار میرود جهان درسال ۲۰۲۱ کمی بیش از ۲ میلیارد تن فولاد خام تولید کند که رکورد تاریخی محسوب میشود. در سال ۲۰۱۹، تولید فولاد چین به ۱,۰۰۱میلیارد تن افزایش یافت، پس از ثبت ۱.۰۶۵میلیارد تن تولید در ۲۰۲۰، چین تلاش میکند تا در ۲۰۲۱ به تدریج از ۱.۱میلیارد تن فراتر رود، این کشور برای تحقق هدف پیشبینی شده دوچالش در پیشرو خواهد داشت: نخست میزان مداخله نظارتی، با هدف پیگیری کاهش تولید در نیمه دوم امسال که مجددا توسط دولت چین مطرح شد و دوم احتمال شیوع بیشتر نوع دلتا COVID-۱۹ که کنترل آن ممکن است تاثیرات متنوعی بر تولیدات بگذارد. از ابتدای ۲۰۲۱ تا به امروز ما شاهد افزایش تقاضا در بخش کالای نهایی بودهایم، به طوری که رشد در بخش تولید (که از افزایش صادرات و تقاضای ماشینآلات داخلی تامین میشود) تا حدودی بهتر از بخش ساختوساز بوده است. در افق بلندمدت، ما معتقدیم که تا ۲۰۵۰، چین ذخایر انباشته فولاد مورد استفاده خود را که در حال حاضر ۷ تا ۸ تن به ازای هر نفر است، تقریبا دو برابر میکند و تقاضا برای شهرنشینی افزایش مییابد. این امر یک جریان ضایعات ایجاد میکند که میتواند نسبت قراضه به فولاد فعلی چین را تا اواسط قرن، ۲۰ برابر افزایش دهد. تولید فولاد در خارج از چین پس از کاهش شدید در اواسط ۲۰۲۰ ،با رشد ۱۸درصد در نیمه اول ۲۰۲۱ بهبود یافته است. نرخ جاری تا به امروز ۸۸۸ میلیون تن در۲۰۱۹ (۸۸۲میلیون تن) نسبتا افزایش یافته است.
سنگ آهن:
قیمت سنگآهن بین ۱۵۰ تا ۲۳۶ دلاردر نیمه دوم سال مالی ۲۰۲۱ متغیر بوده و قیمت متوسط ۱۸۳دلار را نشان میدهد. بالاترین رکورد برای این دوره (۲۳۶ دلار در میلیون تن که در ۱۲ مه به دست آمد) یک رکورد تاریخی است. تولید کنسانتره سنگآهن داخلی چین در سه سال گذشته افزایش یافته است. تولیدات در سال ۲۰۲۰ به ۲۴۷ میلیون تن رسید و پیشبینی میشود تولیدات در ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، ۱۵ تا ۲۵ میلیون تن افزایش یابد. حداکثر نرخ اجرا در این مرحله ۲۶۴ میلیون تن بوده است(حدود ۱۰ میلیون تن بالاتر از دورههای قبل).
فلز مس:
قیمت مس بین ۷.۷۵۶ دلار تا ۱۰.۷۲۵ دلار در نیمه دوم سال مالی ۲۰۲۱ متغیر بود و به طور میانگین قیمت معاملات ۹۰۹۲دلار در هر تن بود. قیمت میانگین حدود ۳۳درصد بیشتر از نیمه قبل بود. و میانگین سال مالی کامل ۷.۹۴۴ دلار در تن بود.
عوامل بنیادی خاص صنعت و نوسانات در متغیرهای کلان، عوامل موثر در شکلگیری قیمت در ۱۲ ماه گذشته بودهاند. در اواخر آوریل و اوایل ماه مه ۲۰۲۱ ، سرمایهگذاران افزایش قیمتهای آتی را پیشبینی کردند و LME در تاریخ ۱۰ مه، قیمت مس را ۱۰۷۲۵ دلار در تن اعلام کرد. قیمتها از آن زمان اندکی کاهش یافته است و در نیمه دوم ماه ژوئن و تا ژوئیه و اوایل آگوست بالای ۹هزار دلار در تن، اما زیر ۱۰ هزار دلار در تن معامله شده است. البته، این امر هنوز هم نسبت به سابقه و هم موقعیت منحنی هزینه عملیاتی بسیار بالا است.
