یکی از راهکارهای مدیریت ریسک بازارها استفاده از ابزارهای آتی است. سازوکار قرارداد آتی میتواند برای اهالی بازارهای سنتی همچون طلا و سکه و ارز بهعنوان مبنایی مناسب جهت تصمیمگیری باشد. مجتبی بهرامی کارشناس بازار سرمایه، یکی از کارکردهای بازار آتی را جلوگیری از ایجاد حباب عنوان کرد و افزود: بدونشک در راستای استفاده از ابزارهای نوین مالی، بسیار خوب و شفاف میتوان از بازار آتی طلا و سکه استفاده کرد و در این مسیر نهتنها دولتها در تعیین نرخ تعادلی و دقیق سکه میتوانند از آن استفاده کنند بلکه شاهد ایجاد حباب و هیجانات کاذب در بازار نخواهیم بود.
به گزارش «ایبنا»، محمدعلی دهقاندهنوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار چندی پیش اظهار کرد: از بورس کالا میخواهم که علاوه بر توسعه بازار مشتقه و ورود داراییهای جدید، با جدیت راهاندازی مجدد قرارداد آتی سکه را پیگیری کند. مجتبی بهرامی؛ کارشناس بازار سرمایه در اینباره گفت: یکی از اشکالاتی که در سال ۱۳۹۹ با آن برخورد کردیم و باعث رشد بیرویه قیمت سهام در بازار شد، عدم توجه به بازارهای آتی بود. میدانیم که بازار سرمایه به هر حال از ابزارهای بسیار زیادی همچون اوراق تشکیل و تکمیل می شود. در نتیجه این بود که در سال ۹۹ به ابزارهای نوین مالی همچون بازار آتی سهام پرداخته نشد و تبعات منفی برای بازار و اقتصاد داشت. بدونشک در راستای استفاده از ابزارهای نوین مالی، بسیار خوب و شفاف میتوان از بازار آتی طلا و سکه استفاده کرد. اگر راهاندازی مجدد قرارداد آتی سکه را شاهد باشیم، با تحلیلهای بسیار دقیقی که فعالان بازار سرمایه از قیمت طلا و انتظارات تورمی و سایر مسائل دارند، این ابزار نوین آتی میتواند به دولت در تعیین نرخ تعادلی و دقیق سکه در کشور کمک کند و همچنین میتواند از ایجاد حباب و هیجانات کاذب در بازار جلوگیری کند بنابراین این نکته میتواند یکی از کارکردهای بازار آتی باشد. بهرامی همچنین اظهار کرد: یکی از راهکارهای مدیریت ریسک بازارها، استفاده از بازار آتی است. در حقیقت معاملات در سررسیدهای آینده بهصورت شفاف نمایش داده میشود و همانگونه که در حالحاضر در بازار آتی زعفران و آتی زیرهسبز مشاهده میشود، فعالان بازار بهصورت دقیق ریسکهای بازار را رصد و بر اساس آن در زمانهای سررسید شروع به معاملات میکنند. بنابراین فعالان بازار سکه نیز میتوانند با رصد معاملات آتی سکه، ریسک بازار را مدیریت کنند. این سازوکار میتواند برای اهالی بازارهای سنتی همچون طلا و سکه بهعنوان مبنایی مناسب برای تصمیمگیری باشد. در حقیقت میتوانند از روند بازار آتی پیروی کنند و شاهد سروسامان دادن به بازار باشیم. بنابراین نگاه فعالانی که به صورت سنتی در بازار طلا و سکه فعالیت میکنند، بدون شک به بازار آتی نیز خواهد بود. این اتفاق را امروز در بازار آتی زعفران مشاهده میکنیم و شرکتهای تولیدکننده و بستهبندی زعفران نگاهی به تابلوی آتی زعفران دارند. سال گذشته پیشنهاد دادیم که باید در کشورمان حتی بازار آتی ارز هم داشته باشیم؛ یعنی دلار هم در بازار آتی معامله شود تا ریسکها و هیجانات را از این طریق بهصورت شفاف، مدیریت کنیم و پوشش دهیم.
در روز گذشته بر ارزش معاملات گواهی سپرده سکه طلا در بازار مالی بورس کالا افزوده شد، مثبت شدن نوسان نرخ ارز در بازار داخل در ساعات ابتدایی بازگشایی بازارها در عین حال که هر اونس طلا به کانال ۱۸۰۰ دلاری بازگشته بود، مهمترین دلایل افزایش قیمت گواهی سکه طلا بود. البته همچنان معاملهگران این بازار، نرخهای کمتری را برای خرید هر گواهی نسبت به بهای معادل این میزان سکه در بازار آزاد پیشنهاد میدهند که این موضوع میتواند بیانگر تردید این معاملهگران نسبت به حفظ سطوح قیمتی فعلی باشد.
تضعیف گواهی سپرده سکه با اهرم دلار
معاملات گواهی سپرده سکه طلا ظرف چند روز اخیر با موج جدیدی از افت نرخ روبهرو شد، این کاهش نرخ همسو با افت بهای سکه در بازار فیزیکی کشور بود. درحالی از قیمت گواهی سپرده سکه طلا در بازار مالی بورس کالا ظرف روزهای اخیر کاسته شده که طلای جهانی مجدد در مسیر رشد قیمتی قرار گرفته و این فلز گرانبها در هفته جاری از کانال 1800 دلاری به ازای هر اونس عبور کرده است. به این ترتیب سیگنال ارزی مهمترین دلیل افت بهای ارزش گواهی سکه در روزهای گذشته بوده است.
در هفته جاری اسکناس آمریکایی در مسیر کاهش نرخ قدم برداشته است که این موضوع سیگنالی مهم برای بازارهای مالی و کالایی کشور بود. درحالی این کاهش نرخ در بازار ارز به وجود آمده که بینتیجه ماندن مذاکرات احیای برجام، باعث شده بود تا بسیاری بر این باور باشند که افزایش نرخ ارز ادامهدار خواهد شد، اما روند روبه رشد نرخ ارز در روز دوشنبه هفته جاری متوقف شد. در این شرایط فعالان بازار ارز، افزایش عرضه ازسوی بازارساز، قطعی برق و تعطیلات کرونایی را عامل برتری عرضه بر تقاضا در بازار ارز و در نتیجه از دست دادن کانال 25 هزار و 200 تومانی و رسیدن به نرخ 25 هزار و 10 تومان در ساعات پایانی روز دوشنبه چهاردهم تیر ماه عنوان کردهاند. در ساعات ابتدایی بازگشایی بازارها در روز سهشنبه پانزدهم تیر ماه اندکی رونق در بازار ارز آزاد به وجود آمد به گونهای که در زمان تنظیم این گزارش اسکناس آمریکایی در مرز 25 هزار و 100 تومان مورد دادوستد قرار میگرفت. این افزایش سیگنالی مثبت برای گواهی سپرده سکه طلا بود.
در روز گذشته بر قیمت هر گواهی سکه در بازار مالی بورس کالا نسبت به نرخ آن در روز قبل افزوده شد. به عنوان مثال در زمان تنظیم این گزارش هر گواهی سکه رفاه با قیمت 106 هزار و 490 تومان معامله میشد، درحالی که میانگین نرخ معامله هر گواهی سکه رفاه در روز دوشنبه برابر 105 هزار و 390 تومان بوده است. مثبت شدن نوسان نرخ ارز در ساعات ابتدایی روز هر چند اندک در حالی که طلا در بازارهای جهانی نیز رو به جلو حرکت کرده است، دلایل افزایش قیمت گواهی سکه در بازار مالی بورس کالا و بازار فیزیکی در ساعات ابتدایی بازگشایی بازار بود.
احتیاط بر رفتار معاملهگران حکمفرماست
بررسی روند معاملات گواهی سکه و نوسان نرخ سکه طرح جدید در بازار آزاد بیانگر آن است که در اغلب روزهای گذشته قیمت گواهی سکه در بازار مالی بورس کالا کمتر از نرخ آن در بازار فیزیکی بوده است. به شکل بنیادی انتظار میرود ارزش هر واحد گواهی سکه طلا برابر 01/ 0 ارزش نرخ معامله (میانگین قیمت خرید و فروش روز) سکه در بازار فیزیکی باشد؛ اما بازار گواهی سپرده سکه طلا تابعی از عرضه و تقاضا بوده و از همینرو ذهنیت خریداران و فروشندگان میتواند قیمتها را در این بازار، در نرخی بالاتر یا پایینتر از ارزش بنیادی آن قرار دهد. حتی گواهی سکه به دلایل شرایط و قوانین حاکم بر روند معامله ارزندهتر نیز هست، ارزانتر شدن گواهی سکه نسبت به قیمت آن در بازار آزاد از ایجاد ذهنیت کاهشی میان معاملهگران بازار مالی بورسکالا حکایت دارد.
عدم اطمینان نسبت به نوسان نرخ ارز در کشور در عین حال که سکه در بازارهای جهانی نیز در مسیری نامطمئن نوسان میکند باعث شده تا احتیاط در رفتار معاملهگران گواهی سپرده سکه حکمفرما شود. این درحالی است که در مجموع ظرف هفتههای گذشته مجموعا ارز در مسیر صعودی نوسان داشته، با این وجود تردید بر رفتار معاملهگران حاکم است که این موضوع بیانگر آن است که معاملهگران در تثبیت نرخ ارز در این کانال مطمئن نبوده و در خریدهای خود جانب احتیاط را دارند.
دو قدم به عقب، یک قدم به جلو
افت بهای طلا در بازارهای جهانی ظرف یک ماه اخیر موضوع دیگری است که سیگنالی منفی برای بازار سکه داخلی به همراه داشته است. این فلز گرانبها در روز 2 ژوئن (حدود یک ماه پیش) از کانال 1900 دلار به ازای هر اونس که رکورد قیمت 5 ماهه خود بود عبور کرد درحالی که انتظار میرفت اوجگیری طلا در بازار جهانی به کمک بازار سکه داخلی بیاید، این فلز به سرعت جایگاه قیمتی به دست آمده را از دست داد و به کانال 1700 دلاری سقوط کرد.
در مجموع در ماه ژوئن طلا 7 درصد از ارزش خود را از دست داد که این رقم بیشترین میزان سقوط نرخ طلا ظرف یک ماه پس از نوامبر 2016 بود. با این وجود اغلب تحلیلگران بر این باورند که هفته ابتدایی جولای زمان مناسبی برای بازگشت طلا است. این پیشبینی در روزهای ابتدایی هفته جاری نیز محقق شد به گونهای که در زمان تنظیم این گزارش در روز 6 جولای طلا در بازارهای جهانی با نرخ 1802دلار به ازای هر اونس معامله میشود. با این وجود برخی دیگر از تحلیلگران این رشد قیمتی به وجود آمده در بهای طلای زرد را چندان امید بخش نمیدانند و آن را یک گام به جلو پس از دو گام به عقب برداشتن تلقی میکنند.
پیشبرد واکسیناسیون در دنیا و چشم انتظاری دنیا نسبت به بهبود اقتصاد جهانی و نتیجه جلسه فدرال رزرو در نیمه ماه ژوئن مهمترین شاخصهای اثرگذار بر ریزش طلا ظرف هفتههای اخیر بود که البته این شاخصهای منفی همچنان پابرجاست. با این وجود در روزهای اخیر خبرهایی از شیوع موج دلتا کرونا در دنیا منتشر میشود، همچنین برخی کشورهای اروپا، آسیا و اقیانوسیه مجدد محدودیتهایی در سفرهای خود به وجود آوردهاند که این موضوع میتواند سیگنالی مثبت برای بازار جهانی طلا باشد.
در نظرسنجی هفته قبل کیتکونیوز اغلب تحلیلگران والاستریت و سرمایهگذاران خرد به افزایش قیمت طلا در هفته جاری رای مثبت دادند. در ماه ژوئن برابر 850 هزار شغل جدید در ایالات متحده به وجود آمد اما نرخ بیکاری در این کشور تا 9/ 5درصد افزایش یافته است. درحالی که فدرال رزرو در آخرین جلسه خود به تعدیل سیاست انبساط پولی و در نتیجه افزایش نرخ بهره در این کشور رای داد اما اقدامی در این زمینه صورت نگرفت و بعید به نظر میرسد که به زودی اقدامی عملی در این رابطه انجام شود. مجموع این موارد میتواند موقعیت طلا را در بازارهای جهانی تثبیت کند.
کیتکو در گزارش هفتگی خود از بازار طلا بر تاثیر بازار نفت بر نوسان این فلز گرانبها اشاره کرده است. نوسان قیمتی نفت موضوع دیگری است که میتواند بر قیمت طلا اثرگذار شود. نتیجه جلسه اوپک پلاس و تصمیم این گروه بر تداوم کاهش عرضه میتواند بر سایر بازارها اثرگذار شود. درواقع نااطمینانی نسبت به نفت میتواند طلا را نیز افزایشی کند.
