سهیل کلاهچی، کارشناس بازار سرمایه: سهام حاضر در بازار ریزش زیادی را تجربه کردهاند که اکنون زمان رشد این سهام فرا رسیده است و نوسان و حرکتی رو به صعود را در بازار تجربه خواهند کرد. بسیاری از سهام بازار به مرور حرکت صعودی خود را از چند وقت گذشته در بازار در پیش گرفتند که امیدواریم این حرکتها در بازار ادامه داشته باشد تا بتوانیم در کوتاهمدت، صعود چشمگیر شاخص بورس را شاهد باشیم. اگر قرار باشد اتفاقی در بازار رخ دهد و روند پایدارتری را در بازار شاهد باشیم، به نظر میرسد در ٦ ماه دوم سال، تحرکات مثبتی را در بازار داشته باشیم و در آن زمان اتفاقات بهتری در معاملات بورس رخ دهد
روحالله ایزدخواه، عضو کمیسیون صنایع مجلس: صحبتهای وزیر صمت مبنی بر عدم عرضه خودرو در بورس اجحاف در حق مجلس است. کمیسیون صنایع و معادن مجلس صدها ساعت، طرح ساماندهی صنعت و بازار خودرو را مورد بررسی قرار داد و در تمامی جلسات از دستگاههای متولی، خودروسازان، قطعهسازان و کارشناسان مختلف دعوت به عمل آورد و نظر آنها را جویا شد. وزارت صمت بدون اینکه پیشنهاد و راهکار خاص و جدیدی برای ساماندهی صنعت و بازار خودرو ارائه دهد، صرفا با عرضه خودرو در بورس مخالفت کرده و به طرح موضوع آزادسازی قیمت خودرو اکتفا میکند
روحالله دهقان، مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران: سامانه ایرانی معاملات بورس طراحی شده و تا پایان سال مرحله استقرار فرآیند را طی میکند. ظرفیت پاسخگویی بازارها در سامانه معاملات به گونهای طراحی شده که بتواند معاملاتی مانند استقبال سال ۹۹ مردم از بورس را به راحتی پاسخ دهد و این سامانه ظرفیت ۱۰۰میلیون سهامدار را دارد که به همه تراکنشها پاسخ دهد و طراحی نرمافزار کاملا تولید داخلی بوده و به همین خاطر مزایایی مانند بومی بودن دارد. از طرفی، به سامانههای خارجی به دلیل تحریم دسترسی نداشتیم
ادامهدار بودن رشد شاخص بورس، کاهش قیمت بیتکوین به پایینترین سطح خود در دو هفته گذشته و در مرحله نهایی بودن تولید و تست سامانه معاملات ایرانی بورس از جمله موضوعاتی بود که دیروز در فضای توییتر فارسی و گروههای تلگرام درباره آن صحبت میشد. در ادامه نگاهی داشتهایم به چند موضوعی که توجههای بیشتری را در فضای مجازی به خود جلب کرده و بحثهایی پیرامون آنها شکل گرفته بود.
بازنشر صحبتهای ابراهیم رئیسی در نشست خبری خود در فضای توییتر فارسی همچنان ادامهدار است. در کنار این بازنشرها، اکثر افراد نظرات و پیشبینیهای خود را در رابطه با صحبتهای مطرح شده از سمت او، مخصوصا در حوزه بورس و حمایت از سهامداران مینوشتند. عدهای این صحبتها را شروعی برای بازگشت بورس به روزهای اوج خود میدانستند و عدهای دیگر آنها را در عمل دخالت و دستور در بورس میدانستند که نتیجه عکس میدهد. یکی از موضوعات جذاب که در روزهای گذشته بازهم در این ستون به آن پرداختیم، اعضای کابینه دولت سیزدهم است. موضوعی که فعالان بازار سرمایه، معتقدند روی عملکرد بورس و دیگر بازارهای سرمایه تاثیرگذار است و نباید از آن غافل شد. در چنین فضایی، هر از گاهی بازار شایعه داغ میشود و صحبت از این میشود که برخی از چهرهها در کابینه دولت سیزدهم قرار است حضور داشته باشند یا لیستهایی در فضای مجازی منتشر میشود و همین موضوع آغازی برای شروع انتقاد و پیشنهاد و گمانهزنی است. در همین رابطه دیروز پدرام سلطانی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «لیستهایی که از ترکیب احتمالی کابینه آقای رئیسی درآمده، دود از کله بلند میکند. رتبه ایران از حیث تابآوری در میان ۱۳۰ کشور جهان، ۱۲۸ است. افت سرمایه اجتماعی دولت در انتخابات۱۴۰۰ اگر اینچنین با افت سرمایه مدیریتی کابینه سیزدهم همراه شود، تلنگری کافی است تا این کمتاب بیتاب شود…»
گمانهزنی درباره تاثیر همسویی قوا در بهبود بورس
صحبتهای محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه «بورس» و تورم را با همدلی بین سه قوه سامان میدهیم، از دیگر موضوعاتی بود که در شبکه اجتماعی توییتر، توجه کاربران را به خود جلب کرده بود. نگاهی که این روزها قابلتوجه است، از این قرار است که چون حالا قوههای مقننه و مجریه همسو با یکدیگر و از یک جناح هستند، سنگاندازی و رقابت دیگر در مسائل اقتصادی وجود ندارد و از طرف دیگر این جناح برای اینکه نشان بدهد که میتواند بهتر از جناح رقیب از پس مشکلات اقتصادی که گریبانگیر مردم شده است، بر بیاید، با تمام جدیت و تلاش خود در این حوزه عمل میکند. البته مشخص شدن رئیس قوهقضائیه هم مساله دیگری است که درباره آن صحبت میشود و بر فرض هم سو بودن این شخص با دو رئیس قوه مجریه و مقننه، برنامههای مسوولان در حوزه بورس و دیگر مسائل اقتصادی با سرعت و توانایی بالاتری میتواند پیش برود. اما در سوی دیگر این نگاهها، نباید از نگاه منتقد هم غافل شویم. در این نگاه که افراد کمی آن را در فضای مجازی مطرح میکنند و کم و بیش در گروههای تلگرام با اعضای کم مطرح میشود، صحبت از بورس را فقط یک صحبت معرفی میکنند که در عمل کاری از پیش نمیبرد. علت هم این است که تا زمانی که دستور و دخالت در بازار سرمایه وجود دارد، واکنشها برعکس است و هیچ کاری آنطور که مسوولان امر میخواهند پیش نمیرود.
علی سعدوندی
فعال حوزه اقتصاد
آمریکا پول چاپ میکند، اشتغال بالا میرود، ایران پول چاپ میکند، میشود تورم. تفاوت در چیست؟ اقتصاددان ایرانی تصور میکند مشکل در کسری بودجه بالای ایران است. ولی کسری در آمریکا هم بالاست. تفاوت در انتظارات تورمی است. وقتی انتظارات تورمی لنگر شده، پول خنثی نیست اما در ایران پول تورمی است.
مهدی حاجیوند/ کارشناس بازار سهام
یکی از مشکلات چند سال گذشته سهام عدالت، موارد مرتبط با شرکتهای سرمایهگذاری و تعاونی شهرستانی سهام عدالت است که همزمان با آغاز طرح توزیع سهام عدالت تاسیس شدند؛ که البته با پایان یافتن ثبتنام سهام عدالت، سالها است که شرکتهای تعاونی سهام عدالت در بلاتکلیفی به سر میبرند. این در شرایطی است که میشد از ظرفیت و توان شرکتهای تعاونی سهام عدالت در راستای فرهنگسازی و شناساندن حقوق مشمولان و سهامداران عدالت در این سالها استفاده کرد؛ اما نه تنها این اتفاق نیفتاده است، بلکه حالا این شرکتها خود به مشکلی در زمینه سهام عدالت تبدیل شدهاند. از این رو باید در دولت جدید اقدام به تعیین تکلیف و انحلال شرکتهای تعاونی سهام عدالت کند.
سجامی شدن
متاسفانه از زمان آزادسازی سهام عدالت به ۵۰ میلیون سهامدار عدالت فقط اصرار کردهایم که با مراجعه به سامانه سجام، اقدام به دریافت کد سجام و کد بورسی کنند که از قضا این موضوع مشکلات فراوانی را برای سهامداران عدالت به وجود آورده است. این در شرایطی است که در زمان ثبتنام سهام عدالت، تمامی سهامداران با مراجعه به نهادها و مراجع درنظر گرفته شده برای ثبتنام، اقدام به ارائه مدارک بهصورت حضوری کرده و راستیآزماییهای لازم در تمامی مراحل با هماهنگی با سازمانهایی چون ثبت احوال از آنها صورت گرفته است. بر این اساس تمامی سهامداران عدالت در مقطع ثبتنام سهام عدالت یکبار بهصورت مفصل راستیآزمایی و احراز هویت شدهاند؛ این در حالی است که از زمان آزادسازی سهام عدالت دوباره تکرار مکررات کرده و دارندگان سهام عدالت را از روستاهای دور و نزدیک برای احراز هویت به شهرها کشانده و هزینههای زیادی را برای سجامی شدن و احراز هویت دوباره روی دست آنها گذاشتهایم؛ و این عامل نیز یکی از عوامل اصلی تاخیر در آزادسازی سهام عدالت بوده است. علاوه بر این، یکی از مشکلات برگزاری مجامع شرکتهای استانی سهام عدالت نیز احراز هویت جهت دریافت کد سجام برای دارندگان سهام عدالت است. به همین جهت سروسامان دادن به سجامی شدن و دریافت کد بورسی نیز از دیگر اولویتهای تیم اقتصادی رئیسجمهور جدید در حوزه سهام عدالت است.
آزادسازی سهام عدالت
نکته دیگر اینکه بر اساس وعده داده شده، قرار بود افرادی که روش مستقیم را برای آزادسازی سهام عدالت خود انتخاب کردهاند، هم مدیریت و هم مالکیت سهام خود را برعهده بگیرند و در زمینه فروش سهام خود اختیار تام داشته باشند، اما تاکنون در عمل این اتفاق نیفتاده است. به همین جهت باید شرایطی فراهم شود تا افرادی که روش مستقیم را برای آزادسازی سهام خود انتخاب کردهاند، بتوانند در پرتفوی خود مانند سایر سهامداران، به تفکیک نوع سهم و تعداد سهام عدالت خود را ببینند و هر زمان که صلاح دیدند با تصمیم خود و بدون دخالت دولت و نظام بانکی، اقدام به فروش سهام خود کنند.