شکافی که بین تقاضای مس در چین (تقریبا نیمی از تقاضای جهانی) و سایر کشورها در ۲۰۲۰ به وجود آمد، در نیم سال گذشته کاهش یافته است. تقاضای چین در ۶ ماه دوم ۲۰۲۰، ۷/ ۰درصد افزایش یافت ، در حالی که نسبت به سال قبل حدود ۹درصد کاهش یافته بود، این عدد برای جهان، منفی ۵/ ۴ بود. از ژوئن ۲۰۲۱، ما انتظار داریم که رشد سال به ترتیب برای چین و سایر کشورهای جهان به ترتیب حدود ۶ و ۹درصد و تقاضای جهانی حدود ۵/ ۷درصد باشد. پیشبینی میشود حجم تقاضای جهانی در تقویم ۲۰۲۱ از سطح سال ۲۰۱۹ حدود ۷۵/ ۲درصد فراتر رود.
بازار سرمایه تنها بازار یا عامل کنترل تورم و تقویت تولید در کشور است و تیم اقتصادی دولت نیز باید به صورت منسجم مهار نقدینگی را سرلوحه برنامه های خود قرار داده و با کنترل نرخ سود و نرخ تورم نقدینگی را سمت بازار سرمایه و بورس مدیریت کند.
کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان اینکه وزیر امور اقتصادی و دارایی ضمن توجه به بازار سرمایه، نگاه ویژه ای هم به متغیرهای تاثیرگذار اقتصادی و اجتماعی بر بازار داشته باشد، گفت: حضور ۶۰ میلیون سهامدار بالقوه که به صورت مستقیم و غیر مستقیم در بازار سرمایه فعال هستند، می تواند تقویت کننده بازار بوده و رشد اقتصاد کلان کشور را به دنبال داشته باشد.
محمدعلی احمدزاد اصل با بیان اینکه حضور این تعداد سهامدار در بازار سرمایه را باید مثبت تلقی کرد، افزود: ضروری است جنبه های مثبت این موضوع، تقویت و ابعاد منفی آن محدود و مدیریت شود تا سرمایه گذاران با قرار گرفتن در کانال عقلانی و منطقی، بتوانند از سرمایه خود محافظت کرده و به سوددهی مناسب برسند.
او در ادامه اظهار کرد: این روزها نهادهای مختلف اقتصادی بیش از گذشته به بازار سرمایه توجه دارند، بنابراین وزیر اقتصاد با مدیریت درست و دقیق و بهره گیری از ابزارهای موجود در بازار سرمایه، می تواند جنبه های مثبت بازار را تقویت کرده و محدودیتی برای آن ایجاد نکند .
او با تاکید بر اینکه شرکت های فعال در بازار سرمایه باید در قبال مردم، فعالان، سرمایه گذاران و سهامداران خرد متعهد باشند، اظهار کرد: وزیر امور اقتصادی و دارایی با استفاده از ابزارهای موجود در بازار سرمایه و نه ابزارهای اطلاعاتی و امنیتی، باید از تمامی ظرفیت های موجود در جهت رشد و تحول بازار استفاده کرده و صلاحیت عمومی و حرفه ای مدیران را با کمک سازمان بورس و اوراق بهادار مشخص کند.
کارشناس ارشد بازار سرمایه ادامه داد: مدیران در بازار سرمایه ضمن متعهد بودن و آشنایی با قوانین و دستورالعمل های بازار، باید ضمانت های اجرایی را جدی تر گرفته و در جهت اجرای برنامه ها که منفعت مردم و سهامداران را به دنبال دارد، حساب شده گام بردارند.
احمدزاد اصل با اعلام اینکه از گذشته تاکنون وزارت اقتصاد نگاه ویژه به بازار سرمایه داشته است، گفت: به نظر می رسد از بازار سرمایه باید به عنوان تنها کنترل کننده تورم در کشور استفاده کرد تا با جذب نقدینگی از طریق بازار سرمایه، تورم را در کشور کنترل کرد.