روسیه یکی از سران گروه اوپک پلاس است که برای تامین بودجه خود وابسته به درآمد نفتی است. گفته میشود که دولت این کشور اخیرا اقدامی برای خرید طلا نکرده است. اما تداوم روند افزایشی قیمت نفت و افزایش درآمدهای دولت روسیه با رشد بهای جهانی نفت میتواند روسیه را به بازار خرید طلا بازگرداند و به این ترتیب از این منظر نیز شاهد ایجاد سیگنالی مثبت در این بازار باشیم.
لوسک مدیر شرکت بازرگانی والش از دیگر کسانی است که به آینده طلا در هفتههای پیش رو خوشبین است. وی میگوید همواره جولای زمان سنتی خرید طلا در بازارهای جهانی است. به این ترتیب اغلب برآوردها نسبت به آینده طلا خوشبین هستند.
جریان غالب دادوستد ابزارهای مالی طلایی بورسکالا حکایت از ذهنیت کاهش نرخ در بین معاملهگران این بازار دارد. روند نوسان نرخ در دو بازار گواهی سپرده و صندوقهای طلا بهگونهای است که بهرغم حرکت رفت و برگشتی قیمت، هنوز هم جو غالب بازار انتظار افت قیمتها را محتمل ارزیابی میکند. از اینرو مبتنی بر سابقه معاملاتی این ابزارها در روزهای اخیر بهوضوح استراتژی معاملاتی محافظهگرانه افراد خودنمایی میکند چراکه در عموم روزهای معاملاتی بازیگران بازار، دادوستدهای خود را اندکی پایینتر از نرخهای واقعی به ثبت رساندند تا در صورت افت قیمتها زیان کمتری را متحمل شوند. اما معاملات تنها نماد طلایی بازار آتی سیگنال متفاوتی را مخابره میکند و با آن که نرخ تسویه پایانی آن بالاتر از قیمت دارایی پایه است، هنوز نمیتوان با قطعیت از انتظارات مثبت این بازار سخن گفت چراکه سابقه معاملاتی این نماد کمتر از یک هفته بوده و نیازمند تجمیع سایر دادههای معاملاتی برای پیشبینی دقیق است.
چشم امید اهالی بازار به کاهش قیمتها
اکنون که 15 روز از تیرماه سالجاری را پشتسر گذاشتهایم، متوسط انتظارات معاملهگران واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری طلا در محدوده منفی قرار گرفت. باوجود هنوز سیگنالهای رسمی دقیقی به این بازار مخابره نمیشود و دورنمای قیمتی در بازار ارز و طلای جهانی بهعنوان دو متغیر اصلی ابزارهای طلایی بورس کالا در هالهای ابهام است اما از سوی بسیاری از بازیگران بازار افت نرخ محتمل خواهد بود. از اینرو در عموم روزهای معاملاتی تیرماه، همچون ماههای گذشته سالجاری، اختلاف دو داده حیاتی صندوقهای طلایی بورسکالا یعنی نرخ پایانی و قیمت ابطال هر واحد صندوق در بازه منفی نوسان قرار داشت. اگرچه در برخی از روزها که بهای ارز در بازار آزاد وارد مسیر افزایشی شد، تا حدی انتظار افت نرخ تعدیل شد و علاوه بر رشد قیمت واحدهای هر 4 صندوق طلای قابل معامله در بورس کالا، فاصله قیمت پایانی و NAV ابطال این صندوقها، مثبت شد. اگرچه این میزان مثبت محدود بود اما در جریان معاملات سالجاری کمسابقه بهشمار میرود.
نوسان متغیرهای اثرگذار در محدوده خنثی
اینکه بهای دلار در بازار آزاد در محدوده مقاومتی 25 هزار تومانی نوسان میکند و تمایلی به عبور از این نرخ در آن دیده نمیشود، بر تردیدهای اهالی بازار ابزارهای طلایی افزوده است چراکه دیگر متغیر اصلی این بازار یعنی اونس جهانی طلا نیز در ماه ژوئن بدترین عملکرد ماهانه خود را به ثبت رساند و پس از سقوط بیش از 100 دلاری و ازدستدادن کانال 1800 دلاری بیاعتمادی نسبت به نوسانهای افزایشی محدود آن را ایجاد کرده و بازیگران بازار تا مخابره خبرهای متقن و مشخصشدن برنامه سیاستگذاران پولی-مالی آمریکا برای مقابله با تورم اخیر، به روند آرام معاملات خود ادامه میدهند. در معاملات روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش، بهای هر اونس طلا در بازارهای جهانی با صعود 77/ 0درصدی، به 1805 دلار رسید که رشد هفتگی 54/ 2درصدی را به همراه داشت. طبق پیشبینی برخی از کارشناسان بازار طلا انتظار بر دستیابی قیمت هر اونس طلا به سطوح بالاتر محتمل است، زیرا در تازهترین خبرهای منتشره، به دلیل تضعیف شاخص دلار، تقاضا برای داراییهای امن تا حدی تقویت شد اما همهچیز مبتنی بر تصمیم نهایی در آخرین نشست فدرالرزرو بوده که قرار است در هفتهجاری آخرین گزارش آن و دیدگاه مقامات آن نسبت به سیاستهای اقتصادی پیشرو منتشر شود.
قیمت گواهی سپرده سکه از بازار عقب ماند
نوسان نرخ اوراق سپرده سکه طلا از آن جهت دارای اهمیت است که بخش عمده دارایی پایه صندوقهای سرمایهگذاری طلا را تشکیل میدهد. اگرچه حرکت رفت و برگشتی نرخ گواهی سکه طلا در کانال 10میلیون تومانی قرار دارد اما در عموم روزهای معاملاتی هفته جاری، به میزان محدودی کمتر از قیمت سکه فیزیکی در بازار آزاد ارزیابی میشود. بررسی معاملات اخیر این بازار نشان میدهد که از 9تیر سالجاری تاکنون فاصله قیمت میان گواهی و سکه فیزیکی روند افزایشی به خود گرفته است بهطوریکه در روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش به محدوده منفی 9/ 0درصدی رسید. از اینرو بازار گواهی سپرده نیز در حالی به معاملات خود ادامه میدهد که عموم معاملهگران آن با حفظ استراتژی محافظهکارانه خود، سعی دارند در سطوح پایین و با حداقل نوسان به دادوستد بپردازند تا سیگنالهای قطعیتری به بازار مخابره شود. اینکه هنوز هم از روند مذاکرات برجام خبرهای امیدوارکنندهای مخابره نمیشود، در عینحالی که محرک قدرتمندی برای صعود بهای آزاد دلار از مرز 25 هزار تومانی دیده نمیشود، دادههای متناقضی هستند که دورنمای نوسان نرخ در بازار ابزارهای طلایی بورسکالا را پیچیده ترسیم میکند.
انتظار عقبگرد نرخ دلار به کانال 24تومانی در کوتاهمدت
برآیند قیمت ابزارهای طلایی بورسکالا نسبت به قیمتهای واقعی بازار حکایت از انتظار تورمی منفی دارد که در معاملات روز گذشته به میزان منفی 61/ 0درصد ارزیابی شده است. انتظاراتی که از دادههای این بازارها به دست میآید اگرچه در محدودهای نزدیک به قیمتهای واقعی نوسان میکند، اما اشارهای به افت محدود نرخ دارد که گویی ترس از کاهش جدی قیمتها را در بین معاملهگران نشان میدهد. پس از افت و خیزهای محدود بهای آزاد دلار در روز گذشته باز هم تحرک جدی قیمتی در بازار ارز دیده نشد و محدوده قیمتی 25 هزار تومانی برای آن حفظ شد. این درحالی بود که مبتنی بر انتظارات تورمی بهدست آمده از دادههای حیاتی ابزارهای طلایی بورسکالا، عقبنشینی بهای انتظاری دلار تا محدوده 24 هزار و 968 تومانی منطقی ارزیابی میشود.
هیجان بازار آتی با معاملات صندوق طلا
تکمیل زنجیره ابزارهای طلایی بورسکالا، گامی مثبت برای پیشبینی قیمت در بازار ارز و سکه بهشمار میرود. برخلاف دو بازار گواهی سپرده سکه و صندوقهای سرمایهگذاری طلا، تنها قرارداد آتی فعال صندوق طلا، دورنمای رشد نرخ را برای این دارایی سرمایهگذاری نشان داد. اگرچه هنوز با صراحت نمیتوان از این انتظارات مثبت صحبت کرد چراکه کمتر از یک هفته معاملاتی این قرارداد معاملات خود را آغاز کرده است، از اینرو در روزهای ابتدایی بازگشایی نماد هستیم و هنوز زود است که با تکیه بر سایر متغیرهای اصلی بازار آتی به دورنمای نرخ بپردازیم. اما آنچه که ظرف چند روز معامله این نماد به چشم میخورد، روند صعودی موقعیتهای باز در این نماد است که سبب ورود نقدینگی به بازار آتی میشود. از اینرو میتوان در صورت تداوم معاملات آتی صندوق طلا در کنار ورود سایر صندوقهای طلای فعال بورسکالا و راهاندازی نمادهای بیشتر شاهد افزایش عمق بازار آتی باشیم.
نماد ETCMO00 (آتی صندوق طلا) که در روز گذشته تا لحظه تنظیم این گزارش به ازای هر واحد با نرخ 8 هزار تومانی مورد معامله قرار گرفت، از قیمت دارایی پایه خود پیشی گرفت که در صورت تداوم این روند افزایشی و حتی حفظ فاصله مثبت قیمتی، تداعیکننده انتظار رشد قیمتها تا سررسید این قرارداد یعنی 20 مرداد است. گفتنی است که وضعیت معاملات این نماد در حالحاضر فورواردیشن (قیمت معامله بالاتر از نرخ دارایی پایه) است که در روزهای نزدیک شدن به تاریخ تحویل، نرخ تسویه قرارداد آتی صندوق طلا به سمت قیمت دارایی پایه خود همگرا خواهد شد.
در چهارمین روز هفته، سکه امامی با مرزشکنی طلا توانست در مسیر صعودی قرار بگیرد. روز سهشنبه، فلز گرانبهای داخلی ساعت ۳بعدازظهر در محدوده ۱۰میلیون و ۷۱۰هزار تومان قرار گرفت که افزایشی ۱۱۵هزار تومانی نسبت به روز دوشنبه را نشان میداد.
به گفته فعالان، عبور اونس طلا از مرز هزار و ۸۰۰دلاری یکی از مهمترین عواملی بود که میزان خریدها در بازار سکه را افزایش داد.
طلای جهانی حداقل تا ساعت ۳بعدازظهر روز سهشنبه بیشتر تمایلات صعودی داشت و پس از چند هفته نزول، بازیگران را به آینده خود امیدوار کرد. افزایش قیمت سکه در شرایطی رخ داد که برخی از معاملهگران نسبت به از دسترفتن حمایت ۱۰میلیون و ۵۰۰هزار تومانی امیدوار شده بودند. روز دوشنبه فلز گرانبهای داخلی با بیش از ۱۵۰هزار تومان افت تا نقطه ۱۰میلیون و ۵۹۵هزار تومان افت کرده بود. با توجه به تعطیلات کرونایی، برخی از سکهبازان انتظار ادامه روند کاهشی را در روز سهشنبه داشتند، ولی ورود اونس طلا به کانال هزار و ۸۰۰دلار و رشد دلار، مانع از وقوع این اتفاق شد.
کمک دلاریها به سکهبازان
روز سهشنبه در بازار ارز، خریداران دست بالا را داشتند. ساعت ۳بعدازظهر دیروز اسکناس آمریکایی با قیمت ۲۵هزار و ۱۴۰تومان معامله شد که افزایشی ۱۳۰تومان نسبت به روز سوم هفته داشت. افزایش قیمت دلار موجب شد که احتیاط در بازار سکه کمرنگتر شود و معاملهگران با جسارت بیشتری اقدام به خرید کنند. به گفته فعالان، عامل اصلی رشد قیمت دلار، جوسازی نوسانگیران پیرامون حمله به یک پایگاه آمریکایی در عراق بود. به گزارش «ایرنا»، عصر دوشنبه یک حمله موشکی (با چند موشک) به پایگاه عینالاسد، محل استقرار نیروهای آمریکایی در غرب عراق، رخ داد.
معاملهگران از دوشنبهشب در معاملات پشت خطی به این خبر واکنش نشان دادند، ولی در نهایت، اسکناس آمریکایی نتوانست خود را بالای محدوده ۲۵هزار و ۲۰۰تومان تثبیت کند. به گفته فعالان، تا زمانی که قیمت اسکناس آمریکایی زیر محدوده ۲۵هزار و ۲۰۰تومان قرار دارد، نباید بهدنبال انجام خریدهای بلندمدت بود.