ضمن اینکه یکی دیگر از مواردی که در این رابطه رئیسجمهور جدید باید به آن توجه کند، آزادسازی مرحلهای سهام عدالت است تا از این طریق فشار مضاعفی به بازار سرمایه نیاید. افرادی هم که روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند سهامدار شرکتهای سرمایهگذاری استانی هستند، که در این زمینه نیز باید پذیرش شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت مربوط به استانهای تهران و البرز در بورس انجام شود و امکان فروش سهام توسط این افراد فراهم شود.
بسته شدن پرونده سهام عدالت
نکته قابل بیان دیگر اینکه در مراحل مختلف اجرای طرح سهام عدالت و همچنین آزادسازی این سهام، سردرگمیها و ناهماهنگیهایی وجود داشته است. به عنوان مثال در ابتدا اعلام شد همه مشمولان برای تعیین روش آزادسازی سهام خود، باید به سامانه سهام عدالت مراجعه کنند و پس از آن اعلام شد صرفا افرادی که قصد انتخاب روش مستقیم را دارند باید به این سامانه مراجعه کنند.
ضمن اینکه در مورد مزایا و شرایط هر یک از این روشها نیز اطلاعرسانی مناسبی انجام نشد.
از سوی دیگر افرادی که روش مستقیم را برای فروش سهام عدالت خود انتخاب کردهاند، در مقطع آزادسازی باید تعهدنامهای را امضا میکردند که بر اساس آن نه نوع سهام، نه زمان و نه قیمت فروش آن مشخص بود و از همه جالبتر اینکه نقدینگی حاصل از فروش سهام آنها نیز به صورت یکجا به حسابشان واریز نمیشود.
این در حالی است که از اواخر آبان سال گذشته نیز شرایط فروش سهام عدالت برای افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند، وجود ندارد و مجموعه عوامل موجب شده تا آزادسازی سهام عدالت که اتفاق درست و بجایی بود، به دلیل مدیریت نادرست به تجربهای ناموفق تبدیل شود. همچنین عدم مدیریت مناسب بازار سرمایه در تعدیل عرضه و تقاضا موجب شد پس از رشد غیرمنطقی و مدیریت نشده این بازار، افت شدیدی در بازار سهام رخ دهد و این موضوع موجب شده تا سبد سهامداران عدالت آسیب ببیند. علاوه بر این یکی از دلایل افت شدید بازار سرمایه در نیمه دوم سال گذشته و پس از روزهای اوج بازار سهام، روش نادرست آزادسازی و فروش سهام عدالت بود، که این اتفاق هم فشار روانی مضاعفی بر بازار سرمایه اعمال کرد تا تجربه آزادسازی این سهام از این نظر نیزناموفق لقب بگیرد.
همچنین افرادی هم که روش غیرمستقیم را برای آزادسازی سهام عدالت انتخاب کردهاند، سهامدار شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت هستند که البته با توجه به شرایط بد بازار سرمایه، سهام شرکتهای استانی سهام عدالت نیز با صفهای فروش و کاهش قیمت مواجه هستند. نکته قابل بیان دیگر اینکه همزمان با ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی و آغاز به کار طرح توزیع سهام عدالت، قرار شد سهام عدالت به عنوان یکی از راهکارهای خصوصیسازی در کشور اجرایی شود و تجربه کوپن سهام در دنیا نیز گویای این مطلب است که این کوپنها در راستای خصوصیسازی و کاستن از بار مالکیت و مدیریتی دولت اجرایی شده است. این در حالی است که متاسفانه این موارد موجب شد موضوع سهام عدالت هر روز پیچیدهتر و بر ابهامات آن افزوده شود. به همین دلیل به رئیسجمهور جدید و تیم اقتصادی ایشان پیشنهاد میشود ضمن فراهم آمدن شرایط آزادسازی و فروش مرحلهای و تدریجی سهام عدالت برای افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند، سرمایهگذاریهای استانی سهام عدالت به صندوق تبدیل شود و اقدام به بسته شدن پرونده سهام عدالت در کوتاهترین زمان ممکن کنیم.
استفاده از نظر اهل فن و فرهنگسازی و اطلاعرسانی
نکته دیگر اینکه متاسفانه در جریان آزادسازی سهام عدالت از نظرات و پیشنهادهای کارشناسان و افراد آگاه در زمینه سهام عدالت هم استفاده نشد که از این نظر نیز بیمهری مضاعفی به سهام عدالت وارد شد و در نتیجه بدون کارشناسی و بررسی مناسب، آزادسازی سهام عدالت با مشکلات فراوانی مواجه شد.
به همین جهت پیشنهاد میشود رئیس دولت سیزدهم با استفاده از نظرات افراد خبره و کارشناس در حوزه سهام عدالت، به آسیبشناسی و رفع مشکلات این سهام اهتمام ورزد.
ضمن اینکه یکی دیگر از ملزومات فراموش شده سهام عدالت فرهنگسازی و اطلاعرسانی در زمینه سازوکارهای مرتبط با موارد و مراحل مختلف ۵۰ میلیون سهامدار عدالت است که باید تیم اقتصادی رئیسجمهور جدید توجه ویژهای به این مقوله داشته باشد.
در حالی کارشناسان تغییرات مکرر قوانین بورسی را یک آسیب جدی برای این بازار عنوان میکنند که بازار سهام با فضای نسبی متعادل شدن فاصله معناداری دارد. گرچه سازمان بورس بارها با بهانه افزایش شفافیت دست به اقداماتی زده اما برخی از آنها نتیجه مورد نظر که همان افزایش شفافیت در معاملات است را در پی نداشته است. اخیرا نیز مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، سازوکار جدیدی درخصوص انتشار گزارش پیشبینی سود و زیان شرکتها منتشر کرده؛ مصوبهای که واکنشهای مختلفی را به دنبال داشته است. به اعتقاد برخی تحلیلگران در صورتی که مصوبه جدید در اجرا منجر به شفافیت بیشتر گزارشها شود مثبت ارزیابی میشود هرچند با روی کار آمدن دولت جدید در چند ماه آینده احتمال تغییرات مجدد دور از انتظار نیست.
زشت و زیبای سودسنجی بورسیها
به گفته مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس، مهمترین وظیفه مدیریت نظارت بر ناشران، نظارت بر افشای اطلاعاتی که از سوی ناشران در بازار سرمایه منتشر میشود، است. از این رو شرکتهای ثبت شده نزد سازمان موظف هستند اطلاعات میان دورهای و سالانه خود را برای اطلاع سهامداران منتشر کنند. بر همین اساس با توجه به اینکه ارائه اطلاعات گزارش تفسیری مدیریت از قابلیت اتکای بالایی برخوردار است و در همین راستا ارائه گزارش اطلاعات پیشبینی سود (زیان) هر سهم ارزش پیشبینی کنندگی بالایی دارد، بنابراین در رویکرد جدید، انتشار همزمان گزارش تفسیری مدیریت همراه با مفروضات پیشبینی صورت سود و زیان برای ۵ صنعت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران در قالب جداول «خلاصه اطلاعات گزارش تفسیری» مطابق با مصوبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۰ هیاتمدیره سازمان الزامی شده است؛ این در حالی است که مفاد مصوبه اخیر برای شرکتهای درج شده در بازار پایه فرابورس ایران الزامی نیست.
تغییر مداوم قوانین
از جمله وظایف مهم سازمان بورس نظارت بر انتشار گزارشهای دورهای و پیشبینی عملکرد و سود شرکتهاست؛ در واقع سازمان بورس به جای مداخله در روند بازار باید سازوکاری فراهم کند تا اطلاعات شفاف و دقیق از نحوه فعالیت شرکتها در اختیار اهالی بازار قرار گیرد. در این راستا مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس اعلام کرده ابلاغیه و مصوبه جدید سازمان درخصوص نحوه اعلام پیشبینی سود از ۲۰ تیرماه اجرایی میشود، گرچه هنوز کم و کیف این دستور العمل بهطور دقیق اعلام نشده اما بر اساس موارد گفته شده به نظر میرسد گزارشهای پیشبینی سود باید بر اساس جداول و اطلاعات خواسته شده با چند سناریو با جزئیات و به تفصیل تکمیل و ارائه شود. در همین رابطه حسن برادرانهاشمی کارشناس بازار سرمایه میگوید: روش گزارش پیشبینی سود شرکتها بارها تغییر کرده و اصولا یکی از انتقادهای کارشناسان به مدیران سازمان بورس همین تغییرات متعدد و خلق قوانین جدید است. به طوری که تا دیماه ۹۶ شرکتها ملزم به ارائه پیشبینی سود سال بعد بودند اما به دلیل اینکه بعضا گزارشهای عملکرد با پیشبینیهای قبلی شکاف زیادی داشت از دی ماه ۹۶ الزام شرکتها به این روش برداشته شد اما در سال ۹۹ مجددا ارائه پیشبینی سود در کنار گزارش عملکرد در دستور کار قرار گرفت. به نظر میرسد یکی از اهداف دستورالعمل جدید جلوگیری از دستکاری در پیشبینی سود باشد. وی با بیان اینکه از مزایای احتمالی این طرح این است که دست شرکتها در ارائه گزارشهای سلیقهای تا حدی بسته میشود، تاکید میکند: همچنین مزیت دیگر این است که اطلاعات دقیق و با مفروضات چندگانه در اختیار اهالی بازار قرار خواهد گرفت و در واقع چشمانداز روشنتری از وضعیت بنیادی شرکتها در دست خواهد بود.
این کارشناس با اشاره به اشکالات مصوبه مذکور میگوید: تغییرات مکرر قوانین یکی از مهمترین ایراداتی است که به سازمان گرفته میشود. جدا از این موضوع این نوع گزارش با توجه به ماهیت تخصصی آن صرفا باید از طریق کارشناسان و اهالی فن تحلیل شود و برای عموم سرمایهگذاران قابل تجزیه و تحلیل نخواهد بود. برادرانهاشمی در ادامه عنوان میکند: ایراد اساسی دیگر این است مفروضاتی که بر پایه آن پیشبینی آینده صورت گرفته با توجه به وضعیت سیاسی و اقتصادی بهطور مداوم در حال تغییر است. متغیرهایی مانند نرخ ارز، تورم و همچنین دستور العملهایی مانند قیمت گذاریهای دستوری یا قیمت پایه سوخت مورد استفاده و خیلی از مفروضات دیگر برای سال بعد به درستی قابل اندازهگیری نیستند در حالی که این متغیرها برای تعیین و پیشبینی وضعیت شرکتها بسیار مهم است.