این کارشناس معتقد است، بازار سرمایه تنها عامل کنترل تورم و تقویت تولید در کشور است و تیم اقتصادی نیز باید به صورت منسجم مهار نقدینگی را سرلوحه برنامه های خود قرار داده و نرخ سود، نرخ تورم و رشد نقدینگی را مدیریت کند.
او با این توضیح که نقش بازار سرمایه در جهت کاهش نرخ تورم بسیار مهم است، گفت: انتظارات بازار سرمایه نسبت به دیگر بازارها واقع بینانه و به نوعی به نفع جامعه است. بنابراین اگر بازار سرمایه را دماسنج اقتصاد کشور در نظر بگیریم، منابع به سمت بازار سرمایه هدایت شده و رشد تولید و مهار تورم را به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه وزیر امور اقتصادی و دارایی نقش تعیین کننده ای در تحول بازار سرمایه دارد، خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه وضعیت اقتصادی مردم و معیشت آنها به بازار سرمایه گره خورده است، بنابراین تیم اقتصادی می تواند ضمن بهره مندی از بازار سرمایه، به عنوان بازاری رشد دهنده و رشد یابنده، نقدینگی ها را به سوی بازار هدایت کند زیرا بازار سرمایه می تواند ضمن کنترل تورم، از سرمایه های مردم در جهت رشد و توسعه اقتصاد کشور استفاده کند.
سید احسان خاندوزی امروز در جلسه علنی نوبت عصر مجلس شورای اسلامی در دفاع از برنامههای خود برای حضور در وزارت اقتصاد دولت سیزدهم، «بازارسرمایه» را دومین اولویت و محور برنامه های خود در وزارت اقتصاد و دارایی دانست.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی اظهار کرد: بازگرداندن اعتماد به بازار سرمایه برای تامین مالی، توسعه اقتصادی و افزایش اعتماد مردم به بورس و ایجاد تجربه مثبت برای سهامداران خرد از مهمترین اهداف در بازارسرمایه هستند.
او در اشاره به راه های پیش رو در این مسیر، بیان کرد: افزایش نقش بازار سرمایه در تامین مالی تولید و افزایش عرضه های اولیه یکی از موضوعات مهم در دستیابی به اهداف مورد نظر است. یادآور می شود ظرفیت های زیادی در افزایش عرضه های اولیه وجود دارد. براین اساس، بنگاه های خوب و خوشنام اقتصادی در صف عرضه اولیه قرار دارند که این عرضه ها، رشد اقتصادی از طریق بازار سرمایه را سرعت می بخشد.
وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی دولت سیزدهم در ادامه، متنوع سازی ابزارها و محصولات مالی، کاهش قیمت گذاری های غیرضروری و سپردن سازوکارها به رقابت در بورس های کالایی و انرژی و نیز تسهیل ورود شرکت ها به بازار سهام را از دیگر اقدامات موثر برای رسیدن به اهداف خود در خصوص توسعه و پیشبرد اهداف بازارسرمایه عنوان کرد.
خاندوزی تاکید کرد: رسیدگی به تخلفات احتمالی گذشته در مقام نظارت بر بازار سرمایه، کاهش هزینه انتشار اوراق اسلامی، لغو انحصارات و تسهیل مجوزدهی برای سبدگردانی، بازارگردانی و کارگزاری و نیز ارائه مشوق برای سرمایه گذاری غیرمستقیم مردم تازه وارد به بازار سرمایه از دیگر اقدامات مورد توجه او در حوزه بازارسرمایه خواهد بود.
او همچنین به اصلاح روشهای انتخاباتی هیئت مدیره شرکتهای سرمایهگذاری استانی اشاره کرد و گفت: با توجه به مشکلاتی که در این زمینه وجود داشت پیگیر رفع این مشکل و همچنین وضعیت جاماندگان از سهام عدالت خواهیم بود.
یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تلاش دولت برای بهبود معاملات بازار سرمایه، گفت: این مساله که دولت به دنبال اعتمادسازی در بین مردم جهت سرمایهگذاری در بورس است، به عنوان شاخصی مهم در بین مردم برای ورود دوباره نقدینگیها به این بازار تلقی میشود.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از ایرنا، داود رزاقی به بهبود روند معاملات بورس و عوامل تاثیرگذار بر آن اشاره کرد و افزود: صحبت رییس جمهوری در مراسم تنفیذ در خصوص ایجاد ثبات در معاملات بورس از جمله مسایل با اهمیت و تاثیرگذاری تلقی میشود که نشان از درجه اهمیت این بازار برای دولت دارد. این اظهارات توانست بار دیگر اعتمادها را برای سرمایهگذاری در بورس بازگرداند و شاهد ورود نقدینگیهای در اختیار مردم به این بازار باشیم.
وی اظهار داشت: این مساله که دولت به دنبال اعتمادسازی در بین مردم جهت سرمایهگذاری در بورس است به عنوان مسالهای مهم در بین مردم برای ورود دوباره نقدینگی ها به این بازار تلقی میشود.
رزاقی با بیان اینکه توجه و تلاش دولت جدید برای بهبود و جبران وقایع رخ داده در معاملات بازار، امری کاملا بدیهی است، خاطرنشان کرد: رفتارهای هیجانی سهامداران در بازار برای جلوگیری از ضرر و زیان های احتمالی نشان داد که اعتماد به سرمایهگذاری دربازار سرمایه میتواند به راحتی دستخوش ترس و ناامنی شود و نقدینگیهایی که میتوانند جذب توسعه ظرفیت صنایع و شرکتهای فعال در این حوزه شوند و به سمت سایر بازارهای غیرمولد مانند رمز ارزها، ارز و طلا ورود پیدا کنند.
راههای ایجاد ثبات و بازگشت تعادل به معاملات بورس
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه به راههای ایجاد ثبات و بازگشت تعادل به معاملات بورس اشاره کرد و گفت: با توجه به عمق کم بازار سرمایه در مقایسه با سایر کشورها، اتخاذ تصمیمات عجولانه میتواند زمینه تصمیمات عجولانه از سوی سهامداران را فراهم کرده و ضربات جبران ناپذیری را به بازار سهام وارد کند.
وی با بیان اینکه تجمیع نظر صاحبان تجربه میتواند کمککننده به کاهش آفتهای ناشی از برخی قوانین و دستورالعملها باشد، افزود: ایجاد تعادل بین بازار پول و سرمایه با بررسی اثر تصمیمات بازار پول بر متغیرهای کلان اقتصادی، افزایش فعالیت صندوقهای تثبیت و توسعه بازار سرمایه، توسعه و متنوعسازی صندوقها، توسعه ابزارهای نوین تأمین مالی مبتنی بر سرمایه و اوراق بدهی، تداوم فعالیتهای بازارگردانی موثر، توسعه ابزارهای مشتقه، افزایش شفافیت در معاملات، ابزارهای پوشش ریسک، افزایش شناوری سهام با توجه به ظرفیت بازار سرمایه و مدیریت آثار آن در شرایط نامتعارف بازار، به روز رسانی قوانین حاکم بر این حوزه متناسب با کشورهای توسعه یافته، تلاش در راستای ایجاد بازار سرمایه کارآمد و تسریع و تسهیل در صدور مجوز نهادهای مالی از جمله عواملی هستند که میتوانند زمینه ایجاد ثبات در معاملات بازار را فراهم کنند.
تغییر جایگاه بازار سرمایه در میان مسوولان حاضر در کشور
رزاقی به عوامل تاثیرگذار در تغییر جایگاه بازار سرمایه در میان مسوولان حاضر در کشور و نیز آحاد مردم جامعه اشاره کرد و گفت: باید این موضوع مورد توجه فعالان حاضر در کشور باشد که بازار سرمایه در همه کشورهای توسعه یافته جهان به عنوان اصلیترین رکن اقتصادی کشور محسوب میشود و اکنون این بازار توانسته است به جایگاه اصلی خود در کشور دست پیدا کند.
وی خاطرنشان کرد: در کشورهای توسعه یافته و اقتصادهای بزرگ دنیا، بازار بدهی در بازار سرمایه معنا پیدا میکند و عمق بازار آنها به حدی است که در عمل، وضعیت بازار سرمایه آنها دماسنج واقعی اقتصادی کشور تلقی می شود.