با وجود اینکه معاملهگران افزایشی در روزهای اخیر در بازار چندان فعال نبودهاند، گرایش زیادی برای فروشهای سنگین نیز در بازار وجود نداشته است. همین عامل موجب شد که در روز دوشنبه بهرغم افت قیمت، نرخ فروش دلار به زیر محدوده ۲۴هزار و ۸۰۰تومانی نرود.
به اعتقاد بازیگران باتجربه ارزی، بازار در وضعیت گذار قرار گرفته است و تا زمانی که اسکناس آمریکایی از دامنه ۲۴هزار و ۸۰۰ تا ۲۵هزار و ۲۰۰تومان خارج نشود، خریداران و فروشندگان جدیدی به بازار وارد نخواهد شد.
گفته میشود در سمت معاملات حوالهای نیز حجم خرید و فروشها کاهش پیدا کرده است و قیمت درهم عموما بین دامنه ۶هزار و ۸۰۰ تا ۶هزار و ۹۰۰تومان جابهجا میشود.
گفته میشود قطعیهای برق موجب شده برخی از جابهجاییهای حوالهای با تاخیر و سختی بیشتری صورت بگیرد و همین مساله انگیزه ورود این بخش از تقاضا برای ورود به بازار را تعدیل کرده است.
به گفته تحلیلگران فنی تا زمانی که قیمت حواله درهم زیر مرز ۷هزار تومانی قرار دارد، خریداران در بازار ارز داخلی احتیاط را کنار نخواهند گذاشت. با این حال، در صورتی که از مذاکرات هستهای اخبار مثبتی منتشر شود، احتمال برگشت درهم به بالای مرز حساس یادشده وجود دارد.
نرخ حواله درهم یکی از مهمترین متغیرهایی است که توسط معاملهگران بازار ارز داخلی رصد میشود، به همین دلیل مدیریت آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
بورس روز سهشنبه ۱۲/ ۲ درصد رشد کرد و به بیشترین مقدار از ۱۴ فروردین سال جاری رسید تا تنها ۲ درصد کاهش در کارنامه ۱۴۰۰ بازار سهام باقی مانده باشد. در این روز رکوردهای مثبت چندگانهای جابهجا شد تا همزمان با برخی تردیدها درخصوص پایداری این موج صعودی اما خوشبینی به روند شکل گرفته نیز میان فعالان بورسی توییتر مشاهده شود. در این میان توجهها به توییت یکی از اعضای شورای عالی بود جلب شد که خبر از استعفا و جایگزین بعدی خود داد.
سعید اسلامی بیدگلی با اعلام اینکه اواسط خرداد از سمتش استعفا داده است، در توییتی نوشت از سهشنبه حمید دانش کاظمی بهعنوان نماینده کانونها در شورایعالی بورس حضور خواهد یافت. اسلامی ضمن اینکه گفت تلاش کرده در جهت اعتلای بازار سرمایه گام بردارد، اما بابت کاستیها عذرخواهی کرد. واکنشها به استعفای این عضو شورای عالی بورس هم مثل همه واکنشها در فضای پرتنش توییتر از جنسهای مختلف بود اما در میان این کامنتها، کامنت پیمان مولوی قابلتوجه بود. او برای این عضو مستعفی شورایعالی بورس نوشت: «جناب دکتر این شوراها همه انسانها را استحاله میکنند حتی انسانهای خوشفکر را و ذات اقتصاد دولتی و دستوری همین است.»
با وجود اینکه چند روز از انتشار گزارش مجله فوربس از وضعیت «پولدارهای ایرانی» گذشته است اما بحث درباره علل و عوامل آن در توییتر بورسیها کم و بیش دیده میشود. در گزارش فوربس بیان شده بود که ایران از لحاظ شمار میلیونرها (بر اساس دلار آمریکا) چهاردهمین کشور جهان و اولین کشور در خاورمیانه است. بر اساس این گزارش، سرمایهگذاری در بازار سهام داخلی و استخراج گسترده رمز ارز در این امر موثر بودهاند. کاربران بورسی در توییتر در نوشتههایشان به این مساله میپرداختند که مردم عادی که به دعوت مسوولان وارد سرمایهگذاری در این حوزه شدند، علاوه بر اینکه اطلاعات و دانش لازم را برای سرمایهگذاری و معامله در بورس نداشتند، لینک و رابطهای که به آنها اطلاعاتی درباره خرید و فروش سهمها را هم بدهد نداشتند. منظور آنها از این نوشتههایی که بعضا انتقادی بود درباره افرادی در فضای اقتصادی کشور بود که با رانت اطلاعاتی، سهمهای خاصی را با مبالغ بالا خرید و فروش میکردند. نکته دیگری که این افراد در نوشتههایشان به آن میپرداختند، عدم انتشار و پیگیری لیست متخلفان بورسی بود. لیستی که امیرحسین قاضیزادههاشمی، نماینده مجلس شورای اسلامی با انتشار آن در صفحه شخصی خود در توییتر اعلام کرده بود لیست متخلفان بازار سرمایه را برای رئیس قوه قضائیه فرستاده است. آنها یا با بازنشر توییت ماهها قبل این نماینده مجلس که در آن مدعی شده بود «رانتخواران و وابستگان اقتصادی دولتی با چنبره خود به اقتصاد کشور و برخی شرکتهای خصولتی با دعوت مردم توسط رئیسجمهور موجب رشد حبابی سهام مرتبط این شرکتها شدند و نهایتا بازار سرمایه را به محل هدر رفت سرمایههای مردم تبدیل کردهاند.» به این مساله میپرداختند که اولا چرا این لیست آنطور که باید و شاید پیگیری نشد و به دست فراموشی سپرده شد و دوما با وجود درخواستهای مکرر فعالان حوزه بورس و کاربران توییتر، اسامی این لیست انتشار داده نشد. در نهایت این دسته از کاربران با اشاره به گزارش فوربس در رابطه با پولدار شدن برخی از افراد به واسطه سرمایهگذاری در بورس، انتشار این لیست را عاملی برای شناسایی افرادی میدانستند که یک شبه و به واسطه روابط خود و رانتهای اطلاعاتی سرمایههای کلانی به دست آوردهاند.
شاهین چراغی
عضو شورایعالی بورس
از یکی ازبزرگترین گروه پتروشیمی کشورکه رانتی به بخش خصوصی واگذار شده حتی یک صورت مالی دردسترس نیست، وبسایت درست حسابی هم که ندارند!! در تمام دنیا صورتهای مالی بخش خصوصی از سطحی خاص، برای سلامت و شفافیت اقتصاد افشای عمومی میشود، فعالیت در استخر تاریک برای هیچ بخشی امکانپذیر نیست.
شروین شهریاری، تحلیلگر بازارهای مالی در یادداشتی برای هفتهنامه «تجارت فردا» نوشت: یک مدیر صندوق مشهور آمریکایی میگوید در اکثر اوقات، بازارها در وضعیت «حداکثر ابهام» قرار دارند. وی توضیح میدهد که در بیشتر مقاطع زمانی، اگر شما به نرخها در بازارهای مالی نگاه کنید، یک یا چند عامل نااطمینانی هستند که تکلیف آنها مشخص نیست و متناسب با آنها، شرایط بازارها هم در حالتی از خوف و رجاست.
در چنین فضایی قیمتها در جایی قرار میگیرند که هر دو طیف سناریوهای ابهام را در خود منعکس میکنند و فعالان بازارها را در یک حالت بیتصمیمی باقی میگذارند. این توصیف در شرایط کنونی هم درخصوص بورس تهران و هم وضعیت بازار ارز و سایر متغیرهای اقتصادی صدق میکند. واقعیت این است که بهزعم خواست اکثر سیاستگذاران در ایران مبنی بر کاهش اثرپذیری اقتصاد از تحولات سیاست خارجی، کماکان این حوزه نقش پررنگی را در تعیین سمتوسوی اقتصاد ایران و بهتبع آن بازارها در کوتاهمدت ایفا میکند. اما اهمیت این موضوع در مقطع فعلی از کجا ناشی میشود؟
اقتصاد ایران در سه سال گذشته، در رویدادی نادر، دو موج بزرگ تورمی و کاهش ارزش پول ملی یکی در سال ۹۷ و دیگری در سال ۹۹ را پشت سر گذاشته و هنوز در سال ۱۴۰۰ نیز از سایه تورم و رشد نقدینگی بالا در امان نیست. نرخ تورم نقطه به نقطه با ثبت رقم ۴۹درصدی در آمار نقطهبهنقطه در اسفند ماه گذشته، یکی از بالاترین رکوردهای این متغیر در تاریخ بعد از انقلاب را ثبت کرد و رشد نقدینگی هم با جهش ۴۰درصدی، رکورددار شد. در بهار امسال هم بهرغم افت نسبی تبوتاب بازارها، تورم فصلی در محدوده بیش از ۶ درصد ثبت شده که با تبدیل آن به نرخ سالانه باز هم بالاتر از رقم ۲۵ درصد قرار میگیرد که از میانگینهای تاریخی بیشتر است. درخصوص آمار رشد نقدینگی هنوز اطلاعات خردادماه منتشر نشده اما برپایه گزارش بانک مرکزی، حجم پایه پولی و نقدینگی کشور در دو ماه اول سال به ترتیب ۲/ ۷ درصد و ۶/ ۳ درصد نسبت به پایان اسفند رشد کرده است. برای درک هشداردهنده بودن این ارقام کافی است به رشد پایه پولی در دو ماه نخست سال ۹۹ (۲/ ۶ درصد) اشاره شود که در آن زمان یک رکورد به شمار میرفت و موجب تشدید رشد نقدینگی و مشکلات تورمی و التهاب ارزی سال ۹۹ شد. بانک مرکزی در توضیح دلایل رشد پایه پولی در اردیبهشتماه امسال به استفاده از ظرفیت تنخواه بودجه از سوی دولت اشاره کرده است که به معنای استقراض ولو موقت از بانک مرکزی برای پوشش کسری بودجه است؛ مسیری که در صورت تداوم در ماههای آینده و عدمتعریف منابع جدید درآمد برای دولت، پیامدهای جدی از منظر رشد تورم و ایجاد تلاطم ارزی را به دنبال دارد. در همین راستا، معاون امور اقتصادی سازمان برنامه و بودجه اخیرا از برداشت ۴۰ هزار میلیاردتومانی از محل تنخواه بانک مرکزی در اردیبهشتماه خبر داده است؛ خبری که پیشتر، رئیس سابق بانک مرکزی در جریان رقابتهای انتخاباتی آن را به پرداخت حقوق کارکنان دولت نسبت داده بود. ارتباط موارد فوق با مذاکرات وین در آنجاست که تصور میشود خروجی مذاکرات به رفع تحریمهای بانکی و نفتی کشور منجر شود تا دولت بتواند از محل گشایش مزبور، کسری بودجه خود را با فروش ارز بدون نیاز به استقراض بیشتر ریال پوشش دهد. باید دقت داشت که سایر راهحلهای پیشنهادی برای پوشش کسری بودجه دشوارتر به نظر میرسند. در همین راستا با توجه به سقوط بورس و حساسیت سهامداران، فروش خرد سهام در امسال اگر نگوییم ناممکن بسیار دشوار خواهد بود. در بازار بدهی نیز با توجه به بیمشتری ماندن اوراق دولتی در حراجهای اخیر با نرخ سود بالای ۲۰درصدی، موفقیت در تامین مالی منوط به پیشنهاد سود بالاتر خواهد بود که دولت به دلیل تبعات رکودی و طرح مواردی نظیر ضربه خوردن بورس از آن فعلا احتراز داشته است. افزایش مالیاتها و اصلاح نرخ حاملهای انرژی هم در فضای اجتماعی موجود از جمله مواردی است که سخن گفتن راجع به آن راحتتر از عمل به آنهاست. همه اینها در حالی است که مصارف دولت در سالجاری بر اساس بودجه مصوب مجلس بیش از ۵۰ درصد اضافه شده که بخش اصلی آن به هزینههای جاری یعنی با ماهیت پرداخت حقوق و مزایای کارکنان مربوط میشود که کاهش یا عدمتحقق آن با عنایت به پیامدهای اجتماعی، قابل تصور نیست. اخیرا رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز کسری بودجه سالجاری را ۳۵۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده که تامین آن از محل برداشت از منابع بانک مرکزی با توجه به ضریب فزاینده هفتبرابری به معنی امکان رشد نقدینگی تا بیش از ۷۰ درصد در سالجاری است. با جمعبندی موارد فوق میتوان گفت با توجه به چسبندگی بالای مصارف بودجه از یکسو و دشواری تعریف منابع جدید (فروش سهام، فروش حجیم اوراق بدهی و افزایش مالیات یا حاملهای انرژی) کمابیش دو سناریوی عملیاتی پیشروی تامین کسری دولت در سالجاری است. نخست برقراری مجدد درآمدهای نفتی در سطح بیش از ۵/ ۱ میلیون بشکه صادرات نفت در روز و دوم استقراض از بانک مرکزی و رشد فزاینده پایه پولی و نقدینگی. فرجام انتخاب یکی از این دو سناریو نیز به مذاکرات وین وابسته است چراکه یکی از اصلیترین خروجیهای احتمالی به ثمر رسیدن این مذاکرات، رفع تحریمهای ثانویه ایالات متحده بر فروش نفت ایران خواهد بود. با فرض صحت این دیدگاه، واکنش بورس به هر یک از دو سناریوی فوق چه خواهد بود؟
واقعیت این است که بهترین دوران تاریخ بورس تهران به لحاظ کسب بازدهی در دوسال گذشته مقارن با زمانی رخ داده که تحریمهای خارجی تشدید شده و در پاسخ به آن، دولت بخشی از کسری بودجه را از محل پولی کردن تامین کرده است. این تجربه باعث شده تا این تصور در ذهن گروه مهمی از فعالان بازار سهام بهویژه تازهواردان ایجاد شود که هرگونه تاخیر در احیای برجام و تداوم تحریمها به معنی سوخت مثبت برای بازار و هرگونه خبر گشایش در این زمینه، با سرکوب دلار و نیز جذاب شدن سود سپرده بانکی در شرایط کاهش تورم، به ضرر سهامداران خواهد بود.