مصوبهای برای صنایع تحلیلپذیر
مهدی افنانی، تحلیلگر بازار سهام نیز در مورد مصوبه اخیر سازمان بورس با بیان اینکه دستورالعمل سازمان بورس به الزام شرکتهای پتروشیمی، فلزی، معدنی، پالایشی و سیمانی برای پیشبینی سود سال ۱۴۰۰ با سناریو و متغیرهای مختلف از تاریخ ۲۰ تیر لازمالاجراست، اظهار میکند: این مصوبه یک امتیاز دارد و آن هم این است که صرفا یک عدد به عنوان EPS اعلام نمیشود. این تغییرات به نفع صنایعی که تحلیلپذیر هستند تمام میشود. وی میگوید: در دورههای قبل شرکتها یک عدد را به عنوان EPS اعلام میکردند اما با دستورالعمل جدید، تغییراتی در این خصوص رخ میدهد. سازمان به این نتیجه رسیده که سهام کوچک و بنیادی برای خرید سهامداران خرد منطقیتر است. با توجه به اینکه از سال ۹۸ حجم وسیعی از سرمایهگذاران خرد بدون اشراف به اطلاعات ابتدایی سرمایهگذاری در بازار سهام وارد بورس شدند، سازمان تصمیم گرفته برای مدیریت این دسته از سرمایهگذارانی که دسترسی چندانی به تحلیل کارشناسی سهام ندارند دست به این اقدام بزند. از این رو به نظر میرسد اجرای این مصوبه میتواند به روند شفافسازی عملکرد شرکتها کمک کند.
واکنش احتمالی بازار
«اتفاقات و ابهاماتی که سال گذشته در مورد برخی شرکتها از جمله نماد معاملاتی شرکت ملی مس ایران رخ داد، با این روش احتمال تکرار آن به حداقل ممکن میرسد. بر همین اساس شرکتها نسبت به متغیرهای بنیادی پیشبینی سود و زیان خود را اعلام میکنند و به نظر نمیرسد بازارنیز واکنش منفی نسبت به این مصوبه نشان دهد.» این اظهارات جمشید آسیایی، کارشناس بازار سرمایه در مورد مصوبه مذکور است.
وی در ادامه میگوید: شرکتهای پتروشیمی، فلزی، معدنی، پالایشی و سیمانی صورتهای مالی خود را از پایان تیرماه بر اساس مصوبه جدید ارائه میکنند. با اجرای این مصوبه شرکتها نمیتوانند صرفا با اتکا به قیمت دلار، آن را را به عنوان متغیری تعیینکننده در قیمت سهام عنوان کنند.
وی اظهار میکند: عدمشفافیت در عملکرد شرکتهای بنیادی موج میزند. درمورد عدمشفافیت این گروه از شرکتها بسیاری از سرمایهگذاران گلایه داشتند. بر همین اساس سازمان برای بهبود وضعیت شرکتها ی مذکور و شفافسازی در این زمینه مصوبه جدید را ابلاغ کرده است. این کارشناس تاکید میکند: شناسایی شرکتهای بنیادی و در دسترس قرار دادن اطلاعات این شرکتها به سرمایهگذاران میتواند مشکلات سرمایهگذاری در این حوزه را نیز تا حد بسیاری بر طرف کند. کلیات این مصوبه به نفع بازار سهام تمام میشود و احتمالا بخش بزرگی از سرمایهگذاران خرد جذب سهام شرکتهای بنیادی خواهند شد. در شرایطی که وضعیت بازارهای موازی در هالهای از ابهام قرار دارد، بازار سهام هر چه شفافتر باشد سرمایهگذاران بیشتری جذب آن میشوند.
تا قبل از سال ۱۳۹۴، اطلاعات پیشبینی سود و زیان شرکتها به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال میشد و کارشناسان واحد مدیریت نظارت بر ناشران، پس از بررسی اطلاعات مزبور، این گزارشها را با انتشار در سامانه کدال به اطلاع عموم سهامداران میرساندند. از تیرماه ۱۳۹۴ این روش تغییر کرد و اطلاعات مزبور توسط خود ناشران اوراق بهادار و بهطور مستقیم روی سامانه کدال قرار میگرفت. از دی ماه ۱۳۹۶ و مطابق با دستورالعمل جدید سازمان بورس، افشای اطلاعات پیشبینی سود (زیان) به صورت اختیاری همراه با ارائه گزارش تفسیری شد و از این تاریخ دیگر ناشران الزامی به انتشار گزارش پیشبینی سود نداشتند.
مصوبه اخیر از ۲۰ تیر و برای گزارشهای مالی مربوط به سال مالی ۱۴۰۰، لازمالاجراست. در عین حال، کارشناسان نظارت بر ناشران سازمانها و بورسها مانند سابق نظارت دائمی خود بر عملکرد افشای اطلاعات ناشران را اعمال خواهند کرد.
اولین روز از تابستان برای سهامداران با رشد ۵۶/ ۱درصدی شاخص کل بورس تهران پایان یافت که بیشترین رشد درصدی این نماگر از ۸ خردادماه بود. با ثبت این رشد، پس از ۲۴ روز کاری شاخص کل از حبس در بازه ۱۰۰/ ۱تا ۱۷۰/ ۱ میلیون واحد رهایی پیدا کرد و بازیگران حقیقی مجددا در سمت خرید بازار فعال شدند. رشد نرخ دلار، افزایش خوشبینیهای برجامی و کاهش هراس از دستوری ماندن قیمتگذاری خودرو از مهمترین دلایلی بود که روز گذشته سبب تحریک تقاضا در بازار سهام شد.
شروع گرم تابستان بورس
پس از ثبت منفیترین بهار تاریخ بورس تهران، اولین روز از تابستان گرمای دلنشینی برای معاملهگران بازار سهام داشت و شاخص کل تالار شیشهای با ثبت رشد ۵۶/ ۱ درصدی پس از ۲۴ روز کاری از حبس در بازه ۱۰۰/ ۱ تا ۱۷۰/ ۱ میلیون واحد رهایی پیدا کرد. از ۲۶ اردیبهشت تاکنون نماگر اصلی تالار شیشهای چنین محدودهای را تجربه نکرده بود. رشد نرخ دلار، افزایش خوشبینیهای برجامی و البته کاهش هراس از دستوری ماندن قیمتگذاری خودرو از مهمترین دلایلی بود که روز گذشته سبب تحریک تقاضا در بازار سهام شد. شرایطی که سبب شد تا سهامداران خرد مجددا به گردونه معاملات سهام بازگردند و خالص خرید ۳۶۰ میلیارد تومانی را ثبت کنند.
گروههای برجامی در اوج
خودروییها که در یک هفته پیش درگیر اظهارنظرهای گاه متناقض سیاستگذاران بودند، طی دو روز گذشته در حال خودنمایی در تالار شیشهای هستند. جایی که از یکسو مجددا سخنانی مبنی بر ورود خودرو به بورس کالا شنیده میشود و از سوی دیگر افزایش امید به حصول زودهنگام توافق هستهای سبب افزایش توجه سهامداران به زیرمجموعههای دو گروه خودرو و بانک شده است.
چندی پیش بود که رئیس سازمان بورس از مخالفت خود برای عرضه خودرو در بورس کالا پرده برداشت و عنوان کرد به دلیل تنوع محصولات امکان عرضه این کالا در بورس وجود ندارد. سخنانی که مقدمهای برای تغییر مسیر خودروییها شد و با همنظری وزیر صمت با دهقاندهنوی شکلی جدیتر به خود گرفت. روز دوشنبه اما علی جدی، عضو کمیسیون صنایع مجلس با بیان اینکه طرح تحول صنعت و بازار خودروی کشور به صحن علنی ارسال شده است، گفت: «در این طرح بند مربوط به عرضه خودرو در بورس نیز دیده شده است.» روز گذشته نیز احسان خاندوزی، نماینده مجلس در گفتوگویی عنوان کرد: «کمیسیون صنایع و معادن طرحی را درباره فروش خودرو در بورس کالا و قیمتگذاریهای آن به ماده اصلاحی طرح ساماندهی صنعت خودرو اضافه کرده است.» از این رو بار دیگر سهامداران به احتمال رفع قیمتگذاری دستوری در بازار خودرو امیدوار شدند. صنعتی که نه تنها تولیدکنندگان آن بلکه مصرفکنندگان نیز از قیمتگذاری در آن متضرر شدهاند. بررسی آخرین صورتهای مالی سه خودروساز بزرگ کشور، حکایت از رشد ۱۴۵ درصدی زیان تولید در سال ۹۹ نسبت به سال پیش از آن دارد. گزارشهایی که زیان انباشته خودروسازی را ۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرده است.
اما از قیمتگذاری دستوری که بگذریم، اظهارات روزهای اخیر مقامات سیاسی کشور درخصوص توافق هستهای، خوشبینی فعالان بازار در این خصوص را افزایش داده است. تحریمهایی که برخی گروههای بورسی از آن بیشترین ضرر را متحمل شدند و حالا رفع تحریمها میتواند تاثیرات مثبتی بر شرکتهای وارداتمحور همچون خودرو و بانک به جا بگذارد. باید توجه داشت در مجموع صنایعی که با بخش واردات و خرید تجهیزات و مواد اولیه، صادرات و فروش محصولات ارتباط دارند، پس از رفع تحریمها شرایط مناسبی را در مقایسه با بقیه صنایع تجربه خواهند کرد. کاهش هزینه نقل و انتقال پول در کوتاهمدت، جذب سرمایهگذاری خارجی و توسعه بازارهای هدف از جمله مهمترین رویدادهای پساتحریم بوده که اثرات مثبتی بر این دسته از صنایع بورسی به جا میگذارند. ضمن آنکه هنوز در حافظه تاریخی فعالان بازار رشدهای عجیب دو گروه مذکور در سال ۹۴ فراموش نشده است و احتمال دادن به صعودی شدن مجدد این گروهها که تحت عنوان گروههای برجامی نیز شناخته میشوند، به رشد ۶/ ۵ درصدی سهام خودرویی و ۴/ ۴ درصدی سهام بانکی در دو روز گذشته منجر شده است.