رزاقی با بیان اینکه امیدواریم با استفاده از تفاوت نگرشها در بین مسوولان و فضایی که نسبت به سرمایه گذاری در بازار سرمایه شکل گرفته است زمینه بازگشت اعتماد مردم به بازار فراهم شود، گفت: در کنار این اتفاق با ترویج فرهنگ سرمایهگذاری در میان اقشار مختلف مردم، صیانت از حقوق سرمایهگذاران حاضر در این بازار و پذیرش بازار سرمایه به عنوان بازار دارایی از سوی دولتمردان، شاهد تغییر دیدگاه سرمایهگذاران و ورود سرمایه آنها از گزینههای سنتی برای سرمایهگذاری مانند طلا و ارز به سمت بازار سرمایه خواهیم بود.
قیمت نفت خام در معاملات امروز دوشنبه، در حالی جهش کرد که هفته گذشته تحت تأثیر نگرانی از پاندمی کرونا و افت تقاضای ناشی از آن بدترین سقوط هفتگی در ۹ ماه اخیر را ثبت کرده بود.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از سیانبیسی، قیمت نفت خام برنت، بنچمارک جهانی قیمت نفت، ۱.۱۴ درصد جهش کرد و به ۶۵.۹۳ دلار بازگشت.
قیمت نفت خام آمریکا هم تا این لحظه ۱.۰۳ درصد جهش کرد و به ۶۲.۷۹ دلار رسید.
هفته گذشته نگرانی از وضع محدودیتهای ترافیکی و قرنطینهای جدید در کشورهای آسیایی و اروپایی هم زمان با گسترش کرونای دلتا باعث شد تا این نگرانی به وجود بیاید که با کند شدن اقتصاد جهان تقاضای سوخت دوباره کاهش یابد.
از سوی دیگر قدرت گرفتن دلار هم باعث شده بود تقاضای خرید نفت خام کاهش یابد.
هدف اصلی از تصویب «دستورالعمل نحوه صدور مجوز عرضه عمومی شرکت پروژه در شرف تاسیس»، تقویت بازار اولیه و هدایت نقدینگیهای خرد و کلان به پروژهها با توجیه اقتصادی مناسب است.
مدیرعامل شرکت مولدسازی و مدیریت دارایی تجارت در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، با بیان مطلب فوق، افزود: تقویت بازار اولیه، یکی از مهمترین کارکردهای بازار سرمایه است که منابع مالی لازم را در اختیار توسعه پروژههای بنگاههای دولتی و غیر دولتی و نهادها قرار میدهد تا این بنگاهها قادر به عملیاتی کردن پروژههای ایجادی و توسعهای خود شوند.
احسان رضاپور نیکرو «دستورالعمل نحوه صدور مجوز عرضه عمومی شرکت پروژه در شرف تاسیس» را ابزاری موثر به منظور تقویت بازار اولیه خواند و خاطرنشان کرد: راهاندازی این شرکتها، یکی از راهکارهای اتمام پروژههای نیمهتمام است که به افزایش کارآیی بازار اولیه و نیز هدایت نقدینگی سرمایهگذاران خرد به پروژههای دارای توجیه اقتصادی میانجامد. همچنین انتقال پروژه به شرکت پروژه و اتمام پروژه با استفاده از سرمایههای سرمایهگذاران، برای هر دو گروه سرمایهگذار و بانیان پروژه ها جذاب و راهگشا خواهد بود.
او ادامه داد: با این اقدام، افزون بر به اتمام رساندن پروژههای نیمهتمام، سرمایهگذارانی که در شرکت پروژه مشارکت کردهاند نیز از سود سالهای آتی شرکت تاسیسشده و افزایش ارزش احتمالی ناشی از تکمیل و راهاندازی طرح بهرهمند خواهند شد.