مطالعه تجربه مشابه در زمینه کشورهای دارای تورمهای بزرگ نشان میدهد این تصور صحیح نیست و معمولا در فاز پرشتاب سقوط ارزش پول ملی و رشد فزاینده تورم، بازار سهام نهتنها قادر به کسب بازدهی مثبت واقعی (تورمزداییشده) نیست بلکه به سختی قادر است خود را به قطار رشد قیمت کالا و خدمات و ارزهای خارجی برساند. با این حال، تجربه نزدیک اخیر در بورس تهران موجب میشود اکثر سرمایهگذاران از منظر متفاوتی به شرایط بنگرند. بر این اساس، میتوان گفت در کوتاهمدت به سبک ضربالمثل مشهور در بازارهای مالی، اخبار خوب پیرامونی برای بازار خبر بد است و اخبار بد، اخبار خوب محسوب میشوند! به عبارت دیگر، در صورتی که مذاکرات وین در هفتههای آتی به نتیجه برسد میتوان اصلاح انتظارات تورمی و کاهش موقت ارزش داراییها در بازارهای ریسکپذیر از جمله سهام و ارز را توقع داشت. در نقطه مقابل، در شرایطی که مذاکرات به درازا کشیده شود یا به مانع مهمی برخورد کند میتوان انتظار داشت که با تشدید فشارها بر دولت جهت پولیسازی کسری بودجه، انتظارات تورمی مجددا بالا بگیرند و بازار سهام نیز از این رهگذر در کوتاهمدت به شرایط رونق بازگردد.
اردیبهشت سال ۱۳۹۹ بود که فرآیند آزادسازی سهام عدالت شروع شد و پس از دو مرحله ۳۰ درصد اما فضای ریزشی بازار سبب شد تا سیاستگذار در ۲۵ آبان ماه دستور به ممنوعیت فروش سهام عدالت دهد. جدیدا نیز بیان شد جو و فضای بازار عاملی بود که باعث شد جلوی فروش سهام عدالت گرفته شود. فروش کنترل شده و آزادسازی تدریجی آن در فضای متعادل بازار نکتهای بوده است که محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس به تازگی به آن اشاره کرده است.
این صحبتها باعث شده است که در بین سهامداران خرد این سوال مطرح شود که آیا در صورت آزادسازی مجدد، سهام عدالت خود را بفروشیم یا نگه داریم؟ در حال حاضر از طرفی ترس و مبهم بودن فضای پیش رو برای سهامدارانی که تجربه و دانش آنچنانی از فضای بازار سرمایه ندارند، باعث شده است که از ریزشهای پی در پی بورس در ماههای گذشته دلهره داشته باشند و بخواهند هرچه زودتر از این بازار خارج شوند. در طرف دیگر اما فضای بازار چند وقتی است که رو به بهبود است، دولت جدید قرار است روی کار بیاید و چشمانداز برای برخیها مثبت و رو به رشد است. سوال خیلی از سهامداران را که در شبکههای اجتماعی و در تماس با روزنامه درباره فروش یا نگهداری سهام عدالت بیان کرده بودند را با کارشناسان حوزه بورس مطرح کردیم. آنها متفقالقول هستند که بهتر است سهام عدالت را حداقل تا پایان سال نگهداری کنند. اما خب، برای خودشان دلایلی دارند که در ادامه میتوانید آنها را بخوانید.
سودهای خوبی پیش روی سهام عدالت است
یکی از عواملی که اکثر کارشناسان در رابطه با سهام عدالت به آن اشاره میکنند، این است که این سهمها ارزندگی بالایی دارند. الناز جمالی، در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» به این موضوع اشاره میکند و میگوید: «سهام عدالت مجموعهای متشکل از سهمهای دولت است» و در ادامه توضیح میدهد: « این سهمها اصلاحها و ریزشهای خوبی را تجربه کردهاند. قیمتهای ارزندهای دارند و با توجه به فضای بازار و اینکه دولت روی شاخصسازی برنامه دارد و از طرفی کسری بودجه هم وجود دارد و میخواهند شاخص را بالا بیاورند، این سهمها سودهای خوبی پیش رو دارند.» او در نهایت به سهامداران توصیه میکند که «نگهداری سهام عدالت بهتر است.» و البته در ادامه آوردن دلایل متعدد و این توصیه اضافه میکند: « در حال حاضر، شرایط بازار طوری شده که روزهای اول هفته متعادل و منفی است و روزهای آخر رنج مثبت است.» جمالی همچنین این توضیح را میدهد که «حجم معاملات خیلی خوب بالا رفته است و روند جدیدی در بازار شکل گرفته است و اعتماد به بازار برگشته است.» به گفته او «پولهای پارک شده در کنار بازار، در حال بازگشت به بازار است و البته بازارهای موازی هم شرایط خوبی ندارند. پس بهترین بازار، بورس است.»
سهامعدالت را تا پایان سال نگهداری کنید
«در حال حاضر وقت فروش نیست.» این توصیه شایان کرمی از دیگر کارشناسان حوزه بورس است. او در گفتوگو با روزنامه «دنیایاقتصاد» و در پاسخ به اینکه وقت فروش نیست، اینطور توضیح میدهد که «در حال حاضر قیمتها ارزنده است. روند نرخ ارز با شیب ملایم رو به بالااست، و شرایط سیاسی مبهم است.» و در نهایت به این شکل نتیجهگیری میکند که بهترین اقدام نگهداری سهام است. یکی از نقاط اشتراک کارشناسان در رابطه با سهام عدالت، این است که این سبد از سهمهای بزرگ و شاخصساز تشکیل شده است. این نکتهای است که پیمان حدادی در صحبتهایش با «دنیایاقتصاد» به آن اشاره میکند. او توضیح میدهد که «این سهمها جزو سهمهای ارزنده بازار از نظر بنیادی هستند.» حدادی هم روی این مساله با دیگر کارشناسان هم نظر است که باید سهام عدالت را نگهداری کرد. او روی این توصیهاش اینطور تاکید میکند که « وقتی در روزهایی که سهام عدالت در ضرر بوده است و آن را نگهداری کردهاید، بهتر است کمی صبر کنید که از رشد آن منتفع شوید بعد آن را بفروشید.» حدادی در ادامه توضیح میدهد: «سهام عدالت در یک ماه گذشته رشد ۱۵ تا بیست درصدی داشته است، پس در این شرایط بازار وقتی پرتفوی آن رشد میکند سهمهای خوبی است و باید آنها را نگه داشت.» در نهایت این کارشناس حوزه بورس اینطور توصیه میکند که بهتر است تا پایان امسال سهام عدالت نگهداری شود. چون با پول فروش آن در شرایط فعلی در هیچ بازار دیگری نمیتوان سرمایهگذاری کرد و اگر هم بحث احتیاج است، «بهتر است پایان سال آن را بفروشند که پول بیشتری دستشان را بگیرد.»
چشمانداز سهام عدالت مثبت است
مثبت بودن چشم انداز بازار، روند افزایشی قیمت دلار، پیش رو بودن یک ابر تورم و… از جمله دلایلی است که الناز افشار، کارشناس بورس در رابطه با اینکه سهمهای سهام عدالت در بازار سرمایه در حال حاضر ارزنده و سودده هستند، به آنها اشاره میکند. او در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» به سهامدارانی که سهام عدالت دارند اینطور توصیه میکند که اگر به پول سهام عدالت احتیاج دارند، «قانونگذار برایشان تمهیداتی در نظر گرفته که به موجب آنها، به سهامداران عدالت تسهیلات بانکی تعلق میگیرد و میتوانند از آن امتیازها هم استفاده کنند.» او همچنین به برگزاری مجامع سهامعدالت استانها و تعیین اعضای هیات مدیره اشاره میکند و این موضوع را عاملی برای «مدیریت بهینه پرتفوی سهام عدالت» معرفی میکند و میگوید که «چشمانداز مثبتی برای سهام عدالت متصور هستم و توصیهام به مردم نگهداری سهمهایشان است.»
اگر احتیاج ندارید، سهام عدالت را نفروشید
«سهام عدالت یک دارایی مولد است و میتوان گفت که هر سال و هر زمانی که از آن بگذرد به ارزش آن اضافه میشود.» این صحبتهای حسن رضاییپور در رابطه با سهام عدالت است. او در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» در توضیح صحبتهایش میگوید: «در سهام عدالت کارخانههای تولیدی، بانکها و شرکتهای دولتی که هنوز سودده هستند و از محل سودشان سالانه سود نقدی توزیع میکنند وجود دارد، بنابراین با توجه به همه فاکتورهایی که روی ارزش یک دارایی متصور هستیم، فروش آن در این مقطع توصیه نمیشود.» رضاییپور همچنین به تغییر و تحولات در شرکتهای تعاونی سهام عدالت در صحبتهایش اشاره میکند و این موضوع را عاملی میداند که میتواند «با آمدن مدیران جدید و صاحب صلاحیت در ترکیب هیات مدیره این شرکتها، ارزش این دارایی سهامعدالت با توجه به تخصص و تجربه این مدیران جدید بیشتر شود.» در نهایت او روی این موضوع تاکید میکند که مردم اگر «در این مقطع زمانی احتیاجی ندارند، اقدام به فروش آن نکنند.»
سهامعدالتیها صبر کنند
از دیگر مواردی که کارشناسان حوزه بورس در رابطه با فضای این روزهای این بازار به آن اشاره میکنند این است که سایر بازارهای موازی بازار سهام آنطور که باید و شاید پتانسیل جذب نقدینگی را ندارند و در نتیجه اوضاع بورس در ماههای آینده بهتر میشود. این مسالهای است که الهه ظفری از کارشناسان حوزه بورس در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» به آن اشاره میکند. او توضیح میدهد: «بر اساس برآورد کارشناسیکه شاخصها را بررسی میکنند، وضعیت بهتری را برای بورس نسبت به سایر بازارهای دیگر میبینیم.» ظفری در ادامه میگوید: «سهام عدالت معمولا سهام بنیادی برای شرکتهای قوی است و برآورد این است که تا پایان سال و با دید بلندمدت وضعیت خوبی داشته باشد.» او همچنین در صحبتهایش اینطور توضیح میدهد که در صورتی که بین بازارهای موازی بازار سرمایه مقایسهای بخواهیم در نظر بگیریم احتمال بازدهی در این بازار درصدش نسبت به سایر بازارها بیشتر است. او البته به ریسکهای این بازار هم اشاره میکند اما در نهایت خطاب به سهامداران میگوید: «با روند نزولی که داشتیم و ریزش هایی که تجربه کردیم، اگر تا الان در بازار مانده اند صبر کنند و با وضعیت بهتری خارج شوند.»
چشمانتظار آزادسازی
با تمام این صحبتها و توصیههایی که کارشناسان حوزه بورس در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» مطرح کردند، از نوشتههای خیلی از سهامداران خرد در شبکههای اجتماعی اینطور بر میآید که منتظر فرصتی برای فروش سهام عدالتشان هستند. اینطور که از شرایط بازار و صحبتهای رئیس سازمان بورس بر میآید ممکن است که به زودی اتفاقهایی در این حوزه بیفتد و باید دید با توجه به صحبتهای کارشناسان حوزه بورس مبنی بر صبر و نگهداری سهامعدالت تا پایان سال، سهامداران چه تصمیمی میگیرند.