رشد دلاری کالاییها
روز گذشته تنها دو گروه خودرو و بانک نبودند که بال پرواز شاخص کل شدند. در لیست نمادهای اثرگذار بر رشد شاخص کل نام شرکتهای زیرمجموعه گروههای کامودیتیمحور بازار خودنمایی میکرد. دیروز بازار ارز شاهد رشد حدود یک درصدی دلار و رسیدن نرخ این اسکناس آمریکایی به ۲۴۲۳۰ تومان بود. رشدی که سبب افزایش تحرکات تقاضا در گروههای دلاری بورس تهران نیز شد. صنایعی که عمدتا صادراتمحور بوده و از فضای صعودی بازار ارز در جهت افزایش درآمد صادراتی خود بهره میجویند.
باید توجه داشت نرخ ارز همواره از متغیرهای تاثیرگذار بر شاخص قیمت سهام در بورسهای معتبر دنیا است. در واقع نرخ ارز، قیمت نسبی پول خارجی به پول داخلی است که بهعنوان یکی از عوامل کلان اقتصادی، همواره مورد توجه جامعه اقتصادی و مالی بوده است. این نرخ بیانگر شرایط اقتصادی کشور بوده و عاملی برای مقایسه اقتصاد ملی با اقتصاد سایر ملل است. در این میان با توجه به صادراتی و وارداتی بودن شرکتهای فعال در بازار سهام و میزان وابستگی آنها به نرخ ارز، نوسانات نرخ ارز میتواند تاثیرات متفاوتی بر منابع پذیرفته شده در بورس و شرکتها بگذارد. به عبارتی دیگر در صورتی که یک بنگاه اقتصادی برای تامین مواد اولیه، خرید تجهیزات و تکنولوژی تولید از تقاضاکنندگان ارز باشد، تغییرات نرخ ارز میتواند برنامههای تولیدی این شرکتها را دستخوش تغییراتی کرده و بهای تمام شده محصولات تولیدی این دسته از بنگاهها را افزایش یا کاهش دهد. موضوعی که طبیعتا ارزش سهام این شرکتها را نیز دچار نوساناتی میکند.
در مقابل افزایش نرخ ارز برای شرکتهای صادراتمحور، اثری مثبت در پی دارد. بر این اساس در صورت رشد نرخ ارز به ویژه دلار، محصولات تولیدی این کشورها با قیمت بالاتری به فروش رفته و سودآوری بیشتری نصیب شرکتهای صادرکننده میشود. در شرایط کنونی، این موضوع درخصوص نیمی از شرکتهای بورسی صدق میکند. البته میزان تاثیرپذیری شرکتها از افزایش نرخ دلار، بسته به نوع فعالیت و وابستگی آنها به ارز متفاوت است. در یک نگاه کلی اما میتوان شرکتهای موجود در بازار سهام را به دو دسته فروشندگان دلاری و فروشندگان غیردلاری تقسیم کرد که با توجه به سناریوهای آتی نرخ دلار میتوانند شرایط خاصی را تجربه کنند.
بازگشت حقیقیها
یکی از سیگنالهای تغییر روند بازارها، همواره بررسی رفتار سهامداران خرد آن بازار است. روز گذشته حقیقیها بیشترین خالص خرید از ۸ خرداد را رقم زدند و مالکیت سهامی به ارزش ۳۶۰ میلیارد تومان را از آن خود کردند.
سهامداران خرد طی دادوستدهای روز سهشنبه حضوری فعال در سمت خرید سهام زیرمجموعه گروه کامودیتیمحور بورس تهران داشتند؛ به طوری که خالص خرید بازیگران حقیقی در فلزات اساسی حدود ۱۲۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان برآورد شد و در پتروپالایشیها نیز شاهد جابهجایی سهامی به ارزش ۵۸ میلیارد و ۸۰۵ میلیون تومان از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام معاملهگران خرد بورس تهران بودیم. دو گروه بانک و خودرو نیز همانطور که اشاره شد دیروز مورد توجه حقیقیها قرار گرفتند و به ترتیب خالص خرید سهامداران خرد در این دو گروه به ۱۱۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان و ۱۸ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان رسید. در میان فلزیها نماد معاملاتی شرکت ملی مس ایران بود که در صدر لیست خرید حقیقیها قرار گرفت. این سهم به تنهایی با خالص خرید ۹۲ میلیارد و ۶۹۰ میلیون تومانی سهامداران خرد همراه شد. پس از این نیز «وبملت» به عنوان نماینده گروه بانکها و موسسات اعتباری جابهجایی ۸۹ میلیارد و ۲۹۳ میلیون تومانی را در مسیر حقوقی به حقیقی ثبت کرد. در آنسوی بازار گروههای با ارزش بازار پایینتر و ریالی در لیست فروش سهامداران خرد بورس تهران جای گرفتند. در این خصوص میتوان به زیرمجموعههای غذایی اشاره کرد که شاهد جابهجایی سهامی به ارزش ۹میلیارد و ۹۶۵ میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. رایانه، سرمایهگذاریها، انبوهسازی و اطلاعات و ارتباطات نیز دیروز شرایط مشابهی را تجربه کردند. در مجموع از ۳۹ صنعت فعال بورسی، خالص خرید حقیقی در ۲۳ گروه مثبت و در ۱۴ صنعت منفی بود.
بورس سهشنبه از دریچه آمار
با همگرایی نماگرها که به دنبال سبزپوشی در کلیات بازار سهام رقم خورد، شاخص کل هموزن نیز ۸۵/ ۰ درصد (۱/ ۳ هزار واحد) به جلو گام برداشت. از طرفی در بازار فرابورس ایران نیز شاهد رشد ۶/ ۰ درصدی (۱۰۹ واحدی) شاخص کل بودیم. در روزی که شاخص کل بورس تهران رشد ۵۶/ ۱ درصدی همراه شد، از ۳۲۹ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۲۰۰ سهم (۶۱ درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۱۱ سهم (۳۴ درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند.
احتمال افت قیمت فلزات در بازارهای جهانی مطرح شده و بعضا به صورت یک پیشبینی مورد توجه قرار میگیرد؛ رخدادی که میتواند آینده کوتاهمدت تا میانمدت این بازارها را دستخوش تغییر کند. نیمه نخست سالجاری میلادی، قیمت انواع فلزات اساسی در بازار جهانی افزایش یافت و این سیر صعودی تا روزهای گذشته دوام داشت، اما برگزاری جلسه فدرال رزرو آمریکا در ۱۷ ژوئن با موضوع کاهش حمایتها از اقتصاد و همچنین انتشار گزارشهایی پیرامون فروش ذخایر فلزی استراتژیک در چین که یکی از اصلیترین و بزرگترین کشورهای فعال در اقتصاد دنیاست، سبب شد تا ورق رونق در بازار فلزات جهان برگردد. متال بولتن در گزارش اخیر خود یادآور شد: «ماه مه سالجاری میلادی، میزان فعالیتهای اقتصادی و صنعتی در دنیا کمتر از حد انتظار بود و همین واقعیت، سبب شد تا بسیاری از فعالان اقتصادی و کارشناسان بازارهای مالی، نگران وضعیت بازارهای فلزی شوند و انتظار افت ارزش کالاهای اساسی بهخصوص فلزات صنعتی را به همراه داشته باشد.»
به گزارش کالاخبر، گزارشهای اخیر دولت چین حاکی از کاهش نرخ رشد اقتصادی این کشور است. از طرف دیگر، نرخ تورم در چین و اغلب کشورهای دنیا با رشد همراه بوده و بر همین اساس، اغلب دولتها از کاهش تدریجی سیاستهای حمایت از اقتصاد خبر دادهاند. انتشار این خبرها، بهویژه در دو کشور تعیینکننده آمریکا و چین باعث شد تا بازارهای مهم جهان نیز تحتتاثیر قرار گیرند.
احتمال عقب نشینی مس تا 8700 دلار
یکی از فلزات مورد توجه بازار و رسانهها، مس است. این فلز پرمصرف (بهخصوص در صنعت برق) طی یک هفته اخیر، افت قیمت شدیدی را تجربه کرده است. در آخرین روزهای دهه دوم ماه ژوئن، قیمت هر تن مس در بازار جهانی به ۹ هزار و ۲۸۹ دلار رسید، در حالی که یک هفته قبل از آن، مس در بازار جهانی با قیمت ۹ هزار و ۹۷۵ دلار و ماه گذشته با بهایی برابر با ۱۰ هزار و ۳۷۶ دلار مبادله میشد.«متال بولتن» در گزارش خود، پیشبینی کرده است: انتظار داریم، کاهش قیمت مس در بازار جهانی ادامه داشته باشد و در فصل سوم امسال، هر تن مس در بازار جهانی با قیمت ۸ هزار و ۷۰۰ دلار مبادله شود.
کاهش ۱۰ تا ۱۷ درصدی بهای فولاد
برپایه این گزارش، شرایطی مشابه بازار مس در بازار فولاد نیز حکمفرما است و قیمت فولاد هم در فصل آتی کاهش خواهد یافت، دلیل این رخداد نیز رشد عرضه این فلز پرتقاضای صنعتی است.
البته در یک سال گذشته، قیمت فولاد افزایش زیادی داشته و بازگشت به وضعیت پیش از کرونا در ماههای باقیمانده سالجاری، نامحتمل است. گزارشها، گویای آن است که قیمت هر تن ورق نورد گرم در بازار آمریکا طی سپتامبر سال ۲۰۲۰ معادل ۵۵۰ دلار بود، در حالی که در نیمه اول ماه جاری، با قیمت هزار و ۵۰۰ دلار به فروش رسید. اما در بازار اروپا، سرعت افزایش قیمت این فرآورده فلزی کمتر بود و از ۵۰۰ دلار به هزار و ۵۰ دلار رسید. انتظار میرود، در فصل پیش رو، قیمت فرآوردههای فولادی ۱۰ تا ۱۷ درصد کاهش پیدا کند.
به اطلاع میرساند؛ پیرو اطلاعیه شماره 2801/الف/00 مورخ 1400/03/30 این شرکت ، امروز چهارشنبه مورخ 1400/04/02 تعداد 26,000,000 سهام شرکت محصولات کاغذی لطیف (سهامی عام) برای اولین بار پس از پذیرش در بازار دوم فرابورس ایران در نماد (لطیف1) و نمونیک LPCZ1 به روش ثبت سفارش عرضه میشود.
خرید صرفاً توسط کارگزاران دارای مجوز فعالیت در فرابورس صورت میگیرد.
دراین خصوص توجه به موارد زیر ضروری است: 1) دوره ثبت سفارش از ساعت 09:30 لغایت ساعت 11:30 میباشد.
2) کلیه معامله گران برخط و غیر برخط به صورت همزمان طی دوره ثبت سفارش میتوانند اقدام به ورود سفارش خرید نمایند.