مدیرعامل شرکت مولدسازی و مدیریت دارایی تجارت با اشاره به اینکه بازار اولیه طی سالهای اخیر دستخوش تغییرات مثبتی در حوزه تامین مالی شده است، تصریح کرد: در این حوزه، ما شاهد ابزارها و روشهای متنوعی همچون انتشار صکوک، ایجاد صندوقهای زمین و ساختمان، صندوقهای پروژهای، اوراق خزانه و موارد دیگر بودهایم. اما در حوزه شرکتهای پروژهای و صندوقهای پروژهای به دلیل پیچیدگی بیشتر و ماهیت تخصصیتر این شرکتها و دشواری تامین انتظارات برخی ارکان، هنوز به جایگاه واقعی خود در تامین مالی آنها دست نیافته ایم.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه، ماهیت ویژه شرکتهای پروژهای را مد نظر قرار داد و اذعان داشت: پذیرش شرکتهای پروژهای در بورس، با ملاحظاتی همراه است. زیرا ریسک اغلب این شرکتها بالاست و از پایداری سودآوری آنها نمی توان اطمینان لازم را داشت یا گاهی ممکن است بنا به دلایلی همچون تاثیرپذیری این پروژهها از موضوعاتی همانند تورم، تحریمها یا سایر موانع و ملاحظات در زمان مقرر به اتمام نرسند و با چالشهای جدی مالی مواجه شوند. از این روی، این دغدغه مطرح میشود که شاید در تامین انتظارت سهامداران نتوانند موفق عمل کنند. در همین راستا ضروری است در خصوص شناسایی ابعاد مختلف تحمیل ریسک و شیوههای مدیریت آن تدابیر لازم از منظر مالی و عملیاتی اندیشیده شود و با شفافیت و اطلاع رسانی لازم فرصت بهره مندی این دست شرکتها نیز از مزایا و منافع بازار سرمایه فراهم شود.
رضاپور با بیان اینکه تصویب دستورالعمل یاد شده، گامی مهم در تامین مالی پروژهها در کشور تلقی میشود، توضیح داد: پروژههای اقتصادی بسیاری در کشور وجود دارند که برای تکمیل و رسیدن به مرحله تولید، اشتغال و ایجاد ارزش افزوده اقتصادی برای کشور، نیازمند منابع مالی هستند. این دستورالعمل کمک میکند تا سرمایههای خرد و کلان در پروژههای اقتصادی به شیوهای موثر و کارا به کار گرفته شوند و ضمن تکمیل و توسعه پروژه های عمرانی و صنعتی، برای خود سرمایهگذاران نیز بازده مناسبی ایجاد کنند.
به گفته مدیرعامل شرکت مولدسازی و مدیریت دارایی تجارت، اجرای صحیح و کامل این دستورالعمل با نقشآفرینی کامل نهادهای مالی و استفاده از توان و ظرفیتهای بازار سرمایه، میتواند تامین مالی پروژهها را تسهیل و مشارکت عمومی و خصوصی را تقویت کند.
به گزارش راشا تودی، قیمت زغال سنگ استرالیا از آغاز سال جاری میلادی در بازار آسیا 106 درصد رشد کرده که بی سابقه است. در حالی که قیمت نفت برنت فقط 33 درصد رشد کرده هر تن زغال سنگ 166 دلار خرید و فروش میشود.
بر اساس این گزارش، قیمت زغال سنگ در شاخص هفتگی نیوکاسل هم که در سپتامبر (شهریور) سال گذشته، 46 دلار بود به 195 دلار رسیده که از جولای (تیر) سال 2008 تاکنون سابقه نداشته است.
یولیا بوچنوا مدیر بخش منابع طبیعی موسسه رتبه بندی فیچ در این خصوص گفت: در حال حاضر زغال سنگ یکی از اصلی ترین منابع تامین انرژی در جهان است و سهم آن از کل انرژیهای مصرفی به 35 درصد رسیده است.
وی افزود: انتظار می رود در بلند مدت سهم آن در تولید انرژی با توجه به رویکرد جهان در گذار از انرژیهای فسیلی کاهش یابد اما در میان مدت تقاضای زغال سنگ در کشورهای نو ظهور و کشورهایی که قوانین سختگیرانه زیست محیطی کمتری دارند از جمله هند، پاکستان و ویتنام افزایش یابد. چرا که یکی از اصلیترین حاملهای انرژی محسوب میشود. در حال حاضر 10 درصد کل زغال سنگ جهان در آمریکا و اروپا مصرف میشود.