بورس تهران یک روز صعودی دیگر را پشتسر گذاشت و این بار شاخص کل با رشد بیش از ۲درصدی به بالاترین سطح از ۱۴ فروردینماه رسید. همزمان با این روند افزایشی، چهار رکورد جدید نیز برای بورس ۱۴۰۰ به ثبت رسید. دومین ورود سنگین حقیقیها در سالجاری ثبت شد و ارزش دادوستد سهام، قلهای جدید را در کارنامه این بازار رقم زد. ضمن اینکه اختلاف ارزش صفوف خرید و فروش به حداقل رسید و سهم سبزپوشان تالار شیشهای به بیش از ۷۰ درصد رسید.
محمدامین خدابخش: توجه به متغیرهای بنیادی در بازار سرمایه نسبت به ماههای گذشته بیشتر شده است. در حالی که تا همین چندی قبل امید چندانی به خروج از روند نزولی غالب بر بازار سهام نبود، حالا رکوردشکنی افزایش ارزش معاملات خرد سهام، ورود پرقدرت حقیقیها، نزدیکشدن ارزش صفوف خرید و فروش و افزایش قابلتوجه درصد نمادهای مثبت به کل نمادهای معاملهشده امیدواری به آینده بازار سهام را بیشتر کرده است. این امیدواری زمانی تشدید میشود که با در نظر گرفتن تحلیل رفتاری رشد قیمت سهام در سه فاز افزایشی گذشته طی کمتر از یک سال اخیر دریابیم که هیجان از بین اغلب معاملهگران خرد رخت بربسته و زمینه تعقل بیشتر در امر سرمایهگذاری با تعدیل انتظارات آتی از بازار سهام هموارتر شده است. در این میان محرکهای بنیادی نیز به اهرمی برای پایداری این موج صعودی تبدیل شدهاند. باید دید در ادامه مسیر چه چیزی در انتظار بورس و سهامداران آن خواهد بود.
خیز سبز قیمتها
روز گذشته شاخص کل بورس رشد بهنسبت قدرتمندی را از خود به نمایش گذاشت و در حالی که چند روز قبل را با عملکردی تقریبا ناامیدکننده به پایان برده بود، موفق به اوجگیری در سطح یکمیلیون و 281هزار واحد (بیشترین سطح شاخص کل از 14فروردین) شد. بررسی روند معاملات گذشته بورس حکایت از آن دارد که افزایش 12/ 2درصدی میانگین وزنی قیمتها (بیشترین رشد درصدی از 3تیر) در بورس طی این روز از ابتدای سال جاری بیسابقه نبوده، اما دلیلی شده تا برخی از رکوردهای موجود در این بازار شکسته شوند. اینطور که به نظر میآید آنچه سبب شده معاملات بورس تهران در روز سهشنبه تا این حد پررونق باشد، خوشبینی به عوامل متعدد ازجمله چشمانداز افزایشی قیمت ارز است که میتواند بخش مهمی از سهام موجود در بازار سرمایه را با خود همراه کند و در نهایت بر روند صعودی موجود بیفزاید. با این حال اگر بخواهیم قضاوتی منصفانه از حال و روز این روزهای بازار سهام ارائه دهیم، توجه به این نکته نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است که طی ماههای گذشته و همزمان با وخیمشدن اوضاع بورس در روند نزولی، این بازار شاهد چند گام افزایشی بوده که در هر یک از آنها امیدواری به بازگشت روند صعودی تقویت شده و در نهایت افزایش عرضه امید بسیاری از مردم از جمله سرمایهگذاران خرد متضرر در این بازار را ناامید کرده است. در تمامی این گامها هم خالص خرید حقیقی مثبت شده و هم ارزش معاملات خرد بیشتر از قبل شده، اما هیچ یک از این موارد نتوانسته در نهایت بازار را در روند صعودی قرار دهد.
کاهش نسبت فروشنده به خریدار
همانطور که گفته شد، در پایان معاملات روز سهشنبه خیز قیمت سهام سبب شد تا شاهد ثبت رکوردهای تازهای در معاملات بورس تهران باشیم. این رکوردها نسبت به رونق قابلتوجه سال قبل جدید نیستند، اما هر یک از آنها در صورت تعمیم جریان به ثبترسیده در معاملات روز سهشنبه میتوانند در این بازار نوید دور تازهای از رونق را به سرمایهگذاران بدهند. به عبارت بهتر در صورتی که عملکرد سهشنبه هفته جاری در روزهای بعد نیز با همین تقریب پی گرفته شود میتوان به آینده این بازار خوشبین بود.
یکی از این رکوردها که میتواند تاثیر شگرفی بر آینده بازار سرمایه بگذارد، افزایش معنادار نسبت صفوف خرید به صفهای فروش است که بهبود آن از تقریبا سه هفته پیش آغاز شده است. در حالی که تا سوم خردادماه وضعیت خرید و فروش سهام در رکود سنگینی قرار داشت و همین امر موجب شده بود تا در برخی از روزها نسبت نمادهای دارای صف فروش از کل بازار به حدود 80درصد یا حتی فراتر برسد، با بهبود وضعیت معاملات در بازار سهام این نسبت رفتهرفته کاهش یافت تاحدی که در برخی از روزهای ابتدایی ماه جاری به حدود 18درصد نیز رسید. رکورد ثبتشده در روز گذشته مربوط به ارزش این صفها بود. بیشترین ارزش صفهای فروش سالجاری در روز 29فروردین به ثبت رسید که رقمی بالغ بر 3750میلیارد تومان را شامل میشد. این در حالی است که ارزش صفهای خرید در طول همین روز 5/ 4میلیارد تومان بوده است. این وضعیت در روزهای بعد نیز برقرار بود تا اینکه روز گذشته 77 نماد بورسی (معادل 24درصد از کل نمادهای معاملهشده) صف خریدی به ارزش 427میلیارد تومان داشتند و در مقابل ارزش صفوف فروش در 31نماد بورسی (10درصد) ارزشی برابر با 467میلیارد تومان داشت تا اختلاف این دو متغیر کمترین میزان در سال جاری را ثبت کند. برایند این تحولات خود حکایت از آن دارد که بازار سهام در این مدت مسیری را پشت سر گذاشته که شاید حتی تا یک ماه قبل نیز کسی چندان انتظار آن را نداشت. این مسیر در مدت یادشده بدون فراز و نشیب سپری نشده، با این حال برایند کلی آن به حدی بوده که بتوان به آینده بازار سهام حداقل تا پایان فصل مجامع یا حتی نیمه نخست سال جاری خوشبین بود. بر این اساس معاملات روز گذشته در حالی خاتمه یافت که کمترین اختلاف صف خرید و فروش در سال1400 از حیث ارزش صفوف به ثبت رسید.
سبزپوشی اکثریت
در این روز رکورد دیگری نیز به ثبت رسید و بیشترین درصد نماد مثبت در سال 1400 در روز سهشنبه ثبت شد. بر این اساس در پایان دادوستدهای روز قبل 73درصد از کل نمادهای بورسی مثبت معامله شدند. اینطور که به نظر میرسد ورود پول حقیقی به بازار سرمایه توانست در روز سهشنبه جریان معاملات را در بیشتر نمادهای بازار مثبت کند.
پرواضح است که در صورت تداوم این وضعیت میتوان با امید بیشتری روند تحولات در بازار سهام را رصد کرد. همانطور که گفته شد، دلیل ثبت چنین رکوردی در روز سهشنبه ورود پول حقیقی بود. طی این روز خالص خرید حقیقی در بورس بهتنهایی از رقم 472میلیارد تومان گذشت. این رقم در حالی به ثبت رسید که در روز یادشده سه صنعت بانکی، خردهفروشی و انبوهسازی در صدر فهرست صنایع با خروج پول قرار گرفتند و گروههای چندرشتهای صنعتی، فلزات اساسی و محصولات شیمیایی شاهد بیشترین ورود پول حقیقی بودند. آنطور که پیداست همچنان نمادهای کامودیتیمحور یا آنهایی که بهنوعی از پرتفوی بنیادی خوبی برخوردار هستند، در صدر تقاضای مردم عادی قرار دارند. بنابراین میتوان امیدوار بود که بازگشت دوباره سرمایههای خرد به بورس این بار با در نظر گرفتن جوانب معقول و لحاظ کردن مسائل بنیادی و تحلیلی موثر بر بازار سهام انجام شود.
لازم به یادآوری است که در حال حاضر روز هشتم خرداد سال جاری با ورود 486میلیارد تومان رکورددار بیشترین ورود سرمایه حقیقیها در سال 1400 است.
گامسنجی تحولات بازار
عامل چهارمی که میتوان ثبت جدید رکورد در آن را گواهی بر بهبود اوضاع بازار تلقی کرد، افزایش مجموع ارزش معاملات خرد سهام در بورس و فرابورس است که در سال جاری بیسابقه بوده است. مطابق با آمار به ثبترسیده از بازار سهام کشور ارزش معاملات یادشده در مجموع بورس و فرابورس به حدود 7102میلیارد تومان رسیده که در سال جاری نظیری برای آن نمیتوان یافت. در این روز ارزش معاملات خرد در بورس تهران 5142میلیارد تومان و در فرابورس (بازار اصلی و پایه) 1960میلیارد تومان بود. این رقم اگرچه بهتنهایی نمیتواند مبنایی برای ورود بورس به فاز صعودی تلقی شود، با این حال در مواجهه با تحلیلی کلانتر از گامسنجی بازار سهام میتواند نشانهای از بهبود اوضاع باشد. البته کارآیی این سنجه نیز زمانی اثبات خواهد شد که شاهد روند افزایشی در این سنجه باشیم.
موجشماری بورس در 10 ماه گذشته
بررسی موجهای قبلی بازار سهام نشان میدهد که در ماههای پس از مردادماه سال قبل تاکنون هر بار که تقاضا در بازار سهام افزایش پیدا کرده، شاهد ورود هیجانی حقیقیها به عرضه معاملات بودهایم. هرچند در 10 ماه اخیر بیشتر روزهای معاملاتی با عملکرد منفی به اتمام رسیدند، اما در سه فاز معاملات سهام با رشد سریع همراه شد.
طبیعتا تمامی این تبهای گرم، عرق سردی را نیز به دنبال داشتهاند که نتیجه ناگزیر آن افت قیمت سهام در بازار یاد شده بوده است. با این حال نکته قابلتوجه در همه این سه فاز صعودی این بوده که هر کدام پس از دیگری از بار هیجانات بازار سرمایه کاستهاند. برای مثال نخستین دور از افزایش قیمت که پس از ریزش سنگین سهام از 20مردادماه رخ داد، از 20 آبان آغاز شد و برای 22روز یعنی تا 20 آذرماه تداوم داشت و منجر به رشد بیش از 26درصدی نماگر سهام و ورود بازار به فاز گاوی (افزایشی) شد. در دور دوم افزایش قیمت سهام از 30دی 99 تا 26بهمنماه به مدت 18روز (در دو مرحله) صعودی شد که برایند کلی آن رشد حدود 10درصدی شاخص سهام بود. در آخرین موج صعودی نیز از 17اسفند 99 تا پایان آن سال قیمتها صعودی شدند و در مدت 10روز، شاخص کل بورس تهران حدود 12درصد ارتفاع گرفت. نکته مهم این است که پس از دور اول اصلاح قیمتها شاخص هر بار با شیب کندتری به سمت بالا کشیده میشود و بازار سهام تحت تاثیر هیجان کمتری نسبت به گذشته است.
این رویه تا جایی ادامه مییابد که از شدت فشار فروش در بازار سهام کاسته میشود. به دنبال همین تعدیل عرضه و تقاضا است که پس از ثبت کف یک میلیون و 95هزار واحدی در سوم خردادماه، صعودی آهسته و پیوسته در بازار آغاز شد. اینطور که به نظر میآید حالا بازار سهام توانسته در مواجهه با فصل مجامع، خوشبینی به انتظارات تورمی و رشد قیمت ارز، تغییر رئیس دولت و در کنار آن چشمانداز مثبت بازارهای جهانی وارد روند صعودی شود. تا به اینجای کار بازده بازار سهام در 29روز گذشته به رشد 17درصدی میانگین وزنی قیمتها انجامیده است. بر این اساس میتوان گفت که با توجه به ترکیب سهام پرتقاضا در بورس طی روزهای اخیر و توجه بیشتر سرمایهگذاران به عوامل بنیادی میتوان انتظار داشت که معقولشدن فعالان بازار سهام در روند مثبت اما آهسته و پیوسته فعلی جریانی تقریبا پایدار و عقلایی را رقم بزند که بهطور کلی حداقل از بعد رفتاری در مقایسه با گامهای قبلی متفاوت است.