3) کلیه درخواستهای خرید جهت ورود سفارش میبایست به قیمت محدود باشد.
4) دامنه قیمت در ثبت سفارش از مبلغ 30،000 ریال تا مبلغ 32،500 ریال میباشد.
5)حداکثر سهام قابل خریداری توسط هر شخص حقیقی و حقوقی تعداد 50 سهم میباشد.
6) هر خریدار صرفا مجاز به ورود یک سفارششد.
7) سفارشهای ثبت شده طی دوره ثبت سفارش قابل اصلاح یا حذف هستند.
پس از پایان این دوره، ورود، حذف یا اصلاح سفارش مجاز نیست.
بانک آمریکا پیشبینی کرد پیشی گرفتن رشد تقاضا از عرضه در ماههای آینده ممکن است به صعود قیمت هر بشکه نفت به ۱۰۰ دلار در سال ۲۰۲۲ منتهی شود.
تحلیلگران بخش تحقیقات بانک آمریکا در یادداشتی نوشتند: ما بر این باوریم که احیای قوی تقاضا برای نفت در ۱۸ ماه آینده از میزان عرضه سبقت خواهد گرفت و باعث کاهش بیشتر سطح ذخایر شده و زمینه را برای بالاتر رفتن قیمت نفت مهیا میکند.
طبق پیشبینی این بانک، میانگین قیمت نفت برنت در سال ۲۰۲۱ به ۶۸ دلار میرسد که بالاتر از برآورد قبلی ۶۳ دلار در هر بشکه است. بانک آمریکا میانگین قیمت هر بشکه نفت برنت در سال ۲۰۲۲ را ۷۵ دلار پیشبینی میکند که بالاتر از پیشبینی قبلی ۶۰ دلار است.
تحلیلگران این بانک انتظار دارند بازار جهانی نفت در یک سال و نیم آینده با کمبود عرضه روبهرو شود و این کمبود عرضه به ۹۰۰ هزار بشکه در روز برسد.
بانک آمریکا جدیدترین پیشبینی کنندهای است که صعود قیمت نفت به ۱۰۰ دلار در آینده نزدیک را منتفی نمیداند.
دیوید تاویل، رئیس شرکت ماگلان کپیتال هفته گذشته به شبکه فاکس بیزنس گفته بود تقاضای فوقالعاده بالا، تورم و فشار سهامداران روی غولهای نفتی برای کاهش چشمگیر آلایندگی ممکن است در سه سال آینده به بحران نفتی منجر شود و قیمتهای نفت و بنزین افزایش پیدا کند. قیمت نفت از هماکنون تا پایان سال به شکل قابلتوجه و به میزان مستمر افزایش پیدا خواهد کرد.
بر اساس گزارش اویل پرایس، بزرگترین بازرگانان کالای جهان هم نسبت به دورنمای قیمت نفت خوشبین بوده و نفت ۱۰۰ دلاری را منتفی نمیدانند. مدیران ارشد شرکتهای ترافیگورا، ویتول و گلنکور در کنفرانس هفته گذشته فایننشال تایمز اعلام کردند اگرچه نفت ممکن است به سمت ابرسیکل جدیدی حرکت نکند اما به دلیل بهبود قوی تقاضا و کمبود عرضه فضا برای افزایش بیشتر قیمت دارد.
مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاستجمهوری در ایران و در جریان بودن مذاکرات با قدرتهای جهانی بر سر احیای برجام، ناخودآگاه اثر این متغیرها بر بازار نفت را به ذهن میرساند. بلومبرگ طی گزارشی نوشت انتخاب دولت جدید در ایران مانع مذاکرات وین نخواهد بود و ایران آماده افزایش تولید و صادرات نفت خود به دنبال احیای برجام است. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از بلومبرگ، ایران در آستانه تشکیل یک دولت جدید به رهبری ابراهیم رئیسی است که موضعی کاملا محتاطانه در قبال آمریکا دارد.
پیروزی وی در انتخابات روز جمعه ایران در شرایطی اتفاق افتاد که قدرتهای جهان تلاش میکنند برجام را جهت محدود کردن فعالیتهای اتمی ایران در ازای کاهش تحریمهای آمریکا احیا کنند. اگر اتحادیه اروپا، روسیه، چین و سایر کشورها بتوانند میانجی بسته شدن یک قرارداد بین آمریکا و ایران شوند، ایران میتواند صادرات نفت خام خود را در شرایطی که هنوز تقاضا به خاطر همهگیری کرونا در منطقه پایین است افزایش دهد. بنابراین تاجران نفت طی دو ماه آینده باید مراقب برخی مسائل باشند.
در حال حاضر چه اتفاقی میافتد؟
رئیسی در اواسط مرداد ماه به ریاستجمهوری میرسد و تا آن زمان کنترل دولت در اختیار حسن روحانی خواهد بود. تحلیلگران به دقت بیانات رئیسجمهور منتخب ایران را در مورد مذاکرات هستهای و سیاست خارجی زیر نظر دارند و هر گونه اطلاعات در مورد افرادی که قرار است مناصب اصلی دولت را در اختیار بگیرند دنبال میکنند.
رئیسی در روز دوشنبه تاکید کرد آمریکا باید تحریمها را بردارد و در مورد گسترش رابطه با چین که در حال حاضر هم یکی از اصلیترین متحدین تهران است صحبت کرد.
در حالی که ایران عقیده دارد بیش از هر زمان دیگری به این قرارداد نزدیک شدهاند، هنوز اختلافات اساسی بین دو طرف باقی مانده است. مقامات غرب اعلام کردهاند این مذاکرات تا تابستان ادامه پیدا میکند.
مشاور امنیت ملی آمریکا(بدون اشاره به غیرقانونی بودن تحریمها علیه ایران) گفت: «مهم نیست چه کسی در ایران به ریاستجمهوری میرسد. مهم این است که کل سیستم ایران آماده محدود کردن برنامه هستهای است.» با وجود اینکه رئیسی جزو سیاستمداران مخالف نزدیکی با آمریکاست، ولی اعلام کرده مذاکرات را متوقف نمیکند. دولت ایران تاکید کرده تصمیم مذاکرات وین توسط حاکمیت گرفته میشود. رهبر ایران موافق قراردادی است که باعث از سرگیری صادرات انرژی و جذب سرمایهگذاری خارجی جهت احیای اقتصاد شود.
بسته شدن این قرارداد چه تاثیری بر نفت ایران میگذارد؟
برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند در صورت بسته شدن قرارداد با آمریکا، ایران میتواند طی چند ماه صادرات نفت خام را به ۲ میلیون بشکه در روز برساند. شرکت ملی نفت ایران میادین نفتی را آماده کرده و روابط با مشتریان قدیمی را از سر گرفته است. ایران حدود ۱۰۰ میلیون بشکه نفت در ذخایر خود دارد که میتواند به سرعت وارد بازار کند. هند اعلام کرده در صورت برداشته شدن تحریمها، آماده واردات نفت از ایران است و پالایشگاههای چین هم خرید خود را از این کشور در سال جاری میلادی افزایش دادهاند.
این اتفاق بر قیمت نفت تاثیر گذاشته و سیاست اوپک پلاس را پیچیده میکند. این ائتلاف ۲۳ عضوی از صادرکنندگان بزرگ نفت به رهبری عربستان و روسیه در حال بررسی افزایش تولید در ادامه سال جاری است. ویروس کرونا و بازگشت احتمالی نفت ایران محاسبات این ائتلاف را سختتر کرده است. ولی اگر آمریکا تحریمهای ایران را به یکباره بر ندارد، بازگشت نفت این کشور به بازار بسیار آهستهتر خواهد بود و ماهها طول میکشد تا نگرانی خریداران نفت این کشور در اتحادیه اروپا برای معامله با شرکتهای ایرانی برطرف شود. اتحادیه اروپا سومین وارد کننده بزرگ نفت ایران در اوایل ۲۰۱۸ بود.
آمارهای تازه نشان میدهد که از سال ۲۰۱۷، حدود ۷۱میلیارد دلار ارز دیجیتال از طریق مالت منتقل شده است. ناظران مالی نگران این هستند که نظام ضدپولشویی این کشور بهاندازه کافی قدرتمند نباشد.
به گزارش کوین تلگراف، بهنظر میرسد راهبرد کشور مالت برای تبدیلشدن به قطب جهانی ارزهای دیجیتال در حال تحقق است، با وجود این مقررات نظارتی ضعیف این کشور نگرانیها را درباره پولشویی و سایر جرایم مالی افزایش داده است. براساس گزارش روز یکشنبه روزنامه تایمز آو مالت (Times of Malta)، از سال ۲۰۱۷ که این کشور کوچک مدیترانهای راهبرد تبدیلشدن به «جزیره بلاکچین» را اتخاذ کرده، تاکنون حدود ۷۱میلیارد دلار، معادل ۶۰میلیارد یورو ارز دیجیتال از مالت عبور کرده است. با وجود آنکه مالت در سالهای اخیر مقررات مرتبط با ارزهای دیجیتال خود را بهروزرسانی کرده است، همچنان ناظران مالی نگران هستند که نظام ضد پولشویی این کشور بهاندازه کافی قدرتمند نباشد.
گروه ویژه اقدام مالی، موسوم به افایتیاف (FATF) که یک نهاد نظارتی بینالمللی با عضویت ۳۷کشور و دو سازمان بینالمللی است، جمعه گذشته جلسهای را درباره وضعیت ارزهای دیجیتال در کشور مالت تشکیل داد. افایتیاف در این نشست به بررسی این موضوع پرداخت که آیا مالت نسبت به تعهدات خود برای جلوگیری از جرائم مالی کوتاهی کرده است یا خیر. بهطور خاص نهادهای نظارتی مالی نگران تلاشهای اولیه مالت برای پذیرش ارزهای دیجیتال در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ هستند؛ زمانی که قوانین این حوزه نسبت به امروز هم ضعیفتر بود. علاوهبر این، مقامات افایتیاف درباره نظام اجرای قوانین در این کشور ابراز نگرانی کردهاند.