قیمت بیت کوین برای نخستین بار طی سه ماه گذشته از مرز ۵۰,۰۰۰ دلار عبور کرده است. آخرین مرتبهای که بیت کوین در این ناحیه قرار داشت مربوط به اواسط ماه مه بود. در آن زمان ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، اعلام کرد این شرکت خودروسازی پذیرش بیت کوین را به خاطر آلایندگیهای زیستمحیطی آن متوقف کرده است. بیت کوین طی هفتههای گذشته روند صعودی قابلتوجهی را پشت سر گذاشته و قیمت آن در مقایسه با ماه قبل ۵۵ درصد افزایش یافته است.
کاردانو طی روزهای گذشته چندین بار رکوردشکنی کرده و اوجهای قیمتی متفاوتی را به ثبت رسانده است. توکن بومی این بلاک چین اثبات سهام در تازهترین پرواز بلند خود تا اوج ۲.۸۴ دلار بالا رفته است. روندی صعودی اخیر کاردانو را میتوان به اجرای قراردادهای هوشمند در بستر این شبکه مرتبط دانست. کاردانو هماینک رتبه سوم بازار ارزهای دیجیتال را در اختیار دارد و ارزش بازار آن بیش از ۸۹.۶ میلیارد دلار است.
نفت پارس که با حضور از سال 1346 ، قدیمی ترین شرکت حاضر در بورس ایران بشمار می رود با برگزاری مجمع فوق العاده ایی اقدام به تصویب افزایش سرمایه 668 درصدی در دو مرحله کرد تا سرمایه آن از 250 میلیارد تومان به 1.9 هزار میلیارد تومان برسد .
به این ترتیب مقرر شد از دو محل 85 و 15 درصدی تجدید ارزیابی دارایی ها و مطالبات و آورده نقدی ، 568 درصد از این افزایش سرمایه اعمال و 100 درصد دیگر در اختیار هیئت مدیره “شنفت ” قرار گیرد .
شرکت بیمه کوثر از واگذاری سهام و شناسایی سود 269.3 میلیارد تومانی خبر داد و با توقف نماد، آماده بازگشایی شد.
براین اساس، مجید مشعلچی فیروز آبادی مدیرعامل “کوثر” اعلام کرد: در راستای رعایت حد نصاب آیین نامه 97 بیمه مرکزی، شرکت بیمه کوثر اقدام به واگذاری سهام از 5 تا 31 مرداد کرده است. سود شناسایی شده مبلغ 269.3 میلیارد تومان است. همچنین تا 31 مرداد 388.1 میلیارد تومان سود حاصل از سرمایه گذاری ها (حاصل جمع سود سهام و سود خرید و فروش سهام) محقق شده است.
شرکت زغال سنگ پروده طبس از برنامه افزایش سرمایه 75 درصدی از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی خبر داد.
براین اساس، “کزغال” در نظر دارد سرمایه فعلی را از 200 به 350 میلیارد تومان برساند. تامین مالی این شرکت فرابورسی در صورت موافقت سازمان بورس از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی اعمال خواهد شد تا قادر به بهبود ساختار مالی از قبیل سودآوری و عملیات شرکت شود.
شرکت پارس خودرو از تحقق برنامه افزایش سرمایه 23 درصدی از محل مطابلت سهامداران و آورده نقدی مشروط به موافقت سهامدار عمده خبر داد و با توقف نماد، آماده بازگشایی برای امروز شد.
براین اساس، مصطفی مدبر مدیرعامل “خپارس” پیرو نامه 23 مرداد و بر اساس مصوبه هیات مدیره مبنی بر پیشنهاد افزایش سرمایه از مبلغ 11.3 به 13.9 هزار میلیارد تومان معادل 23 درصد از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران جهت خروج از شمولیت ماده 141 قانون تجارت اعلام کرد: تحقق برنامه مذکور، مستلزم موافقت سهامدار عمده (شرکت سایپا) است و در این رابطه مکاتباتی نیز انجام شده لیکن تاکنون این موضوع به تایید نرسیده و موضوع در حال پیگیری است.
لذا پس از موافقت سهامدار عمده و تهیه گزارش توجیهی افزایش سرمایه ، اطلاعات تکمیلی به اطلاع بازار و سهامداران خواهد رسید.
بدون دیدگاه