همین امر میتواند چشمانداز آتی را حداقل تا پایان فصل مجامع یا حتی نیمه نخست سال جاری بهبود ببخشد و در صورت نبود عوامل مزاحم غیرمترقبه به بهبود اوضاع منجر شود.
قیمت بیت کوین موفق نشد از سد ۳۶,۰۰۰ دلاری عبور کند و سقوط تازهای را آغاز کرد. پس از این سقوط شاهد کاهش تا ۳۵,۰۰۰ و ۳۴,۰۰۰ بودیم.
به گزارش نیوزبیتیسی، قیمت بیت کوین تا زیر ۳۴,۰۰۰ دلار و میانگین متحرک ۱۰۰ ساعته (SMA100) هم سقوط کرد. کف سقوط اخیر در ۳۳,۱۰۳ دلار تشکیل شد و در حال حاضر قیمت کمی احیا شده است و در محدوده ۳۴,۷۰۰ دلار معامله میشود. بیت کوین ساعاتی پیش موفق شد از فیبوناچی ۲۳.۶ درصدی عبور کند. این فیبوناچی از سقوط از ۳۵,۹۵۰ دلار به ۳۳,۱۰۰ دلار تشکیل شده بود.
شواهد حاکی از آن است که روی نمودار یک ساعته و در نزدیکی ۳۳,۶۰۰ دلار شاهد شکلگیری یک مثلث جمعشونده هستیم. در صورتی که قیمت بیت کوین نتواند بالای این الگو و ۳۳,۵۰۰ دلار باقی بماند، احتمال سقوط بیشتر وجود دارد.
۳۳,۰۰۰ دلار بهعنوان حمایت اصلی بعدی روی نمودار عمل میکند. اگر ۳۳,۱۰۰ و ۳۳,۰۰۰ دلار بشکند، میتوان انتظار سقوط بیشتر قیمت را داشت.
این احتمال وجود دارد که قیمت به ۳۲,۵۰۰ دلار سقوط کند. سقوط بیشتر میتواند منجر به کاهش تا ۳۲,۲۰۰ دلار شود که یک ناحیه حمایتی است. محدوده ۳۱,۲۰۰ دلاری هم بهعنوان یکی از حمایتهای اصلی عمل میکند.
اگر قیمت بیت کوین بالای ناحیه حمایتی ۳۳,۵۰۰ دلار بماند، میتوان گفت که احتمال صعود دوباره در کوتاهمدت وجود دارد. در این صورت، اولین مقاومت پیش روی بیت کوین ۳۴,۰۰۰ دلار و خط روند بالایی مثلث خواهد بود.
۳۴,۲۵۰ دلار مقاومت بعدی است. پس از این ناحیه میانگین متحرک ساده ۱۰۰ روزه قرار دارد. ۳۴,۴۰۰ دلار هم مهمترین مقاومتی است که بیت کوین در کوتاهمدت باید از آن عبور کند. ۳۶,۰۰۰ هم سد بعدی قیمت بیت کوین است. در صورت عبور از این مقاومتها میتوان گفت که قیمت تا ۳۷,۰۰۰ دلار پیش میرود.
شاخص مکدی (MACD) در تایمفریم یک ساعته بهآرامی در حال ورود به ناحیه نزولی است. شاخص قدرت نسبی (RSI) هم در حال حاضر زیر سطح ۵۰ قرار دارد.
همان طور که پیشتر گفتیم، ۳۳,۵۰۰ دلار و ۳۳,۰۰۰ دلار بهعنوان حمایتهای اصلی قیمت بیت کوین عمل میکنند. ۳۴,۰۰۰، ۳۴,۴۰۰ و ۳۵,۰۰۰ دلار هم مقاومتهای اصلی این ارز دیجیتال هستند.
مجمع فوق العاده سرمایه گذاری دارویی تامین معروف به تیپیکو قبل از ظهر سه شنبه 15 تیر با دستور جلسه تصمیم گیری در خصوص افزایش سرمایه و تطابق اساسنامه با نمونه اساسنامه سازمان بورس با حضور 77.5 درصد سهامداران برگزار و باتوجه به صدور مجوز توسط سازمان بورس، افزایش سرمایه 153 درصدی از دو محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی و اندوخته تصویب شد.
براین اساس، “تیپیکو” به منظور اصلاح ساختار مالی، جبران مخارج سرمایهگذاری صورت گرفته، جبران مخارج سرمایه ای انجام شده بابت مشارکت در افزایش سرمایه شرکتهای سرمایهپذیر و تحصیل سهام، سرمایه فعلی را از 435 میلیارد تومان به 1.1 هزار میلیارد تومان رسید. 372 میلیارد تومان از این تامین مالی از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی و 293 میلیارد تومان دیگر از محل اندوخته اعمال شد.
سازمان خصوصی سازی در نظر دارد بلوک ۳۸.۱۳ درصدی سهام کشت و صنعت و دامپروری پارس را متعلق به شرکت شهرک های کشاورزی بصورت یکجا یا نقد و شرایطی در بازار دوم معاملات بورس به فروش برساند تا در صورت انجام از ترکیب سهامداری آن خارج شود.
به این ترتیب، مقرر شده ۱۲۴ میلیون و ۵۰ هزار و ۲۵۲ سهم در نماد “زپارس” روز سه شنبه ۱۳ مرداد از طریق کارگزاری بانک کشاورزی عرضه شود. در این واگذاری قیمت پایه هر سهم ۱۵۰۹۲ تومان و قیمت پایه کل ۱.۸ هزار میلیارد تومان تعیین شده است .
خریدار در صورت تمایل به خرید نقدی باید ۵۰ درصد ثمن معامله را طی ۲۰ روز کاری و مابقی را بصورت اقساط طی دو سال با فواصل زمانی ۶ ماهه و نرخ سود ۱۸ درصدی پرداخت کند.
مایکل ون دپوپ، یکی از تحلیلگران مطرح بازار ارزهای دیجیتال معتقد است که راهاندازی بهروزرسانی لندن میتواند به رشد جفت ارز اتریوم/بیت کوین منجر شود. طبق پیشبینی او، احتمال رشد ۴۰ درصدی قیمت اتریوم به نسبت قیمت بیت کوین وجود دارد.
به گزارش کوین تلگراف، یکی از تحلیلگران بازار ارزهای دیجیتال معتقد است که تا چند روز دیگر قیمت اتر رشدی ۴۰ درصدی را در برابر بیت کوین تجربه خواهد کرد.
مایکل ون دپوپ (Michaël van de Poppe)، تحلیلگر اهل آمستردام، پیشبینی کرده است که قیمت جفتارز اتر/بیت کوین از محدوده ۰.۰۵ تا ۰.۰۶ به ۰.۰۷ بیت کوین افزایش یابد.
ون دپوپ پیشبینی صعودی خود را بر اساس حمایت نرخ معاملات در سطح ۰.۰۶۳ بیت کوین مطرح کرده است. این سطح تاکنون نقش مهمی را در شکلگیری روند صعودی اتر/بیت کوین از زمان سقوط بازار ارزهای دیجیتال در اواسط ماه مه (اردیبهشت) داشته است. علاوه بر این، سطح ۰.۰۶۳ بیت کوین تاثیر قابل توجهی هم در حمایت قیمت از زمان رشد بازار در اوایل مه (اردیبهشت) داشته است.
ون دپوپ گفته است:
اتریوم به پیشروی خود در برابر بیت کوین ادامه میدهد. [کندل قیمت] به زیبایی سطح ۰.۰۶۳ بیت کوین را شکسته و از آن بالا رفته است. در صورتی که سطح ۰.۰۶۳ بیت کوین حفظ شود، میتوان انتظار داشت که تا ۰.۰۷۵ بیت کوین ادامه یابد.
این دیدگاه صعودی زمانی مطرح شد که نرخ معاملات اتر/بیت کوین از کف قیمتی خود در محدوده ۰.۰۵۵۲ بیت کوین در ۲۷ ژوئن (۶ تیر)، ۲۱.۲۸ درصد افزایش یافت. این نشان میدهد که بسیاری از سرمایهگذاران بیت کوین در روزهای اخیر ترجیح دادهاند که دارایی خود را به اتر تبدیل کنند تا بتوانند از فرصت پیشآمده در بازار این ارز دیجیتال استفاده کنند. با نگاه به تغییرات قیمت از ابتدای سال جاری، دومین ارز باارزش بازار تاکنون ۱۶۰ درصد در برابر بیت کوین رشد کرده است.
یکی از دلایل اصلی رشد قیمت اتر، نزدیک شدن به زمان انتقال شبکه از نسخه قدیمی به نسخه دوم است؛ این بهروزرسانی شبکه را از سازوکار پرمصرف اثبات کار به سازوکاری ارزانتر و با مقیاسپذیری بیشتر، یعنی اثبات سهام منتقل میکند. فاز اول این پروژه با عنوان فاز صفر یا بیکن چین (Beacon Chain) در دسامبر ۲۰۲۰ (دی ۹۹) اجرا شد. این فاز معماری شبکه تقسیمبندی شده را به بلاک چین اتریوم معرفی کرد.
شاردینگ (Sharding) یک راهکار فنی برای افزایش مقیاسپذیری است که در بلاک چین اتریوم مورد استفاده قرار گرفته و این شبکه را به گروههای مختلفی به نام شارزد (Shards) تقسیم میکند؛ سپس نودهای شبکه به این شاردها متصل میشوند و این نودها باید شاردهای مروبط به خود را کنترل و تایید کنند. این راهکار فنی در نهایت نیاز به تایید شدن مستقیم تراکنشها توسط نودها را از بین میبرد، نیازی که همچنان در سازوکار اثبات کار فعلی اتریوم وجود دارد.
فاز بعدی که اتریوم را به سازوکار اثبات سهام نزدیکتر میکند هاردفورک لندن است. هدف این بهروز رسانی جایگزینی مدل تعیین کارمزد «حراج قیمت اولیه» با مدل «کارمزد پایه شبکه» است که با توجه به تقاضای شبکه قابل تغییر است. این مدل جدید میتواند مشکل بالا بودن قیمت گس و کارمزد تراکنشهای شبکه را برطرف کند. از دیگر اهداف این بهروزرسانی آن است که با از بین بردن کارمزد شبکه، اتر را به یک توکن تورمی تبدیل کند.
به دلیل نزدیک بودن این بهروزرسانی، تحلیلگران و معاملهگران پتانسیل رشد بزرگی را در بازار اتریوم میبینند. فرمول رشد قیمت ساده است؛ با افزایش تقاضا موجودی اتر در صرافیهای ارز دیجیتال کاهش مییابد، این موضوع میتوانید سبب رشد قیمت شود و در نتیجه ارزش اتر در برابر بیت کوین هم افزایش مییابد.
موسسه تحلیلی کریپتو کوانت (CryptoQuant) اخیراً گزارش داده است که انباشت در میان سرمایهگذاران اتر افزایش یافته و این موضوع باعث شده است تا حجم اتر موجود در صرافیهای ارز دیجیتال کاهش یابد.
روز دوشنبه موجودی اتر صرافیها ارز دیجیتال به پایینترین سطح خود در ۲.۵ سال اخیر رسید.
یوری مازور (Yuriy Mazur)، سرپرست دپارتمان تحلیل داده در صرافی «CEX»، گفته است که کاهش حجم اتر موجود در صرافیهای ارز دیجیتال نکته مثبتی است که نشان میدهد اعتماد سرمایهگذاران نسبت به آینده این شبکه افزایش یافته است.
او افزود که در جریان سقوط اخیر بازار ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاران اتریوم به جای آنکه دارایی خود را به پول نقد تبدیل کنند، از روشهای جایگزین برای پیشگیری از زیان بیشتر استفاده کردند. مازور برای مثال به سرمایهگذاریهای مبتنی بر اتریوم در حوزه امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) اشاره کرد.
یوری مازور گفته است:
ارزش کل اتریومهای قفلشده [در دیفای] در سالهای گذشته افزایش یافته است. سهامگذاری در اتریوم ۲.۰ (مدل اجماع در سازوکار اثبات سهام) هم سبب شد تا اتریوم بیشتری از صرافیها خارج شود. تخلیه موجودی اتر صرافیها به افزایش تقاضا کمک میکند و این موضوع میتواند تاثیر مثبتی بر روی قیمت داشته باشد.