در سال ۲۰۱۸ چندین شرکت فعال در زمینه بلاکچین، ازجمله صرافی بایننس، بهخاطر قوانین مطلوبتر پیرامون ارزهای دیجیتال در مالت، اقدام به تاسیس دفاتر خود در این کشور کردند. شرکتهایی که اقدام به تاسیس نمایندگی در این کشور میکردند، میتوانستند تا یک سال بدون مجوز فعالیت کنند. یک منبع آگاه در صنعت ارزهای دیجیتال به روزنامه تایمز آو مالت گفت که این دوره تنفس یکساله به گسترش تراکنشهای با ریسک بالا منجر شد که توسط صرافیهای ارز دیجیتال در شرایطی غیرمجاز انجام میشد. با وجود این، مالت هنوز هم مقصد مناسبی برای شرکتهای فعال در حوزه ارز دیجیتال به شمار میرود. شرکت کریپتو داتکام (Crypto.com) هم بهتازگی موفق به کسب مجوز سطح۳ داراییهای مالی مجازی از کشور مالت شده است که زمینه را برای به رسمیت شناختن ارزهای دیجیتال در اتحادیه اروپا بهصورت گستردهتر فراهم میکند.
مالت در ژوئن ۲۰۲۰ جاهطلبیهای خود را در زمینه بلاکچین گسترش داد و بهصورت همهجانبهتر به پذیرش ارزهای دیجیتال بهعنوان راهی برای رشد تجارت این کشور روی آورد. کیارون برونو (Kearon Bruno)، رئیس اتاق فکر اقتصاد دیجیتال که برای گسترش سبد اقتصادی مالت ماموریت یافته است، پیشتر در مصاحبهای گفته بود: «ما در حال عبور از [طرح] جزیره بلاکچین هستیم و بیشتر در مسیر تبدیلشدن به جزیره دیجیتال حرکت میکنیم؛ چراکه این چشمانداز جامع را که شامل تمام ابعاد و مولفههای فنی است، بیشتر باور داریم.»
یکی از بزرگترین مزارع استخراج ارز دیجیتال در کشور که با استقرار در یکی از کارخانههای بزرگ تهران، از برق با تعرفه صنعتی برای فعالیت خود استفاده میکرد، شناسایی شد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، این روزها تب تند تولید ارز دیجیتال با برق ارزان در کشور بالا گرفته و شاهد افزایش روزافزون تقاضا در این بخش هستیم.
طبق جدیدترین گزارش وزارت نیرو، به دنبال بالاگرفتن تب ارز دیجیتال و سوءاستفاده مزارع راهاندازی شده از تعرفههای ارزان برق صنعتی و کشاورزی و همچنین شدت گرفتن فعالیتهای نظارتی و بازرسی شرکتهای توزیع نیروی برق بهمنظور شناسایی مزارعی که با بهرهگیری از برق با یارانه دولتی، به تولید ارز دیجیتال میپردازند، نیروهای عملیاتی و فنی شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ، با رصد و کنترل بار مصرف شبکه توزیع برق و بررسیهای میدانی، موفق شدند سه مزرعه بزرگ استخراج ارز دیجیتال را که با استقرار در مراکز صنعتی، از برق با تعرفه ارزان برای تولید ارز دیجیتال استفاده میکردند، شناسایی کنند.شایان ذکر است، تنها یکی از این مزارع، با مصرف انرژی بالغ بر هفت مگاوات (حدود ۴۰ درصد توان تولید نیروگاه برقآبی سد طالقان)، از بزرگترین مزارع کشف شده ارز دیجیتال در کشور است. براساس این گزارش، با در نظر گرفتن میانگین مصرف برق ۲۸۰۰ کیلووات ساعت در سال برای هر واحد مسکونی واقع در مناطق عادی کشور، برق مصرفی در این مزرعه ارزی، فقط در هر شبانهروز معادل مصرف برق ۶۰ واحد مسکونی در طول یک سال است. به دنبال شناسایی این سه مزرعه، در مرحله اول با توجه به فعالیت مغایر با تعرفه واگذارشده، نسبت به قطع برق مورد استفاده، اقدام و سایر مراحل رسیدگی قانونی در این رابطه، آغاز شده است. مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق درباره این موضوع اظهار کرد: تا زمانی که تعرفه برق تولید ارز دیجیتال تصویب و ابلاغ شود، طبق ابلاغیه پایان خردادماه شرکت توانیر، تولیدکنندگان ارز دیجیتال با تعرفههای خانگی، صنعتی و کشاورزی، شناسایی شده و برق آنها قطع میشود.
دو شوک غربی و شرقی به فاصله چند روز امید صعود بازار رمزارزها را کمرنگ کرد. بعد از تثبیت رمزارزها و ریزش تقریبی ۵۰ درصدی بازار در ماه گذشته، با اخبار تغییر چشمانداز ایالات متحده نسبت به نرخ بهره، روند بازار مجددا نزولی شد. بیتکوین توانسته بود آرامش خود را در اطراف کانال ۳۹ هزاردلاری پیدا کند؛ اما با احتمال کاهش محرکها با بهبود اقتصاد جهانی از پاندمی کووید-۱۹، اشتهای سرمایهگذاریهای سوداگرانه نیز کاهش یافت. با این خبر، اولین شوک به بازار وارد و بیتکوین به کانال ۳۵ هزاردلاری منتقل شد. دیروز نیز طی خبری مبنیبر فعالسازی محدودیتهای چین بر فعالان حوزه رمزارزها، مخصوصا بر استخراجکنندگان این حوزه، روند نزولی رمزارزها تشدید شد. شوک دوم، بیتکوین را به مرز خطرناک ۳۰ هزاردلاری فرستاد و در صورت از دسترفتن این ناحیه حمایتی باید منتظر کانال ۲۰ تا ۲۵ هزاردلاری برای آن بود.
چوب چین بر سر استخراجکنندگان
ثبات نسبی رمزارزها بعد از چهارشنبه سیاه که بدترین افت در بازاررمزارزها به حساب میآمد، با جلسه انتهای هفته گذشته فدرال رزرو درهم شکست. اعلام برنامه فدرال رزرو به کاهش بستههای حمایتی به علت واکسیناسیون و افزایش امیدها برای اقتصاد جهانی و همچنین برنامه افزایش نرخ بهره واقعی ایالات متحده طی دو مرحله تا سال 2023، میل به فعالیتهای سوداگرانه در سرمایهگذاران را کاهش داد. این شوک روند رمزارزها را نزولی کرد؛ بهطوری که بیتکوین به سرعت از کانال 40هزاردلاری به 35 هزار و 500 دلاری رسید. دومین شوک، قانونگذاریهای محدودکننده چین برای ارزهای دیجیتال بود. در چین بعد از مصوبات سال 2017 و مصوبات سه نهاد مالی در ماه گذشته در راستای محدودکردن مبادلات ارزهای دیجیتالی، شکل کارآی این مبادلات از چین خارج شدند ولی سیستمهای مبادلاتی خارج از بورس (OTC) که در خارج از چین مستقر هستند بهصورت واسطه این مبادلات را برای چینیها میسر کردند. تاکید مجدد دولت چین بر قوانین سلبی و بستن 26 مزرعه استخراج بیتکوین در استان سیچوان روند نزولی را تشدید کرد. این روند نزولی تا جایی ادامه پیدا کرد که بیتکوین به پایینترین سطح دو هفتهای خود رسید. در روز سهشنبه، بعد از تاکید مجدد بانک مرکزی خلق چین بر سرکوب رمزارزها و محدودسازی کانالهای تجاری برای شهروندان چین، بزرگترین رمزارز توانست تا حدی در مقابل ریزش بیشتر مقابله کند. رمزارز اول دنیا بعد از ریزشی 17 درصدی طی روزهای یکشنبه و دوشنبه، توانست در اوایل روزگذشته با رشدی 5 درصدی و جبران بخشی از این ریزش، به کانال 33 هزاردلاری برگردد. اما تا بعد از ظهر این روز، بیتکوین به کانال 29 هزاردلاری رسید و طبق نظر تحلیلگران در صورت بستهشدن قیمت روزانه در همین کانال و از دستدادن حمایت 30 هزاردلاری باید منتظر قیمتهای 20 تا 25 هزاردلاری انتهای سال گذشته میلادی باشد.
سختی استخراج از شبکه بیتکوین نیز بعد از بستن مزارع استخراج در سیچوان چین، ظرف 24ساعت 17 درصد کاهش یافت و این احتمال وجود دارد که بعد از غیرفعالشدن ماینرهای چینی، قطب جدید استخراج رمزارز در ایسلند یا قزاقستان نمایان شود. اتریوم، دومین رمزارز بزرگ نیز بعد از افتی 17درصدی به پایینترین قیمت در سه هفته گذشته رسید. این رمزارز در صورت ادامه روند نزولی خود و از دستدادن مقاومت هزار و 802 دلاری و تثبیت در زیر آن، ممکن است تا قیمتهای هزار و 578 دلار نیز پیش برود.
در اولین روز تابستان، خریداران دلار قدرتنمایی کردند و توانستند محدوده ۲۴ هزار و ۲۰۰ تومان را فتح کنند. روز سهشنبه، اسکناس آمریکایی ۲۳۰ تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و به بهای ۲۴ هزار و ۲۳۰ تومان رسید. این دومین افزایش متوالی دلار بود و از نگاه برخی معاملهگران، نشاندهنده فاز جدید رفتاری در بازار ارز بود.
تاثیر انتظارات مذاکراتی بر دلار
هفته گذشته زمانی که قیمت دلار به محدوده ۲۴ هزار و ۲۰۰ تومان نزدیک شد، فاز معاملهگران به سمت فروش ارز تغییر کرد. با این حال، برخی معاملهگران اعتقاد دارند که در هفته جاری، اوضاع به کام خریداران خواهد بود. برخی از فعالان اعتقاد دارند که تغییر رفتار معاملهگران ناشی از تغییر سمت و سوی انتظارات نسبت به مذاکرات هستهای بود. در واقع معاملهگران در گذشته احساس میکردند که توافق هستهای نزدیک است و به زودی انجام خواهد شد. با این حال، در روزهای دوشنبه و سهشنبه این احساسی در بازار برجسته شد که رسیدن به توافق هستهای و لغو تحریمها دشوار خواهد بود.
خبرها در رسانههای داخلی نیز درباره مذاکرات هستهای متناقض است و این مساله نیز به ابهامهای انتظاری معاملهگران ارزی افزوده است. پرستیوی به نقل از منابع نزدیک به مذاکرات در وین عنوان کرده است که آمریکا کماکان از انجام تعهدات خود برای بازگشت به برجام و لغو تحریمها خودداری کرده و حاضر به لغو تحریم تسلیحاتی و لغو دستور اجرایی ترامپ در این زمینه نشده است. در مقابل، دیروز سخنگوی دولت عنوان کرده است که هفته آینده ممکن است آخرین دور مذاکرات در وین باشد و مذاکرات احیای برجام ارتباطی به سیاست داخلی و نتایج انتخابات ندارد.
جبران نزول ابتدای هفته
گروهی از فعالان باور دارند دلار در روز شنبه دچار افت قیمت هیجانی شد و پس از آن به تدریج شرایط طبیعی خود را بازیابی کرده و به نزدیکی همان محدودهای بازگشته است که پنجشنبه گذشته در آن قرار داشت. به باور شماری از فعالان، در صورتی که قیمت دلار طی روزهای آتی بالای محدوده ۲۴ هزار و ۲۰۰ تومان تثبیت شود، خریداران بیشتری به بازار وارد خواهند شد.
اگر قیمت دلار به زیر مرز ۲۴ هزار تومانی بازگردد، بازار میتواند رفتار هفتههای قبل را از سر بگیرد و در دامنه ۲۳ هزار و ۵۰۰ تا ۲۴ هزار و ۲۰۰ تومان حرکت کند. در حالی که برخی فعالان باور داشتند، افزایش قیمت دلار ناشی از تغییر انتظارات نسبت به مذاکرات هستهای است، گروه دیگری از بازیگران ارزی عنوان میکردند که بازار پیش از آغاز افت بزرگ خود نیاز به یک افزایش قیمت دارد. از نگاه آنها معاملهگران پیش از لغو تحریمها بهدنبال آن هستند که دلارهای خود را در نقاط بالا تخلیه کنند.
دلار، سکه را افزایشی کرد
روز سهشنبه سکه ۸۰ هزار تومان افزایش دیگر را تجربه کرد و به بهای ۱۰ میلیون و ۴۱۰ هزار تومان رسید. فلز گرانبهای داخلی روز دوشنبه نیز ۸۰ هزار تومان رشد را به ثبت رسانده بود. به گفته فعالان، عامل اصلی رشد سکه، افزایش بهای دلار بود. از نگاه آنها، تثبیت دلار بالای محدوده ۲۴هزار و ۲۰۰ تومان در بالا رفتن انتظارات افزایشی تاثیر داشت.
در معاملات امروز چهارشنبه 2 تیر ماه شاخص کل بورس تهران به کانال 1.2 میلیونی صعود کرد.به گزارش اقتصادنیوز ، در دو ساعت ابتدایی معاملات بورس پایتخت شاخص کل با رشد 18 هزار واحدی به رقم یک میلیون و 205 هزار واحد رسید، شاخص هم وزن نیز با رشد 2 هزار و 860 واحد به سطح 376 هزار واحد رسید.
ارزش معاملات
ارزش کل معاملات بازار سهام در دو ساعت ابتدایی به رقم 5 هزار و 792 میلیارد تومان بالغ شد که از این میزان، 4 هزار و 50 میلیارد تومان به بورس و هزار و 742 میلیارد تومان به فرابورس اختصاص داشت.
برکت در گزارش فعالیت ماهانه منتهی به خردادماه سال جاری مجموع بهای تمامشده سرمایهگذاری در بخشهای «خارج از بورس» و «پذیرفتهشده در بورس» را برابر با ۸.۰۴۰ میلیارد ریال اعلام کرده و بیشترین میزان بهای تمامشده را در بخش خارج از بورس با ۴.۰۴۷ میلیارد ریال در اختیار داشته و مابقی آن نیز در بخش پذیرفته شده در بورس با ۳.۹۹۳ میلیارد ریال به ثبت رسانده است.
بیشترین مقدار بهای تمامشده سرمایهگذاری برکت در بخش «پذیرفتهشده در بورس» در اختیار «مواد و محصولات دارویی» با ۳.۹۹۳ میلیارد ریال بوده که ارزش بازار آن به ۳۴.۶۵۴.۳۲۶ میلیون ریال رسیده، در حوزه «خارج از بورس» نیز «مواد و محصولات شیمیایی» با ۴.۰۰۲ میلیارد ریال بیشترین بهای تمامشده سرمایهگذاری بخش «پذیرفتهشده در بورس» را به خود اختصاص داده است.
میزان بهای تمامشده سرمایهگذاری گروه دارویی برکت در سومین ماه از سال مالی جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته افزایش ۱۹ درصدی را به ثبت رسانده است.
برکت با سرمایه ثبتشده ۵,۸۰۰,۰۰۰ میلیون ریال طی عملکرد ۳ ماهه سال مالی منتهی به اسفندماه سال ۱۴۰۰ از محل سود سهام محققشده درآمدی حاصل نکرده است.
شسینا صورتهای مالی ۱۲ ماهه دوره مالی منتهی به ۳۰ اسفند ۱۳۹۹ را به صورت حسابرسی شده منتشر کرد و مبلغ ۳۷۱ میلیارد و ۲۰۳ میلیون ریال سود خالص کسب کرد و بر این اساس مبلغ ۲ هزار و ۴۱۷ ریال سود به ازای هر سهم خود اختصاص داد که نسبت به دوره مشابه در سال گذشته از کاهش ۵۹ درصدی برخوردار است.
همچنین این شرکت سود ناخالص دوره یاد شده را با افزایش ۹۰ درصدی نسبت به دوره مشابه گذشته، ۴۲۶ میلیارد و ۵۴۴ میلیون ریال و سود عملیاتی را ۳۸۴ میلیارد و ۲۶۷ میلیون ریال اعلام کرده است.
یادآوری میشود “شسینا” در دوره ۱۲ ماهه سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ (حسابرسی شده)، سود هر سهم را مبلغ ۵ هزار و ۸۵۰ ریال و سود خالص را ۱۷۹ میلیارد و ۶۷۰ میلیون ریال قید کرده است.
شرکت دارویی لقمان از تفاهم نامه همکاری زیرمجموعه برکت جهت تولید واکسن خبر داد و با توقف نماد، آماده بازگشایی برای چهارشنبه شد.
براین اساس، “دلقما” اعلام کرد: تفاهم نامه همکاری بین هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران و شرکت شفا فارمد جهت خرید 5 میلیون دوز واکسن کووایران برکت منعقد شده است. باتوجه به اینکه از یک طرف مبالغ درج شده در تفاهم نامه بصورت علی الحساب بوده و قرارداد نهایی توسط کمیسیون قیمت گذاری سازمان غذا و دارو است و از طرف دیگر این شرکت مالکیت 12 درصد شفا فارمد را دارا است لذا تعیین آثار سود و زیان تفاهم نامه برای شرکت دارویی لقمان هنوز میسر نیست.
هیات باید 25 درصد کل مبلغ علی الحساب تفاهم نامه (200 هزار تومان به ازای هر دوز واکسن) را در مقابل اخذ تضمین معتبر به همین مبلغ به شرکت به عنوان پیش پرداخت طی یک هفته پس از امضای طرفین پرداخت کند.
در شروع معاملات شاخص کل بورس سبزپوش شد و با صعود 6100 واحدی در ارتفاع یک میلیون و 193 هزار واحد قرار گرفت.
به گزارش اقتصادنیوز ، در شروع معاملات بازار سرمایه شاخص کل بورس سبزپوش شد و با صعود 6100 واحدی در ارتفاع یک میلیون و 193 هزار واحد قرار گرفت. شاخص کل هم وزن نیز با رشد 1100 واحدی 374 هزار و 373 واحد را ثبت کرد.
اثرگذارترین نمادها بر شاخص
نمادهای فملی، وپارس و فولاد بیشترین تأثیر مثبت و نمادهای شپنا و شستا و شتران بیشترین اثر منفی را بر روند حرکت شاخص گذاشتهاند.
وضعیت نمادها در ابتدای معاملات
در جریان معاملات گروه خودرو و قطعات نماد خساپا در مدار مثبت 3.2 درصدی در قیمت 182 تومان در حال معامله است. خودرو در محدوده 210 تومان نبض مثبت می زند. خگستر در مدار منفی 3.1 درصدی در حرکت است. خکرمان، خکاوه، خزامیا، خریخت، خدیزل و خاذین از جمله سبز پوش های گروه اند.
پالایشی ها در مسیری معتدل همراه با گرایش مثبت در حرکت هستند. شبریز از همان لحظات آغازین با صف خریدش رخ نمایی می کند. شپنا حوالی صفر تابلو در قیمت 1297 تومان نوسان می کند. شتران در قیمت 887 تومان با نوسانات منفی همراه است.
رنگ سبز در تابلو معاملات بانکی ها محسوس تر است. وبملت در مدار مثبت 1.8 درصدی در قیمت 415 تومان دنبال می شود. وتجارت و وبصادر حوالی صفر تابلو با نوسانات مثبت همراه اند. وپارس در قیمت 286 تومان با صف خرید دنبال می شود. در وآیند بالاخره شاهد معاملاتی متعادل در مدار منفی هستیم.
آخرین قیمت ۷۶نماد حداقل سه درصد نسبت به قیمت روز قبل آنها افزایش یافته و ۱۱۹نماد با کاهش بیش از سه درصدی قیمت همراه بودهاند.
نمادهای ومدیر، خساپا، خودرو، غکورش، فملی، خگستر و اپال در گروه پرتراکنشترینهای بورس و نمادهای رافزا، ذوب، چخزر، زملارد، تاپکیش، کزغال وشگویا در گروه پرتراکنشترینهای فرابورس قرار گرفتند.
ارزش کل معاملات خرد بورس و فرابورس نیز در مجموع به حدود هزار و ۱۳۵میلیارد تومان رسید. حقیقیها تا ساعت مورد اشاره رقمی در حدود ۱۰میلیارد تومان نقدینگی به بازار وارد کردند.
گزارش هفتگی کوین شیرز (CoinShares) حاکی از جریان بزرگ خروج سرمایه از محصولات سرمایهگذاری حوزه داراییهای دیجیتال است. در این میان بیشترین حجم فروش از سوی صندوقهای بیت کوین بوده است.
به گزارش کوین تلگراف، دادههای کوین شیرز حاکی است که مدیران نهادی همچنان به کسب سود از فروش داراییهای دیجیتال خود ادامه دادهاند و در این میان، صندوقهای سرمایهگذاری بیت کوین برای ششمین هفته متوالی شاهد جریان خروجی بودند.
هفته گذشته بالغ بر ۷۹ میلیون دلار سرمایه از محصولات سرمایهگذاری داراییهای دیجیتال خارج شد و سومین هفته متوالی روند کاهشی و طولانیترین دوره نزولی از فوریه ۲۰۱۸ به اینسو را برای بازار به ارمغان آورد.