به گفته مدیر نهادهای مالی شرکت فرابورس ایران، با پذیرهنویسی بزرگترین صندوق سرمایهگذاری خصوصی کشور، مجموع سرمایه صندوقهای خصوصی از ۱۵۰ میلیارد تومان به یک هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان افزایش مییابد.
عارف علیقلیپور، مدیر نهادهای مالی شرکت فرابورس ایران در گفتگو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، اظهار داشت: صندوق سرمایهگذاری خصوصی کمان کاریزما، از روز شنبه ۱۹ تیر ماه تا ۱۹ مردادماه ۱۴۰۰ به مدت ۲۳ روز کاری در فرابورس ایران پذیره نویسی خواهد شد.
وی صندوق سرمایهگذاری خصوصی کمان کاریزما را بزرگترین صندوق سرمایهگذاری خواند و اظهار داشت: صندوقهای سرمایهگذاری که تا پیش از این پذیره نویسی شده بودند در سایز ۵۰ میلیارد یا ۱۰۰ میلیارد تومانی بودهاند. این صندوق سرمایهگذاری با سرمایه یک هزار میلیارد تومان پذیرهنویسی خواهد شد که از این منظر، بزرگترین صندوق سرمایهگذاری در کشور محسوب می شود.
مدیر نهادهای مالی فرابورس ایران ادامه داد: با حضور این صندوق سرمایهگذاری، مجموع سرمایه صندوقهای خصوصی از ۱۵۰ میلیارد تومان به یک هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه این صندوق از جمله صندوقهای قابل معامله است، اذعان داشت: این صندوق سرمایهگذاری از بعد ساختاری، صندوق با سرمایه ثابت به شمار میآید و برخلاف ETF ها که سرمایه آنها باز است به مرور زمان افزایش مییابند، سرمایه آن ثابت است.
علیقلیپور به نوع دارایی این صندوق اشاره کرد و ابراز داشت: تامین داراییهای صندوق سرمایهگذاری خصوصی کمان کاریزما در خارج از بازار سرمایه اتفاق خواهد افتاد. به بیانی دیگر، این منابع در اختیار مدیر صندوق است که او میتواند در شرکت های بیرون از بازار سرمایه، شرکتهای بازار پایه فرابورس یا شرکتهای سهامی عامی که زیان انباشته داشتهاند، سرمایهگذاری کند و از مصادیق تامین مالی شرکتهای بیرون از بازار سرمایه محسوب می شود.
وی ارزش صندوق سرمایهگذاری خصوصی کمان کاریزما را همان سرمایه این صندوق عنوان کرد و خاطرنشان کرد: این صندوق سرمایهگذاری ضامن نقدشوندگی ندارد؛ چرا که این صندوق یک ابزار سرمایهگذاری کوتاه مدت نیست.
مدیر نهادهای مالی فرابورس ایران ادامه داد: نگاه به این صندوق سرمایهگذاری باید بلندمدت باشد و اینگونه نیست که سرمایهگذاران آن معاملات روزانه داشته باشند. ماهیت صندوق به گونه ای است که این صندوق ۴ سال فرصت سرمایهگذاری دارد، بدون اینکه در ابتدا یا میانه سودی پرداخت کند و سود آن در پایان دوره خواهد بود.
وی در خصوص ماهیت این صندوق گفت: ماهیت صندوق سرمایهگذاری خصوصی کمان کاریزما، ریسکی است و برای اینکه بتوان ریسک سرمایهگذاران را در ابتدا کنترل کرد، محدودیتی در واحدهای سرمایهگذاری درنظر گرفته شده است که همان ۱۰۰۰ واحد است.
علیقلی پور افزود: قایل شدن محدودیت در میزان سرمایهگذاری به مثابه خط کشی عمل می کند تا از ورود سرمایهگذران خرد جلوگیری کند و از آنجا که این صندوق سرمایهگذاری ریسکی است و همچنین سودآوری آن در انتهای دوره حاصل میشود، برای سرمایهگذاران خرد مناسب نیست.
بیشتر شاخص های مهم بورسی در جهان ریزش کردند.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از بلومبرگ، چین در تلاش برای ثبات بخشی به بازارهای مالی و مهار بحران بدهی، محدودیت های تازه ای روی فعالیت شرکت های بزرگ این کشور وضع کرده که این مساله موجب نگرانی سهامداران آن ها شده است. از طرف دیگر آمریکا و متحدان اروپایی اش در تلاش هستند تا نرخ استاندارد مالیاتی جدیدی بر درآمد شرکت های بزرگ وضع کنند که البته برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به ویژه کشورهای شرق و مرکز اروپا، موافقت خود را با آن اعلام نکرده اند.
فشار تورمی در کشورهای توسعه یافته به سطح قابل توجهی رسیده است. سازمان توسعه و همکاری اقتصادی در گزارش جدید خود اعلام کرد متوسط تورم ۳۸ کشور عضو این سازمان در دوازده ماه منتهی به می به ۳.۸ درصد رسیده که این رقم در مقایسه با بازه زمانی مشابه منتهی به ماه قبل ۰.۵ درصد بیشتر شده است. در بین بخش های مختلف، انرژی با تورم ۱۸.۶ درصدی (بالاترین تورم این بخش از سپتامبر ۲۰۰۸ تاکنون) پیشتاز تورمی بوده و بخش انرژی نیز با تورم ۱.۴ درصدی بیشترین نقش کاهنده را داشته است.
تا پایان ماه می نرخ بیکاری در منطقه یورو با ۰.۲ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه ماه قبل به ۷.۹ درصد رسید. این نرخ در سطح اتحادیه اروپا با ۰.۱ درصد کاهش نسبت به ماه قبل به ۷.۸ درصد رسید که کمترین نرخ بیکاری ثبت شده کشورهای عضو اتحادیه اروپا در چهار ماه اخیر بود. تخمین زده میشود تا پایان این ماه ۱۵ میلیون و ۲۷۸ هزار مرد و زن در سطح اتحادیه اروپا بیکار باشند که از این تعداد، ۱۲ میلیون و ۷۹۲ هزار نفر ساکن کشورهای عضو منطقه یورو بودهاند.
هرچند که معامله گران به روزهای بهتر امید دارند، اما روند صعودی تورم کشورهای مختلف و احتمال بازگشت قرنطینه ها در نتیجه بیشتر شدن مبتلایان به کرونا دو عاملی هستند که چشم انداز احیای رشد را تحت تاثیر قرار داده اند. در هفته های اخیر شرکت های فعال در حوزه انرژی، صنعت و خدمات بانکی و مالی بیش از سایر شرکت ها شاهد افزایش قیمت سهام خود بوده اند. پایان نیمه نخست امسال بهترین نیمه نخست بورسی آمریکا از سال ۱۹۸۸ش بوده و تحلیل بیشتر کارشناسان، ادامه روند صعودی کنونی بازارها است.
امیدواری ها به احیای اقتصادهای اروپایی بیش از پیش تشدید شده است. اورسلا فون در لین- رئیس کمیسیون اروپا با بیان اینکه اقتصادهای اروپایی به تدریج در حال بازگشت به سطوح قبل از همه گیری هستند، گفت: به دنبال اتخاذ تصمیمات سخت، رویکرد حمایتی دولت ها و بانک های مرکزی و همچنین واکسیناسیون، احیای اقتصادی محقق شده و به حدود ۶۰ درصد شهروندان اتحادیه اروپا یک دوز واکسن تزریق شده است. همچنین این رقم برای کسانی که دو دوز واکسن دریافت کرده اند، حدود ۴۲ درصد بوده است.
بعد از رشد ناامیدکننده بخش خرده فروشی آمریکا، حالا از چین نیز اخبار مشابهی به گوش می رسد. در ماه می رشد تولیدات کارخانه های چین برای سومین ماه متوالی عددی منفی بوده و گویا پیامدهای کرونا بر روی سفارشات مشتریان کالاهای چینی کماکان موثر است. از آنجایی که اقتصاد چین یک اقتصاد صادرات محور محسوب می شود، تداوم روند فعلی میتواند رشد اقتصادی را دچار وقفه کند. رشد بخش خرده فروشی این کشور نیز با کاهش ۱.۲ درصدی نسبت به ماه قبل به ۱۲.۴ درصد رسیده است.
پس از گذشت حدود دو سال از درگیری جهانی با ویروس کرونا، اکنون شاهد بازگشت مجدد شاخص های مهم بورسی به سطوح قبل از بحران و حتی رکوردشکنی تاریخی مجدد برخی از آن ها هستیم. این امیدواری در بین معامله گران ایجاد شده است که کم کم کابوس کرونا به پایان برسد و شاهد یک دوره شکوفایی جدید باشیم. با این حال هنوز کرونا جایگاه ویژه ای در محاسبات ریسک معامله گران دارد به ویژه آنکه برخلاف کشورهای توسعه یافته، وضعیت واکسیناسیون در بسیاری از نقاط هنوز مطلوب نیست.
سرانجام پس از چندین ماه بحث و جدال درباره اعتبارات مورد نیاز دولت آمریکا برای پیشبرد پروژه عظیم زیرساختی دولت، جو بایدن اعلام کرد به توافق اولیه با رهبران دموکرات و جمهوری خواه برای تصویب اعتبارات مورد نیاز رسیده است. قرار است طبق این لایحه، صدها میلیارد دلار سرمایهگذاری در زیرساختهای اصلی نظیر اتوبانها، بنادر، جادهها و تاسیسات حیاتی صورت گیرد تا اقتصاد آمریکا با دستیابی به یک رشد نیرومند، به طور کامل از دوران کرونا خارج شود.
تاکنون بیش از ۱۸۵ میلیون و ۱۳۴ هزار و ۷۵۲ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین چهار میلیون و سه هزار و ۴۳ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۶۲۱ هزار و ۳۷۸ نفر، برزیل با ۵۲۵ هزار و ۲۲۹ نفر، هند با ۴۰۳ هزار و ۷۰۰ نفر، مکزیک با ۲۳۳ هزار و ۶۸۹ نفر و پرو با ۱۹۳ هزار و ۳۸۹ نفر بوده است.
راب هاورث – کارشناس ارشد سرمایه گذاری در موسسه یو اس بنک ولث – گفت: دیدگاه کلی ما این است که در کوتاه مدت، وضعیت رشد اقتصادی و نرخ تورم شرایط را به نفع داراییهای پرریسک تر رقم خواهد زد. نرخ های بهره در بسیاری از کشورهای جهان هنوز هم در سطح بسیار پایینی قرار دارد و تا زمانی که شاهد بازگشت سطح تولیدات به زمان قبل از آغاز همه گیری نباشیم، بعید است که بانک های مرکزی به تغییر در نرخ های فعلی رضایت دهند.
بورس آمریکا
در وال استریت همه شاخص ها نزولی بودند؛ تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند.
شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۷۵ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۳۴ هزار و ۵۲۷.۰۹ واحد بسته شد. شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۰.۳۷ درصد کاهش تا سطح ۴۳۳۶.۳۴ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۰۴ درصد کاهش در سطح ۱۴ هزار و ۶۳۳.۵۲ واحدی بسته شد.
بورسهای اروپایی
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص “فوتسی ۱۰۰” بورس لندن با ۰.۸۹ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۷۱۰۰.۸۸ واحد بسته شد. شاخص “دکس ۳۰” بورس فرانکفورت در آلمان با کاهش ۰.۹۶ درصدی و ایستادن در سطح ۱۵ هزار و ۵۱۱.۳۸ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص “کک ۴۰” بورس پاریس با عقبگرد ۰.۹۱ درصدی در سطح ۶۵۰۷.۴۸ واحد بسته شد. در مادرید شاخص “ایبکس ۳۵” ۰.۹۵ درصد پایین رفت و به ۸۸۶۰.۸۰ واحد رسید.
بورسهای آسیایی
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد بدی داشتند؛ تا جایی که شاخص “نیک کی ۲۲۵” بورس توکیو ژاپن با افزایش ۰.۱۶ درصدی تا سطح ۲۸ هزار و ۶۴۳.۲۱ واحدی بالا رفت. شاخص “هانگ سنگ” بورس هنگکنگ ۰.۲۵ درصد پایین رفت و در سطح ۲۸ هزار و ۷۲.۸۶ واحد بسته شد.
در چین شاخص “شانگهای کامپوزیت” ریزش ۰.۰۵ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۵۰۸۳.۱۱ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص “اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰” بورس سیدنی با ۰.۷۳ درصد کاهش و ایستادن در سطح ۷۲۶۱.۷۸ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص ” تاپیکس” ژاپن صعودی بود. (معیار محاسبه تغییرات قیمتی، ساعت پایانی معاملات روزانه بورس نیویورک بوده است.)