میزان جریان خروجی از صندوقهای بیت کوین بالغ بر ۸۹ میلیون دلار بود، اما اتریوم تنها خروج ۱.۹ میلیون دلار را تجربه کرد.
محصولات سرمایهگذاری بیت کوین از آغاز سال ۲۰۲۱ تاکنون بیش از ۴.۱ میلیارد دلار خالص جریان ورودی را به خود جذب کردهاند. در همین حال، محصولات اتریوم نیز در همین دوره ۹۹۲ میلیون دلار جذب داشتهاند.
اما محصولات سرمایهگذاری ترکیبی که سبدی از ارزهای دیجیتال را در خود جای میدهند، هفته گذشته برخلاف روند نزولی کلی، ۱۰ میلیون دلار سرمایه ورودی ثبت کردند. این صندوقها در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۳۵۱ میلیون دلار سرمایه جذب کردهاند.
در حالی که سبدگردانان همچنان در حال رصد سقوط گسترده در بازار ارزهای دیجیتال هستند، خریدهای نهادی در هفتههای اخیر کاهش یافته است. بیت کوین که نسبت به سقف تاریخی خود در ماه مه بیش از ۵۰ درصد از ارزش خود را از دست داده، همچنان زیر ۳۳,۰۰۰ دلار تقلا میکند. ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال روز دوشنبه با سقوط به زیر ۱.۴ تریلیون دلار به نصف اوج ماه گذشته خود رسید.
معیارهای درونزنجیرهای نشان میدهد که حرکت قیمتی بیت کوین به کف رسیده است، یعنی دارندگان بلندمدت بیت کوین را با قیمت پایین از کسانی میخرند که در اوج ماههای گذشته خریدهاند. این در حالی است که احساسات بازار به خاطر اخبار منفی همچنان خرسی است.
ممنوعیت استخراج بیت کوین از سوی دولت چین، نزدیک شدن بیت کوین به تقاطع مرگ و نزدیک شدن زمان سررسید صندوق سرمایهگذاری بیت کوین گری اسکیل (Grayscale) در ماه ژوئیه، تنها برخی از اخباری هستند که روی احساسات سرمایهگذاران تأثیر گذاشتهاند.
حمید جهانی از ثبت رکورد بی سابقه تولید 1.13 میلیون تن کنسانتره در خرداد ماه خبر داد و گفت: در 3 ماهه نخست سال علاوه بر ثبت رکورد تولید 3.1 میلیون تن کنسانتره که 17 درصد نسبت به تولید سال قبل و 28 درصد نسبت به برنامه پیش بینی شده افزایش داشته، مصرف آب نیز 21 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشت.
وی در خصوص بارگیری و حمل کنسانتره به صنایع فولادسازی از محل تولید و تجمع افزود: در این مدت 3.2 میلیون تن کنسانتره بارگیری و حمل شده است که رشد 38 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان می دهد .
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، سازوکار جدید این سازمان را در خصوص انتشار گزارش پیش بینی سود (زیان) شرکت ها تشریح کرد.
محسن انصاری مهیاری، مهمترین وظیفه مدیریت نظارت بر ناشران را نظارت بر افشای اطلاعاتی که از سوی ناشران در بازار سرمایه منتشر می شود، دانست و به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: شرکت های ثبت شده نزد سازمان موظف هستند اطلاعات میان دوره ای و سالیانه خود را برای اطلاع سهامداران منتشر کنند. در این راستا با توجه به قانون بازار اوراق بهادار، وظیفه سازمان بورس صحت سنجی این اطلاعات است که در این میان از عمده ترین وظایف مدیریت نظارت بر ناشران، بررسی درستی این اطلاعات است.
وی در ادامه به بررسی پیشینه انتشار اطلاعات از سوی شرکتها اشاره کرد و گفت: تا پیش از سال ۱۳۹۴ ، اطلاعات پیش بینی سود (زیان) شرکت ها به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال می شد و کارشناسان واحد مدیریت نظارت بر ناشران، پس از بررسی اطلاعات مزبور، این گزارش ها را با انتشار در سامانه کدال به اطلاع عموم سهامداران می رساندند.
انصاری مهیاری در ادامه افزود: از تیرماه ۱۳۹۴ این روش تغییر کرد و اطلاعات مزبور توسط خود ناشران اوراق بهادار و به طور مستقیم روی سامانه کدال قرار می گرفت. از دی ماه ۱۳۹۶ و مطابق با دستورالعمل جدید سازمان بورس، افشای اطلاعات پیش بینی سود (زیان) به صورت اختیاری همراه با ارایه گزارش تفسیری شد و از این تاریخ دیگر ناشران الزامی به انتشار گزارش پیش بینی سود نداشتند.
وی در ادامه به بررسی علل حذف پیش بینی عملکرد در سال ۱۳۹۶ اشاره کرد و افزود: موارد متعددی را می توان علت اخذ چنین تصمیمی دانست؛ یکی از این موارد، کاهش نقدشوندگی ناشی از توقف های طولانی مدت نمادها برای ارایه پیش بینی سود بود. در راستای اخذ چنین تصمیمی می توان موارد مهمی را برشمرد؛ یکی از این موارد کاهش نقدشوندگی بود که دلیل اصلی چنین رخدادی نیز در توقف های طولانی مدت نمادها برای ارایه پیش بینی ها بود.
به گفته وی، تغییرات مکرر مفروضات این پیش بینی ها در گزارش های پیش بینی، تجربیات بین المللی و عدم الزام به ارایه پیش بینی عملکرد از سوی بسیاری از کشورها، بی توجهی غالب سرمایه گذاران به تحلیل های ارایه شده توسط سایر نهادهای مالی و توجه صرف به پیش بینی ارایه شده از سوی ناشر و همچنین دید محتاطانه ای که بسیاری از ناشران به پیش بینی سود خود داشتند از جمله مواردی بود که نهاد ناظر اقدام به حذف اجبار برای انتشار این پیش بینی ها کرد.
انصاری مهیاری ادامه داد: تجربه سه ساله انتشار گزارش تفسیری به جای گزارش پیش بینی سود، برخی آسیب های این تصمیم را نمایان کرد. از سوی دیگر با توسعه بازار سرمایه؛ تعداد ناشران به بیش از ۷۰۰ شرکت رسیده است. فقط در سال ۱۳۹۹ بیش از ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار سهامدار جدید به بازار سرمایه وارد شده اند. در این شرایط نیاز بازار به ارایه اطلاعات پیش بینی سود (زیان) هر سهم ناشران، بیش از پیش احساس شد.
انصاری مهیاری در ادامه تاکید کرد: با توجه به اینکه ارایه اطلاعات گزارش تفسیری مدیریت از قابلیت اتکای بالایی برخوردار است و در همین راستا ارایه گزارش اطلاعات پیش بینی سود (زیان) هر سهم ارزش پیش بینی کنندگی بالایی دارد، بنابراین در رویکرد جدید، انتشار همزمان گزارش تفسیری مدیریت همراه با مفروضات پیش بینی صورت سود و زیان برای ۵ صنعت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران در قالب جداول “خلاصه اطلاعات گزارش تفسیری” مطابق با مصوبه مورخ ۱۹ خرداد ۱۴۰۰ هیات مدیره سازمان الزامی شده است (مفاد مصوبه اخیر برای شرکت های درج شده در بازار پایه فرابورس ایران الزامی نیست).
وی افزود: این مصوبه با هدف افزایش کیفیت اطلاعات ارائه شده توسط ناشران، بر انتشار مفروضات سود و زیان بودجه پیش بینی شده شرکت های تولیدی به همراه صورت های مالی و گزارش های تفسیری مدیریت تاکید شده است. به گونه ای که کلیه مفروضات و برنامه های آتی زیربنای پیش بینی سود هر سهم باید در قالب بخشی از گزارشات تفسیری مدیریت ارائه شود. همچنین با توجه به اینکه ارائه پیش بینی سود هر سهم در چند سناریو مورد تاکید نهاد ناظر قرار دارد، ارائه جداول تحلیل حساسیت سود (زیان) به ازای هر سهم، در فصل “نتایج عملیات و چشم اندازها” گزارش تفسیری مدیریت (فایل ضمیمه همراه صورت های مالی میان دوره ای و سالانه) برای صنایع محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، استخراج کانه های فلزی، فرآورده های نفتی، کک و سوخت هسته ای و صنعت سیمان، آهک و گچ الزامی شده است.
انصاری مهیاری افزود: در رویکرد جدید تاکید نهاد ناظر به استفاده از دانش فنی و تخصصی تحلیل گران بازار نظیر شرکت های مشاور سرمایه گذاری و ارزشگذاری سهام و همچنین مدیران صندوق های سرمایه گذاری و سایر تحلیلگران است. به گونه ای که علاوه بر ارایه پیش بینی سود (زیان) هر سهم توسط ناشران دسترسی های لازم در اختیار این تحلیل گران نیز قرار خواهد گرفت تا با توجه به ارائه کلیه مفروضات و برنامه های آتی زیربنای پیش بینی سود (زیان) هر سهم، پیش بینی سود (زیان) هر سهم برآوردی خود را به صورت مقایسه ای با اطلاعات منتشره توسط ناشران ارائه کنند.
وی توضیح داد: سعی بر این است تا به مرور زمان ضمن رتبه بندی کیفیت افشای اطلاعات توسط ناشران، درصد خطای پیش بینی سود (زیان) هر سهم توسط تحلیلگران نیز سنجیده و در جهت اطلاع عموم منتشر شود تا فعالان بازار ضمن بررسی اطلاعات منتشره، از وضعیت تاریخی کیفیت افشای اطلاعات ناشران و درصد خطا و دقت تحلیلگران در خصوص پیش بینی سود (زیان) هر سهم مطلع شوند. همچنین در صورت وقوع هرگونه تغییرات غیرموجه با اهمیت در پیش بینی سود (زیان) هر سهم یا در مفروضات زیر بنای پیش بینی سود (زیان)،جرایم تخلفاتی سنگینی برای ناشرانی که ملزم به ارائه پیش بینی می باشند در نظر گرفته میشود.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در پایان تاکید کرد : مصوبه اخیر از تاریخ ۲۰ تیرماه و برای گزارش های مالی مربوط به سال مالی ۱۴۰۰ ، لازم الاجرا است. در عین حال، کارشناسان نظارت بر ناشران سازمان و بورس ها همانند سابق نظارت دائمی خود بر عملکرد افشای اطلاعات ناشران را اعمال خواهند کرد.
بدون دیدگاه