نفت
در بازار طلای سیاه روند قیمتها نزولی بود. هر بشکه نفت “وست تگزاس اینتر مدیت” با ۳.۱۶ درصد ریزش به ۷۳.۴۷ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با کاهش ۲.۷۸ درصدی به ازای ۷۴.۶۲ دلار در هر بشکه مبادله شد.
طلا و نقره
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا با صعود ۰.۲۹ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۷۹۶.۸۹ دلار معامله شد. هر اونس نقره با افت ۰.۱۹ درصدی به ازای ۲۶.۲۶ دلار مبادله شد.
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: برای بهبود روند معاملات بورس باید به سمت افزایش دامنه نوسان و در نهایت حذف کامل آن حرکت کرد، زیرا روندهای هیجانی مثبت و منفی با وجود دامنه نوسان، باعث انحراف بیشتر معاملات بورس میشود.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از ایرنا، نوید قدوسی درباره تداوم روند صعودی شاخص بورس، افزود: پیش بینی تداوم روند صعودی بورس، وابسته به تغییرات شاخصهای تاثیرگذار بر بورس در هفته و ماه های آینده است.
وی اظهار داشت: پیش بینی دقیق روند معاملات بورس وابسته به مسیر حرکت قیمت های جهانی، سمت و سوی قیمت دلار و وضعیت تولید و فروش شرکت ها است، این مسایل در کنار یکدیگر، تعیینکننده میزان سودآوری شرکت ها در سال ۱۴۰۰ خواهند بود.
قدوسی خاطرنشان کرد: اگر فرض را بر این موضوع بگذاریم که سودآوری شرکت ها در سال ۱۴۰۰ صعودی بوده و سهام حاضر در بازار با سطوح قیمتی فعلی پتانسیل رشد داشته باشد، برای تداوم روند مثبت بازار باید این روند با شیبی معقول و منطقی همراه باشد، در روند صعودی بازار، بیشتر سهامی رشد خواهند کرد که قابلیت رشد را داشته باشند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه رشد بازار را نمی توان در برخی از سهام و به صورت دستوری تعیین کرد، گفت: روند بازار بر مبنای عرضه و تقاضا است، این موضوع را بارها تجربه کرده ایم که نمی توان بازار را از مسیری که تصمیم دارد حرکت کند منحرف کرد.
وی برای بهبود روند معاملات بورس راهکارهایی را ارائه داد و افزود: در این زمینه باید به سمت افزایش دامنه نوسان و در نهایت حذف کامل آن حرکت کرد زیرا روندهای هیجانی مثبت و منفی با وجود دامنه نوسان و تشکیل صف خرید و فروش باعث تشدید و افزایش هیجان در بازار می شود و زمینه انحراف بیشتر معاملات بورس را در بازار فراهم می کند.
این کارشناس بازار سرمایه لازمه بهبود روند معاملات بورس را افزایش و حذف دامنه نوسان در بازار دانست و گفت: زمانی که سهمی در بازار دارای صف خرید می شود و قیمت آن به صورت مداوم افزایش پیدا می کند برخی از خریداران آن سهم هیچ اعتقادی به ارزندگی آن سهام ندارند، اما تحت تاثیر وجود صف خرید در بازار علاقه به خرید این سهم در بازار پیدا می کنند.
قدوسی خاطرنشان کرد: اگر دامنه نوسان وجود نداشته باشد بازار براساس ارزندگی سهام تصمیم به معامله می گیرد و این موضوع عاملی برای جلوگیری از شکلگیری هیجانات کاذب در بازار می شود و نمادهایی که به اشتباه، افزایش یا کاهش قیمت را در بازار تجربه می کنند کمتر خواهد شد؛ بنابراین نخستین پیشنهاد برای این بازار اتخاذ تصمیماتی جدید برای افزایش و در نهایت کاهش دامنه نوسان است.
قدوسی ادامه داد: پیشنهاد دیگر برای ایجاد تعادل در معاملات این بازار وابسته به موضوع بازارگردانی است که در این زمینه باید اقداماتی برای اصلاح دستورالعملهای بازارگردانی صورت گیرد و خلاقیت در بازارگردانی بیشتر شود.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه فعالیت بازرگردان در بازار نباید فقط این باشد که صف خرید را عرضه و اقدام به جمع آوری صف فروش در بازار کند، گفت: بازارگردان ها باید فعالیت خود را در بازار فراتر از اقدام فعلی خود کنند تا کارایی معاملات بازار با افزایش میزان نقدشوندگی و حجم معاملات بیشتر شود.
وی تاکید کرد: در این میان نهادهای بالاتر از سازمان بورس مانند وزارت اقتصاد و دارایی باید کشور را به نحوی مدیریت کنند تا نرخ ارز، قوانین تجاری و حجم تجارت خارجی مانند صادرات و واردات قابل پیش بینی باشد.
قدوسی خاطرنشان کرد: این موضوع سبب کاهش میزان ریسک بازار خواهد شد و سرمایه گذارانی که در بورس حضور دارند با درجه اعتماد بالاتری در این بازار فعالیت کنند، همه این مسایل در کنار یکدیگر کمکی برای ایجاد روند منطقی تر بازار خواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر قرار باشد افزایشی در قیمت سهام یا شاخص بورس رخ دهد باید به صورت آهسته و پیوسته صورت گیرد، این موضوع به معنای آن است که بازار با ساختار معاملاتی کارای خود، ریسک بازار را کاهش داده و نیز منابعی که جذب بازار می شوند با ماندگاری بالاتری همراه خواهند شد.
وی تاکید کرد: فردی که در این موقعیت وارد بازار شده است به دلیل تعدیل ریسک از لحاظ کسب بازدهی با وضعیت بهتری همراه خواهد شد که این موضوع باعث می شود تا سهامداران علاقه بیشتری را برای سرمایه گذاری در این بازار داشته باشند.
پس از آن که دولت استرالیا از شرکتهای ارز دیجیتال برای تنظیم قوانین و مقررات مرتبط با ارزهای دیجیتال در خواست کمک کرد، این شرکتها در حال پاسخ به درخواست دولت هستند. صرافیهای کراکن (Kraken)، شرکت کارگزاری ارز دیجیتال سویفتکس (Swyftx) و پلتفرم نرمافزاری R۳ از جمله این شرکتها هستند که در حال لابی برای وضع قوانین بهترند. آنها از دولت میخواهند قوانینی در زمینه ارز دیجیتال تنظیم شود که با شفافیت نظارتی، به کاهش نگرانیهای بانکها، ارائه دهندگان خدمات و مشتریان کمک کند
دومین مجمع سالانه شرکت زر ماکارون پس از حضور در بورس قبل از ظهر با حضور 89 درصد سهامداران در محل کارخانه برگزار و پس از قرائت گزارش عملکرد هیات مدیره مربوط به سال مالی منتهی به اسفند 99 و نظر حسابرس و بازرس قانونی، صورت های مالی تصویب و به پیشنهاد هیات مدیره مقرر شد از 1837 ریال سود محقق شده هر سهم 245 ریال معادل 13 درصد برای هر سهم توزیع شود و 480 میلیارد تومان دیگر باتوجه به انعقاد تفاهم نامه 7 میلیارد دلاری با وزارت صنعت برای تولید خودروی ملی به سود انباشته منتقل شود تا با اخذ مجوزها، سرمایه شرکت به 800 میلیارد تومان برسد.
در گزارش فعالیت ماهانه خودرو منتهی به خردادماه سال جاری مجموع درآمدهای شناساییشده طی دوره یکماهه را مبلغی بالغبر ۴۷.۷۴۹ میلیارد ریال اعلام کرده، از ابتدای سال مالی تا پایان خردادماه سال ۱۴۰۰ نیز میزان درآمدی که این شرکت خودروساز از خود بر جای گذاشته برابر با ۱۱۳.۹۶۳ میلیارد ریال ارائهشده است .
این شرکت خودروساز در خردادماه میزان درآمدی که از خود بر جای گذاشته نسبت به دوره مشابه سال گذشته با افزایش درآمد ۷۶ درصدی مواجه بوده، از ابتدای سال مالی تا پایان خردادماه نیز میزان درآمدی که به ثبت رسانده با رشد ۱۵۳ درصدی در مقایسه با سال گذشته روبهرو بوده، همچنین لازم به ذکر است که این خودروساز آبیپوش در مقایسه با ماه گذشته افزایش چشمگیر ۱۲۲ درصدی را مشاهده کرده است.
درآمد حاصلشده این خودروساز جاده مخصوصی در خردادماه از فروش محصولات تولیدی در بازار داخلی بهدستآمده، بیشترین میزان درآمدی که از فروش محصولات خود کسب کرده مربوط به «گروه پژو» با ۳۷.۱۵۶ میلیارد ریال بوده و گروه بعدی نیز در اختیار «سمند» با ۵.۰۸۸ میلیارد ریال بوده است.
بیشترین نرخ فروش را طی این دوره یکماهه در اختیار محصول «تارا» با ۲.۵۳۲.۰۰۰.۰۰۰ ریال مشاهده میکنیم که تنها یک فروش در ماه داشته که این عملکرد همانند ماه گذشته این شرکت بوده، نرخ فروش این محصول در مقایسه با ماه گذشته کاهش یک درصدی را تجربه کرده است.
شرکت ایرانخودرو در خردادماه سال جاری مجموع فروش محصولات طی دوره یکماهه را بالغبر ۳۶.۶۵۶ دستگاه اعلام کرده، از ابتدای سال مالی تا پایان خردادماه سال ۱۴۰۰ نیز میزان خودروهای فروش رفته این شرکت خودروساز برابر با ۸۹.۵۳۷ دستگاه ارائهشده است.
سازمان خصوصیسازی در نظردارد بلوک ۸ درصدی سهام بانک صادرات متعلق به دولت را بطور یکجا یا نقد و شرایطی در بازار دوم بورس به فروش برساند.
به این ترتیب، مقرر شده بیش از ۱۴ میلیارد و ۲۸ میلیون سهم “وبصادر” روز دوشنبه ۲۸ تیر از طریق کارگزاری بانک توسعه صادرات عرضه شود. در این واگذاری قیمت پایه هر سهم برابر با قیمت تابلو بورس در روز عرضه به اضافه ۲۰ درصد به شرط آنکه از ۲۵۹۲ ریال کمتر نباشد و حداقل قیمت پایه کل ۳.۶ هزار میلیارد تومان تعیین شده است.
متقاضیان خرید باید علاوه بر واریز معادل ۱۰ درصد ارزش پایه سهام قابل واگذاری به حساب شرکت سپرده گذاری مرکزی، معادل یک درصد ارزش پایه سهام قابل واگذاری را نیز به عنوان سپرده بصورت نقد یا ضمانت نامه بانکی معتبر حسب مورد به حساب سازمان خصوصی سازی واریز و رسید آن یا اصل ضمانت نامه را حداکثر تا ۶ روز کاری قبل از عرضه به سازمان تحویل دهند.
همچنین خریدار یا خریداران در صورت تمایل به خرید اقساطی باید ۵۰ درصد ثمن معامله را بصورت نقدی طی ۲۰ روز کاری واریز و مابقی را بصورت اقساط طی دو سال با فواصل زمانی ۶ ماهه و نرخ سود ۱۸ درصدی پرداخت کنند.
در غشان گزارش فعالیت ماهانه منتهی به خردادماه سال ۱۴۰۰ مجموع درآمدهای شناساییشده طی دوره یکماهه را برابر با ۵۲۰.۲۵۸ میلیون ریال اعلام کرده و از ابتدای سال مالی تا انتهای خردادماه سال جاری موفق به کسب درآمد ۱.۳۵۲.۲۶۰ میلیون ریال شده، میزان سرمایه ثبتشده طی را بالغبر ۱.۵۷۴ میلیارد ریال گزارش کرده، همچنین طی خردادماه میزان فروش محصولات خود را ۴.۷۳۶ تن به ثبت رسانده است.
بر پایه این گزارش، مقدار درآمدی که شیر پاستوریزه پگاه خراسان در خردادماه ۱۴۰۰ کسب کرده نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۱۲۳ درصد افزایش را شاهد بوده و همچنین میزان درآمدی که از ابتدای سال مالی تاکنون شناساییکرده در مقایسه با سال گذشته ۱۱۱ درصد رشد داشته، لازم به ذکر است که میزان درآمدهایی که در خردادماه به دست آمده در مقایسه با ماه گذشته افزایش ۲۶ درصدی را شاهد بوده است.
بیشترین میزان درآمدی که شیر پاستوریزه پگاه خراسان در سومین ماه از سال جاری به دست آورده از محل فروش «شیر» با ۱۶۰.۱۷۲ میلیون ریال بوده و رتبه بعدی را نیز محصول «انواع خامه» با ۸۴.۷۷۰ میلیون ریال به خود اختصاص داده است.
بدون دیدگاه